Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-12-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεχίζονται οι καταθέσεις
  • [02] Ταϊλάνδη: επιστροφή στην ομαλότητα
  • [03] Πυρηνική ενέργεια θέλει η Αλβανία
  • [04] Καταβολή επιδομάτων και δώρων
  • [05] Στη Φθιώτιδα οι Γιατροί του Κόσμου
  • [06] Στους δρόμους οι αγρότες
  • [07] Στην Ινδία η Κοντολίζα Ράις
  • [08] Μέτρα προστασίας ζητούν τα άτομα με αναπηρία
  • [09] Πάτρα: Επιθέσεις σε μετανάστες

    [01] Συνεχίζονται οι καταθέσεις

    Με τις καταθέσεις πρώην και νυν υπουργών συνεχίζει η Εξεταστική Επιτροπή τη διερεύνηση πολιτικών ευθυνών στην πολύκροτη υπόθεση με τα ακίνητα της Μονής Βατοπαιδίου. Σήμερα έχουν κληθεί να καταθέσουν ο πρώην υπουργός Επικρατείας Θοδωρής Ρουσόπουλος, ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Μπασιάκος, ο υφυπουργός Οικονομικών Αντώνης Μπέζας και ο υφυπουργός Εξωτερικών Πέτρος Δούκας. Μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης ολοκληρώθηκε η κατάθεση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Κιλτίδη. Κλήση στην Εξεταστική και νέων μαρτύρων, μεταξύ των οποίων και του προϊσταμένου της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων για το τίμημα της αγοράς του ολυμπιακού ακινήτου και των άλλων ακινήτων που η Μονή μεταβίβασε σε τρίτους, καθώς και ειδική συνεδρίαση την ερχόμενη Δευτέρα για τους τραπεζικούς λογαριασμούς, ζήτησε το ΠΑΣΟΚ. Στο μεταξύ, με 159 αρνητικές ψήφους απορρίφθηκε από τη Βουλή η πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ για ρύθμιση θεμάτων για ανταλλαγή ακινήτων μεταξύ Δημοσίου και Μονής Βατοπαιδίου.

    Καταθέσεις Κιλτίδη - Κοντού

    Την Τρίτη, αναφερόμενος στην απόφαση που υπέγραψε για τον χαρακτηρισμό ως δασικής έκτασης της περιοχής της Ουρανούπολης, ο Κώστας Κιλτίδης είπε ότι, μολονότι αποδέχθηκε αυτή τη γνωμοδότηση, δεν την απέστειλε στις δασικές υπηρεσίες, αλλά αυτό έγινε από τον κ. Κοντό που ήταν υπεύθυνος για τη διεύθυνση πολιτικής γης. Αυτή η γνωμοδότηση, τόνισε, είχε συνταθεί πριν ο ίδιος αναλάβει τα καθήκοντά του.

    "Το ζήτημα θα λυθεί με αυτεπάγγελτη πράξη χαρακτηρισμού - και αύριο το πρωί, θα απαλλάξω με δικό μου έγγραφο, όλους αυτούς τους δασικούς υπαλλήλους, που από ευθυνοφοβία, ή κατά τη δική τους λογική, θεωρούν πως οι εγκύκλιοι Δρυ και Χατζημιχάλη, ή οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας έχουν πάψει να ισχύουν - κι ότι μπορεί να αλλάξει η χρήση των εποικιστικών διαθεσίμων εκτάσεων" ανέφερε ο υφυπουργός. "Αυτές οι εκτάσεις, ήταν για ακτήμονες και για κτηνοτροφία - δεν ήταν για οικόπεδα, ξενοδοχεία, ή οτιδήποτε άλλο επαγγελματικό".

    "Η οποιαδήποτε πράξη χαρακτηρισμού, δεν θα γίνει μόνον για την επίμαχη έκταση των 8600 στρεμμάτων, αλλά για το σύνολο του αγροκτήματος. Κάποιοι σίγουρα, δεν θέλουν να γίνει, γιατί θα ζήσουμε το δράμα των αναδασωτέων εκτάσεων που βρέθηκαν με πολυκατοικίες και κατοικίες, πόσο μάλλον με ξενοδοχεία. Τα παιχνίδια όμως που παίζονται, θα τα βρουν μπροστά τους κάποιοι. Ο εισαγγελέας θα έχει θέση σε λίγο" ανέφερε ο κ. Κιλτίδης.

    Υπενθυμίζεται, ότι στην κατάθεσή της, η κα Μαντέλη, είχε ισχυριστεί πως "σε μία κοινόχρηστη διαθέσιμη έκταση δασικής μορφής, την οποία μου λέει ο δασάρχης ότι δεν έχει κηρυχθεί αναδασωτέα, μπορώ να τη δώσω για βιομηχανία, ή για τουριστική μονάδα".

    Νωρίτερα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρος Κοντός υποστήριξε ότι το έγκλημα που οδήγησε στην απώλεια της κυριότητας των εκτάσεων της Βιστωνίδας συνετελέσθη μεταξύ 1998 και 2003 και μετά την κατάθεσή του δήλωσε πως το πρόβλημα δημιουργήθηκε από τις υπογραφές των υπουργών του ΠΑΣΟΚ, ενώ οι υπογραφές των υπουργών της Νέας Δημοκρατίας έδωσαν λύση.

    Ο κ. Κοντός υποστήριξε πως η Βισθωνίδα και οι παραλίμνιες όχθες της, "παραδόθηκαν οριστικά στη Μονή Βατοπαιδίου το 2003 από το ΠΑΣΟΚ - τουλάχιστον αυτό μας είπαν όλοι οι νομικοί". Όταν η ΝΔ έγινε κυβέρνηση, τον Μάρτιο του 2004, εκείνος απ' τη θέση του υφυπουργού, συνέχισε να προσπαθεί να βρει μια λύση που να εξυπηρετεί τους καλλιεργητές και αλιείς, που κινδύνευαν να χάσουν τις περιουσίες τους. Αρχές του Ιουλίου, μαζί με εκπροσώπους της κοινωνίας της Ξάνθης, επισκέφθηκε τον Πρ. Παυλόπουλο και τον Πέτρο Δούκα, ο οποίος δήλωσε άγνοια για το θέμα, αν και είχε ήδη υπογράψει την παραίτηση απ' τη δίκη. "Μάλλον θα το είχε ξεχάσει" εκτίμησε ο μάρτυς

    Τον Σεπτέμβριο η Επιτροπή φορέων της Ξάνθης, επισκέφθηκε τους εκπροσώπους του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) και τον υπουργό Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλο, ο οποίος δήλωσε "αναρμόδιος". Στα τέλη του Νοεμβρίου του 2004, ήταν σειρά του Ε. Μπασιάκου να δεχθεί τις επισκέψεις - και τον Ιανουάριο του 2005, ο τελευταίος του γνωστοποίησε πως βρέθηκε νόμιμη λύση υπό μορφήν ανταλλαγών. "Η πολιτική απόφαση ανήκει στον Ε. Μπασιάκο" εκτίμησε ο μάρτυς. "Αυτός πήρε την πρωτοβουλία να ρωτήσει σχετικά το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και να μου ανακοινώσει την απόφαση".

    Ερωτηθείς γιατί δεν συνάντησε νωρίτερα τον Π. Δούκα, να τον ενημερώσει για την εκκρεμούσα υπόθεση, ο κ. Κοντός απάντησε πως "δεν γνωρίζαμε πως είχε μπει η υπογραφή - είχαμε και τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τρέχαμε όλοι και δεν προλαβαίναμε".

    Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε επίσης πως η διευθύντρια Πολιτικής Γης του υπουργείου του, Σ. Μαντέλη, δεν τον ενημέρωσε για την πρωτοβουλία της να ζητήσει από τις νομαρχίες της χώρας, την καταγραφή των διαθέσιμων εκτάσεων «που έχουν τουριστική και οικοπεδική αξία» πριν τις ανταλλαγές. Κατά τον κο Κοντό, "μπορεί αυτό να έγινε στο πλαίσιο καταγραφής ρουτίνας που είχε ξεκινήσει το 2002".

    Η κα Μαντέλη, δεν τον ενημέρωσε, ούτε για την πρωτοβουλία της να ζητήσει γνωμοδότηση απ' το νομικό σύμβουλο του υπουργείου Χρ. Μπότσιο, με την οποία η έκταση των 8600 στρεμμάτων στην Ουρανούπολη, αντιμετωπιζόταν πλέον ως δασική. "Το θέμα της Ουρανούπολης το πληροφορήθηκα 7 μήνες μετά το συμβόλαιο, από ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές της ΝΔ, Βαγιωνάς και Φλωρίνης" ανέφερε ο μάρτυς. Άλλωστε, "οι υπηρεσίες, προκειμένου να μην ασχολούνται με τα θέματα, συνηθίζουν να κάνουν ερωτήματα στο Νομικό Συμβούλιο".

    Οι διαθέσιμες εκτάσεις του υπουργείου του, "δεν παραχωρήθηκαν στην ΚΕΔ, αλλά απλά γνωστοποιήθηκαν".

    Είδηση: 16225

    [02] Ταϊλάνδη: επιστροφή στην ομαλότητα

    Μέσα σε δύο ημέρες θα έχει αποκατασταθεί πλήρως η λειτουργία του διεθνούς αεροδρομίου της Μπανγκόγκ στην Ταϊλάνδη, χρόνος αναγκαίος για την ανάπτυξη όλων των απαραίτητων τεχνικών διαδικασιών. Η εξέλιξη αυτή προέκυψε μετά την αποχώρηση περίπου δύο χιλιάδων διαδηλωτών προσκείμενων στην αντιπολίτευση, που το είχαν καταλάβει τις τελευταίες οκτώ ημέρες. Οι πολιτικές εξελίξεις με τη δικαίωση των διαδηλωτών και την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές στις 8 Δεκεμβρίου, αποφόρτισαν το κλίμα και ντυμένοι στα κίτρινα σαν ένδειξη της αφοσίωσής τους στο βασιλιά της χώρας, οι φιλομοναρχικοί διαδηλωτές αποχώρησαν.

    Είδηση: 16220

    [03] Πυρηνική ενέργεια θέλει η Αλβανία

    Στη χρήση πυρηνικής ενέργειας προσανατολίζεται η Αλβανία, σύμφωνα με δηλώσεις του πρωθυπουργού της χώρας. Σαλί Μπερίσα. Αρωγός της προσπάθειας αυτής θα είναι η Ιταλία, με την οποία αναμένεται να υπογραφούν συμφωνίες συνεργασίας, αξίας άνω των 3 εκ. ευρώ, οι οποίες θα προστεθούν σε αυτές που υπεγράφησαν χθες μεταξύ των δύο χωρών, αξίας άνω των 2 δισ. ευρώ.

    Όπως δήλωσε ο Αλβανός πρωθυπουργός: "Πριν από λίγα χρόνια, Ιταλοί επενδυτές έφυγαν από την Αλβανία και στόχος μας είναι η δημιουργία ενός ευνοϊκού επιχειρηματικού κλίματος, προκειμένου να επαναδραστηριοποιηθούν στην αγορά. Η κυβέρνηση προχώρησε, μεταξύ άλλων, στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, στην απλοποίηση διαδικασιών του πλαισίου δραστηριοποίησης των επιχειρήσεων και στη μείωση φορολογικών συντελεστών. Η Αλβανία έχει περισσότερα από 20 δισ. KWh ενεργειακό δυναμικό που μπορεί να αξιοποιήσει. Η χώρα διαθέτει, εξάλλου, δυναμικό παραγωγής αιολικής και ηλιακής ενέργειας. Ηδη οι άδειες για την παραγωγή 1.000 MW αιολικής ενέργειας έχουν δοθεί".Οι δηλώσεις του κ. Μπερίσα έγιναν μετά τη συνάντησή του με τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι στα Τίρανα, ενώ σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο κ. Μπερίσα εκτίμησε ότι η Αλβανία θα γίνει μια ενεργειακή δύναμη στα Βαλκάνια.

    Είδηση: 16226

    [04] Καταβολή επιδομάτων και δώρων

    Mέχρι τις 10 Δεκεμβρίου θα καταβάλλεται το δώρο Χριστουγέννων και η σύνταξη, στους δικαιούχους του ΟΓΑ. Στις 11 Δεκεμβρίου θα καταβληθούν οι συντάξεις Ιανουαρίου και το δώρο Χριστουγέννων στους δικαιούχους ΝΑΤ και ΚΕΑΝ. Ξεκίνησε από τη Δευτέρα 1η Δεκεμβρίου, η προπληρωμή από τον ΟΑΕΔ των τακτικών επιδομάτων ανεργίας και του δώρου Χριστουγέννων και η προπληρωμή μισθού Δεκεμβρίου και δώρου Χριστουγέννων στις νέες μητέρες, που αξιοποιούν την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας.

    Είδηση: 16219

    [05] Στη Φθιώτιδα οι Γιατροί του Κόσμου

    Συνεχίζει να ταξιδεύει στην Ελλάδα, η Κινητή Ψυχοσυμβουλευτική Μονάδα για εφήβους "e-Κιβωτός" των "Γιατρών του Κόσμου", δίνοντας προτεραιότητα στην περιφέρεια όπου οι νέοι δεν έχουν άμεση πρόσβαση στην πληροφόρηση. Στο πλαίσιο αυτό, ομάδα εξειδικευμένων εθελοντών της οργάνωσης θα προσφέρει συμβουλευτική και υποστήριξη σε εφήβους και νέους στο νομό Φθιώτιδας, και συγκεκριμένα στην περιοχή της Μαλεσίνας, στις 3 και 4 Δεκεμβρίου 2008.

    Είδηση: 16224

    [06] Στους δρόμους οι αγρότες

    Κανονικά πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των πλοίων από το λιμάνι του Πειραιά, καθώς ο υφυπουργός Ναυτιλίας διαβεβαίωσε τους αλιείς, που το είχαν αποκλείσει από χθες, ότι σήμερα το μεσημέρι θα έχουν συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρο Κοντό. Την ίδια ώρα, σε νέο κύκλο κινητοποιήσεων εισέρχονται οι αγρότες της Θεσσαλίας. Στα Φάρσαλα πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο, ενώ σήμερα διοργανώνονται συλλαλητήρια στην Καρδίτσα, τη Μυτιλήνη και τη Λάρισα. Στους δρόμους βγήκαν χθες και οι κτηνοτρόφοι, ζητώντας τη λήψη άμεσων μέτρων στήριξης του κλάδου τους.

    Πηγές: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕΣχετικά άρθρα: Κινητοποιήσεις αγροτών - κτηνοτρόφων

    Είδηση: 16223

    [07] Στην Ινδία η Κοντολίζα Ράις

    Κόσμος -

    Ειδήσεις

    Επίσκεψη στην Ινδία πραγματοποιεί η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις, που ήδη βρίσκεται στο Νέο Δελχί. Η κ. Ράις θα έχει συνομιλίες με την ινδική κυβέρνηση με θέμα τη συνεργασία των δύο χωρών στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και με στόχο να διαλύσει την ένταση ανάμεσα στην Ινδία και το γειτονικό Πακιστάν. Άμεσος στόχος της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, είναι η άσκηση πιέσεων σε Ινδία και Πακιστάν, χώρες που δεν έχουν καλές σχέσεις μεταξύ τους (τρεις φορές έχουν έρθει σε πολεμική αναμέτρηση από το 1947 μέχρι σήμερα), να συνεργαστούν στο θέμα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

    Έχει προηγηθεί μια προετοιμαστική συνάντηση του Ινδού υπουργού Εξωτερικών, με τον αναπληρωτή ΥΠΕΞ Τζων Νεγκροπόντε και τον υφυπουργό Εξωτερικών Μπιλ Μπερνς και συζήτησαν σχετικά με τις προσπάθειες να εντοπιστούν οι τρομοκράτες. Η ινδική πλευρά υποστηρίζει ότι οι ισλαμιστές που πραγματοποίησαν τις επιθέσεις στο Μουμπάι και άφησαν 188 νεκρούς, προέρχονταν από το Πακιστάν και οι υποψίες τους στρέφονται εναντίον της οργάνωσης Λασκάρ-ι-Τάιμπα.

    Στις έρευνες που πραγματοποιούνται στην Ινδία, συμμετέχει και ειδική ομάδα, από τις ΗΠΑ.

    Είδηση: 16222

    [08] Μέτρα προστασίας ζητούν τα άτομα με αναπηρία

    Ελλάδα -

    Κοινωνία

    Άμεσα μέτρα προστασίας από την οικονομική κρίση ζητούν από τον Πρωθυπουργό τα άτομα με αναπηρία, αντιπροσωπεία των οποίων θα συναντηθεί σήμερα με τον πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Σιούφα, στον οποίο θα παραδώσει το κείμενο της ετήσιας έκθεσης σχετικά με την κατάσταση των Ατόμων Με Ειδικές Ανάγκες στην Ελλάδα. Τα μέλη του Δ.Σ. της Εθνικής Συνομοσπονδίας ΑΜΕΑ θα επισκεφθούν επίσης τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος επισημαίνει ότι σε σχέδιο νόμου που συζητείται στη Βουλή, το μειωμένο κατά μία ώρα ωράριο εργασίας με πλήρεις αποδοχές, που ισχύει ήδη για άτομα με αναπηρία πάνω από 67%, επεκτείνεται στους νεφροπαθείς, καθώς και σε όλους τους υπαλλήλους που έχουν παιδιά ή σύζυγο με αναπηρία.

    Εξάλλου, με πρωτοβουλία του υπουργείου Μεταφορών, σήμερα θα διανέμεται σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ειδικό έντυπο με το οποίο θα ενημερωθεί το επιβατικό κοινό για τους τρόπους που μπορεί να διευκολύνει τη μετακίνηση των ατόμων με αναπηρίες.

    Είδηση: 16221

    [09] Πάτρα: Επιθέσεις σε μετανάστες

    Ανησυχία και προβληματισμό προκαλούν στην Αστυνομία Πατρών τα τρία διαδοχικά περιστατικά επιθέσεων αγνώστων σε βάρος Αφγανών, χθες τη νύχτα στην αχαϊκή πρωτεύουσα. Σύμφωνα με πληροφορίες δύο δικυκλιστές, επιτέθηκαν με σιδερολοστό σε Αφγανούς μετανάστες τρεις φορές σε διαφορετικούς δρόμους.

    Ο Διοικητής Ασφαλείας Πατρών Αθανάσιος Νταβλούρος, δήλωσε πως η αστυνομία διερευνά με προσοχή τα περιστατικά, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να μην εντάσσονται στα πλαίσια ενός σχεδίου "θερμοκέφαλων", που θα επιθυμούσαν να προκαλέσουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Τέλος, διεμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση πως, εάν υπάρχει σχεδιασμένη δράση, η Αστυνομία θα την καταστείλει και οι υπαίτιοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με το Νόμο. την προηγούμενη εβδομάδα ο Δήμος Πατρέων και η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου Ηπείρου και Νήσων, διοργάνωσαν στην Πάτρα τριήμερο εκδηλώσεων με θέμα της κοινωνική ένταξη των μεταναστών και τα ΜΜΕ.

    Αυτοψία της ΥΑ του ΟΗΕ

    Το γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στην Πάτρα, τη Δευτέρα και την Τρίτη, 1 και 2 Δεκεμβρίου 2008. Στην αποστολή συμμετείχαν ο επικεφαλής του γραφείου, Γιώργος Τσαρμπόπουλος, η υπεύθυνη του τομέα ενημέρωσης, Καίτη Κεχαγιόγλου, η υπεύθυνη του τομέα προστασίας, Καλλιόπη Στεφανάκη και η βοηθός προστασίας, Δάφνη Καπετανάκη. Πραγματοποιήθηκε αυτοψία στους χώρους διαβίωσης των προσφύγων, ενώ τα στελέχη της ΥΑ του ΟΗΕ έκαναν λόγο για "ανθρωπιστική κρίση σε εξέλιξη".

    Kινητοποίηση στη Σάμο

    Είδηση: 16237


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 3 December 2008 - 9:56:50 UTC