Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-09-26

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τελεσίγραφο Καραμανλή
  • [02] Προχωρούν οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης
  • [03] Ώρα μηδέν για την αμερικανική οικονομία
  • [04] Ιταλία: Η "ατέλειωτη διαπραγμάτευση" της Alitalia
  • [05] Δωρεάν νομική βοήθεια σε νέους
  • [06] Κίνα: Φονικές πλημμύρες
  • [07] Εκθεση-αφιέρωμα στον Κάρολο Κουν
  • [08] Θάνατοι σε ναρκοπέδιο
  • [09] Ιερώνυμος για υπόθεση Βατοπαιδίου
  • [10] Νέο Δελτίο Τιμών στα φάρμακα
  • [11] Προφυλακιστέος ο συζυγοκτόνος της Φιλοθέης
  • [12] Κατέθεσε η Νατέλα
  • [13] Η Α. Παπαρήγα για συνεργασίες, Βατοπαίδι και Ολυμπιακή
  • [14] Τοποθετήσεις στην Κ.Ε. της ΝΔ
  • [15] Στοίχεια σοκ για τη χρήση ναρκωτικών στην Ελλάδα
  • [16] Συντονισμένη παρέμβαση για ενίσχυση της ρευστότητας
  • [17] ΗΠΑ: Κουμουτσάκος για επαφές Μπακογιάννη
  • [18] Ζευγάρι κατηγορείται για αρχαιοκαπηλία
  • [19] Γερμανία: Σύλληψη υπόπτων σε αεροσκάφος της KLM

    [01] Πολιτική

    Από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής της Ν.Δ.

    Τελεσίγραφο Καραμανλή

    26/9/2008 12:06:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/9/2008 7:20:10 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8

    Τελεσίγραφο σε όσα στελέχη της Ν.Δ. διαφωνούν με την κυβερνητική πολιτική έστειλε ο Κώστας Καραμανλής από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Μιλώντας με ηχηρό τρόπο και σε πρώτο ενικό, ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν δέχεται εκβιασμούς ούτε πριόνισμα και υπονόμευση της πολιτικής του δείχνοντας ουσιαστικά την έξοδο σε όσους στο μέλλον αμφισβητήσουν το κυβερνητικό έργο. "Δεν ήταν για μένα αυτοσκοπός η Πρωθυπουργία, δε με δεσμεύει τίποτα άλλο παρά μόνο η λαϊκή εντολή", ήταν μια από τις χαρακτηριστικές φράσεις που χρησιμοποίησε ο Κώστας Καραμανλής. Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμη στη διεθνή κρίση που έχει επηρεάσει την ελληνική οικονομία η οποία όμως όπως είπε αντέχει χάρη στην ισχυρή ανάπτυξη που αποτέλεσμα των μεταρρυθμίσεων. Μίλησε ακόμη και για την υπόθεση του Βατοπεδίου σημειώνοντας πως τίποτα δε θα μείνει αδιερεύνητο και επισήμανε ότι δεν πρόκειται να ζημιωθεί το δημόσιο. Κλείνοντας τη συνεδρίαση με τη δευτερολογία του ο Πρωθυπουργός τόνισε πως "η εσωστρέφεια τελειώνει εδώ". Σας άκουσα με πολύ προσοχή", ανέφερε απευθυνόμενος στα στελέχη του και πρόσθεσε ότι το μήνυμα σας απηχεί το δικό μου: "Πρώτα ο τόπος, πρώτα οι πολίτες, η προσήλωση όλων μας στην πραγματική πολιτική". Πριν από τη δευτερολογία του πρωθυπουργού, το Σώμα ενέκρινε ομόφωνα την εισήγηση του κ. Καραμανλή, ενώ αντίθετα η πρόταση για έκτακτο συνέδριο απορρίφθηκε από την ΚΕ της ΝΔ. "Με την ομιλία του ο κ. Καραμανλής απευθύνθηκε στο εσωτερικό της ΝΔ, γύρισε την πλάτη στην κοινωνία και αναδέχθηκε ανάγλυφα η αδυναμία του ίδιου να λύσει τα προσωπικά του αδιέξοδα και τα αδιέξοδα της Κυβέρνησης", τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, επισημαίνοντας ότι έστειλε και πάλι το λογαριασμό στους Έλληνες πολίτες. "Ο κ. Καραμανλής δεν απευθύνθηκε μόνο στο εσωτερικό του κόμματος αλλά και στους επιχειρηματίες , δηλώνοντας αποφασιστικά πως θα προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις αντί να σταθεί αποφασιστικά στο πλευρό των κοινωνικών στρωμάτων", σχολίασε από τη Θεσσαλονίκη, η γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. "Εσωτερική συζήτηση, που δεν αφορά την ελληνική κοινωνία, η οποία βιώνει τις επιπτώσεις της πολιτικής της κυβέρνησης Καραμανλή", χαρακτήρισε ο ΣΥΝ σε ανακοίνωση του τη σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού. "Η πολιτική της Ν.Δ. παραμένει το ίδιο ανάλγητη και αντικοινωνική", προστίθεται στην ανακοίνωση. "Για ελλειμματική απολογία του κ. Καραμανλή, σε άλλους τόνους" έκανε λόγο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης. "Είδαμε μία "Θεσσαλονίκη", με περισσότερα κρεσέντο στον ίδιο ρυθμό. Με πολλά εγώ και ελάχιστες προτάσεις", δήλωσε.

    "Δεν δέχομαι εκβιασμούς"

    "Δεν δέχομαι εκβιασμούς, όχι στο συνεχές πριόνισμα της κυβέρνησης. Όποιος έχει άλλα σχέδια ας με αμφισβητήσει στα ίσια, ας ρίξει την κυβέρνηση", ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα του πρωθυπουργού προς όλες τις κατευθύνσεις από το βήμα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ. "Δεν πρόκειται να υποκύψω στις πιέσεις, είπε με έμφαση ο κ. Κώστας Καραμανλής, δεν είναι αυτοσκοπός για μένα η πρωθυπουργία. Όραμά μου, είναι να υπηρετώ την πατρίδα μου", ανέφερε μέσα σε θύελλα χειροκροτημάτων από τα στελέχη του κόμματός του.

    Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στην κριτική που ασκείται το τελευταίο διάστημα από βουλευτές και στελέχη του κόμματος, λέγοντας ότι είναι καλοδεχούμενες οι προτάσεις και οι απόψεις. Όχι όμως η υπονομευτική αμφισβήτηση και οι προσωπικές στρατηγικές. "Έχω επιδείξει ανοχή σε προσωπικές στρατηγικές. Έχω επιδείξει ανοχή και υπομονή ακόμη και σε υπερβολές. Δεν μπορεί όμως να μην υπάρχει συναίσθηση ευθύνης, υπάρχουν όρια στην ανοχή συμπεριφορών και στην απαξίωση της παράταξης. Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του. Είμαστε εδώ για να προάγουμε το συλλογικό συμφέρον".Κάνοντας αυτοκριτική λέγοντας ότι "δεν αρνούμαι ότι υπήρξαν λάθη και παραλείψεις, έχω πλήρη επίγνωση, έχω καθαρή εικόνα. Οφείλουμε όλοι να ακούμε τους πολίτες. Διεκδικώ πάντα το καλύτερο για την πατρίδα, ξέροντας ότι υπάρχουν δυσκολίες και προβλήματα".Aναφέρθηκε στο πολιτικό κλίμα του τελευταίου μήνα λέγοντας ότι από ορισμένους καλλιεργείται κλίμα απαξίωσης και αποπληροφόρησης που επισκιάζει το έργο της κυβέρνησης. Η παραπολιτική επισκιάζει το έργο μας. Οφείλουμε να μην απαξιώνουμε εμείς οι ίδιοι τις προσπάθειές μας. Οφείλουμε να προστατεύουμε την παράταξη.Ο πρωθυπουργός μίλησε επίσης για τη σκανδαλολογία και το κλίμα πολιτικής απαξίωσης που καλλιεργείται από εκείνους που εναντιώνονται σε όλες τις αλλαγές. Κάποιοι επιχειρούν να πλήξουν την κυβέρνηση και ποδηγετούν την κοινή γνώμη.

    Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ απάντησε στα αιτήματα αλλαγών στην κυβέρνηση και στο κόμμα που ακούγονται το τελευταίο διάστημα από πολλά στελέχη. Οι αλλαγές στην κυβέρνηση είναι δύο ειδών, ανέφερε ο κ. Καραμανλής. Στις πολιτικές και στα πρόσωπα. Ωστόσο, πρόσθεσε, οι αποφάσεις αυτές δεν λαμβάνονται με όρους εντυπωσιασμού και επικαιρότητας. Οι αλλαγές δεν μπορεί να είναι κινήσεις τακτικισμού και υπεκφυγής. Για το θέμα του Βατοπαιδίου τόνισε οτι "λάβαμε και λαμβάνουμε, όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος. Δεν θα μείνει στο σκοτάδι, καμία πτυχή της υπόθεσης. Έχουμε εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη και αναμένουμε τα πορίσματα της έρευνας. Αλλά και γενικότερα για τη σκανδαλολογία των ημερών, Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι "δεν υπάρχει ανεκτικότητα σε καμία παρανομία. Τίποτα δεν θα μείνει αδιευκρίνιστο".

    Ο κ. Καραμανλής μίλησε για τη διεθνή οικονομική κρίση, η οποία έχει επιπτώσεις και στις εθνικές οικονομίες και στην οικονομία της χώρας μας και πλήττει την καθημερινότητα των πολιτών.

    Η ελληνική οικονομία, σημείωσε όμως, έχει μικρότερες συνέπειες επειδή είναι θωρακισμένη από τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που προώθησε η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια. "Τα πράγματα έχουν δυσκολέψει για όλο τον κόσμο, και για την καθημερινότητα των πολιτών. Κατανοούμε τα αιτήματά τους, έχουμε πλήρη επίγνωση των προβλημάτων, συνεχίζουμε τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις".

    Κάνοντας κριτική στο ΠΑΣΟΚ ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι τα προβλήματα δεν λύνονται με λαϊκιστικές υποσχέσεις. Κάποιοι τάζουν δισεκατομμύρια ευρώ. Πού θα τα βρουν; Πού θα πάνε τα χρέη και τα προβλήματα; Ξεχνούν ότι οι τόκοι από τα χρέη που κληροδότησαν φτάνουν τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο; Ξεκαθάρισε τη δική του θέση, λέγοντας ότι δεν θα υποκύψει σε πειρασμούς, δεν θα καταφύγει σε χειρισμούς που μπορεί να αποβούν καταστροφικοί στο μέλλον, δεν θα μοιράσει ψεύτικες υποσχέσεις επειδή έγινε βαρύ το κλίμα.

    Ο κ. Καραμανλής έκανε απολογισμό του κυβερνητικού έργου, υπογραμμίζοντας ότι έχουν υλοποιηθεί οι βασικές δεσμεύσεις, και υπενθύμισε την αύξηση στη σύνταξη του ΟΓΑ, στο ΕΚΑΣ, την λύση του προβλήματος του ΛΑΦΚΑ, των πανωτοκίων. Η κυβέρνηση, έχει πρώτη προτεραιότητα στο εξής την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων με την ενίσχυση του δείκτη κοινωνικής προστασίας.

    Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά και στα 19 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη. "Τιμούμε τους αγώνες του, τιμούμε τη μνήμη του, τιμούμε τη μνήμη όλων των θυμάτων της τρομοκρατίας. Παύλο δεν σε ξεχνούμε", ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Οι εργασίες της σημερινής συνεδρίαση έκλεισαν με δευτερολογία του Πρωθυπουργού και μήνυμα για "προσήλωση όλων μας στην πραγματική πολιτική".

    Τόνισε ότι προχωράμε στο έργο για το οποίο μας εξέλεξε ο λαός. Η δύναμη της παράταξης, είπε, είναι η βαθιά ριζωμένη πίστη στην δημοκρατία, σε αρχές και αξίες, που επιβάλλουν συγκεκριμένες συμπεριφορές και δεν επιτρέπουν να χρησιμοποιούμε ανοίκειες εκφράσεις έναντι οιουδήποτε.

    Ο Κώστας Καραμανλής τόνισε ότι οι θέσεις μας είναι γνωστές και ξεκάθαρες. Η πολιτική, είπε, δεν είναι ευχολόγιο, αλλά σύγκρουση με τα προβλήματα, είναι η μεγάλη ανηφορική προσπάθεια που πάει τον τόπο μπροστά.

    "Ακούω απόψεις συναδέλφων, που γίνονται σε θεσμοθετημένα όργανα. Η δύναμη της παράταξης είναι η ειλικρίνεια, είναι η διαχρονική προσφορά της στον τόπο. Εχθρός μου είναι τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών. Πρώτα βάζουμε τα προβλήματα των πολιτών. Η καρδιά της παράταξης ακούστηκε σήμερα δυνατά απέναντι σε κάθε φαινόμενο που επιχειρεί να θολώσει την πολιτική μας. Προχωρούμε ενωμένοι και αποφασιστικοί", κατέληξε ο Κώστας Καραμανλής.

    [02] Οικονομία

    Προχωρούν οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης

    26/9/2008 1:32:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/9/2008 7:29:31 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Το "πράσινο φως" για την προκήρυξη των διεθνών διαγωνισμών για την ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής, έδωσε το πρωί η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων, η οποία συνεδρίασε με αντικείμενο το μέλλον της εταιρείας. Οι ιδιώτες επενδυτές που θα επιλεγούν θα αποκτήσουν τις τρεις εταιρίες που θα δραστηριοποιηθούν στους τομείς του πτητικού έργου, της επίγειας εξυπηρέτησης και της συντήρησης και επισκευής αεροσκαφών.

    Όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Οικονομίας η διαδικασίες θα προχωρήσουν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει εξαγγελθεί. Σημειώνεται ότι όπως είναι γνωστό διατηρείται το σήμα και το όνομα της Ολυμπιακής. Σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Μεταφορών η διαδικασία των διαγωνισμών θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

    Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι αντιδρούν. Μετά την Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπoρίας (ΟΣΠΑ) που αποφάσισε χθες αποχή από το διάλογο που προτείνει ο κ. Χατζηδάκης, χαρακτηρίζοντας τον προσχηματικό, σήμερα και οι τεχνικοί της Ολυμπιακής (ΕΠΤΑΟΑ) καθόρισαν τη στάση τους. Μετά τη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στην τεχνική βάση της Ολυμπιακής στα Σπάτα, οι τεχνικοί είπαν "όχι" στο διάλογο που προτείνει ο Υπουργός Μεταφορών, απηύθυναν όμως κάλεσμα για νέο διάλογο, από μηδενική βάση, με στόχο την ανασύνταξη και ανάπτυξη της υπάρχουσας εταιρείας, ενώ καταδίκασαν το σχέδιο αποκρατικοποίησης. Τη Δευτέρα θα συνεδριάσουν χωριστά τα σωματεία της ΟΣΠΑ ανά ειδικότητα, προκειμένου να καθορίσουν την περαιτέρω ενέργειες τους.

    Η ΓΣΕΕ προανήγγειλε ευρεία συνδικαλιστική σύσκεψη με τη συμμετοχή της ΟΣΠΑ και των Εργατικών Κέντρων των Νομών όπου λειτουργούν αεροδρόμια, για την Πέμπτη 2 Οκτωβρίου στις 13.00 στο Ξενοδοχείο Sofitel (απέναντι από το Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος), με αντικείμενο την πώληση της Ολυμπιακής Αεροπορίας και με στόχο το συντονισμό των κινητοποιήσεων για την αποτροπή της "εκποίησης και διάλυσης της ΟΑ, που θα χει τεράστιες επιπτώσεις στο σύνολο της επικρατείας, αλλά πολύ μεγαλύτερη στους Νομούς που σήμερα "πετάει" η ΟΑ και κατά συνέπεια στο σύνολο των εργαζομένων στην ΟΑ."

    Σε δηλώσεις του ο κ. Χατζηδάκης απάντησε σε αντιπολίτευση και εργαζόμενους έκανε λόγο για κύκλους, τους οποίους δεν κατονομάζει, που μάταια επιχειρούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις ότι οι εργαζόμενοι της Ολυμπιακής δεν θα έχουν την οφειλόμενη από την Πολιτεία κοινωνική στήριξη.

    Ο υπουργός Μεταφορών επανέλαβε ότι τα μέτρα που αφορούν τους εργαζόμενους και θα επισημοποιηθούν σε δύο εβδομάδες, θα κοστίσουν 1,2 δις ευρώ, ποσό το οποίο, όπως είναι φυσικό δεν μπορεί να καλύψει η Ολυμπιακή, αλλά το ελληνικό δημόσιο.

    "Όσοι επενδύουν στην δημιουργία κατάφωρα πλαστών εντυπώσεων πρέπει να γνωρίζουν ότι το ψέμα έχει κοντά ποδάρια", καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Χατζηδάκης.

    Αντιδράσεις για την τροπολογία εκκαθάρισης

    Τροπολογία με την οποία προβλέπεται ταχεία εκκαθάριση της Ολυμπιακής κατέθεσε το βράδυ της Πέμπτης, ο υπουργός Μεταφορών Κωστής Χατζηδάκης. Σε αυτήν προβλέπεται για ακόμα ένα χρόνο η παράταση του μονοπωλίου των υπηρεσιών επίγειας εξυπηρέτησης, προστατεύεται η εταιρεία έναντι των πιστωτών της, ενώ εισάγεται ειδική ρύθμιση για την ασφαλή νομικά μετάβαση στις τρεις νέες εταιρείες πριν την αποκρατικοποίηση.

    Το ΠΑΣΟΚ, δια του εισηγητή Μεταφορών κ. Τσιόκα, έκανε λόγο για τροπολογία ντροπή για την Ελλάδα και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υπερέβη ακόμη και το ρόλο του "μεσίτη" αντιτιθέμενων συμφερόντων. "Έγινε απλά ένας διεκπεραιωτής μιας συμφωνίας που κρύβει και στην οποία απ΄ ότι φαίνεται η μόνη δέσμευση που έχει αναλάβει είναι να κλείσει την Ολυμπιακή Αεροπορία και να δωρίσει το μερίδιο της αγοράς" είπε ο Τσιόκας και κάλεσε τη ΝΔ να αποσύρει την τροπολογία.

    Δηλώσεις Χατζηδάκη

    Στο ζήτημα της Ολυμπιακής, αναφέρθηκε κατά την ομιλία του στην ΚΕ της ΝΔ ο Υπουργός Μεταφορών Κωστής Χατζηδάκης. Όπως είπε σε αυτό αντανακλάται ξεκάθαρα η κύρια πολιτική αντιπαράθεση, που εκτυλίσσεται στη χώρα μας. Είναι πατριωτικό μας καθήκον να λύσουμε το πρόβλημα και θα το λύσουμε, είπε ο κ. Χατζηδάκης και επέκρινε το ΠΑΣΟΚ για υποκρισία και φαρισαϊσμό, γιατί μιλάει για απαξίωση και ξεπούλημα της εταιρίας. Το σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση, συνέχισε ο κ. Χατζηδάκης, έχει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξασφαλίζει το όνομα και το σήμα της Ολυμπιακής, διασφαλίζει πλήρως τους εργαζόμενους και αποτρέπει τη δημιουργία εσωτερικού μονοπωλίου.

    [03] Οικονομία

    Ουάσινγκτον, ΗΠΑ

    Ώρα μηδέν για την αμερικανική οικονομία

    26/9/2008 6:19:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ-REUTERS

    Ώρα μηδέν για την αμερικανική οικονομία, μετά το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων στο Κογκρέσο για το σχέδιο διάσωσης. Παρά τις νέες δραματικές διαβεβαιώσεις του Αμερικανού προέδρου Τζόρτζ Μπους μερίδα του δικού του κόμματος των ρεπουμπλικάνων αρνείται προς το παρόν να εγκρίνει το σχέδιο. Η κρίσιμη συνάντηση στο Λευκό Οίκο του Τζόρτζ Μπους με τους δύο υποψήφιους για το προεδρικό αξίωμα Μπάρακ Ομπάμα και Τζών Μακκείν αλλά και μέλη του Κογκρέσου εξελίχτηκε σε καβγά ενώ δεν έλειψαν και οι θεατρινισμοί με τον υπουργό των οικονομικών Χένρι Πόλσον να γονατίζει μπροστά στην πρόεδρο της Βουλής των αντιπροσώπων τη Νάνσι Πελόζι ζητώντας τη στήριξη της. Αυτές οι καθυστερήσεις οδήγησαν και πάλι τα χρηματιστήρια σε Ευρώπη και Ασία σε πτώση, ενώ το κλίμα επιβαρύνθηκε και με την κατάρρευση ενός ακόμη τραπεζικού κολοσσού της Γουώλ Στρητ της Washington Mutual Inc, -αργά το βράδυ της Πέμπτης - (με μέρος του μετοχικού της κεφαλαίου να εξαγοράζεται από την JPMorgan Chase & Co έναντι 1,9 δισ. δολαρίων). Η κρίση γονατίζει τα αμερικανικά νοικοκυριά. Τον προηγούμενο χρόνο 2.000.000 Αμερικάνοι έχασαν το σπίτι τους, ενώ μόνο τον Αύγουστο κατασχέθηκαν περισσότερα από τριακόσιες χιλιάδες σπίτια. Κάθε μήνα αυξάνεται κατά 65% το ποσοστό των ανθρώπων που χάνει το σπίτι του.

    Το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα βρίσκεται σε κατάσταση πραγματικής υπερέντασης και μια συμφωνία είναι απαραίτητη για τη διάσωση των δανειστών, σύμφωνα με όσα δήλωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τόνι Φράτο. "Ξεκάθαρα το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα βρίσκεται υπό πραγματική υπερένταση και χρειαζόμαστε μια τελική νομοθεσία" δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου και σημείωσε πως "η κυβέρνηση συνεχίζει να εργάζεται με το Κογκρέσο για την επίτευξη μιας συμφωνίας".

    Εξάλλου, η πρόεδρος του Κογκρέσου Νάνσι Πελόζι δήλωσε, σήμερα, πως "μια συμφωνία θα επιτευχθεί γιατί πρέπει να επιτευχθεί". Σε συνέντευξη της στην εκπομπή "Good Morning America" του αμερικανικού δικτύου ABC δήλωσε πως "ελπίζω ότι θα φτάσουμε σε συμφωνία μέσα στο επόμενο 24ώρο". Όπως σημείωσε, πάντως, η συμφωνία εξαρτάται περισσότερο από τους Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές, οι οποίοι δεν έχουν δώσει κάποια ένδειξη ότι θα στηρίξουν το σχέδιο διάσωσης που διαπραγματεύεται ο υπουργός Οικονομίας Χένρι Πόλσον με το Κογκρέσο.

    Χωρίς ρευστό οι ευρωπαϊκές τράπεζες

    Εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση και για την ευρωπαϊκή οικονομία. Εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση και για την ευρωπαϊκή οικονομία. Στην περικοπή 1.100 θέσεων εργασίας θα προβεί η βρετανική τράπεζα HSBC εξαιτίας της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η εταιρεία. Περίπου οι μισές από τις εν λόγω θέσεις θα περικοπούν θα είναι στη Βρετανία, κυρίως στο τμήμα επενδυτικής τραπεζικής του Λονδίνο. Όπως δήλωσε εκπρόσωπος Τύπου της HSBC, η τράπεζα μειώνει το προσωπικό της εξαιτίας των συνθηκών στην αγορά και της "προσεκτικής προοπτικής για το 2009". Η HSBC απασχολεί περίπου 335.000 εργαζόμενους σε παγκόσμια κλίμακα. Τον προηγούμενο μήνα η τράπεζα είχε ανακοινώσει ότι τα κέρδη της για το πρώτο. Την ίδια ώρα γίνεται νέα συντονισμένη παρέμβαση από την ομοσπονδιακή τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών ,την ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα, την τράπεζα της Αγγλίας και την τράπεζα της Ελβετίας με στόχο να παράσχουν επιπλέον ρευστότητα σε δολάρια. Και η τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε ότι προχωράει σε δημοπρασία δανείων αξίας 40 δισεκατομμυρίων λιρών.

    [04] Κόσμος

    Με αλλαγές στα εργασιακά η διάσωσή της

    Ιταλία: Η "ατέλειωτη διαπραγμάτευση" της Alitalia

    26/9/2008 5:53:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ

    Προς την τελική συμφωνία, βαίνει ο διάλογος για την ιδιωτικοποίηση της Alitalia. Μετά την υπογραφή της Πέμπτης, του μεγαλύτερου ιταλικού συνδικάτου, Cgil, το πρωί της Παρασκευής, ακολούθησε και εκείνη της ισχυρότερης συνδικαλιστικής οργάνωσης των πιλότων. Πίστωση χρόνου για την υπογραφή της συμφωνίας, έως το βράδυ της Παρασκευής, ζήτησε ο συνδικαλιστικός τους εκπρόσωπος, Φάμπιο Μπέρτι. "Δεν είχαμε ιδιαίτερα ενθαρρυντικά μηνύματα από την κυβέρνηση, αλλά συνεχίζουμε το διάλογο", δήλωσε προσερχόμενος στο κυβερνητικό μέγαρο, Παλάτσο Κίτζι, καθώς τροχοπέδη στη διαδικασία αποτελούν οι υπεράριθμοι πιλότοι και παρά τις συνεχείς διαπραγματεύσεις, η ιταλική κοινοπραξία επιμένει, ότι τουλάχιστον χίλιοι πιλότοι, θα πρέπει να τεθούν εκτός εταιρίας.

    Η συμφωνία προβλέπει προσλήψεις συνολικά 12.500 εργαζομένων και εκτοπισμό 3.250 στο ταμείο ανεργίας. Η ιταλική κυβέρνηση, έχει δεσμευθεί ότι οι εν λόγω υπεράριθμοι εργαζόμενοι θα επαναπροσληφθούν από τρίτες εταιρίες, οι οποίες δεν έχουν, όμως, ακόμη καθοριστεί με σαφήνεια.

    Σε ό,τι αφορά τον ξένο επενδυτή, που πρόκεται να αγοράσει μέρος του πακέτου μετοχών της νέας εταιρίας, στο χθεσινό έντονο ενδιαφέρον της Air France, προστέθηκε, σήμερα, κι εκείνο της Λουφτχάνσα. Ο πρόεδρος του γερμανικού αερομεταφορέα, Wolfgang Mayrhuber, έφτασε στη Ρώμη για συνομιλίες με τον έκτακτο διαχειριστή της Αλιτάλια, τον όμιλο αγοραστών Cai και την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση, πάντως, ερίζουν για το ποιός έπαιξε τον καθοριστικότερο ρόλο στις διαπραγματεύσεις της Αλιτάλια.

    "Τηρήσαμε στάση που εμπνέεται από το αγγλοσαξονικό πολιτικό σύστημα. Βοηθήσαμε την όλη πορεία της διαπραγμάτευσης, παρεμβαίνοντας θετικά, τόσο με επαφές με τα συνδικάτα, όσο και με τον Ρομπέρτο Κολανίννο, επικεφαλής του ιταλικού ομίλου αγοραστών", δήλωσε ο γραμματέας των "Δημοκρατικών", Βάλτερ Βελτρόνι.

    "Ο Βελτρόνι άλλαξε στάση μόνο κατά το τελευταίο εικοστετράωρο, όταν κατάλαβε ότι η πλειονότητα των Ιταλών, απέρριπτε τις θέσεις του. Άρα, οι ισχυρισμοί του Δημοκρατικού Κόμματος, είναι σουρεαλιστικοί", απαντά ο Πάολο Μποναγιούτι, εκπρόσωπος του "Καβαλιέρε".

    [05] Κοινωνία

    Δωρεάν νομική βοήθεια σε νέους

    26/9/2008 5:47:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και την ανάδειξη προβλημάτων της νέας γενιάς ο υπουργός Παιδείας και ο Γενικός Γραμματέας Νέας Γενιάς υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς με τους Δικηγορικούς Συλλόγους Αθηνών, Βόλου, Ιωαννίνων και Ροδόπης.

    Οπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας, τα προβλήματα της νεολαίας που προωθούνται είναι, μεταξύ άλλων: Εξαρτήσεις από τις ουσίες, παιδική παραβατικότητα και εγκληματικότητα, εξάρτηση από το Διαδίκτυο, παράνομη διακίνηση προσώπων κλπ.

    Ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης, σε δηλώσεις του, τόνισε ότι "μέσα από τη συμφωνία που υπεγράφη, με την εθελοντική προσφορά των νέων μελών των Δικηγορικών Συλλόγων, προσφέρεται δωρεάν νομική κάλυψη σε νέα παιδιά ανεξαρτήτως εθνικότητας, τα οποία υποπίπτουν σε παραβατική συμπεριφορά, γιατί θέλουμε ειλικρινά να δώσουμε σ΄ αυτά τα παιδιά μια δεύτερη ευκαιρία ένταξης στην κοινωνία και στο εκπαιδευτικό σύστημα".

    Ο Γενικός Γραμματέας Νέας Γενιάς Παντελής Σκλιάς τόνισε μεταξύ άλλων ότι "με αυτό τον τρόπο τονώνουμε και τον εθελοντισμό των νέων δικηγόρων και παράλληλα καλύπτουμε ένα σημαντικό κενό που υπάρχει στην κοινωνία μας.

    [06] Κόσμος

    Πεκίνο, Κίνα

    Κίνα: Φονικές πλημμύρες

    26/9/2008 5:44:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-REUTERS

    Δεκαέξι άτομα έχασαν την ζωή τους και 48 άλλα αγνοούνται μετά από τις καταρρακτώδεις βροχές και τις κατολισθήσεις που έπληξαν την επαρχία Σιτσουάν, περιοχή της νοτιοδυτικής Κίνας η οποία μετράει ακόμη τις πληγές της από τον καταστρεπτικό σεισμό του Μαΐου, μετέδωσαν σήμερα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, όπου οι σεισμόπληκτοι εξακολουθούν να ζουν σε σκηνές και προκατασκευασμένες κατοικίες, σημειώθηκαν έντονες βροχοπτώσεις. Τουλάχιστον 80.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στον σεισμό της 12-ης Μαίου. "Μέχρι τώρα έχουν μετακινηθεί περί τις 18.000 κάτοικοι σε ασφαλέστερες περιοχές και μεταφέρουμε τώρα ακόμη 2.000"φέρεται να δήλωσε σύμφωνα με το πρακτορείο Νέα Κίνα κυβερνητικός εκπρόσωπος. Από τις βροχές και τις κατολισθήσεις υπέστησαν ζημιές πάνω από 40.000 σπίτια και πλημμύρισαν περίπου 16.000,ενώ πάνω από 5.000 ζώα έχασαν την ζωή τους. Οι βροχοπτώσεις άρχισαν να πλήττουν την πόλη Μιανγιάνγκ και την γύρω περιοχή το βράδυ της Δευτέρας.

    [07] Πολιτισμός

    Στο Μουσείο Μπενάκη

    Εκθεση-αφιέρωμα στον Κάρολο Κουν

    26/9/2008 5:17:00 μμ

    Μέσα από τους σημαντικότερους σταθμούς της ιστορίας του Θεάτρου Τέχνης, η έκθεση Κάρολος Κουν - Θέατρο Τέχνης που εγκαινιάστηκε στο Μουσείο Μπενάκη, επιχειρεί να αναδείξει την καθοριστική προσφορά του Κάρολου Κουν στην ανάπτυξη της θεατρικής τέχνης στην Ελλάδα.

    Η μακρά πορεία του Κάρολου Κουν αναδεικνύεται μέσα από φωτογραφίες των πολυάριθμων παραστάσεων που σκηνοθέτησε, οι οποίες, οργανωμένες σε πέντε ενότητες, αρχαίο δράμα, ευρωπαϊκό θέατρο, παλαιότερο και σύγχρονο, αμερικανικό και νεοελληνικό θέατρο, προβάλλονται σε ισάριθμες οθόνες.

    Τα εκθέματα περιλαμβάνουν ογδόντα ζωγραφικές μακέτες από τις συνεργασίες του Καρόλου Κουν με τους σημαντικότερους Έλληνες σκηνογράφους, αναπαραγωγές των εξωφύλλων των προγραμμάτων, καθώς και αφίσες από τη συμμετοχή του Θεάτρου Τέχνης σε διεθνή φεστιβάλ.

    Το πιο συγκινητικό, ίσως, στοιχείο της έκθεσης είναι η παρουσίαση τμημάτων από σκηνικά ιστορικών παραστάσεων, όπως το σκηνικό του Γιάννη Τσαρούχη για τους Πέρσες, και του Γιάννη Μόραλη για τον Οιδίποδα Τύραννο, μέσα στα κιβώτια με τα οποία ταξίδεψαν στο Λονδίνο το 1967 και το 1969, αντίστοιχα.

    Ανάμεσα στα υπόλοιπα εκθέματα περιλαμβάνονται στοιχεία-τμήματα των σκηνικών του Γιάννη Στεφανέλλη από το Γλυκό πουλί της νιότης, της Ιωάννας Παπαντωνίου από τους Επτά επί Θήβας, της Χλόης Γεωργάκη από τους Βατράχους, καθώς και εξαρτήματα και κοστούμια από παραστάσεις αρχαίου δράματος σχεδιασμένους από τους Γιάννη Τσαρούχη, Γιάννη Μόραλη και Διονύση Φωτόπουλο.

    Στο βάθος της αίθουσας δεσπόζει ολόκληρο το σκηνικό του Γιάννη Τσαρούχη για τους "Όρνιθες" και ακούγεται η μουσική του Μάνου Χατζιδάκι για την παράσταση.

    Την επιμέλεια και το σχεδιασμό της έκθεσης ανέλαβε η σκηνογράφος Λίλη Πεζάνου.

    Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, που θα διαρκέσει έως και τις 16 Νοεμβρίου, το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου Μπενάκη οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολικές ομάδες.

    Το σχεδιασμό του εκπαιδευτικού προγράμματος ανέλαβε η αρχαιολόγος Μαρία Βασιλοπούλου.

    [08] Κοινωνία

    Θάνατοι σε ναρκοπέδιο

    26/9/2008 5:03:00 μμ

    Τραγικό θάνατο από έκρηξη νάρκης βρήκαν τέσσερις λαθρομετανάστες που στην προσπάθειά τους να περάσουν από την Τουρκία στην Ελλάδα, μπήκαν σε περιφραγμένο ναρκοπέδιο της περιοχής Καστανεών Έβρου.

    Η έκρηξη σημειώθηκε τις πρώτες πρωϊνές ώρες και αναστάτωσε τους κατοίκους της περιοχής. Στο ναρκοπέδιο κατέφθασαν αμέσως αξιωματικοί του Στρατού, καθώς και άνδρες του Τάγματος Εκκαθαρίσεως Ναρκοπεδίων Ξηράς. Τα τέσσερα πτώματα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου.

    Στα ρούχα των δύο λαθρομεταναστών βρέθηκαν έγγραφα που αναφέρουν ότι είναι Γεωργιανής καταγωγής, ενώ οι άλλοι δύο δεν είχαν κανένα έγγραφο που να πιστοποιεί την ταυτότητά τους.

    Το συγκεκριμένο ναρκοπέδιο διέθετε την απαραίτητη σήμανση με φωσφορούχες πινακίδες τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά, και έχει διπλή περίφραξη.

    Αξιωματικοί του Στρατού εκτιμούν ότι οι τέσσερις λαθρομετανάστες, λόγω του σκότους, πιθανόν εξέλαβαν την περίφραξη του ναρκοπεδίου ως την οριογραμμή Ελλάδος - Τουρκίας και την παραβίασαν, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους.

    [09] Κοινωνία

    Ιερώνυμος για υπόθεση Βατοπαιδίου

    26/9/2008 4:52:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105.8

    Για την επιστολή της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους ρωτήθηκε το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών.

    Ο κ. Ιερώνυμος απέφυγε να σχολιάσει το περιεχόμενο της επιστολής λέγοντας ότι δεν την έχει διαβάσει και διευκρίνισε για άλλη μια φορά ότι άλλο η διοίκηση της Αθωνικής Πολιτείας και άλλο η διοίκηση της Ελλαδικής Εκκλησίας. "Οι άνθρωποι κάνουμε τα σφάλματα, αλλά το πρόβλημα είναι πότε θα το καταλάβουμε για να τα διορθώσουμε", δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος.

    Στο μεταξύ, έτοιμος να επιστρέψει τις εκτάσεις που πήρε η Μονή Βατοπαιδίου δηλώνει μετά το σάλο από τις αποκαλύψεις ο ηγούμενος Εφραίμ, εξαιρώντας τα Ολυμπιακά Ακίνητα και θέτοντας ως όρο να περιέλθει και πάλι στην κατοχή της Μονής τη λίμνη Βιστωνίδα.

    Είναι ζήτημα πολιτικής απόφασης η επιστροφή των ανταλλάξιμων εκτάσεων, σημείωσε η Αλέκα Παπαρήγα και ζήτησε πάλι την ακύρωση των αποφάσεων και διαχωρισμό εξουσιών Κράτους - Εκκλησίας.

    [10] Οικονομία

    Νέο Δελτίο Τιμών στα φάρμακα

    26/9/2008 4:49:00 μμ

    Ετήσιο όφελος 2,7 εκατ ευρώ θα έχουν οι ασφαλισμένοι και τα ασφαλιστικά ταμεία από τη μείωση των τιμών δύο φαρμάκων, που συμπεριλαμβάνονται στο νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων το οποίο θα ισχύσει από τη Δευτέρα, 29 Σεπτεμβρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Υπουργείο δε συζήτησε αιτήματα για αυξήσεις και ευθυγραμμίσεις.

    Ειδικότερα, μειώνεται η τιμή των σκευασμάτων:

    - Lucentis Inj.Sol 10mg/ml Btx1vial 2,3mg/0,23ml (προστασία ασθενών από Νεοαγγειακή ηλιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας) με όφελος για τον καταναλωτή σε ετήσια βάση 2.500.000 σε λιανική τιμή. - Somabion Pd.Sol.Inf 1ampx3mg (Α.Ο. ορμόνη υποθαλάμου για την οξεία παγκρεατίτιδα) με αντίστοιχο όφελος 270.000 σε λιανική τιμή.

    Επίσης στο νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων περιλαμβάνονται: - 152 τιμές νέων φαρμακευτικών προϊόντων εκ των οποίων 96 αφορούν σε αντίγραφα, 8 σε biosimilars (βιοτεχνολογικά) ενώ οι υπόλοιπες 48 σε πρωτότυπα φαρμακευτικά προϊόντα εκ των οποίων οι 14 αναφέρονται σε τελείως νέα φάρμακα - με νέες δραστικές ουσίες - που κυκλοφορούν για πρώτη φορά στην Ελληνική αγορά.

    - Διαγραφές 15 φαρμακευτικών προϊόντων σύμφωνα με αντίστοιχες αποφάσεις του Ε.Ο.Φ. και 7 μεταβολές που αφορούν μόνο αλλαγή ονομασίας ή και υπευθύνου κυκλοφορίας, και όχι τιμές.

    Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Βλάχος τόνισε ότι συνεχίζεται, με ολοένα αυξανόμενους ρυθμούς, η προσπάθειά στον ευαίσθητο τομέα των φαρμάκων, για τη συγκράτηση των τιμών τους, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η πρόσβαση σ αυτά των λαϊκών στρωμάτων, αφού πρόκειται για τεράστιας σημασίας κοινωνικό αγαθό άμεσα συνδεδεμένο με την υγεία του κοινωνικού συνόλου

    [11] Κοινωνία

    Προφυλακιστέος ο συζυγοκτόνος της Φιλοθέης

    26/9/2008 4:32:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Προφυλακιστέος κρίθηκε, μετά την απολογία του ενώπιον του ανακριτή, ο 36χρονος καθηγητής Μουσικής που ομολογεί ότι πριν από περίπου δέκα μέρες σκότωσε την σύζυγό του και έθαψε το πτώμα της, σε πάρκο στη Φιλοθέη.

    Ο καθηγητής, που κατηγορείται για ανθρωποκτονία από πρόθεση, παρέδωσε απολογητικό υπόμνημα στο οποίο υποστηρίζει ότι βρισκόταν σε βρασμό ψυχικής ορμής, αλλά και σε άμυνα, καθώς πρώτη επιτέθηκε η σύζυγός του, πριν ο ίδιος οδηγηθεί στο έγκλημα.

    Υποστηρίζει επίσης ότι ανάμεσά τους υπήρχαν, το τελευταίο διάστημα, εντάσεις με αφορμή περιουσιακά τους ζητήματα και ότι αρκετές φορές είχαν φθάσει ως το διαζύγιο, κάτι που, ωστόσο, δεν ήθελε εξαιτίας της αγάπης του για τα παιδιά του.

    Ο 36χρονος δεν επικαλείται ψυχολογικό πρόβλημα, ενώ ζητάει να τιμωρηθεί στο μέτρο της ευθύνης, που του αναλογεί, καθώς, όπως αναφέρει, αφαίρεσε τη ζωή ενός ανθρώπου και στέρησε τη μητέρα από τα παιδιά του.

    [12] Κοινωνία

    Κατέθεσε η Νατέλα

    26/9/2008 4:28:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Με την κατάθεση της Νατέλας -μητέρας του 11χρονου Άλεξ- συνεχίστηκε σήμερα για δεύτερη μέρα στο Μονομελές Δικαστήριο Ανηλίκων Θεσσαλονίκης η δίκη για την πολύκροτη υπόθεση της εξαφάνισης του μαθητή από τη Βέροια το Φεβρουάριο του 2006.

    Κατά τη διάρκεια της πολύωρης απολογίας της στην κεκλεισμένων των θυρών διαδικασία, η Νατέλα φέρεται πως ζήτησε να καταθέσει ως μάρτυρας στο δικαστήριο ο θείος των Ελλήνων αδελφών, που κατηγορούνται για την υπόθεση.

    Πρόκειται για τον αδελφό της μητέρας των ελληνόπουλων, ο οποίος όπως προέκυψε στο στάδιο της ανάκρισης, ήταν ενήμερος για το περιστατικό της 3ης Φεβρουαρίου, ημέρα που χάθηκαν τα ίχνη του μικρού Άλεξ. Την εμπλοκή του στην υπόθεση είχε επισημάνει η Νατέλα και τον περασμένο Ιανουάριο οπότε προέβη στην κατάθεση μήνυσης στην Εισαγγελία Βέροιας. Το συγκεκριμένο πρόσωπο ουδέποτε εκλήθη να καταθέσει στις αρχές.

    Η μητέρα του 11χρονου στάθηκε επίσης στην παραβατική συμπεριφορά των πέντε κατηγορούμενων παιδιών, αναφέροντας στο δικαστήριο δύο συγκεκριμένα περιστατικά βίας σε βάρος μαθητών στα οποία πρωταγωνίστησε η παρέα των πέντε ανηλίκων. Όπως είπε, τα συγκεκριμένα περιστατικά σημειώθηκαν στη Βέροια, μετά την εξαφάνιση του Άλεξ.

    Μετά την κατάθεση της Νατέλας, τη «σκυτάλη» αναμένεται να πάρει ο σύντροφός της και θα ακολουθήσουν οι γονείς των κατηγορουμένων.

    [13] Ελλάδα

    Η Α. Παπαρήγα για συνεργασίες, Βατοπαίδι και Ολυμπιακή

    26/9/2008 3:46:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ ΝΕΤ 105,8

    Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη Θεσσαλονίκη η γενική γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα αναφερόμενη στα όσα γράφονται περί συνεργασίας ή μη ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ κατηγόρησε τα δύο κόμματα ότι «παίζουν ένα πολιτικό παιγνίδι εντυπώσεων, παίζουν με το λαϊκό αίσθημα για να τραβήξουν ψήφους». Χαρακτήρισε,επίσης,«σαλάτα» την πρόταση 6 σημείων του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκου Αλαβάνου προς το ΠΑΣΟΚ.

    Για το ζήτημα της μονής Βατοπαιδίου και τις διεκδικήσεις εκτάσεων και από άλλες Μονές, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ πρότεινε να ακυρωθούν όλες οι πράξεις παραχώρησης δημόσιας περιουσίας, με ταυτόχρονη προστασία των μικροϊδιοκτητών. Τάχθηκε υπέρ της δήμευσης της περιουσίας που αντικειμενικά ανήκει στο δημόσιο και είπε πως δεν πρέπει να γίνει καμιά συζήτηση πάνω στην πρόταση της Μονής Βατοπαιδίου να της επιστραφεί η λίμνη Βιστωνίδα και να επιστρέψει κι αυτή εκτάσεις που πήρε με ανταλλαγή. Η κ.Παπαρήγα κατηγόρησε ως υπεύθυνες για τη σημερινή κατάσταση τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ της ΝΔ και μίλησε για «πολιτικό αλισβερίσι» τους με τις Μονές. Ειδικότερα για την περιοχή της Βιστωνίδας, επισήμανε ότι το 1996 κηρύχθηκε «εθνικό πάρκο»,αλλά στη συνέχεια δεν εκδόθηκε ποτέ το προεδρικό διάταγμα που θα το κατοχύρωνε. Στο επιχείρημα των Μονών ότι χρειάζονται την περιουσία για να προσφέρουν κοινωνικό έργο παρατήρησε πως η κοινωνική πολιτική είναι υποχρέωση της εκάστοτε κυβέρνησης. Χαρακτήρισε «φιγούρα» το γηροκομείο που ενδεχομένως θα δημιουργήσει κάποια Μονή και σημείωσε πως δεν είναι δυνατό να κάνουν οι Μονές εμπορικές επιχειρήσεις για να προσφέρουν κοινωνικό έργο.

    Η κα Παπαρήγα συναντήθηκε, νωρίτερα, με εργαζομένους στις Ολυμπιακές Αερογραμμές, στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» και τόνισε πως «οι εργαζόμενοι όλων των κλάδων πρέπει να γίνουν μια γροθιά για να παρεμποδίσουν την πώληση της Ολυμπιακής και πάνω απ΄όλα να εξασφαλίσουν τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων και με μια ιδιαίτερη ευαισθησία στα θέματα των συμβασιούχων». Επισήμανε ότι το ΚΚΕ «δεν δίνει ούτε μια δεκάρα σημασία και εμπιστοσύνη σε αυτά που υπόσχεται η κυβέρνηση ότι θα εξασφαλίσει τους εργαζόμενους».

    Επισκέφθηκε επίσης το εργοστάσιο της Siemens και εξέφρασε τη συμπαράστασή της στους εργαζομένους οι οποίοι κάνουν απεργία διαρκείας από την περασμένη Παρασκευή,όταν ανακοινώθηκε πως στις 30 Οκτωβρίου θα σταματήσει η παραγωγή της μονάδας. Οι εργαζόμενοι ζητούν να μην κλείσει το εργοστάσιο και σημειώνουν ότι είναι βιώσιμο και κερδοφόρο.

    [14] Πολιτική

    Τοποθετήσεις στην Κ.Ε. της ΝΔ

    26/9/2008 2:59:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/9/2008 7:22:45 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Καλοδεχούμενες οι απόψεις όλων αλλά πλέον δεν υπάρχει ανοχή σε προσωπικές στρατηγικές και σε συμπεριφορές που απαξιώνουν την παράταξη. Με αυτό το μήνυμα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής περιέγραψε τη γραμμή επί της οποίας θα κινηθεί μελλοντικά, ζητώντας συναίσθηση συλλογικής ευθύνης από τα μέλη της ΝΔ. Κυβερνητικά στελέχη έλαβαν το λόγο με τη σειρά τους στο πλαίσιο της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας σχολιάζοντας το δύσκολο κλίμα και ζητώντας συσπείρωση. Τοποθετήσεις έγιναν και από τους λεγόμενους διαφωνούντες, που έχουν ασκήσει κατά καιρούς κριτική στο κυβερνητικό έργο.

    Ομιλίες στελεχών

    Ο Πέτρος Τατούλης τόνισε την ανάγκη δημιουργίας από τη ΝΔ μιας νέας συνθήκης για την κοινωνία και πρότεινε έκτακτο συνέδριο για να βγει, όπως είπε, η παράταξη από την κρίση.

    "Ζήτησα κινήσεις για να μην φτάσουμε σε αυτό το σημείο με τον αντιπαλο προ των πυλών. Θα κρίνετε εάν επαληθεύτηκα", είπε και υποστήριξε ότι κάποιοι αντί να συντονίσουν την μουσική προτίμησαν να πυροβολήσουν τον πιανίστα.

    Κανείς από εμάς δεν μπορεί να παριστάνει την φυλακισμένη στον πύργο βασιλοπούλα, πρόσθεσε ο κ. Τατούλης λέγοντας ότι έχει κάνει τις προτάσεις του και σημείωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις αργούν.

    Συνεχίζοντας, έκανε λόγο για απουσία ιδεολογίας μεταρρυθμίσεων. "Ποτέ δεν σταθήκαμε με θάρρος στον πολίτη να του εξηγήσουμε τι έχει να χάσει και τι να κερδίσει από κάθε κυβερνητική πρωτοβουλία", είπε ο κ. Τατούλης. Υποστήριξε ότι όλα αυτά έμειναν αμπαρωμένα στα υπουργικά γραφεία και σημείωσε ότι με την σημαία της διαφάνειας εκλεγήκαμε και αυτήν πρέπει να υπηρετούμε.

    "Μόνο ένα πολιτικό κεφάλαιο δεν είναι για ξόδεμα. Αυτό της παράταξης", είπε ο κ. Τατούλης και κατέληξε: "Δεν είναι ιδιοκτησία κανενός η παράταξη, είμαστε εμείς οι πολλοί. Η μόνη επιλογή είναι να ανοίξουμε τα παράθυρα να διώξουμε τις αράχνες και τα ποντίκια που ροκανίζουν τον εθνικό πλούτο. Όλοι εμείς το υγιές τμήμα της παράταξης και της κοινωνίας".

    Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης ζήτησε να μπουν σε ψηφοφορία όλα τα θέματα που θα τεθούν στην ΚΕ, με πρώτο αυτό του εκτάκτου συνεδρίου που πρότεινε ο κ.Π. Τατούλης "και να πειθαρχήσουμε όλοι σε αυτή την απόφαση".

    Ο κ. Μεϊμαράκης έστειλε μήνυμα στους διαφωνούντες : "Η ΝΔ έρχεται από το 1974 και πάει μακριά και δεν χρειάζεται επανίδρυση. Δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να λέει για επανίδρυση του κόμματος. Είμαστε κόμμα ανοιχτό, όποιος θέλει έρχεται, αλλά όχι να μας επιβάλλει κανόνες. Δεν μπορεί μετά από τόση συζήτηση που κάναμε, να έρχονται κάποιοι να λένε ότι πρέπει να αλλάξουμε το πρόγραμμα και να πάμε σε συνέδριο επανίδρυσης. Να προσαρμόσουμε το πρόγραμμα στις νέες ανάγκες ναι, αλλά δεν χρειάζεται συνέδριο γι αυτό".

    Ο Β. Μεϊμαράκης τόνισε ότι πρέπει να ξέρουμε όλοι ότι όταν μπαίνουμε σε ένα συλλογικό όργανο, χάνουμε ένα κομμάτι της ανεξαρτησίας μας.

    Εκτίμησε ότι όλοι λένε το ίδιο πράγμα, αλλά κάποιοι δίνουν χαρακτηρισμούς σε κάποιους, επειδή αν κάτι λέγεται με ύφος καταγγελτικό τότε παρεξηγείται. "Κανείς δεν δέχεται μαθήματα ηθικής. Όλοι έχουμε ήθος. Προς τί οι παρεμβάσεις που δίνουν αφορμή παρερμηνειών;" αναρωτήθηκε ο κ. Μεϊμαράκης και πρόσθεσε: "Γιατί δεν εξηγούν οι θεωρούμενοι από τα ΜΜΕ ως "αντάρτες" ότι δεν αποδέχονται τον όρο αυτό;".

    Ο κ. Μεϊμαράκης προειδοποίησε ότι μπορεί να έρθουν δυσκολότερες μετρήσεις για τη ΝΔ, αλλά "πρέπει να σταθούμε όρθιοι. Έγιναν λάθη, εδώ είμαστε να τα διορθώσουμε".

    Να σημειωθεί ότι η πρόταση του κ. Τατούλη μπήκε σε ψηφοφορία και τελικά απορρίφθηκε.

    Ο Γιάννης Μανώλης είπε ότι δεν είναι από αυτούς που είχαν υπουργική καρέκλα και την έχασε, ώστε να εκφράζει την πικρία του. "Δεν διεκδικώ το ρόλο του αντάρτη. Διεκδικώ να είμαι στρατιώτης", είπε και υποστήριξε ότι η ΝΔ περνά κρίση που οφείλεται "σε δικά μας λάθη και παραλείψεις και προσωπικές συμπεριφορές". Παράλληλα, χαρακτήρισε τον Κώστα Καραμανλή παράδειγμα για όλους.

    Εκτίμησε δε ότι υπάρχει πρόβλημα συσπείρωσης της εκλογικής βάσης και υποστήριξε ότι πρέπει να αναδείξουμε τις αρχές του πολιτικού φιλελεθερισμού και την κοινωνική ευαισθησία της παράταξης. Θέλω να προσφέρω στην παράταξη, κατέληξε.

    Ο Βύρων Πολύδωρας, στην ομιλία του, συστήθηκε στους συνέδρους λέγοντας ότι το κάνει "για να μην είμαστε άγνωστοι μεταξύ μας, για να μην είμαστε ξένοι, για να μην είμαι ξένος στο κόμμα" και υπογράμμισε: "Στηρίζω την κυβέρνηση και τον Κώστα Καραμανλή με όλη τη δύναμη της ψυχής μου, όπως ορκίστηκα να πράττω το 1997".

    Επικαλούμενος μύθο του Αισώπου αναφέρθηκε στο ηθικό δίδαγμα, "μην προσαρμόζεις τις αντικειμενικές συνθήκες στις δικές σου ανάγκες". Είπε ακόμη ότι τόσο ο ίδιος, όσο και η κ. Γιαννάκου "πληρώσαμε το τίμημα και δεν φαντάζομαι να νομίζει κανείς ότι μαχόμαστε για υπουργεία". Στο τίμημα, που πλήρωσε ο ίδιος, συμπεριέλαβε το θάνατο του αδελφού του, στο οποίο, όπως είπε, δεν ήθελε αδελφό υπουργό λοιδωρούμενο πιθανόν υποβολιμαία. "Μένω στην παράταξη και σας ευχαριστώ", κατέληξε ο κ. Πολύδωρας.

    Ο Κώστας Καραμανλής είναι ο άνθρωπος που μπορεί να οδηγήσει στο πεπρωμένο της την παράταξη, δήλωσε στην ομιλία του, ο Υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος. Κανένας δεν είναι αλάνθαστος, είπε ο κ. Παυλόπουλος και ακολούθως έκανε απολογισμό της πενταετούς διακυβέρνησης της ΝΔ. "Εκλεγήκαμε με συγκεκριμένη εντολή, είμαστε συνεπείς σε αυτή την εντολή, τα λάθη που υπάρχουν τα διορθώνουμε και θα τα διορθώνουμε, αρχηγό έχουμε και του έχουμε εμπιστοσύνη. Ας τον αφήσουμε να πάρει τις αποφάσεις που πρέπει να πάρει, όταν εκείνος νομίζει και όπως νομίζει. Όχι όμως με την επιρροή κανενός, όχι όμως με την επιρροή των εντυπώσεων. Γιατί όταν είμαστε αιχμάλωτοι των εντυπώσεων, δεν υπηρετούμε το δημόσιο συμφέρον, υπηρετούμε προσωπικές στρατηγικές", τόνισε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

    Το πολιτικό διακύβευμα σήμερα είναι αν θα επικρατήσει η υπευθυνότητα ή η δημαγωγία, τόνισε στην ομιλία του στην ΚΕ της ΝΔ ο Υπουργός Μεταφορών Κωστής Χατζηδάκης. Καλύτερα να πάμε σπίτια μας, παρά να συμβιβαστούμε με την αρρωστημένη και φαύλη νοοτροπία, που κρατά την Ελλάδα στο παρελθόν, σημείωσε ο Υπουργός.

    Στην ομιλία του ο Υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας ανέφερε ότι το κόμμα πρέπει να ενισχύσει τους δεσμούς του με την κοινωνία, το ΠΑΣΟΚ δεν έχει προοπτική και μέλλον εξουσίας, αρκεί να μην αφήσουμε ανοιχτή εμείς την Κερκόπορτα. Ο Υπουργός τόνισε ότι όλοι πρέπει να υπερασπιστούν το έργο της κυβέρνησης, για το οποίο πρέπει να είναι υπερήφανοι. Η μιζέρια κι η εσωστρέφεια δεν μας ταιριάζει, είπε.

    Στο νοσηρό σκηνικό που προσπαθούν να καλλιεργήσουν συστήματα εξουσίας που αντιμάχονται τη ΝΔ από το 1997 για να αποπροσανατολίσουν τον πολιτικό διάλογο και να εγκλωβίσουν την πολιτική στην παραπολιτική αναφέρθηκε ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης, στην ομιλία του.

    Η υπουργός Απασχόλησης κα Φάνη Πάλλη Πετραλιά λαμβάνοντας το λόγο είπε πως η δύναμη της παράταξης είναι η απόλυτη συναίσθηση του πολιτικού και ηθικού χρέους απέναντι στην κοινωνία. "Όλο μας το μεταρρυθμιστικό έργο είναι ένας πόλεμος απέναντι σε ό,τι κρατάει πίσω αυτό τον τόπο, απέναντι σε μία βαθιά αντικοινωνική νοοτροπία, που έχει υποθηκεύσει την κοινωνική αλληλεγγύη, δεν έχουμε περιθώριο για μιζέρια και για εσωστρέφια. Πρέπει να προχωρήσουμε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα την πολιτική των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων", τόνισε η Υπουργός.

    Για την πιο δύσκολη, ίσως, συγκυρία της διακυβέρνησης και της ΝΔ από το 1997, μίλησε ο πρώην υπουργός Πάνος Παναγιωτόπουλος και πρόσθεσε ότι "η σημερινή συνεδρία της ΚΕ είναι σημείο τομής σε αυτή την πορεία". Τάχθηκε υπέρ της πρότασης του Βαγγέλη Μεϊμαράκη για ψηφοφορία των προτάσεων, λέγοντας ότι "πρέπει σήμερα να υπάρξει ένα δια ταύτα και αυτό να το υπηρετήσουμε από αύριο" και επισήμανε ότι πρέπει να μπει τέλος στην εσωτρέφεια.

    "Οι πολίτες μας εμπιστεύονται για τον καθαρό πολιτικό μας λόγο. Θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι και όχι αρεστοί", τόνισε ο υπουργός Τουρισμού, Άρης Σπηλιωτόπουλος, κατά την τοποθέτησή του στη σημερινή ΚΕ της ΝΔ. Έκανε δε, αναφορά στα οικονομικά μέτρα, λέγοντας ότι "η οικονομική πολιτική δεν είναι προσωποποιημένη, αλλά είναι πολιτική συνολικά της κυβέρνησης".

    Ο κ. Σπηλιωτόπουλος είπε ακόμη ότι "δεν διεκδικούμε το αλάθητο και έχουμε τη δύναμη να ζητάμε συγγνώμη, όταν πληγώνουμε τους νεοδημοκράτες" και υπογράμμισε ότι "δεν είμαστε στην πολιτική μάχη για να τσακωνόμαστε μεταξύ μας, αλλά με τα προβλήματα του κόσμου. Αυτός είναι ο αντίπαλος".

    "ΟΝΝΕΔίτης και στρατιώτης, αλλά με δικαίωμα γνώμης", δήλωσε ο Βασίλης Μιχαλολιάκος μιλώντας σήμερα στην Κεντρική Επιτροπή της ΝΔ και πρόσθεσε πως η φωνή του είναι χρησιμότερη για την παράταξη, από τη σιωπή του. Διευκρίνισε δε, ότι δεν υπάρχει περίπτωση να συμμετάσχει "σε αντάρτικο κατά του Κ. Καραμανλή", γιατί -όπως τόνισε- θα είναι σα να αναιρεί τον εαυτό του.

    Η Κατερίνα Παπακώστα στην ομιλία της εκτίμησε ότι αν η ΝΔ είχε δώσει γη και ύδωρ "θα είχαμε κόκκινα χαλιά στον τομέα της επικοινωνίας". Η κα Παπακώστα έκανε λόγο για τους δυο δρόμους, της Αρετής και της Κακίας και η κυβέρνηση, είπε, επέλεξε τον δύσκολο δρόμο της Αρετής, γιατί αυτός είναι ο δρόμος που οδηγεί τη χώρα σε ένα καλύτερο μέλλον.

    [15] Κοινωνία

    Στοίχεια σοκ για τη χρήση ναρκωτικών στην Ελλάδα

    26/9/2008 2:06:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Πενήντα φορές περισσότεροι είναι σήμερα οι χρήστες ηρωίνης στη χώρα μας σε σύγκριση με το 1980. Συγκεκριμένα ο αριθμός των χρηστών ηρωίνης στην Ελλάδα ανέρχεται στις 100.000 ενώ το 1980 ήταν μόνο 2.000. Από αυτούς ένας στους πέντε είναι στη Βόρεια Ελλάδα. Αυτά επισημαίνει η πρόεδρος τους Παραρτήματος Θεσσαλονίκης τους Ελληνικής Εταιρίας Κοινωνικής Παιδιατρικής και Προαγωγής Υγείας παιδίατρος-αναπληρώτρια διευθύντρια ΕΣΥ Σοφία Καραγιαννοπούλου -Κόγιου σε ανακοίνωσή της με θέμα τα ναρκωτικά στη Βόρεια Ελλάδα την οποία θα παρουσιάσει σε συνέδριο με θέμα «Η κοινωνική παιδιατρική στην Ελλάδα» που θα πραγματοποιηθεί 27-28 Σεπτεμβρίου στην Καλαμπάκα και τη Δεσκάτη.

    Όσον αφορά τους θανάτους από ναρκωτικά η κ Καραγιαννοπούλου-Κόγιου υπογραμμίζει ότι δύο χιλιάδες άτομα έχασαν τη ζωή τους στην Ελλάδα στο διάστημα από το 2000 έως το 2008 ενώ ο ετήσιος αριθμός θανάτων ανέρχεται στους 250, εκ΄ των οποίων το 47,8% στην Αθήνα και το 21,7% στη Θεσσαλονίκη. Ανησυχητική είναι η συνεχής εμφάνιση νέων ναρκωτικών ουσιών «Εκείνο που προκαλεί πονοκέφαλο στις διωκτικές αρχές είναι το khat, το οποίο είναι παράγωγο θαμνώδους φυτού που ευδοκιμεί στην Αφρική, συνήθως ανάμεσα στις φυτείες καπνού, προκαλεί διέγερση στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα και επιδρά όπως οι αμφεταμίνες. Το 2007 πέρασε από τη Θεσσαλονίκη ένας τόνος ηρωίνης και από αυτόν έπεσε στην αντίληψη της αστυνομίας μόνο το 10%. Συνολικά στις πιάτσες ναρκωτικών κυκλοφόρησαν περίπου 3 τόνοι ηρωίνης» προσθέτει η κ. Καραγιαννοπούλου-Κόγιου.

    Παράλληλα επισημαίνει ότι στη Βόρεια Ελλάδα η ανυπαρξία υποδομών απεξάρτησης αποτελεί τον βασικό παράγοντα ανόδου των θανάτων στις μικρές ηλικίες και αναφέρει χαρακτηριστικά το θάνατο 14χρονης από ναρκωτικά στη Δυτική Μακεδονία. Ενώ σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν 72 αναγνωρισμένα θεραπευτικά προγράμματα 2 ταχυτήτων (στεγνά και υποκατάστασης) δεν υπάρχουν συμβουλευτικά κέντρα για εξαρτημένους . «Το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης είναι χωρίς τοξικολογικό εργαστήριο και οι εξετάσεις γίνονται εξ αποκλεισμού δηλαδή με ερωτήσεις προς τους χρήστες» αναφέρει η κ. Καραγιαννοπούλου-Κόγιου.

    Από τους χρήστες ναρκωτικών βρίσκονται στη φυλακή 3.600, ενώ το ποσοστό των κρατουμένων χρηστών ανέρχεται στο 42%. Σύμφωνα με στοιχεία του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας εκ των οποίων προκύπτει το προφίλ των χρηστών, ποσοστό 8,6% έχει δοκιμάσει τουλάχιστον μία φορά παράνομη ουσία. Από τους χρήστες το 58,9% είναι άνεργοι και το 22,8% έχει σταθερή ή περιστασιακή εργασία. Το 10% είναι έφηβοι και αλλοδαποί ενώ το 20% είναι κορίτσια . Εννέα στους 10 χρήστες ναρκωτικών έχουν γονείς ενώ σχεδόν όλοι έχουν σταθερή στέγη. Όσον αφορά το μορφωτικό επίπεδο των χρηστών το 35% είναι απόφοιτοι λυκείου, το 34,8% απόφοιτοι γυμνασίου και το 23,6% απόφοιτοι δημοτικού

    [16] Οικονομία

    Από τραπεζικούς οργανισμούς

    Συντονισμένη παρέμβαση για ενίσχυση της ρευστότητας

    26/9/2008 1:27:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σε νέα συντονισμένη παρέμβαση, με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας στις δοκιμαζόμενες χρηματοοικονομικές αγορές, προχώρησαν σήμερα η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Τράπεζα της Αγγλίας και η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας, καθώς οι αμερικανικές ομοσπονδιακές αρχές αποφάσισαν να διακόψουν τη λειτουργία του μεγαλύτερου ταμιευτηρίου στις ΗΠΑ Washington Mutual, εξέλιξη η οποία χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη κατάρρευση χρηματοπιστωτικού ιδρύματος στην αμερικανική ιστορία ενώ, παράλληλα, κατέρρευσαν οι διαπραγματεύσεις της αμερικανικής κυβέρνησης με το Κογκρέσο σχετικά με το προτεινόμενο, ύψους 700 δισ. δολαρίων, σχέδιο "διάσωσης" των χρηματοοικονομικών εταιριών.

    Η Fed επέκτεινε το όριο στις συμφωνίες ανταλλαγής νομισμάτων (swap Lines) με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά 10 δισ. δολάρια και με τη Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας κατά 3 δισ. δολάρια. Πλέον, το όριο στις συμφωνίες ανταλλαγής νομισμάτων της Fed με τις άλλες κεντρικές τράπεζες ανέρχεται συνολικά σε 290 δισ. δολάρια, από τα οποία τα 120 δισ. δολάρια είναι το όριο στις συμφωνίες ανταλλαγής νομισμάτων με την ΕΚΤ.

    Μετά την τελευταία εξέλιξη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα δημοπρατήσει συνολικά το ποσό των 30 δισ. δολαρίων, σημειώνοντας στην ανακοίνωσή της ότι "οι κεντρικές τράπεζες εξακολουθούν να συνεργάζονται στενά και είναι έτοιμες να προχωρήσουν σε νέα βήματα, κατά πώς επιτάσσουν οι ανάγκες, για να αντιμετωπίσουν τις συνεχιζόμενες πιέσεις στη χρηματοδότηση των αγορών".

    Παράλληλα, η Τράπεζα της Αγγλίας θα προχωρήσει, αρχομένου από τις 29 Σεπτεμβρίου, σε δημοπράτηση δανείων αξίας 40 δισ. δολαρίων, τα οποία θα ωριμάσουν στις 15 Ιανουαρίου του 2009.

    [17] Πολιτική

    ΗΠΑ: Κουμουτσάκος για επαφές Μπακογιάννη

    26/9/2008 12:41:00 μμ

    "Η συμμετοχή της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη, στις εργασίες της 63ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, έδωσε την ευκαιρία, μεταξύ των άλλων θεμάτων που παγίως θέτει η ελληνική πλευρά στις επαφές της, να συζητηθούν ζητήματα που αφορούν την ανάληψη της προεδρίας του ΟΑΣΕ από την χώρα μας, την προσεχή χρονιά", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, υπογραμμίζοντας ότι "η Ελληνική Προεδρία αποτελεί πρόκληση γιατί τα θέματα με τα οποία πρόκειται να ασχοληθεί και να διαχειριστεί είναι σοβαρά, κρίσιμα και δύσκολα, όπως αυτή την στιγμή το θέμα της Γεωργίας και οι εξελίξεις στον Καύκασο, μετά τα τελευταία γεγονότα".

    Ο κ. Κουμουτσάκος επισήμανε ότι "η ανάληψη της Προεδρίας του ΟΑΣΕ δίνει ορισμένες δυνατότητες που ακόμη δεν έχουν γίνει απολύτως κατανοητές στο ελληνικό κοινό. Για παράδειγμα, η άμεση και πολύ γρήγορη επαφή με τη νέα αμερικανική διοίκηση, διότι τα θέματα τα οποία θα χειριστούμε ενδιαφέρουν τις ΗΠΑ, ενδιαφέρουν τη Ρωσία, ενδιαφέρουν τον ΟΗΕ. Δυο φορές τον χρόνο θα γίνει ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών από την Ελληνική Προεδρία. Όλα αυτά δίνουν μια βαρύτητα στο ρόλο που θα έχει η Προεδρία, ειδικά αυτή την περίοδο".

    Όσον αφορά το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, τόνισε ότι "βρισκόμαστε πραγματικά σε μια σημαντική στιγμή της διαπραγματευτικής διαδικασίας, παρά το γεγονός ότι υπάρχει σοβαρός προβληματισμός για το τι και πως αντιλαμβάνεται η άλλη πλευρά αυτή τη διαδικασία. Η Ελλάδα παραμένει σταθερή στη θέση της και σταθερή στην επιδίωξή της να υπάρξει λύση".

    Για το Κυπριακό, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, σημείωσε ότι "είμαστε στην αφετηρία μιας νέας προσπάθειας και πολλοί πιστεύουν ότι αυτή η προσπάθεια, που ξεκίνησε μετά από πρωτοβουλία του προέδρου Χριστόφια, μπορεί να οδηγήσει στην πολυπόθητη, βιώσιμη, δίκαιη και λειτουργική λύση του Κυπριακού".

    Καταλήγοντας, ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε ότι "σε πολλές συναντήσεις η Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στην πορεία των διμερών σχέσεων με την Τουρκία. Είχε τη δυνατότητα να υπογραμμίσει στους συνομιλητές της ότι, βεβαίως η στήριξη της Ελλάδας για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας παραμένει μια σταθερά της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, ταυτόχρονα, όμως, διαπιστώνουμε ότι οι σχέσεις μεταξύ της διακηρυγμένης επίσημης βούλησης της ελληνικής Κυβέρνησης να υπάρξει ουσιαστική βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων δεν βρίσκει την απαιτούμενη και λογικά αναμενόμενη ανταπόκριση σε ενέργειες. Τα λόγια, πολλές φορές ή τις περισσότερες φορές, δεν ακολουθούνται από πράξεις. Και αυτό είναι ένα σημείο προβληματισμού".

    [18] Κοινωνία

    Ζευγάρι κατηγορείται για αρχαιοκαπηλία

    26/9/2008 12:29:00 μμ

    Μια 42χρονη αρχαιολόγος, καθηγήτρια πανεπιστημίου στην Ιστορία της Τέχνης και ο σύζυγός της εκδότης και ιδιοκτήτης βιβλιοπωλείου στο κέντρο της Αθήνας με σπάνια βιβλία, κατηγορούνται για αρχαιοκαπηλία. Από αστυνομικούς της Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας της Ασφάλειας Αττικής συνελήφθη η γυναίκα και ο 37χρονος υπεύθυνος του βιβλιοπωλείου, ενώ αναζητείται ο 63χρονος εκδότης γιατί στο κατάστημα και στο σπίτι του ζευγαριού βρέθηκαν σπάνια βιβλία θρησκευτικού περιεχομένου, που χρονολογούνταν πριν από το 1830, και συγκεκριμένα μεταξύ του 16ου και 19ου αιώνα, πολλά από τα οποία θεωρούνται σπάνια και μοναδικά, που τα πουλούσαν μέσω του καταστήματος. Οι συλληφθέντες οδηγούνται σήμερα στον Εισαγγελέα.

    [19] Κόσμος

    Γερμανία: Σύλληψη υπόπτων σε αεροσκάφος της KLM

    26/9/2008 1:19:00 μμ

    Δύο ύποπτους για τρομοκρατική δράση σε αεροσκάφος της KLM στο αεροδρόμιο της Κολωνίας συνέλαβε η γερμανική αστυνομία, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας. "Ένας Σομαλός 23 ετών και ένας Γερμανός σομαλικής καταγωγής 24 ετών συνελήφθησαν" , ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας διευκρινίζοντας ότι δεν πραγματοποιήθηκε επιδρομή στο αεροσκάφος, το οποίο επρόκειτο να απογειωθεί με προορισμό το Άμστερνταμ. "Όλα τελείωσαν ήσυχα", δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο του Ρόιτερ. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του περιοδικού Der Spiegel , η γερμανική αστυνομία δε θεωρεί ότι οι συλληφθέντες επρόκειτο να πραγματοποιήσουν αεροπειρατεία.

    Η αστυνομία ανακάλυψε στα διαμερίσματά τους αποχαιρετιστήριες επιστολές στις οποίες εξέφραζαν την επιθυμία τους να πεθάνουν για τον "ιερό πόλεμο", σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδόθηκαν από γερμανικά ενημερωτικά τηλεοπτικά δίκτυα.

    Εκπρόσωπος της KLM δήλωσε: "Η γερμανική αστυνομία απομάκρυνε δύο επιβάτες από το αεροπλάνο. Δεν γνωρίζουμε τις λεπτομέρειες, αλλά όλοι οι επιβάτες έπρεπε να αποβιβασθούν για έλεγχο των αποσκευών τους και απομάκρυναν τις αποσκευές των υπόπτων".

    Η πτήση KL1804 συνέχισε με μια ώρα καθυστέρηση το ταξίδι και προσγειώθηκε στο Άμστερνταμ.

    Οι συλλήψεις δεν φαίνεται να συνδέονται με τις έρευνες για δύο ύποπτους ισλαμιστές, ένα Γερμανό και ένα Λιβανέζο, για τους οποίους υπήρχαν πληροφορίες ότι κατευθύνονται από το Αφγανιστάν προς τη Γερμανία, όπως ανακοίνωσε χθες η Ομοσπονδιακή Εγκληματολογική Υπηρεσία.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 26 September 2008 - 16:50:57 UTC