Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-06-25

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Άδηλο το μέλλον του Ε.Τ. και των εργαζομένων του
  • [02] Ιράν: Διαψεύσεις και εσωτερικός διχασμός
  • [03] Νέες θέσεις εργασίας και νέος λογαριασμός στην ΔΕΗ
  • [04] Έσβησε ο γλυκός άγγελος...του Τσάρλυ
  • [05] Αφέθηκε ελεύθερη η σύντροφος εφοπλιστή που είχε απαχθεί
  • [06] Συνάντηση της ηγεσίας της χώρας της ΠΓΔΜ για την ονομασία
  • [07] Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι οι βάσεις
  • [08] Κακοκαιρία πλήττει Κεντρική και βόρεια Ευρώπη
  • [09] Χανιά: Συγγνώμη για την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ , από Τσίπρα
  • [10] Ιταλία: Μπιενάλε 2009

    [01] Άδηλο το μέλλον του Ε.Τ. και των εργαζομένων του

    Κοινωνία

    Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ με κύριο θέμα τη διεξαγωγή νέας 48ωρης απεργίας.

    Την παρέμβαση του υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου για την στήριξη των δημοσιογράφων του Ελεύθερου Τύπου και του ραδιοφωνικού σταθμού CITY 99,5, ζήτησε η ΕΣΗΕΑ.

    Επαφές με τα κόμματα άρχισαν οι εργαζόμενοι του Ελεύθερου Τύπου και των άλλων ενημερωτικών μέσων του ομίλου, ζητώντας να επαναλειτουργήσει η εφημερίδα και να κατοχυρωθούν τα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα, ενώ προτίθενται να αναλάβουν οι ίδιοι το ραδιόφωνο CITY 99,5.

    Στην συνάντηση -διάρκειας περίπου δύο ωρών- που είχε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ με τον υπουργό Εσωτερικών και τον υφυπουργό Κώστα Γκιουλέκα, προτάθηκε να υπάρξει ειδική πρόβλεψη για τους δημοσιογράφους που βρίσκονται κοντά στα όρια συνταξιοδότησης με τη χορήγηση πλασματικής διετίας ή τριετίας.

    Επίσης, η ΕΣΗΕΑ ζήτησε αύξηση των επιδομάτων ανεργίας και πάγωμα δανείων, θέμα με το οποίο ασχολήθηκε το διοικητικό συμβούλιο της ένωσης, ενώ θα υπάρξει και νέα συνεδρίαση την επόμενη εβδομάδα για να αποφασιστεί η μορφή των κινητοποιήσεων.

    Η ΕΣΗΕΑ θα επιδιώξει συνάντηση και με την υπουργό Απασχόλησης Φάνη Πάλλη Πετραλιά.

    Επαφές με τα κόμματα άρχισαν οι εργαζόμενοι του Ελεύθερου Τύπου και των άλλων ενημερωτικών μέσων του ομίλου, ζητώντας να επαναλειτουργήσει η εφημερίδα και να κατοχυρωθούν τα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα, ενώ προτίθενται να αναλάβουν οι ίδιοι το ραδιόφωνο CITY 99,5.

    Οι εργαζόμενοι του Ελεύθερου Τύπου με ψήφισμά τους καταδικάζουν οποιαδήποτε προσπάθεια εκμετάλλευσης της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί από την απόφαση της ιδιοκτησίας να μετατρέψει τον Ελεύθερο Τύπο σε κομματική εφημερίδα.

    Δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης σε κομματικά και επιχειρηματικά παιχνίδια και επισημαίνουν ότι θα υπερασπιστούν με κάθε μέσο την ανεξάρτητη δημοσιογραφία σε κάθε τέτοια απόπειρα.

    Την λύπη του εξέφρασε για ακόμη μία φορά ο Ευάγγελος Αντώναρος, σημειώνοντας ότι «πρόκειται για μία επιχειρηματική απόφαση στην οποία δεν εμπλέκεται η κυβέρνηση κατά κανέναν τρόπο». Προσέθεσε, δε, ότι «για τους εργαζομένους θα ισχύσουν όσα προβλέπονται από την νομοθεσία».

    «Το ΠΑΣΟΚ θα ήθελε μία επιχειρηματική πρωτοβουλία που να μπορεί να διασφαλίσει το μέλλον της εφημερίδας», σημείωσε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μετά τη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία των εργαζομένων του Ελεύθερου Τύπου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, σε καταρχήν συμφωνία σωτηρίας κατέληξαν εργαζόμενοι και διεύθυνση μεγάλης αμερικανικής εφημερίδας, που επρόκειτο να κλείσει μετά από 137 χρόνια.

    Είδηση: 24080

    [02] Ιράν: Διαψεύσεις και εσωτερικός διχασμός

    Μέση Ανατολή-Ιρακ

    Στο Ιράν, το ρήγμα και μέσα στους κόλπους του θρησκευτικού καθεστώτος ολοένα και βαθαίνει. Ο Αχμαντινετζάντ κάλεσε τους Αμερικανούς να μην ανακατεύονται στα εσωτερικά του Ιράν, ενώ το Συμβούλιο των Φρουρών βρήκε τις εκλογές όχι μόνον απολύτως εντάξει - αλλά από τις καλύτερες της ιστορίας της χώρας. Οι αρχές διέψευσαν τις πληροφορίες για τιμωρία επιφανών διεθνών ποδοσφαιριστών, οι διαδηλώσεις έχουν μειωθεί, αλλά και θρησκευτικοί ηγέτες εκφράζουν τη διαφωνία τους για το χειρισμό της εξέγερσης. Πληροφορίες φέρουν 70 ακαδημαϊκούς, να έχουν συλληφθεί, μετά από συνάντησή τους, με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Μιρ Χοσεϊν Μουσαβί. Η αστυνομία συνεχίζει να διαλύει με τη βία τις διαδηλώσεις των οπαδών του μεταρρυθμιστή Μουσαβί, που επιμένει στις καταγγελίες για σημαντικές παρατυπίες στις εκλογές.

    Το ιρανικό καθεστώς εξακολουθεί να μιλάει για συκοφαντική εκστρατεία της δύσης εις βάρος της Τεχεράνης και ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ κάλεσε τον Μπαράκ Ομπάμα να μην αναμειγνύεται στις υποθέσεις της χώρας του. Τα διεθνή δίκτυα πάντως κάνουν λόγο για βαθύ ρήγμα στα ανώτατα κλιμάκια της ιρανικής ηγεσίας. Το BBC, επικαλούμενο τοπικά μέσα ενημέρωσης, μετέδωσε ότι σχεδόν οι μισοί από τους 290 βουλευτές που προσεκλήθησαν από τον Αχμαντινετζάντ σε δεξίωση για τον εορτασμό της εκλογικής νίκης, δεν ανταποκρίθηκαν.

    Εν τω μεταξύ, οκτώ μέλη της ισλαμικής πολιτοφυλακής Μπασίτζ σκοτώθηκαν στις διαδηλώσεις που σχετίζονται με την αμφισβήτηση των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών, ανακοινώθηκε την Πέμπτη μέσω της ιστοσελίδας τους. Σημειώνεται ότι τα κρατικά μμε μέχρι στιγμής μιλούν για 17 νεκρούς στις διαδηλώσεις.

    Στην ανακοίνωση της ιστοσελίδας που επικαλείται Ιρανούς ανώτατους αξιωματούχους χωρίς να αναφέρονται ονόματα, τονίζεται ότι 20 άτομα, εκ των οποίων τα οκτώ είναι ισλαμιστές πολιτοφύλακες, έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια των διαδηλώσεων, μερικές φορές βίαιων, που έγιναν μετά από την ανακοίνωση, στις 13 Ιουνίου, της επανεκλογής του προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ στη θέση του προέδρου της χώρας.

    Σύλληψη δημοσιογράφων

    Το Ιράν έχει φυλακίσει περίπου 40 δημοσιογράφους και άλλους εργαζόμενους στα μμε από τις 12 Ιουνίου σε μια μετεκλογική εκστρατεία συλλήψεων που συνεχίζεται, ανακοινώθηκε σήμερα από το εδρεύον στη Νέα Υόρκη παρατηρητήριο για τα μμε, την Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων. Παράλληλα γνωστοποιήθηκε ότι 20 πολίτες σκοτώθηκαν στις διαμαρτυρίες που ακολούθησαν την ανακοίνωση της επανεκλογής του προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ στην προεδρία του Ιράν.

    Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, οι μεγαλύτερες που έγιναν μέχρι τώρα από την ισλαμική επανάσταση του 1979, κατεστάλησαν βιαίως από τις δυνάμεις της τάξης, επιβλήθηκε απαγόρευση συγκεντρώσεων ενώ απαγορεύτηκε στα μέσα να γράφουν γι αυτές.

    "Οι τελευταίες έρευνές μας μιλούν για φυλάκιση τουλάχιστον 40 δημοσιογράφων και εργαζόμενων στα μμε στο πλαίσιο της μετεκλογικής εκστρατείας καταστολής", αναφέρει η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι 25 εργαζόμενοι στην εφημερίδα "Καλαμέχ Σαμπζ", μια μεταρρυθμιστική εφημερίδα που πρόσκειται στον αποτυχόντα υποψήφιο για την προεδρία, Μιρ Χοσέιν Μουσαβί.

    Οι περισσότεροι φυλακισμένοι δημοσιογράφοι είναι Ιρανοί, ενώ μεταξύ των ξένων είναι και ο Έλληνας δημοσιογράφος Ιάσονας Αθανασιάδης-Φόουντεν, που εργάζεται στην "Ουάσινγκτον Τάιμς" και κάλυπτε τις εκλογές.

    Σύλληψη ακαδημαϊκών

    Σύμφωνα με το πρακτορείο Fars, οι αρχές στην Τεχεράνη αρνούνται κατηγορηματικά ότι έχουν προχωρήσει στη σύλληψη 70 ακαδημαϊκών, μετά από συνάντηση που είχαν με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Μιρ Χοσέιν Μουσαβί. Στην ιστοσελίδα του κ. Μουσαβί αναφέρεται σαφώς ότι οι 70 ακαδημαϊκοί που ανήκουν στην Ισλαμική Ένωση των Πανεπιστημίων τους, συνελήφθησαν μετά από τη συμμετοχή τους την Τετάρτη σε συνάντηση με τον κ. Μουσαβί που έγινε σε χώρο που δεν κατονομάζεται.

    Το πρακτορείο Fars επικαλείται ενημερωμένη πηγή που ανέφερε ότι κανείς ακαδημαϊκός δεν συνελήφθη αλλά "ορισμένοι αξιωματούχοι του γραφείου του γενικού, εισαγγελέα είχαν κάποιες συνομιλίες με ακαδημαϊκούς μετά από τη συνάντησή τους" με τον κ. Μουσαβί. Ο αξιωματούχος ανέφερε επίσης ότι τέτοιου είδους λανθασμένες πληροφορίες τροφοδοτούν τα ξένα μμε που εξακολουθούν να γράφουν ψέματα για το Ιράν.

    Γυναίκες υποστηρίκτριες του κ. Αχμαντινετζάντ καταγγέλλουν την Σιρίν Εμπαντί για αντιιρανική συμπεριφορά

    Ένας μεγάλος αριθμός υποστηρικτριών του Ιρανού προέδρου, Μαχμούτ Αχμαντινετζάντ ζήτησε από την ιρανική δικαιοσύνη να εκδώσει ένταλμα σύλληψης κατά της τιμημένης με το Νόμπελ Ειρήνης Ιρανής Σιρίν Εμπαντί, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο IRNA.

    Η κ. Εμπαντί ζήτησε προ ημερών από τη διεθνή κοινότητα την ΕΕ και τον ΟΗΕ να καταδικάσουν και να επέμβουν κατά των αιματηρών διαδηλώσεων στη χώρα της που ακολούθησαν την ανακοίνωση των προεδρικών εκλογικών αποτελεσμάτων.

    Με φάξ που απέστειλαν στον υπουργό Δικαιοσύνης Χολάμ Χοσέιν Ελχάμ, όπως μεταδίδει το IRNA, γυναίκες δικηγόροι, νομικοί και ακαδημαϊκοί καλούν τις αρχές να προχωρήσουν σε ανάκληση της άδειας άσκησης δικηγορικού επαγγέλματος της κ. Εμπαντί γιατί έχει απαρνηθεί τους ισλαμικούς νόμους.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Σχετικά άρθρα: Επιμένει η αντιπολίτευση στο Ιράν

    Είδηση: 24079

    [03] Νέες θέσεις εργασίας και νέος λογαριασμός στην ΔΕΗ

    Ειδήσεις

    Αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται να αρχίσουν να τρέχουν οι νέες προκηρύξεις της ΔΕΗ για 1278 θέσεις εργασίας.

    Η υπόθεση βρίσκεται ήδη στο ΑΣΕΠ. Κατά κύριο λόγο πρόκειται για ειδικότητες τεχνικών.

    Επιπλέον, 1.000 θέσεις θα προκηρυχθούν το 2010.

    Οι αρμόδιοι υπόσχονται να ολοκληρωθούν εντός του έτους οι προσλήψεις για 2.297 θέσεις που είχαν προκηρυχθεί το 2007 και το 2008.

    Όπως προβλέπεται οι 1278 θέσεις εργασίας, που αναμένεται να αρχίσουν να τρέχουν από τις αρχές Σεπτεμβρίου, θα είναι καταμερισμένες ως εξής:

    460 στη Γεν. Διεύθυνση διανομής,

    300 στη Γεν. Διεύθυνση ορυχείων,

    277 στη Γεν. Διεύθυνση παραγωγής &

    241 στη Γεν. Διεύθυνση μεταφορών.

    Ωστόσο, οι συνδικαλιστές καταγγέλλουν ότι μεθοδεύεται οι νέες προσλήψεις να γίνουν με όρους δυσμενέστερους από αυτούς που ισχύουν για τους ήδη εργαζομένους στην ΔΕΗ.

    «Δεν θα το επιτρέψουμε», δήλωσε απερίφραστα ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Νίκος Φωτόπουλος.

    «Να προχωρήσει στον δρόμο του εκσυγχρονισμού της και σε επέκταση σε νέες αγορές», κάλεσε την ΔΕΗ ο Υπουργός Ανάπτυξης, μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση της επιχείρησης, ο οποίος δεν παρέλειψε να τονίσει ότι «στηρίζουμε την ΔΕΗ».

    Κέρδη τουλάχιστον 531 εκατομμυρίων ευρώ αναμένει για εφέτος η διοίκηση της ΔΕΗ, κυρίως λόγω των χαμηλών τιμών των υγρών καυσίμων και της αύξησης της ηλεκτροπαραγωγής από υδροηλεκτρικά.

    Επέρυσι, οι ζημίες έφτασαν τα 305 εκατομμύρια.

    Πάντως, από το φθινόπωρο η ΔΕΗ θα μας δίνει λογαριασμό, αφού στα νέα της τιμολόγια θα αναγράφεται αναλυτικά το πόσο που θα μας χρεώνει για κάθε υπηρεσία την οποία μας παρέχει. Θέμα νέων ανατιμήσεων δεν υπάρχει στον ορίζοντα, διαβεβαιώνουν στην ΔΕΗ.

    Είδηση: 24077

    [04] Έσβησε ο γλυκός άγγελος...του Τσάρλυ

    Πολιτισμός -

    Ειδήσεις

    "Έφυγε" η ηθοποιός Φάρα Φόσετ, διάσημη από το ρόλο της στην τηλεοπτική σειρά "Οι Αγγελοι του Τσάρλι" που έπασχε από καρκίνο του παχέως εντέρου, ανακοινώθηκε την Πέμπτη από τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα. Ο εκπρόσωπος της άτυχης ηθοποιού ανέφερε ότι η 62χρονη Φάρα, σύμβολο του σεξ στη δεκαετία του 70, πέθανε ήρεμα σε νοσοκομείο του Λος Αντζελες όπου νοσηλευόταν τους τελευταίους μήνες. Δίπλα της, στις τελευταίες στιγμές της βρίσκονταν όλοι οι αγαπημένοι της, συγγενείς, φίλοι και ο σύντροφός της επίσης ηθοποιός Ράιαν Ο Νίλ .

    "Ήταν συνέχεια δίπλα της, αυτό ήθελε μόνο", ο σύντροφός της μετέδωσαν τα αμερικανικά μμε. Το τηλεοπτικό δίκτυο ABC ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι ο ηθοποιός εξέφρασε την επιθυμία να νυμφευθεί την αγαπημένη του Φάρα, με την οποία έχει και ένα γιο. Η Φάρα, που εδώ και τρία χρόνια αγωνιζόταν ανεπιτυχώς για την καταπολέμηση του καρκίνου, απάντησε τη Δευτέρα -για πρώτη φορά στις επανειλημμένες εκκλήσεις του 68χρονου συντρόφου της να ενωθούν με τα δεσμά του γάμου -ότι δέχεται να γίνει γυναίκα του τώρα, λίγο πριν εγκαταλείψει τα εγκόσμια. Δυστυχώς και για τους δύο ο θάνατος της τους εμπόδισε... Η σχέση τους -πολλές φορές εκρηκτική και θυελλώδης -διήρκεσε 27 χρόνια..

    Είδηση: 24081

    [05] Αφέθηκε ελεύθερη η σύντροφος εφοπλιστή που είχε απαχθεί

    Πολιτική

    Ελεύθερη αφέθηκε τελικά η 73χρονη σύντροφος εφοπλιστή, η οποία είχε πέσει θύμα απαγωγής το πρωί της περασμένης Παρασκευής κοντά στο σπίτι τους στο Παλαιό Φάληρο.

    Τότε, δύο άγνωστοι ακινητοποίησαν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε, την επιβίβασαν μαζί με τον οδηγό της σε άλλο Ι.Χ. και εξαφανίστηκαν.

    Αργότερα, άφησαν ελεύθερο τον οδηγό, ενώ τηλεφώνησαν στον εφοπλιστή, ζητώντας του αρχικά πέντε εκατομμύρια ευρώ ως λύτρα για να την αφήσουν ελεύθερη.

    Μετά από διαπραγματεύσεις κατέληξαν σε πολύ μικρότερο ποσό, το οποίο άφησε ο εφοπλιστής ώρες σε ερημικό σημείο στο Σχιστό Κορυδαλλού, μετά από υποδείξεις των απαγωγέων.

    Οι απαγωγείς, αφού παρέλαβαν το ποσό άφησαν ελεύθερη τη γυναίκα, ενώ τώρα ξεκινούν οι έρευνες της Ασφάλειας, για τον εντοπισμό και τη σύλληψη τους.

    Είδηση: 24083

    [06] Συνάντηση της ηγεσίας της χώρας της ΠΓΔΜ για την ονομασία

    Ευρώπη

    «Οι θέσεις της Ελλάδας, σε πολλά σημεία, δεν οδηγούν σε επίτευξη συμβιβασμού», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι, αναφερόμενος στην εκκρεμότητα της ονομασίας, μετά τη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας της χώρας που διεξήχθη το απόγευμα στα Σκόπια.

    Στην συνάντηση αυτήν, ο εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ στις διαπραγματεύσεις για θέμα της ονομασίας, Ζόραν Γιόλεφσκι, ενημέρωσε την πολιτική ηγεσία της χώρας για τα συνομιλίες που είχε την Δευτέρα στη Γενεύη ο μεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, με τους εκπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και τον ίδιο.

    Εν συνεχεία, ο κ. Γιόλεφσκι θα ενημερώσει, στα Σκόπια, τους αρχηγούς των μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο θέμα της ονομασίας.

    Μετά την εν λόγω συνάντηση της ηγεσίας της ΠΓΔΜ, η οποία διεξήχθη υπό την αιγίδα του Προέδρου της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνωφ, ο κ. Μιλόσοσκι δήλωσε:

    «Είχαμε συνάντηση με τον πρέσβη και εκπρόσωπο της χώρας μας στις συνομιλίες που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας, Ζόραν Γιόλεφσκι. Έγινε ενημέρωση για τις συνομιλίες που διεξήχθησαν στη Γενεύη. Δεν θα προβώ σε λεπτομέρειες διότι κάτι τέτοιο δεν θα βοηθούσε την διαπραγματευτική διαδικασία. Αύριο ο κ. Γιόλεφσκι θα ενημερώσει τους αρχηγούς των μεγαλύτερων κομμάτων της χώρας για την πορεία των συνομιλιών, καθώς και για τις θέσεις των δύο χωρών. Θα τους παρουσιάσει τις θέσεις της Ελλάδας οι οποίες, σε πολλά σημεία, δεν οδηγούν σε επίτευξη συμβιβασμού. Σε κάθε περίπτωση, θεωρούμε θετικό το γεγονός ότι ο πρέσβης κ. Μάθιου Νίμιτς θα έρθει στη Μακεδονία, όπου θα έχουμε την ευκαιρία για συνομιλίες και θα τον ενημερώσουμε για τις θέσεις μας».

    Σε ερώτηση αν αναμένει από τον κ. Νίμιτς, κατά την επικείμενη επίσκεψη του στα Σκόπια, να κομίσει νέα πρόταση για το θέμα της ονομασίας, ο κ. Μιλόσοσκι απάντησε:

    «Για την ώρα, δεν έχουμε καμία αναγγελία για νέα πρόταση. Όμως, αυτό εναπόκειται στην εκτίμηση του κ. Νίμιτς».

    Στην εν λόγω συνάντηση, μετείχαν ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνωφ, ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι, ο εκ των αντιπροέδρων της κυβέρνησης αρμόδιος για την εφαρμογή της Συμφωνίας της Οχρίδας, Αμπντουλακίμ Αντέμι και ο υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Μιλόσοσκι.

    Ο κ. Νίμιτς αναμένεται να επισκεφθεί τα Σκόπια το διάστημα 6-7 Ιουλίου και την Αθήνα το διάστημα 8-9 Ιουλίου, για συνομιλίες με τις ηγεσίες των δύο χωρών.

    Είδηση: 24082

    [07] Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι οι βάσεις

    Κοινωνία

    Μετά τις 25 Αυγούστου, θα ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ. Όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία των γενικών βαθμών πρόσβασης, που δημοσιοποίησε την Πέμπτη το Υπουργείο Παιδείας, έχει αυξηθεί ο αριθμός των υποψηφίων, που κυμαίνονται στην βαθμολογική κλίμακα, από 14 έως 17. Οι βάσεις, δεν αναμένεται να παρουσιάσουν σημαντικές αυξομειώσεις, σε σχέση με πέρυσι.

    Το 33% των υποψηφίων για την Τριτοβάθμια εκπαίδευση,έγραψε κάτω απο τη βάση στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις,έναντι του 35,86% πέρσι. Η βελτίωση αυτή των επιδόσεων θα έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση των κενών θέσεων στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση.

    Το υπ. παιδείας θα μελετήσει τα αποτελέσματα της εξωτερικής αξιολόγησης και τις παρατηρήσεις των αξιολογητών και θα προβεί στις απαιτούμενες ρυθμίσεις για τα θέματα τα οποία το αφορούν. Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο με αφορμή την πρώτη έκθεση της αρχής διασφάλισης ποιότητας στην ανώτατη εκπαίδευση που κοινοποιήθηκε στη βουλή. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμα ότι το υπουργείο από το 2005 έως σήμερα έχει χρηματοδοτήσει την Αρχή με το ποσό του 1 εκατομ. ευρώ κατά έτος και το 2009 έχει προϋπολογιστεί πόσο 1 εκατομ. 160 χιλιάδων ευρώ για τα λειτουργικά έξοδα της Αρχής.

    Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (έκθεση)

    Η έλλειψη χρηματοδότησης και τα γραφειοκρατικά προβλήματα του δημοσίου αποτελούν τους σημαντικότερους ανασταλτικούς παράγοντες στη διαδικασία αξιολόγησης των πανεπιστήμιων και των ΤΕΙ.

    Αυτό αναφέρει στην έκθεσή της, που παρέδωσε την Τετάρτη στη βουλή η αρμόδια αρχή διασφάλισης ποιότητας στην ανωτάτη εκπαίδευση. Αποτέλεσμα των προβλημάτων αυτών είναι να έχουν αξιολογηθεί μέχρι τώρα μόνο 5 από τα 499 τμήματα πανεπιστήμιων και ΤΕΙ και τα εναπομείναντα κονδύλια αρκούν για την αξιολόγηση άλλων 4.

    Ακόμη η Αρχή στην έκθεσή της επισημαίνει ότι ο μεγάλος αριθμός εισακτέων, που υπερβαίνει κατά πολύ τις δυνατότητες ΑΕΙ και ΤΕΙ δεν βοηθά στην ανάπτυξή τους και ζητά τα τμήματα να έχουν λόγο στον καθορισμό του αριθμού των εισακτέων. Ζητά επίσης να αλλάξει το σύστημα εισαγωγής στην ανωτάτη εκπαίδευση ώστε οι υποψήφιοι να επιλέγουν συνειδητά τις σπουδές τους και να μην οδηγούνται σε τμήματα και σχολές με μοναδικό κριτήριο τις εισαγωγικές εξετάσεις.

    ΑΣΕΠ: Ορθές απαντήσεις γραπτού διαγωνισμού εκπαιδευτικών

    Καταχωρίστηκαν στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ (www.asep.gr) οι ορθές απαντήσεις στις ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών στις οποίες εξετάστηκαν οι διαγωνισθέντες υποψήφιοι του γραπτού διαγωνισμού για την κατάρτιση πινάκων διοριστέων εκπαιδευτικών λειτουργών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης βάσει των προκηρύξεων 4Π/2008 (ΦΕΚ 531/15.10.2008, τεύχος προκηρύξεων ΑΣΕΠ) και 5Π/2008 (ΦΕΚ 530/15.10.2008, τεύχος προκηρύξεων ΑΣΕΠ). Οι συνημμένες απαντήσεις είναι οι μόνες που αναγνωρίζονται ως ορθές από το ΑΣΕΠ και αυτές με βάση τις οποίες θα γίνει η βαθμολόγηση των διαγωνισθέντων.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 24078

    [08] Κακοκαιρία πλήττει Κεντρική και βόρεια Ευρώπη

    Κόσμος -

    Ευρώπη

    Κακοκαιρία, με σφοδρές βροχοπτώσεις πλήττει την Κεντρική και βόρεια Ευρώπη. Πλημμύρες πλήττουν και την Αυστρία, όπου οι αρχές έχουν δεχθεί εκατοντάδες κλήσεις για βοήθεια. Στην Τσεχία, τουλάχιστον εννέα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις πλημμύρες στα ανατολικά. Πολλά χωριά έχουν αποκλειστεί ενώ σοβαρότατα προβλήματα έχουν προκληθεί στις μετακινήσεις, καθώς δρόμοι έχουν κλείσει και δρομολόγια τρένων έχουν αναβληθεί. Χωριά έχουν πλημμυρίσει και στην Πολωνία. Στα νότια της χώρας έχουν σημειωθεί καταστροφές σε σπίτια και περιουσίες.

    Μεγάλα τα προβλήματα από τις πλημμύρες σε Τσεχία, Ουγγαρία. Πολωνία, Γερμανία και Αυστρία. Οκτώ οι νεκροί στην Τσεχία.

    Αυστρία: Σφοδρές βροχοπτώσεις και πλημμύρες

    Στην Αυστρία ,η στάθμη των υδάτων σταθεροποιήθηκε μετά από τρεις ημέρες καταρρακτωδών βροχών, αλλά υπάρχουν προειδοποιήσεις για νέες βροχοπτώσεις και πλημμύρες στις ανατολικές επαρχίες.

    Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται και περιοχές της Ουγγαρίας αφού η στάθμη παραπόταμου του Δούναβη έφθασε στο υψηλότερο σημείον των τελευταίων 40 ετών.

    Τσεχία: Και νεκροί από τις πλημμύρες

    Τουλάχιστον οκτώ είναι μέχρι στιγμής οι νεκροί από τις πλημμύρες στην Τσεχία, ανακοινώθηκε την Πέμπτη από την αστυνομία, ενώ σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται γειτονικές χώρες εξαιτίας των καταρρακτωδών βροχών.

    Επτά άτομα έχασαν την ζωή τους κατά την διάρκεια της νύκτας στην βορειοανατολική Τσεχία μέσα και γύρω από την πόλη Νόβι Γίτσιν, μία περιοχή που επλήγη ιδιαίτερα από τις πλημμύρες, δήλωσε προς το Γερμανικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος Μιροσλάβα Μιχάλκοβα.

    Ενα ακόμη άτομο πνίγηκε στην κεντρική Μοραβία, στην ανατολική Τσεχία. Το βράδυ σε πολλά σημεία η στάθμη των υδάτων έφθασε και στα επτά μέτρα στην περιοχή Νόβι Γίτσιν, αλλά σήμερα η στάθμη άρχισε να υποχωρεί.

    Από τις πλημμύρες προκλήθηκαν ζημιές σε αρκετά χωριά και πόλεις στην ανατολική Τσεχία, κατεστράφησαν σπίτια και αυτοκίνητα και αναγκάστηκαν κάτοικοι να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Εξι άτομα πνίγηκαν, ενώ δύο ακόμη υπέστησαν καρδιακή προσβολή, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις και υπέκυψαν καθώς τα ασθενοφόρα δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν εξαιτίας της υψηλής στάθμης υδάτων. Η αστυνομία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρχουν και άλλα θύματα στα συντρίμμια.

    Πολωνία: Πλημμύρες

    Στην Πολωνία μετά από τις χθεσινές πλημμύρες η κατάσταση σταθεροποιήθηκε ,αλλά σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται αρκετές περιοχές στο νότο. Η σιδηροδρομική σύνδεση μεταξύ Τσεχίας Αυστρίας και Πολωνίας διακόπηκε όπως και μεταξύ Αυστρίας και Ουγγαρίας σε μία γραμμή.

    Γερμανία: Σφοδρές καταιγίδες

    Ισχυρές βροχοπτώσεις εκδηλώνονται και στη Γερμανία, με πολλούς δρόμους που οδηγούν στο Δούναβη να έχουν μετατραπεί σε χείμαρρους. Μετά από τις καταρρακτώδεις βροχές των τελευταίων τριών ημερών ανέβηκε η στάθμη των υδάτων ορισμένων ποταμών στο κρατίδιο της Βαυαρίας της Γερμανίας, ενώ η στάθμη στον Δούναβη υποχώρησε την Πέμπτη και οι περισσότεροι δρόμοι που είχαν κλείσει άνοιξαν και πάλι ανέφεραν αξιωματούχοι.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Είδηση: 24076

    [09] Χανιά: Συγγνώμη για την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ , από Τσίπρα

    Πολιτική

    Νέες αιχμές άφησε από τα Χανιά ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι ο κόσμος της Αριστεράς ταλαιπωρήθηκε από τα συγκεχυμένα μηνύματα της ηγεσίας. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν ήταν τέτοιο που να δικαιολογεί την καταστροφική, όπως την χαρακτήρισε, διαχείρισή του, και ζήτησε για το λόγο αυτό συγνώμη από τον κόσμο της Αριστεράς. Ωστόσο εξέφρασε παράλληλα ικανοποίηση για την διευκρινιστική δήλωση του Αλέκου Αλαβάνου ότι δεν τίθεται θέμα μετεξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα.

    Ο Αλέξης Τσίπρας ολοκλήρωσε την περιοδεία του στην Κρήτη, με ομιλία του στη νομαρχιακή συνέλευση του Συνασπισμού Ηρακλείου.

    "Συγγνώμη από τον κόσμο της Αριστεράς για την εικόνα, που παρουσιάζει τις τελευταίες εβδομάδες ο ΣΥΡΙΖΑ", ζήτησε την Πέμπτη από τα Χανιά, όπου βρίσκεται, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος το μεσημέρι επισκέφθηκε τα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι "ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να μετεξελιχθεί σε ενιαίο κόμμα".

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους, είπε: "Προσωπικά, ύστερα από δύο εβδομάδες αδικαιολόγητα καταστροφικής διαχείρισης ενός αποτελέσματος, το όποιο δεν ήταν ό,τι καλύτερο για μας, αλλά δεν ήταν καταστροφικό, αισθάνομαι την ανάγκη, εκ μέρους του ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, να ζητήσω συγγνώμη από τον κόσμο της Αριστεράς, από τα μέλη και τους φίλους της παράταξης γι αυτή την συμπεριφορά, που τους γέμισε πίκρα και στενοχώρια. Θέλω, όμως, να τονίσω, γιατι βρίσκομαι, το τελευταίο διάστημα, δίπλα στους ανθρώπους του κόμματος, στη βάση του κόμματος, ότι στη βάση δεν επικρατεί το ίδιο κλίμα, που επικρατεί στην ηγεσία. Στη βάση του κόμματος επικρατεί κλίμα ψυχραιμίας, σύνεσης και λογικής".

    Και ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε επίσης:

    "Το δεύτερο, που θέλω να πω, είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι, ούτε πρόκειται να μετεξελιχθεί, σε ενιαίο κόμμα και είναι θετικό ότι χθες υπήρξαν οι απαραίτητες διευκρινήσεις από πολλές πλευρές. Αρκετά ταλαιπωρήσαμε τον κόσμο μας εκπέμποντας μηνύματα συγκεχυμένα, ως προς τις στρατηγικές μας επιλογές. Από την άλλη, όμως, ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς δεν είναι, ούτε πρόκειται να αφήσουμε να μετεξελιχθεί, σε ένα κλειστό κλαμπ, όπου δικαίωμα πρόσβασης θα έχουν μονάχα οι ηγεσίες των συνιστωσών, που τον απαρτίζουν. Ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, είναι ένα πλατύ, ελπιδοφόρο, ενωτικό εγχείρημα, που μπορεί να αποτελέσει το πρόπλασμα για τη μεγάλη συμπαράταξη της Αριστεράς και της Οικολογίας στο τόπο μας, μπορεί να αποτελέσει ένα ελπιδοφόρο λαϊκό κίνημα, πάνω στο όποιο να μπορεί η κοινωνία να εναποθέσει τις ελπίδες της, προκειμένου ο τόπος να βγει από τα αδιέξοδα στα οποία τον έχουν οδηγήσει, οι κυβερνητικές επιλογές ενός δικομματικού συστήματος εξουσίας. Αυτή είναι η ελπίδα μας, γι αυτό αγωνιζόμαστε και γι αυτό όλοι μαζί, θα αγωνιστούμε από εδώ και στο εξής".

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ ανέβαλε την προγραμματισμένη συνάντησή του με τα μέλη της διοικούσας επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου, στα Χανιά, καθώς, λόγω της απεργίας των ελεγκτών εναερίας κυκλοφορίας, καθυστέρησε πολύ να φτάσει στην Κρήτη.

    Το βράδυ της Πέμπτης μίλησε στη νομαρχιακή συνέλευση του ΣΥΡΙΖΑ, στο Ηράκλειο.

    Ομιλία του Αλ. Τσίπρα στη Νομαρχιακή Συνέλευση του ΣΥΡΙΖΑ

    Για ήττα των προσδοκιών χωρίς αυτό να σημαίνει πως είναι καταστροφή της Αριστεράς, μίλησε από το Ηράκλειο ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, κ. Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος παραβρέθηκε στη Νομαρχιακή Συνέλευση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας κατά την διάρκεια της ομιλίας του ανέφερε ότι πολλοί έσπευσαν να μιλήσουν για μεγάλη ήττα. "Η αλήθεια είναι ότι ήταν ήττα των προσδοκιών μας, όμως δεν είναι καταστροφή για την Αριστερά", είπε.

    Πρέπει, ανέφερε, να δούμε τα λάθη και τις παραλήψεις μας, προσθέτοντας ότι ο χώρος έχει μάθει να επιβιώνει σε πολύ δυσκολότερες συνθήκες. Δεν δικαιολογείται, τόνισε, από την πλευρά της ηγεσίας μια καταστροφολογική, καταστροφική διαχείριση.

    Ακόμη ανέφερε πως "το κλίμα που εκπέμφθηκε από μας το προηγούμενο διάστημα δεν αντιστοιχεί στη βάση του κόμματος όπου υπάρχει απογοήτευση και στενοχώρια. Υπάρχει όμως η σύνεση, η λογική και η ψυχραιμία και κυρίως η εμπειρία μιας εκλογικής μάχης".

    Μίλησε επίσης για "μάχη που δόθηκε με μεγάλο ενθουσιασμό που αντίστοιχος δεν υπήρξε άλλη φορά" και έκανε λόγο για "πλούτο και εμπειρία που πρέπει να καταθέσουμε και να δούμε πως να διορθώσουμε τα λάθη μας". Παράλληλα, ζήτησε συγνώμη από τον κόσμο της Αριστεράς και τόνισε πως ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει ισχυρός Συνασπισμός.

    Περνάμε, είπε, κρίσιμες ώρες και θεωρώ ότι δεν έχουμε πρώτιστο χρέος να κατανείμουμε τις ευθύνες. Και αυτό θα γίνει στην ώρα του. Και βεβαίως, ανέφερε, οι ευθύνες υπάρχουν κυρίως στην ηγεσία του κόμματος και ο καθένας από εμάς θα τις αναλάβει και τις αναλαμβάνει στο μέτρο που του αναλογεί. "Όμως αυτή την ώρα δεν πρέπει να κοιτάξουμε πως θα κατανείμουμε τις ευθύνες και τα προβλήματα, αλλά τα ίδια τα προβλήματα. Να κοιτάξουμε τα προβλήματα και να δούμε πως θα τα λύσουμε" συμπλήρωσε. Αυτός ήταν και ο λόγος, όπως είπε, που ο ίδιος συνειδητά δεν θέλησε να παραθέσει την δική του εκδοχή για τα γεγονότα.

    Πιστεύω, σημείωσε, ότι συλλογικά πρέπει να δούμε τις αδυναμίες και τα λάθη μας και κυρίως να μάθουμε από αυτά. Χαρακτήρισε το εκλογικό αποτέλεσμα αρνητικό, λέγοντας όμως ότι "πρέπει να αποτιμήσουμε τις νέες συνθήκες στις οποίες καλούμαστε να δράσουμε", ενώ μίλησε ακόμα για συντηρητική στροφή της πολιτικής ατζέντας. Τέλος για την αποχή είπε πως είχε χαρακτηριστικά συνεκτικότητας και εξέφρασε το προβληματισμό του.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 24075

    [10] Ιταλία: Μπιενάλε 2009

    Πολιτισμός -

    Ειδήσεις

    Μια Μπιενάλε οφείλει να είναι πολυπολιτισμική. Η φετινή, που άνοιξε πρόσφατα στο κοινό τις πύλες της, στη Βενετία, δεν αποτελεί την εξαίρεση.Το ρόλο του μαγνήτη παίζουν φέτος οι τεράστιες αίθουσες στο Arsenale, στις άλλοτε εγκαταστάσεις του πολεμικού ναυτικού, που στεγάζουν την ομαδική έκθεση Fare Mondi, "Φτιάχνοντας Κόσμους", που είναι και ο γενικός τίτλος της Μπιενάλε. Επιμελητής αυτής της έκθεσης αλλά και γενικότερα της Μπιενάλε είναι ο διευθυντής της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Φρανκφούρτης, ο Σουηδός Ντάνιελ Μπίρνμπαουμ. Φέτος στην Μπιενάλε της Βενετίας, συμμετέχουν 77 χώρες.

    Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε "ΝΒ", ο επιμελητής της σημαντικότερης διεθνώς έκθεσης σύγχρονης τέχνης είναι ένας Σουηδός, που ζει και εργάζεται στη Φρανκφούρτη. Επίσης, στο γερμανικό περίπτερο δεσπόζουν τα έργα κάποιου Βρετανού και το ελληνικό εκπροσωπείται από τη δουλειά ενός Ελληνοαμερικανού καλλιτέχνη.

    "Βλέποντας αυτή την έκθεση ο επισκέπτης θα διαπιστώσει πιθανώς ότι παντού στον κόσμο επικρατεί μια σύγχυση. Όμως, συγχρόνως, είναι πιθανό να διαπιστώσει πως παντού στον κόσμο υπάρχει κι ένας προβληματισμός για την ίδια την τέχνη, για το τι είμαστε αλλά και για ένα καινούργιο ξεκίνημα", ανέφερε ο Ντάνιελ Μπίρνμπαουμ, μιλώντας στη "ΝΒ".

    Πάντως, σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι αίθουσες αυτής της έκθεσης θυμίζουν παιδότοπο. Ο επισκέπτης μπορεί να διασχίσει την εγκατάσταση ενός Αργεντινού που μοιάζει με τεράστιο ιστό αράχνης, να πάρει μαζί του καρτ ποστάλ, που φέρουν το όνομα της Βενετίας και απεικονίζουν ελέφαντες να κάνουν μπάνιο ή ακόμη και ν' αλλάξει τη διάταξη των αντικειμένων μιας άλλης εγκατάστασης, υπό μια προϋπόθεση, να βγάλει προηγουμένως τα παπούτσια του.

    Για πρώτη φορά στην Μπιενάλε της Βενετίας, δίνουν το παρών το Ισραήλ και το Αμπού Ντάμπι. Η έκθεση φιλοξενείται στα Τζιαρντίνι, τους υπέροχους κήπους της πόλης των δόγηδων. Εκεί βρίσκεται και το ελληνικό περίπτερο, όπου σύμφωνα με το δημοσίευμα μπαίνοντας κάποιος το πρώτο που βλέπει είναι ο εαυτός του από μπροστά, από δεξιά, από αριστερά και κάποια γωνία καθόλου.

    Οι παράξενοι καθρέφτες της Ελλάδας

    Η εγκατάσταση με καθρέφτες, όπως και όλα τα υπόλοιπα έργα του ελληνικού περιπτέρου, ανήκουν στον 72χρονο Λουκά Σαμαρά, ο οποίος έδωσε στην έκθεσή του τον τίτλο "PARAXENA". Πρόκειται για τρεις πρόσφατες σειρές φωτογραφικών έργων και βίντεο, που δημιουργήθηκαν τη χρονική περίοδο ανάμεσα στο 2005 και στο 2009 και είναι τοποθετημένα δίπλα σ' ένα μικρό σύνολο γλυπτών, που έγιναν στα μέσα της δεκαετίας του '60.

    Ο Λουκάς Σαμαράς, ο οποίος θεωρείται σήμερα ως ηγετική φυσιογνωμία της αβανγκάρντ, ζει εδώ και 60 χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες. "Τα πρώτα πέντε χρόνια", είπε κάποτε, "συνεχώς ονειρευόμουν να επιστρέψω στην Ελλάδα. Κάποια στιγμή σταμάτησαν αυτά τα όνειρα. Αλλά συνέχισα να αισθάνομαι ξένος".

    Πάντως, οι περισσότεροι επισκέπτες του ελληνικού περιπτέρου στέκονται μπροστά στην εγκατάσταση-βίντεο Ecdysiast and Viewers. Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, "σε 24 παράλληλες οθόνες, ο Σαμαράς παρουσιάζει 24 άτομα, γυναίκες και άνδρες, νέους και ηλικιωμένους, που όλοι τους φαίνεται να παρακολουθούν το ίδιο βίντεο. Τι βλέπουν όμως; Αυτό που κάνει το νεαρό να ξεσπά σε γέλια προκαλεί στον ηλικιωμένο της διπλανής οθόνης δυσφορία και στη γυναίκα παραδίπλα κάποιο σκανδαλισμό. Εάν ο επισκέπτης διέθετε περισσότερο χρόνο κι έριχνε μια ματιά στο εκθεσιακό υλικό, τότε θα μάθαινε ότι αυτοί που παρακολουθούν το βίντεο είναι γνωστοί άνθρωποι της τέχνης και βλέπουν το Λουκά Σαμαρά να γδύνεται. Αλλά οι περισσότεροι επισκέπτες δεν έχουν αυτόν το χρόνο".

    Γερμανικά έπιπλα και ηλεκτρονικές γάτες

    Σε ό,τι αφορά στο γερμανικό περίπτερο, παρά την παράδοση που διατηρεί, ο απεσταλμένος της "ΝΒ" το συνέλαβε σχεδόν άδειο. Η Γερμανία εκπροσωπείται με μια εγκατάσταση του Βρετανού Liam Gillick. Πρόκειται για μια ατέλειωτη σειρά συναρμολογημένων επίπλων κουζίνας, ευθυγραμμισμένα και επιβλητικά. Το μόνο που ερεθίζει τη φαντασία των λίγων επισκεπτών είναι οι κινήσεις μιας ηλεκτρονικής γάτας.

    Ο ίδιος ο καλλιτέχνης, όμως, παραμένει απτόητος και υποστηρίζει την τέχνη του: "Ό,τι κάνω αποτελεί μέρος της καλλιτεχνικής μου δουλειάς. Μπορεί ορισμένες φορές να φαίνεται πρακτικό και πεζό αυτό που κάνω, αποτελεί όμως τμήμα αυτής της δουλειάς. Η ιδέα που κρύβεται πίσω από αυτό είναι μια συνεχής προσπάθεια να παραμείνεις καλλιτέχνης".

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 24073


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 25 June 2009 - 20:56:01 UTC