Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-07-28

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μακελειό στην Τουρκία
  • [02] Υπό μερικό έλεγχο
  • [03] Έκδοση Κάρατζιτς ακόμη και σήμερα
  • [04] Επιθέσεις αυτοκτονίας στη Βαγδάτη
  • [05] Κρίσιμη συνεδρίαση για το κόμμα του Ερντογάν
  • [06] Απολογίες για την τραγωδία στο Πέραμα
  • [07] Την Ταϊβάν πλήττει ο "Φοίνικας"
  • [08] ΗΠΑ: Μεγάλη πυρκαγιά κοντά στον Εθνικό Δρυμό Γιοσεμάιτ
  • [09] Σύγκρουση κρουαζιερόπλοιων στον Πειραιά

    [01] Κόσμος

    Για τρομοκρατική ενέργεια μιλούν οι αρχές

    Μακελειό στην Τουρκία

    28/7/2008 7:55:00 (Τελευταία ενημέρωση: 28/7/2008 10:02:09)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 150 τραυματίστηκαν από τη διπλή βομβιστική επίθεση το βράδυ της Κυριακής, στη συνοικία Γκιουνγκορέν, στην Κωνσταντινούπολη. Ωστόσο, εκφράζονται φόβοι για αύξηση του αριθμού των θυμάτων, καθώς πολλοί από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Σύμφωνα με τις αρχές, πίσω από την επίθεση βρίσκονται οι Κούρδοι αντάρτες του PKK, την ώρα που ο τουρκικός στρατός επιχειρεί εναντίον τους στο όρος Καντίλ στο βόρειο Ιράκ. Ο πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ χαρακτήρισε το γεγονός τρομοκρατική ενέργεια, ενώ, μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη. Σήμερα εξάλλου συνεδριάζει το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας επί του εισαγγελικού αιτήματος για την απαγόρευση του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. "Τυφλό τρομοκρατικό χτύπημα" χαρακτήρισε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ την επίθεση.

    Διπλή επίθεση

    Σύμφωνα με την προκαταρκτική έρευνα, μια πρώτη βόμβα ασθενούς ισχύος εξερράγη σε δοχείο απορριμμάτων σε μια εμπορική λεωφόρο της συνοικίας Γκιουνγκορέν στην ευρωπαϊκή ακτή της Κωνσταντινούπολης.

    Μια δεύτερη έκρηξη μεγάλης ισχύος ακολούθησε μερικά λεπτά αργότερα σε απόσταση μερικών μέτρων, ενώ το πλήθος άρχιζε να συγκεντρώνεται στον τόπο της πρώτης έκρηξης.

    Ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης δήλωσε πως η αστυνομία θα εξετάσει τις εικόνες από κάμερες που βρίσκονταν κοντά στον τόπο των επιθέσεων.

    [02] Κοινωνία

    Υπό μερικό έλεγχο

    28/7/2008 8:18:00 (Τελευταία ενημέρωση: 28/7/2008 10:10:32)

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί η μεγάλη πυρκαγιά στη Ρόδο, η οποία τις τελευταίες ημέρες προκάλεσε τεράστια οικολογική καταστροφή, μετατρέποντας σε στάχτη δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους, με επιπτώσεις και στην τουριστική κίνηση. Στην περιοχή συνεχίζουν να ενεργούν ισχυρές χερσαίες δυνάμεις και εθελοντές, ενώ συνεχίζονται και οι ρίψεις νερού από αέρος για τον πλήρη έλεγχο όλων των εστιών. Τα δύο βασικά μέτωπα, στην περιοχή του φράγματος του Γαδουρά και στην περιοχή της Προφύλιας, έχουν τεθεί υπό μερικό έλεγχο. Υπολογίζεται ότι έχουν αποτεφρωθεί περισσότερα από 40.000 στρέμματα, μεταξύ των οποίων και το δάσος των Λαέρμων, βασικός βιότοπος πολλών ζώων, όπως των ελαφιών της Ρόδου. Οι τουρίστες ξενοδοχείων της νότιας Ρόδου που για προληπτικούς λόγους είχαν απομακρυνθεί, έχουν πλέον επιστρέψει στα καταλύματά τους.

    Στη Ρόδο μεταβαίνει σε λίγη ώρα ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, ο υφυπουργός Παναγιώτης Χηνοφώτης και ο υφυπουργός Αγροτικης Αναπτυξης Κώστας Κιλτίδης προκειμένου να διαπιστώσουν την κατάσταση μετά την καταστροφική πυρκαγιά.

    Στις 12.30 θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Γενάδι και στη συνέχεια θα ακολουθήσει συνέντευξη τύπου.

    Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε και η φωτιά σε δασική έκταση στα Ψαχνά Ευβοίας, ενώ σε ύφεση βρίσκεται αυτή στο Νεοχώρι Αρκαδίας.

    [03] Κόσμος

    Έκδοση Κάρατζιτς ακόμη και σήμερα

    28/7/2008 10:41:00 (Τελευταία ενημέρωση: 28/7/2008 11:00:03)

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Άγνωστος παραμένει ο χρόνος έκδοσης του Ράντοβαν Κάρατζιτς στο δικαστήριο της Χάγης, αφού στο περιφερειακό δικαστήριο δεν έλαβαν ακόμη έφεση κατά της έκδοσης. Ο συνήγορος υπεράσπισης του Κάρατζιτς, Σβέτοζαρ Βούγιατσιτς, αρνήθηκε να δώσει κάθε πληροφορία για το αν άσκησε έφεση δικαιολογώντας τη στάση του ως "μέρος της στρατηγικής που ακολουθεί η υπεράσπιση". Ωστόσο, την περασμένη Παρασκευή ο Βούγιατσιτς δήλωσε ότι θα επρόκειτο να στείλει ταχυδρομικά την έφεση από ταχυδρομείο εκτός Βελιγραδίου, με σκοπό να καθυστερήσει την μεταφορά του πελάτη του στη Χάγη, ώστε να προλάβουν να τον επισκεφτούν στο Βελιγράδι τα μέλη της οικογένειάς του. Πολιτικοί αναλυτές στη Σερβία εκτιμούν ότι, εάν φτάσει σήμερα η έφεση, δεν θα πρέπει να αποκλείεται το ενδεχόμενο να οδηγηθεί ο Κάρατζιτς στις φυλακές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου αργά σήμερα το βράδυ. Την εκτίμηση αυτή στηρίζουν στο γεγονός ότι την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη σύλληψη του Κάρατζιτς και η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να κλείσει μέχρι τότε το θέμα.

    Μέσω ταχυδρομείου η έφεση

    Σύμφωνα με το νόμο για την συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τα εγκλήματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία (ΔΠΔ), η έφεση θα πρέπει να ασκηθεί τρία εικοσιτετράωρα από την επίσημη ανακοίνωση της απόφασης για έκδοση του κατηγορουμένου στη Χάγη. Στην περίπτωση του Κάρατζιτς, αυτό έπρεπε να συμβεί το αργότερο μέχρι τα μεσάνυχτα της περασμένης Παρασκευής.

    Ο νόμος ορίζει επίσης ότι, εάν η έφεση δεν κατατεθεί ιδιοχείρως από τον συνήγορο υπεράσπισης στη γραμματεία του περιφερειακού δικαστηρίου, υπάρχει η δυνατότητα να σταλεί ταχυδρομικά και από την σφραγίδα του ταχυδρομείου στο φάκελο διαπιστώνεται εάν κατατέθηκε στο χρονικό πλαίσιο των τριών εικοσιτετραώρων.

    Ο συνήγορος του Κάρατζιτς, όπως είχε αναγγείλει, έκανε χρήση του δικαιώματος της ταχυδρομικής αποστολής. Η έφεση ενδέχεται να φτάσει σήμερα στο περιφερειακό δικαστήριο του Βελιγραδίου και εάν απορριφθεί ανοίγει ο δρόμος για την έκδοση του Κάρατζιτς στη Χάγη.

    [04] Ιράκ

    Επιθέσεις αυτοκτονίας στη Βαγδάτη

    28/7/2008 9:54:00 (Τελευταία ενημέρωση: 28/7/2008 9:58:52)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 43 τραυματίσθηκαν τη Δευτέρα σε τρεις διαδοχικές βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν στη Βαγδάτη, όπου έχουν συρρεύσει σιίτες προσκυνητές. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι πρώτες πληροφορίες δείχνουν ότι τις επιθέσεις πραγματοποίησαν γυναίκες καμικάζι.

    Τουλάχιστον ένα εκατομμύριο άνθρωποι αναμένεται να επισκεφθούν το τέμενος Κανταμίγια στη βορειοδυτική Βαγδάτη με την ευκαιρία της αυριανής επετείου του θανάτου ενός εκ των 12 ιμάμηδων των σιιτών. Οι ιρακινές αρχές έχουν λάβει αυστηρά μέτρα ασφαλείας στην περιοχή.

    Και οι τρεις επιθέσεις σημειώθηκαν κοντά στη συνοικία Καράντα στο κέντρο της Βαγδάτης απ΄όπου περνούν πολλοί προσκυνητές για να φθάσουν στο τέμενος.

    Εν τω μεταξύ, το Σάββατο, ένοπλοι πυροβόλησαν και σκότωσαν επτά προσκυνητές που μετέβαιναν με τα πόδια στο τέμενος.

    [05] Κόσμος

    Κρίσιμη συνεδρίαση για το κόμμα του Ερντογάν

    28/7/2008 9:26:00

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Σήμερα συνεδριάζει το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας επί του εισαγγελικού αιτήματος για την απαγόρευση του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP). Ο γενικός εισαγγελέας ζήτησε να απαγορευθεί με την κατηγορία της συνωμοσίας κατά του κοσμικού κράτους και να τεθούν εκτός πολιτικής ο Πρόεδρος Γκιούλ και ο Πρωθυπουργός Ερντογάν. Η δίκη αποτελεί την κορύφωση της σύγκρουσης μεταξύ των κεμαλιστών με τις δυνάμεις του πολιτικού Ισλάμ.

    Ο πολιτικός κόσμος στην Τουρκία, η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά κι οι ξένοι επενδυτές αναμένουν εναγωνίως τη δικαστική απόφαση, για την υπόθεση η οποία έχει βυθίσει την Τουρκία σε μία περίοδο πολιτικής αστάθειας.

    Σε περίπτωση που αποφασισθεί η αναστολή λειτουργίας του κυβερνώντος κόμματος, η χώρα οδηγείται σε εκλογές, πιθανώς τον προσεχή Νοέμβριο.

    Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται στο τέλος της εβδομάδας, καθώς εκκρεμούν και οι κρίσεις για την ηγεσία στις τούρκικες Ένοπλες Δυνάμεις, τις οποίες ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν θα πρέπει να επικυρώσει.

    [06] Κοινωνία

    Απολογίες για την τραγωδία στο Πέραμα

    28/7/2008 9:17:00 (Τελευταία ενημέρωση: 28/7/2008 10:36:08)

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι εργαζόμενοι στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος, μετά το δυστύχημα που προκάλεσε τον θάνατο οκτώ συναδέλφων τους στο δεξαμενόπλοιο "Φρέντσιπ Γκαζ". Καταγγέλλουν καταστρατήγηση των κανόνων ασφαλείας και καθεστώς μαύρης εργασίας. Συγκεκριμένα, για σήμερα έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση στην είσοδο της Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνης και για την Πέμπτη πορεία στο Υπουργείο Εργασίας.

    Σήμερα και την Τετάρτη, αντίστοιχα, θα παρουσιαστούν στην τακτική ανακρίτρια του Πειραιά ο τεχνικός ασφαλείας και ο πλοίαρχος του πλοίου, στους οποίους ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για ανθρωποκτονία εξ αμελείας κατά συρροή. Εξακολουθούν να αναζητούνται ο υπεύθυνος και ο εργοδηγός του συνεργείου επισκευής.

    Εν τω μεταξύ, ολοκληρώθηκε η απάντληση των υδάτων και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η πυρκαγιά που κόστισε τη ζωή των οκτώ εργαζομένων δεν προήλθε από πυρκαγιά.

    Αντιδράσεις

    "Η ασφάλεια στην εργασία δεν είναι στις προτεραιότητες αυτής της κυβέρνησης" δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Παπακωνσταντίνου.

    Ευθύνες στον νυν και στους πρώην υπουργούς Εμπορικής Ναυτιλίας για το πολύνεκρο δυστύχημα στο Πέραμα επέρριψε η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία το μεσημέρι θα επισκεφθεί τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, για να παραβρεθεί στη συγκέντρωση των εργαζομένων στο χώρο του μνημείου που έχει ανεγερθεί για τους νεκρούς εργάτες, στην Πύλη του Περάματος.

    Τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για τις συνθήκες εργασίας και ασφάλειας στο Πέραμα, ζήτησε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής Παναγιώτης Λαφαζάνης.

    [07] Κόσμος

    Την Ταϊβάν πλήττει ο "Φοίνικας"

    28/7/2008 8:54:00

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Με κατεύθυνση από τα βορειοδυτικά, άρχισε να πλήττει την Ταίβάν ο τυφώνας Φουνγκ-Γουόνγκ ("Φοίνικας" στα κινεζικά) τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρα, προκαλώντας διακοπές ρεύματος και πλημμύρες και διαταράσσοντας τις εναέριες και χερσαίες μεταφορές.

    Ο τυφώνας άρχισε με ανέμους ταχύτητας 144 έως 180 χλμ/ώρα, μετακινείται με ταχύτητα 15 χλμ/ώρα προς τα Στενά της Φορμόζας κι αναμένεται να έχει φθάσει έως αύριο στις ακτές της κινεζικής επαρχίας Φουτζιάν, ανακοίνωσε η μετεωρολογική εταιρεία.

    Οι δυνατοί άνεμοι κι οι ραγδαίες βροχοπτώσεις, που συνοδεύουν τον τυφώνα, ανάγκασαν περίπου 25 πόλεις στ ανατολικά και νοτιοανατολικά να διατάξουν το κλείσιμο των σχολείων και των καταστημάτων. Σήμερα έχουν ανασταλεί τα σιδηροδρομικά δρομολόγια κι οι εσωτερικές πτήσεις, ενώ πολλές διεθνείς πτήσεις, είτε καθυστέρησαν, είτε αναβλήθηκαν.

    Κλειστά επίσης έμειναν το Χρηματιστήριο κι οι χρηματαγορές της χώρας, ενώ ο πρόεδρος της χώρας Μα Γινγκ Τζέου επισκέφθηκε το κέντρο αντιμετώπισης καταστροφών για να συντονίσει τις επιχειρήσεις πρόληψης και διάσωσης.

    Τις μεγαλύτερες επιπτώσεις από την επέλαση του Φουνγκ Γουόνγκ δοκίμασε η μεγαλύτερη πόλη στ ανατολικά Χουαλιέν, όπου 40.000 νοικοκυριά έμειναν χωρίς ηλεκτρικό, ενώ οι κάτοικοι του προαστίου Μεϊλούν αναγκάσθηκαν να εκκενώσουν τα σπίτια τους, λόγω πλημμυρών.

    [08] Κόσμος

    ΗΠΑ: Μεγάλη πυρκαγιά κοντά στον Εθνικό Δρυμό Γιοσεμάιτ

    28/7/2008 8:44:00

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Περίπου 2.000 κατοικίες κινδυνεύουν από πυρκαγιά κοντά στον Εθνικό Δρυμό του Γιοσεμάιτ, που από την Παρασκευή έχει κάψει σχεδόν 65.000 στρέμματα και οκτώ κατοικίες.

    Αυτή τη στιγμή εκκενώνονται υποχρεωτικά 170 ως 200 κατοικίες στο Μιντπάινς, μια πόλη δίπλα σ αυτό το πάρκο των 3.100.800 στρεμμάτων στην κεντρική Καλιφόρνια, δήλωσε ο, υπεύθυνος Τύπου της Υπηρεσίας Δασών και Πρόληψης Πυρκαγιών της Καλιφόρνιας. Οι κάτοικοι άλλων κοινοτήτων έχουν προειδοποιηθεί ότι πιθανόν να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν επίσης τα σπίτια τους αν πλησιάσει η φωτιά.

    Η πυρκαγιά δεν έχει επεκταθεί μέσα στον Εθνικό Δρυμό, όμως η ηλεκτροδότηση της Κοιλάδας Γιοσεμάιτ έχει διακοπεί.

    [09] Κοινωνία

    Σύγκρουση κρουαζιερόπλοιων στον Πειραιά

    28/7/2008 8:27:00

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σύγκρουση δύο κρουαζιερόπλοιων σημειώθηκε λίγο πριν από τις 7.00 το πρωί της Δευτέρας στο λιμάνι του Πειραιά, όταν το "ZENITH" -σημαίας Μάλτας, με 619 μέλη πληρώματος και 1.819 επιβάτες- συγκρούστηκε με το "AEGEAN PEARL" -ελληνικής σημαίας, με 349 μέλη πληρώματος και 504 επιβάτες- και το οποίο ήταν προσδεδεμένο στην ακτή Ξαβερίου.

    Η σύγκρουση έγινε όταν το "ZENITH" έκανε διαδικασία πρόσδεσης και χτύπησε στη πρύμνη του "AEGEAN PEARL".

    Κανείς από τους επιβάτες δεν τραυματίστηκε, ενώ, απαγορεύτηκε ο απόπλους των δύο κρουαζιερόπλοιων.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 28 July 2008 - 8:50:11 UTC