Browse through our Interesting Nodes about Foreign Delegations in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-08-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μαίνονται οι μάχες
  • [02] Νέες προκλήσεις
  • [03] Fighting Is Raging
  • [04] Αιματηρή έκρηξη στο Πακιστάν
  • [05] Τραυματισμός ζευγαριού από πυρά αγνώστου
  • [06] Υπογραφές για παραμονή Ουρίμπε

    [01] Κόσμος

    Βομβαρδισμός του Γκόρι

    Μαίνονται οι μάχες

    12/8/2008 8:53:00 (Τελευταία ενημέρωση: 12/8/2008 11:05:34)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Κλιμακώνονται οι πολεμικές συγκρούσεις στον Καύκασο, καθώς οι φιλορωσικές δυνάμεις της Αμπχαζίας ανακοίνωσαν πως έχουν περικυκλώσει τις γεωργιανές δυνάμεις στα φαράγγια του Κοντόρι, μεταδίδει το πρακτορείο ΙΤΑΡ ΤΑΣΣ, το οποίο επικαλείται πηγές του στρατού της Αμπχαζίας. Τα ξημερώματα της Τρίτης, οι δυνάμεις της Αμπχαζίας φέρονται να εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον θέσεων του γεωργιανού στρατού σε διαμφισβητούμενη μεθοριακή περιοχή, ενώ, τη Δευτέρα, η Γεωργία υποστήριζε ότι "απέκρουσε όλες τις επιθέσεις" στο φαράγγι του Κοντόρι. Σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου Ρόιτερ, ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν την πόλη Γκόρι της Γεωργίας, όπου οι περισσότεροι κάτοικοι πήραν το δρόμο της προσφυγιάς. Μιλώντας στο CNN, ο Γεωργιανός πρόεδρος Σαακασβίλι έκανε λόγο για προσχεδιασμένη επίθεση των Ρώσων, υποστήριξε ότι απειλούν την πρωτεύουσα Τιφλίδα και ορκίστηκε ότι η χώρα του δεν θα παραδοθεί. Την ίδια ώρα κι ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη διπλωματικός μαραθώνιος για την κατάπαυση του πυρός, ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ δήλωσε πως η χώρα του δεν θα αποδεχθεί το σχέδιο απόφασης που προωθούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας οι δυτικές χώρες για τη Νότια Οσετία. Αντίθετα, η γεωργιανή ηγεσία ζητεί παρέμβαση του OHE, υποστηρίζοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις διεισδύουν όλο και βαθύτερα στο γεωργιανό έδαφος, αγνοώντας τις εκκλήσεις των Δυτικών. Να σταματήσει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις στη Γεωργία κάλεσε τη Μόσχα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, κάνοντας λόγο για "απαράδεκτη εισβολή σε κυρίαρχο κράτος με προφανή στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης Σαακασβίλι". Σήμερα αναμένεται στη ρωσική πρωτεύουσα ο προεδρεύων της ΕΕ, Γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί, ο οποίος στη συνέχεια θα μεταβεί στην Τιφλίδα. Στις Βρυξέλλες, εντός της ημέρας συνέρχεται εκτάκτως -κατόπιν ρωσικού αιτήματος- το συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας, ενώ αύριο συνεδριάζουν εκτάκτως και οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ.

    Σαακασβίλι: "Δεν παραδίδεται η Γεωργία"

    Δεν θα παραδοθεί ποτέ η Γεωργία, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Μιχαήλ Σαακασβίλι, σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN. Ο Γεωργιανός πρόεδρος, που νωρίτερα είχε υποστηρίξει ότι το μεγαλύτερο μέρος του γεωργιανού εδάφους είναι υπό κατοχή, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι είχε προσχεδιάσει την επίθεση. "Όσο υπεράνθρωπες και αν είναι οι στρατιωτικές δυνάμεις σας, εάν δεν ετοιμάζατε την επίθεση εδώ και μήνες, πώς θα μπορούσατε να κινητοποιήσετε χίλια άρματα μέσα σε λίγες ώρες για να τα στείλετε σε μια άλλη χώρα;" διερωτήθηκε.

    Ο Σαακασβίλι υποστήριξε επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις "απειλούν την πρωτεύουσα" και επισήμανε ότι "ο γεωργιανός λαός δεν θα απαρνηθεί ποτέ την ελευθερία και τη δημοκρατία, γιατί η δημοκρατία είναι πιο ισχυρή απ οποιοδήποτε άρμα, απ οποιοδήποτε βομβαρδισμό, απ οποιοδήποτε εξοπλισμό".

    Παράλληλα, κατηγόρησε τη Μόσχα ότι επιδίδεται σ «εθνοκάθαρση» στην αυτονομημένη περιοχή της Αμπχαζίας και πρόσθεσε πως οι τελευταίες ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις εντός της Γεωργίας είχαν ως στόχους περιοχές ανάμεσα στην ήδη βομβαρδισμένη πόλη Γκόρι και την πρωτεύουσα Τιφλίδα.

    Όπως τόνισε, η Ρωσία δεν πρόκειται να εισακούσει τις διεθνείς εκκλήσεις για εκεχειρία κι ανάκληση των δυνάμεων στις προηγούμενες θέσεις τους "όσο αυτές αποτελούν μία απλή έκκληση και μόνον". Οι Γεωργιανοί "αισθάνονται προδομένοι από τις παγκόσμιες δημοκρατίες" τόνισε.

    Πάντως, ο Σαακασβίλι κάλεσε τους κατοίκους της πρωτεύουσας να επιδείξουν ψυχραιμία, τονίζοντας πως οι γεωργιανές ένοπλες δυνάμεις θα γνωρίζουν "12 ώρες νωρίτερα" εάν απειλείται η πρωτεύουσα.

    Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Αμύνης διαβεβαιώνει σ όλους τους τόνους πως δεν προτίθεται να επιτεθεί κατά της γεωργιανής πρωτεύουσας.

    Εν τω μεταξύ, με τον Ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ συναντάται σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, του οποίου η χώρα ασκεί την προεδρία της ΕΕ, και κατόπιν θα μεταβεί στην Τιφλίδα για να συνομιλήσει με τον Γεωργιανό ομόλογό του.

    Τη Δευτέρα, ο Σαρκοζί είχε συνομιλίες τόσο με τον Ρώσο πρόεδρο, όσο και με τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.

    Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τη Ρωσία να τερματίσει τη στρατιωτική δράση κατά της Γεωργίας, αποκαλώντας την επέμβαση της Μόσχας εναντίον ενός μικρότερου κράτους ως απαράδεκτη εισβολή σ ένα κυρίαρχο κράτος.

    "Η Ρωσία εισέβαλε σε ένα κυρίαρχο γειτονικό κράτος και απειλεί μία δημοκρατική κυβέρνηση που εξελέγη από τον λαό του. Αυτού του είδους οι πράξεις είναι απαράδεκτες στον 21ο αιώνα" δήλωσε ο Τζορτζ Μπους.

    Ο Μπους στις δηλώσεις του άφησε να εννοηθεί πως στόχος της Μόσχας είναι ν ανατρέψει την κυβέρνηση της Γεωργίας και προειδοποίησε με αυστηρό τόνο τη Ρωσία, της οποίας οι πράξεις "απειλούν τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη".

    Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, σε άρθρο του στην "Ουάσιγκτον Ποστ" εκφράζει την εκτίμηση ότι οι ΗΠΑ διέπραξαν τεράστια ανοησία, αφήνοντας τη Γεωργία να πιστέψει πως μπορούσε να αναλάβει ατιμωρητί στρατιωτική δράση στη Νότια Οσετία.

    "Οι τέσσερις ελληνικές οικογένειες στη Νότια Οσετία είναι καλά και έχουν ήδη λάβει οδηγίες να κινηθούν προς το γενικό προξενείο του Νοβοροσίσκ, στη Ρωσία" δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο Έλληνας πρέσβης στη Γεωργία Γιώργος Χατζημιχελάκης, ενώ καθησυχαστικός για την κατάσταση των περίπου 400 ομογενών στο Γκόρι εμφανίστηκε, μιλώντας στον ίδιο σταθμό, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας των ελληνικών κοινοτήτων στη Γεωργία Κυριάκος Ιορδανίδης.

    [02] Πολιτική

    Νέες προκλήσεις

    12/8/2008 10:37:00

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Λίγα μόλις εικοσιτετράωρα πριν από το νέο γύρο διαβουλεύσεων στην Νέα Υόρκη για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι, με επιστολή του προς τον μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, ζήτησε να τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος και ζήτημα αναγνώρισης της ορθόδοξης σχισματικής εκκλησίας της χώρας του. Στην ίδια επιστολή, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ κλιμακώνει ακόμα περισσότερο τις προκλήσεις και ζητάει από τον Νίμιτς να εξετάσει και ενδεχόμενο μετονομασίας του αεροδρομίου "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης.

    Επιστολή και στον ΓΓ του ΟΗΕ

    Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας των Σκοπίων "Ντέβνικ", ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ απέστειλε επιστολή στον μεσολαβητή για το ζήτημα της ονομασίας Μάθιου Νίμιτς, με την οποία ζητά από αυτόν να εντάξει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας και "ζήτημα αναγνώρισης της Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας". Η εφημερίδα, που δημοσιεύει στο πρωτοσέλιδό της το θέμα αυτό, προβάλλει αποσπάσματα της επιστολής του κ. Γκρούεφσκι προς τον κ. Νίμιτς.

    "Σας παρακαλώ, αν είναι δυνατό, να εντάξετε το ζήτημα αυτό στις προσπάθειές σας για την επίλυση της εκκρεμότητας σχετικά με το συνταγματικό όνομα της χώρας μας, το οποίο προσφάτως έχει επιβαρυνθεί και με άλλα ανοιχτά ζητήματα. Αν η προσπάθειά σας αυτή στεφθεί με επιτυχία- και έχοντας υπόψιν ότι εκτός του ονόματος από την πλευρά σας υπάρχει διάθεση να επιλύσετε και αρκετά άλλα ανοιχτά ζητήματα- σας παρακαλώ να εντάξετε το θέμα αυτό μεταξύ των προτεραιοτήτων μας", αναφέρεται- μεταξύ άλλων- στην επιστολή.

    Ο Γκρούεφσκι αναφέρεται αναλυτικά στο ιστορικό του προβλήματος της ορθόδοξης εκκλησίας της χώρας του με τον ορθόδοξο κόσμο και κυρίως με τη σερβική και την ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, σημειώνοντας μάλιστα τις "στενές σχέσεις" που διατηρούν οι εκκλησίες των δύο αυτών χωρών.

    "Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχω από τη Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία, προκύπτει ως συμπέρασμα, ότι η ρίζα του προβλήματος αυτού έγκειται στην εκκρεμότητα που επέβαλε η Ελλάδα και σχετίζεται με το συνταγματικό μας όνομα. Συγκεκριμένα, η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι αλληλέγγυα προς την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, διότι σημαντικό τμήμα των μελών της Ιεράς της Συνόδου, σπούδασε και έμεινε αρκετό χρονικό διάστημα σε μοναστήρια και εκκλησίες της Ελλάδας, με υποτροφία από τα ταμεία της Εκκλησίας της Ελλάδας. Αποτέλεσμα αυτού είναι, τα μέλη αυτά της Ιεράς Συνόδου της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας να βρίσκονται υπό την επιρροή της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και εξαιτίας του γεγονότος αυτού, αποκαλούνται από τους μετριοπαθείς επισκόπους της Σερβικής Εκκλησίας, ως ελληνική πτέρυγα" αναφέρει ο Γκρούεφσκι.

    Υπενθυμίζεται ότι η ορθόδοξη εκκλησία της ΠΓΔΜ αποσχίσθηκε το 1967 από τους κόλπους του σερβικού Ορθόδοξου Πατριαρχείου και κήρυξε το αυτοκέφαλό της με την ονομασία "Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία" η οποία, μέχρι και σήμερα δεν έχει αναγνωριστεί από καμία επίσημη ορθόδοξη εκκλησία του κόσμου.

    Ο Γκρούεφσκι, σύμφωνα με την "Νντέβνικ", αιτιολογώντας στον μεσολαβητή του ΟΗΕ για ποιο λόγο του γράφει μία τέτοια επιστολή, αναφέρει ότι "δεν θα έγραφε ποτέ μία τέτοια επιστολή, αν υπήρχε διαχωρισμός στην Ελλάδα μεταξύ εκκλησίας και κράτους".

    "Καθώς είμαι πεπεισμένος για τις ειλικρινείς προσπάθειες που καταβάλετε να βοηθήσετε την περιοχή και στο πλαίσιο του ΟΗΕ να εξευρεθεί λύση για την μακροχρόνια εκκρεμότητα της ονομασίας, σημειώνω ότι ανοίγω αυτό το ζήτημα που συνδέεται με τις εκκλησίες, αποκλειστικά και μόνο εξαιτίας της σχέσης του κράτους της Ελλάδας με την Εκκλησία. Μία σχέση, η οποία είναι πολύ πιο στενή και αλληλένδετη απ ό,τι σε όλες τις άλλες χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Σέβομαι βέβαια το δικαίωμα κάθε χώρας να διαμορφώνει αυτή τη λειτουργία του εσωτερικού της συστήματος. Μόνο στο πλαίσιο αυτό, σας παρακαλώ, να αντιληφθείτε την έγερση του ιδιαιτέρως ευαίσθητου και πολύ σημαντικού, για τη Δημοκρατία της Μακεδονίας, αυτού ζητήματος" αναφέρει ο ίδιος.

    Εκτός αυτού, ζητά από τον κ. Νίμιτς, να εντάξει στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την εκκρεμότητα της ονομασίας της χώρας του και το όνομα του αεροδρομίου "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης.

    "Θα ήθελα να σημειώσω ότι δεν αισθανόμαστε ευχάριστα, όταν χιλιάδες τουρίστες, ρωτούν υπό σύγχυση, γιατί ο γείτονας μας χρησιμοποιεί το όνομα της χώρας μας για όνομα του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης. Για τον λόγο αυτό και έχοντας υπόψιν ότι στις τελευταίες σας ιδέες εκφράσατε τη φιλοδοξία, πέραν του ζητήματος της ονομασίας της χώρας μας, να ανοίξετε και αρκετά άλλα ζητήματα, μεταξύ αυτών και του ονόματος του δικού μας αεροδρομίου Μέγας Αλέξανδρος, να εντάξετε και το σημαντικό αυτό θέμα" τονίζει στην επιστολή ο Γκρούεφσκι.

    Εκτός της εφημερίδας "Ντνέβνικ" στο περιεχόμενο της επιστολής αυτής αναφέρθηκε το βράδυ της Δευτέρας και ο ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός των Σκοπίων "Α1", ο οποίος μετέδωσε ακόμη ότι ο Νίκολα Γκρούεφσκι ζητά την οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας, σημειώνοντας ότι "η Ελλάδα, το τελευταίο διάστημα, σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής αυξάνει δυσανάλογα την στρατιωτική της δύναμη".

    Πέραν αυτής της επιστολής, ο Γκρούεφσκι, σύμφωνα με την "Ντνέβνικ", απέστειλε και νέα επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, με την οποία "τον πληροφορεί για την παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας από την Ελλάδα εξαιτίας του βέτο στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι και για όρθωση οικονομικών και εμπορικών εμποδίων από την Ελλάδα τους τελευταίους μήνες".

    [03] Gori Was Shelled

    Fighting Is Raging

    12 Αυγ 2008 08:53:00 (Last updated: 12 Αυγ 2008 11:14:25)

    By Betty Savourdou

    Sources: ΝΕΤ 105.8, Reuters, ANA-MPA

    Gun battles in Caucasus are escalating, since the pro-Russian forces of Abkhazia said they trapped Georgian troops at the Godori gorge, said ITAR-TASS news agency, citing Abkhazian military sources. Abkhazia allegedly waged an attack against the Georgian armys position in a disputed border area in the early hours of Tuesday, while Georgia claimed on Monday it successfully repelled all attacks at the Godori gorge. Abkhazia, on the other hand, said it had trapped the Georgian soldiers in the gorges highlands. Speaking on CNN, Georgias President Mikhail Saakashvili spoke of an attack masterminded by Russia, claimed that the capital city of Tbilisi is under threat and vowed that his country would not surrender. In the meantime, while a diplomatic marathon pursuing a ceasefire agreement is in full swing, the Russian ambassador to the UN said that his country would turn down a Western-back resolution plan on ceasefire in South Ossetia. Georgia, on the other hand, urged the UN to intervene, arguing that the Russian troops are entering into the Georgian soil, defying the calls of the Western nations. The US President, George W. Bush, called on Moscow to halt its military operations in Georgia, speaking of an acceptable incursion into a sovereign state obviously aiming at ousting the Saakashvili administration. French President Nicolas Sarkozy, who holds the rotating EU Presidency, is due Tuesday in Moscow and Tbilisi. In Brussels, the NATO-Russia Council is to hold Tuesday an emergency sitting upon Russias request, while the EU Foreign Ministers will meet on Wednesday.

    Saakashvili: "Georgia Will Never Surrender"

    Georgia would never surrender, the countrys President, Saakashvili vowed in his phone interview with CNN. The Georgian President, who had earlier said that Georgias largest part had been under occupation, blasted Russia for having masterminded the attack. "No matter how superhuman a military you have, if you have not been preparing the attack for months and months, for Gods sake, how can you mobilize into another country 1,000 tanks within hours if its not a premeditated attack on a neighbouring country?" he wondered.

    Saakashvili also claimed that the Russian troops "are threatening the capital," and noted that the people of Georgia would never give up on freedom and democracy, for democracy is more powerful than any tank, than any shelling, than any equipment.

    At the same time, he accused Moscow of ethnic cleansing in the breakaway province of Abkhazia, further adding that the recent Russian air raids in Georgia targeted areas between the already bombarded city of Gori and Tbilisi.

    He then went on to stress that Russia would turn a deaf ear to the international calls for a ceasefire as long as they are nothing but calls. The Georgians feel betrayed by the international democracies, he said.

    Saakashvili called on the residents of the capital to stay calm, underlining that the nations armed forces would know 12 hours earlier if the capital is under threat.

    The Russian Defence Minister, on the other hand, argued it had no intention of attacking the Georgian capital.

    In the meantime, French President Nicolas Sarkozy, whose country holds the rotating EU Presidency, meets Tuesday with Russian President Dmitry Medvedev. He will then travel to Tbilisi to hold talks with his Georgian counterpart.

    On Monday, Sarkozy had talks with the Russian President, Italian Prime Minister Silvio Berlusconi and German Chancellor Angela Merkel.

    On his part, the US President urged Russia to halt its military actions against Georgia, dismissing Moscows actions against a smaller nation as an unacceptable incursion into a sovereign state.

    Bush also implied that Moscows intentions is to have the Georgian regime toppled and strictly warned Russia, whose actions pose a threat to its ties with the USA and Europe.

    Mikhail Gorbachev, in his article in Washington Post, said that the USA was foolish to let Georgia believe it could take military actions in South Ossetia and go unpunished.

    "The four Greek families living in South Ossetia are well and have already been instructed to move to the Greek Consulate in Novorossiysk, Russia," Greek ambassador Giorgos Hatzimihelakis told NET radio station.

    Translated by Areti Christou

    Read the story on other sources:

    BBC: New Georgia clashes mar UN moves

    Related News:

    Out of Control

    [04] Κόσμος

    Αιματηρή έκρηξη στο Πακιστάν

    12/8/2008 9:41:00 (Τελευταία ενημέρωση: 12/8/2008 10:02:13)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τουλάχιστον 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 10 τραυματίστηκαν την Τρίτη από έκρηξη βόμβας σε γέφυρα στην πόλη Πεσαβάρ του βορειοδυτικού Πακιστάν, την ώρα που περνούσε όχημα των πακιστανικών δυνάμεων ασφαλείας.

    Εξάλλου, σήμερα έγινε γνωστό ότι σε πρόσφατες συγκρούσεις στα σύνορα με το Αφγανιστάν, σκοτώθηκε ο Αμπού Σαΐντ αλ-Μάσρι, ανώτατο στέλεχος της αλ Κάιντα. Ο αλ Μάσρι είναι το δεύτερο στέλεχος της οργάνωσης που σκοτώνεται στο Πακιστάν εδώ και ένα μήνα, μετά τον συμπατριώτη του Αιγύπτιο Αμπού Χαμπάμπ αλ-Μάσρι, ειδικό στην κατασκευή χημικών και βιολογικών όπλων.

    [05] Κοινωνία

    Τραυματισμός ζευγαριού από πυρά αγνώστου

    12/8/2008 8:32:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ζευγάρι που βρισκόταν έξω από πιτσαρία στην περιοχή της Νεάπολης, κάτω από άγνωστες μέχρι στιγμής συνθήκες, δέχθηκε, αργά το βράδυ της Δευτέρας, πυροβολισμούς από άγνωστο δράστη.

    Ο δράστης μετά την πράξη του εξαφανίστηκε, ενώ τα δύο άτομα που τραυματίστηκαν από τους πυροβολισμούς μεταφέρθηκαν για τις πρώτες βοήθειες σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

    [06] Κόσμος

    Υπογραφές για παραμονή Ουρίμπε

    12/8/2008 8:22:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Πάνω από πέντε εκατομμύρια υπογραφές από Κολομβιανούς που επιθυμούν να παραμείνει στην προεδρία της χώρας, για τρίτη συνεχόμενη θητεία, ο Αλβάρο Ουρίμπε, κατατέθηκαν την Δευτέρα στην Εκλογική Επιτροπή της Κολομβίας. Στο κείμενο που υπέγραψαν 5.021.873 άτομα ζητείται "αυτός που έχει ασκήσει την προεδρία για δύο θητείες να μπορεί να επανεκλεγεί και για νέα θητεία".

    "Ελπίζω ότι το Κογκρέσο θα λάβει υπόψη του το αίτημα των 5 εκατομμύριων Κολομβιανών όταν θα εξετάσει τη συνταγματική μεταρρύθμιση" ανέφερε, καταθέτοντας τις υπογραφές, ο πρώην γερουσιαστής Λουίς Χιράλντο.

    Προκειμένου να διενεργηθεί δημοψήφισμα για το θέμα αυτό η Εκλογική Επιτροπή θα πρέπει να θεωρήσει έγκυρες τουλάχιστον 1,4 εκατομμύρια υπογραφές (το 5% του εκλογικού σώματος). Εφόσον δώσει το "πράσινο φως", το κείμενο θα πρέπει κατόπιν να εγκριθεί τόσο από το Κογκρέσο όσο και από το Συνταγματικό Δικαστήριο ώστε να οργανωθεί τελικά το δημοψήφισμα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 12 August 2008 - 8:50:14 UTC