Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-06-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προεδρικές εκλογές στο Ιράν
  • [02] Ακρωτηριασμός 5χρονου από κροτίδα
  • [03] ΟΗΕ: συνάντηση των 4 για τη Μέση Ανατολή
  • [04] Ντοκιμαντέρ και Αναπηρία στο Μουσείο Μπενάκη
  • [05] Απο βομβαρδισμό έγινε η Γη πιο κατοικήσιμη
  • [06] Επιχείρηση σκούπα στο κέντρο της Αθήνας
  • [07] Υπόθεση Siemens: Νέα προθεσμία για τον Δ. Δενδρινό
  • [08] Νέα γρίπη: Στα 12 τα κρούσματα στην Ελλάδα
  • [09] Βενεζουέλα: εθνικοποιήσεις στην ενέργεια

    [01] Προεδρικές εκλογές στο Ιράν

    Κόσμος -

    Ειδήσεις

    Η μαζική συμμετοχή φαίνεται πως θα είναι το χαρακτηριστικό των προεδρικών εκλογών στο Ιράν, που διεξάγονται σήμερα. Αυτό προκύπτει από τις ουρές που σχηματίστηκαν από το πρωί, πριν καν ανοίξουν οι κάλπες, με αποτέλεσμα να σχηματιστούν ουρές εκατοντάδων ψηφοφόρων.

    Το 2005 το ποσοστό στον δεύτερο γύρο είχε φτάσει το 60%. Η συμμετοχή θα παίξει σημαντικό ρόλο για το αν θα υπάρξει η ανάγκη διεξαγωγής και δεύτερου γύρου στις προεδρικές εκλογές. Σε αυτή την περίπτωση οι επαναληπτικές εκλογές θα γίνουν στις 19 Ιουνίου, μεταξύ των δύο πρώτων σε ψήφους, από τους συνολικά τέσσερις διεκδικητές της προεδρίας. Tα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται το πρωί του Σαββάτου.

    "Η ψηφοφορία για την 10η προεδρική εκλογή άρχισε σε όλη τη χώρα", μεταδίδει η δημόσια ραδιοφωνία, αναφερόμενη στον αριθμό των προεδρικών εκλογών που έχουν γίνει μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979.

    Στις προεδρικές εκλογές οι βασικοί αντίπαλοι είναι ο απερχόμενος πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ και ο Χουσεΐν Μουσαβί. Η προεκλογική περίοδος χαρακτηρίστηκε από μεγάλες συγκεντρώσεις και σκληρές λεκτικές επιθέσεις μεταξύ των διεκδικητών της προεδρίας.

    Καταγγελία για παρεμβάσεις

    Mε επιστολή του προς τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη της χώρας αγιατολάχ Αλί Χαμενέι, ο Χοσέιν Μουσαβί κάνει λόγο για παρεμβάσεις των Φρουρών της Επανάστασης και της παραστρατιωτικής αστυνομίας (Μπασίτζ) στην εκλογική διαδικασία. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: "Υπάρχουν μαρτυρίες για επεμβάσεις ορισμένων διοικητών και αξιωματούχων των Φρουρών της Επανάστασης και της Μπασίτζ στην εκλογική διαδικασία. Τέτοιες ενέργειες, αν επιβεβαιωθούν, αποτελούν παραβίαση των νόμων και θα προκαλέσουν το διχασμό ανάμεσα στους διοικητές και στα τίμια σώματα των Φρουρών της Επανάστασης και της Μπασίτζ. Η πιθανότητα να μπορούν να αλλάξουν την ψήφο των ψηφοφόρων μας προβληματίζει στο μέτρο που δεν γνωρίζουμε το εύρος αυτών των παράνομων πράξεων, την ίδια ώρα που ορισμένοι υπεύθυνοι της εκλογικής διαδικασίας και της επιτήρησης έχουν επιλεγεί ανάμεσα στους υποστηρικτές ενός υποψηφίου".

    Οι Φρουροί της Επανάστασης απάντησαν στις κατηγορίες του Μουσαβί ζητώντας αποδείξεις και στην αντίθετη περίπτωση να ζητήσει συγγνώμη από το λαό, τους Μπασίτζ και τους ίδιους, μετέδωσε το πρακτορείο Fars.

    Είδηση: 23516

    [02] Ακρωτηριασμός 5χρονου από κροτίδα

    Ακρωτηριασμό στο δεξί χέρι και θλάση στον πνεύμονα είναι το αποτέλεσμα του παιχνιδιού με κροτίδες για ένα πεντάχρονο αγοράκι από τον Πλατύκαμπο της Λάρισας, που νοσηλεύεται στη ΜΕΘ Παίδων του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

    Το ατύχημα συνέβη όταν το παιδί βρήκε στο αυτοκίνητο της οικογένειας δύο κροτίδες που είχε αγοράσει ο πατέρας του προ διμήνου, και κατόρθωσε να τις ανάψει με αναπτήρα.

    Ο πατέρας του παιδιού συνελήφθη για παράνομη κατοχή κροτίδων, αλλά αφέθηκε ελεύθερος με εισαγγελική εντολή.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Παλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 23524

    [03] ΟΗΕ: συνάντηση των 4 για τη Μέση Ανατολή

    Mέσα στο μήνα, αλλά χωρίς να έχει ανακοινωθεί η ημερομηνία, αλλά και η πόλη, θα γίνει στην Ιταλία, η νέα συνάντηση του κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή. Η ανακοίνωση αυτή έγινε από το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ενώ όπως δήλωσε, θα πάρει και ο ίδιος μέρος στη συνάντηση.

    Πάντως στις 26 και 27 Ιουνίου θα γίνει στην Τεργέστη η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των Οκτώ πλέον αναπτυγμένων βιομηχανικά κρατών.

    Υπενθυμίζεται ότι στο κουαρτέτο συμμετέχουν εκπρόσωποι του ΟΗΕ, των ΗΠΑ, της ΕΕ και της Ρωσίας. Αναφερόμενος στο πρόσφατο ταξίδι του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στη Μέση Ανατολή, ο κ. Μουν τόνισε ότι: "Η ομιλία του προέδρου Ομπάμα στο Κάιρο έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα στην ειρηνευτική διαδικασία".

    Είδηση: 23517

    [04] Ντοκιμαντέρ και Αναπηρία στο Μουσείο Μπενάκη

    Ειδήσεις

    Για τρίτη συνεχή χρονιά, το Διεθνές Φεστιβάλ EMOTION PICTURES "Ντοκιμαντέρ και Αναπηρία" σηκώνει την αυλαία του την άλλη Παρασκευή 19 Ιουνίου, στο Μουσείο Μπενάκη επί της Πειραιώς, και μας περιμένει όλους εκεί. Ανανεωμένο και ζωντανό, συνεχίζει δυναμικά να παρουσιάζει μια εναλλακτική οπτική γύρω από την αναπηρία, ένα ζήτημα που αφορά όχι μόνο τα άτομα με αναπηρία αλλά ολόκληρη την κοινωνία και τον καθένα μας ξεχωριστά.

    Για φέτος το Φεστιβάλ αναζήτησε και βρήκε τα καλύτερα ντοκιμαντέρ από όλο τον κόσμο, ώστε να είναι σε θέση να παρουσιάσει τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα κινηματογραφικής πρωτοπορίας στον τομέα της αναπηρίας. Συνολικά 30 ταινίες από 20 χώρες, οι οποίες επιλέχθηκαν με γνώμονα πάντα την καλλιτεχνική ποιότητα, θα προβληθούν και θα διαγωνιστούν από τις 19 έως τις 22 Ιουνίου στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς.

    Ταινίες αντιπολεμικές με πρωταγωνιστές ανθρώπους που έπεσαν θύματα πολέμων, ανθρώπους που ακρωτηριάστηκαν σε ναρκοθετημένες περιοχές και στρατιωτικά μέτωπα. Στο επίκεντρο η πολυβραβευμένη ταινία του Φίλ Ντόναχιου που διηγείται την ιστορία του Τόμας Γιανγκ, του Αμερικανού στρατιώτη, ο οποίος πολέμησε στο Ιράκ και ύστερα από σοβαρό τραυματισμό, έμεινε παράλυτος. Κοντά μας, για να παρουσιάσουν τις ταινίες και να συνομιλήσουν με το κοινό, θα βρίσκονται οι δημιουργοί των ταινιών και σημαντικές διεθνείς προσωπικότητες.

    Την τελευταία μέρα του φεστιβάλ, στις 22 Ιουνίου, η αυλαία θα "πέσει" με τη μικρή πιανίστα από την Κορέα, Yoo Ye Eun, το "παιδί θαύμα με τύφλωση", η οποία θα παίξει στο πιάνο αγαπημένα της κομμάτια.

    "Το ζήτημα της αναπηρίας δεν παρουσιάζεται σαν αποκομμένη κοινωνική προβληματική, αλλά σε συνάρτηση με ευρύτερες παραμέτρους, όπως o πόλεμος, οι περιβαλλοντικές καταστροφές, οι κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, το επάγγελμα, η μητρότητα, ο σεξουαλικός προσανατολισμός", λέει η Μαρία Παπαλιού, ψυχή του Emotion Pictures, το οποίο βταξιδεύειβ με προβολές των βραβευμένων ντοκιμαντέρ σε σχολεία της Ελλάδας και του εξωτερικού.

    Συμπαράσταση στους στόχους του Φεστιβάλ και στους αγώνες του παγκόσμιου αναπηρικού κινήματος στέλνουν διεθνούς φήμης προσωπικότητες, που μιλούν στην κάμερα του EMOTION PICTURES και απευθύνουν το δικό τους μήνυμα σχετικά με την αναπηρία. Στις προσωπικότητες αυτές περιλαμβάνεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης και πρόεδρος σε διεθνείς οργανισμούς που προάγουν τα δικαιώματα των παιδιών και των γυναικών, Μπέττυ Γουίλλιαμς, o βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης Τζέιμς Άιβορυ, ο διάσημος σκηνοθέτης Πατρίς Λεκόντ, η δημοφιλής ηθοποιός του Χόλλυγουντ Εύα Μέντες, ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις, κ.ά.

    Μουσείο Μπενάκη-Κτήριο Οδού Πειραιώς

    19/06/2009 - 22/06/2009

    Είσοδος ελεύθερη

    * Οι προβολές θα λάβουν χώρα στο αίθριο προαύλιο του Μουσείου έκτασης 850 τ.μ. (ΑΙΘΡΙΟ) και στην κλειστή αίθουσα του 2ου ορόφου χωρητικότητας 300 ατόμων (ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ). Και οι δύο χώροι είναι προσβάσιμοι από άτομα με κινητική αναπηρία. Στο Αμφιθέατρο ο χώρος για τους χρήστες αμαξιδίων είναι περιορισμένος.

    * Οι ταινίες θα προβληθούν με ελληνικούς υπότιτλους και αγγλικούς υπέρτιτλους (οι αγγλόφωνες ταινίες θα έχουν μόνο ελληνικούς υπότιτλους).

    * Οι προβολές θα ξεκινούν από τις 11 το πρωί (εκτός από την α' ημέρα) και θα ολοκληρώνονται στη 1 μετά τα μεσάνυχτα

    Το πρόγραμμα αναλυτικά στο www.ameamedia.gr/festival

    Είδηση: 23521

    [05] Απο βομβαρδισμό έγινε η Γη πιο κατοικήσιμη

    Μια καταιγίδα μετεωριτών, που σφυροκόπησε τη Γη, καθώς και τον Άρη, πριν περίπου 4 δισ. χρόνια (ο λεγόμενος "Ύστερος Βαρύς Βομβαρδισμός" που κράτησε 20 εκατ. χρόνια), πιθανότατα έκανε τους δύο πλανήτες πιο ζεστούς και υγρούς και τελικά πιο κατοικήσιμους, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα. Η μελέτη έγινε από βρετανούς επιστήμονες, υπό τον Ρίτσαρντ Κορτ, του Τμήματος Γεωεπιστημών του Αυτοκρατορικού Κολλεγίου (Imperial College) του Λονδίνου, και δημοσιεύτηκε στο γεωχημικό περιοδικό "Geochimica et Cosmochimica Acta", σύμφωνα με το BBC.

    Όταν ένας μετεωρίτης εισέρχεται στην ατμόσφαιρα ενός πλανήτη, η ακραία θερμοκρασία που αναπτύσσεται, αναγκάζει ορισμένα από τα ορυκτά και την οργανική ύλη στα εξωτερικά στρώματά του να μετατραπούν σε υδρατμούς και διοξείδιο του άνθρακα, πριν αυτός προσκρούσει στο έδαφος.

    Οι ερευνητές, χρησιμοποιώντας την τεχνική της πυρόλυσης (FTIR), υπέβαλαν σε τρομερά απότομη άνοδο της θερμοκρασίας (μέχρι 20.000 βαθμούς Κελσίου μέσα σε ένα μόνο δευτερόλεπτο) αρχαίους διαστημικούς βράχους, που βρέθηκαν σε διάφορα σημεία του πλανήτη μας, προκειμένου να υπολογίσουν την ποσότητα των αερίων που θα είχαν απελευθερωθεί στην γήινη και αρειανή ατμόσφαιρα κατά το βομβαρδισμό από τους μετεωρίτες, οι οποίοι αποσυντέθηκαν εν μέρει πριν την πρόσκρουση.

    Όπως συμπέραναν οι επιστήμονες, τα αέρια αυτά θα ήσαν αρκετά για να δημιουργήσουν πιο ζεστούς και υγρούς πλανήτες, που έτσι θα ήσαν πιο φιλικοί για την εμφάνιση και την εξέλιξη της ζωής. Ένα μέσο θραύσμα διαστημικού βράχου διαπιστώθηκε ότι απελευθέρωσε το 12% της μάζας του ως υδρατμούς και το 6% ως διοξείδιο του άνθρακα, που είναι ένα γνωστό "αέριο του θερμοκηπίου".

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερευνητών, με τη βοήθεια μαθηματικών μοντέλων, συνολικά 10 δισ. τόνοι νερού και 10 δισ. τόνοι διοξειδίου του άνθρακα υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο απελευθερώνονταν στην επιφάνεια τόσο της Γης όσο και του Άρη λόγω της αδιάκοπης πρόσκρουσης των ουρανίων σωμάτων. Αυτό, με τη σειρά του, θα οδήγησε σε παγκόσμια υπερθέρμανση, στην εμφάνιση υγρών ωκεανών και γενικά σε ένα πιο κατοικήσιμο περιβάλλον.

    "Λόγω της χημείας τους, οι αρχαίοι μετεωρίτες έχουν προταθεί ως ένας τρόπος δημιουργίας υγρού νερού στην πρώιμη Γη", δήλωσε ο υπεύθυνος της έρευνας Ρ.Κορτ. "Τώρα πια έχουμε στοιχεία που αποκαλύπτουν πόσο νερό και διοξείδιο του άνθρακα εισήχθησαν στην ατμόσφαιρα μέσω των μετεωριτών. Αυτά τα αέρια είναι πολύ πιθανό ότι άρχισαν να έχουν άμεσο αποτέλεσμα, ενισχύοντας τον κύκλο του νερού και θερμαίνοντας τον πλανήτη μας", πρόσθεσε.

    Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο ηλιακός άνεμος θα είχε εξαφανίσει τα αέρια αυτά από την ατμόσφαιρα της Γης, αν ο πλανήτης μας δεν προστατευόταν από το μαγνητικό πεδίο του. Αντίθετα, ο Άρης στάθηκε πιο άτυχος, καθώς δεν έχει προστατευτική μαγνητική ασπίδα, με συνέπεια να χάσει σταδιακά το μεγαλύτερο μέρος της ατμόσφαιράς του. Παράλληλα, μια μείωση της ηφαιστειακής δραστηριότητας ψύχρανε περαιτέρω τον πλανήτη, γεγονός που οδήγησε τους υγρούς ωκεανούς του να περιοριστούν μόνο στους πόλους, όπου και τελικά μετατράπηκαν σε πάγους.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 23519

    [06] Επιχείρηση σκούπα στο κέντρο της Αθήνας

    Μεγάλης έκτασης αστυνομική επιχείρηση-πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης στο κέντρο της Αθήνας, όπου έγιναν 47 προσαγωγές και 52 συλλήψεις. Πέντε χιλιάδες μετανάστες που δεν ήταν εφοδιασμένοι με τα προβλεπόμενα εκ του νόμου δικαιολογητικά, έχει απελάσει η Ελλάδα από την αρχή του 2009. Οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν προκειμένου όσοι μετανάστες βρίσκονται παράνομα στην Ελλάδα, να επαναπροωθηθούν στις πατρίδες τους.

    Η περιοχή στην οποία πραγματοποιήθηκε η επιχείρηση ήταν γύρω από τη Ομόνοια, στις οδούς Ευριπίδου, Σοφοκλέους, Αθηνάς, Σωκράτους, Αγ.Κωνσταντίνου και την πλατεία Καραϊσκάκη. Εκτός από τους ελέγχους στους δρόμους, έγιναν και έλεγχοι μέσα σε καταστήματα, ενώ συνελλήφθησαν δεκάδες γυναίκες, στη πλειονότητά τους από χώρες της Αφρικής, οι οποίες εκδίδονταν σε ξενοδοχεία πίσω από το Δημαρχείο.

    Η Νομαρχία Αθηνών

    Είδηση: 23523

    [07] Υπόθεση Siemens: Νέα προθεσμία για τον Δ. Δενδρινό

    Προθεσμία για να απολογηθεί την Κυριακή ζήτησε κι έλαβε σήμερα από τον ανακριτή ο Διονύσης Δενδρινός, πρώην διευθυντικό στέλεχος της Siemens. Στο μεταξύ, στη διάθεση των αρχών, σε ό,τι αφορά τη σύμβαση για το σύστημα C4I, δήλωσε ο εκπρόσωπος της SAIC στην Ελλάδα Γιώργος Τρεπεκλής, που εμφανίστηκε αυτοβούλως στον προϊστάμενο της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών ο οποίος, πάντως, του επισήμανε ότι δεν έχει εκδοθεί κανένα ένταλμα σε βάρος του.

    Ο πρώην γενικός διευθυντής της Siemens συνελήφθη αργά το βράδυ της Τρίτης, με την κατηγορία της απάτης κατά συναυτουργία στρεφόμενης κατά του Δημοσίου και είχε πάρει προθεσμία για να απολογηθεί σήμερα.

    Πηγές: ΝΕΤ 105.8 Σχετικά άρθρα: Νεότερες εξελίξεις στην υπόθεση Siemens

    Είδηση: 23522

    [08] Νέα γρίπη: Στα 12 τα κρούσματα στην Ελλάδα

    Ελλάδα -

    Κοινωνία

    Σε 12 ανέρχονται τα κρούσματα της νέας γρίπης στη χώρα μας, καθώς από χθες το βράδυ προστέθηκαν άλλα πέντε κρούσματα, προερχόμενα από τον Καναδά και τις ΗΠΑ. Η Ελλάδα είναι απόλυτα προετοιμασμένη, διαβεβαίωσε ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος θα προεδρεύσει σήμερα το πρωί σε σύσκεψη στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας.

    Πρόκειται για έναν 37χρονο Καναδό, ο οποίος μεταφέρθηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στο νοσοκομείο «Σωτηρία», ενώ τις πρωινές ώρες σήμερα μεταφέρθηκαν μία 33χρονη Ιταλίδα από το Κάνσας, μία 18χρονη Αμερικανίδα κι ένας 46χρονος Αμερικανός, επίσης από το Κάνσας.

    Μια 15χρονη Αμερικανίδα, η οποία ήρθε από την Ουάσινγκτον, παραμένει στο σπίτι που την φιλοξενεί κάτω από την παρακολούθηση των λοιμοξιολόγων του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και της χορηγούν αντιικά φάρμακα.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Είδηση: 23518

    [09] Βενεζουέλα: εθνικοποιήσεις στην ενέργεια

    Κόσμος -

    Ειδήσεις

    Σε νέες εθνικοποιήσεις προχώρησε η υπό την προεδρία του Ούγκο Τσάβες, κυβέρνηση της Βενεζουέλας. Πρόκειται για 52 μονάδες ηλεκτρικών γεννητριών και συμπιεστών φυσικού αερίου, που τις διαχειριζόταν η αμερικανική εταιρία Exterran. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της κρατικής εταιρίας πετρελαίου PDVSA, που περνάει στον έλεγχό της, δραστηριότητες της Exterran, αυτό γίνεται:

    "με στόχο την ενίσχυση της ενεργειακής εθνικής κυριαρχίας, τη διασφάλιση της λειτουργίας των τομέων του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και τη συνεισφορά στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού". Ήδη έχει ξεκινήσει και η μελέτη νομοσχεδίου, στη Βουλή της Βενεζουέλας, με στόχο να τεθούν υπό πλήρη κρατικό έλεγχο όλες οι εταιρίες του πετροχημικού τομέα. Η εξέλιξη αυτή θα πλήξει τα συμφέροντα ιαπωνικών και αμερικανικών εταιριών που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερ

    Είδηση: 23515


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 12 June 2009 - 9:03:22 UTC