Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-08-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δυσφορία για τις δηλώσεις Λαμπρόπουλου
  • [02] Συνεργασίες...εξ' αποστάσεως
  • [03] Ξέσπασε ο τραγικός πατέρας
  • [04] Αττάλεια: Τιθάσευσαν τον εφιάλτη
  • [05] Labropoulos' Statements Cause Discontent
  • [06] Κόντρες κορυφής στην ΠΓΔΜ
  • [07] Τραγωδία στην κορυφή των Ιμαλάϊων
  • [08] "Νέο πολιτικό τοπίο"
  • [09] Νεκρός κατασκευαστής βομβών της Αλ Κάιντα
  • [10] Ποδοπατήθηκαν προσκυνητές στην Ινδία
  • [11] Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στην Αττάλεια

    [01] Πολιτική

    Απάντηση Λ. Ζαγορίτη

    Δυσφορία για τις δηλώσεις Λαμπρόπουλου

    3/8/2008 14:00:00 (Τελευταία ενημέρωση: 3/8/2008 19:39:30)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Την έντονη δυσφορία της Ρηγίλλης προκαλούν οι δηλώσεις του βουλευτή Μεσσηνίας Γιάννη Λαμπρόπουλου, ότι αντί για το δείπνο του πρωθυπουργού πρός τους βουλευτές των θερινών τμημάτων, τα χρήματα έπρεπε να δοθούν στις οικογένειες των θυμάτων στο Πέραμα. Ο κ. Λαμπρόπουλος φέρεται να έχει δηλώσει στην εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ", ότι επρόκειτο για κοινωνική εκδήλωση, χωρίς πολιτικό περιεχόμενο.

    Στον βουλευτή Μεσσηνίας απάντησε ο γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Ζαγορίτης από τα Γιάννενα, τονίζοντας ότι δεν θα πρέπει να συγχέεται η εκδήλωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας με το συμβάν στο Πέραμα. Ο κ. Ζαγορίτης πρόσθεσε ότι η Πολιτεία έχει ενδιαφερθεί για τους συγγενείς των θυμάτων και ήδη λάβει μέτρα.

    "Δεν θα πρέπει να διογκώνεται η διαφορετικότητα των απόψεων που διατυπώνονται από κάποια μέλη της Κ.Ο.. Σημασία έχει πάντα το αποτέλεσμα" είπε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος στον "Αδέσμευτο Τύπο της Κυριακής".

    Την ίδια ωρα που ακούγονται διαφορετικές φωνές για τον τρόπο άσκησης πολιτικής της κυβέρνησης από ορισμένους βουλευτές. Κορυφαίοι υπουργοί υπογραμμίζουν τη συνέχεια του έργου των μεταρρυθμίσεων που αλλάζουν, όπως υποστηρίζουν, την εικόνα της χώρας.

    [02] Πολιτική

    Των πολιτικών κομμάτων

    Συνεργασίες...εξ' αποστάσεως

    3/8/2008 18:24:00 (Τελευταία ενημέρωση: 3/8/2008 19:43:03)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ 105,8

    Στην αυτοδυναμία στοχεύουν σε Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, όταν έρθει η ώρα των εκλογών, ωστόσο υπάρχουν και άλλες σκέψεις. Στην πρότασή του για κοινή κάθοδο ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ στις εκλογές, επανήλθε χθες Σάββατο ο Κώστας Σκανδαλίδης, με συνέντευξή του στην "Ελευθεροτυπία", καλώντας τον Αλέκο Αλαβάνο και τον Αλέξη Τσίπρα να απαντήσουν. Παράλληλα, ζητά ανασύσταση από μηδενική βάση για το ΠΑΣΟΚ, χαρακτηρίζοντας έγκλημα καθοσιώσεως μία κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ.

    Ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης στον "Ελεύθερο Τύπο" της Κυριακής, χτυπά το καμπανάκι στα στελέχη του κόμματος, που όπως λέει, θεωρούν ότι η ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ, θα πέσει σαν ώριμο φρούτο στο πιάτο τους ενώ για την προοπτική συναίνεσης με άλλες δυνάμεις δηλώνει: Αντίπαλος του ΠΑΣΟΚ δεν είναι μόνο η "δεξιά συντήρηση". Είναι και ο μονολιθικός παλαιο-κομμουνισμός του ΚΚΕ, όπως και η λαϊκίστικη "νέο-συνδικαλιστική" ρητορεία του ΣΥΝ.

    Το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία, αποκλείει και ο Ανδρέας Λοβέρδος στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", αφήνει όμως ανοικτή την πόρτα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η πρόταση είναι στρατηγική και πρέπει να κατατίθεται ανεξαρτήτως από το αν την αρνείται ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", ο υπουργός Τουρισμού Άρης Σπηλιωτόπουλος θεωρεί προτεραιότητα την αυτοδυναμία, χωρίς να αποκλείει σε αντίθετη περίπτωση τη συνεργασία με όποιο κόμμα έρθει πιο κοντά στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Στόχος πρέπει να είναι πάντα η αυτοδυναμία, διότι μόνο αυτή δίνει ισχυρές κυβερνήσεις. Από κει και πέρα στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Δεν αποκλείει μάλιστα, η σύμπραξη αυτή να γίνει και με το ΛΑΟΣ.

    Ερωτηθείς ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης σχετικά με τις δηλώσεις του Υπουργού Τουρισμού κ. Άρη Σπηλιωτόπουλου για πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες απήντησε ως εξής: "Ο Άρης δεν έχει έρθει από τον Άρη, όπως κάποιοι άλλοι αιθεροβάμονες της Ρηγίλλης. Είναι προσγειωμένος σε αυτά που λέει".

    Αυτοδύναμη κυβέρνηση προβλέπει και η Ντόρα Μπακογιάννη στην "ESPRESSO" της Κυριακής, και αποκλείει συνεργασία με τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό. Είμαστε δύο εκ διαμέτρου αντίθετα κόμματα. Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα κόμμα ευθύνης, με κυβερνητική εμπειρία και συγκεκριμένες θέσεις, που δεν σηκώνει σημαίες ευκαιρίας.

    Η Αριστερή "προοπτική"

    Η Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα αναφερόμενη στις κυβερνήσεις συνεργασίας, σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αντένα, τονίζει: "Πιστεύω ότι μια κυβέρνηση συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ μέσα , θα καλλιεργήσει ένα κλίμα αυταπάτης για λίγο διάστημα στο λαό και πολύ γρήγορα θα αποκαλυφθούν τα «δόντια» αυτής της κυβέρνησης. Δεν θα πρόκειται για αλλαγή, εννοώ αλλαγή γραμμής πλεύσης".

    Μία συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ υφίσταται ως ισχυρό ενδεχόμενο, εκτιμά, από την πλευρά, ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στον "ΤΥΠΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ". Θα περιμένουμε με πολύ ενδιαφέρον να δούμε με ποιόν τρόπο θα δικαιολογήσουν τη συνύπαρξή των δύο πρώην μεγάλων κομμάτων και μεγάλων αντιπάλων στην ίδια κυβέρνηση" Ο πρόεδρος του Συνασπισμού συμπληρώνει πως αν αγγίξει το 30% το ποσοστό της Αριστεράς, είναι εφικτή μια εναλλακτική αριστερή διακυβέρνηση.

    [03] Κοινωνία

    Ομαλή η υγεία των τεσσάρων ληπτών

    Ξέσπασε ο τραγικός πατέρας

    3/8/2008 11:49:00 (Τελευταία ενημέρωση: 3/8/2008 19:36:46)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Συγκλόνισε και πάλι με τις δηλώσεις του ο πατέρας του 20χρονου Αυστραλού που έχασε τη ζωή του μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του στη Μύκονο από μπράβους νυχτερινού κέντρου. Ο Ολιβερ Ζάμιτ εμφανίστηκε έντονα φορτισμένος συγκινησιακά και εξέφρασε τη θλίψη του για το γεγονός ότι τρεις από τους κατηγορούμενους για το θάνατο του γιου του δεν προφυλακίστηκαν, το θυμό του που κυκλοφορούν ελεύθεροι, ενώ αναρωτήθηκε γιατί τα ΜΜΕ δεν δείχνουν καθαρά τα πρόσωπά τους. Μιλώντας για τη δωρεά οργάνων του παιδιού του σε τέσσερις ανθρώπους, είπε ότι δεν χρωστάνε σε αυτόν τίποτα αλλά στον αδικοχαμένο γιο του ο οποίος "είναι στον παράδεισο και πονά όσο και μεις" και κάλεσε τους Έλληνες να κάνουν το ίδιο εκείνον. Εξάλλου, σήμερα ο 46χρονος πατέρας βρήκε στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου -που του έχει δοθεί- ένα φυλαχτό, γεγονός που τον συγκίνησε πάρα πολύ. Εν τω μεταξύ, ομαλά εξελίσσεται η κατάσταση της υγείας των τεσσάρων συνανθρώπων μας στους οποίους μεταμοσχεύθηκαν τα όργανα του άτυχου νεαρού Αυστραλού.

    Δηλώσεις για το θάνατο του νεαρού Αυστραλλού

    Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εξωτερικών, Ανδρέας Λοβέρδος, σχετικά με τον αποτρόπαιο θάνατο του Ντουζόν Ζαμίτ στη Μύκονο και τη στάση της οικογένειάς του, έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Η συμπαράσταση των Ελλήνων πολιτών στον κ. Όλιβερ Ζαμίτ, πατέρα του δολοφονημένου Ντουζόν Ζαμίτ στη Μύκονο είναι καθολική. Καθολικός είναι, επίσης, και ο θαυμασμός των Ελληνίδων και των Ελλήνων για τις πράξεις και τα λόγια του κ. Όλιβερ Ζαμίτ. Πρόσωπο υψηλού πολιτισμού και απεριόριστης ψυχικής γενναιοδωρίας ο κ. Ζαμίτ διδάσκει με τη στάση του. Στεκόμαστε δίπλα του με σεβασμό, για το μεγαλείο της ψυχής του".

    Ο Συνασπισμός σε ανακοίνωσή του καταδικάζει τον μέχρι θανάτου ξυλοδαρμό του 20χρονου Αυστραλού και κάνει λόγο για καθεστώς ασυδοσίας και τρόμου, που έχουν επιβάλει οι άνθρωποι της νύχτας, στη Μύκονο και άλλες τουριστικές περιοχές, με την ανοχή της πολιτείας. "Ο υπουργός Τουρισμού κ. Σπηλιωτόπουλος και η κυβέρνηση του, που εσπευσμένα επισκέφθηκε το νησί, προαναγγέλλοντας μάλιστα τη λήψη μέτρων για την πάταξη τέτοιου είδους φαινομένων, καλό θα είναι αναζητώντας τα μέτρα να αναζητήσει προηγουμένως τις αιτίες της ασυδοσίας σε όλα τα επίπεδα στην οποία έχουν οδηγήσει τη χώρα μας οι πολιτικές ανοχής, ενθάρρυνσης και στήριξης του πλαισίου εκκόλαψης και άνθισης των φαινομένων διαφθοράς, ανομίας και εγκληματικής συμπεριφοράς".

    Σχετικά με την επίσκεψη του υπουργού Τουρισμού στην Μύκονο, αναφέρει: "Κε Σπηλιωτόπουλε, η Μύκονος δεν περιμένει τις επισκέψεις αβροφροσύνης σας, για να αντιστραφεί τα κλίμα παρακμής που διαποτίζει όλο το νησί. Περιμένει συγκεκριμένες πολιτικές και συγκεκριμένα μέτρα που θα πλήξουν εκ θεμελίων το πλαίσιο ασυδοσίας που εγκαθιδρύθηκε στο νησί. Μέτρα στήριξης της νομιμότητας, της κοινωνικής συνοχής, της περιβαλλοντικής ισορροπίας, της βιώσιμης ανάπτυξης. Σε διαρκή διάλογο και με τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης (που οφείλει να ανοίγει τις πόρτες της και όχι να συσκέπτεται με προεπιλεγμένους συνομιλητές), μέτρα στήριξης της ανόρθωσης του νησιού και όχι των κάθε λογής σκοτεινών και ασύδοτων συμφερόντων".

    [04] Κόσμος

    Αντάλια, Τουρκία

    Αττάλεια: Τιθάσευσαν τον εφιάλτη

    3/8/2008 17:46:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ-ΝΕΤ

    Οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Τουρκία κατόρθωσαν να θέσουν υπό έλεγχο τις πυρκαγιές που μαίνονται στη χώρα και κατέστρεψαν τεράστιες εκτάσεις, απείλησαν κατοικημένες και τουριστικές περιοχές προκάλεσαν το θάνατο ενός ανθρώπου, ενώ ακόμα ένας αγνοείται, ανακοίνωσε ο τοπικός κυβερνήτης της επαρχίας της Αττάλειας. Μόνο στην επαρχία της Αττάλειας, η πυρκαγιά κατέστρεψε 40.000 στρέμματα δάσους, ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή ένας ακόμα αγνοείται, 60 οικήματα καταστράφηκαν καθώς και δεκάδες γεωργικές εγκαταστάσεις και κοπάδια ζώων.

    Ο κυβερνήτης της περιοχής Αλααντίν Γιουκσέλ, χαρακτήρισε την πυρκαγιά ως την χειρότερη που έχει πλήξει την περιοχή και τα δάση της τα τελευταία χρόνια. Από την πυρκαγιά απειλήθηκαν ιστορικά μνημεία που βρίσκονται κοντά στις ακτές της Μεσογείου, όπως το αρχαιοελληνικό θέατρο της Ασπένδου στα παράλια της Σίδης. "Χάρη στις άοκνες προσπάθειες και στην αυτοθυσία των ανθρώπων της δασοπυρόσβεσης επιτέλους η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο, αν και σε ορισμένα σημεία συνεχίζεται" δήλωσε ο κυβερνήτης της Αττάλειας, διευκρινίζοντας ότι η φωτιά συνεχίζεται, εννοεί ότι υπάρχει μια εστία γύρω από το χωριό Καραμπουτσάκ.

    Ο Μουσταφά Κουρτουλμουσλού, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της υπηρεσίας δασών της Τουρκίας δήλωσε ότι οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσχαιραίνουν πολύ το έργο της κατάσβεσης. " Ο καιρός ήταν με το μέρος μας χθες βράδυ, αλλά οι άνεμοι εντάθηκαν και πάλι το πρωί. Παρά αυτές τις αντίξοες συνθήκες κατορθώσαμε να θέσουμε την πυρκαγιά υπό έλεγχο", πρόσθεσε ο κ. Κουρτουλμουσλού.

    Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι έλαβαν μέρος στο έργο της κατάσβεσης της πυρκαγιάς που μαινόταν επί τέσσερις ημέρες. Αεροσκάφη από αέρος πραγματοποιούσαν συνεχείς πτήσεις για να περιορίσουν την καταστροφική πορεία της φωτιάς.

    [05] Zagoritis' Answer

    Labropoulos' Statements Cause Discontent

    03 Αυγ 2008 14:00:00 (Last updated: 03 Αυγ 2008 19:36:11)

    Sources: ΝΕΤ

    Parliamentary member of New Democracy Mr. Giannis Labropoulos statements in "Eleftherotypia" newspaper explaining the reasons he did not attend the Prime Ministers working lunch, triggered discussions. Mr. Labropoulos stated that this was a social event that did not convey a political content. New Democracy General Secretary Mr. Lefteris Zagoritis answered to the parliamentary member of Messinia in his speech in Ioannina that the event of the cabinet must not be confused with the iaccident in Perama. Mr. Zagoritis also added that the state has shown its concern to the families of the victims and has already taken measures.

    Translated by Sofia Gartziou

    [06] Κόσμος

    Συνεχίζει τη αδιαλλαξία ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ

    Κόντρες κορυφής στην ΠΓΔΜ

    3/8/2008 17:21:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-

    Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι απένειμε χάρη στον αντιπρόεδρο του SDSM και δήμαρχο της πόλης Στρούμιτσα Ζόραν Ζάεβ, ο οποίος εδώ και μερικές ημέρες, μαζί με πέντε συνεργάτες του, κρατείται προσωρινά στις φυλακές των Σκοπίων, με την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας σχετικά με την άδεια και λειτουργία ενός εμπορικού κέντρου στη Στρούμιτσα. Ο κ. Ζάεβ, επέστρεψε στη Στρούμιτσα και χαρακτήρισε τη δίωξη του καθαρά πολιτική, πίσω από την οποία, όπως ανέφερε, βρίσκεται η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι. Ο Ζάεβ εδώ και μία εβδομάδα, μαζί με πέντε συνεργάτες του, κρατείτο προσωρινά στις φυλακές των Σκοπίων, με την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας, σχετικά με την άδεια και λειτουργία ενός εμπορικού κέντρου στη Στρούμιτσα.

    Η απόφαση Τσερβένκοφσκι να απονείμει χάρη στον Ζόραν Ζάεβ και να μην υπογράψει τα προεδρικά διατάγματα για την εφαρμογή μίας σειράς νόμων που ψηφίστηκαν τις προηγούμενες ημέρες από τη Βουλή, με απόντες τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, εξαιτίας της αποχής από τις εργασίες του Κοινοβουλίου των κομμάτων της αντιπολίτευσης, προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις του συγκυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι. Αργά το βράδυ του Σαββάτου, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που συγκάλεσε στα Σκόπια, κατηγόρησε τον κ. Τσερβένκοφσι ότι προέβη σε "διπλό πραξικόπημα".

    Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, γνωστοποίησε χθες Σάββατο ότι η αντιπολίτευση αποδέχτηκε την πρωτοβουλία και τις προτάσεις του για να επιστρέψει στη Βουλή, από την οποία απέχει το τελευταίο διάστημα. Ο κ. Τσερβένκοφσκι, όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του, είχε συναντήσεις με τους ηγέτες της "Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης" (SDSM) και του "Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών" (DPA), Ράντμιλα Σεκερίνσκα και Μέντουχ Θάτσι αντίστοιχα, οι οποίοι του γνωστοποίησαν ότι αποδέχονται τις προτάσεις του και θα επιστρέψουν στη Βουλή. Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές στα Σκόπια, η "κόντρα" μεταξύ του προέδρου της χώρας και της κυβέρνησης λαμβάνει ευρύτερες διαστάσεις και αναμένεται να κορυφωθεί το προσεχές διάστημα.

    Συνεχίζει τη αδιαλλαξία ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ

    "Η ουσία της Δημοκρατίας έγκειται στον πλήρη σεβασμό των μειονοτικών, εθνικών και των πολιτισμικών ελευθεριών και δικαιωμάτων κάθε πολίτη και κάθε κοινότητας. Στο πλαίσιο αυτό θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για την προστασία των δικαιωμάτων της μακεδονικής μειονότητας στη γειτονιά μας, σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα και πρακτική, καθώς και σύμφωνα με τα διεθνή ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες , οι οποίες είναι αδιαμφισβήτητες και κοινές για όλους. Θα συνεχίσουμε και με την διεθνοποίηση του μακεδονικού ζητήματος προς τους διεθνείς οργανισμούς, προς όλα τα σχετικά κράτη και παράγοντες της διεθνούς κοινότητας", ανέφερε ο Νίκολα Γκρούεφσκι, μιλώντας σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για την εθνική επέτειο της ΠΓΔΜ που εορτάζεται, σε χώρο κοντά στην πόλη Κουμάνοβο.

    Ο κ. Γκρούεφσκι ανέφερε ακόμη ότι η χώρα του θα συνεχίσει να εργάζεται πυρετωδώς προς την κατεύθυνση ένταξης της στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. "Εάν η Ελλάδα αποφασίσει με εκβιασμούς και με επίδειξη δύναμης να μας κλείσει, για μακρύ χρονικό διάστημα, τις πόρτες προς την επίτευξη του επιθυμητού αυτού στόχου, εμείς, ακόμη και υπό αυτές τις συνθήκες , θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την σταθερότητα και για την οικονομική και δημοκρατική ανάπτυξη της χώρας μας", συμπλήρωσε ο ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

    [07] Κόσμος

    Ισλαμαμπάντ, Πακιστάν

    Τραγωδία στην κορυφή των Ιμαλάϊων

    3/8/2008 17:04:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Τουλάχιστον εννέα ορειβάτες έχασαν τη ζωή τους στην κορυφή Κ2 της οροσειράς των Ιμαλάϊων, της δεύτερης υψηλότερης στον Κόσμο. Σύμφωνα με τους διοργανωτές της ορειβατικής αποστολής, υπάρχει φόβος ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί. Οι περισσότεροι από τους θανάτους σημειώθηκαν σε ύψος 8.611 μέτρων μετά την πτώση χιονοστιβάδας που παρέσυρε τους ορειβάτες και διέλυσε τους σχηματισμούς τους. Τρεις από τους νεκρούς είναι Κορεάτες, δύο είναι από το Νεπάλ, ένας από τη Σερβία και δεν έχει διευκρινισθεί η εθνικότητα των άλλων τριών των οποίων ο θάνατος επιβεβαιώθηκε σήμερα. "Δεν διαθέτουμε τα ονόματα των νεκρών ορειβατών αλλά έχει επιβεβαιωθεί ότι μεταξύ των νεκρών ήταν ένα Ολλανδός, ένας Νορβηγός και ένας Γάλλος", είχε δηλώσει χθες ο απόστρατος ταξίαρχος Μοχάμαντ Ακράμ επικεφαλής της ομάδας διοργάνωσης της αποστολής.

    [08] Πολιτική

    Συνέντευξη Τσίπρα στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής

    "Νέο πολιτικό τοπίο"

    3/8/2008 16:30:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    "Αν δεν προλάβουμε να αλλάξουμε τους πολιτικούς συσχετισμούς- μέχρι την επόμενη εκλογική αναμέτρηση-θα περιμένουμε με πολύ ενδιαφέρον να δούμε με ποιον τρόπο θα δικαιολογήσουν τη συνύπαρξη των δύο πρώην μεγάλων κομμάτων και μεγάλων αντιπάλων στην ίδια κυβέρνηση", αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας για την περίπτωση μη αυτοδυναμίας, σε συνέντευξη του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής. Παράλληλα εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα ώστε να αποφύγει την προσφυγή στην κάλπη, και σχολιάζει ότι αν οι ευρωεκλογές είναι η επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα είναι εκ των πραγμάτων βαθιά πολιτικές και διόλου αδιάφορες εκλογές. Σε αυτές , προσθέτει ο Συνασπισμός προσδοκά την καταγραφή ριζικά διαφορετικών συσχετισμών δύναμης προς όφελος της Αριστερας και σε βάρος του δικομματισμού. Τέλος, ο κ. Τσίπρας αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να ηγηθεί του ευροψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ, παραπέμποντας στις αποφάσεις των κομματικών οργάνων, "όταν έρθει η ώρα", ενώ για τον κ. Αλαβάνο αναφέρει ότι η προσφορά του θα είναι σημαντική από οποιαδήποτε θέση καθώς αποτελεί για το ΣΥΡΙΖΑ ένα πολύ δυνατό χαρτί.

    [09] Κόσμος

    Ντουμπάι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

    Νεκρός κατασκευαστής βομβών της Αλ Κάιντα

    3/8/2008 16:12:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ-REUTERS

    Επιβεβαιώθηκε σήμερα από την Αλ Κάιντα ο θάνατος του Αμπου Χαμπάμπ Αλ Μάσρι, ειδικού επί των χημικών και βιολογικών όπλων, ο οποίος σκοτώθηκε μαζί με άλλα τρία μέλη της οργάνωσης κατά την αεροπορική επιδρομή αμερικανικών αεροσκαφών σε περιοχή των πακιστανικών συνόρων την περασμένη εβδομάδα. Ο Μάσρι, επικηρυγμένος με 5 εκατομμύρια δολάριατον από τους Αμερικανούς, είχε θεωρηθεί ως ο βασικός στόχος της επίθεσης σε ένα οίκημα στην περιοχή των φυλών του Πακιστάν που συνορεύει με το Αφγανιστάν στις 28 Ιουλίου, σύμφωνα με ανακοίνωση Πακιστανών αξιωματούχων. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αλ Κάιντα που δημοσιοποιήθηκε στις ισλαμιστές ιστοσελίδες του διαδικτύου, ο Μάρσι, που αποκαλείτο ο "ειδικός" άφησε πίσω του γενιές μαθητών του οι οποίοι θα εκδικηθούν για το θάνατο του. Την ανακοίνωση της Αλ Κάιντα υπογράφει ο ηγέτης της οργάνωσης στο Αφγανιστάν Μουσταφά Αμπου αλ Γιαζίντ και αναφέρει και τα ονόματα των άλλων τριών μελών που σκοτώθηκαν μαζί με τον Μάσρι στην επίθεση. Στο συμβάν έχασαν τη ζωή τους και πολλά παιδιά.

    Ο Μάσρι, 55 χρόνων Αιγύπτιος χημικός, θεωρείτο ο κορυφαίος κατασκευαστής βομβών της οργάνωσης. Χθες, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν στο Πακιστάν διέψευσε αμερικανικές πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο δεύτερος στην ιεραρχία της Αλ Κάιντα Αϊμαν Αλ Ζαουάχρι είχε σκοτωθεί στην ίδια επίθεση μαζί με τον Μάσρι.

    [10] Κόσμος

    Ποδοπατήθηκαν προσκυνητές στην Ινδία

    3/8/2008 14:09:00

    Τουλάχιστον 100 Ινδουιστές προσκυνητές σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 300 τραυματίστηκαν σε ναό στη βόρεια Ινδία, ανακοίνωσε η αστυνομία. Δεκάδες εκατοντάδες κόσμου είχαν συγκεντρωθεί στην είσοδο του ινδουιστικού ναού στην πόλη Ναϊναντέβι κοντά στη Σίμλα, του κρατιδίου Χιμασάλ Πραντές, για μια ινδουιστική θρησκευτική εορτή. Ο κόσμος στην προσπάθεια του να μπει στο ναό ποδοπατήθηκε, το σύστημα τη περίφραξης δεν άντεξε, κατέρρευσε και καταπλάκωσε δεκάδες ανθρώπων. Τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο μετέδωσε ότι πολλά από τα θύματα είναι παιδιά και γυναίκες.

    [11] Κόσμος

    Ανυπολόγιστες οι καταστροφές

    Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στην Αττάλεια

    3/8/2008 12:16:00 (Τελευταία ενημέρωση: 3/8/2008 18:14:00)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Πηγή: ΝΕΤ

    Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η μεγάλη φωτιά που από το βράδυ της Πέμπτης καταστρέφει δασική έκταση και σπίτια στην Αττάλεια της Τουρκίας, ενώ όπως μετέδωσαν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλος ένας αγνοείται. Σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους, το αρχαίο ρωμαϊκό θέατρο της Ασπένδου δεν απειλείται πια, γιατί ο άνεμος άλλαξε κατεύθυνση. Αξιωματούχοι της πυροσβεστικής ελπίζουν ότι μέσα στις επόμενες ώρες η φωτιά θα τεθεί υπό πλήρη έλεγχο, με τη συνδρομή περίπου 2000 ατόμων, πυροσβεστών και κατοίκων.

    Η τουρκική κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι θα δώσει αποζημιώσεις σε όσους τα σπίτια καταστράφηκαν από την πύρινη λαίλαπα.

    Την ίδια ώρα, αναζητούνται τα αίτια της μεγάλης πυρκαγιάς. Οι αρχές δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο εμπρησμού, ωστόσο εξετάζουν και το ενδεχόμενο η φωτιά να ξεκίνησε από κάποιο πρόβλημα στους πυλώνες ηλεκτρικού ρεύματος.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 3 August 2008 - 16:49:56 UTC