Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-09-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ελαφρά ανάκαμψη
  • [02] Αναμένεται η έγκριση
  • [03] Κίνα: Αυξήθηκαν τα άρρωστα μωρά
  • [04] Ανάκληση των συμβολαίων
  • [05] Οριστικό τέλος για τις αιμορροΐδες
  • [06] "Έξυπνα" θρανία
  • [07] Στο συνέδριο για τα λιμάνια ο ΥΕΝ
  • [08] "Φρένο" σε ΟΣΕ και Προαστιακό
  • [09] Ισραήλ: Εκλογές για το νέο ηγέτη του Καντίμα
  • [10] Βρετανία:Πωλείται το Γκάτγουικ
  • [11] Βολιβία: Συμφωνία Μοράλες-Κυβερνητών
  • [12] Στόχος διπλής επίθεσης η αμερικανική πρεσβεία της Υεμένης
  • [13] Αυστραλία: Πάνω από 1.500 θάνατοι στα νοσοκομεία λόγω συνωστισμού
  • [14] Απελευθερώθηκαν οι Γάλλοι όμηροι των πειρατών
  • [15] Επτά τόνοι κοκαΐνης σε αυτοσχέδιο υποβρύχιο
  • [16] 11 νεκροί σε συγκρούσεις γειτονικά της Τσετσενίας
  • [17] Λάρισα: Ομιλία Κ. Σημίτη για την οικονομία
  • [18] Νέες επιθέσεις στο Νίγηρα
  • [19] Μια νίκη και μία ήττα οι ομάδες μας στην Ευρώπη

    [01] Οικονομία

    Ισχυρές ανοδικές τάσεις για το πετρέλαιο

    Ελαφρά ανάκαμψη

    17/9/2008 8:52:00 (Τελευταία ενημέρωση: 17/9/2008 10:42:48)

    Με αναδίπλωση ξεκίνησαν οι συναλλαγές στο Χρηματιστήριο του Τόκιο, όπου ο δείκτης Nikkei κινείται ανοδικά κατά 1,21% -ακολουθώντας την τάση ανάκαμψης στη Wall Street- όπου μια άνοδος 1,30% διαδέχτηκε το αρνητικό κλίμα. Ανοδικά άνοιξαν σήμερα και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - σε Παρίσι, Φρανκφούρτη και Λονδίνο, τα οποία χτες είχαν κλείσει με απώλειες έως 3% και με πτώση 10% το Χρηματιστήριο της Μόσχας, όπου ο πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν έσπασε να τονίσει ότι η ρωσική οικονομία έχει τη σταθερότητα να ξεπεράσει τις συνέπειες της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής θύελλας. Στις ΗΠΑ, μετά την πτώχευση της Lehman Brothers και τους φόβους για κατάρρευση του κολοσσού των ασφαλειών AIG, η Κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα, η FED, ανακοινώσε πριν λίγες ώρες τη χορήγηση δάνειου 85 δισ. δολαρίων για να σωθεί η εταιρεία, ενώ αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο στο 2%. Την ίδια ώρα ισχυρές ανοδικές τάσεις καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ασία μετά την μεγάλη υποχώρηση των τελευταίων ημερών λόγω των φόβων για τις αρνητικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία από την τραπεζική κρίση στην Αμερική. Στις πρωινές συναλλαγές, η τιμή του ελαφρού αργού για συμβόλαια παράδοσης Οκτωβρίου κατέγραφε άνοδο κατά 2,85 δολάρια στα 94,00 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή του Μπρεντ κατέγραφε επίσης άνοδο κατά 3,33 δολάρια στα 92,55 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή του αργού έκλεισε χθες στη Νέα Υόρκη στα 91,15 δολάρια αφού υποχώρησε κατά 4,56 δολάρια από το κλείσιμο της Παρασκευής. Οι ασιατικές αγορές άνοιξαν σήμερα με άνοδο επιβεβαιώνοντας την αναστροφή της πορείας που ξεκίνησε χθες από τη Wall Street μετά την ανακοίνωση του σχεδίου σωτηρίας της ασφαλιστικής AIG από την αμερικανική Κυβέρνηση, ενώ στο 1,40 δολάρια διαμορφώθηκε η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου.

    [02] Οικονομία

    Οι εξελίξεις στην Ολυμπιακή

    Αναμένεται η έγκριση

    17/9/2008 9:21:00 (Τελευταία ενημέρωση: 17/9/2008 10:59:41)

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Συνεδριάζει στις 11 το πρωί η Κυβερνητική Επιτροπή, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, για το θέμα της Ολυμπιακής, ενώ εντός της ημέρας αναμένεται η ανακοίνωση από την Κομισιόν για την έγκριση του σχεδίου που υπέβαλε το υπουργείο Μεταφορών για την εταιρεία. Το σχέδιο που θα ανακοινώσει ο υπουργός Μεταφορών προβλέπει "λουκέτο" στην εταιρεία των Ολυμπιακών Αερογραμμών και αντικατάστασή της από μία νέα απαλλαγμένη χρεών εταιρεία, την Pantheon, που θα πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί μέσω διαγωνισμού μέχρι την άνοιξη του 2009. Το σχέδιο προβλέπει ότι ο ιδιώτης επενδυτής που θα αναλάβει τη νέα εταιρεία, πρέπει να διατηρήσει το όνομα, το σήμα, αλλά και τα δρομολόγια στις άγονες γραμμές. Όσον αφορά στο προσωπικό, θα παραμείνει το αναγκαίο και προβλέπονται διαδικασίες εθελουσίας εξόδου ή μετατάξεων σε άλλες ΔΕΚΟ του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Λόγω των εξελίξεων, έχει συγκληθεί για σήμερα έκτακτο συνέδριο της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στην ΟΑ. Ο Κωστής Χατζηδάκης επανέλαβε πάντως ότι οι εργαζόμενοι, οι οποίοι αντιδρούν έντονα στα σχέδια και τις ιδιωτικοποιήσεις της εταιρείας, δεν έχουν λόγο να ανησυχούν.

    [03] Κόσμος

    Από το μολυσμένο γάλα

    Κίνα: Αυξήθηκαν τα άρρωστα μωρά

    17/9/2008 9:24:00

    Αυξήθηκε ο αριθμός των βρεφών τα οποία αρρώστησαν εξαιτίας της κατάποσης σκόνης γάλακτος επιμολυσμένης με τοξική μελαμίνη, φτάνοντας στα 6.244, όπως ανακοίνωσαν σήμερα Τετάρτη οι κινεζικές Αρχές. Ο αριθμός των βρεφών που διαγνώσθηκε ότι πάσχουν από "οξεία νεφρική ανεπάρκεια" εξαιτίας του γάλακτος αυξήθηκε σε 158, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Υγείας της χώρας, Τσεν Σου. Τρία βρέφη έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους από πέτρα στους νεφρούς, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει επισήμως γνωστά. Η Κίνα είναι ανάστατη από μια σειρά σκανδάλων σχετικά με τρόφιμα και άλλα προϊόντα που αποδείχθηκαν μολυσμένα τα τελευταία χρόνια. Το 2004, τουλάχιστον 13 βρέφη είχαν χάσει τη ζωή τους μετά την κατάποση ενός γάλακτος σε σκόνη το οποίο ήταν νοθευμένο και δεν είχε καμιά διατροφική αξία. Χθες Τρίτη, η κινεζική τηλεόραση μετέδωσε ότι μελαμίνη βρέθηκε σε 69 μάρκες γάλακτος που παράγουν 22 εταιρίες. Χιλιάδες μητέρες από την Κίνα συνέρευσαν στο Χονγκ Κονγκ για να αγοράσουν γάλα σε σκόνη που παράγεται στο εξωτερικό, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας South China Morning Post.

    Στα φαρμακεία και στα σούπερ μάρκετ κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής που συνδέει το Χονγκ Κονγκ με την κινεζική πόλη Σένσεν σημειώθηκαν μαζικές "αγορές πανικού" γάλακτος σε σκόνη που έχει παραχθεί στο εξωτερικό, σύμφωνα με την Ποστ. Η εφημερίδα, επικαλούμενη τον Λάου Όι-κουόκ, πρόεδρο του επιμελητηρίου φαρμακείων της πρώην βρετανικής αποικίας, ανέφερε ότι οι μητέρες από την ηπειρωτική Κίνα έχουν δικαίωμα πλέον να αγοράζουν "τρεις κονσέρβες από κάθε φαρμακείο το ανώτερο", ώστε να μην εξαντληθούν οι διατιθέμενες ποσότητες.

    [04] Πολιτική

    Θα ζητήσει η νομαρχία Ανατολικής Αττικής

    Ανάκληση των συμβολαίων

    17/9/2008 10:14:00

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Την άμεση ανάκληση των συμβολαίων με τα οποία εκχωρήθηκαν στη Μονή Βατοπεδίου εκτάσεις του Δημοσίου στο Γραμματικό, το Λαύριο και το Ολυμπιακό Χωριό θα ζητήσει με αγωγή της η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής. Όπως ανακοίνωσε χθες κατά τη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ανατολικής Αττικής, ο νομάρχης Λεωνίδας Κουρής, η έρευνα της Νομαρχίας για τις ανταλλαγές στις περιοχές Γραμματικό, Λαύριο και Ολυμπιακό χωριό συνεχίζονται, αφού μέχρι σήμερα, αν και έχουν ζητηθεί, δεν έχουν σταλεί στη Νομαρχία η κοινή υπουργική απόφαση, τα συμβόλαια των ανταλλαγών, καθώς και η απάντηση της ΚΕΔ για το αν υπάρχουν ακίνητα και σε άλλη περιοχή της Ανατολικής Αττικής. Εν τω μεταξύ, ο υφυπουργός Οικονομίας Νίκος Λέγκας, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Φώτη Κουβέλη, δήλωσε πως η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του Δημοσίου. Το αίτημα για κατάθεση του φακέλου της υπόθεσης στη Βουλή επανέφερε το ΠΑΣΟΚ. Νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι πρέπει να αποκαλυφθεί πλήρως η αλήθεια για να αποκατασταθεί το κύρος των θεσμών, η κυβέρνηση δεν έχει να φοβηθεί τίποτα και προχωρά.

    [05] Υγεία

    Οριστικό τέλος για τις αιμορροΐδες

    17/9/2008 11:32:00

    Οριστικό και ευχάριστο τέλος στο πρόβλημα με τις αιμορροΐδες που αντιμετωπίζουν πάνω από πέντε εκατομμύρια Έλληνες προσφέρει η νέα ελάχιστα τραυματική χειρουργική θεραπεία με την επωνυμία THD (Transanal Hemorrhoidal Dearterialization). Κι αυτό γιατί είναι αναίμακτη, ελάχιστα τραυματική, δεν εμφανίζει επιπλοκές, η επέμβαση δεν διαρκεί πάνω από μία ώρα και μέσα σε μία ημέρα ο πάσχων επιστρέφει στις καθημερινές του δραστηριότητες. Τα ευχάριστα νέα αφορούν σχεδόν τους μισούς Έλληνες καθώς υπολογίζεται ότι η αιμορροϊδική νόσος ταλαιπωρεί το 50-80% του ενήλικου πληθυσμού της χώρας. Οι άνθρωποι αυτοί είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα παρουσιάσουν κάποιο πρόβλημα με τις αιμορροΐδες τους τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους.

    "Η νέα ελάχιστα τραυματική χειρουργική θεραπεία για την αντιμετώπιση των αιμορροΐδων THD (Transanal Hemorrhoidal Dearterialization) υπόσχεται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα χωρίς τις δυνητικές επιπλοκές των άλλων παλαιότερων μεθόδων" δήλωσε ο κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, Διευθυντής της Γενικής, Λαπαροσκοπικής και Ρομποτικής Χειρουργικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, όπου εφαρμόζεται η μέθοδος.

    Όπως εξήγησε ο κ Κωνσταντινίδης η νέα χειρουργική μέθοδος εκμεταλλεύεται την τεχνολογία Doppler για την ανίχνευση και απολίνωση των αιμορροϊδικών αγγείων με απόλυτη ασφάλεια και μεγάλη ακρίβεια ( επιφανειακές ραφές &lt; 6.5mm). Η μέθοδος είναι ελάχιστα τραυματική (μηδαμινή αιμορραγία και τραύμα), δεν απαιτεί εκτομή των παθολογικών ιστών, χαρακτηρίζεται από ταχεία ανάρρωση και ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο. Η διατήρηση του περιπρωκτικού ιστού επιτρέπει τη φυσιολογική μετεγχειρητική λειτουργία του πρωκτού.

    Απαιτεί μόνο μια ημέρα νοσηλεία

    Στις περισσότερες περιπτώσεις το THD χρησιμοποιείται σε επίπεδο χειρουργείου μιας μέρας, ενώ ο ασθενής μπορεί να πάει στο σπίτι μερικές ώρες αργότερα και να επιστρέψει στις φυσιολογικές δραστηριότητές του μέσα σε 24-48 ώρες.

    Η νέα μέθοδος εφαρμόζεται, όπως αναφέραμε και στην Ελλάδα από τον κ.Κωνσταντινίδη με άριστα αποτελέσματα μετά από την έγκρισή της από το FDA και μετά από πλήρη ενημέρωση και εκπαίδευση της χειρουργικής ομάδας του στο κέντρο αναφοράς Universitat Cattolica Sacro Cuore στην Policlinico Universitario "Agostino Gemelli" στην Ιταλία, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Dr Carlo Ratto.

    "Τα αποτελέσματα της μεθόδου είναι εντυπωσιακά", συμπλήρωσε ο κ. Κωνσταντινίδης. "Η διαπρωκτική απολίνωση των αιμορροϊδικών αγγείων και αιμορροϊδοπηξία THD είναι μέθοδος που απαλλάσσει τον ασθενή από τα προβλήματα των αιμορροΐδων χωρίς εκτομές και χωρίς τις επιπλοκές των κλασσικών μεθόδων, ενώ παράλληλα εξαλείφει το μεγάλο πρόβλημα της πρόπτωσης των αιμορροϊδικών όζων. Η ελάχιστη κάκωση της περιοχής, η αναίμακτη διαδικασία και ο μικρός μετεγχειρητικός πόνος, όπως εξάλλου έχει δειχθεί και σε μελέτες παγκοσμίως, καθιστούν το THD αποτελεσματική και ασφαλή μέθοδο αντιμετώπισης της αιμορροϊδοπάθειας".

    Το Ιατρικό Αθηνών παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις στον τομέα της υγείας, υποδέχεται σύντομα το νέο μοντέλο THD-slide, που θα προσφέρει ακόμα ευκολότερη χρήση στην ταυτόχρονη αντιμετώπιση της πρόπτωσης από τους χειρουργούς, με το ίδιο καλό αποτέλεσμα για τον ασθενή. Η κυκλοφορία του THD-slide θα ανακοινωθεί παγκοσμίως για πρώτη φορά τις επόμενες ήμερες στη Γαλλία.

    [06] Τεχνολογία

    Τάξη ... διαδραστική και διαδικτυωμένη

    "Έξυπνα" θρανία

    17/9/2008 11:18:00 (Τελευταία ενημέρωση: 17/9/2008 11:28:26)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Οι εξελίξεις στην αξιοποίηση της υψηλής τεχνολογίας στην εκπαίδευση "τρέχουν" διεθνώς και η ύπαρξη κομπιούτερ στα σχολεία δεν θεωρείται πια πρωτοποριακή. Το επόμενο κύμα υψηλής τεχνολογίας στις σχολικές τάξεις θα αφορά τα θρανία, που θα μετατραπούν σε "έξυπνα" και θα θυμίζουν επιστημονική φαντασία.

    Η πρώτη αληθινά διαδραστική και διαδικτυωμένη τάξη στον κόσμο δημιουργήθηκε από ερευνητές του βρετανικού πανεπιστημίου Durham. Στον πυρήνα της βρίσκεται μια νέα γενιά διαδραστικών θρανίων (interactive), τα οποία μοιάζουν και λειτουργούν με μια μεγαλύτερη εκδοχή του iPhone της Apple. Η όλη λύση της ολοκλήρωσης των νέων τεχνολογιών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών στην τάξη ονομάζεται SynergyNet, για να τονίζει τη συνέργια και συνεργασία που αναπτύσσεται μεταξύ μαθητών και καθηγητών, μαθητών μεταξύ τους, καθώς και με τον έξω κόσμο (μέσω του Ίντερνετ).

    Χρησιμοποιώντας νέο ειδικά σχεδιασμένο λογισμικό και οπτικά συστήματα που μπορούν να δουν το υπέρυθρο φως, τα "έξυπνα" θρανία αναγνωρίζουν πολλαπλά αγγίγματα των μαθητών στην ενσωματωμένη οθόνη-επιφάνειά τους. Τα θρανία επιπλέον είναι διασυνδεμένα μεταξύ τους, καθώς και με ένα κεντρικό "έξυπνο" πίνακα, προσφέροντας έτσι νέες δυνατότητες για εκπαίδευση, δημιουργικότητα και συνεργασία.

    Αρκετοί μαθητές μπορούν να συνεργάζονται πάνω στο ίδιο θρανίο, καθώς αυτό επιτρέπει την πολλαπλή επαφή-εντολή από πολλούς χρήστες, είτε με τη χρήση του χεριού είτε μιας ηλεκτρονικής πένας. Επιπλέον, το "έξυπνο" θεωρείται ότι θα ενθαρρύνει τη συμμετοχή στη σχολική εργασία των πιο παθητικών, αδρανών ή προβληματικών μαθητών.

    Το όραμα της ερευνητικής ομάδας είναι σε δέκα χρόνια κάθε θρανίο στα βρετανικά σχολεία να είναι "έξυπνο". Αφού το λογισμικό δοκιμαστεί σε σπουδαστές όλων των ηλικιών (από δημοτικό μέχρι πανεπιστήμιο) την επόμενη τετραετία, θα είναι δωρεάν διαθέσιμο στα σχολεία ως προϊόν ελεύθερης πρόσβασης στον πηγαίο κώδικά του (open source code).

    [07] Οικονομία

    Στο συνέδριο για τα λιμάνια ο ΥΕΝ

    17/9/2008 11:01:00

    Στην ιδιαίτερη σημασία των λιμανιών για τις μεταφορές και την οικονομική ανάπτυξη αναφέρθηκε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Αναστάσης Παπαληγούρας κηρύσσοντας την έναρξη του συνεδρίου που εξετάζει το ρολό των λιμανιών ως κόμβο μεταξύ χερσαίων και θαλασσίων μεταφορών. Ο Υπουργός τόνισε μεταξύ άλλων ότι τα λιμάνια αποτελούν κόμβους ανάπτυξης του θαλάσσιου εμπορίου αλλά και οικονομικής ευμάρειας για τους κατοίκους των νησιών. Επίσης λειτουργούν ως θαλάσσιοι διάδρομοι οι οποίοι προωθούν τη συνεργασία μεταξύ των χώρων, γι αυτό και το ΥΕΝ δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάπτυξη των λιμανιών και εν γένει των λιμενικών υποδομών. Το συνέδριο οργανώνεται από την οικονομική επιτροπή του ΟΗΕ και του ΥΕΝ και συμμετέχουν σ αυτό εκπρόσωποι από 56 χώρες.

    [08] Κοινωνία

    "Φρένο" σε ΟΣΕ και Προαστιακό

    17/9/2008 10:49:00

    Ακινητοποιούνται σήμερα οι συρμοί του ΟΣΕ και του Προαστιακού Σιδηροδρόμου, λόγω της 24ωρης απεργίας των εργαζομένων. Δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια του Μετρό από Δουκίσσης Πλακεντίας μέχρι Αεροδρόμιο, ενώ 4ωρη στάση εργασίας 12-4 έχουν εξαγγείλει γι αέριο οι εργαζόμενοι στο Μετρό. Ολιγόλεπτες διακοπές της κυκλοφορίας των οχημάτων θα γίνονται στα δύο ρεύματα της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου, από τις 8 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι λόγω των εργασιών συντήρησης.

    [09] Μ. Ανατολή

    Ισραήλ: Εκλογές για το νέο ηγέτη του Καντίμα

    17/9/2008 10:31:00

    Σχεδόν 74.000 μέλη του κυβερνώντος κόμματος Καντίμα προσέρχονται σήμερα στις κάλπες για να εκλέξουν τον νέο ηγέτη του κόμματος, με επικρατέστερους την Τζίπι Λίβνι και τον Σαούλ Μοφάζ, με την ελπίδα ο νικητής να αποσπάσει μεγάλο ποσοστό ψήφων, ώστε να αποφευχθεί ένας δεύτερος γύρος ψηφοφορίας. Η ψηφοφορία ξείνησε στις 10.00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος) και θα ολοκληρωθεί 12 ώρες αργότερα, με τα αρχικά αποτελέσματα να αναμένονται γύρω στα μεσάνυχτα και τα τελικά τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης. Τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης του Ισραήλ, ωστόσο, θα μεταδώσουν τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων εξόδου μόλις ολοκληρωθεί η ψηφοφορία. Η 50χρονη Λίβνι, μητέρα δύο παιδιών, Υπουργός Εξωτερικών της Κυβέρνησης Ολμερτ προβλέπεται σύμφωνα με τις σφυγμομετρήσεις ότι θα επικρατήσει εύκολα. Από την πλευρά του και ο Μοφάζ, Υπουργός Μεταφορών, είναι πεπεισμένος ότι θα αναδειχθεί νικητής. Οι άλλοι δύο υποψήφιοι είναι ο υπουργός Δημόσιας Ασφαλείας Αβί Ντίτσερ και ο υπουργός Εσωτερικών Μέιρ Σιτρίτ. Οι υποψήφιοι αυτοί αναμένεται να συγκεντρώσουν σχεδόν 6% ο καθένας, παρότι ευελπιστούν να κερδίσουν αρκετή υποστήριξη ώστε κανείς υποψήφιος να μην αποσπάσει το 40% των ψήφων και συνεπώς να οδηγηθεί το κόμμα σε δεύτερο κύκλο ψηφοφορίας.

    Ο υποψήφιος που θα αναδειχθεί νικητής θα αντικαταστήσει τον ηγέτη του Καντίμα και πρωθυπουργό Εχούντ Ολμερτ, ο οποίος ανακοίνωσε τον Ιούλιο ότι αποχωρεί από την ηγεσία του κόμματος και κατόπιν από την πρωθυπουργία λόγω των ερευνών που διεξάγονται σε βάρος του για την εμπλοκή του σε υποθέσεις διαφθοράς.

    Ο νέος ηγέτης του Καντίμα θα προσπαθήσει να σχηματίσει νέο κυβερνητικό συνασπισμό. Αν δεν το επιτύχει, θα διεξαχθούν πρόωρες εκλογές στο Ισραήλ έως τον Μάρτιο του 2009, ένα χρόνο πριν από τις προγραμματισμένες.

    [10] Οικονομία

    Βρετανία:Πωλείται το Γκάτγουικ

    17/9/2008 10:09:00

    Η εταιρία BAA που διαχειρίζεται επτά αεροδρόμια στην Βρετανία ανακοίνωσε πως θα πουλήσει το αεροδρόμιο του Γκάτγουικ. "Αποφασίσαμε να αρχίσουμε αμέσως την διαδικασία πώλησης του αεροδρομίου του Γκάτγουικ", δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της εταιρίας Κόλιν Μάθιους σε δημοσιογράφους στο Τορόντο. Πηγές από τον τομέα των αερομεταφορών εκτιμούν πως το Γκάτγουικ, ένα από τα πλέον πολυσύχναστα αεροδρόμια της Ευρώπης, θα μπορούσε να πουληθεί έναντι τριών δισεκατομμυρίων στερλινών. Η κίνηση αυτή γίνεται μετά την απόφαση της Βρετανικής Επιτροπής Ανταγωνισμού ότι η BAA πρέπει να προβεί σε πώληση δύο εκ των τριών αεροδρομίων Χίθροου, Γκάτγουικ και Στάνστεντ, ενώ παράλληλα επισημαίνει ότι η εταιρεία δεν θα πρέπει να συνεχίσει να έχει στην ιδιοκτησία της αεροδρόμια στη Γλασκόβη και το Εδιμβούργο. Η ίδια η ΒΑΑ, ανακοίνωσε ότι δεν προτίθεται να πωλήσει το αεροδρόμιο του Χίθροου, λέγοντας ότι η πώληση μεγάλων αεροδρομίων θα ήταν αντιπαραγωγική. Επίσης ανέφερε πως θέλει να διατηρήσει το αεροδρόμιο του Στάνστεντ, γιατί αν το συγκεκριμένο αεροδρόμιο αλλάξει ιδιοκτησία δεν θα μπορέσουν να ολοκληρωθούν τα έργα επέκτασής του.

    [11] Κόσμος

    Βολιβία: Συμφωνία Μοράλες-Κυβερνητών

    17/9/2008 10:02:00

    Ο Πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες κι οι κυβερνήτες που ηγούνται της βίαιης εξέγερσης στις πλούσιες επαρχίες της χώρας εναντίον των σοσιαλιστικού χαρακτήρα μεταρρυθμίσεων που προωθεί συμφώνησαν χθες Τρίτη όσον αφορά την έναρξη διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό της κρίσης. Οι πέντε Κυβερνήτες δεσμεύτηκαν να άρουν τις καταλήψεις δημοσίων κτηρίων, μετά τις βίαιες διαδηλώσεις οι οποίες στοίχισαν τουλάχιστον 17 ανθρώπων την περασμένη εβδομάδα. Ο Μοράλες υποσχέθηκε ότι θα συζητήσει τις αξιώσεις τους για την παραχώρηση μεγαλύτερης αυτονομίας και της εκχώρησης μεγαλύτερου μεριδίου των εσόδων που εισρέουν στη χώρα από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου στο έδαφος των επαρχιών. "Αποφασίσαμε να υπογράψουμε αυτή τη συμφωνία για να επιστρέψει η ειρήνη", δήλωσε ο κυβερνήτης της Σάντα Κρους, Ρούμπεν Κόστας. Η διαπραγμάτευση θα αρχίσει την Πέμπτη. Ο ένας από τους Κυβερνήτες έχει συλληφθεί καθώς οι αρχές του επιρρίπτουν την ευθύνη για τη σφαγή χωρικών που τάσσονταν υπέρ του πρώτου ιθαγενούς Προέδρου στην ιστορία της λατινοαμερικανικής χώρας.

    [12] Κόσμος

    Δάκτυλος της Αλ Κάιντα;

    Στόχος διπλής επίθεσης η αμερικανική πρεσβεία της Υεμένης

    17/9/2008 10:02:00 (Τελευταία ενημέρωση: 17/9/2008 11:27:43)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά εξερράγη σήμερα μπροστά από την καλά φρουρούμενη αμερικανική πρεσβεία στη Σαναά, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al-Arabiya, επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες, οι οποίοι δήλωσαν ότι την έκρηξη ακολούθησαν πυροβολισμοί. Η αστυνομία απέκλεισε την περιοχή.

    Αυτόπτης μάρτυρας έκανε λόγο για δύο έως τέσσερις ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από ενόπλους εναντίον της πρεσβείας, ενώ ανέφερε ότι υπάρχουν πολλά θύματα μεταξύ της αστυνομικής δύναμης που φρουρεί την πρεσβεία. Η αμερικανική πρεσβεία στη Σαναά αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για την επίθεση.

    Η Υεμένη είναι τόπος καταγωγής της οικογένειας του Οσάμα μπιν Λάντεν. Στη διάρκεια του χρόνου η χώρα δέχτηκε πολλές επιθέσεις της αλ Κάιντα, μεταξύ των οποίων μια εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας, μια κοντά στην διπλωματική αποστολή της Ιταλίας και άλλες που είχαν ως στόχους δυτικούς τουρίστες. Οργάνωση, η οποία συνδέεται με την αλ Κάιντα, ανέλαβε τον περασμένο Μάρτιο την ευθύνη για την επίθεση με όλμο, η οποία είχε ως στόχο την αμερικανική πρεσβεία στη Σανάα, αλλά απέτυχε τραυματίζοντας 13 μαθήτριες σε γειτονικό σχολείο.

    Η κυβέρνηση της Υεμένης συντάχθηκε με τις ΗΠΑ στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας που ακολούθησε τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

    [13] Κόσμος

    Αυστραλία: Πάνω από 1.500 θάνατοι στα νοσοκομεία λόγω συνωστισμού

    17/9/2008 9:55:00

    Πάνω από 1.500 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο στα αυστραλιανά νοσοκομεία, λόγω έλλειψης κρεβατιών αποκαλύπτει έρευνα του Αυστραλο-ασιατικού Κολλεγίου Εκτάκτων Περιστατικών. Σύμφωνα με την έκθεση, που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια ιατρικού συνεδρίου που έγινε στη Μελβούρνη την Παρασκευή, ασθενείς που μεταφέρονται στα τμήματα εκτάκτων περιστατικών των νοσοκομείων με μικρές επιπλοκές στην υγεία τους, πεθαίνουν λόγω έλλειψης κρεβατιών. Ηλικιωμένοι, άτομα με ψυχασθένειες και άτομα που μεταφέρονται τις βραδινές ώρες διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Οι άνθρωποι αυτοί θα ζούσαν σήμερα, αναφέρθηκε στο συνέδριο, αν είχαν δεχθεί τη σωστή θεραπεία εγκαίρως και δεν περίμεναν επί ώρες σ έναν πάγκο του τμήματος εκτάκτων περιστατικών μέχρι να βρεθεί κρεβάτι στο νοσοκομείο. Ο καθηγητής κ. Ντριού Ρίτσαρντσον, που είναι και ο συγγραφέας της έκθεσης, ανέφερε ότι μία ματιά στις 10 το πρωί της 1ης Σεπτεμβρίου, στα 20 τμήματα εκτάκτων περιστατικών της Βικτώριας έδειξε ότι πάνω από 200 ασθενείς περίμεναν για πάνω από οκτώ ώρες στα έκτακτα περιστατικά για ένα κρεβάτι νοσοκομείου. Την ίδια στιγμή που από το 2002 -2007 ο αριθμός των κρεβατιών στα νοσοκομεία της χώρας παρέμεινε ο ίδιος, τα έκτακτα περιστατικά αυξήθηκαν κατά 38%.

    Ο κ. Ρίτσαρντσον αποκάλυψε ότι, ακόμα και οι ασθενείς που μεταφέρονται στα τμήματα περιστατικών με μικροπροβλήματα διατρέχουν κίνδυνο της τάξης του 70%, να πεθάνουν λόγω του χάους που επικρατεί στα τμήματα αυτά.

    [14] Κόσμος

    "Σταυροφορία" Σαρκοζί κατά της πειρατείας

    Απελευθερώθηκαν οι Γάλλοι όμηροι των πειρατών

    17/9/2008 9:49:00

    Πηγή: ΑΠΕ, AFP

    Γάλλοι κομάντος απελευθέρωσαν ένα ζευγάρι που βρισκόταν σε πλοίο το οποίο είχαν καταλάβει Σομαλοί πειρατές, στην δεύτερη παρόμοια επιχείρηση εφέτος, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί κάλεσε χθες, Τρίτη, να υπάρξει διεθνείς κινητοποίηση εναντίον της πειρατείας.

    Οι περίπου 30 Γάλλοι των ειδικών δυνάμεων σκότωσαν τον έναν πειρατή και αιχμαλώτισαν άλλους έξι σε μια επιχείρηση που διήρκεσε λιγότερα από 10 λεπτά και οδήγησε στην απελευθέρωση των Ζαν Υβ Ντενάλ και της συζύγου του Μπερναντέτ, αμφοτέρων 60 ετών, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Γάλλος πρόεδρος.

    Τους κομάντος υποστήριζε ένα Γαλλικό πολεμικό στα διεθνή ύδατα. Οι έξι αιχμάλωτοι επρόκειτο να μεταφερθούν στη Γαλλία, όπου ήδη κρατούνται ακόμα έξι Σομαλοί οι οποίοι είχαν συλληφθεί σε παρόμοια επιχείρηση τον Απρίλιο.

    Ο Ν. Σαρκοζί χαρακτήρισε την επιχείρηση ως "προειδοποίηση" προς τους πειρατές οι οποίοι λυμαίνονται τα σομαλικά χωρικά ύδατα, που χαρακτηρίζονται ως τα πιο επικίνδυνα στον κόσμο για τα εμπορικά σκάφη, τα αλιευτικά και τα σκάφη αναψυχής.

    Οι πειρατές είχαν καταλάβει το γιότ Carre dAs και το ζευγάρι που επέβαινε σε αυτό στις 2 Σεπτεμβρίου, και αξίωναν λύτρα πλέον του 1 εκατομμυρίου δολαρίων και την απελευθέρωση των έξι συμπατριωτών τους.

    Η επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων, την οποία διέταξε ο Σαρκοζί αργά την Δευτέρα, διεξήχθη υπό την πίεση νέας ανακοίνωσης από αξιωματούχους ότι βαριά οπλισμένοι πειρατές κατέλαβαν δεξαμενόπλοιο υπό σημαία Χονγκ Κονγκ, που μετέφερε χημικά στον Κόλπο του Άντεν και κρατούν ως ομήρους τα 22 μέλη του πληρώματός του.

    [15] Κόσμος

    Επτά τόνοι κοκαΐνης σε αυτοσχέδιο υποβρύχιο

    17/9/2008 9:37:00

    Ένα αυτοσχέδιο υποβρύχιο, εξοπλισμένο με εξελιγμένο εξοπλισμό πλοήγησης, στα αμπάρια του οποίου ανακαλύφθηκαν επτά τόνοι κοκαΐνης, αξίας 187 εκατ. δολαρίων, αναχαίτισε χθες Τρίτη η ακτοφυλακή των ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές της Κόστα Ρίκα. Σύμφωνα με το ανακοινωθέν, η δύσκολη νυκτερινή επιχείρηση σημειώθηκε το Σαββατοκύριακο και απέβη στις συλλήψεις 4 Κολομβιανών λαθρεμπόρων ναρκωτικών που επέβαιναν στο σκάφος, που έχει μήκος 18 μέτρων και είναι κατασκευασμένο από ατσάλι και φάιμπεργκλας. "Το σκάφος είχε καταδυθεί εν μέρει, αλλά δεν μπορεί να το χαρακτηρίσει κανείς προχειροφτιαγμένο. Οι λαθρέμποροι ναρκωτικών δεν είναι ερασιτέχνες", δήλωσε ο Χοσέ Παστόρ, εκπρόσωπος του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς. Αρκετά αυτοσχέδια υποβρύχια που μετέφεραν ναρκωτικά έχουν αναχαιτιστεί τους τελευταίους μήνες στις θάλασσες της Λατινικής Αμερικής. Τον Ιούλιο οι αρχές του Μεξικού είχαν καταλάβει ένα παρόμοιο σκάφος που μετέφερε 200 πακέτα κοκαΐνης. Το σκάφος ήταν ικανό να ταξιδέψει από τη Λατινική Αμερική έως τα παράλια των Ηνωμένων Πολιτειών χωρίς να κάνει στάση για ανεφοδιασμό σε καύσιμα ή προμήθειες, σύμφωνα με την αμερικανική ακτοφυλακή, που ανέφερε ότι το σκάφος εντοπίστηκε από αέρος.

    [16] Κόσμος

    11 νεκροί σε συγκρούσεις γειτονικά της Τσετσενίας

    17/9/2008 9:06:00

    Πηγή: ΑΠΕ

    Δέκα αντάρτες κι ένας αστυνομικός σκοτώθηκαν σήμερα, Τετάρτη, σε επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας στο Νταγκεστάν, ρωσική αυτόνομη περιφέρεια του Καυκάσου που γειτνιάζει με την Τσετσενία, μετέδωσε το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax. Σύμφωνα με αξιωματούχο των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας που επικαλέστηκε το Ιντερφάξ, η επιχείρηση, που εξελίχθηκε λίγη ώρα μετά τα μεσάνυκτα στην περιοχή Σουλεϊμάν Στάλσκι, στο νότιο τμήμα της περιφέρειας, ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες. Άλλος αξιωματούχος της αστυνομίας που επικαλέστηκε το ίδιο πρακτορείο δήλωσε ότι στην επιχείρηση βρήκε το θάνατο ένας αστυνομικός και άλλος ένας τραυματίσθηκε. Οι συγκρούσεις ανάμεσα στις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας και αυτονομιστικές ομάδες είναι συχνές στο βόρειο Καύκασο, παρά το γεγονός ότι ο δεύτερος πόλεμος της Τσετσενίας που είχε εξαπολύσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν το 1999 έχει επισήμως τερματισθεί.

    [17] Πολιτική

    Σε εκδήλωση του Επιμελητηρίου

    Λάρισα: Ομιλία Κ. Σημίτη για την οικονομία

    16/9/2008 23:52:00 (Τελευταία ενημέρωση: 16/9/2008 23:51:03)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ

    Για την παγκόσμια οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της στην ελληνική οικονομία, μίλησε το βράδυ της Τρίτης σε εκδήλωση που διοργάνωσαν το Επιμελητήριο Λάρισας και η ΤΕΔΚ του νομού, ο πρώην πρωθυπουργός του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σημίτης. Ο κ. Σημίτης, κάνοντας αναφορά και στην παγκόσμια οικονομική κρίση, τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα νέο άγνωστό σκηνικό. Σημείωσε ότι "η ασπίδα της ΟΝΕ λειτουργεί μόνο προσωρινά" και υποστήριξε ότι "δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ο ισχυρισμός της Κυβέρνησης ότι για την κακή κατάσταση της οικονομίας ευθύνεται η διεθνής κρίση". Ο κ. Σημίτης κατηγόρησε τη ΝΔ λέγοντας ότι "με τις νοοτροπίες και τις πολιτικές της ενίσχυσε τις αρνητικές δυναμικές στη χώρα" και ότι "με την απραξία ή τη συμπαράστασή της, στήριξε τις κερδοσκοπικές και πελατειακές ροπές των κοινωνικών ομάδων που εκπροσωπεί". Μίλησε ακόμη για επερχόμενη ύφεση "τα σημάδια της οποίας δεν είναι ακόμη ορατά, διότι πουλάμε επιχειρήσεις, μετοχές και οικόπεδα", αναφέροντας όμως ότι η ύφεση θα έρθει και θα είναι σκληρή, εφόσον παρακολουθούμε αδιάφορα. Συνεχίζοντας την κριτική του έκανε λόγο για μείωση της φορολογίας των κερδών και των υψηλών εισοδημάτων, την αντικατάσταση του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας από τον φόρο κατοχής στα ακίνητα και της μετάθεση του φορολογικού βάρους στις έμμεσες φορολογίες που "περιόρισαν την αναδιανεμητική λειτουργία της φορολογίας". Λέγοντας ότι τα "κύρια προβλήματα παραμένουν χωρίς απάντηση" τόνισε ότι χρειάζεται "ένας νέος προσανατολισμός" και ανέφερε: Την ανάγκη να επενδύσει η Ελλάδα στην έρευνα και την εκπαίδευση, με πόρους που μπορούν να εξοικονομηθούν από τον περιορισμό των αμυντικών δαπανών.

    - Ανάλογες επενδύσεις ζήτησε και για τους τομείς της παιδείας, της υγείας και των υποδομών στην παραγωγή και τις επιχειρήσεις, ώστε να προετοιμαστεί ταχύτατα η στροφή προς μια ανταγωνιστική παραγωγή.

    - Μιλώντας για εξωστρεφή οικονομία, έδειξε τις αγορές της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, διότι μπορούν να αναπληρώσουν τη μείωση των εξαγωγών προς άλλες περιοχές.

    - Αφιέρωσε ένα σημαντικό μέρος των προτάσεών του στη βελτίωση της δημόσιας διοίκησης, προκρίνοντας αλλαγές όπως την κατ΄ έτος σύνταξη προϋπολογισμών από όλα τα ΝΠΔΔ και τον έλεγχό τους, να καταστεί δυνατή η έρευνα της κίνησης των τραπεζικών λογαριασμών του κάθε υπόχρεου από την Εφορία, τη δημιουργία ανεξάρτητης με εξουσίες για τον έλεγχο των εισοδημάτων και της φοροδιαφυγής καθώς και των προεκλογικών δαπανών των κομμάτων, καθώς και μια ενιαία φορολογική κλίμακα για όλα τα φυσικά πρόσωπα.

    - Ως προτεραιότητα, τέλος, έθεσε την "ορθή στόχευση των κοινωνικών εισοδημάτων", θεωρώντας ότι "το εγγυημένο κατώτατο εισόδημα αποτελεί ένα μέσο περιορισμού της φτώχιας", ζήτησε όμως λεπτομερειακή προετοιμασία για να μην καταστεί ένα μέσο πελατειακής εξυπηρέτησης προσώπων που δεν έχουν ανάγκη την κρατική στήριξη. Ο κ. Σημίτης έκλεισε την ομιλία του τονίζοντας ότι "η αλλαγή στη σημερινή κατάσταση είναι εφικτή".

    [18] Κόσμος

    Σε σταθμό ροής πετρελαίου

    Νέες επιθέσεις στο Νίγηρα

    17/9/2008 8:50:00

    Πηγή: ΑΠΕ-Reuters

    Νιγηριανοί αντάρτες επιτέθηκαν σε άλλο ένα σταθμό ροής πετρελαίου της Shell στο Δέλτα του Νίγηρα και απείλησαν με δολιοφθορές πλατφόρμες άντλησης. Το Κίνημα για την Απελευθέρωση του Δέλτα του Νίγηρα (MEND), που ευθύνεται για τις επιθέσεις οι οποίες περιόρισαν κατά το 1/5 την παραγωγή πετρελαίου στη Νιγηρία, ανακοίνωσε πως επιτέθηκε στο σταθμό ροής του Ορουμπίρι στο κρατίδιο Ρίβερς. "Στρατιώτες και εργαζόμενοι στις πετρελαϊκές εταιρίες θα πρέπει να εγκαταλείψουν τις εγκαταστάσεις και τις πλατφόρμες στο Μπόνγκα και το Αγκμπάμι ώστε να περιορίσουμε τις απώλειες", επισημαίνεται στην ανακοίνωση που μεταδόθηκε μέσω Ιντερνετ. Οι αντάρτες του MEND απείλησαν επίσης ότι θα εξαπολύσουν επιθέσεις και σε γειτονικά κρατίδια της Νιγηρίας.

    Πρόκειται για τις σφοδρότερες συγκρούσεις των τελευταίων 2 ετών στο Δέλτα του Νίγηρα, δήλωσαν χθες, Τρίτη, αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

    Το Κίνημα για την Απελευθέρωση του Δέλτα του Νίγηρα (MEND), που έχει εξαπολύσει σειρά επιθέσεων οι οποίες έχουν μειώσει κατά το εν πέμπτον την παραγωγή πετρελαίου της χώρας-μέλους του ΟΠΕΚ από τις αρχές του 2006, επιτέθηκε σε αγωγό της Royal Dutch Shell και σε κοίτασμα της Chevron χθες Τρίτη.

    Στις διεθνείς αγορές -οι οποίες ασχολούνται κυρίως με την χρηματοπιστωτική κρίση σε διεθνές επίπεδο-, η κλιμάκωση της βίας στην έως πρότινος 8η μεγαλύτερη πετρελαιοεξαγωγό χώρα του κόσμου πέρασε σχεδόν απαρατήρητη. Η τιμή του αργού βρισκόταν στα 92 δολάρια το βαρέλι χθες Τρίτη, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά μηνών.

    Η Σελ επιβεβαίωσε ότι αγωγός της υπέστη δολιοφθορά αργά το βράδυ της Δευτέρας στην περιοχή Μπακάνα, στην πολιτεία Ρίβερς, ενώ η Σέβρον ανακοίνωσε ότι ο σταθμός ελέγχου ροής στην Αϊντάμα επίσης δέχθηκε επίθεση νωρίς το πρωί της Τρίτης.

    Πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσαν ότι υπήρξαν και νέες απαγωγές. Το MEND, το οποίο μάχεται για να δοθεί στους εξαθλιωμένους κατοίκους του Δέλτα μεγαλύτερο μερίδιο από τις πετρελαϊκές εξαγωγές, ανέφερε ότι, πλέον, κρατά 27 ομήρους. Ανάμεσά τους είναι δύο Βρετανοί, δύο Νοτιοαφρικανοί κι ένας Ουκρανός.

    Ο αντισυνταγματάρχης Σάγκιρ Μούσα, εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων στην πολιτεία Ρίβερς, υποστήριξε πάντως ότι η κατάσταση στο Δέλτα παραμένει υπό έλεγχο. Ενώ, παρά το ότι πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας εκτίμησαν ότι στις μάχες των τελευταίων ημερών ενδέχεται να βρήκαν το θάνατο έως και 100 άνθρωποι, ο ταξίαρχος Μοχάμεντ Γιουσούφ είπε ότι "δεν υπάρχει τίποτε το εξαιρετικό" στη σημερινή κατάσταση στην περιοχή αυτή της Νιγηρίας.

    Η Shell ανακοίνωσε ότι μειώνει το προσωπικό της στα κοιτάσματά της στη Νιγηρία. Πηγή της βιομηχανίας είπε ότι απομακρύνθηκαν περίπου 100 εργαζόμενοι.

    [19] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Μια νίκη και μία ήττα οι ομάδες μας στην Ευρώπη

    16/9/2008 23:57:00

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Πολύ καλό ποδόσφαιρο, αλλά...ήττα. Ο Παναθηναϊκός μπήκε με το αριστερό στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, καθώς ηττήθηκε στο ΟΑΚΑ με 2-0 από την Ιντερ, αλλά με τη μπάλα που έπαιξε στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα και τις ευκαιρίες που έχασε ανάγκασε τους 65.000 οπαδούς του να τον χειροκροτήσουν. Η πρεμιέρα του Β΄ ομίλου, από πλευράς αποτελέσματος ήταν η χειρότερη για το τριφύλλι, αλλά με την εμφάνιση που έκανε απέδειξε ότι μπορεί να διεκδικήσει την πρόκριση στην επόμενη φάση της διοργάνωσης, μετά μάλιστα και το 0-0 της Ανόρθωσης μέσα στη Βρέμη.

    Ο ενθουσιασμός και το πάθος που έδειξαν οι "πράσινοι" στο ξεκίνημα του αγώνα δεν είχε συνέχεια, καθώς μετά το 10ο λεπτό η Ιντερ πήρε τον έλεγχο της μεσαίας γραμμής (σ.σ. ο Ζιλμπέρτο Σίλβα ήταν τραγικός στο πρώτο μέρος, αλλά ανέβηκε στο β΄ ) και χωρίς ν αποδώσει σπουδαίο ποδόσφαιρο έβρισκε τους διαδρόμους προς την άμυνα του "τριφυλλιού". Η κλάση του Ιμπραϊμοβιτς έκανε τη διαφορά καθώς ο Σουηδός φορ κέρδισε κατά κράτος όλες τις προσωπικές μονομαχίες με τους παίκτες του Παναθηναϊκού που τον μάρκαραν και ήταν μία μόνιμη πηγή κινδύνου για την εστία του Γκαλίνοβιτς, ενώ ήταν αυτός που έδωσε και δύο ασίστ στους σκόρερ των "νερατζούρι".

    Στο 11΄ η Ιντερ έχασε κλασική ευκαιρία να προηγηθεί, με τον Ιμπραϊμοβιτς να βγαίνει απέναντι από τον Γκαλίνοβιτς, από πάσα του Μαϊκόν, αλλά το πλασέ του Σουηδού φορ πέρασε άουτ. Νέα καλή φάση για τους Ιταλούς στο 14΄ με τον Μαντσίνι να πιάνει το σουτ έξω από την περιοχή και τον Γκαλίνοβιτς να διώχνει δύσκολα σε κόρνερ.

    Η υπεροχή της Ιντερ στο διάστημα 15΄-30΄ καρποφόρησε στο 27ο λεπτό, όταν οι νερατζούρι άνοιξαν το σκορ με τον Μαντσίνι με σουτ μέσα από την περιοχή. Προηγήθηκε εξαιρετική προσπάθεια και ασίστ του Ιμπραϊμοβιτς στο Βραζιλιάνο, με το Σουηδό να κερδίζει στις μονομαχίες τρεις παίκτες του Παναθηναϊκού που βρέθηκαν στο δρόμο του.

    Οι "πράσινοι" προσπάθησαν ν απαντήσουν γρήγορα, αλλά το σουτ του Μουν έξω από την περιοχή έδιωξε δύσκολα σε κόρνερ ο Σέζαρ, ενώ στο 30΄ από ασίστ του Καραγκούνη, πάλι ο Μουν μπήκε στην περιοχή της Ιντερ αλλά έκανε λάθος κοντρόλ.

    Μετά το γκολ της Ιντερ ο Παναθηναϊκός κυριάρχησε πλήρως στον αγωνιστικό χώρο και στο 42΄ "άγγιξε" την ισοφάριση, αλλά το πλασέ του κορυφαίου παίκτη του στο πρώτο μέρος, Μουν, σταμάτησε στο οριζόντιο δοκάρι του Σέζαρ.

    Πολύ δυνατά μπήκε ο Παναθηναϊκός στο β΄ μέρος και στο 53΄ απείλησε με τον Κλέιτον να πιάνει το δυνατο σουτ, αλλά η μπάλα έφυγε ελάχιστα άουτ. Νέα μεγάλη ευκαιρία για τον Παναθηναϊκό στο 69΄ με το απευθείας φάουλ του Ιβανσιτς να διώχνει ο Σέζαρ μπροστά από δύο παίκτες του "τριφυλλιού" που αιφνιδιάστηκαν.

    Όσο περνούσε η ώρα ο Παναθηναϊκός ανοιγόταν όλο και περισσότερο για να φτάσει στην ισοφάριση και το πλήρωσε στο 85΄ , όταν από νέα ασίστ του Ιμπραϊμοβιτς ο Αντριάνο "σκότωσε" τον Γκαλίνοβιτς (0-2)

    Διαιτητής: Μανουέλ Μεχούτο Γκονζάλες (Ισπανία)

    Κίτρινες: Κλέιτον - Ματεράτσι, Μαϊκόν

    Οι συνθέσεις:

    ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Χενκ Τεν Κάτε): Γκαλίνοβιτς, Μουν (81΄ Σόουζα), Μάτος, Γκούμας, Κλέιτον, Σαλπιγγίδης, Ζιλμπέρτο Σίλβα, Καραγκούνης (36΄ Ιβανσιτς), Σιμάο, Βίντρα, Νίλσον (72΄ Χριστοδουλόπουλος)

    ΙΝΤΕΡ (Ζοζέ Μουρίνιο): Ζούλιο Σέζαρ, Κόρντομπα, Ζανέτι, Μάξγουελ, Ιμπραϊμοβιτς, Μαϊκόν, Βιεϊρά (63΄ Μουντάρι), Καμπιάσο, Ματεράτσι, Μαντσίνι (81΄ Αντριάνο), Κουαρέσμα (62΄ Φίγκο)

    Νίκησε αλλά δεν έπεισε ο Ολυμπιακός...

    Ο Ολυμπιακός έκανε το πρώτο βήμα για την πρόκρισή του στη φάση των ομίλων του Κυπέλλου UEFA, καθώς στον πρώτο αγώνα με τη Νόρτζελαντ στη Δανία, για τον α΄ γύρο της διοργάνωσης, επικράτησε 2-0. Το πρώτο γκολ της συνάντησης σημείωσε ο Μήτρογλου στο 73ο λεπτό, ο οποίος εκμεταλλεύτηκε τη λάθος απόκρουση του Λούντμπεργκ, για να διαμορφώσει το τελικό αποτέλεσμα ο Λέτο στις καθυστερήσεις.

    Ο Ολυμπιακός μπήκε στον αγώνα με διάθεση να πιέσει για να δυσκολέψει την κυκλοφορία των γηπεδούχων και εν μέρει τα κατάφερε, χωρίς πάντως να δημιουργήσει τις ανάλογες ευκαιρίες στο πρώτο τέταρτο της αναμέτρησης, διάστημα κατά το οποίο του ανήκε η υπεροχή. Αντίθετα, ήταν η Νόρτζελαντ που απείλησε πρώτη, όταν στο 18ο λεπτό και σε καλά οργανωμένη αντεπίθεση ο Τζόναθαν Ρίχτερ σούταρε λίγο πάνω από το οριζόντιο δοκάρι του Νικοπολίδη. Στο 22΄ ο ίδιος παίκτης είχε νέο, εξίσου επικίνδυνο σουτ που έστειλε τη μπάλα στο αριστερό δοκάρι, απέναντι σε έναν Ολυμπιακό που είχε αρχίσει να εμφανίζει τα "συμπτώματα" που του κόστισαν τον αποκλεισμό από την Ανόρθωση: χαλαρότητα, επιπολαιότητα, αβίαστα λάθη και αποστάσεις στις γραμμές (ειδικά ανάμεσα στην άμυνα και τη μεσαία γραμμή). Ως εκ τούτου, το ότι οι "ερυθρόλευκοι" δημιούργησαν την πρώτη "υποψία" ευκαιρίας μόλις στο 45ο λεπτό (σουτ του Μπελούτσι που κόντραρε σε αντίπαλο και μάζεψε ο Χάνσεν) κρίνεται ως απόλυτα φυσιολογικό.

    Η επανάληψη ξεκίνησε με τον Ολυμπιακό να χάνει την πρώτη πραγματική σημαντική ευκαιρία του στον αγώνα, όταν στο 48΄ ο Λεονάρντο διεκδίκησε με πείσμα και κέρδισε τη μπάλα, την οποία έστειλε "συστημένη" στο κεφάλι του Μήτρογλου που από πλεονεκτική θέση την πέταξε άουτ. Στο 60΄ ο Βαλβέρδε έστειλε στον αγωνιστικό χώρο τον Ντιόγο στη θέση του Γκαλέτι που δεν του "βγήκε" το ματς, με τον Μπελούτσι να περνά στη δεξιά πλευρά της μεσαίας γραμμής. Η ελαφρά βελτίωση που παρουσίασε ο Ολυμπιακός έφερε και το γκολ, στο 73ο λεπτό με τον Μήτρογλου: Ο Τοροσίδης έβγαλε τη σέντρα από δεξιά, ο Λούντμπεργκ απέκρουσε χωρίς να απομακρύνει και ο νεαρός Ελληνας φορ στόπαρε τη μπάλα με το στήθος και με μονοκόμματο αριστερό σουτ έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Χάνσεν. Στο 76΄ ένα δυνατό σουτ του Μπέρνμπουργκ έξω από την μεγάλη περιοχή έστειλε τη μπάλα δίπλα από το δεξί κάθετο δοκάρι του Νικοπολίδη. Ο αγώνας ολοκληρώθηκε με τον Ολυμπιακό να παίζει με 10 παίκτες, καθώς στο 89΄ αποβλήθηκε ο Στολτίδης με δεύτερη κίτρινη κάρτα για επικίνδυνο παιχνίδι, ενώ στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων ο Λέτο εκμεταλλεύτηκε τα συνεχή, τραγικά λάθη στην άμυνα των γηπεδούχων και, ουσιαστικά, "σφράγισε" την πρόκριση.

    Διαιτητής: Στέφεν Μέσνερ (Αυστρία)

    Κίτρινες: Κάρλσεν - Μπελούτσι, Αντζας

    Κόκκινη: 89΄ Στολτίδης (2η κίτρινη)

    ΝΟΡΤΖΕΛΑΝΤ (Μόρτεν Βίγκχορστ): Χάνσεν, Κίλντεντοφτ, Κιμπέμπε, Λούντμπεργκ, Σ. Ρίχτερ (83΄ Στορ), Νακατζίμα-Φαράν (64΄ Κρίστενσεν), Νταλ (76΄ Πέντερσεν), Κάρλσεν, Μπερνιέ, Τ. Ρίχτερ, Μπέρνμπουργκ.

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Ερνέστο Βαλβέρδε): Νικοπολίδης, Τοροσίδης, Α. Παπαδόπουλος, Αντζας, Ντομί, Στολτίδης, Πατσατζόγλου, Γκαλέτι (60΄ Ντιόγο), Λεονάρντο, Μπελούτσι (85΄ Ντουντού), Μήτρογλου (81΄ Λέτο).


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 17 September 2008 - 8:50:59 UTC