Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-08-30

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Καίει" τη Γεωργία ο ΟΑΣΕ
  • [02] Υπό μελέτη και νέα μέτρα
  • [03] Διατηρεί προβάδισμα η ΝΔ
  • [04] OSCE "Burns" Georgia

    [01] Κόσμος

    Βαριές ευθύνες

    "Καίει" τη Γεωργία ο ΟΑΣΕ

    30/8/2008 9:22:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Στη Γεωργία επιρρίπτουν ευθύνες για τη σύρραξη στον Καύκασο οι στρατιωτικοί παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη. Το κείμενο, στο οποίο περιγράφονται τα γεγονότα με χρονική σειρά και που θα δημοσιευθεί ανήμερα της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, κατηγορεί ευθέως τους Γεωργιανούς ότι προκάλεσαν την σύρραξη και αφήνει αιχμές για τέλεση εγκλημάτων πολέμου. Την ίδια ώρα φαίνεται να απομακρύνεται το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στη Ρωσία από τις Βρυξέλλες και επομένως της ρήξης ανάμεσα στις δύο πλευρές, ενώ ο Βλαντιμίρ Πούτιν καθησυχάζει τους Ευρωπαίους για τις προθέσεις του καλώντας τους σε συνεργασία.

    Στη δημοσιότητα τη Δευτέρα

    Βαριές ευθύνες και σωρεία λανθασμένων αποφάσεων καταλογίζει την Γεωργιανή ηγεσία η ομάδα των στρατιωτικών παρατηρητών του ΟΑΣΕ.

    Στην έκθεση που θα δημοσιευτεί την Δευτέρα από το γερμανικό περιοδικό Spiegel ο ΟΑΣΕ αναφέρει ότι η Γεωργία είχε καταστρώσει λεπτομερές σχέδιο για την στρατιωτική επέμβαση στη Νότια Οσετία η οποία προκάλεσε την ρωσική επέμβαση και την ανάφλεξη.

    Παραθέτοντας με λεπτομέρειες τα γεγονότα με την χρονική σειρά τους, οι παρατηρητές αναφέρουν ότι όταν άρχισε να οργανώνεται ή Ρωσική ένοπλη αντίδραση, η Γεωργιανές επιχειρήσεις βρίσκονταν ήδη σε πλήρη εξέλιξη.

    Ο ΟΑΣΕ αναφέρει ακόμη ότι υπάρχουν στοιχεία για τέλεση εγκλημάτων πολέμου εκ μέρους των γεωργιανών δυνάμεων με αφορμή το γεγονός ότι δόθηκαν εντολές για επιθέσεις εναντίον άμαχων πολιτών της Οσετίας τις νυχτερινές ώρες.

    Η πλήρης έκθεση του ΟΑΣΕ που επιβεβαιώνει τις ρωσικές απόψεις, θα έρθει πλήρης στο φως της δημοσιότητας τη όταν στις Βρυξέλλες οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εξετάζουν τρόπους αντίδρασης.

    Πάντως σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις απομακρύνεται το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων κατά της Μόσχας και γίνεται όλο και πιο πιθανό το σενάριο να προσφερθεί στην Γεωργία στήριξη, οικονομική υλική και ηθική, όχι όμως στρατιωτική.

    Ο Ρώσος πρωθυπουργός με νέα συνέντευξή του στην Γερμανική τηλεόραση προσπαθησε να καθησυχάσει τις ανησυχίες των Ευρωπαίων για την ασφάλεια της Ουκρανίας και έκανε άνοιγμα στον ΟΑΣΕ.

    "Η Ρωσία δεν σχεδιάζει να προσαρτήσει Γεωργιανά εδάφη. Θα αποσυρθούμε στην ζώνη ασφαλείας όταν θα ηρεμήσουν τα πράγματα. Επιθυμούμε την ανάπτυξη παρατηρητών της Ε.Ε., του ΟΑΣΕ και της Γερμανίας στην περιοχή, όταν θα διευκρινιστούν οι αρχές της συνεργασίας μας μαζί τους", δήλωσε

    Αργά το βράδυ της Παρασκευής παρατηρήθηκε έντονη στρατιωτική κινητικότητα στο λιμάνι του Πότι που ελέγχουν οι Ρώσοι. Δυνάμεις Γεωργιανών μπήκαν στην πόλη, όχι σε μια επιχείρηση ανακατάληψής της αλλά για να προετοιμάσουν την ασφάλεια του προέδρου Σαακασβίλι που θέλησε να την επισκεφτεί.

    Τελικά, ο πρόεδρος της Γεωργίας περιόδευσε το Πότι ανενόχλητος αν και υπό τα βλέμματα των Ρώσων στρατιωτών.

    [02] Οικονομία

    Υπό μελέτη και νέα μέτρα

    30/8/2008 9:17:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής συζητείται την Τρίτη το φορολογικό νομοσχέδιο, που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τους κοινωνικούς φορείς. Τα κυβερνητικά στελέχη θεωρούν αναγκαία τα μέτρα λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης που επηρεάζει και την χώρα μας, και υπογραμμίζουν ότι λαμβάνονται με γνώμονα να μην πληγούν σε καμία περίπτωση μισθωτοί και συνταξιούχοι. Για ήπια προσαρμογή κάνει λόγο ο Γιώργος Αλογοσκούφης, ο οποίος σε συνέντευξη του στο Βήμα της Κυριακής, δηλώνει την επαναφορά από το νέο έτος των τεκμηρίων δαπανών διαβίωσης.

    Πως διαμορφώνονται οι φόροι με τα νέα μέτρα

    Ο Υπουργός Οικονομίας Οικονομικών όπως τονίζει στη συνέντευξη του, μελετά νέα μέτρα για το 2009 σχετικά με την πάταξη της φοροδιαφυγής η προεργασία των οποίων θα γίνει στο Εθνικό Συμβούλιο Φοροδιαφυγής.

    Ο Γιωργος Αλογοσκούφης, χαρακτηρίζει μακρύ τον δρόμο αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι:"Η σοβαρότερη πρόταση που έχω ακούσει και την οποία θα φέρω προς συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο Φοροδιαφυγής, απαιτεί να προσδιοριστεί για όλους ανεξαιρέτως τους φορολογούμενους ένας βασικός κατάλογος δαπανών, μέσω του οποίου θα τεκμαίρεται το επίπεδο διαβίωσης των φορολογουμένων".

    Τα νέα φορολογικά μέτρα, θέτουν μακριά από την τσιμπίδα της εφορίας μισθωτούς και συνταξιούχους, και στρέφονται προς τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους εμπόρους.

    Οι περισσότεροι επιτηδευματίες που δήλωναν εισόδημα κάτω των 10.000 ευρώ και δεν πλήρωναν φόρους, τώρα θα πρέπει να βάλουν το χέρι στη τσέπη.

    Για παράδειγμα με -εισόδημα 1000 ευρώ αντιστοιχεί σε φόρο 155 ευρώ -εισόδημα 3000 ευρώ, σε φόρο 465 ευρώ -εισόδημα 7000 ευρώ, σε φόρο 1085 ευρώ -εισόδημα 10.000 ευρώ, σε φόρο 1550 ευρώ

    Αφορολόγητο, θα δικαιούνται όσοι έχουν παιδιά, το οποίο ανέρχεται σε 1.000 ευρώ για ένα παιδί, 2.000 για δυο παιδιά και 10.000 για τρία.

    Σειρά για να διαμαρτυρηθούν για τα νέα μέτρα έχουν η Ομοσπονδία Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων, το Τεχνικό Επιμελητήριο, ο Ιατρικός Σύλλογος και η Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων. Όπως υπογραμμίζουν "Κατά παράβαση κάθε έννοιας δικαίου και ηθικής διασύρονται και ισοπεδώνονται ολόκληροι κλάδοι επαγγελματιών, οδηγούνται σε μαρασμό και χρεοκοπία μικροεπιχειρήσεις και σε απόγνωση επιστήμονες των 600 ευρώ, στους οποίους εκφράζεται η απαξία της Πολιτείας".

    Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει μέχρι το τέλος του έτους να κλείσουν με την εφορία παλιούς λογαριασμούς. Θα κληθούν για την περαίωση των φορολογικών εκκρεμοτήτων τους για τις χρήσεις 2000-2006.

    Κερδισμένοι από τα νέα φορολογικά μέτρα ωστόσο θα είναι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.

    Σε μισθωτό με δυο παιδιά και εισόδημα 18.000 ευρώ, αναλογεί φόρος 1.250 ευρώ, ενώ με τη μείωση του συντελεστή στο 25% του αναλογεί 1.158 ευρώ και όφελος 92 ευρώ.

    Συνταξιούχος με εισόδημα 14.00 ευρώ, πληρώνει φόρο 691 ευρώ, και με τη μείωση του συντελεστή στο 25% θα πληρώσει 640 ευρώ, με όφελος 51 ευρώ.

    Έντονες αντιδράσεις

    Από την πλευρά της η αντιπολίτευση προετοιμάζεται να εκφράσει με κινητοποιήσεις στη ΔΕΘ την αντίθεση της στα νέα μέτρα.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου μιλώντας στον Αθήνα 98,4 χαρακτήρισε το νομοσχέδιο, κατάφορη αδικία: "Έχουμε μία διάταξη και ένα νομοσχέδιο το οποίο στην πράξη σχεδόν νομιμοποιεί τη φοροδιαφυγή με τον τρόπο με τον οποίο μεταχειρίζεται το ελληνικό κράτος το φοροφυγά. Αντί μέσα από διασταυρώσεις στοιχείων, μέσα από ενδελεχείς εξατομικευμένους ελέγχους, να πάει να βρει όσους φοροδιαφεύγουν να κάνει μια γενική διάταξη την οποία πληρώνουν όλοι και δυστυχώς την πληρώνουν και αυτοί οι οποίοι είναι απολύτως νόμιμοι.

    "Η εργατική τάξη και οι μικρομεσαίοι πρέπει τώρα να συνειδητοποιήσουν ότι η επιλογή του λιγότερο κακού είναι άκρως επικίνδυνη για τα δικαιώματά τους. Δεν υπάρχει τρόπος και τα κέρδη της πλουτοκρατίας να προστατεύονται και τα λαϊκά δικαιώματα να μην θίγονται. Καμιά θυσία για την πλουτοκρατία - ανυπακοή τώρα στον ευρωμονόδρομο-, εγκαταλείψτε μαζικά τα κόμματα που τον υπηρετούν. Για να μην περάσουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, για σύγχρονα δικαιώματα, μονόδρομος είναι η λαϊκή συσπείρωση και αντεπίθεση για την ανατροπή του ευρω-μονόδρομου" αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΚΚΕ.

    "Ο κ. Καραμανλής μου θυμίζει τον κ. Τατούλη. Και οι δύο δείχνουν να επιχειρούν ηρωική έξοδο. Ο Πρωθυπουργός βλέπει ορατό τον κίνδυνο να πέσει και θέλει να πείσει - με τα μέτωπα που ανοίγει - ότι έπεσε, μαχόμενος το κατεστημένο και όχι υπό το βάρος των σκανδάλων. Η φορομπηχτική πολιτική εντάσσεται σ΄ αυτήν την στρατηγική", δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., κ. Γ. Καρατζαφέρης.

    [03] Πολιτική

    Διατηρεί προβάδισμα η ΝΔ

    30/8/2008 8:36:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Προβάδισμα της ΝΔ σε ποσοστό 1,2 % στην πρόθεση ψήφου καταγράφει δημοσκόπηση της Κάπα Research για το Βήμα της Κυριακής, ποσοστό που ισοδυναμεί με μείωση της ψαλίδας μεταξύ των δύο κομμάτων. Σημαντική είναι και η πτώση του ΣΥΝ κατά 3,5%. Στην παράσταση νίκης η κυβερνώσα παράταξη διατηρεί την υπεροχή.

    Ειδικότερα, η ΝΔ προηγείται με 29.3%,το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 28,1%,το ΚΚΕ 7,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ 11,7%, ο ΛΑΟΣ 5% ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει στο 18,35%.

    Στην παράσταση νίκης και στο ερώτημα "ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα κερδίσει τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, 51,3% απαντούν η ΝΔ, 19% ΠΑΣΟΚ και 29,7% δεν ξέρω/δεν απαντώ.

    Στην καταλληλότητα για Πρωθυπουργός ο Κώστας Καραμανλής προηγείται με 44,8% και Γιώργος Παπανδρέου συγκεντρώνει 29%.

    Στη δημοσκόπηση καταγράφεται επίσης πτώση 3,5 μονάδων του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σε υψηλά ποσοστά της τάξης του 80,4% καταγράφεται η δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση και στο 88,4% για την αξιωματική αντιπολίτευση.

    Το 71,4% λέει "όχι" στη συνεργασία ΠΑΣΟΚ -ΝΔ ΚΑΙ το 39,8% "ναι" στη συνεργασία ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ.

    Την ίδια ώρα, στο ΠΑΣΟΚ προετοιμάζονται για την επέτειο της 3ης του Σεπτέμβρη που τη χαρακτηρίζουν αφετηρία για ένα νέο ξεκίνημα.

    Παράλληλα, ο Αλέκος Αλαβάνος εμφανίζεται εκ νέου αρνητικός στο ενδεχόμενο συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα για τη συγκρότηση συμμαχικής κυβέρνησης. Σε συνέντευξή του στην Ημερησία, τονίζει ότι στόχος του κόμματός του είναι να καταλάβει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό στις εκλογές, να σφραγίσει το τέλος του δικομματισμού και να φύγει από την εξουσία η ΝΔ πριν οι ζημιές για τον τόπο γίνουν αβάσταχτες.

    [04] On Developments on Caucasus

    OSCE "Burns" Georgia

    30 Αυγ 2008 10:12:00 (Last updated: 30 Αυγ 2008 21:31:22)

    By Nasos Bratsos

    Sources: ΝΕΤ, ΑNA, REUTERS, AFP

    Just before the EU extraordinary meeting, with accusations being launched from both sides and warships sailing in the Black Sea, Russia and the West continue playing a tough diplomatic game on the developments in Caucasus. In an interview with ARD German TV Network, Russian PM Vladimir Putin launched acusations agains the US. He accused the US of sending military advisers in Georgia to train the Georgians on the use of arms. They were also present at military operation zones. This may lead to the conclusion that the US leadership knew about the actions being prepared and possibly took part in them. If the US leadership was part of this then it I suspect he did it to orchestrate a small victorious war.

    He also said the Republican candidate Mac Cain would benefit from the crisis between Georgia and Russia.

    Meanwhile, White House Press Secretary for President George W. Bush Dana Perino did not rule out the break of diplomatic relations between Russia and Georgia.

    On a relative development, Venezuelan President Hugo Savez expressed his support to Russia.

    Chechenia

    A Russian soldier has been killed and four more injured by two suicide bombers who stromed into the Russian military base in Chechenia, reported the Russian news agencies.

    Irans Deputy chief of staff General Masoud Jazayeri stated that after Afghanistan and Iraq, the US has created another crisis in Caucasus, adding that the American leaderships greediness is leading the world to the brink of destruction. Under these circumstances any attack aginst Iran would mean the beginning of a world war.

    At the same time, as per a Spiegel magazine article, Organisation for Security and Cooperation in Europe observers are holding responsible Georgia for the crisis in Caucasus. They speak of war crimes, such as attacks against sleeping Ossetia citizens before the Russian tanks intervened.

    Translated by John Crystallidis

    Related News:

    Stand-off on Caucasus into Red


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 30 August 2008 - 20:49:50 UTC