Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-05-27

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη μάχη της κάλπης
  • [02] Νέα προγράμματα για την πράσινη επιχειρηματικότητα
  • [03] Παπανδρέου: Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε
  • [04] Όλα έτοιμα για τις ευρωεκλογές
  • [05] Για ποιους λόγους να ψηφίσω στις Ευρωεκλογές
  • [06] Aλαβάνος: Να απλοποιηθούν οι διαδικασίες για τους μετανάστες
  • [07] Νέος συναγερμός στην έδρα της Κομισιόν
  • [08] Το χειμώνα στο Εθνικό Θέατρο
  • [09] Κομπιούτερ με συναισθηματική νοημοσύνη!
  • [10] Προθεσμία πήρε ο πρώην πρόεδρος της Siemens Ελλάς
  • [11] Στήριξη των ελληνικών θέσεων από τον Ρουμάνο Πρόεδρο
  • [12] Γ. Σούρλας: «Εγώ τα αγαπάω τα παπαγαλάκια, δηλαδή η βαρβαρότητα έχει καμία σχέση με τα παπαγαλάκια;»
  • [13] Επίσκεψη Μπασέσκου στην Αθήνα

    [01] Στη μάχη της κάλπης

    Συντάχθηκε απο τον/την Administrator

    Στη τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές και ένα 24ωρο πριν από το ντιμπέϊτ των πολιτικών αρχηγών, τα κόμματα εντείνουν την προεκλογική τους δραστηριότητα και καταστρώνουν τις στρατηγικές τους. Στη Ρηγίλλης, συνεδρίασε το πρωί, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού η Κεντρική Επιτροπή Ευρωεκλογών της ΝΔ.. Η επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου Μαριέττα Γιαννάκου , μετά το τέλος της συνεδρίασης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η αποχή δε θα είναι μεγάλη και κάλεσε όλους τους ψηφοφόρους να προσέλθουν στην κάλπη. «Δε με τρομάζει η αποχή», είπε χαρακτηριστικά.

    «Η ΝΔ είναι αποφασισμένη να αχολογήσει το δύσκολο δρόμο και να δείξει υπευθυνότητα σε μια δύσκολη περίοδο. Τα αποτελέσματα μας δικαιώνουν», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. Σε ερώτηση για το ντιμπέιτ η κ. Μπακογιάννη εξέφρασε την ελπίδα ότι θα γίνει σοβαρός διάλογος μακριά από λαϊκισμούς και δημαγωγία.

    Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος είπε ότι υπάρχει τεράστια διαφορά στον πολιτικό λόγο των δύο κομμάτων. «Από τη μία υπάρχει πολιτικός λόγος και από την άλλη πλευρά παραπληροφόρηση, αοριστολογία και αμηχανία», είπε χαρακτηριστικά. Σε ερώτηση για την άνοδο των οικολόγων ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι τα αποτελέσματα κρίνονται στην κάλπη.

    Από την πλευρά του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε ότι σε όλη την Ευρώπη υπάρχει μειωμένη συμμετοχή στις ευρωεκλογές το νόημα των πολιτικών δυνάμεων είναι να πείσουν τους πολίτες να ψηφίσουν είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι καταγράφεται μια τάση μείωσης της αποχής όχι όμως τόσο ικανοποιητική όσο θα ήθελε η ΝΔ.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι από τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών δε βγαίνουν τόσο ασφαλή συμπεράσματα όσο από τις εθνικές εκλογές ωστόσο οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να τα αναλύσουν.

    Σε άλλη ερώτηση για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε ότι θα γίνουν το 2011 και η μόνη περίπτωση πρόωρων είναι σε περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ μπλοκάρει την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας. Ο κ. Μεϊμαράκης επισήμανε ότι είναι καταστροφή για την οικονομία οι πρόωρες εκλογές και πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή για μακροχρόνιο προγραμματισμό. Σε ερώτηση για την άνοδο των οικολόγων ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι τα δημοσκοπικά συμπεράσματα διαφέρουν από τις κάλπες.

    Σε άλλη ερώτηση αν είναι αξιόπιστες οι δημοσκοπήσεις ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε χαρακτηριστικά δεν έχω πει ποτέ ότι είναι αναξιόπιστες.

    Ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής Λευτέρης Ζαγορίτης είπε ότι τα διαφημιστικά σποτ είναι λειτουργικά και ευρηματικά με στόχο την ενημέρωση του κόσμου. «Αναδεικνύουν την δουλειά του Κώστα Καραμανλή, της Κυβέρνησης και της ΝΔ χωρίς να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν παραλείψεις και καθυστερήσεις», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η χώρα χρειάζεται Κυβέρνηση που να ξέρει τις λύσεις των προβλημάτων και ο Κώστας Καραμανλής και ξέρει και μπορεί.

    Είδηση: 22850

    [02] Νέα προγράμματα για την πράσινη επιχειρηματικότητα

    Ειδήσεις

    Τρία νέα προγράμματα που αφορούν την πράσινη επιχειρηματικότητα, και τα οποία θα αρχίσουν να τρέχουν από τις 20 Ιουλίου, ανακοίνωσε το Υπουργείο Ανάπτυξης. Αφορούν στην ενίσχυση επιχειρήσεων σε τομείς όπως είναι για παράδειγμα : η διαχείριση αποβλήτων, η ανακύκλωση, η εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας όσων επιχειρήσεων μετεγκαθίστανται σε οργανωμένες βιομηχανικές περιοχές.

    Από κοινοτικά κονδύλια και εθνικούς πόρους, θα επιχορηγούνται το 30 έως και το 60% των επιχειρηματικών δράσεων και επενδύσεων που συνδέουν την ανάπτυξη με το περιβάλλον. Ο συνολικός προϋπολογισμός των δράσεων αγγίζει τα 136 εκατομμύρια ευρώ, που κατανέμονται σε 3 νέα προγράμματα του Υπουργείου Ανάπτυξης.

    Πρόκειται για τα προγράμματα "Πράσινες υποδομές 2009", "Πράσινη Επιχείρηση 2009" και "Μετεγκατάσταση 2009" για τα οποία οι προτάσεις χρηματοδότησης θα υποβάλλονται από τις 20 Ιουλίου ως τις 22 Σεπτεμβρίου και ο πρώτος κύκλος αξιολόγησης θα γίνει από τις 23 Σεπτεμβρίου ως τις 20 Νοεμβρίου.

    Το πρόγραμμα "πράσινες υποδομές" στοχεύει στην ενίσχυση και δημιουργία επιχειρήσεων στους τομείς διαχείρισης, αξιοποίησης αποβλήτων, ανάκτησης υλικών, ανακύκλωσης και απορρύπανσης.

    Το πρόγραμμα "πράσινη επιχείρηση" επιδοτεί δράσεις για διαχείριση, ανακύκλωση, διάθεση αποβλήτων, παρακολούθηση εκπομπών ρύπων, ανάπτυξη πράσινων προϊόντων και διαδικασιών, ανάκτηση / εξοικονόμηση ενέργειας και υδάτινων πόρων, ενσωμάτωση προτύπων. Ο προϋπολογισμός ανά έργο ξεκινά από 30.000 ως 200.000 ευρώ και τα ποσοστά ενίσχυσης φτάνει το 50 - 60 %.

    Το πρόγραμμα "μετεγκατάσταση" ενισχύει τη μετεγκατάσταση επιχειρήσεων σε οργανωμένες επιχειρηματικές περιοχές (ΒΙΠΕ, ΒΙΠΑ, ΒΙΟΠΑ, Τεχνοπόλεις, κλπ. Ο προϋπολογισμός είναι 16 εκατ. από τα οποία η δημόσια δαπάνη 8 εκατ. Ο προϋπολογισμός ανά έργο μπορεί να ξεκινά από 30.000 και να φτάνει τα 3 εκατομμύρια ευρώ, ανάλογα με το πρόγραμμα.

    Είδηση: 22859

    [03] Παπανδρέου: Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε

    Συντάχθηκε απο τον/την Administrator

    Δημοψήφισμα, χαρακτήρισε πάλι τις επικείμενες ευρωεκλογές ο Γιώργος Παπανδρέου, στη διακαναλική συνέντευξη τύπου στο Ζάππειο. Το δίλημμα των εκλογών είναι "ή αλλάζουμε, ή βουλιάζουμε", τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κι εξέφρασε την εκτίμηση ότι η μετά την κάλπη του Ιουνίου, ο Πρωθυπουργός θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε εκλογές πριν από τον Μάρτιο. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε το αίτημά του για διενέργεια εθνικών εκλογών, ενώ στο ερώτημα «Γιατί Παπανδρέου και όχι Καραμανλής» απάντησε, μεταξύ άλλων, πως είναι δημοκρατικά εκλεγμένος, εκφράζει μια διαφορετική Ελλάδα, ένα κράτος δικαίου, μια ευνομούμενη πολιτεία και ένα κοινωνικό σύστημα που εγγυάται βασικά δικαιώματα. Aναφερόμενος σε ζητήματα διαφάνειας, ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε πως θα συγκρουστεί με τα συμφέροντα «γιατί δεν χρωστάει σε κανέναν».

    O αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έστειλε μήνυμα για αυξημένη συμμετοχή στις κάλπες, τονίζοντας ότι όλοι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα και την Ελλάδα.

    Το διακύβευμα των Ευρωεκλογών, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, είναι ξεκάθαρο και κρίσιμο. Ή θα συνεχίσουμε στον αδιέξοδο δρόμο μιας πολιτικής αδικίας και ανισότητας, ή θα αλλάξουμε ρότα και θα μπούμε στο δρόμο της πράσινης ανάπτυξης, με αναδιανομή του πλούτου.

    Επίσης τόνισε ότι στις Ευρωεκλογές αποφασίζουμε για την Ελλάδα, αλλά και για την προοδευτική στροφή της Ευρώπης, με ισχυρή σοσιαλιστική πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και για να ενισχύσουμε την ισχυρή διεκδικητική φωνή της Ελλάδας στην Ευρώπη.

    Η ψήφος στη ΝΔ, ανέφερε ο κ. Παπανδρέου , είναι ψήφος σε αυτούς που βύθισαν την Ελλάδα σε κρίση πολύ πριν ξεσπάσει η διεθνής κρίση. Και περιέγραψε την ελληνική κρίση ως μία πολύπλευρη κρίση θεσμών και αξιών, κοινωνική κρίση και πολιτική κρίση, η οποία κορυφώθηκε με προσωπική ευθύνη του κ. Καραμανλή όταν έκλεισε ξαφνικά τη Βουλή και οδήγησε σε παραγραφή πιθανών αδικημάτων υπουργών, όπως τόνισε.

    Η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ, είπε, είναι ψήφος ελπίδας και η νίκη στις Ευρωεκλογές θα είναι το πρώτο βήμα το οποίο θα οδηγήσει στο δεύτερο βήμα αυτό της αυτοδυναμίας στις εθνικές εκλογές, όποτε και αν γίνουν.

    Ο κ. Παπανδρέου απαντώντας σε σχετική ερώτηση προέβλεψε ότι ο κ. Κ. Καραμανλής μπροστά στα αδιέξοδα θα αναγκαστεί να οδηγηθεί σε πρόωρες εθνικές εκλογές πολύ πριν τον ερχόμενο Μάρτιο με την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας.

    Επανέλαβε ότι το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει τον κ. Κ. Παπούλια για δεύτερη θητεία στην Προεδρία της Δημοκρατίας εφόσον αυτός το επιθυμεί, ενώ για το αν το ΠΑΣΟΚ θα προκαλέσει εκλογές, σε περίπτωση που δεν έχουν διεξαχθεί μέχρι τότε, ο κ. Παπανδρέου παρέπεμψε σε παλαιότερες δηλώσεις του. Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε δηλώσει ότι θα ψηφίσει τον κ. Κ. Παπούλια μετά τις εκλογές, αφού θα το έχει κάνει γνωστό πριν από αυτές.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε επίσης ότι η χώρα χρειάζεται σοβαρή και αξιόπιστη κυβέρνηση και όχι μία κυβέρνηση που κρύβει τις αλήθειες και σχεδιάζει νέα βάρη για τους πολίτες μετά τις Ευρωεκλογές.

    Το ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε, διεκδικεί την εμπιστοσύνη των πολιτών και την κερδίζει καθημερινά. Οι πολίτες, υπογράμμισε, αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα των εκλογών και πρόσθεσε ότι με τη συμμετοχή "παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας, ενώ με αποχή αφήνουμε την τύχη μας στα χέρια άλλων".

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε επανειλημμένα στην συμμετοχή στις ευρωεκλογές και τόνισε ότι δεν πρέπει να πάει ούτε μία ψήφος χαμένη. Ανέφερε ότι συμμερίζεται την βαθειά απογοήτευση του πολίτη, αλλά, όπως τόνισε, εάν παραιτηθούμε τότε τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα, θα βουλιάξουμε. Και πρόσθεσε ότι το στοίχημα αυτό δεν είναι προσωπικό του στοίχημα, αλλά ένα στοίχημα για την Ελλάδα.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το τηλεοπτικό σποτ της ΝΔ με τα παπαγαλάκια, ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί με επικοινωνιακά τρικ να κρύψει την πραγματικότητα που βιώνει καθημερινά ο πολίτης. Αλλά, πρόσθεσε, δεν θα μπορέσει να ξεφύγει από την ψήφο του λαού στις 7 Ιουνίου, ούτε από την ψήφο στις εθνικές εκλογές.

    Αναφερόμενος στις επιθέσεις της κυβέρνησης για το δίλημμα "σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα", ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση για διπλό ολίσθημα: Αφενός, είπε, δεν θέλουν να αναγνωρίσουν τα προβλήματα του ελληνικού λαού και λένε ότι όλα πάνε καλά. Το δεύτερο ολίσθημα, πρόσθεσε, είναι ότι η κυβέρνηση προσπάθησε να καλύψει τα δικά της προβλήματα, βάζοντας ως ασπίδα τον απλό ψηφοφόρο της ΝΔ, τον οποίο η ηγεσία του κόμματος "αδίκησε βάρβαρα". Ο ψηφοφόρος της ΝΔ, τόνισε, δεν έχει καμία ευθύνη για το κλείσιμο της Βουλής και την παραγραφή, ούτε με τα δώρα στους μεγαλομετόχους και τις τράπεζες, ούτε για τα δομημένα ομόλογα , τις άγονες γραμμές, τη Ζίμενς, το Γερμανό ή τις υποκλοπές. Ο ψηφοφόρος της ΝΔ άλλα ζήτησε, τα οποία, όμως, η κυβέρνηση δεν εφάρμοσε. Αυτά που χτυπάμε εμείς, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, είναι εκείνα που δεν αρέσουν ούτε στο νεοδημοκράτη και πρόσθεσε ότι ο κ. Καραμανλής είχε την ευκαιρία να αντιμετωπίσει τα προβλήματα αυτά με τη βοήθεια που του προσέφερε το ΠΑΣΟΚ και την οποία αρνήθηκε και τώρα έχει γίνει μέρος του προβλήματος. Αυτά τα προβλήματα, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, δεν μπορεί να τα λύσει ο κ. Καραμανλής γιατί είναι όμηρος αυτών των υποθέσεων.

    Κατηγόρησε επίσης τον πρωθυπουργό ότι είναι αυτός που ζητά την πόλωση. "Εγώ", τόνισε, "δεν ζήτησα ποτέ την πόλωση" και πρόσθεσε ότι ο ίδιος είναι εκλεγμένος και είναι επικεφαλής ενός Κινήματος το οποίο μπορεί να εκφράσει την αγανάκτηση του πολίτη. Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι μετά από πέντε χρόνια αντί να μιλάει για το έργο της αποφάσισε την πόλωση. Αυτό, πρόσθεσε, είναι το μόνο της όπλο για να κρύψει την ανομία, τη συγκάλυψη, την ανέχεια τωνΕλλήνων πολιτών. Και αυτό, όπως είπε, είναι ενδεικτικό του πού βρίσκεται σήμερα η κυβέρνηση. Δεν είναι δυνατόν, ανέφερε, να αντιπολιτεύεται την αντιπολίτευση. Αν είναι έτσι ας πάει στην αντιπολίτευση που είναι και ο φυσικός της χώρος, ας κάνει τόπο να περάσει η Ελλάδα.

    Ερωτηθείς σχετικά με δηλώσεις του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Δημήτρη Ρέππα, ο οποίος ανέφερε ότι υπάρχουν επιχειρηματίες, εκδότες και μίντια που ενθαρρύνουν την αποχή και δεν θέλουν αυτοδύναμες κυβερνήσεις απάντησε ότι αυτά που λέει ο κ. Ρέππας συνάδουν με αυτά που ο ίδιος υποστηρίζει εδώ και χρόνια.

    Και ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ θα προωθήσει καθαρές σχέσεις και κανόνες με όλους, διότι αυτοί κάνουν τους καλούς λογαριασμούς και τους καλούς φίλους. Υποσχέθηκε ότι θα βοηθήσει ως κυβέρνηση τα μέσα ενημέρωσης να ξεπεράσουν την κρίση τους, αλλά με σχέσεις διαφάνειας. Οι σχέσεις αλληλεξάρτησης, υπογράμμισε, θα τελειώσουν.

    Σε ερώτηση για τις κατηγορίες που απευθύνει το ΚΚΕ προς το ΠΑΣΟΚ ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι η ανταλλαγή απόψεων είναι χρήσιμη, αναρωτήθηκε αν οι προοδευτικές δυνάμεις θα μείνουν στην απλή διαμαρτυρία κατά πάντων και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι με τις δυνάμεις που θέλουν την πραγματική αλλαγή "θα βρεθούμε κάποια στιγμή". Πρόσθεσε ότι το απλό μέλος και ο ψηφοφόρος του ΚΚΕ θέλουν να αλλάξει η πολιτική στη χώρα που πλήττει και τους ίδιους και αυτή είναι δεξιά πολιτική.

    Σε ερώτηση για όσα καταλόγισε στο ΠΑΣΟΚ ο κ. Αλέξης Τσίπρας για τα εργασιακά, τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ προσπάθησε ως κυβέρνηση να σταματήσει την ασυδοσία και να βάλει κανόνες στις εργασιακές σχέσεις και πρόσθεσε ότι αν κάτι δεν κάναμε καλά θα το αλλάξουμε. Και επανέλαβε ότι "θα συναντηθούμε με όλες τις δυνάμεις που θέλουν αλλαγή στη χώρα".

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε την απόφασή του να προχωρήσει και να εφαρμόσει όσα υπόσχεται, σε αντιδιαστολή με τον κ. Καραμανλή ο οποίος δεν εφάρμοσε όσα υποσχέθηκε. Ενώ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο αποκλεισμού των λεγόμενων βατοπεδινών από τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας, τόνισε ότι θα είναι η πιό τρανή απόδειξη ενοχής και συγκάλυψης. Αν είναι αθώοι γιατί να τους βγάλει και αν δεν είναι αθώοι γιατί τους συγκάλυψε, ήταν δύο ερωτήματα που έθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος πρόσθεσε ότι πρόκειται για ένα εσωτερικό παιχνίδι συγκάλυψης ανομιών. Αυτά τα παιχνίδια, τόνισε, εγώ δεν τα καταλαβαίνω και θα σταματήσουν, διότι δημιουργούν αναξιοπιστία απέναντι στον πολίτη αλλά και αναξιοπιστία για τη χώρα.

    Είδηση: 22866

    [04] Όλα έτοιμα για τις ευρωεκλογές

    Συντάχθηκε απο τον/την Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Απολύτως έτοιμο δηλώνει και το Υπουργείο Εσωτερικών για την 7η Ιουνίου. Η συγκέντρωση και η μετάδοση των αποτελεσμάτων, σύμφωνα με τον Προκόπη Παυλόπουλο, θα είναι πιο γρήγορη από ποτέ. Στις δέκα το βράδυ αναμένεται να έχει γίνει γνωστό περίπου το 15 τοις εκατό των αποτελεσμάτων, ποσοστό που επιτρέπει να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για το πως ψήφισαν οι πολίτες. Η εταιρεία SIGULAR LOGIC που έχει αναλάβει την συγκέντρωση και επεξεργασία των αποτελεσμάτων θα θέσει σε εφαρμογή έναν καινοτόμο τρόπο για την ταχύτερη συγκέντρωση των αποτελεσμάτων.

    Έτοιμο για την διεξαγωγή των ευρωεκλογών της 7ης Ιουνίου είναι το Υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε ο υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος κατά την σημερινή Συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο, ώστε όπως είπε οι πολίτες να ψηφίσουν χωρίς ταλαιπωρία και η μετάδοση των αποτελεσμάτων να είναι ταχυτάτη .

    Δεν υπάρχει καμία εκκρεμότητα είπε ο κ. Παυλόπουλος ενώ αναφερόμενος στη φημολογία περί αυξημένης αποχής εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα είναι μπροστά από άλλες χώρες και ξανά πρωταθλήτρια στη συμμετοχή.

    Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται για τη διαδικασία των ευρωεκλογών με τρεις τρόπους: μέσω της τηλεφωνικής γραμμής 1500, μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Εσωτερικών www.ypes.gr και μέσω της ιντερνετικής πύλης "Ερμής" που λειτουργεί με πολλαπλά κριτήρια επιλογής.

    Μάλιστα το τηλεφωνικό κέντρο έχει ενισχυθεί με 210 τηλεφωνητές, για να μπορέσει ν' ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες των προσεχών ημερών. Οι νέες υπηρεσίες που παρέχονται για πρώτη φορά φέτος στον τομέα αυτόν, με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, είναι ιδίως:

    Η παροχή της πληροφορίας και στους πολίτες της Ένωσης που ζουν στην Ελλάδα και ψηφίζουν για Έλληνες εκπροσώπους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Η ανάρτηση χάρτη που απεικονίζει την περιοχή όπου βρίσκεται το εκλογικό τμήμα κάθε εκλογέα, για όλες σχεδόν τις μεγάλες πόλεις της Χώρας.

    Για τις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου, είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους 9.866.913. Οι κομματικοί συνδυασμοί είναι 27 με 513 υποψήφιους, ενώ τα εκλογικά τμήματα είναι 20.435 συν 97 του εξωτερικού.

    Σε ό,τι αφορά τους εκλογικούς καταλόγους ήδη έχουν εκτυπωθεί και αποσταλεί για την ψηφοφορία «κομμένοι» κατά τμήμα σ' όλη Επικράτεια και το εξωτερικό, δεδομένου ότι στις προσεχείς Ευρωεκλογές 36.757 Έλληνες θα ψηφίσουν σε 97 τμήματα που διαμορφώθηκαν σε χώρες μέλη της Ε.Ε. (από 92 που ήταν στις ευρωεκλογές του 2004).

    Στις 22.00 με 23.00 το βράδυ των ευρωεκλογών θα έχουν συγκεντρωθεί αποτελέσματα από ποσοστό μεγαλύτερο του 15% των εκλογικών τμημάτων ικανό για την εξαγωγή τελικών συμπερασμάτων ως προς το αποτέλεσμα των εκλογών.Τα αποτελέσματα θα ανακοινώνονται φέτος ανά 15 λεπτά έναντι 30 λεπτών που συνέβαινε σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

    Φέτος, θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά ένα νέο πιλοτικό σύστημα εναλλακτικής συλλογής και αναμετάδοσης των αποτελεσμάτων στη Β' Εκλογική Περιφέρεια της Θεσσαλονίκης, σε 502 εκλογικά τμήματα. Το νέο αυτό σύστημα, το οποίο φέρει τα αρχικά SRT, θα λειτουργεί μέσω ενός τύπου κινητού τηλέφωνου με ειδικό πρόγραμμα από το οποίο οι δικαστικοί αντιπρόσωποι, με ειδικούς κωδικούς, θα μεταδίδουν τα αποτελέσματα προς το υπουργείο Εσωτερικών, παράλληλα όμως με το παραδοσιακό πρόγραμμα που γίνεται μέσω τηλεγραφημάτων.

    Είδηση: 22865

    [05] Για ποιους λόγους να ψηφίσω στις Ευρωεκλογές

    Συντάχθηκε απο τον/την Αλέξανδρος Μοζ

    Όπως και οι υπόλοιποι πολίτες της Ε.Ε. , είτε στη χώρα προέλευσής τους, είτε στη χώρα διαμονής τους, έτσι και οι Έλληνες, καλούνται να προσέλθουν τις κάλπες για να αναδείξουν τους 22 εκπροσώπους της χώρας μας στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Όμως, οι ευρωπαίοι πολίτες πόσο καλά έχουν αντιληφθεί ποιοι είναι οι λόγοι να ψηφίσουν στους ευρωεκλογές;

    Εσύ αποφασίζεις, ναι εσύ! Ψηφίζοντας.

    Ψηφίζοντας στις ευρωεκλογές, αποφασίζεις ποιος θα επηρεάσει το μέλλον σου, καθώς επίσης και την καθημερινή ζωή των σχεδόν 500 εκατομμυρίων Ευρωπαίων συμπατριωτών σου. Αν δεν ψηφίσεις εσύ, κάποιοι άλλοι -χωρίς εσένα- θα ψηφίσουν και θα αποφασίσουν ποιος θα σε εκπροσωπεί στη μόνη άμεσα εκλεγόμενη ευρωπαϊκή κοινοβουλευτική συνέλευση. Οι εκλεγμένοι ευρωβουλευτές θα διαμορφώνουν το μέλλον της Ευρώπης, για τα πέντε επόμενα χρόνια. Γι' αυτό, λοιπόν, φτιάξε την Ευρώπη που θέλεις! Αν δεν ψηφίσεις, μην παραπονεθείς.

    Οι ευρωβουλευτές - Η φωνή σου στην Ευρώπη Οι ευρωβουλευτές είναι η φωνή σου στην Ευρώπη. Γιατί να την αφήσεις να πάει χαμένη; Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που εκλέγεται ανά πενταετία, είναι σημαντικός και ισχυρός παράγοντας στη διαδικασία λήψης αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι ψηφοφορίες του διαμορφώνουν τη νομοθεσία της Ε.Ε. και επηρεάζουν την καθημερινή σου ζωή, είτε πρόκειται για το φαγητό στο πιάτο σου, είτε για το κόστος του καλαθιού με τα ψώνια σου, είτε για την ποιότητα του αέρα που αναπνέεις, είτε για την ασφάλεια των παιχνιδιών των παιδιών σου.

    Είναι δικαίωμά σου να ψηφίσεις! Το δικαίωμά σου, ως πολίτη της Ευρώπης, να ψηφίζεις στις ευρωεκλογές, είναι θεμελιώδες δικαίωμα και το μέσο που διαθέτεις για να έχεις λόγο στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Ε.Ε.. Ψηφίζοντας, καθορίζεις και εσύ ποιος θα εκπροσωπήσει τους πραγματικούς ανθρώπους, όπως εσύ, η οικογένεια και οι φίλοι σου, οι γείτονες και οι συνάδελφοί σου στην Ευρώπη. Ως πολίτης της Ευρώπης μπορείς να ψηφίζεις ή να βάζεις υποψηφιότητα, σε όποιο κράτος της Ε.Ε. ζεις, ακόμη κι αν δεν είσαι πολίτης του κράτους αυτού και μάλιστα, χωρίς κανένα έξοδο!

    Για τους ανθρώπους, τον πλανήτη και την ευημερία! Νέους ή ηλικιωμένους, φοιτητές ή συνταξιούχους, άνδρες ή γυναίκες, μισθωτούς ή ελεύθερους επαγγελματίες, με το τρέχον ρεύμα ή εναλλακτικούς, πρωτευουσιάνους ή επαρχιώτες, η Ευρώπη μας αφορά όλους, συχνά χωρίς να το συνειδητοποιούμε! Χάρη στην Ευρώπη μπορούμε εύκολα να ταξιδεύουμε, να σπουδάζουμε και να εργαζόμαστε στο εξωτερικό. Το Ε.Κ. εργάζεται ακούραστα για καθαρότερο περιβάλλον, ασφαλέστερα χημικά, καλύτερες υπηρεσίες.

    Μία ψηφοφορία - 375 εκατομμύρια ψηφοφόροι Τον Ιούνιο του 2009, θα έχεις μία μοναδική ευκαιρία να πας στις κάλπες μαζί με 375 εκατομμύρια ευρωπαίους συμπατριώτες σου ψηφοφόρους. Για ποιο λόγο; Για να εκλέξεις το μόνο άμεσα εκλεγόμενο διεθνές και πολύγλωσσο κοινοβούλιο, που είναι και το μόνο άμεσα εκλεγόμενο όργανο της Ε.Ε.. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που εκλέγεται από τους λαούς από το 1979, εκπροσωπεί σήμερα περίπου μισό δισεκατομμύριο πολίτες.

    Ευρωβουλευτές βαρέων βαρών Οι βουλευτές του Ε.Κ. έχουν συνήθως την ίδια βαρύτητα με τα κράτη μέλη στη λήψη των αποφάσεων της Ε.Ε.. Οι περισσότεροι νόμοι που αφορούν την καθημερινή ζωή μας θεσπίζονται από τους ευρωβουλευτές και τους υπουργούς σε επίπεδο Ε.Ε.. Ίσως, οι περισσότεροι νόμοι που τίθενται σε ισχύ στη χώρα σου είναι μεταφορά ευρωπαϊκών πράξεων που έχουν ψηφίσει οι ευρωβουλευτές, δηλαδή, οι εκπρόσωποί σου! Βεβαίως, δεν είναι μόνο οι νόμοι, είναι και τα κονδύλια για νέους δρόμους, καθαρότερες παραλίες, έρευνα, παιδεία, αναπτυξιακή βοήθεια κ.λπ.. Οι ευρωβουλευτές είναι αυτοί που συμμετέχουν στις αποφάσεις για το πού πηγαίνουν τα κονδύλια της Ε.Ε..

    Ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα για τους ευρωβουλευτές Όταν μπορέσει να τεθεί σε ισχύ η νέα Συνθήκη της Λισσαβώνας, οι εξουσίες λήψης αποφάσεων των ευρωβουλευτών για θέματα της Ε.Ε., θα αυξηθούν και πάλι. Το Κοινοβούλιο θα γίνει ισότιμος νομοθέτης με τους υπουργούς των κρατών μελών, σε όλους σχεδόν τους τομείς πολιτικής της Ε.Ε.. Επίσης, το κοινοβούλιο θα εκλέγει τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο έλεγχός του στην εκτελεστική εξουσία της Ε.Ε. θα αυξηθεί. Επιπλέον, ως ευρωπαίος πολίτης θα έχεις δικαίωμα να κινείς διαδικασία για τη θέσπιση νόμων.

    Η ψήφος σου για πολυφωνία Η Ευρώπη θα εκλέξει τους νέους βουλευτές της τον Ιούνιο του 2009, οι οποίοι θα προέρχονται από 27 χώρες και θα εκπροσωπούν ευρύ φάσμα εθνικών πολιτικών κομμάτων, εκλογικών περιφερειών και απόψεων. Στο Κοινοβούλιο, οι περισσότεροι βουλευτές θα οργανωθούν μετά σε πολιτικές ομάδες, ανάλογα με τις πολιτικές προτιμήσεις τους. Έτσι το Κοινοβούλιο, όπως και γενικότερα η Ευρώπη, προωθεί, προβάλλει και ενστερνίζεται, την πολυφωνία. Άλλωστε, μιλάει 23 γλώσσες!

    Είναι πολιτική! Είναι δημοκρατία! Αγαπάς την Ε.Ε., την μισείς; θέλεις να πάει προς τα αριστερά; θέλεις να πάει προς τα δεξιά; υπάρχει κάποιο θέμα που σε καίει; θέλεις να γίνουν αλλαγές; θέλεις άμεση δράση; επενδύσεις; Ψήφισε ευρωβουλευτές που βλέπουν τα πράγματα, όπως εσύ και οι επιθυμίες σου θα μπορούσαν να γίνουν πραγματικότητα. Αυτό είναι η δημοκρατία. Άλλαξε τα πράγματα!

    Είδηση: 22068

    [06] Aλαβάνος: Να απλοποιηθούν οι διαδικασίες για τους μετανάστες

    Συνάντηση με εκπροσώπους μουσουλμανικών μεταναστευτικών και προσφυγικών φορέων είχαν σήμερα στη Βουλή ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος και ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέξης Τσίπρας. Ο κ. Αλαβάνος κάλεσε την Κυβέρνηση να καταδικάσει την ενέργεια της προσβολής του Κορανίου από αστυνομικό και ζήτησε να απελευθερωθούν άμεσα όλες οι νομοθετικές διαδικασίες που αφορούν στους μετανάστες, ώστε να απλοποιηθούν οι διαδικασίες νομιμοποίησης.

    Ο κ. Αλαβάνος δήλωσε αμέσως μετά ότι κατανοεί την "ευαισθησία και την πρόκληση που αισθάνθηκε ένα μεγάλο τμήμα των μεταναστών στη χώρα μας από το γεγονός ότι προσβλήθηκε το ιερό τους βιβλίο, το Κοράνι" και πρόσθεσε ότι "πρέπει να υπάρχει σεβασμός στα πιστεύω του άλλου. Στις χριστιανικές χώρες για τους μουσουλμάνους, για όλους και αντιστρόφως στις μουσουλμανικές χώρες για τους χριστιανούς, ή για όποια άλλη θρησκεία ή δόγμα. Πρέπει να υπάρχει ανοχή και ικανότητα συμβίωσης".

    Επίσης ζήτησε την τιμωρία του αστυνομικού, να ληφθούν μέτρα σε σχέση με τη λειτουργία της αστυνομίας, την ενημέρωσή της, την ευαισθητοποίησή της,αλλά και μέτρα σε σχέση με εστίες έντασης, οι οποίες δεν θα πρέπει να είναι στην κατάσταση στην οποία είναι σήμερα, όπως είναι ο Άγιος Παντελεήμονας και το ιστορικό κέντρο της Αθήνας.

    Σύμφωνα με τον κ. Αλαβάνο, κατά τη συνάντηση συζητήθηκε σειρά θεμάτων σε σχέση με τους μετανάστες, όπως το θέμα των διαδικασιών νομιμοποίησής τους, διασφάλισης των εργασιακών, ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων, της απόδοσης ιθαγένειας στη δεύτερη γενιά μεταναστών, όπως και το ζήτημα της αλλαγής νομοθεσίας της ΕΕ, ώστε, όπως σημείωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ "ένα πολύ μεγάλο μέρος των μεταναστών ή των προσφύγων το οποίο θέλει να προωθηθεί σε άλλες χώρες που δεν είναι συνοριακές, όπως είναι η Ελλάδα, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να μπορεί να το κάνει, ώστε να μη σωρεύονται και τα προβλήματα σε κάποιους τόπους όπως είναι η Ελλάδα".

    Ο Αλέξης Τσίπρας στάθηκε στη μείζονα σημασία του μεταναστευτικού προβλήματος και στον τρόπο με τον οποίο το αντιμετωπίζει και η Ευρωπαϊκή Ένωση και η χώρα μας.

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ σημείωσε ότι "ο λόγος για τον οποίον υποστηρίζουμε την άποψη ότι πρέπει να νομιμοποιηθούν οι μετανάστες και να ενταχθούν στον κοινωνικό ιστό, δεν είναι μονάχα, εξαιτίας μιας σταθερής ιδεολογίας και αξιών που έχουμε, ουμανιστικής προσέγγισης. Είναι όμως και μια ορθολογική προσέγγιση της πραγματικότητας".

    Επίσης, αναφέρθηκε και στο πρόβλημα της εγκληματικότητας και υποστήριξε ότι χρειάζεται από τη μία μια άλλη πολιτική από τη χώρα μας και την ΕΕ και μια συντονισμένη δράση με τις κοινότητες των μεταναστών, ώστε να σταματήσει η στοχοποίηση των μεταναστών από την πλευρά της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και να αναδειχθεί η άλλη όψη του νομίσματος: του μετανάστη που συνεισφέρει στην πρόοδο της κοινωνίας, του μετανάστη που αγωνίζεται, του μετανάστη που έχει τις καλύτερες των προθέσεων.

    Είδηση: 22861

    [07] Νέος συναγερμός στην έδρα της Κομισιόν

    Ευρώπη

    Για δεύτερη φορά μέσα σε εννέα ημέρες εκκενώθηκε σήμερα το πρωί η έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες. Αιτία αυτή τη φορά, όχι ευτυχώς κάποια φωτιά, αλλά η διαρροή ζεστού νερού, που είχε ως αποτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμό ενός ατόμου και την εσπευσμένη απομάκρυνση περίπου 2.000 εργαζομένων από τα γραφεία τους.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της πυροσβεστικής, ο συναγερμός πυρκαγιάς του κτιρίου τέθηκε σε λειτουργία λίγο πριν τις 12:30 ώρα Ελλάδος και ενώ ο πρόεδρος της Επιτροπής Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο έδινε συνέντευξη τύπου σχετικά με πακέτο προτάσεων για τη βελτίωση της επιτήρησης επί των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών αγορών. Ακολούθησε, για προληπτικούς λόγους, η εκκένωση του κτιρίου.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο συναγερμός τέθηκε σε λειτουργία εξαιτίας διαρροής ζεστού νερού από τις σωληνώσεις θέρμανσης, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την πρόκληση ελαφρών εγκαυμάτων στα χέρια και τα πόδια ενός ατόμου, που μεταφέρθηκε στο στρατιωτικό νοσοκομείο των Βρυξελλών.

    Είδηση: 22855

    [08] Το χειμώνα στο Εθνικό Θέατρο

    Ειδήσεις

    Ανανεωμένο και έτοιμο να ανταποκριθεί σε μία από τις πιο απαιτητικές στιγμές στη μακρόχρονη πορεία του, εμφανίζεται το Εθνικό Θέατρο για τη νέα θεατρική περίοδο 2009-2010. Το άνοιγμα της Κεντρικής Σκηνής του ιστορικού κτιρίου Τσίλερ, θα γίνει τον Οκτώβριο φιλοξενώντας σημαντικές παραστάσεις και σπουδαίους καλλιτέχνες, με πρώτο τον Δημήτρη Παπαϊωάννου και την καινούρια του παράσταση "Πουθενά", εμπνευσμένη από την ίδια την Σκηνή και τις καινούργιες δυνατότητές της.

    Σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου κ. Χουβαρδά,, που παρουσίασε το πρόγραμμα του Εθνικού σε συνέντευξη τύπου, το Εθνικό Θέατρο προετοιμάζεται για το άνοιγμα της Κεντρικής Σκηνής του ιστορικού κτιρίου Τσίλερ, η οποία, μαζί με τη Νέα Σκηνή ''Νίκος Κούρκουλος'', θα αποτελέσουν την ''αιχμή του δόρατος'' του καλλιτεχνικού προγράμματος του Εθνικού Θεάτρου για την περίοδο 2009-2010.

    Το ρεπερτόριο και οι συντελεστές όλων των σκηνών παραμένουν και φέτος υψηλών προδιαγραφών και απευθύνονται σε όλο το φάσμα του κοινού, με κλασικά αριστουργήματα, άπαιχτα ή όχι, καθώς και σύγχρονα άπαιχτα ελληνικά και ξένα έργα. Στις έξι σκηνές (δύο στο κτίριο Τσίλερ, δύο στο "Ρεξ" και δύο στο Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας) θα παρουσιαστούν 16 νέες παραγωγές, μία συμπαραγωγή και δύο επαναλήψεις, ενώ θα περάσουν από το θεατρικό σανίδι πάνω από 100 ηθοποιοί και πολλές ευχάριστες εκπλήξεις. Ο Σταμάτης Φασουλής και ο Γιάννης Μπέζος επιστρέφουν έπειτα από μία δεκαετία, ο Ευγένιος Τριβιζάς δίνει έργο του στην Παιδική Σκηνή, νέες και πειραματικές ομάδες κάνουν την αποκαλυπτική εμφάνιση τους και κλασσικά έργα ξαναζωντανεύουν στη σκηνή του Εθνικού.

    Επίσης, συνεχίζοντας το άνοιγμα προς τους καλλιτέχνες του εξωτερικού, το Εθνικό Θέατρο προσκαλεί ξένους σκηνοθέτες, τον Γάλλο Λοράν Σετουάν, τον Λιθουανό Τσέζαρις Γκραουζίνις, τον Νορβηγό Έιρικ Στούμπε και τους συνεργάτες τους, να συνεργαστούν για πρώτη φορά με το Εθνικό, ενισχύοντας την προσπάθεια του Θεάτρου να εδραιωθεί στον ευρωπαϊκό χάρτη.

    Οργανώνει επιπλέον και μια νέα συνεργασία με τη βρετανική ομάδα ''Imitating the dog'' και τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου σε μια διεθνή συμπαραγωγή με την υποστήριξη του Βρετανικού Συμβουλίου.

    Στο Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας εγκαινιάζεται από φέτος ένας ιδιόμορφος θεατρικός ξενώνας. Ένα ''Group Hostel'', όπως ονομάζεται αυτό το σχέδιο, ένας χώρος έκφρασης, ανοιχτός σε πειραματισμούς και νέες ιδέες, στον οποίο πέντε θεατρικές ομάδες που ξεχώρισαν με τη δουλειά τους τα τελευταία χρόνια, έχοντας στις "αποσκευές" τους σημαντικά κείμενα του θεάτρου και της λογοτεχνίας δημιουργούν πέντε διαφορετικές παραστάσεις.

    Το Εθνικό Θέατρο, θα συνεχίσει τις πετυχημένες ''εκδρομές'' του στην Παιδική Σκηνή με τα παιδικά και εφηβικά εργαστήρια, αλλά και τις παραστάσεις Καραγκιόζη. Φέτος επιχειρείται και ένα νέο άνοιγμα με τη δημιουργία μιας παράστασης για τους πολύ-πολύ μικρούς φίλους του Εθνικού Θεάτρου, η οποία θα παρουσιάζεται σε νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς.

    Εξάλλου, νέο κύκλο δράσης ανοίγει η Νεανική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, η οποία λειτούργησε την προηγούμενη θεατρική περίοδο για πρώτη φορά με τη μορφή ενός ευέλικτου σχήματος, ταξιδεύοντας σε σχολεία και χώρους όπου οι νέοι δεν έχουν συχνά τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μια θεατρική παράσταση.

    Τέλος, θα συνεχιστούν και φέτος οι παράλληλες δράσεις του Εθνικού Θεάτρου: οι εικαστικές δράσεις μέσω της Κοινής Θέας, οι προπαραστάσεις, οι συζητήσεις με το κοινό, τα θεατρικά εργαστήρια, οι Αναγνώσεις. Ακόμα, θα συνεχιστεί και η συνεργασία του Εθνικού Θεάτρου με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 22849

    [09] Κομπιούτερ με συναισθηματική νοημοσύνη!

    Σενάριο επιστημονικής φαντασίας θυμίζει η εμφάνιση μιας νέας γενιάς προγραμμάτων λογισμικού που καταλαβαίνουν το συναισθηματικό περιεχόμενο όσων γράφουμε στις ιστοσελίδες, τα blogs κλπ. και τα οποία ήδη άρχισαν να "τριγυρνούν" αθέατα στο διαδίκτυο. Αυτά τα λεγόμενα "εργαλεία ανάλυσης συναισθημάτων" αποτελούν παρακλάδι ενός ευρύτερου τομέα της επιστήμης της πληροφορικής, που προσπαθεί να διδάξει στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές να καταλαβαίνουν τα συναισθήματα, τα οποία εκφράζονται σε ένα κείμενο, ακριβώς όπως κάνουν οι άνθρωποι. Οι εμπορικές εφαρμογές του νέου πεδίου ήδη άρχισαν να υλοποιούνται στην αγορά.

    Αυτά τα λεγόμενα "εργαλεία ανάλυσης συναισθημάτων" αποτελούν παρακλάδι ενός ευρύτερου τομέα της επιστήμης της πληροφορικής, που προσπαθεί να διδάξει στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές να καταλαβαίνουν τα συναισθήματα, τα οποία εκφράζονται σε ένα κείμενο, ακριβώς όπως κάνουν οι άνθρωποι. Οι εμπορικές εφαρμογές του νέου πεδίου ήδη άρχισαν να υλοποιούνται στην αγορά.

    Το νέο λογισμικό ενδιαφέρει, όπως διαφάνηκε εξ αρχής, τις μεγάλες εταιρίες με τα παγκόσμια εμπορικά σήματα (brand names), που θέλουν να ξέρουν τι νιώθουν οι πελάτες και οι υποψήφιοι αγοραστές για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους. Ήδη μια μικρή, αλλά αυξανόμενη, ομάδα εταιριών πληροφορικής αναπτύσσει τέτοιου είδους λογισμικό, που αθόρυβα ψάχνει σε blogs και σε άλλες ιστοσελίδες (π.χ. κοινωνικής δικτύωσης) για να πιάσει το συναισθηματικό σφυγμό όσων γράφονται στο διαδίκτυο σε σχέση με κάποια επιχείρηση και το προϊόν της.

    Μια τέτοια εταιρία, σύμφωνα με το New Scientist, είναι η αμερικανική Sentimine, που π.χ. ανέλαβε με το λογισμικό της να καταγράψει τις on line συναισθηματικές αντιδράσεις του κοινού μετά την παρουσίαση, προ ημερών, της νέας συσκευής ηλεκτρονικής ανάγνωσης (e-reader) Kindle DX της Amazon. Όπως διαπίστωσε, τα περισσότερα (89%) από τα 1.500 κείμενα και μηνύματα που ανέλυσε, όσον αφορά το συναισθηματικό περιεχόμενό τους, ήσαν "ουδέτερα", το 7% "θετικά" και το 4% "αρνητικά". Συγκριτικά, σύμφωνα με την Sentimine, μια προηγούμενη ανάλυσή της, μετά την πρώτη παρουσίαση του MacBook Air της Apple, είχε δείξει ότι τα δύο τρίτα των χρηστών είχαν εκφραστεί θετικά για το νέο προϊόν και τα χαρακτηριστικά του, αν και ένα ανάλογο ποσοστό ήταν αρνητικό για την τιμή του.

    Το λογισμικό συναισθηματικής ανάλυσης έχει και άλλες χρήσεις, για παράδειγμα να παρακολουθεί τους διαφόρους "πολέμους μίσους" που διεξάγονται στο διαδίκτυο ανάμεσα σε αντίπαλες ιδεολογικές ομάδες, π.χ. με ρατσιστικό ή φοντεμανταλιστικό περιεχόμενο. Το πρόγραμμα λογισμικού "JuLiA" της εταιρίας Adaptive Semantics, χάρη σε ένα αλγόριθμο μάθησης που διαθέτει, μπορεί να αναγνωρίζει τα υβριστικά σχόλια και να καταλαβαίνει πότε μια on line συζήτηση "φουντώνει" και ξεφεύγει επικίνδυνα από τα όρια του διαλόγου. Μπορεί ακόμα και να παρέμβει για να κόψει ή να βάλει σε καραντίνα τέτοια εμπρηστικά σχόλια που ξεπερνούν ένα προκαθορισμένο όριο. Ήδη το πρόγραμμα βελτιώνεται από τους σχεδιαστές του, ώστε να είναι σε θέση να καταλάβει καλύτερα τα έξυπνα σχόλια, τους σαρκασμούς και την πολιτική κριτική.

    Μια άλλη εταιρία, η Lexalytics, έχει δημιουργήσει ένα λογισμικό συναισθηματικής ανάλυσης που χρησιμοποιείται για να επηρεάσει σκοπίμως τι συζητάνε στο Ίντερνετ οι χρήστες, πριν είναι πολύ αργά. Για παράδειγμα, μπορεί να εντοπίσει ποιά συναισθηματικά φορτισμένα σχόλια για μια εταιρία μπορούν να επηρεάσουν την μετοχή της στο χρηματιστήριο. Με αυτή τη γνώση, το πρόγραμμα είναι σε θέση να συμβουλεύσει ορισμένους ανθρώπους (π.χ. τα διευθυντικά στελέχη της εταιρίας) αν πρέπει να χαμηλώσουν τους τόνους των σχολίων τους ή, αντίθετα, να τους ανεβάσουν. Μπορεί ακόμα, εκ των προτέρων, να αξιολογήσει πειραματικά την πιθανή αποτελεσματικότητα μιας ανακοίνωσης της εταιρίας.

    Προς το παρόν, τέτοια προγράμματα λογισμικού χρησιμοποιούνται μόνο από πλούσιες μεγάλες επιχειρήσεις, όμως, όπως δείχνει η μέχρι τώρα εμπειρία, σταδιακά θα γίνουν φθηνότερα και τότε θα αρχίσουν να διατίθενται στο ευρύ κοινό - ίσως και δωρεάν κάποια στιγμή.

    Οι χρήστες των υπολογιστών έχουν συνηθίσει μέχρι σήμερα να παίρνουν βοήθεια από τους ενσωματωμένους "διορθωτές" των επεξεργαστών κειμένου. Με τον ίδιο τρόπο, ίσως στο μέλλον θεωρούμε απαραίτητους τους "αναλυτές" συναισθημάτων των κειμένων μας, οι οποίοι θα μας συμβουλεύουν για το σωστό συναισθηματικό τόνο των κειμένων μας, ανάλογα με την περίσταση για την οποία γράφονται. Από τον διευθυντή μιας εταιρίας, ο οποίος θέλει να έχει το σωστό ύφος στην ανακοίνωση που θα απευθύνει στους μετόχους, μέχρι τον ερωτευμένο που θέλει το μήνυμά του να κάνει την καλύτερη δυνατή εντύπωση στην αγαπημένη του, όλοι μπορεί να βρουν κάτι χρήσιμο στο νέο λογισμικό!

    Είδηση: 22846

    [10] Προθεσμία πήρε ο πρώην πρόεδρος της Siemens Ελλάς

    Προθεσμία για τις 4 Ιουνίου ζήτησε και πήρε από τον 4ο Ειδικό Ανακριτή ο Φόλκερ Γιουνγκ, πρώην πρόεδρος της Siemens Ελλάς, ο οποίος είχε κληθεί σήμερα σε απολογία. Την ίδια ώρα, άγνωστες παραμένουν οι επόμενες κινήσεις του πρώην ισχυρού άνδρα της Siemens Ελλάς, Mιχάλη Χριστοφοράκου, που παραμένει στη Γερμάνια, παρά το ένταλμα σύλληψής του.

    Οι γερμανικές αρχές σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζουν αν έχουν παραγραφεί στη Γερμανία τα αδικήματα για τα οποία διώκεται στη χώρα μας ο Μιχάλης Χριστοφοράκος.

    Σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία δεν μπορεί να εφαρμοστεί το ένταλμα σύλληψης σε βάρος του εάν τα αδικήματα έχουν παραγραφεί εκεί.

    Είδηση: 22860

    [11] Στήριξη των ελληνικών θέσεων από τον Ρουμάνο Πρόεδρο

    Συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια είχε σήμερα ο πρόεδρος της Ρουμανίας Τραϊάν Μπασέσκου στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στη χώρα μας. Οι δύο άνδρες είχαν συζήτηση επί σειράς θεμάτων διμερούς, περιφερειακού και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, στο πλαίσιο της οποίας ο κ. Μπασέσκου παρείχε την ένθερμη υποστήριξη του, στις ελληνικές θέσεις για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων και το Κυπριακό. Αμφότεροι χαρακτήρισαν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών εγκάρδιες και με πολύ καλές προοπτικές, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας. Αυτή την ώρα, ο Ρουμάνος πρόεδρος έχει συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

    Εξαίρετες οι διμερείς σχέσεις με καλές προοπτικές

    Ο κ. Παπούλιας σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι τάσσεται "υπέρ της εισόδου και των δυτικών Βαλκανίων στην Ένωση, με ιδιαίτερη έμφαση στις σχέσεις καλής γειτονίας".

    Οσον αφορά στο Κυπριακό, επισήμανε ότι τόνισε στον κ. Μπασέσκου "ότι είναι απαράδεκτο να συνεχίζεται από την Τουρκία η κατοχή μέρους κράτους-μέλους της ΕΕ και να παραμένει η Λευκωσία μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα χωρισμένη στα δύο".

    Από την πλευρά του, ο Ρουμάνος πρόεδρος χαρακτήρισε τις σχέσεις των δύο χωρών "εξαιρετικές και στέρεες", τονίζοντας ότι οι σχέσεις Ελλάδας-Ρουμανίας έχουν εδραιωθεί σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.

    Ο κ. Μπασέσκου είπε ακόμη ότι η Ρουμανία στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ υποστηρίζει τις θέσεις της Ελλάδας χωρίς επιφυλάξεις, επισημαίνοντας ότι η αρχή της καλής γειτονίας είναι υποχρέωση όλων των χωρών είτε είναι είτε δεν είναι μέλη της ΕΕ.

    Τόνισε ακόμη ότι η Κύπρος ως μέλος της ΕΕ έχει δικαίωμα να έχει την απόλυτη κυριαρχία της επικράτειάς της.

    Για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ ο κ. Μπασέσκου είπε ότι τόσο η Ρουμανία όσο και η Ελλάδα υποστηρίζουν την ενταξιακή της πορεία, εφόσον πληροί τα κριτήρια και σέβεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    Ο πρόεδρος της Ρουμανίας ανέφερε ακόμη ότι συζήτησαν με τον κ. Παπούλια και για θέματα της ΕΕ, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία το Σύμφωνο της Λισαβόνας, το οποίο, όπως είπε, θα βοηθήσει στην καλή λειτουργία της ΕΕ και στην ανάπτυξη των συνομιλιών για τη διεύρυνση της Ένωσης με τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων.

    Τέλος, είπε, ότι οι δύο πρόεδροι έκαναν αποτίμηση των εξελίξεων της διεθνούς οικονομικής κρίσης και πώς αυτή επηρεάζει τους δύο λαούς και τις υπόλοιπες χώρες.

    Είδηση: 22857

    [12] Γ. Σούρλας: «Εγώ τα αγαπάω τα παπαγαλάκια, δηλαδή η βαρβαρότητα έχει καμία σχέση με τα παπαγαλάκια;»

    Συνεντεύξεις ΝΕΤ 105.8

    Συνέντευξη στην εκπομπή «Πρώτη σελίδα» με τον Θάνο Σιαφάκα.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Το ΠΑΣΟΚ παραμένει πρώτο κόμμα και η διαφορά παραμένει μεγάλη. Θα ήθελα ένα σχόλιο.»

    Γ. ΣΟΥΡΛΑΣ: « Εγώ έχω πάντα και είχα επιφυλάξεις στις δημοσκοπήσεις. Το κλίμα γίνεται όλο ευνοϊκότερο για τη ΝΔ. Τώρα, το 2 και 3 και το 1,5 που λέει ο καθένας αυτό δεν το καταλαβαίνω και δεν μπορώ να το διαπιστώσω.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Τι είναι εκείνο που άλλαξε κατά την κρίση σας;»

    Γ. ΣΟΥΡΛΑΣ: « Όσο και πλησιάζει κανείς προς τη κάλπη αρχίζει και σκέφτεται ωριμότερα και δεν βάζει πρώτα τα προσωπικά του που δεν ικανοποιήθηκαν και τις επιθυμίες του που δεν βρήκαν ανταπόκριση. Υπάρχουν οπαδοί της ΝΔ, οι οποίοι είναι πάρα πολύ δυσαρεστημένοι και για θέματα που έχουν συμβεί και για ζητήματα που δεν βρήκαν λύσεις στο περιβάλλον τους.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Αυτό ενδεχομένως να παίζει ένα ρόλο. Δεν ξέρω αν είναι ο καθοριστικός ρόλος.»

    Γ. ΣΟΥΡΛΑΣ: « Πολύ μεγάλο ρόλο.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Μου λέτε τώρα ότι ένα ποσοστό ας πούμε αισθάνεται δυσαρεστημένο, επειδή δεν ικανοποιήθηκαν τα ρουσφέτια που απαίτησε.»

    Γ. ΣΟΥΡΛΑΣ: « Είναι δυνατόν να μη συμβεί αυτό; Αλίμονο. Κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο; Πολιτικό γραφείο έχω και αυτή τη δουλειά κάνω και αυτό είναι μέσα στο πυρήνα της πολιτικής. Όποιος υποστηρίζει άλλα δεν έχει επίγνωση, ή υποκρίνεται.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Κάποιοι λένε ότι τα σποτάκια με τα παπαγαλάκια και όλα αυτά έπαιξαν ρόλο.»

    Γ. ΣΟΥΡΛΑΣ: « Τώρα, τα πουλάκια τους φταίνε; Τα πουλάκια, τα παπαγαλάκια, μια χαρά χαριτωμένα είναι αυτά. Δεν λέει ψέματα ο παπαγάλος, αλήθεια λέει ο παπαγάλος. Εγώ τα αγαπάω τα παπαγαλάκια, δηλαδή η βαρβαρότητα έχει καμία σχέση με τα παπαγαλάκια;»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Πάντως, το 58 % των πολιτών δεν συμφωνεί με τα παπαγαλάκια, ενώ το 65 % των πολιτών εκτιμά ότι το σύνθημα σοσιαλισμός, ή βαρβαρότητα είναι κάτι, το οποίο αφορά στο παρελθόν.»

    Γ. ΣΟΥΡΛΑΣ: « Εντάξει, αν βολεύει μερικούς να το ερμηνεύουν έτσι, ας το ερμηνεύσουν. Εγώ έχω άλλη άποψη πάντως.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Σε ότι αφορά τη βαρβαρότητα, το ΠΑΣΟΚ διευκρινίζει ότι είναι η ανεργία, ότι είναι η φτώχεια, ότι είναι η εξαθλίωση.»

    Γ. ΣΟΥΡΛΑΣ: « Αυτό είναι βαρβαρότητα;»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Αυτό λέει το ΠΑΣΟΚ.»

    Γ. ΣΟΥΡΛΑΣ: « Άρα, είμαστε βάρβαροι. Ξέρετε αυτοί που κάνουν τις βαρβαρότητες λέγονται βάρβαροι. Αυτοί που κλέβουν λέγονται κλέφτες. Αυτοί που κάνουν απάτη λέγονται απατεώνες. Η το άλλο το σύνθημα που λέει δημοκρατία, ή ΝΔ;»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Υπερβολές ακούγονται, δηλαδή για παράδειγμα ακούστηκε από τη ΝΔ ότι είναι κυνισμός η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ. Είναι κυνισμός η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ;»

    Γ. ΣΟΥΡΛΑΣ: « Όχι, είναι λάθος.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Πιστεύετε ότι η συσπείρωση θα επιτευχθεί με το Καραμανλή, ή με κάποιους άλλους τρόπους;»

    Γ. ΣΟΥΡΛΑΣ: « Ο Καραμανλής είναι κυρίαρχος δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Είναι και το μεγάλο κεφάλαιο της ΝΔ.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Την αποχή την φοβάστε;»

    Γ. ΣΟΥΡΛΑΣ: « Ναι, υπάρχει πρόβλημα με την αποχή. Υπάρχουν δυο ζητήματα μεγάλα. Ένα είναι η αποχή και το άλλο είναι οι αναποφάσιστοι.»

    Είδηση: 22851

    [13] Επίσκεψη Μπασέσκου στην Αθήνα

    Πολιτική

    Τα Βαλκάνια, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι διμερείς σχέσεις βρίσκονται στην ατζέντα της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και του Ρουμάνου ομόλογού του, Τραϊάν Μπασέσκου, ο οποίος επισκέπτεται επίσημα τη χώρα μας. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδέχθηκε θερμά τον κ. Μπασέσκου, επιβεβαιώνοντας το εξαιρετικό κλίμα των διμερών σχέσεων μετά και την ενταξιακή πορεία της γείτονος χώρας. Το μεσημέρι, ο Ρουμάνος Πρόεδρος θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου και το βράδυ με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, και στη συνέχεια θα παρακαθίσει σε επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Είδηση: 22848


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 27 May 2009 - 17:01:02 UTC