Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-08-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη δίνη του πολέμου
  • [02] Πεκίνο: Aπολογισμός ημέρας με ρεκόρ
  • [03] Επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης
  • [04] In War Tumult
  • [05] Υπό έλεγχο η φωτιά στο Άγιο Όρος
  • [06] Φιλιππίνες: Εγκαταλείπουν τις εστίες τους
  • [07] Ογδόντα νεκροί από τις βροχοπτώσεις σε Κίνα-Ινδία
  • [08] Μειώθηκε η μέση τιμή της αμόλυβδης
  • [09] Βολιβία: Νίκησαν κι οι δυο παρατάξεις
  • [10] Αιματηρές επιθέσεις στο Ιράκ
  • [11] Εισαγγελική παρέμβαση για το Αρεταίειο
  • [12] Κέντρα ενημέρωσης για αγρότες και αλιείς
  • [13] Αναβολή για τα επεισόδια στη Λευκίμμη
  • [14] Τρεις νεκροί σε τροχαίο στα Χανιά
  • [15] Μονόδρομος η νίκη στο μπάσκετ
  • [16] Έσπασαν τα χρονόμετρα

    [01] Κόσμος

    Φλέγεται ο Καύκασος

    Στη δίνη του πολέμου

    11/8/2008 14:51:00 (Τελευταία ενημέρωση: 11/8/2008 19:17:35)

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105, 8 - ΑΠΕ

    Οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις εισήλθαν σε έδαφος της Γεωργίας κοντά στη πόλη Σενάκι, σε απόστση 40 χλμ από την Αμπχαζία για να αναχαιτίσουν νέες επιθέσεις της Γεωργίας εναντίον της Νότιας Οσετίας, ανακοινώθηκε από το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Την ίδια ώρα η Τιφλίδα κλιμακώνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εκτοξεύοντας μαζικά πυρά εναντίον της Νότιας Οσετίας, σύμφωνα με εκπρόσωπο των αυτονομιστών. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στη Μόσχα περιόρισε σήμερα τον αριθμό των αμάχων που εκτιμάται ότι σκοτώθηκαν στη Νότια Οσετία σε περίπου 1.600, ενώ ανέφερε ότι σκοτώθηκαν 15 Ρώσοι στρατιώτες και τραυματίστηκαν περίπου 70. Τις δηλώσεις έκανε ο Μπόρις Μαλάχοφ, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών και διευκρίνισε ότι "τα στοιχεία αυτά στηρίζονται στις τελευταίες πληροφορίες". Στις Βρυξέλλες, ο μόνιμος εκπρόσωπος της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ Ντμίτρι Ρογκόζιν αναφερόμενος στον Σαακασβίλι είπε πως "ευθύνεται για πολλά εγκλήματα" και "δεν είναι πλέον αξιόπιστος συνομιλητής". Η Ρωσία επιθυμεί να καταλάβει όλη την επικράτεια της Γεωργίας απαντά ο Πρόεδρος Σαακασβίλι σε τηλεοπτικό μήνυμα που απεύθυνε και υπογράμμισε ότι υποστηρίζει την ειρηνευτική συμφωνία που πρότεινε ο Γάλλος ΥΠΕΞ και προβλέπει επιστροφή στο προηγούμενο status quo με κοινή ειρηνευτική δύναμη Ρωσίας-Γεωργίας επιτηρούμενη από τον ΟΑΣΕ.

    Διπλωματικές προσπάθειες

    Έντονη διπλωματική κινητικότητα προσπαθεί να βάλει τέλος στις συνεχιζόμενες συγκρούσεις μεταξύ ρωσικού και γεωργιανού στρατού στη Νότια Οσετία. Η Δύση κατηγορεί τη ρωσική επιθετικότητα, την ώρα που το Ισραήλ δηλώνει ότι θα συνεχίσει την πώληση όπλων στη Γεωργία αλλά μόνο για "αμυντικούς σκοπούς". Στο μεταξύ η Ρωσία απέρριψε τη συμφωνία εκεχειρίας που προτάθηκε από την Ε.Ε. και υπέγραψε ήδη ο Γεωργιανός Πρόεδρος Μιχαήλ Σαακασβίλι καθώς όπως αναφέρει το Κρεμλίνο η Τιφλίδα συνεχίζει τις επιχειρήσεις στη Νότια Οσετία.

    Ισχυρές δυνάμεις του ρωσικού στρατού κατευθύνονται στη Νότια Οσετία, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ενώ ο Ρώσος Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ δηλώνει ότι η ρωσική επιχείρηση στη Νότια Οσετία οδεύει σε λήξη καθώς η ρωσική δύναμη έχει τον έλεγχο της πρωτεύουσας Τσκινβάλι. Παράλληλα το ρωσικό γενικό επιτελείο ανακοίνωσε ότι τα στρατεύματά του δεν πρόκειται να προχωρήσουν πέρα από τη Νότια Οσετία και να εισβάλουν όπως σημειώνεται σε γεωργιανό έδαφος.

    Ανακοινώθηκε ακόμη ότι το ρωσικό επιτελείο αναγνώρισε ξένα στρατεύματα ανάμεσα στα γεωργιανά που μάχονται εναντίον της Ρωσίας. Κατηγορηματικά αρνείται η Ρωσία τους γεωργιανούς ισχυρισμούς ότι η Μόσχα χρησιμοποίησε 50 αεροσκάφη προκειμένου να βομβαρδίσει γεωργιανά εδάφη τη νύχτα. Η Μόσχα στις συγκρούσεις έχει ήδη χάσει 18 στρατιώτες και 4 μαχητικά αεροσκάφη. Από τη μεριά του ο Ρώσος Πρωθυπουργός σημειώνει ότι η "Δύση μπερδεύει τους πραγματικούς θύτες με τα θύματα". Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Γεωργιανός Πρόεδρος δήλωσε ότι στόχος της Μόσχας είναι να καταλάβει ολόκληρο το γεωργιανό έδαφος, να αντικαταστήσει την Κυβέρνηση της Τιφλίδας και να ελέγξει τους ενεργειακούς δρόμους στον Καύκασο. Σύμφωνα με τον Μιχαήλ Σαακασβίλι οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές της χώρας του σε ποσοστό 90% αφορούν σε αμάχους. Στο έλεος των εχθροπραξιών βρίσκονται χιλιάδες πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τις εστίες τους αναζητώντας ασφαλές καταφύγιο. Μέχρι στιγμής 12.500 άνθρωποι έχουν πάρει το δρόμο της προσφυγιά. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κάλεσε τα δύο μέρη να εξασφαλίσουν πέρασμα ασφαλείας στους χιλιάδες πολίτες που εγκαταλείπουν το γεωργιανό έδαφος

    Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ο Πούτιν δήλωσε: " Είναι κρίμα που μερικοί από τους εταίρους μας δεν μας βοηθούν και επιδιώκουν μάλιστα να μας ενοχλήσουν, εννοώ κυρίως τη μεταφορά του στρατιωτικού αποσπάσματος της Γεωργίας στο Ιράκ προς την ζώνη της σύγκρουσης (στην Οσετία) εκ μέρους των ΗΠΑ, με τα μεταγωγικά αεροπλάνα τους". Ο Πούτιν δήλωσε επίσης πως η Ρωσία θα οδηγήσει την αποστολή της για τη διατήρηση της ειρήνης στη Νότια Οσετία στη λογική κατάληξή της.

    Αλληλοκατηγορούνται για τις επιθέσεις

    Ένα αμερικανικό στρατιωτικό αεροπλάνο μετέφερε σήμερα γεωργιανούς στρατιώτες πίσω στην πατρίδα τους από το Ιράκ ως ενισχύσεις στον πόλεμο στη Νότια Οσετία.

    Δεν είναι σαφές ποιό τμήμα της γεωργιανής ταξιαρχίας πεζικού που βρίσκεται στο Ιράκ επέστρεψε στη Γεωργία. Πριν από την αερομεταφορά, 2.000 Γεωργιανοί στρατιώτες στάθμευαν στο Ιράκ και θεωρούνται η πιο αποτελεσματική πολεμική δύναμη της Γεωργίας, λόγω της εμπειρίας τους και της εκπαίδευσής τους από τους Αμερικανούς.

    Η αεροπορία και το πυροβολικό της Γεωργίας βομβαρδίζουν απόψε το Τσκινβάλι, πρωτεύουσα της Νότιας Οσετίας, ανακοίνωσε ο διοικητής των ρωσικών δυνάμεων που είναι επιφορτισμένες με την διατήρηση της ειρήνης, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφαξ.

    Τουλάχιστον 6 γεωργιανά πολεμικά ελικόπτερα βομβάρδισαν στόχους στην περιοχή γύρω από την πρωτεύουσα της Νότιας Οσετίας Τσχινβάλι, μετέδωσε ανταποκριτής του Reuters.

    Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν απόψε την πόλη Γκόρι, τη μεγαλύτερη πόλη της Γεωργίας που βρίσκεται κοντά στη Νότια Οσετία και απέχει μόλις 60 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Γεωργίας, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ανώτερος γεωργιανός αξιωματούχος, που σημείωσε οτι τα γεωργιανά στρατεύματα μεταφέρονται για να προστατέψουν την πρωτεύουσα της χώρας, το Τμπιλίσι.

    Δεν υπογράφει εκεχειρία η Ρωσία

    Εξάλλου η Ρωσία απέρριψε την τελευταία πρόταση εκεχειρίας που κατατέθηκε από τη Γεωργία λέγοντας ότι, προς το παρόν, δεν πρόκειται ούτε να εξετάσει κείμενο περί κατάπαυσης του πυρός.

    "Σύμφωνα με πληροφορίες από τις ειρηνευτικές δυνάμεις στη Νότια Οσετία, η Γεωργία συνεχίζει να χρησιμοποιεί στρατιωτική ισχύ και γι αυτό δεν μπορούμε να εξετάσουμε το έγγραφο αυτό", δήλωσε στους δημοσιογράφους εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. Πρόκειται για μια πρόταση για κατάπαυση του πυρός που υπογράφηκε στο Τμπιλίσι από τον γεωργιανό πρόεδρο Μιχαήλ Σαακασβίλι.

    Στο μεταξύ όλα τα πλοία, υποβρύχια και αεροσκάφη που θα εισέρχονται "στη ζώνη ασφαλείας" στη Μαύρη Θάλασσα κοντά στις ακτές της Αμπχαζίας, θα "εξουδετερώνονται", προειδοποίησε σήμερα ο υπαρχηγός του γενικού επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Ιντερφάξ. "Αυτό αφορά πλοία και υποβρύχια. Όμως, εάν παραβιάζεται ο εναέριος χώρος, θα ενεργήσουμε με τον κατάλληλο τρόπο και θα εξουδετερώνουμε ό, τι εισέρχεται σ αυτήν τη ζώνη ασφαλείας", προειδοποίησε ο αντισυνταγματάρχης Ανατόλι Νογκοβιτσίν.

    Στο μεταξύ ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία για υπερβολική χρήση βίας και για παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Γεωργίας μετά την επέκταση των συγκρούσεων πέραν της Νότιας Οσετίας.

    "Ανησυχεί για την υπερβολική χρήση βίας από τους Ρώσους και για την έλλειψη σεβασμού προς την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας", δήλωσε η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Κάρμεν Ρομέρο, εξ ονόματος του γενικού γραμματέα της Συμμαχίας.

    Οι Υπουργοί Εξωτερικών της G7 κάλεσαν τη Ρωσία να υπογράψει τη συμφωνία εκεχειρίας άμεσα, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο Ρώσος Πρόεδρος σημείωσε ότι η χώρα του δε θα μείνει παρατηρητής των εξελίξεων στον Καύκασο, ενώ πρότεινε επιτροπή του ΟΑΣΕ να μεταβεί στην αποσχισθείσα περιοχή της Γεωργίας. Την ίδια ώρα και ο Πρόεδρος της αποσχισθείσας γεωργιανής δημοκρατίας της Αμπχαζίας δηλώνει ότι οποιαδήποτε διαπραγμάτευση είναι αδύνατη με τη σημερινή Κυβέρνηση της Γεωργίας.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε σήμερα τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως κάθε στρατιωτική δραστηριότητα στο έδαφος της Γεωργίας. "Καλούμε τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως κάθε στρατιωτική δραστηριότητα στο γεωργιανό έδαφος", δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων εκπρόσωπος της Κομισιόν. Αύριο εξάλλου αναμένεται στη Γεωργία ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί που ασκεί την προεδρία της Ε.Ε. για το τρέχον εξάμηνο ενώ την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνοδό των 27 Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, στην οποία θα συμμετάσχει και η Ντόρα Μπακογιάννη ενώ το γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως η Γαλλία θα στείλει σήμερα το απόγευμα ένα πρώτο αεροπλάνο με βοήθεια για τη Γεωργία, ένα Airbus A-340 που μεταφέρει "30 τόνους ανθρωπιστικού φορτίου".

    Αντιπολεμικές διαμαρτυρίες πραγματοποιούν σήμερα Γεωργιανοί στα ρωσικά προξενεία Θεσσαλονίκης και Αθήνας.

    Καλά στην υγεία τους οι έξι ελληνικές οικογένειες

    Καλά στην υγεία τους είναι οι έξι ελληνικές οικογένειες που βρίσκονταν στη Νότια Οσετία σύμφωνα με τον Έλληνα πρέσβη στην Γεωργία Γιώργο Χατζημιχελάκη. Οι έξι οικογένειες έχουν λάβει οδηγίες να κινηθούν προς το γενικό προξενείο του Βλαντικαυκάς.

    Όπως δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο κ. Χατζημιχελάκης, δεν υπάρχει ανάγκη για ομαδική εκκένωση καθώς δεν έχουν χτυπηθεί επι σκοπώ αστικά κέντρα στη Γεωργία.

    Η ελληνική πρεσβεία παραμένει σε ετοιμότητα για να προχωρήσει στην παροχή ανθρωπιστικής βοηθείας αν της ζητηθεί από τις γεωργιανές αρχές αλλά και στην απομάκρυνση ελλήνων αλλά και ευρωπαίων πολιτών αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

    Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το γενικό πρόξενο της Ελλάδας στο Νοβοροσίσκ Θεόδωρο Οικονόμου - Καμαρινό δεν υπάρχει κανένας ομογενής μεταξύ των προσφύγων από τη Ν. Οσετία, που έχουν μετακινηθεί στην πρωτεύουσα της Β. Οσετίας Βλαντικαυκάς.

    Ο Έλληνας γενικός πρόξενος έφθασε χθες στο Βλαντικαυκάς και κατ εντολή του αρμόδιου υφυπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Κασσίμη ερευνά την ύπαρξη και τη σημερινή κατάσταση ομογενών που ισως ζουν στη Ν. Οσετία και μπορεί να έχουν αποκλειστεί στην εμπόλεμη ζώνη. Ο κ. Οικονόμου - Καμαρινός έχει σήμερα διαβουλεύσεις με τις τοπικές πολιτικές αρχές της Β. Οσετίας και με το Ρώσο στρατιωτικό διοικητή των επιχειρήσεων στην περιοχή.

    Για ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον της Γεωργίας έκανε λόγο ο επιτετραμμένος της γεωργιανής πρεσβείας στην Αθήνα, Ζουράμπ Αλεξίντσε, μιλώντας για τις εξελίξεις στη χώρα του. Όπως τόνισε, η Γεωργία είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί χωρίς να θυσιάσει εθνικά της συμφέροντα και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει ώστε να σταματήσει τη ρωσική επιθετικότητα. Επίσης ο Γεωργιανός επιτετραμμένος είπε ότι η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει πολλά καθώς αναλαμβάνει και το 2009 την προεδρία του Οργανισμού Συνεργασίας και Ασφάλειας στην Ευρώπη.

    [02] Αθλητισμός

    5 παγκόσμια ρεκόρ στην κολύμβηση

    Πεκίνο: Aπολογισμός ημέρας με ρεκόρ

    11/8/2008 19:14:00

    Η εντυπωσιακή κούρσα στον τελικό των 4Χ100 μέτρων ελεύθερο ανδρών της κολύμβησης και το ρεκόρ που πέτυχε η Ιταλίδα ξιφομάχος, Βαλεντίνα Βετσάλι, με την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου για τρίτη διαδοχική διοργάνωση, ξεχώρισαν από σημερινή τρίτη ημέρα των 29ων Ολυμπιακών Αγώνων.

    Σε έναν από τους συναρπαστικότερους τελικούς της Ιστορίας, η ομάδα 4Χ100μ. ελεύθερο των ΗΠΑ κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ με επίδοση 3:08.24, αφήνοντας μόλις οκτώ εκατοστά πίσω της την Γαλλία. Αυτό ήταν το δεύτερο χρυσό μετάλλιο στο Πεκίνο για τον Μάικλ Φελπς, που σύμφωνα με τους ειδικούς του αθλήματος, ξεπέρασε το σημαντικότερο εμπόδιο, προκειμένου να φτάσει στον ανεπανάληπτο στόχο του, που είναι τα οκτώ χρυσά μετάλλια σε μία διοργάνωση.

    Ακόμη, ο Ιάπωνας, Κοσούκε Κιτατζίμα ήταν εντυπωσιακός στα 100 μέτρα πρόσθιο και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο με παγκόσμιο ρεκόρ (58.91), ενώ χρυσή Ολυμπιονίκης στέφθηκε στα 400μ ελεύθερο η Βρετανή, Ρεμπέκα Αντλινγκτον (σ.σ. το πρώτο της χώρας στο άθλημα από γυναίκα μετά το 1960) και η Λίζμπεθ Τρίκετ από την Αυστραλία στα 100μ. πεταλούδα.

    Παράλληλα, ο Ινδός Αμπινάφ Μπίντρα κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο αεροβόλο τουφέκι 10 μέτρων (το πρώτο για τη χώρα του σε ατομικό αγώνισμα στην Ιστορία των Αγώνων), ενώ στο τραπ γυναικών κυριάρχησε η Σάτου Μακέλα Νούμελα από την Φινλανδία. Επίσης, οι Κινέζοι Λιν Γιούε και Χούο Λιάνγκ κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στην συγχρονισμένη κατάδυση από πλατφόρμα 10 μέτρων, ενώ τα δύο χρυσά μετάλλια της ημέρας στην άρση βαρών, κατέκτησαν ο Κινέζος Σιανγκσιάνγκ Ζανγκ στα 62 κιλά και η συμπατριώτισσα του, Γιανκινγκ Τσεν στα 58 κιλά.

    Στο τζούντο, και συγκεκριμένα στους δύο τελικούς της ημέρας, πρώτευσαν ο Ελνούρ Μαμαντλί από το Αζερμπαϊτζάν στα -73 κιλά και η Ιταλίδα Τζούλια Κουϊνταβάλε στα -57 κιλά. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Ρασούλ Μποκίεφ κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στα -73 κιλά, χαρίζοντας στο Τατζικιστάν το πρώτο Ολυμπιακό μετάλλιο στην Ιστορία.

    Τέλος, στην τοξοβολία, η ομάδα της Νότιας Κορέας στέφθηκε χρυσή Ολυμπιονίκης στο ομαδικό ανδρών, ενώ με εκπλήξεις συνεχίζεται το τουρνουά τένις, αφού αποκλείσθηκαν ο Βρετανός, Αντι Μάρεϊ (Νο 6 στον κόσμο) και οι Χιλιανοί "χρυσοί" Ολυμπιονίκες του διπλού ανδρών, Φερνάντο Γκονζάλες και Νίκολας Μασού.

    [03] Οικονομία

    Επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης

    11/8/2008 16:54:00

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Η διεθνής πιστωτική κρίση και οι πληθωριστικες πιέσεις, έχουν, αναπόφευκτα, συνέπειες στην ελληνική οικονομία. Ήδη ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνθηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2008 στο 3,4% , ενώ στο αντίστοιχο περσινό διάστημα ξεπερνούσε το 4%. Η κάμψη των επενδύσεων και η αύξηση των δαπανών συμπληρώνουν το σύνθετο και δύσκολο παζλ που καλείται να λύσει επειγόντως το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης.

    [04] Caucasus in Flames

    In War Tumult

    11 Αυγ 2008 14:51:00 (Last updated: 11 Αυγ 2008 18:08:32)

    Sources: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105. 8 - ΑNA

    The Russian military forces have entered Georgia's territory near Senaki, 40 kilometres from Abkhazia to intercept Georgia's fresh attacks against South Ossetia, the Russian Defence ministry announced. At the same time, as per the autonomists' representative, Tbilisi is escalating its operations launching mass fire against South Ossetia. As per fresh statements, the number of civilians killed in South Ossetia is about 1,600, while 15 Russian soldiers have been killed and about 70 wounded.

    Diplomatic Efforts

    Diplomacy is trying to put an end to the ongoing clashes between the Russian and Georgian army in South Ossetia. The West is accusing Russia of aggressiveness and Israel reports that it will continue selling arms to Georgia "only for defensive reasons". Meanwhile, Russia has rejected the peace agreement proposed by the EU, which Georgian President Mikheil Saakashvili signed. As per Reuters news agency, strong forces of the Russian army are heading to South Ossetia, while the Russian President has stated that the Russian operation in South Ossetia is nearing its end, as the Russian forces are in control of Tskinvali.

    In parallel, the Russian General Staff has announced that is troops will not move further than South Ossetia and invade Georgian soil. As per an announcement, the Russian General Staff recognized foreign troops, in addition to the Georgian, who are fighting against Russia. Russia has rejected the Georgias allegations that Moscow had used 50 aircrafts to bomb Georgian territory in the night. Moscow has already lost 18 soldiers and four warplanes, while the Russian PM has stated that the West is mixing the victims with the immolators. In a Press Conference, the Georgian President stated that Mosows target is to replace the Tbilisi government and control the energy routes to Caucasus. As per Mr Mikheil Saakashvili, 90% of the casualties in his country are civilians. At the same time, thousands of refugees are abandoning their homes to find safety elsewhere. Until now, 12,500 people have abandoned their homes. The UN has called on both sides to see to the safe exodus of thousands civilians, who are abandoning the Georgian soil.

    Russia Will not Sign Truce

    Meanwhile, as per the Russian General Staff, all ships, submarines and aircrafts that will enter the "safety zone in the Black Sea will be "eliminated."

    At the same time, NATO Secretary General Jaap de Hoop Scheffer accused Russia of excessive use of violence and violation of the Georgias territorial integrity, following the extension of clashes beyond South Ossetia.

    Meanwhile, Georgians are holding protest rallies at the Russian Consulates inThessaloniki and Athens today.

    Greeks Well

    As per the Greek Ambassador in Georgia Giorgos Hatzimichelakis, the six Greek families in South Ossetia are well. They have received instructions to head to the Vladikavkas consulate.

    The Greek Embassy is on alert to offer its help or remove Greek and foreign families if necessary or if asked by the Georgian authorities.

    Translated by John Crystallidis

    Related News:

    Clashes Continue

    [05] Κοινωνία

    Σε εξέλιξη πυρκαγιές σε Καστοριά και Πέλλα

    Υπό έλεγχο η φωτιά στο Άγιο Όρος

    11/8/2008 19:37:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Περίπου πέντε στρέμματα δασικής έκτασης αποτέφρωσε, προτού τεθεί υπό έλεγχο, η φωτιά που εκδηλώθηκε νωρίς το απόγευμα, στην περιοχή "Γιοβάνιτσα", κοντά στη μονή Ζωγράφου στο Άγιο Όρος.

    Για την κατάσβεση της φωτιάς, που σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις εκδηλώθηκε από κεραυνό, έσπευσε δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με τέσσερα οχήματα και 10 άνδρες, καθώς και δύο πεζοπόρα τμήματα με συνολικά δεκαέξι άτομα. Στην περιοχή, ρίψεις νερού έκαναν τέσσερα αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα.

    Eστίες φωτιάς που εκδηλώθηκαν επίσης από κεραυνό, σε δασικές εκτάσεις στις περιοχές της Βουρβουρούς, του Πλατανιτσίου και του Πόρτο Καρρά, στη Σιθωνία Χαλκιδικής, σβήστηκαν άμεσα, όπως ανέφερε ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών νομού Χαλκιδικής, Νίκος Καφήρας, με τη συνδρομή επίγειων και εναέριων δυνάμεων, χωρίς να κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές και κατοικημένες περιοχές.

    Πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη σε δασική έκταση στην περιοχή της Φωτεινής, στο δήμο Βιτσίου, στο νομό Καστοριάς. Το έργο των ισχυρών επίγειων δυνάμεων της Πυροσβεστικής που έχουν σπεύσει στο σημείο, δυσχεραίνει το δύσβατο της περιοχής. Από αέρος επιχειρούν δύο ελικόπτερα, ενώ από τη φωτιά δεν κινδυνεύουν κατοικημένες περιοχές.

    Για τέταρτη ημέρα συνεχίζει να καίει η φωτιά σε δύσβατη, δασική και ναρκοθετημένη περιοχή κοντά στο χωριό Λουτράκι Αριδαίας του νομού Πέλλας, χωρίς, πάντως να απειλούνται κατοικημένες περιοχές. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η έρπουσα φωτιά βρίσκεται σε ύφεση, αλλά λόγω του δύσβατου του εδάφους για την κατάσβεσή της επιχειρεί ένα ελικόπτερο, ενώ οι επίγειες δυνάμεις επιτηρούν την περιοχή.

    [06] Κόσμος

    Φιλιππίνες: Εγκαταλείπουν τις εστίες τους

    11/8/2008 17:48:00

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Περισσότεροι από 130.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους στις Νότιες Φιλιππίνες, όπου μαίνονται οι μάχες ανάμεσα σε κυβερνητικά στρατεύματα και αυτονομιστές μουσουλμάνους αντάρτες, ενώ κυβερνητικοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι οι τοπικές εκλογές στις έξι επαρχίες της Αυτόνομης Μουσουλμανικής Περιφέρειας του Μιντανάο, την ματαίωση των οποίων έχει ζητήσει το αυτονομιστικό Ισλαμικό Απελευθερωτικό Μέτωπο Μόρο (MILF), διεξάγονται κανονικά. Την Κυριακή, μετά την άρνηση των ανταρτών του MILF να εγκαταλείψουν τα αγροκτήματα που ανήκουν σε καθολικούς, και τα οποία έχουν καταλάβει από τον προηγούμενο μήνα, η κυβερνητική αεροπορία βομβάρδισε θέσεις που θεωρούνται ύποπτες ως καταφύγια τους.

    "Να ματαιωθούν οι εκλογές"

    "Περισσότεροι από τους μισούς εκτοπισμένους ζουν σε προσωρινά καταφύγια καθώς δεκάδες σπίτια έχουν καταστραφεί" δήλωσε εκπρόσωπος της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών.

    Σύμφωνα με το στρατό, η κλιμάκωση της βίας δεν θα σταματήσει τη διεξαγωγή των εκλογών στις υπόλοιπες μουσουλμανικές περιοχές του Μιντανάο, ενός νησιού με πολλούς πλούσιους πόρους. "Οι μάχες δεν έχουν απλωθεί σε όλες τις μουσουλμανικές περιοχές και έχουμε επαρκείς δυνάμεις για να περιορίσουμε τη βία στο Βόρειο Κοταμπάτο, μόνο" δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού, ενώ στελέχη της εκλογικής επιτροπής έλεγαν ότι παρά τη βία, η προσέλευση ήταν καλή και ουρές σχηματίστηκαν έξω από τα εκλογικά κέντρα πριν αυτά καν ανοίξουν.

    "Θέλουμε να ματαιωθούν οι εκλογές γιατί θα καθυστερήσουν την υλοποίηση οποιασδήποτε συμφωνίας επιτευχθεί μέχρι το Νοέμβριο του 2009" δήλωσε ο Μοακέρ Ικμπάλ, ο επικεφαλής των διαπραγματευτών του MILF, το οποίο επιδιώκει μία αυτόνομη μουσουλμανική περιοχή με περισσότερες πολιτικές εξουσίες ως μέρος μίας συνολικής ειρηνευτικής συμφωνίας.

    Η συμφωνία που είχε επιτευχθεί για το μέγεθος της αυτόνομης περιοχής για τους μουσουλμάνους, στην οποία συμπεριλαμβανόταν και η διαχείριση των δικαιωμάτων για την ανάπτυξη και την εξόρυξη μεταλλευτικών αποθεμάτων, πετρελαίου και αερίου, σταμάτησε την προηγούμενη εβδομάδα από το Ανώτατο Δικαστήριο μετά από διαμαρτυρίες καθολικών πολιτικών.

    Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, το ανώτατο δικαστήριο κατά πάσα πιθανότητα θα κρίνει αντισυνταγματική κάθε εδαφική συμφωνία και θα διατάξει το MILF και την κυβέρνηση να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις.

    Στις εκλογές που διεξάγονται για κυβερνήτη, αναπληρωτή κυβερνήτη και τα 24 μέλη της περιφερειακής νομοθετικής συνέλευσης που θα έχει τριετή θητεία, αναμένεται να προσέλθουν περίπου 1,6 εκ. ψηφοφόροι στις κάλπες και για πρώτη φορά θα χρησιμοποιηθεί σύστημα αυτόματης καταμέτρησης των ψήφων.

    Πάντως, σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, η έκρηξη της βίας είχε μικρή έως μηδενική επίπτωση στην οικονομία, τόσο στις ισοτιμίες του νομίσματος, όσο και στο χρηματιστήριο.

    [07] Κόσμος

    Ογδόντα νεκροί από τις βροχοπτώσεις σε Κίνα-Ινδία

    11/8/2008 17:47:00

    Από τις καταρρακτώδεις βροχές που προκλήθηκαν από την τροπική καταιγίδα Καμούρι έχασαν την ζωή τους 20 άνθρωποι, αγνοούνται 10 ενώ οι ζημιές ξεπερνούν τα 44 εκατομμύρια δολάρια στη νοτιοδυτική Κίνα τις τελευταίες ημέρες. Το πρακτορείο Νέα Κίνα μετέδωσε ότι καταστράφηκαν δρόμοι και σπίτια, πλημμύρισαν καλλιέργειες και επλήγησαν συνολικά περίπου 818.300 άνθρωποι, ενώ 2.400 εγκατέλειψαν τις εστίες τους. Εξάλλου, αξιωματούχοι στην Χιντεραμπάντ ανακοίνωσαν ότι τουλάχιστον 15 ακόμη άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στις έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν την νύκτα στο κρατίδιο Αντρα Πραντές της νότιας Ινδίας με αποτέλεσμα οι νεκροί να φθάσουν τους 61 τις τελευταίες δύο ημέρες. Πλημμύρισαν πολλές πόλεις και χωριά και καταστράφηκαν καλλιέργειες σε έκταση εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων.

    [08] Οικονομία

    Μειώθηκε η μέση τιμή της αμόλυβδης

    11/8/2008 17:14:00

    Στα 1,2 ευρώ ανά λίτρο διαμορφώθηκε η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης, σημειώνοντας μείωση κατά 0,83%, σύμφωνα με πανελλαδικές μετρήσεις τιμών, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Ανάπτυξης. Η υψηλότερη τιμή καταγράφεται στην Ιεράπετρα Κρήτης, ενώ πάνω από τον μέσο όρο κινήθηκαν οι τιμές σ όλη την Κρήτη, τα νησιά του Ιουνίου, τα Δωδεκάνησα και την Ήπειρο.

    [09] Κόσμος

    Βολιβία: Νίκησαν κι οι δυο παρατάξεις

    11/8/2008 16:39:00

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Αγεφύρωτο πολιτικό αδιέξοδο απειλεί την Βολιβία, την τρίτη στον κόσμο παραγωγό κόκας όπου τα 2/3 των 10 εκ. κατοίκων της ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, καθώς τόσο ο σοσιαλιστής Πρόεδρος Έβο Μοράλες, όσο και οι κεντροδεξιοί κυβερνήτες των 4 πιο πλούσιων επαρχιών της χώρας που ανήκουν στην αντιπολίτευση και τον αμφισβητούν, κέρδισαν τα χθεσινά δημοψηφίσματα για την παραμονή τους στην εξουσία. "Αυτό το οποίο ο Βολιβιανός λαός έχει εκφράσει με τη ψήφο του είναι η επιβεβαίωση της αλλαγής, είμαστε εδώ για να προχωρήσουμε προς την ανάκτηση των φυσικών μας πηγών, τις εθνικοποιήσεις και την κρατικοποίηση των εταιρειών", είπε ο Μοράλες μιλώντας από το Προεδρικό Μέγαρο σ ένα πλήθος χιλιάδων υποστηρικτών του, οι οποίοι τον επευφημούσαν, μετά την ανακοίνωση των exit poll των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών UNITEL που του έδωσε 60,12% και ΑΤΒ, στο οποίο παίρνει 63,1%, δηλαδή τουλάχιστον έξι εκατοστιαίες μονάδες παραπάνω από το 53,7% που είχε πάρει όταν κέρδισε τις εκλογές, το Δεκέμβριο του 2005.

    Την ίδια ώρα όμως, στα αντίστοιχα τοπικά δημοψηφίσματα για την επιβεβαίωση της εντολής στους κυβερνήτες των εννέα επαρχιών της χώρας, οι πιο σημαντικοί αντίπαλοι του Προέδρου, οι οποίοι προώθησαν την αυτονομία των επαρχιών τους μετά από την απόφαση του να περικόψει το μερίδιο τους στα έσοδα από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου, επίσης κέρδισαν με άνεση.

    Ένας από αυτούς, ο Ρούμπεν Κόστας, κυβερνήτης της αγροτικής Σάντα Κρουζ, ο οποίος σύμφωνα με ανεπίσημα αποτελέσματα, πήρε το 75% των ψήφων, ανέβηκε στο βήμα φωνάζοντας «αυτονομία» προς μεγάλη ικανοποίηση των υποστηρικτών του που πανηγύριζαν.

    "Προειδοποιούμε τους διεφθαρμένους και αλαζόνες της κυβέρνησης να μην προσπαθήσουν να επιβάλλουν τα παράνομα και ρατσιστικά συνταγματικά τους σχέδια γιατί θα είναι αδιέξοδο για αυτούς", είπε ο Κόστας.

    Ο κυβερνήτης της Κοτσαμπάμπα, της κύριας περιοχής όπου παράγεται κόκα, Μανφρεντ Ρέγιες Βίγια, αμφισβήτησε τη νομιμότητα του δημοψηφίσματος, επικαλούμενος τους δικηγόρους του, οι οποίοι, δήλωσε ότι του "είπαν ότι είναι αντισυνταγματικό".

    "Νόμιμα θα συνεχίσω να είμαι ο κυβερνήτης της Κοτσαμπάμπα", είπε ο Βίγια

    Πολιτικοί αναλυτές στην πρωτεύουσα Λα Παζ κρίνουν ότι μετά το δημοψήφισμα, το αδιέξοδο θα παραμείνει στην πολιτική ζωής καθώς και οι δύο πλευρές θεωρούν ότι έχουν κερδίσει την λαϊκή επιδοκιμασία των θέσεων τους.

    Ο Μοράλες, ένας πρώην καλλιεργητής φύλων κόκας, ευελπιστεί ότι η νίκη του θα του επιτρέψει να προχωρήσει στις αλλαγές, τις οποίες έχει εξαγγείλει και στις οποίες περιλαμβάνονται περισσότερες εθνικοποιήσεις, αναδιανομή γης και ένα σύνταγμα το οποίο θα εγγυάται ότι περισσότερη εξουσία θα διατεθεί στους φτωχούς.

    Η σκληρή μάχη για την εξουσία ανάμεσα στο Μοράλες και τους πολιτικούς του αντιπάλους της κεντροδεξιάς, έφερε στο προσκήνιο τις βαθιές διαιρέσεις της βολιβιανής κοινωνίας ανάμεσα στο πλούσιο ανατολικό μέρος της χώρας και στο δυτικό, όπου κυριαρχούν οι ιθαγενείς, που αποτελούν την κύρια βάση των οπαδών του, και τον ανάγκασε να καθυστερήσει πολλές μεταρρυθμίσεις.

    Η απόφαση του Μοράλες, του πρώτου ιθαγενούς στην ιστορία της χώρας, που αναλαμβάνει το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, να αποδεχτεί το δημοψήφισμα ήταν ο τρόπος με τον οποίο προσπάθησε να υπονομεύσει τις κινήσεις των κυβερνητών της αντιπολίτευσης προς την αυτονομία των επαρχιών τους.

    Οι κυβερνήτες τον κατηγορούν ότι κυβερνά μόνο για τους υποστηρικτές του ενώ τον χαρακτηρίζουν ως "λακέ του προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβεζ".

    Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Μοράλες, ο οποίος στα 2,5 χρόνια που είναι στην προεδρία, εθνικοποίησε τις βιομηχανίες πετρελαίου και αερίου και προώθησε μεταρρυθμίσεις στο Σύνταγμα, μοίρασε χρήματα από τον Τσάβεζ για σχολεία, δρόμους και για ένα γραφείο για ένα συνδικάτο μεταλλωρύχων.

    Ο Μοράλες υποστηρίζει με θέρμη την καλλιέργεια της κόκας, της ακατέργαστης πρώτης ύλης για την κοκαΐνη, για παραδοσιακές χρήσεις. Η κόκα στη Βολιβία έχει πολλές νόμιμες χρήσεις, ανάμεσα στις οποίες είναι η χρήση της σε κοινωνικές και θρησκευτικές συνάξεις και το μάσημα της για να καταπολεμούνται οι αρρώστιες και να καταστέλλεται η πείνα.

    [10] Ιράκ

    Αιματηρές επιθέσεις στο Ιράκ

    11/8/2008 16:13:00

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τέσσερις νεκρούς αστυνομικούς και 16 τραυματίες άφησε πίσω της η επίθεση που πραγματοποίησε τη Δευτέρα γυναίκα καμικάζι, κοντά σε αστυνομικό τμήμα στην Μπακούμπα του Ιράκ.

    Νωρίτερα, πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας είχαν ανακοινώσει ότι στόχος βομβιστικής επίθεσης έγινε ένα δημόσιο μεταφορικό μέσο στην περιοχή Ουατζιντίγια στην επαρχία Μουκνταντίγια και σκοτώθηκαν 5 γυναίκες και 3 άνδρες.

    Εν τω μεταξύ, την Κυριακή, ένας Αμερικανός στρατιώτης και τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν σε μία διπλή βομβιστική επίθεση στην περιοχή Ταρμίγια της βόρειας Βαγδάτης.

    [11] Κοινωνία

    Εισαγγελική παρέμβαση για το Αρεταίειο

    11/8/2008 15:21:00

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης διέταξε ο εκτελών χρέη Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Παναγιώτης Αθανασίου, με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου για την υπόθεση των νεογνών στο Αρεταίειο. Στόχος είναι να διαπιστωθεί αν έχουν διαπραχθεί αξιόποινες πράξεις. Από τις 9 Αυγούστου, η μονάδα νεογνών του νοσοκομείου παραμένει κλειστή, για να απολυμανθεί προληπτικά, καθώς κατά την διάρκεια του Ιουλίου 10 νεογνά εμφάνισαν νεκρωτική εντεροκολίτιδα. Όλα τα μωρά είναι καλά στην υγεία τους.

    [12] Πολιτική

    Κέντρα ενημέρωσης για αγρότες και αλιείς

    11/8/2008 14:48:00

    Πηγή: ΝΕΤ

    Σχέδιο δημιουργίας αγροτικών κέντρων ενημέρωσης για τους αγρότες και του αλιείς εξήγγειλε κατά την περιοδεία του στην Αστυπάλαια, την Κω και την Κάλυμνο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρος Κοντός.

    Μιλώντας σε αλιείς, παραγωγούς και τοπικούς φορείς ο υπουργός τόνισε ότι στα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου θα δημιουργηθούν αγροτικά κέντρα ενημέρωσης των παραγωγών στελεχωμένα με γεωπόνους, κτηνιάτρους και ιχθυολόγους, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε νησιού.

    "Για μένα σημαντικό ότι μπορώ να επισκέπτομαι τα μικρά νησιά να συζητώ με τους ανθρώπους να ακούω τις ανησυχίες και τις αγωνίες τους αλλά και να βλέπω την όρεξη τους να πάει ο τόπος μπροστά" τόνισε ο κ. Κοντός.

    Στις συναντήσεις που είχε και στα τρία νησιά αποφασίστηκε μεταξύ άλλων η δημιουργία αλιευτικών καταφύγιων, ενώ βάρος αναμένεται να ριχθεί στην μετατροπή μέρους της συμβατικής κτηνοτροφίας σε βιολογική, αλλά και στον εκσυγχρονισμό του δικτύου της αγροτικής οδοποιίας.

    Αναφερόμενος ειδικά στην Κάλυμνο, ο κ. Κοντός επισήμανε ότι στόχος του υπουργείου είναι να θα προωθηθεί ο αλιευτικός και καταδυτικός τουρισμός, ενώ αποφασίστηκε η χαρτογράφηση των θαλάσσιων λιβαδιων "Ποσειδωνίας" στην περιοχή Δωδεκανήσου.

    [13] Κοινωνία

    Αναβολή για τα επεισόδια στη Λευκίμμη

    11/8/2008 14:16:00

    Πηγή: NET 105.8

    Αναβλήθηκε για την Τετάρτη στις 11:30 η δίκη των δύο συλληφθέντων στη Λευκίμμη της Κέρκυρας, για τα επεισόδια του Σαββάτου μεταξύ αστυνομικών και κατοίκων που αντιδρούν στην κατασκευή ΧΥΤΑ στην περιοχή.

    Πρόκειται για έναν ιερέα, που κατηγορείται για προτροπή σε τέλεση πλημμελήματος, και ένα φοιτητή, που κατηγορείται για συμμετοχή σε ομάδα που τέλεσε διακεκριμένες φθορές, επίσης σε βαθμό πλημμελήματος.

    [14] Κοινωνία

    Τρεις νεκροί σε τροχαίο στα Χανιά

    11/8/2008 12:05:00

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Τρεις νέοι άνθρωποι σκοτώθηκαν και ένας τραυματίστηκε σε τροχαίο δυστύχημα που έγινε στις 7:30 το πρωί στο 14ο χιλιόμετρο της Εθνικής οδού Χανίων-Κισάμου, λίγο μετά τον κόμβο Πλατανιά. Σύμφωνα με την αστυνομία, τρία αυτοκίνητα συγκρούστηκαν με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους η οδηγός και η συνοδηγός του ενός από αυτά, 19 και 26 ετών, ο οδηγός του δεύτερου 23 ετών, ενώ σοβαρά τραυματίστηκε και ο συνοδηγός του ίδιου αυτοκινήτου 33 ετών, ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Χανίων και υποβλήθηκε αμέσως σε επέμβαση αφαίρεσης σπλήνας ενώ φέρει και πολλά τραύματα στο πρόσωπο. Ο οδηγός του τρίτου αυτοκινήτου που εμπλέκεται στο τροχαίο δεν τραυματίστηκε. Προανάκριση για τα ακριβή αίτια του τροχαίου ενεργεί το τμήμα τροχαίας Χανίων.

    [15] Μπάσκετ

    Μονόδρομος η νίκη στο μπάσκετ

    11/8/2008 14:53:00

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με μοναδικό στόχο τη νίκη μετρούν αντίστροφα για την αυριανή (9:30π.μ.) αναμέτρηση με τη Γερμανία οι Έλληνες διεθνείς της Εθνικής μπάσκετ στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής του Ολυμπιακού Τουρνουά στο Πεκίνο.

    Η Ελλάδα δεν έχει περιθώρια για απώλειες και θα διεκδικήσει τη νίκη από τη Γερμανία. Η ομάδα του άσου των Ντάλας Μάβερικς, Ντιρκ Νοβίτσκι ξεκίνησε με μία εντυπωσιακή νίκη επί της Ανγκόλας στην πρεμιέρα της διοργάνωσης, ομάδα που αποτελεί πάντως τον "αδύναμο κρίκο" του Β΄ ομίλου. Ο Παναγιώτης Γιαννάκης αναγνώρισε ως "κρίσιμο" τον αγώνα που έπεται με τα "πάντσερ": "Είναι ένας αγώνας κρίσιμος και για τις δύο ομάδες. Όχι μόνο για εμάς. Υπάρχει πίεση, αλλά πίεση υπάρχει σε όλα τα παιχνίδια όταν μιλάμε γι αυτό το επίπεδο. Το παν είναι να έχουμε ηρεμία και μέσα από τα παιχνίδια να αυξήσουμε την ταχύτητά μας σταδιακά και να κάνουμε το δικό μας παιχνίδι". Ο Κώστας Τσαρτσαρής, όπως το συνηθίζει, δεν κρύφτηκε πίσω από τις λέξεις και έκανε λόγο για "απογοητευτική" εμφάνιση στην πρεμιέρα, πριν δώσει τη σκυτάλη στην επόμενη αναμέτρηση: "Μετά την απογοητευτική εμφάνιση της πρεμιέρας έχουμε μπροστά μας έναν αγώνα που πρέπει να κερδίσουμε, γιατί είναι κλειδί για την πρόκριση. Έχουμε την εμπειρία και την ποιότητα να ξεπερνάμε μια ήττα και μια άσχημη εμφάνιση". Ο διεθνής φόργουορντ διαφωνεί πάντως με τη θέση ότι η Γερμανία είναι ομάδα του ενός παίκτη: "Η Γερμανία δεν είναι μόνο ο Νοβίτσκι. Είναι μια καλή ομάδα και η καλύτερη απόδειξη είναι το γεγονός ακριβώς ότι έχει φτάσει ως εδώ". Η ελληνική ομάδα προπονήθηκε χωρίς απουσίες και προβλήματα, ενώ σε επίπεδο τακτικής είναι δεδομένο ότι αυτό που θα προσπαθήσει να κάνει είναι να πιέσει στην περιφέρεια, ώστε να δυσκολέψει όσο περισσότερο μπορεί την ανάπτυξη του παιχνιδιού των Γερμανών.

    Η προϊστορία της Ελλάδας με τη Γερμανία για τους Ολυμπιακούς αγώνες περιλαμβάνει έναν μόνο αγώνα σε προολυμπιακό τουρνουά το 1992, όταν επικράτησαν οι Γερμανοί. Συνολικά, η ελληνική ομάδα έχει αντιμετωπίσει 24 φορές τη γερμανική και μέχρι στιγμής υπάρχει πλήρης ισορροπία, αφού έχουν από 12 νίκες η καθεμία. Πάντως, τα τελευταία χρόνια η "γαλανόλευκη" έχει πετύχει πέντε συνεχείς νίκες, ενώ η τελευταία νίκη των Γερμανών σημειώθηκε το 2001 στο Ευρωμπάσκετ. Αξιοσημείωτη είναι η νίκη της Ελλάδας επί της Γερμανίας στον τελικό του Ευρωμπάσκετ 2005, όταν η ελληνική ομάδα με τη νίκη της αυτή, αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης για δεύτερη φορά στην ιστορία της (η πρώτη φορά ήταν το 1987) και ο Παναγιώτης Γιαννάκης έγινε ο πρώτος τεχνικός που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο τόσο ως παίκτης, όσο και ως ομοσπονδιακός προπονητής.

    [16] Αθλητισμός

    Έσπασαν τα χρονόμετρα

    11/8/2008 14:39:00 (Τελευταία ενημέρωση: 11/8/2008 19:18:39)

    Πέντε παγκόσμια ρεκόρ σημειώθηκαν σήμερα στην κολύμβηση στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου. Συγκεκριμένα η Κίρστι Κόβεντρι στα 100μ ύπτιο γυναικών, ο Ιάπωνας Κοσούκε Κιταγίμα στα 100μ πρόσθιο ανδρών, ο Αυστραλός Εμον Σάλιβαν στα 100μ ελεύθερο ανδρών και η ομάδα των ΗΠΑ στην σκυταλοδρομία 4Χ100μ ανδρών. Παγκόσμιο ρεκόρ στα 200μ. ελεύθερο γυναικών πέτυχε η Ιταλίδα, Φεντερίκα Πελεγκρίνι.

    Πέντε παγκόσμια ρεκόρ

    Η Αυστραλή Λίζμπεθ Τρίκετ κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στον τελικό των 100μ πεταλούδα γυναικών, κατά την 3η ημέρα των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκιίνου. Το ασημένιο πήρε η Αμερικανίδα Κρίστι Μάγκνουσον και το χάλκινο η Αυστραλή Τζέσικα Σίπερ

    Ο Ιάπωνας Κοσούκε Κιταγίμα πήρε το χρυσό μετάλλιο στα 100μ πρόσθιο ανδρών και μάλιστα έκανε νέο παγκόσμιο ρεκόρ με χρόνο 58.91. Στη δεύτερη θέση τερμάτισε ο Νορβηγός Αλεξάντερ Ντάλε Οεν και στη τρίτη ο Γάλλος, Χιούγκ Ντιμπός. Αναλυτικά οι πρώτοι οκτώ αθλητές:

    Η Βρετανίδα Ρεμπέκα Αντλινγκτον κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 400μ ελεύθερο γυναικών, με την Αμερικανίδα Κάτι Χοφ να παίρνει το ασημένιο και την επίσης Βρετανίδα Τζόαν Τζάκσον το χάλκινο.

    Ο Αυστραλός, Εμον Σάλιβαν, έκανε νέο παγκόσμιο ρεκόρ στα 100μ ελεύθερο στο Ολυμπιακό τουρνουά κολύμβησης. Ο Σάλιβαν τερμάτισε στο πρώτο «κατοστάρι» στα 4Χ100μ ελεύθερο ανδρών, σε χρόνο 47.28, συντρίβοντας το προηγούμενο ρεκόρ του Γάλλου, Αλέν Μπερνάρ, με 47.50, που είχε κάνει στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Αϊντχόφεν, τον περασμένο Μάρτιο.

    Νέο παγκόσμιο ρεκόρ στην σκυταλοδρομία 4Χ100μ ανδρών, στο Ολυμπιακό τουρνουά κολύμβησης ανδρών, σημείωσε η ομάδα των ΗΠΑ στον τελικό του αγωνίσματος με 3.08.24, καταρρίπτοντας την προηγούμενη δική της κορυφαία επίδοση από τα ημιτελικά της Κυριακής με 3.12.23. Στην ίδια κούρσα νέο ευρωπαϊκό ρεκόρ σημείωσε και η ομάδα της Γαλλίας με 3.08.32, καταρρίπτοντας το προηγούμενο που ήταν επίσης της ίδιας με 3.12.36 από την Κυριακή στα ημιτελικά.

    Παγκόσμιο ρεκόρ σημείωσε η Κίρστι Κόβεντρι (Ζιμπάμπουε) στα 100μ ύπτιο γυναικών, αφού τερμάτισε στη Β΄ ημιτελική σειρά του αγωνίσματος σε 58.77 και κατέρριψε την προηγούμενη κορυφαία επίδοση της Αμερικανίδας Νάταλι Κάφλιν με 58.97 από την 1η Ιουλίου 2008 στις ΗΠΑ.

    Παγκόσμιο ρεκόρ στα προκριματικά των 200μ. ελεύθερο γυναικών πέτυχε και η Ιταλίδα, Φεντερίκα Πελεγκρίνι,. Η κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ και στα 400μ. ελεύθερο (αλλά στον πρωινό τελικό του αγωνίσματος ήταν μόλις πέμπτη), πέτυχε επίδοση 1:55.45, βελτιώνοντας το 1:55.52 που κατείχε η Γαλλίδα Λορ Μανοντού από τις 27 Μαρτίου 2007, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Μελβούρνης.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 11 August 2008 - 16:50:15 UTC