Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-10-04

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παρίσι: Ευρωπαϊκό σχέδιο "Πόλσον"
  • [02] Κατατίθεται ο προϋπολογισμός
  • [03] Χορήγηση επιδόματος θέρμανσης

    [01] Οικονομία

    Από Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Βρετανία

    Παρίσι: Ευρωπαϊκό σχέδιο "Πόλσον"

    4/10/2008 9:23:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ, Γαλλικό

    Η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση συζητήθηκε το Σάββατο στο Παρίσι, στην έκτακτη σύνοδο των τεσσάρων πιο ισχυρών οικονομικά χωρών της ΕΕ και των προέδρων της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Την ίδια ώρα, τα αποτελέσματα του σχεδίου "Πόλσον", μετά και από την επικύρωσή από τον Τζωρτζ Μπους, αναμένει η παγκόσμια αγορά για την έξοδο από τη διεθνή οικονομική κρίση. Η σύσκεψη κατέληξε στη δέσμευση της υποστήριξης των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ενώ θα πραγματοποιηθεί διεθνής διάσκεψη κορυφής το ταχύτερο δυνατόν για να επανεξεταστούν οι κανόνες του οικονομικού καπιταλισμού. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι και της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν, καθώς και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, επίσης ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ. Το αποτέλεσμα της σύσκεψης θεωρείται ότι είναι "πιο κοντά" στις απόψεις της κ. Μέρκελ.

    Δηλώσεις Σαρκοζί

    Όπως δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί (η Γαλλία ασκεί το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ), "Στην περίπτωση δημόσιας υποστήριξης μιας τράπεζας που αντιμετωπίζει δυσκολία, κάθε κράτος μέλος" της G4 "δεσμεύεται ώστε να επιβάλλονται κυρώσεις στους ιθύνοντες που απέτυχαν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να δείχνει προσαρμοστικότητα στην εφαρμογή των κανόνων όσον αφορά την κρατική βοήθεια στις επιχειρήσεις, όπως στις αρχές της ενιαίας αγοράς. Η εφαρμογή του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης θα πρέπει να αντανακλά τις εξαιρετικές περιστάσεις στις οποίες βρισκόμαστε".

    [02] Οικονομία

    Τη Δευτέρα στη Βουλή

    Κατατίθεται ο προϋπολογισμός

    4/10/2008 7:50:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/10/2008 9:36:07 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Οι δεσμεύσεις της Κυβέρνησης για στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, η πάταξη της φοροδιαφυγής αλλά και ο περιορισμός των κρατικών δαπανών, είναι το στοίχημα που πρέπει να κερδίσει η κυβέρνηση μέσα από τον προϋπολογισμό του 2009. Στο προσχέδιο, το οποίο κατατίθεται τη Δευτέρα στη Βουλή, δεν αναμένεται να περιλαμβάνονται νέα φορολογικά μέτρα, πέρα από αυτά που έχουν ήδη ανακοινωθεί και θεσμοθετηθεί. Εξισορρόπηση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί για τη στήριξη των ασθενέστερων οικονομικά ομάδων θα επιχειρείται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα. Η "μάχη" θα δοθεί για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, τη μείωση των κρατικών δαπανών, τη διατήρηση του ελλείμματος κάτω από το 3% και της ανάπτυξης σε υψηλά επίπεδα. Οι αυξήσεις δεν θα ξεπεράσουν τον πληθωρισμό, άρα ο προϋπολογισμός θα είναι για άλλη μια φορά "σφιχτός" σε ό,τι αφορά την εισοδηματική πολιτική. Το 2009, μεγάλο μέρος των εσόδων θα προέλθει από την πρόσφατη φορολογική μεταρρύθμιση και αναμένεται να εισρεύσουν περί τα 4,5 δισ. ευρώ στα δημόσια ταμεία. Με βάση υπολογισμούς παραγόντων του υπουργείου Οικονομίας, αυτά θα προέλθουν από πρόσθετους φόρους, ύψους 600 εκατ. ευρώ, λόγω της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, το κλείσιμο εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων των χρήσεων 2000 - 2006 απ΄όπου αναμένεται να εισπραχθεί γύρω στο 1 δισ. ευρώ, τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών, με περίπου 700.000 οφειλέτες να καταβάλουν περί το 1 δισ. ευρώ, η φορολογία μερισμάτων (250 εκατ. ευρώ). Πρόσθετους φόρους που θα πληρώσουν οι ανώνυμες εταιρίες και οι ΕΠΕ, (560 εκατ. ευρώ) μετά την αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 80% από 65%.

    Διέξοδος οι προθεσμιακές

    Έξυπνες λύσεις αναζητούν οι καταθέτες με τις τράπεζες να δίνουν επιτόκια άνω του 6% σε ορισμένες προθεσμιακές. Υπολογίζοντας και τον πληθωρισμό, οι προθεσμιακές καταθέσεις, σε γενικές γραμμές, μας βοηθούν να συντηρούμε την αξία του κεφαλαίου μας. Καλή επένδυση αποτελούν αυτή την περίοδο, και τα ομόλογα με διάρκεια έως 12 μήνες και επιτόκιο έως 6%, αλλά και οι μετοχές με υψηλή μερισματική απόδοση έως 7% όμως αυτή η επιλογή περιλαμβάνει το ρίσκο την πορείας της χρηματιστηριακής αγοράς. Ασπίδα προστασίας στην κρίση αποτελούν τα προϊόντα εγγυημένου κεφαλαίου. Προσοχή όμως καθώς το ποσό θα πρέπει να το εγγυάται η ίδια η τράπεζα που παρέχει το προϊόν. Αυτά παρέχουν επιστροφή από 85 έως 100% της επένδυσης στη λήξη και αποδόσεις έως 20% ανάλογα με το ρίσκο της επένδυσης, καθώς η πορεία των πρώτων υλών, των πολύτιμων μετάλλων και των συναλλαγματικών ισοτιμιών παρουσιάζει καθημερινά έντονες διακυμάνσεις.

    [03] Οικονομία

    Στους οικονομικά ασθενέστερους

    Χορήγηση επιδόματος θέρμανσης

    4/10/2008 9:43:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Η άμεση εισοδηματική ενίσχυση των ασθενέστερων ομάδων θα ξεκινήσει με τη χορήγησή του επιδόματος θέρμανσης, την ώρα που δίνεται από την κυβέρνηση το επίδομα θέρμανσης ,την ώρα που το κόστος για την αγορά πετρελαίου για φέτος ειδικά στις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, θα ανέβει έως και 30%. Μέσα στο μήνα αναμένονται και τα νέα μέτρα από πλευράς του υπουργείου ανάπτυξης για την εξυγίανση της αγοράς καυσίμων. Το επίδομα θέρμανσης, θα δοθεί, στους μακροχρόνια ανέργους, χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους με αυστηρά οικονομικά και γεωγραφικά κριτήρια.

    Πώς θα κατανεμηθεί το επίδομα: 300 - 350 ευρώ σε ορεινές περιοχές 200 - 230 ευρώ σε ημιορεινές 110 - 130 ευρώ σε πεδινές


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 4 October 2008 - 20:49:54 UTC