Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-09-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διαψεύδουν τα σενάρια ανασχηματισμού
  • [02] Συνεχίζονται οι ανταραχές
  • [03] Βατοπέδιο: Αντιπαράθεσης συνέχεια
  • [04] OA New Era
  • [05] Κηδεύτηκε ο Σταύρος Παράβας
  • [06] Επιστολή σε Κ.Καραμανλή για τους μετανάστες
  • [07] Στον Νάσο Βαγενά, το βραβείο "Μπράνκο Ραντίτσεβιτς"
  • [08] Πυραυλική επίθεση στο Πακιστάν
  • [09] Σύλληψη 200 ατόμων για διακίνηση κοκαΐνης
  • [10] Κονδύλια για τη "Βαβέλ"
  • [11] Η Αντίσταση μέσα απ' το φακό του Μελετζή
  • [12] FAO: Αυξήθηκαν οι υποσιτιζόμενοι
  • [13] Εurostat: 18,1 δις. ευρώ το εμπορικό έλλειμμα Α΄εξαμήνου
  • [14] Ακυρώνει 40 πτήσεις της η Alitalia
  • [15] Παραπέμπεται η Μινέρβα
  • [16] Με 2% μπροστά ο Ομπάμα
  • [17] Περιοδεία του ΥΠΕΞ για την ονομασία
  • [18] Συνελήφθη 60χρονος για βιασμό δυο παιδιών
  • [19] Οικογενειακή τραγωδία με 2 νεκρούς
  • [20] Πόλεμος με νεκρούς από συμμορίες ναρκωτικών
  • [21] Ανακάμπτει η τιμή του πετρελαίου
  • [22] Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στο νέο μουσείο Ακροπόλεως
  • [23] "Κοινωνικός θάνατος" η ακράτεια ούρων

    [01] Πολιτική

    Διαψεύδουν τα σενάρια ανασχηματισμού

    17/9/2008 15:35:00 (Τελευταία ενημέρωση: 17/9/2008 18:48:21)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Τα επιτελεία των δύο μεγαλύτερων κομμάτων μελετούν με προσοχή τις επόμενες κινήσεις τους με στόχο, η μεν Νέα Δημοκρατία να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα και να αποκτήσει και πάλι προβάδισμα, το δε ΠΑΣΟΚ να εδραιώσει τον θετικό αντίκτυπο από την εμφάνιση του Γιώργου Παπανδρέου και τα μέτρα που παρουσίασε. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέπεμψε και σήμερα στην δήλωση του πρωθυπουργού ότι δεν βρίσκεται στα σχέδια του ανασχηματισμός, ενώ η αντιπολίτευση επαναλαμβάνει ότι χρειάζεται προσφυγή στις κάλπες για να δοθεί λύση στην υφιστάμενη κρίση.

    Δεν βλέπει ανασχηματισμό ο κ. Σουφλιάς

    Την υλοποίηση με ταχύτερους ρυθμούς του κυβερνητικού έργου προτάσσουν υπουργοί και βουλευτές της Ν.Δ. ενώ την ίδια ώρα διαψεύδονται τα σενάρια περί ανασχηματισμού.

    Μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής που έδωσε το πράσινο φως για την αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής ο Γ. Σουφλιάς δήλωσε ότι η Κυβέρνηση πρέπει να δουλέψει όσο το δυνατό καλύτερα για να αντιμετωπίσει τη κατάσταση. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ανέφερε ότι δεν βλέπει τώρα ανασχηματισμό, αν και όπως σημείωσε αυτό είναι θέμα αρμοδιότητας του Πρωθυπουργού.

    Στο ίδιο μήκος κύματος κι ο υπουργός Άμυνας Β. Μεϊμαράκης που είπε ότι η Κυβέρνηση ανεξαρτήτως κλίματος έχει αναλάβει τη δέσμευση να υλοποιήσει τη πολιτική της και ότι από εκεί και πέρα γίνονται κινήσεις που δείχνουν κατανόηση και εκτόνωση.

    Ερωτηθείς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχετικά με τα σενάρια ανασχηματισμού παρέπεμψε στη δήλωση του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ο οποίος είχε τονίσει ότι δεν υφίσταται τέτοιο ζήτημα.

    Παραίτηση Μάρας Ζαχαρέας

    Ο κ. Ρουσόπουλος αναφέρθηκε και στην παραίτηση της συζύγου του, Μάρας Ζαχαρέα, από τις επαγγελματικές της δραστηριότητες, τονίζοντας πως πρόκειται για θέμα με ιδιαιτερότητα, στο οποίο δεν θα αναφερθεί ο ίδιος στο press room και από τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

    "Η δήλωσή της ήταν αναλυτική και ίσως καλύτερη από πολλές δικές μου δηλώσεις στο παρελθόν", υπογράμμισε ο εκπρόσωπος, ενώ, με αφορμή παρεμφερή ερώτηση, πρόσθεσε ότι "η κα Ζαχαρέα παραιτήθηκε από το μέσο στο οποίο εργαζόταν και όχι από την κυβέρνηση".

    Ερωτηθείς για το αν θα πρέπει να παραιτηθεί ο κ.Ρουσόπουλος, ο κ. Σουφλιάς αναρωτήθηκε γιατί να παραιτηθεί και πρόσθεσε ότι για να παραιτηθεί κάποιος πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι.

    Σημείωσε δε ότι αυτό το θέμα δεν το χει συζητήσει ούτε με τον κ. Ρουσόπουλο, ούτε με τον Πρωθυπουργό.

    Ικανοποίηση στο ΠΑΣΟΚ

    Στο ΠΑΣΟΚ, πάντως, εκφράζεται ικανοποίηση για τις τελευταίες δημοσκοπήσεις αν και επικρατούν χαμηλοί τόνοι.

    Πρόκειται απλά για μία δημοσκόπηση, το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει με ψυχραιμία το πρόγραμμα του, δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο Χάρης Καστανίδης.

    Το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να παγιώσει μια κατάσταση με σοβαρότητα και υπευθυνότητα και είναι έτοιμο να κυβερνήσει, ανέφερε η Συλβάνα Ράπτη..

    Εν τω μεταξύ, τη στήριξή του στα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε ο Γιώργος Παπανδρέου, εξέφρασε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, σε ομιλία του στη Λάρισα.

    Την άποψή του για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού εξέφρασε ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Ραγκούσης,. "Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση σέρνεται και εξαναγκάζεται να κάνει επιλογές που προκαλούν το κοινό αίσθημα, δήλωσε ο κ. Ραγκούσης σημειώνοντας πως προκαλεί μία κυβέρνηση που άγεται και φέρεται απο τις δημοσκοπήσεις ενώ οι παραιτήσεις γίνονται κατόπιν εορτής

    [02] Οικονομία

    Συνεχίζονται οι ανταραχές

    17/9/2008 17:34:00 (Τελευταία ενημέρωση: 17/9/2008 17:45:03)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Τα χειρότερα προς το παρόν αποφεύχθηκαν. Οι παράγοντες του παγκόσμιου οικονομικού γίγνεσθαι αναστέναξαν με ανακούφιση μετά την απόφαση της κεντρικής αμερικανικής τράπεζας να δώσει ρευστό για να σώσει τον ασφαλιστικό κολοσσό AΙG από την πτώχευση. Ωστόσο, oι αναταράξεις και η νευρικότητα στα χρηματιστήρια παραμένει ενώ οι τραπεζικές αρχές και οι επικεφαλής οικονομικών οργανισμών προσπαθούν να βρουν τα πιο αποτελεσματικά αντίδοτα για να αντιμετωπίσουν τον ιό της κρίσης. Τα δύο χρηματιστήρια της Μόσχας "γονάτισαν" από τις πωλήσεις και έγινε διακοπή των συναλλαγών, γιγαντιαίες εταιρίες σπεύδουν να ανακοινώσουν συγχωνεύσεις για να ισχυροποιηθούν απέναντι στο οικονομικό τσουνάμι, ενώ γκουρού των αγορών , όπως ο διάσημος Τζώρτζ Σόρος ,υποστηρίζουν ότι η καταιγίδα μόλις τώρα αρχίζει.

    "Τονωτική ένεση"

    Στροφή εκατονογδόντα μοιρών έκανε τελικά η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα κάνοντας τη σωτήρια ένεση 85 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον ασφαλιστικό κολοσσό AΙG,αγοράζοντας ουσιαστικά το μεγαλύτερο πακέτο των μετοχών της.

    Η απόφαση αυτή της FED, δύο μόλις εβδομάδες μετά την κρατικοποίηση των χρηματοπιστωτικών εταιρειών Φάνι Μεη και Φρέντι Μακ , αποτελεί την πιο δραματική κρατική παρέμβαση που έγινε ποτέ στην αμερικανική οικονομία.

    Τόσο ο υπουργός οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών Χένρι Πόλσον όσο και ο διοικητής της ομοσπονδιακής τράπεζας Μπεν Μπερνανκε φοβήθηκαν ότι η κατάρρευση του ασφαλιστικού κολοσσού θα προκαλούσε ντόμινο πτωχεύσεων εταιρειών σε όλο τον κόσμο.

    Όπως γράφει στο πρωτοσέλιδο της η βρετανική εφημερίδα Γκάρντιαν η οικονομική μόλυνση εξαπλώνεται με γρήγορους ρυθμούς στους τραπεζικούς οργανισμούς .40% έπεσε η μετοχή της μεγαλύτερης τράπεζας στεγαστικών δανείων της Βρετανίας , της HBOS και η αρχή προστασίας της βρετανικής οικονομίας αλλά και ο πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν καταβάλουν αγωνιώδεις προσπάθειες για τη σωτηρία της.

    Και εδώ η συγχώνευση ίσως αποτελεί τη μόνη λύση και ήδη η HBOS συζητά το ενδεχόμενο αυτό με τους Λόιντς. Οι προβλέψεις πάντως και για την οικονομία της Βρετανίας είναι δυσοίωνες και κάνουν λόγο για απώλεια 100.000 θέσεων εργασίας μόνο στο Σίτι του Λονδίνου.

    Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμα και η Μόργκαν Στάνλει εξετάζει το ενδεχόμενο συγχώνευσης της εξαιτίας των συνθηκών που επικρατούν στις αγορές αλλά και της βουτιάς που σημείωσε η μετοχή της κατά 10,8% μόνο χθες. Από τις αρχές της χρονιάς έχουν υποχωρήσει συνολικά κατά 46%.

    Σε κατάσταση επαγρύπνησης βρίσκεται και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ,αν και τα ανοίγματά του σε προβληματικές αμερικανικές εταιρίες δεν είναι μεγάλα. Επιπτώσεις όμως υπάρχουν και θα τις αντιληφθεί πολύ σύντομα το συναλλασσόμενο κοινό. Οι τράπεζες δανείζονται με πολύ υψηλά επιτόκια γιατί έχουν στεγνώσει από ρευστό και θα περάσουν το κόστος στα πάσης φύσεως δάνεια .

    Πτωτικές τάσεις

    Πάντως οι αναταραχές συνεχίζονται στην διεθνή οικονομική σκηνή, καθώς πτωτικά κινήθηκαν οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, παρά την αρχική ανάκαμψη.

    Τα δύο χρηματιστήρια της Μόσχας κατ΄εντολήν της ρυθμιστικής αρχής διέκοψαν τη λειτουργία τους στο μέσον της συνεδρίασης και καθώς οι δείκτες τους βρίσκονταν σε ελεύθερη πτώση για τρίτη συνεχή ημέρα.

    Αντιθετα με άνοδο 0,83% στις 2.957,92 μονάδες έκλεισε ο γενικός δείκτης τιμών του χρηματιστήριου Αθηνών.

    Με πτώση άνοιξε και η Wall Street.

    Ισχυρές ανοδικές τάσεις παρατηρούνται και στις τιμές του πετρελαίου: η τιμή του αμερικανικού αργού φθάνει τα 95 δολάρια το βαρέλι και του μπρεντ στα 91,75 δολάρια το βαρέλι. Στα 1,42 δολάρια διαμορφώθηκε η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου.

    [03] Πολιτική

    Βατοπέδιο: Αντιπαράθεσης συνέχεια

    17/9/2008 15:52:00

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Συνεχίζεται η αντιπαράθεση για το ζήτημα της Μονής Βατοπαιδίου και τις ανταλλαγές ακινήτων μεταξύ της Μονής και του Δημοσίου. Νομοθετική ρύθμιση που θα προστατεύει την δημόσια περιουσία και το πόρισμα Σανιδά το οποίο καταλογίζει ευθύνες Υπουργών ζήτησε από την κυβέρνηση ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης αναφερόμενος στην υπόθεση, ενώ την κατάργηση τεσσάρων νόμων -δύο του ΠΑΣΟΚ και δύο της ΝΔ- που αφορούν τις φοροαπαλλαγές της Εκκλησίας ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ με πρόταση νόμου που κατατέθηκε σήμερα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος επανέλαβε σήμερα ερωτηθείς από δημοσιογράφους ότι δεν γνωμοδοτούν οι Υπουργοί αλλά το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. "Πολιτική βούληση για την αλήθεια και για να διευκολυνθεί η έρευνα της Δικαιοσύνης υπάρχει και έχει δηλωθεί", πρόσθεσε. Εξάλλου, όπως έγινε γνωστό οι αρμόδιοι εισαγγελείς κάλεσαν σήμερα ως μάρτυρα για να καταθέσει στην ποινική προκαταρκτική εξέταση που διενεργείται για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Δραγασάκη.

    Σε θέσεις μάχης τα κόμματα της αντιπολίτευσης

    Σχολιάζοντας σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Τα ΝΕΑ", ο κ. Ρουσόπουλος τόνισε πως "οι Υπουργοί κινήθηκαν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και καθηκόντων τους" και πως "οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση με ονόματα υπουργών δεν προσθέτει παρά μόνο εντυπώσεις". "Η κυβέρνηση αυτή έχει αποδείξει ότι δεν μπαίνει σε λογικές συγκάλυψης. "Ο,τι αποκαλύφθηκε ή ανακαλύφθηκε από δικά της στελέχη πήρε το δρόμο της Δικαιοσύνης, συμπλήρωσε.

    Ερωτηθείς για τον κ. Διονυσόπουλο, που ήταν στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και μετά, σύμβουλος στη ΓΓ Ενημέρωσης, ο κ. Ρουσόπουλος απάντησε πως "το Νομικό Συμβούλιο ορίζει ένα σύμβουλο για κάθε υπουργείο, χωρίς να απαιτείται αίτημα του Υπουργού. Πρόκειται για πλήρως αυτόνομη διαδικασία". Τόνισε δε πως "δεν πρέπει να συγχέουμε το νομικό σύμβουλο υπουργού με το νομικό σύμβουλο, που έχει κάθε υπουργείο".

    "Πρέπει να σταματήσουν άμεσα να προσβάλουν το θρησκευτικό συναίσθημα, αλλά και την νοημοσύνη των Ελλήνων πολιτών, οι πολιτικοί, αλλά και οι μοναχοί " businessmen", δήλωσε από την πλευρά του Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Ραγκούσης, ζητώντας νομοθετική ρύθμιση, που θα προστατεύει τη δημόσια περιουσία, αλλά να φέρουν στη Βουλή το πόρισμα Σανιδά.

    Εν τω μεταξύ, αλληλόχρεους λογαριασμούς δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε τράπεζες από τη Μονή Βατοπεδίου αποκαλύπτουν 34 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με ερώτησή τους που κατέθεσαν σήμερα στη Βουλή. Όπως αναφέρουν γεννιούνται ερωτήματα ως προς το πρωτοφανές εύρος του τζίρου και των επιχειρηματικών δράσεων της Μονής, αλλά και την αντιμετώπιση από τις τράπεζες με όρους που τυγχάνουν μόνον οι πλέον επιτυχημένες εμπορικές επιχειρήσεις της χώρας.

    "Για το Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς είναι απαράδεκτο, άδικο και αντιδημοκρατικό οι πολίτες να δέχονται στη συντριπτική τους πλειοψηφία δυσβάσταχτα φορολογικά βάρη και από την άλλη μεριά η πολιτεία να απέχει από οφειλόμενες ενέργειες όπως είναι η φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και της περιουσίας των Μονών" δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζοντας την πρόταση νόμου που του κόμματος του για την άρση των φοροαπαλλαγών της Εκκλησίας, που αφορά στην κατάργηση δυο νομών του ΠΑΣΟΚ και δυο της ΝΔ. Παράλληλα, προανήγγειλε ενέργειες του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να επανεξεταστούν "τα λεγόμενα χρυσόβουλα, συγγύλια και άλλοι λεγόμενοι συναφείς τίτλοι με τους οποίους δίδονται ιδιοκτησιακά δικαιώματα στην εκκλησία και στις μονές όχι μόνο του Αγίου Όρους αλλά γενικότερα".

    Εν τω μεταξύ, την ακύρωση των συμβολαίων με τα οποία εκχωρήθηκαν στη Μονή Βατοπεδίου εκτάσεις του Δημοσίου στο Γραμματικό, το Λαύριο και το Ολυμπιακό Χωριό θα ζητήσει με αγωγή της η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής.

    [04] EU Gives Green Light

    OA New Era

    17 Σεπ 2008 09:21:00 (Last updated: 17 Σεπ 2008 17:02:07)

    Sources: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    The European Union has approved the Transport Ministry plan to privatize the Greek carrier Olympic Airways SA. The Inner Cabinet, chaired by Prime-minister, Kostas Karamanlis held a meeting on the issue earlier today. Transport Minister, Kostas Hatzidakis is to present the privatization plan during a press interview at 15:00. In view of developments, Olympic Airways Employees Federation called on an extraordinary meeting today to express their strong objections to the companys privatization. Opposition political parties have launched strong criticism.

    "Beneficial Solution"

    The EU approved the Greek government plan for the privatization of the national air carrier, judging that it is in accordance with community law. EU Transport Commissioner, Antonio Tajani stressed that the Olympic Airways file is a sample of good cooperation between the Greek authorities and the European Commission, underlining that todays decisions come after many months of contacts at technical and political level and are beneficial to Greece, competition and passengers. In parallel, Mr. Tayiani expressed conviction that a new market in the air transport sector, without distortions from state aid, can develop in Greece, underlining that todays decision to make a break with the past. He said an independent trustee would oversee the sale to ensure EU rules are not violated. Three entities will come up from privatization procedures: an airways company to own 65% of Olympic Airways transport capacity which will be allowed to use its name and logo and two other companies to handle its ground and maintenance services, while remaining assets would be purged. European Transport Commissioner said the European Commission would keep a close eye on how the airline is sold, making sure that happens in a free and open bidding process.

    Government Expressed Satisfaction

    Government spokesman, Thodoros Roussopoulos described OA purging plan as a significant solution which helps Olympic Airways, respects employees and creates best conditions for the finding of private investor. Transport Minister, Kostas Hatzidakis labeled it "Major infrastructural intervention" which solves an issue pending for decades, adding that this plan allows use of the companys name and logo and creates preconditions for its dynamic development. Defence Minister, Baggelis Meimarakis said that his counterpart, Kostas Hatzidakis in the Transport Ministry has done a very good job, respecting employees, securing flights to isolated areas and in parallel helping Olympic Airways to continue flying.

    Opposition-Employees Reactions

    Opposition political parties have strongly reacted to the governments plan for the purging of Olympic Airways. The GCP announcement says that employees and the working class in general must turn down the government-EU plan for the purging and privatization of OA aimed to give control of European air-transport to 2-3 monopolios with dramatic repercussions on labor rights.

    SYRIZA Press Office, commenting on the latest developments, said the so called OA purging plan drawn by the ND government is a gravestone for the national air carrier and portrayed Transport Minister as gravedigger. It also attributes responsibility to all who had the management of OA fate in the last decades.

    "Shame" was the OA employees description of the purging plan during their extraordinary meeting today. The president of the Federation, Manolis Petsos launched a strong attack against Transport Minister, Kostas Hatzidakis saying that he is continuing the task, he started as euro-deputy, which is to support interests who want the closing of Olympic Airways SA.

    Related News:

    New O.A. in April

    [05] Πολιτισμός

    Δημοσία δαπάνη

    Κηδεύτηκε ο Σταύρος Παράβας

    17/9/2008 19:39:00

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Σε κλίμα συγκίνησης κηδεύτηκε το απόγευμα της Τετάρτης, δημοσία δαπάνη από το Νεκροταφείο Καισαριανής ο Σταύρος Παράβας. Τον αγαπημένο ηθοποιό, που έφυγε τη Δευτέρα στα 71 του χρόνια από καρδιακή ανακοπή, αποχαιρέτησαν η οικογένειά του και πολλοί φίλοι και συνάδελφοί του. Ήταν ο ηθοποιός που ενσάρκωσε με τον ιδιαίτερο δικό του τρόπο, ρόλους άλλοτε ως μόδιστρος, άλλοτε υποδυόμενος τη γυναίκα και πολλές φορές κάνοντας τον μάγκα. Στο θέατρο εκτός από την επιθεώρηση ερμήνευσε και ρόλους του κλασσικού ρεπερτορίου, με κρυφό του πόθο, που δεν πραγματοποιήθηκε, να παίξει τον Άμλετ. Το ερχόμενο Σάββατο θα συμμετείχε σε εκδήλωση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών στο Ηρώδειο, ενώ είχε δεχθεί και πρόταση από τον Παντελή Βούλγαρη για να ερμηνεύσει ένα ρόλο στη νέα ταινία του.

    [06] Κοινωνία

    Από το Νομάρχη Αθηνών

    Επιστολή σε Κ.Καραμανλή για τους μετανάστες

    17/9/2008 19:00:00

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ανοικτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, απέστειλε ο Νομάρχης Αθηνών Γιάννης Σγουρός, για την κατάσταση που δημιουργείται στο κέντρο της Αθήνας, με τον αυξανόμενο αριθμό μεταναστών, με αποκορύφωμα τα πρόσφατα επεισόδια μεταξύ ομάδων αλλοδαπών διαφορετικής εθνικής προέλευσης. Ο κ. Σγουρός κάνει αναλυτική αναφορά στις κακές συνθήκες υγιεινής που επικρατούν στην περιοχή, στην εκδήλωση παραβατικών συμπεριφορών, που εκδηλώνονται στο έδαφος της ανέχειας, της έλλειψης πόρων και εργασίας, αναφέροντας ότι "τον τελευταίο καιρό εγκαθίστανται στην περιοχή της Ομόνοιας εκατοντάδες οικονομικοί λαθρομετανάστες που χρίζονται μαζικά "πολιτικοί πρόσφυγες". Η Νομαρχία θα ζητήσει τη συνεργασία των αρμόδιων δικαστικών και αστυνομικών αρχών ώστε η ασυδοσία ορισμένων που μετατρέπουν κτίρια και καταλύματα σε δήθεν ξενοδοχεία, να πάρει τέλος". Ο Νομάρχης Αθηνών κάνει λόγο για καταπολέμηση των φαινομένων βίας και παραβατικότητας όχι μόνον στη λογική της καταστολής αλλά και με βάση την αντιμετώπιση των προβλημάτων που υπάρχουν. Αναφερόμενος επίσης στο θέμα των πολιτικών προσφύγων και των οικονομικών μεταναστών, άλεσε τον πρωθυπουργό, αλλά και ολόκληρο τον πολιτικό κόσμο για να αντιμετωπίσουν όλοι μαζί "άμεσα, με ανθρωπιά αλλά πάνω από όλα με ρεαλισμό αυτή τη ζοφερή κατάσταση όσο είναι ακόμη καιρός".

    Σε μαζικές συλλήψεις 82 αλλοδαπών προχώρησε το Λιμενικό Σώμα της Σάμου. Οι συλληφθέντες εισήλθαν στο νησί, προερχόμενοι από την Τουρκία, χωρίς να είναι εφοδιασμένοι με τα απαιτούμενα ταξιδιωτικά έγγραφα. Μεταξύ των συλληφθέντων που μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου, για προληπτικές εξετάσεις, είναι έξι γυναίκες και δέκα ανήλικοι.

    [07] Πολιτισμός

    Σερβία

    Στον Νάσο Βαγενά, το βραβείο "Μπράνκο Ραντίτσεβιτς"

    17/9/2008 18:57:00

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ο Έλληνας ποιητής, κριτικός και θεωρητικός λογοτεχνίας, Νάσος Βαγενάς, βραβεύτηκε με το βραβείο "Μπράνκο Ραντίτσεβιτς", στο πλαίσιο της 37ης εκδήλωσης "Brankovo kolo" (Ο χορός του Μπράνκο), που πραγματοποιείται στην πόλη Σρέμσκι Κάρλοβτσι, προς τιμήν του γνωστού Σέρβου ποιητή, Μπράνκο Ραντίτσεβιτς.

    Πρόκειται για τη μεγαλύτερη τιμητική διάκριση, που απονέμεται κάθε χρόνο σε λογοτέχνες από τη Σερβία και το εξωτερικό. Ο κ. Βαγενάς παραλαμβάνοντας το βραβείο δήλωσε ότι η διάκριση αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική για τον ίδιο, αλλά και για τον ελληνικό λαό, καθώς αντανακλά τα αισθήματα του σερβικού λαού και συμβάλλει στην καλλιέργεια των αδελφικών σχέσεων. Ο Έλληνας βραβευθείς δήλωσε ικανοποιημένος από το γεγονός ότι τα έργα των Ελλήνων ποιητών είναι πολύ γνωστά στη Σερβία και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξουν περισσότερες μεταφράσεις των έργων των Σέρβων ποιητών στην ελληνική γλώσσα.

    [08] Κόσμος

    Από μη επανδρωμένα αεροσκάφη

    Πυραυλική επίθεση στο Πακιστάν

    17/9/2008 18:28:00 (Τελευταία ενημέρωση: 17/9/2008 19:35:02)

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ, Γαλλικό

    Eπίθεση με τέσσερις πυραύλους δέχτηκε περιοχή του βορειοδυτικού Πακιστάν, στα σύνορα με το Αφγανιστάν. Οι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πιθανότατα των ΗΠΑ, οι οποίες ανακοίνωσαν ότι δεσμεύονται να σεβαστούν την κυριαρχία του Πακιστάν. Στην περιοχή που επλήγη από τους πυραύλους, όπως ανακοίνωσε η αμερικάνικη πρεσβεία, έχουν πραγματοποιηθεί πολλές επιχειρήσεις των ΗΠΑ με στόχο την Αλ Κάιντα. Μέχρι στιγμής ανακοινώθηκαν πέντε νεκροί από την πυραυλική επίθεση.

    [09] Κόσμος

    Ιταλία

    Σύλληψη 200 ατόμων για διακίνηση κοκαΐνης

    17/9/2008 18:11:00

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η ιταλική αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα τη σύλληψη πάνω από 200 ατόμων που ενέχονται στη διακίνηση κοκαΐνης, και συνελήφθησαν σε μια μεγάλη κοινή επιχείρηση με το FBI στην Ιταλία, στις ΗΠΑ και στη Λατινική Αμερική, όπως μεταδίδει το ιταλικό πρακτορείο Ansa.

    Πάνω από 16 τόνοι κοκαΐνης και περίπου 57 εκατομμύρια δολάρια κατασχέθηκαν στη Λατινική Αμερική, κυρίως στο Μεξικό και τον Παναμά, στη διάρκεια της επιχείρησης που τελικώς οδήγησε στη σύλληψη-μαμούθ των 200 ατόμων στο αμερικανικό έδαφος αλλά και στην Ιταλία, το Μεξικό και τη Γουατεμάλα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

    Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και 16 μέλη της μαφίας της Καλαβρίας, στη νότια Ιταλία.

    [10] Πολιτισμός

    Κονδύλια για τη "Βαβέλ"

    17/9/2008 17:49:00

    Την πρόθεση του να χρηματοδοτήσει με το ποσό των 350.000 ευρώ τη φετινή διοργάνωση του Φεστιβάλ Κόμικς "Βαβέλ", στην Αθήνα, ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού, ύστερα από απόφαση του υπουργού, Μιχάλη Λιάπη.

    Ο χρόνος και ο τόπος του Φεστιβάλ αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες, από την Οργανωτική Επιτροπή.

    Το φεστιβάλ που ξεκίνησε το φθινόπωρο του 1996 από το Γκάζι, και πλέον αποτελεί διοργάνωση με διεθνή φήμη και σημείο συνάντησης για δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες, φαίνεται πως ξεπερνά το "σκόπελο" που παραλίγο να οδηγήσει στην οριστική ακύρωση της για φέτος.

    Αιτία στάθηκε η αδυναμία εκταμίευσης του συνόλου των χρημάτων της περσινής επιχορήγησης, ύψους 150.000 ευρώ, κάτι που "έδεσε" τα χέρια των υπεύθυνων του Φεστιβάλ.

    Παρά το ότι η "Βαβέλ" ήταν ενταγμένη στο επίσημο πρόγραμμα της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων από τις 18 έως τις 21 Σεπτεμβρίου, εντούτοις παρέμενε μετέωρη οικονομικά, γεγονός για το οποίο τον περασμένο Ιούλιο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Περικλης Κοροβέσης απηύθυνε ερώτηση προς τον Υπουργό Πολιτισμού .

    Έτσι λοιπόν καλώς εχόντων των πραγμάτων θα έχουμε και φέτος την ευκαιρία να απολαύσουμε μια από τις πιο δημοφιλείς εκδηλώσεις της πόλης, που έχει καταγράψει στο ενεργητικό της συμμετοχές από "ηχηρά" ονόματα του χώρου όπως ο Λουστάλ, ο Μποέμιους, ο Μουνιόθ, ο Κίνο και ο Ντριγιέ.

    [11] Πολιτισμός

    Η Αντίσταση μέσα απ' το φακό του Μελετζή

    17/9/2008 17:18:00

    "Σπύρος Μελετζής. Η Αντίσταση στα βουνά, 1942-1944" είναι η έκθεση φωτογραφίας που εγκαινιάζει το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης στις 26 Σεπτεμβρίου, στο Μέγαρο Εϋνάρδου.

    Η έκθεση αποτελεί παραγωγή του Museu Valencia de la illustracia i de Modernitat-MuVIM,και πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του Athens Photo Festival 2008.

    Αποτελείται από 190 φωτογραφίες που τράβηξε ο Μελετζής στο διάστημα 1942-1944 και είναι τυπωμένες από τον ίδιο. Οι φωτογραφίες του Μελετζή από την Αντίσταση που εκτέθηκαν για πρώτη φορά στην οδό Κοραή στα γραφεία του ΕΑΜ αμέσως μετά την Απελευθέρωση (Νοέμβριος 1944),επανεκτίθενται μετά από 50 και πλέον χρόνια.

    Πρόσφατα παρουσιάστηκαν στο Museu Valencia de la il-lustracia i de Modernitat-MuVIM , στη Βαλένθια της Ισπανίας.

    Οι πρώτες φωτογραφίες του Μελετζή στο αντάρτικο χρονολογούνται τον Αύγουστο του 1942, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στον Όλυμπο, οι δεύτερες στην Πελοπόννησο τον Σεπτέμβριο του 1943. Το Φεβρουάριο του 1944, ως επίσημος πλέον φωτογράφος του ΕΑΜ, ο Μελετζής οργανώνει το τρίτο και τελευταίο ταξίδι του στα βουνά, συγκεκριμένα στην Ευρυτανία και τη Θεσσαλία, με στόχο να πραγματοποιήσει, όπως ο ίδιος αναφέρει, «το μεγάλο χρέος του, να απαθανατίσει τον αγώνα του Ελληνικού λαού που αγωνιζόταν για το ξεσκλάβωμα της Ελλάδας».

    Η πίστη του στον αγώνα οδήγησε τον Μελετζή να αποτυπώσει «το ηρωικό μεγαλείο που κυριαρχούσε και λαμποκοπούσε στα μάτια των ανταρτών».

    Η ηρωική μορφή -ο τύπος του ήρωα πολεμιστή, ως έμβλημα μεγαλείου και δύναμης- αποδόθηκε ιδανικά από τον Μελετζή, ο οποίος σε αρκετές λήψεις εμπλούτισε αυτή την ιδέα με στοιχεία ρητορικής έξαρσης.

    Οι φωτογραφίες προέρχονται από το Αρχείο Σπύρου Μελετζή και το Φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη.

    Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 19 Οκτωβρίου 2008

    [12] Κόσμος

    FAO: Αυξήθηκαν οι υποσιτιζόμενοι

    17/9/2008 16:57:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ο αριθμός των ανθρώπων που υποφέρουν από την πείνα στον κόσμο αυξήθηκε από 850 εκατομμύρια σε 925 εκατομμύρια το 2007 εξαιτίας της ανόδου των τιμών των τροφίμων, ανακοίνωσε σήμερα στη Ρώμη ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού του ΟΗΕ για τη Διατροφή και τη Γεωργία (FAO) Ζακ Ντιούφ.

    "Ο αριθμός των υποσιτιζομένων πριν από την άνοδο των τιμών του 2007-2008 ήταν 850 εκατομμύρια. Ο αριθμός αυξήθηκε στη διάρκεια μόνο του 2007 κατά 75 εκατομμύρια, φτάνοντας τα 925 εκατομμύρια", δήλωσε ο Ντιούφ μιλώντας στις Επιτροπές Εξωτερικών και Γεωργίας του ιταλικού κοινοβουλίου, σύμφωνα με το πρακτορείο ANSA.

    Ο δείκτης του FAO για τις τιμές των τροφίμων εμφάνισε μια άνοδο κατά 12% το 2006 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, κατά 24% το 2007 και κατά 50% στη διάρκεια των επτά πρώτων μηνών της τρέχουσας χρονιάς, δήλωσε επίσης ο Ντιούφ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

    "Πρέπει να επενδύσουμε 30 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο για να διπλασιάσουμε την παραγωγή τροφίμων και να εξαλείψουμε την πείνα", πρόσθεσε ο Ντιούφ, χαρακτηρίζοντας τον αριθμό αυτό "αρκετά μικρό" σε σύγκριση με τα ποσά που δαπανούν οι χώρες μέλη του ΟΟΣΑ για να υποστηρίξουν τη δική τους γεωργία (376 δισεκατομμύρια δολάρια) ή σε σύγκριση με τις δαπάνες για τους εξοπλισμούς (1.204 δισεκατομμύρια το 2006).

    [13] Οικονομία

    Ε.Ε- Ελλάδα

    Εurostat: 18,1 δις. ευρώ το εμπορικό έλλειμμα Α΄εξαμήνου

    17/9/2008 16:54:00

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στα 18,1 δις. ευρώ έφτασε το εμπορικό έλλειμμα της Ελλάδας το πρώτο εξάμηνο του 2008 σημειώνοντας μείωση κατά 1,3 δις. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2007, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

    Ειδικότερα, οι ελληνικές εξαγωγές ανήλθαν σε 8,5 δις. ευρώ, οι εισαγωγές στα 26,6 δις. ευρώ με αποτέλεσμα το εμπορικό έλλειμμα της Ελλάδας να μειωθεί από 19,4 δις. ευρώ σε 18,1 δις. ευρώ.

    Σημειώνεται ότι σε σχέση με το 2007, οι ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν από 8,4 δις. ευρώ σε 8,5 δις. ευρώ και οι εισαγωγές μειώθηκαν από 27,8 δις. ευρώ σε 26,6 δις. ευρώ.

    Σύμφωνα με τη Eurostat, το μεγαλύτερο εμπορικό πλεόνασμα στους "27" εμφανίζει η Γερμανία με 103,2 δις. ευρώ και ακολουθεί η Ολλανδία με 21,8 δις. ευρώ ενώ το μεγαλύτερο εμπορικό έλλειμμα εμφανίζει η Μεγάλη Βρετανία με 61,1 δις. ευρώ και ακολουθούν η Ισπανία με 50,2 δις. ευρώ, η Γαλλία με 31,9 δις. ευρώ και η Ελλάδα με 18,1 δις. ευρώ.

    Στην ευρωζώνη το πρώτο εξάμηνο του 2008 σημειώθηκε εμπορικό έλλειμμα με τον υπόλοιπο κόσμο ύψους 2,3 δις. ευρώ ενώ για τους "27" διαπιστώνεται εμπορικό έλλειμμα ύψους 21,5 δις. ευρώ.

    [14] Κόσμος

    Αιτία η απεργία των πληρωμάτων καμπίνας

    Ακυρώνει 40 πτήσεις της η Alitalia

    17/9/2008 16:45:00 (Τελευταία ενημέρωση: 17/9/2008 18:23:03)

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο

    Περισσότερες από 40 πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο "Φιουμιτσίνο" της Ρώμης -οι μισές από τις οποίες διεθνείς- αναγκάστηκε να ακυρώσει η αεροπορική εταιρία Alitalia, εξ αιτίας της απεργίας που κήρυξε ένα από τα σωματεία των εργαζομένων που αντιτίθεται στο σχέδιο της κυβέρνησης για τη διάσωση της εταιρείας.

    Ειδικότερα, το σωματείο CUB, που εκπροσωπεί τα πληρώματα καμπίνας και δεν εντάσσεται στις βασικές συνομοσπονδίες εργατών της Ιταλίας, ανακοίνωσε ότι τα μέλη του θα πραγματοποιούσαν τετράωρη στάση εργασίας το μεσημέρι.

    Το CUB διαμαρτύρεται για το σχέδιο της ιταλικής κυβέρνησης για την εξαγορά του αερομεταφορέα από ομάδα ιταλών επενδυτών, που θα προκαλέσει τη μείωση των θέσεων εργασίας κατά 3.000.

    Ο ιταλός υπουργός Μεταφορών Αλτέρο Ματεόλι δήλωσε από την πλευρά του ότι "είναι ανεύθυνο να πραγματοποιείς απεργία εν μέσω των διαπραγματεύσεων".

    Όμως, ο εκπρόσωπος του σωματείου CUB Φάμπιο Φράτι άσκησε κριτική στα βασικά σωματεία CGIL, CISL και UIL που συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση.

    Όπως σημείωσε στο Sky TG24 "δεν είναι αλήθεια ότι 3.000 εργαζόμενοι θα χάσουν την εργασία τους. Ο αριθμός είναι κοντά στις 10.000".

    Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι προειδοποίησε ότι η εταιρεία είναι ενώπιον μερικής εκκαθάρισης εάν αποτύχουν οι πολυκλαδικές διαπραγματεύσεις και εγγυάται την διατήρηση των μισθών, αλλά, όχι των προνομίων.

    Δεν υπάρχει μείωση μισθών, οι μισθοί παραμένουν όπως είναι. Το ζητούμενο είναι η αύξηση της παραγωγικότητας. Η ευθύνη είναι εξ ολοκλήρου στις ενώσεις που δεν θέλουν να χάσουν τα προνόμιά τους. Προνόμια που αμφισβητούνται σε άλλους πολίτες σε οποιεσδήποτε επιχειρήσεις παγκοσμίως, ισχυρίζεται ο ιταλός πρωθυπουργός.

    Εάν η Alitalia χρεοκοπήσει, 20.000 εργαζόμενοι θα μείνουν χωρίς εργασία», λέει Μπερλουσκόνι. Σύμφωνα με τον "Καβαλιέρε", η Alitalia ελπίζει στη γερμανική βοήθεια, ενώ φαίνεται βέβαιο ότι δεν υπάρχει καμία εναλλακτική λύση.

    Συγχωνεύσεις & εξαγορές αεροπορικών εταιρειών & πώληση αεροδρομίων.

    Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η αγωνιώδης προσπάθεια σωτηρίας πολλών αδυνάμων αεροπορικών εταιρειών. Η βελγική Brussels Airlines πωλείται στην γερμανική Λουφτχάνσα.

    Το πρόβλημα με τις αεροπορικές εταιρείες είναι παγκόσμιο. Ελλειμματικός σε βαθμό που να κινδυνεύει η επιβίωση της είναι ο αμερικανικός κολοσσός της Δέλτα.

    Η μείωση της παγκόσμιας τιμής του πετρελαίου είναι ανάσα, αλλά, τα χρέη δεν καλύπτονται εύκολα. Η εταιρεία αναδιαμορφώνει το κοστολόγιο πτήσεων καθώς κοστολογεί πάγιες προσφορές όπως ο καφές και το φαγητό.

    Η American Airlines από την πλευρά της προχωρά σε στρατηγική συμμαχία με τη British για να αντέξει στον ανταγωνισμό, κυρίως στις υπερατλαντικές πτήσεις.

    Άνω κάτω έχει κάνει η διεθνής οικονομική κρίση τις αερομεταφορές. Στις συγχωνεύσεις και εξαγορές ελλειμματικών αεροπορικών εταιρειών, προστίθεται η πώληση αεροδρομίων.

    Η Βρετανική Αρχή Αεροδρομίων μετά από πρόταση της Επιτροπής Ανταγωνισμού βάζει πωλητήριο στο αεροδρόμιο Γκάτγουικ του Λονδίνο.

    Η εταιρεία διαχειρίζεται επτά αερολιμένες και η πώληση του Γκατγουικ θα της επιφέρει τρία δισεκατομμύρια λίρες.

    Ήδη η Virgin έχει εκφράσει την πρόθεση να προχωρήσει στην αγορά.

    [15] Οικονομία

    Παραπέμπεται η Μινέρβα

    17/9/2008 16:42:00

    Μετά την εταιρεία Rilken, και η Μινέρβα παραπέμπεται στη δικαιοσύνη από το Υπουργείο Ανάπτυξης, λόγω παραβίασης του Αγορανομικού Κώδικα.

    Ειδικότερα, με απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Γιώργου Βλάχου, η εν λόγω εταιρεία παραπέμπεται στη Δικαιοσύνη λόγω ελλιπούς παροχής στοιχείων προς το Υπουργείο, σχετικά με το πλαίσιο των ειδικών συμφωνιών οικονομικών παροχών που συνάπτει με τους πελάτες της.

    Ειδικότερα, η Μινέρβα απέστειλε τον πίνακα απέστειλε το σχετικό "πίνακα ειδικών συμφωνιών" που της ζητήθηκε αποτυπώνοντας, όμως, ελλιπώς, τα απαιτούμενα στοιχεία, με το αιτιολογικό πως οι συμφωνίες που συνάπτει με τους πελάτες της είναι "εμπιστευτικές και φυλάσσονται στο αρχείο της εταιρείας και είναι στη διάθεση των οργάνων του Υπουργείου, αν και όταν χρειαστεί να έλθουν προς έλεγχο".

    Το Υπουργείο απάντησε ότι η άποψή της Μινέρβα για εμπιστευτικές πληροφορίες έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το γράμμα και το πνεύμα της σχετικής Αγορανομικής Διάταξης και την παράπεμψε στη Νομαρχία Αθηνών, όπου ανήκει η έδρα της, προκειμένου να επιβληθούν τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα.

    "Σταθερά προχωρούμε στην πλήρη εξυγίανση της αγοράς. Όσοι θέλουν να συνεχίσουν να λειτουργούν σε καθεστώς αδιαφάνειας, κάτι που πιθανόν να υποκρύπτει ασύδοτες πρακτικές, θα αντιμετωπίσουν τα προβλεπόμενα από το νόμο" δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γιώργος Βλάχος.

    [16] Κόσμος

    47% ο Ομπάμα έναντι 45% του ΜακΚέιν

    Με 2% μπροστά ο Ομπάμα

    17/9/2008 16:29:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

    Με δύο μονάδες προηγείται ο Ομπάμα σε δημοσκόπηση. Αναλυτικότερα, ο Ομπάμα προηγείται του ΜακΚέιν μεταξύ των πιθανών ψηφοφόρων με 47% έναντι 45% με το περιθώριο στατιστικού λάθους να κυμαίνεται στο συν-πλην 3,1%.

    Η δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε στο διάστημα μεταξύ της περασμένης Πέμπτης και Σαββάτου, ακολουθεί ένα πυρετώδη μήνα στην κούρσα για τις εκλογές της 4ης Νοεμβρίου καθώς τα δύο κόμματα είχαν τα συνέδρια για την επίσημη ανακήρυξή τους και οι δύο υποψήφιοι επέλεξαν τους αντιπροέδρους τους.

    Ο Ομπάμα ενώ τον περασμένο μήνα είχε την υποστήριξη του 74% μεταξύ των Δημοκρατικών τώρα έχει την υποστήριξη του 89%,ενώ ο ΜακΚέιν τον περασμένο μήνα είχε την υποστήριξη του 81% μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων και τώρα έχει την υποστήριξη του 89%.

    Περίπου το ένα τρίτο των πιθανών ψηφοφόρων ανέφερε ότι η επιλογή της Πέϊλιν είναι πιθανότερο τώρα να τους οδηγήσει να υποστηρίξουν τον ΜακΚέιν ενώ το ένα τέταρτο από αυτούς ανέφερε ότι είναι λιγότερο πιθανό τώρα να συμβεί αυτό και ένα ποσοστό 43% ανέφερε ότι δεν θα έχει καμία επίδραση.

    Η επιλογή ως αντιπροέδρου από τον Ομπάμα του γερουσιαστή Τζό Μπάϊντεν, προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, είχε μικρότερη επίπτωση. Περίπου το 23% ανέφερε ότι είναι πιθανότερο να ψηφίσει τον Ομπάμα και τον Μπάϊντεν ενώ το 16% ανέφερε ότι είναι λιγότερο πιθανόν.

    [17] Πολιτική

    Περιοδεία του ΥΠΕΞ για την ονομασία

    17/9/2008 16:26:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ο Πρέσβης κ. Μ. Χριστίδης, με την ιδιότητα του Ειδικού Απεσταλμένου της Υπουργού Εξωτερικών κας Ντόρας Μπακογιάννη, ολοκληρώνει σήμερα, επισκεπτόμενος το Σαντιάγο της Χιλής, περιοδεία σε χώρες της Λατινικής Αμερικής.

    Σκοπός της περιοδείας ήταν η ενημέρωση της ηγεσίας των Υπουργείων Εξωτερικών των χωρών αυτών για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του ΟΗΕ για την οριστική ονομασία της ΠΓΔΜ.

    Στις συναντήσεις αυτές, η ελληνική πλευρά ενημέρωσε διεξοδικά για την εποικοδομητική στάση που τηρεί στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, προκειμένου να εξευρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή οριστική ονομασία για την ΠΓΔΜ.

    Παράλληλα, ενημέρωσε για την παρελκυστική τακτική που ακολουθεί συστηματικά η κυβέρνηση των Σκοπίων, ώστε να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση και να εμποδίσει την πρόοδο της διαπραγμάτευσης.

    Σημειώνεται ότι οι χώρες που επισκέφθηκε ο Έλληνας Ειδικός Απεσταλμένος έχουν συνάψει διπλωματικές σχέσεις με την ΠΓΔΜ χρησιμοποιώντας τη λεγόμενη συνταγματική ονομασία.

    Συγκεκριμένα, η Χιλή, την οποία επισκέπτεται σήμερα ο Πρέσβης κ. Μ. Χριστίδης, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι στους διεθνείς οργανισμούς θα χρησιμοποιεί τη διεθνώς αναγνωρισμένη ονομασία ΠΓΔΜ, ενώ στις διμερείς σχέσεις τη λεγόμενη συνταγματική.

    Για την τελευταία αυτή εξέλιξη, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών προέβη σε σχετικό διάβημα.

    Για την πληρέστερη εικόνα, υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούλιο, με σχετική ρηματική διακοίνωση, ο Παναμάς ανακοίνωσε στην Ελληνική Κυβέρνηση ότι θα εφαρμόζει τις Αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών για το όνομα της ΠΓΔΜ σε διεθνές και διμερές επίπεδο και ότι στο πλαίσιο υποστήριξης των διαπραγματεύσεων υπό των ΟΗΕ, θα υιοθετήσει, για κάθε χρήση, την οριστική λύση.

    ΠΓΔΜ: Βολές κατά ΕΕ

    Σε αντιπαράθεση με τον επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) στα Σκόπια, πρέσβη Έρβαν Φουερέ και κατ΄ επέκταση και με τις Βρυξέλλες, οδεύει η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, λόγω των πρόσφατων δηλώσεων του κ. Φουερέ ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να αναζητά άλλοθι προς τα έξω για να καλύψει τις αδυναμίες της στο εσωτερικό αναφορικά με την εκπλήρωση των κριτηρίων που έθεσε η Ε.Ε. ως όρο για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ.

    "Η Κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Μακεδονίας εκφράζει την έκπληξή της για τις δηλώσεις του Πρέσβη κ. Έρβαν Φουερέ", ανέφεραν κυβερνητικές πηγές σε μέσα μαζικής ενημέρωσης των Σκοπίων.

    Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές -αναφέρουν τα ίδια μέσα ενημέρωσης- εκτιμούν τις δηλώσεις του κ. Φουερέ ως μη διπλωματικές και θέτουν το ερώτημα, εάν ο ίδιος μπορεί να εγγυηθεί ημερομηνία ενταξιακών διαπραγματεύσεων σε περίπτωση που η ΠΓΔΜ επιλύσει όλα τα εσωτερικά προβλήματα, εάν εμπεδώσει τη Δημοκρατία και εάν διοργανώσει εκλογές άνευ προβλημάτων.

    Επίσης, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ καλεί τον εκπρόσωπο της Ε.Ε. να εξηγήσει την πρόταση του προϊσταμένου του από τις Βρυξέλλες σε μέλος του Κυβερνητικού Γραφείου, η ΠΓΔΜ να αλλάξει το όνομα και ως αντάλλαγμα- όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές- η Ε.Ε. να ξεχάσει τις εκλογικές παρατυπίες και τα άλλα εσωτερικά προβλήματα.

    Ο κ.Φουερέ, μιλώντας πρόσφατα σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής της ΠΓΔΜ για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, είπε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα να μιλήσει κανείς για την υπό προετοιμασία Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την πρόοδο της ΠΓΔΜ.

    Ανέφερε ακόμα ότι το 2008 υπήρξε μια δύσκολη χρονιά για τους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας, αν λάβει κανείς υπόψη τα περιστατικά που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια των πρόωρων βουλευτικών εκλογών της 1ης Ιουνίου, την αποχή από την κοινοβουλευτική διαδικασία (σ.σ. αναφέρεται στη συνεχιζόμενη αποχή του αντιπολιτευόμενου αλβανικού κόμματος DPA) και τον ανεπαρκή πολιτικό διάλογο.

    Ο εκπρόσωπος της Ε.Ε. υπογράμμισε ότι όσα έχουν συμβεί δεν θα πρέπει να υποτιμηθούν καθώς σχετίζονται με τη μελλοντική πολιτική ανάπτυξη της χώρας. "Σε ό,τι αφορά την πλήρωση των κριτηρίων που αναμένουμε από ένα μελλοντικό υποψήφιο μέλος της Ε.Ε., η εκλογική διαδικασία υπήρξε καταστροφική. Είναι κρίσιμο να υλοποιηθούν πλήρως οι συστάσεις της Επιτροπής του ΟΑΣΕ. Η δημιουργία των καλύτερων δυνατών συνθηκών για τη διεξαγωγή των εκλογών του Μαρτίου (σ.σ. εννοεί τις επόμενες προεδρικές εκλογές της ΠΓΔΜ) είναι απαραίτητη, καθώς αυτές θα αποτελέσουν μια ακόμα δοκιμασία της ικανότητας της χώρας να διοργανώσει μια τέτοια πολιτική διαδικασία απαλλαγμένη από βία. Ο πολιτικός διάλογος συνιστά ένα ακόμα πρόβλημα. Όλοι θα πρέπει να καταβάλουν προσπάθεια ως προς αυτό το ζήτημα, και ιδίως η κυβέρνηση, η οποία οφείλει να δημιουργήσει κλίμα συναίνεσης με στόχο την υλοποίηση όλων των συστάσεων και την πλήρωση όλων των κριτηρίων", ανέφερε ο κ. Φουερέ, τονίζοντας επίσης ότι "δεν θα πρέπει να αναζητείται εκτός της χώρας άλλοθι για τα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει".

    "Τα προβλήματα θα πρέπει να προσδιοριστούν και να αντιμετωπιστούν με τον κατάλληλο τρόπο. Το υπογραμμίζω αυτό λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες δηλώσεις ορισμένων πολιτικών ηγετών, από τις οποίες προέκυπτε η εντύπωση ότι αυτά τα προβλήματα αντιμετωπίζονται ως τεχνικά ζητήματα. Πρόκειται για μια λανθασμένη προσέγγιση", σημείωσε ο κ. Φουερέ και πρόσθεσε ότι οι πολίτες της ΠΓΔΜ "δεν είναι χαζοί και πρέπει να γνωρίζουν την αλήθεια".

    [18] Κοινωνία

    Συνελήφθη 60χρονος για βιασμό δυο παιδιών

    17/9/2008 13:23:00

    Συγκλονισμένη είναι η κοινωνία της Αχαΐας, από την υπόθεση βιασμού δυο παιδιών από την Αλβανία από 60χρονο γείτονα τους στο Ζαβλάνι Πατρών. Το τραγικό της υπόθεσης, είναι ότι τα μέχρι στιγμής στοιχεία συνηγορούν στο ότι η μητέρα γνώριζε τα όσα συνέβαιναν στα παιδιά της και αντάλλασε τη σιωπή της με υλικά αγαθά. Αύριο, θα απολογηθεί στον ανακριτή ο 60χρονος φερόμενος ως δράστης ενώ η μητέρα έχει κριθεί προφυλακιστέα καθώς δεν έγιναν πιστευτοί οι ισχυρισμοί της ότι δεν γνώριζε τι συνέβαινε.

    [19] Κοινωνία

    Θεσσαλονίκη

    Οικογενειακή τραγωδία με 2 νεκρούς

    17/9/2008 12:03:00

    Πηγή: ΝΕΤ

    Καρτέρι θανάτου είχε στήσει ένας 45χρονος στην εν διαστάσει σύζυγό του, στην Άνω Ηλιούπολη Θεσσαλονίκης. Την περίμενε κάτω από το σπίτι της και την πυροβόλησε μπροστά στα μάτια του έντρομου γιου τους, ο οποίος παρακολουθούσε τον καβγά των γονιών του από το μπαλκόνι. Λίγο αργότερα ο δράστης έβαλε τέρμα στη ζωή του, μέσα στο αυτοκίνητό του, στον παλιό δρόμο Θεσσαλονίκης- Κιλκίς. Οι γείτονες πάντως ανέφεραν συχνούς καβγάδες που είχε το εν διαστάσει ζευγάρι.

    [20] Κόσμος

    Μεξικό

    Πόλεμος με νεκρούς από συμμορίες ναρκωτικών

    17/9/2008 16:13:00

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: AΠΕ

    Σε τουλάχιστον οκτώ ανέρχονται μέχρι στιγμής οι νεκροί από την επίθεση με δύο χειροβομβίδες εναντίον των ατόμων που συμμετείχαν στις εορταστικές εκδηλώσεις για την ημέρα της ανεξαρτησίας του Μεξικού το βράδυ της Δευτέρας στην πόλη Μορέλια, γενέτειρα του προέδρου Φελίπε Καλδερόν, ο οποίος έχει ξεκινήσει μία μεγάλη εκστρατεία καταστολής του οργανωμένου εγκλήματος.

    Η πρώτη έκρηξη έγινε στην αποκορύφωση της αναπαράστασης της κωδωνοκρουσίας, σε μία ιδιαίτερα συναισθηματική τελετή γνωστής ως «Ελ Γκρίτο», (η κραυγή) που παραδοσιακά λαμβάνει χώρα στην κεντρική πλατεία, σε ανάμνηση της ενέργειας που είχε κάνει το 1810 ο ρωμαιοκαθολικός ιερέα Μιγκέλ Ινταλγκό ο οποίος χτύπησε την καμπάνα της εκκλησίας φωνάζοντας «Ζήτω το Μεξικό» και δίνοντας στο πλήθος που τον ζητωκραύγαζε, το σύνθημα για την εξέγερση εναντίον της ισπανικής κυριαρχίας.

    Όπως δήλωσε ο κυβερνήτης, επικαλούμενος αυτόπτες μάρτυρες, ένας γεροδεμένος άνδρας ντυμένος στα μαύρα εκτόξευσε μία χειροβομβίδα στο πλήθος και μετά ζήτησε συγγνώμη από τους ανθρώπους που βρίσκονταν δίπλα του για αυτό που έκανε,

    Η δεύτερη έκρηξη έγινε σχεδόν ταυτόχρονα σε παρακείμενο χώρο.

    Ο επικεφαλής της κρατικής υπηρεσίας επειγόντων περιστατικών δήλωσε ότι οκτώ άτομα έχασαν τη ζωή τους από τις εκρήξεις αλλά οι κυβερνητικές ιατροδικαστικές κάνουν λόγο για επτά νεκρούς και έναν τραυματία ο οποίος νοσηλεύεται σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο.

    Οι τραυματίες που ξεπερνούν τους 100, τοποθετήθηκαν σε ράντζα στους διαδρόμους των τοπικών κλινικών ενώ αμέσως μετά τις εκρήξεις, βαριά οπλισμένοι στρατιώτες άρχισαν να περιπολούν στη Μορέλια και η αστυνομία ξεκίνησε τη συλλογή στοιχείων από τον τόπο του εγκλήματος.

    Στις δηλώσεις του ο κυβερνήτης είπε ότι η αστυνομία υποψιάζεται ότι η επίθεση ήταν έργο του οργανωμένου εγκλήματος, όρος που στο Μεξικό χρησιμοποιείται για να γίνει αναφορά στα καρτέλ των ναρκωτικών, τα οποία ευθύνονται για τη δολοφονία περισσοτέρων από 2700 ανθρώπων από την αρχή της χρονιάς, τόσο σε συγκρούσεις μεταξύ τους, όσο και σε αντεπιθέσεις εναντίον των επιχειρήσεων καταστολής που πραγματοποιεί ο στρατός.

    «Νομίζουμε χωρίς αμφιβολία ότι ήταν οργανωμένο έγκλημα αν και ακόμη ερευνάται από το γραφείο του Υπουργού Δικαιοσύνης», δήλωσε ο Γκοδόι, ο οποίος προσέθεσε ότι «οι νεκροί και οι τραυματίες ήταν από τους πιο φτωχούς ανθρώπους, που δεν έχουν άλλους τρόπους ψυχαγωγίας».

    Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος Καλντερόν, ένας συντηρητικός πολιτικός που έχει βγάλει στους δρόμους χιλιάδες στρατιώτες και ομοσπονδιακούς αστυνομικούς κατά των συμμοριών διακίνησης και εμπορίας ναρκωτικών έκανε λόγο για «δειλούς που κρύβονται στα πλήθη των πατριωτικών εορτασμών και μετέτρεψαν τη χαρά σε λύπη, την ευτυχία σε θρήνο».

    «Είναι αποτρόπαιες πράξεις που σαφώς απειλούν την εθνική ασφάλεια και έχουν γίνει από αληθινούς προδότες, που δεν έχουν κανένα σεβασμό για τους συνανθρώπους τους και την πατρίδα τους», είπε ο Καλδερόν, λίγο πριν αρχίσει στη μεξικανική πρωτεύουσα μία παρέλαση για την ημέρα της ανεξαρτησίας.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας, η επίθεση, αποτελεί κλιμάκωση του εντεινόμενου πολέμου των καρτέλ εμπορίας ναρκωτικών εναντίον της κυβέρνησης καθώς οι διακινητές συνήθως βασανίζουν και αποκεφαλίζουν τους αντιπάλους τους και συγκρούονται με τις δυνάμεις ασφαλείας αλλά μέχρι στιγμής δεν είχαν πραγματοποιήσει επίθεση εναντίον πολιτών με τόσο υψηλό αριθμό θυμάτων.

    Το Μεξικό είναι ο κύριος δρόμος για την προώθηση της κοκαΐνης από την Κολομβία στις ΗΠΑ και οι κάτοικοι της χώρας, εδώ και χρόνια, είναι εξοικειωμένοι με τη βία αλλά η πρόσφατη έκρηξη στις δολοφονίες και τις απαγωγές έχει προκαλέσει σοκ στην κοινωνία της χώρας, δίνοντας το έναυσμα για διαδηλώσεις διαμαρτυρίας. Η μεγαλύτερη έγινε τον προηγούμενο μήνα στην πόλη του Μεξικού με τη συμμετοχή 150.000 ανθρώπων που έκαναν πορεία με αίτημα περισσότερα μέτρα κατά του οργανωμένου εγκλήματος.

    Η βία που σχετίζεται με τα ναρκωτικά άρχισε να κλιμακώνεται πριν από τέσσερα χρόνια όταν ο πιο καταζητούμενος μεξικανός, ο Χοακίν «Σόρτι» Γκούζμαν ανέλαβε τα ηνία του «Καρτέλ του Κόλπου», το οποίο ελέγχει το εμπόριο ναρκωτικών στο βορειοανατολικό Μεξικό.

    [21] Οικονομία

    Η μεγαλύτερη πτώση τα τελευταία 4 έτη

    Ανακάμπτει η τιμή του πετρελαίου

    17/9/2008 14:32:00 (Τελευταία ενημέρωση: 17/9/2008 17:25:43)

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

    Ανακάμπτουν οι τιμές του πετρελαίου από τη μεγαλύτερη πτώση επί διήμερο που είχαν σημειώσει στο διάστημα των τελευταίων τεσσάρων χρόνων σχεδόν, μετά και τη διάσωση της AIG από τη Fed, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ συμφώνησε να προχωρήσει σε διάσωση του αμερικανικού ασφαλιστικού ομίλου AIG, μετριάζοντας τις ανησυχίες για περαιτέρω επιβράδυνση του αναπτυξιακού ρυθμού της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη.

    Η ανάκαμψη των τιμών έρχεται πριν από τη σημερινή δημοσιοποίηση των εβδομαδιαίων στοιχείων για τα αμερικανικά διαθέσιμα εμπορικά αποθέματα καυσίμων, τα οποία αναμένεται να δείξουν ότι λόγω των κυκλώνων Γκούσταβ και Αϊκ τα αποθέματα αργού πετρελαίου μειώθηκαν για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα.

    Το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Οκτωβρίου του αμερικανικού ελαφρού αργού κέρδιζε, το μεσημέρι, 2,70 δολάρια στο βαρέλι σε σχέση με το χθεσινό "κλείσιμο", με την τιμή του να ανέρχεται σε 93,85 δολάρια ενώ, νωρίτερα, είχε αγγίξει τα 95 δολάρια το βαρέλι.

    Στα 91,70 δολάρια ανήλθε η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου παράδοσης Νοεμβρίου του αργού τύπου Μπρεντ -νωρίτερα, είχε ανέλθει στα 93,21 δολάρια- κερδίζοντας 2,48 δολάρια στο βαρέλι σε σχέση με τη χθεσινή τιμή "κλεισίματος".

    Αναλυτές που συμμετείχαν σε σχετική σφυγμομέτρηση του Μπλούμπεργκ εκτιμούν ότι την εβδομάδα που έληξε στις 12 Σεπτεμβρίου, τα αμερικανικά αποθέματα αργού πετρελαίου μειώθηκαν κατά 3,5 εκατομμύρια βαρέλια, ενώ αναμένουν μείωση και των αποθεμάτων βενζίνης και των αποθεμάτων προϊόντων διύλισης.

    Η Goldman Sachs αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις για τις τιμές.

    Η Goldman Sachs Inc., η επενδυτική τράπεζα της Γουόλ Στριτ με την εντονότερη δραστηριοποίηση στις ενεργειακές αγορές, αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της για την τιμή του αργού πετρελαίου τύπου West Texas Intermediate [WTI ή αμερικανικού ελαφρού αργού], λόγω του ότι η παγκόσμια πιστωτική κρίση ενδέχεται να έχει ως επακόλουθο τη μειωμένη ζήτηση.

    Η Goldman Sachs αναθεώρησε προς τα κάτω στα 115 δολάρια το βαρέλι, από 149 δολάρια προηγουμένως, την τιμή-στόχο για το τρίμηνο και στα 125 δολάρια το βαρέλι, από 142 δολάρια προηγουμένως, την τιμή-στόχο για το εξάμηνο.

    Παράλληλα, αναθεώρησε προς τα κάτω στα 123 δολάρια το βαρέλι, από 148 δολάρια προηγουμένως, την εκτίμηση της για την τιμή του πετρελαίου, κατά μέσον όρο, το 2009.

    "Εμμένουμε στην άποψη μας για ανοδική τάση του πετρελαίου, αλλά, απλώς πιστεύουμε ότι πλέον θα χρειαστεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να φθάσουμε στις προηγούμενες τιμές-στόχους", αναφέρουν οι αναλυτές της Goldman, με επικεφαλής των Τζέφρι Κάρι.

    "Η παράμετρος προσφορά στην αγορά εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από σοβαρούς περιορισμούς", τονίζεται στην έκθεση της 16ης Σεπτεμβρίου.

    Παράλληλα, οι επιθέσεις ενόπλων στην πετρελαϊκή υποδομή της Νιγηρίας, της μεγαλύτερης πετρελαιοεξαγωγού χώρας της Αφρικής, συνεχίζονται για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα.

    "Πόλεμος πετρελαίου" στο Δέλτα του Νίγηρα.

    Νιγηριανοί αντάρτες απείλησαν να επεκτείνουν τον "πόλεμο πετρελαίου" σε εξέδρες άντλησης πετρελαίου στην ανοικτή θάλασσα και ανακοίνωσαν επιθέσεις σε ένα αγωγό αργού πετρελαίου στο Δέλτα του Νίγηρα και εκ νέου σε εγκαταστάσεις της εταιρείας Shell.

    Οι επιθέσεις κατά των εγκαταστάσεων της Shell είναι οι τέταρτες μέσα σε τρεις ημέρες.

    Το Κίνημα για την Απελευθέρωση του Νίγηρα [MEND], που ευθύνεται για τις επιθέσεις που έχουν γίνει αιτία να περιοριστεί κατά ένα πέμπτο η παραγωγή πετρελαίου από την χώρα αυτή μέλος του ΟΠΕΚ, ανακοίνωσε ότι θα εξαπολύσει επιθέσεις πέραν του κρατιδίου Ρίβερς για πρώτη φορά από το Σάββατο που άρχισαν οι συγκρούσεις.

    Εξάλλου, το κίνημα επιβεβαίωσε ότι ανατίναξε ένα "σημαντικό πετρελαιαγωγό" των εταιρειών Shell και Αgip στο νότιο τμήμα της χώρας.

    Η κλιμακούμενη βία συνέτεινε στην αύξηση της τιμής του πετρελαίου πάνω από τα 94 δολάρια το βαρέλι την ώρα που στην αγορά είχε σημειωθεί πτώση στις τιμές εξαιτίας της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

    Οι σφοδρότερες συγκρούσεις μεταξύ ανταρτών και δυνάμεων ασφαλείας τα τελευταία δύο και πλέον χρόνια επεκτάθηκαν σε περίπου δέκα χωριά, αλλά, παρέμειναν εντός του κρατιδίου Ρίβερς όπου βρίσκεται το μεγάλο λιμάνι εξαγωγής πετρελαίου Χάρκορτ.

    Ορισμένες πηγές της πετρελαϊκής βιομηχανίας εκτιμούν ότι οι νεκροί είναι περίπου εκατό.

    "Μετά το Ρίβερς, ο τυφώνας θα κατευθυνθεί στα γειτονικά κρατίδια στο Δέλτα του Νίγηρα", αναφέρει στην ανακοίνωσή του μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου το MEND.

    Αντάρτες βομβάρδισαν πετρελαιαγωγούς, εξέδρες, εργοστάσια αερίου και πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, με αποτέλεσμα να μειωθεί κατά 115.000 βαρέλια την ημέρα η παραγωγή πετρελαίου, τις τελευταίες πέντε ημέρες, ανέφεραν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

    [22] Πολιτισμός

    Ολοκληρώθηκε το "όραμα" της Μελίνας

    Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στο νέο μουσείο Ακροπόλεως

    17/9/2008 15:27:00

    Πηγή: ΝΕΤ

    Τόσο η κυρία Δαμανάκη, ως επικεφαλής κλιμακίου βουλευτών του κόμματος, όσο κι ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θόδωρος Πάγκαλος ξεναγήθηκαν στους χώρους του νέου μουσείου της Ακρόπολης, κι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους που είδαν -όπως είπαν- ολοκληρωμένο το "όραμα" της Μελίνας Μερκούρη.

    Κατά τη διάρκεια της περιήγησης στους ξεχωριστούς χώρους και μέσα από τα γυάλινα δάπεδα στο ισόγειο του Νέου Μουσείου, ξεδιπλώνεται κάτω από τα πόδια τους ένα κομμάτι της αρχαίας Αθήνας.

    Γύρω του ένα μοναδικό σκηνικό υποδέχεται τα αντικείμενα που άφησαν πίσω τους οι κάτοικοι, στο πέρασμα του χρόνου.

    Στον τελευταίο όροφο του μουσείου, για πρώτη φορά, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να δουν ολοκληρωμένα τα κατακερματισμένα δείγματα του αρχαίου πολιτισμού, που βρίσκονται μοιρασμένα σε μουσεία όλου του κόσμου.

    Τόσο η κυρία Δαμανάκη όσο κι ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θόδωρος Πάγκαλος εξέφρασαν την ικανοποίησή τους που είδαν -όπως είπαν- ολοκληρωμένο το όραμα της Μελίνας Μερκούρη.

    Επίσης, δήλωσαν αισιόδοξοι πως με το νέο Μουσείο η βρετανική κυβέρνηση θα δει θετικά το αίτημα της Αθήνας για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

    Το νέο Μουσείο της Ακροπόλεως αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του στο κοινό στις αρχές του 2009, πιθανότατα τον προσεχή Μάρτιο.

    [23] Υγεία

    Χωρίς να είναι θανατηφόρος η ίδια η νόσος

    "Κοινωνικός θάνατος" η ακράτεια ούρων

    17/9/2008 11:46:00

    Σε "κοινωνικό θάνατο", χωρίς να είναι θανατηφόρος νόσος, μπορεί να οδηγήσει άνδρες και γυναίκες η ακράτεια -η μη ελεγχόμενη απώλεια- ούρων. Κι αυτό γιατί η ακράτεια είναι μια ενοχλητική πάθηση που επηρεάζει την ποιότητα ζωής των πασχόντων, μεταβάλει την κοινωνική και σεξουαλική συμπεριφορά -κυρίως των γυναικών- μπορεί να οδηγήσει σε απομόνωση και να δημιουργήσει σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα. Αυτό τόνισε ο ουρολόγος κ. Χαρίλαος Κατσιφώτης με αφορμή την ενημερωτική καμπάνια της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Ουρολογίας. Στο πλαίσιο αυτό η Ε.Ο.Ε μοίρασε ενημερωτικό υλικό με δυο περιπτερά της σε Αθήνα και Πειραιά. "Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας, αν αναλογιστεί κανείς ότι 32% περίπου των ατόμων ηλικίας 20 μέχρι 60 χρόνων παρουσιάζει κάποιο επεισόδιο ακράτειας και το ποσοστό αυτό αυξάνει περίπου στο 36% στις ηλικίες πάνω από τα 60 χρόνια", πρόσθεσε ο κ Κατσιφώτης.

    Σύμφωνα με τους ουρολόγους ακράτεια ούρων είναι η μη ελεγχόμενη απώλεια ούρων. Η ακράτεια είναι ένα ενοχλητικό σύμπτωμα που επηρεάζει αρνητικά σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής των πασχόντων. Σε πολλές περιπτώσεις μεταβάλει την κοινωνική και σεξουαλική συμπεριφορά κυρίως των γυναικών και μπορεί να τις οδηγήσει σε κοινωνική απομόνωση. Δεν είναι όμως λίγες και οι περιπτώσεις εκείνες που δημιουργεί και σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα στους πάσχοντες.

    Όπως ανέφερε ο κ Κατσιφώτης το πρόβλημα της ακράτειας μπορεί να διαιωνίζεται, γιατί δυστυχώς αποτελεί ταμπού ή θεωρείται πρόβλημα προόδου της ηλικίας και πολλοί άνθρωποι διστάζουν να μιλήσουν έγκαιρα για το πρόβλημα αυτό στον Ουρολόγο τους. Όμως η ακράτεια δεν είναι φυσιολογικό φαινόμενο.

    Η ακράτεια ούρων είναι πιο συχνή με την πάροδο της ηλικίας. Είναι δύο φορές συχνότερη στις γυναίκες από τους άνδρες και επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες που έχουν γεννήσει (κυρίως τις πολύτοκες).

    Υπάρχουν διάφοροι τύποι ακράτειας ούρων που έχουν και διαφορετική θεραπευτική αντιμετώπιση:

    Ακράτεια προσπάθειας

    Η ακράτεια προσπάθειας είναι ο συχνότερος τύπος ακράτειας. Αυτή συμβαίνει όταν μια μικρή ή μεγαλύτερη ποσότητα ούρων, εξέρχεται με διάφορες φυσικές δραστηριότητες (πχ γυμναστική), με το βήχα, φτάρνισμα, γέλιο, ανύψωση βάρους, το χορό, τη σεξουαλική επαφή κλπ.

    Αυτός ο τύπος της ακράτειας είναι συνήθης στις γυναίκες μετά τον τοκετό ή την εμμηνόπαυση.

    Μπορεί να συμβεί και στους άνδρες μετά από προστατεκτομή, ακτινοθεραπεία ή κάθε επέμβαση που μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο σφιγκτήρα της ουρήθρας.

    Επιτακτική ακράτεια

    Η επιτακτική ακράτεια αποτελεί το δεύτερο πιο συχνό τύπο ακράτειας ούρων. Σ αυτό τον τύπο ακράτειας η κύστη συσπάται χωρίς τη θέλησή μας, οδηγώντας σε απώλεια ούρων.

    Επιτακτική ακράτεια μπορεί να συμβεί με κάθε δραστηριότητα, ακόμα και όταν κάθεστε. Άνθρωποι με επιτακτική ακράτεια συνήθως πηγαίνουν συχνά στην τουαλέτα από ξαφνική και έντονη, μη ελεγχόμενη επιθυμία ούρησης, τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας, όσο και κατά τη νύχτα. Μπορεί να επιδεινωθεί με το οινόπνευμα, τον καφέ, το τσάι, διάφορες τροφές κα.

    Αιτίες ακράτειας από προσπάθεια:

    Στις γυναίκες προδιαθεσικά αίτια αποτελούν:

    H εγκυμοσύνη (κυρίως οι πολλές εγκυμοσύνες). Η κάκωση των οργάνων της πυέλου κατά τον τοκετό. Η εξασθένηση των μυών του πυελικού εδάφους με την πάροδο της ηλικίας. Οι ελαττωμένες ορμόνες μετά την εμμηνόπαυση.

    Στους άνδρες:

    Οι θεραπείες για τις παθήσεις του προστάτη (κυρίως ριζική προστατεκτομή για καρκίνο του προστάτη και σπανιότερα η προστατεκτομή για καλοήθη νόσο). Τραυματισμοί της ουρήθρας, που μπορεί να προκαλέσουν βλάβη του σφιγκτήρα.

    Αιτίες επιτακτικής ακράτειας

    Και στα δύο φύλλα, το σύνδρομο υπερλειτουργικής κύστης, οι νευρολογικές παθήσεις και κακώσεις που επηρεάζουν τα νεύρα που ελέγχουν την ούρηση (όπως εγκεφαλικά επεισόδια, νόσος Πάρκινσον, όγκοι εγκεφάλου, κατά πλάκας σκλήρυνση, κακώσεις νωτιαίου μυελού, τραύματα, κ.α), οι φλεγμονές της κύστης ή του ουροποιητικού, λίθοι και όγκοι της ουροδόχου κύστης καθώς και παθήσεις του προστάτη μπορεί να οδηγήσουν σε επιτακτική ακράτεια ούρων.

    Που θα πρέπει να απευθυνθείτε για την αντιμετώπιση του προβλήματος

    Εάν έχετε πρόβλημα ακράτειας ούρων, μη διστάζετε να επισκεφθείτε τον Ουρολόγο σας ο οποίος είναι αρμόδιος και θα σας προτείνει λύσεις για την αντιμετώπισή της.

    Στις εξειδικευμένες εξετάσεις για την αποκάλυψη των αιτίων της ακράτειας, ανήκει και ο ουροδυναμικός έλεγχος, που γίνεται σε ειδικά κέντρα ακράτειας, τα οποία λειτουργούν σε διάφορα νοσοκομεία.

    Θεραπεία της ακράτειας ούρων

    Ακράτεια προσπάθειας

    Η χειρουργική θεραπεία αποτελεί τις περισσότερες φορές τη μέθοδο εκλογής για την ακράτεια προσπάθειας στις γυναίκες με μεγάλα ποσοστά θεραπείας. Σήμερα, οι χειρουργικές τεχνικές έχουν απλοποιηθεί σε σχέση με το παρελθόν και βασίζονται στην τοποθέτηση κολπικών ταινιών, χωρίς τάση.

    Οι ασκήσεις του πυελικού εδάφους, γνωστές και ως ασκήσεις Kegel, αποτελούν τον καλύτερο τρόπο ενίσχυσης των μυών του πυελικού εδάφους και μπορεί να ελέγξουν μικρές απώλειες ούρων.

    Μερικές γυναίκες επωφελούνται και από τη χρήση ορμονών (οιστρογόνων), που βελτιώνουν την ελαστικότητα και την ισχύ των μυών.

    Στους άνδρες, η χειρουργική θεραπεία που βασίζεται κυρίως στην τοποθέτηση τεχνητού σφιγκτήρα, ή στην τοποθέτηση ειδικών ταινιών (σε ελαφρύτερες μορφές ακράτειας), αποτελεί σημαντική λύση σε περίπτωση καταστροφής ή πλήρους ανεπάρκειας του φυσικού σφιγκτήρα της ουρήθρας.

    Επιτακτική ακράτεια

    Για την αντιμετώπιση της επιτακτικής ακράτειας υπάρχουν αρκετά φάρμακα, τα οποία σε συνδυασμό με ασκήσεις "επανεκπαίδευσης" της κύστης μπορεί να έχουν πολύ καλά αποτελέσματα. Τα φάρμακα όμως μερικές φορές παρουσιάζουν ανεπιθύμητες ενέργειες, έτσι είναι σκόπιμο να απευθύνεστε στον Ουρολόγο σας ώστε να σας υποδείξει τα πιο κατάλληλα.

    Η χειρουργική μπορεί να αποτελέσει και αυτή λύση στο πρόβλημα της επιτακτικής ακράτειας, μόνο στις περιπτώσεις που οι πάσχοντες δεν ανταποκρίνονται σε ποιο απλούς τρόπους αντιμετώπισης (συντηρητικές θεραπείες) και αφορά μικρό ποσοστό ασθενών.

    Δε θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας, ότι μερικές φορές, πίσω από την ακράτεια μπορεί να κρύβονται και σημαντικά προβλήματα (πχ. όγκοι της ουροδόχου κύστης) που χρειάζονται άμεση αντιμετώπιση.

    Συμπέρασμα

    Η ακράτεια των ούρων, αποτελεί ένα συχνό και πολλές φορές ενοχλητικό πρόβλημα σε άνδρες και γυναίκες. Αν και επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους, πολλοί διστάζουν να μιλήσουν γι αυτό στον Ουρολόγο τους.

    Έχει πολλές πιθανές αιτίες, μερικές από τις οποίες είναι σχετικά απλές και εύκολα ελεγχόμενες, ενώ άλλες είναι περισσότερο περίπλοκες και χρειάζονται αντιμετώπιση σε "κέντρα ακράτειας" Έτσι, για τη σωστή θεραπεία της ακράτειας των ούρων, είναι απαραίτητη η ακριβής διάγνωσή της.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 17 September 2008 - 16:50:26 UTC