Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-10-06

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οικονομία και μεταρρυθμίσεις
  • [02] Στον απόηχο του Παρισιού
  • [03] Παρουσίαση του προϋπολογισμού
  • [04] New Polls, Same Liquidity
  • [05] Κινητοποιήσεις δικηγόρων στην Κρήτη
  • [06] Τουρκία: Βάσεις του PKK βομβάρδισε ο στρατός
  • [07] Απεργία στα νοσοκομεία
  • [08] Νέες επαφές για τα Σκόπια
  • [09] Νεκρός 25χρονος σε φυτώριο στην Καλλιθέα
  • [10] Αστυνομική βία στο Μεξικό
  • [11] Κιργιστάν: Περισσότεροι από 60 οι νεκροί από το σεισμό
  • [12] Κίνα: Συνελήφθησαν έξι άτομα για το γάλα
  • [13] Νέα πυρά Ρεπουμπλικάνων κατά Ομπάμα
  • [14] Βολιβία: συμφώνησαν ότι διαφωνούν

    [01] Πολιτική

    Οι βασικοί στόχοι της Κυβέρνησης

    Οικονομία και μεταρρυθμίσεις

    6/10/2008 11:26:00 πμ

    Η ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων, η εκτίμηση των καθημερινών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων είναι οι προτεραιότητες της Κυβέρνησης, τόνισε ο Πρωθυπουργός, στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Καραμανλής ζήτησε ομαδικότητα, ένταση δουλειάς και ολοκλήρωση του έργου με γνώμονα την καταπολέμηση των κοινωνικών προβλημάτων. "Η πολιτική αυτή θα μας οδηγήσει στην τρίτη εκλογική νίκη", είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός. Διαβεβαίωσε ότι οι καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών είναι απολύτως εγγυημένες και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ασφαλές. Επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση, κατηγορώντας την για ανευθυνότητα και για μηδενισμό.

    Οικονομία και μεταρρυθμίσεις τέθηκαν ως βασικοί στόχοι για την επαναφορά της πραγματικής πολίτικης από τον πρωθυπουργό. Ο κ Καραμανλής χαρακτήρισε ως ασταθές και αβέβαιο το διεθνές οικονομικό περιβάλλον και τόνισε πως χρειάζεται διαρκής επαγρύπνηση και παράλληλα διαβεβαίωσε πως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι απολύτως ασφαλές και φερέγγυο. Οφείλουμε να τρέξουμε τις μεταρρυθμίσεις πιο γρήγορα αφού αυτές είναι ο σίγουρος δρόμος για ένα στερεό κοινωνικό κράτος παρά τους λαϊκιστές και τις ομάδες βολεμένων που αντιστέκονται στις μεταρρυθμίσεις. Ο κ. Καραμανλής παραδέχτηκε πως υπήρχε χαλάρωση της ομαδικότητας και ότι είχε ατονήσει η συνεργασία ανάμεσα στην Κυβέρνηση και την κοινοβουλευτική ομάδα και προανήγγειλε τακτικές συνεδριάσεις με ειδικό θεματολόγιο ενώ κάλεσε τους βουλευτές να καταγράφουν και να αποστέλλουν στον ίδιο προτάσεις και εισηγήσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των πολιτών.

    Επανέλαβε δε και όσα είχε πει στο Υπουργικό Συμβούλιο για στενή συνεργασία και ανοικτή υπουργικά γραφεία ενώ σημείωσε πως δεν θα υπάρχει καμιά ανοχή σε κλειστές πόρτες όσον αφορά τις ΔΕΚΟ και τους Γ.Γ. των Υπουργείων.

    Ο κ. Καραμανλής επιτέθηκε στην αντιπολίτευση κάνοντας λόγο για ανευθυνότητα και αναξιοπιστία ενώ ειδικά για την οικονομική κρίση σημείωσε πως ακόμα και οι ίδιοι δεν βλέπουν τα μεγάλα προβλήματα. "Ένας δρόμος, ένας στόχος κι ένας γνώμονας υπάρχει για μας: το δημόσιο συμφέρον", κατέληξε ο κ. Καραμανλής δηλώνοντας κατηγορηματικά πως με τα κάθε είδους συμφέροντα δεν θα υπάρχει συμβιβασμός σε βάρος του μέλλοντος της χώρας.

    [02] Οικονομία

    Κινήσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα

    Στον απόηχο του Παρισιού

    6/10/2008 8:45:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/10/2008 10:21:42 πμ)

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, Γαλλικό, Γερμανικό

    Σημαντικές κινήσεις γίνονται στον ευρωπαϊκό χώρο των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, μόλις λίγα 24ωρα, από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, για την αντιμετώπιση της κρίσης. Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο στο Παρίσι, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας και Ιταλίας Γκόρντον Μπράουν και Σίλβιο Μπερλουσκόνι και η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, συμφώνησαν σε συντονισμένες ενέργειες , με στόχους την εγγύηση καταθέσεων, τις ρυθμίσεις των αγορών βραχυπροθέσμως και τη διάσωση όσων πιστωτικών ιδρυμάτων προβάλλει αναγκαίο, ώστε "διαρκώς να αποτρέπονται τα χειρότερα". Η χρηματοπιστωτική κρίση, που κλονίζει και την ευρωπαϊκή οικονομία, θα απασχολήσει σήμερα τη συνεδρίαση του Γιουρογκρούπ.

    Στη Δανία προέκυψε συμφωνία τραπεζών και κυβέρνησης, για τη δημιουργία ενός ταμείου για τη στήριξη των τραπεζών και την εγγύηση των καταθέσεων των αποταμιευτών, με τη διάθεση 4,37 δις ευρώ, μέσα στην επόμενη διετία. Όπως δήλωσε η υπουργός Οικονομίας, Βιομηχανίας και Εμπορίου Λένε Γέσπερσεν: "Η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση έχει πλήξει και την Δανία, έχει παγώσει την χρηματαγορά κι έχει καταστήσει δυσχερέστατη την πρόσβαση των οικονομικών ιδρυμάτων στην απαραίτητη ρευστότητα. Ενώπιον μίας τόσο σοβαρής κατάστασης, όπου ακόμη κι οι πλέον υγιείς τράπεζες έχουν πρόβλημα να προμηθευθούν ρευστό, απειλώντας την οικονομική σταθερότητα στη Δανία, τα κόμματα της κεντροδεξιάς πλειοψηφίας και η κεντροαριστερή αντιπολίτευση «συμφώνησαν πως το κράτος κι ο χρηματοοικονομικός τομέας οφείλουν να απλώσουν ένα δίκτυ ασφαλείας ώστε όλοι οι απλοί αποταμιευτές να εξασφαλίσουν μία πλήρη εγγύηση των καταθέσεών τους στη Δανία. Πρόκειται για ένα γενικό δίκτυ ασφαλείας από τον ίδιο και για τον ίδιο τον τραπεζικό τομέα, αντί να παρέμβει το κράτος για ν αναλάβει τον έλεγχο των τραπεζών".

    Στη Γερμανία η υλοποίηση των αποφάσεων του Παρισιού, μεταφράστηκε σε κινήσεις για τη διάσωση της ειδικευμένης στα ακίνητα τράπεζας HRE, με τονωτικές οικονομικές ενέσεις της τάξης των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ και την απόσυρση κοινοπρακτικού δανείου των 35 δισ. ευρώ. Για τα προβλήματα που εμφανίστηκαν στη τράπεζα, η καγκελάριος της Γερμανίας Α. Μέρκελ δήλωσε ότι "πρόκειται να λογοδοτήσουν όσοι χειρίστηκαν ανεύθυνα τους λογαριασμούς της HRE". "Αναγνωρίζουμε την υποστήριξη όλων. Η λύση που βρέθηκε εγγυάται την σταθερότητα του ομίλου της Hypo Real Estate (HRE), η οποία διαθέτει πλέον ρευστότητα και θα μπορέσει να συνεχίσει τις εργασίες της όσο διαρκεί η οικονομική κρίση", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Γκέοργκ Φούνκε πρόεδρος της Hypo Real Estate.

    Στην Ιταλία και συγκεκριμένα στο Μιλάνο, ανακοινώθηκε για τα τέλη Οκτωβρίου, έκτακτη Γενική Συνέλευση μετόχων της Unicredit, η μετοχή της οποίας αντιμετωπίζει προβλήματα.

    Στην Ιρλανδία το υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι "εγγυάται για τις καταθέσεις στις τράπεζες της Ιρλανδίας, έως του συνολικού ποσού των 400 δισ.ευρώ.

    Στη Γαλλία, η γαλλική τράπεζα ΒΝΡ Paribas ανακοίνωσε την εξαγορά της Fortis στο Βέλγιο και το Λουξεμβούργο έναντι 14,7 δις ευρώ. Η κίνηση αυτή θα δώσει τη δυνατότητα επέκτασης της Paribas με ακόμη 1500 υποκαταστήματα το δίκτυό της και στις έξι χώρες όπου λειτουργεί η Fortis (Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Γαλλία, Γερμανία, Πολωνία, Τουρκία) και θα την καταστήσει την πρώτη σε μέγεθος καταθέσεων τράπεζα στην Ευρώπη (600 δις ευρώ).

    [03] Οικονομία

    Το προσχέδιο από τον Γ. Αλογοσκούφη

    Παρουσίαση του προϋπολογισμού

    6/10/2008 10:11:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/10/2008 10:58:58 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2009 παρουσιάζει το μεσημέρι σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο στόχος για το δημοσιονομικό έλλειμμα τοποθετείται στο 1,8% του ΑΕΠ και ο ρυθμός ανάπτυξης στο 3,3 με 3,4%. Ο νέος προϋπολογισμός ενσωματώνει και τα νέα φορολογικά μέτρα, κόστους τουλάχιστον 4 δις ευρώ, τα οποία ανακοινώθηκαν πρόσφατα και έγιναν νόμος του κράτους. Μεταξύ αυτών, η περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεών των χρήσεων 2000-2006, η αύξηση των τελών κυκλοφορίας κατά 20% και η αύξηση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις. Οι παροχές, θα εστιαστούν στη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης σε χαμηλοσυνταξιούχους και ανέργους, καθώς και στη διεύρυνση των εισοδηματικών κλιμακίων του ΕΚΑΣ.

    Σε δηλώσεις του στη ΝΕΤ 105,8 ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Μαργαρίτης Τζήμας τόνισε ότι: "Το σχέδιο προϋπολογισμού ανταποκρίνεται στις προεκλογικές δεσμεύσεις. Δηλαδή όχι επιπλέον φόρους στους οικονομικά ασθενέστερους. Τα βέλη των στελεχών της Ν.Δ πρέπει να έχουν στόχο μόνο το ΠΑΣΟΚ. Οι τελευταίες κινήσεις έχουν θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία. Η χώρα μας αντέχει την οικονομική κρίση έγκαιρα είχε λάβει μέτρα. Οι δημοσκοπήσεις σήμερα δίνουν ένα αποτέλεσμα και αύριο θα δώσουν άλλο. Η κυβέρνηση κρίνεται από την αποτελεσματικότητά της. Δεν έχουμε ορίζοντα εκλογών. Όσο περνά ο καιρός το ποσοστό των δυο μεγάλων κομμάτων αυξάνεται. Το δίλημμα Καραμανλής ή χάος, είναι ρεαλιστικό. Είμαι υπέρ των αυτοδύναμων κυβερνήσεων. Οι εκλογές θα γίνουν το 2011. Τώρα δανειζόμαστε λιγότερα από ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ".

    Επίσης στη ΝΕΤ 105,8 η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαρία Δαμανάκη, δήλωσε: "Ο νέος προϋπολογισμός φορτώνει στους πολίτες 5 δις επιπλέον φόρους. Πράγματι ο πρωθυπουργός έχει πυκνώσει τις δημόσιες εμφανίσεις του. Αυτά όμως δεν είναι πολιτικές λύσεις. Το μόνο που έχει πετύχει ο πρωθυπουργός είναι ένα προσωρινό σιωπητήριο στους βουλευτές του. Θα ήταν λάθος να υποστηρίξει κανείς ότι το ΠΑΣΟΚ έχει κερδίσει το παιχνίδι. Η πρόκληση είναι μεγάλη. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να πείσει την κοινωνία για την αξιοπιστία του, δίνοντας ρεαλιστικές προτάσεις που θα εφαρμόσει όταν γίνει κυβέρνηση. Όλα είναι ρευστά και όλα αλλάζουν. Εγώ πάντως είμαι αισιόδοξη. Με τον ΣΥΝ πρέπει να γίνει ένας ειλικρινής διάλογος, χωρίς προαπαιτούμενα".

    Συνεδριάζει αύριο Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2008 και ώρα 17:00 η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ και θα προσδιορίσει τις απεργιακές της διεκδικήσεις. Τα θέματα ημερησίας διάταξης είναι: α) Προϋπολογισμός - Φορολογικό - Ασφαλιστικό β) Προγραμματισμός Δράσεων - Λήψη αποφάσεων γ) Οικονομικά και Τρέχοντα θέματα

    [04] On the Political Stage

    New Polls, Same Liquidity

    05 Οκτ 2008 10:02:00

    Sources: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Results of new polls, which have recorded political liquidity, indicate lead of both large political parties, Kostas Karamanlis remaining the most appropriate politician for the post of premiership and the ND party winner of elections. In a poll conducted by RASS on behalf of the newspaper "Paron", the ND party is 0.2% ahead gathering 31.3% of the votes, followed by PASOK with 31.1%, GCP 7.2%, SYRIZA 9.3%, LAOS 4.4% and the undecided 9.5%. Prime-minister, Kostas Karamanlis is considered the most appropriate for the post of premiership with 45.9% against 32.8% of George Papandreou. Of respondents 20.2% said no one. In response to question which party is to win in the forthcoming elections ND is ahead with 47.5% against PASOK 44.8%, increasing its points compared to last poll. In MRB poll conducted for "Typos tis Kyriakis" newspaper, PASOK is 0.1% points ahead with 29.4% against ND 29.3%, followed by GCP 7.2%, SYRIZA 10.1% LAOS with 4.9% and the undecided 15.4%. Also this poll indicates that Kostas Karamanlis is the most appropriate for the premiership office with 42.3% against George Papandreou 36.6% while no one was the answer of 20.1% of those questioned. ND is considered winner of elections with 43.5% against PASOK with 34.6%. In MRB poll, voters call the government to go ahead with reforms, clear Batopedi case and proceed to changes.

    Public Issue Poll for "Kathimerini"

    According to Public Issue poll conducted on behalf of "Kathimerini" newspaper 74% of respondents believe the ND party is going through a period of crisis while 45% see necessary a change in PASOK party leadership.

    In response to which party can rule Greece, PASOK is ahead with 34% against 30% of the ND party while 25% of respondents said neither party. Public Issue carried out a nationwide telephone poll from September, 29 to October, 1 in a sample of 1.190 people.

    Translated by Chrisanthi Sarantis

    [05] Κοινωνία

    Αντιπροσωπεία τους στην Αθήνα

    Κινητοποιήσεις δικηγόρων στην Κρήτη

    6/10/2008 11:19:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/10/2008 11:27:31 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Συνεχίζεται για όγδοη μέρα η κατάληψη του Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου από τους δικηγόρους, για το θέμα της ίδρυσης Εφετείου. Κλειστά είναι σήμερα, σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους δικηγόρους, η Νομαρχία και όλα τα δημοτικά καταστήματα του νομού Ηρακλείου, καθώς και οι υπηρεσίες της Ένωσης Συνεταιρισμών. Στην Αθήνα βρίσκονται σήμερα οι βουλευτές, η Νομάρχης, ο Δήμαρχος Ηρακλείου και εκπρόσωποι τοπικών φορέων, για τη συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης. Παράλληλα προγραμματίζουν να μεταβούν στη Βουλή προκειμένου να επιδώσουν ψήφισμα διαμαρτυρίας στον πρόεδρο του Κοινοβουλίου. Οι δικηγόροι θα πραγματοποιήσουν απόψε νέα γενική συνέλευση, προκειμένου να εκτιμήσουν την κατάσταση και να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις. Στο Λασίθι, οι δικηγόροι έχουν αποφασίσει αποχή μέχρι τις 15 του μήνα από τα Δικαστήρια της Νεάπολης και μέχρι τέλος Νοεμβρίου από τα Δικαστήρια των Χανίων.

    [06] Κόσμος

    Τουρκία: Βάσεις του PKK βομβάρδισε ο στρατός

    6/10/2008 10:59:00 πμ

    Βάσεις των Κούρδων ανταρτών του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ βομβάρδισε η τουρκική αεροπορία σε αντίποινα για την αιματηρή επίθεση σε στρατιωτικό φυλάκιο στο Σεμντινλί όπου έχασαν τη ζωή τους 15 Τούρκοι στρατιώτες. " Πραγματοποιήθηκε αεροπορική επίθεση εναντίον στόχων της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK στην περιοχή Αβασίν Μπασιάν, στο βόρειο Ιράκ" ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Στη διάρκεια της επίθεσης του ΡΚΚ που εκδηλώθηκε το Σάββατο σκοτώθηκαν και 23 Κούρδοι αντάρτες. Από την πλευρά τους οι αντάρτες της οργάνωσης ανακοίνωσαν πως εννιά μέλη της σκοτώθηκαν, ενώ οι απώλειες του τουρκικού στρατού φτάνουν τους 62 νεκρούς. Μετά την επίθεση, ο τουρκικός στρατός πρόκειται να κλείσει πέντε ευάλωτα μεθοριακά φυλάκια κατά μήκος των συνόρων της Τουρκίας με το Ιράκ, δήλωσαν αξιωματούχοι στην Άγκυρα. Εκπρόσωπος του γενικού επιτελείου κατηγόρησε μάλιστα την κυβέρνηση της κουρδικής αυτόνομης περιοχής στο βόρειο Ιράκ δεν έχει βοηθήσει στον αγώνα κατά του PKK, παρά τις διαβεβαιώσεις του Κούρδου Προέδρου του Ιράκ Τζαλάλ Ταλαμπανί. Μετά την επίθεση, ο Ταλαμπανί τηλεφώνησε στον τούρκο πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιούλ και πρότεινε τη διεξαγωγή συνάντησης υψηλόβαθμων αξιωματούχων της ασφάλειας και από τις δύο πλευρές, εκφράζοντας την προθυμία του Ιράκ να βοηθήσει την Τουρκία στην αποκλιμάκωση της κατάστασης.

    Οι κούρδοι αντάρτες του ΡΚΚ ανακοίνωσαν ότι έχουν στα χέρια τους τις σορούς δύο Τούρκων στρατιωτών. Σε ανακοίνωση από την Σουλεϊμανίγια -365 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης- οι αντάρτες του ΡΚΚ δήλωσαν πως μαχητές του στρατιωτικού σκέλους της οργάνωσης έχουν στα χέρια τους τις σορούς των τούρκων στρατιωτών που σκοτώθηκαν στη μάχη της Σαμζινιάν.

    [07] Κοινωνία

    Στις 21 Οκτωβρίου

    Απεργία στα νοσοκομεία

    6/10/2008 10:42:00 πμ

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, τα Θεραπευτήρια, το ΕΚΑΒ, οι υπηρεσίες Πρόνοιας στις 21 Οκτώβρη, ύστερα από απόφαση του γενικού συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ, για τη συμμετοχή των υγειονομικών στην 24ωρη Πανελλαδική Πανεργατική Απεργία ΑΔΕΔΥ ΓΣΕΕ. Τα αιτήματα της ΠΟΕΔΗΝ εκτός των γενικότερων μισθολογικών και συνταξιοδοτικών διεκδικήσεων είναι: η αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ, καλύψεις των κενών οργανικών θέσεων και η ένταξη του κλάδου στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

    [08] Κόσμος

    Από αύριο Τρίτη

    Νέες επαφές για τα Σκόπια

    6/10/2008 10:26:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Διαδοχικές συναντήσεις με τους διαμεσολαβητές Ελλάδας και Σκοπίων θα έχει αύριο Τρίτη ο Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος κατά πληροφορίες θα παρουσιάσει νέα πρόταση για το θέμα της ονομασίας. Σήμερα συνεδριάζει στην ΠΓΔΜ η πολιτική ηγεσία της χώρας, προκειμένου να εξετάσει τις επόμενες κινήσεις της. Στη συνάντηση είναι προσκεκλημένοι και ο πρόεδρος της χώρας, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, ο υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Μιλόσοσκι και ο εκπρόσωπος της στις διαπραγματεύσεις για το όνομα, Νίκολα Ντιμιτρόφ, συγκαλεί για σήμερα Δευτέρα 6/10, ο πρωθυπουργός της χώρας, Νίκολα Γκρούεφσκι. Στη συνάντηση, θα συζητηθούν οι εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας και οι επικείμενες τροπολογίες του εκλογικού νόμου, τις οποίες θέλει να προωθήσει η κυβέρνηση. Η συνάντηση αποφασίστηκε ύστερα και από αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και στο πλαίσιο της αναμενόμενης πρότασης από τον ειδικό διαμεσολαβητή, Μάθιου Νίμιτς.

    [09] Κοινωνία

    Νεκρός 25χρονος σε φυτώριο στην Καλλιθέα

    6/10/2008 10:05:00 πμ

    Τα αποτελέσματα της νεκροτομής που γίνεται σήμερα αναμένονται από την αστυνομία για να διευκρινιστούν τα αίτια θανάτου ενός άνδρα ηλικίας περίπου 25 ετών, που βρέθηκε νεκρός χθες λίγο πριν τα μεσάνυχτα σε υπαίθριο χώρο, που χρησιμοποιείται και ως φυτώριο του Δήμου στη διασταύρωση των οδών Ιφιγένειας και Σωκράτους στην Καλλιθέα. Ο άνδρας, τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν ακόμα εξακριβωθεί έφερε τραύμα στο κεφάλι από χτύπημα αλλά και κάταγμα στο μηρό. Οι αστυνομικοί εξετάζουν την εκδοχή της εγκληματικής ενέργειας, δεν αποκλείουν όμως το ενδεχόμενο τα τραύματα να προέρχονται από πτώση, κάτι που θα διευκρινίσει ο ιατροδικαστής, που θα εξετάσει το πτώμα. Προανάκριση για την υπόθεση διενεργεί το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής.

    [10] Κόσμος

    Στην περιοχή της Τσιάπας

    Αστυνομική βία στο Μεξικό

    6/10/2008 9:29:00 πμ

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, Γαλλικό

    Υπόλογοι για τη βίαιη έξωση μίας κοινότητας χωρικών και τον θάνατο έξι εξ αυτών, βρίσκονται πέντε αστυνομικοί στο κρατίδιο Τσιάπας στο Μεξικό. Η είδηση προήλθε από ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης του κρατιδίου, το οποίο διέταξε διοικητική έρευνα κατά 313 αστυνομικών. Τα επεισόδια προήλθαν όταν οι αστυνομικές δυνάμεις, επιχείρησαν να απομακρύνουν την Παρασκευή, εκατοντάδες χωρικών από αρχαιολογικό χώρο των Μάγιας. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός των στοιχείων που προέκυψαν από την ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, τόσο οι αρχές της Τσιάπας, όσο και ο Ερυθρός Σταυρός, δίνουν διαφορετικά στοιχεία για τον ακριβή αριθμό των νεκρών και της προέλευσής τους, καθώς ανάμεσά τους φέρεται να υπάρχουν και ένας ή δύο αστυνομικοί, ενώ ο Ερυθρός Σταυρός αναφέρει και το θάνατο από ξυλοκόπημα του εισαγγελέα Ραμόν Αγκιλάρ Γκαρσία.

    [11] Κόσμος

    Κιργιστάν: Περισσότεροι από 60 οι νεκροί από το σεισμό

    6/10/2008 9:23:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/10/2008 10:00:49 πμ)

    Ξεπερνούν τους 60 οι νεκροί και τους 100 οι τραυματίες από τον χθεσινό σεισμό στο νότιο Κιργιστάν, κοντά στα κινεζικά σύνορα, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό του Υπουργείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της χώρας. "Το χωριό Νούρα καταστράφηκε ολοσχερώς. Τα στοιχεία που έχουμε δείχνουν ότι έχουμε 60 νεκρούς και περισσότερους από 100 τραυματίες, αρκετοί από αυτούς σε σοβαρή κατάσταση", δήλωσε ο υπουργός Καμτσιμπέκ Τατσίεφ. "Ένα ελικόπτερο θα μεταφέρει τους σοβαρά τραυματισμένους από το νοσοκομείο της Ος σε άλλο μεγαλύτερο", διευκρίνισε ο ίδιος. "Οι εικόνες που αντικρίσαμε ήταν τρομακτικές. Το χωριό Νούρα καταστράφηκε τελείως και υπάρχουν πολλοί τραυματίες", τόνισε ο Υπουργός. Το Αμερικανικό Γεωφυσικό Ινστιτούτο (USGS) ανακοίνωσε χθες πως σεισμός 6,6 βαθμών σημειώθηκε στο Κιργιστάν και 20 λεπτά αργότερα ακολούθησε σεισμική δόνηση λιγότερο ισχυρή, αρκετά χιλιόμετρα από τα βορειοδυτικά σύνορα της Κίνας. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε σε βάθος 27 χιλιομέτρων, κοντά στα σύνορα με την Κίνα, 48 χιλιόμετρα βόρεια του Καρακούλ στο Τατζικιστάν, σύμφωνα με το USGS.

    [12] Κόσμος

    Κίνα: Συνελήφθησαν έξι άτομα για το γάλα

    6/10/2008 9:04:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/10/2008 10:29:19 πμ)

    Έξι πρόσωπα συνέλαβε η κινεζική αστυνομία ύποπτα για παραγωγή και πώληση μελαμίνης, της χημικής ουσίας που βρίσκεται στο επίκεντρο του μεγάλου διατροφικού σκανδάλου, με τα επιμολυσμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, που συγκλονίζει την χώρα, μεταδίδει το πρακτορείο Νέα Κίνα. Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν στο Χοχχότ, την πρωτεύουσα της βορείου επαρχίας της Έσω Μογγολίας, που αποτελεί την κύρια γαλακτοπαραγωγό περιοχή της Κίνας, μεταδίδει το πρακτορείο, επικαλούμενη την τοπική Κυβέρνηση. Οι συλλήψεις ακολούθησαν την επισταμένη έρευνα για μελαμίνη που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις των μεγάλων γαλακτοκομικών εταιρειών Yili και Mengniu, που έχουν την έδρα τους στην Έσω Μογγολία, προσθέτει το Νέα Κίνα. Οι δύο αυτές εταιρείες, όπως κι η Bright Dairy Group είχαν εντοπισθεί νωρίτερα να παρασκευάζουν γάλα επιμολυσμένο με μελαμίνη. Το πρακτορείο δεν τονίζει εάν οι ύποπτοι σχετίζονται με κάποια από τις δύο αυτές εταιρείες. Όπως μεταδίδει, η πηγή της δηλώνει πως τ αποτελέσματα των ερευνών θα δοθούν στη δημοσιότητα σε τέσσερις, ή πέντε ημέρες. Στο μεταξύ χημικές εργαστηριακές αναλύσεις, που έγιναν στην Ιαπωνία, επιβεβαίωσαν ότι σοκολατάκια κινεζικής προέλευσης και με διάθεση μέσω πολυκαταστημάτων περιείχαν αισθητές ποσότητες μελαμίνης, ειδικά στην περιοχή της Οζάκα.

    Στον εισαγωγές "NS International" εδόθη επισήμως, σήμερα, η εντολή να φροντίσει να αποσυρθούν από τα ράφια των εμπορικών καταστημάτων του δικτύου του τα σοκολατάκια αυτά. Μεταδίδεται στο Τόκιο ότι έως τώρα, φέτος, ο εν λόγω εισαγωγέας έχει εισάγει 798 χιλιάδες κουτιά με σοκολατάκια "Chocolate Pillows"--με μελαμίνη-- μέσω Σαγκάης.

    Είναι γνωστό ότι πολλές εκατοντάδες παιδάκια παρουσίασαν προβλήματα με τα νεφρά τους, όταν τύχαινε να καταναλώσουν ποσότητες από τις εισαγόμενες, από την Κίνα, μικρές σοκολάτες. Άλλωστε, τέσσερα μωρά πέθαναν από τον λόγο αυτόν, στην Κίνα.

    Τα σοκολατάκια αυτά, παραγόμενα με σκόνη γάλακτος, αλλά που έχει μελαμίνη, διαφημίζονται ως "υψηλά πρωτεϊνούχα" στην αγορά, κοστίζουν δε και ακριβότερα...

    Η μελαμίνη έχει ευρεία χρήση στην κατασκευή πλαστικών, αλλά και την παραγωγή εντομοκτόνων όπως και αγροτικών λιπασμάτων.

    Εξάλλου η Υπηρεσία Ελέγχου των Τροφίμων της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα ότι ανίχνευσε ίχνη μελαμίνης σε δέκα κινεζικά γαλακτοκομικά προϊόντα και διέταξε την απόσυρσή τους από τα ράφια των σούπερ μάρκετ. "Τα επίπεδα της μελαμίνης που βρέθηκαν σε αυτά τα προϊόντα δεν συνιστούν μεγάλο κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, αλλά θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των τροφίμων", αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Κορεατική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων.

    Η Υπηρεσία, η οποία εξέτασε 402 επεξεργασμένα προϊόντα, που παρασκευάστηκαν στην Κίνα, ανακοίνωσε ότι από τους ελέγχους της προέκυψε πως δέκα από αυτά ήταν επιμολυσμένα με μελαμίνη, τη χημική ουσία στο επίκεντρο του σκανδάλου με τα επιμολυσμένα γαλακτοκομικά προϊόντα κινεζικής προέλευσης.

    Στα δέκα επιμολυσμένα προϊόντα κινεζικής παρασκευής περιλαμβάνονται τα σοκολατένια κουφέτα Μ&Ms, η σοκολάτα Snickers - αμφότερα παραγωγής της εταιρίας Mars Inc- οι σοκολάτες Kit Kat της Νεστλέ, καθώς και τα κράκερ τυριού Ritz και τα μπισκότα ρυζιού παραγωγής εγχώριων εταιριών τροφίμων.

    Χιλιάδες κινέζοι ειδικοί πραγματοποιούν ελέγχους μέρα και νύχτα σε μονάδες παραγωγής γάλακτος, ανακοίνωσαν τα επίσημα μέσα ενημέρωσης της Κίνας, την ίδια ώρα που σε όλο τον κόσμο εντοπίζονται συνεχώς προϊόντα διατροφής που έχουν παρασκευαστεί στην Κίνα και είναι μολυσμένα με μελαμίνη.

    Περισσότεροι από 5.000 ελεγκτές της Υπηρεσίας Ελέγχου της Ποιότητας έχουν σταλεί σε όλη τη χώρα για να εγγυηθούν πως τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι ασφαλή, γράφει σήμερα η Λαϊκή Ημερησία.

    Οι ελεγκτές θα πρέπει να πιστοποιήσουν πως όλα τα προϊόντα με βάση το γάλα ανταποκρίνονται στους κανόνες ασφαλείας και ποιότητας, διευκρινίζει το όργανο του Κομμουνιστικού Κόμματος.

    Το μέτρο αυτό είναι το πιο πρόσφατο που λαμβάνει η κινεζική κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει το σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει στη χώρα, όπου τέσσερα παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας του επιμολυσμένου με μελαμίνη γάλακτος και περισσότερα από 50.000 έχουν παρουσιάσει προβλήματα υγείας.

    Στο Πεκίνο, καταγράφηκαν την τελευταία εβδομάδα 382 νέα κρούσματα εξαιτίας του επιμολυσμένου γάλακτος, γράφει η εφημερίδα Τα Νέα του Πεκίνου. "Με το σκάνδαλο αυτό και με όλα αυτά που έχουν προηγηθεί, πιστεύουμε πως είναι αναγκαίο οι αρχές να αντιμετωπίσουν με την μεγαλύτερη αυστηρότητα τους ενόχους", επισημαίνει στο κύριο άρθρο της η αγγλόφωνη εφημερίδα China Daily.

    [13] Κόσμος

    Για παράνομη χρηματοδότηση

    Νέα πυρά Ρεπουμπλικάνων κατά Ομπάμα

    6/10/2008 8:58:00 πμ

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, Ρόιτερ

    Λίγες ώρες μετά την κατηγορία σε βάρος του υποψηφίου των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα, ότι είναι "φιλαράκος τρομοκρατών", μία νέα κατηγορία εξαπέλυσε το στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων σε βάρος του. Σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, ο κ. Ομπάμα δεν έχει πάρει αρκετά μέτρα, ώστε να αποκλείσει παράνομες οικονομικές συνεισφορές στην προεκλογική του εκστρατεία. Κεντρικό σημείο της καταγγελίας αποτελεί ότι ο κ. Ομπάμα φέρεται να έχει δεχτεί δωρεές πάνω από το ανώτατο όριο των 23.000 δολαρίων, γεγονός που αν επαληθευτεί, θα σημάνει την τιμωρία του κόμματος των Δημοκρατικών με πρόστιμο. Αξίζει να σημειωθεί ότι με τα χρονικά δεδομένα της τελικής ευθείας των προεδρικών εκλογών, το πιθανότερο είναι να υπάρξει πόρισμα από τον έλεγχο που θα διεξαχθεί από την Ομοσπονδιακή Εκλογική Επιτροπή, μετά τις προεδρικές εκλογές της 4ης Νοεμβρίου, αφήνοντας προς το παρόν, μόνο τις εντυπώσεις. Δεν έχει υπάρξει, μέχρι αυτή τη στιγμή, απάντηση από την πλευρά του κ. Ομπάμα για την καταγγελία των Ρεπουμπλικάνων.

    [14] Κόσμος

    Κυβέρνηση και τέσσερις έπαρχοι

    Βολιβία: συμφώνησαν ότι διαφωνούν

    6/10/2008 8:20:00 πμ

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, Γαλλικό

    Σε διαφορετικές τροχιές κινούνται η υπό την προεδρία του Έβο Μοράλες, κυβέρνηση της Βολιβίας, από τη μία πλευρά και οι κυβερνήτες των τεσσάρων πιο πλούσιων επαρχιών της χώρας. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει μετά από το αδιέξοδο των συνομιλιών που είχαν χτες Κυριακή, με θέμα το σταμάτημα της διαδικασίας αυτονομίας των τεσσάρων επαρχιών. Η διάρκειας 10ωρων συνάντηση έγινε υπό το βάρος των προσφάτων επεισοδίων, μεταξύ υποστηρικτών των δύο αντιμαχόμενων στρατοπέδων, που έφεραν τη Βολιβία στο χείλος της εμφύλιας σύρραξης. Η κυβερνητική πλευρά δια στόματος του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κάρλος Ρομέρο: "Λυπάται που οι αντιπολιτευόμενοι έπαρχοι δεν αποδέχθηκαν μία εθνική συμφωνία, την οποία ανέμενε με προσδοκία ο βολιβιανός λαός κι ιδιαίτερα οι περιοχές που έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία της αυτονομίας. Όπως εμείς θα συνεχίσουμε να τους περιμένουμε να συνεχίσουμε, ανά πάσα στιγμή, τον διάλογο". Μιλώντας εξ ονόματος των τεσσάρων κυβερνητών των επαρχιών, ο έπαρχος της Ταρίχα, Μάριο Κοσίο, δήλωσε ότι: "δεν στάθηκε δυνατόν να επιτευχθεί, παρά τις προσπάθειές μας, κάποια συμφωνία, διότι δεν υπήρξε καμία πιθανότητα να βρούμε κάποιον συμβιβασμό στα κεντρικά θέματα της ημερήσιας διάταξης".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 6 October 2008 - 8:50:43 UTC