Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-04-07

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέο μήνυμα στα Σκόπια
  • [02] Λιάπης: "Ο πέλεκυς θα είναι βαρύς"
  • [03] "Σκιώδεις υπουργοί" του ΠΑΣΟΚ
  • [04] Περιοδεία Αλ. Αλαβάνου στο Ηράκλειο
  • [05] Ομιλία Α. Παπαρήγα για Ευρωσυνθήκη
  • [06] Ballet Nacional De Espana: Νύχτες Φλαμένκο
  • [07] Στο διαδίκτυο η μέτρηση ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας
  • [08] "Κούκλες του δρόμου"
  • [09] Οι Αυστραλοί παχαίνουν
  • [10] Χρήση κινητών τηλεφώνων στις αεροπορικές πτήσεις
  • [11] Μέτρα κατά του καπνίσματος
  • [12] Έλεγχοι ενόψει Πάσχα
  • [13] Έφοδος ενόπλου σε Εφορία
  • [14] Γ. Παπανδρέου: "Πολιτική με λύσεις, όχι με αδιέξοδα"
  • [15] Σε άνοδο οι διεθνείς χρηματαγορές
  • [16] Ο ΠΑΟΚ ανακοίνωσε επίσημα τον Κόρφα
  • [17] Κυπριακό: Ώρα για νέα πρωτοβουλία
  • [18] Συνάντηση Καραμανλή με Φώλια
  • [19] Αναγνωρίστηκε το πτώμα της άτυχης γυναίκας
  • [20] Αποφυλακίστηκε ο Βρακατσέλης
  • [21] Πόλεμος για τα ψηφοδέλτια στην Ιταλία
  • [22] Δεκάδες νεκροί στο Ιράκ
  • [23] Έρευνα του ΟΗΕ για τα επεισόδια στη Μιτρόβιτσα
  • [24] Διακόπηκε η λαμπαδηδρομία στο Παρίσι
  • [25] Απαραίτητος ο φυσίατρος στους ακρωτηριασμούς

    [01] Πολιτική

    Για εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας

    Νέο μήνυμα στα Σκόπια

    7/4/2008 2:42:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/4/2008 7:19:10 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Νέα κινητικότητα και νέα δεδομένα στο Σκοπιανό, λίγες ημέρες μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Βουκουρέστι και το ελληνικό βέτο. Ο Πρωθυπουργός, ενημέρωσε το μεσημέρι τον Πρόεδρο της Δημοκράτης για τις τελευταίες εξελίξεις, τονίζοντας αμέσως μετά ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να εργάζεται με υπευθυνότητα στο πλαίσιο του ΟΗΕ ώστε να υπάρξει μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας των ΠΓΔΜ. Υποδεχόμενος ο κ. Παπούλιας τον κ. Καραμανλή επισήμανε ότι το Βουκουρέστι ήταν επιτυχία και αποτελεί μια καινούρια αφετηρία. Κινητικότητα όμως έχουμε και στα Σκόπια όπου ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι θα έχει το απόγευμα συναντήσεις με κάθε ένα από τους πολιτικούς αρχηγούς.

    ''Εργαζόμαστε για αμοιβαία αποδεκτή λύση''

    Μετά από το ελληνικό βέτο στο Βουκουρέστι, η Αθήνα δηλώνει έτοιμη για νέο γύρο συνομιλιών με τα Σκόπια, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.

    Ο κ. Καραμανλής., μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, τον οποίο ενημέρωσε για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι και τις τελευταίες εξελίξεις στην ονομασία της ΠΓΔΜ, μετά και το ελληνικό βέτο για πρόσκληση της γείτονας χώρας στην Ατλαντική Συμμαχία, έστειλε εκ νέου μήνυμα προς τη γειτονική χώρα να ανταποκριθεί ώστε να βρεθεί σύντομα λύση.

    "Ενημέρωσα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις διαβουλεύσεις και τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι. Όλοι γνωρίζουμε ότι το θέμα του ονόματος δεν είναι εύκολο. Χαράξαμε μια στρατηγική, την οποία και ακολουθούμε με συνέπεια, με αυτοπεποίθηση, με σοβαρότητα, με υπευθυνότητα. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Ελπίζω και η άλλη πλευρά να ανταποκριθεί για το καλό όλων στην περιοχή.", τόνισε αμέσως μετά τη συνάντηση ο Πρωθυπουργός.

    Στο διάλογο που είχαν ο Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρουσία των δημοσιογράφων, ο κ. Παπούλιας τόνισε ότι ήταν επιτυχία το Βουκουρέστι, σημειώνοντας ότι δημιουργεί μια καινούργια αφετηρία.

    Περάσαμε ένα δύσκολο κάβο, παρατήρησε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η πορεία θα είναι μακρά, εξέφρασε δε την ελπίδα να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα.

    Ο Κ. Παπούλιας πρόσθεσε ότι το Βουκουρέστι δίνει έναν καινούργιο αέρα αισιοδοξίας και ότι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι επιτυχές.

    Την Κυριακή, η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Ντάνιελ Φριντ μετά από πρωτοβουλία του τελευταίου.

    Η κ. Μπακογιάννη δήλωσε στον Αμερικανό αξιωματούχο ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις ώστε να επιλυθεί το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ωστόσο πρόσθεσε ότι το ζήτημα είναι ποια στάση θα κρατήσουν τα Σκόπια.

    Στη δεδομένη, πάντως, χρονική στιγμή ιδιαίτερη σημασία έχει η επίσκεψη του αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Ματ Μπράϊζα, ο όποιος αναμένεται την Πέμπτη στην Αθήνα, προσκεκλημένος στο συνέδριο του ECONOMIST.

    Προς το παρόν όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θοδωρής Ρουσόπουλος, δεν έχει προγραμματιστεί κάποια συνάντηση του κ. Μπράϊζα, με την ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, ωστόσο πρόσθεσε ότι αν υπάρξει τέτοιο αίτημα θα γίνει αποδεκτό.

    Ο κ. Ρουσόπουλος δήλωσε ότι η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης ασκείται με συνέπεια, σταθερότητα και στρατηγική η οποία αποδίδει καρπούς, τονίζοντας ότι το ζητούμενο είναι να συνεχιστεί η διαπραγματευτική διαδικασία στο πλαίσιο του ΟΗΕ, ώστε να αποφέρει αμοιβαία αποδεκτή λύση.

    "Εμείς θέλουμε λύση του προβλήματος. Ούτε επίσπευση, ούτε πάγωμα. Λύση του προβλήματος στο πλαίσιο του ΟΗΕ", τόνισε χαρακτηριστικά.

    Μιλώντας στους φοιτητές της νομικής σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, αναφερόμενους στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων και στις πρόσφατες εξελίξεις μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, τόνισε ότι στο Βουκουρέστι, η Ελλάδα έπαιξε άμυνα και όπως είπε καλώς το έπραξε, ωστόσο θα πρέπει πλέον να περάσει και στην επίθεση, με νέες πρωτοβουλίες.

    Δαβουλεύσεις στα Σκόπια

    Την ίδια ώρα Στα Σκόπια, εντατικές είναι οι διαβουλεύσεις με στόχο να εξευρεθεί λύση στην εκκρεμότητα της ονομασίας το συντομότερο δυνατό.

    Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι θα έχει σήμερα το απόγευμα σειρά συναντήσεων με τους αρχηγούς των μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ, στις οποίες θα τους ενημερώσει για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, καθώς και για τα αποτελέσματα της συνάντησης των ηγετών των χωρών της «Χάρτας της Αδριατικής» (Κροατία, Αλβανία, ΠΓΔΜ) με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στο Ζάγκρεμπ.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση από το γραφείου του κ. Γκρούεφσκι, στις συναντήσεις αυτές "θα γίνει και ανταλλαγή απόψεων για την περαιτέρω πορεία των διαδικασιών".

    [02] Αλλα σπορ

    Πιο αυστηρές οι ποινές

    Λιάπης: "Ο πέλεκυς θα είναι βαρύς"

    7/4/2008 2:19:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/4/2008 5:04:55 μμ)

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ευρεία σύσκεψη για την καταπολέμηση του ντόπινγκ πραγματοποιήθηκε στη ΓΓΑ υπό την προεδρία του υπουργού Πολιτισμού, Μιχάλη Λιάπη και με την συμμετοχή του υφυπουργού Αθλητισμού, Γιάννη Ιωαννίδη, του ΓΓΑ, Σταύρου Δουβή, εκπροσώπων της ΕΟΕ και αθλητικων ομοσπονδιών.

    «Εδώ και τώρα λύσεις. Βλέπουμε μπροστά. Ο πέλεκυς θα είναι βαρύς» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Λιάπης και πρόσθεσε: «Εντός 10 ημερών θα θεσμοθετηθεί επιτροπή με την συμμετοχή θεσμικών φορέων, που θα εισηγηθεί μέτρα καταπολέμησης του ντόπινγκ. Χρειάζεται αυστηροποίηση των ποινών με το πλημμέλημα να μετατρέπεται σε κακούργημα και την επανεξέταση κινήτρων χρηματοδοτήσεων». Από την πλευρά του, ο κ. Ιωαννίδης, επεσήμανε: «Θέλουμε υγιή αθλητισμό. Πρέπει να πάμε καθαροί στο Πεκίνο. Περιμένουμε από την ομοσπονδία άρσης βαρών να μας δώσει εξηγήσεις για την εισαγωγή των σκευασμάτων. Δυστυχώς δεν υπάρχει αθλητιατρική στην Ελλάδα, κάτι που πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό. Εχουμε ανάγκη την επιστήμη, για να βοηθήσει τους αθλητές. θα βάλουμε την επιστήμη στον αθλητισμό. Πρέπει να συσταθεί σχολή εκπαίδευσης προπονητών και αθλητών. Σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα η διακίνηση σκευασμάτων είναι πλημμέλημα. Πρέπει να αυστηροποιηθούν οι ποινές».

    Ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Βασίλης Σεβαστής, τόνισε: «Πρέπει να βρούμε λύση στο πρόβλημα που είναι αρκετών δεκαετιών. Η χώρα μας δεν είναι η μοναδική που ταλανίζεται από αυτήν την μάστιγα. Τα σκάνδαλα σε πολλές χώρες είναι τεράστια. Μεγαλύτερα απ΄ αυτά που ζει σήμερα η χώρα μας. Επί 25 χρόνια οι φίλοι μας, οι ΗΠΑ, συγκάλυπταν θετικά δείγματα αθλητών. Η Ελλάδα είναι μία χώρα που έχει αθλητισμό με πήλινα πόδια. Δεν υπάρχει φορέας να απευθυνθεί κάποιος και να πάρει πληροφορίες για το τι περιέχει ένα σκεύασμα.

    Στον ΣΕΓΑΣ από την πρώτη ημέρα που ανέλαβα απαγόρευσα το καθεστώς διακίνησης σκευασμάτων από την ομοσπονδία. Πρέπει να υπάρξει αποκλιμάκωση εντατικοποίησης αθλητικών προγραμμάτων, να υπάρξει ένα δίκτυο έρευνας για τον αθλητισμό με έδρες τα ΤΕΦΑΑ. Ο ΕΟΦ μαζί με τις τελωνειακές και δικαστικές αρχές να βάλουν φραγμό στα σκευάσματα που διακινούνται. Κάποια στιγμή πρέπει να πάει κάποιος φυλακή. Ο αθλητής είναι ο αντίστοιχος χρήστης στο θέμα των ναρκωτικών. Οι Ελληνες αθλητές είναι πρώτοι διεθνώς σε έλέγχους ντόπινγκ. Χαρακτηριστικά, η Φανή Χαλκιά έχει περάσει 12 ελέγχους από την WADA και ο Περικλής Ιακωβάκης οκτώ».

    Η σύσκεψη συνεχίστηκε με τις τοποθετήσεις και των υπολοίπων εκπροσώπων των αθλητικών 0μοσπονδιών. Οι περισσότεροι συμφώνησαν με τις προτάσεις του κ Σεβαστή, ζήτησαν αυστηροποίηση των ποινών, αλλά όχι κατάργηση των κινήτρων στον αθλητισμό.

    Ενδεικτικά ορισμένοι εκπρόσωποι επεσήμαναν:

    Βασιλειάδης (Γυμναστική): «Εμείς στις ομοσπονδίες είμαστε υπεύθυνοι και δεν μπορούμε να λέμε ότι δεν γνωρίζουμε. Ομως δεν πρέπει να γίνει κατάργηση των κινήτρων, γιατί αν δεν υπήρχαν ίσως δεν θα βρισκόταν κανένας μας εδώ».

    Καράς (Κωπηλασία: «Μιλώ εκ μέρους και του ΕΣΚΑΝ του οποίου είμαι μέλος. Οι έλεγχοι κάθε χρόνο είναι και περισσότεροι. Το ΕΣΚΑΝ ελέγχει και δεν επιβάλει ποινές. Ως εκπρόσωπος της ομοσπονδίας δεν θέλω κατάργηση κινήτρων αλλά αναμόρφωση του κανονισμού.

    Ο εκπρόσωπος της ομοσπονδίας χάντμπολ δήλωσε ότι χρειάζεται ενίσχυση του ΕΣΚΑΝ και πρότεινε όλες οι εθνικές ομάδες να παιρνούν από έλεγχο τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο, ενώ της ΕΠΟ έκανε αναφορά στο σύστημα με τα υγειονομικά κέντρα που έχει δημιουργήσει η ομοσπονδία σε όλη τη χώρα. Ο εκπρόσωπος της ΕΟΚ μίλησε για την ανάγκη εναρμόνισης των ποινών σε όλα τα αθλήματα, ενώ του Κανόε Καγιάκ τόνισε ότι στην δική του ομοσπονδία η λογική που επικρατεί είναι ο Αθλητισμός και όχι ο πρωταθλητισμός.

    Ο κ. Λιάπης επεσήμανε στους εκπροσώπους των ομοσπονδιών ότι περιμένει εντός δέκα ημερών τις γραπτές προτάσεις τους για το ντόπινγκ τις οποίες θα εξετάσει η επιτροπή που θα δημιουργηθεί για το θέμα, ενώ τόνισε ότι: «Όλοι πρέπει να είμαστε ενωμένοι απέναντι στο ντόπινγκ. Κοιτάμε μπροστά, δεν κοιτάμε το παρελθόν. Επιτάσσεται να είμαστε ρεαλιστές. Το ντόπινγκ αφορά τη χώρα μας, το μέλλον μας, τους αθλητές μας. Περιμένω τις προτάσεις σας για να τις εξετάσουμε ενδελεχώς. Η χώρα μας πρέπει να προβάλει τα Ολυμπιακά Αθλητικά Ιδεώδη και τα οποία πρέπει να διαφυλάξουμε. Να πρχωρήσουμε μαζί, να θεσμοθετήσουμε μια καινούργια πορεία που θα κάνει την Ελλάδα πρωταγωνίστρια κατά του ντόπινγκ».

    Ο κ. Ιωαννίδης, αφού προανήγγειλε και την σύσταση διακομματικής επιτροπής της Βουλής έπειτα από ιδιαίτερο ενδιαφέρον που επέδειξε για το θέμα και ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής επεσήμανε: «Ο αθλητισμός είναι απαραίτητος για τους νέους μας και το οχυρό για παραδρόμους. Οι νόμοι για το ντόπινγκ θα αλλάξουν, θα γίνουν αυστηρότεροι, θα δούμε πάλι τα κίνητρα και μας ενδιαφέρει ο καθαρός αθλητισμός. Τα μετάλια μας ενδιαφέρουν αλλά δεν είναι παν. Το κακό που έγινε είναι τεράστιο. Θέλουμε να δούμε το σκεύασμα που κατανάλωσαν οι αθλητές της άρσης βαρών για να βρούμε το δρόμο που οδηγεί στους ενόχους, αυτούς που το έφεραν στη χώρα μας, με ποιο τρόπο και ποιος ανέλαβε τη διάθεσή του».

    Η κινεζική εταιρεία παραγωγής αναλαμβάνει την ευθύνη για την κατά λάθος αποστολή του "ένοχου" σκευάσματος

    Μια νέα εξέλιξη που ενδεχομένως να αλλάξει την κατάσταση, σημειώθηκε στο θέμα που ταλανίζει τον ελληνικό αθλητισμό, με αφορμή την χρήση απαγορευμένων ουσιών από 11 αρσιβαρίστες της εθνικής ομάδας. Πιό συγκεκριμένα, η κινεζική εταιρεία που παρασκευάζει το «ένοχο» σκεύασμα, ενημέρωσε τις ελληνικές αρχές ότι εντός των ημερών θα αποστείλει έγγραφο σύμφωνα με το οποίο θα αναλαμβάνει την ευθύνη για την κατά λάθος αποστολή του συγκεκριμένου σκευάσματος.

    Ο Θ. Ρουσόπουλος για το θέμα του ντόπινγκ

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος ερωτηθείς αν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για τη υπόθεση ντόπινγκ στην εθνική ομάδα της άρσης βαρών, δήλωσε ότι ο ίδιος δεν θα έσπευδε να βγάλει ισοπεδωτικά συμπεράσματα. "Θα περιμένουμε να ολοκληρωθεί η έρευνα.Έχει τοποθετηθεί η κυβέρνηση δια του αρμοδίου υφυπουργού", πρόσθεσε, αναφερόμενος δε στο νομοθετικό πλαίσιο κι αν χρειάζεται βελτιώσεις σημείωσε ότι υπάρχουν μία σειρά από αποφάσεις που έχουν ληφθεί,όπως η απόφαση για διακομματική επιτροπή για την παρακολούθηση των θεμάτων αυτών.

    "Σε όλα τα ζητήματα που αναφύονται στην σημερινή εποχή πάντοτε μπορεί να χρειάζεται βελτίωση ή ενίσχυση το νομοθετικό πλαίσιο",τόνισε και ανέφερε ότι με αυτό το θέμα ασχολήθηκε σήμερα σε σύσκεψη ο Υπουργός Μιχάλης Λιάπης με τον υφυπουργό Γιάννη Ιωαννίδη και συνεργάτες τους και έχουν κάνει ανακοινώσεις.

    Σε επόμενη ερώτηση τι κάνει η κυβέρνηση,η οποία, σύμφωμα με το δημοσιογράφο που ρώτησε,ενθαρρύνει το ντόπινγκ προκειμένου να κερδίσουμε μετάλλια,ο εκπρόσωπος έκανε λόγο για αυθαίρετη και απαξιωτική για την κυβέρνηση και τον ελληνικό αθλητισμό "διαπίστωση".

    "Το νομοθετικό πλαίσιο υπάρχει. Όλοι θέλουμε ο αθλητισμός να είναι καθαρός.Το ευ αγωνίζεσθαι είναι το μήνυμα που στέλνουμε. Έχουν ληφθεί μια σειρά από μέτρα και αν χρειαστούν και άλλα θα γίνει",συμπλήρωσε.

    Αύριο θα μιλήσει ο Ιακώβου

    Αύριο αναμένεται να "λύσει τη σιωπή του" ο Χρήστος Ιακώβου. Ο αρχιπροπονητής της εθνικής ομάδας Αρσης Βαρών βρίσκεται στη δύνη του κυκλώνα μετά το σκάνδαλο χρήσης απαγορευμένων ουσιών από 11 μέλη της ομάδας. Αύριο το πρωί θα παρουσιαστεί ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής της ΕΟΑΒ, προκειμένου να καταθέσει και στη συνέχεια θα τοποθετηθεί για πρώτη φορά μετά τα γεγονότα της περασμένης Παρασκευής. Μαζί του, θα καταθέσει στην ΕΟΑΒ και ο Χρήστος Ζαφειρίου, ο ιατρός που μέχρι πριν από λίγα χρόνια ακολουθούσε τις αποστολές της εθνικής ομάδας στις διεθνείς διοργανώσεις. Κάτι που σταμάτησε το 2004, αλλά η συνεργασία του κ.Ζαφειρίου με την ΕΟΑΒ εξακολουθεί να υφίσταται.

    [03] Πολιτική

    Ανακοινώθηκαν από τον Γ. Παπανδρέου

    "Σκιώδεις υπουργοί" του ΠΑΣΟΚ

    7/4/2008 7:18:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με απόφαση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου, ορίστηκαν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του Κινήματος, ως εξής: Ευάγγελος Βενιζέλος, Θεόδωρος Πάγκαλος, Χρήστος Παπουτσής. Eπίσης ορίστηκαν πολιτικοί εκπρόσωποι, αρμόδιοι κατά Υπουργείο, οι οποίοι θα παρακολουθούν την δραστηριότητα του αντίστοιχου υπουργού, ενώ θα συνεργάζονται και θα υποστηρίζονται στο έργο τους από τους Κοινοβουλευτικούς Τομείς Εργασίας και τους Τομείς του Κινήματος. Οι πολιτικοί εκπρόσωποι, που είναι και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με τις αντίστοιχες αρμοδιότητες έχουν ως εξής:

    -Εσωτερικών (και συντονιστής): Χάρης Καστανίδης -Οικονομίας και Οικονομικών: Λούκα Κατσέλη -Εξωτερικών: Αντρέας Λοβέρδος -Εθνικής Άμυνας: Βάσω Παπανδρέου -Ανάπτυξης: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης -Περιβάλλοντος και Χωροταξίας: Σπύρος Κουβέλης -Δημοσίων Έργων: Γιάννης Μαγκριώτης -Παιδείας και Θρησκευμάτων: Άννα Διαμαντοπούλου -Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας: Εύη Χριστοφιλοπούλου -Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης: Γιώργος Φλωρίδης -Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: Βασίλης Έξαρχος -Δικαιοσύνης: Γιώργος Παπαδημητρίου -Πολιτισμού: Μαρία Δαμανάκη -Αθλητισμού: Σοφία Σακοράφα -Τουριστικής Ανάπτυξης: Άντζελα Γκερέκου -Μεταφορών και Επικοινωνιών: Νίκος Σηφουνάκης -Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής: Ελπίδα Τσουρή -Μακεδονίας Θράκης: Μάρκος Μπόλαρης -Επικρατείας: Τηλέμαχος Χυτήρης

    Για τον διάλογο με τα άλλα κόμματα της αριστεράς και την προώθηση των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ, για τη Δημοκρατία και το Πολιτικό Σύστημα, ορίστηκε υπεύθυνος ο Κώστας Σκανδαλίδης.

    [04] Πολιτική

    Ομιλία στο ΤΕΙ

    Περιοδεία Αλ. Αλαβάνου στο Ηράκλειο

    7/4/2008 7:10:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Με την επίσκεψή του στο ΤΕΙ ξεκίνησε την περιοδεία του στο Ηράκλειο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος. Μιλώντας στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος ο κ. Αλαβάνος είπε: "Είμαστε μια δύναμη που στα ΤΕΙ δεν είχαμε μεγάλη παρουσία μέχρι τώρα. Σε πολλά ΤΕΙ δεν είχαμε καν υποψήφιους από σχήματα της Αριστεράς Ενότητας. Φέτος, γίνεται μια καλύτερη προσπάθεια και πιστεύω ότι θα έχουμε σημαντικά αποτελέσματα" ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Αλαβάνος, τονίζοντας ότι οι φοιτητικές εκλογές θα δώσουν το μήνυμά τους.

    "Μην ξεχνάτε το άρθρο 16, το θέμα του δημόσιου Πανεπιστημίου είναι ακόμα ανοιχτό και αυτό έχει σημασία για τον ΣΥΡΙΖΑ", υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Μιλώντας για το ΤΕΙ, είπε ότι έχει παράδοση, πολλές δυνατότητες, αλλά και μεγάλα προβλήματα σε σχέση με την έλλειψη προσωπικού. Εμείς, πρόσθεσε, ως ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσουμε να παρέμβουμε.

    Ο κ. Αλαβάνος το απόγευμα θα συναντηθεί με μέλη της Ένωσης Αγροτουρισμού Κρήτης και στη συνέχεια θα επισκεφθεί τον Δήμο Αρκαλοχωρίου, όπου θα έχει συνάντηση με το Δήμαρχο, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και τοπικούς φορείς.

    Αλαβάνος για το σκάνδαλο ντόπινγκ

    Απαντώντας ο κ. Αλαβάνος σε ερώτηση δημοσιογράφου για το σκάνδαλο ντόπινγκ στην εθνική ομάδα άρσης βαρών ανέφερε: "Το σκάνδαλο του ντόπινγκ έχει προκαλέσει σοκ στην κοινή γνώμη και καλό θα είναι να προκαλέσει σοκ και σε αυτούς που κυβερνούν. Δεν είναι το πρώτο σκάνδαλο. Σας θυμίζω πριν από λίγα χρόνια μια άλλη περίπτωση με δύο γνωστούς και αγαπημένους σε όλη τη νεολαία πρωταθλητές. Νομίζω ότι έχει μεγάλη ευθύνη το κράτος γιατί έχει αποδεχθεί το πρότυπο πρωταθλητισμού της Ανατολικής Γερμανίας, δηλαδή, προκειμένου να μαζευτούν κάποια χρυσά μετάλλια και να ανέβει η εθνική υπερηφάνεια, να γίνονται θύματα νέοι αθλητές και νέα παιδιά" είπε. "Νομίζω - πρόσθεσε - ότι πρέπει να δούμε όλα τα ζητήματα, από τον έλεγχο ως το τι είδους αθλητισμό θέλουμε. Αν θέλουμε έναν μαζικό νεολαιίστικό αθλητισμό, όπου ο ίδιος, ως τρόπος ζωής, είναι αξία ή αν θέλουμε να προετοιμάζουμε τα παιδιά για πρωταθλητισμό από πολύ μικρές ηλικίες και να έχουμε όλα αυτά τα αποτελέσματα". Και ο κ. Αλαβάνος κατέληξε: "Νομίζω ότι πρέπει να γίνει μια στροφή. Την προηγούμενη φορά, με την υπόθεση των δρομέων δεν έγινε αυτή η στροφή και πρέπει να γίνει τώρα. Καλύτερα λιγότερα μετάλλια και περισσότερη εθνική υπερηφάνεια".

    [05] Πολιτική

    Σε εκδήλωση της Κ.Ο. Αθήνας του ΚΚΕ

    Ομιλία Α. Παπαρήγα για Ευρωσυνθήκη

    7/4/2008 7:06:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/4/2008 7:27:26 μμ)

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Oμιλία για την Ευρωσυνθήκη πραγματοποίησε το απόγευμα της Δευτέρας σε σχετική εκδήλωση της κομματικής οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ, η γενική γραμματέας του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα. Όπως τόνισε η κ. Παπαρήγα: "Η στρατηγικότερη συνθήκη για το προηγούμενο διάστημα ήταν αυτή του Μάαστριχτ το 1992, που έθετε τις βάσεις της ΟΝΕ, της ΚΕΠΑΑ, της ατζέντας της Λισσαβώνας και των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων. Αυτών δηλαδή που ζούμε σήμερα και για την οποία το ΚΚΕ ζητούσε δημοψήφισμα με τη συλλογή χιλιάδων υπογραφών. Δικαιωθήκαμε στην εκτίμησή μας για τις συνέπειες στη ζωή και τα δικαιώματα των εργαζομένων". Συνεχίζοντας η γενική γραμματέας του ΚΚΕ ανέφερε ότι: "Η νέα μεταρρυθμιστική συνθήκη ή συνθήκη της Λισσαβόνας είναι ένα ακόμη βήμα ενίσχυσης της διαδικασίας πολιτικής ενοποίησης. Γι αυτό η ΕΕ γίνεται πιο αντιδραστική, πιο μιλιταριστική, πιο άγρια στην επίθεση της στα λαϊκά συμφέροντα και ανάγκες, στα δικαιώματα και ελευθερίες των λαών για τα επόμενα χρόνια. Αυτό αποτυπώθηκε στο ευρωσύνταγμα, το οποίο απέρριψαν οι λαοί της Γαλλίας και Ολλανδίας. Στη συνέχεια, και προκειμένου να μην υπάρξει λαϊκή έκφραση μέσω δημοψηφισμάτων, μετονόμασαν το ευρωσύνταγμα σε μεταρρυθμιστική συνθήκη ή συνθήκη της Λισσαβόνας, αν και είναι σχεδόν ταυτόσημα στο περιεχόμενο και τους στόχους".

    Αναφερόμενη στη Συνθήκη της Λισσαβόνας, όπως στο Ευρωσύνταγμα, η κ. Παπαρήγα είπε: "Θεσμοθετείται το δικαίωμα επέμβασης (και στρατιωτικά) για την πρόληψη συγκρούσεων, καταπολέμηση τρομοκρατίας, σταθεροποίηση, ανθρωπιστικές αποστολές κλπ. (όλοι οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι με αυτά και άλλα προσχήματα έγιναν και γίνονται). Το "καινούριο" είναι η πρόληψη, δηλαδή ο προληπτικός πόλεμος. Επίσημες εκθέσεις άλλωστε αναφέρουν ότι η άμυνα της ΕΕ πρέπει να μεταφερθεί εκτός συνόρων, ότι πρέπει να υπάρχει προληπτική πολιτική ασφαλείας κλπ. Αναπτύσσονται νέες πολιτικές εκμετάλλευσης των εργαζομένων και κατεδάφισης εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων, βαθαίνοντας τον αντιλαϊκό δρόμο που άνοιξε το Μάαστριχ, η Στρατηγική της Λισσαβόνας, η οδηγία "Μπολκενστάιν και η "ευελφάλεια".

    Η πρόταση του ΚΚΕ

    Ολοκληρώνοντας την ομιλία της η κ. Παπαρήγα, παρουσίασε τη θέση του ΚΚΕ, για την οποία μεταξύ άλλων είπε: "Το κόμμα μας εδώ και πάρα πολλά χρόνια πρόβλεψε και προειδοποίησε ότι η ένταξη και προσαρμογή της Ελλάδας στις πολιτικές της ΕΕ, στην ΟΝΕ, στο ευρώ και τη στρατηγική του ΝΑΤΟ είναι μονόδρομος για τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Ότι θα φέρουν καινούργια προβλήματα και αδιέξοδα για το λαό και τον τόπο. Αυτή την πραγματικότητα την έκρυβαν και την κρύβουν όλες οι άλλες πολιτικές δυνάμεις, ανάμεσα τους και ο ΣΥΝ. Η θέση μας για αποδέσμευση κατακρίνεται ως απομονωτική, αν και έχουμε δικαιωθεί από τις εξελίξεις στην καπιταλιστική ΕΕ. Οι εργαζόμενοι πρέπει να απαιτήσουν δημοψήφισμα και απόρριψη της ευρωσυνθήκης και της ίδιας της ΕΕ. Το KKΕ θα συμβάλλει στην ανάπτυξη κινήματος πάνω σ αυτούς τους στόχους, ενισχύοντας το ρεύμα της αντίστασης, της ανυπακοής και της απειθαρχίας στις αποφάσεις της ΕΕ.. Όλοι εκείνοι που κατανοούν ότι είναι ασυμβίβαστη η λαϊκή ευημερία με την συμμόρφωση και υπακοή στην ΕΕ, έχουν κάθε λόγο και συμφέρον να συμπαραταχθούν με τους κομμουνιστές. Από εκεί και πέρα μπορεί να υπάρξει διάλογος και ανταλλαγή γνωμών και επιχειρημάτων για την ριζική απαλλαγή μας. Ας ενωθούμε σήμερα στη δράση με το σύνθημα της ανυπακοής και απειθαρχίας.

    Για τα Βαλκάνια

    Στο περιθώριο της εκδήλωσης, η κ. Παπαρήγα έκανε την ακόλουθη δήλωση για την κατάσταση στα Βαλκάνια: "Μας βρίσκει αντίθετους η κυρίαρχη λογική να μπαίνει ένα τείχος στο θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας, σε σχέση με όλες τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και ιδιαίτερα με τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, να μετατρέψουν τα Βαλκάνια σε μια αμερικανική βάση, με ευρύτερη στόχευση στην περιοχή. Η ελληνική κυβέρνηση, κατά τη γνώμη μας, δεν μπορεί να διαπραγματεύεται μόνο αυτό. Έχουμε υποδείξει μια συνολική πολιτική αντίθεση στα σχέδια των ιμπεριαλιστών στα Βαλκάνια και από αυτή τη σκοπιά θα κρίνουμε και τις εξελίξεις με το όνομα. Φοβόμαστε σκληρά ανταλλάγματα σε βάρος των λαών για την ειρήνη στην περιοχή".

    [06] Πολιτισμός

    Ballet Nacional De Espana: Νύχτες Φλαμένκο

    7/4/2008 6:20:00 μμ

    Ενα από τα πιο σημαντικά χορευτικά συγκροτήματα που "κρατά στα χέρια του - και στα πόδια του - ένα μοναδικό θησαυρό του ισπανικού πολιτισμού: το φλαμένκο", το Ballet Nacional De Espana, ξανάρχεται στην Ελλάδα. Με νέες χορογραφίες αυτήν τη φορά, συμπεριέλαβε την Αθήνα στη μεγάλη πανευρωπαϊκή- επετειακή περιοδεία για τα 30 χρόνια από την ίδρυση του, δύο μήνες μόλις μετά την έναρξη των επίσημων εκδηλώσεων με 5 sold out παραστάσεις στο Teatro Real της Μαδρίτης, στιις αρχές Μαρτίου).

    Την Παρασκευή 9, το Σάββατο 10 και την Κυριακή 11 Μαΐου, το άρωμα, το πάθος, το απόσταγμα ψυχής της Ανδαλουσίας θα πλημμυρίσουν το "Παλλάς" για τρεις νύχτες μνήμης και γιορτής. Με 45 χορευτές και ζωντανή ορχήστρα, για πρώτη φορά επί σκηνής σε τρεις μοναδικές παραστάσεις.

    Το Εθνικό Μπαλέτο της Ισπανίας ανανεωμένο, αλλά ταυτόχρονα ώριμο, παρουσιάζει αυτή την περίοδο, για πρώτη φορά έξω από την πατρίδα του, ένα τρίπτυχο έργο. τρία υπερθεάματα φλαμένκο σε ένα, με τον γενικό τίτλο "Sevilla - Madrid - Sevilla", που έκανε πρεμιέρα στο Teatro de la Zarzuela της Μαδρίτης στις 15 Μαρτίου του 2007.

    Τρεις χορογραφίες, τρία στυλ, τρία διαφορετικά τοπία του Ισπανικού χορού σήμερα, μας δείχνουν τα μονοπάτια της ιστορίας του. Ο Jose Antonio και η διοίκηση του εθνικού συγκροτήματος επέλεξαν ανάμεσα στα άλλα για τα 30 του χρόνια, να προσκαλέσουν τρεις χορογράφους με εμφανείς διαφορές και προσεγγίσεις στη δουλειά τους, για να δημιουργήσουν το μεγαλειώδες χορογραφικό τρίπτυχο, που θα προτείνει το μέλλον του φλαμένκο περικλείοντας ταυτόχρονα, ολοζώντανο το παρελθόν του.

    Επιλέχθηκαν λοιπόν τρεις δημιουργοί με καλό κοντράστ στη σκέψη και στην ένταση: ο χορευτής φλαμένκο Fernando Romero από τη Σεβίλλη, βοηθός διευθυντή του Ballet Nacional de Espana, συμβάλει με το έργο Caprichos. O Angel Rojas και ο Carlos Rodriguez ιδρυτές του Nuevo Ballet Espanol, προσφέρουν το έργο "Dualia" ενώ ο Antonio Canales συνεργάζεται με το μπαλέτο για έκτη φορά υπογράφοντας το έργο "Cambalache".

    Με λέξεις όπως "λαμπρό", "εμπνευσμένο", "συναρπαστικό", "εκφραστικό", "άριστο" ο ισπανικός Τύπος (El Pais, El Mundo, ABC) υποδέχτηκαν το νέο έργο, αυτή "τη γιορτή χορού", όπου "οι εναλλαγές των χορογραφιών, απεικονίζουν τη χρωματικότητα του φλαμένκο και του ισπανικού χορού" καθιστώντας το Μπαλέτο, "μοναδικό σε όλο τον κόσμο".

    Το Εθνικό Μπαλέτο της Ισπανίας είναι το μόνο κρατικό (παραδοσιακό) μπαλέτο που τα τελευταία χρόνια ταξιδεύει για τρίτη φορά στην Αθήνα, έχοντας ήδη γεμίσει ασφυκτικά το Ηρώδειο και το 1990 και το 1997.

    Προπώληση Ταμεία Θεάτρου Παλλάς - Citylink Βουκουρεστίου 5 &#8729; Τηλ: 210 32 13 100 Με πιστωτική κάρτα τηλεφωνικά : 210 81 0 81 81 Στην ιστοσελίδα www.ellthea.gr και στη fnac (The Mall) Πληροφορίες: 210 3246888

    Τιμές από 35 έως 95 ευρώ

    [07] Τεχνολογία

    Θεσσαλονίκη

    Στο διαδίκτυο η μέτρηση ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας

    7/4/2008 5:07:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Κινητός σταθμός θα μετρά την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και μέσω διαδικτύου θα ενημερώνονται οι πολίτες. Ένα "κλικ" στο διαδίκτυο θα είναι αρκετό για να γνωρίζει ο κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης το ποσοστό ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που εκπέμπεται στους δρόμους της Θεσσαλονίκης.

    Ο τρόπος απλούστατος: Μπαίνοντας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.hermes-program.gr ο κάθε πολίτης θα μπορεί πληκτρολογώντας τη διεύθυνση που τον ενδιαφέρει, να μάθει για τις τιμές της εκπεμπόμενης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας ραδιοσυχνοτήτων από διάφορες πηγές, όπως οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας, τα ραντάρ και οι κεραίες ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών.

    Αυτή η νέα πρωτοποριακή υπηρεσία, εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και αφορά στον κινητό σταθμό μέτρησης ΕΡΜΗΣ ή Hermes mobile, ο οποίος παρουσιάστηκε σήμερα από το Εργαστήριο Ραδιοεπικοινωνιών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

    Πρόκειται για ένα ειδικά εξοπλισμένο αυτοκίνητο που θα κινείται αρχικά στην πόλη της Θεσσαλονίκης και θα πραγματοποιεί μετρήσεις ανά δέκα μέτρα, οι οποίες θα αποδίδονται με κατανοητό τρόπο στο διαδίκτυο και θα απεικονίζονται με χρωματική κλίμακα.

    Σύμφωνα με το διευθυντή του εργαστηρίου, Ιωάννη Σάχαλο, η υπηρεσία δημιουργήθηκε για να καλύψει τους βασικούς άξονες της πόλης, όπου ο κόσμος περνά σημαντικό χρόνο της ημέρας του εκεί και επιθυμεί να ενημερώνεται για την ακτινοβολία που εκπέμπεται.

    Από το 1989 το εργαστήριο του ΑΠΘ πραγματοποιεί τέτοιες μετρήσεις. Το πρόγραμμα ΕΡΜΗΣ λειτουργεί από το 2002. Σήμερα υπάρχουν 65 σταθμοί μέτρησης σε 23 νομούς της χώρας. "Στα δεδομένα που συλλέγουμε μέχρι σήμερα θα προστεθούν και αυτά του mobile Hermes, προκειμένου να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα", εξήγησε ο καθηγητής.

    "Το σημαντικό είναι ότι ποτέ μέχρι τώρα δεν διαπιστώσαμε να έχουν υπερβεί το επιτρεπτό όριο, τα ποσοστά ακτινοβολίας", είπε ο καθηγητής και τόνισε ότι με τις μετρήσεις αυτές θα μπορεί ο κόσμος να είναι πιο ενημερωμένος και πιο ήσυχος.

    "Είναι σημαντικό να ξέρουμε ότι όσες περισσότερες κεραίες κινητής τηλεφωνίας υπάρχουν, τόσο μικρότερη είναι η ακτινοβολία που εκπέμπεται, γιατί ένα πυκνό δίκτυο αποτελείται από πολλούς σταθμούς χαμηλής ακτινοβολίας", υπογράμμισε και πρόσθεσε: "όταν ζητάμε να κατέβει μια κεραία αυξάνουμε το ποσοστό εκπεμπόμενης ακτινοβολίας".

    Πάντως, υπάρχει και μια υπηρεσία όπου μπορεί κανείς να λαμβάνει πληροφορίες και μέσω κινητού. "Όσοι δεν είναι εξοικειωμένοι με το διαδίκτυο, μπορούν να στέλνουν γραπτό μήνυμα στο 1325 και να ενημερώνονται για το σταθμό που τους ενδιαφέρει", συμπλήρωσε ο καθηγητής. Στόχος του εργαστηρίου είναι να δημιουργηθεί επιπλέον μια τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης για τους πολίτες.

    Το πρόγραμμα ΕΡΜΗΣ δημιουργήθηκε το 2002 από το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και το ΑΠΘ και πραγματοποιεί 240 μετρήσεις το 24ωρο.

    [08] Πολιτισμός

    "Κούκλες του δρόμου"

    7/4/2008 5:01:00 μμ

    "Κούκλες του δρόμου" είναι ο τίτλος της έκθεσης του φωτογράφου Γιάννη Πανούση, που διοργανώνεται από τον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων και εγκαινιάζεται την Τετάρτη 9 Απριλίου 2008 και ώρα 19.30, στο Πολιτιστικό Κέντρο "Μελίνα", Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης στο Θησείο.

    Επί τρία χρόνια ο φωτογράφος, η αγωνία του και ο φακός του ξαγρυπνούσαν κάθε Σάββατο βράδυ ώστε τα πρωινά της Κυριακής να "αιχμαλωτίσουν", κάπου στο Μοναστηράκι και στο Θησείο, την ομορφιά που εκθέτουν στους πάγκους τους οι παλαιοπώλες.

    Οι κούκλες είναι η προϊστορική, αιώνια, θηλυκή ομορφιά. Δεν φαίνεται να ναι τυχαίο ότι οι κούκλες είναι ίσως το αρχαιότερο παιγνίδι στον κόσμο, σ όλους τους πολιτισμούς, σ΄ όλες τις φυλές, μαζί και τα κουκλόσπιτα και τα συνοδά μικροσκοπικά έπιπλα.

    Ο Γιάννης Πανούσης, εμπνευσμένος και γοητευμένος από τη ρήση του Ντοστογιέφσκι "η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο", κυνήγησε την ομορφιά αποκεκαλυμμένη στο πλαστικό σώμα εντός του οποίου "ζουν" οι κούκλες, προσπαθώντας να δει την "ψυχή" τους προτού μολυνθούν από την αγοραία ματιά, από την οφθαλμική αγορά των συλλεκτών.

    Γυμνές είτε ενδεδυμένες, φθαρμένες ή άρτι γλυπτουργημένες αναδίδουν το μυστήριο της επαφής τους με τη λαχτάρα και την ανατριχίλα των κοριτσίστικων χεριών που τις κράτησαν και έπαιξαν μαζί τους. Πάνω τους φέρουν απτά τα ίχνη από την αθωότητα της παιδικότητας και τα χάδια της μύησης στη θηλυκότητα.

    Ο φακός διεισδύει στα πιο απρόσμενα σημεία, αναδεικνύοντας τις υπόρρητες σημασίες του ευτελούς, το ακριβό του παρελθόν, το απροσδιόριστον του μέλλοντος. Οι κούκλες που "συλλαμβάνει" έχουν τη δική τους ζωή, κινούμενες στα "προάστια της πλαστής ελευθερίας" του ποιητή, στο φτηνό υλικό τους, πλαστουργημένες για να μεταδώσουν τη χαρά και την ευτυχία σε νεανικές, δροσερές, ζωντανές υπάρξεις.

    Η εμπειρία τού φωτογράφου μετεξελίσσεται σε "εμπυρία" ανάβοντας έτσι φωτιές στο ελάχιστο, πυρπολώντας το, φωτίζοντάς το. Γιατί αυτή είναι η δουλειά του φωτογράφου: να αποτυπώσει το βάθος των πραγμάτων, εκεί, που κατά τον Δημόκριτο, κρύβεται η αλήθεια.

    Ο Γιάννης Πανούσης, δεκαετίες επαγγελματίας φωτογράφος, ξεσκεπάζει τα στρώματα των εντυπώσεων, αποξύει το παλίμψηστον της κατανάλωσης και καταφέρνει να φτάσει στο βάθος, ταυτίζοντας το έλασσον της κατασκευής με το μέγιστον της δημιουργίας. Δημιουργεί ο ίδιος με το φακό του τη συγκίνηση, φέρνοντας στην επιφάνεια του χαρτιού το ρίγος ξεχασμένων συναισθημάτων.

    Οι κούκλες του έχουν ήδη "βιώσει" τον πρώτο κύκλο ζωής τους και τώρα εκτίθενται στη μανία(;), που μπορεί να ναι και αγάπη, των κάθε λογής αγοραστών και συλλεκτών.

    Είτε ως αθώο φετίχ της ομορφιάς είτε ως πρόξενοι γλυκών αναμνήσεων, οι κούκλες του Γιάννη Πανούση σηματοδοτούν την επιμονή και την υπομονή, το μεράκι και τη δίψα του για δημιουργία, για προσφορά στο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι.

    "Εν παντί τα πάντα" έλεγε ο Αναξαγόρας, όλα δηλαδή υπάρχουν μέσα σε όλα. Μέσα στο άψυχο κορμί της κάθε κούκλας εγκαταβιώνει ο αρχέγονος ψυχισμός τού παιδιού, η αθωότητα του και η ομορφιά του. Το θαύμα του παιγνιδιού, η αείχρονη και ζείδωρη γυναίκα.

    Η έκθεση, η οποία πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Ευγενίδου, θα διαρκέσει έως τις 22 Απριλίου 2008 και θα είναι ανοικτή για το κοινό καθημερινά από 9.00-13.00 και από 17.00-21.00 (εκτός Δευτέρας και απογεύματος Κυριακής).

    Πληροφορίες για το κοινό στο τηλέφωνο: 210 34 52 150.

    [09] Υγεία

    Σίδνευ

    Οι Αυστραλοί παχαίνουν

    7/4/2008 4:47:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ένα πολεμικό μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 της Βασιλικής πολεμικής αεροπορίας της Αυστραλίας επιστρατεύθηκε για τη μεταφορά μιας εξαιρετικά παχύσαρκης ασθενούς στο νοσοκομείο για να χειρουργεί καθώς δεν χωρούσε σε κανένα συμβατικό ασθενοφόρο.

    Η γυναίκα βάρους 240 κιλών μεταφέρθηκε από την περιοχή του όρους Ίσα στο νοσοκομείο του Ταόυνσβιλ στο Κουίνσλαντ, την περασμένη εβδομάδα, καθώς δεν χωρούσε στα μικρά δικινητήρια αεροσκάφη που χρησιμοποιεί η υπηρεσία των Ιπτάμενων Ιατρών.

    " Δεν είναι το θέμα της δαπάνης", δήλωσε εκπρόσωπος της πολεμικής αεροπορίας και πρόσθεσε "αλλά πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες να εκπαιδευτεί η κοινότητα για τις συνέπειες της παχυσαρκίας, όχι μόνο για το τι μπορεί να πάει στραβά κατά τη διάρκεια μιας χειρουργικής επέμβασης αλλά για το τι μπορεί να πηγαίνει στραβά στην καθημερινή μας ζωή". Στην τελευταία έκθεση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Αυστραλίας αναφέρεται ότι 2 εκατομμύρια ενήλικες είχαν καταγραφεί ως υπέρβαροι το 1995. Ο αριθμός πλέον έχει ανέλθει σε 7,5 εκατομμύρια , δηλαδή αποτελεί στο 54% του πληθυσμού των ενηλίκων της Αυστραλίας.

    Σε όλη την Αυστραλία τα καθίσματα στα στάδια κατασκευάζονται πιο φαρδιά, τα γραφεία κηδειών έχουν εγκαταστήσει γερανούς και τα ασθενοφόρα αντικαθίστανται με μεγαλύτερα ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των Αυστραλών που θυμίζουν "αθλητές " του σούμο.

    [10] Τεχνολογία

    Ευρωπαϊκή Επιτροπή

    Χρήση κινητών τηλεφώνων στις αεροπορικές πτήσεις

    7/4/2008 4:41:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: AΠΕ

    Tην εναρμόνιση των κανόνων για την επιτυχή εισαγωγή, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, υπηρεσιών κινητών επικοινωνιών στη διάρκεια αεροπορικών πτήσεων προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Με τα μέτρα που αποφάσισε σήμερα στις Βρυξέλλες η Επιτροπή, επιχειρηματίες και καταναλωτές θα μπορούν με ασφάλεια να δέχονται και να πραγματοποιούν τηλεφωνικές κλήσεις, αλλά και να στέλνουν γραπτά μηνύματα από τα κινητά τους τηλέφωνα στη διάρκεια αεροπορικών πτήσεων.

    Ειδικότερα, η Επιτροπή υιοθέτησε σύσταση για εναρμονισμένη προσέγγιση στην αδειοδότηση, με την οποία θα προωθείται η αμοιβαία αναγνώριση εθνικών αδειών για την παροχή υπηρεσιών κινητών επικοινωνιών στα αεροσκάφη. Επίσης η Επιτροπή έλαβε απόφαση με την οποία καθορίζονται εναρμονισμένες τεχνικές παράμετροι για τον εξοπλισμό επί του αεροσκάφους όσον αφορά τη χρήση, σε ολόκληρη την ΕΕ, κινητών τηλεφώνων εν πτήσει. Με την απόφαση αυτή θα γίνει δυνατή η αμοιβαία αναγνώριση των αδειών κινητών επικοινωνιών σε αεροσκάφη που τα κράτη μέλη έχουν εκδώσει, χωρίς κίνδυνο για τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας στο έδαφος.

    Πρακτικά, τα τηλέφωνα των επιβατών θα συνδέονται με ένα κυψελοειδές δίκτυο στο αεροσκάφος, το οποίο θα είναι δορυφορικά συνδεδεμένο με το έδαφος. Το συγκεκριμένο σύστημα θα αποκλείει την άμεση σύνδεση των τηλεφώνων με τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας στο έδαφος. Και αυτό ώστε να εξασφαλίζονται χαμηλά επίπεδα στην ισχύ της μετάδοσης προκειμένου η χρήση κινητών τηλεφώνων να μη θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των εξοπλισμών του αεροσκάφους ή την κανονική λειτουργία των επίγειων δικτύων κινητής τηλεφωνίας.

    Με την εναρμόνιση των τεχνικών απαιτήσεων για την ασφαλή εγκατάσταση υπηρεσιών κινητών επικοινωνιών εν πτήσει, θα καταστεί δυνατή η αναγνώριση, σε ολόκληρη την ΕΕ, των εθνικών αδειών εκμετάλλευσης, τις οποίες χορηγούν τα κράτη μέλη στις αεροπορικές εταιρείες που είναι εγγεγραμμένες στα εμπορικά τους μητρώα. Για παράδειγμα, ένα αεροσκάφος που είναι νηολογημένο στη Γαλλία ή την Ισπανία, θα μπορεί να παρέχει σε επιβάτες υπηρεσίες κινητών επικοινωνιών κατά την πτήση πάνω από τη Γερμανία ή την Ουγγαρία χωρίς ιδιαίτερες διαδικασίες αδειοδότησης.

    Μετά τις δοκιμές που έγιναν σε ορισμένες χώρες όπως στη Γαλλία, σειρά τηλεπικοινωνιακών οργανισμών και αεροπορικών εταιρειών προγραμματίζουν την έναρξη παροχής της υπηρεσίας κινητών επικοινωνιών εν πτήσει στη διάρκεια του 2008. Στις 26 Μαρτίου η ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών της Μεγάλης Βρετανίας ανακοίνωσε ότι προτίθεται να επιτρέψει στις αεροπορικές εταιρείες την παροχή κινητών επικοινωνιών σε αεροσκάφη, σύμφωνα με την κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση.

    [11] Υγεία

    Μέτρα κατά του καπνίσματος

    7/4/2008 3:56:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/4/2008 4:41:17 μμ)

    Με το σύνθημα βέτο στο κάπνισμα ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος ανακοινώσε τις κατευθυντήριες γραμμές του νομοσχεδίου για τον αντικαπνιστικό αγώνα. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η απαγόρευση διάθεσης και πώλησης καπνού σε ανήλικους και η σταδιακή απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημοσίους χώρους.

    Κάλεσμα και στους καπνιστές

    Παγκόσμια ημέρα υγείας σήμερα και ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε σειρά μέτρων για τον περιορισμό του καπνίσματος, ιδιαίτερα σε νεαρές ηλικίες.

    Ήδη στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή τής Βουλής βρίσκεται το σχέδιο νόμου που αφορά στην απαγόρευση προϊόντων καπνού στους ανήλικους, καθώς και στην προστασία των πολιτών από το παθητικό κάπνισμα.

    Το Εθνικό Σχέδιο δράσης κατά του καπνίσματος καθιστά για πρώτη φορά τον αντικαπνιστικό αγώνα ως εθνικό στόχο και η χώρα μας σταδιακά προσαρμόζεται στα ευρωπαϊκά δεδομένα.

    "Σε αυτή μας την προσπάθεια, είμαστε βέβαιοι, ότι έχουμε μαζί μας και τους καπνιστές συμπολίτες μας. Εξάλλου, στην προσπάθεια που καταβάλλουμε έχουμε απέναντι μας μόνο την αυθαιρεσία. Τους καπνιστές τους έχουμε δίπλα μας γιατί πάνω από όλα αυτοί αναγνωρίζουν τις συνέπειες του καπνίσματος και γιατί αναζητούν εδώ και καιρό από την οργανωμένη πολιτεία ένα πακέτο μέτρων που θα τους στηρίξει στην προσπάθεια που καταβάλλουν για να ξεπεράσουν την εξάρτηση και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους. ", επισήμανε ο Υπουργός Υγείας.

    [12] Οικονομία

    Έλεγχοι ενόψει Πάσχα

    7/4/2008 3:49:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Εντατικούς ελέγχους στην αγορά ενόψει των εορτών του Πάσχα ξεκινά η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων. Στην πρώτη γραμμή των ελέγχων θα βρεθούν οι εμπορικές επιχειρήσεις, η διακίνηση προϊόντων, οι εισαγωγές αμνοεριφίων αλλά και η πάταξη του παρεμπορίου. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί την περίοδο από το Σάββατο του Λαζάρου έως και την Κυριακή του Θωμά. Ο ειδικός γραμματέας της ΥΠΕΕ, Σπύρος Κλαδάς απέστειλε εγκύκλιο σε όλες τις περιφερειακές διευθύνσεις όπου αναφέρεται αναλυτικά η διαδικασία και ο τρόπος με τον οποίον θα διενεργηθούν οι έλεγχοι.Την Πέμπτη 17 Απριλίου αρχίζει και το Πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, στην Αττική και στον Πειραιά.

    Πέμπτη και Παρασκευή 17 και 18 Απρίλιου τα καταστήματα θα λειτουργήσουν από τις 9:00 το πρωί έως τις 21:00 το βράδυ, ενώ το Σάββατο του Λαζάρου θα είναι ανοιχτά από τις 09:00 έως τις 16:00 το απόγευμα.

    Από τη Μ. Δευτέρα έως την Μ. Πέμπτη τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 09:00 το πρωί έως τις 21:00 το βράδυ, την Μ. Παρασκευή από τις 13:00 το πρωί έως τις 19:00 το απόγευμα και το μ. Σάββατο από τις 9 το πρωί έως τις 15:00 το βράδυ

    Τα καταστήματα του Πειραιά θα ανοίγουν το πρωί στις 08:00 λόγω της ιδιαιτερότητάς του ως πόλη-λιμάνι.

    Τη Δευτέρα 28 Απριλίου 2008 τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά. Από την Τρίτη 29 Απριλίου 2008, επανέρχεται το ωράριο που ακολουθείται από τα καταστήματα που ανήκουν στην εμβέλεια των κατά τόπους Εμπορικών Συλλόγων Λεκανοπεδίου Αττικής.

    [13] Κοινωνία

    Αφοπλίστηκε και συνελήφθη

    Έφοδος ενόπλου σε Εφορία

    7/4/2008 3:47:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Με την απειλή όπλου προσπάθησε να ξεκαθαρίσει τις διαφορές του με την Εφορία ένας ο 50χρονος από την Κυνουρία.

    Ο 50χρονος μπήκε το πρωί στο γραφείο του διευθυντή της ΔΟΥ Τρίπολης οπλισμένος με ένα γεμάτο δίκαννο κυνηγετικό όπλο και αφού κλείδωσε την πόρτα του γραφείου πίσω του, ζήτησε να διευθετήσει, όπως είπε, φορολογική του υπόθεση.

    Οι αστυνομικοί που ειδοποιήθηκαν από υπάλληλο της Εφορίας έσπευσαν γρήγορα στο κτίριο το εκκένωσαν και κατάφεραν να αφοπλίσουν το δράστη, και να τον συλλάβουν.

    Όπως ανέφερε ο αστυνομικός διευθυντής Αρκαδίας, ο συλληφθείς με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του για τα αδικήματα της απειλής, της διατάραξης οικιακής ειρήνης, παράνομης παρακράτησης και παράβασης του νόμου περί όπλων, θα οδηγηθεί με τη διαδικασία του αυτοφώρου στον εισαγγελέα Τρίπολης.

    [14] Πολιτική

    Σε ομιλία του σε φοιτητές της Νομικής

    Γ. Παπανδρέου: "Πολιτική με λύσεις, όχι με αδιέξοδα"

    7/4/2008 3:33:00 μμ

    Σε μία ακόμη "επίθεση φιλίας" προς τον ΣΥΝ προχώρησε ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στους φοιτητές της Νομικής, εν όψει των επικείμενων φοιτητικών εκλογών. "Έχουμε τις διαφορές μας με την άλλη Αριστερά η οποία εκφράζει φόβο και ανασφάλεια, αντιμετωπίζοντας τα προβλήματα ως διαμαρτυρία χωρίς να προχωρά σε πράξεις. Η πολιτική πρέπει να αποδεικνύει ότι υπάρχουν επιλογές και όχι αδιέξοδα" είπε ο κ. Παπανδρέου.

    "Σήμερα η δική σας γενιά θα αντιμετωπίσει τα πιο απρόβλεπτα, δύσκολα και πρωτόγνωρα προβλήματα από κάθε άλλη γενιά και το σύστημα την ίδια ώρα συγκεντρώνει τρομακτική εξουσία με τη συντήρηση να επιδιώκει την υποταγή όλων και ειδικά των νέων ανθρώπων στους κανόνες της αγοράς" είπε ο κ. Παπανδρέου, απευθυνόμενος στους φοιτητές.

    "Εμείς θέλουμε να παρέμβουμε και να δώσουμε απαντήσεις και λύσεις να είμαστε κοντά στη νέα γενιά και να ανταπεξέλθουμε στις προκλήσεις και σε ό,τι πρόκειται να αντιμετωπίσει", ανέφερε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος χαρακτήρισε το μέλλον της νεολαίας "αβέβαιο".

    Ο κ. Παπανδρέου υπερθεμάτισε για την ανάγκη ενίσχυσης του δημοσίου χαρακτήρα των Πανεπιστήμιων λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ προτείνει 16 μέτρα χρηματοδοτικά και θεσμικά για την ενίσχυση της παιδείας και της προοπτικής της νέας γενιάς.

    [15] Οικονομία

    Σε άνοδο οι διεθνείς χρηματαγορές

    7/4/2008 3:10:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ, Reuters

    Ανοδικά κινούνται, τη Δευτέρα, οι τιμές των μετοχών στην Ευρώπη και κέρδη σημείωσαν στην Ασία μετά την εκτίμηση στην οποία προέβη η Merrill Lynch ότι έχουν παρέλθει τα χειρότερα όσον αφορά τις αναταράξεις στην πιστωτική αγορά, καθώς και τη σύσταση που απηύθυνε η Goldman Sachs στους επενδυτές να αυξήσουν τις θέσεις τους σε μετοχές εταιριών εκμετάλλευσης ορυχείων.

    Ανοδικά κινείται και ο δείκτης συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης στις ΗΠΑ, δίνοντας ένδειξη για θετική εκκίνηση της σημερινής συνεδρίασης στη Γουόλ Στριτ. Το ευρώ υποχώρησε αρχικά έως και στα 1,565 δολάρια για να ανακάμψει προς στιγμήν πάνω από τα 1,57 δολάρια. Η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού υπερέβη τα 107 δολάρια το βαρέλι, στον απόηχο των δηλώσεων του γγ του ΟΠΕΚ ότι το καρτέλ δεν βλέπει ανάγκη αύξησης της προσφοράς πετρελαίου. Ανοδικά κινείται, τέλος, η τιμή του χρυσού.

    Οι χρηματιστηριακές αγορές κινήθηκαν σήμερα σε κλίμα αισιοδοξίας, λόγω εκτιμήσεων ότι οι υπουργοί Οικονομικών της G7 που θα συναντηθούν το Σαββατοκύριακο στην Ουάσινγκτον, εξετάζουν δραστικά μέτρα για να στηρίξουν τράπεζες και αγορές που επλήγησαν από την κατάρρευση της αμερικανικής αγοράς ενυπόθηκων δανείων.

    Στη χρηματιστηριακή αγορά του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE σημείωνε το μεσημέρι κέρδη 0,53%, στη χρηματιστηριακή αγορά του Παρισιού, ο δείκτης CAC 40 κέρδη 0,84%, στη χρηματιστηριακή αγορά της Φρανκφούρτης, ο δείκτης Dax κέρδη 0,77% και στη χρηματιστηριακή αγορά της Ζυρίχης, ο δείκτης SMI κέρδη 1,46%.

    Στην αγορά συναλλάγματος του Λονδίνου, το ευρώ υπερέβη τα 1,57 δολάρια, για να υποχωρήσει το μεσημέρι στα 1,569 δολάρια, ενώ νωρίτερα είχε εξασθενήσει έως και τα 1,565 δολάρια.

    Το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Απριλίου του αμερικανικού ελαφρού αργού κέρδιζε το μεσημέρι 1,27 δολάρια στο βαρέλι σε σχέση με την τιμή "κλεισίματος" της περασμένης Παρασκευής, με την τιμή του να ανέρχεται στα 107,50 δολάρια. Η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου παράδοσης Μαΐου του αργού τύπου μπρεντ ανερχόταν στα 105,57 δολάρια, κερδίζοντας 81 σεντς στο βαρέλι.

    "Η προσφορά αργού στην αγορά είναι επαρκής και οι υψηλές τιμές του πετρελαίου δεν οφείλονται σε έλλειψη αργού. Οφείλονται, μάλλον, στην εξασθένηση της αξίας του δολαρίου, στην έλλειψη παραγωγικότητας στον τομέα διύλισης και σε ορισμένες γεωπολιτικές εντάσεις", είπε ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ Αμπντάλα αλ Μπάντρι, σύμφωνα με το ιρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο IRNA.

    Η τιμή του χρυσού κινείται, τέλος, ανοδικά, ανερχόμενη στα 921,20 δολάρια η ουγκιά, από περίπου 908 δολάρια την περασμένη Παρασκευή, αλλά παραμένει σε επίπεδα 11% κάτω από το ιστορικό ρεκόρ των 1.030,80 δολαρίων η ουγκιά που σημείωσε στις 17 Μαρτίου του 2008.

    [16] Μπάσκετ

    Ο ΠΑΟΚ ανακοίνωσε επίσημα τον Κόρφα

    7/4/2008 3:14:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Την αλλαγή στην τεχνική ηγεσία τη ομάδας ανακοίνωσε επίσημα η ΚΑΕ ΠΑΟΚ. Το σχετικό κείμενο έχει ως εξής: «Η ΚΑΕ ΠΑΟΚ ανακοινώνει ότι ο Τζον Κόρφας θα είναι ο νέος προπονητής της ομάδας και τη δύσκολη προσπάθειά του, θα πλαισιώσουν δύο προπονητές και παλαίμαχοι καλαθοσφαιριστές του ΠΑΟΚ, ο Νίκος Σταυρόπουλος και ο Χρήστος Κωνσταντινίδης. Ο Τζον Κόρφας θα αναλάβει καθήκοντά πρώτου προπονητή του ΠΑΟΚ, ο Χρήστος Κωνσταντινίδης θα είναι ο άμεσος συνεργάτης του, ενώ ο Νίκος Σταυρόπουλος θα είναι ο τεχνικός σύμβουλος τα ομάδας.

    Το νέο τεχνικό επιτελείο της ομάδας αναλαβάνει καθήκοντα από Δευτέρα 7 Απριλίου 2008, ξεκινώντας μία μεγάλη και δύσκολη προσπάθεια, που θα πρέπει να έχει και είμαστε σίγουροι ότι θα έχει τη στήριξη όλων των φιλάθλων του ΠΑΟΚ. Μοναδικός μας στόχος είναι να ξεπεράσουμε αυτές τις δύσκολες και κρίσιμες ώρες και όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε.

    Η ΚΑΕ ΠΑΟΚ θέλει να ευχαριστήσει τον Κώστα Φλεβαράκη για τη μέχρι τώρα συνεργασία του με την ομάδα και τη μεγάλη προσπάθεια που αυτός και οι συνεργάτες του κατέβαλαν, βοηθώντας ουσιαστικά με την παρουσία τους τον ΠΑΟΚ, να ξεπεράσει το αρνητικό ξεκίνημα και να μπορέσει να σταθεί στα πόδια του. Τη δεδομένη χρονική στιγμή, η διοίκηση πήρε μία πολύ δύσκολη απόφαση, αλλά κρίθηκε σκόπιμο να αλλάξει κάτι στην ομάδα, προκειμένου να επιτευχθεί ο τελικός στόχος».

    Κόρφας: «Πιστεύω στην ομάδα, θα τα καταφέρουμε»

    Τη βεβαιότητα πως ο ΠΑΟΚ θα κατορθώσει να αποφύγει τη δυσάρεστη εμπειρία του υποβιβασμού εξέφρασε σήμερα ο Τζον Κόρφας, φτάνοντας στο κλειστό της Πυλαίας μαζί με τους Χρήστο Κωνστανταντινίδη και Νίκο Σταυρόπουλο, για ν΄ αναλάβει τα καθήκοντα του. «Πιστεύω στην ομάδα και στα παιδιά, θα τα καταφέρουμε», επισήμανε με νόημα ο νέος τεχνικός καθοδηγητής του «Δικεφάλου», ο οποίος αφού εξήγησε πως «Δεν ήταν δύσκολο να πάρω την απόφαση να αναλάβω την ομάδα, ίσα -ίσα ήταν εύκολο. Αγαπάω τον ΠΑΟΚ», συμπλήρωσε: «Μπασκετικά δεν μπορούμε ν αλλάξουμε πολλά πράγματα. Θα προσπαθήσουμε απλά να κάνουμε καλύτερη δουλειά σε άμυνα και επίθεση. Σημασία δεν είναι τι παίζεις, αλλά πως το παίζεις. Είμαι σίγουρος ότι θα πάμε καλά, όπως και για το ότι μπορώ να βοηθήσω αυτήν τη στιγμή τον ΠΑΟΚ».

    Καταλήγοντας δεν παρέλειψε ν΄ αναφερθεί και στους φιλάθλους. «Περιμένω τον κόσμο να μας στηρίξει. Θυμάμαι στα δικά μου τα χρόνια το Παλέ να γεμίζει από πέντε χιλιάδες κόσμου τρεις ώρες πριν ξεκινήσει υποχρέωση της ομάδας. Ο ΠΑΟΚ είναι ο κόσμος του».

    Ελάχιστα αργότερα το τεχνικό επιτελείο είχε διεξοδική κουβέντα με τον Αντουάν Γκιλέσπι, προκειμένου να βρεθεί η κοινή συνισταμένη ώστε ο 32χρονος γκαρντ να επιστρέψει στην ομάδα. Γεγονός που φαίνεται να υλοποιείται.

    Στην Πυλαία σήμερα βρέθηκε και ο Κώστας Φλεβαράκης για να τελειώσει με το τυπικό κομμάτι της συνεργασίας του με τον ΠΑΟΚ. Αποχωρώντας από το χώρο ο έλληνας τεχνικός θέλησε απλά να εκφράσει την πεποίθηση του για τη σωτηρία του ΠΑΟΚ.

    «Δεν είναι η στιγμή για να πούμε πολλά πράγματα. Είμαι σίγουρος πως ο ΠΑΟΚ δεν θα υποβιβαστεί. Το ίδιο είπα στους παίκτες μετά τον αγώνα με την ΑΕΛ», ήταν τα λόγια του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    [17] Πολιτική

    Συνάντηση Μπακογιάννη - Πάσκοε

    Κυπριακό: Ώρα για νέα πρωτοβουλία

    7/4/2008 2:29:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Την κατάσταση στο Κυπριακό κι ειδικότερα τις εξελίξεις μετά τη συμφωνία της 21ης Μαρτίου μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμετ Α. Ταλάτ συζήτησαν η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη με τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Λιν Πάσκοε, σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών.

    Η Υπουργός Εξωτερικών μετέφερε στον αξιωματούχο τη θέση της Ελλάδας υπέρ της ανάληψης μια καλά προετοιμασμένης διαδικασίας διαπραγμάτευσης, για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού.

    "Είχαμε μια πολύ καλή συνομιλία με την κα Μπακογιάννη, συζητήσαμε για την κατάσταση στην Κύπρο. Συμφωνούμε ότι υπάρχει μια καλή ευκαιρία να προχωρήσουμε μπροστά. Να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε. Θα δουλέψουμε στενά μαζί για να προχωρήσει η διαδικασία. Θα συνεργαστούμε πολύ στενά με την Ελλάδα και την Τουρκία και με όλο τον κόσμο στην Κύπρο για να έχουμε αποτέλεσμα", τόνισε ο κ. Πάσκοε, εξερχόμενος από το γραφείο της Υπουργού.

    Στη συνέχεια, ο κ. Πάσκοε είχε χωριστή συνάντηση με τον υφυπουργό Εξωτερικών Γ. Βαληνάκη.

    Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών, προτού επισκεφθεί την Ελλάδα, είχε επισκεφθεί την Κύπρο, ενώ το βράδυ θα μεταβεί στην Άγκυρα και πάλι στο πλαίσιο των επαφών του για το Κυπριακό.

    [18] Πολιτική

    Συνάντηση Καραμανλή με Φώλια

    7/4/2008 11:24:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/4/2008 2:41:02 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Η ενέργεια βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεργασίας του Πρωθυπουργού με τον υπουργό Ανάπτυξης, Χρήστο Φώλια, ο οποίος ενημέρωσε τον κ. Κώστα Καραμανλή για το πρόσφατο ταξίδι του στο Αζερμπαϊτζάν. "Η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στο στόχο να αποτελέσει η Ελλάδα ενεργειακό κόμβο-κλειδί στη νοτιοανατολική Ευρώπη, με στόχο τη διασφάλιση εγγυημένης επάρκειας ενέργειας αλλά και να αποτελέσει έναν αξιόπιστο διαμετακομιστικό κέντρο ενεργειακών πόρων", δήλωσε ο κ. Φώλιας. Απαντώντας σε ερώτηση αν επεκτείνεται η συνεργασία με τους Ρώσους στον ενεργειακό τομέα, ο κ. Φώλιας σημείωσε ότι συνεχίζεται η συνεργασία και πρόσθεσε ότι ο αγωγός πετρελαίου Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης ήδη προχωρεί σε εταιρικό επίπεδο. Επίσης, ο Υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι συνεργαζόμαστε με όλους όσους έχουν κάτι να προσφέρουν προς όφελος των στόχων που επιδιώκουν. Σε ότι αφορά τις εξελίξεις στο Σκοπιανό και σε ερώτηση εάν επηρεαστούν οι ελληνικές επιχειρήσεις στην γείτονα χώρα, ο Υπουργός Ανάπτυξης εκτίμησε ότι σύντομα η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί.

    Σε άλλη ερώτηση για την ακρίβεια, ο κ. Φώλιας ανέφερε ότι έχουν γίνει αρκετά αλλά όχι όλα, σημειώνοντας ότι δεν κατανικάται η ακρίβεια από τη μια μέρα στην άλλη.

    Ακόμη, έχουν ανακοινωθεί 41 μέτρα τα οποία όπως είπε έγιναν ευνοϊκά δεκτά από την αγορά και την κοινωνία και κάθε 15 μέρες ανακοινώνοντας όσα μπαίνουν σε εφαρμογή.

    Ήδη, σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, εφαρμόζονται δώδεκα από τα μέτρα και συνεχίζει η κυβέρνηση προς την κατεύθυνση του ελέγχου της οποιασδήποτε δυσλειτουργίας της αγοράς.

    Ο κ. Φώλιας υπογράμμισε, ότι όπου υπάρχει παραβάτης θα υπάρχει και σκληρή τιμωρία.

    Τέλος, σε άλλη ερώτηση σχετικά με το κλίμα για τις ελληνικές επιχειρήσεις και αν ανησυχεί, σημείωσε ότι η οικονομία προηγείται πάντοτε των οποιονδήποτε προεκτάσεων και εξέφρασε την άποψη ότι όλα θα εξομαλυνθούν χωρίς μεγάλα προβλήματα.

    [19] Κοινωνία

    Αναγνωρίστηκε το πτώμα της άτυχης γυναίκας

    7/4/2008 12:43:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Αποκαλύφθηκαν τα στοιχεία της ταυτότητας της άτυχης γυναίκας που παρασύρθηκε και διαμελίσθηκε από διερχόμενα αυτοκίνητα στον Κηφισό, τα ξημερώματα της περασμένης Πέμπτης. Η άκρη του νήματος βρέθηκε όταν ο πακιστανικής υπηκοότητας, σύζυγός της που την αναζητούσε, κατέφυγε στην Ασφάλεια Αττικής.

    Προηγουμένως, είχε απευθυνθεί σε άλλες τρεις αστυνομικές υπηρεσίες, οι οποίες όμως δεν ενήργησαν όπως έπρεπε. Το γεγονός προκάλεσε την οργή του αρχηγού της ΕΛΑΣ, ο οποίος διέταξε την άμεση μετακίνηση πέντε αστυνομικών.

    Συμφωνά με το τεστ DNA, αποδείχτηκε ότι το θύμα του τροχαίου ήταν η σύζυγος του Πακιστανού.

    [20] Κοινωνία

    Αποφυλακίστηκε ο Βρακατσέλης

    7/4/2008 12:38:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/4/2008 1:08:56 μμ)

    Αποφυλακίστηκε πριν από λίγο, ο Δημήτρης Βρακατσέλης, κατηγορούμενος για το θάνατο του πρώην Διοικητή του ΙΚΑ Γιάννη Βαρθολομαίου. Ο δικηγόρος του δήλωσε ότι ο πελάτης του βρίσκεται σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση, "υπέφερε και υποφέρει", είπε χαρακτηριστικά. Μετά την καταδίκη του σε κάθειρξη έξι ετών, το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας έκανε δεκτό το αίτημα της υπεράσπισης του και αντικατέστησε την κράτηση του με απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και υποχρεωτική εμφάνιση μία φορά τον μήνα στο αστυνομικό Τμήμα.

    [21] Κόσμος

    Μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές

    Πόλεμος για τα ψηφοδέλτια στην Ιταλία

    7/4/2008 2:49:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ - AFP

    Μπερλουσκόνι ή Βελτρόνι, το δίλημμα των Ιταλών, οι οποίοι σε μία εβδομάδα καλούνται στις κάλπες των πρόωρων εκλογών. Ο αρχηγός της ιταλικής δεξιάς Σίλβιο Μπερλουσκόνι ξεκίνησε μια πολεμική γύρω από τα ψηφοδέλτια, μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές, ζητώντας να επανεκτυπωθούν επειδή δεν είναι, όπως υποστηρίζει, αρκετά ευκρινή, ενώ ο σύμμαχός του της Λέγκας του Βορρά έφτασε να απειλήσει πως "θα πάρει το τουφέκι" εναντίον της Ρώμης.

    Ο υπουργός Εσωτερικών Τζουλιάνο Αμάτο απάντησε, με ανοικτή επιστολή που δημοσιεύεται σήμερα από την εφημερίδα "Λα Ρεπούμπλικα", ότι είναι πολύ αργά για να υπάρξουν άλλες προβλέψεις, αφού "οι στρατιωτικοί, οι διπλωματικοί και οι πανεπιστημιακοί στο εξωτερικό έχουν ήδη ψηφίσει".

    Για τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τα ψηφοδέλτια όπως τυπώθηκαν "δεν προσφέρουν καμιά εγγύηση ότι θα γίνει σεβαστή η βούληση των εκλογέων και υπάρχει κίνδυνος να οδηγήσουν σε σφάλματα".

    Ο Αμάτο υπογράμμισε πως το διάταγμα της 8ης Μαρτίου 2006 αναφορικά με την εμφάνιση των ψηφοδελτίων είχε υπογραφεί από τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι λίγο πριν από τις βουλευτικές εκλογές, πριν από δύο χρόνια.

    Τα ψηφοδέλτια παρουσιάζουν τα 16 εμβλήματα των υποψηφίων κομμάτων τοποθετημένα οριζοντίως και πρέπει να σταυρωθούν από τους ψηφοφόρους. Η δεξιά αντιπολίτευση ζητεί τα σύμβολα των κομμάτων που βρίσκονται στους κόλπους του ίδιου συνασπισμού να διακρίνονται καθαρότερα και να είναι τοποθετημένα καθέτως.

    Το Δημοκρατικό Κόμμα (κεντοραριστερά) κατηγόρησε τον Μπερλουσκόνι ότι αναζητεί ένα πρόσχημα για να δικαιολογήσει "την προσεχή ήττα" του, αλλά αυτές που προκάλεσαν σάλο ήταν οι δηλώσεις του Ουμπέρτο Μπόσι, του αρχηγού του κόμματος της Λέγκας του Βορρά, που τάσσεται υπέρ των περιφερειών και έχει συμμαχήσει με τον Μπερλουσκόνι.

    "Αν είναι απαραίτητο, θα πάρουμε τα τουφέκια εναντίον της συγκεντρωτικής ρωμαϊκής αλητείας που εμποδίζει επίτηδες την ψηφοφορία", απείλησε ο Ουμπέρτο Μπόσι.

    "Θα ήθελα να μάθω αν ένα πρόσωπο που κάνει τέτοιες δηλώσεις μπορεί να διοριστεί υπουργός", σχολίασε ο επικεφαλής της κεντροαριστεράς Βάλτερ Βελτρόνι απευθυνόμενος στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

    Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχει δηλώσει πως θα διορίσει τον Ουμπέρτο Μπόσι υπουργό Μεταρρυθμίσεων αν η δεξιά κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές στις 13-14 Απριλίου, όπως προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν πριν από μία εβδομάδα.

    [22] Ιράκ

    Δεκάδες νεκροί στο Ιράκ

    7/4/2008 12:04:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τη νύχτα, όταν κατοικία στη Βασόρα καταστράφηκε από έκρηξη. Κάτοικοι της συνοικίας δήλωσαν πως η έκρηξη προκλήθηκε από αμερικανική αεροπορική επιδρομή, όμως οι βρετανικές δυνάμεις, που ελέγχουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Βασόρα, τονίζουν πως οι συμμαχικές δυνάμεις δεν έχουν καμιά ανάμιξη, αλλά και καμιά εξήγηση για την έκρηξη.

    Στο μεταξύ, την Κυριακή, τουλάχιστον 22 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε σφοδρές συγκρούσεις που σημειώθηκαν ανάμεσα σε σιίτες ενόπλους και Αμερικανούς στρατιώτες στη Βαγδάτη, μετά το αίτημα των ιρακινών αρχών για τη διάλυση όλων των πολιτοφυλακών στην ιρακινή πρωτεύουσα.

    Οι χθεσινές συγκρούσεις με το Στρατό του Μάχντι στο Σαντρ Σίτι, σιιτικό προάστιο στη ΒΑ Βαγδάτη, σημειώνονται μετά τις μάχες που έγιναν ανάμεσα στην πολιτοφυλακή του ριζοσπάστη σιίτη ηγέτη Μοκτάντα Σαντρ και τις ιρακινές δυνάμεις στις κύριες σιιτικές πόλεις του νοτίου Ιράκ και στη Βαγδάτη, από τις 25 ως τις 30 Μαρτίου, όπου έχασαν τη ζωή τους 700 άνθρωποι.

    Η συνοικία Σαντρ Σίτι, όπου έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία των αυτοκινήτων, εξακολουθεί να είναι αποκομμένη από την υπόλοιπη Βαγδάτη και να πολιορκείται από τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας που μετέχουν στις μάχες.

    [23] Κόσμος

    Έρευνα του ΟΗΕ για τα επεισόδια στη Μιτρόβιτσα

    7/4/2008 11:55:00 πμ

    Επίσημη έρευνα θα διεξάγουν τα Ηνωμένα Έθνη για τα επεισόδια στη Μιτρόβιτσα στις 17 Μαρτίου 2008, μετά από σχετικό αίτημα της Σερβίας. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν έκανε αποδεκτό το αίτημα, επισημαίνοντας ότι η έρευνα δεν θα διεξαχθεί από την πολιτική διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών στο Κόσοβο (UNMIK), αλλά απευθείας από το "αρχηγείο" των Ηνωμένων Εθνών. Το αίτημα κατέθεσε στον Μπαν Κι Μουν, ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Βουκ Γέρεμιτς, στη συνάντηση που είχαν στην οποία συμφώνησαν επίσης ότι πρέπει να συνεχιστεί η "υλοποίηση" του Ψηφίσματος 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς και ότι η UNMIK πρέπει να συνεχίσει να "εργάζεται" για την εκπλήρωση των στόχων που προβλέπονται από το Ψήφισμα.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση που "φιλοξενείται" στην ιστοσελίδα της σερβικής κυβέρνησης, στο "τραπέζι" των συνομιλιών των δύο ανδρών "έπεσε" και το θέμα των επικείμενων σερβικών εκλογών, στις 11 Μαΐου, (βουλευτικών, τοπικών και περιφερειακών) στο Κόσοβο. Αν και - σύμφωνα με όσα τονίζονται στην ανακοίνωση - υπάρχει πλήρης ετοιμότητα για συνεργασία στο θέμα της διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών, υπάρχουν επιφυλάξεις που αφορούν στη διεξαγωγή των τοπικών εκλογών.

    [24] Πολιτισμός

    Διακόπηκε η λαμπαδηδρομία στο Παρίσι

    7/4/2008 2:50:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/4/2008 3:44:09 μμ)

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Μόλις μισή ώρα μετά την έναρξη της λαμπαδηδρομίας στο Παρίσι, η Ολυμπιακή Φλόγα τοποθετήθηκε για λόγους ασφαλείας σε ειδικό λεωφορείο και διακόπηκε η μεταφορά της από τους λαμπαδηδρόμους. Το πρώτο επεισόδιο εκδηλώθηκε ήδη κατά την έναρξη της λαμπαδηδρομίας στον Πύργο του Αϊφελ, όταν μέλος του δημοτικού συμβουλίου των Παρισίων από το κίνημα των Πρασίνων προσπάθησε να αποσπάσει τη φλόγα από τον πρώτο λαμπαδηδρόμο, Στεφάν Ντιαγκανά. Μέσα στο πρώτο τέταρτο της διαδρομής της Ολυμπιακής Φλόγας, η αστυνομία είχε ήδη προχωρήσει στη σύλληψη τεσσάρων διαδηλωτών.

    Η Ολυμπιακή Φλόγα παραδόθηκε εκ νέου στους λαμπαδηδρόμους

    Ύστερα από τριάντα λεπτά μεταφοράς της Ολυμπιακής Φλόγας με ειδικό λεωφορείο, για λόγους ασφαλείας, η Φλόγα παραδόθηκε εκ νέου στους λαμπαδηδρόμους, για να συνεχίσει την πορεία της στο Παρίσι. Προηγουμένως, η γαλλική αστυνομία απομάκρυνε διαδηλωτές που είχαν ξαπλώσει στην άσφαλτο σε τούνελ της πόλης απ όπου θα περνούσε το λεωφορείο με τη Φλόγα.

    Ο κλοιός ασφάλειας γύρω από τη Φλόγα ενισχύθηκε περισσότερο, με συνέπεια να είναι δύσκολο να τη διακρίνει κάποιος, ανάμεσα στις πολλαπλές σειρές ανδρών ασφάλειας που την περιβάλλουν.

    Στο Τροκαντερό και γύρω από τον Πύργο του Αϊφελ, διεξάγεται ένας "πόλεμος σημαιών". Οσοι ξεδιπλώνουν τη σημαία του Θιβέτ βρίσκονται άμεσα αντιμέτωποι με τους αστυνομικούς, οι οποίοι κατάσχουν τις σημαίες. Σύμφωνα με τον κανονισμό, απαγορεύεται κάθε είδους σημαία στον περίγυρο του Πύργου του Αϊφελ. Ωστόσο, κάποιοι Κινέζοι κατόρθωσαν να ξεδιπλώσουν τις δικές τους σημαίες, ενώ οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα ανήρτησαν για σύντομο χρονικό διάστημα μια μαύρη σημαία με χειροπέδες στη θέση των Ολυμπιακών Κύκλων, επάνω στη βόρεια πλευρά του Πύργου.

    [25] Υγεία

    Μια "κωμόπολη" ακρωτηριάζεται κάθε χρόνο

    Απαραίτητος ο φυσίατρος στους ακρωτηριασμούς

    7/4/2008 12:20:00 μμ

    Σε ακρωτηριασμό ενός ή και των δυο άκρων υποβάλλονται κάθε χρόνο περίπου πέντε χιλιάδες άνθρωποι στην Ελλάδα. Απ αυτούς το 80-85% ακρωτηριάζονται στα κάτω άκρα και το 15-20% στα άνω άκρα. Η πλειοψηφία των ακρωτηριασμών οφείλεται σε διάφορες ασθένειες, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, που στοιχίζει 2.500 3500 ακρωτηριασμούς το χρόνο, σε τροχαία αλλά και σε εργατικά ατυχήματα. Αυτό τονίστηκε κατά τη διάρκεια Μετεκπαιδευτικής Ημερίδας, που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης το Σάββατο στο Ανατολικό Αμφιθέατρο του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών "Γ. Γεννηματάς". Το κόστος, σε απώλεια ανθρώπινου δυναμικού, όπως ανέφεραν οι φυσίατροι, είναι σημαντικό καθώς η πλειοψηφία των ακρωτηριασμών γίνεται σε άτομα ηλικίας από 21 μέχρι 65 χρόνων. Πολλοί από τους ακρωτηριασμούς θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, όπως στην περίπτωση του σακχαρώδη διαβήτη, ενώ άλλοι -τροχαία και εργατικά ατυχήματα- θα μπορούσαν να προβλεφθούν με την λήψη μέτρων.

    Εάν ωστόσο οι ακρωτηριασμοί κρίνονται αναγκαίοι για την προστασία της ζωής των πασχόντων, άλλο τόσο σημαντική είναι και η μετεγχειρητική τους διαχείριση για την καλύτερη ποιότητα του υπόλοιπου της ζωής τους.

    Καταλυτικό ρόλο, κατά την απαραίτητη μετεγχειρητική περίοδο νοσηλείας των ακρωτηριασμένων, παίζουν οι φυσίατροι που καλούνται με την επιστημονική τους γνώση να οργανώσουν "την εκπαίδευση των πασχόντων" για το νέο τρόπο ζωής τους.

    Στόχοι

    Βασικοί μετεγχειρητικοί στόχοι μετά από κάθε ακρωτηριασμό , όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η φυσίατρος κ. Αικατερίνη Κοτρώνη είναι:

    Η Πρώιμη κινητοποίηση του ακρωτηριασμένου με την εφαρμογή προσωρινής πρόθεσης (τεχνικού μέλους). Η πρόληψη των επιπλοκών από τον κλινοστατισμό και την ακινησία. Η αντιμετώπιση του πόνου. Η εκπαίδευση του ατόμου ώστε να καταστεί ανεξάρτητο παρά τον ακρωτηριασμό. Η εκπαίδευση στην σωστή φροντίδα του κολοβώματος και η προετοιμασία του κολοβώματος να δεχτεί το το πρόσθετο μέλος.

    Όπως είναι φυσικό κάθε ασθενής μετά τον ακρωτηριασμό νιώθει απογοήτευση, άγχος, μη αναγνώριση του σωματικού ειδώλου και κατάθλιψη. Η ψυχολογική αυτή κατάσταση προκύπτει από τα αμείλικτα ερωτήματα, στα οποία καλείται να δώσει απαντήσεις ο γιατρός.

    Πως θα κινείται στο μέλλον. Πως θα επηρεαστεί η σεξουαλική του ζωή. Θα μπορεί να ανταποκριθεί στον κοινωνικό, οικογενειακό και επαγγελματικό του ρόλο.

    Η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων αυτών είναι βασική προκειμένου ο ασθενής να μπορέσει να συμφιλιωθεί αρχικά με τη νέα σωματική του κατάσταση και στη συνέχεια να διαχειριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη φροντίδα του ακρωτηριασμένου μέλους του.

    Στη φάση αυτή η βοήθεια του φυσίατρου είναι καθοριστική και μπορεί να συμβάλλει στη διατήρηση ενός καλού επιπέδου ποιότητας ζωής του ασθενούς.

    Η εκπαίδευση του ασθενούς, όπως τονίστηκε στην Ημερίδα, αφορά σε:

    Απλές καθημερινές δραστηριότητες. Μετακινήσεις, μεταφορές, έγερση από το δάπεδο. Κατάλληλες θέσεις στο κρεβάτι. Χρήση βοηθημάτων μετακίνησης-βάδισης.

    Ένα σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν άμεσα, οι μισοί τουλάχιστον από όσους υποβάλλονται σε ακρωτηριασμούς, είναι οι αφόρητοι πόνοι και ο τρόπος ανακούφιση τους.

    Ο μετεγχειρητικός πόνος μετά από κάθε ακρωτηριασμό αντιμετωπίζεται με ναρκωτικά αναλγητικά, ειδική αντλία χορήγησης φαρμάκου που χειρίζεται ο ασθενής και επισκληρίδια.

    Καθοριστική η συμμετοχή του φυσιάτρου

    "Η σκληρή αυτή πραγματικότητα ομολογεί ότι είναι απαραίτητη η παρουσία φυσιάτρου ως συνεργάτη και συμβούλου σε όλα τα Νοσηλευτικά Ιδρύματα όπου αντιμετωπίζονται ασθενείς που αναπόφευκτα καταλήγουν σε ακρωτηριασμό", τόνισε η καθηγήτρια κ Ξανθή Μιχαήλ, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης.

    Η κ. Μιχαήλ συμπλήρωσε πως "στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες η αντιμετώπιση των ασθενών που πρόκειται να ακρωτηριασθούν γίνεται από διεπιστημονική ομάδα ειδικών. Οι ασθενείς άμεσα μετεγχειρητικά διακομίζονται σε Ειδικά Κέντρα Αποκατάστασης ( Limb fitting Center), όπου όλοι οι εμπλεκόμενοι επιστήμονες είναι εξειδικευμένοι στις σύγχρονες επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις των ακρωτηριασμών και των προθέσεων".

    Επίσης τόνισε πως στις χώρες αυτές υπάρχουν ειδικές υψηλού επιστημονικού επιπέδου σχολές για την εκπαίδευση των ειδικών που κατασκευάζουν και εφαρμόζουν τις προσθέσεις (τεχνητά μέλη) και που ονομάζονται Προσθετιστές.

    Στην Ημερίδα αναφέρθηκε ακόμη πως είναι λυπηρό ότι δεν υπάρχει στην Ελλάδα καμία αμιγώς εξειδικευμένη νοσηλευτική μονάδα που να καλύπτει διεπιστημονικά από την πρόληψη μέχρι και την αποκατάσταση των ακρωτηριασμένων - συμπεριλαμβανομένων των ειδικών χειρουργικών τεχνικών και των συγχρόνων προσθέσεων που επιλέγονται εξατομικευμένα από τον χειρουργό σε συνεργασία με τον φυσίατρο και τον προσθετικό τεχνικό συνεκτιμώντας τις δυνατότητες και τους εφικτούς λειτουργικούς στόχους.

    Είναι παγκόσμια παραδεκτό ότι η σωστή επιλογή, κατασκευή και εφαρμογή των συγχρόνων προσθέσεων σε συνδυασμό με ένα εντατικό πρόγραμμα κινητικής και λειτουργικής επανεκπαίδευσης του ακρωτηριασμένου ασθενούς, θα βοηθήσουν ώστε η πρόθεση και το κολόβωμα να λειτουργήσουν σαν ένα ενιαίο δίπολο που θα δώσει έτσι την ευκαιρία στους ακρωτηριασμένους -ιδίως των κάτω άκρων- να βαδίζουν και να μην γίνεται αντιληπτό ότι φέρουν πρόσθεση.

    Το καλύτερο παράδειγμα άρτιας προσθετικής εφαρμογής σε ακρωτηριασμένους και αρίστης λειτουργικής αποκατάστασης και Κοινωνικής Επανένταξης είναι οι αθλητές δρόμου στους Παραολυμπιακούς Αγώνες!

    Βασική αίτια ακρωτηριασμού ο διαβήτης

    Όπως τονίστηκε με έμφαση στην Ημερίδα η βασική αιτία ακρωτηριασμού σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και στη χώρα μας είναι ο σακχαρώδης διαβήτης. Η πιο σοβαρή επιπλοκή της ασθένειας είναι το "πόδι του διαβητικού", στο οποίο συνήθως δημιουργείται φλεγμονή από την είσοδο μικροβίων, η οποία μπορεί να εξελιχθεί προς το χειρότερο με κατάληξη τον ακρωτηριασμό του σκέλους.

    Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 70% των ακρωτηριασμών των κάτω άκρων γίνονται σε διαβητικούς ασθενείς. Δεδομένα από τις ΗΠΑ τεκμηριώνουν σαν συνολικό κόστος για την ίαση έλκους τα 10 -14.000 δολάρια και για ακρωτηριασμό κάτω από το γόνατο τα 60.000 δολάρια, με απροσδιόριστο τον ακριβή υπολογισμό άλλων παραγόντων (απώλεια εργασίας, εισοδήματος, ψυχολογική επιβάρυνση, οικογενειακά προβλήματα κλπ.).

    Επιπρόσθετα θα έπρεπε να υπολογίζονται και τα επιπλέον έμμεσα κόστη λόγω απώλειας ποιότητας ζωής. Στις ΗΠΑ το ολικό κόστος του διαβητικού ποδιού έχει υπολογισθεί σε 4.000.000.000 κάθε χρόνο.

    Τέλος πολλές σημαντικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι οι ακρωτηριασμοί μπορούν να μειωθούν κατά 50% αν ακολουθηθούν σωστές στρατηγικές.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 7 April 2008 - 16:50:54 UTC