Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-07-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνελήφθη ο Κάρατζιτς
  • [02] Σήμερα η απάντηση του Μπαρόζο
  • [03] Κυβερνητική για απορρίμματα
  • [04] Karadzic Arrested
  • [05] Μετέφερε κοκαΐνη στο στομάχι του
  • [06] Αμερικανική αντιτρομοκρατική λίστα.
  • [07] Έρευνες για τις χθεσινές επιθέσεις στην Κίνα
  • [08] Ανθυγιεινή η T.V. για τα παιδιά
  • [09] Κρίση μεταξύ Φαναρίου-Μόσχας
  • [10] Κινδυνεύει το δάσος του Αμαζονίου
  • [11] Ευρεία επιχείρηση κατά της ΕΤΑ στο Μπιλμπάο
  • [12] Στον Εισαγγελέα ο Δ.Σ. της ΕΔΙΣΥ
  • [13] Πτωτικά κινείται το πετρέλαιο
  • [14] Εξιχνίαση υπόθεσης κλοπής όπλων

    [01] Κόσμος

    Ικανοποίηση της διεθνούς κοινότητας

    Συνελήφθη ο Κάρατζιτς

    22/7/2008 8:27:00 (Τελευταία ενημέρωση: 22/7/2008 11:06:24)

    Ο πλέον καταζητούμενος για εγκλήματα πολέμου, σερβοβόσνιος Ράντοβαν Κάρατζιτς, συνελήφθη χθες βράδυ από τις σερβικές δυνάμεις ασφαλείας, σε σπίτι στο κέντρο του Βελιγραδίου. Ο Κάρατζιτς οδηγήθηκε τη νύχτα στον ανακριτή του ειδικού δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου στο Βελιγράδι και τις πρώτες πρωινές ώρες ολοκληρώθηκε η προκαταρκτική ανάκριση του, η οποία αποτελεί το πρώτο στάδιο στη διαδικασία έκδοσής του στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης. Ο ανακριτής Μίλαν Ντίλπαριτς σε δηλώσεις του αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για την ανάκριση χαρακτηρίζοντάς την "απόρρητη". Ο συνήγορος του Κάρατζιτς, Σβέτοζαρ Βούγιακιτς, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Beta, δήλωσε ότι ο πελάτης του "συνελήφθη την Παρασκευή σε ένα λεωφορείο" στο Βελιγράδι και έκτοτε τον κρατούσαν "σε ένα κελί". Ο Κάρατζιτς χαρακτήρισε "φάρσα" την όλη υπόθεση και έκανε χρήση του δικαιώματός του να μη μιλήσει κατά τη διάρκεια της ανάκρισης. Ο Βούγιακιτς είπε εξάλλου ότι ο 63χρονος Κάρατζιτς, ο οποίος εξετάστηκε από γιατρό, "ήταν ήρεμος και αξιοπρεπής" κατά τη διάρκεια της ανάκρισης και πρόσθεσε ότι θα παραμείνει σε μια ειδική μονάδα κράτησης του σερβικού δικαστηρίου που εξετάζει εγκλήματα πολέμου εν αναμονή της παράδοσής του στη Χάγη.

    Η διεθνής κοινότητα καλωσόρισε τη σύλληψή του

    Η διεθνής κοινότητα εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη σύλληψη του Κάρατζιτς ο οποίος κατηγορείται για γενοκτονία στη Βοσνία.

    Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Λευκός Οίκος για τη σύλληψη Κάρατζιτς, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι με τη σύλληψη αυτή αποδίδεται σεβασμός στα θύματα των εγκλημάτων που έγιναν στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

    Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Γκι-Μουν, χαρακτήρισε "ιστορική στιγμή για τα θύματα" τη σύλληψη του πρώην ηγέτη των Σερβοβοσνίων.

    Ο Ευρωπαίος επίτροπος που είναι αρμόδιος για τη διεύρυνση, Όλι Ρεν, δήλωσε ότι η σύλληψη του Κάρατζιτς είναι ένα "σημαντικό επίτευγμα" στο πλαίσιο των προσπαθειών της Σερβίας για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος προεδρεύει της ΕΕ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη σύλληψη του Κάρατζιτς.

    Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, χαιρέτισε τη σύλληψη του πρώην ηγέτη των Σερβοβοσνίων και δήλωσε ότι η σύλληψη αυτή θα ανοίξει το δρόμο για "ένα καλύτερο μέλλον για τη Σερβία".

    Η Ολλανδία, μια χώρα που μπλοκάρει την προσέγγιση της Σερβίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, χαιρέτισε το "πελώριο βήμα προς τα εμπρός" που έκανε το Βελιγράδι με τη σύλληψη του πρώην ηγέτη των Σερβοβοσνίων. Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη αναφερόμενη στην σύλληψη του Ράντοβαν Κάρατζιτς δήλωσε πως η Σερβία απελευθερώνεται από δουλείες ενός παρελθόντος που έχει καταδικαστεί. Μπορεί να κοιτάζει τώρα με αισιοδοξία το μέλλον και την ευρωπαϊκή της προοπτική της οποίας η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι σταθερή αρωγός και ένθερμος υποστηρικτής.

    Εν τω μεταξύ, ο γενικός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) για την πρώην Γιουγκοσλαβία, Σερζ Μπράμερτς, ανέβαλε το προγραμματισμένο για σήμερα ταξίδι του στη Σερβία, προκειμένου να παρακολουθήσει όλη τη διαδικασία για τη μεταφορά του πρώην ηγέτη των Σερβοβοσνίων από τη σερβική πρωτεύουσα στη Χάγη.

    Διαδηλώσεις σε Βελιγράδι και Σεράγεβο

    Σοκαρισμένη από τη σύλληψη του Ράντοβαν Κάρατζιτς δήλωσε η σύζυγος του πρώην ηγέτη των Σερβοβοσνίων, Λιλιάνα Ζέλεν-Κάρατζιτς μιλώντας σε δημοσιογράφους που συγκεντρώθηκαν έξω από το σπίτι της στο Πάλε της Βοσνίας. "Όταν το άκουσα αιφνιδιάστηκα και δεν το πίστευα... Τουλάχιστον τώρα ξέρω ότι ζει", είπε, διευκρινίζοντας ότι πληροφορήθηκε τη σύλληψη από την κόρη της, Σόνια, που της τηλεφώνησε για να την ενημερώσει.

    Πριν από μερικά χρόνια η Ζέλεν-Κάρατζιτς είχε καλέσει δημοσίως το σύζυγό της να παραδοθεί για να πάψει η οικογένειά του να υποφέρει από τις συνεχείς έρευνες και τη δύσκολη θέση στην οποία είχε περιέλθει λόγω της φυγοδικίας του.

    Εν τω μεταξύ, δεκάδες νεαροί συγκεντρώθηκαν μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα έξω από το ειδικό δικαστήριο της Σερβίας στο Βελιγράδι διαμαρτυρόμενοι για τη σύλληψη του κατηγορούμενου για εγκλήματα πολέμου Ράντοβαν Κάρατζιτς. Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα υπέρ του Κάρατζιτς και κατά του προέδρου της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που βρισκόταν μπροστά από το κτίριο του δικαστηρίου απώθησαν τους διαδηλωτές χωρίς να κάνουν χρήση βίας. Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν στο κέντρο του Βελιγραδίου όταν διαδηλωτές αντιδρώντας στη σύλληψη του Κάρατζιτς επιτέθηκαν φραστικά σε αστυνομικούς. Δέκα άτομα συνελήφθησαν.

    Από τις αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων ενδιαφέρον παρουσιάζει η στάση του εθνικιστικού Ριζοσπαστικού Κόμματος (SRS) που χαρακτήρισε "ανατριχιαστική" την είδηση για τη σύλληψη του Κάρατζιτς. Ο γενικός Γραμματέας του Ριζοσπαστικού Κόμματος Αλεξάνταρ Βούτσιτς χαρακτήρισε τον Κάρατζιτς "σύμβολο του πατριωτισμού" και δήλωσε ότι "η σύλληψη του οδηγεί στον αφανισμό της Σερβίας".

    Την ίδια ώρα, στο Σεράγεβο πολίτες συγκεντρώθηκαν σε κεντρικούς δρόμους του Σαράγεβο για να γιορτάσουν για τη σύλληψη του Ράντοβαν Κάρατζιτς, του ανθρώπου που κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου στη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. "Αυτό είναι το καλύτερο πράγμα που θα θα μπορούσε να μας συμβεί, βλέπεις οι άνθρωποι γιορτάζουν παντού", δήλωσε ο Φαντίλ Μπίτσο, κάτοικος του Σαράγεβο. "Τηλεφώνησα και ξύπνησα όλους τους συγγενείς μου", πρόσθεσε ο κάτοικος του Σαράγεβο. Πολλοί οδηγοί βγήκαν με τα αυτοκίνητά τους, κορνάροντας στους δρόμους, ενώ η κρατική ραδιοφωνία της Βοσνίας μεταδίδει αποσπάσματα ομιλιών του Κάρατζιτς, όταν ήταν αρχηγός των Σέρβων της Βοσνίας, στον πόλεμο εναντίον μουσουλμάνων και Κροατών.

    Το προφίλ του

    Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, εγκλήματα πολέμου, παραβίαση των κανόνων πολέμου και μαζικές διώξεις μη σερβικού πληθυσμού κατά την διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία την περίοδο 1992-1995. Θεωρείται ενορχηστρωτής της σφαγής στη Σρεμπρένιτσα, το 1995, όπου έχασαν τη ζωή τους 8.000 μουσουλμάνοι.

    Ο Κάρατζιτς γεννήθηκε το 1945 στο Μαυροβούνιο. Σπούδασε στο Σεράγεβο Ιατρική και αργότερα ειδικεύτηκε στην ψυχιατρική. Εισήλθε στην πολιτική το 1989 όταν εξελέγη πρόεδρος του Σερβικού Δημοκρατικού Κόμματος (SDS)στη Βοσνία. Τον Μάιο του 1992 εξελέγη πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας στη Βοσνία και παρέμεινε στη θέση αυτή μέχρι τον Ιούλιο του 1996. Κατά την διάρκεια του πολέμου ασκούσε, συνταγματικά, καθήκοντα ανωτάτου διοικητή των ενόπλων δυνάμεων της σερβικής Δημοκρατίας. Το Νοέμβριο του 1995 απαγγέλθηκε από την εισαγγελία του ΔΠΔ της Χάγης εναντίον του Κάρατζιτς κατηγορητήριο για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

    [02] Πολιτική

    Στην επιστολή Γκρούεφσκι

    Σήμερα η απάντηση του Μπαρόζο

    22/7/2008 11:11:00

    Σήμερα αναμένεται η πρώτη αντίδραση του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο στην επιστολή Γκρούεφσκι, με την οποία ζητούσε την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία της δήθεν μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα. Διάλογος γίνεται αποκλειστικά για το όνομα και μόνο στο πλαίσιο του ΟΗΕ, διεμήνυσε ήδη η κυβέρνηση. "Έχει δοθεί σαφής, αυστηρή και ιστορικά καταγεγραμμένη απάντηση του πρωθυπουργού στην ηγεσία της γειτονικής χώρας'', τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. ''Ο πρωθυπουργός με την απαντητική του επιστολή στον Γκρούεφσκι δείχνει, εμμέσως, να αποδέχεται την ατζέντα της σκοπιανής πλευράς'', σχολίασε το ΠΑΣΟΚ.

    Θα ήταν φυγομαχία αν ο πρωθυπουργός δεν απαντούσε σε μια τόσο προκλητική επιστολή όπως αυτή του Γκρούεφσκι, δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ. Ο κ. Τραγάκης σημείωσε πάντως πως η Αθήνα δεν πρέπει να απαντήσει και πάλι, ώστε να μην μπει σε διάλογο με τα Σκόπια.

    [03] Κοινωνία

    Κυβερνητική για απορρίμματα

    22/7/2008 9:10:00 (Τελευταία ενημέρωση: 22/7/2008 11:09:47)

    Συνεδριάζει στις 11 το πρωί υπό τον πρωθυπουργό η Κυβερνητική Επιτροπή με θέμα τους ΧΥΤΑ. Μεταξύ άλλων, θα συζητηθεί η διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική ενόψει και του κινδύνου επιβολής προστίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η χώρα μας απειλείται με πρόστιμο έως 34 χιλιάδες ευρώ ημερησίως για κάθε παράνομη χωματερή. Εν τω μεταξύ, έκθεση για τις πληγείσες από τις πυρκαγιές του περσινού καλοκαιριού περιοχές της Εύβοιας συνέταξε ο Συνήγορος του Πολίτη. Στην έκθεση επισημαίνονται ως κυριότερες αιτίες πυρκαγιάς οι ανεξέλεγκτες χωματερές και το πεπαλαιωμένο δίκτυο της ΔΕΗ, ενώ ως γενικό συμπέρασμα τονίζεται πως "η περυσινή τραγική εμπειρία δεν φαίνεται να έχει επαρκώς αξιοποιηθεί προκειμένου να ληφθούν ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα για την πρόληψη παρόμοιων καταστροφών στο μέλλον".

    [04] International Community Satisfied

    Karadzic Arrested

    22 Ιουλ 2008 08:27:0 (Last updated: 22 Ιουλ 2008 11:11:5)

    Sources: Reuters

    Top Bosnian Serb war crimes fugitive Radovan Karadzic was arrested Monday evening by the authorities. A preliminary examination was concluded in the early morning hours today, the first step before his extradition to the International Court at the Hague. The Examiner refused to give any details on the interrogation, describing it confidential. His lawyer, Svetozar Vujacic, told reporters Karadzic was arrested on Friday night, while taking a bus between two suburbs of Belgrade, and had been held for three days. Vujacic also said that Karadzic, 63, who examined by a doctor, was calm and dignified, adding that he will be detained at the court before he is extradited to the Hague.

    The International Community Welcomes his Arrest

    U.N. Secretary-General Ban Ki-moon praised Serbian authorities for taking a "decisive step toward ending impunity" of those indicted for crimes in Balkan conflicts. "This is a historic moment for the victims, who have waited 13 years for Mr. Karadzic to be brought to justice," he said in a statement released by the United Nations. The EU, initially worried about where the Socialists stood on the Hague tribunal, welcomed the capture, which apparently took place in Belgrade.

    Some officials said they expected Karadzic to be taken swiftly to The Hague, but a senior judicial source in Serbia told Reuters he would likely stay in the country for at least three days while his lawyers appeal to fight his extradition Karadzic is still seen by militant nationalists as a national savior following the collapse of Yugoslavia.

    Bosnian Serb wartime president Radovan Karadzic was wanted for planning and ordering Europes worst atrocities since World War Two. Karadzic was charged with authorizing the slaughter of 11,000 of their fellow citizens.

    Translated by John Crystallidis

    [05] Κοινωνία

    Εντοπίστηκε στο αεροδρόμιο

    Μετέφερε κοκαΐνη στο στομάχι του

    22/7/2008 11:29:00

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Στον Εισαγγελέα οδηγείται σήμερα ένας 34χρονος, ο οποίος μετέφερε στο στομάχι του κοκαΐνη συνολικού βάρους 718 γραμμαρίων που είχε τοποθετήσει σε 54 αυτοσχέδιες συσκευασίες. Ο κατηγορούμενος που ταξίδευε από την Ακτή Ελεφαντοστού μέσω Βρυξελλών για να εισάγει κοκαΐνη στην Ελλάδα, εντοπίστηκε από την Αστυνομία στο χώρο των αφίξεων του αερολιμένα της Αθήνας, στις 17 Ιουλίου και οδηγήθηκε στο "Λαϊκό" νοσοκομείο, όπου και διαπιστώθηκε η ύπαρξη ξένων σωμάτων στο στομάχι του. Με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή απέβαλε την ποσότητα την κοκαΐνη και έτσι διαπιστώθηκε ο αριθμός των συσκευασιών και η ποσότητα της κοκαΐνης. Ο 34χρονος συνελήφθη χτες το βράδυ στο "Λαϊκό".

    [06] Κόσμος

    Ένα εκ. άτομα, πλην τρομοκρατών

    Αμερικανική αντιτρομοκρατική λίστα.

    22/7/2008 10:27:00 (Τελευταία ενημέρωση: 22/7/2008 11:31:53)

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

    Τι κοινό έχουν μια καθολική μοναχή , ένας πιλότος και ο Κατ Στίβενς; Τίποτε, εκτός από το ότι τα ονόματά τους περιλαμβάνονται στη λίστα με τα περισσότερο από ένα εκατομμύριο άλλα ονόματα που παρακολουθούνται από τις αμερικανικές αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες.

    Η λίστα, η οποία περιλαμβάνει ονόματα τρομοκρατών ή ατόμων που έχουν σχέση με την τρομοκρατία, διογκώθηκε μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και εμποδίζει μεγάλο αριθμό ατόμων που δεν έχουν καμία σχέση με την τρομοκρατία, να μετακινηθούν με αεροπλάνο, καταγγέλλει η Αμερικανική Ένωση Ατομικών Ελευθεριών [ACLU].

    Όπως δηλώνει η ACLU, ο αριθμός των άνω του ενός εκατομμυρίου ονομάτων προκύπτει από έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, σχετικά με το Κέντρο Παρακολούθησης της Τρομοκρατίας του FBI που τροφοδοτεί τον κατάλογο των υπόπτων.

    Η βάση δεδομένων του Κέντρου διέθετε περισσότερα από 700.000 ονόματα τον Απρίλιο του 2007 και η λίστα τροφοδοτείται με περισσότερα από 20.000 ονόματα το μήνα -κατά μέσο όρο- σύμφωνα με την έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης.

    "Εάν υπάρχει ένα εκατομμύριο τρομοκράτες που θα απειλούσαν τις ΗΠΑ, οι δρόμοι μας θα φλέγονταν", δηλώνει ο Μπάρι Στάινχαρντ, διευθυντής του Προγράμματος Τεχνολογίας και Ελευθερίας του ACLU.

    "Όχι, αυτή η λίστα δεν περιλαμβάνει ένα εκατομμύριο ονόματα", απαντά ο Λέοναρντ Μπόιλ, διευθυντής του Κέντρου Παρακολούθησης της Τρομοκρατίας και πρόκειται για ένα αποτελεσματικό όργανο, επιμένει αρνούμενος ότι χιλιάδες Αμερικανοί αντιμετωπίζουν εμπόδια και δυσκολίες στην καθημερινή τους ζωή, επειδή το όνομά τους περιλαμβάνεται στη λίστα.

    Έτσι, η αδελφή Γκλεν Αν ΜακΦι, πρώην υπεύθυνη εκπαίδευσης στο Αμερικανικό Συμβούλιο Καθολικών Επισκόπων, βρέθηκε στη λίστα διότι ένας Αφγανός χρησιμοποίησε ως ψευδώνυμο το επώνυμό της. Επί εννέα μήνες, από τον Οκτώβριο 2003, η αδελφή Γκλεν Αν ΜακΦι πέρασε από ενδελεχείς έρευνες και χρειάσθηκε να ζητήσει τη μεσολάβηση του επισκόπου της στον Καρλ Ρόουβ, τότε σύμβουλο του Τζορτζ Μπους, για να αφαιρεθεί το όνομά της από τη λίστα.

    Ο Νέλσον Μαντέλα χρειάσθηκε για τον ίδιο λόγο ειδική εντολή του Κονγκρέσου.

    Ο Κατ Στίβενς, ο τραγουδιστής που ασπάσθηκε το ισλάμ και πήρε το όνομα Γιουσούφ Ισλάμ, αν και δεν έχει στο ενεργητικό του κανένα στοιχείο τρομοκρατικής δραστηριότητας, δεν μπορεί να εισέλθει στο αμερικανικό έδαφος.

    Το ίδιο συνέβη και με την ομώνυμή του Κατ [χαϊδευτικό του Κάθριν] Στίβενς, σύζυγος αμερικανού γερουσιαστή, συνάντησε προβλήματα όταν θέλησε να μετακινηθεί με αεροπλάνο.

    Ο Ρόμπερτ Κάμπελ, πιλότος εδώ και 22 χρόνια, βρέθηκε επίσης στη λίστα των ατόμων που δεν μπορούν να ταξιδέψουν με αεροπλάνο.

    "Έχω την άδεια να πιλοτάρω αεροπλάνο, αλλά εάν θελήσω να ταξιδέψω ως επιβάτης, είναι απαγορευμένο", εξήγησε ο ίδιος το 2007 στην αμερικανική τηλεόραση.

    Συνταξιούχος πλέον και πρώην πιλότος του αμερικανικού ναυτικού δεν καταλαβαίνει πώς το όνομά του βρέθηκε στη λίστα.

    Όπως λέει ο Μπάρι Στάινχαρντ, διευθυντής του Προγράμματος Τεχνολογίας και Ελευθερίας του ACLU, "συχνά δεν κοινοποιούν τα ονόματα των πιο επίφοβων τρομοκρατών στους ανθρώπους που τα χρειάζονται, διότι φοβούνται μήπως αυτά δοθούν στη δημοσιότητα".

    Μάλιστα, αντιθέτως με ό,τι συμβαίνει με το ένα εκατομμύριο άτομα της λίστας, πολλά ονόματα πραγματικών τρομοκρατών δεν περιλαμβάνονται σε αυτήν, η οποία έχει σταλεί στις αεροπορικές εταιρείες, ταξιδιωτικά πρακτορεία και τις τελωνειακές αρχές", σύμφωνα με τον Μπάρι Στάινχαρτ.

    [07] Κόσμος

    Έρευνες για τις χθεσινές επιθέσεις στην Κίνα

    22/7/2008 10:15:00

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Η κινεζική αστυνομία ερευνά το κείμενο τηλεφωνικού μηνύματος το οποίο εστάλη σε κατοίκους της περιοχής του Κουνμίνγκ καλώντας τους να αποφύγουν τα λεωφορεία λίγες ώρες πριν από τις δύο εκρήξεις βομβών χθες κατά την ώρα της αιχμής. Κατά τις βομβιστικές επιθέσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε λεωφορεία της πόλης Κουνμίνγκ στην επαρχία Γιουνάν εν μέσω της μεγάλης κινητοποίησης του μηχανισμού δημόσιας ασφαλείας της Κίνας ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, δύο επιβάτες σκοτώθηκαν και 14 τραυματίστηκαν.

    Ορισμένοι κάτοικοι έλαβαν τηλεφωνικά μηνύματα τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας που τους καλούσαν να αποφύγουν τα λεωφορεία. "Η γενική κινητοποίηση των μυρμηγκιών... ελπίζει ότι οι πολίτες που λαμβάνουν αυτό το μήνυμα δεν θα πάρουν τις γραμμές 54, 64 και 84 των λεωφορείων αύριο το πρωί", αναφερόταν στο κείμενο του μηνύματος, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας South Metropolis Daily.

    Η κινεζική αστυνομία ενίσχυσε τα μέτρα ασφαλείας στο Κουνμίνγκ, ενώ ομάδας ειδικών από το Πεκίνο διεξάγει έρευνες στην περιοχή.

    [08] Υγεία

    Σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία

    Ανθυγιεινή η T.V. για τα παιδιά

    22/7/2008 10:08:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Νέες σημαντικές διαπιστώσεις για τις επιπτώσεις που έχει στην ανάπτυξη των παιδιών η τηλεόραση, έκαναν επιστήμονες του Κέντρου για τα Μ.Μ.Ε. και την Υγεία των Παιδιών, του Παιδιατρικού Νοσοκομείου της Βοστόνης.

    Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι εφ όσον η συσκευή της τηλεόρασης είναι ανοικτή, καθώς τα νήπια παίζουν με τα παιχνίδια τους, η τηλεόραση τους αποσπά την προσοχή, τα εμποδίζει να συγκεντρωθούν και αυτό έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξή τους.

    Οι παιδίατροι θεωρούν ότι τα παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών δεν πρέπει να παρακολουθούν τηλεόραση. Ωστόσο η Δρ. Μαρί Έβανς Σμιντ, που ήταν επικεφαλής της ομάδας των επιστημόνων που έκαναν την έρευνα, επισήμανε ότι στις ΗΠΑ τα τρία τέταρτα των παιδιών ζουν σε σπίτια όπου η τηλεόραση είναι ανοικτή τις περισσότερες ώρες.

    Οι επιστήμονες παρατήρησαν τη συμπεριφορά 50 παιδιών, ηλικίας 12, 24 και 36 μηνών, που έπαιζαν με διάφορα παιχνίδια κατάλληλα για την ηλικία τους, επί μία ώρα. Τη μισή ώρα ήταν παράλληλα ανοικτή και η τηλεόραση στο δωμάτιο όπου βρίσκονταν τα παιδιά, προβάλλοντας ένα τηλεπαιχνίδι για ενήλικες και διαφημίσεις. Την υπόλοιπη ώρα η τηλεόραση ήταν κλειστή.

    Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όση ώρα η τηλεόραση λειτουργούσε, τα παιδιά δεν μπορούσαν να συγκεντρωθούν στο παιχνίδι τους και επικέντρωναν την προσοχή τους σε αυτό για μόλις μερικά δευτερόλεπτα.

    "Η τηλεόραση στο φόντο ενός χώρου παρεμποδίζει τις προσπάθειες των παιδιών να επικεντρώσουν την προσοχή τους στο παιχνίδι", δήλωσε η Δρ. Σμιντ.

    Επίσης, διαπιστώθηκε ότι η πολύωρη επαφή των παιδιών με την τηλεόραση λειτουργεί αθροιστικά. Αυτό μπορεί να έχει ως συνέπεια "πιο αργή ανάπτυξη της γλώσσας και των γνώσεων και συμπτώματα έλλειψης συγκέντρωσης", δήλωσε η Δρ. Σμιντ.

    "Οι γονείς θα πρέπει να περιορίσουν την έκθεση των παιδιών τους στην τηλεόραση που λειτουργεί ως φόντο σε ένα χώρο", επισήμανε η Αμερικανίδα ερευνήτρια.

    [09] Κόσμος

    Νέο αγκάθι στις μεταξύ τους σχέσεις

    Κρίση μεταξύ Φαναρίου-Μόσχας

    22/7/2008 9:51:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΝΕΤ-105,8

    Σε νέα κρίση οδηγούνται οι σχέσεις Φαναρίου-Μόσχας. Αιτία οι εκδηλώσεις για τα 1.020 χρόνια από τον εκχριστιανισμό της περιοχής.

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος έχει αποφασίσει να παραστεί στις εκδηλώσεις στο Κίεβο.

    Ωστόσο, ο Πατριάρχης Μόσχας Αλέξιος με επιστολή του προς τους Προκαθήμενους των ορθοδόξων Εκκλησιών τους καλεί να μην επισκεφθούν το Κίεβο, όπου έχουν ήδη προσκληθεί από τον πρόεδρο της Ουκρανίας, οι ηγέτες των σχισματικών Εκκλησιών της Ουκρανίας.

    Στην Αθήνα, ο Αρχιεπίσκοπος συγκαλεί εκτάκτως τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο για το ζήτημα. Ο κ. Ιερώνυμος σε συνεννόηση και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη είχε ανακοινώσει ότι θα μεταβεί στο Κίεβο.

    [10] Κόσμος

    Αποψιλώνεται για καλλιέργειες & κτηνοτροφία

    Κινδυνεύει το δάσος του Αμαζονίου

    22/7/2008 9:17:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Με ραγδαίο ρυθμό συνεχίστηκε η αποψίλωση στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου στη Βραζιλία τον Μάιο, με το δάσος να έχει χάσει άλλα 1.096 τετραγωνικά χιλιόμετρα, σύμφωνα με μελέτη του εθνικού Ινστιτούτου Διαστημικών Ερευνών της Βραζιλίας [Inpe].

    Τουλάχιστον το ήμισυ της αποψίλωσης αυτής [έκτασης 646 τ. χλμ.] καταγράφηκε στην περιοχή του Μάτο Γκρόσο ντο Σουλ, νοτίως της Αμαζονίας, εκεί όπου οι πιέσεις εντείνονται για να μετατραπεί το δάσος σε αγροκτήματα για βοοειδή και καλλιέργειες σόγιας.

    Τα στοιχεία αυτά, αν και προσωρινά, είναι σχεδόν όμοια με τα αντίστοιχα του μήνα Απριλίου, όταν το Ινστιτούτο κατέγραψε αποψίλωση που εκτεινόταν σε 1.123 τ. χλμ., επιφάνεια ισοδύναμη με εκείνη της πόλης του Ρίο ντε Τζανέιρο.

    Το Inpe χρησιμοποιεί ένα δορυφορικό σύστημα ανίχνευσης που εντοπίζει μεγάλες αποψιλωμένες εκτάσεις, καθώς τα σύννεφα που καλύπτουν την περιοχή εμποδίζουν την ορατότητα με ακρίβεια.

    Τα νέα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Inpe δείχνουν ότι η αποψίλωση ξανάρχισε ραγδαία από τα τέλη του 2007, αφού είχε περιοριστεί σταδιακά τα τελευταία χρόνια, περνώντας από 27.000 τ. χλμ. το 2004 σε σχεδόν 11.000 τ. χλμ. το 2007.

    Σύμφωνα με το ινστιτούτο, τα τελευταία 20 χρόνια μία επιφάνεια αντίστοιχη με την έκταση ενός γηπέδου ποδοσφαίρου καταστρέφεται κάθε 10 δευτερόλεπτα στη ζούγκλα της Αμαζονίας, που θεωρείται ο πλουσιότερος βιότοπος στη Γη και "ο πράσινος πνεύμονας του πλανήτη".

    [11] Κόσμος

    Συλλήψεις και διάλυση βασικού πυρήνα της οργάνωσης

    Ευρεία επιχείρηση κατά της ΕΤΑ στο Μπιλμπάο

    22/7/2008 9:13:00

    Ευρεία επιχείρηση κατά της αυτονομιστικής βασκικής οργάνωσης ETA στην περιοχή γύρω από το Μπιλμπάο, εξαπέλυσε τη νύχτα η ισπανική εθνοφυλακή, προχωρώντας σε συλλήψεις και τη διάλυση ενός πυρήνα της οργάνωσης, της Μπισκάγια, σύμφωνα με τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Europa Press, οι ισπανικές δυνάμεις ασφαλείας πραγματοποίησαν επτά συλλήψεις, ενώ η ισπανική τηλεόραση μετέδωσε ότι μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνεται ένα καταζητούμενο μέλος της ETA ο Αρκάιτζ Γκοϊκοετσέα. Οι υπόλοιποι συλληφθέντες είναι άγνωστοι στην αστυνομία συνεργαζόμενοι με την οργάνωση που ζούσαν μια κανονική ζωή.

    Η τελευταία επίθεση της ETA πραγματοποιήθηκε την Κυριακή με την έκρηξη βομβών σε πλαζ τις περιοχής της Καντάβριας και είχε ως στόχο την τουριστική βιομηχανία της Ισπανίας.

    Ο πυρήνας της Μπισκάγια θεωρείται ο πιο δραστήριος της οργάνωσης και ευθύνεται για τις περισσότερες επιθέσεις των τελευταίων μηνών.

    [12] Κοινωνία

    Σοβαρές διαχειριστικές ανωμαλίες

    Στον Εισαγγελέα ο Δ.Σ. της ΕΔΙΣΥ

    22/7/2008 9:02:00 (Τελευταία ενημέρωση: 22/7/2008 11:28:13)

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: Νετ-105,8

    Μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα σχετικά με την πλαστογράφηση των συμβάσεων για την εκποίηση αχρήστου υλικού της εταιρίας, αναμένεται να καταθέσει σήμερα στις 12:30 ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΙΣΥ, θυγατρικής εταιρίας του ΟΣΕ.

    Η μήνυση στηρίζεται στο πόρισμα ειδικής επιτροπής που συνέστησε η ΕΔΙΣΥ πριν δύο μήνες, με το οποίο πόρισμα, διαπιστώνονται σοβαρές διαχειριστικές ανωμαλίες.

    Η κυβέρνηση φαίνεται πως ετοιμάζεται να εκποιήσει τον ΟΣΕ, λέει το ΠΑΣΟΚ. Μόνο ένας τρελός για δέσιμο θα επιθυμούσε να αγοράσει τον Οργανισμό, απάντησε ο υπουργός Μεταφορών & Επικοινωνιών.

    [13] Οικονομία

    Στα 130 το αργό & στα 132 το Μπρεντ.

    Πτωτικά κινείται το πετρέλαιο

    22/7/2008 8:39:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

    Πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ασία, καθώς η τροπική καταιγίδα Ντόλι που πλήττει τον κόλπο του Μεξικού, αναμένεται να έχει περιορισμένες επιπτώσεις στην παραγωγή του μαύρου χρυσού.

    Στις πρωινές συναλλαγές, η τιμή του αργού για συμβόλαια παράδοσης Αυγούστου, υποχωρούσε κατά 57 σεντς κλείνοντας στα 130,47 δολάρια το βαρέλι.

    Υποχωρούσε επίσης και η τιμή του Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας κατά 56 σεντς κλείνοντας στα 132,05 δολάρια το βαρέλι.

    Στην αγορά της Νέας Υόρκης, η τιμή του πετρελαίου κατέγραψε άνοδο κατά 2,16 δολάρια κλείνοντας στα 131,04 δολάρια, αφού την προηγούμενη εβδομάδα είχε υποχωρήσει κατά 16 δολάρια.

    Αρκετές πετρελαϊκές εταιρίες, μεταξύ των οποίων και η Exxon Mobil, είχαν αρχίσει να εκκενώνουν τις εγκαταστάσεις τους στον κόλπο του Μεξικού, καθώς πλησίαζε η τροπική καταιγίδα Ντόλι. Πάντως, οι εταιρίες ανακοίνωσαν ότι τελικά οι επιπτώσεις της καταιγίδας θα είναι περιορισμένες.

    [14] Κοινωνία

    Βρέθηκαν τα 10 από τα 24 όπλα

    Εξιχνίαση υπόθεσης κλοπής όπλων

    22/7/2008 9:39:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Στην εξιχνίαση της υπόθεσης της κλοπής όπλων από το εθνικό σκοπευτήριο Χανίων, στο Καμπάνι Ακρωτηρίου, προχώρησαν οι αστυνομικές αρχές στα Χανιά.

    Ύστερα από πολύμηνες έρευνες, οργανώθηκαν κάτω από άκρα μυστικότητα δύο επιχειρήσεις στις περιοχές Σελίνου και Κυδωνίας, όπου σε 4 σπίτια βρέθηκαν ποσότητες όπλων και πυρομαχικών, ενώ οι αστυνομικοί προσήγαγαν και 3 άτομα που φέρονται να ενέχονται στην υπόθεση.

    Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, τα άτομα που συνελήφθησαν είναι ηλικίας 35, 35 και 32 ετών ενώ αναζητά και ένα ακόμα άτομο 18 ετών. Όλοι τους κατάγονται από τα Χανιά.

    Οι έρευνες της αστυνομίας άρχισαν εχθές τις πρώτες πρωινές ώρες και συνεχίσθηκαν μέχρι και αργά το βράδυ.

    Αστυνομικοί από το Τμήμα Ασφαλείας τα ΤΑΕ και την ΕΙΔΑΣΥΔΕ βρήκαν τα 10 από τα 24 όπλα, που είχαν κλαπεί από το σκοπευτήριο και μεγάλο αριθμό φυσιγγίων.

    Τα όπλα που είχαν κλαπεί το βράδυ της 10ης προς 11ης Δεκεμβρίου 2007, από το σκοπευτήριο στο Καμπάνι Ακρωτηρίου, ανήκαν στον σκοπευτικό σύλλογο των αστυνομικών και στον σκοπευτικό σύλλογο " Βάρδας" .


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 22 July 2008 - 8:50:49 UTC