Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-09-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο Μαξίμου ο Γ. Αλογοσκούφης
  • [02] G. Alogoskoufis at Maximos Mansion
  • [03] Ερωτήματα για το θάνατο του μωρού
  • [04] Ρωσία: Αναγκαστική προσγείωση πτήσης για Θεσσαλονίκη
  • [05] Νέες συναντήσεις Παπανδρέου
  • [06] Κονδύλια της ΕΕ για τις πυρόπληκτες περιοχές
  • [07] ΗΠΑ: Ισόβια σε μάνα-τέρας
  • [08] Κλείσιμο της "ψαλίδας" μεταξύ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ
  • [09] Η ρύπανση "τρώει" χρόνια
  • [10] Απεργιακές κινητοποιήσεις
  • [11] Αλλαγές στην πρόσβαση από τα επαγγελματικά λύκεια
  • [12] ΗΠΑ: Προσφυγή για τα έγγραφα του Τσέινι
  • [13] Εκπαίδευση με παιχνίδι για αυτιστικά παιδιά
  • [14] Στην 73η ΔΕΘ η Αλέκα Παπαρήγα

    [01] Πολιτική

    Το απόγευμα στη Βουλή το φορολογικό

    Στο Μαξίμου ο Γ. Αλογοσκούφης

    9/9/2008 10:27:00 (Τελευταία ενημέρωση: 9/9/2008 10:45:40)

    Συνεργασία με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη έχει στις 11 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ενώ το απόγευμα αρχίζει στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου. Το Υπουργείο Οικονομίας διευκρίνισε πως η θέσπιση των τεκμηρίων διαβίωσης θα γίνει σε ρεαλιστική βάση και θα αφορά μόνο εκείνους που οι δηλώσεις φορολογίας των εισοδημάτων τους απέχουν σημαντικά από τα πραγματικά τους εισοδήματα. Οι αντιδράσεις πάντως για το φορολογικό συνεχίζονται. Οι δικηγόροι Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης απέχουν και σήμερα από τα καθήκοντά τους διαμαρτυρόμενοι για τις διατάξεις του νέου νομοσχεδίου.

    [02] Debate on Taxation Draft-bill Opens this Afternoon

    G. Alogoskoufis at Maximos Mansion

    09 Σεπ 2008 10:27:00

    Prime-minister, Kostas Karamanlis will have a cooperation meeting with Finance Minister, George Alogoskoufis this morning at 11:00, at the Maximos Mansion while a debate on taxation draft-bill opens at the Parliament Plenum this afternoon. The Finance Ministry clarified that presumptive taxation on living expenses will be established on a realistic basis and will regard only those whose income tax declarations are far from true incomes. Reactions, however, against taxation draft-bill continue. Athens, Thessaloniki and Piraeus lawyers abstain from their duties today in protest against new taxation draft-bill.

    Translated by Chrisanthi Sarantis

    [03] Κοινωνία

    Ερωτήματα για το θάνατο του μωρού

    9/9/2008 11:29:00

    Συγκίνηση και πολλά ερωτήματα προκαλεί η είδηση του θανάτου ενός νηπίου μόλις 13 μηνών, που εξέπνευσε χθες σε ιδιωτικό βρεφονηπιακό σταθμό στα Πατήσια, την ώρα που κοιμόταν. Το κοριτσάκι έχασε τη μάχη για τη ζωή, παρά τις προσπάθειες ανάνηψης που έγιναν τόσο στον σταθμό όσο και στο νοσοκομείο, όπου διακομίστηκε. Οι γονείς του, έχουν καταθέσει μήνυση κατά παντός υπευθύνου, ενώ τα αποτελέσματα της νεκροτομής που θα διενεργηθεί εντός της ημέρας, αναμένεται να ρίξουν φως στα ακριβή αίτια του θανάτου του νηπίου.

    [04] Κόσμος

    Ρωσία: Αναγκαστική προσγείωση πτήσης για Θεσσαλονίκη

    9/9/2008 11:24:00

    Αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο της Αγίας Πετρούπολης "Πούλκοβο" πραγματοποίησε λόγω βλάβης επιβατικό αεροσκάφος της εταιρείας "Ρωσία" (Ρασίγια), που είχε απογειωθεί νωρίτερα με προορισμό τη Θεσσαλονίκη. "Το αεροσκάφος επέστρεψε στο αεροδρόμιο, η προσγείωση έγινε κανονικά και τώρα ετοιμάζεται άλλο αεροπλάνο για να μεταφέρει τους 135 επιβάτες στον προορισμό τους", δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας. Σύμφωνα με το πρακτορείο "ΡΙΑ-Νόβοστι" το ρωσικής κατασκευής αεροσκάφος τύπου "Τουπόλεφ 154" παρουσίασε βλάβη σε ένα από τα τρία υδραυλικά συστήματά του, οπότε ο κυβερνήτης του αποφάσισε να ζητήσει άδεια να επιστρέψει στο αεροδρόμιο "Πούλκοβο" αφού προηγουμένως άδειασε τα καύσιμά του.

    [05] Πολιτική

    Νέες συναντήσεις Παπανδρέου

    9/9/2008 11:19:00

    Νέες συναντήσεις με εκπροσώπους παραγωγικών τάξεων έχει από το πρωί στη Χαριλάου Τρικούπη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ενόψει της επίσκεψής του, το Σαββατοκύριακο, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

    Στο πρόγραμμα του κ. Παπανδρέου περιλαμβάνονται συναντήσεις με τα προεδρεία της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ), της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΠΑΣΕΓΕΣ) και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ) .

    Χθες συναντήθηκε με τα προεδρεία του ΣΕΒ, της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ. Στις 4 το απόγευμα θα συνεδριάσει , υπό την προεδρία του , το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος.

    Επίσης, θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου κ. Μ. Κυπριανού.

    [06] Οικονομία

    Κονδύλια της ΕΕ για τις πυρόπληκτες περιοχές

    9/9/2008 11:06:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Συμφωνία η οποία προβλέπει την άμεση χορήγηση 89,7 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ προς την Ελλάδα για την αποκατάσταση των ζημιών από τις περσινές πυρκαγιές, υπέγραψαν η επίτροπος της ΕΕ αρμόδια για την περιφερειακή πολιτική κ. Ντανούτα Χούμπνερ και ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Αλογοσκούφης στο υπουργείο Οικονομίας.

    Όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση που είχε με την κ. Χούμπνερ ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε ότι συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την ολοκλήρωση του Γ΄Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (Γ΄ΚΠΣ) και την εφαρμογή του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ).

    Ο κ. Αλογοσκούφης χαρακτήρισε εξαιρετική τη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επισήμανε ότι τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια θα έχουμε την ευκαιρία στην Ελλάδα να αξιοποιήσουμε τους κοινοτικούς πόρους προς όφελος της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής.

    Από την πλευρά της η επίτροπος Ντ. Χούμπνερ δήλωσε ότι είναι πολύ μεγάλη η χαρά και η τιμή που επισκέπτεται την Ελλάδα και ότι χθες είχε την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά τα έργα στη Στερεά Ελλάδα και σήμερα επισκέφθηκε τη Δυτική Ελλάδα. Αναφέρθηκε στη χορήγηση των 89,7 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Αλληλεγγύης για την αποκατάσταση των ζημιών από τις πυρκαγιές, και επισήμανε ότι η Ελλάδα θα έχει στη διάθεσή της ένα έτος για να απορροφήσει το ανωτέρω ποσό.

    Οπως είπε χαρακτηριστικά όλα τα πράγματα βαίνουν καλά και εξέφρασε την ευχαρίστησή της διότι η Ελλάδα πρόκειται να εστιάσει το ενδιαφέρον της σε θέματα του περιβάλλοντος και σε επενδύσεις για την καινοτομία, την έρευνα και την παιδεία. Η Ελλάδα κατέληξε η επίτροπος είναι έτοιμη να επενδύσει στους τομείς αυτούς.

    [07] Κόσμος

    ΗΠΑ: Ισόβια σε μάνα-τέρας

    9/9/2008 11:04:00

    Σε ισόβια κάθειρξη χωρίς δικαίωμα αναστολής καταδίκασε χθες Δευτέρα δικαστήριο του Ντέιτον στο Οχάιο μια 28χρονη, η οποία έκαψε ζωντανό το βρέφος της βάζοντάς το σε φούρνο μικροκυμάτων μετά από λογομαχία με το σύντροφό της, έγραψε αμερικανική εφημερίδα. "Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν αυτή την ειδεχθή κτηνωδία. Το έγκλημα ήταν πέρα από κάθε ανθρώπινη και ηθική κατανόηση", φέρεται να δήλωσε η δικαστής Μαίρη Γουάϊζμαν ενώπιον του δικαστηρίου της κομητείας Μοντγκόμερι, σύμφωνα με την εφημερίδα Dayton Daily News. Οι ένορκοι έκριναν την Τσάϊνα Άρνολντ ένοχη για τον θάνατο της μόλις 28 ημερών κόρης της τον Αύγουστο του 2005.

    [08] Πολιτική

    Κλείσιμο της "ψαλίδας" μεταξύ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

    9/9/2008 10:56:00

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σημαντικό κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων καταγράφει δημοσκόπηση της Metron Analysis, που διεξήχθη για τον ΑΝΤ1, εμφανίζοντας τη διαφορά στην πρόθεση ψήφου μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ να έχει περιοριστεί στο 0,3%.

    Συγκεκριμένα, η ΝΔ στη δημοσκόπηση λαμβάνει 27,9%, το ΠΑΣΟΚ 27,6%, το ΚΚΕ 7,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ 11,5%, το ΛΑΟΣ 4,4% , οι Οικολόγοι Πράσινοι 3% , άλλο 3%, άκυρο/λευκό 7,8%, δεν θα ψήφιζαν δήλωσε το 2,5%, αναποφάσιστοι το 3% και δεν απάντησε το 1,9%.

    Εξάλλου, σύμφωνα με άλλη δημοσκόπηση της GPO για το MEGA, το 70,3% διαφωνεί με την κάλυψη που προσέφερε ο Πρωθυπουργός στον Γιώργο Βουλγαράκη.

    Μιλώντας στη ΝΕΤ 105.8 ο βουλευτής της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος είπε ότι εάν ήταν στη θέση του Γιώργου Βουλγαράκη και πίστευε ότι έχει δημιουργήσει πρόβλημα στην κυβέρνηση θα έδινε την παραίτηση του στον Πρωθυπουργό.

    Ο Βύρων Πολύδωρας με άρθρο του στον Ελεύθερο Τύπο σημειώνει ότι "οι ανήκεστες βλάβες στην παράταξη, προέρχονται από υπερ-έμπιστους υπουργούς".

    [09] Υγεία

    Η ρύπανση "τρώει" χρόνια

    9/9/2008 10:13:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Κατά σχεδόν μισό χρόνο -5,5 μήνες!- εκτιμάται ότι θα μπορούσε να μειωθεί το 2020 το μέσο προσδόκιμο επιβίωσης των κατοίκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 25, εξαιτίας της αυξημένης ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η οποία ενδέχεται να "στοιχίσει" 271.000 πρόωρους θανάτους ή 2,5 εκατ. ανθρωπο-έτη, αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα για τον περιορισμό της.

    Χειρότερη εκτιμάται ότι θα είναι η κατάσταση στις χώρες της Μεσογείου, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες και ιδίως οι καύσωνες, σε συνδυασμό με την ατμοσφαιρική ρύπανση, αυξάνουν τη θνησιμότητα. Το ίδιο συμβαίνει και με τη ρύπανση από την κίνηση των οχημάτων, που «χτυπάει» περισσότερο τη δημόσια υγεία, σε σχέση με εκείνη που προέρχεται από άλλες πηγές.

    Στο μεταξύ, από την έκθεση σε υψηλά επίπεδα όζοντος στην ατμόσφαιρα, αναμένονται περί τους 20.000 πρόωρους θανάτους στην ΕΕ των 25, όπως τόνισε απόψε, στη Θεσσαλονίκη, η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κλέα Κατσουγιάννη, μιλώντας στη διάρκεια του 4ου επιχειρηματικού φόρουμ της 73ης ΔΕΘ.

    Κατά την ίδια, μια αύξηση των μικροσωματιδίων PM10 κατά 10 μικρογραμμάρια (μg) ανά κυβικό μέτρο (m3) αέρα, μπορεί να «ανεβάσει» την ημερήσια συνολική θνησιμότητα κατά 0,6%, ποσοστό που αυξάνεται στο 1,6%, αν το φαινόμενο παραταθεί στον ένα μήνα (σ.σ για λόγους συγκρίσεων, αξίζει να σημειωθεί ότι οι «ανεκτές» τιμές των σωματιδίων αυτών είναι γύρω στα 40-50 μg/m3).

    Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από έρευνες στο πλαίσιο του κοινοτικού προγράμματος "Clean Air for Europe" και του ερευνητικού προγράμματος APHEA, που ξεκίνησε το 1992-1993, με τη συμμετοχή 22 ερευνητικών ομάδων από 20 χώρες (συγκεντρώθηκαν αποτελέσματα από 32 ευρωπαϊκές πόλεις).

    Εξάλλου, σχετική έρευνα στις ΗΠΑ, που «έτρεξε» για 16 χρόνια σε δείγμα 500.000 ατόμων, κάνοντας συγκρίσεις μεταξύ της πιο ρυπασμένης και της πιο καθαρής πόλης, έδειξε ότι, στην πρώτη, η θνησιμότητα ήταν αυξημένη κατά 6% σε σχέση με τη δεύτερη (επίσης, τα κρούσματα καρκίνου του πνεύμονα κατά 14% και καρδιοπαθειών κατά 9%).

    Η κα Κατσουγιάννη αναφέρθηκε και στην περίπτωση του μεγάλου καύσωνα, που χτύπησε την Ελλάδα τον Ιούλιο του 1987, ο οποίος -σε συνδυασμό με την αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση- έφερε αύξηση της θνησιμότητας κατά 100%, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 1986 μόνο στην Αθήνα (σε απόλυτο αριθμό, 2.000 θανάτους).

    Με βάση, άλλωστε, μετρήσεις που διενεργήθηκαν σε εννέα ευρωπαϊκές πόλεις (μεταξύ των οποίων και η Αθήνα) στο διάστημα 1987-2004, προέκυψε ότι ο καύσωνας προκάλεσε αύξηση θνησιμότητας κατά 10% τις ημέρες με χαμηλά επίπεδα όζοντος στην ατμόσφαιρα και κατά 13,2% τις ημέρες με υψηλά.

    Σε επιβαρημένη ατμόσφαιρα ζουν τρεις στους δέκα Ευρωπαίους

    Σε επιβαρημένη ατμόσφαιρα ζει το 20%-30% του αστικού πληθυσμού της Ευρώπης, αφού στις περιοχές διαβίωσής τους τα μικροσωματίδια PM10 σε σταθμούς αστικού υποβάθρου ξεπερνούν τα όρια ποιότητας αέρα. Μεταξύ των χωρών με τις χειρότερες επιδόσεις περιλαμβάνονται: Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχία και Ελλάδα, όπως τόνισε η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Εργαστηρίου Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, Κωνσταντίνα Σαμαρά.

    Αναφερόμενη ειδικά στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, η ίδια επεσήμανε ότι την ατμοσφαιρική ρύπανση επιδεινώνουν παράγοντες όπως το μεγάλο ποσοστό άπνοιας, η θαλάσσια αύρα (που ανακυκλώνει τα σωματίδια), οι λίγες βροχοπτώσεις και η έλλειψη πρασίνου. Μάλιστα, από έρευνες που έγιναν στις περιοχές του κέντρου της Θεσσαλονίκης και του Επταπυργίου προέκυψε ότι οι μέγιστες συγκεντρώσεις επιβλαβών μικροσωματιδίων εντοπίζονται κατά τις ώρες 9-10 το πρωί (όταν η κίνηση των ΙΧ είναι αυξημένες) και 12-1 το βράδυ (όταν η ταχύτητα του ανέμου συνήθως επιβραδύνεται).

    Κατά την ίδια, πάντως, οι συγκεντρώσεις PM10 στη Θεσσαλονίκη παρουσιάζουν αργά πτωτική τάση. Όμως, «το 50% της μάζας των αιωρούμενων σωματιδίων βρίσκεται στο λεγόμενο κυψελιδικό σύστημα (είναι μικρότερο του 1 μικρογραμμαρίου), που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό -μέχρι και 90%- της μάζας των τοξικών και καρκινογόνων ουσιών», υπογράμμισε.

    Στο μεταξύ, στον αγώνα δρόμου για καθαρότερη ατμόσφαιρα, φαίνεται ότι τα φυτεμένα δώματα και οι πράσινοι υπαίθριοι χώροι αποτελούν σημαντικό όπλο. Σύμφωνα με την αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ, Κλειώ Αξαρλή, η φύτευση στους περιβάλλοντος χώρους των κτιρίων μπορεί να φέρει μείωση της κατανάλωσης ενέργειας μέχρι και κατά 35% και να ρίξει τη θερμοκρασία μέχρι και κατά 5 C στα μεγάλα πάρκα. Μάλιστα, η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ ενός φυτεμένου και ενός συμβατικού δώματος μπορεί να αγγίξει κατά περιπτώσεις ακόμη και τους 25-30 C!

    [10] Κοινωνία

    Απεργιακές κινητοποιήσεις

    9/9/2008 10:03:00 (Τελευταία ενημέρωση: 9/9/2008 10:50:08)

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Σαρανταοκτάωρη απεργία έχουν εξαγγείλει για σήμερα Τρίτη και αύριο Τετάρτη οι υπάλληλοι του Υπουργείου Μεταφορών, με οικονομικά αιτήματα.

    Ο υπουργός Μεταφορών, Κ. Χατζηδάκης δήλωσε ότι "αποτελεί δέσμευσή του και του Γιώργου Αλογοσκούφη, ότι οι υπάλληλοι θα πάρουν το επίδομα, που ζητούν από την 1η Ιανουαρίου, απλώς μια ομάδα συνδικαλιστών, θέλει να επιβάλει στην κυβέρνηση, σε ποιό νομοσχέδιο, θα φέρει τη συγκεκριμένη τροπολογία. Αυτά τα πράγματα δεν μπορεί να γίνουν δεκτά. Η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται".

    Από σήμερα μέχρι την Παρασκευή απεργούν οι εφοριακοί.

    Εικοσιτετράωρη απεργία εξήγγειλαν για αύριο Τετάρτη οι φαρμακοποιοί και για την Πέμπτη οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Πολίτικης Αεροπορίας.

    Οι δικηγόροι Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης απέχουν και σήμερα για δεύτερη ημέρα από τα καθήκοντά τους διαμαρτυρόμενοι για διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου.

    [11] Κοινωνία

    Αλλαγές στην πρόσβαση από τα επαγγελματικά λύκεια

    9/9/2008 9:54:00 (Τελευταία ενημέρωση: 9/9/2008 11:39:26)

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Εντός δυο εβδομάδων θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή ο νόμος που καθορίζει τη νέα διαδικασία πρόσβασης των μαθητών των επαγγελματικών λυκείων (ΕΠΑΛ) και σχολών (ΕΠΑΣ) στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 73ης ΔΕΘ.

    Βάση του νέου νόμου, οι απόφοιτοι της Γ΄ τάξης των ΕΠΑΛ θα συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις για πρόσβαση στα ΑΕΙ και ΤΕΙ με έξι ή επτά μαθήματα (τέσσερα γενικής παιδείας και δύο ειδικότητας), ενώ θα λαμβάνουν γενικό πτυχίο (όπως στα ΓΕΛ) και επιπλέον πτυχίο της ειδικότητας που σπούδασαν.

    Εξάλλου οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ θα διεκδικούν θέση στο δημόσιο όπως οι απόφοιτοι των ΓΕΛ έχοντας επιπλέον τα μόρια του ειδικευόμενου.

    Ο κ. Λυκουρέντζος ανέφερε ότι μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς θα είναι έτοιμες οι αποφάσεις για τη σύνδεση της εκπαίδευσης των ΕΠΑΛ με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας σύμφωνα με τις προτάσεις των ερευνητικών ινστιτούτων της χώρας.

    [12] Κόσμος

    ΗΠΑ: Προσφυγή για τα έγγραφα του Τσέινι

    9/9/2008 9:28:00

    Πολλοί ιστορικοί και μια μη κυβερνητική οργάνωση κατέθεσαν την Δευτέρα προσφυγή σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ουάσινγκτον με σκοπό να εμποδίσουν τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Ντικ Τσέiνι, να καταστρέψει έγγραφα και ηχογραφημένα ντοκουμέντα των οκτώ τελευταίων ετών. Οι ενάγοντες επικαλούνται το ιστορικό ενδιαφέρον των εγγράφων αυτών που αφορούν όλες τις πολιτικές υποθέσεις της χώρας μετά το 2001. "Ζητούμε από το δικαστήριο να εκδώσει μια "διαταγή διατήρησης" που θα απαιτεί από τον αντιπρόεδρο Τσέινι να διαφυλάξει όλα τα έγγραφα", δήλωσε η Αν Γουάισμαν, η νομική εκπρόσωπος της οργάνωσης Πολίτες για την ευθύνη και την ηθική στην Ουάσινγκτον (Crew).

    Η διευθύντρια της οργάνωσης, Μέλανι Σλόαν, επισήμανε ότι "λείπουν εκατομμύρια μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από το 2003 μέχρι το 2005". Όπως είπε, ο Ντικ Τσέiνι αρνείται να δώσει το οποιοδήποτε έγγραφο στα εθνικά αρχεία με το σκεπτικό ότι ο αντιπρόεδρος "δεν ανήκει στον εκτελεστικό βραχίονα" της χώρας

    Μετά το σκάνδαλο του Γουότεργκειτ, όταν ο τότε Πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον είχε καταστρέψει πολλά έγγραφα, το Κογκρέσο ψήφισε ένα νόμο, το λεγόμενο PRA, με τον οποίο απαιτείται οι αρχηγοί του κράτους να αφήνουν όλα τα έγγραφά τους για τις επόμενες γενιές. Όμως ο Τσέινι από την πλευρά του υποστηρίζει ότι ο νόμος αυτός δεν αφορά τον αντιπρόεδρο της χώρας.

    [13] Τεχνολογία

    Εκπαίδευση με παιχνίδι για αυτιστικά παιδιά

    9/9/2008 9:05:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Η Επιτροπή Ερευνών του ΑΠΘ παρουσίασε στο πλαίσιο της ΔΕΘ ένα εκπαιδευτικό λογισμικό παρακολούθησης της μαθησιακής και ψυχολογικής κατάστασης των παιδιών με αυτισμό, μέσα από τη διαδικασία του παιχνιδιού, ακόμη και όταν γονείς ή εκπαιδευτικοί βρίσκονται μακριά.

    Το λογισμικό περιλαμβάνει δύο πρακτικές λειτουργίες: παιχνίδι με εικόνες και ερωτήσεις και παιχνίδι με αντικείμενα και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 4 ετών έως και δημοτικού, που βρίσκονται στο αρχικό στάδιο του προβλήματος.

    Στη διάρκεια του παιχνιδιού το παιδί φορά ένα βραχιολάκι, το οποίο καταγράφει τις βιολογικές αντιδράσεις του (ταχυπαλμία, εφίδρωση, εκνευρισμό, στρες κ.α.) και προσαρμόζει έτσι το παιχνίδι στις ανάγκες του, μειώνοντας το επίπεδο δυσκολίας. Την ίδια στιγμή καταγράφονται σε φάκελο οι αντιδράσεις και οι επιδόσεις του παιδιού, τις οποίες μπορεί να παρακολουθήσει ο γιατρός ή ο γονέας του.

    Στη διάρκεια του παιχνιδιού ένα ρομποτάκι παρακολουθεί ως σιωπηλός σύντροφος την εξέλιξη και επιβραβεύει το παιδί σε κάθε επιτυχία του, κάτι που συμβάλλει στην ψυχολογική του εξέλιξη.

    Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών, αντιπρύτανης, Σταύρος Πανάς, δήλωσε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό εκπαιδευτικό εργαλείο στα χέρια δασκάλων στα Σχολεία Ειδικής Αγωγής και πρόσθεσε ότι ήδη το ενδιαφέρον των γονιών με αυτιστικά παιδιά είναι πολύ μεγάλο.

    [14] Πολιτική

    Στην 73η ΔΕΘ η Αλέκα Παπαρήγα

    9/9/2008 8:22:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Στη Θεσσαλονίκη θα βρίσκεται σήμερα και αύριο η κ.Αλέκα Παπαρήγα, στο πλαίσιο της επίσκεψής της στη ΔΕΘ.

    Η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ θα επισκεφθεί τους εκθεσιακούς χώρους, ενώ θα έχει συνάντηση με τα ΔΣ της ΔΕΘ-HELEXPO.

    Tο βράδυ, θα μιλήσει στην εκδήλωση-συζήτηση που θα γίνει στο πρώην στρατόπεδο Π. Μελά με θέμα: "Ποια αλλαγή χρειάζεται σήμερα ο τόπος και η πρόταση του ΚΚΕ".

    Αύριο, η κ.Παπαρήγα θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα της ΕΣΗΕΜ-Θ. Επίσης θα επισκεφθεί τη Θεραπευτική Κοινότητα "Ιθάκη" και το εργοστάσιο Siemens, όπου θα συναντηθεί με τους εργαζόμενους.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 9 September 2008 - 8:50:32 UTC