Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-05-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη Μακεδονία ο Καραμανλής
  • [02] Ξέφρενο ράλι του πετρελαίου
  • [03] Χωρίς εκπλήξεις
  • [04] Δημοσιονομική εξυγίανση
  • [05] Κοινωνία της πληροφορίας
  • [06] Φοιτητικό συλλαλητήριο
  • [07] Συνάντηση Παπανδρέου-Τάτσιτς
  • [08] Πορεία συνταξιούχων για την ακρίβεια
  • [09] "Μολόρα"

    [01] Πολιτική

    "Ο άνθρωπος στο επίκεντρο"

    Στη Μακεδονία ο Καραμανλής

    23/5/2008 2:34:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/5/2008 2:54:21 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος το μεσημέρι επισκέφθηκε το νέο Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Στον χαιρετισμό του, ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης στις Ένοπλες Δυνάμεις, τόνισε ότι στο επίκεντρο της μεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση στον τομέα της Υγείας βρίσκεται ο άνθρωπος, ενώ έκανε αναφορά στο μισθολόγιο των στρατιωτικών. Όπως δήλωσε, τα μέσα που διαθέτει το νοσοκομείο συνεχώς βελτιώνονται, ενώ για το παλιό κτίριο του 424 είπε ότι θα αξιοποιηθεί από τις Ένοπλες Δυνάμεις.

    Στη συνέχεια, ο Κώστας Καραμανλής θα επισκεφθεί στη Φλώρινα τον αγροτικό συνεταιρισμό Εθνικού Δρυμού Πρεσπών.

    Αύριο το μεσημέρι θα μιλήσει στις Σέρρες σε διημερίδα για τα 10 χρόνια από το θάνατο του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα μεταβεί στην Πρώτη Σερρών για τα αποκαλυπτήρια ανδριάντα του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας.

    "Ύψιστο κοινωνικό αγαθό η υγεία"

    Κατά την επίσκεψή του στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο, ο κ. Καραμανλής σημείωσε: "Ανταποκρινόμενοι στο χρέος μας έναντι των Ενόπλων Δυνάμεων, προχωρούμε στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που αναλάβαμε απέναντι στους άνδρες και τις γυναίκες που τις στελεχώνουν. Από την 1/1/2008 έχει μπει σε εφαρμογή το νέο μισθολόγιο για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, που, αυτομάτως βέβαια, επιφέρει αυξήσεις και στις συντάξεις των αποστράτων".

    Όπως δήλωσε ο ίδιος, "η υγεία είναι ύψιστο κοινωνικό αγαθό. Η επένδυση της πολιτείας σε νέες πολιτικές και υποδομές υγείας είναι δείκτης κοινωνικής ευαισθησίας και ευθύνης. Στο πλαίσιο αυτό, στον τρέχοντα προϋπολογισμό, οι δαπάνες για την Υγεία είναι αυξημένες κατά 9,4%, ενώ το νέο σύστημα προμηθειών του ΕΣΥ έχει ως στόχο τη θωράκιση της διαφάνειας και την εξοικονόμηση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, σε ετήσια βάση. Ακόμη προχωρά ο εκσυγχρονισμός υφισταμένων δομών υγείας και η κατασκευή νέων νοσοκομείων, εδώ, στη Θεσσαλονίκη, στην Αττική, την Περιφέρεια".

    Με τη μεταρρύθμιση στο χώρο της υγείας, με τη δημιουργία υποδομών -νοσοκομείων, κέντρων υγείας και κέντρων υγείας αστικού τύπου- αποδεικνύουμε στην πράξη ότι στο κέντρο της πολιτικής μας είναι ο άνθρωπος και οι ανάγκες του" κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

    [02] Οικονομία

    Ξέφρενο ράλι του πετρελαίου

    23/5/2008 2:43:00 μμ

    Παγκόσμια ανησυχία εξακολουθεί να προκαλεί το ξέφρενο ράλι του πετρελαίου. Πάνω από τα 132 δολάρια το βαρέλι κινείται σήμερα Παρασκευή, η τιμή του πετρελαίου, μετά από τις σημαντικές ρευστοποιήσεις στις οποίες προχώρησαν χθες το απόγευμα οι επενδυτές και οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την υποχώρηση των τιμών σε ποσοστό μεγαλύτερο του 3% από τα ιστορικά ρεκόρ που σημείωσε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση τόσο η τιμή του αργού τύπου μπρεντ όσο και το αμερικανικό ελαφρό αργό.

    Στο Λονδίνο, το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Ιουλίου του αμερικανικού ελαφρού αργού κέρδιζε, το μεσημέρι, 1,46 δολάρια στο βαρέλι σε σχέση με τη χθεσινή τιμή "κλεισίματος", με την τιμή του να ανέρχεται στα 132,27 δολάρια ενώ, νωρίτερα, είχε ανέλθει έως και στα 132,38 δολάρια. Η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου του αργού τύπου μπρεντ ανερχόταν, το μεσημέρι, στα 132,26 δολάρια, κερδίζοντας 1,75 δολάρια στο βαρέλι σε σχέση με το χθεσινό "κλείσιμο" - νωρίτερα, είχε ανέλθει έως και στα 132,47 δολάρια.

    Χθες, στον απόηχο δημοσιεύματος στη "Γουόλ Στριτ Τζέρναλ", σύμφωνα με το οποίο στη μελέτη την οποία ετοιμάζει η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας, και η οποία θα δοθεί στη δημοσιότητα το Νοέμβριο, θα διατυπώνεται η εκτίμηση ότι το 2030 η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου θα ανέλθει σε 100 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, λόγω ανεπαρκών επενδύσεων, εκτίναξε την τιμή του αργού τύπου μπρεντ και του αμερικανικού ελαφρού αργού σε νέα ιστορικά υψηλά, στα 135,14 δολάρια και 135,09 δολάρια, αντιστοίχως.

    Το αρνητικό κλίμα επιδεινώθηκε από τα σχόλια του γγ του ΟΠΕΚ Αμπντάλα αλ Μπάντρι ο οποίος, συνεπής στην επίσημη στάση του διεθνούς οργανισμού, επανέλαβε ότι το καρτέλ δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να φέρει σε χαμηλότερα επίπεδα τις τιμές σε μια "τρελή" αγορά, θεωρώντας "υπεύθυνους" για την εξέλιξη εξωγενείς παράγοντες, όπως γεωπολιτικές εντάσεις, κερδοσκοπικές κινήσεις και το εξασθενημένο δολάριο.

    Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Χένρι Πόλσον επέμεινε, χθες, ότι το πρόβλημα είναι "ζήτημα προσφοράς και ζήτησης. Η ζήτηση έχει αυξηθεί αλλά η προσφορά παραμένει περιορισμένη. Η επίδραση των κερδοσκόπων και των επενδυτών της μίας ημέρας είναι πολύ μικρή στην εκτίναξη των τιμών".

    Την άποψη του ΟΠΕΚ συμμερίζεται, ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος της Royal Dutch Shell Τζερόεν φαν ντερ Φέερ, ο οποίος δήλωσε, σήμερα, στην τηλεόραση του Ρόιτερ ότι οι τιμές του πετρελαίου καταγράφουν άνοδο λόγω του κλίματος στην αγορά παρά λόγω έλλειψης προσφοράς.

    "Το ότι δεν αυξάνεται η προσφορά παραμένει το κυρίαρχο στοιχεία. Ο ΟΠΕΚ μπορεί να ανοίξει τις στρόφιγγες, αλλά δεν μπορεί να το κάνει εσαεί, και η αύξηση της προσφοράς από τις εκτός ΟΠΕΚ πετρελαιοπαραγωγές χώρες δεν είναι αρκετή", τόνισε ο Τόνι Νάναν της Mitsubishi Corp. στο Τόκιο.

    [03] Οικονομία

    Η συμφωνία ΟΤΕ-Deutsche Telekom

    Χωρίς εκπλήξεις

    23/5/2008 6:03:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ?ΜΠΕ

    Η συμφωνία του ελληνικού δημοσίου με τη γερμανική Deutsche Telekom για τον ΟΤΕ δεν θα κρύβει εκπλήξεις και σκοτεινά σημεία, τόνισε ο υπουργός μεταφορών Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος είχε συνάντηση με την αρμόδια Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βίβιαν Ρέντινγκ και την ενημέρωσε για το πρόγραμμα του Υπουργείου του. Η Ευρωπαία Επίτροπος απέφυγε να σχολιάσει τη συμφωνία, που θα έρθει προς έγκριση στη Βουλή εντός των ημερών.

    Δεν πήρε θέση

    Ως κάτι που συνηθίζει να συμβαίνει στην απελευθερωμένη αγορά τηλεπικοινωνιών χαρακτήρισε η Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης τη συμφωνία του ελληνικού δημοσίου με τη Deutsche Telekom.

    Όπως είπε η κ. Ρέντινγκ , "είναι μια κοινή προσπάθεια, δηλαδή ενώνουν τις προσπάθειές τους δύο μεγάλες εταιρείες. Είναι κάτι που το βλέπουμε σε όλη την Ευρώπη συνεχώς. Θα περιμένουμε, λοιπόν, να δούμε τα αποτελέσματα".

    Η κοινοτική Επίτροπος στην ουσία δεν θέλησε να πάρει θέση, λέγοντας ότι πρέπει πρώτα η συμφωνία να περάσει από το Ελληνικό Κοινοβούλιο και μετά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πάρει θέση.

    Η συμφωνία Deutsche Telekom -ΟΤΕ, θα έλθει εντός των επόμενων ήμερων στη Βουλή, για επικύρωση και όπως τόνισε ο Υπουργός Μεταφορών, Κωστής Χατζηδάκης τα βασικά στοιχεία της είναι ήδη γνωστά και δεν πρόκειται να υπάρξουν εκπλήξεις.

    Ο κ Χατζηδάκης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τη Ευρωπαία Επίτροπο την ενημέρωσε και για το πρόγραμμα του Υπουργείου για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες και τις νέες τεχνολογίες.

    Εν τω μεταξύ, ένταση σημειώθηκε το πρωί στο συνέδριο της ΟΜΕ-ΟΤΕ στο Αίγιο, όταν ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Παναγιώτης Κούτρας χαρακτήρισε "εθνική μειοδοσία" τη συμφωνία με τη Deutsche Telekom.

    Ο βουλευτής Ευβοίας της ΝΔ, Κώστας Μαρκόπουλος, ο οποίος συμμετείχε στο συνέδριο ως εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, αντέδρασε έντονα επιστρέφοντας τους χαρακτηρισμούς.

    Ακλούθησαν λεκτικοί διαξιφισμοί και ένας από τους σύνεδρους εκτόξευσε μπουκάλι με νερό κατά του κ. Μαρκόπουλου.

    Ο συνδικαλιστής ζήτησε συγγνώμη για την πράξη του στην οποία προέβη όπως είπε επειδή αισθάνθηκε θιγμένος , και το επεισόδιο έληξε.

    Τη Δευτέρα εκδικάζονται τα ασφαλιστικά μέτρα που έχει καταθέσει η ομοσπονδία εργαζομένων κατά του Υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Ακλογοσκούφη και της διοίκησης του ΟΤΕ ζητώντας ενημέρωση για τις διαπραγματεύσεις με τη Deutsche Telekom.

    Την επόμενη εβδομάδα, μετά από κλήση του ΠΑΣΟΚ, θα εμφανιστούν στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ο πρόεδρος του ΟΤΕ Παναγιώτης Βουρλούμης και ο πρόεδρος της ΜIG, Αντρέας Βγενόπουλος για να απαντήσουν σε ερωτήματα βουλευτών για το ζήτημα του ΟΤΕ,

    O εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου με αφορμή σημερινή ανακοίνωση, η οποία κατατάσσει την Ελλάδα ως παγκόσμια πρωταθλήτρια στην διείσδυση κινητής τηλεφωνίας με 156% το 2008, με "πρωταθλητή" την Cosmote με μερίδιο της αγοράς που φθάνει το 40% και κέρδη προ φόρων που φθάνουν και ξεπερνούν το 40% επεσήμανε για ακόμη μια φορά γιατί το κόμμα του χαρακτήρισε την συμφωνία Deutsche Telecom-ΟΤΕ ως επωφελή.

    [04] Οικονομία

    Επενδυτικό ενδιαφέρον

    Δημοσιονομική εξυγίανση

    23/5/2008 2:41:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/5/2008 6:24:37 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ-105,8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Με στόχο την δημοσιονομική εξυγίανση, την ανάπτυξη των ξένων επενδύσεων, αλλά και την ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, επανέλαβε για άλλη μία φορά ο Υπουργός Οικονομίας από τις Η.Π.Α. όπου βρίσκεται, ότι είναι τα σημεία-κλειδιά με τα οποία κινείται για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων. Ο κ. Γ. Αλογοσκούφης απέρριψε κατηγορηματικά τα σενάρια για αναθεώρηση των μεγεθών του προϋπολογισμού, ενώ δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για τις διεθνώς αρνητικές οικονομικές συγκυρίες, οι οποίες συμπιέζουν τους ρυθμούς ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας και εντείνουν τις πληθωριστικές πιέσεις.

    Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο αναθεώρησης των βασικών μεγεθών του προϋπολογισμού λόγω των επιπτώσεων από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα καθώς έχει ήδη ληφθεί υπ όψιν το ενδεχόμενο χειροτέρευσης της κατάστασης. Αντίστοιχα και η Ε.Ε. δεν προχωράει σε νέα αναθεώρηση των εκτιμήσεων για τα βασικά μεγέθη σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

    Αναφερόμενος στο ζήτημα της αύξησης των τιμών και του πληθωρισμού ο υπουργός είπε ότι η αύξηση του ανταγωνισμού καθώς και η ενίσχυση του έργου της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα οδηγήσει σε πρώτη φάση στην αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων. Ο κ. Αλογοσκούφης διευκρίνισε ότι το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων, σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζεται από συγκυριακά ζητήματα, όπως η αύξηση του πληθωρισμού, καθώς σχεδιάζεται σε μακροπρόθεσμη βάση.

    Σχετικά με τις επιπτώσεις της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ο Έλληνας υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών είπε ότι δεν υπάρχουν πρωτογενείς αρνητικές επιπτώσεις στις τράπεζες, καθώς δεν έχουν εκτεθεί σε κινδύνους που να οδηγούν σε ανησυχίες, όπως έχουν εκτεθεί μεγάλοι διεθνείς χρηματοοικονομικοί όμιλοι.

    Σχέσεις ελληνικής και διεθνούς οικονομίας

    Μιλώντας γενικότερα για την κατάσταση της διεθνούς οικονομίας ο κ. Αλογοσκούφης εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα αποφευχθούν τα δυσμενέστερα και μέσα στο 2009 η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί, γεγονός που θα βοηθήσει και την ελληνική οικονομία.

    Σαφώς μεγαλύτερο είναι το ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα από ό,τι στο πρόσφατο παρελθόν, καθώς έχει περάσει πλέον το μήνυμα και στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι η χώρα μας διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

    Αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από όλες τις συναντήσεις που είχε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης στην Ουάσιγκτον, όπως ανέφερε στη σχετική συνέντευξη Τύπου.

    Ταυτόχρονα, όπως επισήμανε ο κ. Αλογοσκούφης, αναγνωρίζεται από διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και η σημαντική πρόοδος που έχει επιτευχθεί στην ελληνική οικονομία, κάτι που μεταφέρθηκε για ακόμη μία φορά και από τον κ. Dominique Strauss-Kahn, διευθύνοντα σύμβουλο του οργανισμού, στην συνάντηση που είχε με τον Έλληνα υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών.

    Το ενδιαφέρον των επενδυτών επιβεβαιώθηκε και έμπρακτα σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Ελληνικό Κέντρο Επενδύσεων (ΕΛΚΕ), με την συμμετοχή πολλών εκπροσώπων αμερικανικών επιχειρήσεων που έχουν εκδηλώσει επιθυμία να δραστηριοποιηθούν στην χώρα μας. Συγκεκριμένα, 50 μεγάλοι επιχειρηματίες εκδήλωσαν ενδιαφέρον για σημαντικές επενδύσεις.

    [05] Τεχνολογία

    Συνάντηση Χατζηδάκη- Ρέντινγκ

    Κοινωνία της πληροφορίας

    23/5/2008 5:31:00 μμ

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ-105,8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Όπως δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών, πέντε ήταν τα βασικά θέματα που εξετάστηκαν στη συνάντηση και αφορούν: - Τις διαπραγματεύσεις που σχετίζονται με το μέλλον της ENISA, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια των Δικτύων, η έδρα του οποίου είναι στο Ηράκλειο Κρήτης και θα παραμείνει τουλάχιστον μέχρι το 2012. - Το πρόγραμμα του υπουργείου για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες και τις Νέες Τεχνολογίες της περιόδου 2008-2012, ένα πρόγραμμα, το οποίο -όπως είπε ο υπουργός- βλέπει πολύ θετικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. - Τη νομοθετική πρωτοβουλία της Επιτροπής σε σχέση με τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες. - Την εξέλιξη των τιμών των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα, οι οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν πτωτική τάση. - Το θέμα της συμφωνίας μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Deutsche Telekom για τον ΟΤΕ.

    Ουδέν σχόλιο

    Σε ερώτηση για το θέμα του ΟΤΕ, η Κοινοτική Επίτροπος δεν θέλησε να πάρει θέση, λέγοντας ότι πρέπει πρώτα η συμφωνία να περάσει από το Ελληνικό Κοινοβούλιο και μετά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πάρει θέση. Πάντως, σημείωσε ότι μια συμφωνία μεταξύ δύο μεγάλων τηλεπικοινωνιακών οργανισμών δεν είναι ασυνήθιστη. Όπως είπε, "είναι μια κοινή προσπάθεια, δηλαδή, ενώνουν τις προσπάθειές τους δύο μεγάλες εταιρείες. Είναι κάτι που το βλέπουμε σε όλη την Ευρώπη. Θα περιμένουμε, λοιπόν, να δούμε τα αποτελέσματα". Από την πλευρά του, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι η συμφωνία θα έλθει προς επικύρωση στη Βουλή, εντός των προσεχών ημερών και πρόσθεσε ότι τα βασικά στοιχεία της συμφωνίας είναι ήδη γνωστά και δεν πρόκειται να υπάρξουν εκπλήξεις.

    Ο υπουργός Μεταφορών διέψευσε τις πληροφορίες ότι έχουν εγκαταλειφθεί οι προσπάθειες επέκτασης του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου μέχρι τον Άγιο Στέφανο και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Παραμένουμε στις ανακοινώσεις μας, με βάση τα χρονοδιαγράμματα που έχουν ανακοινωθεί».

    Θέματα που αφορούν τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες και τις νέες τεχνολογίες, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε ελληνικό επίπεδο, συζήτησαν ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Κ. Χατζηδάκης και η επίτροπος αρμόδια για την Κοινωνία της Πληροφορίας και τα ΜΜΕ, κ. Βίβιαν Ρέντινγκ, που βρίσκεται στην Αθήνα.

    [06] Κοινωνία

    Φοιτητικό συλλαλητήριο

    23/5/2008 4:33:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Αναταραχή επικρατεί στα πανεπιστήμια, με τις φοιτητικές παρατάξεις να συνεχίζουν τις παράλληλες κινητοποιήσεις τους. Το μεσημέρι έγινε φοιτητικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια και πορεία με κατεύθυνση τη Βουλή. Οι συμμετέχοντες κατήγγειλαν τις πράξεις βίας που παρατηρήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες σε πανεπιστημιακά ιδρύματα, με αιχμή τις πρυτανικές εκλογές. Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος ζήτησε να μην επηρεάζεται η πλειοψηφία από μικρές μειοψηφίες που αντιτίθενται στην εκλογική διαδικασία.

    Διαφορετικές απόψεις

    Συνεχίζεται η αναταραχή στον χώρο της παιδείας με ορατό, ωστόσο, το ρήγμα μεταξύ των φοιτητικών παρατάξεων που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις, οι εκπρόσωποι των οποίων με σημερινές δηλώσεις διαφοροποιούνται ως προς την τακτική και το περιεχόμενο.

    Εκπρόσωποι της φοιτητικής οργάνωσης Πανσπουδαστικής, που διοργάνωσαν και το σημερινό συλλαλητήριο, χαρακτήρισαν περιφερόμενο θίασο τους φοιτητές των Ενιαίων Ανεξάρτητων Κινήσεων που άρπαξαν τις κάλπες από τα ΤΕΙ Αθηνών και Πειραιώς.

    Οι φοιτητές επεσήμαναν ότι δεν συμμετέχουν στην αρπαγή των καλπών χαρακτήρισαν δημοκρατική τη διαδικασία της καθολικής ψηφοφορίας, τόνισαν ωστόσο ότι διαφωνούν συνολικότερα με το νόμο γι αυτό και ζητούν αναβολή των εκλογών.

    Οι εκπρόσωποι των ΕΑΑΚ απαντώντας στις δηλώσεις αυτές, τόνισαν ότι το ποιος εξυπηρετεί την κυβερνητική πολιτική φαίνεται από τη στάση που τηρεί στις συνελεύσεις Επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας την Δευτέρα για την ανάδειξη προεδρείου αποφάσισαν τα ΤΕΙ Πειραιά, ενώ ανάλογη απόφαση αναμένεται να λάβει η διοίκηση και του ΤΕΙ Αθηνάς.

    "Ας μην αφήνουμε να επηρεάζει η συμπεριφορά μικρών μειοψηφιών που με περίεργο τρόπο αντιτίθενται σε κάτι αυτονόητο στη Δημοκρατία, στη συμμετοχή σε μια εκλογική διαδικασία", τόνισε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος αναφερόμενος στο ζήτημα, επισημαίνοντας ότι η διαδικασία των πρυτανικών εκλογών βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος κάλεσε τον πρωθυπουργό, εφόσον την Τρίτη που θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία για το Σύνταγμα, απορριφθεί η αναθεώρηση του άρθρου 16, να κλείσει την επόμενη ημέρα όλα τα ιδιωτικά ΙΕΚ.

    [07] Πολιτική

    Συνάντηση Παπανδρέου-Τάτσιτς

    23/5/2008 4:06:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/5/2008 4:36:03 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Το θέμα της ένταξης του σοσιαλιστικού κόμματος της Σερβίας στη Σοσιαλιστική Διεθνή αλλά και ο σχηματισμός κυβέρνησης συνασπισμού στο Βελιγράδι, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Γιώργου Παπανδρέου με τον πρόεδρο του Σοσιαλιστικού κόμματος της χώρας Ιβιτσα Τάτσιτς. Όπως δήλωσε ο κ. Παπανδρέου η Σοσιαλιστική Διεθνής έχει κάθε λόγο να διευρύνει την οικογένεια της και να συμβάλει στην ανάδειξη των προοδευτικών δυνάμεων πόσο μάλλον στα Βαλκάνια και την Ευρώπη. Πρόσθεσε δε την υποστήριξή του στο δικαίωμα της Σερβίας για την συστηματική της προώθηση στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

    Αναφερόμενος στην εσωτερική κατάσταση της Σερβίας, ο κ. Τάτσιτς είπε ότι αντάλλαξε απόψεις με τον Γ. Παπανδρέου, λαμβάνοντας υπόψη ότι το Σοσιαλιστικό κόμμα της Σερβίας μαζί με τους δύο συμμάχους του κατέχει σημαντική θέση στο πολιτικό σύστημα της χώρας.

    Το Σοσιαλιστικό κόμμα της Σερβίας έχει στόχο να γίνει μέλος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, και προσπαθεί να καθιερώσει την κοινωνική δικαιοσύνη αλλά και την προσέγγιση της Σερβίας στις ευρωπαϊκές δομές, τόνισε και ευχαρίστησε τον κ. Παπανδρέου για την εντιμότητα που επέδειξε ώστε να ανοίξει ο δρόμος προσέγγισης του κόμματός του με τη Διεθνή

    Επίσης ευχαρίστησε τον κ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ για την ανάπτυξη των φιλικών σχέσεων με τη Σερβία και για τη στάση που κρατούν στο θέμα του Κοσσόβου.

    [08] Κοινωνία

    Πορεία συνταξιούχων για την ακρίβεια

    23/5/2008 12:18:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/5/2008 12:41:34 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποίησαν οι συνταξιούχοι όλων των ταμείων, διαμαρτυρόμενοι για την ακρίβεια στην αγορά και διεκδικώντας μεταξύ άλλων, κατώτατη σύνταξη για όλα τα ταμεία στα 1200 ευρώ, κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης. Αντιπροσωπεία τους επέδωσε ψήφισμα με τα αιτήματά τους στον διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Πρωθυπουργού, Γιάννη Αγγέλου. Κλειστή παρέμεινε η λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας. Εν τω μεταξύ, σήμερα, Παρασκευή, θα χορηγηθεί στους συνταξιούχους του Δημοσίου μαζί με τη σύνταξη του Ιουνίου, η πρώτη δόση της αύξησης 5% για το 2008 καθώς και τα αναδρομικά από την 1η του έτους.

    [09] "Μολόρα"

    23/5/2008 11:45:00 πμ

    Μια ξεχωριστή παράσταση παρουσιάζεται στις 28, 29 και 30 Μαΐου στο πλαίσιο του διοργάνωσης "Θέατρο Πέρα απο τα Όρια". Ο λόγος για το "Molora" (στη νοτιοαφρικανική διάλεκτο Σεσότο, σημαίνει τέφρα) ένα έργο βασισμένο στην Ορέστεια του Αισχύλου, με την υπογραφή της Νοτιαφρικανής Yael Farber στην προσαρμογή και τη σκηνοθεσία, που αποτελεί συμπαραγωγή του Oxford Playhouse και του Johannesburg Market Theatre. Η βραβευμένη στο φεστιβάλ του Εδιμβούργου σκηνοθέτης και με το διεθνές βραβείο Ωνάση συγγραφέας, αναβιώνει τον ματωμένο Κύκλο των Ατρειδών μέσα απο τις αγριότητες του άπαρτχάιντ στη Νότιο Αφρική. Ο χορός ενσαρκώνεται από τις Xhosa γυναίκες της τοπικής φυλής και τη ζωντανή μουσική αναλαμβάνουν οι Νgqoko Group Η Μολόρα παρουσιάστηκε τον Απρίλη 2008 στο BITE Festival του Barbican στο Λονδίνο ενώ απέσπασε από τους London Times κριτική 5 αστέρων και τον χαρακτηρισμό του "θεάτρου βγαλμένου από την ψυχή".

    Λίγα λόγια για το έργο

    «Τι είναι ενοχή; Τι είναι μνήμη; Τι είναι πόνος; Αυτά που με ξυπνούν το βράδυ. Την ημέρα παρακολουθώ αυτά που έχω κάνει Το βράδυ όμως ονειρεύομαι...»

    Σε μία αίθουσα, παρούσες για να καταθέσουν στην επιτροπή Αλήθειας και Συμφιλίωσης , η Κλυταιμνήστρα και η Ηλέκτρα, μητέρα και κόρη, θύτης και θύμα, αντιμετωπίζουν η μία την άλλη προσπαθώντας να συμφιλιωθούν με το βίαιο παρελθόν τους.

    Στο έργο η Ηλέκτρα πιστεύει ότι η στάχτη είναι το καμένο λείψανο του αδερφού της Ορέστη που εδώ συμβολίζει τα απομεινάρια ενός αφανισμένου έθνους και θυμίζει τα αποκαΐδια της 11ης Σεπτεμβρίου πάνω από τη Νέα Υόρκη .

    Η Νοτιαφρικανή σκηνοθέτης ερευνά την τραυματική εμπειρία του "απαρτχάιντ" και τη κληρονομιά του μέσω της Ελληνικής τραγωδίας με ζωντανό το στοιχειωμένο τραγούδι από τον Χορό των γυναικών της φυλής των Xhosa.

    Στο Θέατρο Δημήτρης Χόρν (Αμερικής 10) Το έργο συνοδεύουν Ελληνικοί Υπέρτιτλοι Ωρα 21.00

    Εισιτήρια-κρατήσεις : Θέατρο Δημήτρης Χόρν Τηλ. 210 36 12 500 Δευτέρα έως Σάββατο 10.00-20-00 Κυριακή 12.00-20.00 τις ημέρες των παραστάσεων 10.00- 21.00

    Θέατρο Παλλάς Βουκουρεστίου 5, Αθήνα Τηλ. 210 32 13 100 Δευτέρα έως Σάββατο 09.00-20.00 Κύριακή 12.00-20.00

    Τιμές εισιτήριων: 53 - 43 - 33 ευρώ


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 23 May 2008 - 16:50:05 UTC