Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-05-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε τροχιά ευρωεκλογών
  • [02] Μπλόκο σε 8,1 τόνους ακατάλληλης, για κατανάλωση, κανέλας
  • [03] Βρετανία: Παραιτείται ο Μάρτιν, σε σκληρή γλώσσα ο Μπράουν
  • [04] Με διπλή ανάγνωση η οικονομική κρίση
  • [05] Αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο από τη Βιβλιοθήκη Γκόρκι, στην Οδησσό
  • [06] Νέα εποχή στην προάσπιση της πολιτιστικής κληρονομιάς
  • [07] Ιταλία: 480 εκατομ. Ευρώ από την ΕΕ στη σεισμόπληκτη Λ' Ακουιλα
  • [08] Να συμμορφωθεί η Τουρκία στη Χάρτα του ΟΗΕ
  • [09] Ημέρα μνήμης για Ποντιακό Ελληνισμό
  • [10] Δεν θα παίξουμε με την ψήφο του λαού

    [01] Σε τροχιά ευρωεκλογών

    Πολιτική

    Σε προεκλογικούς ρυθμούς τα κόμματα εν όψει της αναμέτρησης της 7ης Ιουνίου. Συνεδρίασε για δεύτερη φορά η Κεντρική Επιτροπή Ευρωεκλογών της Ν.Δ. με τη συμμετοχή και της επικεφαλής του ευρω-ψηφοδελτίου, Μαριέττας Γιαννάκου, η οποία, μετά το τέλος της συνεδρίασης, δήλωσε ότι υπάρχει αισιοδοξία και σε προσωπικό επίπεδο, αλλά και για την προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες και την προτίμησή τους στη Ν.Δ. Η κ. Γιαννάκου πρόσθεσε ότι «η υπευθυνότητα που έδειξε διαχρονικά η Ν.Δ. έδωσε στη χώρα τη θέση που της αξίζει μέσα στο σκληρό πυρήνα της Ε.Ε.». Από την πλευρά του ο γραμματέας της Κ.Ε. του κυβερνώντος κόμματος, Λευτέρης Ζαγορίτης, είπε ότι «η επιλογή είναι απλή, ανάμεσα στην υπεύθυνη θέση και τον λαϊκισμό και ο κόσμος αντιλαμβάνεται τι πρέπει να επιλέξει».

    Στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές η Κυβέρνηση δίνει βάρος στην καθημερινότητα του πολίτη, χωρίς να τοποθετεί σε δεύτερο πλάνο τα ευρωπαϊκά θέματα. Η «επίσημη πρώτη» της διαφημιστικής καμπάνιας της ΝΔ είναι θέμα ημερών, την ώρα που το ΠΑΣΟΚ ταυτίζει τις ευρωεκλογές με δημοψήφισμα, έχοντας και αυτό την καμπάνια του έτοιμη.

    Θέμα ημερών είναι και ο καθορισμός της ημέρας διεξαγωγής της τηλεοπτικής μονομαχίας μεταξύ των αρχηγών των κοινοβουλευτικών ομάδων.

    Το κυβερνητικό έργο δεν ανακόπτεται λόγω των ευρωεκλογών επιμένουν τα κυβερνητικά στελέχη, ενώ στην Ιπποκράτους εκτιμούν ότι μία πιθανή νίκη θα ανοίξει το δρόμο για τις εθνικές εκλογές.

    Την ικανοποίηση του ΠΑΣΟΚ για την καλή αποδοχή του ευρωψηφοδελτίου του κόμματος εξέφρασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζοντας ότι «αρχίζει πλέον και γίνεται συζήτηση ενόψει των ευρωεκλογών και αναδεικνύονται οι βασικές διαφορές με το πρόγραμμα της ΝΔ για το ποια Ευρώπη θέλουμε».

    Με τις ευρωεκλογές να απέχουν λιγότερο από 20 μέρες, οι πολιτικοί αρχηγοί πυκνώνουν τις εμφανίσεις εντός και εκτός Αττικής με στόχο την παρουσίαση των θέσεών τους αλλά και την αύξηση της συσπείρωσης των ψηφοφόρων τους.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος επισκέφθηκε την Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων, μίλησε για άδικο φορολογικό σύστημα και δεσμεύτηκε για την αντικατάστασή του από μία πιο δίκαιη φορολογική πολιτική.

    Ο Αλέξης Τσίπρας από τον Ελαιώνα όπου περιόδευσε, δήλωσε πως η κάλπη στις 7 Ιουνίου θα πρέπει να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα που θα λέει «φτάνει πια» σε μια πολιτική που τα δίνει όλα σε λίγους και ισχυρούς.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ με επιστολή του προς τον υπουργό Εσωτερικών, Προκόπη Παυλόπουλο, ζητάει να αναφέρεται στην επικοινωνιακή καμπάνια, ότι στις προσεχείς ευρωεκλογές έχουν δικαίωμα ψήφου και όσοι έχουν γεννηθεί το 1991, προκειμένου οι ψηφοφόροι να έχουν όλη την απαραίτητη πληροφόρηση, με στόχο την καταπολέμηση της αποχής.

    Η Αλέκα Παπαρήγα, που επισκέφθηκε το Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης Αναπήρων, τόνισε ότι το ΚΚΕ κατεβαίνει στη μάχη των ευρωεκλογών με καθαρό μέτωπο και καθαρή συνείδηση. Κατηγόρησε, επίσης την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ότι μαζί με το Γιώργο Καρατζαφέρη ξεκίνησε μια εκστρατεία εναντίον του ΚΚΕ και τους κάλεσε να παρουσιάσουν στοιχεία για οτιδήποτε έχουν να προσάψουν στο Κομμουνιστικό Κόμμα.

    Είδηση: 22538

    [02] Μπλόκο σε 8,1 τόνους ακατάλληλης, για κατανάλωση, κανέλας

    "Μπλόκο" σε 8,1 τόνους ακατάλληλης, για κατανάλωση, κανέλας από την Ινδονησία, που ήταν αποθηκευμένοι στο Ε΄ Τελωνείο Πειραιά, πραγματοποίησαν τα αρμόδια κλιμάκια ελέγχου της Νομαρχίας Πειραιά και Νήσων.

    Όπως διαπίστωσαν οι γεωπόνοι της Νομαρχίας, οι 8,1 τόνοι κανέλας, που επρόκειτο να εισαχθούν στη χώρα μας, ήταν ακατάλληλοι για κατανάλωση, σύμφωνα με την εθνική και κοινοτική νομοθεσία, αφού διαπιστώθηκε η ύπαρξη μούχλας, λόγω αυξημένης υγρασίας. Το προϊόν, ιδιοκτησίας της εταιρίας Ν. Μανεσιώτης και Υιός ΑΕ, που έφθασε στο Ε΄ Τελωνείο, μέσα σε κοντέινερς, κατασχέθηκε και ο νομάρχης Πειραιά, Γιάννης Μίχας, ενημέρωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Σημειώνεται ότι, από τις αρχές του 2009, οι γεωπόνοι της νομαρχίας Πειραιά έχουν "μπλοκάρει" συνολικά 165,2 τόνους διαφόρων εισαγόμενων προϊόντων.

    Είδηση: 22541

    [03] Βρετανία: Παραιτείται ο Μάρτιν, σε σκληρή γλώσσα ο Μπράουν

    Ειδήσεις

    Παραιτείται τελικά ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων, Μάικλ Μάρτιν, μετά τη θύελλα των αντιδράσεων για το ρόλο του στο σκάνδαλο με τις βουλευτικές δαπάνες, που έχει εξοργίσει την κοινή γνώμη στη Βρετανία. Είναι η πρώτη φορά, ύστερα από τρεις αιώνες, που εξαναγκάζεται σε παραίτηση ο πρόεδρος της βρετανικής Βουλής. Ο Μάικλ Μάρτιν θα αποχωρήσει στις 21 Ιουνίου και την επομένη θα εκλεγεί ο διάδοχός του. Το σκάνδαλο έχει πλήξει βαρύτατα τους Εργατικούς και τη δημοτικότητα του Γκόρντον Μπράουν, ενώ ο ηγέτης των Συντηρητικών, Ντέιβιντ Κάμερον, ζήτησε την Τρίτη πρόωρες εκλογές.

    «Η αυτορύθμιση των βρετανών βουλευτών δεν είναι αποδεκτή πρακτική. Ο έλεγχος των εσόδων και των δαπανών τους πρέπει να γίνεται από ανεξάρτητη μη κοινοβουλευτική επιτροπή». Με αυτά τα λόγια ο Γκόρντον Μπράουν εξήγγειλε τις αλλαγές που θα εφαρμοστούν για να σταματήσει το φαινόμενο διασπάθισης των βουλευτικών αποζημιώσεων που εξελίχθηκε σε μέγα σκάνδαλο.

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός αποφάσισε να αποκλειστούν από τις εκλογές όσοι καταπάτησαν τους νόμους και υπόσχεται να ξεσκονίσει όλα τα παραστατικά εξόδων των βουλευτών του τα τελευταία 4 χρόνια.

    Νωρίτερα ο Πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων ανακοίνωσε ότι παραιτείται μετά την πρόταση μομφής στο πρόσωπό του που υπέγραψαν 23 βουλευτές απ' όλα τα κόμματα. Τον κατηγορούν ότι προσπάθησε να κρατήσει μυστικό το σκάνδαλο για την διασπάθιση των βουλευτικών αποζημιώσεων.

    Κανείς δεν μπορεί να πει ακόμη αν ο Μάικλ Μάρτιν είχε ανάμειξη στο σκάνδαλο ή αν έγινε ο αποδιοπομπαίος τράγος.

    Οι Συντηρητικοί ζητούν πρόωρες εκλογές, ένα χρόνο πριν την λήξη της θητείας της Βουλής.

    «Θεωρώ ότι υπάρχει μόνο ένας τρόπος να βάλουμε τα πράγματα σε τάξη και αυτός είναι η διάλυση της βουλής και προκήρυξη γενικών εκλογών αμέσως», δήλωσε ο Ντέιβιντ Κάμερον, ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος.

    Είδηση: 22548

    [04] Με διπλή ανάγνωση η οικονομική κρίση

    Ειδήσεις

    Για πληθωριστικούς κινδύνους στην Ευρωζώνη όταν η οικονομία θα ανακάμψει, κάνει λόγο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. Φαίνεται όμως ότι τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης είναι ορατά και οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι τα χειρότερα, έχουν περάσει. Εν τω μεταξύ οι απολύσεις συνεχίζονται. Η Αmerican Express προχωράει σε 4.000 απολύσεις, ο όμιλος Lloyds Banking Group, στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης των δραστηριοτήτων του στη μονάδα χονδρικής τραπεζικής σε 625, η ABN AMRO σε 6.500 και η Αir France-KLM σε 2.700 απολύσεις.

    Tην κατάργηση 625 θέσεων εργασίας πλκήρους απασχόλησης, ανακοίνωσε την Τρίτη ο Βρετανικός τραπεζικός όμιλος "Lloyds" στο πλαίσιο ριζικής αναδιοργάνωσης των δραστηριοτήτων του στη σκιά της κρίσης, μετά την κατάργηση τον Απρίλιο των 985 θέσεων εργασίας στο οικονομικό Τμήμα του.

    Η εποπτεία των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων του έχει ανατεθεί στην Deutsche Bank, ενώ η σκωτική ασφαλιστική θυγατρική "Windows" συγχωνεύθηκε με την "Clerical Medical". Τώρα, ο όμιλος ανακοινώνει πως προτίθεται να αφοσιωθεί πολύ στις τραπεζικές εργασίες, με πρώτο στόχο του την δημιουργία νέων επιχειρηματικών καταστάσεων παντού, όπου αυτό καθίσταται εφικτό. Ήδη ανακοινώνει τη σύσταση περισσότερων από 300 νέες θέσεις εργασίας, άλλες δε θα ακολουθήσουν.

    Ωστόσο στο Λονδίνο ο συνδικαλιστής Ρομπ ΜακΓκρέγκορ εξέφρασε την οργή του στο "άκουσμα" 625 επιπλέον νέων απολύσεων, ενώ σχολίασε ότι "πρόκειται για έναν 'θάνατο', που είναι στη διάσταση των χιλιάδων".

    Από την πλευρά του, ο όμιλος κινητής τηλεφωνίας "Nokia", ο οποίος εδρεύει στο Ελσίνκι, ανήγγειλε ότι σχεδιάζεται η κατάργηση 170 θέσεων εργασίας σε μονάδες του σε όλον τον πλανήτη "προκειμένου να γίνει προσαρμογή στη νέα κατάσταση στην αγορά". Διέρρευσε ότι οι θέσεις αυτές που θα χαθούν θα είναι από τα Τμήματα της Διαχείρισης της παραγωγής, της επιμελητείας και της Υποστήριξης παραγωγής. Το πρώτο τρίμηνο φέτος, σε σύγκριση με το περυσινό, τα οικονομικά αποτελέσματα της "Nokia" είναι πενιχρά.

    Γαλλία: Πρώτη ζημιογόνα χρήση για το εταιρικό σχήμα "KLM-Air France"

    Η αεροπορική κοινοπραξία "Air France-KLM", η οποία στον τομέα της επιβατικής κίνησης αποτελεί τον δεύτερο σε μέγεθος αεροπορικό όμιλο, διεθνώς, ανακοίνωσε σήμερα στο Παρίσι ότι είχε μία "καθαρή ζημιά" της τάξης των 814 εκατομμυρίων ευρώ για την σεζόν 2008/2009 που έληξε την 31η Μαρτίου -πρόκειται για την πρώτη ζημιογόνα της χρήση από της σύστασής της το έτος 2003. Η επίπτωση είναι ότι τόσο φέτος, όσο και του χρόνου, για να εξοικονομηθούν δαπάνες σχεδιάζεται να καταργηθούν συνολικώς δύο χιλιάδες επτακόσιες (2.700) θέσεις εργασίας στον όμιλο, χωρίς όμως τούτο να σημαίνει ότι οι εν λόγω απολύσεις θα ανακοινώνονται και αμέσως θα υλοποιούνται, όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση. Αυτές θα γίνονται με προαγγελία και "σταδιακά", όπως αναφέρθηκε. -Ως μέτρον σύγκρισης αναφέρεται ότι η ακριβώς προηγούμενη χρήση έκλεισε με κέρδη 756 εκατομμυρίων ευρώ. -Προσλήψεις δεν προβλέπονται, τα "κενά" θα πληρώνονται με "εσωτερικές" μετακινήσεις, ενώ θα ακολουθηθεί πολιτική της μειωμένης απασχόλησης, όπως και των "υποχρεωτικών" αδειών του προσωπικού, προκειμένου να μην μεγιστοποιηθεί ο αριθμός απολύσεων.

    Είδηση: 22549

    [05] Αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο από τη Βιβλιοθήκη Γκόρκι, στην Οδησσό

    Ειδήσεις

    Η επιστημονική Βιβλιοθήκη Γκόρκι στην Οδησσό, σε συνεργασία με το Παράρτημα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού οργανώνει τριήμερο αφιέρωμα (21-23/5) στον ποιητή Γιάννη Ρίτσο με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννησή του. Το αφιέρωμα, που περιλαμβάνει 50 εκδόσεις με συλλογές ποιημάτων στη ρωσική, ουκρανική και ελληνική γλώσσα, αφιερώματα από ουκρανικά και ρωσικά περιοδικά, ανθολογίες, στοιχεία εργογραφίας και βιογραφίας, καθώς και φωτογραφικό υλικό, οργανώνεται στο πλαίσιο της 10ης Πανουκρανικής Έκθεσης Βιβλίου με θέμα "Το ουκρανικό βιβλίο στην Οδησσό" που διοργανώνει η βιβλιοθήκη.

    Ο Γιάννης Ρίτσος (1919-1990), ένας από τους αντιπροσωπευτικούς εκπροσώπους της νεότερης ελληνικής ποίησης, άφησε έργο τεράστιο σε ποσότητα και σημαντικό σε ποιότητα. Πάνω από εκατό ποιητικές συλλογές και συνθέσεις, εννέα πεζογραφήματα, τέσσερα θεατρικά, όπως και μελέτες για ομοτέχνους συγκροτούν το κύριο σώμα του έργου του. Πολυάριθμες μεταφράσεις (Μαγιακόφσκι, Αραγκόν, Ελιάρ κά), χρονογραφήματα και άλλα δημοσιεύματα συμπληρώνουν την εικόνα του δημιουργού.

    Γνωστός για την πολιτική του στράτευση στον κομμουνισμό είδε μέρος του έργου του να μεταφράζεται στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ και να τιμάται με το βραβείο Λένιν ως στρατευμένος ποιητής της κομμουνιστικής αριστεράς. Πιστός στις δύο παράλληλες θητείες του - του πολιτικού αγωνιστή και του ποιητή - ο Ρίτσος δεν έπαψε να θεωρεί τον εαυτό του χριστιανό ορθόδοξο και να λατρεύει ταυτόχρονα τους μύθους της αρχαίας Ελλάδας και της σύγχρονης Ρωσίας. Αλλά και στο εικαστικό του έργο οι λαογραφικοί, θρησκευτικοί και πολιτισμικοί απόηχοι της Ελλάδας λειτουργούν συσωρευτικά και συνδυάζουν το αφηρημένο στοιχείο της θρησκευτικής πίστης με τον ορατό και απτό χώρο του ελληνικού τοπίου.

    Είδηση: 22550

    [06] Νέα εποχή στην προάσπιση της πολιτιστικής κληρονομιάς

    Ειδήσεις

    Ελληνικές αρχαιότητες επαναπατρίστηκαν από μουσεία του Βελγίου, της Γερμανίας και της Βρετανίας. Η τελετή παράδοσης πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, παρουσία του Υπουργού Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος χαρακτήρισε πολύ-σημαντικές τις κινήσεις οικειοθελούς επιστροφής αρχαιοτήτων.

    Πρόκειται για τις εξής επαναπατρισθείσες αρχαιότητες

    Βέλγιο: 111 όστρακα, μολύβδινοι σύνδεσμοι και επτά νομίσματα από το Θορικό Αττικής και χρονολογούνται από τον 5ο ώς τον 2ο αιώνα π. Χ.. Οι αρχαιότητες παραδόθηκαν από τη Βελγική Σχολή Αθηνών.

    Γερμανία: 96 αρχαία χάλκινα και πήλινα αγγεία, που προέρχονται από νεκροταφείο υστεροκλασικών χρόνων πιθανότατα της Θεσσαλίας. Εντοπίστηκαν το Μάϊο του 2007 σε φορτηγό προερχόμενο από τη χώρα μας και κατασχέθηκαν από τις γερμανικές αρχές στο τελωνείο της Νυρεμβέργης.

    Από το Ηνωμένο Βασίλειο, θραύσμα επιστήλιου μεσοβυζαντινού τέμπλου, χρονολογούμενο στο 11ο ή 12ο αιώνα, που θεωρείται πιθανόν να προέρχεται από μνημείο της αρχαία αγοράς, ή της ευρύτερης περιοχής της Πλάκας. Το θραύσμα προσφέρθηκε στην πρεσβεία στης Ελλάδας, στο Λονδίνο, από Βρετανό ιδιώτη.

    "Συγκινούν πλέον οι κινήσεις οικειοθελούς επιστροφής, ενώ βρισκόμαστε ήδη σε μια νέα εποχή που σφραγίζεται από τη συστηματικότερη οργάνωση και μέριμνα της πολιτείας για την προάσπιση της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και από την πολύ πιό στενή διακρατική συνεργασία κατά της διεθνούς μάστιγας της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών", τόνισε στις δηλώσεις του ο υπουργός Πολιτισμού.

    Είδηση: 22546

    [07] Ιταλία: 480 εκατομ. Ευρώ από την ΕΕ στη σεισμόπληκτη Λ' Ακουιλα

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, δήλωσε "αναστατωμένος" μετά από επίσκεψη που έκανε την Τρίτη στην περιοχή της Λ' Ακουίλα (κεντρική Ιταλία) που ισοπεδώθηκε από τον ισχυρό σεισμό της 6ης Απριλίου. Η ΕΕ μπορεί να προσφέρει έως 480 εκατομμύρια ευρώ στην Ιταλία για τους σεισμοπαθείς, δήλωσε ο κ. Μπαρόζο. "Εάν οι ζημιές επιβεβαιωθεί ότι όντως έφτασαν το ποσό των 10 δισ. ευρώ η βοήθεια της Ευρώπης θα είναι περίπου 480 εκατομμύρια ευρώ", δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

    Ο κ. Μπαρόζο, που μίλησε ιταλικά, δήλωσε "αναστατωμένος και βαθύτατα λυπημένος από τις τεράστιες ζημιές που προκλήθηκαν από τον ισχυρό σεισμό" που προκάλεσε το θάνατο 300 ατόμων εκτός των τεράστιων υλικών ζημιών. Σημειώνεται ότι ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Ρομπέρτο Μαρόνι εκτίμησε ήδη από τις 12 Απριλίου σε 12 δισ. ευρώ τις αναγκαίες εργασίες αποκατάστασης των μεγάλων ζημιών από το σεισμό, ενώ η ιταλική κυβέρνηση στις 23 Απριλίου ενέκρινε ποσό 8 δισ ευρώ για την ανασυγκρότηση της κατεστραμμένης περιοχής.

    Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας ζήτησε από την ΕΕ να είναι γενναιόδωρη και εκτίμησε ότι η συμβολή των Βρυξελλών "θα πρέπει να ξεπερνά τα 500 εκατομμύρια ευρώ".

    Είδηση: 22545

    [08] Να συμμορφωθεί η Τουρκία στη Χάρτα του ΟΗΕ

    Ειδήσεις

    Στην κοινή θέση που παρουσίασαν οι 27 στην τουρκική αντιπροσωπεία στο πλαίσιο του Συμβουλίου σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη, στις Βρυξέλλες επισημαίνεται ότι η Άγκυρα οφείλει να δεσμευθεί χωρίς περιστροφές στην ειρηνική επίλυση των διαφορών σύμφωνα με την Xάρτα του ΟΗΕ. Στο πλαίσιο αυτό η Τουρκία καλείται να αποφεύγει κάθε είδους απειλή ή πηγή τριβής ή δραστηριότητας που θα μπορούσε να βλάψει την καλή γειτονία και την ειρηνική επίλυση των διαφορών.

    Στο κείμενο της κοινής θέσης ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην υποχρέωση της Τουρκίας να διασφαλίσει ότι οι μη μουσουλμανικές θρησκευτικές κοινότητες μπορούν να καταστούν νομικά πρόσωπα να ασκήσουν τα περιουσιακά τους δικαιώματα και να εκπαιδεύσουν τον κλήρο τους.

    Στο σημείο αυτό υπογραμμίζεται ότι η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης θα έχει ως αποτέλεσμα να διαπιστωθεί ότι η Τουρκία υλοποιεί την υποχρέωση σε ότι αφορά την ελληνορθόδοξη κοινότητα.

    Ιδιαίτερη αναφορά δίνεται μάλιστα στα προβλήματα που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν Έλληνες πολίτες στην κληρονομιά και καταχώρηση περιουσιών.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλτ η χώρα του οποίου θα ασκεί την προεδρία της ΕΕ από την πρώτη Ιουλίου-δήλωσε ότι η επίλυση του Κυπριακού θα αποτελέσει προτεραιότητα, επισημαίνοντας πως είναι θλιβερό 20 χρόνια μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου να υπάρχει στην Ευρώπη μια χώρα διαιρεμένη.

    Είδηση: 22544

    [09] Ημέρα μνήμης για Ποντιακό Ελληνισμό

    Πολιτισμός -

    Ειδήσεις

    Εκδήλωση μνήμης για την 90η επέτειο από την γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού με συγκέντρωση στο Σύνταγμα και πορεία προς την πρεσβεία της Τουρκίας, πραγματοποίησαν την Τρίτη εκατοντάδες Πόντιοι από είκοσι σωματεία της χώρας. Η μνήμη της Γενοκτονίας των Ποντίων τιμήθηκε την Τρίτη και από τη Βουλή των Ελλήνων σε ειδική εκδήλωση στο Εντευκτήριο των Βουλευτών. Η Βουλή των Ελλήνων τίμησε δύο γυναίκες σύμβολα του Πόντου, που έκαναν γνωστή ανά τον κόσμο την γενοκτονία των προγόνων τους. Σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών ικανοποιήθηκε το αίτημα τους, και τους παραχωρήθηκε η ελληνική υπηκοότητα, όταν, μετά από χρόνια, ανακάλυψαν ότι οι ρίζες τους βρίσκονται στον Πόντο.

    Μέλη της Ομοσπονδίας με παραδοσιακές στολές αφηγήθηκαν την ιστορία του ποντιακού στοιχείου μέσα από μουσικοθεατρικό δρώμενο, ενώ ακολούθησε λαμπαδηδρομία. Όπως δήλωσε η ταμίας της ΠΟΠΣ, Βικτωρία Σαββίδου, η Ομοσπονδία διεκδικεί τη διεθνή αναγνώριση της 19ης Μαΐου ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού, καθώς και τη διάσωση και διατήρηση των ελληνικών μνημείων που απόμειναν στην επικράτεια της Τουρκίας.

    Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Χαράλαμπος Αποστολίδης και η γενική γραμματέας Χριστίνα Σαχινίδου βρίσκονται στην Τραπεζούντα, προκειμένου να ανάψουν, την Τετάρτη, κερί στην Παναγία Σουμελά.

    Με ποντιακά λάβαρα, λυράρηδες και παραδοσιακές φορεσιές οι συγκεντρωθέντες τέλεσαν επιμνημόσυνη δέηση και κατέθεσαν στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Στη συνέχεια, με ένα μεγάλο πανό που έγραφε "Δεν ξεχνώ. Η 19η Μαΐου ημέρα μνήμης. Τριακόσιοι πενήντα τρεις χιλιάδες νεκροί ζητούν δικαίωση", πορεύθηκαν προς το υπουργείο Εξωτερικών, όπου επιτροπή τους συναντήθηκε με εκπρόσωπο και του επέδωσε ψήφισμα προς την υπουργό και τον πρωθυπουργό.

    Με συνθήματα για τη διεθνοποίηση της αναγνώρισης της γενοκτονίας και τον ορισμό της 19ης Μαΐου ως ημέρα μνήμης πορεύθηκαν από Βασιλίσσης Σοφίας προς τη Ρηγίλλης όπου βρίσκεται η πρεσβεία της Τουρκίας. Εκεί, αστυνομικές δυνάμεις επέτρεψαν σε αντιπροσωπεία της επιτροπής να πλησιάσει για να αναρτήσει το ψήφισμα.

    Νωρίτερα, στο Σύνταγμα ο επίτιμος πρόεδρος του σωματείου "Αργώ" Χριστόφορος Σοφιανίδης σε σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της ανάδειξης του ζητήματος της γενοκτονίας των Ποντίων. "Στην ανοχή του δυτικού κόσμου, αλλά και των ελληνικών κυβερνήσεων" υπογράμμισε, "που επιτρέπουν στο ένοχο τουρκικό καθεστώς να συνεχίζει τη βία εξαφανίζοντας τα ίχνη του εγκλήματός της και να καταδιώκει ακόμη και σήμερα λυσσαλέα τον αυτόχθονο πολιτισμό στον ιστορικό Πόντο".

    Ζήτησε από την ελληνική πολιτεία να σταθεί με σεβασμό απέναντι στα μυριάδες της γενοκτονίας και να προωθήσει τη διεθνή αναγνώρισή της και την καταδίκη του αυτουργού.

    Τέλος, ζήτησε την αναγνώριση της 19ης Μαΐου ως ημέρα μνήμης γιατί, όπως είπε, το 1919 ο Κεμάλ Μουσταφά (Ατατούρκ) αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα αποτελειώνοντας το δεύτερο στάδιο της γενοκτονίας (350.000 νεκροί), η οποία είχε αρχίσει από το 1916.

    Παρόντες μεταξύ άλλων στην εκδήλωση ήταν ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ Γιώργος Καρατζαφέρης, οι βουλευτές Π. Ευθυμίου, Γ. Αμοιρίδης και Τ. Σιδηρόπουλος από το ΠΑΣΟΚ, επίσης ο Κ. Βορίδης από το ΛΑ.Ο.Σ, ο νομαρχιακός σύμβουλος Χάρης Πασβαντίδης και ο μητροπολίτης Παλαιοημερολογιτών Αττικής - Βοιωτίας Χρυσόστομος.

    Θεσσαλονίκη

    Η κεντρική εκδήλωση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος για την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Αγίας Σοφίας, στη Θεσσαλονίκη. Εψάλη επιμνημόσυνη δέηση και, κατόπιν, οι παραβρισκόμενοι άναψαν το κερί της μνημοσύνης για τα 353.000 θύματα της γενοκτονίας. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η εκδήλωση έχει το χαρακτήρα "διεκδικητικής αγρυπνίας".

    Η μνήμη της Γενοκτονίας των Ποντίων τιμήθηκε την Τρίτη και από τη Βουλή των Ελλήνων σε ειδική εκδήλωση στο Εντευκτήριο των Βουλευτών.

    Η φετινή εκδήλωση ήταν αφιερωμένη σε δυο γυναίκες σύμβολα του Ποντιακού Ελληνισμού, τη Σάνο Χάλο που επέζησε της σφαγής και αφηγήθηκε τα τραγικά γεγονότα και την κόρη της Τέα Χάλο που κατέγραψε στο συγγραφικό έργο της τη συγκλονιστική ιστορία της γενοκτονίας. Στις γυναίκες αυτές, ύστερα από αίτημά τους, δόθηκε πρόσφατα η ελληνική υπηκοότητα.

    Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Βουλής κ. Δ. Σιούφας τίνισε : "Υπάρχουν λαοί, σύμβολα για την ανθρωπότητα. Γιατί τα πάθη που υπέστησαν αλλάζουν την άποψη και τη συμπεριφορά της ανθρωπότητας για τις ανθρώπινες σχέσεις και τη συνύπαρξη των λαών. Αλλάζουν τη συλλογική συνείδηση της ανθρωπότητας". Πρόσθεσε επίσης ότι: "Οι λαοί-σύμβολα οφείλουν πολλά στους δικούς τους ανθρώπους που με λόγια και με έργα κάνουν γνωστά στην ανθρωπότητα τα πάθη, τις διώξεις, τις ταλαιπωρίες, τη γενοκτονία. Και γίνονται οι άνθρωποι αυτοί σύμβολα των συμβόλων, ουσιαστικά στοιχεία της πανανθρώπινης συνείδησης. Τέτοιοι άνθρωποι είναι και οι δύο ποντιακής καταγωγής γυναίκες, η Sano και η Thea Halo. Η Ελληνική Πολιτεία, η Ελληνική Δημοκρατία αναγνωρίζει αυτή την αλήθεια και πραγματικότητα. Και έδωσε την Ελληνική ιθαγένεια, την Ελληνική υπηκοότητα στη μητέρα και την κόρη. Πράξη τυπική γιατί ηθικά και ουσιαστικά την είχαν πάντα".

    Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Π. Παυλόπουλος στην ομιλία του υπογράμμισε ότι: "Σπάνια η εφαρμογή των διατάξεων του Κώδικα Ιθαγένειας για την τιμητική πολιτογράφηση βρίσκει μια τέτοια έκφραση όπως η σημερινή. Σπάνια, γιατί αποδίδεται αυτό που ανήκει σε δύο γυναίκες που είναι Ελληνίδες. Η πολιτεία τις τιμά και δεν τους αναγνωρίζει απλώς αυτό που ήδη τους ανήκει".

    ΠΑΣΟΚ: Μήνυμα Γιώργου Παπανδρέου για Ημέρα Γενοκτονίας Ποντίων

    "Η 19η Μαΐου είναι ημέρα τιμής και ιστορικής μνήμης για τους χιλιάδες Έλληνες, που θυσιάστηκαν στα σκληρά χρόνια των διώξεων και του ξεριζωμού στον Πόντο. Είναι σαφές ότι η ιστορία ενός έθνους δεν συμψηφίζεται και δεν παραγράφεται. Η ευθύνη της υπεράσπισης της ιστορικής μνήμης αποτελεί αίτημα ιστορικής αυτογνωσίας. Έθνος χωρίς μνήμη είναι έθνος χωρίς μέλλον" τονίζει στο μήνυμά του για την 19η Μαΐου, Ημέρα Μνήμης για την Γενοκτονία των Ελλήνων στον Μικρασιατικό Πόντο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου.

    Ο κ. Παπανδρέου επισημαίνει ότι "η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ καθιέρωσε από το 1994, την 19η Μαΐου, ως ημέρα μνήμης για την γενοκτονία των Ποντίων".

    "Η συμφιλίωση με το ιστορικό παρελθόν αποτελεί επιβεβαίωση της αυτοπεποίθησης και της δύναμης μιας χώρας. Αυτό είναι το ιστορικό συμπέρασμα της παγκόσμιας εξέλιξης και αυτό το μήνυμα έστειλαν οι ευρωπαϊκές χώρες μετά τους δυο Παγκόσμιους Πολέμους" υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας ότι "όσο δραματική και επώδυνη και εάν είναι η ιστορική μνήμη δεν μπορεί να έχει σχέση με την εκδίκηση και το μίσος. Αντιθέτως για κάθε χώρα και κάθε λαό πρέπει να είναι δυναμικός παράγοντας συμβολής στην συμφιλίωση και την ειρηνική συνύπαρξη των λαών με στόχο την ειρήνη, την σταθερότητα και την ευημερία των νεότερων γενεών."

    "Αυτό το ιστορικό συμπέρασμα καλούνται όλες οι χώρες, οι οποίες ανήκουν ή φιλοδοξούν να ενταχθούν στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, να κάνουν πράξη" σημειώνει ο κ. Παπανδρέου, απευθύνοντας, τέλος, "θερμό χαιρετισμό στους συμπατριώτες μας, ποντιακής καταγωγής, οι οποίοι παρά τα δεινά ενός ξεριζωμού, απέδειξαν ότι μπορούν να σταθούν όρθιοι και να συμβάλουν αφενός μεν στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της πατρίδας, αφετέρου δε στην διατήρηση της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς του απανταχού Ελληνισμού."

    Είδηση: 22543

    [10] Δεν θα παίξουμε με την ψήφο του λαού

    Ελλάδα -

    Πολιτική

    Το κέντρο αποκατάστασης ατόμων με κινητική αναπηρία, στο Ίλιο, επισκέφθηκε την Τρίτη η γενική γραμματέας του ΚΚΕ. Η κ. Παπαρήγα συνομίλησε με εργαζόμενους και ασθενείς, και, μεταξύ άλλων, ζήτησε την επέκταση λειτουργίας κέντρων αποκατάστασης σε όλη την χώρα, και δωρεάν παροχή των υπηρεσιών υγείας. Προέβλεψε ότι μετά τον Ιούνιο έρχονται νέα αντιλαϊκά μέτρα και ζήτησε από τους πολίτες την ενίσχυση του Κομμουνιστικού Κόμματος, προκειμένου, όπως είπε, να ασκήσει το κόμμα πίεση προς όφελος του λαού.

    "Πρέπει να τιμωρηθούν τα κόμματα που κυβέρνησαν, ή τα κόμματα τα οποία χειροκρότησαν την ΕΕ, όπως ο ΣΥΝ που ψήφισε, ο ΛΑΟΣ που υποστηρίζει και οι Οικολόγοι τα ίδια", τόνισε σε ομιλία την Τρίτη στο Εθνικό Ίδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, και πρόσθεσε: "Τα κόμματα αυτά κάνουν κριτική βάζοντας όρια, ότι μπορεί να αλλάξει η ΕΕ από τα μέσα. Δεν αλλάζει. Γι αυτό η ψήφος, που πιάνει τόπο, είναι η ψήφος στο ΚΚΕ".

    Η Γραμματέας του ΚΚΕ διαβεβαίωσε τους εργαζόμενους ότι το κόμμα της λέει την αλήθεια και "δεν πρόκειται να παίξει με την ψήφο των εργαζομένων". Έκανε, επίσης, λόγο για "βρώμικη επίθεση" κατά του ΚΚΕ, κάτι που -όπως είπε- συμβαίνει πάντα όταν πλησιάζουν εκλογές, γιατί "αυτό που θα τους φοβίσει είναι η δύναμη του ΚΚΕ" και "ξέρουν πολύ καλά ότι το ΚΚΕ δεν μπορούν να το βάλουν στο χέρι".

    Είδηση: 22539


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 19 May 2009 - 20:56:52 UTC