Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-10-04

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ομιλία Καραμανλή
  • [02] Συνάντηση Χατζηδάκη-πιλότων της Ο.Α.
  • [03] Στην Ινδία η Κοντολίζα Ράις
  • [04] Πυρκαγιά στο εργοστάσιο της 3Ε
  • [05] Ισπανία: Η Κυβέρνηση Θαπατέρο αποκαθιστά τα θύματα του Φράνκο
  • [06] Νικαράγουα: 10 νεκροί σε σφοδρές βροχοπτώσεις
  • [07] Μεξικό: Μεγαλώνει η λίστα των θυμάτων
  • [08] ΗΠΑ: Ρεκόρ τηλεθέασης για Μπάιντεν-Πέιλιν
  • [09] Καλιφόρνια: 7 δισ. τα άμεσα χρέη της Πολιτείας
  • [10] Με πτώση έκλεισε το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης

    [01] Πολιτική

    Στην έναρξη της 5ης Συνόδου της Κ.Ε. της ΟΝΝΕΔ

    Ομιλία Καραμανλή

    4/10/2008 11:20:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/10/2008 11:38:37 πμ)

    Με ενδιαφέρον αναμένεται σε λίγη ώρα η ομιλία του Πρωθυπουργού στην 5η Σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ. Ο κ. Καραμανλής θα επιμείνει -σύμφωνα με πληροφορίες- στην ανάγκη να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, ενώ με τη σημερινή ομιλία όπως και με τη μεθαυριανή στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ θα δώσει έμφαση στη συσπείρωση όλων των γραμμών στην κυβερνητική παράταξη. Στο μεταξύ με επιστολή του στον Πρωθυπουργό ο ανεξάρτητος βουλευτής Σταύρος Δαϊλάκης ζητά την επιστροφή του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, θέτοντας παράλληλα την παραίτησή του στη διάθεση του κ. Καραμανλή. Η κίνηση του βουλευτή Δράμας εκτιμάται και θα εξεταστεί, δήλωσε η Κυβέρνηση. Αργότερα πάντως, σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, ο κ. Δαϊλάκης επανέλαβε την κριτική του στο πρωθυπουργικό περιβάλλον.

    [02] Οικονομία

    Συνάντηση Χατζηδάκη-πιλότων της Ο.Α.

    4/10/2008 11:28:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/10/2008 11:34:32 πμ)

    Με τους εκπροσώπους των πιλότων της Ολυμπιακής συναντάται αυτή την ώρα ο Υπουργός Μεταφορών, στο πλαίσιο του διαλόγου για το σχέδιο που προωθείται για την αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής. Ο κ. Κωστής Χατζηδάκης τονίζει σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία ότι η κυβερνητική πρωτοβουλία συνδυάζει την ελκυστικότητα για τους επενδυτές με την αναγκαία κοινωνική ευαισθησία για τους εργαζόμενους.

    [03] Κόσμος

    Στην Ινδία η Κοντολίζα Ράις

    4/10/2008 11:14:00 πμ

    Στην Ινδία έφθασε σήμερα η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις έπειτα από την ιστορική έγκριση της πυρηνικής συνεργασίας των δύο χωρών από το Κογκρέσο, όμως είναι μάλλον απίθανο να υπογράψει τη συμφωνία κατά τη διάρκεια της παρούσης επίσκεψής της εξαιτίας ενός γραφειοκρατικού "κωλύματος". Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Σον Μακόρμακ τόνισε πως η πυρηνική συμφωνία δεν έχει ακόμη "επικυρωθεί και τυπικά" από το Κογκρέσο - ένα βήμα άκρως απαραίτητο για να μπορέσει να σταλεί το σύμφωνο για υπογραφή στον Πρόεδρο Τζορτζ Μπους. "Υπάρχουν ακόμη πολλές λεπτομέρειες διοικητικής υφής που θα πρέπει να ρυθμισθούν. Θα σας ενημερώσω (εάν θα υπάρξει κάποια υπογραφή), όμως σκοπός της επίσκεψης είναι να προωθήσει θέματα, κι όχι να ρυθμίσει", τόνισε ο ίδιος.

    Στην Ουάσιγκτον Γερουσιαστής της δημοκρατικής πλειοψηφίας τόνισε πως μία τέτοια αναβολή δεν είναι πρωτόγνωρο γεγονός διότι το Κογκρέσο οφείλει να εξετάζει προσεκτικά τους νόμους προτού τους αποδώσει για υπογραφή στην Προεδρία.

    Η ινδική Κυβέρνηση επίσης επιβεβαίωσε πως δεν έχει προβλεφθεί "τελετή υπογραφής" κατά την επίσκεψη της Ράις, η οποία στόχο έχει στην παρούσα φάση να πείσει το Νέο Δελχί ν αγοράσει αμερικανική τεχνολογία.

    [04] Κοινωνία

    Πυρκαγιά στο εργοστάσιο της 3Ε

    4/10/2008 11:06:00 πμ

    Εκτεταμένες ζημιές έχουν προκληθεί, από μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 2 τα ξημερώματα, στο εργοστάσιο της εταιρίας 3Ετης Coca-Cola, στο 1ο χιλιόμετρο της Βάρης-Κορωπίου. Στον τόπο της πυρκαγιάς πήγαν 42 πυροσβέστες με 14 οχήματα και 7 άτομα πεζοπόρο τμήμα, που κατάφεραν να τη θέσουν υπό έλεγχο στις 7 το πρωί. Ωστόσο, από την πυρκαγιά υπέστη σοβαρές ζημιές το κτίριο που καλύπτει έκταση περίπου 2.500 τετραγωνικών μέτρων. Στο σημείο εξακολουθούν να βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής για την πλήρη κατάσβεση της πυρκαγιάς. Για τα αίτια που προκάλεσαν την πυρκαγιά θα γίνει έρευνα από επιτροπή εμπειρογνωμόνων του ανακριτικού τμήματος της Πυροσβεστικής.

    [05] Κόσμος

    Ισπανία: Η Κυβέρνηση Θαπατέρο αποκαθιστά τα θύματα του Φράνκο

    4/10/2008 11:02:00 πμ

    Τέσσερα διατάγματα ενέκρινε χθες Παρασκευή η Κυβέρνηση της Ισπανίας, με τα οποία αναγνωρίζονται για πρώτη φορά επίσημα από το κράτος οι αδικίες και τα δεινά που υπέστησαν οι δημοκρατικοί που υπήρξαν θύματα του εμφυλίου της περιόδου 1936-1939 και της επακόλουθης δικτατορίας του στρατηγού Φρανθίσκο Φράνκο. Οι φυλακισθέντες, βασανισθέντες και εξορισθέντες σε στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας, κι οι συγγενείς των εκτελεσθέντων, έτσι, μπορούν πλέον να υποβάλλουν αίτηση για να τους δοθεί ένα πιστοποιητικό από το κράτος που, παρότι δεν τους παραχωρεί το δικαίωμα να εγείρουν αξιώσεις για την καταβολή αποζημιώσεων, αποτελεί την πρώτη, ιστορικά, επίσημη αναγνώριση του ότι υπήρξαν θύματα του καθεστώτος Φράνκο. Μόνο ορισμένες οικογένειες που δεν έχουν λάβει οικονομική αποζημίωση βάσει άλλων, πρότερων ρυθμίσεων και νομοθετημάτων, θα είναι σε θέση να ζητήσουν αποζημίωση ύψους έως και 135.000 ευρώ. Τα άλλα διατάγματα επιτρέπουν στα θύματα της δικτατορίας του Φράνκο να αποκτήσουν πρόσβαση στους φακέλους που τους αφορούν από τα αρχεία των εγγράφων της περιόδου του εμφυλίου, ενώ παραχωρούν σε όσους ξένους πολέμησαν εναντίον του Φράνκο στην διάρκεια του πολέμου το δικαίωμα να λάβουν την ισπανική υπηκοότητα εάν το επιθυμούν.

    Ο εμφύλιος ξέσπασε μετά την ανταρσία του Φράνκο εναντίον της αριστερής Κυβέρνησης των δημοκρατικών, που ο ανελέητος στρατιωτικός κέρδισε με τη βοήθεια του ναζιστικού καθεστώτος στη Γερμανία και του φασιστικού καθεστώτος στην Ιταλία, για να κυβερνήσει με σιδερένια πυγμή την Ισπανία ως το θάνατό του το 1975.

    Το δικτατορικό καθεστώς απέτινε τιμές μόνο στους οπαδούς του Φράνκο που έπεσαν θύματα του εμφυλίου προτιμώντας να αποσιωπήσει την μοίρα των Δημοκρατικών. Η Κυβέρνηση των σοσιαλιστών πέρασε το 2007, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες και αποδοκιμασίες της συντηρητικής αντιπολίτευσης, το Νόμο Περί Ιστορικής Μνήμης, ο οποίος αποκαθιστά τους Δημοκρατικούς που υπήρξαν θύματα του πολέμου και της δικτατορίας.

    [06] Κόσμος

    Νικαράγουα: 10 νεκροί σε σφοδρές βροχοπτώσεις

    4/10/2008 10:56:00 πμ

    Τουλάχιστον 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των σφοδρών βροχοπτώσεων των τελευταίων 48 ωρών στη Νικαράγουα, που προκάλεσαν επίσης σοβαρές ζημιές σε εκατοντάδες σπίτια και υποδομές στην κεντροαμερικανική χώρα, ανέφεραν αξιωματούχοι της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας χθες Παρασκευή στην Μανάγκουα. Αρκετοί ποταμοί υπερχείλισαν και σημειώθηκαν κατολισθήσεις ειδικά στο βόρειο τμήμα της Νικαράγουας. Πάνω από 2.500 κάτοικοι της περιοχής χρειάστηκε να μεταφερθούν σε καταφύγια, ωστόσο οι σωστικές ομάδες δεν είχαν έως χθες ολοκληρώσει την εκκένωση των πλημμυροπαθών κι οι αρχές αναμένουν ο αριθμός να αυξηθεί περαιτέρω. Τα δέκα θύματα -ανάμεσά τους και τρία παιδιά- έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να περάσουν από υπερχειλισμένα ποτάμια με οχήματα ή με άλογα. Τους κατάπιαν ορμητικά ρεύματα που παρέσυραν ξεριζωμένα δέντρα και ογκόλιθους.

    [07] Κόσμος

    Των εκτελεστών των καρτέλ των ναρκωτικών

    Μεξικό: Μεγαλώνει η λίστα των θυμάτων

    4/10/2008 10:51:00 πμ

    Ένας πρώην αναπληρωτής εισαγγελέας και τέσσερις αστυνομικοί, περιλαμβανομένης μιας γυναίκας, δολοφονήθηκαν την Πέμπτη το απόγευμα στην Τσιουάουα και τη Σιουδάδ Χουάρες, στο βόρειο Μεξικό, ανακοίνωσαν χθες οι τοπικές αρχές. Τουλάχιστον 19 άνθρωποι βρέθηκαν νεκροί, μέσα σε 24 ώρες, στη συγκεκριμένη περιοχή της χώρας, η οποία πλήττεται περισσότερο από κάθε άλλη από το κύμα φόνων που έχουν εξαπολύσει εκτελεστές που δρουν για λογαριασμό των καρτέλ των ναρκωτικών. Στην Τσιουάουα, πρωτεύουσα πόλη του ομώνυμου διοικητικού διαμερίσματος, που συνορεύει με τις ΗΠΑ, άγνωστοι που επέβαιναν σε όχημα άνοιξαν πυρ εναντίον του πρώην αναπληρωτή εισαγγελέα Άλντο Αρενίβαρ, καθηγητή Πανεπιστημίου. Σύμφωνα με την Εισαγγελία, οι δράστες πυροβόλησαν πολλές φορές τον πρώην δικαστικό, δίνοντάς του και τη χαριστική βολή.

    Στη Σιουδάδ Χουάρες, όπου φέτος οι δολοφονίες ξεπερνούν τις χίλιες, δύο αστυνομικοί, εκ των οποίων μία ήταν γυναίκα, σκοτώθηκαν όταν δέχθηκαν επίθεση ενώ περιπολούσαν, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Άλλοι δύο δολοφονήθηκαν μερικές ώρες αργότερα.

    Επίσης την Πέμπτη η αστυνομία είχε ανασύρει επτά σορούς στη Σιουδάδ Χουάρες κι άλλες πέντε στην Κάσας Γκράντες, βόρεια της Τσιουάουα.

    Σε ολόκληρη την επικράτεια του Μεξικού οι φόνοι που αποδίδονται στην δράση εκτελεστών του οργανωμένου εγκλήματος εφέτος ξεπερνούν τους 3.300.

    [08] Κόσμος

    ΗΠΑ: Ρεκόρ τηλεθέασης για Μπάιντεν-Πέιλιν

    4/10/2008 10:45:00 πμ

    Ρεκόρ τηλεθέασης σημείωσε το βράδυ της Πέμπτης η μοναδική τηλεοπτική μονομαχία των υποψηφίων για την αντιπροεδρία των ΗΠΑ, της ρεπουμπλικανής Σάρα Πέιλιν και του δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η εταιρεία Nielsen Media Research. Περίπου 69,9 εκατομμύρια τηλεθεατές παρακολούθησαν την αναμέτρηση Πέιλιν-Μπέιντεν καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ αυτού του είδους της τηλεμαχίας που είχε καταγραφεί το 1984, όταν 56,7 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν παρακολουθήσει την αναμέτρηση της Τζεραλντίν Φεράρο με τον Τζορτζ Μπους, τον πατέρα του σημερινού Προέδρου και μετέπειτα Πρόεδρο, που ήταν τότε υποψήφιος αντιπρόεδρος του Ρόναλντ Ρέιγκαν. Το ρεκόρ αυτό ξεπερνά επίσης τα 52,4 εκατομμύρια ανθρώπους που παρακολούθησαν την πρώτη προεδρική τηλεμαχία, την περασμένη Παρασκευή, ανάμεσα στους υποψηφίους για την προεδρία Μπαράκ Ομπάμα και Τζον ΜακΚέιν. Όμως ο ρεπομπλικανός υποψήφιος δεν είχε επιβεβαιώσει παρά την τελευταία στιγμή πως θα συμμετείχε σ αυτή τη συζήτηση, καθώς είχε διακόψει την εκστρατεία του εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

    Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις του CNN και του CBS, ο Μπάιντεν βγήκε νικητής από την αναμέτρηση, όμως το CNN επισήμανε πως 84% των τηλεθεατών δήλωσαν πως η Πέιλιν τα κατάφερε καλύτερα απ ό,τι προέβλεπαν.

    [09] Οικονομία

    Εξαιτίας της χρηματοπιστωτικής κρίσης στις ΗΠΑ

    Καλιφόρνια: 7 δισ. τα άμεσα χρέη της Πολιτείας

    4/10/2008 10:40:00 πμ

    Η Καλιφόρνια προειδοποίησε την αμερικανική Κυβέρνηση ότι μπορεί να ζητήσει επείγουσα βοήθεια 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την πληρωμή των λογαριασμών της Πολιτείας εξαιτίας της χρηματοπιστωτικής κρίσης που πλήττει τη χώρα, σύμφωνα με ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Παρασκευή. Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ αναφέρει σε επιστολή του προς τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Χένρι Πόλσον ότι η πιστωτική κρίση έχει προκαλέσει απώλειες φορολογικών εσόδων ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων και επιβαρύνει πολύ τα οικονομικά της Πολιτείας. Ο Σβαρτσενέγκερ υπογραμμίζει πως, ως συνέπεια της κρίσης, η Καλιφόρνια, η πολυπληθέστερη και πλουσιότερη αμερικανική Πολιτεία, δεν έχει πρόσβαση στα συνήθη χρηματοπιστωτικά μέσα για να πληρώσει κυρίως τα σχολεία ή τις δυνάμεις της τάξης.

    "Ενώ ορισμένες Πολιτείες μπορούν να διαχειριστούν μια καθυστέρηση ή να πάρουν χρηματοδοτήσεις μέσω ιδιωτικών τραπεζών, η Καλιφόρνια είναι τόσο μεγάλη ώστε οι βραχυπρόθεσμες ανάγκες μας σε ρευστό υπερβαίνουν το συνολικό προϋπολογισμό ορισμένων Πολιτειών", δήλωσε ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας.

    "Περιμένουμε να καταθέσουμε ένα αίτημα για 7 δισεκατομμύρια δολάρια (...) για τη βραχυπρόθεσμη ρευστότητα μέσα στις ερχόμενες ημέρες", πρόσθεσε.

    Η ανακοίνωση εκδόθηκε πριν από την υπογραφή του σχεδίου για τη διάσωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους και λίγο μετά την υιοθέτησή του από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

    [10] Οικονομία

    ΗΠΑ

    Με πτώση έκλεισε το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης

    3/10/2008 11:44:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έκλεισε σήμερα με πτώση, καθώς υποχώρησε και πάλι μετά την ψήφιση του σχεδίου διάσωσης του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

    Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 155,95 μονάδες ή 1,49% και έκλεισε στις 10.326,90 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας έκλεισε στις 1.947,39 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 29,33 μονάδων ή 1,48%.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 4 October 2008 - 8:50:23 UTC