Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-01-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίθεση με καλάζνικοφ κατά αστυνομικών
  • [02] Κομμένη στα δύο η Λωρίδα της Γάζας
  • [03] Στο Πακιστάν ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ των ΗΠΑ

    [01] Επίθεση με καλάζνικοφ κατά αστυνομικών

    Ιδιαίτερα σοβαρή παραμένει η κατάσταση της υγείας του 21χρονου αστυνομικού, μετά τους πυροβολισμούς που δέχθηκε κατά τη διάρκεια δολοφονικής επίθεσης τα ξημερώματα της Δευτέρας, με στόχο διμοιρία των ΜΑΤ που φρουρεί το υπουργειο Πολιτισμού στα Εξάρχεια. Ο αστυνομικός νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του "Ερυθρού Σταυρού", όπου νωρίτερα χειρουργήθηκε στην περιοχή της κοιλιάς και στο μηρό. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι δράστες ήταν τουλάχιστον δύο και επιτέθηκαν εναντίον του αστυνομικού και δύο συναδέλφων του, στη γωνία των οδών Ζαΐμη και Κουντουριώτη. Οι δράστες έριξαν με καλάσνικοφ δεσμίδα 20 σφαιρών από τη γωνία Κουντουριώτη και Νοταρά, καθώς και χειροβομβίδα. Στο σημείο βρέθηκαν και τέσσερις κάλυκες από πιστόλι 9 χιλιοστών. Για δολοφονική απόπειρα έκανε λόγο ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος έσπευσε στο νοσοκομείο όπως και ο υφυπουργός Εσωτερικών Π. Χηνοφώτης και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Βασίλης Τσιατούρας. Εκείνοι, είπε ο υπουργός, που χτύπησαν τον Διαμαντή Μαντζούνη είχαν στόχο τη Δημοκρατία και την ομαλότητα. "Η Δημοκρατία είναι ισχυρή και η ετοιμότητα της ΕΛ.ΑΣ. δεδομένη" δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος.

    Εκτεταμμένες έρευνες και προσαγωγές

    Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν, ιδιαίτερα σοβαρή παραμένει η κατάσταση της υγείας του τραυματία. Υπέστη πολλαπλές ρήξεις ζωτικών οργάνων στην κοιλιακή χώρα και τον θώρακα, με αιμορραγί, και φέρει διαμπερές τραύμα στο μηρό. Μετά τη χειρουργική επέμβαση, που ολοκληρώθηκε στις 9:00, μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

    Ο 21χρονος Αδαμάντιος Μαντζούνη από την Κυπαρισσία -ο οποίος αποφοίτησε από τη Σχολή Αστυνομίας τον περασμένο Οκτώβριο και τοποθετήθηκε αμέσως στα ΜΑΤ- δεν φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο και σώθηκε χάρη σε δύο κινητά τηλέφωνα που έφερε πάνω του.

    Διακομίστηκε αμέσως στον "Ερυθρό Σταυρό" όπου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των γιατρών, φέρεται ότι πιθανότατα έχει διαφύγει τον κίνδυνο.

    Ο αστυνομικός ήταν μαζί με δύο συναδέλφους του κι εκτελούσαν περιπολία γύρω από τη διμοιρία για προληπτικούς λόγους, όταν στις 03.05 δέχτηκαν καταιγισμό πυρών από αυτόματο όπλο καλάσνικοφ και πιστόλι των 9 χιλιοστών, από απόσταση περίπου 35 μέτρων.

    Σύμφωνα με τις καταθέσεις των δύο αστυνομικών, πρόλαβαν και είδαν δύο άτομα -ένα όρθιο κι ένα γονατιστό- κοντά στη γωνία Κουντουριώτη και Νοταρά, οι οποίοι πυροβόλησαν εναντίον τους. Ο Μαντζούνης φώναξε "Καλυφθείτε" και οι άλλοι δύο πρόλαβαν να πέσουν στο έδαφος, όμως ο ίδιος δεν πρόλαβε, με αποτέλεσμα να δεχτεί τις σφαίρες.

    Οι αστυνομικοί έχουν συλλέξει 27 κάλυκες, από τον τόπο της επίθεσης, στη διασταύρωση Ζαΐμη και Κουντουριώτη στα Εξάρχεια, με στόχο διμοιρία των ΜΑΤ που φρουρεί το υπουργείο Πολιτισμού, ενώ με την υπόθεση ασχολούνται και αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.

    Όπως έγινε γνωστό, οι δράστες χρησιμοποίησαν επιθετική χειροβομβίδα, κατασκευασμένη σε εργοστάσιο στα Οινόφυτα που έκλεισε πριν από ένα χρόνο και από το οποίο προμηθευόταν χειροβομβίδες μόνο ο στρατός. Παράλληλα, η αστυνομία διερευνά κατά πόσο το καλάσνικοφ είναι το ίδιο με το οποίο άγνωστοι είχαν πυροβολήσει εναντίον της διμοιρίας των ΜΑΤ στην οδό Κοκκινοπούλου στου Ζωγράφου, με βολές που είχαν ριχθεί μέσα από την Πολυτεχνειούπολη.

    Αμέσως μετά την επίθεση, ολόκληρη η περιοχή των Εξαρχείων αποκλείστηκε από την αστυνομία και παραμένει αποκλεισμένη, ενώ ισχυρές δυνάμεις βρίσκονται στην περιοχή οι οποίες έχουν ήδη προβεί σε 72 προσαγωγές υπόπτων. Συγκεκριμένα, υπάρχουν δύο ζώνες αποκλεισμού: η πρώτη είναι η περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Λ. Αλεξάνδρας, Σπ. Τρικούπη, Στουρνάρη και Πατησίων και η δεύτερη αφορά στις οδούς Δεληγιάνη και Τοσίτσα, καθώς και Μπουμπουλίνας, Ζαΐμη και Νοταρά.

    Αρχικά, ομάδα νεαρών επιχείρησε να αντιδράσει στην οδό Στουρνάρη όπου σημειώθηκαν επεισόδια και οι αστυνομικές δυνάμεις τους διέλυσαν με τη χρήση δακρυγόνων.

    "Στόχος η Δημοκρατία"

    "Το μόνο που μας απασχολεί όλους είναι να πάει καλά ο Διαμαντής, αλλά γι' αυτό θα υπάρξει ανακοίνωση από το Νοσοκομείο. Όπως επίσης θα ενημερώνεστε συνεχώς για τις συνθήκες υπό τις οποίες έλαβε χώρα αυτή η δολοφονική απόπειρα" δήλωσε νωρίς το πρωί από τον "Ερυθρό Σταυρό" ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος.

    "Είμαι εδώ για να κάνω τούτη τη δήλωση: Εκείνοι, οι οποίοι χτύπησαν τον Διαμαντή Μαντζούνη, είχαν ως στόχο τη Δημοκρατία και την ομαλότητα. Θα αντιληφθούν σύντομα ότι η Δημοκρατία είναι ισχυρή και η κοινωνία μας είναι θωρακισμένη. Και να γνωρίζουν ότι το ηθικό της Αστυνομίας, η προσήλωση στο καθήκον και τα δημοκρατικά ιδεώδη είναι δεδομένα. Κι' αυτά δεν πρόκειται να τα θίξει κανείς, καμιά σφαίρα, κανένας δολοφόνος" τόνισε ο υπουργός.

    Στον "Ερυθρό Σταυρό" βρέθηκαν και ο υπουργός Υγείας Δ. Αβραμόπουλος και ο Δήμαρχος Αθηναίων Ν. Κακλαμάνης.

    Αναχωρώντας από το νοσοκομείο, ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος χαρακτήρισε την κατάσταση της υγείας του 21χρονου αστυνομικού κρίσιμη αλλά σταθερή. ''Το δραματικό αυτό περιστατικό αποτελεί πλήγμα κατά της Δημοκρατίας και των θεσμών που οφείλουμε να τους διασφαλίζουμε''.

    Πηγές: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 17382

    [02] Κομμένη στα δύο η Λωρίδα της Γάζας

    Κομμένη στα δύο από τις ισραηλινές δυνάμεις είναι η Λωρίδα της Γάζας, την ώρα που οι νεκροί από την έναρξη των αεροπορικών επιθέσεων το Σάββατο 27 Δεκεμβρίου ξεπερνούν τους 500 και οι τραυματίες τους 2.500. Στην περιοχή σπεύδει υψηλόβαθμη αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί. Οι ισραηλινές δυνάμεις κλιμάκωσαν τη νύχτα τις χερσαίες, εναέριες και θαλάσσιες επιθέσεις, ενώ τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για έρευνες από σπίτι σε σπίτι για τον εντοπισμό υπόπτων της Χαμάς. Στρατιωτικός εκπρόσωπος στο Τελ Αβίβ υποστηρίζει ότι σε ένα τέμενος στη Τζαμπαλίγια βρίσκονταν κρυμμένα όπλα, ότι κάποιες κατοικίες χρησιμοποιούνταν ως οπλοστάσια κι ότι χτυπήθηκαν οχήματα που μετέφεραν εκτοξευτήρες ρουκετών, καθώς κι ενόπλους. Σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές της Γάζας, από το βράδυ του Σαββάτου, οπότε άρχισε η εισβολή από ξηράς, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 70 Παλαιστίνιοι. Συνολικά οι νεκροί, από την έναρξη των βομβαρδισμών έφθασαν τους 520, μεταξύ αυτών 87 παιδιά. Από την πλευρά του το Ισραήλ μετρά τέσσερις νεκρούς από ρουκέτες αφ' ότου ξεκίνησε η επίθεση. Εξάλλου ένας ισραηλινός στρατιώτης βρήκε τον θάνατο χθες και 48 άλλοι τραυματίσθηκαν μετά την εξάπλωση των χερσαίων επιχειρήσεων στη Γάζα. Νωρίτερα σήμερα, πέντε παιδιά σκοτώθηκαν από οβίδα ισραηλινού άρματος μάχης στο σπίτι τους στην ανατολική Λωρίδα της Γάζας.

    Αδιάκοποι βομβαρδισμοί

    Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία βομβάρδισε 130 στόχους στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύκτας, παράλληλα με την προώθηση των χερσαίων δυνάμεων, επικουρούμενοι από τους βομβαρδισμούς του πολεμικού ναυτικού.

    Οι εκρήξεις από τις μάχες συγκλόνιζαν καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας τη Γάζα, καθώς οι ισραηλινοί στρατιώτες μετακινήθηκαν σε μία ζώνη στα βόρεια και ζήτησαν από τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να μην πληγούν κατά τη διάρκεια των μαχών. Πολλές οικογένειες έχουν βρει καταφύγιο σε κοντινά σχολεία που λειτουργεί ο ΟΗΕ.

    Ανθρωπιστική κρίση

    Την ίδια ώρα, στην περιοχή εξαντλούνται οι προμήθειες σε νερό, τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα και τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν δραματικές ελλείψεις. Πάντως, το Τελ Αβίβ απορρίπτει το ενδεχόμενο εκεχειρίας, πριν επιτύχει τους στόχους που έχει ορίσει.

    Υπηρεσίες του ΟΗΕ ανακοίνωσαν ότι η χερσαία επίθεση του Ισραήλ επιδείνωσε την ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή, προκαλώντας σοβαρές διακοπές στην ηλεκτροδότηση και τις τηλεπικοινωνίες και σοβαρή έλλειψη σε τρόφιμα.

    "Η στρατιωτική επιδρομή επιδεινώνει την ανθρωπιστική κρίση έπειτα από περισσότερο από μία εβδομάδα βομβαρδισμών και έναν αποκλεισμό 18 μηνών", αναφέρει το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Επιχειρήσεων του ΟΗΕ στον ημερήσιο απολογισμό του.

    Υπάρχει μια "σχεδόν συνολική διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος" στην πλειοψηφία των τομέων της Λωρίδας της Γάζας, περιοχή 362 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην οποία συνωστίζονται 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι. Διακοπή υπάρχει επίσης στα δίκτυα σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, καθώς αυτά εξαρτώνται από γεννήτριες, για τις οποίες δεν υπάρχουν πλέον καύσιμα, σημειώνει η υπηρεσία του ΟΗΕ.

    Τα νοσοκομεία της Γάζας δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα εδώ και 48 ώρες και εξαρτώνται από γεννήτριες, οι οποίες βρίσκονται, σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ, "στα πρόθυρα της κατάρρευσης".

    Επίσης, σύμφωνα με την υπηρεσία, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, οι ισραηλινές αρχές αρνήθηκαν σε ιατρική ομάδα για την αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού να μπει στη Λωρίδα της Γάζας για να προσφέρει τη βοήθειά της στο κύριο νοσοκομείο της περιοχής, το Αλ Σίφα.

    Την ίδια στιγμή η εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (PAM) του ΟΗΕ στα Παλαιστινιακά Εδάφη δήλωσε ότι υπάρχει απελπιστική ανάγκη για ανεφοδιασμό σε τρόφιμα στην περιοχή, ενώ ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι το PAM σταμάτησε τις έκτακτες αποστολές τροφίμων στη Γάζα καθώς οι αποθήκες στην περιοχή είναι γεμάτες και σημείωσε ότι η Χαμάς εμποδίζει τη διανομή τροφίμων.

    Ωστόσο, η εκπρόσωπος του PAM Κρίστιν Βαν Νοϊβενχούιζε δήλωσε ότι οι αποθήκες στη Γάζα έχουν λιγότερα από τα μισά τρόφιμα από αυτά που χωρούν.

    Σύμφωνα με την ίδια, τα τρόφιμα δεν μπορούν να διανεμηθούν επειδή είναι "πάρα πολύ επικίνδυνο" ή επειδή οι αποθήκες βρίσκονται σε στρατιωτικές ζώνες.

    Εντείνεται η διπλωματική κινητικότητα

    Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, που σήμερα αρχίζει περιοδεία σε Αίγυπτο, Ισραήλ, Δυτική Όχθη, Συρία και Λίβανο, καταδίκασε, όπως και οι άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες την ισραηλινή επίθεση - επισημαίνοντας παράλληλα πως και η Χαμάς φέρει βαριά ευθύνη για τα δεινά των Παλαιστινίων.

    Σύναψη εκεχειρίας ζήτησε από το Κάιρο αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία, στη συνέχεια, θα μεταβεί στην Ιερουσαλήμ, στη Ραμάλα και στο Αμμάν - ενώ και η Χαμάς προανήγγειλε αποστολή αντιπροσωπείας της στην Αίγυπτο.

    Εκκλήσεις για εκεχειρία απευθύνουν και πολλές άλλες χώρες, το Βατικανό και οι προκαθήμενοι των χριστιανικών Εκκλησιών της Ιερουσαλήμ.

    Από την πλευρά του, ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν εξέφρασε την Κυριακή την απογοήτευσή του που δεν μπόρεσε το ΣΑ του Οργανισμού να καταλήξει να εκδώσει κοινή απόφαση για τερματισμό της ισραηλινής επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας - κι απηύθυνε έκκληση για ενότητα, προκειμένου να τερματιστεί η κρίση στη Μέση Ανατολή.

    Πηγές: Reuters, ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικά άρθρα: Μαίνονται οι μάχες στη Γάζα

    Αντιπολεμικά συλλαλητήρια και στο Ισραήλ

    "Να δοθεί τέλος στην αιματοχυσία"

    BBC: Envoys race to halt Gaza carnage

    Είδηση: 17383

    [03] Στο Πακιστάν ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ των ΗΠΑ

    Ειδήσεις

    Στο Ισλαμαμπάντ βρίσκεται ο Αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, προκειμένου να συζητήσει με Πακιστανούς αξιωματούχους την ένταση ανάμεσα στη χώρα τους και την Ινδία, μετά τις επιθέσεις στην πόλη Βομβάη. Ο Μπάουτσερ θα συναντηθεί με τον Πακιστανό πρόεδρο Ασίφ Αλι Ζαρντάρι, τον πρωθυπουργό Γιουσούφ Ράζα Γκιλάνι και τον υπουργό Εξωτερικών Σαχ Μεχμούντ Κουρέσι. Σύμφωνα με τα ινδικά μέσα ενημέρωσης, ο Αμερικανός αξιωματούχος είναι πιθανόν να μεταβεί και στην Ινδία, όμως η επίσκεψη αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί από τις αμερικανικές αρχές.

    Οι συνομιλίες τους θα επικεντρωθούν στις ινδο-πακιστανικές σχέσεις, μετά τις επιθέσεις του Νοεμβρίου που στοίχισαν τη ζωή σε 172 ανθρώπους και αποδίδονται από το Νέο Δελχί σε ισλαμιστική οργάνωση με έδρα το Πακιστάν.

    Ο Μπάουτσερ θα συζητήσει επίσης και την συνεργασία ΗΠΑ-Πακιστάν στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

    Είδηση: 17387


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 5 January 2009 - 9:53:15 UTC