Browse through our Interesting Nodes for Financial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-02-04

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέα κόντρα για τα δακρυγόνα
  • [02] Ανάληψη ευθύνης για την επίθεση στο ΑΤ Κορυδαλλού
  • [03] Αιματηρό επεισόδιο
  • [04] Έτοιμη για συνεργασία με τις ΗΠΑ κατά της τρομοκρατίας η Μόσχα
  • [05] 41 δολάρια το βαρέλι καθώς αυξήθηκαν τα αποθέματα στις ΗΠΑ
  • [06] Αυλαία για την Αλέκα Παΐζη
  • [07] Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου
  • [08] Ναι της ΓΣΕΕ στο διάλογο για τη παιδεία
  • [09] Έρευνα συνδέει τον καρκίνο με την έκθεση στο τεχνητό φως
  • [10] Χριστόφιας και Ταλάτ αντάλλαξαν απόψεις για την πτυχή του περιουσιακού
  • [11] Μπαρόζο: Ασπίδα το ευρώ
  • [12] Η έγκαιρη διάγνωση όπλο αντιμετώπισης του καρκίνου του μαστού
  • [13] Θεαματικές περικοπές προσωπικού και στην Panasonic
  • [14] Ενημέρωση για θέματα Αμύνης
  • [15] Η κρίση πλήττει τις γυναίκες
  • [16] Με κανονικά δρομολόγια ο ΗΣΑΠ από 9 ως 13/2
  • [17] Για την εικόνα της Ελλάδας η Ντ.Μπακογιάννη
  • [18] Σοβαρός τραυματισμός ιδιωτικού φρουρού

    [01] Νέα κόντρα για τα δακρυγόνα

    Πολιτική

    Συνεχίστηκε και την Τετάρτη η κόντρα κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης με αφορμή τα χθεσινά επεισόδια στο λιμάνι του Πειραιά και την προσέλευση του Γιώργου Παπανδρέου, για να συναντηθεί με τους αγρότες της Κρήτης, την ώρα των επεισοδίων. Το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί την κυβέρνηση για έλλειψη πολιτικής ευαισθησίας. Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζει ότι δεν έγινε χρήση δακρυγόνων την ώρα της προσέλευσης αλλά και της παραμονής του κυρίου Παπανδρέου στο λιμάνι του Πειραιά.

    Σφοδρή αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης μετά τα χθεσινά επεισόδια που προκάλεσε μερίδα αγροτών στον Πειραιά.

    Οι άνδρες των ΜΑΤ έκαναν χρήση χημικών χωρίς τα επεισόδια να πάρουν έκταση.

    Λίγο αργότερα στο λιμάνι έφτασε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και συνομίλησε με τους αγρότες.

    Το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών την ώρα που βρισκόταν στο λιμάνι ο Γιώργος Παπανδρέου, γεγονός που διέψευσε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ο εκπρόσωπος τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας Παναγιώτης Στάθης μιλώντας στην εκπομπή της ΝΕΤ "Συμβαίνει Τώρα".

    Το ίδιο υποστήριξε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας ότι έγινε λελογισμένη χρήση χημικών για να απωθηθούν οι αγρότες και να μην βγουν με βαρέα οχήματα ν ακινητοποιήσουν την πόλη.

    Ο κ. Αντώναρος κάλυψε πλήρως τον αναπληρωτή υπουργό Δημόσιας Τάξης Χρήστο Μαρκογιαννάκη λέγοντας ότι ήταν απόλυτα πειστικός σε αυτά που είπε.

    "Όσοι ήρθαν στον Πειραιά ήθελαν να κάνουν επεισόδια και να προσφέρουν τηλεοπτικά πλάνα στο ΠΑΣΟΚ για να δείξει ότι η κακή κυβέρνηση χτυπάει τους αγρότες. Αυτό το είδαμε με την επίσκεψη του κ. Παπανδρέου στους "στρατιώτες" του και τα όργανα του που ήρθαν για να δημιουργήσουν τα επεισόδια. Δεν ήταν αγρότες αυτοί, υπηρεσία εκτελούσαν, τόνισε στη ΝΕΤ 105,8 ο βουλευτής της ΝΔ Θόδωρος Καράογλου.Στο ΠΑΣΟΚ , τονίζουν ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να ζητήσει συγγνώμη για το γεγονός."Η κυβέρνηση επιχειρεί να κάνει το άσπρο- μαύρο", δήλωσε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου και πρόσθεσε ότι "ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν υποχρεούται να δίνει αναφορά που είναι, ενώ αντίθετα η αστυνομία υποχρεούται να προστατεύει ένα θεσμικό παράγοντα, όπως και κάθε πολίτη".

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι "είναι σαφές πώς έπεσαν χημικά στην περιοχή, την ώρα της επίσκεψης του κ. Παπανδρέου" και επέκρινε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ότι "δεν έκανε το προφανές: να ζητήσει προσωπικά συγγνώμη από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης".

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου επιτέθηκε και στον κ. Μαρκογιαννάκη, διότι δεν διέταξε έρευνα για το γεγονός και σημείωσε ότι "υπάρχει πλήρης αναισθησία, ή πρωτοφανής επικινδυνότητα αυτής της κυβέρνησης, στον τρόπο που αντιλαμβάνεται την ασφάλεια κάθε πολίτη".

    Μπορούσε να μη γίνει όλο αυτό αν οι αγρότες είχαν συναντηθεί με τον Υπουργό, ο οποίος τελικά ήταν εδώ. Ο κ. Παπανδρέου είναι χαμηλών τόνων και δεν κάνει προβοκάτσιες, τόνισε από την πλευρά του στο κρατικό ραδιόφωνο, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Τηλέμαχος Χυτήρης, υπογραμμίζοντας ότι το βασικό είναι ότι δεν ζητήθηκε ούτε συγνώμη από τον κ. Παπανδρέου."Στη κυβέρνηση ισχυρίζονται ότι έγινε λελογισμένη χρήση χημικών και ότι δεν ρίχτηκαν δακρυγόνα. Για την κυβέρνηση μάλλον ήταν ένα νέφος ομίχλης που πέρασε τυχαία από το λιμάνι του Πειραιά, δηλαδή ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο με οσμή δακρυγόνων. Με λίγα λόγια φταίει « ο κακός τους ο καιρός" σχολίασε ο ΛΑΟΣ.

    Είδηση: 18530

    [02] Ανάληψη ευθύνης για την επίθεση στο ΑΤ Κορυδαλλού

    Κοινωνία

    Η πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση "Σέχτα Επαναστατών" ανέλαβε με προκήρυξη της στην εφημερίδα "Τα Νέα" την ανάληψη ευθύνης σχετικά με την ένοπλη επίθεση στο ΑΤ Κορυδαλλού. Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, η προκήρυξη είναι σε ψηφιακή μορφή και περιλαμβάνεται σε cd που άφησαν οι δράστες σε σημείο που υπέδειξαν τηλεφωνικά. Εν τω μεταξύ, στα εργαστήρια της Εγκληματολογικής του υλικού που περισυλλέχτηκε έξω από το Αστυνομικό Τμήμα.

    Είδηση: 18543

    [03] Αιματηρό επεισόδιο

    Κοινωνία

    Πονοκέφαλο στην ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας έχει προκαλέσει το αιματηρό περιστατικό που σημειώθηκε στις 11:45 το πρωί, έξω από το σπίτι του Αμερικανού Πρέσβη στην Αθήνα, όταν ο αστυνομικός σκοπός, για άγνωστους, ακόμη λόγους, πυροβόλησε δύο φορές με το υπηρεσιακό του όπλο και τραυμάτισε σοβαρά στο λαιμό τον υπάλληλο ιδιωτικής εταιρείας παροχής ασφαλείας που εκτελούσε βάρδια μαζί του στο σπίτι του Πρέσβη.

    Το επεισόδιο σημειώθηκε όταν, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις και τα όσα έχουν καταθέσει αυτόπτες μάρτυρες, ο 38χρονος αρχιφύλακας πυροβόλησε δύο φορές με το υπηρεσιακό του περίστροφο του τον 32χρονο ιδιωτικό φρουρό, ενώ βρισκόταν στο φυλάκιο έξω από το σπίτι του Αμερικανού πρέσβη, στην οδό Τιμολέοντος Βάσου 15, πίσω από την πρεσβεία. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ. Παναγιώτης Στάθης για τις συνθήκες του αιματηρού περιστατικού, ο αστυνομικός ήταν στη είσοδο της σκοπιάς, όταν ο υπάλληλος της εταιρείας βγήκε από την οικία του Αμερικανού πρέσβη και έστριψε προς την αντίθετη κατεύθυνση.

    Την ώρα εκείνη ο αρχιφύλακας πυροβόλησε μία φορά και όταν ο 31χρονος γύρισε να δει τί συνέβη πυροβόλησε και δεύτερη φορά με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει στο λαιμό.

    Ανάλογη είναι η περιγραφή του συμβάντος και από τους αυτόπτες μάρτυρες που κατέθεσαν ότι ο αστυφύλακας που εκτελούσε υπηρεσία στο σπίτι του αμερικανού πρέσβη πυροβόλησε, σήκωσε το όπλο του και πυροβόλησε εν ψυχρώ τον σεκιούριτι που βάδιζε σε αντίθετη κατεύθυνση γιατί όπως υποστηρίζει τον είδε να οπλοφόρει. Ο άτυχος σεκιούριτι, που ακούστηκε να λέει στα άτομα που έτρεξαν να δουν τι είχε συμβεί ότι τον πυροβόλησε ο αστυνομικός, μεταφέρθηκε στο Ναυτικό νοσοκομείο υποβλήθηκε σε λεπτομερή έλεγχο που περιλάμβανε αξονική και μαγνητική τομογραφία και στη συνέχεια εισήχθη στο χειρουργείο προκειμένου να του αφαιρεθεί η σφαίρα από τον τράχηλο.

    Ο 38χρονος αστυνομικός συνελήφθη και εξετάζεται από τους αξιωματικούς του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής, της Ασφάλειας Αττικής για τα αίτια του συμβάντος. Μέχρι στιγμής, όμως, δεν έχει δώσει κανένα στοιχείο δεδομένου ότι βρίσκεται σε κατάσταση σύγχυσης.

    Αναφερόμενος σε σενάρια που κάνουν λόγο ότι ο συγκεκριμένος αστυνομικός αντιμετωπίζει έντονα ψυχολογικά προβλήματα με αποτέλεσμα και στο παρελθόν να έχει δημιουργήσει πολλά επεισόδια με συναδέλφους του ο κ.Στάθης τόνισε πως από τον υπηρεσιακό και ιατρικό φάκελο του αστυφύλακα δεν προκύπτει ότι είχε διαγνωστεί ποτέ πως είχε προβλήματα υγείας. Το μόνο που υπάρχει στο φάκελό του είναι ένα πειθαρχικό παράπτωμα, που αφορά σε υλικές ζημιές κατά τη διάρκεια τροχαίου ατυχήματος.

    Σε μία προσπάθεια να τηρηθούν χαμηλοί τόνοι και να μην δοθούν διαστάσεις στο θέμα, τόσο η Αμερικανική Πρεσβεία, όσο και ο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, έκαναν λόγο για «ατυχές περιστατικό» ενώ αξιωματούχοι της Πρεσβείας των ΗΠΑ δήλωσαν πως θα συνεργαστούν στενά με τις Ελληνικές Αρχές.Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπακωνσταντίνου σε δηλώσεις του για το περιστατικό είπε: «Εύχομαι να ξεπεράσει τον κίνδυνο και να αναρρώσει πλήρως αλλά δεν είναι ατυχές περιστατικό. Όπως ακούσαμε το θέμα είναι παρά πολύ σοβαρό διότι δείχνει το πρόβλημα που υπάρχει στην ΕΛΑΣ».

    Καμπάνες από τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ.

    Την αυστηρότητα με την οποία αντιμετωπίζει τα κρούσματα που πλήττουν το γόητρο της Αστυνομίας, έδειξε ο Αρχηγός του Σώματος, Αντιστράτηγος Βασίλης Τσιατούρας που έθεσε σε διαθεσιμότητα τον 38χρονο αρχιφύλακα και δύο αξιωματικούς.

    Συγκεκριμένα, με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγου Βασιλείου Τσιατούρα τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, για το περιστατικό που συνέβη σήμερα στην Πρεσβεία των Η.Π.Α., ο Διευθυντής της Γ΄ Υποδιεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών καθώς και ο Διοικητής του Α.Τ. Αμπελοκήπων.

    Με όμοια απόφαση τέθηκε σε διαθεσιμότητα ο αστυνομικός - δράστης της αξιόποινης πράξης σε βάρος του υπαλλήλου Εταιρείας παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας.

    Πλέον αυτών, διετάχθη η προσωρινή μετακίνηση του Διευθυντή Αστυνομίας Αθηνών και η διάθεσή του στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

    Ως προς την άσκηση πειθαρχικού ελέγχου, παραγγέλθηκε η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης.

    Δήλωση του Πρέσβη Σπέκχαρντ για το επεισόδιο έξω από την κατοικία του Ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ έκανε την εξής δήλωση, με αφορμή το σημερινό περιστατικό έξω από την κατοικία του, όπου υπάλληλος παροχής υπηρεσιών ασφαλείας της εταιρείας "Μπρινκς Ελλάς", τραυματίστηκε ύστερα από πυροβολισμούς και εγχειρίστηκε στο Ναυτικό Νοσοκομείο της Αθήνας:

    "Εκφράζω τη συμπάθειά μου στο νεαρό φύλακα και την οικογένειά του για τη δοκιμασία που υφίστανται, και του εύχομαι ταχεία ανάρρωση". Ανακοίνωση της πρεσβείας αναφέρει ότι ο Ντ. Σπέκχαρντ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο.

    Ο κ.Παυλόπουλος από την πλευρά του εξέφρασε επίσης τη συμπάθειά του και υποσχέθηκε πλήρη διερεύνηση των αιτιών του επεισοδίου, αναφέρει η ανακοίνωση.

    Η πρεσβεία παραμένει ανοικτή και λειτουργεί κανονικά για το κοινό.

    Είδηση: 18532

    [04] Έτοιμη για συνεργασία με τις ΗΠΑ κατά της τρομοκρατίας η Μόσχα

    Ειδήσεις

    Έτοιμη να ταχθεί στο πλευρό των Ηνωμένων Πολιτειών στον αγώνα κατά της διεθνούς τρομοκρατίας στην κεντρική Ασία, είναι, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε από το Κρεμλίνο ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, μετά το τέλος της Συνόδου με αρχηγούς κρατών της περιοχής.

    Όπως έγινε γνωστό, την απόφαση της Ρωσίας "για μια πλήρη συνεργασία" στους κόλπους ενός συνασπισμού με τις ΗΠΑ στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας στην κεντρική Ασία, που αποτελεί ορμητήριο πολλών τρομοκρατικών οργανώσεων, δήλωσε σήμερα ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ ο οποίος τόνισε:

    "Η Ρωσία και τα κράτη της κεντρικής Ασίας είναι έτοιμα για μια πλήρη και παγκόσμια συνεργασία με τις ΗΠΑ και τα άλλα κράτη του συνασπισμού στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας στην περιοχή".

    Είδηση: 18545

    [05] 41 δολάρια το βαρέλι καθώς αυξήθηκαν τα αποθέματα στις ΗΠΑ

    Ειδήσεις

    Στα 41 δολάρια το βαρέλι κινείται σήμερα το απόγευμα η τιμή του αργού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, αναστρέφοντας την αρχική ανοδική τάση, μετά την ανακοίνωση για την -μεγαλύτερη της αναμενόμενης- αύξηση των αποθεμάτων καυσίμων στις ΗΠΑ.

    Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, η τιμή του προθεσμιακού αμερικανικού ελαφρού αργού ενισχυόταν μόνο κατά 23 σεντς και βρισκόταν στα 41,01 δολάρια.

    Εξάλλου, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου, η τιμή του πετρελαίου τύπου μπρεντ παρουσίαζε ενίσχυση κατά 14 σεντς και βρισκόταν στα 44,22 δολάρια.

    Η στατιστική υπηρεσία του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι τα αποθέματα ελαφρού αργού πετρελαίου στο Cushing της Οκλαχόμα -σημείο παράδοσης στις ΗΠΑ- αυξήθηκαν την τελευταία εβδομάδα κατά 800.000 βαρέλια, στα 34,3 εκατ. βαρέλια. Τα συνολικά αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 7,2 εκατ. βαρέλια, στα 346,1 εκατ. βαρέλια.

    Είδηση: 18547

    [06] Αυλαία για την Αλέκα Παΐζη

    Ειδήσεις

    Η ηθοποιός Αλέκα Παΐζη, έφυγε σήμερα Τετάρτη, από τη ζωή, πλήρης ημερών.

    Γεννήθηκε στην Κρήτη το 1919 και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1941, ερμηνεύοντας τη Σουζάνα στη «Βεντάλια» του Γκολντόνι, στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου. Τον ίδιο χρόνο γράφτηκε και στο ΣΕΗ.

    Tο 1946 συγκρότησε θίασο με το Δήμο Σταρένιο και τον Τίτο Βανδή που υπήρξε και σύζυγός της. Το 1963 προσελήφθη ως βασικό στέλεχος στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος όπου παρέμεινε μέχρι το 1966, ερμηνεύοντας σημαντικούς ρόλους.

    Μετά την κήρυξη της δικτατορίας τον Απρίλιο του 1967, έφυγε στο εξωτερικό. Επιστρέφοντας μετά τη Μεταπολίτευση στην Ελλάδα, συνεργάστηκε με το Λαϊκό Πειραματικό Θέατρο του Λεωνίδα Τριβιζά, με τον Μάνο Κατράκη, με το Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν, με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, και πάλι, με το Απλό Θέατρο κ.α.

    Στον κινηματογράφο πρωτοεμφανίστηκε το 1957, στην ταινία του Φρ. Ηλιάδη «Μπαρμπα-Γιάννης ο κανατάς». Έπαιξε επίσης στις ταινίες «Ο Μιμίκος και η Μαίρη» του Γρηγόριου Ξενόπουλου, «Το παιδί του δρόμου» του Τ. Αλιφέρη, «Συνοικία το όνειρο» του Α. Αλεξανδράκη κ.α. Κατά τη διάρκεια της απουσίας της στο εξωτερικό εργάστηκε στον ιταλικό κινηματογράφο με τους σκηνοθέτες Πέτρι, Σαλβατόρι, Ρίτσι, Αντζελι κ.α. Εμφανίστηκε και στην τηλεόραση, ερμηνεύοντας το ρόλο της Χρυσοστόμης στους «Πανθέους» του Βασίλη Γεωργιάδη.

    Συλλυπητήριο μήνυμα για την απώλεια της Αλέκας Παΐζη, έστειλε το Εθνικό Θέατρο, όπου η σπουδαία ηθοποιός πρωταγωνίστησε για τελευταία φορά το περασμένο καλοκαίρι στις "Ιστορίες από το Δάσος της Βιέννης" του Χόρβατ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά, ενώ επρόκειτο να παρουσιάσει τον προσεχή Μάρτιο τη "Σονάτα του Σεληνόφωτος", του Γιάννη Ρίτσου.

    Συλλυπητήρια για το θάνατο της Αλέκας Παΐζη εξέφρασαν ο υπουργός Πολιτισμού, το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ.

    «Σήμερα η τέχνη έχασε μια χαρισματική και ασυμβίβαστη προσωπικότητα. Η Αλέκα Παΐζη, υπηρέτησε το θέατρο με αφοσίωση, ποιότητα και αγάπη", δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς.

    Στην ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρεται:

    "Η ΚΕ του ΚΚΕ με βαθιά συγκίνηση αποχαιρετά μια σημαντική προσωπικότητα. Η κυρία του θεάτρου και του κινηματογράφου, αγωνίστρια του Κόμματος και του ΕΑΜικού κινήματος, η ηθοποιός Αλέκα Παΐζη, έφυγε σήμερα το πρωί από τη ζωή πλήρης ημερών. Η Αλέκα Παΐζη τίμησε την τέχνη, τίμησε και το λαϊκό κίνημα. Αυτές οι δύο αξεχώριστες όψεις χαρακτηρίζουν ολόκληρη την πορεία της. Ευαίσθητη σε όλα και σταθερή απέναντι στην κρατική καταστολή, αλύγιστη στις διώξεις που υπέστη από το αστικό κράτος και τις κυβερνήσεις του. Οι νεότερες γενιές του καλλιτεχνικού κόσμου έχουν πολλά να διδαχθούν από τη διαδρομή της Αλέκας Παΐζη". Αγωνίστρια από σπουδάστρια και μετά, βρέθηκε μέσα στην Αντίσταση την περίοδο της Κατοχής, τυπώνοντας στο σπίτι της τον πρώτο παράνομο «Ριζοσπάστη». Για τη δράση της συνελήφθη από τους Γερμανούς και έμεινε εξόριστη τρία χρόνια στο Τρίκερι και στο Μακρονήσι υπομένοντας σκληρά βασανιστήρια. Το πάθος της για τη ζωή και η αγωνιστική της στάση σαν άνθρωπος και καλλιτέχνης την καθιστούσε δραστήρια και δημιουργική, υπηρετώντας τον άνθρωπο και την τέχνη.

    Είδηση: 18534

    [07] Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου

    Ο καρκίνος αποτελεί μάστιγα του 21ου αιώνα και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, επτά εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο χάνουν κάθε χρόνο τη μάχη με το θάνατο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος (ΕΟΠΕ) Δημήτρη Ι. Μπαφαλούκο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου 4 Φεβρουαρίου, αν οι σημερινές τάσεις αύξησης του καρκίνου συνεχιστούν, ο εκτιμώμενος αριθμός νέων περιστατικών ανά έτος αναμένεται να φθάσει έως το 2020 τα 16 εκατομμύρια από 10,9 εκατομμύρια που ήταν το 2002. Με αφορμή την ημέρα αυτή, το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος οργάνωσε εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών. Περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πάρουν κατά την επίσκεψή τους στην ιστοσελίδα www.worldhealthdays.gr.

    Η εκστρατεία εντάσσεται στην πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και στον άξονα του προγράμματος Παγκόσμιες Ημέρες Υγείας. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με την ευγενική υποστήριξη της φαρμακευτικής εταιρείας Sanofi-Aventis.

    Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος κ. Μπαφαλούκο, οι πάσχοντες από καρκίνο ανέρχονται σε περίπου 24,6 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί στα 30 εκατομμύρια έως το 2020. Περίπου 7 εκατομμύρια άτομα πεθαίνουν από τη νόσο σε ετήσια βάση. Ο καρκίνος αποτελεί έναν από τους βασικότερους λόγους θανάτου, τον δεύτερο μετά τις καρδιαγγειακές νόσους, στις αναπτυγμένες χώρες. Στην Ευρώπη, κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται 3,2 εκατομμύρια νέα περιστατικά καρκίνου, κυρίως του μαστού, του πνεύμονα, του παχέος εντέρου και του ορθού. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο ασθενείς χάνουν τη ζωή τους. "Παρά την πρόοδο που σημειώνεται στην έρευνα και τη θεραπεία της ασθένειας αυτής, ο καρκίνος παραμένει σοβαρή μάστιγα για την υγεία" επισήμανε ο κ. Μπαφαλούκος, τονίζοντας ότι όσο πιο νωρίς γίνει η διάγνωση της νόσου, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες ίασης του ασθενούς. Σημαντικός όμως, είναι ο ρόλος της πρόληψης. Όπως επισημαίνει ο κ. Μπαφαλούκος, δεν αναπτύσσουν καρκίνο όλοι οι άνθρωποι με γενετική προδιάθεση, ενώ μπορεί να προσβληθούν και άνθρωποι χωρίς οικογενειακό ιστορικό της νόσου. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κώδικα κατά του Καρκίνου, πολλοί θάνατοι από καρκίνο θα μπορούσαν να αποφευχθούν με την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

    Οι βασικότεροι κανόνες πρόληψης

    Είδηση: 18548

    [08] Ναι της ΓΣΕΕ στο διάλογο για τη παιδεία

    Πολιτική

    Στον εθνικό διάλογο για την Παιδεία θα συμμετάσχουν και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, μετά την επίσκεψη του Αρη Σπηλιωτόπουλου στα γραφεία της Συνομοσπονδίας. Ο Υπουργός Παιδείας επισήμανε ότι προσβλέπει στην καλύτερη δυνατή συνεργασία για την αναζήτηση λύσεων στο ακανθώδες ζήτημα της σύνδεσης της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας.

    Άλλο ένα ναι στο διάλογο για την παιδεία πήρε ο Αρης Σπηλιωτόπουλος αυτή τη φορά από τη ΓΣΕΕ.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος, τόνισε ότι κατά τη συνάντηση οι δυο πλευρές μπήκαν στην ουσία του θέματος και επισήμανε ότι η παιδεία είναι ο χώρος για τον οποίο απαιτείται μια εθνική κοινωνική συμφωνία, που θα υπερβαίνει τη θητεία μιας Κυβέρνησης και θα την εγγυάται όλο το πολιτικό σύστημα προκειμένου να γίνουν οι μεγάλες αλλαγές που απαιτούνται, για να μπορέσει η χώρα να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις.

    Ο κ. Παναγόπουλος επισήμανε ότι η ΓΣΕΕ δεν θα μπορούσε να λείπει από ένα διάλογο ο οποίος σηματοδοτεί μεγάλες αλλαγές και σημείωσε: "Εμείς εξετάζουμε όλες τις παραμέτρους, ξέρετε ότι έχουμε πάντα θετική στάση απέναντι στις δημοκρατικές λειτουργίες, θα συζητήσουμε και στα πλαίσια των διαδικασιών μας και, όπου χρειαστούμε, ο Υπουργός μας είπε ότι είναι ανοιχτός να μας δώσει ό,τι διευκρινίσεις."

    Ο Υπουργός χαρακτήρισε γόνιμη τη συνεργασία και τόνισε ότι κατά τη συζήτηση διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων.

    Ο κ. Σπηλιωτόπουλος τόνισε ιδιαίτερα για άλλη μία φορά ότι στο διάλογο για την Παιδεία δεν ενδιαφέρουν οι κομματικές τοποθετήσεις, ενώ σημείωσε τη σημασία της εμπειρίας της ΓΣΕΕ στην έρευνα γύρω από τα θέματα της Εκπαίδευσης.

    Είδηση: 18541

    [09] Έρευνα συνδέει τον καρκίνο με την έκθεση στο τεχνητό φως

    Νέα πανεπιστημιακή έρευνα αποκαλύπτει ότι το τεχνητό φώς δεν είναι αθώο και ότι έχει επικίνδυνες επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η οποία διεκπεραιώθηκε από Αμερικανούς και Ισραηλινούς ερευνητές και επιδημιολόγους του Πανεπιστημίου της Χάιφα, η έκθεση τη νύχτα στο τεχνητό φως μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο του καρκίνου του προστάτη, ενός από τους σημαντικότερους παράγοντες ανδρικής θνησιμότητας.

    Τα αποτελέσματα της έρευνας συμφωνούν με προηγούμενη έρευνα η οποία αποκάλυψε πως η έκθεση στο τεχνητό φως αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού στις γυναίκες αλλά και προκαλεί έντονα προβλήματα στην όραση κυρίως σε μικρά παιδιά.

    Αναφέρεται, ειδικότερα, ότι οι χώρες με υψηλά επίπεδα τεχνητού φωτισμού τη νύχτα παρουσιάζουν και υψηλά επίπεδα καρκίνου, 80% αυξημένο ρίσκο, ενώ σε χώρες με χαμηλότερη παραγωγή τεχνητού φωτισμού οι περιπτώσεις καρκινοπαθών ασθενών ελαττώνονται δραματικά, περίπου κατά 30%.

    Οι ερευνητές υποθέτουν ότι ο κίνδυνος εμφάνισης του καρκίνου είναι μεγαλύτερος επειδή η έκθεση στο τεχνητό φως προσβάλλει και αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, ταράζει τον οργανισμό και δεν σέβεται τη βασική ανάγκη του σώματος να ξεκουράζεται στο απόλυτο σκοτάδι. Πιο συγκεκριμένα μειώνει τη παραγωγή της μελατονίνης, ορμόνης στον εγκέφαλο που απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια του βραδινού ύπνου επηρεάζοντας σοβαρά το βιολογικό ρολόι σε σημείο που το σώμα συγχέει τη μέρα με τη νύχτα.

    Προσθέτουν επίσης ότι το τεχνητό φώς θεωρείται «πηγή μίανσης» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και ότι το κράτος πρέπει να ενθαρρύνει την εξοικονόμηση στον τεχνητό φωτισμό και τη μείωση των επιπέδων μόλυνσης.

    Είδηση: 18538

    [10] Χριστόφιας και Ταλάτ αντάλλαξαν απόψεις για την πτυχή του περιουσιακού

    Ειδήσεις

    Ουσιαστική χαρακτήρισε ο ειδικός στην Κύπρο αντιπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Ταγίπ Ζεριχούν τη σημερινή τετράωρη συζήτηση Χριστόφια-Ταλάτ για την πτυχή του περιουσιακού.

    Οι δύο ηγέτες είχαν τη 18η συνάντησή τους στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων.

    Ο κ. Ζεριχούν είπε πως κατά τη συνάντηση οι δύο ηγέτες παρουσίασαν την αντίδραση και τις απόψεις της πλευράς τους στο τι έχει παρουσιάσει η άλλη πλευρά για τις αρχές που πρέπει να καθοδηγούν τις συζητήσεις στο θέμα των περιουσιών.

    ''Είχαν ένα καλό γύρο συζητήσεων, ουσιαστική συζήτηση πάνω σε αυτό το θέμα και έχουν συμφωνήσει να συνεχίσουν αυτές τις συζητήσεις την ερχόμενη εβδομάδα το απόγευμα της 12ης Φεβρουαρίου'', είπε ο κ. Ζεριχούν.

    Πρόσθεσε πως στο μεσοδιάστημα, και συγκεκριμένα την Παρασκευή, θα υπάρξει συνάντηση των συμβούλων των δύο ηγετών, του Γιώργου Ιακώβου και του Οζντίλ Ναμί, για να συνεχίσουν τις συζητήσεις τους προς υποστήριξη των προσπαθειών Χριστόφια-Ταλάτ σε ευρύ φάσμα θεμάτων. Ο κ. Ζεριχούν ανακοίνωσε επίσης πως ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ θα παρίσταται στην επόμενη συνάντηση των δυο ηγετών.

    Ο πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας περιορίστηκε να αναφέρει μετά τη συνάντηση: ''Οπως συνήθως, συνεχίζουμε''.Ερωτηθείς, εάν σημαίνει κάτι το ότι η σημερινή συνάντηση διήρκεσε λίγο περισσότερο, είπε ότι ''είχαμε περισσότερη ώρα κατ' ιδίαν συζήτηση''.

    Είδηση: 18536

    [11] Μπαρόζο: Ασπίδα το ευρώ

    Ειδήσεις

    Με τη μία διεθνή συνάντηση μετά την άλλη να λήγει χωρίς ουσιαστικές απαντήσεις για την κρίση που έχει θέσει σε πολλές οικονομίες ανά τον κόσμο, μεταξύ αυτών και σημαντικές ευρωπαϊκές, σε τροχιά βαθιάς ύφεσης, οι ιθύνοντες της ΕΕ εμφανίζονται καθησυχαστικοί υπενθυμίζοντας τη σημασία του ευρώ. Το ευρώ είναι "ασπίδα προστασίας" έναντι της κρίσης, εκτιμά ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, απορρίπτοντας την άποψη ότι το κοινό νόμισμα και η ευρωζώνη απειλούνται με έκρηξη. Μετά και την ολοκλήρωση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, που έληξε χωρίς συγκεκριμένες λύσεις για διέξοδο από την κρίση, πλέον τα βλέμματα των ειδικών στρέφονται στην Παγκόσμια Σύνοδο της G20 τον Απρίλιο στο Λονδίνο.

    Δεν κινδυνεύει το ευρώΣε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εβδομαδιαία επιθεώρηση "Die Zeit" - και η οποία θα δημοσιευθεί στο φύλλο της Πέμπτης - ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι "το ευρώ δεν διατρέχει κίνδυνο. Η κατάσταση είναι σαφώς χειρότερη εκτός ευρωζώνης παρά στο εσωτερικό της ζώνης του κοινού νομίσματος".

    Η συνοχή των χωρών-μελών της ευρωζώνης δοκιμάζεται το τελευταίο διάστημα λόγω της συσσώρευσης των ελλειμμάτων συνεπεία της ύφεσης και των σχεδίων αναθέρμανσης της οικονομίας. Οι φόβοι για έκρηξη της ευρωζώνης, η οποία είδε το φως πριν από δέκα χρόνια, έχουν έλθει εκ νέου στο προσκήνιο.

    "Το ευρώ είναι μια σημαντική ασπίδα προστασίας", διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. "Συγκρίνετε τις εξελίξεις στην Ισλανδία με τις εξελίξεις στην Ιρλανδία", πρόσθεσε. Και η μεταβατική πρωθυπουργός της Ισλανδίας Γιοχάνα Σιγκουρνταρντοτίρ συμφωνεί. "Κατά την άποψη μου η καλύτερη επιλογή είναι να ενταχθούμε στην ΕΕ και να υιοθετήσουμε το ευρώ", δήλωσε η σοσιαλδημοκράτης ηγέτης στους δημοσιογράφους.

    Η Σιγκουρνταρντοτίρ που ασκεί την εξουσία από την Κυριακή διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση της -στην οποία συμμετέχουν Αριστεροί-Πράσινοι υπουργοί που είναι μάλλον ευρωσκεπτικιστές-μελετά διάφορες επιλογές για την οικονομία του νησιού του οποίου ο υπερτροφικός χρηματοπιστωτικός τομέας κατέρρευσε το περασμένο φθινόπωρο λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

    Με το βλέμμα στη νέα Σύνοδο της G20

    Σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε, το βασικό συμπέρασμα που εξήχθη από το Νταβός σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές στην πραγματικότητα, η πολιτική δεν έχει συγκεκριμένες προτάσεις επί του θέματος.

    Ο οικονομολόγος και καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, Νουριέλ Ρουμπίνι, γνωστός και ως "η Κασσάνδρα των Αγορών", είχε φέτος την τιμητική του στο Νταβός. Ήδη, ο Ρουμπίνι είχε προβλέψει - από το 2006 - ότι η φούσκα των ακινήτων στις ΗΠΑ ήταν έτοιμη να "σκάσει", εξέλιξη που θα οδηγούσε την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση. Τότε, κανείς δεν είχε δώσει ιδιαίτερη σημασία στις εκτιμήσεις του. Διαφορετικά ήταν, όμως, τα πράγματα στο φετινό Φόρουμ.

    "Η ανησυχία μου", είπε ο κ. Ρουμπίνι, "είναι ότι η κρίση μπορεί να οδηγήσει σε ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας. Σε μία περίοδο της στασιμότητας, όπως την έζησε η Ιαπωνία επί μία σειρά ετών ή στο μεγάλο κραχ πριν από 80 χρόνια. Η κρίση αυτή που περνάμε σήμερα δεν είναι μόνον οικονομική, αλλά και κοινωνική. Σε ορισμένες χώρες θα υπάρξουν κοινωνικές αναταραχές. Πρέπει να καταλάβουμε ότι η παρούσα κρίση είναι πολύ βαθιά και απαιτούνται οι σωστές πολιτικές αποφάσεις".

    Εξάλλου, σύμφωνα με τους αναλυτές, ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό συμπέρασμα που βγήκε από τις εργασίες του φόρουμ το Νταβός είναι ότι οι τοπ μάνατζερ των μεγάλων τραπεζών δεν γνώριζαν πώς να χρησιμοποιήσουν τα νέα οικονομικά εργαλεία, ενώ δεν είχαν καν επίγνωση των κινδύνων που εγκυμονούσε η χρήση τους.

    Είναι πολύ χαρακτηριστικά τα όσα ο Γιάκομπ Φρένκελ, αντιπρόεδρος της μεγάλης αμερικανικής ασφαλιστικής εταιρίας AIG, η οποία σώθηκε "στο παρά πέντε", έπειτα από ένεση δισεκατομμυρίων: "Πιστεύω ότι κανένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου δε γνώριζε και δεν μπορούσε να καταλάβει το ρίσκο που παίρναμε. Όλες οι επιχειρήσεις θα σας πουν το ίδιο. Εάν λοιπόν υποθέσουμε ότι μιλάμε για σοβαρούς ανθρώπους θα πρέπει να αναζητήσουμε το πρόβλημα στο σύστημα".

    Ένας από τους βασικούς στόχους του Νταβός ήταν η αναζήτηση λύσεων για διέξοδο από την κρίση.

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν πρότεινε μεταξύ άλλων: "Τα αναπτυξιακά προγράμματα πρέπει να συνοδεύονται από μεταρρυθμίσεις του οικονομικού συστήματος. Διαθέτουμε ένα διεθνές οικονομικό σύστημα, αλλά δεν έχουμε διεθνείς μηχανισμούς ελέγχου. Χρειαζόμαστε ένα σύστημα προειδοποίησης για να αποτρέπουμε κρίσεις, η εθνική ρύθμιση πρέπει να αντικατασταθεί από τη διεθνή ρύθμιση, χρειαζόμαστε διεθνή στάνταρ για τη διαφάνεια και πρέπει να ενισχύσουμε τους διεθνείς οργανισμούς".

    Ένας από αυτούς είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), όπως επεσήμαναν αρκετοί ομιλητές. Βέβαια, οι συνταγές αυτές δεν είναι καινούριες. Το βασικότερο, όμως, είναι ότι ακόμη και στο Νταβός δεν έχουν συγκεκριμενοποιηθεί. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει για παράδειγμα απάντηση στο ερώτημα πώς μπορεί να ενισχυθεί το ΔΝΤ ή γιατί οι πιο πλούσιες χώρες του κόσμου οφείλουν να παραχωρήσουν δικαιώματά τους σε μία διεθνή ρυθμιστική αρχή.

    Είδηση: 18535

    [12] Η έγκαιρη διάγνωση όπλο αντιμετώπισης του καρκίνου του μαστού

    Παρά το γεγονός του ότι αυξάνονται τα νέα κρούσματα καρκίνου του μαστού, αλλά και τη διαπίστωση ότι μία στις τρεις γυναίκες εγκαταλείπουν -έστω και προσωρινώς τη θεραπεία τους για πολλούς και διαφορετικούς λόγους- ελπίδες για την αντιμετώπιση της ασθένειας δίνουν οι νεώτερες θεραπείες.Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την πρώτη σε συχνότητα εμφάνισης μορφή καρκίνου, 27,4% στις γυναίκες καθώς εκτιμάται ότι κάθε μία εργάσιμη ώρα μία Ελληνίδα ανακαλύπτει ότι έχει καρκίνο του μαστού και κάθε έξι ώρες μία άλλη χάνει τη ζωή της εξ αιτίας της νόσου.

    Η μαστογραφία που βοηθά στην έγκαιρη διάγνωση είναι ένας κρίσιμος παράγοντας σωτηρίας των ασθενών, καθώς μπορεί να εντοπίσει τον όγκο μόλις στο 1,1 εκατοστό, όταν ο τυχαίος εντοπισμός του αποκαλύπτεται -συνήθως- σε υπερτριπλάσιο μέγεθος 3,6 εκατοστά.

    Αυτά αναφέρει ο πρόεδρος της ελληνικής χειρουργικής εταιρείας μαστού, κ. Χρήστος Μαρκόπουλος, παρουσιάζοντας τα ευρήματα μεγάλης κλινικής μελέτης με το όνομα "TEAM", η οποία έγινε σε εννέα χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, με τη συμμετοχή 9.775 ασθενών."Τα αποτελέσματα της πρώτης προγραμματισμένης ανάλυσης ήταν εντυπωσιακά", επεσήμανε ο κ. Μαρκόπουλος, καθώς φάνηκε ότι η χορήγηση των νεώτερων φαρμάκων μείωσε τον κίνδυνο επανεμφάνισης της νόσου κατά 11% και των υποτροπών κατά 15%.Ενδιαφέρον είχε και η επισήμανση των επιστημόνων για την ανησυχία που εκφράζουν πολλές γυναίκες που μπαίνουν σε πρόγραμμα εξωσωματικής γονιμοποίησης, σχετικά με την ασφάλεια της ορμονοθεραπείας.

    Ο κ. Μαρκόπουλος ήταν καθησυχαστικός, ως προς το ότι οι μέθοδοι ορμονοθεραπείας που χρησιμοποιούνται κατά την εξωσωματική γονιμοποίηση, βάση όλων των υπαρχόντων στοιχείων, οι μέθοδοι ορμονοθεραπείας που χρησιμοποιούνται κατά την εξωσωματική γονιμοποίηση, είναι σε γενικές γραμμές ασφαλείς.

    Είδηση: 18537

    [13] Θεαματικές περικοπές προσωπικού και στην Panasonic

    Ειδήσεις

    Παλιρροϊκό κύμα απολύσεων σαρώνει το διεθνές οικονομικό σκηνικό. Στον κατάλογο των εταιρειών που προχωρούν σε θεαματικές περικοπές προσωπικού προστέθηκε και η Panasonic. Η κατασκευάστρια εταιρία οθονών plasma ανακοίνωσε κι αυτή ότι θα απολύσει 15.000 εργαζομένους και θα βάλει "λουκέτο" σε 27 εργοστασιακές μονάδες, καθώς πλήττεται από την ενίσχυση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του γεν έναντι άλλων νομισμάτων και την επιβράδυνση της ζήτησης.

    Ο ιαπωνικός κολοσσός ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών συσκευών αναθεώρησε προς τα κάτω την εκτίμησή του για την κερδοφορία του στο έτος χρήσης που λήγει στις 31 Μαρτίου σε καθαρές ζημίες 380 δισ. γεν (4,2 δισ. δολάρια). Η προηγούμενη εκτίμηση έκανε λόγο για κέρδη 30 δισ. γεν.

    Η εταιρία Panasonic- η οποία στο παρελθόν ήταν γνωστή ως Matsushita Electric - ανακοίνωσε ότι οι απολύσεις θα αφορούν τόσο πλήρους όσο και μερικής απασχόλησης προσωπικό, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 5% από το συνολικό εργατικό δυναμικό των 300.000 εργαζομένων της, παγκοσμίως. Η κατάργηση των θέσεων εργασίας, οι οποίες θα γίνουν οι μισές επί ιαπωνικού εδάφους και οι υπόλοιπες ανά τον κόσμο, θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Μάρτιο του 2010.Να σημειωθεί ότι ο ιαπωνικός τομέας των ηλεκτρονικών πλήττεται συνολικά από την κρίση.Πτώση κερδών της τάξης 87% μεταξύ Απριλίου και Δεκεμβρίου κατέγραψε και η Casio Computer, που ειδικεύεται σε κάμερες ρολόγια και κινητά, χωρίς να έχει ανακοινώσει μέχρι στιγμής τις προθέσεις της.

    Είδηση: 18531

    [14] Ενημέρωση για θέματα Αμύνης

    Την ανάγκη να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων με ανταλλακτικά και πυρομαχικά ώστε να αξιοποιηθεί το υπάρχον υλικό επεσήμανε αντιπροσωπία του ΠΑΣΟΚ που συναντήθηκε με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελο Μεϊμαρακη προκειμένου να συζητηθούν τα εξοπλιστικά και άλλα ζητήματα των ενόπλων δυνάμεων. Την αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ αποτελούσαν οι Βάσω Παπανδρέου και Ανδρέας Λοβέρδος και Μιχάλης Καρχιμάκης.

    Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε προκειμένου οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ να ενημερωθούν για θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας.

    Είδηση: 18526

    [15] Η κρίση πλήττει τις γυναίκες

    Πολιτική

    Οι συνέπειες που βιώνουν οι γυναίκες από την οικονομική κρίση και τους πολλαπλούς ρόλους τους εξετάστηκαν στην Ημερίδα που οργανώνει ο τομέας γυναικών του ΠΑΣΟΚ σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, τέσσερις στις δέκα γυναίκες στην Ελλάδα, είναι οικονομικώς ανενεργές και η χώρα μας μαζί με την Ισπανία, είναι πρώτη στην ανεργία των γυναικών.

    Η πολιτική εκπρόσωπος οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, Λούκα Κατσέλη, είπε πως στη χώρα μας η γυναίκα βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα, εξαιτίας των πολιτικών της κυβέρνησης και τόνισε πως η θέση του ΠΑΣΟΚ για τις γυναίκες, εντάσσεται στο πλαίσιο συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών, με αιχμή την πράσινη ανάπτυξη και την αναδιανομή του εισοδήματος.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν δυσκολότερη σήμερα είναι η θέση της γυναίκας άνω των 65 ετών, από τις οποίες η μία στις τρεις είναι κάτω του ορίου της φτώχειας. Επίσης, οι τέσσερις στις δέκα γυναίκες δεν μπορούν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας, από τις φτωχές γυναίκες οι οκτώ στις δέκα δεν εργάζονται, ενώ η μία στις δεκαπέντε γυναίκες είναι μακροχρόνια άνεργη πάνω από δύο έτη.

    Η Λούκα Κατσέλη στην ομιλία της χαρακτήρισε "εγκληματικές" ορισμένες επιλογές της κυβέρνησης οι οποίες όπως είπε επιδείνωσαν την εργασιακή και οικονομική ανασφάλεια των γυναικών και είχαν ως αποτέλεσμα αποτελέσματα την κατάρρευση των ελεγκτικών μηχανισμών και της εποπτείας της αγοράς (με συνέπεια τα καρτέλ), την ανυπαρξία του Σώματος Επιθεώρησης εργασίας (καταπάτηση εργασιακών δικαιωμάτων), καθώς και τη γιγάντωση έξι-εφτά τραπεζών με αθέμιτες χρεώσεις (υπερχρεώσεις νοικοκυριών).

    Στην ημερίδα παρευρέθη και η πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γυναικών Πία Λοκατέλι η οποία υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης της γυναικείας παρουσίας στο στελεχιακό δυναμικό, τονίζοντας ότι στη Γαλλία έρευνες έδειξαν ότι σε μεγάλες εταιρείες και οργανισμούς όπου διοικούσαν γυναίκες, κατά την παρούσα οικονομική κρίση υπήρξαν μικρότερες οικονομικές απώλειες.

    Αναφερόμενη στη δυσμενή κατάσταση των γυναικών παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ακόμα και σήμερα περισσότερες από 1.600 γυναίκες και 10.000 παιδιά στον κόσμο πεθαίνουν κάθε μέρα από αιτίες σχετικές με εγκυμοσύνη και τοκετούς, ενώ πάνω από το 20% των γυναικών στον κόσμο έχουν πέσει θύματα βίας και ότι οι άνθρωποι που ζουν με λιγότερο από δύο δολάρια την ημέρα είναι γυναίκες.

    Η Εύη Χριστοφιλοπούλου, πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, μιλώντας για τη γυναικεία εργασία και την ασφάλιση, επεσήμανε την αναγκαιότητα λήψης μέτρων που θα παρέχουν τη δυνατότητα εξισορρόπησης της εργασιακής και οικογενειακής ζωής στις γυναίκες.

    Η Φώφη Γεννηματά, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας για το κράτος και την οικογένεια υποστήριξε ότι διαλύεται το κράτος πρόνοιας και το σύστημα υγείας, των οποίων οι επιβαρύνσεις θα πέσουν στους ώμους των γυναικών παράλληλα με τις προσπάθειες που καταβάλλουν να γεμίσουν το "καλάθι" τους, το τρίτο ακριβότερο στην Ευρώπη.

    Το παρόν έδωσε και η Κατερίνα Παπακώστα, γραμματέας των γυναικείων οργανώσεων της ΝΔ η οποία τόνισε πως τα δυο μεγάλα κόμματα έχουν ευθύνες για τις πολιτικές που ακλούθησαν και πως είναι περισσότερα αυτά που ενώνουν τις γυναίκες, από αυτά που τις χωρίζουν.

    Είδηση: 18524

    [16] Με κανονικά δρομολόγια ο ΗΣΑΠ από 9 ως 13/2

    Κοινωνία

    Κανονικά, σε όλο του το δίκτυο θα λειτουργεί ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος ΗΣΑΠ, πραγματοποιώντας στάσεις σε όλους τους σταθμούς, από την Δευτέρα 9/2 ως και την Παρασκευή 13/2.Εν τω μεταξύ, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, το Σάββατο 7/2 και την Κυριακή 8/2 ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος θα εκτελεί τοπική συγκοινωνία μεταξύ των σταθμών Πειραιώς - Ταύρου και Ομονοίας - Κηφισιάς.Για το τμήμα Ομονοίας - Ταύρου, οι επιβάτες θα εξυπηρετούνται από τη λεωφορειακή γραμμή της ΕΘΕΛ 010, η οποία θα διέρχεται από τους ενδιαμέσους σταθμούς του Ηλεκτρικού καθώς και τη γραμμή εξπρές 011.Οι δύο αυτές γραμμές θα έχουν ως αφετηρία την Ομόνοια και συγκεκριμένα, στην συμβολή των οδών Αθηνάς & Πλ. Ομονοίας.

    Είδηση: 18528

    [17] Για την εικόνα της Ελλάδας η Ντ.Μπακογιάννη

    Πολιτική

    Στους παράγοντες που επηρεάζουν την διεθνή εικόνα μιας χώρας αναφέρθηκε σήμερα Τετάρτη η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, χαιρετίζοντας τις εργασίες του Συνεδρίου του "Greek Politics Specialist Group", με θέμα "Εικόνες κρατών σε ένα διεθνοποιημένο περιβάλλον: δυνατότητες και προοπτικές για την Ελλάδα". Στην ομιλία της τόνισε ότι αποκλειστικά υπεύθυνοι για την εικόνα της χώρας μας είμαστε εμείς και δε θα πρέπει να ψάχνουμε με συνομωσιολογίες υπαίτιους εκτός συνόρων.

    Η κ. Μπακογιάννη αναφέρθηκε στην περίπτωση της Αθήνας, συγκρίνοντας την διεθνή εικόνα της πόλης την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων με αυτήν που παρουσιάστηκε κατά την διάρκεια των επεισοδίων του περασμένου Δεκεμβρίου. "Θυμάμαι πάρα πολύ καλά -εγώ ήμουν Δήμαρχος Αθηναίων εκείνη την εποχή- τους ατελείωτες αγώνες, τις προσπάθειες που κάναμε για το 2004. Εικοσιτέσσερις συνεντεύξεις σε μια ημέρα στις ΗΠΑ, να παρουσιάσουμε την Αθήνα καθαρή, ασφαλή, όμορφη, φιλόξενη. Ως αποτέλεσμα της δημόσιας εικόνας των Ολυμπιακών Αγώνων, ο τουρισμός της Αθήνας αυξήθηκε. Για πρώτη φορά, οι τουρίστες δεν πήγαιναν μόνο στα νησιά, αλλά πήγαιναν και στην Αθήνα. Η Αθήνα των Χριστουγέννων. Η Αθήνα, η πόλη η οποία παρουσιάστηκε και είχε την εικόνα την οποία επιθυμούσαμε, το αποτέλεσμα θετικό. Δεκέμβριος 2008. Η Αθήνα που καίγεται, που έχει πρόβλημα που χτυπιέται, το πανό στην Ακρόπολη. Είχα πει και στην Βουλή ότι αυτοί που ανέβασαν το πανό στην Ακρόπολη θα έπρεπε να σκεφτούν το μέγεθος της ζημιάς που προκαλούν στη χώρα. Όσο και να επενδύσει κανείς, όσο και να αγωνιστεί για την δημόσια εικόνα της χώρας, ένα τέτοιο πανό μπορεί να σου καταστρέψει ολόκληρη την προσπάθεια", σημείωσε η Υπουργός Εξωτερικών, η οποία απέρριψε τις θεωρίες συνωμοσίας, σύμφωνα με τις οποίες κάποιοι κύκλοι επιθυμούν να βλάψουν την εικόνα μιας χώρας.

    "Δεν υπάρχουν δημοσιογράφοι οι οποίοι ξυπνούν και κοιμούνται προσπαθώντας να κάνουν ζημιά στην διεθνή εικόνα μιας χώρας. Στην Ελλάδα έχουμε μια ολοκληρωμένη δημοκρατία, με θεσμούς που λειτουργούν, που επιτρέπουν την ελευθερία του Τύπου, του λόγου και έχουμε την τύχη να καρπωνόμαστε τις προσπάθειες και τους αγώνες πολλών που αγωνίστηκαν πριν από μας. Η Ελλάδα αποτελεί ισότιμο μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πλην όμως η δημόσια εικόνα της έχει περάσει από καλές και κακές στιγμές. Ποιος δημιούργησε τις καλές και τις κακές στιγμές; Εμείς. Εμείς, μόνοι μας. Εμείς υπάρχουμε. Εμείς, οι οποίοι πρέπει να στηρίξουμε τη χώρα μας, εμείς που πρέπει να προωθήσουμε τη χώρα μας διεθνώς, εμείς που πρέπει να προστατεύσουμε τη χώρα μας από εικόνες που αδικούν την ουσία. Διότι πράγματι, δεν χαρακτηρίζει αυτό το 20ήμερο του Δεκεμβρίου την Αθήνα. Δεν είναι η Αθήνα έτσι κάθε μέρα. Υπήρξε μια συγκεκριμένη περίοδος που αντιμετωπίσαμε ένα πρόβλημα. Θα χρειαστεί όμως καιρός για να αλλάξουμε την εικόνα η οποία δημιουργήθηκε διεθνώς, αλλά και το κόστος το οικονομικό που πληρώνει η Αθήνα σήμερα. Ίσως συνειδητοποιώντας πόσο σημαντική είναι η εικόνα μιας χώρας, μπορέσουμε να την προστατεύσουμε καλύτερα".

    Κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην επιρροή των Μαζικών Μέσων Ενημέρωσης, η υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις των δύο τελευταίων αιώνων "άλλαξαν ριζικά τον τρόπο επικοινωνίας και ενημέρωσης και έφεραν στην καθημερινότητά μας νέα, εξελιγμένα μέσα που κατάφεραν να αντιστέκονται λιγότερο στην ταχύτητα της σκέψης, επιτρέποντας την γρήγορη και άμεση εξωτερίκευση των ιδεών μας. Με την έλευση του Διαδικτύου περάσαμε στην εποχή της ατομικής ενημέρωσης".

    Πρόσθεσε ακόμη ότι από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου "τόσο ο πολιτικός κόσμος όσο και το επικοινωνιακό περιβάλλον έχουν αλλάξει δραματικά, ενώ στον τομέα των διεθνών σχέσεων, οι παλιές βεβαιότητες έχουν αντικατασταθεί με τις νέες αβεβαιότητες. Νέες συγκρούσεις οδηγούν σε νέες ισορροπίες και νέες συμμαχίες ισορροπίες. Υπό αυτές τις συνθήκες, τα ΜΜΕ θεωρούνται ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξωτερική πολιτική των κρατών - μελών της διεθνούς κοινότητας και επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό την εικόνα που έχει ο κόσμος για ένα ξένο κράτος, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να έχουν προσωπική εμπειρία ή άμεση επαφή με τις χώρες. Η εικόνα μιας χώρας είναι αποτέλεσμα της γεωγραφικής της θέσης, της ιστορίας της, του πολιτισμού της, των διασήμων προσωπικοτήτων της, αλλά κυρίως βεβαίως των επίσημων θέσεων και απόψεων που συστηματικά εκφράζει και υποστηρίζει στις σχέσεις με τα άλλα κράτη και τους λοιπούς φορείς".

    Ως ενδεικτικό παράδειγμα η κ. Μπακογιάννη σημείωσε την κάλυψη της εκλογής του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, η οποία, είπε, απέδειξε την δύναμη μιας εικόνας στην εποχή μας. "Η εικόνα που προβλήθηκε από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης σε όλα τα κράτη του κόσμου ήταν τελικά τόσο ισχυρή που στάθηκε ικανή, έστω για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται πολλές κοινωνίες και προσεγγίζουν τις ΗΠΑ".

    Η κ. Μπακογιάννη διευκρίνισε ωστόσο ότι η εικόνα των κρατών δεν στιγμιαίο αποτέλεσμα. "Δεν είναι μέγεθος μετρήσιμο που μπορεί να αλλάξει εύκολα από τη μία μέρα στην άλλη. Η εικόνα ενός κράτους, τελικά, έχει και διάρκεια και συνέχεια. Τα κράτη συγκεντρώνουν ένα άθροισμα συγκεκριμένων ιδιοτήτων, πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων που όταν παγιωθούν στην συλλογική μνήμη, δύσκολα αλλάζουν".

    Είδηση: 18523

    [18] Σοβαρός τραυματισμός ιδιωτικού φρουρού

    Ελλάδα -

    Κοινωνία

    Σε ατύχημα οφείλεται, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο τραυματισμός υπαλλήλου ασφαλείας από πυροβολισμό, λίγο πριν τις 12.00 το μεσημέρι, έξω από την οικία του Αμερικανού πρέσβη, στην Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στον περίβολο βρίσκονταν ένας αστυφύλακας και ο ιδιωτικός φρουρός όταν εκπυρσοκρότησε το όπλο του αστυνομικού, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στο λαιμό ο ειδικός φρουρός, ο οποίος μεταφέρθηκε σε σοβαρή κατάσταση στο ΝΙΜΙΤΣ.

    Το περιστατικό συνέβη στην οδό Τιμολέοντος Βάσου 15, πίσω από την πρεσβεία των ΗΠΑ.

    Στον τόπο του συμβάντος βρίσκονται ανώτατοι αξιωματικοί της Αστυνομίας, οι οποίοι εξετάζουν τι ακριβώς έχει συμβεί.

    Όπως μετάδωσε η ΝΕΤ, η αμερικανική πρεσβεία έκανε λόγο για "ατυχές περιστατικό".

    Είδηση: 18520


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 4 February 2009 - 17:59:39 UTC