Browse through our Interesting Nodes of International Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-06-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι μετεκλογικές αναταράξεις στον ΣΥΡΙΖΑ
  • [02] Καβάλα: Φεστιβάλ Ελληνοτουρκικής Φιλίας το Σαββατοκύριακο
  • [03] Πιο αντικειμενικές οι αποζημιώσεις για τα τροχαία
  • [04] Αύξηση της παιδικής εργασίας λόγω οικονομικής κρίσης
  • [05] Διαμαρτυρία της Κύπρου στον ΟΗΕ για τουρκικές παραβιάσεις

    [01] Οι μετεκλογικές αναταράξεις στον ΣΥΡΙΖΑ

    Πολιτική

    Συνεχίζεται ο αναβρασμός στον ΣΥΡΙΖΑ, με την έντονη κριτική της μειοψηφίας προς την ηγεσία για το εκλογικό αποτέλεσμα. Το ενδιαφέρον στρέφεται στην συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, το Σαββατοκύριακο καθώς ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται αποφασισμένος να μιλήσει - σύμφωνα με πληροφορίες - έξω από τα δόντια, να αναλάβει αλλά και να αποδώσει ευθύνες. Ο πρόεδρος του Συνασπισμού αναμένεται να επιμείνει στη θέση του για την ανάγκη συγκρότησης τρίτου πόλου στα αριστερά, παρά τις διαφορετικές απόψεις που διατυπώνονται από την Ανανεωτική Πτέρυγα. Υπερασπίστηκε τον ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του, ο Αλέκος Αλαβάνος στην πρώτη μετά τις ευρωεκλογές δημόσια δήλωση, απαντώντας εμμέσως στην κριτική που ασκήθηκε για πρόσωπα και πολιτικές.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ

    Είδηση: 23509

    [02] Καβάλα: Φεστιβάλ Ελληνοτουρκικής Φιλίας το Σαββατοκύριακο

    Ειδήσεις

    Το Σάββατο 13 και Κυριακή 14 Ιουνίου θα φιλοξενηθεί στο λιμάνι της Καβάλας το 8ο Φεστιβάλ Ελληνοτουρκικής Φιλίας που διοργανώνουν από κοινού η Νομαρχία Καβάλας και η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Defne - Νέα Δάφνη, με ρίζες και στις δύο πλευρές του Αιγαίου και η οποία ιδρύθηκε για να ενισχύσει τις σχέσεις φιλίας και εμπιστοσύνης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Την έναρξη των εκδηλώσεων θα κηρύξει στην Καβάλα ο νομάρχης Θόδωρος Καλλιοντζής και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συζήτηση με τη συμμετοχή Ελλήνων και Τούρκων επιστημόνων και επιχειρηματιών.

    Οι ποικίλες πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στη διάρκεια του φεστιβάλ στόχο έχουν να φέρουν κοντά τους δύο λαούς μέσα από συζητήσεις, συναυλίες και διάφορες μορφές τέχνης. Τη Δευτέρα 15 Ιουνίου το Φεστιβάλ θα μεταφερθεί στην Καππαδοκία, σε μια προσπάθεια πολιτιστικής και πνευματικής ανταλλαγής και κατανόησης των ιδιαίτερων στοιχείων των δύο λαών.

    Το βράδυ του Σαββάτου θα πραγματοποιηθεί μια μοναδική χορευτική παράσταση και συναυλία στην οποία θα συμμετάσχουν δημοφιλείς Έλληνες και Τούρκοι καλλιτέχνες οι οποίοι θα ερμηνεύσουν γνωστά τραγούδια που έχουν μεταφραστεί και στις δύο γλώσσες. Η βραδιά θα κλείσει με τον τενόρο Αντώνη Συριανό και την ηθοποιό Μελικέ Ντεμιράγ που θα ερμηνεύσουν το τραγούδι "Αρκαντάς" (φίλος) από την ομώνυμη ταινία του Γιλμάζ Γκιουνέι.

    Είδηση: 23500

    [03] Πιο αντικειμενικές οι αποζημιώσεις για τα τροχαία

    Το να γίνουν πιο «αντικειμενικές» οι αποζημιώσεις για ηθική βλάβη και ψυχική οδύνη από τροχαία συμβάντα προωθούν οι ασφαλιστικές εταιρίες.

    Η πρόταση αυτή, προωθείται στο πλαίσιο του συστήματος του ''φιλικού διακανονισμού'', στο οποίο -υπενθυμίζεται- οι παθόντες από τροχαία αποζημιώνονται απ' ευθείας από τη δική τους εταιρία, κι όχι από την εταιρία του υπαιτίου για το τροχαίο.

    Η πρόταση των εταιριών, όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποί τους σε συνάντηση με δημοσιογράφους, είναι να θεσπιστούν αντικειμενικά κριτήρια που θα προσδιορίζουν το ύψος των αποζημιώσεων λόγω ηθικής βλάβης ή ψυχικής οδύνης, όπως ισχύει στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να αποφεύγονται οι δυσλειτουργίες και τα προβλήματα που δημιουργούνται με τις δικαστικές αποφάσεις, στις οποίες προσφεύγουν οι εμπλεκόμενοι σε τροχαία συμβάντα.

    Βάση υπολογισμού, σύμφωνα με τις προτάσεις που εξετάζονται, στα αντικειμενικά αυτά κριτήρια θα είναι οι συντελεστές του ΙΚΑ για τα ποσοστά αναπηρίας από εργατικά ατυχήματα.

    Με βάση αυτούς τους συντελεστές και τις δικαστικές αποφάσεις της τελευταίας τριετίας για ανάλογες αποζημιώσεις θα υπολογιστεί ένας μέσος όρος χρηματικής ικανοποίησης για κάθε επίπεδο σωματικής βλάβης. Αυτός ο μέσος όρος θα είναι η «αντικειμενική» αξία της ψυχικής οδύνης την οποία θα καταβάλουν οι εταιρίες στους πελάτες τους, χωρίς βεβαίως, να καταργείται η δυνατότητα προσφυγής στη Δικαιοσύνη.

    Ανάλογο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού ισχύει εδώ και χρόνια για τις υλικές ζημιές.

    Οι εταιρίες που συμμετέχουν στο φιλικό διακανονισμό σχεδιάζουν και άλλες τροποποιήσεις στις προδιαγραφές του συστήματος, ούτως ώστε να καλύπτει περισσότερες περιπτώσεις συμβάντων. Συγκεκριμένα, εξετάζεται να ενταχθούν και συμβάντα με περισσότερα από δύο αυτοκίνητα [καραμπόλες] που τώρα εξαιρούνται, όπως επίσης, να αυξηθούν τα ανώτατα όρια ύψους υλικών ζημιών και σωματικών βλαβών που ισχύουν ως σήμερα, προκειμένου να ενταχθεί ένα τροχαίο στο φιλικό διακανονισμό.

    Τα υφιστάμενα όρια είναι 6.000 ευρώ για υλικές ζημιές και 9.000 για σωματικές βλάβες και προτείνεται να αυξηθούν σε 9.000 και 12.000 ευρώ αντιστοίχως και αιτία για την αύξηση είναι η αντίστοιχη άνοδος, από 1ης Ιουνίου των κατωτάτων ορίων υποχρεωτικής ασφαλιστικής κάλυψης σε 500.000 ευρώ ανά θύμα για τις σωματικές βλάβες και ανά τροχαίο συμβάν για τις υλικές ζημιές, αύξηση που οδήγησε και σε ανατιμήσεις στα ασφάλιστρα.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 23507

    [04] Αύξηση της παιδικής εργασίας λόγω οικονομικής κρίσης

    Ειδήσεις

    Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της παιδικής εργασίας, Παρασκευή 12 Ιουνίου, η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας, σε έρευνα που δημοσίευσε εξέφρασε φόβους για αύξηση της καταναγκαστικής παιδικής εργασίας -ιδιαίτερα ανάμεσα στα κορίτσια -λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Περίπου 218 εκατομμύρια παιδιά εργάζονται σε ολόκληρο τον πλανήτη, ενώ 1,8 εκατομμύρια βρίσκονται ανάμεσα στα θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Ένα στα έξι παιδιά εργάζεται σε κάποιο περιβάλλον που βλάπτει την σωματική του και ψυχική του υγεία. Πάνω από 73 εκατομμύρια από τα εργαζόμενα παιδιά είναι κάτω των 10 ετών και κάθε χρόνο τουλάχιστον 22 χιλιάδες από αυτά πεθαίνουν σε εργατικά ατυχήματα.

    "Όλο και περισσότερες οικογένειες ζουν στην φτώχεια, η οικονομική κρίση φθείρει την πραγματική πρόοδο των τελευταίων ετών", ανέφερε η ΔΟΕ, συμπληρώνοντας ότι το 2002, ο αριθμός των παιδιών που αναγκάζονταν να εργάζονται ήταν 246 εκατομμύρια.

    Η έκθεση που έχει τίτλο "Δώστε στα κορίτσια μίαν ευκαιρία: η καταπολέμηση της παιδικής εργασίας, ένα κλειδί για το μέλλον", υπογραμμίζει ότι τα περίπου 100 εκατομμύρια κορίτσια που σε ολόκληρο τον κόσμο αναγκάζονται να εργάζονται αντί να πηγαίνουν στο σχολείο θα μπορούσαν να είναι οι "κύριοι χαμένοι" την ώρα που η οικονομική κρίση βαθαίνει. Υπάρχουν οικογένειες σε χώρες όπου τα κορίτσια βρίσκονται σε κατώτερη θέση οι οποίες προτιμούν να στείλουν το αγόρι τους στο σχολείο παρά το κορίτσι τους.

    Είδηση: 23501

    [05] Διαμαρτυρία της Κύπρου στον ΟΗΕ για τουρκικές παραβιάσεις

    Ειδήσεις

    Δεν προτίθεται να υποχωρήσει για την εκμετάλλευση του θαλάσσιου χώρου η Κυπριακή Δημοκρατία της μπροστά στις τουρκικές απειλές, υπογραμμίζει σε επιστολή του προς το Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στο διεθνή οργανισμό, πρέσβης Μηνάς Χατζημιχαήλ.

    Στην εν λόγω επιστολή, η οποία κυκλοφόρησε ως επίσημο έγγραφο του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Κύπριος αντιπρόσωπος καταγγέλλει την Τουρκία για νέα παραβίαση της κυριαρχίας κι εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου και του εναέριου και θαλάσσιου χώρου της.

    Σύμφωνα με τον κ. Χατζημιχαήλ, οι παραβιάσεις έγιναν στις 27 και 29 Μαΐου, όταν τουρκική φρεγάτα παρενόχλησε πλοίο υπό κυπριακή σημαία στις νοτιοδυτικές ακτές της Κύπρου, όπου διεξήγαγε εργασίες συντήρησης σε μετεωρολογικές εγκαταστάσεις, κι όταν την επόμενη ημέρα τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος παραβίασε τον εναέριο χώρο της περιοχής, εκπέμποντας ενοχλητικά σήματα.

    Μεταξύ άλλων, τονίζεται επίσης ότι «τέτοιες ενέργειες δημιουργούν αχρείαστες αψιμαχίες και ένταση, κάτι που αποτελεί και αντικειμενικό σκοπό της Τουρκίας για να εκφοβίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να την εμποδίσει από την λήψη κάθε δραστηριότητας στην Α.Ο.Ζ. [Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη]), ιδιαίτερα όσον αφορά την διεξαγωγή έρευνας και εκμετάλλευσης των κυρίαρχων εθνικών της πόρων».

    Στην εν λόγω επιστολή, υπογραμμίζεται και το ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία είναι έτοιμη να συνεχίσει τη διαδικασία της οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης με όλα τα γειτονικά της κράτη και επί τη βάση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών του Δικαίου της Θάλασσας. Η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν τηρεί καμία αμφιβολία για την κυριαρχία επί του συνόλου του εδάφους της, επί του θαλάσσιου και εναέριου χώρου της και για τα κυριαρχικά δικαιώματά της επί της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της υφαλοκρηπίδας της».

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 23503


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 11 June 2009 - 21:01:45 UTC