Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-01-26

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κρίσιμο ραντεβού-Κλειστός και ο Ισθμός
  • [02] Στις Βρυξέλλες η Ν. Μπακογιάννη
  • [03] Πρώτο βήμα διαλόγου για τη Παιδεία
  • [04] Απόηχοι της ιστορίας του «ηθοποιού του Αττίλα»
  • [05] Έφυγε ο μαέστρος Διονύσης Αποστολάτος
  • [06] Ημερίδα της ΕΡΤ για το μέλλον του ραδιοφώνου
  • [07] Νέα διεθνής διάκριση για τον Εξάντα
  • [08] Ζητείται οικόπεδο για νέες φυλακές στην Κέρκυρα
  • [09] Στην τελική ευθεία ο διαγωνισμός για την Ολυμπιακή
  • [10] Συνεργασία Παπανδρέου-Αναλυτή
  • [11] A.Τσίπρας: Περισσότερα στοιχεία για Κούνεβα
  • [12] Νεκρός βρέθηκε ο αγνοούμενος στο Λούσιο
  • [13] Αποχαρακτηρίστηκαν οι Μουτζαχεντίν του Λαού

    [01] Κρίσιμο ραντεβού-Κλειστός και ο Ισθμός

    Κοινωνία

    Στα μπλόκα παραμένουν οι αγρότες, μετά την άκαρπη, μέχρι στιγμής, έκβαση των διαβουλεύσεων. Το ενδιαφέρον εστιάζεται πλέον στην απογευματινή κρίσιμη συνάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Σωτήρη Χατζηγάκη, με εκπροσώπους του πανελλήνιου συντονιστικού οργάνου των αγροτών, κατά την οποία πιθανόν να γίνει και η εξειδίκευση των μέτρων, που έχουν ήδη ανακοινωθεί. Με το ξεκίνημα της δεύτερης εβδομάδας των κινητοποιήσεων τους οι αγρότες διευρύνουν τα μπλόκα τους . Αγρότες της Πελοποννήσου απέκλεισαν το μεσημέρι τον Ισθμό. Παραμένουν οι αγρότες στα μπλόκα της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας.

    Πόσα χρήματα ανά στρέμμα θα πάρει ο κάθε ο κάθε παραγωγός από το πακέτο των 500 εκατομμυρίων ευρώ; Την απάντηση στο ερώτημα αναμένουν οι αγρότες για να καθορίσουν τη στάση τους.

    Σύμφωνα με πληροφορίες οι αγρότες ζητούν 60 ευρώ το στρέμμα για το βαμβάκι, 40 ευρώ για το καλαμπόκι και 20-30 για το στάρι, ενώ για το λάδι ζητείται έως ένα ευρώ.Οι οικονομικές ενισχύσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι ενδεικτικά:

    -για τους κατ' επάγγελμα βαμβακοκαλλιεργητές 45 έως 47 ευρώ ανά στρέμμα και για τους αγρότες που κάνουν και άλλο επάγγελμα, αλλά καλλιεργούν και βαμβάκι 25 ευρώ ανά στρέμμα.

    -για το καλαμπόκι η κρατική ενίσχυση είναι 25 ευρώ και για τους ετεροαπασχολούμενους μεταξύ 12 και 15 ευρώ ανά στρέμμα.

    -οι κατ' επάγγελμα καλλιεργητές σίτου ενισχύονται από 10 έως 12 ευρώ ανά στρέμμα, αναλόγως αν πρόκειται για μαλακό η σκληρό σιτάρι και οι ετεροαπασχολούμενοι σιτοκαλλιεργητές θα πάρουν 6 έως 7 ευρώ ανά στρέμμα.

    -για το λάδι η ενίσχυση για τους αποκλειστικά ελαιοπαραγωγούς και για επιλεγμένες περιοχές είναι 10 έως 15 ευρώ ανά στρέμμα και για τους υπόλοιπους ελαιοπαραγωγούς 8 έως 12 ευρώ ανά στρέμμα.

    Όσον αφορά την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης (πετρέλαιο) θα υπάρξει μια αύξηση ώς 40%, καθώς το ποσόν που είναι προς επιστροφή θα κατανεμηθεί μόνο στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

    Κρίσιμη συνάντησηΕν τω μεταξύ μαραθώνιος συσκέψεων εξελίσσεται καθημερινά στο Υπουργείο ανάμεσα στο Σωτήρη Χατζηγάκη και εκπροσώπους των παραγωγών. Κρίσιμη θεωρείται η συνάντηση που θα έχει το απόγευμα το Πανελλήνιο Συντονιστικό Όργανο των αγροτών με τον Υπουργό.

    Να ενταχθεί το ρύζι ως προϊόν στο πακέτο αποζημιώσεων των 500 εκατομμυρίων ευρώ ζήτησαν από τον Σωτήρη Χατζηγάκη,οι εκπρόσωποι του μπλόκου των Μαλγάρων,οι οποίοι εκτιμούν ότι το βράδυ στις τελικές αποζημιώσεις θα ενταχθεί το προϊόν στην αποζημίωση.

    Οι βουλευτές της ΝΔ που παρευρέθηκαν στη συνάντηση Αδάμ Ρεγκούζας και Θόδωρος Καράογλου τόνισαν ότι η κυβέρνηση ανταποκρίνεται άμεσα στα αιτήματα των αγροτών, τονίζοντας, όμως ,ότι έπρεπε να ληφθούν μέτρα νωρίτερα.

    Ο Υπουργός συναντήθηκε και με παραγωγούς ροδάκινων από την Ημαθία, οι οποίοι ζητούν συγκεκριμένη οικονομική ενίσχυση ανά κιλό για το ροδάκινο και απειλούν με δεύτερα Τέμπη σε Ημαθία και Πέλλα, αν δεν τους ικανοποιήσει η οικονομική ενίσχυση που θα ανακοινώσει ο υπουργός απόψε.

    Η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη τις δυνατότητες που έχει η χώρα μας και κάνει ότι καλύτερο τονίζει ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο Ευάγγελος Αντώναρος ταυτόχρονα πρόσθεσε ότι θα πρέπει να αντιληφθούν οι αγρότες πως αυτό το κάτι παραπάνω προέρχεται από το υστέρημα των ελλήνων, ενώ επισήμανε ότι καμία διεκδίκηση, όσο σεβαστή και αν είναι, δεν μπορεί να στρέφεται κατά του κοινωνικού συνόλου.

    Έκλεισε και ο ΙσθμόςΤην ίδια ώρα οι αγρότες απαντούν με νέα μπλόκα, ενώ ενισχύονται με περισσότερους παραγωγούς τα ήδη υπάρχοντα.

    Τον Ισθμό της Κορίνθου, αλλά και την παλαιά εθνική οδό, στο ύψος των διοδίων, απέκλεισαν στις 12:00 το μεσημέρι αγρότες της Πελοποννήσου, που μπαίνουν με τον πλέον δυναμικό τρόπο στο χορό των κινητοποιήσεων.

    Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται από τον κόμβο Επιδαύρου προς Αθήνα και από τον κόμβο των Αγίων Θεοδώρων προς Πάτρα. Ταυτόχρονα αγρότες του νομού Μεσσηνίας, απέκλεισαν και την εθνική οδό Καλαμάτας - Τρίπολης, στον κόμβο του Ασπροχώματος. Η κυκλοφορία των οχημάτων, από και προς την Καλαμάτα, γίνεται μέσω παρακαμπτήριου επαρχιακού δρόμου.

    Στάση αναμονής κρατούν οι αγρότες στα Τέμπη. Παραμένουν στα μπλόκα και συσκέπτονται για όσα συζήτησαν χθες με τον Υπουργό.

    Μπλόκα αγροτών υπάρχουν επίσης στο Κάστρο Βοιωτίας, την Αλαμάνα κοντά στην Λάμια, τις Μικροθήβες του Βόλου, τη Νίκαια της Λάρισας και τα Τέμπη.

    Την Εθνική Οδό Τρικάλων - Καλαμπάκας απέκλεισαν το μεσημέρι αγρότες, στο ύψος του κόμβου Βασιλικής στο νομό Τρικάλων. Ο δρόμος θα παραμείνει κλειστός και τις επόμενες ώρες, ενώ η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται από παρακαμπτήρια οδό.Μπλόκο των αγροτών υπάρχει στην Τσαριτσάνη, στον παρακαμπτήριο δρόμο Λάρισας - Ελασσόνας - Κατερίνης, ενώ τρακτέρ έχουν συγκεντρωθεί στη Βασιλική Τρικάλων και στο Γερακάρι Αγιάς.

    Κλειστές λόγω των αγροτικών κινητοποιήσεων παραμένουν οι συνοριακές διαβάσεις του Προμαχώνα, της Εξοχής και του Ορμενίου Έβρου, καθώς και τα τελωνεία Κήπων και Δοϊράνης, ενώ από τις 11.00 το πρωί έκλεισε και πάλι, επ' αόριστον, το τελωνείο των Ευζώνων.

    Οι αγρότες επιτρέπουν κατά διαστήματα τη διέλευση φορτηγών που μεταφέρουν ευπαθή προϊόντα.

    Στην Βόρεια Ελλάδα τρακτέρ κλείνουν την Εγνατία Οδό στην Κουλούρα, μεταξύ Βέροιας και Θεσσαλονίκης, στον Στρυμόνα και τα Κερδύλια Σερρών και την Χρυσούπολη Καβάλας.

    Στη Θεσσαλονίκη, στη μιάμιση μετά το μεσημέρι, αγρότες έκλεισαν για μια ώρα τον κόμβο, στα διόδια των Μαλγάρων. Στο μπλόκο των Μαλγάρων βρίσκονται και κτηνοτρόφοι, οι οποίοι διεκδικούν οικονομική ενίσχυση 50 ευρώ ανά αιγοπρόβατο και 250 ευρώ ανά αγελάδα, αποζημιώσεις για την καλοκαιρινή ξηρασία και έλεγχο της αγοράς και των τιμών κτηνοτροφικών προϊόντων κ.α.

    Τον κόμβο των Γρεβενών στην Εγνατία Οδό ανακοίνωσαν ότι θα κλείσουν στις έξι το απόγευμα αγρότες της περιοχής, ενόσω θα διαρκεί η συνάντηση του πανελληνίου συντονιστικού οργάνου τους, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

    Αγρότες έχουν συγκεντρώσει τρακτέρ και στη λίμνη Πολυφύτου, ενώ παραμένει κλειστός ο δρόμος Κοζάνης - Πτολεμαΐδας, στο ύψος της ΑΕΒΑΛ.

    Κλειστός είναι, επίσης, ο κόμβος στην Εγνατία Οδό στο ύψος της Κουλούρας Ημαθίας, προς τη Βέροια. Κλειστή η Εγνατία οδός και στο νομό Ιωαννίνων στο τμήμα Ηγουμενίτσας Μετσόβου στο ύψος της Πεδινής.Επίσης,κλειστή είναι η εθνική Αντιρρίου-Ιωαννίνων,στις γέφυρες του Αχελώου και του Ευήνου.

    Την απόφαση να παραμείνουν στη θέση " Πλατάνι", συνεχίζοντας τον αποκλεισμό της εθνικής οδού Χανίων -Ηρακλείου πήραν το μεσημέρι οι αγρότες των Χανίων.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ομοσπονδίας αγροτικών συλλόγων του νομού Ηλία Χαλακατεβάκη, "μετά και τις νέες δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης δεν προέκυψε κάτι θετικό και αποφασίστηκε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων"

    Οι αγρότες των Χανίων που αύριο το πρωί θα αποκλείσουν ξανά τις δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες του νομού εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την απόφαση των αγροτών του Ηρακλείου να προχωρήσουν από αύριο το μεσημέρι σε αποκλεισμό της εθνικής οδού στη θέση " Λινοπέραματα".Έντονες οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσηςΓια παιγνίδι εντυπώσεων απέναντι στους αγρότες κατηγόρησε την κυβέρνηση ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου τονίζοντας ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε σύγχιση, αμηχανία και πανικό.

    Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο για τους αγρότες και ουσιαστικά είναι αυτή που με την πολιτική που ακολούθησε επί πέντε χρόνια υποκινεί τις κινητοποιήσεις.

    Το παρελθόν λαϊκισμού της ΝΔ στα ζητήματά τους το πληρώνει σήμερα η κυβέρνηση, είπε και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν κηδεμονεύει τους αγώνες των αγροτών .

    Ξεκαθάρισε για μια ακόμη φορά ότι για τον αποκλεισμό ή μη των δρόμων αποφασίζουν οι αγρότες και η κυβέρνηση πρέπει να πει ξεκάθαρα τη θέση της ώστε να μην επιβαρύνεται το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

    Το μπλόκο των αγροτών στο Κάστρο Βοιωτίας επισκέφθηκε o Αλέξης Τσίπρας.Μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις: "Οι αγρότες αγωνίζονται για επιβίωση. Παλεύουν για να διατηρήσουν την παραγωγή, για να διατηρήσουν το επάγγελμα που βρήκαν από τους παππούδες και τους πατεράδες τους. Αυτό δεν αντιμετωπίζεται με επικοινωνιακούς τρόπους. Η τακτική του «γράψε Κώστα» και της κοροϊδίας, μας τελείωσε. Από εδώ και μπρος η κυβέρνηση πρέπει να δώσει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για αναζωογόνηση του χώρου της υπαίθρου, που θα μπορέσουν να δώσουν προοπτική και μέλλον στην αγροτική οικονομία".

    Ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γιώργος Καρατζαφέρης στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ορεστιάδα και την Αλεξανδρούπολη, συναντήθηκε με τους αγρότες στα μπλόκα του Νομού Έβρου και συζήτησε για τα προβλήματα τους.

    Είδηση: 18162

    [02] Στις Βρυξέλλες η Ν. Μπακογιάννη

    Ευρώπη

    Ομιλία στο European Policy Centre στις Βρυξέλλες με θέμα "Ο κόσμος το 2009: Η χρονιά της Ευρώπης;" πραγματοποίησε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας του ΟΑΣΕ από την Ελλάδα. "Η Ελλάδα αναλαμβάνει την Προεδρία του ΟΑΣΕ σε μια συγκυρία κατά την οποία η επίτευξη ασφάλειας στην περιοχή μας γίνεται όλο και πιο περίπλοκη. Σε καιρούς που οι ραγδαίες, απρόβλεπτες αλλαγές φαίνονται να είναι η μοναδική σταθερά στις διεθνείς σχέσεις", τόνισε η κ. Μπακογιάννη, για να συμπληρώσει: "Υπό τις συνθήκες αυτές, πιστεύω ότι ο ΟΑΣΕ παραμένει ένα ζωτικό σημείο αναφοράς εντός του πλαισίου του ΟΗΕ. Ο ΟΑΣΕ είναι ο μοναδικός περιφερειακός θεσμός που ενσωματώνει τον ευρύτερο ευρωατλαντικό χώρο και την ευρωασιατική περιοχή. Επίσης, πηγάζει από μια μοναδική, φιλόδοξη έννοια της ασφάλειας, βασισμένη σε κοινές αξίες, και δεσμεύσεις καθώς και τη θεμελιώδη αξία του σεβασμού της αξιοπρέπειας του ατόμου".

    Όπως δήλωσε η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών: "Οι τρεις αρχές που θα καθοδηγήσουν την Ελληνική Προεδρία είναι οι εξής:

    1. Η επιδίωξη συνεργασίας μεταξύ όλων των συμμετεχόντων κρατών για την προώθηση της συνεταιρικής, αδιαίρετης και σφαιρικής ασφάλειας.

    2. Η επιδίωξη μιας στρατηγικής για τον σχεδιασμό πιο αποτελεσματικών τρόπων υλοποίησης των κοινών μας στόχων για την εγγύηση της σταθερότητας, της ασφάλειας και της συνεργασίας στην περιοχή του ΟΑΣΕ.

    3. Το μέλημα για συμμετρία των προσπαθειών για την αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών και παλαιών προκλήσεων.

    Χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλο περισσότερο από ποτέ, και γι'αυτό, ως ελληνική Προεδρία, δίνουμε την υπόσχεση για τη σφυρηλάτηση ισχυρότερων δεσμών μεταξύ μας".

    Αναφερόμενη στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, η κ. Μπακογιάννη τόνισε: "Η Ελλάδα συμμετείχε τα τελευταία χρόνια σε διαπραγματεύσεις με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας σχετικά με την ονομασία της υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Παρά την καλή μας θέληση και τις ειλικρινείς μας προσπάθειές, οι διαπραγματεύσεις αυτές δεν στέφθηκαν με επιτυχία. Η Ελλάδα ανησυχεί ιδιαίτερα για το μονοπώλιο της χρήσης του ονόματος Μακεδονία από την ΠΓΔΜ, κι όχι για συναισθηματικούς λόγους. Γεωγραφικά, πάνω από το 50% της ευρύτερης περιοχής της Μακεδονίας ανήκει στην Ελλάδα. Θα πρέπει να βρεθεί μια λύση που να αντικατοπτρίζει την γεωγραφική και πολιτική πραγματικότητα. Επιθυμούμε μια αμοιβαίως αποδεκτή λύση, μια συμφωνία χωρίς νικητές και ηττημένους. Ωστόσο, η κυβέρνηση Γκρουέφσκι φαίνεται αποφασισμένη να επιχειρίσει να αποκομίσει πολιτικά οφέλη από έναν κοντόφθαλμο λαϊκισμό. Οι πρόσφατες αποφάσεις στην ΠΓΔΜ απλά επιβεβαιώνουν στον κόσμο ότι οι κυβερνώντες δεν πιστεύουν στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη". Από την ομιλία της Ελληνίδας ΥΠΕΞ, δεν έλειψαν οι αναφορές στα ελληνοτουρκικά ζητήματα, για τα οποία είπε: "Η Τουρκία έχει κάνει ορισμένα βήματα προς τα εμπρός στο πλαίσιο της διαδικασίας μεταρρυθμίσεων. Υπάρχουν, ωστόσο, πολλά εκκρεμή ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Τα ζητήματα αυτά αφορούν π.χ. την εδραίωση του δημοκρατικού συστήματος στη χώρα, καθώς και τον σεβασμό των μειονοτικών δικαιωμάτων, της ελευθερίας έκφρασης και των θρησκευτικών ελευθεριών. Υπό το ίδιο πνεύμα, οι σχέσεις καλής γειτονίας και ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο είναι επίσης ζωτικής σημασίας. Έχοντας παρακολουθήσει την παρουσία της Τουρκίας στη Μ. Ανατολή, ελπίζουμε ότι θα δείξει την ίδια αποφασιστικότητα στις προσπάθειές της για μεγαλύτερη ασφάλεια και σταθερότητα κατά μήκος των συνόρων της, συμπεριλαμβανομένων των συνόρων της με την Ευρώπη".

    Η κ. Μπακογιάννη αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατη κρίση στον Καύκασο, αλλά και στη σύγκρουση στη Γάζα, λέγοντας: "Η αποτυχία μας να επιβάλλουμε κατάπαυση του πυρός εγκαίρως πρέπει να μας γίνει μάθημα. Σίγουρα αναλήφθηκαν πρωτοβουλίες, και η ανθρωπιστική βοήθεια και οι επισκέψεις αντιπροσωπείας των Ευρωπαίων ηγετών στην περιοχή δεν είναι απλά συμβολικές χειρονομίες αλληλεγγύης. Αντιθέτως, οι ενέργειές μας μεσούσης της σύγκρουσης αντικατόπτριζαν ξεκάθαρα την ανάγκη να βρεθεί η Ευρώπη στο επίκεντρο των γεγονότων. Είτε μέσω της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας είτε μέσω διπλωματικών προσπαθειών για τον τερματισμό της βίας, δεδομένου του ηθικού καθήκοντος της Ευρώπης να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο σε αυτόν τον απρόβλεπτο και περίπλοκο κόσμο".

    Tέλος για την πρόσφατη ανάδειξη του κ. Ομπάμα και τις ευρωεκλογές, η κ. Μπακογιάννη είπε: "Με την ανάληψη καθηκόντων από τη νέα αμερικανική κυβέρνηση, πρέπει να αξιολογήσουμε τον διεθνή ρόλο που καλείται να παίξει η Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να συμβάλει στην παγκόσμια ειρήνη και στη σταθερότητα. Χρειαζόμαστε μια ισχυρή Ευρώπη με μία φωνή. Δεν τρέφω αυταπάτες ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στους κόλπους της Ευρώπης αλλά θα ήθελα να δω μια Ευρώπη που να δρα επί ίσοις όροις και συμπληρωματικά με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, Αναδεικνύοντας την ήπια ισχύ που μπορεί να μετατραπεί σε πραγματική έξυπνη ισχύ εάν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα.

    Οι ευρωεκλογές μας καλούν όλους να εγκαταλείψουμε την αδράνεια και να αναλάβουμε δράση. Κι αυτή τη φορά, δεν καλούμαστε να επιλέξουμε μεταξύ αριστεράς και δεξιάς, μεταξύ φιλελεύθερων, σοσιαλιστών και συντηρητικών.

    Αλλά κυρίως μεταξύ των υπέρμαχων και των πολέμιων της Ευρώπης. Μεταξύ αντίθετων κοσμοαντιλήψεων και ανταγωνιστικών απόψεων για το μέλλον, μεταξύ της δέσμευσης για στήριξη της ευρωπαϊκής συνεργασίας και της αυτο-απομόνωσης.

    Όσοι πολεμούν την Ευρώπη έχουν καταβάλει κάθε προσπάθεια για να δηλητηριάσουν την κοινή γνώμη ώστε να την καταψηφίσει. Ήρθε η ώρα να δώσουμε στους λαούς μας τους λόγους να υποστηρίξουν μια ενωμένη Ευρώπη. Αυτή τη μάχη μπορούμε να την κερδίσουμε".

    Είδηση: 18165

    [03] Πρώτο βήμα διαλόγου για τη Παιδεία

    Ελλάδα -

    Πολιτική

    Το πρώτο βήμα για την έναρξη του εθνικού διαλόγου για όλα τα θέματα της εκπαίδευσης, με προτεραιότητα τις αλλαγές στο Λύκειο και το εξεταστικό, έκανε ο υπουργός Παιδείας. Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος έστειλε επιστολή προς τα κόμματα, με την οποία τα καλεί να ορίσουν τον εκπρόσωπό τους, που θα μετάσχει στην Πολιτική Επιτροπή για τον διάλογο. Σύμφωνα με πληροφορίες, τον πρώτο λόγο, θα έχει το Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ την ευθύνη για τις αλλαγές που θα υιοθετηθούν θα έχει η Πολιτική Επιτροπή, στην οποία επίσης θα συζητηθεί το χρονοδιάγραμμα του διαλόγου.

    Είδηση: 18167

    [04] Απόηχοι της ιστορίας του «ηθοποιού του Αττίλα»

    Ειδήσεις

    Η Τουρκία θα εκτεθεί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΑ) αν δεν ξεκινήσει αμέσως έρευνα σχετικά με τα όσα είπε ο τούρκος ηθοποιός Ατίλα Ολγκάτς.Κι αυτό για το ενδεχόμενο το Δικαστήριο να κάνει δεκτή, πιθανή προσφυγή, πράγμα που δεν αποκλείεται, δηλώνει ο τούρκος Ριζά Τουρμέν, πρώην δικαστής στο ΕΔΑΑ.

    Σε δήλωσή του που δημοσιεύεται σήμερα στην τουρκική εφημερίδα "Μιλιέτ", ο κ. Τουρμέν τονίζει ότι "το Δικαστήριο θα αξιολογήσει την προσφυγή, από δύο πλευρές, πρώτον ως προς τη θανάτωση και δεύτερον ως προς την έρευνα. Αν υπάρχει θανάτωση, αυτό θα εξεταστεί από πλευράς χρόνου. Η Τουρκία, αποδέχτηκε το δικαίωμα ατομικής προσφυγής στο Δικαστήριο, το έτος 1987. Ο ισχυρισμός για τη θανάτωση, όμως, αφορά το έτος 1974. Συνεπώς το Δικαστήριο θα απορρίψει την προσφυγή για τη θανάτωση. Αλλά αν οι Ελληνοκύπριοι προσφύγουν, το Δικαστήριο θα κάνει δεκτή την προσφυγή αν διαπιστώσει ότι υπάρχει συνεχής αμέλεια ως προς τη σχετική έρευνα, ακόμη κι αν το γεγονός έχει συμβεί το 1974.Προκειμένου να μην περιέλθει σε δυσμενή θέση ενώπιον του Δικαστηρίου, η Τουρκία πρέπει να κινηθεί αμέσως για διενέργεια αποτελεσματικής έρευνας, από την ημερομηνία που έγινε γνωστό το γεγονός. Εάν η Τουρκία δεν πει, ξεκίνησα έρευνα μόλις έγινε γνωστό το γεγονός, για να διαπιστωθεί αν ο ηθοποιός πήρε ή όχι μέρος στον πόλεμο, θα περιέλθει σε δύσκολη θέση".

    "Η κυπριακή κυβέρνηση θα ασχοληθεί μελετημένα, σοβαρά και υπεύθυνα"

    Η κυπριακή κυβέρνηση θα ασχοληθεί μελετημένα, σοβαρά και υπεύθυνα για το θέμα, που προκύπτει από την ομολογία του Τούρκου ηθοποιού Αττίλα Ολγκάτς για την εκτέλεση 10 Ελληνοκυπρίων, κατά την τουρκική εισβολή του 1974, προκειμένου «να αξιοποιηθούν οι όποιες δυνατότητες δίνονται μέσα από αυτό το γεγονός για να βοηθήσουμε την υπόθεσή μας και συγκεκριμένα την υπόθεση των αγνοουμένων», δήλωσε σήμερα ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου.

    Στη συνάντηση του με τους δημοσιογράφους, τόνισε ότι η κυβέρνηση θα αποφύγει τις πολλές δηλώσεις, «γιατί τα ζητήματα αυτά είναι πολύ ευαίσθητα και δεν θέλουμε με τις πολλές δηλώσεις να κάνουμε το θέμα πιο δύσκολο ή ενδεχομένως να κάνουμε κακό ή να μειώσουμε τις όποιες πιθανότητες υπάρχουν για να αξιοποιηθεί το όλο θέμα προς το καλό της Κύπρου και για τους αγνοουμένους».

    Ο κ. Στεφάνου απέρριψε δηλώσεις εκπροσώπων κομμάτων ότι η κυπριακή κυβέρνηση «Λίγο ή πολύ, θέλει να θυσιάσει και αυτό το θέμα στο βωμό του καλού κλίματος για τις συνομιλίες»

    «Θέλω να υπογραμμίσω ότι εμείς, ως κυβέρνηση, θα συνεχίσουμε να είμαστε σοβαροί και υπεύθυνοι για τέτοια πολύ σοβαρά, ευαίσθητα, θέματα, γιατί σε τέτοιου είδους ζητήματα, μπορεί μέσα από τις πολλές δηλώσεις, να κάνουμε κακό. Και επαναλαμβάνω, το θέμα των αγνοουμένων είναι πολύ ευαίσθητο θέμα, το οποίο όλοι πρέπει να το προσέχουμε».

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο εκπρόσωπος είπε ότι «υπάρχουν πληροφορίες ότι ενδεχομένως Ελληνοκύπριοι αγνοούμενοι είναι θαμμένοι σε τάφους σε χώρους στρατοπέδων των κατοχικών στρατευμάτων», προσθέτοντας ότι είναι θέμα, το οποίο έχει εγερθεί από τον πρόεδρο Χριστόφια στον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, και κάποια στιγμή, αφού προχωρήσουν οι διαδικασίες, «ασφαλώς θα συζητηθεί».

    Σε ερώτηση ποια είναι η επίσημη θέση της κυπριακής κυβέρνησης για το θέμα των Τουρκοκυπρίων αγνοουμένων από τις διακοινοτικές ταραχές του 1963-64 και την τουρκική εισβολή του 1974, ανέφερε ότι «υπάρχει μια διαδικασία, που έχει ξεκινήσει από το 2005 μέσα από την Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους (ΔΕΑ), στην οποία διερευνώνται θέματα για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων και από το 1963-64 και από το 1974.

    Επισήμανε ότι, επειδή αυτά τα θέματα είναι ευαίσθητα, «είναι και θέματα που πέρα από την πολιτική τους διάσταση, είναι πρώτα και κύρια ανθρωπιστικά θέματα, έχουν ανθρώπινο πόνο, γι' αυτό σεβόμενοι τον ανθρώπινο πόνο θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να αφήσουμε τη ΔΕΑ να κάνει τη δουλειά της, γιατί όντως γίνεται μια καλή δουλειά, γιατί γίνεται ταυτοποίηση οστών αγνοουμένων και έχουμε και κάποια αποτελέσματα».

    Επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι «δεν φθάνει μόνο να βρούμε τάφους ή να ανοίξουμε τάφους, να ταυτοποιήσουμε τα οστά, αλλά υπάρχει και υποχρέωση από μέρους της Τουρκίας να συμβάλει και να ενεργήσει, ώστε να διαλευκανθούν οι συνθήκες», προσθέτοντας πως «είναι γι' αυτό, που χρειάζεται και η Τουρκία να ανοίξει και τα αρχεία της και να εργαστεί και προς αυτήν την κατεύθυνση».

    Ο κ. Στεφάνου ανέφερε «το ότι έχουν γίνει εγκλήματα πολέμου, τουλάχιστον για μας, είναι δεδομένο».

    «Η ΔΕΑ έχει συγκεκριμένους όρους εντολής και κάνει ένα πολύ συγκεκριμένο έργο. Κανένας δεν μπορεί να φοβηθεί από την αλήθεια, εκτός αν έχει ενοχή», τόνισε ο Κύπριος εκπρόσωπος.

    Είδηση: 18172

    [05] Έφυγε ο μαέστρος Διονύσης Αποστολάτος

    Ειδήσεις

    Τη μάχη με τη ζωή έχασε ο Κεφαλονίτης μαέστρος, συνθέτης και ενορχηστρωτής Διονύσης Αποστολάτος. Τις τελευταίες ημέρες νοσηλευόταν στην εντατική του νοσοκομείου "Παπαδημητρίου" στα Μελίσσια Αττικής, με σοβαρό καρδιακό επεισόδιο. Στα 65 χρόνια προσφοράς του στην ελληνική μουσική έγραψε σχεδόν 5.000 τραγούδια, δίδαξε 6.000 μαθητές και συνεργάστηκε με τα μεγαλύτερα ονόματα του σύγχρονου ελληνικού πενταγράμμου. Η κηδεία του θα γίνει την Τετάρτη 28 Ιανουαρίου, από το νεκροταφείο Μελισσίων.

    Ο Διονύσης Αποστολάτος γεννήθηκε στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς. Φοίτησε στο Εθνικό Ωδείο της Αθήνας και είχε πλούσια και πολύπλευρη δράση στο χώρο του χορωδιακού τραγουδιού.

    Ως διευθυντής της "Επτανησιακής Χορωδίας - Μαντολινάτας" έγινε γνωστός ανά το πανελλήνιο από τις πολλαπλές ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εμφανίσεις και εκπομπές του στην περίοδο 1960-1975.

    "Ανέβασε" την Επτανησιακή και Αθηναϊκή καντάδα στο Ωδείο "Ηρώδου του Αττικού" επί τέσσερα καλοκαίρια στη δεκαετία του 1960 και του 1970, ενώ έδωσε εκατοντάδες συναυλίες στην Αθήνα και άλλες πόλεις της χώρας, αλλά και σε πολλές πόλεις του εξωτερικού.

    Για την ανιδιοτελή προσφορά του σε παιδιά πάσχοντα από μεσογειακή αναιμία έχει τιμηθεί με το χρυσό και αργυρό Σταυρό του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

    Επίσης, έχει τιμηθεί με δύο πρώτα βραβεία σε διαγωνισμό παιδικών χορωδιών το 1983 στην τότε ΕΡΤ.

    Για την πολύχρονη προσφορά του στο Χορωδιακό Τραγούδι η "Ενωση Χορωδιών Ελλάδος" του απένειμε την ανώτατη τιμητική διάκριση της Ενωσης - χρυσό μετάλλιο με δίπλωμα περγαμηνής.

    Το Φεβρουάριο του 2001, σε ειδική τελετή στο Δημαρχείο Αθηνών, ο τότε δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος του απένειμε το Μετάλλιο της Πόλεως των Αθηνών μετά περγαμηνής, για το σύνολο του έργου του και τη μεγάλη προσφορά του στη διάδοση του χορωδιακού τραγουδιού.

    Υπήρξε τακτικό μέλος και έφορος εκδηλώσεων του Συνδέσμου "Ελλήνων συνθετών" και ιδρυτής της "Ιονίου Μουσικής Σχολής". Μέχρι σήμερα ήταν σύμβουλος επί των καλλιτεχνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων της Μουσικής Εταιρείας "Διονύσης Λαυράγκας".

    Εχει "γράψει" 20 και πλέον μεγάλους δίσκους με χορωδιακά τραγούδια και δυωδίες με τη γυναίκα του Καίτη Αποστολάτου.

    Πρόσφατα, η Μουσική Εταιρεία "Warner Music" τους απένειμε χρυσό δίσκο για τη φωνητική διδασκαλία που έκανε η Καίτη Αποστολάτου και για την εναρμόνιση και διεύθυνση των χορωδιακών τραγουδιών που έκανε ο Διονύσης Αποστολάτος στο δίσκο του Σταμάτη Σπανουδάκη "Ο μαρμαρωμένος βασιλιάς".

    Εχει πλούσιο συνθετικό έργο και έχει διασκευάσει, μεταγράψει και εναρμονίσει εκατοντάδες τραγούδια για ανδρικές, μικτές, γυναικείες και παιδικές χορωδίες.

    Στην πολύχρονη μουσική σταδιοδρομία του ίδρυσε σχολές χορωδίας συνοδεία μαντολινάτας στους δήμους Αθηναίων, Νέας Σμύρνης, Μεταμόρφωσης, Πεύκης, στην κοινότητα Παλαιάς Πεντέλης, στους πολιτιστικούς συλλόγους "αδελφότητας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιώς", στο σύλλογο "Εύγερος" Κεφαλληνίας και στον Αγιο Παντελεήμονα Αχαρνών.

    Είδηση: 18169

    [06] Ημερίδα της ΕΡΤ για το μέλλον του ραδιοφώνου

    Για το μέλλον του ραδιοφώνου στο νέο ψηφιακό περιβάλλον συζήτησαν ακαδημαϊκοί, τεχνικοί και δημοσιογράφοι στην ημερίδα της ΕΡΤ με θέμα "Νέες τεχνολογίες και ραδιόφωνο" που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ζάππειο Μέγαρο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 70 χρόνια της ελληνικής ραδιοφωνίας (Μάιος 1938-Δεκέμβριος 2008).

    Το συντονισμό της ημερίδας είχε ο καθηγητής Στέλιος Παπαθανασόπουλος, πρόεδρος Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών και ομιλητές ήταν οι: Χρήστος Καψάλης, διευθυντής Εργαστηρίου ασυρμάτου και επικοινωνίας μεγάλων αποστάσεων του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Γιώργος Σταματόπουλος, διευθυντής ειδήσεων του "Flash", Γιώργος Κατσιγιάννης, τεχνικός διευθυντής του "City 99,5" , Ματθαίος Τσιμιτάκης, δημοσιογράφος "Radio Bubble", Αγγελική Γαζή, διδάκτωρ Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μιχάλης Κυριακίδης, προϊστάμενος ειδήσεων ΕΡΑ και Σωκράτης Κατσούδας διευθυντής Πολυμέσων ΕΡΤ.

    Στις παρεμβάσεις τους οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην ακμή και την παρακμή του ραδιοφώνου ως προπομπού της τηλεοπτικής "έκρηξης", η οποία με τη σειρά της λειτούργησε ανασταλτικά στην ανάπτυξή του.

    Μίλησαν για την πορεία του ραδιοφώνου προς το μέλλον και τις νέες τεχνολογίες, το επόμενο βήμα στην ακρόαση, το διαδικτυακό ραδιόφωνο.

    Έκαναν λόγο για όσους βρίσκονται πίσω από τα μικρόφωνα, τις κονσόλες, τα πικ-απ και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τους ανθρώπους της ραδιοφωνίας που εργάζονται για το "όνειρο", για "το μέσο που μειώνει τις αποστάσεις και μας φέρνει όλους πιο κοντά".

    Συζήτησαν πώς οι εργαζόμενοι στο ραδιόφωνο βιώνουν αυτές τις αλλαγές της τεχνολογίας και έκαναν προτάσεις τεχνολογικής αναβάθμισης όπως πχ να μικρύνουν οι συσκευές.

    Συμφώνησαν ότι η εξέλιξη είναι τεράστια και ότι η σχέση ανάμεσα στην τεχνολογία και την επικοινωνία με το κοινό είναι διαλεκτική, υπάρχει αλληλεξάρτηση, ακόμη ότι η νέα τεχνολογία οδηγεί στη διεύρυνση του ακροατηρίου, αλλά και σε περισσότερα δεδομένα, περισσότερες υπηρεσίες δηλαδή στον ακροατή και όχι μόνο μετάδοση ήχου.

    Τέλος, αναρωτήθηκαν κατά πόσο είμαστε έτοιμοι να ζήσουμε το τέλος του αναλογικού ραδιοφώνου και να περάσουμε στο ψηφιακό, για να καταλήξουν ότι εκείνο που προσελκύει τελικά το χρήστη, τον ακροατή, είναι το περιεχόμενο και όχι η τεχνολογία.

    Είδηση: 18175

    [07] Νέα διεθνής διάκριση για τον Εξάντα

    Μια ακόμη διεθνής διάκριση για τον "Εξάντα", την εκπομπή του Γιώργου Αυγερόπουλου. Το ντοκυμαντέρ "Το αίμα του Κουάν-Κουάν" κέρδισε το βραβείο της κριτικής επιτροπής του διεθνούς φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε στην Μπιαρίτζ της Γαλλίας το περασμένο Σάββατο. Πρόκειται για την δεύτερη βράβευση έλληνα κινηματογραφιστή στην πολυετή ιστορία του φεστιβάλ.

    Η αρχή έγινε για τη χώρα μας το 2007, όταν ο Γιώργος Αυγερόπουλος κατέκτησε το Αργυρό FIPA στην κατηγορία «Grands reportages et faits de sociΓ©tΓ©» για το ντοκιμαντέρ του «Δέλτα, Οι βρώμικες δουλειές του Πετρελαίου».

    Εφέτος, η κριτική επιτροπή, επέλεξε καταρχάς το ντοκιμαντέρ «Το Αίμα του Κουάν Κουάν», για το διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ ανάμεσα σε εκατοντάδες ταινίες απ' όλο τον κόσμο. Η ταινία προβλήθηκε δύο φορές στις κινηματογραφικές αίθουσες Gare du Midi και CinΓ©ma le Royal στις 21 και 23 Ιανουαρίου αντίστοιχα, παρουσία του κοινού και της κριτικής επιτροπής.

    Το Σάββατο 24/1, μετά από μια συνεδρίαση 3 ωρών, η επιτροπή των Νέων βράβευσε το «Αίμα του Κουάν Κουαν» για την αισθητική της καθώς και για τα ερωτήματα που θέτει το ντοκιμαντέρ. Κατά τη διάρκεια μιας συγκινητικής τελετής, οι νέοι από τις χώρες της Ευρώπης που αποτελούσαν την κριτική επιτροπή, παρέδωσαν το βραβείο στα χέρια του σκηνοθέτη και δημιουργού του Εξάντα. «Μας άγγιξε και μας συγκίνησε» είπαν «για την αποκαλυπτική και διεισδυτική του ματιά στα προβλήματα που δημιουργούν οι πολυεθνικές πετρελαϊκές εταιρείες στους ανθρώπους και τον πλανήτη γη». Ενώ ο Πρόεδρος του Φεστιβάλ εξείρε «την κινηματογραφική ματιά της ταινίας καθώς και το αισθητικό και καλλιτεχνικό της επίπεδο».

    Ο Γιώργος Αυγερόπουλος ευχαρίστησε την κριτική επιτροπή του ΦΙΠΑ σημειώνοντας το πόσο σημαντικό είναι να υπάρξει συλλογική πίεση προκειμένου οι πολυεθνικές πετρελαϊκές εταιρείες να αλλάξουν την ανεύθυνη συμπεριφορά τους και να προστατέψουν το περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιούνται και τις κοινότητες που ζουν σε αυτά.

    «Το Αίμα του Κουάν Κουάν», που προβλήθηκε από τη ΝΕΤ τον περασμένο Νοέμβριο, αποκαλύπτει την καταστροφή της Αμαζονίας του Εκουαδόρ -της περιοχής με την μεγαλύτερη βιοποικιλότητα στον πλανήτη- από την Texaco και την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της χώρας.

    Kαι είναι αφιερωμένο στις φυλές Tetetes και Sansahuaris που οι φωνές τους σίγησαν για πάντα στην αυγή του 21ου αιώνα εξαιτίας της... «ανάπτυξης» στην περιοχή.

    Είδηση: 18166

    [08] Ζητείται οικόπεδο για νέες φυλακές στην Κέρκυρα

    Στο στόχο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την ανέγερση νέων φυλακών στην Κέρκυρα, αναφέρθηκε, σήμερα, ο υπουργός Νίκος Δένδιας, κατά την επίσκεψη του στο σωφρονιστικό κατάστημα του νησιού και τα δύο γυμνάσια που βρίσκονται δίπλα στο κτίριο. Ο κ. Δένδιας επεσήμανε ότι βρίσκεται ήδη σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την εξεύρεση οικοπέδου και σε περίπτωση που δεν ευδοκιμήσει η προσπάθεια αυτή το υπουργείο Δικαιοσύνης θα δώσει στη νομαρχία τα απαιτούμενα κονδύλια για αγορά της έκτασης.

    Είδηση: 18164

    [09] Στην τελική ευθεία ο διαγωνισμός για την Ολυμπιακή

    Πολιτική

    Την προσεχή Παρασκευή λήγει η προθεσμία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για την εξαγορά των τριών εταιρειών της Ολυμπιακής . Ένδεκα υποψήφιοι επενδυτές έχουν υποβάλλει δεκαεπτά μη δεσμευτικές προσφορές. Ο Υπουργός Μεταφορών, μετά την ενημέρωση του Πρωθυπουργού για το χρονοδιάγραμμα ιδιωτικοποίησης της Ολυμπιακής, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την τελική έκβαση της πώλησης.

    Στην πλέον κρίσιμη φάση εισήρθε η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ομίλου της Ολυμπιακής .

    Την επόμενη Παρασκευή 30 Ιανουαρίου τα μεσάνυχτα ώρα Λονδίνου ολοκληρώνεται η προθεσμία για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών για ΠΑΝΘΕΟΝ, Τεχνική Βάση και Επίγεια Εξυπηρέτηση

    Στα μέσα της επόμενης εβδομάδας οι σύμβουλοι ιδιωτικοποίησης ανακοινώνουν το όνομα ή τα ονόματα των επενδυτών.

    Τέλη Φεβρουαρίου οι επενδυτές εξαγοράζουν καταρχήν το 49% των εταιρειών που απέκτησαν.

    Το Μάρτιο, αφού υλοποιηθεί ο όρος πώλησης για κάλυψη και των άγονων γραμμών με υποχρεωτική συμμέτοχη των επενδυτών στο σχετικό διαγωνισμό, οι επενδυτές αποκτούν και το υπόλοιπο 51% των τριών εταιρειών της Ολυμπιακής.

    Το Μάρτιο τίθενται σε ακαθάριστη οι ολυμπιακές αερογραμμές και η Ολυμπιακή Αεροπορία Υπηρεσίες και μπαίνουν σε εφαρμογή τα μετρά για τους εργαζόμενους

    Την άνοιξη ανοίγει φτερά η νέα ολυμπιακή με το ίδιο σήμα και μικρότερη κατά περίπου 65% σε ότι αφορά το πτητικό έργο

    Για το χρονοδιάγραμμα ιδιωτικοποίησης ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό ο υπουργός Μεταφορών, Ευριπίδης Στυλιανίδης

    "Έχουν προσδιοριστεί, όπως γνωρίζετε, τα χρονοδιαγράμματα. Αναμένουμε την ημερομηνία κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών και πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά", δήλωσε σχετικά με τον διαγωνισμό για την Ολυμπιακή.

    Έντεκα υποψήφιοι επενδυτές έχουν υποβάλλει 17 μη δεσμευτικές προσφορές

    Παρ' ότι ο επενδυτής θα αποκτήσει τις Ολυμπιακές Αερογραμμές με μικρότερο από το σημερινό πτητικό έργο, έχει τη δυνατότητα άμεσης ανάπτυξης της εταιρεία από την επόμενη κιόλας μέρα.

    "Αν χρειάστηκε λίγη προσπάθεια από τη ΝΔ ώστε να διαλυθεί η Ολυμπιακή τότε με συστηματική προσπάθεια φανταστείτε τι μπορούν να κάνουν", σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΟΣ, Κυριάκος Βελόπουλος.

    Είδηση: 18161

    [10] Συνεργασία Παπανδρέου-Αναλυτή

    Πολιτική

    Η οικονομική κρίση με άξονα την στήριξη των μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων ήταν το αντικείμενο της συνάντησης του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ, στο γραφείο του στη Βουλή, με τον Πρόεδρο του Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής, Νίκο Αναλυτή. Ο κύριος Παπανδρέου εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικός κατά της κυβέρνησης για το γεγονός ότι δεν έχει συσταθεί ακόμη το Ταμείο κατά της φτώχειας. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για κυβερνητική ολιγωρία για έλλειψη σχεδιασμού και για αναξιοπιστία που πλήττει όλο και περισσότερους πολίτες. Από την πλευρά του ο κ. Αναλυτής είπε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι το Tαμείο δεν έχει ακόμα διοικητικό συμβούλιο και ότι φέτος το πόσο ενίσχυσής του είναι 350 εκατ. ευρώ, εκ των όποιων τα 260 εκατ. θα δοθούν στο επίδομα θέρμανσης.

    Είδηση: 18159

    [11] A.Τσίπρας: Περισσότερα στοιχεία για Κούνεβα

    Πολιτική

    Συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο, είχε σήμερα Δευτέρα ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, μετά από αίτημά του, για το θέμα της συνδικαλίστριας Κωνσταντίνας Κούνεβα. Όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση, ο κ. Τσίπρας: "Είχα την ευκαιρία να επικοινωνήσω με τον Υπουργό και να του εκφράσω την έντονη δυσαρέσκειά μας γιατί οι έρευνες που διεξάγει η Ελληνική Αστυνομία για τη δολοφονική απόπειρα εναντίον της Κωνσταντίνας Κούνεβα, ήταν άκαρπες και δεν κατευθύνθηκαν εκεί που έπρεπε να κατευθυνθούν. Καθώς επίσης να του εκφράσω την ανησυχία μας διότι, αν αυτή η υπόθεση κουκουλωθεί, θα σημαίνει ότι η χώρα μας μετατρέπεται σε Κολομβία, όπου θα έχουμε δολοφονικές απόπειρες εναντίων συνδικαλιστών οι οποίες ποτέ δεν θα διαλευκαίνονται. Ο υπουργός άκουσε με προσοχή τις θέσεις μας και δεσμεύτηκε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν από την πλευρά του ώστε από εδώ και στο εξής οι έρευνες να κατευθυνθούν εκεί που πρέπει να κατευθυνθούν ώστε να διαλευκανθεί αυτή η απίστευτη υπόθεση".

    Σε ερώτηση για την κριτική ότι δεν κατευθύνθηκαν οι έρευνες εκεί που έπρεπε να κατευθυνθούν, ο κ. Τσίπρας απάντησε: "Δεν είναι δικιά μου δουλειά να γνωρίζω το δράστη. Είναι όμως ηλίου φαεινότερο ότι ο δράστης δεν μπορεί να προέρχεται από το οικογενειακό περιβάλλον της συνδικαλίστριας την στιγμή που αποδεδειγμένα πια και, με βάση στοιχεία τα οποία έχουν συλλεχθεί, δεχόταν συγκεκριμένες απειλές. Και αποδεδειγμένα πια έχουμε συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα αλλά και συνθήκες μαφίας σε αυτές τις εταιρίες οι οποίες μεταχειρίζονται εργαζόμενους με συνθήκες ενοικίασης, τους πιέζουν και τους αναγκάζουν να υπογράφουν ότι δουλεύουν λιγότερες ώρες από όσες δουλεύουν. Και είναι αποδεδειγμένο πια ότι εδώ βρισκόμαστε μπροστά σε ένα κύκλωμα εκμετάλλευσης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας το οποίο πρέπει να σπάσει και μέσω της προσπάθειας να βρεθούν οι ένοχοι αυτής της δολοφονικής απόπειρας αλλά και μέσω μια αλλαγής της νομοθεσίας που δίνει τη δυνατότητα σε αυτές τις εταιρίες να μεταχειρίζονται με αυτόν τον τρόπο τους εργαζόμενους. Πλήρη στοιχεία δεσμεύτηκε να μας δώσει ο Υπουργός μέσα στην μέρα ίσως και την επόμενη ημέρα. Αυτό που εγώ θέλω να επισημάνω είναι ότι ο ρόλος των πολιτικών δεν είναι να προσδιορίζουν τους δράστες. Αυτός είναι ο ρόλος της Αστυνομίας. Σε κάθε περίπτωση όμως, και από το γεγονός ότι η εισαγγελέας έστειλε πίσω την έρευνα προκειμένου να κατευθυνθεί εκεί που θα έπρεπε να κατευθυνθεί, έχουμε ως δεδομένο και ως στοιχείο ότι οι πρώτες προσπάθειες απέβησαν άκαρπες διότι το συγγενικό περιβάλλον της Κωνσταντίνας δεν ήταν αυτό το οποίο θα έδινε την λύση του μυστηρίου".

    Είδηση: 18160

    [12] Νεκρός βρέθηκε ο αγνοούμενος στο Λούσιο

    Κοινωνία

    Νεκρός εντοπίστηκε ο άνδρας που αγνοείτο στο Λούσιο ποταμό, όπου έκανε ράφτινγκ μαζί με φίλους του. Η βάρκα στην οποία επέβαιναν άλλα τρία άτομα ανατράπηκε και ο 30χρονος παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά του ποταμού. Το ατύχημα σημειώθηκε 200 μέτρα πριν τη γέφυρα του Κούκου κοντά στα σύνορα των νομών Αρκαδίας - Ηλείας.

    Ολα ξεκίνησαν στις 3:00 το μεσημέρι της Κυριακής όταν γκρουπ δεκαέξι ατόμων που επέβαιναν σε τρεις βάρκες, έκαναν "ράφτινγκ" (που είχε οργανώσει εταιρεία εναλλακτικού τουρισμού με έδρα την Αθήνα) στον ποταμό Λούσιο και Αλφειό.

    Μετά την εκβολή του Λούσιου ποταμού στον Αλφειό, περίπου εκατό μέτρα πριν το σημείο "του Κούκου το Γεφύρι", μεταξύ Βλαχόρραφτη και Κοτυλίου, η μια βάρκα στην οποία επέβαιναν τέσσερα άτομα ανετράπη με αποτέλεσμα να παρασυρθεί από τα νερά ένας 30χρονος άνδρας ο οποίος αγνοείται μέχρι τώρα, ενώ τα υπόλοιπα τρία άτομα κατόρθωσαν και εξήλθαν σώα από τα νερά του ποταμού.

    Αμέσως μόλις ειδοποιήθηκε η πυροσβεστική υπήρξε κινητοποίηση, για παροχή βοήθειας διάσωσης με μεγάλο αριθμό αστυνομικών και πυροσβεστικών δυνάμεων καθώς κι από άνδρες εθελοντικών ομάδων έρευνας-διάσωσης, αλλά κινητοποίηση υπήρξε κι από τις διοικητικές αρχές της περιφέρειας Πελοποννήσου, του νομού Αρκαδίας και την Εισαγγελία Πρωτοδικών Τρίπολης.

    Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας που διοργάνωσε το «ράφτινγκ» και ο οδηγός της ανατραπείσας βάρκας συνελλήφθησαν για το αδίκημα της έκθεσης σε κίνδυνο και με τη σε βάρος τους σχηματιζόμενη δικογραφία οδηγήθηκαν στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών Τρίπολης, η οποία αφού τους άκουσε διέταξε συνέχιση της προανάκρισης και οι δύο συλληφθέντες αφέθησαν ελεύθεροι.

    Είδηση: 18158

    [13] Αποχαρακτηρίστηκαν οι Μουτζαχεντίν του Λαού

    Ειδήσεις

    Στον αποχαρακτηρισμό της ιρανικής οργάνωσης "Μουτζαχεντίν του Λαού" (PMOI) από τη λίστα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις απαγορευμένες τρομοκρατικές οργανώσεις -που περιλαμβάνει και την παλαιστινιακή "Χαμάς" και τους "Τίγρεις Ταμίλ" της Σρι Λάνκα- συμφώνησαν τα κράτη μέλη της ΕΕ, ανακοίνωσε ευρωπαίος αξιωματούχος. Στις ΗΠΑ παραμένει απαγορευμένη.

    Οι ΡΜΟΙ είναι η οργάνωση η οποία αποκάλυψε το μυστικό πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης το 2002. Ξεκίνησε ως μια αντιπολιτευόμενη στον εκλιπόντα σάχη του Ιράν οργάνωση αριστεριστών ισλαμιστών και διαθέτει βάσεις στο Ιράκ.

    Δυτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η στήριξη της οργάνωσης στο Ιράν είναι περιορισμένη εξαιτίας της συνεργασίας της με το Ιράκ στη διάρκεια του πολέμου Ιράν- Ιράκ (1980-1988).

    Οι σύμμαχοί της έχουν επανειλημμένως κατηγορήσει την ΕΕ, που έχει ηγηθεί των προσπαθειών να πείσει το Ιράν να εγκαταλείψει το πυρηνικό του πρόγραμμα, ότι επιχειρεί να "κατευνάσει" την Τεχεράνη διατηρώντας την οργάνωση στη "μαύρη λίστα".

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 18157


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 26 January 2009 - 17:58:48 UTC