Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-09-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έντονη αντίδραση
  • [02] Έρευνες για πιθανή μετάγγιση με AIDS
  • [03] Κίνα: μελαμίνη και στο φρέσκο γάλα
  • [04] Βρετανία: Θέλουν να παραιτηθεί ο Μπράουν
  • [05] Συμβουλές στον Κάρατζιτς
  • [06] ΠΓΔΜ: προσωρινά ο Ζ. Ζάεβ στα ηνία της αντιπολίτευσης
  • [07] Αυστραλία: Το σκέφτεται για εξαγωγή ουρανίου στη Ρωσία
  • [08] Δωρεάν τα μέσα μεταφοράς τη Δευτέρα
  • [09] Η άσκηση του εγκεφάλου με κομπιούτερ κάνει θαύματα
  • [10] ΗΠΑ: Αρνείται να καταθέσει ο σύζυγος της Πέιλιν
  • [11] "Μακελειό" στη Νάπολη
  • [12] ΗΠΑ: Πρωτοβουλίες για έξοδο από την κρίση
  • [13] Δραστηριότητα για το Σκοπιανό

    [01] Οικονομία

    Συζήτηση στη Βουλή, στους δρόμους οι εργαζόμενοι

    Έντονη αντίδραση

    19/9/2008 11:03:00 (Τελευταία ενημέρωση: 19/9/2008 11:21:53)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Άρχισε στη Βουλή η συζήτηση της επερώτησης 48 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για το θέμα της Ολυμπιακής, ενώ οι εργαζόμενοι, που πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας και κατάληψη στα γραφεία της εταιρείας, έχουν κλείσει τη λεωφόρο Συγγρού και ήδη κατευθύνονται προς τη Βουλή. Μιλώντας νωρίτερα στους εργαζομένους, ο πρόεδρος της ΟΣΠΑ Μανώλης Πατέστος, είπε "όχι" στο διάλογο για την ιδιωτικοποίηση της ΟΑ και τους κάλεσε να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις. Σε δηλώσεις του, χθες, ο υπουργός Μεταφορών επισήμανε ότι στέλνει επεξηγηματική επιστολή στους εργαζόμενους προκειμένου να αρχίσουν συζητήσεις και να υπάρξει συμφωνία με τις ενώσεις τους, ενώ επανέλαβε ότι θα υπάρξει πλήρης κάλυψη όλων των υπαλλήλων, δεν θα υπάρξει διακοπή στο πτητικό έργο της εταιρείας και ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει την Ολυμπιακή μέχρι την αποκρατικοποίησή της. Ως ξεπούλημα και εκχώρηση δημόσιας περιουσίας σε ιδιώτες χαρακτηρίζει την όλη μεθόδευση η αντιπολίτευση, ενώ οι εργαζόμενοι προαναγγέλλουν και προσφυγές στη Δικαιοσύνη.

    Ηχηρό "Όχι"

    "Όχι" στο διάλογο για την ιδιωτικοποίηση της ΟΑ είπε ο πρόεδρος της ΟΣΠΑ Μανώλης Πατέστος, έξω από τα γραφεία της ΟΑ, στη λεωφόρο Συγγρού, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι. Τόνισε δε χαρακτηριστικά ότι "μέχρι χθες τους έκαναν την κηδεία σήμερα τους καλούν να φάνε τα κόλλυβα".

    Παράλληλα, επανέλαβε ότι οι εργαζόμενοι θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις ενώ ευχαρίστησε την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ενώσεων Αερομεταφορών, καθώς, όπως είπε, "απείλησε σήμερα την ελληνική κυβέρνηση με νομική και πολιτική δράση για την ξαφνική απόφαση να κλείσει ο εθνικός αερομεταφορέας".

    Στην συγκέντρωση προστέθηκαν περί τους 1500 τεχνικούς της εταιρίας. Η λεωφόρος Συγγρού έχει σχεδόν κλείσει και στα δύο ρεύματα, ενώ λίγο μετά τις 11.00 ξεκίνησε η πορεία των εργαζομένων προε τη Βουλή.

    Τι προβλέπει το σχέδιο

    Το σχέδιο αποκρατικοποίησης που ενέκρινε η Κομισιόν 2,5 μήνες μετά την υποβολή του από τον υπουργό μεταφορών προβλέπει ως το τέλος Νοεμβρίου

    -τη δημιουργία τριών εταιρειών (πτητικού έργου, τεχνικών υπηρεσιών και υπηρεσιών εδάφους) -διαπραγματεύσεις με τους εργαζόμενους , που θα ολοκληρωθούν σε τρεις εβδομάδες -προκήρυξη ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού

    και ως το Δεκέμβριο -από κοινού απόκτηση μέτοχων της ΟΑ από τον επενδυτή (49%) και από την ΠΑΝΘΕΟΝ ( 51%)

    ως την Άνοιξη του 2009 -Απόκτηση 100% των νέων εταιρειών από ιδιώτες -εφαρμογή μέτρων για τους εργαζόμενους -εκκαθάριση παλιών εταιρειών των Ολυμπιακών Αερογραμμών

    Για τους εργαζόμενους προβλέπεται

    Για τους μόνιμους (4.593) -εθελουσία έξοδος για όσους προσελήφθησαν πριν από την 1.1.1993 -μετατάξεις σε δημόσιο και ΔΕΚΟ με ίδιες αμοιβής -εφάπαξ ποσό κοινωνικής ενίσχυσης για όλους -ευνοϊκή μεταχείριση για τους πιλότους

    Για τους συμβασιούχους (περίπου 3.000) -μοριοδότηση σε ποσοστό 50% -πρόγραμμα ΟΑΕΔ για επανένταξη τους στην αγορά εργασίας

    Η νέα εταιρεία ( 65% της σημερινής ) κρατεί το όνομα και το σήμα της Ολυμπιακής, διατηρεί όλα τα δρομολόγια εσωτερικού, άγονων γραμμών και τα βασικότερα εξωτερικού Λονδίνο, Παρίσι, Βρυξέλλες, Μιλάνο, Νέα Υόρκη κ.α.

    Την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι απαντούν με προσφυγές στη Δικαιοσύνη και δυναμικές κινητοποιήσεις, που δεν θα περιλαμβάνουν όμως απεργίες.

    Ο υπουργός Μεταφορών, Κωστής Χατζηδάκης προτίθεται να στείλει επιστολές προσωπικά σε κάθε έναν από τους 8000 μόνιμους και συμβασιούχους εργαζόμενους προκειμένου να τους ενημερώσει για το σχέδιο αποκρατικοποίησης.

    [02] Κοινωνία

    Έρευνες για πιθανή μετάγγιση με AIDS

    19/9/2008 11:20:00

    Αναστάτωση έχει προκληθεί μετά τη γνωστοποίηση περιστατικού πιθανής μετάγγισης αίματος με τον ιό του AIDS σε 70χρονη γυναίκα. Ερευνά διενεργεί το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και έχουν κινηθεί όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

    [03] Κόσμος

    Νέο σκάνδαλο

    Κίνα: μελαμίνη και στο φρέσκο γάλα

    19/9/2008 10:14:00 (Τελευταία ενημέρωση: 19/9/2008 11:14:43)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Οι ελεγκτές του κινεζικού υπουργείου Υγείας εντόπισαν ίχνη μελαμίνης στο φρέσκο γάλα και στο γάλα μακράς διαρκείας, το οποίο διαθέτουν στην αγορά τρεις μεγάλες εταιρείες μετά το σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει με το επιμολυσμένο με μελαμίνη γάλα σε σκόνη από το οποίο έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον τέσσερα βρέφη, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

    Οι επιθεωρητές εντόπισαν μελαμίνη σε 24 από 1.202 παρτίδες γάλακτος σε υγρή μορφή, που εξετάστηκαν αυτή την εβδομάδα, ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα της η Γενική Διοίκηση Επίβλεψης, Επιθεώρησης και Υγειονομικού Ελέγχου.

    Η διοίκηση δήλωσε ότι το επιμολυσμένο γάλα προερχόταν από τις εταιρείες γαλακτοκομικών προϊόντων Yili, Mengniu και Bright Dairy, τα προϊόντα των οποίων πωλούνται σε σούπερ-μάρκετ σε ολόκληρη την κινεζική επικράτεια.

    Οι εταιρίες αυτές κλήθηκαν να ανακαλέσουν τα επιμολυσμένα προϊόντα τους και από χθες Πέμπτη, σε πολλά σούπερ-μάρκετ του Πεκίνου, τα ράφια, όπου εκτίθενται τα γάλατα, είχαν ήδη αδειάσει.

    Η διοίκηση ανακοίνωσε ότι το επιμολυσμένο γάλα δεν είναι επικίνδυνο για τον οργανισμό ενός υγιούς ενήλικα, αλλά πάνω από 6.200 βρέφη ανά την Κίνα έχουν αρρωστήσει μετά από κατάποσή του.

    Τα υψηλότερα επίπεδα μελαμίνης σε γάλα σε υγρή μορφή εντοπίστηκαν σε προϊόν της εταιρείας Bright Dairy, που περιείχε 8.6 μιλιγκράμ μελαμίνης ανά λίτρο.

    Είκοσι-δύο κινεζικές εταιρίες έχουν καταγραφεί ως παραγωγοί του επιμολυσμένου γάλακτος σε σκόνη.

    Η διεθνής αλυσίδα καταστημάτων καφέ Starbucks εκφράζει φόβους ότι μπορεί να έχει προμηθευτεί επιμολυσμένο γάλα από την προμηθεύτρια εταιρεία γαλακτοκομικών Mengniu Dairy και για τον λόγο αυτό απέσυρε προληπτικά το γάλα της συγκεκριμένης εταιρείας από τα 300 και πλέον καταστήματά της στην Κίνα.

    Η Ευρώπη αναμένει ότι η Κίνα θα παρουσιάσει μια πλήρη αναφορά για το νέο διατροφικό σκάνδαλο και θα τιμωρήσει όσους επιχείρησαν συγκάλυψη, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος της Ε.Ε.

    Όπως είπε ο Ρόμπερτ Μάντλιν, γενικός διευθυντής για θέματα υγείας και προστασίας του καταναλωτή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ε.Ε βρίσκεται σε επαφή με την Κίνα για την υπόθεση, παρότι δεν έχουν καταγραφεί κρούσματα με επιμολυσμένο γάλα στην Ευρώπη.

    Ακατάλληλο το 10% των δειγμάτων γάλακτος

    Σχεδόν το 10% των δειγμάτων γάλακτος που ελήφθησαν από κινεζικές εταιρίες γαλακτοκομικών ειδών διατροφής διαπιστώθηκε ότι είναι μολυσμένα από μελαμίνη, σύμφωνα με την κυβερνητική υπηρεσία διασφάλισης της ποιότητας, που έκανε σειρά ελέγχων με αφορμή το θάνατο τεσσάρων βρεφών από κατανάλωση ακατάλληλου γάλακτος.

    Η έρευνα που έγινε σε πανεθνικό επίπεδο στην Κίνα έδειξε ότι το πρόβλημα με τη μόλυνση του γάλακτος έχει μεγαλύτερες διαστάσεις από εκείνες που υπολογιζόταν αρχικώς. Αξιωματούχοι πάντως σπεύδουν να δώσουν διαβεβαιώσεις ότι οι μεγαλύτερες ποσότητες γάλακτος είναι ασφαλείς.

    Η Γενική Υπηρεσία Ελέγχου Ποιότητας, Ερευνών και Εγγυήσεων, σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της, "δείχνει" δύο από τις μεγαλύτερες εταιρίες ειδών διατροφής ως υπεύθυνες για το διατροφικό σκάνδαλο που συγκλονίζει τη χώρα. Σχεδόν το ένα δέκατο των δειγμάτων γάλακτος της εταιρίας Mengniu Dairy και της εταιρίας Inner Mongolia Yili Industrial Group, διαπιστώθηκε ότι ήταν θετικό στις αναλύσεις για μελαμίνη, συστατικό που απαγορεύεται η χρήση του σε είδη διατροφής, σύμφωνα με την ανακοίνωση της κινεζικής υπηρεσίας ελέγχου ποιότητας.

    Το σκάνδαλο ξέσπασε όταν η εταιρία Sanlu Group παραδέχθηκε ότι παρήγαγε γάλα σε σκόνη που περιείχε μελαμίνη. Σύμφωνα με τις κινεζικές αρχές λόγω της κατανάλωσης τέτοιων προϊόντων συνολικά 6.244 βρέφη έχουν ασθενήσει, κυρίως με προβλήματα στα νεφρά, ενώ τέσσερα βρέφη έχασαν τη ζωή τους.

    [04] Κόσμος

    Από την ηγεσία των Εργατικών

    Βρετανία: Θέλουν να παραιτηθεί ο Μπράουν

    19/9/2008 10:54:00

    Η πλειοψηφία των ψηφοφόρων των Εργατικών στη Βρετανία επιθυμεί να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν, από την ηγεσία του κόμματος, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα Παρασκευή. Η δημοσκόπηση, την οποία δημοσιεύει η εφημερίδα "Ιντιπέντεντ", δείχνει ότι το 54% των ψηφοφόρων των Εργατικών θα προτιμούσαν να ηγηθεί κάποιος άλλος του κόμματος στις επόμενες γενικές εκλογές, που είναι προγραμματισμένες για το 2010. Η δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε από το διαδικτυακό φόρουμ Labourhome.org, έδειξε ακόμα ότι πάνω από τους μισούς ερωτηθέντες -ποσοστό 57%- επιθυμούν να τεθεί σε ψηφοφορία, στη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου των Εργατικών, το οποίο ξεκινάει το Σαββατοκύριακο, το αν θα πρέπει να γίνει αλλαγή στην ηγεσία του κόμματος.

    [05] Κόσμος

    Από το νομικό του σύμβουλο

    Συμβουλές στον Κάρατζιτς

    19/9/2008 10:42:00

    Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς μπορεί να έχει αναλάβει ο ίδιος την υπεράσπιση του εαυτού του ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) για την πρώην Γιουγκοσλαβία, αλλά έχει τη βοήθεια μιας ομάδας νομικών συμβούλων, στην οποία συγκαταλέγεται και ο περίφημος Σέρβος δικηγόρος, Τόμα Φίλα, ο οποίος στο παρελθόν υπερασπίστηκε τον εκλιπόντα πλέον πρόεδρο της Σερβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, αλλά και τον Σέρβο παραστρατιωτικό ηγέτη, Αρκάν. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ολλανδική εφημερίδα "Volksrant", ο 67χρονος σήμερα Σέρβος δικηγόρος καλεί τον πρώην ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας, ο οποίος κρατείται στις φυλακές Σεβένινγκεν του ΔΠΔ, να εγκαταλείψει την υπόθεση της διαφωνίας του με τον Αμερικανό πρώην διπλωμάτη Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. "Το θέμα αυτό είναι ενδιαφέρον μόνο για τα ΜΜΕ, αλλά δεν βοηθά να προχωρήσει η υπόθεση. Εξάλλου, εάν οι Αμερικάνοι έκαναν στην πραγματικότητα αυτή την προσφορά, τότε δεν την αθέτησαν, αφού ο Κάρατζιτς δεν συνελήφθη από τους Αμερικανούς, αλλά από τις σερβικές υπηρεσίες πληροφοριών", είπε χαρακτηριστικά.

    Ο Σέρβος δικηγόρος είναι επίσης επιφυλακτικός απέναντι στην άρνηση του Κάρατζιτς να αναγνωρίσει τη νομιμότητα του ΔΠΔ για την Πρώην Γιουγκοσλαβία και τονίζει: "Είναι ένα είδος υπεράσπισης που δεν έχει κανένα απολύτως αποτέλεσμα για την δικαστική διαδικασία. Είναι σαν να λες σε κάποιον: μου αρέσεις ή δεν μου αρέσεις. Η δίκη ωστόσο συνεχίζεται. Αυτό του το έχω πει, αλλά δεν ξέρω αν θα το λάβει υπόψη του".

    Ένα δύσκολο μέρος της υπόθεσης αυτής είναι οι δαπάνες της υπεράσπισης. Ο κ. Φίλα υπολογίζει ότι τα έξοδα ανέρχονται σε 40.000 ευρώ το μήνα, για μια διαδικασία που σύμφωνα με αυτόν θα διαρκέσει "τουλάχιστον τρία χρόνια". Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς είναι τυχερός γιατί πολλοί δικηγόροι, λόγω ιδεολογίας ή λόγω δημοσιότητας, ζητούν μόνο ένα μικρό ποσό.

    Ο ίδιος ο κ. Φίλα εργάζεται εθελοντικά. "Δεν χρειάζεται να το κάνω για τα χρήματα -λέει- βρίσκομαι στο τέλος της καριέρας μου. Θεωρώ αυτή την υπόθεση ιδιαίτερη, όπως και την υπόθεση Μιλόσεβιτς. Οι φίλοι και η οικογένεια του Κάρατζιτς προσπαθούν τώρα να δουν πόσα χρήματα μπορούν να συγκεντρώσουν. Ελπίζουμε όμως ότι το ΔΠΔ θα επιδοτήσει περίπου τα μισά έξοδα".

    Στην Χάγη, ο Ράντοβαν Κάρατζιτς θα έχει στην διάθεση του τέσσερις ή πέντε νομικούς συμβούλους, που θα βρίσκονται μαζί του στην αίθουσα και θα τον προειδοποιούν αν θα πρέπει ή δεν θα πρέπει να απαντήσει σε ερωτήσεις ή αν θα πρέπει να κάνει ένσταση. Η νομική ομάδα στο Βελιγράδι θα είναι υπεύθυνη για τη γραμμή που θα ακολουθήσει ο Κάρατζιτς. Το περιεχόμενο της δεν έχει ακόμα καθοριστεί. Προς το παρόν, οι δικηγόροι συμβουλεύουν τηλεφωνικώς ξεχωριστά τον Κάρατζιτς.

    Ο κ. Φίλα δεν θα μεταβεί στην Χάγη. Όπως λέει: "Είμαι λίγο κουρασμένος. Ήμουν ήδη τρία χρόνια στην Χάγη και τώρα ασχολούμαι με μια υπόθεση για το ΔΠΔ για την πρώην Γιουγκοσλαβία σχετικά με το Κόσοβο. Αυτή θα διαρκέσει ακόμα ένα χρόνο. Θα σκεφτώ πολύ αν θα ασχοληθώ άλλα τρία χρόνια με την υπόθεση Κάρατζιτς. Δεν έχω όρεξη να πεθάνω στη Χάγη!".

    [06] Κόσμος

    Το Μάιο αναλαμβάνει ο Τσερβένκοφσκι

    ΠΓΔΜ: προσωρινά ο Ζ. Ζάεβ στα ηνία της αντιπολίτευσης

    19/9/2008 9:43:00 (Τελευταία ενημέρωση: 19/9/2008 9:50:09)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ο μέχρι χθες αντιπρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, "Σοσιαλδημοκρατική Ένωση Μακεδονίας" (SDSM), Ζόραν Ζάεβ, εξελέγη- στη διάρκεια του έκτακτου συνεδρίου του κόμματος, το οποίο ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα στα Σκόπια- εκτελών χρέη προέδρου του κόμματος.

    Ο 34χρονος Ζάεβ, ο οποίος είναι και δήμαρχος της πόλης Στρούμιτσα, θα ηγηθεί των Σοσιαλδημοκρατών μέχρι τον Μάιο του 2009, οπότε και λήγει η θητεία του προέδρου της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.

    Το συνέδριο του SDSM έκανε δεκτή την εισήγηση, να αναλάβει ο κ. Τσερβένκοφσκι τα ηνία του κόμματος, με τη λήξη της θητείας του στην προεδρεία της ΠΓΔΜ.

    Ο κ. Τσερβένκοφσκι έχει γνωστοποιήσει ότι δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος για το αξίωμα του προέδρου της χώρας στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν την άνοιξη. Ακόμη, έχει αναφέρει ότι με τη λήξη της θητείας του ως πρόεδρος της χώρας, θα επιστρέψει στην ενεργό πολιτική σκηνή και στο SDSM από το οποίο προέρχεται, για να αντιμετωπίσει τον πρωθυπουργό της χώρας και ηγέτη του VMRO-DPMNE, Νίκολα Γκρούεφσκι.

    Ο κ. Τσερβένκοφσκι είχε διατελέσει πρόεδρος του SDSM από την ίδρυση του κόμματος αυτού το 1991 μέχρι το 2004, όταν και παραιτήθηκε για να αναλάβει καθήκοντα προέδρου της ΠΓΔΜ.

    Ο Ζόραν Ζάεβ, διαδέχεται στην ηγεσία του SDSM τη Ράντμιλα Σεκερίνσκα, η οποία παραιτήθηκε από πρόεδρος του κόμματος, λόγω της δεινής ήττας στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την 1η Ιουνίου.

    Το SDSM, μετά τις δύο διαδοχικές ήττες σε ισάριθμες βουλευτικές εκλογές, βρίσκεται αντιμέτωπο με τη χειρότερη κρίση στο εσωτερικό του από τότε που ιδρύθηκε, ως μετεξέλιξη του τότε κομμουνιστικού κόμματος της χώρας.

    [07] Κόσμος

    Αυστραλία: Το σκέφτεται για εξαγωγή ουρανίου στη Ρωσία

    19/9/2008 9:34:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    H Αυστραλία ενδέχεται, τελικά, να ακυρώσει την συμφωνία της με την Ρωσία για εξαγωγή ουρανίου ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίου ετησίως. Αυτό άφησε να εννοηθεί ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Κέβιν Ραντ, λέγοντας ότι η συμφωνία -την οποία είχε υπογράψει ο Βλαντιμίρ Πούτιν με την προηγούμενη Κυβέρνηση- ενδέχεται να παγώσει "γιατί η Ρωσία βρίσκεται σε σταυροδρόμι". Αρμόδια αυστραλιανή κοινοβουλευτική επιτροπή εισηγήθηκε στην Κυβέρνηση να παγώσει τη συμφωνία "έως ότου βεβαιωθεί ότι το ουράνιο θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για πυρηνική ενέργεια". "Η Κυβέρνησή μου θα εξετάσει όλα τα ενδεχόμενα και θα λάβει υπ όψη της και τις εξελίξεις στον Καύκασο πριν πάρει την τελική της απόφαση" είπε ο κ. Ραντ. Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να επικυρώσει την συμφωνία αφού ούτως ή άλλως προβλέπει ότι το αυστραλιανό ουράνιο δεν θα χρησιμοποιηθεί για πυρηνικά όπλα και ούτε θα εξαχθεί σε άλλες χώρες.

    "Να μην τολμήσει η Αυστραλία να αναθεωρήσει την απόφασή για εξαγωγή ουρανίου στη Ρωσία γιατί θα υπάρξουν οικονομικές συνέπειες", ήταν το μήνυμα της Μόσχας, όταν για πρώτη φορά τέθηκε θέμα ακύρωσης της συμφωνίας.

    [08] Κοινωνία

    Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μετακίνησης

    Δωρεάν τα μέσα μεταφοράς τη Δευτέρα

    19/9/2008 9:33:00 (Τελευταία ενημέρωση: 19/9/2008 9:36:08)

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της "Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μετακίνησης", ο ΟΑΣΑ ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου, η μετακίνηση του επιβατικού κοινού με όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (λεωφορεία, τρόλεϊ ηλεκτρικό, μετρό, τραμ προαστιακό) θα γίνεται δωρεάν από την έναρξη μέχρι τη λήξη της βάρδιας.

    Όπως διευκρινίζεται, η δωρεάν μετακίνηση με το Μετρό και τον Προαστιακό θα ισχύει μόνο στο αστικό μέρος του δικτύου, δηλαδή για το Μετρό και τον Προαστιακό μέχρι το σταθμό Κορωπίου και για τον Προαστιακό μέχρι το σταθμό Μαγούλας.

    [09] Τεχνολογία

    Η άσκηση του εγκεφάλου με κομπιούτερ κάνει θαύματα

    19/9/2008 9:29:00

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η Δυτική Αυστραλία θα είναι η πρώτη Πολιτεία της Αυστραλίας, που θα έχει πρόσβαση σε πρόγραμμα άσκησης του εγκεφάλου, σύμφωνα με το οποίο η μνήμη κι η αντίληψη του ανθρώπου βελτιώνονται το λιγότερο για δέκα χρόνια. Το πρόγραμμα που ξεκίνησε σήμερα ο οργανισμός Alzheimers Australia, λέγοντας ότι προορίζεται για ηλικιωμένους, οι οποίοι έχουν μικρή έως και μηδαμινή εμπειρία χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή, θα δώσει την ικανότητα στους χρήστες να σκέφτονται γρηγορότερα, να συγκεντρώνονται καλύτερα και να θυμούνται περισσότερο. Το πρόγραμμα πρέπει να ακολουθείται για 8 εβδομάδες, πέντε μέρες την εβδομάδα και αναμένεται να βελτιώσει κατά 130% την ικανότητα συγκέντρωσης του ατόμου και κατά 300% την ικανότητα να αφομοιώνει εκείνα που βλέπει. Πειράματα έχουν δείξει ότι η βελτίωση της μνήμης μπορεί να έχει διάρκεια έως και 10 χρόνια. Αυτή η ανακάλυψη αναμένεται να έχει μεγάλα οφέλη για άτομα τα οποία παίζουν σπορ, οδηγούν, ή κάνουν κάτι που απαιτεί γρήγορα αντανακλαστικά.

    [10] Κόσμος

    ΗΠΑ: Αρνείται να καταθέσει ο σύζυγος της Πέιλιν

    19/9/2008 9:14:00

    Αρνείται να καταθέσει ενώπιον της επιτροπής που ερευνά πιθανή κατάχρηση εξουσίας από τη γυναίκα του, ο σύζυγος της υποψήφιας αντιπροέδρου των Ρεπουμπλικάνων Σάρα Πέιλιν , όπως έγινε γνωστό από το επιτελείο της προεκλογικής εκστρατείας της Πέιλιν στο Ανκορατζ της Αλάσκας. Ο Τοντ Πέιλιν, πατέρας πέντε παιδιών, είναι ανάμεσα στα 13 άτομα που έχουν κληθεί να καταθέσουν στο πλαίσιο των ερευνών για την υπόθεση αυτή. Η υπόθεση αφορά την απόλυση από την Πέιλιν, στις 11 Ιουλίου, του επικεφαλής της δημόσιας ασφάλειας της Αλάσκας ο οποίος είχε αρνηθεί να απολύσει έναν αστυνομικό. Ο αστυνομικός αυτός αποδείχθηκε ότι ήταν πρώην γαμπρός της Πέιλιν αφού είχε παντρευτεί την αδελφή της αλλά ο γάμος τους κατέληξε σε ένα θυελλώδες διαζύγιο. Σε επιστολή του προς τον επικεφαλής της επιτροπής ο Πέιλιν επισημαίνει πως είναι αδικαιολόγητη η απόφαση να κληθεί ως μάρτυρας και χαρακτηρίζει την διαδικασία "πολιτικά μεροληπτική". Την ίδια ώρα ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, δεν δίστασε, για άλλη μια φορά, να προκαλέσει αναταραχή στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, υποστηρίζοντας ότι η υποψήφια αντιπρόεδρος των Ρεπουμπλικάνων, Σάρα Πέιλιν, έχει "καλή πολιτική διαίσθηση".

    Η Πέιλιν είναι "ενστικτωδώς, μια υποψήφια που προκαλεί εντύπωση. Η ιστορία της είναι συναρπαστική", είπε ο Κλίντον μιλώντας στο κανάλι CNBC. "Σε ορισμένους, το γεγονός ότι είναι γυναίκα προκαλεί ενθουσιασμό", πρόσθεσε.

    "Διαφωνώ με μεγάλο μέρος του προγράμματός της και για αυτό στηρίζω το γερουσιαστή Ομπάμα και το γερουσιαστή Μπάιντεν", διευκρίνισε ο πρώην πρόεδρος, για να προσθέσει όμως αμέσως ότι κατά την άποψη του η Πέιλιν "τα καταφέρνει καλά". "Θα ήταν λάθος να την υποτιμήσουμε. Έχει καλή πολιτική διαίσθηση", υποστήριξε.

    Ο Κλίντον είπε πως πιστεύει ότι ο Ομπάμα θα κερδίσει τις προεδρικές εκλογές "επειδή τα δύο τρίτα των Αμερικανών δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους".

    "Δεν έκρυψα ποτέ το θαυμασμό μου για το γερουσιαστή Τζον ΜακΚέιν. Πιστεύω ότι είναι μεγάλος άνδρας. Αλλά θεωρώ ότι, όσον αφορά τα θέματα που έχουν σημασία για το μέλλον μας, η ομάδα Ομπάμα-Μπάιντεν είναι πιο σωστή" είπε, προβλέποντας ότι η προεκλογική εκστρατεία θα είναι δύσκολη "μέχρι το τέλος".

    Στην ερώτηση εάν η σύζυγός του, Χίλαρι, μπορεί να είναι υποψήφια και πάλι το 2012 στην περίπτωση που εκλεγεί Πρόεδρος ο ΜακΚέιν ο Κλίντον απάντησε ότι δεν γνωρίζει.

    [11] Κόσμος

    7 νεκροί σε ανταλλαγές πυροβολισμών

    "Μακελειό" στη Νάπολη

    19/9/2008 9:05:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Επτά άνθρωποι, εκ των οποίων οι έξι μετανάστες, σκοτώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης, ενώ άλλοι δύο τραυματίστηκαν σοβαρά από σφαίρες, κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών κοντά στην Καζέρτα, στα βόρεια της Νάπολης. Σύμφωνα με την τοπική αστυνομία, κατά το πρώτο επεισόδιο, που σημειώθηκε κοντά στο Καστέλ Βολτούρνο, στα παράλια ανάμεσα στη Νάπολη και την Καζέρτα, σκοτώθηκαν έξι άνθρωποι και άλλοι δύο τραυματίστηκαν. Όλα τα θύματα ήταν μετανάστες, πιθανότατα Νιγηριανοί. Λίγη ώρα αργότερα, μέσα σε μια αίθουσα βιντεοπαιχνιδιών του Καστέλ Βολτούρνο, υπήρξε και δεύτερη ανταλλαγή πυρών με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας Ιταλός. Η αστυνομία δεν έχει διευκρινίσει ακόμη αν τα δύο επεισόδια συνδέονται μεταξύ τους. Το ιταλικό πρακτορείο Ansa ανέφερε πάντως ότι το πρώτο επεισόδιο συνδέεται με ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ εμπόρων ναρκωτικών. Η ταυτότητα των θυμάτων δεν έχει γίνει γνωστή, αφού δεν είχαν χαρτιά επάνω τους.

    [12] Οικονομία

    Θετικό κλίμα στα ασιατικά χρηματιστήρια

    ΗΠΑ: Πρωτοβουλίες για έξοδο από την κρίση

    19/9/2008 8:57:00 (Τελευταία ενημέρωση: 19/9/2008 11:28:40)

    Σημαντικά κέρδη καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στα ασιατικά χρηματιστήρια, ενώ ενισχύεται και το δολάριο, καθώς η αμερικανική Κυβέρνηση ανέλαβε νέες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κρίσης που απειλεί το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ο υπουργός Οικονομίας των ΗΠΑ, Χένρι Πόλσον και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Μπεν Μπερνάνκε, είχαν συνάντηση με στελέχη του Κογκρέσου, τα οποία ενημέρωσαν για τα σχέδια της κυβέρνησης να προωθήσει νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλεί στην αγορά η έλλειψη ρευστότητας. Παράλληλα, η κινεζική Κυβέρνηση σε μία προσπάθεια σταθεροποίησης των αγορών προχωρά στην αγορά μετοχών των τριών μεγαλυτέρων τραπεζών και δίνει κίνητρα -με φοροαπαλλαγές- για να τοποθετηθούν οι επενδυτές στα χρηματιστήρια. Οι Κυβερνήσεις της Ιαπωνίας και της Αυστραλίας ρίχνουν εξάλλου στην αγορά ακόμα 20 δισεκατομμύρια δολάρια, για να αντιμετωπιστεί η έλλειψη ρευστότητας.

    Οι παρεμβάσεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα να ανέβει κατά 9,3% ο δείκτης στο χρηματιστήριο της Σαγκάης, που την Τρίτη είχε κλείσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 22 μηνών.

    Στο Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Hang Seng λίγη ώρα μετά την έναρξη των συναλλαγών κατέγραφε άνοδο 7,1%. Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei είχε άνοδο 2,65%, ενώ χθες είχε κλείσει στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας τριετίας. Εξάλλου με άνοδο άρχισαν σήμερα οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης. Ο δείκτης Dax ενισχύθηκε κατά 2,11% και διαμορφώθηκε στις 5.986,94 μονάδες. Με άνοδο άνοιξε και το χρηματιστήριο του Παρισιού. Ο δείκτης CAC 40 ενισχύθηκε κατά 3,97% και διαμορφώθηκε στις 4.115,15 μονάδες. Οριακή άνοδο κατέγραψε με το άνοιγμα ο δείκτης FTSE-100 στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ενισχυόμενος κατά 0,09% για να κερδίσει 4,6 μονάδες. Στο μεταξύ τα δυο χρηματιστήρια της Μόσχας, RTS και Micex διέκοψαν γύρω στις 11:00 τοπική ώρα (10:00 ώρα Ελλάδας) τις συναλλαγές τους λόγω της μεγάλης ανόδου που κατέγραψαν οι δείκτες τους αμέσως μετά το άνοιγμά τους ύστερα από τη χθεσινή ημέρα κατά την οποία δεν πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές, ανακοίνωσαν εκπρόσωποι των δυο χρηματιστηρίων.

    Ισχυρές ανοδικές τάσεις επικρατούν στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με την αγορά να ακολουθεί το ανοδικό ράλι των δεικτών στις διεθνείς αγορές. Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης τιμών, στις 10:45 η ώρα, βρισκόταν στις 3.096,01 μονάδες, παρουσιάζοντας μεγάλη άνοδο κατά 4,85%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώνεται στα 56,8 εκατομμύρια ευρώ. Οι επιμέρους δείκτες κινούνται στο σύνολό τους σε θετική τροχιά. Τη μεγαλύτερη άνοδο εμφανίζουν οι εξής: των Τραπεζών κατά 8,23%, των Τροφίμων-ποτών κατά 5,16%,της Τεχνολογίας κατά 4,85% και των Ασφαλειών κατά 4,60%.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύεται κατά 5,65%, της μεσαίας κεφαλαιοποίησης παρουσιάζει άνοδο κατά 4,05% και της μικρής κεφαλαιοποίησης σημειώνει κέρδη κατά 2,36%. Από τις μετοχές που διακινούνται 146 ενισχύονται, μόνο 4 υποχωρούν και 65 παραμένουν αμετάβλητες.

    Την ίδια ώρα ελαφρά άνοδο καταγράφουν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ασία μετά την παρέμβαση της αμερικανικής Κυβέρνησης για τον τερματισμό της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Στις πρωινές συναλλαγές, η τιμή του ελαφρού αργού για συμβόλαια παράδοσης Οκτωβρίου κατέγραφε άνοδο 24 σεντς στα 98,12 δολάρια το βαρέλι. Χθες η τιμή του αργού ξεπέρασε προσωρινά τα 100 δολάρια το βαρέλι στη Νέα Υόρκη για να κλείσει τελικά στα 97,88 δολάρια. Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομίας και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα ανακοίνωσαν χθες την έναρξη συνομιλιών με το Κογκρέσο για την εκπόνηση ενός σχεδίου που θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα ρευστότητας στην τραπεζική αγορά.

    "Ο πρόεδρος της Αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC) χαίρει της απολύτου εμπιστοσύνης του προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους", δήλωσε την Πέμπτη η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, λίγες ώρες αφότου ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία, Τζον ΜακΚέιν, ζήτησε την απομάκρυνσή του. Ο Κρίστοφερ Κοξ "έχει την υποστήριξη και την πλήρη εμπιστοσύνη του Προέδρου Μπους", είπε η Ντέινα Περίνο. Προσπαθώντας, κατά τα φαινόμενα, να "διορθώσει" τη ζημία που προκάλεσαν οι δηλώσεις του της Δευτέρας, σύμφωνα με τις οποίες τα "θεμελιώδη" στοιχεία της οικονομίας παραμένουν ισχυρά παρά την οικονομική αναταραχή, ο ΜακΚέιν ζήτησε το "κεφάλι" του Κοξ κατηγορώντας τον ότι επέτρεψε στους κερδοσκόπους να μετατρέψουν το χρηματιστήριο σε "καζίνο". "Ο πρόεδρος της SEC διορίζεται από τον Πρόεδρο και πρόδωσε την εμπιστοσύνη του κοινού. Εάν ήμουν Πρόεδρος σήμερα θα τον έδιωχνα", είπε ο ΜακΚέιν σε ομιλία του στο Σένταρ Ράπιντς της Άιοβα. Την ίδια ώρα η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, κάλεσε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, να δώσει μια "περιεκτική και αποτελεσματική απάντηση στη συνεχιζόμενη αναταραχή στις αγορές".

    Η Πελόζι αναφέρει σε επιστολή της προς τον Μπους ότι η επιδείνωση της οικονομίας απαιτεί δικομματική προσπάθεια για ανάκαμψη και ότι το Κογκρέσο θα είναι έτοιμο ακόμη και μετά την προγραμματισμένη για τις 26 Σεπτεμβρίου διακοπή των εργασιών να εξετάσει νέους νόμους.

    Το βράδυ της Πέμπτης ο υπουργός Οικονομικών Χένρι Πόλσον, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Μπεν Μπερνάνκε και ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κρίστοφερ Κοξ έφτασαν στο γραφείο της Πελόζι προκειμένου να ενημερώσουν την ηγεσία του Κογκρέσου για τις τελευταίες εξελίξεις. Στη συνάντηση, εκτός της Πελόζι, συμμετείχαν επίσης κορυφαία στελέχη και των δύο κομμάτων.

    Μετά τη συνάντηση ο Υπουργός Οικονομίας δήλωσε ότι συνεργάζεται με τους ηγέτες του Κογκρέσου επί ενός σχεδίου για την αντιμετώπιση των συστημικών κινδύνων για τις αμερικανικές αγορές και την επίλυση του προβλήματος ρευστότητας που αντιμετωπίζουν πολλοί χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί.

    "Συζητήσαμε για μία κοινά αποδεκτή προσέγγιση που απαιτεί νομοθέτηση με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων ρευστότητας στους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Πόλσον.

    Ο πρόεδρος της Επιτροπής Τραπεζικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Κρίστοφερ Ντόντ, δήλωσε ότι το Κογκρέσο θα ανταποκριθεί στην πρόταση του Υπουργείου Οικονομίας για την αντιμετώπιση της κρίσης στη Γουόλ Στριτ, αφού λάβει λεπτομέρειες των προτάσεων που υπάρχουν.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση των ηγετών του Κογκρέσου με τον υπουργό Οικονομίας, Χένρι Πόλσον και τον πρόεδρο της Κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Μπεν Μπερνάνκε, ο Ντοντ δήλωσε ότι αναμένει λεπτομέρειες των προτάσεων του υπουργείου "κάποια στιγμή μέσα στο Σαββατοκύριακο".

    Από τη μεριά του ο Μπάρνι Φράνκ, πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων δήλωσε, μετά τη συνάντηση, ότι η Κυβέρνηση Μπους αναμένεται να γνωστοποιήσει στο Κογκρέσο πρόταση για τη δημιουργία του θεσμικού πλαισίου για την αντιμετώπισης της έλλειψης ρευστότητας που πλήττει τις χρηματαγορές. Ο βουλευτής δήλωσε επίσης ότι η Κυβέρνηση Μπους σχεδιάζει τη δημιουργία του πλαισίου για να καταστεί εφικτή η εξαγορά των περιουσιακών στοιχείων που δεν είναι άμεσα ρευστοποιήσιμα, ενώ επισήμανε ότι το πλαίσιο αυτό "θα είναι η ώθηση και ίσως όχι ένας συγκεκριμένος οργανισμός".

    Ο δημοκρατικός βουλευτής δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι υπάρχει ανησυχία στο Κογκρέσο ότι για να δημιουργηθεί ένας συγκεκριμένος οργανισμός "θα χρειαστεί αρκετός χρόνος". Πρόσθεσε δε ότι υπάρχει ομοφωνία στο Κογκρέσο για την έγκριση του απαραίτητου νομοθετικού πλαισίου για την αντιμετώπιση της κρίσης.

    Ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Ρίτσαρντ Σέλμπι, που επίσης πήρε μέρος στη συνάντηση, στο γραφείο της προέδρου του Κογκρέσου, Νάνσι Πελόζι, δήλωσε ότι η συζήτηση "επικεντρώθηκε στο πως να αντιμετωπιστεί το θέμα με τα περιουσιακά στοιχεία που δεν είναι άμεσα ρευστοποιήσιμα". "Περιμένουμε να δούμε την πρόταση που θα μας στείλουν το υπουργείο Οικονομικών και η Κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα", πρόσθεσε ο γερουσιαστής Σέλμπι, που είναι μέλος της Επιτροπής Τραπεζικών Υποθέσεων της Γερουσίας.

    Στο μεταξύ όπως γράφουν σήμερα οι Φαινάνσιαλ Τάιμς η αμερικανική τράπεζα Μόργκαν Στάνλεϊ διαπραγματεύεται την πώληση έως και του 49% του κεφαλαίου της στον κινεζικό επενδυτικό όμιλο CIC, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να επιβιώσει και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις αναφέρουν ότι οι συζητήσεις με τον όμιλο CIC, ο οποίος ήδη μετέχει με 9,9% στο κεφάλαιο της Μόργκαν Στάνλει από τον περασμένο Δεκέμβριο "έχουν προχωρήσει αλλά μέχρι τώρα δεν έχει επιτευχθεί κάποια συμφωνία", αναφέρει η εφημερίδα, Σύμφωνα με τους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, οι υπεύθυνοι της Μόργκαν Στάνλει θα προτιμούσαν μια συμφωνία με τον κινεζικό όμιλο παρά μιά συγχώνευση με την αμερικανική τράπεζα Wachovia. Ο Γκάο Ξιπίνγκ, επικεφαλής του κινεζικού ομίλου πρόκειται να συναντηθεί με τους υπευθύνους της Μόργκαν Στάνλει στο Σαν Φρανσίσκο, γράφει η εφημερίδα.

    [13] Πολιτική

    Συνάντηση για την ονομασία των Σκοπίων

    Δραστηριότητα για το Σκοπιανό

    18/9/2008 21:22:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ

    Κινητικότητα την ερχόμενη εβδομάδα στο σκοπιανό. Στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη θα συναντηθεί με τον Σκοπιανό ομόλογό της Αντόνιο Μιλόσοσκι. Η Ντόρα Μπακογιάννη είχε την Πέμπτη στο Παρίσι σύντομη συνάντηση με τον κ. Μιλόσοσκι στο περιθώριο της διάσκεψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χώρες της Κεντρικής Ασίας και συμφώνησαν να συναντηθούν για το θέμα της ονομασίας την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη.

    Το απόγευμα της Παρασκευής στις 6 τοπική ώρα, η υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί στο Παρίσι, με τον Σκοπιανό ομόλογό της, σε ξενοδοχείο της γαλλικής πρωτεύουσας. Νωρίτερα το πρωί η κ. Μπακογιάννη θα έχει συνάντηση εργασίας με το Γάλλο ομόλογό της, Μπερνάρ Κουσνέρ, κατά την οποία όπως εξήγησε η ίδια πρόκειται να γίνει "ουσιαστική συζήτηση για πολλά ανοιχτά θέματα", όπως είναι οι σχέσεις Ευρώπης και Τουρκίας, οι εξελίξεις στην Κύπρο, το θέμα των Σκοπίων, καθώς και κοινές πρωτοβουλίες Ελλάδας και Γαλλίας, που θα τεθούν στη Γενική Συνέλευσηστη συνάντηση που θα έχει με τον Γάλλο ομόλογό της θα ενημερώσει την Γαλλική προεδρία για τις ελληνικές θέσεις στα εθνικά μας θέματα.

    Διπλωματικές σχέσεις ΠΓΔΜ με τη Χιλή, με το συνταγματικό όνομα

    Το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, επιβεβαίωσε σήμερα ότι η ΠΓΔΜ σύναψε διπλωματικές σχέσεις με τη Χιλή, με το συνταγματικό όνομά της. Όπως ανέφεραν από το ΥΠΕΞ στα Σκόπια, η εξέλιξη είναι αποτέλεσμα πολύμηνων συνομιλιών μεταξύ υψηλόβαθμων διπλωματών των δύο χωρών. Οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΠΓΔΜ κ. Αντόνιο Μιλόσοσκι και της Χιλής κ. Αλεχάντρο Φόξλι αντάλλαξαν επιστολές με τις οποίες συνεχάρη ο ένας τον άλλον για τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων και εξέφρασαν τη θέληση για εντατική ανάπτυξη και συνεργασία σε διμερές και πολυμερές επίπεδο. Η Χιλή, σύμφωνα με το ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ γίνεται η 124η χώρα στον κόσμο με την οποία η ΠΓΔΜ συνάπτει διπλωματικές σχέσεις υπό το συνταγματικό της όνομα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 19 September 2008 - 8:50:30 UTC