Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-05-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αμηχανία μετά την παραίτηση Βερελή
  • [02] Παρέμβαση Παπούλια για την κρίση
  • [03] Θερμό σκηνικό
  • [04] Ν. Δένδιας: Αναγκαίες οι αλλαγές στο νόμο περί ευθύνης υπουργών

    [01] Αμηχανία μετά την παραίτηση Βερελή

    Πολιτική

    Έντονη είναι η αμηχανία στο ΠΑΣΟΚ από την αιφνιδιαστική παραίτηση του Χρίστου Βερελή από το βουλευτικό αξίωμα, την Παρασκευή, ένα μήνα πριν, από την εκλογική αναμέτρηση του Ιουνίου. Το γεγονός ήδη προκαλεί πολιτικές παραμέτρους, τόσο στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ όσο και στο γενικότερο πολιτικό σύστημα. Ο κ. Βερελής συνέδεσε την απόφασή του με την προσπάθεια, όπως είπε, εμπλοκής του ονόματός του στην υπόθεση των συμβάσεων του ΗΛΠΑΠ με τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία ΜΑΝ, η οποία διερευνάται από τη γερμανική και την ελληνική δικαιοσύνη. Ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής τον τηλεοπτικό σταθμό Mega, υποστήριξε πως με την απόφαση του θα ωφεληθεί το πολιτικό σύστημα.

    Η απόφαση Βερελή που ήταν κεραυνός εν αιθρία για την Ιπποκράτους, ήρθε μετά την κατεπείγουσα έρευνα της εισαγγελίας, που διερευνά αν διοχετεύτηκε μαύρο χρήμα της γερμανική εταιρείας ΜΑΝ, στην Ελλάδα την περίοδο 2000-2002, όταν ήταν υπουργός Μεταφορών και επικοινωνιών.

    "Παραιτήθηκα γιατί ήθελα να δείξω ότι στην πολιτική υπάρχει και άλλος δρόμος. Ότι υπάρχουν και πολιτικοί που δεν δέχονται να τους φτύνουν" λέει ο πρώην βουλευτής στη Real News.

    "Ψαχνόμουν από καιρό, γιατί από καιρό έβλεπα ότι το πολιτικό σύστημα θυμίζει βάλτο εντός του οποίου κοάζουν τα βατράχια" σημειώνει στη συνέντευξη του στην "Ελευθεροτυπία", ενώ στον "Ελεύθερο Τύπο" λέει: "Ένα στέλεχος του, γιατί είμαι και θα είμαι ΠΑΣΟΚ, παίρνει μια απόφαση για να δείξει ότι η πολιτική δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι πτυελοδοχείο της κοινής γνώμης".

    Ο Χρίστος Βερελής παραιτήθηκε την Παρασκευή ενώπιον του Δημήτρη Σιούφα στη Βουλή και μετά ενημέρωσε τον Γ. Παπανδρέου, αλλά και τον Ε. Βενιζέλο.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8 Σχετικά άρθρα: Παραίτηση Βερελή για την υπόθεση "MAN"

    Είδηση: 22096

    [02] Παρέμβαση Παπούλια για την κρίση

    Ελλάδα -

    Πολιτική

    Την κοινωνική ευθύνη των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, κηρύσσοντας το Σάββατο την έναρξη των εργασιών της γενικής συνέλευσης της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), ενώ μίλησε και για τις διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας. Την ίδια ώρα, το οικονομικό επιτελείο έχει καταστήσει σαφές ότι ο Ιούνιος θα είναι κρίσιμος για την πορεία της οικονομίας, καθώς θα αξιολογηθούν τα πραγματικά στοιχεία και θα κριθεί αν χρειάζονται περαιτέρω μέτρα.

    "Ευθύνη των τραπεζών η χρηματοδότηση των ΜΜΕ"

    Σύμφωνα με τον κ. Παπούλια, για την πολύ βαριά οικονομική κρίση ευθύνεται ο ελλιπής έλεγχος του χρηματοπιστωτικού συστήματος και η επικράτηση μιας πέρα απ' τη λογική και την εμπειρία πίστης σε μαγικές δυνάμεις της αγοράς.

    "Από αυτή την πολύ σκληρή για τους πολλούς δοκιμασία επιβάλλεται να βγούμε, τουλάχιστον, με γνώση και βούληση για να μη επαναλάβουμε τα σφάλματα του παρελθόντος" είπε ο ίδιος.

    "Η κρίση αυτή πλήττει και τη χώρα μας και επιδεινώνει της διαρθρωτικές μας αδυναμίες τόσο σε επίπεδο δημόσιων οικονομικών όσο και πραγματικής οικονομίας. Και αυτό γίνεται ιδιαίτερα αισθητό από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Και πιστεύω ότι το τραπεζικό σύστημα, το οποίο ενισχύθηκε από την πολιτεία, δηλαδή από τους πολίτες, θα ανταποκριθεί στο ακέραιο στην σοβαρότατη κοινωνική του υποχρέωση και θα αιματοδοτήσει τις επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη" τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    "Την έξοδο από την κρίση θα βοηθήσει η αύξηση των παραγωγικών επενδύσεων, κάτι που όμως μπορεί να γίνει μόνο σε περιορισμένο βαθμό λόγω των δημοσίων ελλειμμάτων" υπογράμμισε ο κ. Παπούλιας και συνέχισε: "Νομίζω ότι σαν πολιτικό σύστημα και σαν κοινωνία θα πρέπει να σταθούμε στις πιο βασικές αιτίες που διαχρονικά ευθύνονται γι'αυτό: Την πολύ εκτεταμένη φοροδιαφυγή και την λειτουργία του κράτους όχι σε επίπεδο ανάλογο με τους πόρους που του διαθέτουν οι πολίτες".

    "Ο ελληνικός λαός έχει δυνάμεις μέσα του. Και είμαι βέβαιος ότι την κρίση αυτή σαν σύνολο θα την ξεπεράσουμε. Το ζητούμενο όμως είναι να την ξεπεράσουμε με τον λιγότερο οδυνηρό τρόπο. Ιδίως για τον απλό πολίτη, για τη μικρή επιχείρηση. Γι' αυτούς που κινδυνεύουν η κρίση να τους πλήξει ανεπανόρθωτα" τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 22097

    [03] Θερμό σκηνικό

    Ελλάδα -

    Πολιτική

    Κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ καταγράφουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, την ώρα που η αντιπαράθεση για τη λήξη των εργασιών της Βουλής βρίσκεται στα ύψη, ενώ "καμπανάκι εκκίνησης" σήμανε ήδη στα κόμματα, για τη μάχη των Ευρωεκλογών.

    Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

    Στη δημοσκόπηση της Focus για τη Real News, η διαφορά μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων μειώνεται στο 2,1%. Το ΠΑΣΟΚ προηγείται με ποσοστό 31,7%και η ΝΔ λαμβάνει 29,6%. Ακολουθεί το ΚΚΕ με 7,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 6,4%, ο ΛΑΟΣ με 4,7% και οι Οικολόγοι με 4,2%. Στην ίδια δημοσκόπηση καταλληλότερος για πρωθυπουργός θεωρείται ο Κώστας Καραμανλής με 36,9% έναντι 26,4% του Γιώργου Παπανδρέου.

    Στις 4,5 μονάδες από 7,5 κατεβαίνει η διαφορά των δύο μεγάλων κομμάτων στην πρόθεση ψήφου ευρωεκλογών, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της PUBLIC ISSUE για την "Καθημερινή". Οι ψηφοφόροι δίνουν την πρώτη θέση στο ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 28%. Η ΝΔ λαμβάνει 23,5%, το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ΛΑΟΣ εμφανίζονται με το ίδιο ποσοστό, 5,5%, ενώ οι Οικολόγοι με 4%. Ο Κώστας Καραμανλής προηγείται με ποσοστό 44% έναντι 31% του Γιώργου Παπανδρέου στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία.

    Στη δημοσκόπηση της PULSE που δημοσιεύει η "Απογευματινή της Κυριακής", η διαφορά φτάνει τις τρεις μονάδες. Η ΝΔ συγκεντρώνει το 28%, το ΠΑΣΟΚ 31% και ακολουθούν το ΚΚΕ με 6,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 5,6%, οι Οικολόγοι-Πράσινοι με 4,8% και ο ΛΑΟΣ με 4,4%.

    Στη δημοσκόπηση της ALCO για το "Πρώτο Θέμα, η διαφορά των δύο μεγάλων κομμάτων για τις ευρωεκλογές βρίσκεται πέφτει στο 3,7%.Το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει το 30,2%, η ΝΔ 26,5%, το ΚΚΕ 7,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ 5,3%, ο ΛΑΟΣ 4% και οι Οικολόγοι 3,5.

    Η δημοσκόπηση της Marc για το "Έθνος της Κυριακής", εντοπίζει τη διαφορά του ΠΑΣΟΚ από τη ΝΔ στο 3,2% στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές. Το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει ποσοστό 31,8%, η ΝΔ 28,6, το ΚΚΕ 8,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ 6,2%, οι Οικολόγοι-Πράσινοι 4,8% και ο ΛΑΟΣ 4,3%.

    Δηλώσεις

    Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στην εφημερίδα "Πρώτο Θέμα", τονίζει: "Μην προεξοφλείτε ήττα της ΝΔ διότι βλέπετε ποια είναι η τάση στις δημοσκοπήσεις, όπου οι διαφορές μειώνονται μέρα με την ημέρα".

    "Το ΠΑΣΟΚ έχει μεγάλη ευθύνη για το κακό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στη χώρα μας αυτό τον καιρό και που ζημιώνει και τη Δημοκρατία στις βασικές της λειτουργίες και την πολιτική αλλά και το διεθνές κύρος της χώρας" επισημαίνει στο "Βήμα της Κυριακής" ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος.

    "Η επιλογή τους, η πολιτική τους στάση η ψήφος τους δεν καθορίζεται από τα υπαρκτά ή ανύπαρκτα σκάνδαλα, από τη σκανδαλολογία" λέει η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη Πετραλιά στο "Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής", όταν ερωτάται για το αν η υπόθεση Παυλίδη θα στοιχίσει στη ΝΔ.

    "Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Οι Ευρωεκλογές είναι μια πολιτική αναμέτρηση. Μια πολιτική αναμέτρηση, όμως, που δεν κρίνει την πορεία της διακυβέρνησης" λέει ο ο υπουργός Παιδείας Άρης Σπηλιωτόπουλος στο "Εθνος της Κυριακής".

    Στην ίδια εφημερίδα, ο υπουργός Μεταφορών Ευριπίδης Στυλιανίδης τονίζει ότι "η μονομαχία θα βάλει το ΠΑΣΟΚ σε νέες περιπέτειες την επαύριον των ευρωεκλογών".

    Σε συνέντευξή του στη "Real News", ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης υπογραμμίζει: "Αν ο Γιώργος Παπανδρέου στηριχθεί σε συμφέροντα και όχι στον ελληνικό λαό για να κερδίσει λίγους πόντους εκλογικής επιτυχίας, θα ακυρώσει την ιστορία του, την πολιτική ταυτότητά του και το ΠΑΣΟΚ".

    "Δεν θα χάσουμε το ηθικό μας, τη διάθεσή μας για αλλαγή, την πίστη σε μια μεγάλη νίκη στις Ευρωεκλογές" δηλώνει ο ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος σε συνέντευξή του στην Real Νews.

    "Βλέπω πράγματα που δεν με πείθουν, βλέπω διάθεση να μην παίρνει θέση σε πλείστα όσα ζητήματα, τα βάζει όλα στην πάντα" σημειώνει στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Παπαγιαννάκης, σε ερώτηση για το πώς βλέπει το μέλλον του Γιώργου Παπανδρέου.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων δήλωσε: " Μία μέτρηση έχουμε μπροστά μας, και αυτή είναι στις κάλπες, στις 7 Ιουνίου. Εκεί θα αποτυπωθεί αυτό που νιώθουμε όλοι μας, η αποδοκιμασία αυτής της πολιτικής και η ανάγκη του κόσμου για μια νέα αρχή".

    Είδηση: 22095

    [04] Ν. Δένδιας: Αναγκαίες οι αλλαγές στο νόμο περί ευθύνης υπουργών

    Πολιτική

    Την αναγκαιότητα για αλλαγές στο νόμο περί ευθύνης υπουργών επισημαίνει ο υπουργός Δικαιοσύνης σε συνέντευξή του στην εκπομπή "Άλλη Όψη" και στον Μανώλη Κοττάκη. Ο Νίκος Δένδιας προαναγγέλλει επίσης ρυθμίσεις για την προστασία της οικογενειακής στέγης από πλειστηριασμούς, αλλά και δέσμη μέτρων για την προστασία των μικρών επιχειρήσεων.

    Την πρόθεσή του να απαγκιστρωθεί ο πολιτικός κόσμος από τις διάφορες ερμηνείες και διατάξεις του ισχύοντος νόμου περί ευθύνης υπουργών, μέσα από ένα νέο νόμο ο οποίος θα ψηφιστεί από όλα τα κόμματα της Βουλής, εξέφρασε ο υπουργός.

    Ο κ. Δένδιας, ωστόσο, διευκρινίζει ότι ριζική λύση στο πρόβλημα θα δοθεί μόνο με συνταγματική αναθεώρηση.

    "Να βλέπουμε, δηλαδή να ρυθμίσουμε το πώς πρέπει να τη χειρίζεται ένας δικαστής, πότε και με ποιους όρους πρέπει να την στέλνει σε ποιον και πως πρέπει να ενεργεί αυτός ο οποίος την παραλαμβάνει" σημειώνει ο υπουργός.

    Με αλλαγές στο πτωχευτικό δίκαιο και στη διαδικασία κατασχέσεων, ώστε να προστατευθούν οι επιχειρήσεις τη δύσκολη αυτή περίοδο της οικονομικής κρίσης, το υπουργείο Δικαιοσύνης επιχειρεί να θέσει μία ομπρέλα προστασίας γύρω από τις μικρές επιχειρήσεις, αλλά και τους μικροοφειλέτες.

    Παράλληλα, εξετάζονται ρυθμίσεις για την προστασία της οικογενειακής στέγης από πλειστηριασμούς για χρέη από πιστωτικές κάρτες ή δάνεια: "Γιατί πρέπει να προστατεύσουμε τον επιχειρηματία, κυρίως τον μικρό επιχειρηματία, κυρίως θα εστιάσουμε στις μικρές επιχειρήσεις, κάτω από εννέα εργαζόμενους, αλλά κυρίως πρέπει να διασώσουμε τις θέσεις εργασίας. Δεν γίνεται. Ούτως ή άλλως η ανεργία κοστίζει πάρα πολύ στην κοινωνία.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης δεσμεύτηκε για την οριστική απομάκρυνση των φυλακών Κορυδαλλού εντός της προσεχούς πενταετίας.

    Είδηση: 22094


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 9 May 2009 - 20:52:26 UTC