Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-05-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΟΥ: Φόβοι για πανδημία γρίπης Α
  • [02] Πράσινο φως για την εξυγίανση του ΟΣΕ
  • [03] Παπανδρέου: Άδικο το φορολογικό σύστημα
  • [04] Οικογενειακή τραγωδία στην Καλλιθέα
  • [05] Nέες διαπραγματεύσεις Ρωσίας- ΗΠΑ για περιορισμό των πυρηνικών οπλοστασίων
  • [06] Στο στόχαστρο η φοροδιαφυγή
  • [07] Ραντεβού με την τζαζ στην Τεχνόπολη
  • [08] Γρήγορο κι εύκολο το τεστ για τον καρκίνο του προστάτη
  • [09] Τώρα και χημικά ρομπότ!
  • [10] Μπορεί η ζωή να ξεκίνησε από ένα μόριο RNA;
  • [11] Μουσικός Μάης στο Δήμο Αμαρουσίου
  • [12] Στις 6 Ιουνίου ανοίγει η αυλαία του 28ου Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης
  • [13] Ξενάγηση Παπούλια σε πράσινες εγκαταστάσεις στη Δανία
  • [14] Κλειστός ο ΧΥΤΑ Φυλής την Τετάρτη
  • [15] Εγκύκλιος για τις θερινές άδειες
  • [16] Δωρεάν εισιτήρια σινεμά από την Εργατική Εστία
  • [17] Τσίπρας: Να δοθεί ισχυρό μήνυμα
  • [18] Άρχισαν οι αμερικανο-ρωσικές συνομιλίες για τα πυρηνικά
  • [19] Στο Ειδικό Σχολείο Κωφών και Βαρηκόων Αργυρούπολης ο Α. Σπηλιωτόπουλος
  • [20] Για εκπαίδευση τρομοκρατών κατηγορεί τις ΗΠΑ το Ιράν
  • [21] Την υποστήριξη του ΟΗΕ ζητούν οι ειδικοί για την πειρατεία

    [01] ΠΟΥ: Φόβοι για πανδημία γρίπης Α

    Ειδήσεις

    Ανοιχτό το ενδεχόμενο πανδημίας της γρίπης Α' αφήνει πλέον ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Μιλώντας στην ετήσια συνέλευση του ΠΟΥ, η Μάργκαρετ Τσαν, κορυφαίο στέλεχος του Οργανισμού, ζήτησε από τις χώρες μέλη να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και να αξιοποιήσουν αυτήν τη φάση ύφεσης της γρίπης προετοιμάζοντας το έδαφος για την αντιμετώπιση μελλοντικής έξαρσης της στο μέλλον." Δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει η περίοδος χάριτος που μας δίνει ο ιός. Κανείς δεν ξέρει αν μετά από αυτή τη φάση θα έχουμε καταιγίδα" είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, ο ΠΟΥ απευθυνόμενος σήμερα στις μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες, έκρινε ότι είναι εφικτή η παραγωγή 4,9 δισεκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου κατά της γρίπης Α σε διάστημα ενός έτους. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν τόνισε ότι οι φαρμακευτικές εταιρίες θα πρέπει να συνεργαστούν με τις κυβερνήσεις προκειμένου να θωρακίσουν τον κόσμο από τις χειρότερες συνέπειες μιας πανδημίας.

    Γ.Γ. ΟΗΕ: Ζωτικής σημασίας η συνεργασία με τις φαρμακοβιομηχανίες

    Στο λόγο που εκφώνησε στην 62η ετήσια συνεδρίαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, έκρινε ότι ο ιός Η1Ν1 που έπληξε 40 χώρες σε όλο τον κόσμο κατέστησε σαφή την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των ηγετών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

    "Αυτή η επιδημία τονίζει για μία ακόμη φορά την αλληλεπίδραση που υπάρχει στον κόσμο μας. Η γεωγραφική θέση δεν είναι εχέγγυο ανοσίας", είπε ο επικεφαλής του ΟΗΕ στους εκπροσώπους των 193 χωρών-μελών του ΠΟΥ.

    Σύμφωνα με τον ο Γενικό Γραμματέα, είναι απολύτως αναγκαίο οι φτωχές και ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού να έχουν πρόσβαση στα φάρμακα και τα εμβόλια που μπορεί να χρειαστούν για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της νέας γρίπης.

    "Οι συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα είναι απόλυτης ζωτικής σημασίας, για να προχωρήσουμε", εκτιμά ο κ. Μπαν, τονίζοντας παράλληλα ότι είναι αναγκαίο οι χώρες να σκέφτονται εκτός των ορίων της επικράτειάς τους, όταν λαμβάνουν μέτρα για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

    "Αλληλεγγύη στη συγκεκριμένη περίπτωση σημαίνει να έχουν όλοι πρόσβαση στα φάρμακα και τα εμβόλια. Σημαίνει ότι οι χώρες πρέπει να μοιράζονται τα δείγματα και τα στοιχεία που διαθέτουν για τον ιό. Σημαίνει ότι αυτοκαταστροφικοί περιορισμοί στο εμπόριο και τις μετακινήσεις πρέπει να αποφεύγονται", συμπλήρωσε ο κ. Μπαν.

    Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν και η γενική διευθύντρια του Π.Ο.Υ Μάργκαρετ Τσαν θα συναντηθούν σήμερα στη Γενεύη με τους αντιπροσώπους φαρμακευτικών εργαστηρίων, καθώς αυτήν την εβδομάδα πραγματοποιούνται διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας με αντικείμενο τον τρόπο κατανομής των βιολογικών δειγμάτων του ιού στις φαρμακοβιομηχανίες, οι οποίες θα τα χρησιμοποιήσουν για την παρασκευή και διάθεση εμβολίων κατά του ιού Η1Ν1.

    Αναπτυσσόμενες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ινδονησία, έχουν ζητήσει τη θέσπιση περιορισμών στη δυνατότητα των φαρμακοβιομηχανιών για κατοχύρωση των δειγμάτων του ιού και την πώληση του αντίστοιχου εμβολίου σε απαγορευτική τιμή.

    Ο ΠΟΥ υπολογίζει ότι από τη στιγμή που θα παρασκευασθεί το εμβόλιο, θα παράγονται 94,3 εκατομμύρια δόσεις την εβδομάδα, σύμφωνα με τα έγγραφα που παρουσίασε ο διεθνής οργανισμός στους εκπροσώπους μεγάλων φαρμακοβιομηχανιών μεταξύ των οποίων οι Sanofi, Solvay, GSK et Novartis.

    Η ελβετική Novartis ανακοίνωσε σήμερα ότι παρέλαβε τον νέο ιό και περιμένει το πράσινο φως του ΠΟΥ για να ξεκινήσει την παρασκευή εμβολίου.

    Μεγαλύτερη ανησυχία για την Νοτιανατολική Ασία - Ξεπέρασαν τα 9.800 τα κρούσματα

    Με τη νέα γρίπη, να έχει πλήξει 9.830 ανθρώπους σε όλον τον κόσμο (1.000 επιπλέον κρούσματα διαγνώστηκαν σε ένα 24ωρο), ο ΠΟΥ αποφάσισε να διατηρήσει στο επίπεδο 5 τον συναγερμό.

    Τα περισσότερα νέα κρούσματα εντοπίζεται στο Μεξικό (545) και στις ΗΠΑ, όπου καταμετρήθηκαν επιπλέον 409. Στις δύο αυτές χώρες καταμετρήθηκαν επίσης άλλοι 5 θάνατοι: 4 στο Μεξικό και 1 στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του ΠΟΥ.

    Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τις λιγότερες ανησυχίες εμπνέει η κατάσταση την Ευρώπη και τις πιο έντονες η κατάσταση τη Νοτιοανατολική Ασία, καθώς εκεί η νέα γρίπη ίσως βρει έδαφος μετάλλαξης εάν διασταυρωθεί με τη γρίπη των πτηνών.

    Στην Ιαπωνία, τα κρούσματα της νέας γρίπης, από τέσσερα πριν από τρεις μέρες, ανέρχονται πλέον στα 173 ενώ περισσότερα από 4000 σχολεία έχουν κλείσει σε μία προσπάθεια να σταματήσει η εξάπλωση του ιού.

    Από το Σάββατο, η γρίπη εξαπλώθηκε με εξαιρετική ταχύτητα στις επαρχίες της Οσάκα και του Χιόγκο, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί κρούσμα στο Τόκιο, μία μεγαλούπολη 36 εκατομμυρίων κατοίκων.

    Είδηση: 22509

    [02] Πράσινο φως για την εξυγίανση του ΟΣΕ

    "Πράσινο φως" άναψε η κυβερνητική επιτροπή στον Ευριπίδη Στυλιανίδη να προχωρήσει στην εξυγίανση του ΟΣΕ. Ο Υπουργός Μεταφορών τόνισε ότι τα συσσωρευμένα χρέη φτάνουν τα 9 δισεκατομμύρια ευρώ , ενώ 2 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα πληρώνει κάθε Έλληνας φορολογούμενος για τη συντήρηση ενός δικτύου. Από τους περίπου επτά χιλιάδες εργαζόμενους οι τρεις χιλιάδες θα μπουν σε πρόγραμμα μισθωτής εφεδρείας. "Θα προχωρήσουμε με τολμηρά βήματα αξιοποιώντας το μέσο και βγάζοντας από την απομόνωση την περιφέρεια", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στυλιανίδης.

    Την εντολή να προχωρήσει άμεσα το πρόγραμμα εξυγίανσης του ΟΣΕ έλαβε από την κυβερνητική επιτροπή και τον πρωθυπουργό ο υπουργός Μεταφορών Ευριπίδης Στυλιανίδης.

    Η εξυγίανση του οργανισμού που αποτελεί το δυσκολότερο εγχείρημα μετρρύθμιση μετά και την Ολυμπιακή ήδη βρίσκεται σε διαδικασία διαβούλευσης τόσο με τους εργαζόμενους όσο και με την ΕΕ και αναμένεται να καθοριστεί πλήρως μετά και τις ευρωεκλογές.

    Καθημερινά ο ΟΣΕ κοστίζει στον Έλληνα φορολογούμενο περίπου 2 εκ ευρώ επισήμανε ο υπουργός Μεταφορών τονίζοντας πως η συνέχιση της λειτουργίας του οφείλεται κυρίως στο φιλότιμο των εργαζομένων.

    Ο κ. Στυλιανίδης επισήμανε πως θα υπάρχει πρόγραμμα μισθωτής εφεδρείας όπου θα αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των υπεράριθμων και ταυτόχρονα θα υπάρχουν συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα σε τομείς του οργανισμού.

    Σε ερώτηση αν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για εξαγορά του ΟΣΕ, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης διευκρίνισε ότι πρόκειται για εξυγίανση του Οργανισμού και όχι ιδιωτικοποίηση.

    Αντιδράσεις

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Μεταφορών για τις αποφάσεις της Κυβερνητικής Επιτροπής για την εξυγίανση του ΟΣΕ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπακωνσταντίνου, υπενθύμισε ότι το χρέος του ΟΣΕ το 2004 ήταν 2,3 δις ευρώ και το 2009 είναι 9 δις ευρώ και αναρωτήθηκε αν έπρεπε να περάσουν πέντε χρόνια για να ανακαλύψει η κυβέρνηση Καραμανλή την κακοδιαχείρηση στον ΟΣΕ και να εκπονήσουν τώρα ένα σχέδιο εξυγίανσης.

    "Με το σχέδιο της για τον ΟΣΕ, η κυβέρνηση δίνει νέο ζεστό χρήμα στους μεγαλοεπιχειρηματίες. Μετατρέπει τις σιδηροδρομικές μεταφορές σε πανάκριβο εμπόρευμα. Οδηγεί στην ανεργία και προωθεί την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων. Αυτή είναι η πολιτική απελευθέρωσης των σιδηροδρομικών μεταφορών της ΕΕ, που και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ εφάρμοσαν και εφαρμόζουν", σχολίασε το ΚΚΕ.

    "Η "υποχρεωτική εφεδρεία" που προωθεί η κυβέρνηση στον ΟΤΕ, στέλνοντας 3000 υπαλλήλους ηλικίας άνω των 50 ετών στο σπίτι τους με το 70% του μισθού τους, αποτελεί ουσιαστικά κρυμμένη απόλυσή τους έναντι "πινακίου φακής", τόνισε ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ., υπεύθυνος Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΝ, τονίζοντας παράλληλα ότι η απόφαση επίσης της κυβέρνησης για μεγάλη αύξηση της τιμής των εισιτηρίων και άλλων υπηρεσιών του ΟΣΕ επιβαρύνει κυρίως τα λαϊκά στρώματα και τους νέους, που χρησιμοποιούν τον σιδηρόδρομο ως φτηνό μεταφορικό μέσο.

    Απεργία την Πέμπτη

    Εν τω μεταξύ με σημαντικές αλλαγές στο πρόγραμμα των δρομολογίων του ΟΣΕ, θα κινηθούν τα τρένα την Πέμπτη εξαιτίας της 24ωρης Πανελλαδικής απεργίας που έχει εξαγγείλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομιών.

    Σύμφωνα μα ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ την Τετάρτη αναστέλλονται τα δρομολόγια των inter City 74 και 75 Αθήνας - Θεσσαλονίκης - Δικαίων - Αθήνας. Στον άξονα Αθήνας - Θεσσαλονίκης - Αθήνας τα δρομολόγια 504, 505, 604 και 605. Στον άξονα Αθήνας - Οινόης - Αθήνας τα δρομολόγια 1558, 1559 και 2530.

    Στον Προαστιακό αναστέλλονται τα δρομολόγια 4334 και 4336 Πειραιάς-Κιάτο-Πειραιάς και Αεροδρομίου - Λιοσίων - Αεροδρομίου τα δρομολόγια 4241, 4242, 4243, 4244, 4245 και 4246. Επίσης δεν θα πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια 3592 και 3593 του Προαστιακού στη διαδρομή Θεσσαλονίκης - Λάρισας - Θεσσαλονίκης.

    Στον άξονα Θεσσαλονίκης - Έδεσσας/Κοζάνης/Φλώρινας - Θεσσαλονίκης αναστέλλονται τα δρομολόγια 753 και 757, καθώς και τα δρομολόγια 2578 και 2579 στη διαδρομή Λάρισας - Βόλου - Λάρισας. Επίσης αναστέλλονται το δρομολόγια 309 στη διαδρομή Καλαμάτας - Κιάτου - Καλαμάτας.

    Τέλος, δεν θα πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια στις διεθνείς επιβατικές γραμμές 462 (στην ελληνική διαδρομή του) , 444, 445 σε όλη τη διαδρομή τους, καθώς και το δρομολόγιο 337 στην ελληνική διαδρομή του (οι επιβάτες από τη Γευγελή μέχρι τη Θεσσαλονίκη θα προωθηθούν με λεωφορεία).

    Την Πέμπτη, ημέρα της απεργίας δεν θα πραγματοποιηθεί κανένα δρομολόγιο, εκτός από εκείνα που ονομάζονται «Κοινωνικών Αναγκών» και συγκεκριμένα:

    Στον άξονα Αθήνας - Θεσσαλονίκης - Αθήνας τα 500 και 501.

    Στον άξονα Θεσσαλονίκης - Δικαίων - Θεσσαλονίκης τα 604 και 613.

    Στον άξονα Θεσσαλονίκης - Κοζάνης/Φλώρινας - Θεσσαλονίκης τα 741, 765, 766 και 746.

    Στον άξονα Πειραιά - Κιάτου - Πάτρας - Καλαμάτας - Κιάτου - Πειραιά τα 4314/302 και 305/4331.

    Τέλος, την Παρασκευή αναστέλλεται το δρομολόγιο 308 μεταξύ Κιάτου - Καλαμάτας.

    Είδηση: 22520

    [03] Παπανδρέου: Άδικο το φορολογικό σύστημα

    Άδικο χαρακτήρισε το φορολογικό σύστημα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο οποίος επισκέφθηκε την Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων. Ο κύριος Παπανδρέου δεσμεύτηκε ότι τα έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής θα χρησιμοποιηθούν για την υγεία, την πρόνοια και την παιδεία. Όπως είπε χαρακτηριστικά όλες αυτές οι μεγάλες τομές θα μπορέσουν να γίνουν εφόσον ο λαός ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

    Ο κ. Παπανδρέου, τόνισε ότι με το υπάρχον φορολογικό σύστημα, ευνοούνται τα μεγάλα εισοδήματα και η μεγάλη ακίνητη περιουσία και το μεγάλο βάρος πέφτει στη μέση ελληνική οικογένεια, στη φτωχότερη ελληνική οικογένεια και δεσμεύτηκε για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα που θα βασίζεται στην δίκαιη αναδιανομή του πλούτου της χώρας μας.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επισήμανε ότι υπάρχει μεγάλη αδιαφάνεια στη διαχείριση του δημόσιου πλούτου στην Ελλάδα και δεσμεύτηκε τα έσοδα που θα υπάρξουν από την καταπολέμηση της διαφθοράς, θα πάνε στην παιδεία, την υγεία, την πρόνοια και την ανάπτυξη της χώρας μας.

    Τέλος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεσμεύτηκε με μια αποτελεσματική ηλεκτρονική διακυβέρνηση να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την γραφειοκρατία και την πολυνομία και να επαναφέρει την αξιοπρέπεια στη σχέση κράτους - πολίτη.

    Στο ίδιο κλίμα και ο Γ. Παπακωνσταντίνου

    Σε συνέχεια της επίσκεψης Γιώργου Παπανδρέου στη ΓΓ Πληροφορικών Συστημάτων, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ανέδειξε στις δηλώσεις του την αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης της ελληνικής οικογένειας κατά την πενταετία της ΝΔ επικαλούμενος στοιχεία του ΟΟΣΑ και τονίζοντας ότι τα στοιχεία αυτά δείχνουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την αύξηση του φορολογικού βάρους στη μέση ελληνική οικογένεια ως αποτέλεσμα των πολιτικών της ΝΔ.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε επίσης τα στοιχεία που υπάρχουν για τη μείωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, καθώς η χώρα μας υποχώρησε στο σχετικό δείκτη κατά 11 θέσεις το 2008 σε σχέση με το 2004.

    Επίσης, είπε ότι επί ΝΔ αυξήθηκαν σημαντικά τα επιτόκια δανεισμού για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις. Όλα αυτά τα επιβαρυντικά στοιχεία κατά τον κ. Παπακωνσταντίνου αναδεικνύουν την επιδείνωση της θέσης του Έλληνα καταναλωτή τα τελευταία πέντε χρόνια.

    Είδηση: 22515

    [04] Οικογενειακή τραγωδία στην Καλλιθέα

    Ελλάδα -

    Πολιτική

    Οικογενειακή τραγωδία με τρεις νεκρούς και ένα αγοράκι βαρύτατα τραυματισμένο εκτυλίχθηκε στις 15.20, στην οδό Σόλωνος 44, στην Καλλιθέα.Πατέρας, 40 ετών, σκότωσε την 26χρονη σύζυγό του χτυπώντας τη με μαχαίρι στο λαιμό, στο μπαλκόνι του διαμερίσματός τους, που βρίσκεται στον 5ο όροφο και στη συνέχεια, πήδηξε στο κενό, αγκαλιά με τα δύο ανήλικα αγόρια τους, τριών και δύο ετών.

    Και οι τρεις έπεσαν στην ταράτσα διπλανού τριόροφου κτηρίου με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο ο 40χρονος και το δίχρονο αγοράκι, ενώ ο τρίχρονος τραυματίστηκε σοβαρά και διακομίστηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο Παίδων.

    Ο δράστης και αυτόχειρας, σύμφωνα με την Αστυνομία, άφησε στο σπίτι σημείωμα, όπου εξηγεί τους λόγους της ενέργειάς του.

    Είδηση: 22532

    [05] Nέες διαπραγματεύσεις Ρωσίας- ΗΠΑ για περιορισμό των πυρηνικών οπλοστασίων

    Ειδήσεις

    Άλλη μία προσπάθεια ξεκίνησαν, σήμερα, ΗΠΑ και Ρωσία, να βρουν έναν κοινό παρονομαστή, ώστε να περιορίσουν τα τεράστια πυρηνικά τους οπλοστάσια.

    Συγκεκριμένα, αντιπροσωπείες εμπειρογνωμόνων από τις δύο χώρες άρχισαν στη Μόσχα νέες διαπραγματεύσεις, με στόχο την επίτευξη καινούριας συμφωνίας για το μείζον αυτό ζήτημα.

    Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε («ΝΒ»), στην τρέχουσα φάση, οι διαπραγματεύσεις θα διαρκέσουν τρεις μέρες και εάν οι δύο πλευρές καταλήξουν σε συμφωνία, αυτή θα «διαδεχθεί» την ήδη υπάρχουσα. Δηλαδή, τη «Συμφωνία για τον Περιορισμό των Στρατηγικών Επιθετικών Όπλων» - γνωστή και ως START - η ισχύς της οποίας εκπνέει στα τέλη της τρέχουσας χρονιάς.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, εξάλλου, οι εμπειρογνώμονες των δύο πλευρών εμφανίζονται αισιόδοξοι και δηλώνουν ότι οι πρόεδροι Μπάρακ Ομπάμα, των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, της Ρωσικής Ομοσπονδίας, θα παρουσιάσουν κατά την επόμενη συνάντησή τους, στις 6 Ιουλίου, στη Μόσχα, ένα καλό αποτέλεσμα.

    Πάντως, μόλις πριν από δέκα μέρες, ο Ρώσος πρόεδρος Μεντβέντεφ προανήγγειλε - κατά τη διάρκεια της παραδοσιακής παρέλασης, που γίνεται στη Μόσχα, με αφορμή τη νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας - πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του ατομικού οπλοστασίου της χώρας του. Ως παράδειγμα, ανέφερε το διηπειρωτικό πύραυλο «Topol M», που φέρει πυρηνικές κεφαλές.

    Μάλιστα, ο πρόεδρος Μεντβέντεφ πρόσθεσε πως το όπλο αυτό είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για την άμυνα της χώρας του. «Το πρώτο μας καθήκον», συνέχισε ο Ρώσος πρόεδρος, «είναι η βελτίωση του αξιόμαχου των ενόπλων δυνάμεων. Κι αυτό θα επιτευχθεί με τα στρατηγικά πυρηνικά όπλα. Θα πρέπει να είναι αξιόπιστα, ώστε να μπορούν να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους. Δηλαδή, να εγγυώνται την ασφάλεια του κράτους μας».

    Πυρηνικά όπλα: λιγότερα μεν, πιο σύγχρονα δε

    Η ομιλία Μεντβέντεφ προδιέθετε μεν για αφοπλισμό, αλλά με ταυτόχρονο εκσυγχρονισμό. Μάλιστα, όπως είπε στη «ΝΒ» ο αρχισυντάκτης του περιοδικού «Ρωσία και Παγκόσμια Πολιτική», Φιόντορ Λουκγιάνοφ, δεν υπάρχει σ' αυτήν καμία αντίφαση: «Για την αποτροπή δεν απαιτούνται τόσοι πολλοί πύραυλοι και πυρηνικές κεφαλές. Θα μπορούσαμε άνετα να τις μειώσουμε στο μισό. Αλλά δεν πρόκειται να εξαφανιστούν τα πυρηνικά όπλα. Και αυτό διότι συνιστούν τη σημαντικότερη εγγύηση για την ασφάλεια της Ρωσίας».

    Βέβαια, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η συγκεκριμένη ανακοίνωση Μεντβέντεφ αποτελεί μια έμμεση - πλην σαφή - παραδοχή ότι στο πεδίο των συμβατικών όπλων οι ΗΠΑ είναι ισχυρότερες από τη Ρωσία. Πλην όμως και στο πεδίο των πυρηνικών η Μόσχα βρίσκεται - στην πραγματικότητα - πολύ πίσω από την Ουάσιγκτον. Άλλωστε, ένα μεγάλο μέρος του πυρηνικού οπλοστασίου της Ρωσίας είναι άχρηστο, καθώς υπάρχει μόνο στα χαρτιά.

    Επομένως, η μείωση των πυρηνικών κεφαλών της Ρωσίας στις 1.500, πρέπει να θεωρείται θετική εξέλιξη για τη Μόσχα. Άλλωστε, όπως επισήμανε, μιλώντας στη «ΝΒ», ο διευθυντής του Κέντρου Ευρωατλαντικής Ασφάλειας, Αλεξάντερ Νίκιτιν, «είναι σαφές ότι πολλοί πύραυλοι είναι παλιοί και θα πρέπει να αντικατασταθούν από νέους. Η Ρωσία, λοιπόν, πρέπει να επενδύσει στους Topol και στους Topol M. Κι αυτοί είναι εκατοντάδες και όχι χιλιάδες».

    Είδηση: 22537

    [06] Στο στόχαστρο η φοροδιαφυγή

    Ειδήσεις

    Σε θέση μάχης θέτει το υπουργείο Οικονομίας τον ελεγκτικό μηχανισμό του ενόψει του καλοκαιριού, χαρακτηρίζοντας "επείγουσα προτεραιότητα τον εντοπισμό της φοροδιαφυγής και την αύξηση των εσόδων του κράτους" που εξακολουθούν να παρουσιάζουν μεγάλη υστέρηση. Στο στόχαστρο των υπηρεσιών θα μπουν εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ και συνεργεία αυτοκινήτων. Ταυτόχρονα, σχεδιάζονται σαρωτικές αλλαγές στο Σώμα των φοροελεγκτών, μετά τις Ευρωεκλογές, για να περιοριστούν τα κρούσματα διαφθοράς.

    Με αιχμές κατά της αντιπολίτευσης και ζητώντας τη μέγιστη δυνατή συναίνεση προκειμένου η χώρα να βγει από την κρίση με τις μικρότερες "απώλειες", ο Γιάννης Παπαθανασίου δηλώνει αποφασισμένος να ακολουθήσει το δρόμο των τολμηρών αλλαγών.

    "Πρέπει να γυρίζουμε την πλάτη στις ανεύθυνες φωνές. Σε εκείνους που καταστροφολογούν για να εξυπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα σε βάρος του εθνικού συμφέροντος. Τώρα είναι η ώρα να δουλέψουμε όλοι μαζί για να περιορίσουμε τις απώλειες της κρίσης και να προετοιμαστούμε με τον καλύτερο τρόπο για την καινούργια εποχή της ανάπτυξης", τόνισε ο υπουργός Οικονομίας.

    Με τα "μάτια" στραμμένα στον Ιούνιο οπότε θα γίνει και η αποτίμηση της κατάστασης στην ελληνική οικονομία, το οικονομικό επιτελείο παραμένει σε "κατάσταση συναγερμού" καθώς θα πρέπει να ανατραπεί η αρνητική εικόνα των εσόδων με έμφαση στην εντατικοποίηση των ελέγχων σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

    "Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω. Ο στόχος μας είναι να κυνηγήσουμε τους καρχαρίες της φοροδιαφυγής και να περιορίσουμε στην πράξη και όχι στα λόγια την πιο σύγχρονη μορφή κοινωνικής αδικίας, που είναι η φοροδιαφυγή"

    Στο σχεδιασμό περιλαμβάνονται:

    -έλεγχοι σε μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες, συνεργεία αυτοκινήτων, επιχειρήσεις με αδικαιολόγητα υψηλές επιστροφές ΦΠΑ -διαδικασίες εξπρές στην διενέργεια των ελέγχων -αλλαγές στη στελέχωση των φορολογικών υπηρεσιών και το χρόνο θητείας των υπαλλήλων σε νευραλγικές ελεγκτικές θέσεις

    Τα πρώτα στοιχεία που έχει στη διάθεση της η Στατιστική Υπηρεσία, δείχνουν ότι η ανάπτυξη θα εξακολουθήσει να εμφανίζει θετικό πρόσημο, εφόσον όμως ο τουρισμός κινηθεί με ικανοποιητικούς ρυθμούς.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε, το έλλειμμα το 2009 θα βρεθεί στο 3,7% και το δημόσιο χρέος στο 99,6% του ΑΕΠ, όταν οι εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν ανεβάζουν το έλλειμμα στο 5,1% φέτος και στο 5,7% το 2010.

    Την ανάγκη να δοθεί μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο στη χώρα μας προκειμένου να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το 3% επεσήμανε ο πρώην υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης.

    Εν τω μεταξύ, συνεχίστηκε το Μάρτιο η επιβράδυνση του ρυθμού χορήγησης δανείων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις καθώς σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, αυξήθηκαν με ρυθμό 10,8% έναντι 12,8% το Φεβρουάριο, με τις συνολικές οφειλές να αγγίζουν τα 250 δις ευρώ.

    Στην ενίσχυση του οργανισμού με ιατρικό προσωπικό εντός του έτους αναφέρθηκε η υπουργός Απασχόλησης εγκαινιάζοντας τις νέες εγκαταστάσεις του ΙΚΑ Αγίας Σοφίας.

    Όπως ανακοίνωσε η κ. Πετραλιά μέσα στο 2009 προγραμματίζεται ο διορισμός 267 υγειονομικών υπαλλήλων και προκηρύσσεται η πρόσληψη 2000 μόνιμων γιατρών και οδοντιάτρων.

    Είδηση: 22534

    [07] Ραντεβού με την τζαζ στην Τεχνόπολη

    Ειδήσεις

    Στις 27 Μαΐου θα ανοίξει την αυλαία του το 9ο κατά σειρά Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Τζαζ που οργανώνεται κάθε χρόνο στην Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων, με τη συμμέτοχή 14 χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο ετήσιο ραντεβού με την τζαζ μουσική εκτός από ελληνικά συγκροτήματα, θα συμμετέχουν και συγκροτήματα από τη Δανία, το Βέλγιο, την Αυστρία, τη Φινλανδία, την Ολλανδία, την Πορτογαλία, την Τσεχία, την Σλοβακία, το Λουξεμβούργο, την Ιταλία, την Εσθονία, την Ισπανία και την Ουγγαρία.

    Κατά την διάρκεια του πενθήμερου Φεστιβάλ θα δίνονται τρεις συναυλίες την ημέρα και η είσοδος θα είναι ελεύθερη. Η ώρα έναρξης των συναυλιών έχει καθοριστεί για τις 21.00 και η διάρκεια τους θα ολοκληρώνεται έως τα μεσάνυκτα. Όπως κάθε χρόνο, την πρώτη ημέρα η Big Band του Δήμου Αθηναίων θα ανοίξει την αυλαία του Φεστιβάλ με ένα ξεχωριστό πρόγραμμα.

    Το πρόγραμμα έχει διαμορφωθεί ως εξής:

    Τετάρτη 27.05 21.00 Grand opening από την «Big Band» του Δήμου Αθηναίων 22.00 Benni Chawes (Δανία) 23.00 Γngela TrΓΆndle & Mosaik (Αυστρία)

    Πέμπτη 28.05 21.00 Nordic Sounds (Εσθονία) 22.00 Teun Verbruggen "Warped Dreamer" (Βέλγιο) 23.00 Γιάννης Κασσέτας & the funk wizards (Ελλάδα)

    Παρασκευή 29.05 21.00 Jerez-Texas (Ισπανία) 22.00 Wired Paradise (Ολλανδία) 23.00 Marco di Gennaro & Luca Velotti Duo (Ιταλία)

    Σάββατο 30.05 21.00 Kaisa Kulmala-Trio (Φινλανδία) 22.00 Miriam Bayle Band (Τσεχία) 23.00 Maria JoΓ£o Quartet (Πορτογαλία)

    Κυριακή 31.05 21.00 The David Kollar Band (Σλοβακία) 22.00 Maxime Bender Group (Λουξεμβούργο) 23.00 Aved-Fenyvesi Quartet (Ουγγαρία)

    Είδηση: 22536

    [08] Γρήγορο κι εύκολο το τεστ για τον καρκίνο του προστάτη

    Αντί για την χρήση ενός τεστ αίματος, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ενδείξεις για καρκίνο του προστάτη σε έναν άνδρα, οι γιατροί στο μέλλον είναι πιθανό να χρησιμοποιούν μια νέα μέθοδο που υπόσχεται ταχύτερη και ακριβέστερη διάγνωση, μετρώντας μια διαφορετική χημική ουσία. Το νέο τεστ, που αναπτύσσεται από ερευνητές του βρετανικού πανεπιστημίου του Ντέραμ σε συνεργασία με αμερικανούς ερευνητές του πανεπιστημίου του Μέριλαντ, μετρά την ποσότητα στο υγρό του προστάτη του κιτρικού άλατος, μιας χημικής ουσίας που παρέχει ενέργεια στα κύτταρα και μειώνεται αισθητά στον αδένα του προστάτη, όσο ο καρκίνος αναπτύσσεται.

    Η ποσότητα του κιτρικού στον προστάτη εξαρτάται από ένα ένζυμο (μ-ακονιτάση) που είναι πολύ ευαίσθητο στον ψευδάργυρο. Σε όσους έχουν καρκίνο του προστάτη, το επίπεδο ψευδαργύρου μειώνεται, γεγονός που με τη σειρά του οδηγεί σε πτώση της ποσότητας του κιτρικού. Η μέτρηση του επιπέδου του κιτρικού γίνεται άμεσα, όταν ένα φως διαπερνά το προστατικό υγρό και οι αναλυτές καταγράφουν σε φασματογράφο τις μεταβολές στα μήκη κύματος του φωτός, που προκαλούνται από τις μεταβολές στην ποσότητα των χημικών ουσιών.

    Η ανακάλυψη περιγράφεται σε δημοσίευση στο χημικό περιοδικό "Organic and Biomolecular Chemistry", σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ και το BBC. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το κιτρικό άλας αποτελεί αξιόπιστο δείκτη για τη διάγνωση της ασθένειας και την έγκαιρη ανίχνευσή της. Ο καρκίνος του προστάτη είναι η δεύτερη σε συχνότητα ασθένεια καρκίνου μετά τον καρκίνο των πνευμόνων και σκοτώνει περίπου 254.000 παγκοσμίως κάθε χρόνο. Η συνηθισμένη διαγνωστική μέθοδος για άνδρες των 50 ετών είναι το αιματολογικό τεστ PSA, που όμως δεν είναι απολύτως αξιόπιστο.

    Πολλοί όγκοι του προστάτη αναπτύσσονται πολύ αργά και χρειάζονται χρόνια για να προκαλέσουν κάποια βλάβη. Ορισμένοι γιατροί πιστεύουν ότι πολλοί άνδρες υφίστανται τις παρενέργειες (π.χ. ακράτεια ούρων ή σεξουαλική ανικανότητα) μιας επιθετικής θεραπείας με χειρουργική επέμβαση και ακτινοβολία για έναν καρκίνο που τελικά μπορεί να μην τους είχε σκοτώσει ποτέ.

    Η νέα μέθοδος, κατά τους επιστήμονες, καθιστά εφικτή την έγκαιρη διάγνωση, στο στάδιο κατά το οποίο ο καρκίνος είναι θεραπεύσιμος. Επιπλέον, το αποτέλεσμα βγαίνει μέσα σε μόλις τρία λεπτά και ο ασθενής δεν πρέπει να περιμένει μέρες ή και εβδομάδες για το αποτέλεσμα μιας βιοψίας. Η νέα τεχνική διάγνωσης απαιτεί μόνο την λήψη μικρής ποσότητας υγρού του προστάτη (ενός εκατομμυριοστού του λίτρου), με μια βελόνα που εισάγεται μέσα στον προστάτη, ενώ ο ασθενής κάνει τοπική αναισθησία (άρα, προς το παρόν τουλάχιστον, η νέα μέθοδος είναι πιο "ενοχλητική" σε σχέση με την απλή λήψη αίματος για το τεστ PSA). Το δείγμα στη συνέχεια απλώς ελέγχεται με ένα οπτικό όργανο (φασματογράφο). Πάντως, σύμφωνα με γιατρούς, αν και ένα γρήγορο τεστ είναι καλοδεχούμενο, η συμβατική βιοψία θα είναι πάντα αναγκαία για μια οριστική διάγνωση και για τον προσδιορισμό αν ο όγκος είναι επιθετικός ή όχι.

    Αν και πολλά υποσχόμενη, η νέα μέθοδος θα χρειαστεί τουλάχιστον λίγα χρόνια πριν εφαρμοστεί στην πράξη, καθώς οι ερευνητές χρειάζονται, όπως είπαν, περαιτέρω δοκιμές σε μεγαλύτερα δείγματα πληθυσμού. Αν τελικά, αντί για προστατικό υγρό (που απαιτεί τη λήψη με βελόνα και αναισθητικό), οι ερευνητές πετύχουν, όπως ελπίζουν, να παίρνουν τα ίδια αξιόπιστα αποτελέσματα με την χρήση δείγματος σπερματικού υγρού (που αποτελεί περίπου το 50% του προστατικού υγρού), τότε το τεστ θα γίνει πιο φιλικό προς τον ασθενή. Οι ερευνητές ακόμα πιστεύουν ότι το τεστ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση και άλλων ασθενειών, π.χ. στα νεφρά.

    Το πανεπιστήμιο του Ντέραμ ήδη δημιούργησε την εταιρία FScan Ltd, με στόχο να αναπτύξει περαιτέρω την τεχνική και να την εκμεταλλευτεί εμπορικά.

    Είδηση: 22516

    [09] Τώρα και χημικά ρομπότ!

    Μια νέα γενιά χημικών ρομπότ -τα λεγόμενα "chobot"- ετοιμάζουν οι βιοχημικοί επιστήμονες στην Πράγα, στη πόλη όπου πρωτοεφευρέθηκε ο όρος ρομπότ από τον Τσέχο συγγραφέα Κάρελ Τσάπεκ. Αντί για μηχανικά μέρη, λογισμικό και επεξεργαστές, τα νέα ρομπότ έχουν οδηγίες γραμμένες στη χημεία των χημικών ουσιών από τα οποία αποτελούνται. Η ανάπτυξή τους γίνεται από το Ινστιτούτο Χημικής Τεχνολογίας με επικεφαλής τον Φράντισεκ Στέπανεκ και χρηματοδοτείται με 1,6 εκατ. ευρώ από τα ερευνητικά προγράμματα της ΕΕ, σύμφωνα με το BBC. Η τσεχική ερευνητική ομάδα ευελπιστεί ότι θα έχει έτοιμα τα πρώτα της χημικά ρομπότ μέχρι το τέλος του έτους.

    Στην πραγματικότητα, τα νέα ρομπότ δεν κατασκευάζονται ένα-ένα, αλλά κατά δεκάδες εκατομμύρια, έχουν το καθένα μήκος μόλις λίγες δεκάδες μικρόμετρα (περίπου το πλάτος μιας ανθρώπινης τρίχας) και μπορούν να χωθούν στα πιο μικρά μέρη ή, αντίθετα, να "ξαμοληθούν" ως στρατός αν πρόκειται να εκτελέσουν κάποια ομαδική εργασία.

    Η βασική τους δουλειά είναι να απελευθερώνουν ένα χημικό φορτίο όταν φθάνουν στο στόχο τους, π.χ. όταν πρόκειται να παραδώσουν κάποιο φάρμακο στο εσωτερικό του οργανισμού ή να καθαρίσουν κάποια μόλυνση στο περιβάλλον. Στην ουσία πρόκειται για φθηνά και αναλώσιμα χημικά εργοστάσια, που όμως είναι συνθετικοί μονοκύτταροι οργανισμοί.

    Αν και ο σχεδιασμός τους έχει πάρει ιδέες από τη βιολογία, τα χημικά ρομπότ δεν είναι ζωντανά, καθώς δεν μπορούν ούτε να αναπαραχθούν ούτε να εξελιχθούν. Θεωρούνται πάντως ιδανικά για "μεταφορές" στην ιατρική, κυρίως για την ελεγχόμενη παράδοση ενός φαρμάκου, σε ένα εστιασμένο σημείο, αποφεύγοντας τις πολλές παρενέργειες των μη εστιασμένων συμβατικών φαρμάκων.

    Εξίσου χρήσιμα θα είναι για το λεγόμενο "έξυπνο καθάρισμα", π.χ. αν απελευθερωθούν μέσα στο νερό, ώστε να αναζητήσουν την πηγή της μόλυνσης και να την εξουδετερώσουν με τα χημικά τους. Πολλά μαζί συνεργαζόμενα χημικά ρομπότ θα κάνουν τη δουλειά, σαν ένα σμήνος από μέλισσες ή μια στρατιά από μυρμήγκια.

    Πρόσφατες εξελίξεις στην επιστήμη των νέων υλικών και τη χημεία των πολυμερών θα βοηθήσουν στο σχεδιασμό των μεμβρανών των χημικών ρομπότ, δηλαδή των ημι-διαπερατών φραγμάτων που επιτρέπουν την έξοδο-απελευθέρωση του χημικού φορτίου ή την είσοδο άλλων χημικών μορίων-σημάτων. Οι μεμβράνες θα αποτελούνται είτε από σκληρό πυρίτιο είτε από υδροζέλ, πολυμερή που απορροφούν το νερό και μοιάζουν με τις μεμβράνες των ανθρώπινων κυττάρων.

    Οι βιοχημικοί ακόμα επεξεργάζονται τις λεπτομέρειες για τα μόρια των υποδοχέων που θα βρίσκονται στις επιφάνειες των χημικών ρομπότ και θα τους επιτρέπουν να εστιάζουν στους στόχους τους. Ακόμα πιο δύσκολη σχεδιαστική πρόκληση αποτελεί ο σωστός χρονισμός της διάρρηξης των εσωτερικών τμημάτων των χημικών ρομπότ, ώστε να απελευθερώνουν το χημικό φορτίο τους στον κατάλληλο χρόνο και σε συντονισμό με άλλα τα ρομπότ γύρω τους.

    Είδηση: 22522

    [10] Μπορεί η ζωή να ξεκίνησε από ένα μόριο RNA;

    Μια νέα επιστημονική ανακάλυψη χαιρετίστηκε ως ιδιαίτερα σημαντική από πολλούς επιστήμονες, καθώς προσθέτει ένα ακόμα λιθαράκι στην κατανόησή μας για το πώς ξεκίνησε η ζωή στον πλανήτη μας: Πιθανότατα από ένα μόριο RNA (και όχι DNA) που αντέγραψε τον εαυτό του πριν περίπου 3,8 - 4 δισ. χρόνια, για να καταλήξουμε σήμερα, από έναν πλανήτη χωρίς ζωή, σε έναν πλανήτη με περίπου 50 εκατ. είδη.

    Από όλα τα επιστημονικά μυστήρια, ίσως το μεγαλύτερο αφορά στο πώς ξεκίνησε η πρώτη ζωή στη Γη. Πώς ένα βιολογικό μόριο που μεταφέρει πληροφορίες, ξεπήδησε μέσα από καθαρά φυσικές-χημικές διαδικασίες; Είναι ένα ερώτημα που είχε προκαλέσει "σοκ και δέος" στον ίδιο τον Κάρολο Δαρβίνο, τον "πατέρα" της θεωρίας της εξέλιξης.

    Σήμερα οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η αρχή έγινε όταν κάποια μόρια μπόρεσαν να αντιγράψουν μόνα τους τον εαυτό τους και στη συνέχεια να εξελιχθούν μεταφέροντας κωδικοποιημένες πληροφορίες από γενιά σε γενιά. Το μόριο του RNA (ο χημικός και γενετικός "ξάδελφος" του DNA) είναι πια ο βασικός "υποψήφιος" για την απόδοση τιμών σε σχέση με αυτό το κατόρθωμα.

    Το RNA φαίνεται πως κάποια στιγμή "ανέθεσε" στο χημικά πιο σταθερό μόριο του DNA την ζωτική λειτουργία της αποθήκευσης των γενετικών πληροφοριών (με τη μορφή τελικά των γονιδίων), όμως ήταν το ίδιο που πιθανότατα σχηματίστηκε πρώτο και ξεκίνησε την αλυσίδα της ζωής. Αλλά πόσο εφικτό και πειραματικά αποδείξιμο μπορεί να είναι κάτι τέτοιο; Μέχρι τώρα οι επιστήμονες είχαν απογοητευτεί από τις δυσκολίες που συναντούσαν στο εργαστήριο.

    Όμως το νέο πείραμα, που έγινε από ερευνητές του βρετανικού πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, υπό τον Τζον Σάδερλαντ, κατέληξε στη δημιουργία ενός ριβονουκλεοτιδίου, του δομικού λίθου του RNA, από απλά χημικές ουσίες που πιθανότατα υπήρχαν στις συνθήκες της αρχέγονης Γης (στη λεγόμενη "πρωταρχική σούπα") και σήμερα συνεχίζουν να υπάρχουν στο διαστρικό χώρο και στην ατμόσφαιρα του Τιτάνα, του δορυφόρου του Κρόνου.

    Το επίτευγμα αυτό, που απαίτησε προηγούμενη έρευνα 12 ετών και γίνεται για πρώτη φορά, ενισχύει την επιστημονική υπόθεση (που πρωτοδιατυπώθηκε εδώ και περίπου 40 χρόνια) ότι η ζωή ξεκίνησε όταν το RNA, ένα πολυμερές που σχετίζεται με το DNA και το οποίο μπορεί να αντιγράψει τον εαυτό του και να αποτελέσει τον καταλύτη σε μια σειρά χημικών αντιδράσεων, ξεπήδησε αυτόματα (χωρίς άλλη έξωθεν ή θεία παρέμβαση!) μέσα από την "σούπα" των πρωταρχικών χημικών ουσιών.

    Σύμφωνα με την χημικό Ντόνα Μπλάκμοντ του Imperial College του Λονδίνου, η νέα ανακάλυψη "είναι μια τρομερά ισχυρή ένδειξη υπέρ της υπόθεσης του RNA. Δεν γνωρίζουμε αν αυτά ακριβώς τα βήματα της χημικής διαδικασίας, που πραγματοποιήθηκαν στο εργαστήριο, όντως συνέβησαν στην αρχέγονη Γη, όμως μέχρι σήμερα υπήρχαν μεγάλες αμφιβολίες για το κατά πόσο μπορούσαν να συμβούν. Συνεπώς αίρεται πλέον μια σημαντική επιφύλαξη για τη συγκεκριμένη θεωρία. Η νέα ανακάλυψη, που ανοίγει πολλές κατευθύνσεις για τη μελλοντική έρευνα, επί πολλά χρόνια θα θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα στην χημεία, σχολίασε ο Τζακ Σόστακ στο περιοδικό "Nature".

    Αν και η ομάδα του Σάδερλαντ απέδειξε ότι είναι δυνατό να δημιουργηθεί μόνο του ένα ριβονουκλεοτίδιο, δηλαδή ένα σημαντικό μέρος του RNA, οι αρνητές της "υπόθεσης του RNA" επιμένουν ότι ολόκληρο το μόριο του RNA είναι υπερβολικά πολύπλοκο για να δημιουργηθεί αυτόματα μέσα από τις πρωτόγονες γεωχημικές αντιδράσεις. "Η αυτόματη εμφάνιση τέτοιων νουκλεοτιδίων στην αρχέγονη Γη ισοδυναμεί σχεδόν με θαύμα", έγραψαν το 1999 οι κορυφαίοι ερευνητές Τζέραλντ Τζόις και Λέσλι Όργκελ.

    Άλλοι πάλι πιστεύουν ότι κάποιο άλλο μόριο προηγήθηκε του RNA. Σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Σαπίρο, χημικό στο πανεπιστήμιο της Ν.Υόρκης, "το σφάλμα με αυτό το είδος της έρευνας (σ.σ. όπως του Σάδερλαντ) δεν βρίσκεται στην χημεία, αλλά στη λογική της: ότι είναι δυνατό στην αρχέγονη Γη να υπήρχε αυτός ο πειραματικός έλεγχος που διαθέτουν οι σύγχρονοι ερευνητές σε ένα εργαστήριο". Ο Σαπίρο και άλλοι επιστήμονες πιστεύουν σε μια διαφορετική θεωρία, ότι επειδή το RNA είναι πολύ πολύπλοκο για να έχει ξεπηδήσει αυτόματα από απλά μόρια, πρέπει άλλες ακόμα πιο απλές μεταβολικές διαδικασίες να είχαν λάβει χώρα στην αρχέγονη Γη, οι οποίες τελικά λειτούργησαν ως καταλύτες για το σχηματισμό των μεγάλων μορίων του RNA και του DNA.

    Η κριτική αυτή απορρίπτεται από τον Σάδερλαντ και τους υποστηρικτές της "θεωρίας του RNA", τονίζοντας ότι τα εργαστηριακά βήματά τους είναι πραγματιστικά και συνεπή με τα πιθανότερα σενάρια για τις συνθήκες της πρώιμης Γης.

    Είδηση: 22521

    [11] Μουσικός Μάης στο Δήμο Αμαρουσίου

    Ειδήσεις

    To Kέντρο Τέχνης & Πολιτισμού του Δήμου Αμαρουσίου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Μουσικός Μάης 2009», διοργανώνει την Τετάρτη 20 Μαΐου 2009 και ώρα 8:30 στο Αμφιθέατρο του Υπουργείου Υγείας (Λεωφ. Κηφισίας 39, Μαρούσι) τη δεύτερη μεγάλη συναυλία με το ορχηστρικό σύνολο «Εν Χορδαίς και Οργάνοις». Στη συναυλία θα ακουστούν έργα των A. Vivaldi, G. Faure, V. Lobos, I. Albeniz, M. De Falla, L. Mckennitt, A. Piazzolla, C. Gardel. Η βραδιά θα κλείσει με ένα αφιέρωμα στον μεγάλο Έλληνα συνθέτη Μάνο Χατζιδάκι.

    Την ενορχήστρωση των έργων και τη Διεύθυνση της ορχήστρας επιμελείται η Κατερίνα Βαφειάδου

    Συμμετέχουν επίσης οι σολίστ:

    Έφη Αδειλίνη σοπράνο Ντέπη Σακελλαρίου πιάνο/φωνή Μιχάλης Πορφύρης βιολοντσέλο Γιώργος Παναγιωτόπουλος βιολί Σάκης Βούλγαρης πιάνο Μιχάλης Σορβίνος μαντολίνο Σταύρος Παργινός μαντολίνο

    Είδηση: 22535

    [12] Στις 6 Ιουνίου ανοίγει η αυλαία του 28ου Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης

    Ειδήσεις

    Για 28η συνεχόμενη χρονιά πραγματοποιείται στην ιστορική παραλία του Λευκού Πύργου, στη Θεσσαλονίκη, το Φεστιβάλ Βιβλίου που διοργανώνει με ξεχωριστή επιτυχία και εντυπωσιακή συμμετοχή του αναγνωστικού κοινού, ανελλιπώς από το 1982, ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας. Η φετινή διοργάνωση, που θα πραγματοποιηθεί από τις 5 έως τις 21 Ιουνίου είναι αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τον ερχομό του Ελευθέριου Βενιζέλου στην Ελλάδα, στα 150 χρόνια από τη γέννηση του Εθνικού μας Ποιητή Κωστή Παλαμά, και στα 100 χρόνια από τη γέννηση του Λογοτέχνη Παντελή Πρεβελάκη.

    Επιπλέον, οι εκδηλώσεις του "ΙΘ' Πνευματικού Μαΐου", οι οποίες πλαισιώνουν το φεστιβάλ, θα είναι αφιερωμένες στα 50 χρόνια από το θάνατο του γλωσσολόγου Μανόλη Τριανταφυλλίδη, αλλά και στα 30 χρόνια από το θάνατο του θεατρολόγου Σωκράτη Καραντινού.

    Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στα εκθετήρια, φιλοξενούνται πάνω από 300 εκδοτικοί οίκοι της χώρας που παρουσιάζουν πάνω από 30.000 τίτλους βιβλίων από την ελληνική και ξένη βιβλιοπαραγωγή.

    Τα επίσημα εγκαίνια του 28ου Φεστιβάλ Βιβλίου θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 6 Ιουνίου 2009.

    Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 18:30 έως 23.00 Κυριακές: 10:30 έως 13.30 & 18:30 έως 23.00

    Είδηση: 22533

    [13] Ξενάγηση Παπούλια σε πράσινες εγκαταστάσεις στη Δανία

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας ξεναγήθηκε σήμερα, δεύτερη μέρα της επίσημης επίσκεψής του στην Κοπεγχάγη, σε περιβαλλοντικές εγκαταστάσεις και πρότυπα κτήρια εξοικονόμησης ενέργειας, τομέας στον οποίο η Δανία δίνει ιδιαίτερη έμφαση. Με δεδομένες τις περιβαλλοντικές του ευαισθησίες, ο κ. Παπούλιας εξεδήλωσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ενθουσιασμό για το θαλάσσιο ενεργειακό πάρκο Μίντελγκρούντεν (Middelgrunden), του οποίου η λειτουργία ξεκίνησε το Μάιο του 2001, μετά από πενταετή σχεδιασμό.

    Το πάρκο αριθμεί 20 ανεμογεννήτριες, εγκατεστημένες σε αβαθή ύδατα, σε απόσταση περίπου δύο χιλιομέτρων από το λιμάνι της Κοπεγχάγης. Το συνολικό κόστος κατασκευής και λειτουργίας του πάρκου ανήλθε σε 24 εκατομμύρια ευρώ, η δε ετήσια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το σύνολο των ανεμογεννητριών ανέρχεται στις 199.000 Mwh και καλύπτει περί το 3% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας της δανέζικης πρωτεύουσας.

    Ο πρόεδρος Κ. Παπούλιας ξεναγήθηκε, επίσης, μέσα από πλοιάριο, σε εγκαταστάσεις, που παλιά ήταν αποθήκες ή άλλοι χώροι, που εντάχθηκαν αρμονικά στο αστικό τοπίο της δανέζικης πρωτεύουσας, αλλά και σε συγκρότημα 80 κατοικιών στην περιοχή ΄Ορεσταντ, κοντά στην Κοπεγχάγη, το οποίο βραβεύτηκε ως η καλύτερη οικιστική και οικολογική λύση στον παγκόσμιο διαγωνισμό αρχιτεκτονικής της Βαρκελώνης το 2008.

    Το μεσημέρι, ο Έλληνας Πρόεδρος παρέστη σε επιχειρηματικό φόρουμ στη Συνομοσπονδία Βιομηχανιών Δανίας, όπου μίλησε ο γενικός διευθυντής της Συνομοσπονδίας και ο Ιωάννης Αγαπητίδης, πρόεδρος του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

    Ο Κάρολος Παπούλιας και ο υφυπουργός των Εξωτερικών, Θόδωρος Κασίμης, συνομίλησαν με εκπροσώπους θεσμικών φορέων και επιχειρήσεων για τις διμερείς εμπορικές και οικονομικές σχέσεις Ελλάδας - Δανίας, με ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα οικονομίας του περιβάλλοντος και τουρισμού, δεδομένου ότι 7% του πληθυσμού της Δανίας έρχονται ετησίως στην Ελλάδα, ως τουρίστες.

    Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης της Δανίας, στο χώρο αυτό υπήρχε ναζιστικό στρατόπεδο.

    Είδηση: 22531

    [14] Κλειστός ο ΧΥΤΑ Φυλής την Τετάρτη

    Το κλείσιμο των εγκαταστάσεων του ΧΥΤΑ Φυλής την Τετάρτη για 24 ώρες και στάση εργασίας στους τομείς καθαριότητας των δήμων που είναι μέλη του Ενιαίου Συνδέσμου με συγκέντρωση απορριμματοφόρων από τις 9:00 μέχρι τις 13:00, εκτός του κέντρου της Αθήνας, σε λεωφόρους πλησίον των ΟΤΑ, ώστε να μην προκληθεί κυκλοφοριακό πρόβλημα, αποφάσισε η ΤΕΔΚΝΑ. Με αυτόν τον τρόπο η ΤΕΔΚΝΑ συμμετέχει στις κινητοποιήσεις που έχει εξαγγειλει ο Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ) σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καθυστέρηση στην υλοποίηση του προγράμματος διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής.

    Δηλώσεις Ν. Κακλαμάνη

    Ο δήμαρχος Αθηναίων Κακλαμάνης, ερωτηθείς από δημοσιογράφους για το αυριανό κλείσιμο της χωματερής στη Φυλή, είπε πως συμφωνεί και συμπαρίσταται στην κινητοποίηση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΣΔΚΝΑ που κλείνει τη χωματερή, λόγω του ότι η κυβέρνηση αργεί, όπως ανέφερε, να υλοποιήσει τον περιφερειακό σχεδιασμό σχετικά με τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων και δεν δημιουργούνται χώροι υγειονομικής ταφής απορριμμάτων στις περιοχές Γραμματικού και Κερατέας.

    "Ως δήμαρχος ζητώ από την κυβέρνηση να ξεκινήσει - ακόμα και χθες - και τα πολιτικά κόμματα να στηρίξουν και με πράξεις τον περιφερειακό σχεδιασμό που είχε ξεκινήσει επί υπουργίας Βάσως Παπανδρέου".

    Είδηση: 22530

    [15] Εγκύκλιος για τις θερινές άδειες

    Κοινωνία

    Τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών ενόψει των καλοκαιρινών αδειών των υπαλλήλων, ζητάει με εγκύκλιό του ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος. Ο Υπουργός εφιστά την προσοχή στον προγραμματισμό των αδειών, ώστε κατά το χρονικό διάστημα από την πρώτη Ιουλίου έως τις 15 Σεπτεμβρίου να απουσιάζει το ένα τρίτο του προσωπικού κάθε φορέα ανά εβδομάδα και να βρίσκονται στην υπηρεσία τα δύο τρίτα.

    Υπέρβαση του ορίου του ενός τρίτου μπορεί να υπάρξει μόνο στις υπηρεσίες που δεν έχουν μεγάλη συναλλαγή με το κοινό, αλλά και σε αυτή την περίπτωση το ποσοστό των αδειών δεν μπορεί να υπερβαίνει το ένα δεύτερο του προσωπικού.

    Είδηση: 22527

    [16] Δωρεάν εισιτήρια σινεμά από την Εργατική Εστία

    Ειδήσεις

    Πρόγραμμα δωρεάν διάθεσης δελτίων θεάματος κινηματογράφου σε δικαιούχους παροχών του Οργανισμού Εργατικής Εστίας του νομού Αττικής για την παρακολούθηση κινηματογραφικών έργων Ελλήνων δημιουργών, ενέκριναν η Υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά και η υφυπουργός Σοφία Καλαντζάκου. Πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα που αποσκοπεί στη στήριξη του Έλληνα δημιουργού και του πνευματικού του έργου και προβλέπει τη διάθεση 15.000 εισητηρίων.

    Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παραλάβουν τα δελτία από την Τετάρτη 20 Μαΐου, από όλα τα γραφεία διανομής του ΟΕΕ στην Αττική :

    Αθήνας: Αγ. Μάρκου 11, Αθήνας: Πατησίων 125 Πειραιά: Ομ. Σκυλίτση 19 Περιστερίου: Θίσβης 7 Ταύρου: Τιμοθέου Ευγενικού 5 Ν. Ιωνίας: 28ης Οκτωβρίου 42 & Αγ. Κων/νου, Αργυρούπολης: Αργυρουπόλεως 94- 96 Χολαργού: Αγαμέμνονος 22 Αιγάλεω: Πλαστήρα 105 & Κολοκοτρώνη 10 Ελευσίνας: Χαριλάου 30,

    τις ώρες 8:00-14:00, προσκομίζοντας τα κατά περίπτωση απαιτούμενα δικαιολογητικά (απόσπασμα ατομικού λογαριασμού με 100 ήμερες εργασίας το έτος 2008, αστυνομική ταυτότητα, θεωρημένα βιβλιάρια ασθενείας, αρχική απόφαση σύνταξης, ΑΦΜ)

    Η παροχή των δελτίων θεάματος τα τελευταία χρόνια έχει αποσυνδεθεί από κάθε άλλη και χορηγείται στους δικαιούχους ανεξάρτητα από οποιαδήποτε άλλη

    Είδηση: 22523

    [17] Τσίπρας: Να δοθεί ισχυρό μήνυμα

    Πολιτική

    Για την ανάγκη άμεσης αλλαγής στρατηγικής σε ότι αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μίλησε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας κατά την περιοδεία του στο εμπορικό κέντρο του Αιγάλεω. Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως στις εκλογές της 7ης Ιουνίου θα πρέπει να βγει ένα μήνυμα ισχυρό που θα λέει "φτάνει πια "σε μία πολιτική που τα δίνει όλα στους λίγους και ισχυρούς, ενώ εξέφρασε την πλήρη ικανοποίηση του για τις εξελίξεις που αφορούν στο γήπεδο του Παναθηναϊκού.

    Τη δημιουργία τράπεζας "ειδικού σκοπού" για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, προκειμένου να σταματήσει "η ασυδοσία των τραπεζών" απέναντι στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πρότεινε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σήμερα με εμπόρους, κατά τη διάρκεια περιοδείας του στο Αιγάλεω.

    Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι "ο εμπορικός κόσμος στενάζει", την ώρα που η κυβέρνηση το μόνο που κάνει, είναι να μοιράζει χρήμα στις τράπεζες δίχως όρους και εγγυήσεις και να έχει ένα ταμείο εγγυοδοσίας, που δανειοδοτεί μόνο τις εύρωστες επιχειρήσεις και τόνισε την ανάγκη να υπάρξει άμεσα αλλαγή στρατηγικής, "γιατί δεν αρκεί κανείς να μιλάει διαρκώς για τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, που είναι οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις".

    Αναφερόμενος στις ευρωεκλογές, ο κ. Τσίπρας είπε ότι την 7η Ιουνίου, "θα πρέπει να δοθεί ένα μήνυμα ισχυρό, ένα μήνυμα που να φτάσει στην κυβέρνηση, στο κυβερνητικό επιτελείο και να είναι ένα μεγάλο "φτάνει πια" μ΄αυτή την πολιτική, που δίνει τα πάντα στους λίγους και ισχυρούς, στους προνομιούχους του χρήματος και αφήνει τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών να στενάζει και να μην μπορεί να ανταπεξέλθει απέναντι στην οικονομική κρίση".

    Τέλος εξέφρασε την ικανοποίηση του για τις εξελίξεις για το γήπεδο του Παναθηναϊκού ενώ δήλωσε για ακόμα μια φορά την αντίθεσή του για την ανέργεση του εμπορικού κέντρου στον Βοτανικό.

    Είδηση: 22525

    [18] Άρχισαν οι αμερικανο-ρωσικές συνομιλίες για τα πυρηνικά

    Ειδήσεις

    Υπό την πίεση της προθεσμίας ισχύς της συνθήκης START, που εκπνέει στο τέλος του έτους, ξεκίνησαν σήμερα στη Μόσχα οι αμερικανο-ρωσικές συνομιλίες για τον περιορισμό των πυρηνικών οπλοστασίων των δύο πλευρών που θα παραταθούν μέχρι αύριο. Όσον αφορά στο περιεχόμενο των διμερών συνομιλιών, ούτε η Μόσχα ούτε η Ουάσινγκτον θέλησαν να δώσουν στη δημοσιότητα λεπτομέρειες, αφού οι πρώτες τεχνικού χαρακτήρα συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών πραγματοποιήθηκαν τον Απρίλιο στη Μόσχα.

    Επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας είναι η Ρόουζ Γκότεμελερ, υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για την εφαρμογή των συμφωνιών για τον έλεγχο των εξοπλισμών, ενώ επικεφαλής της ρωσικής διαπραγματευτικής ομάδας είναι ο Ανατόλι Αντόνοφ, διευθυντής του τμήματος ασφαλείας και αφοπλισμού του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

    Οι πρόεδροι της Ρωσίας και των ΗΠΑ Ντμίτρι Μεντβέντεφ και Μπαράκ Ομπάμα, αντίστοιχα, έχουν ορίσει ως στόχο την επίτευξη συμβιβασμού για τη μείωση των εκατέρωθεν πυρηνικών όπλων πριν από την εκπνοή της ισχύος της συνθήκης START για την οποία καμία πρόοδος δεν σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της θητείας του Τζορτζ Μπους.

    Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν δήλωσε σήμερα στη Γενεύη ικανοποιημένος για την επανάληψη των αμερικανο-ρωσικών συνομιλιών για τον περιορισμό των πυρηνικών τους οπλοστασίων και αναφέρθηκε στο πλήθος "των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνουν αυτή τη στιγμή πυρηνικά και μη πυρηνικά κράτη, πρωτοβουλίες που δημιουργούν μια νέα δυναμική".

    Είδηση: 22512

    [19] Στο Ειδικό Σχολείο Κωφών και Βαρηκόων Αργυρούπολης ο Α. Σπηλιωτόπουλος

    Κοινωνία

    Την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να στηρίξει και να ενισχύσει τον θεσμό των ειδικών σχολείων, σε μία κοινωνία ανοιχτή σε όλους, δήλωσε ο Άρης Σπηλιωτόπουλος ο οποίος επισκέφθηκε το πρωί το Ειδικό Σχολείο Κωφών και Βαρήκοων της Αργυρούπολης. Μετά την επίσκεψή του ο κ. Σπηλιωτόπουλος είπε μεταξύ άλλων:

    «Η επίσκεψη, σε αυτό το σχολείο Ειδικής Αγωγής, είχε και συμβολικό και ουσιαστικό χαρακτήρα. Συμβολικό γιατί σήμερα ξεκινούν οι εξετάσεις μέσα στα ίδια τα σχολειά και ουσιαστικό γιατί θέλουμε να δείξουμε ότι η πολιτεία, η οποία πράγματι, κατά το παρελθόν δεν έκανε όλα όσα θα έπρεπε να έχει κάνει, στέκεται με το ίδιο ενδιαφέρον, με την ίδια αγάπη στα άτομα τα οποία χρειάζονται ειδική αγωγή και ειδική φροντίδα.

    Γιατί η κοινωνία μας είναι ανοιχτή σε όλους, ανεξάρτητα από τις ειδικές δεξιότητες ή τις ειδικές ανάγκες που μπορεί να έχουν.

    Είμαστε αποφασισμένοι, ως Υπουργείο Παιδείας, να στηρίξουμε το θεσμό των Ειδικών Σχολείων ως σχολείων Ειδικής Αγωγής και, κυρίως, να δώσουμε τη δυνατότητα σε όλους να συνειδητοποιήσουν ότι τα παιδιά που χρειάζονται αυτά τα σχολεία είναι τα δικά μας παιδιά, είναι παιδιά τα οποία έχουν ακριβώς τις ίδιες ανάγκες αλλά και τις ίδιες ευκαιρίες με όλα τα παιδιά».

    Είδηση: 22511

    [20] Για εκπαίδευση τρομοκρατών κατηγορεί τις ΗΠΑ το Ιράν

    Επίθεση στις ΗΠΑ, τις οποίες κατηγόρησε ότι προωθούν την τρομοκρατία και συνωμοτούν κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας, εξαπέλυσε ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δίνοντας απαντήσεις και αναφορικά με τις πρόσφατες επιχειρήσεις στα σύνορα της χώρας με το Ιράκ. "Πέρα από τα δυτικά μας σύνορα οι Αμερικανοί εκπαιδεύουν τρομοκράτες" στο ιρακινό Κουρδιστάν για να "πολεμούν την Ισλαμική Δημοκρατία", δήλωσε ο Χαμενεΐ κατά την ομιλία του στην κουρδική πόλη Σαγκέζ, όπου ενώπιον του πλήθους φώναζε "θάνατος στην Αμερική".

    "Χρήματα, όπλα και οργάνωση χρησιμοποιούνται από τους Αμερικανούς στα δυτικά σύνορά μας για να πολεμήσουν το καθεστώς της Ισλαμικής Δημοκρατίας", πρόσθεσε δηλώνοντας ότι "οι Αμερικανοί έχουν επικίνδυνα σχέδια για το Κουρδιστάν" καθώς και ότι "ο στόχος τους δεν είναι να βοηθήσουν τους Κούρδους αλλά να τους κυριεύσουν. Πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση", τόνισε.

    Ο Χαμενεΐ υπονοούσε τα μέλη της κουρδικής αυτονομιστικής οργάνωσης PJAK που εισχωρούν τακτικά στο Ιράν για ένοπλες επιχειρήσεις.

    Ωστόσο, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομίας από τις 4 Φεβρουαρίου έχει χαρακτηρίσει, τρομοκρατική αυτή την οργάνωση και έχει ανακοίνωσε πάγωμα των τραπεζικών της λογαριασμών ως μία κίνηση καλής θέλησης της Ουάσινγκτον προς την Τεχεράνη.

    Το PJAK, ακρωνύμιο του Κόμματος για μια Ελεύθερη Ζωή στο Κουρδιστάν, έχει διασυνδέσεις με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), που διεξάγει από το 1984 ένοπλο αγώνα κατά της τουρκικής κυβέρνησης στην νοτιοανατολική Ανατολία.

    Είδηση: 22508

    [21] Την υποστήριξη του ΟΗΕ ζητούν οι ειδικοί για την πειρατεία

    Ειδήσεις

    Την δημιουργία μιας πολυεθνούς ναυτικής δύναμης με την υποστήριξη του ΟΗΕ για την πάταξη της πειρατείας στη Σομαλία, που παρά την ισχυρή παρουσία ναυτικών δυνάμεων ασφαλείας συνεχίζουν τη δράση τους, ζήτησαν ειδικοί κατά τη διάρκεια διήμερης διεθνούς διάσκεψης που πραγματοποιείται στην Κουάλα Λουμπούρ. Στο σχέδιο του τελικού κειμένου για την καταπολέμηση του φαινομένου οι ειδικοί, διπλωμάτες που είναι υπεύθυνοι ασφαλείας των 66 χωρών που εκπροσωπούν, ανάμεσά τους και της ΕΕ, έκαναν έκκληση για την υιοθέτηση ενός νομικού πλαισίου που θα επιτρέπει την καλύτερη αντιμετώπιση των πειρατών.

    "Καλούμε τα Ηνωμένα Έθνη να εξετάσουν τη δημιουργία μιας πολυεθνούς ναυτικής δύναμης ώστε να τερματιστεί η δραστηριότητα των πειρατών και οι καταλήψεις πλοίων ανοικτά των ακτών της Σομαλίας", επισημαίνεται στο κείμενο.

    Σύμφωνα με το κείμενο, η πειρατεία στην περιοχή γίνεται όλο και "πιο βίαιη και με πιο εκσυγχρονισμένα μέσα", θέτοντας σε κίνδυνο τις διεθνείς ναυτικές μεταφορές.

    Ήδη στο πλαίσιο της επιχείρησης με την κωδική ονομασία "Αταλάντη" μετέχουν πλοία της πολυεθνούς ναυτικής δύναμης που αποτελείται από πολεμικά σκάφη των χωρών της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και άλλων κρατών τα οποία περιπολούν ανοικτά της Σομαλίας.

    Η ΕΕ έχει αφήσει να εννοηθεί πως είναι πιθανό να ενισχύσει την Επιχείρηση Αταλάντη και να διευρύνει μέχρι τις Σεϋχέλλες την περιοχή στην οποία μπορεί να επέμβουν τα σκάφη της, δήλωσε ο νέος υπουργός Άμυνας της Τσεχίας Μάρτιν Μπάρτακ, ο οποίος θα προεδρεύσει συνάντησης με τους άλλους ευρωπαίους ομολόγους του με θέμα την πειρατεία.

    Σύμφωνα με το Διεθνές Γραφείο Ναυσιπλοΐας, οι επιθέσεις των πειρατών ανοικτά της Σομαλίας το πρώτο τρίμηνο του 2009 έφτασαν τις 61, ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2008 ήταν μόλις έξι.

    Συνολικά από την αρχή της χρονιάς, οι πειρατές έχουν πραγματοποιήσει 114 επιθέσεις και έχουν καταλάβει 29 πλοία.

    Είδηση: 22506


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 19 May 2009 - 16:56:48 UTC