Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-08-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε ρωσικό κλοιό
  • [02] Aπολογισμός της ελληνικής ομάδας
  • [03] Out of Control
  • [04] Νέοι και Επιχειρηματικότητα
  • [05] Μικρή ενίσχυση των τιμών πετρελαίου
  • [06] Μακριά από τα καμένα οι κυνηγοί
  • [07] Απροστάτευτα τα αυτοκίνητά μας
  • [08] Αντικαπνιστικό γονίδιο

    [01] Κόσμος

    Μαίνονται οι μάχες στον Καύκασο

    Σε ρωσικό κλοιό

    11/8/2008 19:57:00 (Τελευταία ενημέρωση: 11/8/2008 23:25:59)

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ, AFP, BBC

    Στα ύψη η ένταση στον Καύκασο, όπου οι επίσημες πληροφορίες σχετικά με την προέλαση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στο γεωργιανό έδαφος έρχονται σε σύγκρουση, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ειρηνευτική πρωτοβουλία της ΕΕ. Με κυβερνητική ανακοίνωση οι Γεωργιανοί κατήγγειλαν το βράδυ της Δευτέρας ότι ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν την πόλη Γκόρι, σε απόσταση 60 χιλιομέτρων από την Τιφλίδα και έκαναν γνωστό ότι οι γεωργιανές δυνάμεις οπισθοχωρούν για να υπερασπιστούν την πρωτεύουσα της χώρας. Ωστόσο, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διέψευσε τις πληροφορίες αυτές, αναφέροντας ότι κανένας Ρώσος στρατιώτης δεν έχει εισέλθει στη γεωργιανή πόλη. "Οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν καμία πρόθεση να κατευθυνθούν προς την πρωτεύουσα" δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου που εκτίμησε ότι "απλά κυριαρχεί πανικός στο ανώτατο επίπεδο της γεωργιανής ηγεσίας". Απεσταλμένοι ανταποκριτές των διεθνών ΜΜΕ επιβεβαίωναν τη ρωσική εκδοχή, ωστόσο μετέδωσαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν σε γεωργιανά εδάφη, νότια της Αμπχαζίας. Αργότερα ανακοινώθηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από τη γεωργιανή πόλη Σενάκι, στα δυτικά της χώρας, αφού είχε προηγηθεί αποχώρηση του εκεί γεωργιανού στρατεύματος, το οποίο, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υπήρχε κίνδυνος να εφορμήσει κατά της Ν. Οσετίας. Νωρίς το βράδυ της Δευτέρας ο Γεωργιανός Πρόεδρος Σαακασβίλι, σε τηλεοπτικό του μήνυμα, δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις "ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της χώρας του" και ζήτησε διεθνή βοήθεια για την έξοδο από την κρίση. Αργότερα ωστόσο, κάλεσε τους πολίτες της γεωργιανής πρωτεύουσας να διατηρήσουν την ηρεμία τους, διαβεβαιώνοντας ότι η πόλη δεν απειλείται άμεσα από τις ρωσικές δυνάμεις. Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (FIJ) κάλεσε τα εμπλεκόμενα στη σύγκρουση μέρη να σεβαστούν την ελευθερία της ενημέρωσης και να μη βάζουν στο στόχαστρο τους δημοσιογράφους.

    Διπλωματικός πυρετός

    Στο πεδίο των διπλωματικών κινήσεων, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Κουσνέρ και ο Φιλανδός ομόλογός του Στρουμπ έφτασαν στο Βλαντικαφκάζ, έχουν καταφύγει πολίτες από τη Νότια Οσετία και αναμένονται αργότερα στη Μόσχα προκειμένου να παρουσιάσουν στη ρωσική ηγεσία ειρηνευτικό σχέδιο που ήδη αποδέχτηκε ο Γεωργιανός Πρόεδρος Σαακασβίλι. Το σχέδιο προβλέπει σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας της Γεωργίας, άμεση κατάπαυση του πυρός και επιστροφή στο προηγούμενο status quo, με κοινή ειρηνευτική δύναμη Ρωσίας-Γεωργίας, επιτηρούμενη από τον ΟΑΣΕ.

    Tην Τρίτη αναμένεται στη ρωσική πρωτεύουσα και ο Γάλλος Πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, ως προεδρεύων της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τη Ρωσία να σταματήσει τις στρατιωτικές δραστηριότητές της στο γεωργιανό έδαφος, ενώ ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ κατηγόρησε τη Μόσχα για χρήση δυσανάλογης βίας.

    Η κατάσταση στη Νότια Οσετία πυροδοτεί την ένταση στις σχέσεις Ουάσιγκτον-Μόσχας. Στη Γεωργία μεταβαίνει σε μια προσπάθεια μεσολάβησης και ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Ματ Μπράιζα, ο οποίος κατηγόρησε τη Ρωσία ότι προετοίμαζε εδώ και καιρό την εισβολή στη Γεωργία.

    Πάντως η Ρωσία έχει ήδη απορρίψει τη μονομερή κατάπαυση του πυρός που κήρυξε η Γεωργία, ενώ ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι συνεργάζονται με τη Γεωργία.

    Από το Πεκίνο, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους εξέφρασε ανησυχία για τη δυσανάλογη αντίδραση της Μόσχας, την οποία κάλεσε να σταματήσει αμέσως τους βομβαρδισμούς.

    Ανάλογη στάση υιοθέτησε και ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, ενώ έκκληση για άμεση εκεχειρία απηύθυναν και οι υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά ισχυρών του κόσμου (G 7).

    Ο πρόεδρος της Γεωργίας, Μιχαήλ Σαακασβίλι προέτρεψε τους δυτικούς συμμάχους του να προσφέρουν περισσότερα από απλή ηθική υποστήριξη και ανθρωπιστική βοήθεια για να αντιμετωπιστεί η Ρωσία στη διαμάχη της με τη χώρα του, ενώ, αντίθετα με την επίσημη ανακοίνωση της ρωσικής πλευράς για περιορισμένες απώλειες στην Οσετία (18 νεκροί, 52 τραυματίες και 4 αεροπλάνα), ανέφερε ότι περίπου "18 με 19" ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη έχουν καταρριφθεί και "εκατοντάδες Ρώσοι στρατιώτες" σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις με τις γεωργιανές δυνάμεις. Πιο σαφής ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Ντίκ Τσέηνι, που δήλωσε ευθέως πως "η ρωσική επίθεση δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη".

    Τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας πραγματοποιούν τα μεσάνυχτα νέα σύνοδο προκειμένου να ακούσουν τον απολογισμό του αναπληρωτή γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, αρμόδιου για την διατήρηση της ειρήνης, Εντμοντ Μιούλετ, σχετικά με την σύγκρουση ανάμεσα στη Γεωργία και τη Ρωσία, σύμφωνα με εκπρόσωπο του ΟΗΕ.

    Έκτακτη σύνοδος

    Έκτακτη σύνοδο για το θέμα του πολέμου στη Γεωργία θα πραγματοποιήσουν την Τετάρτη στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, με τη συμμετοχή της Ντόρας Μπακογιάννη. Σε δηλώσεις της στο MEGA, η υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι οι εξελίξεις στο Καύκασο είναι ανησυχητικές και υπάρχει μεγάλος προβληματισμός. Είμαστε σε ανοιχτή γραμμή με τους Ευρωπαίους ομολόγους, πρόσθεσε η κ. Μπακογιάννη.

    Στη χώρα μας ο υφυπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Κασσίμης είχε το απόγευμα διαδοχικές συναντήσεις με το Γεωργιανό και το Ρώσο επιτετραμμένο στην Ελλάδα, από τους οποίους ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, αλλά και τις θέσεις των δύο χωρών. Ο κ. Κασσίμης τούς δήλωσε την ανάγκη άμεσης λήξης των εχθροπραξιών.

    Ο Έλληνας πρέσβης στην Νότια Οσετία, Γιώργος Χατζημιχελάκης, δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ότι οι τέσσερις ελληνικές οικογένειες στην επαρχία αυτή είναι καλά στην υγεία τους και ότι έχουν ήδη λάβει οδηγίες να κινηθούν προς το γενικό προξενείο του Νοβοροσίσκ.

    Καθησυχαστικός για την κατάσταση που επικρατεί στο Γκόρι, όπου βρίσκονται 400 ομογενείς, ήταν και ο πρόεδρος της ομοσπονδίας ελληνικών κοινοτήτων στη Γεωργία Κυριάκος Ιορδανίδης μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ.

    Το ΠΑΣΟΚ ζήτησε άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών και κάλεσε τον ΓΓ του ΟΗΕ και τη ΔΟΕ να ζητήσουν από τους εμπλεκόμενους στον πόλεμο να σεβαστούν την Ολυμπιακή Εκεχειρία.

    "Οι συγκρούσεις στη Νότια Οσετία είναι αποτέλεσμα του σκληρού ανταγωνισμού των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για τον έλεγχο του Καυκάσου και της Κασπίας Θάλασσας τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

    Οι δραματικές και άκρως επικίνδυνες εξελίξεις στην Ν. Οσετία απαιτούν την άμεση κατάπαυση του πυρός και την έναρξη διαπραγματεύσεων για την ειρηνική επίλυση του προβλήματος σημειώνει ο ΣΥΝ.

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τον πόλεμο της Οσετίας πραγματοποίησαν στην πλατεία Συντάγματος το βράδυ της Δευτέρας Γεωργιανοί που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα.

    [02] Αθλητισμός

    Τρίτη μέρα αγωνιστικής δράσης στο Πεκίνο

    Aπολογισμός της ελληνικής ομάδας

    11/8/2008 20:09:00 (Τελευταία ενημέρωση: 11/8/2008 20:42:18)

    Η κωπηλασία ήταν η "εμπροσθοφυλακή" της ελληνικής ομάδας τη Δευτέρα, συνεχίζοντας τις εξαιρετικές εμφανίσεις και κατά την τρίτη ημέρα των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου. Ο Γιάννης Χρήστου προκρίθηκε στα ημιτελικά του απλού σκιφ ανδρών της κωπηλασίας, καθώς στη 2η επαναληπτική σειρά τερμάτισε στην τρίτη θέση με χρόνο 6:58.28.

    Στον ημιτελικό του C1 κανόε καγιάκ σλάλομ προκρίθηκε ο Χρήστος Τσακμάκης , ο οποίος στην 1η προκριματική κούρσα κατετάγη 10ος με επίδοση 91:53 και στην 2η ήταν 5ος με επίδοση 86:01.

    Πρεμιέρα για τον "χρυσό" Ολυμπιονίκη της Ατλάντα και "ασημένιο" της Αθήνας Νίκο Κακλαμανάκη , στην ιστιοπλοΐα. Στην κατηγορία RS:X ανδρών, ήταν 10ος στην 1η ιστιοδρομία, 2ος στην 2η, και στη γενική κατάταξη βρίσκεται στην 5η θέση με 12 βαθμούς ποινής.

    Στην RS:X γυναικών, η Αντωνία Φράι ήταν 15η στην 1η ιστιοδρομία και 15η στη 2η, μετά την ακύρωση δύο σκαφών, και έτσι στη γενική κατάταξη βρίσκεται στην 14η θέση με 30 β.π.

    Στα 470 ανδρών, ο Ανδρέας Κοσματόπουλος και ο Ανδρέας Παπαδόπουλος πήραν την 5η θέση στην 1η ιστιοδρομία, αλλά την 26η στη 2η, κι έτσι στη γενική κατάταξη βρίσκονται στην 16η θέση με 31 β.π.

    Στα FINN, ο Αιμίλιος Παπαθανασίου ήταν 18ος στην 5η ιστιοδρομία, 15ος στην 6η, και στη γενική κατάταξη βρίσκεται στη 15η θέση με 66 β.π.

    Στην κατηγορία Yngling, το ελληνικό πλήρωμα, το οποίο συνθέτουν η Σοφία Μπεκατώρου, η Σοφία Παπαδοπούλου και η Βιργινία Κραβαριώτη , πήρε τη 2η θέση στην 5η ιστιοδρομία, αλλά στην 6η ιστιοδρομία «χρεώθηκαν» 16 β.π. και στη γενική κατάταξη βρίσκονται στη 10η θέση με 36 β.π.

    Στην κολύμβηση, o απολογισμός δεν ήταν καλός, αφού υπήρξαν μόνο αποκλεισμοί για τα ελληνικά χρώματα. Ο Ρωμανός Αλυφαντής τερμάτισε στην 8η και τελευταία θέση της 5ης προκριματικής σειράς των 200μ. πεταλούδα με χρόνο 1:57.99 και πήρε την 27η θέση στη συνολική κατάταξη, ενώ στην 8η και τελευταία θέση της 3ης προκριματικής σειράς των 200μ. ελεύθερο τερμάτισε η Ελένη Κωστή με χρόνο 2:04.55 και κατετάγη στην 44η θέση της συνολικής κατάταξης.

    Στο τένις, την ήττα με 2-0 γνώρισε η Λένα Δανιηλίδου από τη Γαλλίδα Βιρζινί Ραζανό, στον 1ο γύρο του απλού γυναικών. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια έχασε και τα δύο σετ με 6-3.

    Τρίτη ήττα στα ομαδικά αθλήματα, για την Ελλάδα, αφού μετά τις ήττες της Κυριακής, των ομάδων μπάσκετ και υδατοσφαίρισης ανδρών, ήρθε τη Δευτέρα και η ήττα για την ελληνική ομάδα της υδατοσφαίρισης γυναικών με 8-6 από την Αυστραλία.

    Ελληνικές συμμετοχές της Τρίτης

    Ώρα (σε ώρες Ελλάδας) Αθλητής Αντίπαλος/Κατηγορία Άθλημα

    05.57: Ευαγγελία Ψάρρα Τσεν Λινγκ (Κίνα) Τοξοβολία (Φάση "64")

    06.00: Κουτρουμανίδου/Τσιαρτσιάνη Αυγουστίδη/Νελ (Ν.Αφρική) Μπιτς Βόλεϊ

    08.00: Κοσματόπουλος/ Παπαδόπουλος 470 - 3η και 4η ιστιοδρομία Ιστιοπλοϊα

    08.00: Βαγγέλης Χειμώνας Lazer - 1η και 2η ιστιοδρομία Ιστιοπλοΐα

    08.00: Ευτυχία Μαντζαράκη Lazer R. - 1η και 2η ιστιοδρομία Ιστιοπλοΐα

    08.00: Νίκος Κακλαμανάκης RS:X - 3η και 4η ιστιοδρομία Ιστιοπλοΐα

    08.00: Τόνια Φράι RS:X - 3η και 4η ιστιοδρομία Ιστιοπλοΐα

    09.00: Καρντάσιου/Αρβανίτη Καντέλας/Γκαρσία (Μεξικό) Μπιτς βόλεϊ

    09.00: Εθνική Ανδρών Ουγγαρία Υδατοσφαίριση

    09.30: Εθνική Ανδρών Γερμανία Μπάσκετ

    10.00: Χρήστος Τσακμάκης Ημιτελικός C1 Κάνοε Καγιάκ

    11.10: Μπισκιτζή/Τσιάβου Ρεπεσάζ Διπλό Σκιφ Ελ.Βαρών Κωπηλασία

    12.40: Ελπίδα Ρωμάντζη Κεσκίν Σατίρ (Τουρκία) Τοξοβολία (Φάση "64")

    13.42: Αρης Γρηγοριάδης Προκριμ. 100μ ελεύθερο Κολύμβηση

    14.02: Ελβίρα Ευσταθίου Προκριμ. 200μ πεταλούδα Κολύμβηση

    14.32: Ρωμανός Αλυφαντής Προκριμ. 200μ πρόσθιο Κολύμβηση

    15.03: Εθνική ομάδα 4Χ200 ελεύθερο Κολύμβηση

    [03] Fighting Is Raging in Caucasus

    Out of Control

    11 Αυγ 2008 19:57:00 (Last updated: 11 Αυγ 2008 22:37:10)

    Sources: ΝΕΤ 105.8, ANA

    Tension in Caucasus is escalating, since there has been contradictory information on Russias advance against Georgian soil. In the meantime, an EU-sponsored peace initiative has been underway. An official announcement issued by the Georgian government said Russia took control of Gori, Stalins birthplace, late on Monday evening. Located some 60km off the Georgian capital of Tbilisi, Gori is Georgias largest city. As per the announcement, the Georgian forces that had been pounding Russias positions in the capital of South Ossetia, retreated to protect Tbilisi. However, the Russian Defence Minister denied all relevant information, arguing that no Russian troop had entered in the Georgian city. Foreign press correspondents have confirmed the Russian claims, reporting, though, that Russian forces are advancing against Georgian soil, to the south of Abkhazia. In a televised address, the Georgian President said that the countrys largest part is under Russias control and asked for the international communitys contribution. In the meantime, civilians are battling to survive.

    Diplomatic Fever

    The French Foreign Minister and his Finn counterpart are due in Moscow to unveil a peace plan the Georgian President has already given thumbs up for. The plan calls for respect to Georgias territorial sovereignty, an immediate ceasefire and return to the former status quo.

    French President Sarkozy is expected in the Russian capital on Tuesday.

    The fighting between Russia and Georgia in South Ossetia has refuelled tension in Washington-Moscow ties. US top official Mat Bryza, who blamed Russia for having prepared invasion in Georgia long before, is to fly to Georgia.

    Russia, on her part, has already rejected the ceasefire called by Georgia, while Russian Prime Minister Vladimir Putin accused the USA of cooperating with Georgia.

    From Beijing, US President George W. Bush voiced his concerns over Moscows disproportionate response and urged it to end the shelling.

    British Prime Minister Gordon Brown sounded on the same page, while the Foreign Minister of the G7 nations called for an immediate ceasefire.

    [04] Οικονομία

    Άρχισε το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για το 2008

    Νέοι και Επιχειρηματικότητα

    11/8/2008 21:12:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Υπέρ της άρσης των δυσκολιών εισόδου των νέων στην αγορά εργασίας και της διασφάλισης συνθηκών ομαλής και γρήγορης μετάβασης των νέων από το εκπαιδευτικό σύστημα στην απασχόληση, είναι το νέο πρόγραμμα προώθησης ανέργων νέων στην απασχόληση, μέσω της οικονομικής ενίσχυσης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, που κατήρτισε ο ΟΑΕΔ, μετά από σχετική εισήγηση του διοικητού του Οργανισμού κ. Γιώργου Βερναδάκη, ακολουθώντας τις κατευθυντήριες του Υπ. Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας.

    Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα «Νέοι Και Επιχειρηματικότητα», απευθύνεται σε νέους ηλικίας 22 έως 32 ετών που επιθυμούν να δημιουργήσουν τη δική τους ατομική επιχείρηση.

    Έτσι, δίνεται προτεραιότητα σε καινοτόμες επιχειρηματικές προτάσεις, που βασίζονται στην αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας.

    Το εν λόγω πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 57 εκατομμύρια ευρώ, για τα έτη 2008 και 2009.

    Ο ΟΑΕΔ, λαμβανομένου υπ όψιν ότι η νεανική επιχειρηματικότητα αποτελεί δυναμικό τρόπο ένταξης των νέων στην αγορά εργασίας, καταβάλει στους ανέργους νέους που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα αυτό αυξημένη επιχορήγηση ύψους 18.000 έως και 21.000 ευρώ.

    3.000 ωφελούμενοι άνεργοι

    Η υποβολή αιτήσεων για τις -συνολικά 3.000- θέσεις του προγράμματος έχει αρχίσει από την 1η Αυγούστου και μπορεί να γίνει ηλεκτρονικώς, στη σχετική περιοχή του δικτυακού τόπου του Ο.Α.Ε.Δ..

    Οι υποψήφιοι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα πρέπει να είναι ηλικίας 22-32 ετών, οι οποίοι: 1. Έχουν την ιδιότητα του ανέργου [με δελτίο ανεργίας σε ισχύ την ημερομηνία έναρξης της δραστηριότητάς τους ή μέχρι και τριάντα (30) ημέρες πριν την έναρξη]. 2. Έχουν ωφεληθεί από τη διαδικασία της εξατομικευμένης παρέμβασης. 3. Έχουν παρακολουθήσει σεμινάριο επιχειρηματικότητας σε Κέντρο Προώθησης της Απασχόλησης [Κ.Π.Α.] του ΟΑΕΔ. 4. Διαθέτουν αριθμό φορολογικού μητρώου [Α.Φ.Μ.] και 5. Οι άνδρες υποψήφιοι έχουν εκπληρώσει ή νόμιμα απαλλαγεί από τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις.

    Στο εν λόγω πρόγραμμα μπορούν να υπαχθούν μέχρι και δύο μέλη νέας εταιρίας [Ο.Ε., Ε.Ε., Ε.Π.Ε.], υπό την προϋπόθεση ότι κάθε υποψήφιος προς ένταξη στο πρόγραμμα μετέχει με ποσοστό τουλάχιστον 40% στο εταιρικό κεφάλαιο της εταιρείας.

    Ύψος και διάρκεια επιχορήγησης

    Το ύψος της επιχορήγησης για κάθε νέο ελεύθερο επαγγελματία που υπάγεται στο πρόγραμμα καθορίζεται στα 18.000 και η διάρκεια της επιχορήγησης είναι δώδεκα μήνες από την απόφαση υπαγωγής του στο πρόγραμμα.

    Το ποσό της επιδότησης προσαυξάνεται κατά 3.000 , αν ο άνεργος νέος που υπάγεται στο πρόγραμμα είναι επιδοτούμενος και έχει διακόψει την επιδότηση ανεργίας, μέχρι τον δεύτερο μήνα της επιδότησής του, προκειμένου να δημιουργήσει τη δική του επιχείρηση.

    Η επιχορήγηση καταβάλλεται σε τρεις ισόποσες δόσεις. Η πρώτη από τις τρεις δόσεις της επιχορήγησης καταβάλλεται με την έκδοση της εγκριτικής απόφασης, η δεύτερη στο τέλος του πρώτου εξαμήνου από την υπαγωγή στο πρόγραμμα, κι αφού θα έχει πραγματοποιηθεί τουλάχιστον ένας επιτόπιος έλεγχος κατά το ενδιάμεσο χρονικό διάστημα [οπότε και θα διαπιστώνεται η κανονική λειτουργία της επιχείρησης] και η τρίτη, στο τέλος του δεύτερου εξαμήνου.

    [05] Οικονομία

    Προβλήματα στις εξαγωγές από την Κασπία

    Μικρή ενίσχυση των τιμών πετρελαίου

    11/8/2008 20:24:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, η τιμή του προθεσμιακού αμερικανικού ελαφρού αργού εμφάνιζε αύξηση κατά 45 σεντς και βρισκόταν στα 115,65 δολάρια το βαρέλι, ενώ νωρίτερα είχε ανέλθει στα 116,90 δολάρια.

    Στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου, η τιμή του πετρελαίου τύπου μπρεντ, παράδοσης Σεπτεμβρίου, παρουσίαζε αύξηση κατά 33 σεντς, στα 113,66 δολάρια το βαρέλι.

    Η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε περισσότερο από 5 δολάρια την Παρασκευή, σχεδόν αγνοώντας την έναρξη των εχθροπραξιών στην περιοχή του Καυκάσου, ενός σημαντικού διαδρόμου για τη μεταφορά πετρελαίου και φυσικού αερίου από την Κασπία.

    "Ακόμα και με αυτή την σοβαρή κατάσταση στη Γεωργία, με τους αγωγούς ίσως να απειλούνται, δεν έχουμε ιδιαίτερη επιστροφή στην τάση αύξησης της τιμής", σημειώνει ο αναλυτής της Global Insight Σάϊμον Γουόρντελ και συμπληρώνει πως "το μόνο που φαίνεται να έκανε, είναι να ανασχέσει την ταχύτητα της πτώσης της τιμής".

    Σύμφωνα με ναυτιλιακό πράκτορα, τα λιμάνια της Γεωργίας, Σούπσα (Supsa) και Βατούμ (Batumi), τα οποία χρησιμοποιούνται για την εξαγωγή αζέρικου αργού πετρελαίου, λειτουργούν μόνο μερικώς, ενώ το λιμάνι Πότι (Poti) δεν λειτουργεί.

    Επίσης, το Καζακστάν διέκοψε τα ναυτικά φορτία πετρελαίου από το λιμάνι του Βατούμ.

    Στέλεχος της πετρελαϊκής εταιρίας BP, δήλωσε πως η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην ανατολική Τουρκία, στον αγωγό Μπακού-Τιφλίδα-Τσεϊχάν (BTC), κατασβήστηκε πλήρως, αλλά, οι εργασίες αποκατάστασης του αγωγού θα διαρκέσουν δύο εβδομάδες ή και περισσότερο.

    Οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές έχουν υποχωρήσει περίπου 31 δολάρια από το επίπεδο ρεκόρ των 147,27 δολαρίων στα μέσα Ιουλίου -μια πτώση περίπου 21%- εν μέσω ενδείξεων ότι οι υψηλές τιμές άρχισαν να έχουν επίπτωση στη ζήτηση.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εισαγωγές αργού πετρελαίου στην Κίνα -το δεύτερο μεγαλύτερο καταναλωτή παγκοσμίως- σημείωσαν μη αναμενόμενη υποχώρηση, κατά 7%, τον Ιούλιο, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων μηνών. Επιπλέον, στελέχη από την πετρελαϊκή αγορά προβλέπουν ότι μείωση της ζήτησης θα δείξουν και τα στοιχεία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA) που αναμένεται να δοθούν αύριο στη δημοσιότητα.

    [06] Κοινωνία

    Ειδικές στολές για ασφάλεια

    Μακριά από τα καμένα οι κυνηγοί

    11/8/2008 19:51:00 (Τελευταία ενημέρωση: 11/8/2008 21:50:20)

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Μακριά από περιοχές που έχουν πληγεί από τις καταστροφικές πυρκαγιές, θα μείνουν οι κυνηγοί.

    Αυτό θα ισχύσει και εφέτος, καθώς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης απαγορεύει κάθε κυνηγετική δραστηριότητα σε αυτές τις περιοχές.

    Όπως αναφέρεται στην απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης Κωνσταντίνου Κιλτίδη, το κυνήγι απαγορεύεται, μεταξύ άλλων, στις καμένες εκτάσεις για τις οποίες έχουν ήδη εκδοθεί ή πρόκειται να εκδοθούν οι σχετικές αποφάσεις, στα μόνιμα καταφύγια άγριας ζωής, στους πυρήνες των Εθνικών Δρυμών και στα εκτροφεία θηραμάτων.

    Η εν λόγω απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, θα έχει ισχύ καθ όλη τη διάρκεια της κυνηγητικής περιόδου που αρχίζει εντός ολίγων ημερών και συγκεκριμένα από τις 20 Αυγούστου. Συγκεκριμένα, εφέτος η κυνηγετική περίοδος θα διαρκέσει από τις 20 Αυγούστου μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου του 2009, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Κατ΄ εξαίρεση, το κυνήγι αγριοκούνελου επεκτείνεται μέχρι τις 10 Μαρτίου του 2009.

    Επίσης, μετά τα πολλά κρούσματα αλληλοπυροβολισμών που συχνά καταλήγουν σε τραγωδία, ιδιαίτερη μέριμνα λαμβάνεται εφέτος και για την ασφάλεια των κυνηγών, για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αποφυγή των συμβάντων αυτών, με την υποχρεωτική χρήση "ειδικής έγχρωμης και φωσφορίζουσας στολής".

    Έμφαση δύνεται εφέτος και στο θέμα του διαχωρισμού κυνηγών και λαθροθηρών.

    [07] Κοινωνία

    "Ακινητοποιούν" και το ιμομπιλάϊζερ

    Απροστάτευτα τα αυτοκίνητά μας

    11/8/2008 18:59:00 (Τελευταία ενημέρωση: 11/8/2008 21:40:39)

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Τα συστήματα ασφαλείας των αυτοκινήτων αποδεικνύονται στην πράξη πολύ φτωχά για να προστατεύσουν τα οχήματα από το οργανωμένο έγκλημα.

    Οι αρχές ασφαλείας εξάρθρωσαν τετραμελή σπείρα, η οποία έκλεβε αυτοκίνητα με ηλεκτρονικούς εγκεφάλους, αφού παραβίαζε το σύστημα αυτόματου κλειδώματος, το γνωστό ιμομπιλάϊζερ, το οποίο -ουσιαστικά- και το "ακινητοποιούσαν".

    Εν συνεχεία, αφού τα κατακερμάτιζαν, πουλούσαν τα εξαρτήματα για ανταλλακτικά.

    Υπολογίζεται ότι η συμμορία είχε κλέψει πάνω από 160 αυτοκίνητα, τα περισσότερα στην περιοχή του Χαλανδρίου και μάλιστα, "χτυπούσαν" σε περιοχές που βρίσκονται πολύ κοντά στην Αττική Οδό, ώστε έτσι να έχουν την δυνατότητα της γρήγορης διαφυγής.

    Ακόμη και τα πιο αξιόπιστα συστήματα ασφαλείας του αυτοκινήτου, συναγερμοί, ηλεκτρικές κλειδαριές, αυτόματες κλειδαριές "ιμομπιλάϊζερ", ήταν παιχνιδάκι για τα μελή της σπείρας που εξάρθρωσε η ασφάλεια.

    Αθόρυβα γρήγορα και αποτελεσματικά, σαν τα Ι.Χ. να ήταν δικά τους, οι δράστες, χρησιμοποιούσαν μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας και τρόπο δράσης που είναι πλέον γνωστός στο χώρο του αυτοκινήτου.

    Συγκεκριμένα, άνοιγαν τη μηχανή, έβγαζαν με κατσαβίδι το κεντρικό κύκλωμα και τοποθετούσαν δικό τους ηλεκτρονικό εγκέφαλο, ο οποίος λειτουργούσε χωρίς σύστημα αυτόματου κλειδώματος "ιμομπιλάϊζερ", έβαζαν ένα κλειδί και έφευγαν.

    Τα μέλη της σπείρας καραδοκούσαν σε σταθμούς του ΜΕΤΡΟ και του προαστιακού ή σε σημεία κοντά στην Αττική οδό.

    Χτυπούσαν τα Ι.Χ., τις πρωινές ώρες, όταν οι περισσότεροι από τους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων βρίσκονταν στις δουλειές τους.

    Χρειάζονταν μόλις 15 λεπτά για να βάλουν εμπρός με δικό τους κλειδί το αυτοκίνητο, απενεργοποιώντας το εργοστασιακό "ιμομπιλάϊζερ", αφού είχαν εφοδιαστεί με 8 ηλεκτρονικούς εγκεφάλους γαλλικών και ιαπωνικών αυτοκινήτων.

    Μέχρι να εντοπιστούν τα μέλη της σπείρας από αστυνομικούς του τμήματος Χαλανδρίου και να συλληφθούν ύστερα από καταδίωξη είχαν καταφέρει να κλέψουν περισσότερα από 160 αυτοκίνητα.

    Τα κλεμμένα αυτοκίνητα τα άφηναν ως και τρείς μέρες σε πολυσύχναστα σημεία κοντά στην Αττική οδό, για γρήγορη διαφυγή, ώσπου να τα μεταφέρουν στο φανοποιείο.

    Εν συνεχεία, τα διέλυαν για να πουλήσουν τα ανταλλακτικά, αφού εκτός από τη μηχανή είχε συγκεκριμένο κωδικό αριθμό, τα υπόλοιπα εξαρτήματα μπορούν εύκολα να πουληθούν, γιατί δεν αναγνωρίζεται ότι είναι κλεμμένα!

    Σε ορισμένες περιπτώσεις έθεταν τα αυτοκίνητα σε κυκλοφορία, αφού προηγουμένως παραποιούσαν ακόμα και τους αριθμούς πλαισίου.

    Ξετυλίγοντας το κουβάρι της υπόθεσης, οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι η σπείρα δρούσε τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

    [08] Υγεία

    "Κλειδί" το γονίδιο της απόλαυσης

    Αντικαπνιστικό γονίδιο

    11/8/2008 18:59:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Το γενετικό μυστικό του εθισμού στη νικοτίνη, εντόπισαν αμερικανοί ερευνητές, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι μπορούν τώρα να κάνουν τους ανθρώπους να κόψουν ευκολότερα το τσιγάρο ή να μην μάθουν καν να καπνίζουν.

    Πρόκειται για ένα γονίδιο που συναντάται σε ανθρώπους οι οποίοι είναι τακτικοί καπνιστές και η πρώτη τους εμπειρία με το κάπνισμα ήταν ευχάριστη.

    Έτσι, λοιπόν, το πόσο ευχάριστο και απολαυστικό ήταν το πρώτο τσιγάρο όταν καπνίσατε για πρώτη φορά ενός καπνιστής, φαίνεται ότι είναι το "κλειδί" για το κόψιμο του καπνίσματος.

    Άρα η απάντηση στο εν λόγω ερώτημα είναι μεγάλης σημασίας κατά τους ερευνητές του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, οι οποίοι εντόπισαν μια παραλλαγή ενός γονιδίου που συναντάται πιο συχνά στους καπνιστές που χαρακτηρίζουν το πρώτο τους τσιγάρο ως απολαυστικό.

    Αυτοί οι καπνιστές θα είναι δύσκολο να σταματήσουν την βλαβερή συνήθεια, κι αυτό γιατί έχουν την γενετική προδιάθεση να εθιστούν πιο πολύ στις ναρκωτικές ουσίες.

    Υπάρχουν εκατομμύρια καπνιστών σήμερα στο κόσμο, που όταν κάπνισαν το πρώτο τους τσιγάρο έβηξαν, δυσφόρησαν, αλλά, με το δεύτερο και τρίτο υφίστανται σήμερα τις βλαβερές συνέπειες", εξηγεί ο αναπληρωτής καθηγητής φυσιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Παναγιώτης Μπεχράκης.

    Ο αντίλογος στην έρευνα των αμερικανών λέει πως δεν ευθύνονται μόνο τα γονίδια για τον εθισμό, αφού κοινωνικοί και οικογενειακοί παράγοντες, αλλά και οι διαφημιστικές εκστρατείες δημιούργησαν εκατομμύρια καπνιστές.

    Αν οι επιστήμονες του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν επιβεβαιώσουν ότι για το κάπνισμα ευθύνεται ένα γενετικό λάθος, τότε όπως λένε, θα δημιουργήσουν μια νέα γενιά φαρμάκων για την οριστική διακοπή του.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 11 August 2008 - 20:49:55 UTC