Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-08-25

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στήριξη κυβέρνησης στον Α. Παυλίδη
  • [02] Την Tρίτη οι βάσεις για τα ΑΕΙ/ΤΕΙ
  • [03] Ζητούν αναγνώριση, προκαλούν αντιδράσεις
  • [04] Contacts with Social Partners
  • [05] Σε εξέλιξη φωτιές
  • [06] Απάντηση στην ΠΓΔΜ για την ονομασία
  • [07] Κόντρες για την "Ολυμπιακή"
  • [08] Ξεκίνησε το συνέδριο των Δημοκρατικών
  • [09] Περιοδεία στο Ν. Ηλείας Αλαβάνου και Χρυσόστομου Β'
  • [10] Ισπανία: Ο τραγικός απολογισμός
  • [11] Τουρκία: Επαναλειτουργεί ο πετρελαιαγωγός
  • [12] Εκτός νόμου το κύριο κίνημα των Ταλιμπάν
  • [13] Κοινές διασυνοριακές επιχειρήσεις
  • [14] Φωτιά στην Ολυμπία
  • [15] Αθλητισμός "εν τάξει"
  • [16] Η "προστάτιδα" ασπιρίνη

    [01] Πολιτική

    Στήριξη κυβέρνησης στον Α. Παυλίδη

    25/8/2008 2:45:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/8/2008 7:10:28 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Στήριξη στον Αριστοτέλη Παυλίδη παρείχε η κυβέρνηση. Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θόδωρος Ρουσόπουλος, παραπέμποντας στη δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης Σωτήρη Χατζηγάκη, όποιος προσφεύγει στη Δικαιοσύνη έχει το ηθικό πλεονέκτημα. Στέλνοντας, ταυτόχρονα, μήνυμα και στους βουλευτές που ζητούν την ανεξαρτητοποίηση του πρώην υπουργού Αιγαίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσέθεσε ότι κάνουν λάθος όσοι μιλούν για θέμα ηθικής τάξης, αφού πρώτος προσέφυγε στη Δικαιοσύνη ο κ. Παυλίδης. Έντονη κριτική άσκησε το ΠΑΣΟΚ, με τον κ. Σηφουνάκη να χαρακτηρίζει τους κ. Παυλίδη και Μανούση "συνέταιρους που είχαν μια οικονομική διαφορά, την οποία πληροφορήθηκαν όλοι 18 μήνες μετά".

    "Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να αναλάβει τις ευθύνες της και ο πρωθυπουργός δεν θα τις αναλάβει", ανέφερε και ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι πέραν του ζητήματος Παυλίδη υπάρχει το ευρύτερο θέμα των "άγονων γραμμών" και πρόσθεσε ότι το 2004 το ΠΑΣΟΚ παρέδωσε πλήρες σχέδιο για τη ναυπήγηση σύγχρονων πλοίων στις άγονες γραμμές, το οποίο θα μπορούσε να κατατεθεί στην ΕΕ και να χρηματοδοτηθεί.

    [02] Κοινωνία

    Την Tρίτη οι βάσεις για τα ΑΕΙ/ΤΕΙ

    25/8/2008 2:00:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/8/2008 7:00:19 μμ)

    Ανακοινώνονται την Τρίτη στις 09:30 το πρωί οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ/ΤΕΙ. Οι πίνακες των επιτυχόντων θα αναρτηθούν στα λύκεια της χώρας και θα σημάνουν το τέλος στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας αναμένεται άνοδος των σχολών με μεγάλη ζήτηση, όπως για παράδειγμα νομικές και παιδαγωγικές. Καθολική άνοδος αναμένεται στις ιατρικές και τις νοσηλευτικές σχολές. Οι βάσεις εισαγωγής θα μεταδοθούν αναλυτικά από την ΕΡΤ και θα υπάρχουν διαθέσιμες από την πρώτη στιγμή στον ειδικό δικτυακό τόπο http:// exams.ert.gr. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν μετά τις 11.00 της ίδιας ημέρας να πληροφορούνται τα αποτελέσματα μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου (http://www.ypepth.gr) πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο - Όνομα -Πατρώνυμο - Μητρώνυμο). Επίσης θα μπορούν να ενημερώνονται και από το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (1564).

    [03] Κόσμος

    Ζητούν αναγνώριση, προκαλούν αντιδράσεις

    25/8/2008 5:15:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/8/2008 7:29:59 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 1058-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Με ομόφωνη απόφασή τους και τα δύο σώματα της ρωσικής βουλής ενέκριναν έκκληση προς τον πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ να αναγνωρίσει η Ρωσία την ανεξαρτησία της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας, δίνοντας έτσι ένα σημαντικό διαπραγματευτικό χαρτί στον Ρώσο πρόεδρο. Το αίτημα των Ρώσων βουλευτών για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας συνιστά συνέχιση της ρωσικής επίθεσης κατά της Γεωργίας, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Γεωργίας, ενώ για απόπειρα μεταβολής των συνόρων της Ευρώπης δια της βίας κάνει λόγο ο Μιχαήλ Σαακασβίλι. Την ίδια ώρα, ο Ρώσος πρόεδρος δηλώνει έτοιμος να φτάσει μέχρι και την πλήρη ρήξη των σχέσεών της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ, εάν η Ατλαντική Συμμαχία δεν επιδείξει πνεύμα συνεργασίας.

    Έντονες αντιδράσεις

    Την έντονη αντίδραση της Γεωργίας, προκάλεσαν οι ομόφωνες αποφάσεις των δυο σωμάτων του ρωσικού κοινοβουλίου με τις οποίες ζητείται η αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας.

    Το αίτημα των Ρώσων βουλευτών για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας συνιστά συνέχιση της ρωσικής επίθεσης κατά της Γεωργίας, απάντησε το υπουργείο Εξωτερικών της Γεωργίας, ενώ χωρίς "πραγματική σημασία", τη χαρακτήρισε ο υπουργός Επανένταξης των περιοχών αυτών Τεμούρ Ιακομπατσβίλι.

    Ο ίδιος υποστήριξε ότι ενδεχόμενη αναγνώριση από τη Ρωσία των αποσχισθεισών αυτών περιοχών της Γεωργίας "θα αποτελούσε προσπάθεια νομιμοποίησης των αποτελεσμάτων μιας εθνοκάθαρσης".

    Στο Βερολίνο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η Γερμανία "προσδοκά" από τον πρόεδρο και την κυβέρνηση της Ρωσίας "να μη δώσουν συνέχεια" στην έκκληση του Συμβουλίου της ρωσικής Ομοσπονδίας για την αναγνώριση της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας.

    Στη Ρώμη ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι κάλεσε τη Ρωσία να επιδείξε ι"ιδιαίτερη φρόνηση" όσον αφορά το θέμα της αναγνώρισης των αποσχισθεισών δημοκρατιών της Γεωργίας, "λαμβανομένης υπόψιν της λεπτότητας της σημερινής κατάστασης στην περιοχή". Παράλληλα η Γαλλία επέμεινε σήμερα εκ νέου για την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από τον οδικό άξονα που συνδέει το Πότι με το Σενάκι στη Γεωργία και το σεβασμό από τη Ρωσία της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που υπέγραψε με τη Γεωργία.

    Η Γαλλία, η οποία ασκεί το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ, εξέφρασε επίσης ανησυχία όσον αφορά τις πληροφορίες για λεηλασίες, καταστροφές και εκφοβισμούς στη Νότια Οσετία, η οποία τελεί υπό ρωσικό έλεγχο.

    Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε σήμερα ότι ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Ντικ Τσέινι θα επισκεφθεί τη Γεωργία στις αρχές του ερχόμενου μήνα.

    Ο Τσέινι θα συναντηθεί με τον γεωργιανό πρόεδρο Μιχαήλ Σαακασβίλι και θα επισκεφτεί επίσης την Ουκρανία, το Αζερμπαϊτζάν και την Ιταλία κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, το οποίο θα αρχίσει στις 2 Σεπτεμβρίου, διευκρινίζει το γραφείο του σε ανακοίνωση.

    Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Μπράιαν Ουάιτμαν τόνισε ότι: "Η Ρωσία αγνοεί συνεχώς τους όρους της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός με τη Γεωργία και συνεχίζει να παραμένει με μεγάλη μάλιστα στρατιωτική παρουσία στο γεωργιανό έδαφος". Σύμφωνα με τη συμφωνία μεταξύ του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί και του Ρώσου ομόλογού του Ντμίτρι Μεντβέντεφ, προβλέπεται ότι "οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις θα πρέπει να αποσυρθούν στις πρότερες θέσεις τους, αυτές που είχαν πριν από το τέλος των εχθροπραξιών".

    Την ίδια ώρα ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωνε ότι είναι έτοιμος για οποιεσδήποτε κυρώσεις από το ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης ακόμη και μιας διακοπής των σχέσεων της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας με τη Ρωσία.

    Ο Μεντβέντεφ πρόσθεσε ότι μια τέτοια απόφαση θα είναι δύσκολη, αλλά ότι οι σχέσεις με το ΝΑΤΟ "επιδεινώθηκαν έντονα" λόγω της σύγκρουσης με τη Γεωργία για τη Νότια Οσετία.

    Εν τω μεταξύ, με έναν αξιωματικό θα συμμετάσχει η Ελλάδα στην 20μελη ομάδα παρατηρητών που συγκροτεί ο ΟΑΣΕ προκειμένου να αποσταλεί στην περιοχή μεταξύ Γεωργίας και Οσετίας. Ο αξιωματικός θα αναχωρήσει για τη Γεωργία την Τετάρτη, 27 Αυγούστου.

    [04] On the Occasion of the T.I.T.F.

    Contacts with Social Partners

    25 Αυγ 2008 10:10:00 (Last updated: 25 Αυγ 2008 16:53:13)

    In view of the Thessaloniki International Trade Fair, Greeces Prime Minister Kostas Karamanlis has been meeting with with social partner representatives to listen to their demands since Monday morning. The first to cross Maximos Mansions doorstep were the reps of GSEE (Greek General Confederation of Labour) and FGI (Federation of the Greek Industries). Later in the afternoon, Karamanlis will hold talks with the boards of ESEE (National Confederation of Hellenic Commerce) and GSEVEE (General Confederation of Small and Medium Sized Business). The social partners presented their views on low income earners and the revenue policy. Present at the meeting were Economy and Finance Minister George Alogoskoufis, Development Minister Christos Folias and Employment Minister Fani Palli Petralia. Mr Karamanlis will continue his meetings with top ministers, while the government committee, which will meet to discuss economy in the coming days, will finally approve the framework of his speech.

    GSEE Demands Measures on High Cost of Living

    GSEE has asked from the PM to take measures to combat the high cost of living and increase wages.

    After the meeting, GSEE President Giannis Panagopoulos stated that GSEE had not received any answers on measures to the benefit of low income earners and on the heating oil allowance.

    Mr Panagopoulos spoke of complete discordance of opinions, stressing that GSEE would not accept the abolishment of the bill and the exclusion of some professions from the list of those described as heavy duty.

    From his side, GSEE Secretary General Kostas Poupakis spoke of a very good meeting, while GSEE Vice President Alekos Kalyvis stated that he had proposed the GSEE presidium not to attend the prime ministers speech in Thessaloniki.

    As per trade unionists, the prime minister said that they should not be concerned as employees will not be burdened and other sources will provide the funds.

    From his side, Economy Minister George Alogoskoufis stressed that the taxation for physical persons would not change.

    However, as per information the PMs measures that will be announced at the T.I.T.F. will be to the benefit of low income earners, the unemployed and one-member parents. In parallel, low income earners will receive allowances, including the heating oil allowance.

    Also, Mr Karamanlis will describe the Greek economy's difficulties in relation to adverse economic situation all over the world, assuring in parallel that budgetary adjustment, reforms and the support of the development will continue.

    FGI Unveils Its Proposals

    The FGI board unveiled its proposal which was built upon three key pillars: redistribution of state spending so that more funds can be earmarked for the low-income earners, liberalisation of all economys sectors with a view to boosting competitiveness and enhancement of entrepreneurism to increase productivity.

    FGI head Daskalopoulos stressed that Greece needs to enter a new growth path, further adding that the bigger the growth the fewer the taxes. Touching on taxes, he said that emergency situations cannot be dealt with permanent taxes. He also claimed that a growth prospect requires consensus among the social partners.

    Reactions by Opposition Parties

    PASOK leader George Papandreou will also hold a series of talks with the social partners in view of TIF. As per information, he is to introduce from the TIFs podium specific solutions to the peoples everyday problems.

    Commenting on Prime Ministers talks, the Greek Communist Party (KKE) said: "Conditions for the working class will not stop getting worse with the lousy benefits the Government heralds, the FGI proposes and the majority of the GSEE adopts. The privatization bids and the tax measures demanded by the industrial world and planned by the government will just make matters worse."

    "The Prime Minister and his government along with the reps of the capital may be the only ones in this country that are satisfied with economy," read a statement issued by the Coalition of the Radical Left (SYN).

    "The Karamanlis administration has planned a negative economic policy. Market growth requires less taxes and major investments. Heavy taxes have an adverse effect on Economy and Growth," stressed Giorgos Karatzaferis, President of the Popular Orthodox Rally (LAOS).

    [05] Κοινωνία

    Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στην Ολυμπία

    Σε εξέλιξη φωτιές

    25/8/2008 7:23:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/8/2008 7:36:21 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Σε εξέλιξη οι φωτιές σε Γαργαλιάνους Μεσσηνιας, Γύθειο, Σιδηρόκαστρο Λακωνιας και Φωκίδα, ενώ υπό μερικό έλεγχο τέθηκαν σε Αρχαία Ολυμπία και Κεραμές Χανίων. Η πυρκαγιά σε πευκόφυτη έκταση κοντά στο χωριό Σμίλα του δήμου Ολυμπίας, που έκαιγε μια από τις ελάχιστες δασικές εκτάσεις που δεν αποτεφρώθηκαν πέρυσι, πέρασε νωρίτερα μέσα από τις αυλές των πρώτων σπιτιών του χωριού, περιορίστηκε ωστόσο έγκαιρα, ώστε να μην απειλήσει στη συνέχεια κατοικημένες περιοχές. Τη μάχη με τις φλόγες εξακολουθούν να δίνουν ισχυρές επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης και τέσσερα αεροσκάφη. Σε εξέλιξη βρίσκεται ακόμα μια φωτιά σε δύσβατη ημιορεινή αγροτική περιοχή, στο δημοτικό διαμέρισμα Γέρμα του δήμου Ίωνος Δραγούμη, στην Καστοριά. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, από την πυρκαγιά δεν κινδυνεύουν κατοικημένες περιοχές, ενώ στο σημείο επιχειρούν 7 υδροφόρα οχήματα με 18 άνδρες.

    Πυρκαγιά κατέστραψε το "ΒΑΡΞΥΛ"

    Εν τω μεταξύ, μεγάλη πυρκαγιά κατέστρεψε ολοσχερώς το εργοστάσιο επεξεργασίας ξύλου "ΒΑΡΞΥΛ", που ανήκει στην οικογένεια Βαρδινογιάννη, στον Κίσσαμο Χανίων. Η φωτιά εκδηλώθηκε από άγνωστη αιτία και γρήγορα έλαβε μεγάλες διαστάσεις, λόγω των εύφλεκτων υλικών που υπήρχαν στο εργοστάσιο. Χρειάστηκε να επιχειρήσουν δυνάμεις απ ολόκληρη την Κρήτη για να καταφέρουν να δαμάσουν τις φλόγες.

    [06] Πολιτική

    Σύγκλιση Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής

    Απάντηση στην ΠΓΔΜ για την ονομασία

    25/8/2008 6:59:00 μμ

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Την άμεση αντίδραση της ελληνικής πλευράς, προκάλεσαν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού των Σκοπίων, ο οποίος, κατηγόρησε την Ελλάδα ότι χρησιμοποιεί την εκκρεμότητα της ονομασίας για να καλύψει εσωτερικά σκάνδαλα, ισχυρισμό που επανέλαβε και ο επικεφαλής της σκοπιανής διπλωματίας.

    Σε δηλώσεις του στη ΝΕΤ ο εκπρόσωπος του υπουργείο Εξωτερικών, Γιώργος Κουμπουτσάκος, παρατήρησε πως "επιβεβαιώνεται η δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει ο Νίκολα Γκρούεφσκι. μετά τις εκλογές βίας και νοθείας που κατακρίθηκαν από όλο τον κόσμο". Επίσης ο κ. Κουμουτσάκος έκανε λόγο "για εκτός μέτρου και διεθνούς πρακτικής δηλώσεις της ηγεσίας των Σκοπίων".

    Παράλληλα συγκαλείται από την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής την Πέμπτη, 4 Σεπτεμβρίου, για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, το Κυπριακό, καθώς και τις εξελίξεις στην περιοχή του Καυκάσου.

    Αναφερόμενος στις δηλώσεις των σκοπιανών αξιωματούχων, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, δήλωσε: "Είναι φανερό ότι υπάρχει ένας εθνικιστικός κατήφορος από την πλευρά των Σκοπίων και είναι (επίσης) φανερό ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση εξεύρεσης λύσης στο γνωστό πρόβλημα του ονόματος. Προσπαθούν να βάλουν ανύπαρκτα θέματα στο τραπέζι και δυστυχώς σε αυτήν κατεύθυνση έχουν ενθαρρυνθεί από την τακτική της ελληνικής κυβέρνησης να απαντήσει και εμμέσως να αφήσει να τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων άλλα ζητήματα πλην του ονόματος. Υπάρχει μόνο το ζήτημα του ονόματος κι αυτό μπορεί και πρέπει να λυθεί "στο πλαίσιο της «κόκκινης γραμμής": Μια ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις".

    [07] Πολιτική

    Συνέντευξη Τύπου του ΠΑΣΟΚ

    Κόντρες για την "Ολυμπιακή"

    25/8/2008 6:14:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/8/2008 7:07:36 μμ)

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της Χαριλάου Τρικούπη, έδωσαν σήμερα οι υπεύθυνοι του τομέα μεταφορών του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Σιφουνάκης, Χάρης Τσιόκας και Φώτης Χατζημιχάλης, για το θέμα της "Ολυμπιακής". Στο στόχαστρο των εκπροσώπων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, βρέθηκε η κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα ο εθνικός αερομεταφορέας και οι επιλογές της κυβέρνησης στο θέμα αυτό, με κατηγορίες ότι πρόκειται για μεθοδευμένη κυβερνητική επιλογή, με τελικό στόχο τη συρρίκνωση της ΟΑ και την οριστική διάλυσή της, προς όφελος του ανταγωνιστή της.

    Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου έγινε αναφορά σε δηλώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ το 2005, όπου είχε προαναγγελθεί το κλείσιμό της, καθώς και σε αντίστοιχες δηλώσεις του υπουργού Μεταφορών Κ. Χατζηδάκη, τον περασμένο Νοέμβριο.

    Οι ομιλητές έκαναν λόγω για εξέλιξη τριετούς σχεδίου πλήρους εγκατάλειψης και παράδοσης του μεριδίου της αγοράς που κατέχουν οι Ολυμπιακές Αερογραμμές στην ανταγωνίστρια εταιρεία. Κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι προχώρησε με σκανδαλώδη τρόπο στην αυθαίρετη χωροθέτηση υποστέγων και πολυκαταστημάτων στο ΔΑΑ.

    Επίσης έγινε λόγος για το γεγονός, ότι από τα 46 αεροσκάφη που ήταν απαραίτητα για να εκτελεστεί το πτητικό έργο της ΟΑ για το 2008, διαθέσιμα είναι μόνο 15 με αποτέλεσμα το πρώτο πεντάμηνο του έτους να ακυρωθούν 6.050 πτήσεις και να χαθούν 140.985 επιβάτες, που μεταπήδησαν στην ανταγωνίστρια εταιρεία. Η εξέλιξη αυτή οδήγησε την ΟΑ στη δεύτερη θέση στο αερομεταφορικό έργο εσωτερικού.

    Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ τόνισαν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα εργαστεί για τη συνέχεια της ύπαρξης εταιρείας, στην κατεύθυνση του να παραμείνει Εθνικός Αερομεταφορέας, καθώς και στη θέσπιση κανόνων υγιούς ανταγωνισμού.

    Απάντηση Κ. Χατζηδάκη

    Σχολιάζοντας τη συνέντευξη τύπου του ΠΑΣΟΚ για την Ολυμπιακή, ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε: "Το ΠΑΣΟΚ σήμερα μας υπενθύμισε για μία ακόμα φορά πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα, που αντιμετωπίζει η Ολυμπιακή. Πρόβλημα δομικό, που υφίσταται εδώ και πάρα πολλά χρόνια με όλες τις κυβερνήσεις και το οποίο είναι φυσικό να επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου και με τη διεθνή οικονομική κρίση. Αυτό το πρόβλημα επιδιώκει να αντιμετωπίσει εκ βάθρων η κυβέρνηση μέσα από δύσκολες διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μία άλλη υγιής Ολυμπιακή, που δεν θα έχει τα δομικά προβλήματα της σημερινής εταιρείας και η οποία θα είναι ελκυστική σε αξιόπιστους επενδυτές.

    Πολιτική της κυβέρνησης, όπως έχω σημειώσει σχηματικά, είναι να κρατήσουμε το όνομα και το σήμα της Ολυμπιακής και να απαλλαγούμε από τα χρέη. Και η λύση αυτή θα βρεθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, μένοντας πιστοί όπως και στην περίπτωση του ΟΣΕ στο δρόμο των διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων.

    Διερωτώμαι όμως, ποια είναι η πολιτική του ΠΑΣΟΚ; Διότι, ενώ όχι μόνο συμφωνούμε στη διάγνωση του προβλήματος, αλλά το ΠΑΣΟΚ υπερθεματίζει κιόλας ως προς την έκταση του, η μόνη λύση που φαίνεται να προτείνει είναι η επέκταση των ζημιογόνων δραστηριοτήτων μιας ζημιογόνου εταιρείας. Αυτό διεκδικεί πατέντα στη διαχείριση οικονομικών κρίσεων".

    [08] Κόσμος

    ΗΠΑ

    Ξεκίνησε το συνέδριο των Δημοκρατικών

    25/8/2008 5:36:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΝΕΤ

    Στο Ντένβερ, των Ηνωμένων Πολιτειών, ξεκινάει σήμερα το συνέδριο των Δημοκρατικών, στη διάρκεια του οποίου αναμένεται, ο Μπάρακ Ομπάμα να ανακηρυχτεί και επίσημα υποψήφιος του κόμματος για το προεδρικό αξίωμα της χώρας και να γίνει έτσι ο πρώτος Αφροαμερικανός υποψήφιος.

    Λίγο μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Τζο Μπάιντεν για τη θέση του αντιπροέδρου του Μπάρακ Ομπάμα, ο Τζον Μακ Κέιν εξαπέλυσε τα πυρά του δημοσιεύοντας νέα αρνητική διαφήμιση. Πάντως, τελευταία δημοσκόπηση δείχνει ισόπαλους τους δύο υποψηφίους.

    [09] Πολιτική

    Περιοδεία στο Ν. Ηλείας Αλαβάνου και Χρυσόστομου Β'

    25/8/2008 5:24:00 μμ

    Πηγή: NET, ΑΠΕ

    Στην πυρόπληκτη Ηλεία περιοδεύει από το πρωί ο πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, ένα χρόνο μετά τη βιβλική καταστροφή από την πύρινη λαίλαπα. Αργότερα ο κ .Αλαβάνος είχε συνάντηση στο Διοικητήριο με το νομάρχη Χαράλαμπο Καφύρα.

    Επίσης το πρωί, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσόστομου του Β, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο μητροπολιτικό ναό του Αγίου Νικολάου, στον Πύργο, για τους 44 συμπατριώτες μας που έχασαν τη ζωή τους από τη φωτιά και, όπως δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος, η Κύπρος και η Εκκλησία της θα είναι πάντα στη διάθεση των κατοίκων της περιοχής, όπως και όποτε μπορεί.

    Σκληρή κριτική στο έργο της Ν.Δ. ως προς την αποκατάσταση των πληγών που άφησαν πίσω τους οι περσινές καταστροφικές πυρκαγιές στην Ηλεία, άσκησε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε στο συνεδριακό κέντρο της Νομαρχίας.

    Ο Αλέκος Αλαβάνος σημείωσε με έμφαση ότι δεν έχουν προχωρήσει όπως θα αναμενόταν τα έργα αποκατάστασης και ανασυγκρότησης της πυρόπληκτης περιοχής. Την ίδια στιγμή, βρισκόμενος μπροστά σε νέα φωτιά (Σμίλα), τόνισε ότι δεν έχει γίνει κανένα βήμα για την πρόληψη των πυρκαγιών.

    Κάνοντας αναφορά στο Δ ΚΠΣ, τόνισε την μειωμένη θέση του σε σχέση με το Γ ΚΠΣ κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι αγνόησε την πρόταση για ένα ειδικό ΠΕΠ για τις περιοχές που επλήγησαν από τις καταστροφικές περσινές πυρκαγιές, μη διαθέτοντας ταυτόχρονα και εγχώριους πόρους για την αποκατάσταση.

    Ο Αλέκος Αλαβάνος δεν έκρυψε την απαισιοδοξία του για το μέλλον, σημειώνοντας ότι «η Ν.Δ. είναι κυβέρνηση χαμηλών δυνατοτήτων, που αφήνει καμένη γη όχι συμβολικά, αλλά και στην κυριολεξία και θα πρέπει το συντομότερο να φύγει από την διακυβέρνηση της χώρας, με το στήσιμο της κάλπης να αποτελεί πλέον μονόδρομο».

    Ο Αλέκος Αλαβάνος επεσήμανε επίσης ότι ειδικά για μια περιοχή όπως η Δυτική Πελοπόννησος η οποία φέρει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της φυσικής της κληρονομιάς και της ιστορίας της, «χρειάζεται να διαμορφωθεί ένα συνολικό βιώσιμο μακροπρόθεσμο, οικολογικό και αναπτυξιακό σχέδιο».

    Τα τρία σημεία που ξεχωρίζουν στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ανάγκη ύπαρξης σχεδιασμού, η ανάγκη ανακατανομής πόρων και η λαϊκή συμμετοχή.

    Ο Αλέκος Αλαβάνος για την ανάγκη ύπαρξης σχεδιασμού στη θέση της ελεύθερης αγοράς και ασυδοσίας, αναφέρθηκε στον Καιάφα, εκφράζοντας την απορία του, για το τι σχέση που μπορεί να έχει με τη λίμνη και το δάσος του Καιάφα η Εταιρία Τουριστικών Ακινήτων, η οποία κατά τον Πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ «φημίζεται για τις σκανδαλώδεις εκποιήσεις δημοσίου πλούτου».

    Για την ανάγκη ανακατανομής πόρων υπογράμμισε ότι αυτοί θα πρέπει να έχουν κοινωνικό ενδιαφέρον για τις «βαριά» πληγείσες περιοχές. Όσον αφορά στην λαϊκή συμμετοχή, τόνισε ότι αυτή προαπαιτείται «καθώς τίποτα δε μπορεί να γίνει με αποφάσεις μιας εξουσίας που είναι απομακρυσμένη και εμφανίζεται στην Ηλεία μόνο για τα Φεστιβάλ της ΟΝΝΕΔ».

    Κριτική και από το ΠΑΣΟΚ για την Ηλεία

    «Απελπιστική καθυστέρηση» στην αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών της Ηλείας, καταλόγισε στην κυβέρνηση, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    Έκανε δε λόγο για καθυστερήσεις στην ανακατασκευή κατοικιών και στις αναδασώσεις, πλην της περιοχής πέριξ της Αρχαίας Ολυμπίας.

    Ο Γ. Παπακωνσταντίνου είπε επίσης ότι «έχει σταματήσει η βοήθεια στους κτηνοτρόφους με τις ζωοτροφές, δεν έχει ξεκινήσει κανένα μεγάλο έργο υποδομής, ενώ μόλις 30 εκατ. ευρώ από τα περίπου 200 εκατ. που συγκεντρώθηκαν έχει αξιοποιηθεί».

    «Η μεγαλύτερη απώλεια για την περιοχή είναι ότι δεν έχει εκπονηθεί κανένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο ανασυγκρότησης, όπως αυτό που θα συζητηθεί αυτή την εβδομάδα στην Βουλή με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, την οποία καλούμε και πάλι την κυβέρνηση να υιοθετήσει», κατέληξε.

    [10] Κόσμος

    Του μοιραίου MD-82 της Spanair

    Ισπανία: Ο τραγικός απολογισμός

    25/8/2008 1:04:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Συνολικά 86 πτώματα από την αεροπορική τραγωδία της περασμένης Τετάρτης στη Μαδρίτη σε σύνολο 153 έχουν αναγνωριστεί έως σήμερα, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας. "Έχουν αναγνωριστεί 86 θύματα, μένουν ακόμη 67 να αναγνωριστούν", δήλωσε ο Αλφρέντο Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Cadena Ser. Στη συντριβή του μοιραίου MD-82, αεροσκάφους της ισπανικής εταιρίας Spanair, κατά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Μαδρίτης σκοτώθηκαν 153 άνθρωποι. Το 154ο θύμα του δυστυχήματος υπέκυψε στα τραύματά του το Σάββατο.

    "Οι περισσότερες αναγνωρίσεις θυμάτων θα γίνουν τις προσεχείς ημέρες", δήλωσε ο ισπανός υπουργός προσθέτοντας ότι οι ομάδες των ιατροδικαστών εργάζονται νυχθημερόν για να επιτελέσουν το συντομότερο δυνατόν το έργο τους. Σήμερα το πρωί 18 επιζήσαντες παρέμεναν για νοσηλεία στα νοσοκομεία, μεταξύ τους δύο πολύ βαριά τραυματίες, ενώ οι γιατροί ανησυχούν για την "εξέλιξη της νευρολογικής κατάστασης" μιας 44χρονης γυναίκας. Η λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων δεν κατέστη δυνατή για σχεδόν 50 απανθρακωμένα θύματα.

    Για άλλα πτώματα τα τεστ DNA αποδείχθηκαν αναγκαία, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις η λήψη γενετικού υλικού ήταν ιδιαίτερα δύσκολη λόγω της κατάστασης των πτωμάτων. Το υπουργείο Δικαιοσύνης ανέθεσε σε ειδικευμένους βιολόγους τη λήψη γενετικού υλικού σε 62 πολύ δύσκολες περιπτώσεις. "Είναι πιο πολύπλοκο από ό,τι νομίζαμε αρχικά", δήλωσε χθες, Κυριακή ο υπουργός Εσωτερικών.

    [11] Κόσμος

    Μπακού-Τμπιλίσι-Τσεϊχάν

    Τουρκία: Επαναλειτουργεί ο πετρελαιαγωγός

    25/8/2008 12:38:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Σε λειτουργία τέθηκε και πάλι ο πετρελαιαγωγός Μπακού-Τμπιλίσι-Τσεϊχάν, ο οποίος είχε υποστεί ζημιές από πυρκαγιά, έπειτα από την ολοκλήρωση των εργασιών επισκευής κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ανακοίνωσε στην Κωνσταντινούπολη εκπρόσωπος της βρετανικής BP που εκμεταλλεύεται τον αγωγό. "Οι δοκιμές ολοκληρώθηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο πετρελαιαγωγός λειτουργεί και πάλι. Περιμένουμε ότι η φόρτωση των τάνκερ στο λιμάνι του Τσεϊχάν θα αρχίσει εντός της ημέρας", δήλωσε η εκπρόσωπος της BP.

    Υπεύθυνος της τουρκικής κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας Botas, που εκμεταλλεύεται το τουρκικό τμήμα του αγωγού, επιβεβαίωσε από την πλευρά του ότι ο αγωγός λειτουργεί. "Είμαστε σε θέση να δηλώσουμε ότι οι δεξαμενές του Τσεϊχάν έχουν γεμίσει και ότι οι εξαγωγές πετρελαίου μπορούν να αρχίσουν", είπε ο υπεύθυνος της Botas. Ο αγωγός Μπακού-Τμπιλίσι-Τσεϊχάν, ο δεύτερος σε μήκος πετρελαιαγωγός στον κόσμο (1.774 χιλιόμετρα) διέκοψε τη λειτουργία του στις 5 Αυγούστου έπειτα από έκρηξη στην ανατολική Τουρκία που προκάλεσε πυρκαγιά. Οι αντάρτες του PKK ανέλαβαν την ευθύνη για την έκρηξη, αλλά τούρκοι αξιωματούχοι απέκλεισαν το ενδεχόμενο του σαμποτάζ. Ο αγωγός εγκαινιάσθηκε το 2006 και μεταφέρει πετρέλαιο από την Κασπία Θάλασσα στο λιμάνι του Τσεϊχάν στη Μεσόγειο Θάλασσα, από όπου μεταφέρεται στις δυτικές αγορές. Ο αγωγός είναι δυναμικότητας 1,2 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου ημερησίως.

    [12] Κόσμος

    Ισλαμαμπάντ, Πακιστάν

    Εκτός νόμου το κύριο κίνημα των Ταλιμπάν

    25/8/2008 12:09:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Οι αχές του Πακιστάν έθεσαν εκτός νόμου το κύριο κίνημα των Ταλιμπάν, Τεχρίκ-ε-Ταλιμπάν Πακιστάν (ΤΤΡ/ Κίνημα των Ταλιμπάν του Πακιστάν) υπό τον φύλαρχο Μπαϊτουλάχ Μεχσούντ, που ευθύνεται για το πρωτοφανές κύμα επιθέσεων με σχεδόν 1.200 νεκρούς στη χώρα τουλάχιστον τον τελευταίο χρόνο, ανακοίνωσε σήμερα αξιωματούχος της κυβέρνησης.

    Η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι το κίνημα αυτό έχει διασυνδέσεις με το δίκτυο Αλ Κάιντα και όπως δήλωσε ο Ρεχμάν Μάλικ, διευθυντής του τμήματος Εσωτερικών Υποθέσεων του πρωθυπουργικού γραφείου, "τέθηκε εκτός νόμου λόγω της εμπλοκής του σε σειρά επιθέσεων αυτοκτονίας". "Ένα διάταγμα" του τμήματος Εσωτερικών Υποθέσεων "εκδόθηκε με το οποίο δίδεται εντολή για πάγωμα όλων των τραπεζικών λογαριασμών και των περιουσιακών στοιχείων οργανώσεων", μελών του ΤΤΡ, μιας συμμαχίας ένοπλων και ενίοτε δημόσιων οργανώσεων που έκαναν προπύργιό τους περιοχές όπου ζουν οι φυλές στο βορειοδυτικό Πακιστάν, στα σύνορα με το Αφγανιστάν, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση PTV.

    Η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι η Αλ Κάιντα και οι Αφγανοί Ταλιμπάν ανασυγκρότησαν τις δυνάμεις τους στις πακιστανικές περιοχές όπου ζουν οι φυλές με την υποστήριξη κυρίως του ΤΤΡ του φυλάρχου Μεχσούντ, το οποίο και τους βοηθά να πραγματοποιούν επιθέσεις στο Αφγανιστάν εναντίον των διεθνών δυνάμεων.

    [13] Κοινωνία

    Έλεγχος Ελληνοαλβανικών συνόρων

    Κοινές διασυνοριακές επιχειρήσεις

    25/8/2008 11:54:00 πμ

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Διασυνοριακές επιχειρήσεις για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της λαθρομετανάστευσης, πραγματοποιήθηκαν σε παραμεθόριες περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, της Ηπείρου και της Νότιας Αλβανίας, στο πλαίσιο των διακρατικών συμφωνιών μεταξύ των δύο χωρών.

    Όπως ανακοίνωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, οι διασυνοριακές αστυνομικές επιχειρήσεις αποφασίσθηκαν από κοινού από τους γενικούς διευθυντές των δύο ελληνικών αστυνομικών περιφερειών σε συνεννόηση με τους ομολόγους της αλβανικής πλευράς και πραγματοποιήθηκαν ταυτοχρόνως στις εν λόγω περιοχές στις 20, 21 και 22 Αυγούστου.

    Ελέγχθηκαν 877 οχήματα και περισσότερα από 2.000 άτομα, από τα οποία τα 97 εντοπίστηκαν χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα και απελάθηκαν στην Αλβανία.

    [14] Κοινωνία

    Φωτιά στην Ολυμπία

    25/8/2008 3:21:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/8/2008 7:22:19 μμ)

    Σε εξέλιξη φωτιά σε πευκόφυτη έκταση κοντά στο χωριό Σμίλα του δήμου Ολυμπίας στην Ηλεία. Η πυρκαγιά, που καίει μια από τις ελάχιστες δασικές εκτάσεις που δεν αποτεφρώθηκαν πέρυσι, πέρασε μέσα από τις αυλές των πρώτων σπιτιών του χωριού, αλλά αυτήν την ώρα δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές. Τη μάχη με τις φλόγες δίνουν ισχυρές επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης και τέσσερα αεροσκάφη. Πυρκαγιά μαίνεται σε δασική έκταση και στο Γύθειο. Στην κατάσβεσή της παίρνουν μέρος τρία οχήματα, έξι αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Επίσης φωτιά έχει ξεσπάσει και στο Σιδηρόκαστρο Λακωνίας, όπου κατακαίει αγροτοδασική έκταση. Επιχειρούν 5 οχήματα, 12 πυροσβέστες και δυο αεροσκάφη.

    [15] Αθλητισμός

    Πόλεμος εναντίον του ντόπινγκ

    Αθλητισμός "εν τάξει"

    25/8/2008 11:06:00 πμ

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Δραστικά περιορίζονται τα προνόμια που απολάμβαναν μέχρι τώρα οι Έλληνες πρωταθλητές με το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή λίαν συντόμως.

    Σύμφωνα με το νέο Νομοσχέδιο: - Δικαίωμα διορισμού στο Δημόσιο θα έχουν μόνο οι αθλητές που κέρδισαν μετάλλιο σε Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες. - Ο διορισμός θα γίνεται μόνο στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και στους αθλητικούς φορείς των ΟΤΑ. - Προνόμια [πλέον του διορισμού] θα λαμβάνουν μόνο οι αθλητές με διακρίσεις σε Ολυμπιακούς, Παραολυμπιακούς, Παγκόσμιους, Πανευρωπαϊκούς και Πανελληνίους Αγώνες. - Καταργείται το δικαίωμα της απ ευθείας εισαγωγής αθλητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και αντικαθίσταται με σύστημα μοριοδότησης, αναλόγως με τη διάκριση. - Καταργούνται τα προνόμια για αθλητές που απλώς σημειώνουν παγκόσμιο ή ευρωπαϊκό ρεκόρ.

    Το νομοσχέδιο προβλέπει την ανεξαρτητοποίηση του ΕΣΚΑΝ, το οποίο αφού ανασυσταθεί ως αυτοτελές νομικό πρόσωπο, θα δικαιούται να παρίσταται σε δίκες για τα αδικήματα ντόπινγκ ως πολιτικώς ενάγων για την υποστήριξη της κατηγορίας.

    Οι ποινές στους παραβάτες της νομοθεσίας για την παρασκευή, χορήγηση και χρήση απαγορευμένων ουσιών θα γίνουν πιο αυστηρές, ενώ θεσπίζονται νέα κακουργήματα.

    Με το νομοσχέδιο προβλέπονται κυρώσεις για τις διοικήσεις των ομοσπονδιών σε περίπτωση "ομαδικού ντόπινγκ" σε επίπεδο εθνικής ομάδας.

    Επίσης, προβλέπεται όλα τα κακουργήματα που αφορούν το ντόπινγκ να δικάζονται από το Τριμελές Εφετείο.

    Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κλητευθούν στον αθλητικό εισαγγελέα Κωνσταντίνο Σιμιτζόγλου η Φανή Χαλκιά ο Τασος Γκούσης και οι προπονητές τους.

    [16] Υγεία

    Σημαντική αντιθρομβωτική δράση

    Η "προστάτιδα" ασπιρίνη

    25/8/2008 9:18:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/8/2008 5:12:06 μμ)

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: NET

    Μία ασπιρίνη την ημέρα τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου κάνει πέρα. Αυτό προκύπτει από επιστημονική έρευνα, σύμφωνα με την οποία, η καθημερινή λήψη ασπιρίνης προστατεύει τους άνδρες και τις γυναίκες της μέσης ηλικίας από τα δυσάρεστα αυτά παρεπόμενα.

    Συγκεκριμένα, η επιστημονική ομάδα των Πανεπιστημίων του Νότιγχαμ και του Σέφιλντ, που πραγματοποίησε νέα αυτή έρευνα επ αυτού, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ημερήσια λήψη ασπιρίνης αποδεικνύεται ευεργετική για τους άνδρες μετά τα 47 και για τις γυναίκες μετά τα 57 τους χρόνια.

    Η αντιθρομβωτική δράση της ασπιρίνης είναι γνωστή εδώ και πολλά χρόνια. Ωστόσο, οι παρενέργειες που μπορεί να έχει στον οργανισμό η καθημερινή δόση έκανε τους γιατρούς επιφυλακτικούς.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της νέας αυτής έρευνας των Βρετανών επιστημόνων, στην οποία συμμετείχαν 12.000 άτομα ηλικίας από 35 έως 70 ετών και καθώς αυξάνεται γι αυτούς κατά 10% ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής, τα οφέλη υπερτερούν έναντι των μειονεκτημάτων.

    Παρά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα της εν λόγω έρευνας, το βρετανικό Ινστιτούτο Καρδιολογίας υπογράμμισε ότι "θα χρειαστούν πολλές και σε βάθος έρευνες για υπάρξουν ασφαλή συμπεράσματα" και πως "σε κάθε περίπτωση, η τελική απόφαση για τη χρήση ασπιρίνης θα πρέπει να λαμβάνεται σε συνεννόηση και υπό την καθοδήγηση του θεράποντος ιατρού μας".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 25 August 2008 - 16:50:21 UTC