Read the Latest International Press Articles on Greece and Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-10-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη δίνη της κρίσης κι η Γερμανία
  • [02] Τουρκία: Οργή κατά του PKK
  • [03] Τουρκία: Νεκροί 18 λαθρομετανάστες σε τροχαίο

    [01] Οικονομία

    Στη δίνη της κρίσης κι η Γερμανία

    5/10/2008 8:02:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/10/2008 8:57:08 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8

    Στη δίνη της παγκόσμια χρηματοπιστωτικής κρίσης στροβιλίζεται και η Γερμανία. Στο χείλος του γκρεμού βρίσκεται η δεύτερη μεγαλύτερη γερμανική στεγαστική τράπεζα Hypo Real Estate, καθώς οι ιδιωτικές τράπεζες που είχαν συμφωνήσει με την Κυβέρνηση να την ενισχύσουν από κοινού με 35 δισ. ευρώ, απέσυραν τη στήριξη τους. . Είναι το μεγαλύτερο μέχρι τώρα πλήγμα που δέχεται το Βερολίνο, απόρροια του οικονομικού παλιρροϊκού κύματος που ήρθε από τις ΗΠΑ. Μαραθώνιος διαβουλεύσεων βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ της Κυβέρνησης, στελεχών της Κεντρικής Τράπεζα και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σε μία απεγνωσμένη προσπάθεια να βρεθεί λύση Την ίδια ώρα, με την εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας, και όχι με κοινό αποθεματικό ταμείο, θα αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση την οικονομική κρίση που πλήττει μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη ενώ συμφώνησαν επίσης, να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να αποδεσμεύσει 31,5 δισεκατομμύρια ευρώ για τις μικρές επιχειρήσεις Αυτό αποφάσισαν οι τέσσερις Ευρωπαίοι ηγέτες των ισχυρώτερων οικονομιών της Ε.Ε. και μέλη της G8, που πήραν μέρος στην έκτακτη σύνοδο του Παρισιού. Στη συνάντηση υπερίσχυσε η γερμανική πρόταση, ότι η κάθε χώρα θα πρέπει να αναλάβει από μόνη της να στηρίξει την όποια τράπεζα θα αντιμετωπίζει οικονομικό πρόβλημα, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει -αν χρειαστεί- ρόλο συντονιστικό. Παράλληλα αποδίδονται ευθύνες, σε περίπτωση αποτυχίας, στους υπεύθυνους των οικονομικών οργανισμών.

    Η επικράτηση της γερμανικής προσέγγισης στη μίνι Σύνοδο Κορυφής θεωρήθηκε νίκη της Άγκελας Μέρκελ. Το Βερολίνο ήταν απρόθυμο να μοιραστεί το κόστος διάσωσης τραπεζών σε άλλες μεγάλες χώρες της Ε.Ε. λέγοντας ΟΧΙ στην δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού αποθεματικού ταμείου. Ο καθένας αναλαμβάνει τα του οίκου του, ήταν το μήνυμα από το Παρίσι, με την δέσμευση για μια συντονισμένη δράση.

    Όταν οι τέσσερις έλεγαν ΝΑΙ στο Σύμφωνο Σταθερότητας στο Παρίσι, η Γερμανίδα Καγκελάριος δεν είχε πληροφορηθεί ακόμη τα άσχημα νέα για την Hypo Real Estate. Η αποτυχία του σχεδίου διάσωσης της γερμανικής τράπεζας την φέρνει προ τετελεσμένων και προ των ευθυνών της. Επιχειρώντας να καθησυχάσει τους πολίτες της, η γερμανική Κυβέρνηση εγγυήθηκε το σύνολο των ιδιωτικών καταθέσεων σ όλες τις τράπεζες.

    Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ είχε διαβεβαιώσει νωρίτερα σήμερα ότι οι αποταμιεύσεις των μικρών δικαιούχων είναι ασφαλείς, προσπαθώντας να αποτρέψει οποιαδήποτε κίνηση πανικού από την πλευρά του πληθυσμού. "Λέμε σε αυτούς που έχουν αποταμιεύσεις ότι η τοποθέτηση (των χρημάτων τους) είναι ασφαλής. Η Κυβέρνηση τίθεται εγγυητής", σημείωσε η Μέρκελ. Μέχρι σήμερα η κρατική εγγύηση των καταθέσεων ανέρχεται σε 20.000 ευρώ το ανώτατο για τις ιδιωτικές αποταμιεύσεις και ο κ. Άλμπιγκ διευκρίνισε ότι εφεξής θα είναι απεριόριστη. Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση πλήττει και τη Γερμανία, κυρίως λόγω των απειλών χρεοκοπίας που υφίσταται η δεύτερη σε μέγεθος τράπεζά Hypo Real Estate (HRE).

    [02] Κόσμος

    Τουρκία: Οργή κατά του PKK

    5/10/2008 9:13:00 μμ

    Πέντε ευάλωτα μεθοριακά φυλάκια κατά μήκος των συνόρων της Τουρκίας με το Ιράκ θα κλείσει ο τουρκικός στρατός, μετά την επίθεση ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) χθες Σάββατο που προκάλεσε το θάνατο 15 Τούρκων στρατιωτών και 23 Κούρδων ανταρτών, δήλωσαν αξιωματούχοι στην Άγκυρα. Εκπρόσωπος του Γενικού Επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων δήλωσε σήμερα ότι η Κυβέρνηση της κουρδικής αυτόνομης περιοχής στο βόρειο Ιράκ δεν έχει βοηθήσει στον αγώνα κατά του PKK, παρά τις διαβεβαιώσεις του Κούρδου Προέδρου του Ιράκ Τζαλάλ Ταλαμπανί. Ο εκπρόσωπος σημείωσε επίσης ότι εξακολουθεί να αγνοείται η τύχη δύο Τούρκων στρατιωτών μετά την επίθεση και ότι αυτοί είναι πιθανώς νεκροί. Μετά την επίθεση, ο Ταλαμπανί είχε τηλεφωνήσει στον Τούρκο ομόλογό του Αμπντουλάχ Γκιούλ για να του προτείνει συνάντηση υψηλόβαθμων αξιωματούχων της ασφάλειας και από τις δύο πλευρές, εκφράζοντας την προθυμία του Ιράκ να βοηθήσει την Τουρκία στην αποκλιμάκωση της κατάστασης. Η κατάσταση στο εσωτερικό της Τουρκίας είναι τεταμένη. Θρήνος αλλά και οργή για το θάνατο των Τούρκων στρατιωτών επικρατούσε σήμερα Κυριακή στις κηδείες τους. Κατάρα στο ΡΚΚ φώναξαν δεκάδες χιλιάδες πολίτες, μόλις αντίκρισαν τα 15 φέρετρα, που ήταν σκεπασμένα με την τουρκική σημαία. Από τα Άδανα και το Ερζουρούμ, μέχρι τη Σμύρνη, τη Κωνσταντινούπολη και την Αττάλεια, οι κηδείες μετατράπηκαν σε διαδηλώσεις κατά της τρομοκρατίας.

    Ο Πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ και ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποδοκιμάστηκαν έντονα. Η τουρκική ηγεσία δέχεται μεγάλη πίεση από το εσωτερικό της χώρας, για να λάβει δραστικά μέτρα κατά της κουρδικής οργάνωσης.

    "Ως εδώ", έγραφε χαρακτηριστικά στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα Ζαμάν, που φιλοξενεί και φωτογραφίες των νεκρών στρατιωτών. Αναλυτές, όμως εκτιμούν ότι μία μεγάλης κλίμακας χερσαία επιχείρηση στα βόρεια του Ιράκ, από όπου θεωρείται ότι εξορμούν οι Κούρδοι μαχητές, θα έφερνε την Τουρκία αντιμέτωπη με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση

    Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Στρατού, τα τουρκικά μαχητικά έπληξαν και σήμερα θυλάκια ανταρτών μέσα στην ιρακινή επικράτεια. Την επόμενη εβδομάδα η Βουλή αναμένεται να ανανεώσει την εντολή προς το στρατό προκειμένου να συνεχίσει τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς για ένα ακόμη χρόνο.

    [03] Κόσμος

    Τουρκία: Νεκροί 18 λαθρομετανάστες σε τροχαίο

    5/10/2008 8:20:00 μμ

    Τουλάχιστον 18 λαθρομετανάστες σκοτώθηκαν κι άλλοι 23 τραυματίστηκαν, όταν το φορτηγό στο οποίο επέβαιναν ανετράπη σε αυτοκινητόδρομο δυτικά της Κωνσταντινούπολη, 100 χιλιόμετρα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Οι λαθρομετανάστες, οι οποίοι προσπαθούσαν να περάσουν στο ευρωπαϊκό έδαφος, ήταν στην πλειοψηφία τους από τη Μιανμάρ και το Αφγανιστάν. Το δυστύχημα σημειώθηκε στην πόλη των Μαλγάρων που βρίσκεται στη Ραιδεστό της Τουρκίας


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 5 October 2008 - 20:49:51 UTC