Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-12-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ποινική δίωξη σε βάρος της Κ. Κάνου
  • [02] Πτώση τζίρου λόγω της κρίσης
  • [03] Συνεργασία Σαρκοζί-Λούλα για έξοδο από την κρίση
  • [04] Πολικές θερμοκρασίες στον κόσμο
  • [05] Στο επίκεντρο άσυλο βπροβλήματα Α.Ε.Ι.

    [01] Ποινική δίωξη σε βάρος της Κ. Κάνου

    Πολιτική

    Ποινική δίωξη για παραβίαση απορρήτου τηλεφωνικής επικοινωνίας κατ' εξακολούθηση -σε βαθμό κακουργήματος- ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης σε βάρος της επιχειρηματία, Κωνσταντίνας Κάνου, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργήθηκε. Την εισαγγελική έρευνα είχε παραγγείλει η Εισαγγελία, έπειτα από δηλώσεις της κ. Κάνου ότι διαθέτει ηχητικά ντοκουμέντα από συνομιλίες της με το ζεύγος Μιχάλη Κουκουβίνου και Σταματίνας Σωτηροπούλου, στην υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου.

    Όπως διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια της έρευνας, εκτός από το ζευγάρι των δικηγόρων, η επιχειρηματίας είχε ηχογραφήσει παράνομα τηλεφωνικές συνομιλίες και με τη μητέρα της Σωτηροπούλου. "Γνώριζαν ότι τους ηχογραφούσα», φέρεται να κατέθεσε στον εισαγγελέα η Κάνου, η οποία παρέστη στο "ραντεβού" της Στ. Σωτηροπούλου με τον νομάρχη Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Ψωμιάδη, μεσολαβώντας, παράλληλα, στο να έρθουν σε επαφή τα δύο παραπάνω πρόσωπα. Πρόσθεσε δε ότι προέβη στη συγκεκριμένη ενέργεια για να χρησιμοποιήσει στη συνέχεια το υλικό ως "όπλο". Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης κατέθεσε και ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, αλλά δεν προέκυψαν ποινικές ευθύνες σε βάρος του.

    Είδηση: 17018

    [02] Πτώση τζίρου λόγω της κρίσης

    Κόσμος -

    Ειδήσεις

    Η κρίση και η αβεβαιότητα έχουν ρίξει βαριά τη σκιά τους και στις αγορές, με τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς να βρίσκονται σε μέγγενη. Σε Ευρώπη και Αμερική, οι επιχειρηματίες περιμένουν τόνωση των καταστημάτων τους τις τελευταίες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα, ωστόσο οι καταναλωτές είναι πολύ διστακτικοί και συντηρητικοί στις προμήθειές τους. Νικητής αυτής της κρίσης ανακηρύσσεται η Ελβετία. Οι πολίτες και οι τουρίστες μπαινοβγαίνουν στα καταστήματα αγνοώντας το χρηματοπιστωτικό εφιάλτη, ενώ στα ακριβά εστιατόρια δεν είναι διαθέσιμο ούτε ένα τραπέζι.

    Εν μέσω οικονομικής ύφεσης, οι Βρετανοί περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα.. Οι καταναλωτές είναι περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι, όμως οι πωλήσεις είναι χαμηλότερες και μεγάλες αλυσίδες κινδυνεύουν με χρεωκοπία εξαιτίας των μεγάλων προσφορών. Καταναλωτές δύο ταχυτήτων στους εμπορικούς δρόμους του Λονδίνου. Οι Βρετανοί κοιτούν αλλά δύσκολα αγοράζουν, οι τουρίστες από τις χώρες της ευρωζώνης, όμως, επωφελούνται από τις προσφορές μετά την πτώση της αξίας της λίρας έναντι του ευρώ, που φτάνει ακόμη και το 1 προς 1.

    Οι Ιρλανδοί καταφθάνουν στη Βρετανία, όχι μόνο για τις ακριβές αγορές αλλά ακόμη και για τα ψώνια από το σούπερμάρκετ. Εν μέσω οικονομικής ύφεσης, οι Βρετανοί περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα.

    Ακόμη πιο απαισιόδοξοι είναι οι Αμερικανοί, που περιμένουν τις χειρότερες πωλήσεις εδώ και δεκαετίες. Οι εκπτώσεις έως 65% στα πολυκαταστήματα είναι το δέλεαρ, για να ανοίξουν οι καταναλωτές τα πορτοφόλια τους. Ωστόσο στην κρίση προστέθηκε μόλις λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα η κακοκαιρία, που κρατά τους Αμερικανούς στα σπίτια τους. Και στη Νέα Υόρκη τη διαφορά κάνουν οι Ευρωπαίοι, που με το ισχυρό ευρώ γεμίζουν τις τσάντες τους με ρούχα και ηλεκτρονικά είδη. Στις ίδιες της χώρες της Ευρωζώνης, όμως, όπως στην Ιταλία τα πράγματα είναι το ίδιο δύσκολα για τους καταναλωτές και τους εμπόρους. Ακόμη και ο καφές εσπρέσο δεν μένει ανεπηρέαστος από την κρίση.

    Είδηση: 17016

    [03] Συνεργασία Σαρκοζί-Λούλα για έξοδο από την κρίση

    Ειδήσεις

    Την δέσμευση Ευρώπης και Βραζιλίας να "συνεργαστούν" για την έξοδο από την οικονομική κρίση επιβεβαίωσαν τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, απευθύνοντας έκκληση για την ολοκλήρωση των εμπορικών διαπραγματεύσεων στην Ντόχα το 2009. "Η Ευρώπη και η Βραζιλία πρέπει να εργαστούν από κοινού, κάτι που δεν αποτελεί επιλογή αλλά υποχρέωση", δήλωσε ο Σαρκοζί κατά την διάρκεια επιχειρηματικού φόρουμ ανάμεσα σε Βραζιλία και Γαλλία. Ο Γάλλος πρόεδρος έφτασε τη Δευτέρα στο Ρίο ντε Τζανέιρο για διήμερη επίσκεψη στην Βραζιλία, ως πρόεδρος της ΕΕ αλλά και ως αρχηγός της Γαλλίας. Η πρώτη ημέρα της επίσκεψης είναι αφιερωμένη στην σύνοδο κορυφής ΕΕ- Βραζιλίας, ενώ η δεύτερη στην γαλλική προεδρία.

    Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες καταβάλουν μεγάλες προσπάθειες ώστε οι μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες του κόσμου, όπως η Βραζιλία να μπορέσουν να παραστούν στην επόμενη σύνοδο κορυφής των G20 στο Λονδίνο, επικαλούμενος την συνάντηση των ηγετών των 20 ισχυρότερων οικονομιών τον Νοέμβριο στην Ουάσιγκτον και τονίζοντας ότι είναι σημαντικό Ευρώπη και Βραζιλία να έχουν κοινές προτάσεις.

    Από την πλευρά του, ο Βραζιλιάνος πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι δεν είναι δυνατό να αναβληθεί η απελευθέρωση του εμπορίου, ενώ συμφώνησε με τον κ. Σαρκοζί ότι ΕΕ και Βραζιλία πρέπει να εργαστούν μαζί. Την άποψη του για "αντίσταση προς τον προστατευτισμό" την περίοδο της οικονομικής κρίσης επανέλαβε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, την οποία υποστήριξε και ο Γάλλος πρόεδρος. Ο Γάλλος πρόεδρος πάντως δεν απέκρυψε τις διαφωνίες ανάμεσα σε Ευρώπη και Βραζιλία, καθώς η ΕΕ ελπίζει στην εξαγωγή βιομηχανικών προϊόντων και υπηρεσιών προς την Βραζιλία, ενώ η χώρα της λατινικής Αμερικής επιθυμεί την εξαγωγή περισσότερων γεωργικών προϊόντων.

    Είδηση: 17017

    [04] Πολικές θερμοκρασίες στον κόσμο

    Ειδήσεις

    Χαμηλές θερμοκρασίες και σφοδρές χιονοπτώσεις πλήττουν πολλές περιοχές της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής. Στις Ηνωμένες πολιτείες οι μεσοδυτικές και βορειοανατολικές περιοχές δοκιμάζονται σκληρά και δεκάδες χιλιάδες σπίτια παραμένουν χωρίς ρεύμα εδώ και πολλές ημέρες. Παγετός και εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες για την εποχή επικρατούν σε πολλές περιοχές της Τουρκίας. Σοβαρότατα προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στα ανατολικά που ήδη το χιόνι έχει καλύψει τα πάντα, με αποτέλεσμα ένας άνθρωπος να χάσει τη ζωή του. Μέχρι την Τετάρτη, εκτιμούν οι μετεωρολόγοι θα έχει χιονίσει και μέσα στην Κωνσταντινούπολη.

    Κι ενώ το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης δεν αντιμετωπίζει προβλήματα, δύσκολες ώρες αναμένεται να περάσουν οι κάτοικοι στα ανατολικά. Χιονοθύελλες και παγωνιά επικρατούν στις περισσότερες μεσοδυτικές και βορειοανατολικές πολιτείες της Αμερικής. Σε πολλές περιοχές είναι η δεύτερη εβδομάδα κακοκαιρίας και τα προβλήματα πληθαίνουν. Πάνω από 20.000 σπίτια στην περιοχή δεν έχουν ρεύμα εδώ και έντεκα ημέρες. Πολλά είναι και τα ατυχήματα που σημειώνονται λόγω της ολισθηρότητας των δρόμων. Στο Μέιν αναμένεται να συνεχιστούν οι χιονοπτώσεις που θα συνδυάζονται όμως από κεραυνούς και αστραπές. Στην περιοχή το θερμόμετρο έφτασε τους 40 βαθμούς κάτω από το μηδέν. Υπάρχουν πάντα βέβαια και αυτοί που αψηφούν το κρύο. Στη βόρεια Αμερική πολλά αεροδρόμια παρέμειναν κλειστά με αποτέλεσμα πολλές πτήσεις να καθυστερήσουν ή και να ακυρωθούν.

    Βροχές "χρυσάφι" για τη γεωργία και τον εμπλουτισμό των υπογείων υδάτων εξακολουθούν να πέφτουν απόψε σε διάφορες περιοχές της Κύπρου μετά την παρατεταμένη ανομβρία. Ιδιαίτερα έντονες είναι οι βροχές στη Λεμεσό. Ωστόσο, οι ευεργετικές βροχές, που σε πολλές περιπτώσεις ήταν καταρρακτώδεις, προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα στη Λάρνακα και τη Λεμεσό. Αργά το απόγευμα έπληξαν την πόλη της Λάρνακας, στην περιοχή των "Φοινικούδων", σφοδρή καταιγίδα και ανεμοστρόβιλος. Κινδύνευσαν μητέρα με το παιδάκι της που ήταν σε καροτσάκι. Ευτυχώς ο ιδιοκτήτης και θαμώνες παραλιακής καφετέριας πρόλαβαν και τράβηξαν τη μητέρα και το καροτσάκι στον εσωτερικό χώρο της καφετέριας. Από τον ανεμοστρόβιλο παρασύρθηκαν τέντες, καρέκλες, τραπεζάκια και άλλα αντικείμενα από καταστήματα και καφετέριες, ενώ προκλήθηκαν ζημιές σε υποστατικά και περίπτερα. Εξάλλου, το Χριστουγεννιάτικο δέντρο του Δήμου Λάρνακας στην πλατεία Κίμωνος κατέπεσε με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές σε σταθμευμένο αυτοκίνητο. Στη Λεμεσό πλημμύρισαν πολλά υποστατικά και δρόμοι με αποτέλεσμα αρκετοί οδηγοί να παγιδευτούν στα οχήματά τους. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία της πόλης δέχθηκε περισσότερες από εκατόν κλήσεις. Χοντρό χαλάζι έπεσε για αρκετή ώρα σε περιοχές στη Λευκωσία, Χειμωνιάτικο ήταν το σκηνικό και στην Πάφο, η οποία όμως δέχθηκε ελάχιστες βροχές. Λόγω των βροχών και της χαλαζόπτωσης ένα μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου έχει καταστεί επικίνδυνο.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 17014

    [05] Στο επίκεντρο άσυλο βπροβλήματα Α.Ε.Ι.

    Πολιτική

    Προβληματισμό και αντιπαραθέσεις συνεχίζει να πυροδοτεί το ζήτημα του Πανεπιστημιακού Ασύλου, με αφορμή και τα τελευταία επεισόδια στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα πανεπιστήμια και γενικότερα θέματα που αφορούν την παιδεία βρέθηκαν στο επίκεντρο των συναντήσεων που είχαν οι πρυτανικές αρχές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου στη Χαριλάου Τρικούπη και με την Γενική Γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στον Περισσό. Η κυβέρνηση επισημαίνει ότι η δυνατότητα επέμβασης της αστυνομίας σε περιπτώσεις βίαιων ενεργειών εναπόκειται στην κρίση των πρυτανικών και εισαγγελικών αρχών, ενώ το ΠΑΣΟΚ ζητεί να πάρει θέση η ακαδημαϊκή κοινότητα. Τη διαφωνία τους με οποιαδήποτε άρση του ασύλου εκφράζουν ΚΚΕ και Συνασπισμός, ο οποίος δέχθηκε νέα πυρά από τον ΛΑΟΣ. Αντίθετος με το ενδεχόμενο αστυνομικής επέμβασης εμφανίστηκε και ο πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

    Ανοιχτό είναι πλέον το ενδεχόμενο αστυνομικής επέμβασης ανά πάσα στιγμή στις υπό κατάληψη πανεπιστημιακές σχολές, με δικαστική και όχι ακαδημαϊκή απόφαση, με το επιχείρημα ότι χρησιμοποιούνται ως ορμητήρια για ταραχές. Ωστόσο, οι πρυτανικές αρχές διαφωνούν. Ο νόμος δίνει το δικαίωμα αυτεπάγγελτης επέμβασης της Αστυνομίας με εισαγγελική εντολή ακόμα και χωρίς απόφαση άρσης του ασύλου από τους πανεπιστημιακούς, εφόσον διαπιστώνεται διάπραξη κακουργηματικών πράξεων. Στη βουλή ο Προκόπης Παυλόπουλος μίλησε για τα δραματικά γεγονότα των τελευταίων ημερών.

    Όσοι έχουν την ευθύνη να τηρήσουν την τάξη και την εύρυθμη λειτουργία του πανεπιστημίου θα κάνουν αυτό που επιβάλλει το καθήκον τους, δήλωσε ο Ευάγγελος Αντώναρος σχετικά με δημοσιεύματα που φέρουν τις πρυτανικές αρχές του Πολυτεχνείου να αρνούνται την άρση του ασύλου που ζήτησε ο αρμόδιος εισαγγελέας.

    Υπάρχει θεσμικό πλαίσιο για το άσυλο πρέπει να εφαρμοστεί και να συμβάλουμε όλοι και πρωτίστως η εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά χρειάζεται μεγάλη περίσκεψη, προσοχή και ευαισθησία, είπε ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    Για την ανάγκη "αγώνων για δημόσια και σύγχρονη Παιδεία" έκανε λόγο η Αλέκα Παπαρήγα, μετά τη συνάντηση με την πρυτανεία του ΕΜΠ.

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Γραμματέας της ΚΝΕ Γιάννης Πρωτούλης συναντήθηκαν τη Δευτέρα με την πρυτανεία του ΕΜΠ. Η κ. Παπαρήγα χαρακτήρισε πολύ χρήσιμη και ενδιαφέρουσα τη συνάντηση και πρόσθεσε ότι "μπροστά στους φοιτητές, τους σπουδαστές και τους μαθητές υπάρχει ένας λίγο πολύ σκληρός και μακρύς δρόμος αγώνων για μια πραγματικά δημόσια και σύγχρονη Παιδεία". "Τα θέματα είναι σημαντικά. Υπάρχει ήδη ένας νόμος που λειτουργεί και τον οποίο εμείς θέλουμε, όσο μπορούμε, να τον παρεμποδίσουμε στην πράξη. Με αυτή την έννοια ο αγώνας θα είναι σκληρός θα είναι μακρόχρονος. Πρέπει να πάρει όλες τις μορφές και πολύ περισσότερο σε αυτούς τους αγώνες πρέπει να μπουν και εκείνοι οι χιλιάδες φοιτητές που ακόμα δεν έχουν πάρει μέρος στους αγώνες", επεσήμανε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Η αστυνομία δεν έχει καμία δουλειά μέσα στα ιδρύματα αλλά από την άλλη δεν μπορούν να καταλαμβάνονται και να χρησιμοποιούνται για μολότωφ και καταστροφές,σημείωσε ο γραμματέας της ΚΝΕ και βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Πρωτούλης.

    Η κυβερνηση με τη σταση της πυροδοτει τη στρατηγικη εντασης δήλωσε ο Αλέκος Αλαβάνος και ζήτησε εκ νέου την απομάκρυνση του Ευρπίδη Στυλιανιδη.

    Ερωτηθείς ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Κυριάκος Βελόπουλος για τις δηλώσεις Αλαβάνου σχετικά με το Πανεπιστημιακό άσυλο δήλωσε: "Ο κ. Αλαβάνος για ακόμα μία φορά βρίσκεται σε σύγχυση. Σε σχετικές του δηλώσεις τόνισε ότι η άρση του ασύλου πυροδοτεί την ένταση και δεν οδηγεί πουθενά. Ο κ. Αλαβάνος δεν έχει καταλάβει, έως σήμερα, ότι δεν καταργείται κάτι που αυτοκαταργείται με την παρουσία μολοτοφόρων και βανδάλων στα Πανεπιστήμια. Ο ίδιος, ακολουθώντας το δόγμα Τσίπρα, μπερδεύει το άσυλο διακίνησης ιδεών, με το άσυλο διακίνησης μολότοφ".

    "Μπερδεύετε το άσυλο των ιδεών με το άσυλο των μολότοφ" σχολιάζει ο ΛΑ.Ο.Σ. για τη στάση του Συνασπισμού.

    Ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κωνσταντίνος Μουτζούρης είπε ότι η πρυτανεία διαφύλαξε το άσυλο.

    Είδηση: 17013


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 22 December 2008 - 21:53:25 UTC