Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-06-13

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέος γύρος επαφών
  • [02] Στην Αθήνα η Σύνοδος Κορυφής της Ν. Α. Ευρώπης
  • [03] Συμμαχία Yahoo! - Google
  • [04] Αυστραλία: Διακόπηκε η δίκη λόγω... πλήξης ενόρκων!
  • [05] ΗΠΑ: Βελτιώθηκε η εικόνα στο εξωτερικό λόγω Ομπάμα
  • [06] Έκτακτα μέτρα για την έξοδο
  • [07] Ιστορική συμφωνία Κίνας-Ταϊβάν
  • [08] Έκλεψαν έργα του Πικάσο
  • [09] Μπαράζ επιθέσεων με γκαζάκια

    [01] Πολιτική

    Νέος γύρος επαφών

    13/6/2008 8:55:00

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών έχει μικρύνει, δεν έχει όμως γεφυρωθεί, δήλωσε ο μεσολαβητής του ΟΗΕ για την ονομασία των Σκοπίων Μάθιου Νίμιτς, μετά τη συνάντηση που είχε επί 2,5 ώρες την Πέμπτη στη Νέα Υόρκη, με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας Αδαμάντιο Βασιλάκη και των Σκοπίων Νίκολα Ντιμιτρόφ.

    Ο Μάθιου Νίμιτς δήλωσε ότι η διαπραγμάτευση δεν έχει ημερομηνία λήξης, επισήμανε πως Αθήνα και Σκόπια, επιθυμούν λύση το συντομότερο δυνατόν, αλλά τόνισε ότι δεν υπήρξαν νέες ιδέες στο τραπέζι και οι περισσότερες σκέψεις έχουν ήδη συζητηθεί.

    Τέλος, σε ερώτηση της ΝΕΤ 105,8 αν υπάρχει χρονοδιάγραμμα και συγκεκριμένα αν ασκούνται πιέσεις από την πλευρά του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απάντησε ότι δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα ή προθεσμίες. Ο κ. Νίμιτς σημείωσε ότι γνωρίζει πως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιθυμεί διακαώς την επίτευξη λύσης, δεν έχει όμως ο ίδιος την αίσθηση ότι ασκούνται πιέσεις από την Ουάσιγκτον

    Ο κ. Νίμιτς αναμένεται να πραγματοποιήσει νέα επίσκεψη σε Αθήνα και Σκόπια στα τέλη Ιουνίου.

    [02] Πολιτική

    Υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

    Στην Αθήνα η Σύνοδος Κορυφής της Ν. Α. Ευρώπης

    13/6/2008 8:48:00 (Τελευταία ενημέρωση: 13/6/2008 11:05:29)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Υπό την προεδρία του Κάρολου Παπούλια, πραγματοποιείται σήμερα στην Αθήνα, η Σύνοδος Κορυφής Αρχηγών Κρατών της Ν.Α. Ευρώπης. H Σύνοδος, υπό την αιγίδα της ΟΥΝΕΣΚΟ και του Συμβουλίου της Ευρώπης έχει στόχο την ενδυνάμωση της συνεργασίας και του διαλόγου, εστιάζοντας στο ρόλο που έπαιξε το υδάτινο στοιχείο στη διαμόρφωση και διάδοση του πολιτισμού στην περιοχή. "Η συνάντηση στέλνει ένα μήνυμα ειρηνικής συμβίωσης και συνεργασίας σ όλα τα επίπεδα", τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών, ενώ ο υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης στο χαιρετισμό του σκιαγράφησε ένα πιλοτικό πρόγραμμα συνεργασίας για την ανάδειξη της πολιτισμικής κληρονομιάς και την ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού.

    [03] Τεχνολογία

    Συμμαχία Yahoo! - Google

    13/6/2008 10:27:00

    Χωρίς να έχουν καταλήξει σε συμφωνία σταμάτησαν τις διαπραγματεύσεις η εταιρεία Yahoo! και η εταιρεία λογισμικού Microsoft, ενώ, όπως έγινε γνωστό, η πρώτη θα συμμαχήσει με την αντίπαλή της Google στον τομέα της διαφήμισης, υποστηρίζει στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα Wall Street Journal.

    Οι πληροφορίες περί διακοπής των διαπραγματεύσεων οδήγησαν στην κάθετη πτώση της μετοχής της Yahoo! κατά 11,05% (στα 23,26 δολάρια) στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Microsoft απέσυρε οριστικά την προσφορά της για εξαγορά της Yahoo! έναντι 33 δολαρίων ανά μετοχή, όπως είχε προτείνει τον Απρίλιο. Η Yahoo! είχε πάντως απορρίψει την προσφορά αυτή.

    [04] Κόσμος

    Έλυναν Sudoku αντί να κρατούν σημείωσεις

    Αυστραλία: Διακόπηκε η δίκη λόγω... πλήξης ενόρκων!

    13/6/2008 10:22:00

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Ιδιαίτερα ενοχλημένος είναι ο ομογενής υπουργός Δικαιοσύνης της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία, Γιάννης Χατζηστέργος, με την τακτική κάποιων ενόρκων που έλυναν Sudoku κατά την διάρκεια δίκης. Το αποτέλεσμα ήταν να διακοπεί η δίκη δύο εμπόρων ναρκωτικών στο Σίδνεϊ, μετά από μια ακροαματική διαδικασία όπου κατέθεσαν περισσότεροι από εκατό μάρτυρες, διήρκησε πάνω από τρεις μήνες και κόστισε στους Αυστραλούς φορολογουμένους περίπου 947.000 δολάρια. Η δίκη διακόπηκε όταν ο δικαστής παρατήρησε ότι ορισμένοι από τους ενόρκους κρατούσαν σημειώσεις κάθετα αντί οριζόντια. Τότε ένας ένορκος ομολόγησε πως ο ίδιος και άλλοι τέσσερις την ώρα των καταθέσεων των μαρτύρων "σκότωναν" την ώρα τους μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου λύνοντας Sudoku. Οι συγκεκριμένοι ένορκοι αναγκάστηκαν να ομολογήσουν ότι όντως στη διάρκεια της δίκης έλυναν Sudoku αντί να κρατούν σημειώσεις, όπως όφειλαν. Η δίκη θα επαναληφθεί σε μερικές εβδομάδες αφού προηγουμένως επιλεγούν νέοι ένορκοι, οι οποίοι ενδεχομένως θα ...πλήττουν λιγότερο. Ο κ. Χατζηστέργος ανέθεσε σε ειδική επιτροπή τη αντιμετώπιση του όλου θέματος και την πλήξη των ενόρκων.

    [05] Κόσμος

    Σύμφωνα με δημοσκόπηση σε 24 κράτη

    ΗΠΑ: Βελτιώθηκε η εικόνα στο εξωτερικό λόγω Ομπάμα

    13/6/2008 9:58:00

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Ελπίδες γεννά στο εξωτερικό και βελτιώνει την εικόνα των ΗΠΑ σ όλο τον κόσμο η υποψηφιότητα του Μπαράκ Ομπάμα για την προεδρία, σύμφωνα με μια έρευνα που διενεργήθηκε σε 24 κράτη και δόθηκε χτες στη δημοσιότητα. "Πιστεύω ότι η βελτίωση αυτή αντικατοπτρίζει την ελπίδα για αλλαγή στο Λευκό Οίκο", ανέφερε ο Άντριου Κόχατ, πρόεδρος του Αμερικανικού Κέντρου Ερευνών Pew παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της δημοσκόπηση η οποία διενεργήθηκε στο διάστημα από τις 17 Μαρτίου έως τις 21 Απριλίου. "Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι ο επόμενος Πρόεδρος θα φέρει μια θετική αλλαγή όσον αφορά την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ", πρόσθεσε. Η Γαλλία (68%), η Ισπανία (67%), η Νιγηρία (67%), η Γερμανία (64%) και η Ινδία (59%) είναι οι χώρες που πιστεύουν περισσότερο στην αλλαγή. Η έρευνα αποκαλύπτει επίσης ότι ο γερουσιαστής από το Ιλινόις χαίρει εκτίμησης στο εξωτερικό. Εκτός από τους Ιορδανούς, όλοι οι υπόλοιποι δήλωσαν ότι εμπιστεύονται περισσότερο τον Μπαράκ Ομπάμα παρά τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό του, Τζον Μακέιν. Θετική άποψη για τον Ομπάμα έχει το 84% των Γάλλων, το 72% των Ισπανών και το 58% των Βραζιλιάνων.

    Συνολικά η εικόνα των ΗΠΑ εμφανίζεται βελτιωμένη: στη Γαλλία κατά τρεις μονάδες (από 39% στο 42%) στη Βρετανία κατά δύο μονάδες (από 51% στο 53%) στην Πολωνία κατά 7 μονάδες (φτάνοντας στο 68%), στην Αργεντινή κατά 6 μονάδες (22%), στη Ρωσία κατά 5 μονάδες (46%) και στη Νότια Κορέα κατά 12 μονάδες (70%). Αντιθέτως, η δημοτικότητα των ΗΠΑ μειώθηκε κατά 9 μονάδες στο Μεξικό, πέφτοντας στο 47%, πιθανόν λόγω της κατασκευής του τείχους στα σύνορα των δύο χωρών.

    Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε σε δείγμα 24.000 ατόμων και το περιθώριο λάθους κυμαίνεται από 2 έως 4 μονάδες.

    [06] Κοινωνία

    Έκτακτα μέτρα για την έξοδο

    13/6/2008 9:54:00

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Με καλές καιρικές συνθήκες θα εγκαταλείψουν οι πολίτες τα αστικά κέντρα για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.

    Η Τροχαία παίρνει αυξημένα μέτρα. Μεταξύ αυτών, η απαγόρευση από το απόγευμα της κυκλοφορίας στις εθνικές οδούς φορτηγών ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου.

    Αυξημένη αναμένεται να είναι η κίνηση και από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας.

    Ρυθμίσεις της Τροχαίας

    Τα φορτηγά αυτοκίνητα δεν επιτρέπεται να κινηθούν την Παρασκευή 13 Ιουνίου στο ρεύμα εξόδου και τη Δευτέρα 16 Ιουνίου στο ρεύμα εισόδου, απο τις 16.00 έως τις 23.00, στις περιοχές:

    νέα και παλαιά Εθνική Αθηνών-Κορίνθου-Πατρών, από τα διόδια της Ελευσίνας μέχρι τα Διόδια του Ρίου, νέα εθνική Αθηνών-Θεσσαλονίκης, από το Κρυονέρι μέχρι τη διασταύρωση του Μπράλλου, από τον κόμβο Λαμίας μέχρι τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας και από τη Λάρισα μέχρι τη διάβαση Σκοτίνας, εθνική Θεσσαλονίκης-Καβάλας, από τη διασταύρωση Μοδίου μέχρι τη γέφυρα Στρυμόνα, εθνική Θεσσαλονίκης-Ν. Μουδανιών από την αερογέφυρα Θέρμης μέχρι το 34ο χλμ., εθνική Σχηματαρίου-Χαλκίδας, από τη διασταύρωσή της με την εθνική Αθηνών-Θεσσαλονίκης μέχρι την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας.

    Τα μέτρα δεν θα ισχύσουν την Κυριακή 15 Ιουνίου.

    Εξαιρούνται της απαγόρευσης κυκλοφορίας:

    τα οχήματα Οδικής Βοήθειας, τα φορτηγά των ΕΛ.ΤΑ, των εταιρειών διανομής Τύπου, τα φορτηγά που μεταφέρουν ζώντα ζώα, τρόφιμα και νερό (ιδιαιτέρως όταν πρόκειται να αντιμετωπίσουν δασικές πυρκαγιές).

    [07] Κόσμος

    Για τακτική αεροπορική σύνδεση

    Ιστορική συμφωνία Κίνας-Ταϊβάν

    13/6/2008 9:40:00

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Η Κίνα και η Ταϊβάν αναμένεται να υπογράψουν σήμερα μία ιστορικής σημασίας συμφωνία, για την έναρξη τακτικών πτήσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές, καθώς η πολιτική παραμερίζει προς όφελος των πρακτικών λύσεων. Παρόλο που θα είναι περιορισμένη σε πτήσεις τσάρτερ που θα εκτελούνται το Σαββατοκύριακο, η αεροπορική σύνδεση ανάμεσα στην Κίνα και την Ταϊβάν είναι ιστορικό γεγονός, αφού από το 1949 δεν υπήρχε τακτική σύνδεση πέραν των περιόδων των διακοπών. Τα Μέσα Ενημέρωσης στην Ταϊβάν μεταδίδουν ότι οι πτήσεις προς την Κίνα θα αρχίσουν στις 4 Ιουλίου και η πρώτη ομάδα Κινέζων επισκεπτών στην Ταϊβάν θα αφιχθεί στις 18 Ιουλίου. Η υπογραφή της συμφωνίας είναι αποτέλεσμα της νέας, περισσότερο φιλικής προς το Πεκίνο, πολιτικής που ασκεί ο Πρόεδρος της Ταϊβάν, Μα Γινγκ ζέου. "Η καλή συγκυρία για την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των στενών είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και θα πρέπει να την προσέξουμε και να την τροφοδοτήσουμε", δήλωσε ο Ουάνγκ Γι, επικεφαλής της κινεζικής Υπηρεσίας Θεμάτων της Ταϊβάν, σε συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής των Ταϊβανέζων διαπραγματευτών στην κινεζική πρωτεύουσα, Π.Κ.Τσιάνγκ.

    [08] Πολιτισμός

    Έκλεψαν έργα του Πικάσο

    13/6/2008 9:34:00

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ένοπλοι ληστές άρπαξαν δύο γκραβούρες του Πάμπλο Πικάσο και δύο έργα Βραζιλιάνων ζωγράφων από την Πινακοθήκη του Σάο Πάολο, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές της χώρας. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγάλη κλοπή σημαντικών έργων τέχνης στη Βραζιλία μέσα σε διάστημα έξι μηνών.

    Οι τρεις ληστές μπήκαν στο μουσείο μέρα-μεσημέρι και απείλησαν τους φρουρούς. Έφυγαν παίρνοντας μαζί τους τα έργα "Ο ζωγράφος και το μοντέλο" (1963) και "Μινώταυρος, πότης και γυναίκες" (1933) του Πικάσο, την γκραβούρα "Ζευγάρι" του Βραζιλιάνου ζωγράφου Λάσαρ Σεγκάλ (1891-1957) και τον πίνακα "Γυναίκες σε παράθυρο" του επίσης Βραζιλιάνου Εμιλιάνο Ντι Καβαλκάντι (1897-1976).

    Όλα τα έργα ανήκουν στο Ίδρυμα Ζοζέ και Παουλίνα Νεμίροφσκι και η συνολική αξία τους φτάνει τα 613.000 δολάρια, ενώ σύμφωνα με την Πινακοθήκη, όλα τα έργα είναι ασφαλισμένα.

    Τον περασμένο Δεκέμβριο είχε κλαπεί από το Μουσείο Τέχνης του Σάο Πάολο άλλο ένα έργο του Πικάσο, μαζί με ένα πίνακα του Βραζιλιάνου ζωγράφου Καντίντο Πορτινάρι. Σε εκείνη την περίπτωση η αστυνομία βρήκε τους πίνακες και συνέλαβε δύο άτομα μερικές εβδομάδες αργότερα.

    [09] Κοινωνία

    Μπαράζ επιθέσεων με γκαζάκια

    13/6/2008 9:20:00

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Στόχοι εμπρηστών έγιναν τη νύχτα τράπεζες, καταστήματα και αντιπροσωπείες αυτοκίνητων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

    Από τις 3.15 έως τις 4.00, εμπρηστικοί μηχανισμοί εξερράγησαν σε αντιπροσωπεία στο Χολαργό, σε δύο επιχειρήσεις στο Κερατσίνι και το Χαλάνδρι, και σε υποκατάστημα της Winbank στην Ν.Κηφισιά.

    Τέσσερις διαδοχικές εκρήξεις αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών με γκαζάκια σημειώθηκαν λίγο μετά τις 4:40 και μέχρι τις 5:10 το πρωί, σε διαφορετικές περιοχές της Θεσσαλονίκης.

    Η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε σε κατάστημα της Vodafone, που βρίσκεται επί των οδών Διαγόρα και Μεγακλέους στην Τούμπα, η δεύτερη σε κατάστημα φαστ φουντ, επί της οδού Αγίας Σοφίας, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, η τρίτη επίσης σε κατάστημα της ίδιας αλυσίδας, στην Επτάλοφο, και η τέταρτη σε υποκατάστημα της τράπεζας Πειραιώς, που βρίσκεται επί της οδού Αντιγονιδών 17, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

    Από τις εκρήξεις προκλήθηκαν μικροζημιές στις γυάλινες προθήκες όλων των καταστημάτων, ενώ η Πυροσβεστική Υπηρεσία επενέβη για την αντιμετώπιση των τεσσάρων περιστατικών.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 13 June 2008 - 12:41:32 UTC