Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-05-27

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καραμανλής εφ' όλης της ύλης
  • [02] Αυστρία
  • [03] Βέλγιο [Βασίλειο του Βελγίου]
  • [04] Χρήσιμοι σύνδεσμοι
  • [05] Αποτελέσματα προηγούμενων εκλογών στην Ελλάδα
  • [06] Ανακαλύψτε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
  • [07] Αυστηρές οδηγίες για περικοπές δαπανών
  • [08] Ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων

    [01] Καραμανλής εφ' όλης της ύλης

    Συντάχθηκε απο τον/την Administrator

    Για όλους και για όλα μίλησε ο Κώστας Καραμανλής στην πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη που έδωσε ενόψει των ευρωεκλογών στην τηλεόραση του Μέγκα. Ο κ. Καραμανλής κάλεσε τους πολίτες να προσέλθουν στην κάλπη στις 7 Ιουνίου, εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα ηττηθεί στις ευρωεκλογές, τόνισε ότι είναι μαχητής και ότι τη λέξη κουρασμένος δεν την είπε ποτέ. Κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι αρνείται τα πάντα και χαρακτήρισε αδόκιμο τον όρο και πολιτικό ατόπημα το δίλημμα "Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα", ενώ για τη διαφημιστική καμπάνια της Νέας Δημοκρατίας είπε ότι δεν είναι υβριστική και δεν προσβάλλει. Για το κλείσιμο της Βουλής ο Κώστας Καραμανλής τόνισε ότι όλες οι υποθέσεις διερευνήθηκαν και ότι σε θέματα διαφθοράς δεν δέχεται μύγα στο σπαθί του. Για την υπόθεση του Βατοπεδίου επισήμανε πως όλες οι κυβερνήσεις την υποτίμησαν, υπήρξαν σκανδαλώδεις επιδιώξεις και λάθη του δημοσίου, είπε χαρακτηριστικά αλλά τόνισε ότι δεν πιστεύει πως ιθύνον νους ήταν πολιτικό πρόσωπο. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός και στην διεθνή οικονομική κρίση λέγοντας πως δεν είναι στις προθέσεις του να μπουν νέοι φόροι και επισήμανε το σημαντικό ρόλο που είχαν οι μεταρρυθμίσεις απέναντι στη διεθνή οικονομική κρίση.

    Δεν είναι στις προθέσεις μου ούτε στους σχεδιασμούς μου η επιβολή νέων φόρων υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός στην πρώτη προεκλογική του συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΜΕΓΚΑ.

    Ο κ. Καραμανλής ανέφερε πως δεν υπάρχει θέμα πρόωρων εκλογών και επέμεινε ιδιαίτερα στις μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές, ατζέντα στην οποία περιλαμβάνονται τα βαρέα και ανθυγιεινά, κίνητρα για παραμονή στην εργασία και μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

    Ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τα συνθήματα του ΠΑΣΟΚ και τα τηλεοπτικά σποτ, χαρακτήρισε αδόκιμο όρο και ατόπημα τα περί βαρβαρότητας και ευρηματική την καμπάνια της ΝΔ, η οποία απαντά στις απόπειρες - όπως είπε - ισοπέδωσης από την αντιπολίτευση.

    «Είναι πολύ νωρίς να συνταξιοδοτηθώ, είμαι μαχητής και απολαμβάνω την πολιτική αναμέτρηση», ανέφερε ο κ. Καραμανλής απαντώντας στα σενάρια διαδοχολογίας και χαρακτήρισε τις ευρωεκλογές ως μια αναμέτρηση με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, με σοβαρό πολιτικό περιεχόμενο, εκλογές στις οποίες θα πρέπει οι Έλληνες να συμμετάσχουν.

    Είδηση: 22873

    [02] Αυστρία

    Συντάχθηκε απο τον/την Αλέξανδρος Μοζ

    Αυστρία: Στη Δημοκρατία της Αυστρίας, που εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση την 1η Ιανουαρίου του 1995, οι εκλογές θα διεξαχθούν την 7η Ιουνίου 2009, προκειμένου να εκλεγούν 17 ευρωβουλευτές [έναντι των 18 που εξελέγησαν κατά τις προηγούμενες ευρωεκλογές]. Η Δημοκρατία της Αυστρίας είναι ένα μεσογειακού κλίματος κράτος της κεντρικής Ευρώπης και αποτελεί ομοσπονδία 9 κρατιδίων. Η Αυστρία συνορεύει με το Λιχτενστάιν και την Ελβετία δυτικά, την Ιταλία και τη Σλοβενία νότια, την Ουγγαρία και τη Σλοβενία ανατολικά, τη Γερμανία και την Τσεχία βόρεια. Πρόκειται για μία χώρα με πλούσια ιστορία και πολιτισμό.

    Είδηση: 21948

    [03] Βέλγιο [Βασίλειο του Βελγίου]

    Συντάχθηκε απο τον/την Αλέξανδρος Μοζ

    Βέλγιο [Βασίλειο του Βελγίου]: Στο βασίλειο του Βελγίου, που εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση την 25η Μαρτίου του 1957, οι εκλογές θα διεξαχθούν την 7η Ιουνίου 2009, προκειμένου να εκλεγούν 22 ευρωβουλευτές [έναντι των 24ων που εξελέγησαν κατά τις προηγούμενες ευρωεκλογές]. Το Βασίλειο του Βελγίου, είναι χώρα στην βορειοδυτική Ευρώπη και συνορεύει με την Ολλανδία, τη Γερμανία, το Λουξεμβούργο και τη Γαλλία. Βρίσκεται στα πολιτιστικά σύνορα μεταξύ της γερμανικής και της ρωμανικής Ευρώπης και είναι γλωσσικά και πολιτιστικά διαιρεμένο. Δύο είναι οι βασικές γλώσσες που ομιλούνται στο Βέλγιο: η Ολλανδική [που μερικές φορές -ανεπισήμως- αποκαλείται Φλαμανδική και ομιλείται στη Φλάνδρα], στα βόρεια και η Γαλλική, [που ομιλείται στη Βαλλωνική περιοχή ], στα νότια. Η πρωτεύουσά του, οι Βρυξέλλες -επισήμως- είναι δίγλωσση, ενώ η πλειονότητα των κατοίκων της μιλά Γαλλικά. Στα ανατολικά βρίσκεται μια επισήμως αναγνωρισμένη μειονότητα Γερμανόφωνων. Η γλωσσική αυτή ποικιλία, οδηγεί συχνά σε πολιτικές διαμάχες, οι οποίες αντικατοπτρίζονται στο πολυσύνθετο σύστημα διακυβέρνησης και στην πολιτική ιστορία του Βελγίου. Το Βέλγιο πήρε το όνομά του από τους πρώτους κατοίκους του, τους Βέλγους (Belgae), μια ομάδα κυρίως Κελτικών φυλών. Ιστορικά, το Βέλγιο [μαζί με την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο] είναι μέρος των "Κάτω Χωρών".

    Είδηση: 21949

    [04] Χρήσιμοι σύνδεσμοι

    Συντάχθηκε απο τον/την Administrator

    Εδώ θα βρείτε ορισμένους χρήσιμους συνδέσμους για περισσότερες πληροφορίες και πιο εξειδικευμένη ενημέτρωση σχετικά με τις εκλογική διαδικασία.Επίσης τις ιστοσελίδες των πολιτικών κομμάτων και τη Διεύθυνση εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών καθώς και την ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκης Επιτροπής όπου μπορείτε να απευθύνεται ερωτήσεις online ή και τηλεφωνικώς.

    Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: www.europarl.europa.eu/elections2009/default.htm?language=EL Ευρωπαϊκή Επιτροπή: http://ec.europa.eu/europedirect/index_el.htm Υπουργείο Εσωτερικών: www.ypes.gr/ Βουλή των Ελλήνων www.parliament.gr/

    Νέα Δημοκρατία: www.nd.gr ΠΑΣΟΚ: www.pasok.gr ΚΚΕ: www.kke.gr ΣΥΝ: www.syn.gr Λ.Α.Ο.Σ: www.laos.gr ΔΡΑΣΗ: www.drash.gr ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ: www.ecogreens-gr.org/cms/

    ΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΨΗΦΟΥ http://www.ypes.gr/ekloges/content/gr/europ_fr.htm Διεύθυνση Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών τηλέφωνα 210 3741132, 210 3741131, 210 3741311, 210 3741300 και 210 3741130.

    Είδηση: 22098

    [05] Αποτελέσματα προηγούμενων εκλογών στην Ελλάδα

    Συντάχθηκε απο τον/την Αλέξανδρος Μοζ

    Στις τελευταίες ευρωεκλογές, το 2004 οι Έλληνες εξέλεξαν 24 ευρωβουλευτές έναντι 25 το 1999 και 22 που θα εκλέξουν φέτος. Είναι χαρακτηριστικό οτι στις ευρωεκλογές υπάρχει διαφορά ψήφων σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές δεδομένου οτι δεν εκλέγεται κυβέρνηση και η ψήφος των πολιτών έχει διαφορετικές παραμέτρους και στόχους. Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων το κάθε κόμμα δίνει τη δική του ερμηνεία ανάλογα με τη στάση και τις επιδιώξεις του.Να σημειωθεί οτι στις ευρωεκλογές ισχύει το σύστημα της απλής αναλογικής σε αντίθεση με το συστημα των βουλευτικών εκλογώ που είναι η ενισχυμένη αναλογική με στόχο την δημιουργία αυτοδύναμων κυβερνήσεων.

    Ευρωεκλογές 2004

    Κόμμα % Ψήφοι Έδρες N.Δ. 43,01 2.633.574 11 ΠA.ΣO.K 34,03 2.083.327 8 K.K.E. 9,48 580.396 3 ΣYN 4,16 254.447 1 ΛΑ.Ο.Σ. 4,12 252.429 1

    Βουλευτικές εκλογές 2007

    Κομμα % Έδρες ΝΔ 41.84 152 ΠΑΣΟΚ 38.10 102 ΚΚΕ 8.15 22 ΣΥΝ 5.04 14 ΛΑ.Ο.Σ 3.80 10

    Ευρωεκλογές 1999

    Είδηση: 22101

    [06] Ανακαλύψτε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

    Συντάχθηκε απο τον/την Αλέξανδρος Μοζ

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι το μοναδικό άμεσα εκλεγμένο όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι 785 βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξελέγησαν για να αντιπροσωπεύουν τους ευρωπαίους πολίτες. Εκλέγονται κάθε πέντε χρόνια από τους ψηφοφόρους των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για λογαριασμό των 492 εκατομμυρίων πολιτών της. Το έργο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι σημαντικό επειδή σε πολλούς τομείς της πολιτικής, οι αποφάσεις για νέους ευρωπαϊκούς νόμους λαμβάνονται από κοινού από το Κοινοβούλιο και από το Συμβούλιο Υπουργών, το οποίο εκπροσωπεί τα κράτη-μέλη.

    Το Κοινοβούλιο διαδραματίζει ενεργό ρόλο στη σύνταξη νομοθεσίας η οποία έχει αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή των πολιτών, σε τομείς όπως είναι [η προστασία του περιβάλλοντος, τα δικαιώματα των καταναλωτών, οι ίσες ευκαιρίες, οι μεταφορές και η ελεύθερη κυκλοφορία εργαζομένων - κεφαλαίων - υπηρεσιών και αγαθών.

    Είδηση: 22136

    [07] Αυστηρές οδηγίες για περικοπές δαπανών

    Ειδήσεις

    Αυστηρές οδηγίες στα Υπουργεία και όλους τους φορείς του δημοσίου έστειλε το Υπουργείο Οικονομίας, εν όψει της κατάρτισης του Προϋπολογισμού του 2010. Παρά το γεγονός ότι σε λίγες ημέρες αρχίζει από την Κομισιόν η αξιολόγηση των μέτρων που έχουν ληφθεί, οι υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου με αυτή την εγκύκλιο δίνουν το στίγμα της σφιχτής πολιτικής που θα ακολουθηθεί και το 2010 στο δημόσιο, σε μια προσπάθεια να μειωθεί το έλλειμμα κάτω από το 3%. Εν τω μεταξύ, εξαρθρώθηκε μεγάλο κύκλωμα εικονικών τιμολογίων από τη δράση του οποίου το ελληνικό δημόσιο ζημιώθηκε με 10 εκατ. ευρώ μόνο για το δεύτερο εξάμηνο του 2007 εξάρθρωσε η υπηρεσία ειδικών ελέγχων. Στο κύκλωμα εμπλέκονται 7 μεγάλες αλυσίδες εμπορίας ηλεκτρονικών ειδών καθώς και σουπερ μάρκετ που πωλούν αντίστοιχα είδη.

    H μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, η επίτευξη επαρκών ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης και η αποτελεσματικότερη διαχείριση και αξιοποίηση των περιορισμένων πόρων του Δημοσίου θα είναι οι βασικοί στόχοι του προϋπολογισμού του 2010. Οι στόχοι αυτοί καθώς και οι προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής περιγράφονται στην εγκύκλιο που απέστειλε σε όλους τους φορείς ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκος Λέγκας με τις κατευθύνσεις για την κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού.

    Όπως επισημαίνεται στην εγκύκλιο οι βασικότερες προτεραιότητες της δημοσιονομικής πολιτικής είναι ο περιορισμός των δαπανών, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με στόχο τη βελτίωση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, η ενίσχυση της απασχόλησης και η ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής με μέτρα για τη στήριξη του εισοδήματος των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων.

    Με την εγκύκλιο δίνονται οδηγίες για τη συγκράτηση των λειτουργικών δαπανών, των προμηθειών και των λοιπών δαπανών των υπουργείων. Όπως σημειώνεται το συνολικό ύψος των κονδυλίων αυτών θα πρέπει να διαμορφωθεί στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα και πάντως όχι υψηλότερα από τις πιστώσεις του προϋπολογισμού του 2009, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί μετά την περικοπή τους κατά 10%.

    Η εγκύκλιος κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις δαπάνες που έχουν να κάνουν με τις μετακινήσεις και τις πρόσθετες αμοιβές (υπερωριακή εργασία, ομάδες εργασίας, επιτροπές και συλλογικά όργανα) λόγω της έντονα αυξητικής τους τάσης. Όπως επισημαίνεται οι συγκεκριμένες δαπάνες θα πρέπει να περιορισθούν στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα.

    Παράλληλα καλούνται οι φορείς στις προτάσεις για την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2010 να συμπεριλάβουν και τις αντίστοιχες προβλέψεις πιστώσεων για τα οικονομικά έτη 2011 και 2012 ενώ υπενθυμίζεται ότι ο στόχος είναι η μετάβαση σε προϋπολογισμό δράσεων και προγραμμάτων το 2012.

    Σύμφωνα με την εγκύκλιο οι φορείς θα πρέπει να αποστείλουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τα προσχέδια προϋπολογισμού 2010 σε συγκεκριμένες ημερομηνίες. Ειδικότερα, τα υπουργεία θα πρέπει να υποβάλουν το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2010 το αργότερο μέχρι τις 19 Ιουνίου 2009 και οι περιφέρειες μέχρι τις 30 Ιουνίου 2009. Ομοίως μέχρι τις 30 Ιουνίου 2009 θα πρέπει να υποβληθούν και τα σχέδια προϋπολογισμού από τις περιφερειακές υπηρεσίες των Υπουργείων Οικονομίας και Οικονομικών και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

    Είδηση: 22870

    [08] Ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων

    Ειδήσεις

    Την ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, με 300 εκατομμύρια ευρώ, ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Την ίδια ώρα, το πρόβλημα της ρευστότητας στην αγορά έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο -σύμφωνα με τους φορείς των εμπόρων και των βιοτεχνών-περισσότερες από 110 χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    Στις συμπληγάδες της καθίζησης των πωλήσεων και της ασφυκτικής έλλειψης ρευστότητας βρίσκονται 9 στις 10 επιχειρήσεις.

    Σε οικονομικό αδιέξοδο έχουν φτάσει 110.000 επιχειρήσεις σύμφωνα με την ΓΣΕΒΕΕ που έχει ως επακόλουθο να βρίσκονται σε κίνδυνο 230.000 θέσεις εργασίας.

    Και ενώ τρεις στις 10 επιχειρήσεις δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα συνεργασίας με τις τράπεζες, με δάνεια για κεφάλαια κίνησης, ύψους 180 εκατ. ευρώ ενισχύουν τους μικρομεσαίους οι δυο νέες συνεργασίες της ευρωπαϊκής τράπεζας επενδύσεων με την ΑΤΕbank και Marfin .

    Ήδη το τελευταίο δίμηνο οι συμφωνίες χρηματοδότησης φτάνουν τα 680 εκατομμύρια ευρώ. Οι τράπεζες με την σειρά τους θα διπλασιάσουν με ίδια κεφάλαια το ποσό στα 1,3 δις ευρώ.

    Είδηση: 22869


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 27 May 2009 - 21:05:53 UTC