Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-05-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη Γερμανία η ΓΓ του ΚΚΕ
  • [02] Φιλιππίνες: Δεκάδες οι νεκροί από το πέρασμα του Τσαν-Χομ
  • [03] Έφυγε ο Ευγένιος Σπαθάρης
  • [04] Στον εισαγγελέα για τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας

    [01] Στη Γερμανία η ΓΓ του ΚΚΕ

    Πολιτική

    Συναντήσεις με το Συντονιστικό των Ομοσπονδιών Ελληνικών Κοινοτήτων της Ευρώπης, το ΔΣ της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων της Γερμανίας, το ΔΣ της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και την Ομοσπονδία των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων της Βαυαρίας είχε το Σάββατο στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας, η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Η κα Παπαρήγα διαπίστωσε ότι "τα παιδιά των Ελλήνων μεταναστών ζουν ασφυκτικά προβλήματα και πάνω από όλα ανάμεσα στο δίλημα να σπουδάζουν σε υποβαθμισμένα γερμανικά σχολεία, που δεν έχουν τη δυνατότητα να μάθουν την ελληνική γλώσσα, ή να σπουδάζουν στο ελληνικό σχολείο μαθαίνοντας λίγα γερμανικά, λίγα ελληνικά κι όταν λέμε λίγα: Πίσω από τις σύγχρονες ανάγκες".

    "Για εμάς" συνέχισε, "πρόκειται πραγματικά για ένα ψευτοδίλημμα, που δημιουργείται μέσα στις συνθήκες του συγκεκριμένου συστήματος και που αυτό θα οξυνθεί εξαιτίας της κρίσης".

    Εκφράζοντας δε την υποστήριξη του ΚΚΕ στα άμεσα αιτήματα που έχουν είτε οι γονείς, είτε οι εκπαιδευτικοί, είτε γενικότερα οι κοινότητες όσον αφορά τα ζητήματα της Παιδείας, εκτίμησε "ότι χρειάζεται και εμείς ως κόμμα να σταθούμε στο μεγάλο πρόβλημα της εκπαίδευσης των μεταναστόπουλων".

    Η εμπειρία της Γερμανίας είναι πολύ σημαντική και θα βοηθήσει και για την αντιμετώπιση του ανάλογου ή του ίδιου προβλήματος που υπάρχει στην Ελλάδα με τα παιδιά των ξένων εργατών.

    Τέλος, σχολίασε ότι το πανευρωπαϊκό όργανο των ελληνικών κοινοτήτων είναι ο καλύτερος εκφραστής των μεταναστών της Ελλάδας, "άλλοι φορείς πρέπει να μείνουν μακριά από το να είναι εκφραστές αυτής της κατάστασης". "Και ιδιαίτερα στο θέμα της Παιδείας θεωρούμε ότι η εκκλησία δεν μπορεί και δεν πρέπει να έχει καμία ανάμιξη" κατέληξε.

    Η ΓΓ του ΚΚΕ κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο για τους σοβιετικούς στρατιώτες στα νεκροταφεία του Gerresheim.

    Είδηση: 22106

    [02] Φιλιππίνες: Δεκάδες οι νεκροί από το πέρασμα του Τσαν-Χομ

    Κόσμος -

    Ειδήσεις

    Tους 36 νεκρούς έφθασε ο απολογισμός των θυμάτων από τον τυφώνα που σάρωσε τις βόρειες Φιλιππίνες, ενώ 12 άνθρωποι εξακολουθούν ακόμη να αγνοούνται. Πάνω από 140.000 άνθρωποι επλήγησαν από τον τυφώνα Τσαν-Χομ σε 11 επαρχίες στις βόρειες Φιλιππίνες, περιλαμβανομένης της Μανίλας. Οι περισσότερες απώλειες σημειώθηκαν στις επαρχίες Ιφουγκάο -κυρίως λόγω κατολισθήσεων- και Πανγκασινάν -από πνιγμούς-,ανακοίνωσε το Εθνικό Συντονιστικό Συμβούλιο για την Αντιμετώπιση Καταστροφών (NDCC).

    Υπηρεσίες αρωγής και εθελοντές μεταφέρουν τρόφιμα, φάρμακα, πόσιμο νερό και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, όπως σκηνές, στις πληγείσες περιοχές.

    Ο τυφώνας προκάλεσε ζημιές τουλάχιστον 8,21 εκατ. δολαρίων σε υποδομές, καλλιέργειες, κτηνοτροφικά αγροκτήματα και σε αλιείς.

    Το φαινόμενο εξασθένισε και πέρασε εκτός των συνόρων, ωστόσο μετεωρολόγοι προειδοποίησαν ότι θα πρέπει να αναμένεται συνέχιση των έντονων βροχοπτώσεων για αρκετές ημέρες.

    Μια εβδομάδα νωρίτερα, ο τυφώνας Κουτζίρα έπληξε τις ανατολικές επαρχίες των Φιλιππίνων, στοιχίζοντας 27 ζωές και προκαλώντας ζημιές ύψους 9 και πλέον εκατ. δολαρίων σε αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς.

    Είδηση: 22108

    [03] Έφυγε ο Ευγένιος Σπαθάρης

    Πολιτισμός -

    Ειδήσεις

    "Έφυγε" αργά το βράδυ του Σαββάτου, σε ηλικία 85 χρόνων, ο άνθρωπος που δίδαξε στους Έλληνες την παράδοση του Καραγκιόζη, ένας από τους σημαντικότερους εκφραστές της λαϊκής παράδοσης, ο Ευγένιος Σπαθάρης. Ο λαϊκός καραγκιοζοπαίχτης νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο ΚΑΤ, μετά από μία μοιραία πτώση κατά τη διάρκεια εκδήλωσης.

    Γεννημένος στην Κηφισιά το 1924, ο Ευγένιος Σπαθάρης ακολούθησε τα βήματα του πατέρα του, Σωτήρη, μεταφέροντας και κάνοντας κτήμα στο πλατύ κοινό, την αγάπη που ο ίδιος είχε για τον Καραγκιόζη και για το Θέατρο Σκιών.

    Μετά τις σπουδές του άρχισε να ασχολείται με τη ζωγραφική και ιδιαίτερα με τους ήρωες του Θεάτρου Σκιών, από τους πρωτοπόρους του οποίου ήταν ο πατέρας του. Άρχισε την πορεία του δίνοντας ο ίδιος παραστάσεις αρχικά στη διάρκεια της κατοχής, σε θέατρα της Αθήνας, σε Πρεσβείες, στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη κ.α. Από τότε έδωσε πληθώρα παραστάσεων τόσο στην Ελλάδα όσο και σε χώρες του εξωτερικού, συμμετέχοντας σε διεθνή φεστιβάλ και συνέδρια ειδικά για το θέατρο σκιών.

    Παρουσίασε πολλά έργα με ήρωα τον Καραγκιόζη και με ηθοποιούς: στο Κρατικό Θέατρο Β. Ελλάδος, στο "Ελληνικό Χορόδραμα", στο Θέατρο Χατζώκου, (Θεσσαλονίκη), στο Θέτρο Συντεχνίας κ.α. με τις παραστάσεις "Το ταξίδι", "Το καταραμένο φίδι", "Ο δικτάτορας", "Ο Αλέκος με τα κυδώνια" κ.α. Κυκλοφόρησε περίπου 15 έργα σε δίσκους και το 1980 άρχισε να παίζει στη τηλεόραση.

    Ο Ευγένιος Σπαθάρης ήταν μέλος του Καλλιτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, του Ινστιτούτου Παγκοσμίου Θεάτρου (Unesco) ενώ έκανε περιοδείες σε πολλές χώρες. Αλλά και ως ζωγράφος έλαβε μέρος σε πολλές εκθέσεις ατομικές και ομαδικές στην Αθήνα, Ζυρίχη, Παρίσι και Νέα Υόρκη.

    Είχε τιμηθεί με Βραβείο Ρώμης (1962), με το Α' Μετάλλιο του Πρίγκιπα του Μοντ, Α' Βραβείο Πολωνίας (1978), Α' Μετάλλιο Τοσκανίνι (Ιταλία) το 1978 κ.ά.

    Το 1991 ιδρύθηκε το Σπαθάρειο Μουσείο Θεάτρου Σκιών Δήμου Αμαρουσίου, το οποίο λειτουργεί συστηματικά από το 1996, με στόχο την προβολή του θεάτρου σκιών και του καραγκιόζη.

    Το Φεβρουάριο του 2007, το υπουργείο Πολιτισμού είχε τιμήσει τον Ευγένιο Σπαθάρη για την πολύτιμη προσφορά του στην τέχνη και την ελληνική λαϊκή μας παράδοση.

    Θεωρείται ο εκσυγχρονιστής του ελληνικού Θεάτρου Σκιών.

    Είδηση: 22102

    [04] Στον εισαγγελέα για τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας

    Στον εισαγγελέα οδηγείται σήμερα ένα άτομο, που συνελήφθη χθες το απόγευμα κατά τη διάρκεια επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας, ενώ άλλα τρία άτομα προσήχθησαν αλλά αφέθηκαν ελεύθερα, γιατί δεν προέκυψαν στοιχεία σε βάρος τους. Τα επεισόδια σημειώθηκαν με αφορμή τη συγκέντρωση ακροδεξιών, που πραγματοποίησαν στην πλατεία Ομονοίας, κατά των αλλοδαπών που βρίσκονται στη χώρα μας, σε αντίδραση της οποίας έγιναν αντιρατσιστικές συγκεντρώσεις στις πλατείες Κάνιγγος και Κοτζιά. Προανάκριση για τα γεγονότα διενεργεί η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής.

    Εκτός από τη συγκέντρωση στην Ομόνοια και την αντισυγκέντρωση στην, Κάνιγγος πραγματοποιήθηκαν αντιρατσιστικές συγκεντρώσεις και στις οδούς Σωκράτους και Μενάνδρου, μπροστά στο κτήριο του παλιού Εφετείου, όπου διαμένουν κάτω από άθλιες συνθήκες πολλοί αλλοδαποί.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, οι συγκεντρωθέντες στην πλατεία Κάνιγγος επιτέθηκαν με πέτρες, ξύλα και βόμβες μολότοφ εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 9 αστυνομικοί. Από αυτούς διακομίστηκαν δύο στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο, οι οποίοι αποχώρησαν λίγη ώρα αργότερα. Στους υπόλοιπους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες από τους συναδέλφους τους.

    Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων και οι διαδηλωτές απωθήθηκαν και κλείστηκαν στο Πολυτεχνείο με αποτέλεσμα να υπάρχει ένταση για αρκετή ώρα στη γύρω περιοχή και στα Εξάρχεια.

    Επίσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση, από το κτήριο του πρώην Εφετείου στην οδό Μενάνδρου, διακομίστηκαν τραυματισμένοι με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ δύο αλλοδαποί, ενώ τρεις ακόμα, όπως προέκυψε αργότερα, διακομίστηκαν από την οδό Αγίου Κωνσταντίνου. Οι δύο αλλοδαποί παραμένουν για νοσηλεία. Οι άλλοι, μετά την παροχή των πρώτων βοηθειών, αποχώρησαν.

    Στο ίδιο σημείο τραυματίστηκε και ένας ακόμα αστυνομικός από ξύλινο δοκάρι, που πέταξαν άτομα από το μπαλκόνι του κτηρίου του πρώην Εφετείου.

    Στην ανακοίνωση, δεν διευκρινίζεται στην ανακοίνωση πώς προκλήθηκαν τα επεισόδια στο σημείο αυτό. Ωστόσο, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, οι συγκεντρωθέντες ακροδεξιοί στην Ομόνοια, οι οποίοι παρέμεναν εκεί υπό την επιτήρηση ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες είχαν κλείσει τους δρόμους για να μην έρθουν σε επαφή με τους διαδηλωτές των αντίθετων συγκεντρώσεων, κινήθηκαν προς την οδό Σωκράτους, όπου επιτέθηκαν με πέτρες και άλλα αντικείμενα εναντίον των αλλοδαπών, με αποτέλεσμα να σημειωθούν τα επεισόδια.

    Πηγές: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ Σχετικά άρθρα: Ένταση στο κέντρο της Αθήνας

    Είδηση: 22104


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 10 May 2009 - 8:52:45 UTC