Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-07-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η διαχείριση αποβλήτων στην Κυβερνητική
  • [02] Μελετάται η επιστολή Γκρουέφσκι
  • [03] Αλλαγή σκηνικού από το βράδυ
  • [04] Μεγάλη πυρκαγιά στη Ρόδο
  • [05] Σε έξαρση οι ληστείες
  • [06] Ανανεώθηκε η συνεργασία ΕΡΤ - Disney
  • [07] Επίθεση με μπουλντόζα στην Ιερουσαλήμ
  • [08] Αντιδρούν στην κατάργησή του
  • [09] Στο αρχείο η υπόθεση Κουκοδήμου
  • [10] Στη Βουλή η συζήτηση για το μαύρο χρήμα
  • [11] Συνάντηση Τσίπρα με εργαζομένους Siemens
  • [12] Ο Εξάντας στη Νέα Υόρκη!
  • [13] Περιοδεία Ομπάμα στο Ιράκ
  • [14] Η κοινωνική προσφορά του Π.Ν.
  • [15] Μνημόσυνο τριών πυροσβεστών

    [01] Πολιτική

    Θα κλείσουν 2.500 παράνομες χωματερές

    Η διαχείριση αποβλήτων στην Κυβερνητική

    22/7/2008 15:32:00

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Τις βάσεις για την οριστική επίλυση του ζητήματος της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων θέτει η απόφαση της κυβερνητικής επιτροπής μετά από σχετική εισήγηση του υπουργείου Εσωτερικών. Στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2009, να έχουν οριστεί οι χώροι στους οποίους οι ΟΤΑ θα προχωρήσουν σε λειτουργία εργοστασίων στερεών αποβλήτων, τα οποία θα επεξεργάζονται τους όγκους των σκουπιδιών και θα αντικαταστήσουν τους χώρους υγειονομικής ταφής, σύμφωνα πάντα με τους κανόνες και τις προϋποθέσεις που θέτει η ΕΕ. Σημειώνεται ότι χώρα μας απειλείται με πρόστιμο έως 34 χιλιάδες ευρώ ημερησίως για κάθε παράνομη χωματερή.

    Δηλώσεις Παυλόπουλου - Νάκου

    Ο Υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι πρόκειται για σημαντικό ζήτημα με περιβαλλοντικές και κοινωνικές διαστάσεις και πως με τις αποφάσεις που ελήφθησαν και το περιβάλλον θα προστατευτεί και το κοινωνικό σύνολο.

    Στόχος είναι να κλείσουν 3.000 χωματερές και να περάσουμε στην εποχή της επεξεργασίας των σκουπιδιών, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα 35.000 στρέμματα για άλλες χρήσεις,ακόμη και για την αναβάθμιση του περιβάλλοντος είπε ο κ. Παυλόπουλος.

    Τόνισε ότι θα διαμορφωθούν φορείς που θα διαχειρίζονται τα στερεά απόβλητα από τους ΟΤΑ, είτε ως σύνδεσμοι, είτε ως ΑΕ και δίνεται η δυνατότητα για συμβάσεις παραχώρησης ή ακόμη και ΣΔΙΤ.

    Μέχρι το τέλος του 2008, είπε ο υπουργός Εσωτερικών, στόχος είναι να έχει προχωρήσει το θέμα ώστε να μην είμαστε ούτε υπόλογοι στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τα έργα στην Κερατέα και το Γραμματικό ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι υπάρχει η δυνατότητα να μην στρωθούν καν σκουπίδια, καθώς τα επόμενα δύο χρόνια δίνεται η δυνατότητα και υπάρχει σχέδιο για εργοστασιακή λύση.

    Για λίγα χρόνια, δηλαδή, θα δημιουργηθούν ΧΥΤΑ και στη συνέχεια θα μετατραπούν σε χώρους υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων, ενώ σχεδιάζονται και κίνητρα από το υπουργείο Οικονομικών ώστε τα υπολείμματα να μην θάβονται.

    Πρέπει μέχρι το 2020 να έχει λυθεί το θέμα εντελώς, όπως και στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είπε ο κ. Παυλόπουλος.

    Ο υφυπουργός Εσωτερικών Θανάσης Νάκος ανέφερε ότι το κλείσιμο των χωματερών σημαίνει και το άνοιγμα νόμιμων χώρων για τους ΧΥΤΑ, υπολογίζονται δε ότι μέχρι το τέλος του 2008 θα έχουν κλείσει 2.500 και θα απομένουν 490.

    Με αυτή τη μεγάλη πρόοδο, είπε ο κ. Νάκος απαντώντας σε σχετική ερώτηση, θα έχουμε επιχειρήματα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για να μην επιβληθούν πρόστιμα.

    Ο Π. Παυλόπουλος συμπλήρωσε ότι πρόκειται για το απαισιόδοξο σενάριο, καθώς ο στόχος είναι να κλείσουν και οι υπόλοιπες 490 χωματερές.

    Εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση διαπιστώσει ότι υπάρχει πρόοδος και συγκεκριμένος χρονικός ορίζοντας για την επίλυση του θέματος τότε δεν είναι υποχρεωτικό να επιβληθούν πρόστιμα ή να χαθούν και πόροι.

    Έκθεση Συνηγόρου του Πολίτη

    Εν τω μεταξύ, έκθεση για τις πληγείσες από τις πυρκαγιές του περσινού καλοκαιριού περιοχές της Εύβοιας συνέταξε ο Συνήγορος του Πολίτη. Στην έκθεση επισημαίνονται ως κυριότερες αιτίες πυρκαγιάς οι ανεξέλεγκτες χωματερές και το πεπαλαιωμένο δίκτυο της ΔΕΗ, ενώ ως γενικό συμπέρασμα τονίζεται πως "η περυσινή τραγική εμπειρία δεν φαίνεται να έχει επαρκώς αξιοποιηθεί προκειμένου να ληφθούν ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα για την πρόληψη παρόμοιων καταστροφών στο μέλλον".

    [02] Πολιτική

    Από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ

    Μελετάται η επιστολή Γκρουέφσκι

    22/7/2008 15:09:00 (Τελευταία ενημέρωση: 22/7/2008 17:31:03)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Την επιστολή του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρουέφσκι, μελετά η Κομισιόν, καθώς όπως δήλωσε την Τρίτη, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πριν δοθεί οποιαδήποτε απάντηση θα πρέπει πρώτα να αξιολογηθεί από τις αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες. Η επιστολή έφτασε στις Βρυξέλλες την Παρασκευή αλλά λόγω της τριήμερης αργίας δεν έχει ακόμη μελετηθεί το περιεχόμενο της. Όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος η επίσημη αντίδραση της ΕΕ αναμένεται τις επόμενες ημέρες, καθώς όπως επισήμανε πάγια τακτική της Επιτροπής είναι να μην αντιδρά εν θερμώ. Αναφερόμενη στην επιστολή, η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, ανέφερε ότι ο κ. Γκρούεφσκι "μπορεί να ενημερώσει για τις απόψεις του όποιον θέλει. Ούτως ή άλλως η Ευρωπαϊκή Ένωση και όλοι οι εταίροι έχουν μια πλήρη και λεπτομερή ενημέρωση για τις ελληνικές θέσεις".

    Στο περιθώριο του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης με αφορμή την επιστολή Γκρούεφσκι συναντήθηκε με τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου, υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, Mπερνάρ Κουσνέρ, καθώς και με τον αρμόδιο για τη διεύρυνση επίτροπο, Όλι Ρεν, στους οποίους εξέθεσε τις ελληνικές απόψεις επί του ζητήματος, έτσι όπως αυτές έχουν καταγραφεί στην απαντητική επιστολή του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή προς τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ.

    Ειδικότερα, ο Υφυπουργός σημείωσε στους συνομιλητές του ότι υπάρχει εντολή των Ηνωμένων Εθνών με ένα συγκεκριμένο στόχο: την εξεύρεση αμοιβαίως αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

    Τόνισε, επίσης, ότι αυτό που απασχολεί την Ελλάδα είναι να βρεθεί λύση στο συγκεκριμένο αντικείμενο της διαπραγμάτευσης, έτσι ώστε, να ανοίξει πραγματικά για την ΠΓΔΜ ο δρόμος προς την ΕΕ.

    [03] Κοινωνία

    Καταιγίδες και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας

    Αλλαγή σκηνικού από το βράδυ

    22/7/2008 12:15:00 (Τελευταία ενημέρωση: 22/7/2008 16:31:13)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Αλλάζει το σκηνικό του καιρού από απόψε το βράδυ, καθώς αναμένονται καταιγίδες στις βόρειες και δυτικές περιοχές της χώρας. Η Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει για αύριο στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Μακεδονία και τη Θράκη άστατο καιρό, κατά περιόδους νεφελώδης με βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι έντονα. Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα σποραδικών βροχών ή καταιγίδων αργά το απόγευμα στα δυτικά και το βόρειο Αιγαίο. Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί βορειοδυτικοί 4 μέχρι 6 μποφόρ και πρόσκαιρα στα δυτικά και νότια 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακή πτώση από τα βόρεια, ενώ σε κάποιες περιοχές η πτώση αυτή θα φτάσει και τους 10 βαθμούς Κελσίου.

    [04] Κοινωνία

    Μεγάλη πυρκαγιά στη Ρόδο

    22/7/2008 15:37:00 (Τελευταία ενημέρωση: 22/7/2008 17:30:41)

    Πηγή: NET, NET 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σε εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι στο χωριό Άγιος Ισίδωρος του δήμου Αταβύρου και απειλεί δασική περιοχή της ορεινής Ρόδου. Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι που δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης. Στην περιοχή επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις με 11 πυροσβεστικά οχήματα, 33 πυροσβέστες, πεζοπόρο τμήμα 10 ατόμων, έξι αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα, καθώς και επτά υδροφόρες των γύρω δήμων. Σε εξέλιξη βρίσκεται και η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 14.30, στο όρος Κίσσαβος, στην περιοχή του οικισμού Κόκκινο Νερό, στο νομό Λάρισας. Στο έργο της κατάσβεσης παίρνουν μέρος 13 πυροσβεστικά οχήματα με 39 πυροσβέστες, δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς προειδοποιεί για αύριο η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Την ίδια ώρα, δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση για ολιγωρίες, έλλειψη συντονισμού, αδυναμία στελέχωσης των υπηρεσιών, έλλειψη προετοιμασίας σε ό,τι αφορά στην πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών, άσκησαν οι Χ. Καστανίδης και Σπ. Κουβέλης σε συνέντευξη τύπου στη Χαριλάου Τρικούπη.

    "Απροετοίμαστη η κυβέρνηση"

    Κάνουμε ευχή να μη συμβεί τίποτα καταστροφικό, γιατί για ακόμα μια φορά η κυβέρνηση, παρά τα όσα συνέβησαν πέρυσι, είναι απροετοίμαστη, υπογράμμισε ο κ. Καστανίδης, λέγοντας ότι προειδοποιούμε την κυβέρνηση ότι αν συμβεί οτιδήποτε καταστροφικό, οι ευθύνες θα βαρύνουν την ίδια.

    Οι κκ. Καστανίδης και Κουβέλης παρουσίασαν μελέτη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις πυρκαγιές που έπληξαν την Ελλάδα το 2007 και κατέθεσαν πακέτο προτάσεων για την πρόληψη των πυρκαγιών, την αντιμετώπιση και καταστολή τους, αλλά και για την αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών.

    Υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο

    Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται για αύριο, σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για τις περιοχές: Αθηνών, Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής, Πειραιώς, Αγίου Όρους, Χαλκιδικής, Λάρισας, Μαγνησίας, Φθιώτιδας, Ευβοίας, Βοιωτίας, Κορίνθου, Αργολίδας, Αρκαδίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Ηλείας, Αχαΐας, Φωκίδας, Αιτωλοακαρνανίας, Πρεβέζης, Χανίων και των νήσων Ζακύνθου, Κεφαλληνίας και Λευκάδας.

    Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενημέρωσε τις κρατικές υπηρεσίες καθώς και τους Οργανισμούς Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

    [05] Κοινωνία

    Μεταξύ των θυμάτων και ο ζωγράφος Α. Φασιανός

    Σε έξαρση οι ληστείες

    22/7/2008 16:58:00 (Τελευταία ενημέρωση: 22/7/2008 17:15:08)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Ληστεία με τραυματισμό έγινε το βράδυ της Δευτέρας σε κατάστημα ρούχων στο Περιστέρι. Στην ίδια περιοχή, λίγη ώρα αργότερα, άγνωστοι, λήστεψαν πρακτορείο ΠΡΟΠΟ. Τα ξημερώματα, άγνωστοι διέρρηξαν, έξι από τα 11 διαμερίσματα πολυκατοικίας, στο Νέο Κόσμο, και πήραν χρήματα και τιμαλφή. Σε μία ακόμα διάρρηξη, 150 χιλιάδες ευρώ αφαίρεσαν άγνωστοι, από το ατελιέ του ζωγράφου Αλέκου Φασιανού, στου Παπάγου.

    Περιστατικά σε Περιστέρι, Ν. Κόσμο και Παπάγου

    Ούτε ένα, ούτε δυο αλλά 6, από τα συνολικά 11 διαμερίσματα πολυκατοικίας στο Νέο Κόσμο, διέρρηξαν θρασύτατοι κακοποιοί τα ξημερώματα της Δευτέρας. Οι ένοικοι κατάλαβαν τι είχε συμβεί το πρωί που ξύπνησαν. Σύμφωνα με τους αστυνομικούς και τα 6 διαμερίσματα διέθεταν πόρτες ασφαλείας, αλλά οι ένοικοι δεν τις είχαν κλειδώσει. Οι δράστες τις άνοιξαν με αντικλείδι και αφαίρεσαν ότι πολύτιμο βρήκαν. Οι κακοποιοί μπήκαν στην πολυκατοικία παραβιάζοντας την κεντρική είσοδο.

    Αποφασισμένοι για όλα ήταν και οι δυο κουκουλοφόροι που λήστεψαν το βράδυ της Δευτέρας υποκατάστημα αλυσίδας αθλητικών ειδών στο Περιστέρι. Με την απειλή πιστολιών ακινητοποίησαν τον υπάλληλο που έκλεινε ταμείο , άρπαξαν τις εισπράξεις και πριν φύγουν τον πυροβόλησαν. Ο 20χρονος υπάλληλος μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ με τραύμα στον αριστερό μηρό και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.

    Εν τω μεταξύ, την κλοπή 150. 000 ευρώ, μέσα από το ατελιέ του κατήγγειλε στην αστυνομία ο ζωγράφος Αλέκος Φασιανός. Το ατελιέ βρίσκεται στην ταράτσα της μεζονέτας που διαμένει ο καλλιτέχνης, στην περιοχή του Παπάγου. Μέσα σε ντουλάπα, στο ατελιέ υπήρχαν συνολικά 200.000 ευρώ. Ο δράστης πήρε τα 150.000. Εντύπωση προκαλεί στους αστυνομικούς ότι δεν υπήρχαν ίχνη παραβίασης στη μεζονέτα, παρά μόνο στην εσωτερική πόρτα του ατελιέ. Οι αστυνομικοί πήραν κατάθεση από την οικιακή βοηθό που εργάζεται στο σπίτι του ζωγράφου. Εκτίμηση των αστυνομικών της ασφάλειας είναι ότι οι κλέφτες δεν ήταν επαγγελματίες και φαίνεται πως γνώριζαν καλά τους χώρους του σπιτιού.

    [06] Πολιτισμός

    Ανακοίνωσε ο Χ. Παναγόπουλος

    Ανανεώθηκε η συνεργασία ΕΡΤ - Disney

    22/7/2008 16:30:00 (Τελευταία ενημέρωση: 22/7/2008 17:48:25)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Την τριετή ανανέωση της συνεργασίας της δημόσιας τηλεόρασης με τον όμιλο Disney, ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη, σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ, Χρήστος Παναγόπουλος. Η νέα συμφωνία περιλαμβάνει τηλεοπτικά προγράμματα και κινηματογραφικές ταινίες που θα προβληθούν από τα τρία αναλογικά κανάλια της ΕΡΤ και από το ψηφιακό Cine+, προσφέροντας πρόγραμμα ποιότητας, κάτι που όπως δήλωσε ο κ. Παναγοπουλος, συνάδει με το ρόλο της δημόσιας τηλεόρασης.

    Με στόχο την ποιότητα

    Ο πρόεδρος της ΕΡΤ αναφερόμενος στη νέα συμφωνία επισήμανε ότι αυτή υπογράφεται χάρη στο καλό προφίλ που απέκτησε η ΕΡΤ από την προηγούμενη συνεργασία της με την Disney κατά την τριετία 2005-2008 που συνδυάζει την υψηλή ποιότητα των προγραμμάτων με την απήχηση στο τηλεοπτικό κοινό.

    Από την πλευρά της η Φραντσέσκα Τορέλο αντιπρόεδρος, υπεύθυνη της διανομής προγράμματος τόνισε ότι "η Disney μοιράζεται με την ΕΡΤ τις ίδιες αξίες και το ίδιο στρατηγικό όραμα και βρίσκει στην ΕΡΤ τον καλύτερο χώρο για τα προγράμματά της", εκφράζοντας παράλληλα και την πεποίθηση ότι η συνεργασία θα αναπτυχθεί περαιτέρω, καθώς είναι ωφέλιμη και για τις δύο πλευρές και εφόσον "η Ελλάδα αποτελεί αγορά κλειδί για την Disney".

    Οι διαπραγματεύσεις χαρακτηρίστηκαν από την κ. Τορέλο μακράς διάρκειας, αλλά όπως διαβεβαίωσε ο Τζιοβάνι Μαστραντζέλο υπεύθυνος πωλήσεων της Disney "θα φέρουμε μεγάλη επιτυχία στην ΕΡΤ, θα μοιραστούμε τις εμπειρίες μας και θα δουλέψουμε από κοντά, προκειμένου να βρούμε τρόπους ώστε η αγορά να ανταποκριθεί καλύτερα".

    Ο σύμβουλος του προέδρου της ΕΡΤ, Τζώνης Καλημέρης χαρακτήρισε τη Disney, τον "ισχυρότερο εταίρο που θα μπορούσε να έχει η ΕΡΤ στην παγκόσμια τηλεοπτική πραγματικότητα και επισήμανε ότι η συνεργασία προσθέτει λάμψη στην μουντάδα της δημόσιας κρατικής τηλεόρασης".

    Τέλος, κ. Παναγόπουλος ενημέρωσε και για το ότι η ΕΡΤ προχωρά στην κατεύθυνση να δημιουργήσει και δικά της ελληνικά παιδικά προγράμματα.

    [07] Μ. Ανατολή

    Νεκρός ο οδηγός

    Επίθεση με μπουλντόζα στην Ιερουσαλήμ

    22/7/2008 16:00:00 (Τελευταία ενημέρωση: 22/7/2008 17:56:52)

    Συντάκτης: Ανθή Νταουσάνη

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ, BBC, Reuters

    Πανικός επικράτησε το μεσημέρι της Τρίτης στην Ιερουσαλήμ, όταν σταθμευμένα αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από μπουλντόζα, που ακολούθησε τυφλή πορεία μέχρι ο οδηγός της να πέσει νεκρός από πυρά των αστυνομικών. Για τρομοκρατική επίθεση κάνει ήδη λόγο ισραηλινή αστυνομία. Τουλάχιστον 16 Ισραηλινοί τραυματίστηκαν, σε νεότερο απολογισμό. Τα ισραηλινά ΜΜΕ περιγράφουν την επίθεση ως πιστό αντίγραφο του προηγούμενου μακελειού, στις αρχές του μήνα, όταν Παλαιστίνιος που οδηγούσε μπουλντόζα παρέσυρε στο θάνατο τέσσερις Ισραηλινούς. Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες, υποδέχθηκε σήμερα, για πρώτη φορά στην επίσημη κατοικία του, τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς, για συνομιλίες λέγοντας πως η επίσκεψη αυτή θα βοηθήσει να διαλυθούν οι αμφιβολίες αναφορικά με την επιθυμία του Ισραήλ για ειρήνη.

    Τουλάχιστον 16 οι τραυματίες

    Ο οδηγός ενός εκσκαφέα πραγματοποίησε επίθεση με το όχημά του στην εβραϊκή δυτική Ιερουσαλήμ και έπεσε πάνω σε αυτοκίνητα προτού ένας Ισραηλινός τον πυροβολήσει και τον σκοτώσει, ανακοίνωσε η αστυνομία. Είναι η δεύτερη τέτοια επίθεση που πραγματοποιείται αυτό το μήνα.

    Το επεισόδιο σημειώθηκε ενώ ο Ισραηλινός πρόεδρος Σιμόν Πέρες υποδεχόταν τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς στην επίσημη κατοικία του, λιγότερο από ένα χιλιόμετρο μακρύτερα.

    Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως ο οδηγός του εκσκαφέα ήταν ένας Παλαιστίνιος από χωριό που βρίσκεται σε μια περιοχή της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, την οποία το Ισραήλ θεωρεί τμήμα της Ιερουσαλήμ. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης, ωστόσο, την επίθεση χαιρέτισαν ισλαμιστές της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας ως "μια φυσική αντίδραση στα εγκλήματα της (ισραηλινής) κατοχής".

    Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό των αρχών, τουλάχιστον 16 άνθρωποι τραυματίσθηκαν από την επίθεση αυτή και η κατάσταση του ενός είναι σοβαρή.

    "Ο οδηγός του εκσκαφέα οδήγησε το όχημα έξω από ένα εργοτάξιο και έπεσε πάνω σε δύο αυτοκίνητα", δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας. "Ένας πολίτης που είδε αυτό που συνέβαινε, τον πυροβόλησε. Ο εκσκαφέας συνέχισε την πορεία του. Μια περίπολος της αστυνομίας των συνόρων συνέχισε να πυροβολεί και ο τρομοκράτης σκοτώθηκε", δήλωσε ο εκπρόσωπος.

    Η επίθεση πραγματοποιήθηκε στο δρόμο όπου βρίσκεται το ξενοδοχείο στο οποίο θα καταλύσει ο υποψήφιος των Δημοκρατικών στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, Μπαράκ Ομπάμα κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ που είναι προγραμματισμένη για αύριο, Τετάρτη. Ο Ομπάμα καταδίκασε από το Αμάν της Ιορδανίας την επίθεση στην Ιερουσαλήμ και δήλωσε ότι πάντα θα υποστηρίζει το Ισραήλ "στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και στην αναζήτηση της μόνιμης ειρήνης και της ασφάλειας".

    Σε παρόμοια επίθεση που είχε πραγματοποιηθεί πριν από τρεις εβδομάδες, στις 2 Ιουλίου, στην Ιερουσαλήμ είχαν σκοτωθεί τρεις Ισραηλινοί. Κατά την επίθεση αυτή, ο παλαιστίνιος οδηγός του εκσκαφέα είχε πυροβοληθεί και σκοτωθεί από ένα στρατιώτη που βρισκόταν εκτός υπηρεσίας και από αστυνομικούς.

    Συνάντηση Πέρες - Αμπάς

    Η συνάντηση Πέρες - Αμπάς, η οποία διήρκεσε περίπου 20 λεπτά, πραγματοποιήθηκε παρουσία του Σαέμπ Ερεκάτ, ενός από τους κύριους Παλαιστίνιους διαπραγματευτές. Κατά το παρελθόν, ο Αμπάς και οι συνεργάτες του είχαν γίνει δεκτοί στην προεδρία της ισραηλινής κυβέρνησης ή στην κατοικία του πρωθυπουργού στην Ιερουσαλήμ.

    Πριν από τη συνάντηση, ο Ερεκάτ δήλωσε πως ο Αμπάς θα ζητήσει από τον Πέρες να βοηθήσει να σταματήσει "η επέκταση των οικισμών που υπονομεύει τις ειρηνευτικές συνομιλίες".

    Μετά τη συνάντηση ο Πέρες δήλωσε στους δημοσιογράφους: "Συζητήσαμε τις ειρηνευτικές προσπάθειες. Ελπίζουμε να φτάσουμε σε μια αληθινή ειρήνη βασισμένη στην αμοιβαία κατανόηση, τον πολιτισμό και την οικονομική ανάπτυξη, μια ειρήνη που θα επιτρέψει στους δύο λαούς να συνυπάρξουν ειρηνικά σε δύο κράτη".

    Ερωτηθείς από το ισραηλινό κρατικό ραδιόφωνο πριν απ αυτή τη συνάντηση, η οποία χαρακτηρίστηκε ιστορική από τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ο Παλαιστίνιος βουλευτής Ζιάντ Αμπού Ζιάντ μείωσε τη σημασία της: "Οι Ισραηλινοί μας επιφυλάσσουν τιμές και αγκαλιές χωρίς αξία, που δεν αλλάζουν τίποτε από την πραγματικότητα. Θέλουμε πρόοδο στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Οι ταλαιπωρίες, οι οδικοί έλεγχοι και ο εποικισμός συνεχίζονται", υπογράμμισε.

    [08] Κοινωνία

    Αντιδρούν στην κατάργησή του

    22/7/2008 15:24:00 (Τελευταία ενημέρωση: 22/7/2008 16:46:59)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Την απόσυρση του νομοσχεδίου για την κατάργηση του αυτοδιοίκητου των δικαστηρίων, το οποίο ψηφίζεται την Τετάρτη στη Βουλή, ζητούν δικαστικοί και δικηγόροι. Σε συνέντευξη που παρεχώρησαν ζήτησαν την άμεση έναρξη διαλόγου, παραδέχτηκαν ότι το σύστημα έχει δυσλειτουργίες οι οποίες, όπως υποστηρίζουν μπορούν να αντιμετωπιστούν με βελτιωτικές νομοθετικές παρεμβάσεις.

    Στη συνέντευξη παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Παξινός, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Δ. Μαζαράκης, ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας Σωτήρης Μπάγιας, ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας Κ. Κουσούλης, ο πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών Γ. Φαλτσέτος, η γενική γραμματέας της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου Γεωργία Μαραγκού.

    Ο κ. Παξινός εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεση στην τροπολογία του Υπουργείου Δικαιοσύνης και διαμαρτυρήθηκε για την παντελή έλλειψη διαλόγου πριν απ' την κατάθεσή της στη Βουλή.

    Ο κ. Μαζαράκης ανέφερε ότι όλοι οι δικαστές πληγώθηκαν από τις εκφράσεις του υπουργού Δικαιοσύνης ότι το σημερινό καθεστώς διοίκησης των δικαστηρίων εξυπηρετεί πελατειακές σχέσεις.

    Ο κ. Μπάγιας κάλεσε τους βουλευτές όλων των κομμάτων να δουν το θέμα της τροπολογίας με υπευθυνότητα και πρόσθεσε ότι η Δικαιοσύνη στη χώρα μας έχει ανάγκη από όραμα, προοπτική και δημιουργία και όχι από κατάργηση θεσμών.

    Ο κ. Φαλτσέτος ανέφερε ότι η κατάργηση του αυτοδιοίκητου προσβάλλει τη λειτουργική ανεξαρτησία των δικαστών.

    Ο κ. Κουσούλης ανέφερε ότι με την ψήφιση της τροπολογίας θα υπάρχει οπισθοδρόμηση στο αυτοδιοίκητο των δικαστηρίων.

    Η κ. Μαραγκού ανέφερε ότι με την τροπολογία γίνεται παρέμβαση στην εσωτερική λειτουργία και άρα ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας.

    [09] Πολιτική

    Ανοίγει ο δρόμος για επιστροφή Κουκοδήμου στη ΝΔ

    Στο αρχείο η υπόθεση Κουκοδήμου

    22/7/2008 15:18:00 (Τελευταία ενημέρωση: 22/7/2008 16:47:16)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Στο αρχείο ζητά να τεθεί η έρευνα που διενήργησε για την υπόθεση των καταγγελιών Τριανταφυλλόπουλου για τον πρώην συνέταιρό του, η εισαγγελέας Πρωτοδικών Μαρία Γκανέ. Η εισαγγελέας κρίνει ότι από την έρευνα που διενήργησε δεν προέκυψε η διάπραξη αξιόποινης πράξης και έτσι ζητά να αρχειοθετηθεί η υπόθεση και ως προς το σκέλος των καταγγελιών του δημοσιογράφου και όσον αφορά αξιόποινες πράξεις των αρμοδίων υπαλλήλων της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων. Υπενθυμίζεται ότι ο Μ. Τριανταφυλλόπουλος είχε υποστηρίξει ότι ο βουλευτής Κώστας Κουκοδήμος είχε μεσολαβήσει στην ΥΠΕΕ προκειμένου να διευθετηθεί ευνοϊκά οικονομική εκκρεμότητα που είχε ο πρώην συνεταίρος του.

    Σε δηλώσεις του στη ΝΕΤ 105,8 ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, Γιάννης Τραγάκης προανήγγειλε την επιστροφή στο κόμμα του Κώστα Κουκοδήμου. "Μετά την εκούσια ανεξαρτητοποίησή του, ο κ. Κουκοδήμος επέδειξε μια συνεπή στάση. Έχω την αίσθηση ότι όταν έρθει ο καιρός κι όταν έρθει η ώρα, θα ενταχθεί στις δυνάμεις πάλι της κοινοβουλευτικής ομάδας" δήλωσε ο κ. Τραγάκης.

    [10] Πολιτική

    Και η Siemens στο επίκεντρο

    Στη Βουλή η συζήτηση για το μαύρο χρήμα

    22/7/2008 14:48:00 (Τελευταία ενημέρωση: 22/7/2008 18:19:05)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Θέμα συνταγματικότητας του νομοσχεδίου για το μαύρο πολιτικό χρήμα, η συζήτηση του οποίου άρχισε το μεσημέρι στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή, έθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να είναι Πρόεδρος της νέας Επιτροπής για το μαύρο χρήμα, εν ενεργεία δικαστικός.

    Ακόμη ζήτησε εξηγήσεις γιατί το νομοσχέδιο δεν φέρει την υπογραφή του υπ. Εσωτερικών, αν και άπτεται θεμάτων Δημόσιας Διοίκησης, ενώ κατήγγειλε ότι με την κατάργηση της ανεξάρτητης Αρχής η Κυβέρνηση επιδεικνύει τεράστια σπουδή και πανικό και διακόπτει τις έρευνες για την υπόθεση της Siemens που θα αναδείκνυε ευθύνες υπουργών. Ο κ. Παπουτσής υποστήριξε ότι ναι μεν η συσταθείσα Επιτροπή θα συνεχίσει την έρευνα, αλλά η σύσταση της θα γίνει μετά από δυο μήνες κι εν τω μεταξύ, όπως είπε, ενδέχεται να προκηρυχτούν εκλογές και να παραγραφούν τα αδικήματα.

    Ο υπ. Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης τόνισε ότι το κράτος έχει συνέχεια, τίποτα δεν διακόπτεται και οι έρευνες θα συνεχιστούν. Επιπλέον, ανέφερε ότι το Σύνταγμα επιτρέπει σε εν ενεργεία δικαστικούς κατ εξαίρεση να γίνονται μέλη της Ακαδημίας Αθηνών για να μετέχουν σε Επιτροπές.

    Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Αχιλλέας Κανταρτζής υποστήριξε ότι η Κυβέρνηση φέρνει ένα νομοσχέδιο με το πρόσχημα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας που στην ουσία θα στραφεί κατά του λαϊκού κινήματος.

    "Στόχος είναι να πάμε από μια ανεξάρτητη Αρχή σε μια εποπτεύουσα Αρχή, ευάλωτη στις επιλογές και στις κυβερνητικές πιέσεις", συμπλήρωσε.

    Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιάννης Δραγασάκης ανέφερε ότι το ν/σ δημιουργεί ανησυχίες και ερωτηματικά και χαρακτήρισε βεβιασμένη κίνηση της Κυβέρνησης στις πιέσεις που δέχεται.

    Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης έκανε λόγο για "πολλές περίεργες συμπτώσεις". Όπως ανέφερε, "το νομοσχέδιο έρχεται ενώ ο κ Ζορμπάς είχε προχωρήσει τις έρευνες και είχε ζητήσει το άνοιγμα 17 λογαριασμών που έχουν σχέση με τα ομόλογα και τη Siemens

    "Το ν/σ συμβάλει στην εμπέδωση της διαφάνειας στο δημόσιο βίο ενώ διευρύνονται οι αρμοδιότητες για τον έλεγχο της χρηματοδότησης τρομοκρατίας", υπογράμμισε ο υφυπουργός Οικονομίας Αντώνης Μπέζας, ενώ αντικρούοντας τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης για "αποπομπή Ζορμπά" τόνισε: "Το θέμα είναι θεσμικό και όχι προσωπικό. Απόφαση και εντολή της ΕΕ είναι να είναι ανώτατος δικαστικός που θα προσθέσει κύρος στην Επιτροπή και θα ενισχυθούν οι σχέσεις της με την δικαιοσύνη".

    Όσον αφορά στο αίτημα σύσσωμης της αντιπολίτευσης να κληθεί στην Επιτροπή, προκειμένου να διατυπώσει γνώμη για το νομοσχέδιο, ο Πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής Γιώργος Ζορμπάς, δεν υπήρξε καμία αντίρρηση από την Κυβέρνηση και ο κ. Ζορμπάς θα προσέλθει αύριο, Τετάρτη, το πρωί στη Βουλή.

    Επιστολή βουλευτών για Siemens

    Η υπόθεση της Siemens συνδέεται με το πρόβλημα της πολιτικής διαφθοράς και την έλλειψη διαφάνειας στη λειτουργία πολιτικών, υπηρεσιακών και κρατικών λειτουργών, τονίζουν σε επιστολή τους προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Bουλής βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΛΑΟΣ.

    Με την επιστολή τους αυτή, οι Απόστολος Κακλαμάνης, Ευάγγελος Βενιζέλος, Φίλιππος Πετσάλνικος, Λιάνα Κανέλλη, Φώτης Κουβέλης και Αθανάσιος Πλεύρης ζητούν να κληθούν στην Επιτροπή θεσμών ο πρώην ΓΓ της Siemens-Ελλάς Μιχ. Χριστοφοράκος, ο νυν Γεν. Διευθυντής της, Ρούντολφ Φίσερ και ο Διευθύνων Σύμβουλος, Ελευθέριος Ελευθεράκης. Ο ΛΑΟΣ ζητεί επιπρόσθετα, την κλήση άλλων έξι στελεχών της Siemens.

    [11] Πολιτική

    Συνάντηση Τσίπρα με εργαζομένους Siemens

    22/7/2008 14:37:00 (Τελευταία ενημέρωση: 22/7/2008 16:32:26)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Επίθεση στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι επιχειρεί να χειραγωγήσει τη δικαιοσύνη σε ότι αφορά την υπόθεση της Siemens, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ μετά την συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των εργαζομένων στην εταιρεία. Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της καθώς επίσης και να στηρίξει τους 6.000 εργαζομένους της Siemens εμποδίζοντας το κλείσιμο των εργοστασίων που σχεδιάζει η εταιρεία. Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των εργαζομένων τόνισαν ότι δεν θα πρέπει να πληρώσουν το όποιο τίμημα και κάλεσαν τον πολιτικό κόσμο να προστατεύσει τις χιλιάδες θέσεις εργασίας της Siemens στην Ελλάδα.

    Εξέφρασε τη συμπαράστασή του

    Με το διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου των εργαζομένων της Siemens συναντήθηκε το πρωί, ο Αλέξης Τσίπρας.

    Ο πρόεδρος του Συνασπισμού εξέφρασε τη συμπαράσταση του στους εργαζόμενους και ζήτησε να βγει στο φως όλη η αλήθεια.

    "Η Siemens δεν είναι το ίδιο γενναιόδωρη απέναντι στους εργαζόμενους της όσο γενναιόδωρη φάνηκε τουλάχιστον απέναντι στην εξουσία και τα πολιτικά της στελέχη", τόνισε ο κ. Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι σήμερα εκατοντάδες εργαζόμενοι που δουλεύουν εδώ και δεκαετίες στη Siemens κινδυνεύουν άμεσα με απόλυση αν η μητρική εταιρία αποφασίσει να αλλάξει κατεύθυνση και μειώσει τις παραγωγικές της δραστηριότητες στη χώρα μας.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και την κατηγόρησε ότι δεν ασχολείται με τους εργαζόμενους, αλλά με το να χειραγωγεί τη δικαιοσύνη.

    Απαντώντας σε ερώτηση για την οικονομική πολιτική ο κ. Τσίπρας είπε, ότι ο κ. Αλογοσκούφης αδυνατεί να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα της οικονομίας και πρόσθεσε ότι η κοινωνία βρίσκεται σε κρίση, αλλά παρόλα αυτά η κυβέρνηση επιμένει στις ίδιες αποτυχημένες και δοκιμασμένες συνταγές.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ προέβλεψε ότι η κοινωνική κρίση θα μετατραπεί αργά ή γρήγορα σε έκρηξη.

    [12] Πολιτισμός

    Με δύο ταινίες

    Ο Εξάντας στη Νέα Υόρκη!

    22/7/2008 14:33:00

    Δύο ταινίες του Γιώργου Αυγερόπουλου και των συνεργατών του, "Οι Μούσες της Χουτσιτάν" και "Τα Παιδιά ενός Βιασμού" συμπεριλαμβάνονται στην επίσημη επιλογή του 9ου Διεθνούς Φεστιβάλ Λατινοαμερικάνικου Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης (9th New York International Latino Film Festival) που ανοίγει τις πύλες του σήμερα Τρίτη 22 Ιουλίου μέχρι και την Κυριακή 27 Ιουλίου.

    Στο φεστιβάλ, που θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα του είδους του παγκοσμίως, επιλέχθηκαν να συμμετάσχουν τελικά, 132 ταινίες δημιουργών από όλο τον κόσμο. Ντοκιμαντέρ και fiction, μικρής ή μεγάλης διάρκειας, περιγράφουν ανάγλυφα την καθημερινότητα, τα προβλήματα, τις χαρές και τις αγωνίες που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια άνθρωποι στη Λατινοαμερικάνικη Ήπειρο.

    Ο Εξάντας υπέβαλε στο φεστιβάλ δύο ταινίες του, παραγωγής 2007 - 2008, οι οποίες προβλήθηκαν από τη Δημόσια Τηλεόραση (ΝΕΤ). Η κριτική επιτροπή αποφάσισε να εγκρίνει και τις δύο και να τις εντάξει στο επίσημο πρόγραμμα.

    "Οι Μούσες της Χουτσιτάν" (Muxes of Juchitan) θα προβληθούν την Τετάρτη 23/7 στις 8.30 μμ στην αίθουσα Helen Mills και την Παρασκευή 25/7 στις 3.00 μμ στην αίθουσα του Directors Guild Theater.

    "Τα Παιδιά ενός Βιασμού" (Children of a Rape) θα προβληθούν την Πέμπτη 24 Ιουλίου στην αίθουσα Imaginasian Theatre στις 10:40 μμ και την Παρασκευή 25/7 στις 6.00 μμ στην αίθουσα Helen Mills.

    [13] Ιράκ

    Συνάντηση με αντιπάλους της Αλ-Κάιντα

    Περιοδεία Ομπάμα στο Ιράκ

    22/7/2008 12:04:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

    Ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος για τις προεδρία των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα επισκέφθηκε σήμερα τη σουνιτική επαρχία Αλ-Ανμπάρ στο δυτικό Ιράκ, όπου συναντήθηκε με τους ηγέτες των ομάδων που μάχονται το ιρακινό δίκτυο της Αλ-Κάιντα.

    Σύμφωνα με τον Τζαμάλ αλ-Μασχαντίνι, εκπρόσωπο του συμβουλίου της επαρχίας Αλ-Ανμπάρ, ο Ομπάμα έφθασε σήμερα στη Ραμάντι, πρωτεύουσα της επαρχίας αυτής, όπου συναντήθηκε με τον κυβερνήτη Μααμούν Σάμι Ρασίντ και πολλούς αρχηγούς των ομάδων αυτοάμυνας που μάχονται την Αλ-Κάιντα.

    Ο Ομπάμα συναντήθηκε μεταξύ άλλων με τον σεΐχη Αχμεντ Αμπού Ρίσα, ηγέτη μίας εκ των ομάδων που μάχονται την Αλ-Κάιντα, του "συμβουλίου αφύπνισης", έναν πρώην αντάρτη που έχουν επιστρατεύσει οι ΗΠΑ στο αγώνα κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης.

    Το "συμβούλιο αφύπνισης " ιδρύθηκε από τον αδελφό του, σεΐχη Αμπντέλ Σατάρ Αμπού Ρίσα, ο οποίος σκοτώθηκε σε επίθεση αυτοκτονίας κοντά στην κατοικία του στη Ραμάντι, τον Σεπτέμβριο του 2007, λίγες ημέρες μετά τη συνάντησή του με τον αμερικανό πρόεδρο Τζωρτζ Μπους.

    [14] Κοινωνία

    Έργο προσφοράς στους ακρίτες μας

    Η κοινωνική προσφορά του Π.Ν.

    22/7/2008 11:23:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Το Πολεμικό Ναυτικό άρρηκτα δεμένο με τους κατοίκους των νησιών του Αιγαίου, έχει ενεργή παρουσία όλον το χρόνο προσφέροντας έργο στους ακρίτες μας, πέραν των στενά υπηρεσιακών του καθηκόντων. Στο πλαίσιο αυτό, διαθέτει Πολεμικά Πλοία προκειμένου να μεταφέρουν ομάδες ιατρών για εκτέλεση προληπτικής ιατρικής σε δυσπρόσιτα νησιά και νησίδες.

    Παράλληλα, πλοία του Πολεμικού Ναυτικού που επιχειρούν στο Αιγαίο, βρίσκονται ανά πάσα στιγμή σε ετοιμότητα για να αναλάβουν αποστολές έρευνας και διάσωσης ή να μεταφέρουν ασθενείς από νησιά σε εξειδικευμένα κεντρικά νοσοκομεία, όταν οι καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν τη μεταφορά τους με άλλα μέσα, ενώ οι ιατροί των Πολεμικών Πλοίων παρέχουν υπηρεσίες στα ιατρεία των περιοχών όπου τα Πλοία καταπλέουν.

    Από τον Ιανουάριο του 2008, οπότε και άρχισε το πρόγραμμα της προληπτικής ιατρικής για το τρέχον έτος, έως και τον Ιούνιο του 2008, το Πολεμικό Ναυτικό έχει οργανώσει επτά αποστολές, κι έχει διαθέσει πέντε Πολεμικά Πλοία για να μεταφέρουν τις ομάδες των ιατρών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα. Έως και τις 30 Ιουνίου είχαν εξετασθεί 292 κάτοικοι των ακριτικών νησιών μας.

    Για την εφαρμογή του προγράμματος στα Πλοία του Πολεμικού Ναυτικού επιβαίνει τετραμελής ομάδα ιατρών, διαφόρων ειδικοτήτων, οι οποίοι περιοδικά εναλλάσσονται, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα ειδικοτήτων. Για το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου 2008 οι ιατρικές ομάδες περιλάμβαναν ειδικότητες παθολόγου, ακτινολόγου, οφθαλμιάτρου, ορθοπεδικού, νευρολόγου, χειρούργου, γυναικολόγου, πνευμονολόγου, οδοντιάτρου, μικροβιολόγου, αγγειοχειρούργου, αλλεργιολόγου και πλαστικού χειρούργου.

    Επιπροσθέτως, και στο πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς του Πολεμικού Ναυτικού έχουν διατεθεί κατά περίπτωση δύο πολεμικά πλοία για τη μεταφορά ιατρικών ομάδων σωματείων κοινωνικής αρωγής σε νήσους των Δωδεκανήσων και του ανατολικού Αιγαίου.

    Επίσης, μεγάλος είναι ο αριθμός, για το 1ο εξάμηνο του 2008, των κατοίκων που εξετάσθηκαν σε κάθε νησί, των ειδικοτήτων των Ιατρών ανά αποστολή, της μεταφοράς ιατρικών ομάδων σωματείων κοινωνικής αρωγής, της μεταφοράς ασθενών και υγειονομικών υλικών, καθώς και της παροχής βοήθειας σε κινδυνεύοντα σκάφη.

    [15] Κοινωνία

    Τίμησαν τους ηρωικούς πυροσβέστες

    Μνημόσυνο τριών πυροσβεστών

    22/7/2008 10:50:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Μνημόσυνο με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από τον τραγικό χαμό, στη θέση Πάτημα στον Καρέα, τριών πυροσβεστών και ενός εθελοντή, έγινε το πρωί.

    Το μνημόσυνο τελέσθηκε παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών, του Πυροσβεστικού Σώματος, εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εθελοντικών Οργανώσεων.

    Στο σημείο όπου έχασαν την ζωή τους οι τρείς πυροσβέστες έχει στηθεί μνημείο.

    Η πυρκαγιά στην περιοχή του Καρέα ξέσπασε λίγο μετά το μεσημέρι, στις 22 Ιουλίου του 1998, από τους πρόποδες του Υμηττού, κοντά στην εκκλησία Αγία Μαύρα Ηλιούπολης.

    Συνήθως, όποτε εκδηλώνεται εκεί φωτιά, αυτή αρχίζει -σχεδόν πάντα- από το ίδιο σημείο, κοντά στη συνοικία "αστυνομικά" της Ηλιούπολης.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 22 July 2008 - 16:50:16 UTC