Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-10-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βρετανία: "Λευκή πετστέτα" στο Αφγανιστάν
  • [02] Κουσνέρ για Ισραήλ - Ιράν: "θα τους φάτε νωρίτερα"
  • [03] Δεκάδες συλλήψεις μεταναστών στη Σάμο
  • [04] Παλαιστίνη: έκφραση αντικρουόμενων πολιτικών
  • [05] "Φιλαράκος τρομοκρατών" ο Ομπάμα

    [01] Κόσμος

    Προβληματισμός στρατιωτικών και διπλωματών

    Βρετανία: "Λευκή πετστέτα" στο Αφγανιστάν

    5/10/2008 11:33:00 πμ

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, Γαλλικό

    Σε αναπροσαρμογή των στόχων της Βρετανίας, καλεί εμμέσως πλην σαφώς, ο διοικητής της αποστολής των Βρετανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, ταξίαρχος Μαρκ Κάρλτον-Σμιθ. Με δηλώσεις του στην εφημερίδα "The Sunday Times", ο κ. Σμιθ τόνισε ότι: "Δεν μπορούμε να κερδίσουμε τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, η κοινή γνώμη δεν μπορεί να αναμένει μια αποφασιστική στρατιωτική νίκη επί των Ταλιμπάν, αλλά μπορεί να προσδοκά την μείωση της δράσης των εξεγερμένων και μια αποδεκτή συμφωνία ειρήνευσης με τους ισλαμιστές μαχητές. Είναι απαραίτητο να μειώσουμε τις προσδοκίες μας. Δεν πρόκειται να κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο. Στόχος είναι να μειώσουμε το επίπεδο της εξέγερσης σε ένα διαχειρίσιμο επίπεδο που δε θα αποτελεί στρατηγική απειλεί και θα μπορεί να αντιμετωπισθεί από το στρατό του Αφγανιστάν". Στο Αφγανιστάν βρίσκονται 7.800 Βρετανοί στρατιώτες στο πλαίσιο της Διεθνούς Δύναμης Αρωγής για την Ασφάλεια του Αφγανιστάν (ISAF) του NATO, ενώ πρόσφατα αποκαλύφτηκε διπλωματικό έγγραφο όπου ο Βρετανός πρεσβευτής στην Καμπούλ, σερ Σέραρντ Κόουπερ-Κόουλς χαρακτηρίζει τη στρατηγική της Δύσης στο Αφγανιστάν ως "καταδικασμένη σε αποτυχία", τολμώντας να προτείνει ότι "η καλύτερη λύση θα ήταν να βρεθεί ένας αποδεκτός δικτάτορας για τη χώρα".

    [02] Μ. Ανατολή

    Σκληρή δήλωση του Γάλλου ΥΠΕΞ στον ισραηλινό Τύπο

    Κουσνέρ για Ισραήλ - Ιράν: "θα τους φάτε νωρίτερα"

    5/10/2008 11:20:00 πμ

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, Γαλλικό

    Με την σκληρή φράση ότι "εσείς θα τους φάτε νωρίτερα", ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ σε συνέντευξή του στο φύλλο της Κυριακής της ισραηλινής εφημερίδας "Χααρέτζ", εξέφρασε την άποψή του για τις σχέσεις Ισραήλ Ιράν, ειδικά στην περίοδο που η Τεχεράνη φέρεται να υλοποιεί το πυρηνικό της πρόγραμμα.Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κουσνέρ: "Το Ισραήλ πάντοτε έχει τονίσει πως δεν προτίθεται να περιμένει πότε θα είναι έτοιμη η ιρανική βόμβα. Πιστεύω πως οι Ιρανοί το γνωρίζουν καλά. Όλος ο κόσμος το γνωρίζει. Δεν πιστεύω πως αυτό θα προσφέρει την παραμικρή ασφάλεια στο Ιράν. Κατά πρώτον επειδή εσείς (οι Ισραηλινοί) θα τους φάτε πρωτύτερα. Η ιδέα ότι το Ιράν θα διαθέτει ατομική βόμβα είναι απαράδεκτη". Αφήνοντας μια ελπίδα διαλόγου ώστε να αποφευχθεί το "φάγωμα" του Ιράν, ο κ. Κουσνέρ είπε ότι "θα πρέπει να μιλήσουμε, να μιλήσουμε, να μιλήσουμε, προσφέροντας διάλογο, κυρώσεις, κυρώσεις, κυρώσεις". Σήμερα Κυριακή ο κ. Κουσνέρ θα συναντηθεί σήμερα στην Ιερουσαλήμ με τον παραιτηθέντα πρωθυπουργό Εχούντ Ολμέρτ, τον υπουργό Αμύνης Εχούντ Μπαράκ και την ομόλογό του Τζίπι Λίβνι, στην οποία έχει ανατεθεί η εντολή για τον σχηματισμό της νέας ισραηλινής κυβέρνησης.

    [03] Κοινωνία

    Συνελλήφθησαν και τέσσερις διακινητές

    Δεκάδες συλλήψεις μεταναστών στη Σάμο

    5/10/2008 11:08:00 πμ

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Μόνο αργία δεν φαίνεται να είναι το Σαββατοκύριακο για τις δραστηριότητες των δουλεμπορικών κυκλωμάτων, αφού σε διαφορετικά περιστατικά στη Σάμο συνελλήφθησαν τέσσερις αλλοδαποί διακινητές μεταναστών και 86 αλλοδαποί στην απόπειρά τους να περάσουν στην Ελλάδα, χωρίς τα απαιτούμενα από το νόμο δικαιολογητικά. Όλοι προέρχονταν από τα παράλια της Τουρκίας και οδηγήθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου για προληπτικές ιατρικές εξετάσεις. Στους συλληφθέντες συμπεριλαμβάνονται τέσσερις γυναίκες και δέκα ανήλικοι. Οι περιοχές που σημειώθηκαν τα περιστατικά ήταν η θαλάσσια περιχή του Κέρβελη, του ακρωτηρίου Πράσσο, του Κασονησίου και του λιμανιού της Σάμου. Άλλες 21 συλλήψεις (ανάμεσά τους μια γυναίκα και δύο παιδιά) σημειώθηκαν στο Φαρμακονήσι, με τους συλληφθέντες να έχουν οδηγηθεί στο Κρατικό Θεραπευτήριο Λέρου για προληπτικές ιατρικές εξετάσεις.

    [04] Μ. Ανατολή

    Από Χαμάς και Φατάχ

    Παλαιστίνη: έκφραση αντικρουόμενων πολιτικών

    5/10/2008 10:51:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/10/2008 11:12:32 πμ)

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, Γερμανικό, Ρόιτερ, Γαλλικό

    Την κατηγορηματική αντίθεση της Χαμάς, στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στα Παλαιστινιακά Εδάφη, εξέφρασε με δηλώσεις του το υψηλόβαθμο στέλεχος της οργάνωσης Ισμαήλ Ραντουάν. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ραντουάν: "Απορρίπτουμε την ιδέα της διοργάνωσης πρόωρων βουλευτικών εκλογών διότι θ αποτελούσαν υπερπήδηση της βούλησης του Παλαιστινιακού λαού κι αντικατάσταση των νομίμως εκλεγμένων ηγετών του υπό ανώμαλες συνθήκες. Η Χαμάς απορρίπτει το "σχηματισμό τεχνοκρατικής κυβέρνησης" διότι θα αποτελούσε σχήμα δίχως ρίζες και δίχως στήριξη του λαού. Άρα δε θα επιτύγχανε στην εφαρμογή των εθνικών στόχων των Παλαιστινίων". Αν υποθέσουμε ότι διεξάγονταν πρόωρες βουλευτικές εκλογές στα Παλαιστινιακά εδάφη κι η Χαμάς κέρδιζε ξανά, θα άλλαζε η στάση του κόσμου έναντι του κινήματος; Και βέβαια όχι".

    Η Φατάχ

    Σε πιο διαλλακτική τροχιά, αν και σε άλλη θεματική ενότητα, κινήθηκαν οι δηλώσεις του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, που συναντώμενος με τον περιοδεύοντα στη Μέση Ανατολή Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο της ανάδειξης στην πρωθυπουργία του Ισραήλ, της Τζίπι Λίβνι. Όπως δήλωσε ο κ. Αμπάς: "Εμείς θα συνεχίσουμε τον ειρηνευτικό διάλογο με τη σημερινή ηγεσία (τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ολμερτ), αλλά και στην περίπτωση κατά την οποία γίνει πρωθυπουργός του Ισραήλ η νέα αρχηγός του κόμματος Καντίμα, η Τζίπι Λίβνι". Ξεχωριστή πρόσκληση στον κ. Κουσνέρ, να επισκεφτεί τη Λωρίδα της Γάζας, που από τον Ιούνιο του 2007 βρίσκεται υπό τον έλεγχό της, μετά από την ήττα της Φατάχ του κ. Αμπάς, απεύθυνε η Χαμάς.

    [05] Κόσμος

    Επίθεση από την Σάρα Πέιλιν

    "Φιλαράκος τρομοκρατών" ο Ομπάμα

    5/10/2008 10:25:00 πμ

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, Ρόιτερς, Γαλλικό

    Από τη σκλήρυνση των εκφράσεων και την εμφάνιση προσωπικών αντιπαραθέσεων, χαρακτηρίζεται η τελευταία φάση της προεκλογικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ. Με τη σκληρή φράση "υπάρχουν στιγμές που είναι αναγκαίο να βγάλουμε τα γάντια και αυτή η στιγμή είναι αμέσως τώρα. Ο αντίπαλός μας είναι κάποιος που, όπως φαίνεται, βλέπει την Αμερική ως μια χώρα γεμάτη ατέλειες. Παρ όλα αυτά είναι φιλαράκος με τρομοκράτες που θα έβαζαν στο στόχαστρο την ίδια τους τη χώρα", καθώς και με τον χαρακτηρισμό του κ. Ομπάμα σαν "όνειδος για την αμερικανική πολιτική σκηνή", η υποψήφια αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος Σάρα Πέιλιν, έριξε λάδι στη φωτιά. Μιλώντας στο Ίγκλγουντ του Κολοράντο, η κ. Πέιλιν, αναφέρθηκε σε άρθρο της εφημερίδας The New York Times, στο οποίο γινόταν λόγος για πολιτική σχέση του κ. Ομπάμα, με τον Μπιλ Άγιερς, πρώην μέλος της εξτρεμιστικής αριστερής οργάνωσης Weather Underground, η οποία δρούσε την εποχή του πολέμου του Βιετνάμ, σήμερα καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόι στο Σικάγο.

    Για "σκανδαλοθηρική, μικροπολιτική ανυπόληπτη και επαίσχυντη εκστρατεία του Ρεπουμπλικάνικου κόμματος", έκαναν λόγο οι Δημοκρατικοί του κ. Ομπάμα. Με θετικό τρόπο θα συνεχίσει την εκστρατεία του ο κ. Ομπάμα, όπως ανακοίνωσε σε ομιλία του το Σάββατο στο Άσβιλ της Βόρειας Καρολίνας. Λίγη ώρα νωρίτερα, το επιτελείο του κ. Μακέην είχε χαρακτηρίσει τον κ. Ομπάμα "ψεύτη". Με την επόμενη τηλεοπτική σύγκρουση ΜακΚέην και Ομπάμα την Τρίτη, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν προβάδισμα για τον κ. Ομπάμα, με όφελός του από την κρίση της Γουώλ Στρητ, που έστρεψε την προσοχή των ψηφοφόρων σε θέματα σχετικά με την οικονομία.

    Στις ΗΠΑ περίπου 45 εκατομμύρια Αμερικανοί ζουν χωρίς ασφαλιστική και ιατροφαρμακευτική κάλυψη ενώ πολλοί άλλοι φοβούνται ότι θα τη χάσουν εάν απολυθούν εν μέσω της οικονομικής κρίσης, με αποτέλεσμα να αποτελούν ένα ευαίσθητο ακροατήριο σε προεκλογική θεματολογία, που αναφέρεται σε κοινωνικά ζητήματα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 5 October 2008 - 8:50:05 UTC