Browse through our Interesting Nodes for General Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-05-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εντατικοί έλεγχοι
  • [02] Αποσύρονται όλα τα ηλιέλαια
  • [03] Αλλαγές και μεταρρυθμίσεις
  • [04] Με το βλέμμα στον τελικό!
  • [05] Συνάντηση Χριστόφια - Ταλάτ
  • [06] Επίθεση στο δημαρχείο Ηλιούπολης
  • [07] Μια Ελληνική Γιορτή στο Πεκίνο
  • [08] Διαχρονικοί Τόποι και Τρόποι Λατρείας
  • [09] Επικίνδυνο νερό
  • [10] Εξουδετερώθηκε εκρηκτικός μηχανισμός
  • [11] Νέες ελπίδες από την Επεμβατική Ακτινολογία
  • [12] "Καταστροφική για τις ΗΠΑ η πρόωρη αποχώρηση"
  • [13] Εκδήλωση στη μνήμη του Χαρίλαου Φλωράκη
  • [14] Συλλαλητήριο για το νόμο-πλαίσιο
  • [15] Raymond Clement: Πόζες Jazz
  • [16] Ανοίγουν τα σύνορα της Μιανμάρ στη διεθνή βοήθεια
  • [17] Κίνα: Ανησυχούν και για πλημμύρες
  • [18] Έκρηξη σε oρυχείο της Ουκρανίας
  • [19] Art Athina 2008
  • [20] Πέντε νεκροί από σφοδρές βροχοπτώσεις στη Χιλή
  • [21] Τα "Μονοπάτια" της Μακίνον στη Magna Gallery
  • [22] "Άρωμα Αιγαίου" στην Τεχνόπολη

    [01] Κοινωνία

    Αποσύρονται προϊόντα με ηλιέλαιο άνω του 10%

    Εντατικοί έλεγχοι

    23/5/2008 10:58:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/5/2008 11:34:31 πμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για τον εντοπισμό και την απόσυρση όλων των ποσοτήτων του επιμολυσμένου ηλιέλαιου που έχει φθάσει στη χώρα μας - είτε από την Ουκρανία είτε από άλλα κράτη. Την ίδια ώρα αποσύρονται από τα ράφια κι όλα τα προϊόντα που περιέχουν ηλιέλαιο σε ποσοστό άνω του 10% ενώ ο ΕΦΕΤ βρίσκεται εν αναμονή των απαντήσεων από τις εταιρίες στο κρίσιμο ερώτημα σε ποια προϊόντα έχει χρησιμοποιήσει ηλιέλαιο σε ποσοστό άνω 10% Εξάλλου και οι επαγγελματίες παρά την αύξηση του κόστους προχωρούν στη χρήση άλλων λαδιών. Επιχειρήσεις τροφίμων και σούπερ μάρκετ επιφυλάσσονται να διεκδικήσουν αποζημιώσεις. Σύμφωνα με το Γενικό Χημείο στα ύποπτα δείγματα που έχουν εξετασθεί εντοπίστηκαν διαφορετικές περιεκτικότητες τοξικού ορυκτέλαιου, που κυμαίνονται από 10 έως 300 ppm (μικρογραμμάρια ανά κιλό. Οι επιστήμονες ωστόσο εκτιμούν ότι δεν συντρέχει κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών. Στο μεταξύ σε διατίμηση τίθεται το ελαιόλαδο και κάθε άλλο είδος λαδιού που κυκλοφορεί, με αγορανομική διάταξη που υπογράφεται σήμερα από τον υφυπουργό Ανάπτυξης Γιώργο Βλάχο. Τιμή της διατίμησης ορίζεται η τιμή στο ράφι στις 20 Μαΐου όπως αποδεικνύεται από τα τιμολόγια.

    Η απόφαση ελήφθη διότι η κατανάλωση ηλιελαίου αποτελεί το 30% της συνολικής κατανάλωσης λαδιού στη χώρα και ο θόρυβος των τελευταίων ημερών, όπως και η απόσυρση ποσοτήτων ηλιελαίου εκτιμήθηκε ότι δημιουργεί κινδύνους για ανατιμητικές τάσεις στην αγορά

    Η Κυβέρνηση εμφανίζεται καθησυχαστική και τονίζει πως οι έλεγχοι συνεχίζονται, ενώ η αντιπολίτευση επιμένει ότι στο ζήτημα αυτό υπάρχουν και πολιτικές ευθύνες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να μην επιβάλει τελικά εμπάργκο στις εισαγωγές από την Ουκρανία, εκτιμώντας ως "επαρκή" τα μέτρα που παίρνουν οι Αρχές της χώρας για τις εξαγωγές του προϊόντος.

    "Δεν πρέπει να δημιουργείται πανικός", τόνισε μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 ο γ.γ. Καταναλωτή Γιάννης Οικονόμου. "Η Κυβέρνηση έδρασε άμεσα μόλις ενημερώθηκε, ενώ διερευνάται εάν ενημερώθηκε έγκαιρα από τις εταιρίες που διακινούν το ηλιέλαιο. Αν προκύψουν ευθύνες θα υπάρξουν βαριές κυρώσεις", συμπλήρωσε ο κ. Οικονόμου.

    [02] Κοινωνία

    Δεν επιβάλλει εμπάργκο η Ε.Ε.

    Αποσύρονται όλα τα ηλιέλαια

    22/5/2008 10:26:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/5/2008 11:49:52 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ-105,8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Η κυβέρνηση προχώρησε στην απόσυρση από τα ράφια του συνόλου των ποσοτήτων του ραφιναρισμένου ηλιελαίου, το οποίο θα ελεγχθεί και μόνον αν διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία, τότε θα επιστρέψει στα ράφια του λιανεμπορίου. Για την ανάκληση του συνόλου των ποσοτήτων ηλιελαίου από την αγορά, ενημερώθηκαν ήδη οι επιχειρήσεις και οι νομαρχίες, προκειμένου να προχωρήσουν σε ελέγχους.

    Οι ελληνικές αρχές συνεχίζουν τους ελέγχους για να εντοπιστούν όλες οι ποσότητες που έχει φθάσει στη χώρα μας, είτε από την Ουκρανία, είτε από άλλα κράτη. Από τα ράφια αποσύρονται και όλα προϊόντα που περιέχουν ηλιέλαιο σε ποσοστό άνω του 10%. Επιχειρήσεις τροφίμων και σούπερ μάρκετ επιφυλάσσονται πάντως να ζητήσουν αποζημιώσεις, ενώ η αντιπολίτευση επιμένει ότι είναι πολιτικές οι ευθύνες του διατροφικού σκανδάλου.

    Η υπόθεση με το ουκρανικό ηλιέλαιο ανέδειξε τις ελλείψεις και τις στρεβλώσεις που υπάρχουν στο σύστημα των ελέγχων, λένε παράγοντες της αγοράς. Πέντε υπουργεία και εννέα δημόσιες υπηρεσίες μοιράζονται την ευθύνη των ελέγχων, πολλές φορές αλληλοκαλύπτονται και σε άλλες περιπτώσεις υπάρχουν τρύπες που φυσικά εκμεταλλεύονται οι επιτήδειοι.

    Εν τω μεταξύ, επαρκή θεωρεί η Κομισιόν τα μέτρα που παίρνουν οι Ουκρανικές αρχές για τις εξαγωγές ηλιελαίου και αποφάσισε να μην επιβάλει τελικά εμπάργκο στις εισαγωγές. Μερική απαγόρευση στις εισαγωγές ουκρανικού ηλιελαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση μελετά η Κομισιόν, μετά τις διαβεβαιώσεις που δίνει το Κίεβο για την ασφάλεια του ηλιελαίου του και αναμένονται ανακοινώσεις.

    Σε συναγερμό ο ΕΦΕΤ

    Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι υπηρεσίες του ΕΦΕΤ, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί στα τελωνεία, όπως επίσης το Γενικό Χημείο του Κράτους, αφού ολοένα νέες πτυχές της υπόθεσης του επιμολυσμένου ηλιελαίου αποκαλύπτονται καθημερινά. Πάντως, η χώρα μας έχει ήδη προχωρήσει σε απαγόρευση των εισαγωγών ενώ με απόφαση του ΕΦΕΤ αποσύρεται από την αγορά το σύνολο των ηλιελαίων, ανεξαρτήτως προέλευσης και ημερομηνίας εισαγωγής.

    Υπέρ της μεταφοράς αρμοδιοτήτων από τον ΕΦΕΤ στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με ταυτόχρονη ενίσχυση υποδομών και προσωπικού τάχθηκε ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζαννέτος Καραμίχας, προτρέποντας τους καταναλωτές να χρησιμοποιούν ελαιόλαδο.

    Την ίδια ώρα η κυβέρνηση δηλώνει ότι οι έρευνες για το θέμα συνεχίζονται εντατικά. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εμφανίστηκε καθησυχαστικός και παρέπεμψε σε ανάλογες δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Χρήστου Φώλια καθώς και στις ανακοινώσεις του ΕΦΕΤ.

    Η Νομαρχία Πειραιά προχώρησε στην κατάσχεση και απόσυρση και νέας ποσότητας ηλιελαίου. Συγκεκριμένα, 805 λίτρων ηλιελαίου από επιχειρήσεις μαζικής εστίασης και ταχυεστιατορίων προχώρησε η Νομαρχία Πειραιά βάσει οδηγίας του ΕΦΕΤ. Σύμφωνα με ανακοίνωση η Νομαρχία απαίτησε την απόσυρση μείγματος μαγειρικού ελαίου το οποίο περιείχε ηλιέλαιο και από γνωστή εταιρεία έτοιμου φαγητού. Αν και αρχικά οι υπεύθυνοι της εταιρείας αρνήθηκαν να υπακούσουν τελικά απέσυραν τις ποσότητες καθώς η Νομαρχία θα προσέφευγε στη Δικαιοσύνη.

    Η Πανελλήνια Ένωση Εστιατόρων προτείνει στους εστιάτορες να αποσυρθούν όλα τα ηλιέλαια, ανεξαρτήτως παρτίδας ή χώρας προέλευσης έως ότου ξεκαθαρίσει η υπόθεση.

    Δηλώσεις των πρώην πρ. του ΕΦΕΤ

    Σε δήλωσή του ο πρώην πρόεδρος του ΕΦΕΤ καθηγητής Δρ. Ευάγγελος Λάζος ανέφερε: «Ελπίζω η αλλαγή προσώπων να αποτελέσει απαρχή για την πραγματική επιτάχυνση και άμεση ανταπόκριση όλων για την ανάπτυξη του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, ο οποίος θα αποτελεί τη μία κεντρική αρμόδια αρχή ελέγχου των τροφίμων που θα είναι εφοδιασμένη με την απαραίτητη προς τούτο νομική ισχύ. Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του θέματος του ηλιελαίου και αφού περίσσεψαν οι παντός είδους ειδικοί παραθύρων και μη, έχω να σημειώσω ότι ο ΕΦΕΤ, από την πρώτη στιγμή, με διαφάνεια, αντικειμενικότητα και βαθύτατο αίσθημα ευθύνης απέναντι στον Έλληνα καταναλωτή, προέβη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αποτελεσματικότερη διαχείριση του εν λόγω προβλήματος και πάντα με βάση το νομοθετικό πλαίσιο που τον διέπει και τις δυνατότητες που του έχουν παρασχεθεί».

    Σύμφωνα με την πρώην πρόεδρο του ΕΦΕΤ Χριστίνα Παπανικολάου, ο κατάλογος με τα επιμολυσμένα προϊόντα είναι πολύ μεγάλος.

    Ο πρώην πρόεδρος του ΕΦΕΤ Νίκος Κατσαρός, ανέφερε ότι οι άμεσες επιπτώσεις μπορεί να είναι κάποιες αλλεργικές η γαστρεντερικές επιπτώσεις, αλλά, μακροπρόθεσμα μπορεί οι επιπτώσεις να είναι σοβαρότερες.

    Ε.Ε. για ουκρανικό ηλιέλαιο

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση προτίθεται να απαγορεύσει τις εισαγωγές ηλιελαίου από την Ουκρανία αφού το Κίεβο δεν παρέσχε εγγυήσεις ότι το ηλιέλαιο που στέλνει δεν περιέχει ορυκτέλαια, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. "Πρόθεσή μας είναι να απαγορεύσουμε το ηλιέλαιο από την Ουκρανία", δήλωσε ο αξιωματούχος σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας πως η απαγόρευση είναι πιθανό να τεθεί σε ισχύ αύριο Πέμπτη. "Περιμέναμε να μας ενημερώσουν ότι υπάρχει δέσμευση πως δεν θα εξαχθεί στην Ε.Ε. ηλιέλαιο μολυσμένο με ορυκτέλαιο. (Οι Ουκρανοί) δεν το έκαναν και η προθεσμία εξέπνευσε χθες", δήλωσε ο αξιωματούχος στους δημοσιογράφους.

    Οι αρμόδιες για την ασφάλεια των τροφίμων αρχές της Ε.Ε. είχαν ενημερωθεί τον Απρίλιο ότι ένα φορτίο 40.000 τόννων μη ραφιναρισμένου ηλιελαίου, που είχε σταλεί δια θαλάσσης από την Ουκρανία στη Γαλλία, διαμοιράστηκε σε επτά φορτία για επανεξαγωγή στην Ιταλία, την Ισπανία και την Ολλανδία, και για να διακινηθεί στο εσωτερικό της Γαλλίας. Αργότερα διαπιστώθηκε πως ήταν μολυσμένο από ένα πολύ παχύρευστο έλαιο από υδρογονάνθρακα, πιθανόν λιπαντικό, που οι ειδικοί λένε πως έχει χαμηλό επίπεδο τοξικότητας και δεν δημιουργεί απειλή για την υγεία. Τώρα φαίνεται πως το μολυσμένο λάδι έφτασε σε συνολικά 13 χώρες της ΕΕ και σε τρεις χώρες που δεν είναι μέλη της, δήλωσε ο αξιωματούχος. Δεν έκανε γνωστό ποιές είναι αυτές οι χώρες. Ειδικοί της Επιτροπής στον τομέα των τροφίμων αντιμετωπίζουν την υπόθεση αυτή ως απάτη.

    Δηλώσεις Ρουσόπουλου

    Αναφερόμενος στο θέμα του νοθευμένου ηλιελαίου και αν πρέπει να ανησυχούν ή όχι οι καταναλωτές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος αφού παρέπεμψε σε σχετική δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης Χ. Φώλια την Τρίτη, αλλά και στη χθεσινή ανακοίνωση του ΕΦΕΤ, τόνισε πως η έρευνα συνεχίζεται. Παράλληλα, θύμισε ότι οι αρμόδιες αρχές είχαν ενημέρωση για παρτίδα επιμολυσμένου ηλιελαίου, προερχόμενου από την Ουκρανία, σε μία σειρά από χώρες, τις οποίες και ανέφερε. Συμπλήρωσε ότι υπήρχε πληροφορία, έγινε έλεγχος και απεδείχθη η πληροφορία αληθής, στη δε συνέχεια το Γενικό Χημείο του κράτους έκανε επιπλέον ελέγχους και απεδείχθη ότι και σε δεύτερο φορτίο υπήρχε αντίστοιχη επιμόλυνση και έτσι αποφασίστηκε να αποσυρθεί το ηλιέλαιο και τα παράγωγα προϊόντα του. "Αυτή είναι η στοιχειώδης αντιμετώπιση που οφείλει η Πολιτεία στους έλληνες καταναλωτές", σημείωσε και στη συνέχεια είπε ότι δεν θα κάνει σχόλιο για δήλωση του βουλευτή Π.Τατούλη περί πλημμελών ελέγχων. Επιπρόσθετα, επεσήμανε ότι στους ελέγχους που κάνουν οι χημικές υπηρεσίες των τελωνείων δεν γίνονται έλεγχοι για ορυκτέλαια και γι αυτό σε κανένα τελωνείο και σε καμία χώρα δεν εντοπίστηκαν αυτές οι επιμολύνσεις, ενώ εξειδικευμένοι έλεγχοι γίνονται εφόσον υπάρχει υπόνοια ή κάποια καταγγελία.

    Σε ερώτηση με ποιο τρόπο βρέθηκε το πρώτο δείγμα στη Γαλλία, απάντησε πως δεν γνωρίζει, ενώ σε άλλη ερώτηση αν υπάρχει γενικότερο πρόβλημα ελέγχων στην ΕΕ είπε πως δεν είναι σε θέση να απαντήσει και θα ρωτήσει το αρμόδιο υπουργείο που το έχει αντιμετωπίσει στις διακρατικές συζητήσεις για το θέμα.

    Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία που ερευνώνται ο κ.Ρουσόπουλος είπε ότι δεν αποφασίζει η Βουλή και δεν είναι θέμα νομοθετικής ρύθμισης, αλλά θέμα της επιστημονικής κοινότητας, η οποία μπορεί, επειδή η ζωή μας αλλάζει, να θεωρήσει ότι πρέπει να αλλάξουν οι προδιαγραφές, που έχουν οριστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τους ελέγχους.

    Ερωτηθείς αν υπάρχουν προφυλάξεις ώστε στο μέλλον να μην έχουμε ανάλογο κρούσμα σε κάποιο άλλο προϊόν, επανέλαβε ότι οι προδιαγραφές δεν τίθενται από το νόμο και κάλεσε τους δημοσιογράφους να είναι επιφυλακτικοί αν έρθει μια κυβέρνηση και πει ότι με νόμο θα οριστούν ποια στοιχεία πρέπει να ελέγχονται, ενώ σε ό,τι αφορά την επικινδυνότητα είπε ότι πρέπει τα πράγματα να είναι στη σωστή τους βάση και να μη δημιουργείται μεγαλύτερη ή μικρότερη εντύπωση.

    Σε άλλη ερώτηση αν ο ίδιος θα φάει ηλιέλαιο, είπε ότι όλοι οι άνθρωποι ζούμε στην ίδια κοινωνία και ο ίδιος ενδιαφέρεται, όπως όλοι οι πολίτες, και αφού σημείωσε ότι δεν αμφισβητεί τα όσα λέει η επιστημονική κοινότητα, είπε πως στη χώρα του λαδιού καλό είναι να τιμούμε τα ελληνικά προϊόντα και να προσπαθούμε να τα προωθούμε.

    Τοποθέτηση ΠΑΣΟΚ

    Το ΠΑΣΟΚ ασκεί δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για καθυστερημένη αντίδραση στο μείζον αυτό θέμα και για το σύνολο των χειρισμών.

    Ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ με δηλώσεις του επανέφερε το ζήτημα της καθυστέρησης στην αντίδραση των ελεγκτικών Αρχών, υπαινισσόμενος ότι υπάρχει ιδιαίτερος λόγος που δεν δίνεται στη δημοσιότητα η λίστα των εταιρειών που διακίνησαν το επιμολυσμένο ηλιέλαιο.

    Δηλώσεις Αλ. Τσίπρα και Αλ. Αλαβάνου

    "Αναμφίβολα υπάρχουν πολιτικές ευθύνες", δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στο παλιό λιμεναρχείο του Βόλου, απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για το θέμα με το νοθευμένο ηλιέλαιο.

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε ότι η υπόθεση αυτή δεν μπορεί να κουκουλωθεί με την παραίτηση του υπευθύνου του ΕΦΕΤ, γιατί, όπως είπε, αυτό είναι μια εύκολη λύση. Το δύσκολο, πρόσθεσε, αλλά και το αναγκαίο είναι η κυβέρνηση να μας δώσει άμεσα τη λίστα των εταιριών που εισήγαγαν και έφεραν στο πιάτο του καταναλωτή, προϊόντα με ορυκτέλαιο και να επιβληθούν βαριά πρόστιμα.

    Νομοθετική ρύθμιση που να επιβάλλει την αναγραφή στις συσκευασίες ηλιελαίου της ακριβούς σύστασης και περιεκτικότητάς του ζήτησε, ο Αλέκος Αλαβάνος.

    [03] Πολιτική

    Συνεχίζουμε αποφασιστικά

    Αλλαγές και μεταρρυθμίσεις

    22/5/2008 11:54:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ-105,8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    "Η στρατηγική μας είναι σταθερή και αδιαπραγμάτευτη. Είναι η στρατηγική των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων, μακριά από δόγματα και αγκυλώσεις. Είναι στρατηγική που προτάσσει το κοινωνικό αποτέλεσμα. Στρατηγική δημιουργική και προοδευτική και η στρατηγική αυτή δεν εγκαταλείπεται, δεν ανακόπτεται, δεν αναστέλλεται. Συνεχίζουμε απαρέγκλιτα τις μεταρρυθμίσεις, για δυναμική ανάπτυξη σ ολόκληρη τη Χώρα.

    Συνεχίζουμε αποφασιστικά τις μεταρρυθμίσεις για το παρόν και το μέλλον, για τις σημερινές και τις αυριανές γενιές. Συνεχίζουμε με απαράβατο γνώμονα το συλλογικό, το κοινωνικό, το εθνικό συμφέρον". Με αυτά τα λόγια έκλεισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής την ομιλία του στην τακτική γενική συνέλευση του ΣΕΤΕ, κατά την διάρκεια της οποίας αναφέρθηκε στη σημασία του τουρισμού στην ελληνική οικονομία. Ο κ. Καραμανλής επεσήμανε ότι είναι, πλέον, κοινή πεποίθηση ότι ο Τουρισμός αποτελεί κάτι παραπάνω από μία σημαντική οικονομική δραστηριότητα στη Χώρα μας.

    Να επιλέγουμε Ελλάδα

    Ο Πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους επαγγελματίες του κλάδου απηύθυνε έκκληση να συγκρατήσουν τις τιμές, κάνοντας λόγο για την ανάγκη έμπρακτης στήριξης του εσωτερικού Τουρισμού. "Συγκρατώντας τις τιμές, διευκολύνονται οι Έλληνες «να επιλέγουν Ελλάδα», έγκαιρα, όλο το χρόνο. Συγκρατώντας τις τιμές, κερδίζει η Οικονομία, αλλά και ολόκληρη η ελληνική Κοινωνία. Όλοι μαζί μπορούμε να μετατρέψουμε τη διεθνή πρόκληση σε εθνική ευκαιρία. Όλοι, ο καθένας από τη θέση στην οποία βρίσκεται, οφείλουμε να αποδεικνύουμε, στην πράξη, ουσιαστική κοινωνική ευθύνη" δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Η διεθνής συγκυρία δεν είναι ευνοϊκή για τον ελληνικό τουρισμό, απόρροια της χρηματοπιστωτικής κρίσης στην Αμερική και των πληθωριστικών πιέσεων στην Ευρώπη, του «ακριβού» ευρώ που μειώνει την ανταγωνιστικότητα των τουριστικών προορισμών της Ευρωζώνης, αλλά και των Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο και της διοργάνωσης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου, στην Αυστρία και την Ελβετία.

    Κυβερνητικές πρωτοβουλίες

    Ειδική αναφορά έκανε ο Κώστας Καραμανλής και στις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης που προωθούν την αειφορία στον τουριστικό τομέα, τονίζοντας ότι το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο για τη νέα προγραμματική περίοδο, με συνολικούς (κοινοτικούς και εθνικούς) πόρους που ξεπερνούν τα 36 δισ. ευρώ, κατευθύνει πάνω από το 80% των αναπτυξιακών δράσεών του στην ελληνική περιφέρεια. Παράλληλα ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος στηρίζει τουριστικές επενδύσεις σ ολόκληρη τη Χώρα.

    Έως σήμερα, είπε, έχουν εγκριθεί συνολικά, περίπου, 880 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση επιχειρήσεων στον τομέα του Τουρισμού και έχουν ωφεληθεί γύρω στις 6.000 τουριστικές επιχειρήσεις. Μεταξύ άλλων ανάφερε ότι "προωθούνται ταυτόχρονα, καίριας σημασίας δομές και σύγχρονες υποδομές, που υπηρετούν κοινούς στόχους, ξεκίνησε η κατασκευή των «Δρόμων της Ανάπτυξης», που μειώνουν τις αποστάσεις και πηγαίνουν την ανάπτυξη σ ολόκληρη τη Χώρα, βρίσκεται σε εξέλιξη η αναβάθμιση περιφερειακών αεροδρομίων, με κοινοτικούς και εθνικούς πόρους". Μάλιστα, προετοιμάζεται συγκροτημένο σχέδιο εκσυγχρονισμού σειράς αεροδρομίων, είτε με συμβάσεις παραχώρησης ορισμένου χρόνου, είτε με τη Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, χωρίς να θίγεται το καθεστώς των εργαζόμενων. Επιδιώκεται η βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρουν και η αναβάθμιση της εικόνας που δίνει η Χώρα μας στα μάτια του επισκέπτη. Επιδιώκεται, ταυτόχρονα, η ανάπτυξη πρόσθετων επενδυτικών δράσεων γύρω από αυτά και η δημιουργία νέων τουριστικών πόλων.

    Παράλληλα, προχωρεί η χωροθέτηση τουριστικών λιμανιών και η προκήρυξη πλειοδοτικών διαγωνισμών για τους φορείς της διαχείρισής τους, ενώ είναι σε προχωρημένο στάδιο οι διαδικασίες που στόχο έχουν να αξιοποιηθούν ξενοδοχεία, μαρίνες, ιαματικές πηγές. Προετοιμάζονται, στο μεταξύ, νέοι διαγωνισμοί για την αξιοποίηση σειράς τουριστικών ακινήτων, ενώ συνεχίζονται οι παρεμβάσεις της Εταιρίας Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ) για την αναβάθμιση υποδομών που διαχειρίζεται η ίδια, (στον Παρνασσό, τον Καϊάφα, την Κεντρική Ελλάδα, τη Χαλκιδική, αλλά και την Αθήνα, με έμφαση στον εκσυγχρονισμό του Εκθεσιακού Κέντρου Ελληνικού). Χιονοδρομικά και Ιαματικά Κέντρα, έργα που αφορούν στον Πράσινο Τουρισμό, τον Οικοτουρισμό, τον Αθλητικό, αλλά και το Συνεδριακό Τουρισμό είναι προτεραιότητες της τουριστικής πολιτικής μας.

    Προωθείται το αναγκαίο οργανωτικό και θεσμικό πλαίσιο που θα διασφαλίσει την ανάπτυξη του Αγροτουρισμού, με σύγχρονους όρους και ποιοτικές προδιαγραφές. Προωθούνται, ταυτόχρονα, λύσεις σε χρόνια προβλήματα του ελληνικού Τουρισμού και καθολικά αιτήματα του τουριστικού κόσμου. Ανοίγει ο δρόμος για τη λειτουργική τακτοποίηση ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων, με απαράβατο γνώμονα την ασφάλεια εργαζόμενων και επισκεπτών.

    Προχωρά η καταγραφή όλων των τουριστικών καταλυμάτων, καθώς και η αποτύπωση των χαρακτηριστικών τους, έτσι ώστε να θεσπιστεί ένα αντικειμενικό σύστημα (αστεριών και κλειδιών) για την ταξινόμησή τους.

    Ο Πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ανεκτίμητη συμβολή στην τουριστική ανάπτυξη, που παρέχει η πολιτιστική κληρονομιά και γενικότερα, η δύναμη του ελληνικού πολιτισμού: Ακρόπολη, Ολυμπία, Δελφοί, Μυκήνες, Κνωσός, Βεργίνα, είναι σταθμοί στην Ιστορία και τον Πολιτισμό των Ελλήνων, που ελκύουν το ενδιαφέρον ολόκληρου του Κόσμου. Στο σημείο αυτό ανάφερε ότι εξελίσσονται, ήδη, συγκροτημένες δράσεις, για την περαιτέρω ανάδειξη των μνημείων και των χώρων-συμβόλων του ελληνικού Πολιτισμού, ενώ προετοιμάζεται για να δεχτεί τους πρώτους επισκέπτες του, μέσα στο 2008, το νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Αναβαθμίζεται, συνεχώς, το Ελληνικό Φεστιβάλ στην Αθήνα και την Επίδαυρο και προσφέρει μοναδικές στιγμές στους επισκέπτες μας.

    Για το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι έχουν ήδη καταρτιστεί Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια, ανάμεσα στα οποία και αυτό για τον Τουρισμό. Σύντομα, μάλιστα, το Ειδικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό εισέρχεται για διαβούλευση στο Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξικού Σχεδιασμού. Εξάλλου για την προστασία του περιβάλλοντος διατίθενται από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου περισσότερα από 4 δισ. ευρώ, για έργα και δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος.

    Ομιλία προέδρου ΣΕΤΕ Ν.Αγγελόπουλου

    Από την πλευρά του, ο νέος πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Νίκος Αγγελόπουλος πρότεινε το συντονισμό της δράσης των συναρμοδίων με τον τουρισμό υπουργείων από τον πρωθυπουργό, στο πλαίσιο του σχεδιασμού της οικονομικής και τουριστικής ανάπτυξης, επισημαίνοντας ότι η επιλογή αυτή κρίνεται αναγκαία, αφού από τον τουρισμό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η αύξηση του ΑΕΠ, της απασχόλησης, η περιφερειακή ανάπτυξη, αλλά και ο περιορισμός του ανοίγματος της ψαλίδας μεταξύ των εισοδημάτων.

    Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι το υπουργείο Οικονομίας, στη χάραξη των μεσομακροπροθέσμων προγραμμάτων του, οφείλει να οριοθετήσει την έκταση και το ρόλο του τουρισμού, με στόχο την επίτευξη του μέγιστου δυνατού αποτελέσματος από τις δραστηριότητες των επιμέρους κλάδων του. Παράλληλα, όπως είπε, είναι αναγκαία η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων και των οικονομικών πόρων του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, ώστε να μπορέσει να υλοποιήσει δράσεις που, κατά κανόνα, τυγχάνουν χαμηλής προτεραιότητας σε άλλα υπουργεία.

    Για το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τον Τουρισμό, που απασχολεί τον κλάδο του τουρισμού, ο κ. Αγγελόπουλος σημείωσε ότι μπορεί να διαμορφώσει ένα πλαίσιο ισόρροπης ανάπτυξης και προστασίας του περιβάλλοντος, αφού εμπλουτιστεί με τις προτάσεις βελτίωσης που κατετέθησαν από τους φορείς του τουρισμού και από τους άλλους κοινωνικούς φορείς.

    Αναφερόμενος στο ΕΣΠΑ 2007-13, τόνισε ότι ένα σημαντικό μέρος των κεφαλαίων πρέπει να κατευθυνθεί σε επενδύσεις υποδομής ευθέως συνδεόμενες με τις τουριστικές περιοχές, αναπτυγμένες κι αναπτυσσόμενες, προκειμένου "να σταματήσει το παράδοξο της χώρας μας, να προχωράνε ανεξέλεγκτα οι ανωδομές και να υστερούν κατά πολύ οι υποδομές".

    [04] Πολιτισμός

    Eurovision 2008

    Με το βλέμμα στον τελικό!

    22/5/2008 11:59:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Ξεκαθάρισε το τοπίο για τον τελικό του Διαγωνισμού Τραγουδιού της 53ης Eurovision, με την ολοκλήρωση και του β ημιτελικού, το βράδυ της Πέμπτης, με την αγωνία να φτάνει στο ζενίθ!

    Δυστυχώς, η Κύπρος, με την Ευδοκία Καδή και το Femme Fatale, δεν κατάφερε να προκριθεί.

    Οι 10 φιναλίστ του β ημιτελικού είναι: Ουκρανία, Κροατία, Αλβανία, Ισλανδία, Γεωργία, Δανία, Σουηδία, Λετονία, Τουρκία, Πορτογαλία.

    Όπως είναι ήδη γνωστό, στον τελικό του Σαββάτου θα λάβουν μέρος οι 10 φιναλίστ του α ημιτελικού (Ελλάδα, Ρουμανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Φινλανδία, Ρωσία, Ισραήλ, Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Πολωνία, Νορβηγία), οι 10 του β ημιτελικού, οι "big four" - Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία- και η νικήτρια της Eurovision 2007, Σερβία.

    Η πρώτη νικήτρια του θεσμού επί σκηνής

    Με το ξεκίνημα της βραδιάς στην Αρένα του Βελιγραδίου, μία τραγουδίστρια της όπερας εμφανίστηκε επί σκηνής με ένα μακρύ, κίτρινο φόρεμα, μαζί με έναν άνδρα, με άσπρο κουστούμι, που παρέπεμπε σε φανταστικό ον, κάτι μεταξύ του Κενταύρου και του Πήγασου της μυθολογίας μας. Τους πλαισίωσαν χορευτές με μπλε-πράσινα κοστούμια, που έπαιξαν σέρβικες μουσικές και χόρεψαν, καθώς και τέσσερις γυναίκες με βιολί.

    Σειρά είχαν οι παρουσιαστές της φετινής διοργάνωσης, Jovana Jankovi&#263; και &#381;eljko Joksimovi&#263;, που άρχισαν να προλογίζουν τους αποψινούς διαγωνιζόμενους. Μάλιστα, ο &#381;eljko πρόσφερε ένα κόκκινο μήλο στην Jovana, σύμβολο φιλίας και αγάπης.

    Τον σχολιασμό για την Ελλάδα έκαναν και στον β' ημιτελικό η Μπέτυ και η Ματθίλδη Μαγγίρα.

    Συγκεκριμένα, στο β' ημιτελικό συμμετείχαν, με σειρά εμφάνισης:

    01 Ισλανδία: Euroband "This Is My Life" 02 Σουηδία: Charlotte Perrelli "Hero" 03 Τουρκία: Mor ve &#214;tesi "Deli" 04 Ουκρανία: Ani Lorak "Shady Lady" 05 Λιθουανία: Jeronimas Milius "Nomads In The Night" 06 Αλβανία: Olta Boka "Zemr&#235;n E Lam&#235; Peng" 07 Ελβετία: Paolo Meneguzzi "Era Stupendo" 08 Τσεχία: Tereza Kerndlov&#225; "Have Some Fun" 09 Λευκορωσία: Ruslan Alehno "Hasta La Vista" 10 Λετονία: Pirates Of The Sea "Wolves Of The Sea" 11 Κροατία: Kraljevi Ulice & 75 Cents "Romanca" 12 Βουλγαρία: Deep Zone & Balthazar "DJ, Take Me Away" 13 Δανία: Simon Mathew "All Night Long" 14 Γεωργία: Diana Gurtskaya "Peace Will Come" 15 Ουγγαρία: Cs&#233;zy "Candlelight" 16 Μάλτα Morena: "Vodka" 17 Κύπρος: Ευδοκία Καδή "Femme Fatale" 18 ΠΓΔΜ: Tamara, Vr&#269;ak & Adrijan "Let Me Love You" 19 Πορτογαλία: V&#226;nia Fernandes "Senhora Do Mar (Negras &#193;guas)"

    Δέκατη έβδομη εμφανίστηκε Ευδοκία Καδή με το Femme Fatale. Η Ευδοκία και οι χορευτές της κυπριακής συμμετοχής έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, εκτελώντας άψογα τη χορογραφία του κομματιού. Σε κάποιο σημείο, η Κύπρια " Femme Fatale ανέβηκε σε ένα τραπέζι, ενώ για να κατέβει, πάτησε πάνω στους ντυμένους στα μαύρα χορευτές.

    Υπενθυμίζεται ότι οι στίχοι είναι του Βαγγέλη Ευαγγέλου και η σύνθεση του Νίκου Ευαγγέλου.

    Μετά την παρουσίαση των τραγουδιών, οι παρουσιαστές κάλεσαν επί σκηνής την Lys Assia, την εκπρόσωπο της Ελβετίας και νικήτρια στον πρώτο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision το 1965, και η οποία έδωσε το σύνθημα για την έναρξη της ψηφοφορίας.

    Υπενθυμίζεται ότι ψήφισαν με televoting μόνο οι θεατές που διαμένουν σε κάποια από τις 19 χώρες που συμμετείχαν, καθώς και η Γαλλία (big four), η Αγγλία (big four) και η περυσινή νικήτρια Σερβία.

    Όσο διαρκούσε η ψηφοφορία, προβλήθηκαν βίντεο από τη σερβική ύπαιθρο και τις πόλεις, σε όλες τις εποχές του χρόνου.

    Όπως και την Τρίτη, έτσι και σήμερα οι φιναλίστ ανακοινώθηκαν με τυχαία σειρά. Τα αποτελέσματα του televoting θα ανακοινωθούν στον τελικό του Σαββάτου.

    Το θέμα του αποψινού ημιτελικού ήταν οι δύο ποταμοί Δούναβης και Σάββας, που συναντιούνται στη σέρβικη πρωτεύουσα.

    Ο δεύτερος ημιτελικός μεταδόθηκε ζωντανά από τη ΝΕΤ, καθώς και από το Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7 FM.

    Διαδικτυακά μεταδόθηκε από την επίσημη ιστοσελίδα του διαγωνισμού eurovision.tv/live .

    [05] Κόσμος

    "Επιδιώκουμε λύση"

    Συνάντηση Χριστόφια - Ταλάτ

    23/5/2008 11:39:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Για δεύτερη φορά συναντώνται σήμερα, Παρασκευή, ο Κύπριος πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες θα κρίνουν, αν έχει παραχθεί "ικανοποιητικό έργο" στις ομάδες εργασίας και στις τεχνικές επιτροπές, το οποίο να δικαιολογεί την έναρξη απευθείας διαπραγματεύσεων.

    "Είμαι πολύ ανοικτός να συνομιλήσω φιλικά με τον κ. Ταλάτ σε μια κοινή προσπάθεια να προχωρήσουμε παραπέρα", δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης ο πρόεδρος Χριστόφιας, αναφερόμενος στην επικείμενη συνάντηση.

    Ο κ. Χριστόφιας υπέδειξε πως στόχος δεν είναι να διακοπεί η προσπάθεια, που γίνεται με τις τεχνικές επιτροπές και τις ομάδες εργασίας, αλλά να γίνει όσο γίνεται πιο αποτελεσματική, να δώσει αποτέλεσμα και να αρχίσει απευθείας διάλογος μεταξύ των ηγετών των δυο κοινοτήτων. "Επιδιώκουμε λύση. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό το συντομότερο δυνατό", τόνισε ο Κύπριος πρόεδρος.

    [06] Κοινωνία

    Εκτεταμένες έρευνες

    Επίθεση στο δημαρχείο Ηλιούπολης

    23/5/2008 11:20:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Εκτεταμένες έρευνες διεξάγει η αστυνομία στην για τον εντοπισμό τυχόν υπόπτων, μετά την επίθεση που σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης από ομάδα κουκουλοφόρων που προκάλεσαν ζημιές στο δημοτικό μέγαρο της Ηλιούπολης και σε αυτοκίνητα της δημοτικής αστυνομίας της περιοχής. Οι δράστες φαίνεται ότι ήταν εξοπλισμένοι με αιχμηρά αντικείμενα, αφού τα ελαστικά των αυτοκινήτων της αστυνομίας βρέθηκαν κατεστραμμένα, ενώ τα τζάμια ήταν σπασμένα με πέτρες, βαριοπούλες και ξύλα. Η επίθεση των αντιεξουσιαστών, έγινε στις 8.30 το βράδυ. Μια ομάδα περίπου 20 κουκουλοφόρων, πλησίασαν με τα πόδια το δημοτικό μέγαρο της Ηλιούπολης, κάποιοι πέταξαν μπογιές στην πρόσοψη του κτιρίου, ενώ οι υπόλοιποι κατέστρεφαν αυτοκίνητα του Δήμου.

    [07] Πολιτισμός

    Μια Ελληνική Γιορτή στο Πεκίνο

    23/5/2008 11:13:00 πμ

    Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης Μια Ελληνική Γιορτή "Αθηνα 2004" με κοστούμια και αντικείμενα από την Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Η έκθεση πραγματοποιείται στο Μουσείο Capital του Πεκίνου, στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Έτους της Ελλάδας στην Κίνα που διοργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού.

    Η Ελλάδα, γενέτειρα της ιδέας του αθλητισμού και των Ολυμπιακών Αγώνων, παρουσίασε στο παγκόσμιο κοινό μια Τελετή που αφηγήθηκε «με λιτά, αναγνωρίσιμα σύμβολα, ιδέες, αισθητοποιημένες αξίες, την περιπέτεια της ελληνικής ανακάλυψης του κόσμου». Μια Τελετή τεχνοκεντρική και ανθρωποκεντρική που διηγήθηκε τη ιστορία του τόπου μέσα από την τέχνη του.

    Κοστούμια, αντικείμενα, φωτογραφίες και video από την προετοιμασία και την Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004 θα παρουσιάζονται στο Capital Museum του Πεκίνου έως τις 6 Ιουλίου.

    Εικόνες από το καραβάκι και τους πύρινους Ολυμπιακούς κύκλους πάνω στο νερό, το Κυκλαδικό ειδώλιο και το αλληγορικό τοπίο των ελληνικών νησιών, την Κλεψύδρα και την Ελιά -σύμβολο της Ειρήνης και των Ολυμπιακών Αγώνων, θα θυμίσουν στους επισκέπτες της έκθεσης τη βραδιά της Τελετής και θα τους δώσουν την ευκαιρία να κατανοήσουν πως στήθηκε αυτή η ελληνική γιορτή.

    Για τις 10 τελευταίες μέρες της έκθεσης (από 27 Ιουνίου έως 6 Ιουλίου), το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει τα "Ημερολόγια". Πρόκειται για τα πρώτα μέρη του ντοκιμαντέρ "making off", της Αθηνάς Τσαγγάρη, τα οποία μας ταξιδεύουν στους μήνες της προετοιμασίας της Τελετής, και τον τρόπο εργασίας των μελών της δημιουργικής ομάδας.

    Η σύλληψη και σκηνοθεσία της τελετής ήταν του Δημήτρη Παπαϊωάννου. Την επιμέλεια και τον σχεδιασμό της έκθεσης έκανε η Λίλη Πεζανού.

    [08] Πολιτισμός

    Στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

    Διαχρονικοί Τόποι και Τρόποι Λατρείας

    23/5/2008 10:57:00 πμ

    Πηγή: Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

    Εγκαινιάζεται την Παρασκευή 23 Μαΐου 2008 στις 20.30 στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, η έκθεση "Διαχρονικοί Τόποι Και Τρόποι Λατρείας". Η έκθεση, που είναι μια παραγωγή του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, αποτελείται από εργασίες που διερευνούν το θέμα της πίστης και γίνεται στα πλαίσια της Photobiennale του 2008, που διοργανώνει το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

    Στην έκθεση συμμετέχουν: Matteo Danesin (ITL), Emin Altan (TUR), Miya Ando Stanoff (US), Guillermo Srodek Hart (ARG), Jan Van Ijken (ESP), Nermine Hammam (EGYP), Patrick Brown (THAI), Toledano Philip (GB), Marco Ambrosi (ITL), Janek Markstahler (GER), Paula Muhr (GER), Αλέξανδρος Δοβρίδης, Δημήτρης Προκοπίου, Στεφανία Μιζάρα,Έφη Πεταλά, Βασίλης Καρκατσέλης, Σταύρος Δαγτζίδης, Θανάσης Ράπτης, Δημήτρης Δεσποινούδης, Αργύρης Λιαπόπουλος, Ευθύμης Μουρατίδης, Στέλιος Καλογεράκης, Δήμητρα Ερμείδου, Χαρά Χρυσανθάκη, Ηλίας Πολίτης, Γιάννης Χολογκούνης, Χριστίνα Παπαφράγκου (GR), Florence Messager (GR-FR).

    Η έκθεση αποτελεί τον καρπό μιας μακροχρόνιας προσπάθειας για τη διερεύνηση της πίστης και το πώς αυτή μπορεί να πάρει χαρακτηριστικά από τον διαπολιτισμικό φωτογραφικό χρόνο.

    Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Αυγούστου.

    Οι συμμετοχές

    Ο Matteo Danesin (ITL) έχει επιλέξει έναν συναισθηματικό τρόπο προσέγγισης στην έρευνα που έκανε επάνω στις θρησκευτικές τελετές και γιορτές της Αφρικανικής Πεντηκοστιανής κοινότητας της Βερόνας., χωρίς να κρύβεται πίσω από τον φακό του.

    O Emin Altan (TUR) πλησιάζει πολύ προσεκτικά τον επιθανάτιο εναγκαλισμό των γιγαντιαίων ριζών στα μεγαλoπρεπή, αν και εδώ και αιώνες εγκαταλειμμένα ανάκτορα του Angkor (Ταιλανδη). Το φως και τα σκαλίσματα πάνω στις γιγαντιαίες πέτρες είναι αυτό που εξιτάρει περισσότερο τον φωτογράφο.

    Η Miya Ando Stanoff (US) παρουσιάζει ZEN τοπία, δουλεύοντας το γκρι σε μεγάλες μεταλλικές επιφάνειες, όπου ο θεατής αντανακλάται συμμετέχοντας στα ήρεμα περιβάλλοντα που προβάλλουν οι εικόνες.

    Ο Guillermo Srodek Hart (ARG) εστίασε τη δουλειά του στα πάμπολλα κόκκινα αναθέματα που υπάρχουν σε όλη σχεδόν την Αργεντινή για τον σύγχρονο Ρομπέν των Δασών της Αργεντινής Gauchito Gil και την άδικη εκτέλεση του, μετά από την οποία έχει συνδεθεί με πολλά θαύματα..

    Ο Jan Van Ijken (NL) φωτογραφίζει τo Πάσχα των καθολικών στην Ισπανία. Η μεγάλη βδομάδα, γιορτάζεται με λιτανείες όπου συμμετέχουν οι πιστοί, με σαβανωμένα πρόσωπα και σώματα, ζωγραφισμένες κουκούλες και κρατούν στα χέρια τους βαριά αγάλματα και σταυρούς, που αγγίζουν μ αυτά ο ένας τον άλλον. Η λιτανεία αυτή που γίνεται εδώ και πολλούς αιώνες στην Σεβίλλη, τελειώνει με την δύση του ήλιου.

    Nermine Hammam (EGYP) φωτογραφίζει την ASHURA, με την οποία οι σιίτες στο Ιράν, Ιράκ, Λίβανο και Μπαχρέιν τιμούν τη μνήμη του αγώνα μέχρι θανάτου των επίγονων του Μωάμεθ. Γι αυτό εκείνη την συγκεκριμένη ημέρα κάνουν λιτανείες και αυτοτιμωρούνται με αλυσίδες και αιχμηρά όργανα, δηλώνοντας μ αυτόν τον τρόπο θρησκευτική πίστη.

    Ο Patrick Brown (THAI) φωτογραφίζει τη θρησκευτική γιορτή Χορτοφαγιίας που γίνεται κάθε χρόνο στα νότια της Ταϊλάνδης. Οι συμμετέχοντες τιμούν τους θεούς αψηφώντας τη φωτιά, περνώντας βελόνες στο κορμί τους και υπομένοντας άλλες κακουχίες.

    Ο Toledano Philip (GB) οπτικοποιεί τις ελπίδες αλλά και την παράνοια της σύγχρονης Αμερικής, κάνοντας ένα προκλητικό και καυστικό σχόλιο επάνω στον τρόπο ζωής και τα ήθη μιας χώρας που ξεχειλίζει από αντιφάσεις.

    Ο Marco Ambrosi (ITL) για να φωτογραφίσει τους Δυτικοαφρικανούς μετανάστες της Βερόνας, έπρεπε να τους αναζητήσει έξω, την ώρα που εκκλησιάζονταν και να τους καλέσει προσωπικά να ποζάρουν στο αυτοσχέδιο στούντιο που έστηνε επί τόπου.

    Η Janek Markstahler (GER) παρακολουθεί εδώ και χρόνια τις λατρευτικές εκδηλώσεις των πιστών και τις λιτανείες προς το υπέρτατο ον, με αντικείμενα και ήχους.

    Τα αγκαθωτά στεφάνια, τα κουμποσκίνια, οι σταυροί στο λαιμό και τα ρούχα, μοναχών και ιερωμένων, και τα χρωματιστά σκηνώματα της Paula Muhr (GER), σε βάζουν με μυστηριακό τρόπο να προσεγγίσεις την πίστη.

    Ο Αλέξανδρος Δοβρίδης παρακολουθεί τους συμμετέχοντες στο καρναβάλι του Σοχού (Ν. Θεσσαλονίκης), που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Χαρακτηριστικό τους οι ιδιόμορφες χρωματιστές στολές και η Διονυσιακή τους διάθεση.

    Ο Δημήτρης Προκοπίου απεικονίζει εσωτερικούς καθημερινούς χώρους που έχουν μετατραπεί σε χώρους πίστης και λατρείας, με πρόσωπα οικεία, καθημερινά κουρασμένα από τον μόχθο και από την ζωή.

    Η Στεφανία Μιζάρα φωτογραφίζει σε τρία χωριά της Μακεδονίας το Διονυσιακής προέλευσης, με την συνδρομή των Άγιων Κωνσταντίνου και Ελένης υπερβατικό έθιμο των ανυπόδητων αναστενάρηδων επάνω στην θράκα

    Η Έφη Πεταλά ανιχνεύει τη θρησκευτικότητα που υπάρχει διάχυτη σε έναν αρχαιολογικό χώρο, προσπαθεί να καταγράψει τα μηνύματα που λαμβάνει από τα -κατά τα άλλα- άψυχα ερείπια, να διηγηθεί την ιστορία τους...

    Ο Βασίλης Καρκατσέλης παρουσιάζει αναθήματα. Βίντεο (Σκην:Σταύρου Δαγτζίδη), κερί, ύφασμα και πλεγμένες φωτογραφίες 258Χ154 εκ. 2007/8. Ένα λευκό αστερέωτο φωτογραφικό χαρτί μετατρέπεται σε τοίχο από ξωκλήσι και υφίσταται όσα και αυτός από τους πιστούς της φωτογραφίας. Έργο ζωντανό (αλλάζει με την πάροδο του χρόνου, το σχετικό φωτισμό, την υγρασία) και σε εξέλιξη, ανοικτό στη συμμετοχή του κοινού.

    Ο Σταύρος Δαγτζίδης φωτογραφίζει ένα από τα μεγαλύτερα πανηγύρια που έχουν διατηρηθεί στην Ελλάδα, χωρίς να τα εξαφανίσει ο χρόνος, το πανηγύρι του Αγ. Σίμου στο Μεσολόγγι, που γίνεται κάθε χρόνο τον Ιούνιο. Μαζεύονται πλήθος πιστοί και πάρα πολύ τσιγγάνοι από όλη την Ελλάδα, όπου και βαφτίζουν τα παιδιά τους, κάνοντας τάματα.

    Ο Θανάσης Ράπτης παρακολουθεί την αγιοποίηση απλών αθώων καθημερινών ανθρώπων, μέσα από τον ανεμοστρόβιλο και τις χιλιάδες συμπληγάδες της ζωής. Ο φωτογράφος μας λέει ότι σ όλους αυτούς αξίζει φωτοστέφανο.

    Ο Δημήτρης Δεσποινούδης δε νοιάζεται τόσο για τα σύμβολα μέσα στις εκκλησίες ούτε για τους εξωτερικούς χώρους. Προχωρά μέσα, κάτω, σε χώρους δύσκολους, αποτρόπαιους και δυσάρεστους. Πηγαίνει σε υπόγεια, στους εσχατεύοντες τόπους, τελευταίο καταφύγιο των πιστών, που υπηρέτησαν ευλαβικά τον θεό και εκεί επί τέλους, βρίσκουν ανάπαυση τα οστά τους.

    Ο Αργύρης Λιαπόπουλος παρακολουθεί, πότε από κοντά και πότε από μακριά, τα τάγματα των περιστρεφόμενων Μεβλεβι Δερβίσηδων (Τουρκία αλλά και αλλού), αυτή τη σέχτα που αντλεί την ιδεολογία από την περιστροφή και ήταν αναπτυγμένη στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

    Ο Ευθύμης Μουρατίδης μέσα από απλά σύμβολα πίστης σταυρούς φυλαχτά αναδεικνύει μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα αποτέλεσμα της παραμόρφωσης που επιβάλλει η ιατρική σκοπιμότητα. Η άβολη αίσθηση του ασθενούς πρό της αμείλικτης στιλπνής επιφάνειας μεταμορφώνεται σε αισθαντική και μυστηριώδη ικεσία.

    Ο Στέλιος Καλογεράκης κατασκευάζει τα δικά του μυστηριώδη περιβάλλοντα, όπου η διάχυτη θρησκευτικότητα συνομιλεί με τη μελλοντολογική αιθητική και την έντονη ανθρώπινη παρουσία.

    Η Δήμητρα Ερμείδου μέσω της φωτογραφίας και τις εικαστικής ανασύνθεσης, δημιουργεί χώρους διαλογισμού ή χώρους παθών, τόπους λατρείας ή εσωτερικούς λαβύρινθους. Τμήματα του ελληνικού αστικού χώρου, αρχαία κτίσματα και ερείπια, ουρανοί φορτισμένοι και τοπία με έκδηλη την ανθρώπινη παρέμβαση, εξελίσσονται σε μυστηριακά σκηνικά με μνημειακή διάσταση, όπου λαμβάνουν μέρος φανταστικές τελετές.

    Η Χαρά Χρυσανθάκη στο οδοιπορικό που κάνει τόσα χρόνια στα Μοναστήρια και τις εκκλησίες της Ελλάδος και τις κοίτες της Ορθοδοξίας στο εξωτερικό, στάθηκε μπροστά στους χιλιάδες πιστούς που συνάντησε αλλά και στα εκατοντάδες σύμβολα της πίστης.

    Ο Ηλίας Πολίτης αναζητά την θρησκευτική Πίστη, την εσωτερική ισορροπία και πως εξωτερικεύεται η Πιστη σε ακραίους τόπους και χρόνους.

    Ο Γιάννης Χολογκούνης συμμετέχει και φωτογραφίζει το πανηγύρι στον Αγ. Νικόλαο της Χαλκιδικής, τα λεγόμενα «εικονίσματα». Το έθιμο, που χάνεται στα βάθη των αιώνων, το συναντάμε και σε άλλα μέρη της Μακεδονίας, αμέσως μετά το Πάσχα και συνοδεύεται από λιτανείες και ιεροτελεστίες για το κάρπισμα της γης.

    Η Χριστίνα Παπαφράγκου μας μυεί στη μυσταγωγία των χορών που γίνονται κάθε χρόνο στο Φλάμπουρο, Σερρών. Πρόκειται για τους Μπαμπούιρους που προέρχεται από διονυσιακές λατρείες αλλά στο Φλάμπουρο έχει συνδεθεί με την λατρεία της Αγίας Άννας.

    Η Florence Messager (GR-FR) χρησιμοποιεί την φωτογραφία αλλά και την ζωγραφική τελείως αφαιρετικά για να εκφράσει τη Θεοποίηση των ιερειών του σύγχρονου κινηματογράφου, Ελληνίδων και ξένων.

    [09] Κοινωνία

    Επικίνδυνο νερό

    23/5/2008 10:42:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Ύπαρξη αρσενικού πάνω από το επιτρεπτό όριο κατά 8 μικρογραμμάρια ανά λίτρο στη γεώτρηση Στεναχώνης του Δήμου Ιωνίας, σήμανε συναγερμό στις υπηρεσίες της Χίου.

    Σε σύσκεψη που έγινε στη νομαρχία Χίου αποφασίστηκε να σταματήσει η 24ώρη παροχή, ενώ θα ανέβουν οι σωλήνες ώστε η άντληση να γίνεται σε λιγότερο από τα 78 μέτρα βάθους που ισχύει σήμερα.

    Επίσης καλούν τους πολίτες των Δήμων Ιωνίας και Μαστιχοχωρίων να μην χρησιμοποιούν το νερό για οποιαδήποτε οικιακή χρήση.

    [10] Κοινωνία

    Στο Χαϊδάρι

    Εξουδετερώθηκε εκρηκτικός μηχανισμός

    23/5/2008 10:35:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Στον πόλεμο ανάμεσα σε αντίπαλες ομάδες που δραστηριοποιούνται τη νύχτα αποδίδει η αστυνομία την τοποθέτηση αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού μεγάλης ισχύος που εξουδετερώθηκε τα ξημερώματα στο Χαϊδάρι.

    Ο εκρηκτικός μηχανισμός τοποθετήθηκε στις 2:30 τα ξημερώματα έξω από κατάστημα εμπορίας μεταχειρισμένων αυτοκινήτων στη Λεωφόρο Αθηνών 236 που ανήκει σε άτομο το οποίο έχει καταδικαστεί σε 14 χρόνια φυλάκιση για σωρεία εγκληματικών ενεργειών και βρίσκεται ήδη στις φυλακές.

    Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία το μηχανισμό τοποθέτησαν δύο άγνωστοι οι οποίοι προσπάθησαν να τον πυροδοτήσουν αλλά έγιναν αντιληπτοί και έφυγαν χωρίς να τα καταφέρουν γι αυτό και δεν εξερράγη.

    Τη βόμβα, που εξουδετερώθηκε δύο ώρες αργότερα από πυροτεχνουργούς της Ασφάλειας, αποτελούταν από δύο πυροκροτητές, βραδύκαυστο φυτίλι και περίπου 4 κιλά αμμωνιοδυναμίτιδας.

    [11] Υγεία

    Νέες ελπίδες από την Επεμβατική Ακτινολογία

    23/5/2008 10:32:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Μεγάλη ενημερωτική εκστρατεία για την προβολή της Επεμβατικής Ακτινολογίας ξεκινά από το Σάββατο 24 Μαΐου στην Αθήνα, παράλληλα με το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επεμβατικής Ακτινολογίας που οργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Επεμβατικής Ακτινολογίας, Αγγειοακτινολογίας και Νευροακτινολογίας, www.epemvatiki.gr. Το Συνέδριο διεξάγεται από 29-31 Μαΐου στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (Συρανού Εφεσίου 4, Αθήνα, τηλ: 210 6597000). Η Επεμβατική Ακτινολογία είναι μια επαναστατική εξειδίκευση της ακτινολογίας που σε συνεργασία με όλες τις ειδικότητες αλλάζει πολλά από όσα θεωρούσαμε δεδομένα στη σύγχρονη Ιατρική Επιστήμη. Πολλές από τις παθήσεις που παλαιότερα απαιτούσαν ανοιχτό χειρουργείο, μπορούν πλέον να θεραπευτούν και από τους Επεμβατικούς Ακτινολόγους, μειώνοντας τους κινδύνους, τον πόνο και τον χρόνο νοσηλείας και ανάρρωσης.

    Με την Επεμβατική Ακτινολογία, παθήσεις αγγείων, μυοσκελετικού, πνευμόνων, ήπατος, νεφρών, μαστού, νευρικού συστήματος, καθώς και πολλές περιπτώσεις καρκίνου, αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά με ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες, βοηθώντας τους ασθενείς στη μη χειρουργική αντιμετώπισή τους.

    Στο Συνέδριο, που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, θα παρουσιαστούν το έργο και τα επιτεύγματα των Ελλήνων Επεμβατικών Ακτινολόγων, με στόχο την εκπαίδευση νέων ιατρών σε καινούργιες μεθόδους - διαγνωστικές, προεπεμβατικές και επεμβατικές. Παράλληλα, θα δοθεί η δυνατότητα σε νέους ιατρούς να εξασκηθούν σε ομοιώματα και προσομοιωτές.

    "Η Επεμβατική Ακτινολογία υπηρετείται με μεγάλη επιτυχία στη χώρα μας από άξιους λειτουργούς τα τελευταία 40 χρόνια. Κάθε νέα γνώση και επέμβαση προσκομίζει νέες θεραπείες που μπορεί να γίνουν υπό απεικονιστική καθοδήγηση, με αποτέλεσμα την αναίμακτη και συντομότατη ίαση παθήσεων που παλαιότερα απαιτούσαν βαρύτατες επεμβάσεις και πολύχρονη νοσηλεία. Πιστεύω ότι το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο θα καταδείξει τις δυνατότητες της Επεμβατικής Ακτινολογίας, ενημερώνοντας παράλληλα τους συναδέλφους και το κοινό για τις κατακτήσεις και τα επιτεύγματα της ειδικότητας", δήλωσε ο καθηγητής Δημήτρης Κελέκης, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Επεμβατικής Ακτινολογίας.

    [12] Ιράκ

    Σχόλιο Μπους

    "Καταστροφική για τις ΗΠΑ η πρόωρη αποχώρηση"

    23/5/2008 10:19:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Η πρόωρη αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ θα ήταν "καταστροφική" για τις ΗΠΑ, θα ενίσχυε την Αλ Κάιντα και θα ενθάρρυνε τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν, υποστήριξε ο Αμερικανος πρόεδρος Τζορτζ Μπους.

    Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η ασφάλεια έχει βελτιωθεί σημαντικά ώστε να δικαιολογεί τη μείωση των στρατευμάτων κατά 25% σε σχέση με την περασμένη χρονιά. Ο Μπους δεν σχολίασε τις δηλώσεις του στρατηγού Ντέιβιντ Πετρέους που έκανε λόγο για "μεγάλη μείωση". Δήλωσε όμως αποφασισμένος οι Αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ να συνεχίσουν τον "πόλεμο κατά της τρομοκρατίας" ώστε να προληφθούν επιθέσεις στο αμερικανικό έδαφος, όπως αυτές της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

    "Η αποχώρηση πριν από τη νίκη θα έστελνε το μήνυμα στους τρομοκράτες και τους εξτρεμιστές σε όλο τον κόσμο ότι η Αμερική είναι αδύναμη και δεν έχει τα κότσια για μια μακρά μάχη", είπε ο Μπους μιλώντας στους αλεξιπτωτιστές που επέστρεψαν στη βάση τους στο Φορτ Μπραγκ της Βόρειας Καρολίνας, μετά από 15 μήνες στο Ιράκ.

    "Η αποχώρηση πριν από τη νίκη θα ήταν καταστροφική για τη χώρα μας. Θα καθιστούσε πιθανότερο να υποστούμε άλλη μία επίθεση, όπως αυτή που ζήσαμε στις 11 Σεπτεμβρίου. Θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια των μελλοντικών γενεών και δεν θα επιτρέψουμε να γίνει κάτι τέτοιο", επέμεινε ο Αμερικανός πρόεδρος.

    [13] Πολιτική

    Εκδήλωση στη μνήμη του Χαρίλαου Φλωράκη

    23/5/2008 10:12:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Στο πρόσωπο του Χαρίλαου Φλωράκη τιμούμε μια ολόκληρη ξεχωριστή γενιά κομουνιστριών και κομμουνιστών που σφράγισαν ανεξίτηλα την 90χρονη ιστορική διαδρομή του ΚΚΕ, άντεξαν και βγήκαν νικητές από όλες τις αντιξοότητες της ταξικής πάλης, (...) υπερασπίστηκαν τα ταξικά χαρακτηριστικά του κόμματος από τον ύπουλο εχθρό, τον οπορτουνισμό, στις εφόδους που εξαπέλυσε σε κρίσιμους καιρούς με την στήριξη των αστικών μηχανισμών για να διαλύσει ή να μεταλλάξει το ΚΚΕ ώστε να γίνει ακίνδυνο για το σύστημα και την εξουσία τους και υπερασπίστηκαν τον σοσιαλισμό του 20ου αιώνα από την συκοφαντία και την λάσπη" ανέφερε το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Νίκος Κουρκούνης, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες, παρουσία της γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα, στο "Επιμορφωτικό Κέντρο Χαρίλαος Φλωράκης", με την οποία το ΚΚΕ ανοίγει ένα κύκλο εκδηλώσεων τιμής και μνήμης στα 3 χρόνια από τον θάνατο του ιστορικού ηγέτη του.

    Τη βαθιά του συγκίνηση κάθε φορά που μιλά για τον Χαρίλαο Φλωράκη εξέφρασε ο Μιχάλης Βαρδάνης αντιστράτηγος ε.α. ο οποίος τόνισε ότι κάθε φορά που μιλούσε μαζί του είχε την αίσθηση πως συνομιλούσε με την νεώτερη ιστορία της Ελλάδας.

    Ο κ. Βαρδάνης είπε ότι η πορεία του σχηματισμού του Χαρίλαου Φλωράκη από την Ορθρυ στον Όλυμπο και τον Γράμμο και η δεύτερη αποστολή του με σκοπό να περάσει μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού έξω από τα σύνορα, μετά το τέλος του Εμφυλίου αξίζει να "αποτελέσουν διδαχή στις πολεμικές ακαδημίες από άποψη στρατηγικής και τακτικής".

    Αναφερόμενος στην περίοδο της μεταπολίτευσης ο κ. Βαρδάνης είπε ότι μέσα σε μεγάλες δυσκολίες που είχε δημιουργήσει "η διάσπαση του 68 με το "κενό" μιας γενιάς στελεχών και η εμφάνιση του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής χαρισματικό ηγέτη που σάλπιζε ΕΑΜικά συνθήματα", ξετυλίχτηκαν οι χαρισματικές ιδιότητες του πολιτικού ηγέτη Χαρίλαου Φλωράκη.

    "Στην πολιτική και ιδεολογική τρικυμία των αρχών του 90 λειτούργησε ο πολέμαρχος-στρατηγός και με αποφασιστικότητα, πίστη, πείσμα και σοφία κατάφερε να μην βυθιστεί το καράβι και να το οδηγήσει σε ήρεμα νερά" επισήμανε ο κ. Βαρδάνης.

    "Η μνήμη του είναι γιορτή, γεμάτη περηφάνια, αξιοπρέπεια, δύναμη, κουράγιο και μάθημα" είπε στην ομιλία του ο βουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Καζάκος, τονίζοντας πως "από τα πρώτα του βήματα την δύναμη του την έδωσε το λαϊκό κίνημα".

    "Η πορεία του Χαρίλαου Φλωράκη ήταν μεγάλοι δρασκελισμοί στην κακοτράχαλη γή, στο πρόσταγμα της ιστορίας πάντα έβγαινε ένα βήμα μπροστά και αριστερά" ανέφερε στην δική του ομιλία ο πρώην Α αντιπρόεδρος της Βουλής, Παναγιώτης Κρητικός.

    "Η εποχή απειλείται από την Νέα Τάξη Πραγμάτων" είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Κρητικός, τονίζοντας πως απέναντι στην απειλή "τα πάντα είναι στην δύναμη και την διάθεση του λαού. Ο Χαρίλαος Φλωράκης μας καλεί σε αγωνιστική πορεία. Από κεί που είναι ψηλά στον Αη-Λιά βλέπει πόσοι ακολουθούν αυτόν τον αγώνα και πόσοι ξεστρατίζουν γιατί έχει αγνάντιο".

    "Μισόν αιώνα και παραπάνω βρεθήκαμε μαζί στο αντάρτικο, στην προσφυγιά, στην παρανομία, στα στρατοδικεία, στις φυλακές και κατόπιν πολλών δεινών και θυσιών στην νομιμότητα που δεν μας δόθηκε χάρισμα από κανένα μα την κερδίσαμε με το σπαθί μας" είπε ο συγγραφέας, δημοσιογράφος και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων, Γιώργος Μωραίτης.

    Ο κ. Μωραίτης αναφέρθηκε στην πολιτική διαδρομή του Χαρίλαου Φλωράκη και τόνισε ιδιαίτερα ότι "εκείνο που τον καταξιώνει ως ηγέτη είναι η στάση του στην δεκαετία του 90, όταν με τις ανατροπές στην ΕΣΣΔ και τις σοσιαλιστικές χώρες, έμεινε όρθιος και κράτησε το ΚΚΕ ορθό και αντιτάχθηκε σε εκείνους που μεθόδευσαν και έδρασαν για την διάλυση του ΚΚΕ".

    "Ο Χαρίλαος Φλωράκης με την ζωή του αποτέλεσε και αποτελεί καθημερινά την πιό μεγάλη επιβεβαίωση και το πιό τρανό παράδειγμα ότι έχουμε κάνει την σωστή επιλογή και έχουμε διαλέξει τον πιό όμορφο δρόμο" είπε στην ομιλία της η Βαγγελιώ Πλατανιά μέλος του Γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ.

    "Σήμερα που οι σειρήνες της υποταγής πληθαίνουν έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία για τους νέους κομμουνιστές, όχι μόνο να μελετήσουν αλλά και να προβάλλουν την ιστορία του ΚΚΕ πλατιά στην νεολαία και σε αυτήν την προσπάθεια πάντα ξεχωριστή θέση θα κατέχει η προσφορά του Χαρίλαου Φλωράκη" τόνισε η κ. Πλατανιά, καταλήγοντας πως "ξέρουμε το καθήκον μας, δικαιώνονται οι επιλογές μας καθημερινά, βαδίζουμε μπροστά με το κόμμα μας, προς το μέλλον, τον σοσιαλισμό".

    Τέλος, σημειώνεται ότι την Κυριακή 25 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο Παλαιοζωγλόπι Καρδίτσας, όπου και ο τάφος του Χαρίλαου Φλωράκη.

    [14] Κοινωνία

    Από τους φοιτητές στο κέντρο της Αθήνας

    Συλλαλητήριο για το νόμο-πλαίσιο

    23/5/2008 10:02:00 πμ

    Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στον χώρο της Παιδείας καθώς σήμερα Παρασκευή οι φοιτητές έχουν προγραμματίσει νέο συλλαλητήριο για το μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας, αντιδρώντας στην εφαρμογή του νόμου-πλαισίου. Χθες Πέμπτη αναβλήθηκε η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη νέων προέδρων στα ΤΕΙ Αθηνών και Πειραιώς, καθώς ομάδες φοιτητών εισέβαλαν στις σχολές και απέσπασαν τις κάλπες. Επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας αποφάσισαν για τη Δευτέρα τα ΤΕΙ Πειραιά ενώ κατά των φαινομένων βίας τάσσεται η πλειοψηφία των πανεπιστημιακών.

    [15] Πολιτισμός

    Στην "Τεχνόπολη" του Δ. Αθηναίων

    Raymond Clement: Πόζες Jazz

    23/5/2008 9:51:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    "

    Φωτογραφίες από τζαζ καλλιτέχνες, που αποθανάτισε με το φωτογραφικό του φακό ο Raymond Clement, περιλαμβάνει η έκθεση με τίτλο "Family of Jazz" που διοργανώνει η Πρεσβεία του Λουξεμβούργου με την συνεργασία της "Τεχνόπολις" του Δήμου Αθηναίων, από τις 22 έως και τις 31 Μαΐου στο πλαίσιο του 8ου Ευρωπαϊκού Φεστιβάλ Τζαζ.

    Οι φωτογραφίες του Raymond Clement έχουν δημοσιευτεί σε πολλά βιβλία, περιοδικά, ετήσιες εκθέσεις, ημερολόγια. Ακόμα διακοσμούν τους τοίχους των νοσοκομείων St-Louis στο Ettelbruck και του Νοσοκομειακού Κέντρου του Λουξεμβούργου.

    Μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο Clement ανέφερε ότι αγάπησε τη Jazz και τη φωτογραφία όταν αποθανάτισε με το φακό του τον θρύλο της Jazz Duke Ellington.

    Ο Λουξεμβουργιανός Raymond Clement διετέλεσε επί 25 χρόνια παραγωγός της εκπομπής Jazz του Ραδιοφωνικού Σταθμού RTL Ltzebuerg, ενώ παράλληλα ασχολείτο με την φωτογραφία. Ο συνδυασμός των δύο αυτών ιδιοτήτων τον οδήγησε στο να ξεκινήσει το 1970 το έργο του Family of Jazz που εμπνεύστηκε από την ομώνυμη συλλογή φωτογραφιών, που είχε παρουσιάσει ο Edward Steichen μερικά χρόνια πριν στο Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης της Πόλης του Λουξεμβούργου, και από το Φεστιβάλ Μουσικής και Θεάτρου στο Βιλτζ, την ίδια χρονιά, όπου έπαιξε η θρυλική Duke Ellington Orchestra.

    [16] Κόσμος

    Συνάντηση του γγ του ΟΗΕ με τον ηγέτη της χούντας

    Ανοίγουν τα σύνορα της Μιανμάρ στη διεθνή βοήθεια

    23/5/2008 9:47:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/5/2008 10:53:46 πμ)

    Πηγή: ΑΠΕ, Reuters

    Είκοσι ημέρες μετά την καταστροφή που προκάλεσε ο κυκλώνας Ναργκίς στη Μιανμάρ, η βιρμανική χούντα αποφάσισε να επιτρέψει σε όλα τα μέλη διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων να συνδράμουν τους πληγέντες, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν στο Ναϊπιντάου μετά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής του στρατιωτικού καθεστώτος στρατηγό Θαν Σουέ.

    "Συμφώνησε να επιτρέψει την είσοδο όλων των μελών οργανώσεων αρωγής", δήλωσε ο γγ του ΟΗΕ, ο οποίος επισκέφθηκε τη Μιανμάρ για να πείσει τη στρατιωτική χούντα να άρει τους περιορισμούς στην εισροή βοήθειας και στην είσοδο προσωπικού των οργανώσεων αρωγής προς τους πληγέντες. Ο κυκλώνας Ναργκίς έπληξε τη Μιανμάρ στις 3 Μαΐου και άφησε πίσω του τουλάχιστον 134.000 νεκρούς και περίπου 2,5 εκατομμύρια άστεγους.

    Η συνάντηση του Μπαν Κι-μουν με τον ηγέτη του στρατιωτικού καθεστώτος της χώρας πραγματοποιήθηκε σε ένα υπερσύγχρονο κτίριο στη νέα πρωτεύουσα που βρίσκεται στην κεντρική Μιανμάρ, περίπου 400 χιλιόμετρα από την Γιανγκόν. Ο Μπαν Κι-μουν επισκέφτηκε χθες Πέμπτη πληγείσες περιοχές στο Δέλτα του ποταμού Ιραουάντι, αλλά η επίσκεψή του αυτή περιορίστηκε μόνο στους καταυλισμούς αστέγων. "Όλος ο κόσμος προσπαθεί να βοηθήσει τη Μιανμάρ", τόνισε ο γγ των Ηνωμένων Εθνών, μιλώντας στους πληγέντες.

    [17] Κόσμος

    Κίνα: Ανησυχούν και για πλημμύρες

    23/5/2008 9:28:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Στους 55.239 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό της 12ης Μαΐου στην επαρχία Σετσουάν της Κίνα, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής κυβερνήτης της επαρχίας, Λι Τσενγκιουν, σε συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο. Ο αριθμός των αγνοουμένων ανέρχεται σε 24.949 και οι τραυματίες είναι 281.066, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Εξαιτίας του σεισμού υπολογίζεται από τις αρχές ότι 5,4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι. Ο σεισμός προκάλεσε την κατάρρευση τουλάχιστον 5,5 εκατομμυρίων κτηρίων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ενώ άλλα 5,9 εκατομμύρια κτήρια έχουν υποστεί ζημιές ενώ οι Αρχές ανησυχούν για τις συνέπειες που μπορεί να έχουν οι ασθένειες, οι καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις της εποχής και οι μετασεισμοί που συνεχίζονται.. Στο μεταξύ η περίοδος των βροχών στην Ασία περιπλέκει τις προσπάθειες ανοικοδόμησης, καθώς οι λίμνες που σχηματίστηκαν από το σεισμό μπορεί να υπερχειλίσουν. Ο κύριος σεισμός των 7,9 Ρίχτερ και οι χιλιάδες μετασεισμοί έχουν αλλάξει τη μορφολογία του εδάφους, αφού διακόπηκε η ροή ποταμών, κατέρρευσαν ορεινοί όγκοι και δημιουργήθηκαν νέες λίμνες, εκεί όπου πριν από την 12η Μαΐου υπήρχαν μόνο άνυδρες εκτάσεις.

    Ο πρωθυπουργός Ουέν Ζιαμπάο, που πραγματοποιεί τη δεύτερη επίσκεψή του στις πληγείσες περιοχές, πέταξε πάνω από μία από τις 33 λίμνες που σχηματίστηκαν όταν εξαιτίας του σεισμού και των κατολισθήσεων διακόπηκε η ροή ποταμών. Η λίμνη στην περιοχή Τανγκζιασάν, την οποία επισκέφτηκε ο Πρωθυπουργός είναι μία από τις τρεις μεγαλύτερες. Ο Ουέν, που είναι γεωλόγος, έδωσε εντολές να μειωθούν όσο γίνεται περισσότερο οι κίνδυνοι υπερχείλισης των λιμνών "με τη χρήση των μέσων που προσφέρει η μηχανική" και ζήτησε να απομακρυνθούν από τις επικίνδυνες περιοχές όλοι οι πολίτες.

    Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι τις προσεχείς ημέρες θα αρχίσει η περίοδος των βροχοπτώσεων, γεγονός που θα κάνει ακόμα πιο δύσκολο το έργο των διασωστών και κυρίως τη ζωή των εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν σε σκηνές ή σε αυτοσχέδια παραπήγματα και θρηνούν τους νεκρούς τους.

    [18] Κόσμος

    Τουλάχιστον ένας νεκρός και έξι αγνοούμενοι

    Έκρηξη σε oρυχείο της Ουκρανίας

    23/5/2008 9:26:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ, Reuters

    Τουλάχιστον ένας ανθρακωρύχος σκοτώθηκε και έξι αγνοούνται από έκρηξη μεθανίου σήμερα, Παρασκευή, νωρίς το πρωί, σε ορυχείο της περιοχής του Ντόνεσκ στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

    Αρχικά το ρωσικό πρακτορείο Ρία Νοβόστι έκανε λόγο για δέκα νεκρούς, χωρίς να επικαλείται συγκεκριμένη πηγή.

    "Δέκα εργάτες βρίσκονταν στο σημείο του δυστυχήματος, οι τρεις κατάφεραν να βγουν από τη στοά μεταφέροντας ένα νεκρό, οι άλλοι έξι αγνοούνται", διευκρίνισε εκπρόσωπος της Κρατικής Υπηρεσίας για την Ασφάλεια στην Εργασία.

    Το υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών ανέφερε πως 15 ανθρακωρύχοι εργάζονταν στην συγκεκριμένη ζώνη και διευκρίνισε πως ο ένας είναι νεκρός κι ένας ακόμα τραυματίστηκε.

    Περισσότερες λεπτομέρειες για τις συνθήκες του δυστυχήματος δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές. Πολλά δυστυχήματα έχουν πάντως σημειωθεί στο συγκεκριμένο ορυχείο, με πιο πρόσφατο μια μεγάλη πυρκαγιά τον Δεκέμβριο.

    [19] Πολιτισμός

    Στη HELEXPO

    Art Athina 2008

    23/5/2008 9:13:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Με τη συμμετοχή 300 Ελλήνων και ξένων εικαστικών καλλιτεχνών και τουλάχιστον 44 γκαλερί, εγκαινιάστηκε χθες η Art Athina 2008.

    Πρόκειται για την 14η διεθνή συνάντηση αιθουσών σύγχρονης τέχνης, η οποία φέτος χαρακτηρίζεται από την ανανεωμένη της διάταξη και το δυναμικό της περιεχόμενο.

    Εκτείνεται σε 8.000 τετραγωνικά μέτρα στους ορόφους της HELEXPO επί της Κηφισίας, όπου ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία έως τις 25 του μηνός να έρθει σε επαφή όχι μόνο με τις ελληνικές γκαλερί, αλλά και με ευρωπαϊκές που δρουν δυναμικά στο χώρο των εικαστικών τεχνών, να στοχαστεί πάνω σε μεγάλου μεγέθους έργα και εγκαταστάσεις Βερολινέζων καλλιτεχνών, να έρθει σε επαφή με ένα πολύ ενδιαφέρον πανόραμα της σύγχρονης ελληνικής τέχνης που επιμελήθηκε η Μαρίνα Φωκίδη και τέλος, να γνωρίσει από κοντά τους καλλιτέχνες.

    Τα εγκαίνια έκανε ο υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης, κάνοντας λόγο για καταξιωμένο θεσμό που κάθε χρόνο επεκτείνεται, ανανεώνεται και εμπλουτίζεται με τις νέες τάσεις στα εικαστικά, εξασφαλίζοντας και προβολή της Ελλάδας. Ο κ. Λιάπης πρόσθεσε ότι το ΥΠΠΟ θα επιχορηγήσει την Art Athina με 200.000 ευρώ από τον προϋπολογισμό δημοσίων επενδύσεων.

    Τον κ. Λιάπη ξενάγησαν στους χώρους η πρόεδρος της ART ATHINA Γιάννα Γραμματοπούλου, ο γενικός διευθυντής Μιχάλης Αργυρού και ο καλλιτεχνικός διευθυντής Χρήστος Σαββίδης

    [20] Κόσμος

    13.000 πολίτες εγκατέλειψαν τις εστίες τους

    Πέντε νεκροί από σφοδρές βροχοπτώσεις στη Χιλή

    23/5/2008 9:11:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/5/2008 10:03:35 πμ)

    Πηγή: ΑΠΕ, Reuters

    Καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις και πλημμύρες στοίχισαν τη ζωή πέντε ανθρώπων στη νότια-κεντρική Χιλή και υποχρέωσαν 13.000 πολίτες να φύγουν από τα σπίτια τους, καθώς αρκετά ποτάμια υπερχείλισαν.

    Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από κατολισθήσεις, ένας από δέντρο που ξεριζώθηκε και ένας από υποθερμία. Η τηλεόραση της Χιλής έδειξε εικόνες από δρόμους του Βαλπαραϊσο που θυμίζουν ποτάμια, μετά από ένα 24ωρο καταρρακτωδών βροχοπτώσεων στην περιοχή.

    Η Εθνική Υπηρεσία Εκτάκτων Αναγκών ανακοίνωσε ότι εξαιτίας των πλημμυρών 7.886 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στην περιοχή Μπίο-Μπίο και άλλοι 4.997 έφυγαν από την περιοχή Μάουλε, περίπου 200 χιλιόμετρα νοτίως της πρωτεύουσας, Σαντιάγο.

    Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Φελίπε Αρμπόε δήλωσε ότι οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι τις επόμενες ώρες η νότια Χιλή θα πληγεί από άλλο ένα κύμα κακοκαιρίας, αλλά αναμένεται ότι δεν θα είναι τόσο ισχυρό όσο εκείνο που προκάλεσε τις πλημμύρες.

    [21] Πολιτισμός

    Τα "Μονοπάτια" της Μακίνον στη Magna Gallery

    23/5/2008 10:39:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Το έντονο ταπεραμέντο της Δανάης Μακίνον, καθαρά ελληνικό θα λέγαμε αν και έχει γεννηθεί στον Καναδά και έχει περάσει μεγάλες περιόδους της ζωής της σε χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής, χάρισε εκρηκτικά χρώματα στα έργα της, τα οποία μοιάζουν με πυροτεχνήματα. Είναι σαν πολλαπλές εκρήξεις ουράνιων τόξων, όλα λούζονται στο χρώμα, το κόκκινο της φωτιάς, το κίτρινο από τα στάχυα, το φούξια, το πράσινο του αβοκάντο. Τα έργα της είναι άλλοτε αφηρημένα και σχηματίζονται από λιγότερο ή περισσότερο αναγνωρίσιμα επαναλαμβανόμενα σχήματα και άλλοτε παραστατικά, ένα παζλ εικόνων, ένα συνταίριασμα μορφών και σχημάτων, προσώπων και αποσπασματικών χώρων, που γεμίζουν με νόημα τις επιφάνειες.

    Οι εικόνες της Δανάης έχουν κατορθώσει να παραμένουν προκλητικές πέρα από τις δυνατότητες του χώρου και του χρόνου. Γιατί «πολύ απλά και ανεπιτήδευτα σε αναγκάζουν να ονειρεύεσαι», όπως χαρακτηριστικά λέει η Όλγα Μπάτη, αναφερόμενη στα έργα της Δανάης.

    Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 26 Μαΐου στις 8:00 και η διάρκειά της θα είναι μέχρι τις 25 Ιουλίου 2008. Η Magna Gallery βρίσκεται στο Κολωνάκι, οδός Γέλωνος 1 και είναι ανοιχτή Δευτέρα έως Παρασκευή 6:30 μ.μ. 9:30 μ.μ.

    [22] Πολιτισμός

    Τα εγκαίνεια τέλεσε ο Υπουργός Ναυτιλίας

    "Άρωμα Αιγαίου" στην Τεχνόπολη

    23/5/2008 9:05:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γ. Βουλγαράκης εγκαινίασε χθες το βράδυ, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, σειρά εκδηλώσεων των νησιών του Βορείου Αιγαίου, με τίτλο "Άρωμα Αιγαίου", μια πρωτοβουλία του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

    "Οι εκδηλώσεις αυτές έχουν ως στόχο να δει ο καθένας από εμάς τα νησιά του Βορείου Αιγαίου με άλλη ματιά, όχι μόνο ως ένα θερινό προορισμό, τα νησιά αυτά αποτελούν νησίδες φυσικού πλούτου και πολιτισμού, παγκόσμιου ενδιαφέροντος. "Το Άρωμα Αιγαίου" αποτελεί μια σύνθετη εκδήλωση - έκθεση που στόχο έχει να προβάλλει με ελκυστικό τρόπο την αστική και γεωργική ζωή των νησιών του βορείου Αιγαίου" τόνισε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γ Βουλγαράκης.

    Η έκθεση, που χωρίζεται σε τέσσερις ενότητες, θέλει να προβάλλει τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου εστιάζοντας ιδιαίτερα στη Λέσβο, τη Λήμνο, τη Χίο και τη Σάμο, με έμφαση στη ανάδειξη της αστικής κουλτούρας των νησιών.

    Στα τέσσερα αυτά νησιά τα πολιτισμικά βιώματα της νησιωτικότητας συμπλέουν διαχρονικά με μια εμπορική και οικονομική ανάπτυξη που κατέληξε στη διαμόρφωση μιας αστικής κουλτούρας και ενός αστικού τοπίου γύρω από τα λιμάνια και τις πόλεις τους.

    Η έκθεση θα διαρκέσει έως και τις 25 Μαΐου 2008 και οι επισκέπτες της θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να δοκιμάσουν εδέσματα του κάθε νησιού.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 23 May 2008 - 8:51:37 UTC