Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-08-30

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε συναγερμό λόγω τυφώνα
  • [02] Παρέμβαση Μπακογιάννη για ΠΓΔΜ
  • [03] Πολιτική αντιπαράθεση για το νομοσχέδιο
  • [04] Φονικός σεισμός σε περιοχή της Κίνας
  • [05] Ιταλικό "συγνώμη" με επενδύσεις στη Λιβύη
  • [06] Χορήγηση καρτών στα ΑμΕΑ
  • [07] Έκθεση για την Κάλλας στη Φλώρινα
  • [08] "Πρέσπες 2008"
  • [09] Περιπέτεια εν πλώ
  • [10] Παραδόθηκε ο δράστης του φόνου
  • [11] Siemens: αρχίζει η κύρια ανακριση
  • [12] Πολιτική αναταραχή στην Ταϊλάνδη
  • [13] Τέλος οι εκπτώσεις, ξεκινούν οι προσφορές

    [01] Κόσμος

    Μαζικές εκκενώσεις στην Κούβα

    Σε συναγερμό λόγω τυφώνα

    30/8/2008 7:11:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, BBC

    Ανησυχία και φόβο προκαλεί η ενισχυόμενη ένταση του τυφώνα Γουστάβο, που απειλεί πλέον τις δυτικές ακτές της Κούβας. Ο βαθμός σφοδρότητας του έφθασε σήμερα στην κατηγορία 3 της πεντάβαθμης κλίμακας μέτρησης των τυφώνων, στην ίδια που ανήκε και ο φονικός τυφώνας Κατρίνα, ο οποίος ισοπέδωσε το 2005 τη Λουϊζιάνα. Στον Γουστάβο ήδη αποδίδονται 85 νεκροί από τις περιοχές της Καραϊβικής. Στην Κούβα, η Πολιτική Προστασία έθεσε σε κατάσταση συναγερμού, την επαρχία Πινάρ ντελ Ρίο και τη Νήσο της Νεότητας. Συνολικά,13.000 πολίτες και 4.000 τουρίστες κλήθηκαν να εγκαταλείψουν προληπτικά κατοικίες και ξενοδοχεία. Οι μετεωρολόγοι παρακολουθούν με προσοχή την εξέλιξη του φαινομένου, το οποίο συνοδεύεται από θυελλώδεις ανέμους που πνέουν με 185 χλμ/ώρα, και κυρίως την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει από τη Δευτέρα. Ηδη τέσσερις αμερικανικές πολιτείες λαμβάνουν τα μέτρα τους, μεταξύ αυτών και η Λουϊζιάνα.

    Προληπτικά μέτρα

    Στην Κούβα, οι αρχές βρίσκονται επί ποδός βάσει του καλά οργανωμένου σχεδίου ετοιμότητας, που διαθέτει η χώρα. Ο συναγερμός που έχει κηρυχθεί αφορά επίσης την πυκνοκατοικημένη Αβάνα και τις δυτικές επαρχίες της, καθώς το Ματάνσας. Στην Αβάνα, εν αναμονή των σφοδρών βροχοπτώσεων, τα ξενοδοχεία έχουν κλείσει, τα καταστήματα έχουν κατεβάσει τα ρολά, οι συγκοινωνίες έχουν διακοπεί, ενώ 500 χιλιάδες σακιά με καπνό για τα περίφημα πούρα, έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία.

    Ώρες αγωνίας όμως περνά και η Λουϊζιάνα. Στην πολύπαθη Νέα Ορλεάνη, μόλις χθες κηδεύτηκαν επτά θύματα του Κατρίνα, τα οποία δεν ταυτοποιήθηκαν ποτέ. Σήμερα οι κάτοικοι της ζουν με τον τρόμο ότι θα βρεθούν και πάλι στο πέρασμα ενός μανιασμένου τυφώνα.

    Οι μετεωρολόγοι το μόνο που μπορούν να που με σιγουριά είναι ότι ο Γουστάβο, θα εισέλθει στον Κόλπο του Μεξικού στο αμερικανικό τμήμα του οποίου παράγεται το 26% της συνολικής παραγωγής αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ και το 14% της συνολικής παραγωγής φυσικού αερίου. Οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή εκκενώνουν, για λόγους πρόληψης, το προσωπικό από τις πλατφόρμες. Το ενδεχόμενο καταστροφών σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις ώθησε χθες την τιμή πετρελαίου πάνω από τα 117 δολάρια, προτού κλείσει τελικά 115,46 δολάρια.

    [02] Πολιτική

    Από τη Φλώρινα

    Παρέμβαση Μπακογιάννη για ΠΓΔΜ

    30/8/2008 11:57:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/8/2008 4:56:32 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Μήνυμα για άλλη μία φορά προς την ηγεσία της ΠΓΔΜ για αλλαγή πολιτικής, στα πλαίσια της ειρηνικής συνύπαρξης και της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας προς ένα κοινό μέλλον ασφάλειας και ευημερίας έστειλε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στη Φλώρινα στο Παγκόσμιο Συνέδριο των απανταχού Φλωρινιωτών. Στόχος, τόνισε η κ. Μπακογιάννη, είναι μία λύση σύνθετη με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα ισχύει έναντι όλων και η οποία θα επιτρέψει στην ΠΓΔΜ να ενταχθεί στους ευρωατλαντικούς θεσμούς.

    "Με μετριοπάθεια, αναζητούμε μια λύση χωρίς νικητές και ηττημένους. Όχι όμως και χωρίς περιεχόμενο. Όχι και χωρίς αντίκρισμα. Η ονομασία που θα βρεθεί πρέπει να αντανακλά τις πραγματικότητες της περιοχής. Πρέπει να δίνει τέλος στην αλυτρωτική προπαγάνδα και στις εθνικιστικές κορώνες στις οποίες συχνά καταφεύγουν οι κυβερνώντες του γειτονικού μας κράτους. Η ονομασία που θα βρεθεί πρέπει να μην στερεί από κανέναν Έλληνα, από τη Φλώρινα, την Καστοριά, το Κιλκίς ή την Θεσσαλονίκη, το αναφαίρετο δικαίωμά του να θεωρεί τον εαυτό του περήφανο Μακεδόνα και να τιμά τις ρίζες και την λαμπρή ιστορία του", σημείωσε η κ. Μπακογιάννη.

    Συνεχίζοντας η υπουργός Εξωτερικών δήλωσε: "Όσο η χώρα μας τηρεί αυτή την θετική, την εποικοδομητική στάση, όσο περιμένει την άλλη πλευρά να αφήσει πίσω της αναχρονιστικές μισαλλοδοξίες και παρελκυστικές πολιτικές και να προσέλθει σε ουσιαστική διαπραγμάτευση, η Ελλάδα ταυτόχρονα στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξη του γειτονικού μας κράτους. Το κάνουμε αυτό δαπανώντας εθνικούς πόρους, αλλά και με την εντυπωσιακή παρουσία των ελληνικών επενδυτικών κεφαλαίων στη γειτονική χώρα. Εσείς οι Φλωρινιώτες, ιδίως όσοι κατοικείτε εδώ μόνιμα, γνωρίζετε καλύτερα απ όλους λόγω της γεωγραφικής σας εγγύτητας, τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα στηρίζει και ενισχύει την πολιτική σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη των γειτόνων μας. Δεν είναι μόνο τα σημαντικά ποσά που δαπανούμε μέσω του ΕΣΟΑΒ για την υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομών και την ενδυνάμωση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, που δίνουν νέα αναπτυξιακή δυναμική στη χώρα. Είναι και οι συνεχώς αυξανόμενες εμπορικές και οικονομικές μας συναλλαγές, με τον όγκο εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών να ανέρχεται περίπου στα 690 εκατομμύρια ευρώ για το 2007. Και είναι βεβαίως και οι ευρύτατες ελληνικές επενδύσεις, κυρίως στους κρίσιμους τομείς της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών, των τραπεζών και των κατασκευών, που φέρνουν την Ελλάδα στην πρώτη θέση μεταξύ των ξένων επενδυτών στα Σκόπια. Αξίζει δε να σημειώσουμε ότι τα ελληνικά επενδυτικά κεφάλαια που ανέρχονται στα 950 εκατομμύρια ευρώ, έχουν δημιουργήσει πάνω από 20.000 θέσεις εργασίας στο γειτονικό μας κράτος".

    [03] Πολιτική

    Την Τρίτη η συζήτηση στην επιτροπή της Βουλής

    Πολιτική αντιπαράθεση για το νομοσχέδιο

    30/8/2008 12:14:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/8/2008 4:52:30 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Νέες επικρίσεις, σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, δέχεται η κυβέρνηση από την αντιπολίτευση και τα συνδικάτα, για τις νέες φορολογικές ρυθμίσεις, που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, η συζήτηση του οποίου θα ξεκινήσει την Τρίτη, στη βουλή. Στον αντίποδα, οι επιλογές του Γιώργου Αλογοσκούφη βρίσκουν σύμφωνους τους συναδέλφους του στην κυβέρνηση.

    Στόχευση των μέτρων είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής, υποστήριξε ο υπουργός Μεταφορών Κωστής Χατζηδάκης, διευκρινίζοντας ότι αντιλαϊκή πολιτική είναι η πολιτική του ου μπλέξεις λόγω του κόστους.

    Υπέρ του νέου φορολογικού νομοσχεδίου τάχθηκε από τη Φλώρινα και ο υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης . "Τα μέτρα φυσικά δεν ήταν ευχάριστα, αλλά φοβάμαι ότι ήταν αναγκαία". Η αντιπολίτευση πάντως, εμμένει στην κριτική της συνολικά στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου ζήτησε να αποσυρθούν τα μέτρα και τα χαρακτήρισε αποτέλεσμα της αδιέξοδης οικονομικής πολιτικής που ακολούθησε τα προηγούμενα χρόνια. Επιπρόσθετα, χαρακτήρισε αναξιόπιστο υπουργό Οικονομίας, τον κ. Αλογοσκούφη.

    Για απαράδεκτο μέτρο και χαράτσι σε μικρομεσαίους, που κλείνει 50% των επιχειρήσεων και χτυπά γενιά 700 ευρώ, έκανε λόγο ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με την ηγεσία της ΓΣΕΒΕ την Παρασκευή.

    Το ΚΚΕ κατήγγειλε νέα σκληρή φοροεπιδρομή, τονίζοντας ότι: Η εργατική τάξη και οι μικρομεσαίοι πρέπει τώρα να συνειδητοποιήσουν ότι η επιλογή του λιγότερο κακού είναι άκρως επικίνδυνη για τα δικαιώματά τους. Δεν υπάρχει τρόπος και τα κέρδη της πλουτοκρατίας να προστατεύονται και τα λαϊκά δικαιώματα να μην θίγονται. Καμιά θυσία για την πλουτοκρατία - ανυπακοή τώρα στον "ευρωμονόδρομο", εγκαταλείψτε μαζικά τα κόμματα που τον υπηρετούν".

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης , έκανε λόγο για οικονομική πολιτική που δεν είναι βιώσιμη.

    Επικρίσεις από Τατούλη

    Επανεμφάνιση του Πέτρου Τατούλη, ο οποίος με συνέντευξή του στην εφημερίδα "Ημερησία" αφήνει και πάλι αιχμές για την κυβερνητική πολιτική. Χαρακτηριστικά ο βουλευτής της ΝΔ αναφέρει ότι "ένα κομμάτι της Νέας Δημοκρατίας στο οποίο έχουν ανατεθεί θώκοι και εξουσίες έκανε πίσω μπροστά στις δεσμεύσεις που είχαμε όλοι αναλάβει στις αρχές του 2004, είτε λόγω διανοητικής/διαχειριστικής ανεπάρκειας, είτε προς εξυπηρέτηση ίδιων οφελών. Ο Πέτρος Τατούλης συμπληρώνει ότι το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει για δεκαετίες τώρα η χώρα είναι αυστηρά πολιτικό ζήτημα και βαρύνει άτολμες και ανεπαρκείς κυβερνήσεις.

    [04] Κόσμος

    Φονικός σεισμός σε περιοχή της Κίνας

    30/8/2008 6:19:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

    Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν από σεισμό μεγέθους 6,1 Ρίχτερ, ο οποίος έπληξε μία περιοχή στα σύνορα των επαρχιών Σετσουάν και Γιουνάν, στη νοτιοδυτική Κίνα, ανακοίνωσε το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

    Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στους τομείς Μίγι και Λίχουι στη Σιτσουάν, η οποία είχε πληγεί ήδη από ένα φονικό σεισμό το Μάιο, και οι τρεις άλλοι στη Γιουνάν, στον τομέα Γουάνμο, όπου επίσης έντεκα άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά, διευκρίνισε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων.

    Ο σεισμός, τον οποίο ακολούθησαν πολλές μετασεισμικές δονήσεις, έπληξε την περιοχή στις 16:30 (11:30 ώρα Ελλάδας), προκαλώντας την κατάρρευση κατοικιών, ανέφερε σε προηγούμενο τηλεγράφημα το Νέα Κίνα.

    Ήταν μεγέθους 5,7 βαθμών στην κλίμακα που χρησιμοποιεί το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής (USGS) ή 6,1 στην κλίμακα Ρίχτερ, σύμφωνα με το κινεζικό Δίκτυο Πληροφόρησης Σεισμογραφίας.

    Σύμφωνα με το Νέα Κίνα, το επίκεντρο του σεισμού, βάθους δέκα περίπου χιλιομέτρων, βρισκόταν πενήντα χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης Πανζίχουα, στη νότια Σιτσουάν.

    [05] Κόσμος

    Συνομιλίες Μπερλουσκόνι-Καντάφι

    Ιταλικό "συγνώμη" με επενδύσεις στη Λιβύη

    30/8/2008 5:28:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/8/2008 5:45:10 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ο πρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Σίλβιο Μπερλουσκόνι έφθασε σήμερα στη Λιβύη για συνομιλίες με τον πρόεδρο Μουάμαρ Καντάφι και για να υπογράψει μία ιστορική συμφωνία, η οποία θα θέσει τέλος στις διαφορές μεταξύ των δύο χωρών από την εποχή της ιταλικής αποικιοκρατίας.

    Ο Μπερλουσκόνι έφθασε στην πόλη της Βεγγάζης, περίπου 1000 χλμ ανατολικά της Τρίπολης, για συνομιλίες που θ ανοίξουν τον δρόμο για σημαντικές επενδύσεις. Ο Ιταλός ηγέτης έγινε δεκτός από τον Λίβυο ομόλογό του Μπαγντάτι Μαχμούντι και τον ΥΠΕΞ Αμπντέλ Ραχμάν Σαλγάμ.

    Είχε προηγηθεί η άφιξη ενός ιταλικού στρατιωτικού μεταγωγικού αεροσκάφους, το οποίο μετέφερε ένα άγαλμα, που είχε ανακαλυφθεί στην τότε κατεχόμενη Λιβύη από τους ιταλούς αρχαιολόγους το 1913, το οποίο ο Μπερλουσκόνι θα επιστρέψει στη Λιβύη έπειτα από σχετική απόφαση της ιταλικής δικαιοσύνης.

    Ο Ιταλός πρωθυπουργός είχε επισημάνει πριν την άφιξή του πως η συμφωνία με τη Λιβύη θα επιτρέψει «να γυρίσουμε τελείως τη σελίδα του παρελθόντος», των πάνω από 30 χρόνων κατοχής της Λιβύης από το 1911 έως το 1942. Όπως πρόσθεσε ο Μπερλουσκόνι η Ιταλία θα πληρώσει 5 δις δολάρια στη Λιβύη για τα επόμενα 25 χρόνια ως αποζημιώσεις για την περίοδο της αποικιοκρατίας, υπό τη μορφή επενδύσεων στις υποδομές της χώρας.

    «Η Ιταλία θα δεσμευθεί να χρηματοδοτήσει σχέδια για την βελτίωση των υποδομών σε πλείστους τομείς», ύψους «πολλών δις δολαρίων», τόνισε ο Μπερλουσκόνι σε συνέντευξή του στο σημερινό φύλλο της μη κρατικής λιβυκής εφημερίδας Όγια.

    [06] Κοινωνία

    Χορήγηση καρτών στα ΑμΕΑ

    30/8/2008 5:26:00 μμ

    Αρχίζει από τη Δευτέρα και θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη, 31 Δεκεμβρίου 2008, η χορήγηση των καρτών απεριορίστων διαδρομών του ΟΑΣΑ στα άτομα με αναπηρία (ΑμΕΑ).

    Οι δικαιούχοι της Νομαρχίας Αθηνών, μπορούν να παραλάβουν τις κάρτες τους από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) των δήμων και από τις Διευθύνσεις Κοινωνικής Πρόνοιας. Η Νομαρχία Αθηνών θα διαχειριστεί συνολικά 48.000 κάρτες.

    Μετά την 31.12.2008, όσοι προσκομίσουν γνωμάτευση υγειονομικής επιτροπής που θα έχει εκδοθεί μετά την 01.01.2009, θα λαμβάνουν Δελτίο που θα χρησιμοποιούν για όσο χρονικό διάστημα του έτους 2009 παραταθεί η ισχύς των καρτών του 2008.

    Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι των καρτών είναι άτομα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, εφόσον το ετήσιο συνολικό ατομικό τους εισόδημα δεν είναι μεγαλύτερο των 23.000 ευρώ ή το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα δεν είναι μεγαλύτερο των 29.000 ευρώ. Τα παραπάνω ποσά προσαυξάνονται με 5.600 ευρώ για κάθε επιπλέον ανάπηρο άτομο, που συνοικεί και βαρύνει την οικογένεια, εφόσον αυτό παρουσιάζει αναπηρία 67%.

    Όσοι υπερβαίνουν το παραπάνω όριο εισοδήματος δικαιούνται κάρτα με έκπτωση 50% για τις διαδρομές εσωτερικού των υπεραστικών λεωφορείων των ΚΤΕΛ και τις διαδρομές εσωτερικού δικτύου του ΟΣΕ. Οι δικαιούχοι μπορούν να προμηθεύονται τις κάρτες τους προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά από τις 08:00 το πρωί ως τη 01:30 το μεσημέρι από τις Διευθύνσεις Κοινωνικής Πρόνοιας της Νομαρχίας Αθηνών και από Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ)

    Για περισσότερες πληροφορίες, οι δικαιούχοι μπορούν να επικοινωνούν με το γραφείο της Αντινομάρχου για θέματα Κοινωνικής Πρόνοιας, κας Λιλίκας Βασιλάκου, στα τηλ. 210-69 98 366 & 69 98 501

    [07] Πολιτισμός

    Έκθεση για την Κάλλας στη Φλώρινα

    30/8/2008 5:06:00 μμ

    Την έκθεση «Μαρία Κάλλας - 30 χρόνια μετά» που φιλοξενείται στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Στέγης Φιλοτέχνων της Φλώρινας, εγκαινίασε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

    Η ιδέα να φιλοξενηθεί μία έκθεση για τη Μαρία Κάλλας στη Φλώρινα, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων «Πρέσπες», ανήκει στον Γιάννη Μετζικώφ, ο οποίος είχε στήσει πριν από μερικούς μήνες και την αντίστοιχη έκθεση του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων. Η έκθεση της Φλώρινας είναι πληρέστερη, αλλά ο βασικός κορμός της παραμένει το υλικό που εκτέθηκε στην Αθήνα και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων φωτογραφίες και αρχειακό υλικό από τα πρώτα βήματα της Ελληνίδας σοπράνο στη Λυρική Σκηνή της Αθήνας στα δύσκολα χρόνια της κατοχής, στιγμιότυπα από τις παραστάσεις της στο θέατρο της Βερόνα και στη Σκάλα του Μιλάνου, που έγινε το καλλιτεχνικό της «σπίτι», εικόνες από τις περιοδείες της σε όλο τον κόσμο και τις συνεργασίες με σπουδαίους δημιουργούς και προσωπικότητες του παγκόσμιου καλλιτεχνικού στερεώματος, πορτρέτα της φιλοτεχνημένα από Έλληνες ζωγράφους (συλλογή του δήμου Αθηναίων), γλυπτά της Ασπασίας Παπαδοπεράκη και του Κάρολου Καμπελόπουλου και προσωπικά της αντικείμενα από τη συλλογή του Νίκου Χαραλαμπόπουλου.

    Για την Ελληνίδα καλλιτέχνιδα «που σφράγισε την ιστορία της όπερας με τη μοναδική ποιότητα της φωνής της, την εντυπωσιακή υποκριτική της δεινότητα, την απαράμιλλη ερμηνευτική της τεχνική, αλλά και τη θαυμάσια σκηνική παρουσία της», μίλησε ο πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Σιούφας, στο χαιρετισμό που απηύθυνε κατά τα εγκαίνια της έκθεσης.

    Στην «απόλυτη ντίβα του λυρικού θεάτρου», που σημάδεψε με την καλλιτεχνική παρουσία της την εποχή της, αναφέρθηκε ο υπουργός Πολιτισμού, Μιχάλης Λιάπης, ο οποίος χαρακτήρισε εξόχως σημαντικό το γεγονός ότι «μια τέτοια έκθεση διοργανώνεται στην ακριτική Φλώρινα, η οποία χάρη στο φεστιβάλ Πρεσπών καταφέρνει να γίνεται η ίδια κέντρο σε μια διευρυμένη περιφέρεια πλέον, αυτή των Βαλκανίων».

    Στα εγκαίνια που έγιναν παρουσία των υπουργών Εξωτερικών, Ντόρας Μπακογιάννη, Εσωτερικών, Προκόπη Παυλόπουλου, Ανάπτυξης Χρήστου Φώλια, Μακεδονίας - Θράκης, Μαργαρίτη Τζίμα, του υφυπουργού Αθλητισμού, Γιάννη Ιωαννίδη, βουλευτών, εκπροσώπων των θρησκευτικών και τοπικών αρχών και πλήθους κόσμου, οι διοργανωτές προσέφεραν ως δώρα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έργα τέχνης Φλωρινιωτών καλλιτεχνών, καθώς και έναν παλαιό τόμο με ομιλίες και έργα του Αλέξανδρου Παπαναστασίου.

    [08] Πολιτισμός

    "Πρέσπες 2008"

    30/8/2008 5:01:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Όταν θέλεις κάτι πολύ, όλο το σύμπαν συνωμοτεί υπέρ σου, γράφει ο Πάολο Κοέλιο στον Αλχημιστή. Έτσι κι έγινε χθες το βράδυ στον Άγιο Αχίλλειο Πρεσπών, όπου οι διαθέσεις του καιρού «υποτάχθηκαν» από τη μια στη βούληση των διοργανωτών των εκδηλώσεων «Πρέσπες 2008» να προσφέρουν για ακόμη μια φορά πολιτισμό στους κατοίκους της περιοχής και τους πιστούς του θεσμού, τιμώντας τη μεγάλη Ελληνίδα σοπράνο, Μαρία Κάλλας και από την άλλη στη λαχτάρα των κατοίκων του μικρού νησιού στην ακριτική αυτή γωνιά της Ελλάδας να υποδεχθούν στην «αγκαλιά» τους τον πρώτο πολίτη της χώρας, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, ο πρόεδρος της βουλής Δημήτρης Σιούφας, οι υπουργοί, Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης, Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας, Μακεδονίας-Θράκης Μαργαρίτης Τζίμας, ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης, πλήθος βουλευτών από διάφορα κόμματα, εκπρόσωποι των τοπικών, στρατιωτικών και εκκλησιαστικών αρχών της περιοχής.

    Ο Πρόεδρος χειροκροτήθηκε θερμά κατά την είσοδό του στο χώρο των εκδηλώσεων και αυτός ανταπέδωσε τη θέρμη αυτή, ανεβαίνοντας στη σκηνή για να τιμήσει το «πρόσωπο της 20ετίας» του θεσμού, τον διεθνούς φήμης Έλληνα σκηνοθέτη, Θόδωρο Αγγελόπουλο, ο οποίος έχει γυρίσει ταινίες του στην Πρέσπα και την Φλώρινα. «Ξαναγυρίζω μετά από 20 χρόνια σε αυτά τα χώματα, σε αυτά τα νερά, που άφησα και πήρα ίχνη», είπε, παραλαμβάνοντας το βραβείο του από τα χέρια του κ. Παπούλια.

    Η εκδήλωση άνοιξε με εικόνες από τις Πρέσπες στη μεγάλη οθόνη δίπλα στην εξέδρα και ένα βίντεο αφιερωμένο στη ζωή και το έργο της μεγάλης καλλιτέχνιδας Μαρίας Κάλλας, ως ένας άλλος «φόρος τιμής» στη γυναίκα που τίμησε με τη φωνή της την Τέχνη και την Ελλάδα.

    Ακολούθησαν οι βραβεύσεις προσώπων που προσέφεραν στον τόπο και το θεσμό. Έργο του Φλωρινιώτη γλύπτη Κόρρα, που διαπρέπει στη Νέα Υόρκη, ήταν το τιμητικό βραβείο προς την Ντόρα Μπακογιάννη, ενα χάλκινο άγαλμα του Γεωργίου Καραϊσκάκη απονεμήθηκε στον Προκόπη Παυλόπουλο , ενώ μια επίχρυση κεφαλή αλόγου του ίδιου καλλιτέχνη επιδόθηκε στον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργό Πολιτισμού, Ευάγγελο Βενιζέλο κι ένας πίνακας Φλωρινιώτη ζωγράφου στον Μιχάλη Λιάπη.

    Ο λόγος των πολιτικών που απηύθυναν χαιρετισμό, ήταν μήνυμα ειρήνης και συνεργασίας. Να πάει αυτό το μήνυμα από τις Πρέσπες «σε όλους μας τους γείτονες και να γίνει πράγματι αντιληπτό» ευχήθηκε η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Πολιτισμού, Μιχάλης Λιάπης, ανοίγοντας την εκδήλωση υπενθύμισε ότι «η Τέχνη λειτουργεί κατ εξοχήν ως γέφυρα ανάμεσα στους λαούς, στους πολιτισμούς, ως κανάλι επικοινωνίας, που συμβάλλει στην αλληλοκατανόηση των λαών και στην ειρηνική και τη δημιουργική συνύπαρξή τους». Η ιστορία, τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, «γράφεται απέναντι στις προκλήσεις των καιρών και όχι με προκλήσεις απέναντι στους λαούς, στο δίκαιο και την αλήθεια τους», ενώ «θεματοφύλακα αξιών και αρχών» χαρακτήρισε την περιοχή ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης., Μαργαρίτης Τζίμας.

    Τον χαρακτήρα της Πρέσπας ως έναν τόπο συνύπαρξης και συνεργασίας μεταξύ των λαών της περιοχής, επιβεβαίωσε στο χαιρετισμό του και ο Νομάρχης Φλώρινας Γιάννης Βοσκόπουλος, ενώ ο δήμαρχος Πρεσπών Λάζαρος Ναλπαντίδης σημείωσε με έμφαση πως για τους κατοίκους της ακριτικής περιοχής, η Πρέσπα «δεν είναι μόνο μια περιοχή, αλλά στάση και τρόπος ζωής».

    Η βροχή έπεφτε ασταμάτητα από νωρίς το απόγευμα στην πόλη της Φλώρινας και στο μεγαλύτερο μέρος της ανηφορικής διαδρομής προς τις Πρέσπες, όχι όμως και στον Άγιο Αχίλλειο, που και φέτος φιλοξένησε με θέρμη τους υψηλούς προσκεκλημένους του θεσμού αλλά και το πλήθος κόσμου που για μια ακόμη φορά «πλημμύρισε» το λόφο απέναντι από το βυζαντινό ναό.

    Η φιλοξενία των μόλις 24 κατοίκων του Αγίου Αχιλλείου ήταν θερμή για ακόμη μια χρονιά, γι αυτό και ο εκ των οικοδεσποτών της εκδήλωσης, βουλευτής Φλώρινας της Νέας Δημοκρατίας, Ευστάθιος Κωνσταντινίδης, πρότεινε «να προεκτείνουμε τα όποια οφέλη του θεσμού στους κατοίκους της τοπικής κοινωνίας ως ανταπόδοση για τη φιλοξενία», ενώ ο βουλευτής Φλώρινας του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Λιάνης, συνοικοδεσπότης και «πατέρας» του θεσμού, ανέδειξε στο χαιρετισμό του την ενότητα και ειρηνική συνύπαρξη της περιοχής. «Στην Πρέσπα όλα τελούν σε ενότητα. Και η ειρήνη την κατοικεί για πάντα, πιστεύω», τόνισε.

    Όταν οι πολιτικοί κατέβηκαν από το βήμα, τη «σκυτάλη» πήραν οι καλλιτέχνες, σκορπώντας ενθουσιασμό στο πλήθος του «απέναντι λόφου». Ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Γιώργος Νταλάρας και η Ελένη Καραΐνδρου, που παρουσίασε αποσπάσματα από τις μουσικές που έγραψε για τις ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου, αλλά και ο Γκόραν Μπρέγκοβιτς έδωσαν τον μουσικό «τόνο» της βραδιάς, μαζί με τη ρωσική χορωδία «Τρετγιακόβ», που έψαλε βυζαντινούς ύμνους και τραγούδησε μουσικά λαϊκά τραγούδια, τους Τούρκους μουσικούς Ερκάν Ογκούρ και Ισμαήλ Χακί Δερμισίογλου, που παρουσίασαν παραδοσιακή οθωμανική μουσική, τη Συμφωνική Ορχήστρα Σόφιας, τους ταλαντούχους νεαρούς καλλιτέχνες, Παντελή Στάικο και Διονύση Γραμμένο και το Ωδείο της Φλώρινας, που παρουσίασε αποσπάσματα από το μιούζικαλ «Γάτες».

    Την ευθύνη για τη σκηνοθετική επιμέλεια της χθεσινοβραδινής εκδήλωσης είχε η Σοφία Σπυράτου, τα σκηνικά και τα κοστούμια ήταν του Γιάννη Μετζικώφ, οι φωτισμοί της Ελευθερίας Ντεκώ και η σκηνοθεσία βίντεο του Γρηγόρη Καραντινάκη.

    [09] Κοινωνία

    Με αίσιο τέλος

    Περιπέτεια εν πλώ

    30/8/2008 3:36:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Tαλαιπωρήθηκαν οι επιβάτες του πλοίου "Sardinia Vera", που είχε ξεκινήσει το απόγευμα της Παρασκευής από τον Πειραιά με προορισμό την Ικαρία, τους Φούρνους και τη Σάμο. Αιτία της ταλαιπωρίας ήταν το σφήνωμα του καταπέλτη του πλοίου, όταν το πλοίο έφτασε στους Φούρνους. Προηγουμένως είχε γίνει ομαλά η αποβίβαση και επιβίβαση στην Ικαρία. Το πλοίο αναχώρησε άμεσα για το Βαθύ της Σάμου όπου έφτασε στις 7πμ και μετά από προσπάθειες έξι ωρών, αποκαταστάθηκε η βλάβη και έγινε κανονικά η αποβίβαση των οχημάτων. Για τη μεταφορά των περίπου εκατό επιβατών στον προορισμό τους η εταιρία είχε ναυλώσει λεωφορείο. Το "Sardinia Vera" μετά από τον έλεγχο και την αποκατάσταση της ζημιάς και εφόσον του δοθούν οι σχετικές άδειες από το λιμεναρχείο και το νηογνώμονα, θα εκτελέσει κανονικά το προγραμματισμένο δρομολόγιο.

    [10] Κοινωνία

    Μαχαίρωμα στη Θεσσαλονίκη

    Παραδόθηκε ο δράστης του φόνου

    30/8/2008 3:23:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη, ο δράστης του αιματηρού επεισοδίου που σημειώθηκε τα ξημερώματα έξω από νυχτερινό κέντρο. Πρόκειται για έναν 47χρονο άνδρα ο οποίος παραδόθηκε στις αρχές, μετά τον θανάσιμο τραυματισμό 53χρονου με μαχαίρι. Το έγκλημα έγινε σε περιοχή κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης και προηγήθηκε διαπληκτισμός μεταξύ των δύο ανδρών.

    [11] Κοινωνία

    Από τη Δευτέρα

    Siemens: αρχίζει η κύρια ανακριση

    30/8/2008 2:01:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Nέες καταθέσεις για την υπόθεση της Siemens αναμένονται τη Δευτέρα, από δύο σημαντικούς μάρτυρες, εκ των οποίων ο ένας έχει μπει σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων. Στο τέλος Σεπτεμβρίου ο ανακριτής Νίκος Ζαγοριανός, που χειρίζεται την υπόθεση, θα μεταβεί στη Χάγη προκειμένου να συμμετάσχει στην Τριεθνή Συνάντηση Δικαστών και να ανταλλάξει πληροφορίες για την υπόθεση με ομολόγους του από Γερμανία και Ελβετία. Σημαντικά στοιχεία εκτιμάται ότι περιλαμβάνει ένας νέος φάκελος που εντοπίστηκε στο σπίτι του πρώην ισχυρού άνδρα της Siemens Κουτσενρόιτερ, ο οποίος σύντομα θα φτάσει στα χέρια του Έλληνα ανακριτή. Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι η δικαστική έρευνα εντόπισε Έλληνα δικαιούχο οφ σορ εταιρίας, που φέρεται να εμπλέκεται και σύντομα θα κληθεί να καταθέσει.

    [12] Κόσμος

    Συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία

    Πολιτική αναταραχή στην Ταϊλάνδη

    30/8/2008 12:32:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ, Γερμανικό, Ρόιτερς, Γαλλικό

    Στα ύψη βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες το πολιτικό θερμόμετρο στην Ταϊλάνδη, με διαδηλωτές να έχουν καταλάβει την έδρα της κυβέρνησης, αφού προηγουμένως είχαν συγκρουστεί με την αστυνομία. Απεργία πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους, ενώ έκκληση για απεργία απηύθυνε και το συνδικάτο των αερογραμμών Thai Airways. Οι διαδηλωτές, εκφράζονται πολιτικά στη Λαϊκή Δημοκρατία για τη Δημοκρατία (PAD), ενός ανομοιογενούς συνασπισμού φιλομοναρχικών και επιχειρηματιών και κοινωνικών δυνάμεων και ζητούν την απομάκρυνση του πρωθυπουργού Σουνταραβέζ από την εξουσία. Τον κατηγορούν ότι είναι "πιστός οπαδός" του Τακσίν Σιναουάτρα, πρώην ισχυρού άνδρα της Ταϊλάνδης που ανατράπηκε με πραξικόπημα το 2006 και έχει καταφύγει στη Βρετανία για να αποφύγει την προσαγωγή του στη δικαιοσύνη κατηγορούμενος για διαφθορά. Αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν στο Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων πως: "Παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς την πολιτική κατάσταση στην Ταϊλάνδη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν πως οι διαφορές θα πρέπει να διευθετηθούν στους κόλπους των δημοκρατικών θεσμών της Ταϊλάνδης". Σήμερα Σάββατο ο πρωθυπουργός Σαμάκ Σουνταραβέζ, επισκέφθηκε τον βασιλιά Μπουμιμπόλ Αντουλιαντέζ για να τον ενημερώσει για την κατάσταση. Ο 80χρονος Αντουλιαντέζ είναι ο γηραιότερος μονάρχης του πλανήτη και έχει αυξημένο κύρος στην κοινή γνώμη της Ταϊλάνδης.

    [13] Οικονομία

    Δεκαήμερο προσφορών

    Τέλος οι εκπτώσεις, ξεκινούν οι προσφορές

    30/8/2008 11:46:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Aυλαία σήμερα Σάββατο για τις θερινές εκπτώσεις, με τις προσδοκίες των εμπόρων να μη δικαιώνονται, καθώς η ανταπόκριση του κόσμου δεν ήταν η αναμενόμενη, λόγω οικονομικής στενότητας. Στη διάρκεια της περιόδου των εκπτώσεων εμφανίστηκαν εκπτώσεις ακόμα και της τάξης του 70% στα είδη ένδυσης. Με τη λήξη των εκπτώσεων θα ξεκινήσει ένα ειδικό δεκαήμερο προσφορών. Πάντως σύμφωνα με καταγγελίες στο ΙΝΚΑ, υπήρξαν φαινόμενα για πλασματικές εκπτώσεις και για εμφάνιση στα ράφια άλλων προϊόντων πριν την έναρξη της εκπτωτικής περιόδου και άλλων κατά τη διάρκειά της, με διαφορές στην ποιότητά τους.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 30 August 2008 - 16:50:10 UTC