Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-12-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προτεραιότητα η στήριξη των μικρομεσαίων
  • [02] Έντονη πολιτική αντιπαράθεση
  • [03] Άδηλο το οικονομικό μέλλον του κόσμου
  • [04] Νέες ρυθμίσεις στη μετατροπή των ποινών φυλάκισης σε χρηματική ποινή
  • [05] Κυπριακό: Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις
  • [06] Βαριά άρρωστος ο Μάικλ Τζάκσον;
  • [07] Μπλόκα από τους αγρότες των Σερρών
  • [08] Συνάντηση Παπαρήγα-πρυτάνεων ΕΜΠ
  • [09] Έφυγε ο Χρήστος Σεφερλής
  • [10] Τηλεφώνημα-φάρσα για βόμβα σε πτήση Αθήνα-Μόσχα
  • [11] ΣΥΡΙΖΑ: Θέσεις και απαντήσεις
  • [12] Συμφωνία Ρωσίας -Λευκορωσίας για την τιμή του φυσικού αερίου
  • [13] Ανακαλύφθηκαν δύο νέοι τάφοι στο Κάιρο
  • [14] Στο Πολυϊατρείο των Γιατρών του Κόσμου ο Γ. Παπανδρέου
  • [15] Αποκαθίσταται η κίνηση στην αγορά

    [01] Προτεραιότητα η στήριξη των μικρομεσαίων

    Πολιτική

    Τα γραφεία του Εμπορικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών επισκέφθηκε ο Πρωθυπουργός, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τα πρόσφατα επεισόδια στην Αθήνα, αλλά και τη διαδικασία χορήγησης των οικονομικών ενισχύσεων. Η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η διασφάλιση των θέσεων εργασίας αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης, δήλωσε ο Πρωθυπουργός.

    Ο κ. Καραμανλής επανέλαβε πως για την κυβέρνηση είναι προτεραιότητα η ενίσχυση των κλάδων που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση, υπογράμμισε πως ένα μεγάλο μέρος του σχεδίου ενίσχυσης της ρευστότητας κατευθύνεται προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αναφέρθηκε στο ταμείο εγγυοδοσίας και στην επιδότηση των τόκων για κεφάλαιο κίνησης νέων επιχειρήσεων και δεσμεύθηκε πως η κυβέρνηση αν χρειαστεί θα πάρει κάθε αναγκαίο και εφικτό μέτρο για να αντιμετωπιστούν οι κλυδωνισμοί από την κρίση.

    Ακόμη ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι θα μεταφερθούν πόροι από το Δ' ΚΠΣ προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πως θεσμοθετούνται νέες δράσεις για την επιχειρηματικότητα νέων και γυναικών, ενώ προωθείται και ένα νέο θεσμικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις.

    Η κυβέρνηση, τόνισε ο κ. Καραμανλής, θα πάρει κάθε μέτρο που χρειάζεται και είναι εφικτό για να αντιμετωπιστεί η κρίση και να βγουν από αυτήν οι επιχειρήσεις με τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις.

    Αναφερόμενος στη διεθνή οικονομική συγκυρία, ότι ολόκληρη η ΕΕ βρίσκεται, ήδη, σε ύφεση, σημειώνοντας ότι η κρίση πλήττει την κατανάλωση, την παραγωγή και το εμπόριο, ενώ αυξάνεται και η ανεργία.

    Χαρακτήρισε το 2009 δύσκολη χρονιά και για την Ελλάδα επανέλαβε όμως ότι η ελληνική οικονομία επιδεικνύει ακόμη αντοχές και τόνισε ότι μέσα σ' αυτό το περιβάλλον καλούμαστε όλοι να κάνουμε καθοριστικές επιλογές για το μέλλον του τόπου.

    Είδηση: 17004

    [02] Έντονη πολιτική αντιπαράθεση

    Πολιτική

    Η πολιτική αντιπαράθεση που ξέσπασε την Κυριακή στο Κοινοβούλιο κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού συνεχίστηκε σήμερα δια των εκπροσώπων της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ. Δεν σχεδιάζεται τροποποίηση προϋπολογισμού, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος και ανέφερε πως δεν είπε τίποτα τέτοιο ο κ. Αλογοσκούφης και πως ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός συντάχθηκε και κατατέθηκε στη Βουλή, αφού ελήφθησαν υπόψη όλα τα πραγματικά στοιχεία που υπάρχουν. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου ανέβασε τους τόνους της κριτικής, λέγοντας ότι πρόκειται για τον τελευταίο προϋπολογισμό της κυβέρνησης, είναι κατώτερος των περιστάσεων και δεν πρόκειται να εφαρμοστεί. Παράλληλα, τόνισε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου έδωσε οριστικό τέλος με την ομιλία του στη Βουλή στα σενάρια συγκυβέρνησης.

    "Η διεθνής οικονομική κατάσταση εξελίσσεται συνεχώς. Δεν καταθέτουμε, όμως, κανέναν προϋπολογισμό για να τον αλλάξουμε αύριο" τόνισε ο Ευάγγελος Αντώναρος.

    Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις της Κομισιόν, είπε ότι δεν θα σπεύσει να κάνει ο ίδιος προβλέψεις για αυτά που δεν έχουν ανακοινωθεί και σημείωσε πως "δεν πέφτουν πάντα μέσα προβλέψεις διεθνών οργάνων". Ο κ. Αντώναρος δήλωσε επίσης πως δεν γνωρίζει να υπάρχει τέτοιος μηχανισμός, σε ερώτηση η Ελλάδα είναι σε επαφή με την Κομισιόν, προκειμένου να υπάρξει μηχανισμός για τα κράτη μέλη με προβλήματα στο δανεισμό τους.

    Σχετικά με την πρόταση του Γιώργου Καρατζαφέρη για διάλογο, ο κ. Αντώναρος δήλωσε πως η κυβέρνηση διαλέγει πάντα το δρόμο της συναίνεσης. "Καλούμε σε διάλογο όλους τους φορείς, όλα τα κόμματα. Η κυβέρνηση αναλαμβάνει τις πρωτοβουλίες, που χρειάζονται. Εναπόκεινται στους άλλους να ανταποκριθούν" είπε.

    Από την πλευρά του, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου είπε ότι τα προβλήματα στην οικονομία είναι μεγάλα και πάνω από όλα είναι πολιτικά προβλήματα και εξέφρασε την εκτίμηση πως το οικονομικό έλλειμμα θα ξεπεράσει φέτος το 3%.

    Το πρόβλημα του δανεισμού που έχει δημιουργηθεί για την Ελλάδα έχει να κάνει με την αξιοπιστία της κυβέρνησης, τις επιλογές τις και την αδυναμία που έχει στη διαχείριση, τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

    Επίσης, υπογράμμισε ότι ο Γ. Παπανδρέου έχει ως προτεραιότητα να εκφραστεί ο λαός και να υπάρξει ισχυρή εντολή για νέα πορεία του τόπου. "Δεν θα δώσει το ΠΑΣΟΚ χέρι βοηθείας σε αυτούς που ευθύνονται για την κατάντια της χώρας" είπε, ενώ, ερωτηθείς για ενδεχόμενο οικουμενικής κυβέρνησης, είπε ότι η ιστορία διδάσκει πως οι οικουμενικές κυβερνήσεις δεν λύνουν τα προβλήματα, είναι "συνταγές ακινησίας".

    Η χώρα θέλει καινούργια κυβέρνηση με σαφές πρόγραμμα, εμείς κινούμαστε σε αυτή την κατεύθυνση, είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Ερωτηθείς για τις απόψεις των κκ. Βερελή και Πάγκαλου και των όσων είπε ο κ. Παπαδόπουλος για την οικονομία, τόνισε ότι αυτή τη στιγμή καταρρέει η εμπιστοσύνη του κόσμου στην κυβέρνηση, ο κόσμος στρέφεται σε εμάς, ευθύνη όλων των στελεχών είναι να διαφυλάξουμε την πορεία αυτή αλλά και να γίνει πιο σαφές το στίγμα του ΠΑΣΟΚ στον κόσμο.

    Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος είπε ότι ο προϋπολογισμός "αποτελεί προσβολή για τους εργαζόμενους και τη νέα γενιά ο καταμερισμός των κονδυλίων και με αυτή την έννοια δεν υπήρχε περίπτωση να ψηφίσει οποιοδήποτε σημείο του ο ΣΥΡΙΖΑ".

    Αναφορικά με τα ενδεχόμενα συνεργασίας με άλλα κόμματα, με βάση το πρόγραμμα των 15 βασικών στόχων πάλης του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε σχετικά με τους Οικολόγους Πράσινους, "είμαστε και οικολογική δύναμη και η οικολογικού περιεχομένου δράση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη φέρει αποτελέσματα. Οι προτάσεις μας απευθύνονται σε όλες τις δυνάμεις που ενεργοποιούνται στο χώρο της Οικολογίας".

    Όσο αφορά το ΠΑΣΟΚ, είπε ότι "οι προτάσεις μας βρίσκονται σε σύγκρουση με τη λογική και το νομικό καθεστώς που διέπουν τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Πολλοί στόχοι του προγράμματός μας δεν γίνονται δεκτοί από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και εξάλλου το προγραμματικό μας πλαίσιο αποκλείει μια τέτοια συνεργασία".

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕΣχετικά άρθρα: Με 151 ψήφους υπέρ πέρασε ο προϋπολογισμός του 2009

    Είδηση: 17005

    [03] Άδηλο το οικονομικό μέλλον του κόσμου

    Ειδήσεις

    Δύσκολο θα είναι το 2009 για τη διεθνή οικονομία, όπως προκύπτει και από τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.Όλα τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι προς αρνητική κατεύθυνση θα κινηθούν κατά την διάρκεια του νέου έτους οι περισσότερες, αν όχι όλες, οι οικονομίες των κρατών ανά τον κόσμο.Ενδεικτικά είναι τα παραδείγματα της Κίνας, της οποίας για πρώτη φορά σε μία 5ετία μειώθηκαν τα συναλλαγματικά της αποθέματα και της Ιαπωνίας, όπου οι εξαγωγές της χώρα του "ανατέλλοντος Ηλίου" δύουν, αφού έκαναν βουτιά σε επίπεδο ρεκόρ και την Toyota ανακοίνωσε, για πρώτη φορά εδώ και 71 χρόνια, απώλειες στα κέρδη της.Στην Ευρώπη, με πτώση άνοιξαν Χρηματιστήρια κεντρικών χωρών.Στη Βρετανία, ο Γκόρντον Μπράουν δεσμεύεται για τη δημιουργία 100.000 νέων θέσεων εργασίες, μέσα από επενδύσεις στις υποδομές της χώρας, την ώρα που το Λονδίνο εξετάζει τη συγχώνευση των αυτοκινητοβιομηχανιών Jaguar & Land Rover, οι οποίες θα δεχθούν ένεση ρευστότητας από την ινδική αυτοκινητοβιομηχανία Tata.Στην Ολλανδία, η οικονομική ύφεση θα είναι χειρότερη από ό,τι αρχικώς προβλεπόταν, δηλώνει ο πρώην υπουργός Οικονομίας.Μείωση βιομηχανικών παραγγελιών κατεγράφησαν τον Οκτώβριο στη Σλοβενία.Στη Ρωσία, αναταραχές σημειώθηκαν μετά την αύξηση των φόρων επί των αυτοκινήτων εισαγωγής.Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η καθοδική τιμή του πετρελαίου του ΟΠΕΚ.Το "επίπεδο ρεκόρ" του 18,1% άγγιξε το Δεκέμβριο ο πληθωρισμός στην Ισλανδία, παρά τη πτώση της τιμής του πετρελαίου.

    Ασιατικές οικονομίεςΓια πρώτη φορά σε μία 5ετία μειώθηκαν τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας, που στα τέλη Σεπτεμβρίου έφθαναν το 1,9 τρισ. δολάρια, ανακοίνωσε ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος.«Τα συναλλαγματικά αποθέματα υποχώρησαν για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2003», ανακοίνωσε η Διεύθυνση Συναλλάγματος, ωστόσο, χωρίς να αποκαλύπτει το τρέχον ύψος των συναλλαγματικών αποθεμάτων, που από τις αρχές του 2006 έχουν καταστεί τα πρώτα στον κόσμο. Εν τω μεταξύ, η Διεύθυνση Συναλλάγματος αρνήθηκε σήμερα να σχολιάσει την ανακοίνωση αυτή.

    Σε άνευ προηγουμένου επίπεδα υποχώρησαν τον Νοέμβριο οι εξαγωγές στην Ιαπωνία, ενώ καταγράφεται και δεύτερο συνεχόμενο έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας, εξ αιτίας της μείωσης στη ζήτηση στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη, αλλά και στην Κίνα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών της χώρας.Στο 26,7% μειώθηκαν οι εξαγωγές της Ιαπωνίας, της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας διεθνώς, σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο, δεδομένου του ότι τα προϊόντα της, εν μέσω οικονομικής κρίσης, δεν έχουν την απήχηση που θα είχαν σε πιο καλές προηγούμενες οικονομικά εποχές.Πιο συγκεκριμένα, το εμπορικό ισοζύγιο της Ιαπωνίας κατέγραψε για τον Νοέμβριο έλλειμμα 223,42 δισ. γεν [1,8 δισ. ευρώ], ενώ προ ενός έτους, αντιθέτως παρουσίαζε πλεόνασμα 784,39 δισ. γεν.Οι δε εξαγωγές μειώθηκαν μέσα σε ένα έτος κατά 26,7%, στο κατώτατο σημείο της ιστορίας, στα 5,326 τρισ. γεν [43,3 δισ. ευρώ], καθώς η ελάττωση της ζήτησης στους κυριότερους πελάτες της Ιαπωνίας, συνέπεσε με την υποτίμηση του γεν έναντι του δολαρίου.Επίσης, μειώθηκαν οι εισαγωγές κατά 14,4% στα 5,550 τρισ. γεν [45,1%], με χαρακτηριστικό την υποχώρηση της αγοράς αργού πετρελαίου, τόσο όσον αφορά την τιμή [-35,2%], όσο και την ποσότητα [-17,1%], εξ αιτίας μεν της πτώσης στην τιμή του προϊόντος, αλλά και της οικονομικής ύφεσης που πλήττει το αρχιπέλαγος, δε.Τα αποτελέσματα του Νοεμβρίου αποδείχθηκαν ακόμη χειρότερα από όσο περίμεναν οι οικονομικοί κύκλοι, που προέβλεπαν κατά μέσον όρο υποχώρηση του ισοζυγίου μόνον κατά 208 δισ. γεν, σύμφωνα με σφυγμομέτρηση που είχε πραγματοποιήσει η εφημερίδα Nikkei σε 23 παράγοντες της αγοράς.Χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατάστασης στην Ιαπωνία, είναι αυτό της Τογιότα, της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας της Ιαπωνίας, που για πρώτη φορά -εδώ και 71 χρόνια- ανακοίνωσε τις πρώτες λειτουργικές απώλειες στην ιστορία της εταιρίας καθώς οι πωλήσεις αυτοκινήτων ανά τον κόσμο μειώθηκαν σημαντικά εξ αιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Μάλιστα, οι απώλειες αυτές ξεπερνούν σε αξία το ένα δισ. και με το κλίμα να μην προβλέπεται να αλλάζει σύντομα.Η Toyota, η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ιαπωνίας, ανακοίνωσε ότι όπως αναμένει -σύμφωνα με σχετικές προβλέψεις- έως το τέλος του τρέχοντος οικονομικού έτους, δηλαδή μέχρι την 31η Μαρτίου του 2009, λειτουργικές απώλειες ύψους 150 δισεκατομμυρίων γεν [1.66 δισεκατομμύρια δολάρια]. Τον περασμένο χρόνο, η Toyota κατέγραψε κέρδη 2.27 τρισεκατομμυρίων γεν.

    "Αυτά τα Χριστούγεννα ο καταναλωτής απομακρύνεται από την αγορά, πάει σπίτι του και το κλίμα είναι αρνητικό για πολλούς εμπόρους και εταιρίες. Είναι βέβαιο, ότι τίποτα δεν θα ανεβάσει τους καταναλωτικούς δείκτες το πρώτο τρίμηνο του έτους", λέει ο οικονομικός αναλυτής Κίρμπι Ντάλεϊ,.

    Ευρωπαϊκά ΧρηματιστήριαΜε πτώση άνοιξε το Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Ο δείκτης Footsie-100 υποχώρησε κατά 10,33 μονάδες [0,24%] φτάνοντας τις 4.276,76.Με μικρή πτώση άνοιξε το Χρηματιστήριο του Παρισιού. Ο δείκτης CAC 40 υποχώρησε 0,75% στις 3.201,66 μονάδες.Με μικρή πτώση άνοιξε και το Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης. Ο δείκτης Dax έχασε 0,06% φτάνοντας τις 4.693,66 μονάδες.Πτωτικές τάσεις επικρατούν στη σημερινή συνεδρίαση και του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών [Χ.Α.Α.]. Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης τιμών, στις 10:45, βρισκόταν στις 1.721,40 μονάδες, παρουσιάζοντας απώλειες κατά 0,59%.Η αξία των συναλλαγών διαμορφώνεται στα 5,3 εκατομμύρια ευρώ.Οι επιμέρους δείκτες κινούνται στην πλειονότητά τους σε αρνητική τροχιά.Τη μεγαλύτερη άνοδο έχουν οι εξής δείκτες: των Κατασκευών κατά 1,13%, της Υγείας κατά 0,98% και των Ασφαλειών κατά 0,82%.Τη μεγαλύτερη πτώση εμφανίζουν οι εξής δείκτες: της Κοινής Ωφέλειας κατά 1,60%,των Τραπεζών κατά 1,07% και των Ταξιδιών-Αναψυχής κατά 1,05%.Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχωρεί κατά 0,62%, της μεσαίας κεφαλαιοποίησης παρουσιάζει απώλειες κατά 0,43% και της μικρής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση κατά 0,30%.Από τις μετοχές που διακινούνται 19 ενισχύονται, 42 υποχωρούν και 23 παραμένουν αμετάβλητες.

    Ευρωπαϊκές οικονομίεςΣτη Βρετανία, ο πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ντέιλι Μίρορ, δεσμεύθηκε ότι θα δημιουργήσει 100.000 νέες θέσεις εργασίας, επενδύοντας 10 δισ. λίρες σε προγράμματα υποδομών.Το ποσό αυτό, που αντιστοιχεί σε 11 δισ. ευρώ, θα διατεθεί την επόμενη διετία για την υλοποίηση προγραμμάτων στην παιδεία, τις μεταφορές, κι άλλες υποδομές στη χώρα.«Μόνον για τις επισκευές και τις εργασίες, καθώς και την κατασκευή σχολείων, θα προσληφθούν 100.000 άτομα», τονίζει ο Μπράουν.Τον Νοέμβριο, ο αριθμός των ανέργων στη Βρετανία αυξήθηκε κατά 75.700 άτομα στο 1,07 εκ., αριθμός που αντιστοιχεί στη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση της ανεργίας τα τελευταία 17 χρόνια.«Δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι η ανεργία δεν πρόκειται να αυξηθεί. Όμως, μπορώ να πω πως θα κάνουμε ό,τι μας είναι δυνατόν για να βοηθήσουμε όσους πλήττονται», τονίζει ο Εργατικός πρωθυπουργός.Ο ίδιος, εξάλλου, υπεραμύνεται του σχεδίου διάσωσης των τραπεζών, δίχως το οποίο «απλώς θα είχαν εξαφανισθεί». «Δεν διοχετεύσαμε απλώς χρήματα για να βοηθήσουμε τις τράπεζες. Δώσαμε χρήματα για να βοηθήσουμε τον κόσμο σ' αυτήν τη χώρα», τονίζει εμφατικά ο Μπράουν.Παράλληλα, η ινδική αυτοκινητοβιομηχανία Tata, ιδιοκτήτρια των βρετανικών αυτοκινητοβιομηχανιών Jaguar και Land Rover, πρόκειται να μεταγγίσει «δεκάδες εκ. λίρες», ενώ η κυβέρνηση του Λονδίνου εξετάζει σχέδιο για μία πιθανή συγχώνευσή τους, αποκαλύπτει σε σημερινό της άρθρο η εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.Η βρετανική οικονομική εφημερίδα, επικαλούμενη πηγές προσκείμενες στους Ινδούς ιδιοκτήτες, εξηγεί πως αυτή η έκτακτη μετάγγιση προορίζεται για να αποφευχθεί μία επικείμενη κρίση ρευστότητας.Η βοήθεια αυτή θα προστεθεί στα «εκατοντάδες εκ. λιρών», που επένδυσε στο κεφάλαιο των εταιρειών η Tata, όταν τις αγόρασε από την Ford τον Μάρτιο, προσθέτει η εφημερίδα.Στις 18 Δεκεμβρίου, ο υπουργός Μεταφορών Πίτερ Μάντελσον είχε ανακοινώσει πως βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με Jaguar & Land Rover για μία πιθανή συγχώνευση των δύο εταιρειών, οι οποίες πλήττονται βαρύτατα από την παγκόσμια οικονομική κρίση, υπογραμμίζοντας εντούτοις πως καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη.Η βρετανική κυβέρνηση υφίσταται πιέσεις για να προχωρήσει το ταχύτερο στη διάσωση του εγχώριου τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, ιδίως έπειτα από την ανακοίνωση την Παρασκευή του σχεδίου διάσωσης της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζωρτζ Μπους.

    Στην Ολλανδία, η οικονομική ύφεση θα είναι χειρότερη από ό,τι προέβλεπε αρχικώς η Υπηρεσία Κεντρικού Σχεδιασμού της χώρας, όπως δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ονο Ρούντινγκ, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην οικονομική εφημερίδα Het Financieele Dagblad.Ο πρώην υπουργός των Χριστιανοδημοκρατών, δήλωσε ότι η ολλανδική οικονομία είναι πιθανό να συρρικνωθεί κατά περίπου 3% το 2009 και είπε ότι ο σημερινός κυβερνητικός συνασπισμός των Χριστιανοδημοκρατών, των Εργατικών και της Χριστιανικής Ένωσης θα πρέπει να προσαρμόσει τον προϋπολογισμό και τις δαπάνες αναλόγως.Τον περασμένο μήνα, η Υπηρεσία Κεντρικού Σχεδιασμού, που παρέχει στατιστικές πληροφορίες στην κυβέρνηση, προέβλεψε ότι η ολλανδική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0.75% το 2009.

    Πτώση κατά 21% κατέγραψαν οι βιομηχανικές παραγγελίες στη Σλοβενία τον Οκτώβριο, σε σύγκριση με έναν μήνα πριν, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η εθνική υπηρεσία στατιστικής της χώρας.Σε μηνιαία βάση, οι παραγγελίες από το εξωτερικό αυξήθηκαν κατά 19,1%, αλλά, αυτές της εσωτερικής αγοράς κατέγραψαν "βουτιά" της τάξης του 30%.Σε ετήσια βάση, η συνολική αξία των βιομηχανικών παραγγελιών στη Σλοβενία τον Οκτώβριο ήταν μειωμένη κατά 29,3% σε σχέση με πέρυσι, με τη ζήτηση στην εσωτερική αγορά να καταγράφει πτώση κατά 35,9% και τη ζήτηση από το εξωτερικό να συρρικνώνεται κατά 27,9%.

    Στη Ρωσία, η αύξηση των φόρων επί των αυτοκινήτων εισαγωγής, προκειμένου έτσι να καταστούν τα ρωσικά περισσότερο ανταγωνιστικά, κατέβασε εκατοντάδες πολίτες στους δρόμους.Μάλιστα, στο Βλαδιβοστόκ σημειώθηκαν αναταραχές και η αστυνομία καταγγέλθηκε για χρήση βίας εναντίον των διαδηλωτών."Κανείς δεν θα αγοράσει Ζιγκούλι ή Βόλγκα, γιατί είναι κακής ποιότητας. Οι πολίτες θα μαζέψουν χρήματα για να αγοράσουν ξένο αυτοκίνητο...", εκτιμά ο ανεξάρτητος πολιτκός Βλαντιμίρ Ριζνώφ.Οι ταραχές στο Βλαδιβοστοκ επιβεβαιώνουν τα περί κοινωνικής αναταραχής, τα οποία επισήμανε ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν, ο οποίος ζήτησε νέα, περισσότερο φιλόδοξα προγράμματα για την αναζωογόνηση της οικονομίας.

    Η πτώση της Παρασκευής κατά 1,76 δολάρια στην τιμή του πετρελαίου παραγωγής του ΟΠΕΚ, έρχεται να προστεθεί στην καθοδική πορεία που ακολουθεί η τιμή του "μαύρου χρυσού" και ο οποίος από την Τετάρτη, που ο διεθνής πετρελαϊκός οργανισμός ανακοίνωσε τη μείωση της παραγωγής, έχει απολέσει συνολικά 3,23 δολάρια το βαρέλι.Ένα βαρέλι αργού πετρελαίου [χωρητικότητας 159 λίτρων] παραγωγής του ΟΠΕΚ την Παρασκευή κόστιζε 37,72 δολάρια, σύμφωνα με ανακοίνωση του διεθνούς οργανισμούς που εδρεύει στη Βιέννη.Ο ΟΠΕΚ υπολογίζει τη μέση τιμή του προϊόντος που παράγεται από 13 μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες που συγκαταλέγονται στα μέλη του.

    Ο πληθωρισμός στην Ισλανδία έφτασε το Δεκέμβριο στο ποσοστό ρεκόρ 18,1% έναντι 17,1% του Οκτωβρίου, παρά την πτώση της τιμής του πετρελαίου, ενώ η κεντρική τράπεζα της χώρας εκτιμά ότι το 2009 ο πληθωρισμός θα ξεπεράσει το 20%.Μέσα σε ένα μήνα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 1,71%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε ετήσια αύξηση 24%, σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Γραφείου Στατιστικής, ενώ το νόμισμα της χώρας, η κορώνα, έχει χάσει πάνω από το 45% της αξίας του από την αρχή του έτους.Τα προϊόντα διατροφής είναι από τα είδη που έχουν σημειώσει την μεγαλύτερη αύξηση [30,6%], ενώ τα εισαγόμενα είδη κατέγραψαν αύξηση 27%.Οι οικονομικές αρχές της χώρας αποφάσισαν να διατηρήσουν αμετάβλητα τα επιτόκια στο 18%, επίπεδο-ρεκόρ για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, σε μία προσπάθεια συγκράτησης του πληθωρισμού, ενώ παράλληλα, εξασφάλισαν δάνειο ύψους 2,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις σκανδιναβικές χώρες.

    Η οικονομική κρίση απειλεί και τον ΟΗΕΣε ακούσιο θύμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης μετατρέπεται ο ΟΗΕ, καθώς ο οργανισμός εξαρτάται ιδιαίτερα από την οικονομική στήριξη και την καλή θέληση των κυβερνήσεων των χωρών - μελών του.Όμως, οι παραδοσιακές δωρήτριες κυβερνήσεις, οι όμιλοι της Γουώλ Στριτ και οι φιλανθρωπικές οργανώσεις, επικεφαλής των οποίων είναι γνωστοί μεγιστάνες, υφίστανται τεράστιες απώλειες στις δικές τους προσωπικές περιουσίες από το ανελέητο σφυροκόπημα της παγκόσμιας κατάρρευσης.Με την παγκόσμια οικονομία να εκτρέπεται κάθε ημέρα που περνά, ο ΟΗΕ φοβάται ότι θα στερηθεί των αναγκαίων κονδυλίων για να ξεριζώσει την ακραία φτώχεια, την πείνα, τις ασθένειες και το θάνατο που είναι οι «Στόχοι Ανάπτυξης της Χιλιετίας», ενός φιλόδοξου προγράμματος το οποίο υιοθέτησαν οι κυβερνήσεις το 2000, αλλά, μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει ενδείξεις ότι κάνει πρόοδο.Τον Σεπτέμβριο μεγιστάνες και πολιτικοί συναντήθηκαν στα γραφεία του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης των 192 χωρών μελών του οργανισμού και δεσμεύθηκαν ότι θα διαθέσουν 16 δισεκατομμύρια δολάρια για την καταπολέμηση της φτώχειας, της πείνας και των ασθενειών, αλλά, δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι τα χρήματα αυτά θα εισρεύσουν στα ταμεία του οργανισμού, ο Γενικός Γραμματέας του οποίου Μπαν Γκι-Μουν απηύθυνε έκκληση στις κυβερνήσεις να είναι «τολμηρές και γενναιόδωρες στις υποχρεώσεις τους για τους στόχους της χιλιετίας".Εκτός από το να δοθεί ένα τέλος στη φτώχεια, οι στόχοι της χιλιετίας συμπεριλαμβάνουν ακόμη την καταπολέμηση του ιού του AIDS, την παροχή καθολικής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε όλα τα παιδιά του πλανήτη, την καταπολέμηση της μητρικής και παιδικής θνησιμότητας και της υποβάθμισης του περιβάλλοντος του πλανήτη μέχρι το 2015, αλλά, προτεραιότητες παραμένουν η φτώχεια και η πείνα, καθώς ο αυξανόμενος αριθμός όσων υποφέρουν από πείνα παγκοσμίως αποτελεί αντανάκλαση της αδυναμίας της κοινωνίας να θρέψει τους ανθρώπους της.Το γραφείο του ΟΗΕ για το συντονισμό των Ανθρωπιστικών Θεμάτων εκτίμησε το Νοέμβριο ότι περίπου 250 εκατομμύρια άνθρωποι μόνο στη Δυτική Αφρική, μια από τις φτωχιές περιοχές στον πλανήτη, χρειάζονται περίπου 361 εκατομμύρια δολάρια για να αντιμετωπίσουν τις υψηλές τιμές των τροφίμων.«Η έκκλησή μας στην γενναιοδωρία της διεθνούς κοινότητας δεν αφορά μόνο τα χρήματα», δήλωσε ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Δυτική Αφρική, Ερβ Λουντοβίκ Ντε Λις. Τα 16 δισεκατομμύρια δολάρια είναι σταγόνα στον ωκεανό των αμυντικών προϋπολογισμών πολλών πλουσίων χωρών και οι δισεκατομμυριούχοι, όπως ο Γκέητς και ο Μπάφετ έχουν υποσχεθεί ότι θα διαθέσουν εκατομμύρια δολάρια για να αντιμετωπισθούν η μαλάρια και άλλες ασθένειες στις φτωχές χώρες.«Το εμπόριο μπορεί να γίνει η πιο σημαντική πηγή για την εξωτερική χρηματοδότηση της ανάπτυξης σε πολλές φτωχές χώρες, αλλά όχι μέχρι να αλλάξουν οι κανόνες υπέρ της επίτευξης των στόχων της χιλιετίας», δήλωσε ο επικεφαλής μιας ομάδας που δημιουργήθηκε για τη στήριξη των στόχων αυτών.Μία από τις προτάσεις της ομάδας προβλέπει να σταματήσουν οι πλούσιες κυβερνήσεις τις επιδοτήσεις στους πλούσιους αγρότες, οι οποίες έχουν μειώσει την ανταγωνιστικότητα των φτηνών εισαγωγών από τις φτωχότερες αγροτικές χώρες.Η Οικονομική Επιτροπή για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική έχει προβλέψει ότι ο συνολικός αριθμός των κατοίκων της περιοχής που θα πέσουν κάτω από το επίπεδο της φτώχειας, θα φτάσει στο τέλος του 2008 τα 10-15 εκατομμύρια και θα συνεχίσει να αυξάνεται παράλληλα με την αύξηση των τιμών των τροφίμων.Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι εφέτος περισσότερα από 100 εκατομμύρια άνθρωποι έπεσαν κάτω από το επίπεδο της φτώχειας παγκοσμίως και περίπου 960 εκατομμύρια είναι υποσιτισμένοι.Το Σεπτέμβριο, με βάση τις προσαρμογές στις εκτιμώμενες ως αναγκαίες δαπάνες ενός ατόμου, η Παγκόσμια Τράπεζα είχε εκτιμήσει σχεδόν 430 εκατομμύρια άνθρωποι πέρασαν μέσα σε μία νύχτα σε καθεστώς φτώχειας, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.Από το 2000 που τέθηκαν οι στόχοι, μόνο μερικές αναπτυγμένες χώρες έχουν επιτύχει κάποια πρόοδο στη μείωση της φτώχειας καθώς οι πιο φτωχές χώρες του κόσμου, όπως η Αϊτή και πολλές άλλες στην Αφρική έχουν συναντήσει δυσκολίες να βρουν τροφή για περισσότερους κατοίκους τους, ενώ αυξάνονται οι τιμές των τροφίμων.

    Είδηση: 16996

    [04] Νέες ρυθμίσεις στη μετατροπή των ποινών φυλάκισης σε χρηματική ποινή

    Τη θέσπιση ορισμένων εφάπαξ ευεργετικών διατάξεων, που είχαν συμπεριλήφθη στον νόμο 3727/08 για τη βελτίωση του σωφρονιστικού συστήματος, ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης, όπως την υποχρεωτική μετατροπή σε χρηματική της ποινής φυλάκισης μέχρι ενός έτους. Σχετικές εισηγήσεις είχε κάνει προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Σωτήρη Χατζηγάκη, το Κεντρικό Επιστημονικό Συμβούλιο Φυλακών (ΚΕΣΦ). Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης τόνισε μεταξύ άλλων: "Οι ρυθμίσεις αυτές ανταποκρίνονται στα αιτήματα που είχαν θέσει όλα σχεδόν τα κόμματα της Βουλής και πολλοί αρμόδιοι κοινωνικοί φορείς, υλοποιώντας την πολιτική της επιείκειας και μιας σύγχρονης αντίληψης για το σωφρονισμό, που καταδικάζει το δράστη, αλλά δεν αποβλέπει αποκλειστικά στον κολασμό του μόνο μέσα στις φυλακές".

    Οι νέες προτεινόμενες ρυθμίσεις, που θα συμπεριληφθούν σε νομοσχέδιο του υπουργείου, το οποίο θα κατατεθεί σύντομα προς ψήφιση στη Βουλή, θα προβλέπουν:

    Την υποχρεωτική μετατροπή, σε χρηματική, ποινής φυλάκισης μέχρι ενός έτους. Η ποινή φυλάκισης από ένα έως δύο έτη μετατρέπεται, επίσης, υποχρεωτικώς, εκτός εάν (σωρευτικώς) ο καταδικασθείς είναι υπότροπος και το δικαστήριο κρίνει ότι απαιτείται η μη μετατροπή, για να αποτραπεί ο δράστης από την τέλεση άλλων αξιόποινων πράξεων. Η ποινή φυλάκισης από δύο έως τρία έτη μπορεί να μετατραπεί εφόσον το δικαστήριο, με ειδική αιτιολογία, κρίνει ότι η μετατροπή αρκεί για να αποτρέψει το δράστη από την τέλεση άλλων αξιόποινων πράξεων.

    Διεύρυνση της δυνατότητας μετατροπής σε χρηματική της ποινής φυλάκισης και στις περιπτώσεις που η ποινή είναι μεγαλύτερη των τριών ετών. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η μετατροπή θα γίνεται αφού ο καταδικασθείς εκτίσει με οποιονδήποτε τρόπο (ακόμη και με ευεργετικό υπολογισμό) το 1/3 ποινής του.

    Διεύρυνση της δυνατότητας εναλλακτικού τρόπου έκτισης της ποινής με κοινωφελή εργασία και στις περιπτώσεις που η ποινή είναι μεγαλύτερη των τριών ετών.

    Δίνεται η δυνατότητα σε καταδικασμένους, οι οποίοι βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία καταβολής της επιβληθείσης χρηματικής ποινής, να αποφυλακισθούν με τη χρήση του μέτρου της παροχής κοινωφελούς εργασίας.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 17010

    [05] Κυπριακό: Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις

    Ειδήσεις

    Τη διαβεβαίωση πως θα πράξουν ό,τι είναι δυνατόν για να φθάσουν σε μια λύση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό, έδωσαν τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων κκ Χριστόφιας και Ταλάτ, μετά την τελευταία τους συνάντηση για το 2008, παρ' ότι δεν υπήρξε η αναμενόμενη πρόοδος στις έως τώρα συνομιλίες. Σε δήλωσή του μετά στους δημοσιογράφους, ο ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ είπε ότι η επόμενη συνάντηση των ηγετών θα πραγματοποιηθεί στις 5 Ιανουαρίου και σε αυτήν παρών θα είναι ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ταγιέ-Μπρουκ Ζεριχούν.

    Συγκεκριμένα, σε κοινή τους δήλωση, οι δύο ηγέτες αναφέρουν ότι αναγνωρίζουν πως, αν και έχει επιτευχθεί κάποια πρόοδος, αυτή ήταν ανεπαρκής. Επίσης, αναγνωρίζουν το γεγονός ότι χρειάζεται ακόμη να μελετήσουν μια μακρά λίστα κεφαλαίων, ωστόσο, επαναβεβαιώνουν τη σθεναρή τους δέσμευση για εξεύρεση μιας συνολικής λύσης στο Κυπριακό.

    Ο κ. Ντάουνερ είπε ότι ο ίδιος θα βρίσκεται στην Κύπρο για τις συναντήσεις στις 12 και 16 Ιανουαρίου.

    Σήμερα, είπε ο κ. Ντάουνερ, οι δύο ηγέτες συνέχισαν τη συζήτηση για τις εξωτερικές σχέσεις και τις εξουσίες του ομόσπονδου κράτους.

    Είδηση: 17008

    [06] Βαριά άρρωστος ο Μάικλ Τζάκσον;

    Από μια εξαιρετικά σοβαρή ασθένεια των πνευμόνων πάσχει ο βασιλιάς της ποπ, Μάικλ Τζάκσον, σύμφωνα δημοσιεύματα του αμερικανικού τύπου. Ο 50χρονος Τζάκσον υποφέρει από ανεπάρκεια α1 αντιθρυψίνης, μία σπάνια γενετική ασθένεια, αναφέρουν τα δημοσιεύματα, τα οποία δεν αποκλείουν να πρέπει να υποβληθεί σε μεταμόσχευση πνεύμονος. "Πάσχει επί χρόνια, αλλά πλέον έχει επιδεινωθεί" δήλωσε στο περιοδικό In Touch, ο Ιαν Χάλπεριν, συγγραφέας βιογραφίας του Τζάκσον.

    Ο Χάλπεριν πρόσθεσε ότι χρειάζεται μεταμόσχευση πνεύμονα αλλά ίσως είναι πολύ αδύναμος για να αντέξει την επέμβαση και χαρακτήρισε ως το πιο προβληματικό σημείο της κατάστασης του Τζάκσον τη γαστρεντερική αιμορραγία. "Θα μπορούσε να τον σκοτώσει" κατέληξε ο Χάλπεριν.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο γνωστός τραγουδιστής μιλά πλέον μετά δυσκολίας και είναι σχεδόν τυφλός από το αριστερό μάτι. Ο Τζάκσον σπάνια εμφανίζεται δημόσια και πριν από μερικές εβδομάδες "συνελήφθη" από το φωτογραφικό φακό να φορά μάσκα.

    Ο αδελφός του, Ζερμέν Τζάκσον δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι Fox news ότι ο Μάικλ "δεν είναι καλά".

    Είδηση: 17001

    [07] Μπλόκα από τους αγρότες των Σερρών

    Κοινωνία

    Κλειστός σε δύο σημεία ο δρόμος προς Προμαχώνα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, στον κόμβο Πετριτσίου και στο Τελωνείο, από αγρότες των Σερρών που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους διαμαρτυρόμενοι για τη συρρίκνωση του εισοδήματός τους. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αδέσμευτου Συλλόγου Αγροτών Νιγρίτας, "ο Προμαχώνας θα μείνει κλειστός για το επόμενο 24ωρο, ενώ οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν εως ότου ικανοποιηθούν τα αιτήματα των αγροτών, μεταξύ των οποίων είναι η παράταση της ευρωπαϊκής επιδότησης για τον καπνό, η επιστροφή του ΦΠΑ, 50 Ευρώ επιδότηση ανά στρέμμα στην καλλιέργεια βαμβακιών και δημητριακών και "πάγωμα" των δανείων στην Αγροτική Τράπεζα".

    Είδηση: 17009

    [08] Συνάντηση Παπαρήγα-πρυτάνεων ΕΜΠ

    Ελλάδα -

    Πολιτική

    Για μακρύ και σκληρό αγώνα που έχουν μπροστά τους φοιτητές και μαθητές έκανε λόγο η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, μετά τη συνάντησή της τη Δευτέρα με την πρυτανεία του Μετσόβειου Πολυτεχνείου. Η κ. Παπαρήγα ζήτησε να παρεμποδιστεί στην πράξη η λειτουργία του νόμου- πλαισίου για τα πανεπιστήμια και να βγουν χιλιάδες φοιτητές στον αγώνα, γιατί τα πράγματα δεν ξεκινούν και δεν τελειώνουν με μια κατάληψη. Σχετικά με το θέμα της άρσης του ασύλου στο Πολυτεχνείο και αλλού, ο γραμματέας της ΚΝΕ και βουλευτής του κόμματος Γιάννης Πρωτούλης είπε ότι η αστυνομία δεν έχει καμία δουλειά μέσα στα ιδρύματα, αλλά από την άλλη δεν μπορούν να καταλαμβάνονται και να χρησιμοποιούνται για μολότωφ και καταστροφές. Ο κ. Πρωτούλης κάλεσε το φοιτητικό κίνημα να πάρει ξεκάθαρη θέση για τις καταλήψεις. Από την πλευρά του, ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κων. Μουτζούρης είπε ότι η πρυτανεία διαφύλαξε το άσυλο και τις απόψεις της για το άσυλο.

    Βεβαίως, είπε η κα Παπαρήγα ,έχει μια άνοδο το φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα, αλλά υπάρχει ανάγκη - και εκεί θέλουμε να συμβάλουμε -να πάρουν μέρος ακόμα περισσότεροι φοιτητές στη διαμόρφωση των θέσεων, των μορφών πάλης και του αγώνα.

    Και συμπλήρωσε λέγοντας ότι "ο αγώνας δεν τελειώνει με μια κατάληψη, ούτε αρχίζει με μια κατάληψη, όλες οι συλλογικές μορφές πάλης έχουν αξία και κυρίως η κοινή δράση και με τα άλλα τμήματα του λαϊκού κινήματος και ιδιαίτερα με το κίνημα των εργατοϋπαλλήλων, των μισθωτών".

    Ερωτηθείς για τη συζήτηση σχετικά με την άρση του ασύλου στο Πολυτεχνείο, ο Γραμματέας της ΚΝΕ Γιάννης Πρωτούλης δήλωσε: "Δεν το αποδεχόμαστε. Είναι υπόθεση του ίδιου του φοιτητικού κινήματος και να περιφρουρήσει και να προστατεύσει τον αγώνα και να τον δυναμώσει. Αυτά που γίνονται στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο δεν έχουν καμία σχέση με φοιτητικό αγώνα. Δεν υπάρχει ούτε μία γενική συνέλευση, δεν υπάρχει ούτε μία συλλογική διαδικασία που να έχει δώσει το δικαίωμα από το Σάββατο το βράδυ πριν δύο εβδομάδες να έχει το Πολυτεχνείο τέτοιο κέντρο".

    Είδηση: 17007

    [09] Έφυγε ο Χρήστος Σεφερλής

    Κοινωνία

    Σε ηλικία 52 ετών πέθανε τη Δευτέρα ο δημοσιογράφος Χρήστος Σεφερλής, μετά από πολύμηνη και σκληρή μάχη με τον καρκίνο. Ο Χρήστος Σεφερλής εργαζόταν στον ΑΝΤ1, από την πρώτη στιγμή δημιουργίας του, ενώ είχε εργαστεί στην ΕΤ2 και τελευταία και στη ΝΕΤ 105,8. Από το 1989 ήταν πολεμικός ανταποκριτής σε όλα τα μέτωπα και τις τελευταίες συγκρούσεις στην Παλαιστίνη, ενώ, ασχολήθηκε επί χρόνια με το ρεπορτάζ του υπουργείου Εσωτερικών. Ήταν πατέρας δύο παιδιών. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ συλλυπείται την οικογένειά του, τους οικείους του και αποχαιρετά έναν άξιο συνάδελφο και σεμνό εργάτη της καλής δημοσιογραφίας. Τα ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος.Η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλεί την Τετάρτη, 24 Δεκεμβρίου 2008, στις 12 το μεσημέρι, από τον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στο Παλαιό Ψυχικό.

    Είδηση: 17006

    [10] Τηλεφώνημα-φάρσα για βόμβα σε πτήση Αθήνα-Μόσχα

    Κοινωνία

    Κακόγουστη φάρσα αποδείχτηκε τελικά το απειλητικό τηλεφώνημα αγνώστου για τοποθέτηση βόμβας σε αεροσκάφος που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα-Μόσχα. Το αεροσκάφος της Aeroflot που εκτελούσε την πτήση Αθήνα-Μόσχα επέστρεψε για έλεγχο στο αεροδρόμιο "Ελ. Βενιζέλος", συνοδευόμενο από δύο ελληνικά Μιράζ, μετά από τηλεφώνημα για βόμβα. Λίγο πριν τις 14.00, το μεσημέρι της Δευτέρας, δύο Μιράζ απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση Τανάγρας προκειμένου να συνοδεύσουν το αεροσκάφος που είχε απογειωθεί στις 13.15, από το "Ελ. Βενιζέλος", με 55 επιβάτες. Η ειδοποίηση για βόμβα έγινε όταν το αεροσκάφος βρισκόταν στο ύψος της Μυτιλήνης. Οι επιβάτες κατέβηκαν από το αεροσκάφος, και άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας με εκπαιδευμένους σκύλους ερεύνησαν εξονυχιστικά όλα τα σημεία του αεροσκάφους, χωρίς ωστόσο να εντοπίσουν κάτι το ύποπτο. Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση που έδωσε η εταιρεία, το συγκεκριμένο αεροσκάφος αναμένεται να αναχωρήσει 20 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα.

    Πηγές: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 17002

    [11] ΣΥΡΙΖΑ: Θέσεις και απαντήσεις

    Ελλάδα -

    Πολιτική

    Δεκαπέντε προτάσεις που αποτελούν άμεσους στόχους πάλης του ΣΥΡΙΖΑ και που κατατίθενται για διάλογο προς όλες τις δυνάμεις της Αριστεράς, παρουσίασε ο Αλέκος Αλαβάνος σε συνέντευξη Τύπου. Στόχος είπε είναι να διαμορφωθούν γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ εκείνες οι συσπειρώσεις που θα μπορέσουν να οδηγήσουν σε μια νέα πλειοψηφία. Σχετικά με το θέμα των επιθέσεων που εξακολουθεί να δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τα επεισόδια του τελευταίου διαστήματος, τόνισε πως θ ανακρούσουν πρύμνα όσοι τα έχουν βάλει με το κόμμα και επανέλαβε πως η πίεση που επιχειρείται να ασκηθεί δεν πρόκειται να πιάσει, καθώς με ξεκάθαρο τρόπο έχουν καταγγελθεί όλοι οι μηχανισμοί που έδρασαν όλες αυτές τις μέρες.Ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξακολουθεί να στέκεται διπλά στη νεολαία, επισήμανε ο κ. Αλαβάνος.

    Παρουσιάζοντας του 15 στόχους πάλης ο κ. Αλαβάνος επανέλαβε πως το πρόγραμμα αυτό έρχεται σε σύγκρουση με την αντικοινωνική και αντιλαϊκή όπως τη χαρακτήρισε πολιτική της ΝΔ αλλά και την κληρονομία από το ΠΑΣΟΚ. και πρόσθεσε ότι ειδικότερα στην Ελλάδα έχει εξαντληθεί το μοντέλο διακυβέρνησης του δικομματισμού, υπάρχει μεγάλη κρίση στη Νέα Δημοκρατία και αναζητούνται σχήματα επιβίωσης του συστήματος, όπως είναι οι προτάσεις για μεγάλο συνασπισμό και οικουμενικούς υπουργούς.

    Η συγκύρια είπε, είναι ιστορική καθώς βιώνουμε την εξάντληση του μοντέλου διακυβέρνησης από τις δυνάμεις του δικομματισμού και την ανατολή ενός μεγάλου κινήματος αμφισβήτησης και αναζήτησης άλλων προοπτικών, που εκφράστηκε από τη νέα γενιά με τις τελευταίες εξελίξεις μετά τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή.

    Επισήμανε επίσης ότι οι στόχοι πάλης του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν "την εναλλακτική απάντηση στην κρίση, είναι ένα πρόγραμμα ανοιχτό στους ορίζοντες του Σοσιαλισμού και ανέφερε ότι "το πρόγραμμα των άμεσων στόχων πάλης δεν έχει ως ορίζοντά του τις εκλογές, αλλά δίνεται στα πλαίσια μιας μεγάλης στροφής της παγκόσμιας ιστορίας, που χαρακτηρίζεται από οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση".

    Σε ερώτηση αν τα σημεία αυτά θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ , τόνισε πως "οι προτάσεις μας βρίσκονται σε σύγκρουση με τη λογική και το νομικό καθεστώς που διέπουν τις κυβερνήσεις Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ. Πολλοί στόχοι του προγράμματός μας δεν γίνονται δεκτοί από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και εξάλλου το προγραμματικό μας πλαίσιο αποκλείει μια τέτοια συνεργασία".

    Αναφερόμενος στις δηλώσεις Πάγκαλου, χαρακτήρισε το θέμα ως ένα σοβαρό πολιτικό ζήτημα λέγοντας πως υπάρχουν στελέχη της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ που ξεπερνούν στην επίθεση ακόμη και αυτά της ΝΔ.

    Αναφορικά με τα ενδεχόμενα συνεργασίας με άλλα κόμματα, με βάση το πρόγραμμα των 15 σημείων απάντησε, σχετικά με τους Οικολόγους Πράσινους, "είμαστε και οικολογική δύναμη και η οικολογικού περιεχομένου δράση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη φέρει αποτελέσματα. Οι προτάσεις μας απευθύνονται σε όλες τις δυνάμεις που ενεργοποιούνται στο χώρο της Οικολογίας".

    Σε σχέση με τα όσα ακούγονται περί κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου, τόνισε πως η κυβέρνηση με τη στάση της πυροδοτεί τη στρατηγική έντασης και πως ένα τέτοιο σκεπτικό δεν πρόκειται να συμβάλλει στην αποκλιμάκωση των κρουσμάτων βίας.

    Η πανεπιστημιακή κοινότητα, είπε, μπορεί να προστατέψει το κεκτημένο αυτό δικαίωμα και αναφερόμενος στον διάλογο που έχει ξεκινήσει στον χώρο της Παιδείας τόνισε πως ο Πρωθυπουργός το μόνο που έχει να κάνει είναι να απολύσει τον κ. Στυλιανίδη ο όποιος με τη στάση του όλο αυτό το διάστημα έχει προσβάλει τη νέα γενιά.

    Για τον προϋπολογισμό και το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τον καταψήφισε στο σύνολό του, είπε ότι "αποτελεί προσβολή για τους εργαζόμενους και τη νέα γενιά ο καταμερισμός των κονδυλίων και με αυτή την έννοια δεν υπήρχε περίπτωση να ψηφίσει οποιοδήποτε σημείο του ο ΣΥΡΙΖΑ", ενώ αναφορικά με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τις δηλώσεις Σημίτη, επισήμανε ότι "θα είναι το μνημόσυνο της ευρωζώνης το να συρθεί η Ελλάδα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Είναι αδιανόητο η Ευρωπαϊκή Τράπεζα να καλύπτει ιδιωτικές τράπεζες και να μην εγγυάται δανεισμό σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με χαμηλό επιτόκιο".

    Στους 15 άμεσους στόχους του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται, η αποχώρηση της Ελλάδος από το ΝΑΤΟ και το κλείσιμο των βάσεων της Σούδας και του Άκτιου, η άμεση απόσυρση της υπογραφής της Ελλάδας από τη συνθήκη της Λισαβόνας και η κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας, η επάνοδος υπό δημόσια ιδιοκτησία και κοινωνικό έλεγχο όλων των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών, καθώς και η ανάκτηση του δημόσιου ελέγχου στις υποδομές της χώρας.

    Είδηση: 17003

    [12] Συμφωνία Ρωσίας -Λευκορωσίας για την τιμή του φυσικού αερίου

    Ειδήσεις

    Συμφώνησαν Ρωσία Λευκορωσία για την τιμή του φυσικού αερίου. Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο και ο Ρώσος ομόλογός του Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δίνοντας τέλος στην έντονη φημολογία για τυχόν διένεξη των δύο χωρών, που θα επηρέαζε σημαντικά την Ευρώπη, κατέληξαν τη Δευτέρα, στη συμφωνία της τιμής παράδοσης του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Λευκορωσία για το 2009. Οι δύο χώρες συμφώνησαν στην παράδοση και στην τελική τιμή του φυσικού αερίου για το επόμενο έτος προς την Λευκορωσία, σύμφωνα με ανακοίνωση της εκπροσώπου της Ρωσίας Ναταλία Τιμάκοβα, που δημοσιεύεται από το πρακτορείο Ρία-Νοβόστι, χωρίς να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες.

    Η Λευκορωσία αγοράζει τα 1000 κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου προς 127,9 δολάρια, μία τιμή προνομιακή λόγω της καλής σχέσης των δύο χωρών, καθώς η Μόσχα στηρίζει πολιτικά των πρόεδρο Λουκασένκο. Σύμφωνα με την ρωσική εφημερίδα Κομερσάντ, ο κολοσσός της Gazprom σχεδίαζε να αυξήσει την τιμή στα 240 δολάρια για το έτος 2009. Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Λευκορωσίας Βλαντιμίρ Σεμάνκο είχε δηλώσει πάντως ότι διατίθεται να καταβάλει έως και 140 δολάρια. Στις 31 Δεκεμβρίου 2006, η Μόσχα και το Μινσκ είχαν υπογράψει συμφωνία σχετικά με την τιμή του φυσικού αερίου, την ώρα που η Gazprom απειλούσε να κλείσει μία βαλβίδα, με κίνδυνο να διαταράξει κατά 5% την προμήθεια των ευρωπαϊκών χωρών, η οποία περνάει από την Λευκορωσία.

    Είδηση: 17012

    [13] Ανακαλύφθηκαν δύο νέοι τάφοι στο Κάιρο

    Ειδήσεις

    Μετά από έξι μήνες ανασκαφών Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι, ανακάλυψαν νότια του Καΐρου τους τάφους δύο αξιωματούχων που χρονολογούνται στο 4.000 π.Χ. Όπως υποστηρίζουν οι αρχαιολόγοι, αποτελούν την πρώτη απόδειξη για την ύπαρξη ενός αρχαίου κοιμητηρίου από την εποχή του Φαραώ Ούνας. Η ανακάλυψη θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική καθώς μπορεί να προσφέρει αρκετές πληροφορίες για την πέμπτη και έκτη δυναστεία του Παλαιού Βασιλείου, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας της Αιγύπτου Ζάχι Χαουάς. "Ανακοινώνουμε σήμερα μια σπουδαία ανακάλυψη στην Σαχάρα, την ανακάλυψη δύο νέων τάφων του 4.300 πΧ", δήλωσε ο κ. Χαουάς.

    Ο ένας τάφος ανήκε στον Ίγια Μαατ, τον επικεφαλής για την ανέγερση των πυραμίδων κατά την διάρκεια του βασιλείου των Ούνας, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την αγορά γρανίτη και ασβεστόλιθου από την πόλη της Ασουάν. Ο δεύτερος τάφος ανήκε στον Θανάχ, τον επικεφαλής για την μουσική του βασιλείου των Ούνας. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, οι είσοδοι των δύο ταφών είναι καλυμμένες με ιερογλυφικά και τοιχογραφίες αλλά το εσωτερικό τους έχει βεβηλωθεί από τυμβωρύχους, οι οποίοι έχουν αφαιρέσει τα προσωπικά αντικείμενα των νεκρών.

    Είδηση: 17011

    [14] Στο Πολυϊατρείο των Γιατρών του Κόσμου ο Γ. Παπανδρέου

    Ελλάδα -

    Πολιτική

    Το Ανοιχτό Πολυϊατρείο και τον Ξενώνα των "Γιατρών του Κόσμου" επισκέφθηκε το πρωί της Δευτέρας ο Γιώργος Παπανδρέου, όπου συνομίλησε με τους γιατρούς αλλά και με παιδιά μεταναστών. Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε την αναγκαιότητα λήψης μέτρων ώστε να βοηθηθούν οι μετανάστες σε μια εποχή παγκόσμιας κρίσης και συνεχάρη τους "Γιατρούς του Κόσμου" για την αυτοθυσία και το έργο τους.

    Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ οι Έλληνες είναι ένας λαός που ξέρει τον πόνο της ξενιτιάς και της μετανάστευσης και αναφέρθηκε στην προσπάθεια των "Γιατρών του Κόσμου" που κάνουν "μια τεράστια προσπάθεια να δώσουν στέγη, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, να δείξουν ανθρωπιά στους μετανάστες, που ζητούν ένα διαφορετικό μέλλον και έχουν βρεθεί στην Ελλάδα, αναζητώντας μια νέα πατρίδα".

    "Χρειάζεται να πάρουμε μέτρα, να τους εντάξουμε, να τους βοηθήσουμε, να τους συμπαρασταθούμε. Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας" δήλωσε ο κ. Παπανδρέου και τόνισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να δώσει το παράδειγμα.

    Είδηση: 16998

    [15] Αποκαθίσταται η κίνηση στην αγορά

    Ελλάδα -

    Κοινωνία

    Με εορταστικό ωράριο λειτουργούν τα καταστήματα. Αποκαθίσταται εν τω μεταξύ σταδιακά η αγοραστική κίνηση των καταστημάτων και οι έμποροι κάνουν αγώνα να καλύψουν την υποτονικότητα των προηγούμενων ημερών προχωρώντας σε μείωση των τιμών, αλλά και σε προσφορές. Στη Βαρβάκειο, αυξημένη είναι η κίνηση από νωρίς το πρωί, ενώ υπάρχει πλήρης επάρκεια σε όλα τα είδη. Η γαλοπούλα πωλείται από 5 έως 9 ευρώ το κιλό, το ντόπιο αρνάκι γύρω στα 7 ευρώ/κιλό, ενώ οι τιμές στο εισαγόμενο αρνάκι και στο γουρουνόπουλο κυμαίνονται γύρω στα 6 ευρώ το κιλό.

    Παρά το βροχερό καιρό η αγορά κινείται στους ρυθμούς που απέκτησε το σαββατοκύριακο με την ενθαρρυντική κίνηση όπως την χαρακτηρίζουν έμποροι, καταστηματάρχες, αλλά προπάντων οι καταναλωτές.

    Τα καταστήματα στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της Αθήνας ήταν γεμάτα, αν και σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες καταστημάτων, δύσκολα θα καλύψει η αγορά αυτό που έχει χαθεί.

    Το αδιαχώρητο προκλήθηκε σε καταστήματα στη Γλυφάδα, τη Νέα Σμύρνη, την Καλλιθέα, τα βόρεια προάστια και το Περιστέρι.

    Υπάλληλοι του υπουργείου Ανάπτυξης έδιναν στους καταναλωτές φυλλάδια με συμβουλές για τις αγορές τους. Φυλλάδια μοίρασαν και οι ενώσεις καταναλωτών έξω από την Βαρβάκειο αγορά.

    Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη:

    Αθήνα: - Δευτέρα και Τετάρτη από τις 10 το πρωί έως 6 το απόγευμα, - Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή, από τις 10 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. - Το Σάββατο 27 Δεκεμβρίου, τα εμπορικά θα είναι ανοικτά από τις 10 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ. - Την Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2009 τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά, λόγω της λειτουργίας τους την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου. - Από το Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2009 επανέρχεται το προ των εορτών ωράριο.

    Είδηση: 16991


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 22 December 2008 - 18:37:08 UTC