Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-09-26

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδριάζει η Κ.Ε. της Ν.Δ.
  • [02] Ανεστάλη η απεργία των τελωνειακών
  • [03] Πέραμα: Σε καραντίνα πλοίο για φυματίωση
  • [04] Στήριξη Παπανδρέου στη σερβική πρόταση
  • [05] ΗΠΑ: FYROM κι όχι "Δημοκρατία της Μακεδονίας"
  • [06] ND Central Committee Meeting
  • [07] Συμπληρωματική απολογία δημοσιογράφου
  • [08] ΗΠΑ: Στον "αέρα" το πρώτο ντιμπέιτ Ομπάμα-ΜακΚέιν
  • [09] Έκθεση για το Κυπριακό στην Ολομέλεια της ΚΣΣΕ
  • [10] Υποχωρεί το πετρέλαιο
  • [11] ΗΠΑ: Νέα συνάντηση για έξοδο από την κρίση
  • [12] Κίνα: Ίχνη μελαμίνης σε ζαχαρωτά

    [01] Πολιτική

    Παρέμβαση Κώστα Καραμανλή

    Συνεδριάζει η Κ.Ε. της Ν.Δ.

    26/9/2008 9:00:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/9/2008 11:08:49 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Στην παρέμβαση Καραμανλή κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, επικεντρώνεται το πολιτικό ενδιαφέρον. Οι εργασίες ξεκίνησαν στις 11 το πρωί με την εισήγηση του προέδρου του κόμματος Κώστα Καραμανλή και θα ολοκληρωθούν με τοποθετήσεις των μελών της Κεντρικής Επιτροπής και τον προγραμματισμό της δράσης του κόμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρωθυπουργός, θα επισημάνει ότι πάνω από τις προσωπικές επιδιώξεις βρίσκεται το συμφέρον της παράταξης και κυρίως το συμφέρον της χώρας. "Δεν υπάρχει ούτε η σκέψη, ούτε η απειλή των εκλογών", δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Θεόδωρος Ρουσόπουλος διαψεύδοντας τα σενάρια περί ανασχηματισμού ή παραίτησης του ίδιου. Η Κυβέρνηση περνάει μια δύσκολη περίοδο, αλλά ο Πρωθυπουργός έχει τα δεδομένα και τις αναλύσεις και με τη συμπαράσταση όλων των στελεχών θα πάρει τις αναγκαίες αποφάσεις, δήλωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς. Η κυβέρνηση θα κριθεί από το αποτέλεσμα στο πραγματικό πεδίο της πολιτικής, σημείωσε ο υπουργός Μεταφορών Κωστής Χατζηδάκης. Αυτό που χρειάζεται ο τόπος είναι αλλαγή πορείας και πολιτικής με μια διαφορετική κυβέρνηση, σχολίασε το ΠΑΣΟΚ.

    [02] Οικονομία

    Παράνομη έκρινε την απεργία το Πρωτοδικείο

    Ανεστάλη η απεργία των τελωνειακών

    26/9/2008 8:12:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/9/2008 10:57:48 πμ)

    Έληξε στις 4 τα ξημερώματα η απεργία των τελωνειακών υπαλλήλων έπειτα από πολύωρη και επεισοδιακή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, καθώς η απόφαση για αναστολή επικράτησε με μία μόνο ψήφο. Ήδη ξεκίνησε σταδιακά ο ανεφοδιασμός της αγοράς καύσιμων, η οποία εκτιμάται ότι για να ομαλοποιηθεί απαιτούνται τουλάχιστον δυο ημέρες. Για τα υπόλοιπα προϊόντα η ομαλοποίηση θα έρθει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας καθώς ήταν πολλά τα φορτηγά που είχαν εγκλωβιστεί στα σύνορα, αλλά και στην ζώνη εκτελωνισμού στον Πειραιά. Στο μεταξύ παράνομη κρίθηκε από την Πρόεδρο υπηρεσίας του Μονομελούς Πρωτοδικείου η απεργιακή κινητοποίηση των τελωνειακών υπαλλήλων, μετά από σχετική προσφυγή που κατέθεσε σε βάρος της Ομοσπονδίας τους το Υπουργείο Οικονομικών. Το δικαστήριο έκανε εν μέρει δεκτή την αίτηση του Υπουργείου που ζητούσε να κηρυχτεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία των τελωνειακών, επικαλούμενο ότι η απόφαση για την κήρυξη της απεργίας ελήφθη από αναρμόδιο όργανο και ότι η ζημιά που προκαλείται στο κοινωνικό σύνολο είναι μεγάλη και δυσανάλογη προς το αντικείμενο της απεργίας.

    [03] Κοινωνία

    Πέραμα: Σε καραντίνα πλοίο για φυματίωση

    26/9/2008 9:39:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/9/2008 11:04:10 πμ)

    Με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ μεταφέρονται σε ειδική πτέρυγα του νοσοκομείου Σωτηρία, οι 33 ναυτικοί μελή του φορτηγού πλοίου "Ρακ Γουόν 2" με σημαία Βόρειας Κορέας, καθώς οι πέντε απ αυτούς παρουσίασαν ενεργό φυματίωση, ενώ οι υπόλοιποι βρέθηκαν θετικοί στο τεστ Μαντού. Στις 15 Σεπτεμβρίου ένα από τα μέλη του πληρώματος μεταφέρθηκε σε ιδιωτική κλινική, όπου διαπιστώθηκε ότι πάσχει από φυματίωση. Το πλοίο βρίσκεται σε καραντίνα στο Πέραμα. Το πλοίο απέπλευσε από την Αλεξάνδρεια με προορισμό το Πέραμα, όπου έφτασε τον Ιούνιο. Σύμφωνα με το Νομάρχη Πειραιά Γιάννη Μίχα, οι υπηρεσίες της Νομαρχίας ενημερώθηκαν με καθυστέρηση 10 ημερών από την ιδιωτική κλινική, που νοσηλεύεται το μέλος του πληρώματος, που νοσεί. Εξάλλου ο Νομάρχης απηύθυνε έκκληση σε όλους όσους ανέβηκαν στο πλοίο και ήρθαν σε επαφή με το πλήρωμα, και είναι αρκετοί καθώς το καράβι επισκευαζόταν στο Πέραμα και συμμετείχαν στις επισκευές αρκετά συνεργεία, να σπεύσουν στα νοσοκομεία για να εξεταστούν.

    [04] Πολιτική

    Στήριξη Παπανδρέου στη σερβική πρόταση

    26/9/2008 9:51:00 πμ

    Τη στήριξή του στη σερβική πρόταση για παραπομπή του ζητήματος της μονομερούς ανεξαρτησίας του Κοσόβου στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου μετά την συνάντησή του με τον Σέρβο Πρόεδρο Μπόρις Τάντιτς, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη. O κ. Παπανδρέου θα προεδρεύσει σήμερα στη συνεδρίαση του προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στην αμερικανική μεγαλούπολη, ενώ θα εχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα μιλήσει και σε ανοιχτή εκδήλωση ομογενών στην Αστόρια.

    Ο κ. Παπανδρέου κάλεσε την διεθνή κοινότητα να δεχθεί την σερβική πρόταση, η οποία όπως είπε "θα συμβάλει στην εκτόνωση της έντασης και στην διέξοδο από την κρίση, ενώ, αναφερόμενος στον κ. Τάντιτς έκανε λόγο για "έναν πολιτικό με ιδιαίτερη αξιοπιστία". Επανέλαβε δε την πάγια θέση του για επιτάχυνση της ευρωπαϊκής πορείας των Δυτικών Βαλκανίων. Από την πλευρά του ο κ. Τάντιτς δήλωσε ότι η Σερβία πρέπει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και, σχετικώς με την πρόταση που φέρνει το Βελιγράδι στην Γενική Συνέλευση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σημείωσε ότι "αυτός ο τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων είναι σημαντικός, τόσο για την ασφάλεια στην περιοχή όσο και για την μελλοντική σταθερότητα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

    Ο κ. Παπανδρέου υπενθύμισε μεταξύ άλλων την στενή συνεργασία που έχει τα τελευταία χρόνια με τον κ. Τάντιτς, "τόσο για την ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων, η οποία πρέπει να επισπευσθεί, όσο και για τον σχηματισμό σερβικής συμμαχικής κυβέρνησης με ευρωπαϊκό προσανατολισμό". Σχετικώς με το σχέδιο ψηφίσματος του Βελιγραδίου, δήλωσε: "Στηρίζουμε την προσπάθεια της Σερβίας να παραπέμψει το θέμα του Κοσόβου στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Είναι μια πολύ σημαντική απόφαση που πρέπει να πάρει ο ΟΗΕ, με ένα ψήφισμα που θα συμβάλει εποικοδομητικά στην εκτόνωση και στην διέξοδο από την κρίση που υπάρχει γύρω από το Κόσοβο. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να στηρίξει αυτή την πρωτοβουλία που αναλαμβάνει ένας άνθρωπος όπως ο Μπόρις Τάντιτς, με ιδιαίτερη αξιοπιστία".

    Ο κ. Τάντιτς τόνισε ότι ο κ. Παπανδρέου στηρίζει πάντα το ευρωπαϊκό όραμα της περιοχής, "ως περιφερειακός ηγέτης, ευρωπαίος πολιτικός και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς" και επισήμανε ότι κατά την συνεδρίαση του Προεδρείου της Διεθνούς (Παρασκευή 26/9) θα συζητηθεί και η υπόθεση του Κοσόβου. "Θα είναι μια καλή ευκαιρία να εξηγήσουμε τα σχέδιά μας. Το Κόσοβο είναι πάντα ένα από τα πιο ευαίσθητα θέματα στην περιφερειακή πολιτική. Η Σερβία διαθέτει σχέδιο προκειμένου να αποδεσμεύσει το κεντρικό θέμα του Κοσόβου από την πολιτική συζήτηση και να το περιορίσει στο νομικό πεδίο και για αυτό καταθέτουμε σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας, με το οποίο ζητούμε την συμβουλευτική γνώμη του Διεθνούς Δικαστηρίου σχετικώς με την νομιμότητα της μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας. Για την Σερβία είναι πάρα πολύ σημαντικό ζήτημα, αλλά είμαι βέβαιος ότι αυτός ο τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων είναι σημαντικός τόσο για την περιφερειακή ασφάλεια όσο και για την μελλοντική σταθερότητα, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

    Εξάλλου στο περιθώριο των εργασιών του Συνεδρίου που διοργανώνει το Ίδρυμα του τέως Προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον "Παγκόσμια Πρωτοβουλία" και με αφορμή την χθεσινοβραδινή συνεδρίαση με θέμα την κλιματική αλλαγή και την φτώχεια, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος συμμετέχει στο Συνέδριο, δήλωσε: "Είναι κοινή πεποίθηση πια, ότι ζούμε σε ένα σύστημα που όλο και περισσότερο βοηθά ώστε να συγκεντρώνεται η εξουσία και η δύναμη στους λίγους, ενώ περιθωριοποιούνται οι πολλοί, χάνουν δύναμη, χάνουν δικαιώματα. Αυτό το βιώνουμε παντού. Και αυτό είναι που είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε.

    Νωρίτερα ο κ. Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια δεξίωσης που παρέθεσε ο τέως Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον για τους αρχηγούς κρατών οι οποίοι συμμετέχουν στο Συνέδριο του Ιδρύματός του, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, για θέματα που αφορούν τις δύο χώρες.

    [05] Κόσμος

    Σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση του Κογκρέσου

    ΗΠΑ: FYROM κι όχι "Δημοκρατία της Μακεδονίας"

    26/9/2008 9:16:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/9/2008 11:14:54 πμ)

    Ως FYROM κι όχι ως "Δημοκρατία της Μακεδονίας" αναφέρει την ΠΓΔΜ η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων στο ψήφισμα 1361 για την Αναθεωρητική Διάσκεψη του Ντέρμπαν, που υιοθετήθηκε ομόφωνα από την Ολομέλεια. Είναι η πρώτη φορά που απόφαση η οποία μάλιστα λαμβάνεται ομόφωνα από την αμερικανική Βουλή κάνει σαφή αναφορά στη διεθνή ονομασία της γειτονικής χώρας. Υπενθυμίζεται ότι στις αποφάσεις 356 της Βουλής και 300 της Γερουσίας τα δυο σώματα του Κογκρέσου ζητούν από την ΠΓΔΜ να σταματήσει την εχθρική και αλυτρωτική της προπαγάνδα εναντίον της Ελλάδος και να εργαστεί εποικοδομητικά για την εξεύρεση αμοιβαίως αποδεκτής λύσης.

    [06] Kostas Karamanlis Intervention

    ND Central Committee Meeting

    26 Σεπ 2008 09:00:00

    Sources: ΝΕΤ 105.8 - ΑNA-ΜPA

    Political interest is focused on Prime-minister, Kostas Karamanlis speech during todays meeting of the ND Central Committee meting at an Athens hotel. Works begin at 10:30 with a speech delivered by the ND party leader, Kostas Karamanlis and will concluded with the positions of the members of the Central Committee and the partys action program. According to reports, the Prime-minister is expected to underline that the partys and mainly the countrys interests are above and beyond any personal ambitions. "There is neither thought nor threat of early elections" said government spokesman, Thodoros Roussopoulos belying scenarios of government reshuffle and of his resignation. "The government is going through a difficult period but with the support of all senior members the Prime-minister will make the necessary decisions" said Environment Minister, George Souflias. "The government will be judged on the results in the real field of politics" said Transport Minister, Kostis Hatzidakis. "What the country needs is change of course and policy under a different government", was PASOK party comment.

    Translated by Chrisanthi Sarantis

    [07] Πολιτική

    Συμπληρωματική απολογία δημοσιογράφου

    26/9/2008 10:46:00 πμ

    Σε συμπληρωματική απολογία κλήθηκε το πρωί ο δημοσιογράφος της εφημερίδας "Πρώτο Θέμα" Γιάννης Μακρυγιάννης, που κατηγορείται για απλή συνεργεία σε κακουργηματική παραβίαση του νομού περί προσωπικών δεδομένων στην υπόθεση του πρώην γ.γ. του Υπουργείου Πολιτισμού Χρήστου Ζαχόπουλου. Ο κ. Μακρυγιάννης παρέμεινε στο ανακριτικό γραφείο για λίγα μόνο λεπτά, ενώ όπως είπε ο ίδιος στους δημοσιογράφους, επανέλαβε στον ανακριτή ότι αρνείται την κατηγορία που του αποδίδεται. Σύμφωνα με τον κ. Μακρυγιάννη ο ανακριτής επαναδιατύπωσε το κατηγορητήριο στο οποίο συμπεριέλαβε στοιχεία από την απολογία της 35χρονης κατηγορουμένης στην υπόθεση χωρίς αυτά να αλλάζουν την κατηγορία.

    [08] Κόσμος

    ΗΠΑ: Στον "αέρα" το πρώτο ντιμπέιτ Ομπάμα-ΜακΚέιν

    26/9/2008 10:32:00 πμ

    Η πρώτη τηλεοπτική αναμέτρηση της αμερικανικής προεκλογικής εκστρατείας ανάμεσα στους υποψήφιους των Ρεπουμπλικανών Τζον ΜακΚέιν και των Δημοκρατικών Μπάρακ Ομπάμα παραμένει προγραμματισμένη για απόψε, ωστόσο, ο γερουσιαστής της Αριζόνα δεν έχει ακόμη αποσαφηνίσει εάν τελικά θα παραστεί. Ο Τζον ΜακΚέιν ζήτησε την αναβολή της αναμέτρησης και δήλωσε ότι δεν θα συμμετάσχει σε μια συζήτηση όσο δεν θα έχει υπάρξει συμφωνία για τη διάσωση του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Το επιχείρημά του αντικρούεται από το στρατόπεδο των Δημοκρατικών που αντιτείνει ότι τα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου δεν περιμένουν τον ΜακΚέιν για να ασχοληθούν με το θέμα και ότι η απόφαση του γερουσιαστή της Αριζόνα να διακόψει την προεκλογική του εκστρατεία και να ζητήσει αναβολή της τηλεοπτικής αναμέτρησης πηγάζει από την καθοδική του πορεία στις δημοσκοπήσεις. Οι Αμερικανοί κοινοβουλευτικοί δεν κατέληξαν χθες σε συμφωνία και θα επαναλάβουν σήμερα τις εργασίες τους.

    Η τηλεοπτική αναμέτρηση , η οποία θα μεταδοθεί από τα μεγάλα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα, είναι προγραμματισμένη για τις 21.00 ώρα Ουάσινγκτον (04.00 ώρα Ελλάδος), στο Πανεπιστήμιο του Μισισίπι στην Οξφόρδη. Θα διαρκέσει 90 λεπτά και θα επικεντρωθεί στα μεγάλα θέματα της διεθνούς πολιτικής, της εθνικής ασφάλειας και ενδεχομένως και στην κρίση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

    Οι δύο υποψήφιοι βρίσκονταν χθες το βράδυ στην Ουάσινγκτον, όπου συμμετείχαν στη σύσκεψη στον Λευκό Οίκο μαζί με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους, τον υπουργό Οικονομικών Χένρι Πόλσον, τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Μπεν Μπερνάνκε και μέλη του Κογκρέσου. Ο Μπάρακ Ομπάμα θα φθάσει το απόγευμα στην Οξφόρδη, ενώ από το περιβάλλον του Τζον ΜακΚέιν έγινε γνωστό ότι το πρόγραμμά του δεν προβλέπει τίποτε για σήμερα.

    "Ελπίζω ότι θα έλθει", δήλωσε ο Μπάρακ Ομπάμα. "Πιστεύω ότι είναι απολύτως δυνατόν να κάνεις δυο πράγματα ταυτόχρονα, αυτό εντάσσεται στις απαιτούμενες προϋποθέσεις για να γίνει κανείς Πρόεδρος των ΗΠΑ", δήλωσε ο υποψήφιος των Δημοκρατικών στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

    "Η οικονομία μας βρίσκεται σε κρίση και η χώρα μας αντιμετωπίζει δύο πολέμους στο εξωτερικό. Οι Αμερικανοί έχουν το δικαίωμα να ακούσουν απευθείας με ποιόν τρόπο εγώ και ο γερουσιαστής ΜακΚέιν εννοούμε να ηγηθούμε αυτής της χώρας. Οι καιροί είναι πολύ δύσκολοι για να θέσουμε την εκστρατεία μας σε αναστολή ή για να αγνοήσουμε όλα τα προβλήματα τα οποία θα αντιμετωπίσει ο επόμενος Πρόεδρος", πρόσθεσε.

    Ο Τζον ΜακΚέιν δήλωσε από την πλευρά του ότι "ελπίζει" να συμμετάσχει στην τηλεοπτική αναμέτρηση.

    [09] Κόσμος

    Έκθεση για το Κυπριακό στην Ολομέλεια της ΚΣΣΕ

    26/9/2008 10:25:00 πμ

    Έκθεση για το Κυπριακό του Γερμανού βουλευτή Γιοαχίμ Χόρστερ θα συζητηθεί την πρώτη Οκτωβρίου στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης(ΚΣΣΕ). Μετά τη συζήτηση της έκθεσης θα εγκριθεί ψήφισμα για το Κυπριακό. Με βάση το προσχέδιο ψηφίσματος, η Συνέλευση επαινεί την πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα που επιδεικνύουν, όπως σημειώνει, οι ηγέτες των δυο κοινοτήτων της Κύπρου και καλωσορίζει πλήρως τις προσπάθειές τους. Η Συνέλευση καλεί την Τουρκία να συμβάλει στη δημιουργία ενός πιο εποικοδομητικού κλίματος στις διαπραγματεύσεις, με τη μείωση, ως μέσου οικοδόμησης εμπιστοσύνης, της στρατιωτικής της παρουσίας στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου και να αναζητήσει ενεργά την εγκαθίδρυση καλών σχέσεων γειτονίας με την Κυπριακή Δημοκρατία, περιλαμβανομένης της άρσης της απαγόρευσης εισόδου στα λιμάνια της Τουρκίας, που επιβάλλεται στα πλοία που είναι εγγεγραμμένα στην Κυπριακή Δημοκρατία και στα πλοία υπό άλλες σημαίες που εισέρχονται σε λιμάνια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Η Συνέλευση παροτρύνει επίσης την Ελλάδα, την Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ως τις τρεις εγγυήτριες χώρες της Συνθήκης της Κύπρου του 1960 να χρησιμοποιήσουν πλήρως και ενεργά την επίδρασή τους για υποστήριξη της συνεχιζόμενης πολιτικής διαδικασίας στην Κύπρο. Ειδικότερα, η Συνέλευση καλεί την Ελλάδα να χρησιμοποιήσει, από τη μια, τους παραδοσιακούς δεσμούς της με τους Ελληνοκύπριους, και από την άλλη, την εμπειρία της στην οικοδόμηση ομαλών σχέσεων με την Τουρκία, προκειμένου να διευκολύνει το διάλογο μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Τουρκίας.

    Η Συνέλευση ενθαρρύνει τα Ηνωμένα Έθνη να χρησιμοποιήσουν πλήρως στη διαπραγματευτική διαδικασία την εμπειρία του Συμβουλίου της Ευρώπης στους τομείς της κύριας αρμοδιότητάς του και εκφράζει την πεποίθηση πως οποιαδήποτε μελλοντική συμφωνία διευθέτησης πρέπει να συνάδει με τις αρχές του Συμβουλίου της Ευρώπης στους τομείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.

    Πιο συγκεκριμένα καλεί τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας να: α) άρουν τις ενστάσεις για την εφαρμογή του Κανονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Απευθείας Εμπόριο που επιτρέπει το ελεύθερο απευθείας εμπόριο μεταξύ των Τουρκοκυπρίων και της ΕΕ "από τα δικά τους λιμάνια" β) μην αντιτίθεται στις αυξημένες διεθνείς επαφές των Τουρκοκυπρίων τους τομείς του πολιτισμού, της εκπαίδευσης, του αθλητισμού και των ανταλλαγών νέων, εφόσον αυτές οι επαφές δεν χρησιμοποιούνται λανθασμένα για πολιτικούς σκοπούς γ) χρησιμοποιήσει πλήρως την εμπειρία και τη βοήθεια του Συμβουλίου της Ευρώπης σε ό,τι αφορά στη διδασκαλία της ιστορίας για συμφιλίωση, και αναθεώρηση των εγχειριδίων της ιστορίας κατά τέτοιο τρόπο ώστε να αποφεύγεται μια γλώσσα μίσους και μια γλώσσα που να προκαλεί σε σχέση με επώδυνα γεγονότα του παρελθόντος δ) επιδιώξει ενεργητικά την εγκαθίδρυση καλών σχέσεων γειτονίας με την Τουρκία.

    Καλεί τις αρχές της τουρκοκυπριακής κοινότητας να: α) επιβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους στην επανένωση της Κύπρου, και αποφυγή της επιμονής στην ύπαρξη ενός "χωριστού κράτους" β) αναστείλουν τις πωλήσεις και την κατασκευή οικοδομών επί ελληνοκυπριακών περιουσιών γ) βελτιώσουν περαιτέρω την πρόσβαση στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση για Ελληνοκύπρια παιδιά στο βόρειο μέρος της Κύπρου.

    [10] Οικονομία

    Στις ηλεκτρονικές συναλλαγές της Ασίας

    Υποχωρεί το πετρέλαιο

    26/9/2008 10:21:00 πμ

    Σημαντική υποχώρηση καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ασία καθώς η αγορά αναμένει την υιοθέτηση από το Κογκρέσο της πρότασης Μπους για την σωτηρία του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Στις πρωινές συναλλαγές, η τιμή του αργού για συμβόλαια παράδοσης Νοεμβρίου υποχωρούσε κατά 1,30 δολάρια στα 106,72 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή του Μπρεντ υποχωρούσε επίσης κατά 1,12 δολάρια στα 103,48 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές του μαύρου χρυσού κατέγραψαν χθες σημαντική άνοδο στη Νέα Υόρκη με το αργό να ενισχύεται κατά 2,29 δολάρια και να κλείνει στα 108,02 δολάρια. Το αμερικανικό Κογκρέσο δεν έχει δώσει ακόμη το πράσινο φως στο σχέδιο Μπους για την διάθεση 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον προβληματικό χρηματοπιστωτικό τομέα και σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές "υπάρχουν ακόμη πολλά θέματα προς διευθέτηση" αν και έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος.

    [11] Οικονομία

    ΗΠΑ: Νέα συνάντηση για έξοδο από την κρίση

    26/9/2008 10:02:00 πμ

    Θα συνεχιστούν και σήμερα Παρασκευή οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις των ηγετών του Κογκρέσου με τον υπουργό Οικονομικών Χένρι Πόλσον και τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Μπεν Μπερνάνκε για το σχέδιο της Κυβέρνησης Μπους να στηριχθεί το τραπεζικό σύστημα με 700 δισ. δολάρια - δεν αναμένεται ωστόσο να πάρουν μέρος και όσοι Ρεπουμπλικανοί έχουν διαφωνήσει με το συγκεκριμένο σχέδιο. Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά από μία μακρά συνάντηση βουλευτών με τον υπουργό Οικονομίας, Χένρι Πόλσον, ο Μπάρνι Φρανκ, που προεδρεύει της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Πρόεδρος Μπους και ο υποψήφιος των ρεπουμπλικανών για την Προεδρία, Τζον ΜακΚέιν, θα πείσουν τελικά τους διαφωνούντες ρεπουμπλικανούς να επιστρέψουν στο τραπέζι των συζητήσεων για το επίμαχο σχέδιο στήριξης του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Νωρίτερα, οι ηγέτες του Κογκρέσου συμφώνησαν να έχουν και νέα συνεργασία με τον Πρόεδρο Μπους προκειμένου να ξεπεραστούν οι διαφορές σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν και οι δύο υποψήφιοι για την Προεδρία Μπαράκ Ομπάμα και Τζον ΜακΚειν.

    Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας της Γερουσίας, Δημοκρατικός Χάρι Ρέιντ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι στη συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος Τζορτζ Μπους με τους ηγέτες του Κογκρέσου, νωρίτερα σήμερα, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για το Λευκό Οίκο, Τζον Μακέιν "δεν είπε τίποτα το ουσιώδες" και "έβλαψε τη διαδικασία".

    Πάντως εν αναμονή θετικής τελικής απόφασης του Κογκρέσου για λήψη δραστικών μέτρων με ενέσεις ρευστού, πτωτική τάση εμφανίζουν οι τιμές του πετρελαίου: στα 106,70 δολάρια το βαρέλι γίνεται η διαπραγμάτευση του ελαφρού αργού αυτή την ώρα στις ηλεκτρονικές συναλλαγές της Ασίας. Στο μεταξύ, έκλεισε άλλο ένα από τα μεγαλύτερα αμερικανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα η Washington Mutual, που εξαγοράστηκε από την JPMorgan, έναντι 1,9 δισ. δολαρίων.

    [12] Κόσμος

    Και σε τυριά για πίτσα στη Ταϊβάν

    Κίνα: Ίχνη μελαμίνης σε ζαχαρωτά

    26/9/2008 9:24:00 πμ

    Μία από τις γνωστότερες εταιρίες ζαχαρωτών της Κίνας, που κυκλοφορούν στην αγορά με την ονομασία White Rabbit, ανακοίνωσε σήμερα ότι σταματά τις πωλήσεις των προϊόντων αυτών, για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι έχουν μολυνθεί με μελαμίνη, μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα. Η εταιρία Bright Food Co, με έδρα την Σαγκάη, ανακάλεσε όλα τα προϊόντα της που είχαν εξαχθεί στην Σιγκαπούρη, όταν εντοπίστηκαν σε δείγματα των συγκεκριμένων ζαχαρωτών ίχνη μελαμίνης. Εξάλλου κι η εταιρεία Pizza Hut στην Ταϊβάν άρχισε έρευνα με αφορμή τον εντοπισμό μελαμίνης σε πακέτα τυριού και μάλιστα σε επίπεδα πολύ υψηλότερα από το όριο ασφαλείας. Οι συγκεκριμένες ποσότητες τυριού αποσύρθηκαν από την αγορά διότι διαπιστώθηκε ότι η περιεκτικότητά τους σε μελαμίνη ήταν κατά 28 φορές πιο υψηλή από το όριο ασφαλείας που έχει καθοριστεί από τις αρχές της Ταϊβάν, όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της εταιρείας, Γου Γιου-πινγκ.

    "Ζητήσαμε από τον προμηθευτή μας να εγγυηθεί την ασφάλεια των πακέτων τυριού στο μέλλον και εκφράζουμε την ειλικρινή συγγνώμη μας στους πελάτες", δήλωσε η εκπρόσωπος της Pizza Hut στην Ταϊβάν.

    Τα συγκεκριμένα προϊόντα τυριού παράγονταν από τις εταιρείες Pick Food και Machinery Corp, οι οποίες σταμάτησαν αμέσως την παραγωγή, που προοριζόταν για αποκλειστική χρήση στην αλυσίδα εστιατορίων της Pizza Hut.

    Η Pick Food ανακοίνωσε ότι τα προϊόντα τυριού που διέθετε στην Pizza Hut στην Ταϊβάν τα παρήγαγαν για λογαριασμό της οι εταιρείες Fonterra Brands Pte Ltd και Persnam Corp. Τα προϊόντα της Fonterra είχαν προέλευση από τη Νέα Ζηλανδία, ενώ εκείνα της Persnam Corp, προέρχονταν από τη Μαλαισία.

    Η χημική ουσία μελαμίνη, που χρησιμοποιείται στην παραγωγή πλαστικών και λιπασμάτων εντοπίστηκε αρχικώς σε βρεφικό γάλα της κινεζικής εταιρείας Sanlu Group Co, η οποία σε ποσοστό 43% ελέγχεται από τη νεοζηλανδική Fonterra Cooperative Group. Περίπου 53.000 παιδιά στην Κίνα εμφάνισαν προβλήματα υγείας εξαιτίας του μολυσμένου με μελαμίνη γάλακτος και τέσσερα βρέφη έχουν χάσει τη ζωή τους.

    Στο μεταξύ ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για το Εμπόριο Πίτερ Μάντελσον ζήτησε σήμερα να αντιμετωπιστεί με σύνεση η υπόθεση του μολυσμένου κινεζικού γάλακτος και ευχήθηκε να μην υπάρξουν υπερβολικές αντιδράσεις.

    "Πρέπει να ενεργήσουμε με σύνεση, χωρίς να αντιδράσουμε με υπερβολικό τρόπο", τόνισε ο Επίτροπος σε συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο. Ο Μάντελσον είπε ακόμα πως τα μέτρα απαγόρευσης από την Ε.Ε. των εισαγωγών από την Κίνα προϊόντων για παιδιά που περιέχουν γάλα σε σκόνη αποτελούν "μια σωστή και συνετή απόφαση". Τα μέτρα αυτά που θα επισημοποιηθούν σήμερα είναι "έκτακτα μέτρα και θα επανεξεταστούν μετά δέκα ημέρες", διευκρίνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

    "Η Ευρώπη θα συνεχίσει να ζητεί τους αυστηρότερους κανόνες σε ό,τι αφορά την ποιότητα, όπως και οι κινέζοι καταναλωτές", πρόσθεσε ο Μάντελσον.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 26 September 2008 - 8:50:24 UTC