Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-03-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σαφές μήνυμα προς τα Σκόπια
  • [02] Ξανά στο χειρουργείο η κ. Γιαννάκου
  • [03] Νέες απεργίες στους ΟΤΑ
  • [04] Άνοδος 0,90% της τιμής της αμόλυβδης
  • [05] Ένταση μεταξύ Βενεζουέλας και Κολομβίας
  • [06] "Έφυγε" ο Τζουζέπε ντι Στέφανο
  • [07] Έκθεση Στέιτ Ντιπάρτμεντ για ναρκωτικά στην Ελλάδα
  • [08] Ανησυχία στις διεθνείς αγορές
  • [09] Φιλιππίνες:Ισχυρός σεισμός 7,0 ρίχτερ
  • [10] Παράδοση-παραλαβή αρχηγού ΕΛΑΣ
  • [11] Nέα επεισόδια με 32 νεκρούς στο Ιράκ
  • [12] Αναστολή ποινής για τον Α. Μεταξόπουλο
  • [13] Τα παυσίπονα προκαλούν πονοκεφάλους (;)
  • [14] Επαναλειτούργησε το ΧΑΑ
  • [15] Προβάδισμα ΝΔ, άνοδος ΣΥΡΙΖΑ
  • [16] Ο Πρωθυπουργός της Σλοβακίας στην Αθήνα
  • [17] Ένταση μεταξύ εργαζομένων στον ΟΛΠ
  • [18] Στην παραλία της Θεσσαλονίκης "έδεσαν" τα γρι-γρι
  • [19] "Επίθεση χωρίς προηγούμενο"
  • [20] Σ.Αραβία: Αποκεφάλισε το 15μηνο ανιψάκι του
  • [21] Διακόπηκαν οι συναλλαγές στο ΧΑΑ

    [01] Πολιτική

    Από τον Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό

    Σαφές μήνυμα προς τα Σκόπια

    3/3/2008 2:55:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/3/2008 6:46:31 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Μήνυμα προς τα Σκόπια έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλια στη συνάντηση του με το γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ υπογραμμίζοντας ότι η θέση που πήρε ο Πρωθυπουργός την περασμένη βδομάδα στη Βουλή, "μη λύση-μη πρόσκληση" είναι ξεκάθαρη. Ο κ. Σέφερ συναντήθηκε νωρίτερα με τον κ. Καραμανλή και την υπουργό Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη. Ο Πρωθυπουργός κατηγόρησε την γείτονα για αδιαλλαξία και επανέλαβε ότι η μη λύση στο θέμα της ονομασίας σημαίνει και μη πρόσκληση των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Η Υπουργός Εξωτερικών σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση τόνισε ότι "απαράβατη προϋπόθεση για τη διεύρυνση μιας Συμμαχίας αποτελεί η απαρέγκλιτη τήρηση αξιών και κανόνων που διέπουν τη λειτουργία της". Από την πλευρά του ο Γιάπ Σέφερ επισήμανε ότι απαιτείται συναίνεση και των 26 μελών του ΝΑΤΟ, προκειμένου να υπάρξει διεύρυνση της συμμαχίας, προσθέτοντας πως η Ελλάδα, αποτελεί παλαιό και ισχυρό μέλος της Βορειο-ατλαντικής Συμμαχίας.

    Παρέμβαση Παπούλια-Καραμανλή

    Ηχηρό μήνυμα προς τα Σκόπια απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη συνάντησή του με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ.

    Ο κ. Παπούλιας τόνισε ότι η θέση του Πρωθυπουργού, "μη λύση-μη πρόσκληση", είναι ξεκάθαρη και υπενθύμισε ότι ως Υπουργός Εξωτερικών έχει ζήσει αυτή την ιστορία και ότι εκείνη την αδιαλλαξία που συνάντησε τότε εξακολουθεί να επιδεικνύει η πολιτική ηγεσία των Σκοπίων και σήμερα.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε πάντως την ελπίδα να επιλυθεί το πρόβλημα μέσω του διαλόγου.

    Σαφές μήνυμα προς τα Σκόπια απέστειλε εκ νέου και ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Σλοβάκο ομόλογό του Ρόμπερ Φίκο,

    Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε πως μη λύση στο πρόβλημα της ονομασίας σημαίνει μη πρόσκληση στο ΝΑΤΟ και κατηγόρησε την ΠΓΔΜ για αδιαλλαξία.

    "Εμείς κάναμε βήματα μπροστά και αναμένουμε από την ΠΓΔΜ να κάνει και αυτή βήματα μπροστά", τόνισε και πρόσθεσε ότι "έχουμε άμεσο ενδιαφέρον για τα Βαλκάνια, υποστηρίζουμε την ευρωατλαντική πορεία των χωρών, αλλά η σταθερότητα εξαρτάται από τις σχέσεις καλής γειτονίας κι αυτό τίθεται και ως κριτήριο αξιολόγησης κι από το ΝΑΤΟ".

    Συνάντηση Σέφερ με την κ. Μπακογιάννη

    "Απαράβατη προϋπόθεση για την διεύρυνση κάθε Συμμαχίας, για τη δημιουργία και οικοδόμηση κάθε συμμαχικού δεσμού αλληλεγγύης, είναι η απαρέγκλιτη τήρηση των αρχών, αξιών και κανόνων που διέπουν την ομαλή λειτουργία κάθε Συμμαχίας", επεσήμανε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη , μετά την συνάντησή της με τον κ. Σέφερ και τόνισε ότι "θεμελιώδης αρχή κάθε Συμμαχίας είναι ότι όταν κράτη - μέλη δείχνουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους, να είναι εύλογο να την αναμένουν στις σχέσεις τους με τρίτες χώρες από εταίρους και συμμάχους".

    Η κα Μπακογιάννη πρόσθεσε ότι για την διεύρυνση είναι απαράβατη προϋπόθεση "να μην υπάρχουν μεταξύ ενός κράτους μέλους και ενός υποψηφίου κράτους ανοιχτά ζητήματα, ζητήματα που επηρεάζουν αρνητικά τις μεταξύ τους σχέσεις".

    Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας έκανε λόγο για ανοιχτές πόρτες του ΝΑΤΟ, αλλά για διαδικασία ένταξης η οποία είναι βασισμένη στην επίδοση κάθε υποψήφιας χώρας και γίνεται μόνο με την συναίνεση όλων των κρατών - μελών. "Η πρόσκληση γίνεται με αυτό το κριτήριο, την επίδοση και απευθύνεται μόνο εφόσον τα 26 μέλη της Συμμαχίας συμφωνούν", δήλωσε.

    Ο κ. Σέφερ τόνισε ότι το ΝΑΤΟ δεν εμπλέκεται άμεσα στην διαδικασία, η οποία συντονίζεται από τον ΟΗΕ και τον Μάθιου Νίμιτς, αλλά έχει κάθε ενδιαφέρον για την εξέλιξη και ελπίζει ο διάλογος να καταλήξει σε συναίνεση ενόψει της Συνόδου του Απριλίου.

    "Θα πρέπει αυτή η συναίνεση να είναι εφικτή, ωστόσο", πρόσθεσε και σημείωσε ότι για το ΝΑΤΟ είναι αυτονόητο ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας αποτελούν θέμα αρχής.

    Τόνισε ακόμη ότι πρέπει να γίνει κατανοητό ότι "όλα τα επίδοξα μέλη δεν είναι μέλη" και ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε ένα ισχυρό κράτος - μέλος και σε ένα μη - μέλος.

    Η θέση της ελληνικής πλευράς όπως εκφράστηκε πολύ πρόσφατα από τον Πρωθυπουργό "μη λύση-μη πρόσκληση" είναι σε πλήρη ισχύ, τόνισε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, ο οποίος κάλεσε τα Σκόπια να εγκαταλείψουν την αδιαλλαξία ώστε να είναι ελεύθερος ο δρόμος για τους ευρωπαϊκούς και τους ατλαντικούς θεσμούς.

    Ερωτηθείς για το αν ο γ.γ. του ΝΑΤΟ μετέφερε μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση από τον κ. Μπους, ο κ. Αντώναρος επισήμανε ότι δεν διαπίστωσε κάτι τέτοιο.

    Κυβερνητικές πηγές ξεκαθαρίζουν ότι η Ελλάδα δε θα συμφωνήσει στην πρόσκληση των Σκοπίων στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ χωρίς πρώτα να έχει βρεθεί η λύση στο θέμα της ονομασίας.

    Λύση, η οποία επισημαίνουν ότι θα πρέπει να έχει βρεθεί εγκαίρως.

    Αντιδράσεις

    Απόλυτα σύμφωνος με τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός και επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, μιλώντας στην εκπομπή της ΕΤ1 "Μέσα στα πράγματα". Ναι στην υιοθέτηση σκληρής γραμμής μέχρι τέλους αν χρειαστεί είπε και ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ, Γιάννης Βαρβιτσιώτης μιλώντας στην εκπομπή της ΝΕΤ "Πρώτη Γραμμή".

    "Οι τοποθετήσεις τόσο της υπουργού Εξωτερικών όσο και του ΓΓ του ΝΑΤΟ επιβεβαιώνουν ότι πίσω απ τις διαπραγματεύσεις για το όνομα της FYROM η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται την ενεργητικότερη στρατιωτική συμμετοχή στους στρατούς κατοχής της ΕΕ και του ΝΑΤΟ που επιθυμούν οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί" αναφέρει το ΚΚΕ , που δηλώνει αντίθετο σε κάθε μορφής διεύρυνσης του ΝΑΤΟ

    Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος, μιλώντας επίσης στην εκπομπή της ΝΕΤ, "Πρώτη Γραμμή", τόνισε ότι δεν υπάρχει αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, για την ονομασία της ΠΓΔΜ, αλλά μεγάλες δυσκολίες που πρέπει να ξεπεραστούν, ενώ σε ερώτημα αν η Ελλάδα πρέπει να θέσει βέτι στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ επισήμανε:

    "Στη δικιά μας λογική δεν μπαίνει αυτό, διότι είμαστε ούτως ή άλλως αντίθετοι στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Ανησυχούμε με την παρουσία του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, καθώς η περιοχή γίνεται ξανά μια περιοχή ψυχρού πολέμου, αντιπαράθεσης ΝΑΤΟ με Ρωσία".

    "Όσο ο Πρωθυπουργός και η Ντόρα χαριεντίζονται με Αμερική και ΝΑΤΟ, η εθνική υπόθεση οδηγείται στο πάτο.", ανέφερε ο Γιώργος Καρατζαφέρης με αφορμή την επίσκεψη του γγ του ΝΑΤΟ στην Αθήνα.

    [02] Κοινωνία

    Νέα επέμβαση στο ακρωτηριασμένο πόδι της

    Ξανά στο χειρουργείο η κ. Γιαννάκου

    3/3/2008 1:01:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8

    Για τέταρτη φορά μέσα σε μία εβδομάδα χρειάστηκε να μπει στο χειρουργείο η πρώην υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου, μετά τη λοίμωξη που εμφάνισε στο άκρο το οποίο είχε χειρουργηθεί προκειμένου να αφαιρεθεί μέρος του συνεπεία του ζαχαρώδη διαβήτη. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, το ιατρικό συμβούλιο που έγινε στις 10.30 το πρωί έκρινε αναγκαίο να υποβληθεί η ασθενής σε νέα αφαιρετική επανορθωτική επέμβαση μέσου προς κάτω τριτημορίου του μηρού δεξιά (λίγο πιο πάνω από το γόνατο) προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που παρουσιάστηκε. Στην επέμβαση συμμετείχαν οι καθηγητές Λ. Σουκάκος, Χ. Λιάπης, Ν. Δουνδουλάκης και Γ. Βλάχος. Σύμφωνα με το ιατρικό δελτίο που εξεδόθη το απόγευμα, η ασθενής ήταν αιμοδυναμικά σταθερή καθ όλη τη διάρκεια της επέμβασης και η καρδιά της λειτουργούσε λίαν ικανοποιητικώς. Η κ. Γιαννάκου επέστρεψε στη μονάδα εντατικής θεραπείας όπου και νοσηλευόταν υπό καταστολή και η μετεγχειρητική πορεία της εξελίσσεται ικανοποιητικά. Η παρουσία λοίμωξης στο αίμα δεν έχει επιβεβαιωθεί, σύμφωνα με τις επίσημες πηγές του νοσοκομείου, παρ ότι ο εργαστηριακός έλεγχος συνεχίζεται και ο γιατροί παραμένουν συγκρατημένα αισιόδοξοι.

    [03] Κοινωνία

    Πρόβλημα με την αποκομιδή των σκουπιδιών

    Νέες απεργίες στους ΟΤΑ

    3/3/2008 2:34:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Εξαήμερη αποχή από την εργασία τους αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στον τομέα καθαριότητας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι κινητοποιήσεις ξεκινούν την Παρασκευή και αναμένεται να υπάρξει πρόβλημα με την αποκομιδή των σκουπιδιών. Συγκεκριμένα οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ διαμαρτυρόμενοι για το ασφαλιστικό εικοσιτετράωρη απεργία για την Παρασκευή 7 Μαρτίου, αποχή το τριήμερο 8, 9 και 10 Μαρτίου και στη συνέχεια, νέα, 48ωρη αυτή τη φορά, απεργία για την επόμενη Τρίτη και Τετάρτη. Έκκληση να μην βγάζουν τα σκουπίδια τις συγκεκριμένες ημέρες οι πολίτες απεύθυναν οι Δήμαρχοι Αθηναίων και Πειραιά. Οι εργαζόμενοι φαίνονται διατεθειμένοι να συνεχίσουν την κινητοποίηση και μετά την επόμενη Τετάρτη, οπότε αναμένεται να συνεδριάσει το γενικό συμβούλιο της ΠΟΕ-ΟΤΑ, καθορίζοντας την περαιτέρω στάση του κλάδου.

    [04] Οικονομία

    Υπουργείο Ανάπτυξης

    Άνοδος 0,90% της τιμής της αμόλυβδης

    3/3/2008 7:30:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Στα 1,12 ευρώ ανά λίτρο διαμορφώθηκε η μέση τιμή της αμόλυβδης στις 29 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με πανελλαδικές μετρήσεις τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης σε 2.300 περίπου πρατήρια, σημειώνοντας άνοδο κατά 0,90% από τα 1,11 ευρώ ανά λίτρο στις 22 Φεβρουαρίου. Από τις αρχές του 2004, η διεθνής τιμή της βενζίνης (PLATTS FOB MED) έχει συνολικά αυξηθεί κατά 186,64%, η τιμή της αμόλυβδης έχει συνολικά αυξηθεί κατά 53,21%, ενώ στο ίδιο διάστημα η τιμή του πετρελαίου μπρεντ αυξήθηκε κατά 225,77%. Σύμφωνα με το υπουργείο, ενώ η διεθνής τιμή της βενζίνης (PLATTS FOB MED) έχει αυξηθεί κατά 89,31%, η μέση τιμή της αμόλυβδης στη χώρα μας έχει μεταβληθεί κατά 22,81%, ενώ στη χώρα μας η λιανική τιμή της αμόλυβδης βενζίνης είναι η χαμηλότερη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπολείπεται κατά 18,75% του σχετικού ευρωπαϊκού μέσου. Η Ελλάδα κατατάσσεται στις τέσσερις φθηνότερες χώρες στο πετρέλαιο θέρμανσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση σύμφωνα με το ΥΠΑΝ και υπολείπεται κατά 16,48% από το μέσο όρο.

    [05] Κόσμος

    Στρατός στα σύνορα

    Ένταση μεταξύ Βενεζουέλας και Κολομβίας

    3/3/2008 7:11:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Ανεβαίνει το θερμόμετρο στα σύνορα Βενεζουέλας Κολομβίας, μετά και από την απόφαση του προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβεζ, να συγκεντρωθούν στρατιωτικές μονάδες στη μεθόριο των δύο χωρών. "Δεν επιθυμούμε τον πόλεμο, αλλά δεν θα επιτρέψουμε στην αυτοκρατορία της Βόρειας Αμερικής και την μαριονέτα τους, τον πρόεδρο Ουρίμπε και την Κολομβιανή ολιγαρχία να μας διχάσουν, να έρθουν εδώ και να μας αποδυναμώσουν, δεν θα το επιτρέψουμε", τόνισε ο Ούγκο Τσάβεζ. Η ένταση δημιουργήθηκε μετά την επιχείρηση των αρχών της Κολομβίας κατά των ανταρτών της Κολομβιανής οργάνωσης FARC στον Ισημερινό, η οποία κόστισε τη ζωή 16 ανταρτών και ενός ηγετικού στελέχους της οργάνωσης. Η Βενεζουέλα προειδοποίησε ότι αν υπάρξει παρόμοια επιχείρηση στο έδαφός της, εναντίον των ανταρτών του FARC θα αποτελούσε αιτία πολέμου, με τον Ούγκο Τσάβεζ να δηλώνει χαρακτηριστικά: "Θα μπορούσε να αποτελέσει την αρχή ενός πολέμου στη Νότια Αμερική, γιατί αν για παράδειγμα σκεφτείς να κάνεις κάτι τέτοιο στη Βενεζουέλα πρόεδρε Ουρίμπε, θα στείλω τα μαχητικά μου αεροπλάνα. Δεν θα δεχτούμε να γίνει η Κολομβία το επόμενο Ισραήλ στην περιοχή μας". Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο η Βενεζουέλα, όσο και ο Ισημερινός (στο έδαφος του οποίου βρέθηκαν τα πτώματα των ανταρτών του FARC), έκλεισαν τις πρεσβείες τους στη Μπογκοτά.

    [06] Πολιτισμός

    Μιλάνο, Ιταλία

    "Έφυγε" ο Τζουζέπε ντι Στέφανο

    3/3/2008 7:04:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Σε ηλικία 86 χρόνων πέθανε σήμερα ο διάσημος ιταλός τενόρος Τζουζέπε ντι Στέφανο, που διέπρεψε στην όπερα ως παρτενέρ της Μαρίας Κάλλας. Ο ωτι Στέφανο γεννημένος στην Κατάνη της Σικελίας, άρχισε να ασχολείται με την όπερα από μικρός, ενώ το ντεμπούτο του έγινε στη Σκάλα του Μιλάνου το 1947. Ο διάσημος τενόρος, όπως ανέφερε η σύζυγός του Μόνικα στο Γερμανικό Πρακτορείο, πέθανε στο σπίτι τους κοντά στο Μιλάνο "έχοντας το χέρι του μέσα στο δικό μου, έγειρε το κεφάλι του και κοιμήθηκε πολύ ήρεμα. Αργότερα κατάλαβα ότι δεν ανέπνεε". Η ίδια συντετριμμένη πρόσθεσε ότι ο σύζυγός της ποτέ δεν ανένηψε από τη σκληρή επίθεση και τον ξυλοδαρμό που υπέστη από άγνωστους κλέφτες όταν βρέθηκε για δουλειά στην Κένυα το 2004. Έκτοτε παρουσίαζε συνεχώς προβλήματα υγείας. Ο ντι Στέφανο που θεωρείται ένας από τους καλύτερους τενόρους στον κόσμο, αποσύρθηκε τον Ιούνιο του 1992. Για πολλά χρόνια ήταν ο μόνιμος παρτενέρ της Κάλλας και είχε τραγουδήσει δεκάδες όπερες υπό την καθοδήγηση του μαέστρου Χέρμπερτ φον Κάραγιαν, τόσο στη Σκάλα του Μιλάνου, όσο και στην Όπερα της Βιέννης, του Σικάγου, του Σαν Φρανσίσκο, του Μπουένος Άιρες, του Μεξικού, του Γιοχάνεσμπουργκ κ.α.

    [07] Κοινωνία

    ΗΠΑ

    Έκθεση Στέιτ Ντιπάρτμεντ για ναρκωτικά στην Ελλάδα

    3/3/2008 6:01:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η Ελλάδα δεν αποτελεί σημαντική χώρα διακίνησης ναρκωτικών με προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες, αναφέρεται στο τμήμα, που αφορά τη χώρα μας, της ετήσιας έκθεσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη στρατηγική ελέγχου ναρκωτικών διεθνώς. Καθώς η χρήση τους αυξάνεται, η παράνομη διακίνηση ναρκωτικών παραμένει σημαντικό ζήτημα για την Ελλάδα στη μάχη της κατά του οργανωμένου εγκλήματος, υπογραμμίζεται στην έκθεση, που προβάλλει τα αποτελέσματα της ελληνο-αμερικανικής συνεργασίας σε συλλήψεις, κατασχέσεις ναρκωτικών ουσιών και σε σχέση με την αποδιάρθρωση εγκληματικών οργανώσεων.

    Η έκθεση τονίζει ότι "ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής έχει αναγάγει την καταπολέμηση της διαφθοράς σε κεντρικό στοιχείο του προγράμματος του κόμματός του και η κυβέρνηση έχει κάνει βήματα για την υλοποίηση μέτρων κατά της διαφθοράς". Η Ελλάδα, σημειώνεται, δεν ενθαρρύνει ούτε διευκολύνει την παράνομη παραγωγή ή διανομή ναρκωτικών ή άλλων ελεγχομένων ουσιών, ούτε το ξέπλυμα εσόδων από το εμπόριο ναρκωτικών και κανείς ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος δεν φέρεται αναμεμιγμένος σε παρόμοια ζητήματα.

    Επίσης καταγράφονται σχετικές διεθνείς συμφωνίες και συνθήκες που έχουν υπογραφεί ή επικυρωθεί από την Ελλάδα και γίνονται αναλυτικές αναφορές σε θέματα καλλιέργειας και διακίνησης ναρκωτικών μέσω Ελλάδας, ως τμήματος "βαλκανικής διαδρομής", όπως επίσης σε προγράμματα πρόληψης και θεραπείας τοξικομανών, με ιδιαίτερη μνεία στην ΟΚΑΝΑ. Μεταξύ άλλων, σε περίληψη του τμήματος της έκθεσης για την Ελλάδα, γίνεται αναφορά σε απαγγελία κατηγοριών εναντίον ορισμένων δικαστικών λειτουργών για δωροδοκία με αντάλλαγμα ελαφρότερες ποινές ή πρόωρες αποφυλακίσεις, καθώς και σε πρόσφατες υψηλής δημοσιότητας ενέργειες των αστυνομικών αρχών στην Κρήτη που αποκάλυψαν οργάνωση πώλησης μαριχουάνας και χασίς στη Δυτική Ευρώπη.

    Ως προς τα χαρακτηριστικά της χώρας, τονίζονται η εκτεταμένη ακτογραμμή, αναρίθμητοι νήσοι και χερσαία σύνορα με άλλες χώρες διακίνησης, καθώς και το ότι σε ελληνικά ναυτιλιακά συμφέροντα (που ελέγχουν 20 με 25% των θαλάσσιων μεταφορών) ανήκει το 1/6 του παγκόσμιου εμπορικού στόλου. Αναφέρεται η συμμετοχή της χώρας σε διεθνείς συνεργασίες και πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση των ναρκωτικών και καταγράφονται αναλυτικά σημαντικές επιτυχίες των διωκτικών αρχών.

    [08] Οικονομία

    Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα το δολάριο

    Ανησυχία στις διεθνείς αγορές

    3/3/2008 5:50:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/3/2008 6:16:40 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Σε νέα επίπεδα ρεκόρ κινούνται πετρέλαιο, χρυσός και ευρώ.

    Νέες πιέσεις δέχεται το δολάριο, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για την πορεία του τομέα της μεταποίησης στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα οποία ενέτειναν τις ανησυχίες των επενδυτών.

    Περίπου στις 17.00 ώρα Ελλάδας υποχωρούσε σε ιστορικά χαμηλά έναντι του ευρώ επίπεδα και διαμορφώνεται στα 1,5262 δολάρια.

    Η τιμή του αμερικανικού αργού ξεπέρασε τα 103 δολάρια το βαρέλι και διαμορφώνεται στα 103,26, ενώ η τιμή του μπρεντ έχει φθάσει στα 102,37 δολάρια στην αγορά του Λονδίνου.

    Σε απόσταση αναπνοής από τα χίλια δολάρια η ουγγιά κινείται και η τιμή του χρυσού.

    Με πτωτικές τάσεις

    Η προδιαγεγραμμένη ύφεση της αμερικανικής οικονομίας και η μειωμένη καταναλωτική ζήτηση προκάλεσαν κραδασμούς στις αγορές της Ασίας. Οι φόβοι επιτείνονται από την συνεχιζόμενη πτώση του δολαρίου που συρρικνώνει τα κέρδη από τις εξαγωγές. Το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας τριετίας έναντι του ιαπωνικού γιεν. Με πτώση έκλεισε το χρηματιστήριο του Τόκυο (απώλειες κατά 4,5 %, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο, από τον Ιανουάριο.

    Πτωτικά κινήθηκαν και τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις τραπεζικές μετοχές να δέχονται τις ισχυρότερες πιέσεις.

    Το κλίμα επιβάρυνε η ανακοίνωση των ετήσιων αποτελεσμάτων της HSBC. Η βρετανική τράπεζα προχώρησε σε απομειώσεις αξιών ύψους 17,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που σχετίζονται με τα στεγαστικά δάνεια μειωμένης εξασφάλισης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    [09] Κόσμος

    Φιλιππίνες:Ισχυρός σεισμός 7,0 ρίχτερ

    3/3/2008 5:35:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,0 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα στον ωκεανό ανοιχτά της ανατολικής ακτής των Φιλιππίνων, ανακοίνωσε το Αμερικανικό Γεωδυναμικό Ινστιτούτο (USGS).

    Ο σεισμός σημειώθηκε στις 10:11 τοπική ώρα (16:11 ώρα Ελλάδος) και το επίκεντρό του βρισκόταν σε απόσταση 187 χιλιομέτρων νότια-νοτιοανατολικά της Παντάν, στην Καταντουάνες, και σε εστιακό βάθος 33 χιλιομέτρων, πρόσθεσε το USGS.

    Το Κέντρο Προειδοποίησης για τσουνάμι του Ειρηνικού ανακοίνωσε ότι δεν αναμένεται η πρόκληση παλιρροϊκού κύματος εν γένει στον ωκεανό αυτόν. Ωστόσο επισήμανε ότι οι σεισμοί αυτού του μεγέθους προκαλούν ορισμένες φορές τοπικά τσουνάμι που επηρεάζουν περιοχές εντός των 100 χιλιομέτρων από το επίκεντρο του σεισμού.

    [10] Κοινωνία

    Παράδοση-παραλαβή αρχηγού ΕΛΑΣ

    3/3/2008 4:41:00 μμ

    Πηγή: ΝΕ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Τη δέσμευση ότι θα ανεβάσει ακόμη πιο ψηλά τον πήχη ανέλαβε ο νέος αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας αντιστράτηγος Βασίλης Τσιατούρας, στην ομιλία του κατά την τελετή παραλαβής των νέων του καθηκόντων. Ο απερχόμενος αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. αντιστράτηγος Αναστάσιος Δημοσχάκης έπλεξε το εγκώμιο του νέου αρχηγού, τονίζοντάς ότι είναι ικανός να φέρει την Αστυνομία δίπλα στον πολίτη, στην υπηρεσία ενός κράτους κοινωνικού δικαίου.

    "Μάχη στο πλευρό των πολιτών"

    "Σας παραδίδω μία καρέκλα, που έχει καθημερινά δέκα λύπες και μία χαρά. Σας παραδίδω ένα γραφείο πολυτελές, όπου όμως η στεναχώρια είναι περισσότερη". Με τα λόγια αυτά ο μέχρι τώρα αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας αντιστράτηγος Αναστάσιος Δημοσχάκης, παρέδωσε τη θέση του και το γραφείο στο νέο αρχηγό της Αστυνομίας αντιστράτηγο Βασίλειο Τσιατούρα.

    Ο νέος αρχηγός απάντησε ότι γνωρίζει τα προβλήματα που έχει η Αστυνομία και η κοινωνία και ότι η κοινωνία περιμένει από την Αστυνομία να δίνει καθημερινά μάχη στο πλευρό των πολιτών, ώστε να αντιμετωπίσει τα προβλήματά τους και κυρίως την εγκληματικότητα.

    Ο κ. Τσιατούρας τόνισε επίσης ότι δεν υπάρχει μικρή και μεγάλη εγκληματικότητα, αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί και θα κάνει ό,τι μπορεί σε συνεργασία με όλους τους αστυνομικούς για να το αντιμετωπίσουν.

    Η παράδοση-παραλαβή του νέου αρχηγού της Αστυνομίας έγινε σε τελετή στο υπουργείο Εσωτερικών, στην οποία παραβρέθηκαν η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών και αντιπροσωπεία της στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Αμυνας.

    Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, στη σύντομη προσφώνησή του, τόνισε την ανάγκη να ανταποκριθεί η Αστυνομία στις απαιτήσεις της κοινωνίας για αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων της και την εξασφάλιση της ηρεμίας και της ασφάλειας.

    [11] Κόσμος

    Βαγδάτη

    Nέα επεισόδια με 32 νεκρούς στο Ιράκ

    3/3/2008 4:33:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τουλάχιστον 32 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 51 τραυματίστηκαν σε νέα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν σήμερα στο Ιράκ, μεταξύ των οποίων μία διπλή βομβιστική επίθεση με στόχο δυνάμεις των υπηρεσιών ασφαλείας στην Βαγδάτη, Ένας καμικάζι βομβιστής που οδηγούσε αυτοκίνητο το ανατίναξε κοντά σε ένα σημείο ελέγχουν στην περιοχή Μπαμπ αλ- Μουαντχάμ της κεντρικής Βαγδάτης με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 15 και να τραυματιστούν 35 άνθρωποι, μετέδωσε το πρακτορείο VOI.

    Στην ΝΑ Βαγδάτη, ένας άλλος καμικάζι βομβιστής με αυτοκίνητο επιτέθηκε σε ένα σημείο ελέγχου στην περιοχή Γκαντίρ με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 2 και να τραυματιστούν τρεις άμαχοι. Σε άλλη επίθεση στην Βασόρα, ένοπλοι με τρία αυτοκίνητα πυροβόλησαν και σκότωσαν ένα ανώτερο αξιωματικό της αστυνομίας από την πόλη Νασιρίγια και τρεις άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας, ανέφεραν αστυνομικές πηγές χωρίς να διευκρινίσουν γιατί ο αξιωματικός βρισκόταν στην Βασόρα. Τουλάχιστον 4 άτομα σκοτώθηκαν και 4 τραυματίστηκαν όταν οι βρετανικές δυνάμεις απάντησαν με πυρά πυροβολικού σε επίθεση με ρουκέτες εναντίον της βάσης τους στο αεροδρόμιο της Βασόρας .Από τα πυρά των βρετανικών δυνάμεων επλήγη η κατοικημένη περιοχή Χουσεΐν, στην Βασόρα,550 χιλιόμετρα νότια της Βαγδάτης. Ένα σπίτι καταστράφηκε και αρκετά άλλα υπέστησαν ζημιές. Στην επαρχία της Βασόρας βρίσκονται περίπου 4.500 βρετανοί στρατιώτες, σε βάση τους στο αεροδρόμιο της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ. Δυτικά της πόλης Σαμάρα, στο βόρειο Ιράκ, ένα παγιδευμένο φορτηγό εξερράγη με αποτέλεσμα τον θάνατο 7 και τον τραυματισμό 9 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων γυναικόπαιδα, ανέφεραν αστυνομικοί προς το πρακτορείο VOI. Εξάλλου, αμερικανοί στρατιώτες ανακάλυψαν στην Σαμάρα χθες ένα μαζικό τάφο με 14 πτώματα που πιστεύεται ότι ανήκουν σε άνδρες των ιρακινών υπηρεσιών ασφαλείας. Όλα τα θύματα είχαν πυροβοληθεί στο κεφάλι και είχαν δεμένα τα χέρια πίσω από τις πλάτες τους, ανακοινώθηκε από τον αμερικανικό στρατό.

    [12] Κοινωνία

    Αναστολή ποινής για τον Α. Μεταξόπουλο

    3/3/2008 4:24:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Δεκτή με περιοριστικούς όρους έγινε από το Πενταμελές Εφετείο, η αίτηση αναστολής εκτέλεσης ποινής που υπέβαλε ο πρώην πρύτανης του Παντείου Αιμίλιος Μεταξόπουλος. Ο κ. Μεταξόπουλος, έχει καταδικαστεί σε 25ετή κάθειρξη, για την υπόθεση υπεξαίρεσης περίπου 2 δισ. δραχμών την περίοδο 1992-1998 από το Πάντειο. Στην αίτηση αποφυλάκισής του επικαλέστηκε σοβαρούς λόγους υγείας, καθώς πάσχει από κύρωση του ήπατος. Στο δικαστήριο κατέθεσαν ως μάρτυρες ο αδελφός του, Κρίτων, οι καθηγητές Ψυχιατρικής κ. Φωτεινή Τσαλίκογλου και Κ. Μαυρίδης, καθώς και γιατρός από το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται από τον περασμένο Σεπτέμβριο ο κ. Μεταξόπουλος. Οι μάρτυρες έκαναν λόγο για σοβαρότατο πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει ο πρώην πρύτανης, το οποίο έχει παρουσιάσει επιδείνωση και πλέον χρήζει μεταμόσχευσης ήπατος. Το δικαστήριο αντικατέστησε την κράτηση του κ. Μεταξόπουλου με χρηματική εγγύηση 100.000 ευρώ, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και υποχρέωση εμφάνισης μια φορά το μήνα σε αστυνομικό τμήμα.

    [13] Υγεία

    Ολλανδία

    Τα παυσίπονα προκαλούν πονοκεφάλους (;)

    3/3/2008 3:55:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τα παυσίπονα είναι η κύρια αιτία των χρόνιων πονοκεφάλων, σύμφωνα με μελέτη η οποία παρουσιάστηκε στο πανεπιστήμιο του Λέιντεν της Ολλανδίας από τη νευρολόγο Ναταλί Βιέντελς, η οποία υποστηρίζει ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων που υποφέρουν από πονοκεφάλους, παίρνουν πολλά παυσίπονα.

    Σύμφωνα με τη μελέτη της Βιέντελς το 4% των Ολλανδών υποφέρει από κεφαλαλγίες, περισσότερες από 14 φορές το μήνα για τουλάχιστον τρεις μήνες, γεγονός που τους κατατάσσει στις χρόνιες κεφαλαλγίες.

    "Αν σταματούσαν να παίρνουν φάρμακα, οι πονοκέφαλοι θα μειωνόντουσαν", δηλώνει η γιατρός, η οποία υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση πρέπει να υποχρεώσει τις παρασκευάστριες εταιρείες φαρμάκων να τυπώνουν πάνω στα κουτιά, την προειδοποίηση ότι τα παυσίπονα προκαλούν πονοκεφάλους.

    [14] Οικονομία

    Χωρίς παράταση θα λήξει η συνεδρίαση

    Επαναλειτούργησε το ΧΑΑ

    3/3/2008 3:54:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/3/2008 4:28:58 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Άρχισαν λίγο πριν από τις 3 το μεσημέρι οι συναλλαγές στο ΧΑΑ οι οποίες είχαν διακοπεί προσωρινά από τις 10.52 το πρωί λόγω τεχνικών προβλημάτων στο σύστημα διαπραγμάτευσης. Χωρίς παράταση θα λήξει η συνεδρίαση, παρά την τετράωρη διακοπή.

    Όπως ανέφεραν στελέχη του Χρηματιστηρίου το ζήτημα ανέκυψε λόγω της σημερινής απεργίας στην Τράπεζα της Ελλάδος που επηρεάζει και βασικές λειτουργίες του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Λόγω της απεργίας παρατηρήθηκαν προβλήματα και στις συναλλαγές ομολόγων με αποτέλεσμα τη διακοπή της ηλεκτρονικής δευτερογενούς αγοράς.

    [15] Πολιτική

    Προβληματισμός στα κόμματα για νέα δημοσκόπηση

    Προβάδισμα ΝΔ, άνοδος ΣΥΡΙΖΑ

    3/3/2008 3:22:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/3/2008 6:10:12 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Ποικίλες συζητήσεις προκαλούν στο εσωτερικό των κομμάτων τα στοιχεία της τελευταίας δημοσκόπησης της "Κάπα Research" για το "Βήμα της Κυριακής", που παρουσιάζει πτώση του δικομματισμού και μεγάλη άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ. Προβληματισμός επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ, καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν εισπράττει τη φθορά της Kυβέρνησης, ενώ αισιοδοξία επικρατεί στο ΣΥΡΙΖΑ που σύμφωνα με την δημοσκόπηση φθάνει στο 18,4%.

    Η δημοσκόπηση καταγράφει απώλειες για ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, το κυβερνών κόμμα διατηρεί προβάδισμα 5,9 μονάδων. Συγκεκριμένα, η ΝΔ προηγείται με 29,1% και ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 23,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 18,4%, το ΚΚΕ με 7,5% και ο ΛΑΟΣ με 5,1%. Καταλληλότερος για Πρωθυπουργός παραμένει ο Κ. Καραμανλής με 41,2%.

    Ερωτηθείς για τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων και για την πορεία των μεταρρυθμίσεων που προωθεί η ΝΔ, εξασφαλίζοντας ποσοστό χαμηλότερο του 30%, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευ. Αντώναρος είπε πως οι Έλληνες πολίτες πολύ πρόσφατα εξέλεξαν Κυβέρνηση με σαφή πλειοψηφία και η εντολή αυτή εξακολουθεί να ισχύει. Ο κ. Αντώναρος δε σχολίασε τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων τις οποίες για μια ακόμη φορά χαρακτήρισε "χρήσιμες ως εργαλεία δουλειάς".

    "Έχουμε μια Κυβέρνηση λαϊκής μειοψηφίας που σε κάθε δημοσκόπηση βλέπει τα ποσοστά της να κατρακυλούν ακόμη περισσότερο και τη δυσαρέσκεια στην πολιτική της ολοένα να διογκώνεται. Και αυτή η Κυβέρνηση μειοψηφικής αποδοχής, που δεν συγκεντρώνει ούτε 30% στις δημοσκοπήσεις, έχει βαλθεί με διαδικασίες express να εκποιήσει όσο δημόσιο πλούτο μας έχει απομείνει, μέχρι να μας οδηγήσει σε εκλογές" δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

    Λίγες ημέρες πριν το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος τονίζει ότι το κόμμα θα πρέπει να βρει την αξιοπιστία του.

    Ο Μίμης Ανδρουλάκης ανέφερε στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ ότι το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται ριζική ανασυγκρότηση και αυτά περιγράφουν οι θέσεις του κόμματος που πρέπει να μετουσιωθούν σε πράξεις.

    Ο Νίκος Μπίστης δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ότι το σοκ που υπέστη ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ πρέπει να συγκλονίσει την ηγεσία και το στελεχιακό δυναμικό του και σημείωσε ότι "δεν μπορεί να πορευόμαστε σαν να μην συμβαίνει τίποτε".

    Η Τόνια Αντωνίου ανέφερε στον ίδιο σταθμό, πως η άνοδος του ΣΥΝ ήταν αναμενόμενη και είναι πολιτική διαμαρτυρία επειδή το ΠΑΣΟΚ δεν έχει αλλάξει.

    Μιλώντας επίσης στο σταθμό μας, ο Γιάννης Δραγασάκης σημείωσε πως ο κόσμος αναζητά διέξοδο και ένα κομμάτι αυτού στρέφεται προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

    [16] Πολιτική

    Συναντήσεις με Παπούλια - Καραμανλή

    Ο Πρωθυπουργός της Σλοβακίας στην Αθήνα

    3/3/2008 2:51:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/3/2008 4:04:05 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια έγινε σήμερα, Δευτέρα ο Πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίκο, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας. Ο κ. Παπούλιας αναφέρθηκε στα "κοινά ενδιαφέροντα των δύο χωρών σε ορισμένα κρίσιμα διεθνή θέματα όπως το Κόσοβο, το οποίο πρέπει να χειρισθούμε με εξαιρετική προσοχή για να μην υπάρξουν αλυσιδωτές αντιδράσεις", όπως τόνισε χαρακτηριστικά. Ο Πρωθυπουργός της Σλοβακίας συναντήθηκε στη συνέχεια και με τον Κώστα Καραμανλή. Οι δύο ηγέτες επανεπιβεβαίωσαν το καλό κλίμα μεταξύ των δύο χωρών.

    Υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω προώθηση των οικονομικών σχέσεων και περαιτέρω συνεργασία σε θέματα πολιτισμού, τουρισμού, έρευνας και τεχνολογίας και ενέργειας, είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, αναφερόμενος μετά τη συνάντηση, στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών.

    Ο Κώστας Καραμανλής τόνισε ότι η χώρα μας αποδίδει μεγάλη σημασία στην κύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας και ανέφερε ότι με το Σλοβάκο Πρωθυπουργό συζητήθηκαν επίσης οι εξελίξεις στα Βαλκάνια, όπως ζήτημα του Κοσόβου και δόθηκε έμφαση στην ανάγκη σταθερότητας και ευρωπαϊκής προοπτικής στην ευρύτερη περιοχή. Ο κ. Καραμανλής απέστειλε εκ νέου μήνυμα στα Σκόπια ότι η μη λύση του ζητήματος της ονομασίας ισοδυναμεί με μη πρόσκληση στο ΝΑΤΟ.

    Ο Ρόμπερτ Φίκο ζήτησε πιο στενή οικονομική συνεργασία με την Ελλάδα, αύξηση του αριθμού των Ελλήνων επενδυτών στη χώρα του και κάλεσε τον Έλληνα ομόλογό του να επισκεφθεί επισήμως τη Σλοβακία με κλιμάκιο Ελλήνων επιχειρηματιών.

    Είπε ακόμη ότι οι συζητήσεις αφορούσαν δυο τομείς: την κρατική βοήθεια από πλευράς Σλοβακίας σε επενδύσεις στον τουριστικό τομέα και στη συνεργασία στον τομέα αμυντικής βιομηχανίας.

    Στο άμεσο μέλλον, όπως είπε, θα υπογραφεί υπόμνημα μεταξύ των δυο χωρών για συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.

    Αναφερόμενος στο Κόσοβο ο κ. Φίκο είπε ότι οι θέσεις της χώρας του είναι κοντά στις ελληνικές θέσεις, ενώ είπε ακόμη ότι η δημιουργία του Κοσόβου είναι περίπτωση παραβίασης του διεθνούς δικαίου και πως θα δυσκολευτεί πολύ η χώρα του για να αναγνωρίσει το Κόσοβο.

    Τέλος, ο Σλοβάκος Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα κυρώσει η χώρα του τη Συνθήκη της Λισαβόνας.

    [17] Κοινωνία

    Ένταση μεταξύ εργαζομένων στον ΟΛΠ

    3/3/2008 2:08:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/3/2008 3:51:46 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Ένταση δημιουργήθηκε έξω από τα δικαστήρια του Πειραιά, την ώρα που μέσα συζητούνταν τα ασφαλιστικά μέτρα της διοίκησης του οργανισμού λιμένος Πειραιώς κατά των απεργιακών κινητοποιήσεων του προσωπικού. Εργαζόμενοι στον ΟΛΠ επιτέθηκαν κατά συναδέλφου τους που κατέθετε υπέρ της εταιρείας. Στα Δικαστήρια βρέθηκε και ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέξης Τσίπρας ο οποίος δήλωσε: "Η πολιτική ξεπουλήματος των λιμανιών, της ενέργειας, των κερδοφόρων δημόσιων οργανισμών, η πολιτική της συρρίκνωσης των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων στερείται πια κάθε κοινωνικής νομιμοποίησης. Την ίδια στιγμή που μπροστά σε μία παγκόσμια οικονομική ύφεση οι αποτυχημένες νεοφιλελεύθερες συνταγές εγκαταλείπονται, στη χώρα μας η κυβέρνηση επιμένει στις πιο επιθετικές λύσεις παράδοσης του δημόσιου πλούτου σε κερδοσκοπικά ντόπια και ξένα συμφέροντα".

    Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί αύριο, ωστόσο δεν αποκλείεται να ληφθεί και αργά απόψε.

    [18] Κοινωνία

    Στην παραλία της Θεσσαλονίκης "έδεσαν" τα γρι-γρι

    3/3/2008 11:35:00 πμ

    Στη παραλία της Θεσσαλονίκης "έδεσαν" τις μηχανότρατες τους δεκάδες επαγγελματίες αλιείς, οι οποίοι εκφράζουν την αντίθεσή τους στο νέο κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιβάλλει περιορισμούς στο ψάρεμα. Οι ιδιοκτήτες των μηχανοτρατών, των γνωστών γρι -γρι, από την περιοχή της Νέας Μηχανιώνας παρέταξαν τα αλιευτικά τους σκάφη στο ύψος της πλατείας Αριστοτέλους συμμετέχοντας με τον τρόπο αυτό στις πανελλήνιες κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται από το πρωί και σε άλλα λιμάνια της χώρας. Σύμφωνα με το νέο κοινοτικό κανονισμό τα γρι-γρι θα πρέπει να ψαρεύουν ακόμη πιο μακριά από τις ακτές και σε συγκεκριμένα βάθη, ενώ περιορίζεται σημαντικά και το ύψος του διχτυού που χρησιμοποιούν, με στόχο την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος της Μεσογείου.

    Ο κανονισμός τέθηκε σε εφαρμογή από την 1/1/2008, αλλά οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν προχθές, καθώς η περίοδος αλιείας των γρι - γρι στην Ελλάδα αρχίζει κάθε χρόνο την 1η Μαρτίου. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παράκτιων Αλιέων Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Παναγιώτης Παγώνης, δήλωσε ότι με τους νέους περιορισμούς όλοι οι ιδιοκτήτες μηχανοτρατών θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα, ενώ προέβλεψε ότι θα λείψουν μεγάλες ποσότητες φρέσκου φθηνού ψαριού από την αγορά, καθώς, όπως είπε, τα γρι - γρι αλιεύουν κυρίως σαρδέλα, γαύρο και άλλα είδη ντόπιων αφρόψαρων.

    [19] Μ. Ανατολή

    Χαρακτήρισε την ισραηλινή επιχίρηση ο Φαγιάντ

    "Επίθεση χωρίς προηγούμενο"

    3/3/2008 1:17:00 μμ

    "Μια επίθεση χωρίς προηγούμενο από το 1967", χρονολογία της κατάληψης των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ χαρακτήρισε σήμερα Δευτέρα ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Σάλαμ Φαγιάντ την επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας. "Παρά την ανακοίνωση για αποχώρηση του ισραηλινού στρατού, θα παραμείνουμε στην επικίνδυνη ζώνη", τόνισε ο Φαγιάντ σε δημοσιογράφους στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης. "Βρισκόμαστε σε μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση. Η ισραηλινή επίθεση δεν έχει προηγούμενο από το 1967 και ξεπερνά αυτό που συνέβη τότε", τόνισε. Ο ισραηλινός στρατός αποσύρθηκε σήμερα το πρωί από τομείς, που κατείχε στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, κυρίως από τη Τζαμπαλίγια, όπου επιχειρούσε από το Σάββατο προκαλώντας το θάνατο σε δεκάδες Παλαιστινίους, με σημαντικές υλικές ζημιές και καταφέροντας πλήγμα στην ευαίσθητη διαδικασία ειρήνευσης με τους Παλαιστίνιους.

    Σύμφωνα με το παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας, 116 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων 22 παιδιά και 12 γυναίκες, έχουν σκοτωθεί από την Τετάρτη. Εξάλλου μετά την ανακοίνωση της λήξης της ισραηλινής αιματηρής επιχείρησης ο αντιπρόεδρος της ισραηλινής Κυβέρνησης Χάιμ Ραμόν δήλωσε ότι ο ισραηλινός στρατός ουδεμία πρόθεση έχει να μείνει στη Γάζα. "Στόχος της επιχείρησης ήταν να πληγούν αυτοί που εκτοξεύουν ρουκέτες προς τις περιοχές όπου ζουν Ισραηλινοί πολίτες", όχι να καταλάβουμε εκ νέου τη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε μιλώντας στο ισραηλινό ραδιόφωνο.

    Ο Ραμόν "εξέφρασε τη λύπη του για τον θάνατο αθώων πολιτών" στη διάρκεια της επιχείρησης για την οποία, ωστόσο, επέρριψε την ευθύνη στη Χαμάς που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας και στις ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού, "οι ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από κατοικημένες περιοχές" και Παλαιστίνιοι ένοπλοι "έχουν εγκαταστήσει θέσεις στο ισόγειο των οικημάτων". Ο Ραμόν επανέλαβε ότι "δικαιολογείτο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, (το Ισραήλ) ν ανοίξει πυρ εναντίον αυτών που παραμονεύουν ανάμεσα στους πολίτες για να εκτοξεύσουν ρουκέτες".

    Εξάλλου ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ δήλωσε σήμερα ότι η λυσσώδης ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Λωρίδας της Γάζας "δεν είχε κανένα αποτέλεσμα". "Αυτή η λυσσώδης επιχείρηση δεν είχε κανένα αποτέλεσμα. Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση. Χρειάζεται σύνεση και συνομιλίες", δήλωσε ο Γάλλος ΥΠΕΞ στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Inter. Ο Μπερνάρ Κουσνέρ συνέκρινε την κατάσταση με "φαύλο κύκλο από τον οποίο δεν μπορούμε να ξεφύγουμε. Δεν υπάρχει παρά μια λύση και είναι παρά η επανάληψη των συνομιλιών", είπε. Παρά την έκταση και την ένταση της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης, που ήταν η αιματηρότερη από το 2000, 24 ρουκέτες εκτοξεύθηκαν χθες στο νότιο Ισραήλ. Η Γαλλία καταδίκασε το Σάββατο, τόσο την εκτόξευση των ρουκετών, όσο και την ισραηλινή επιχείρηση, την οποία χαρακτήρισε απειλή για την σταθερότητα της περιοχής.

    Την ίδια ώρα στη Ραμάλα ένας 15χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από πυρά ισραηλινού εποίκου κοντά στον εβραϊκό οικισμό Ταλμόν στην περιοχή της Ραμάλας στη βόρεια Δυτική Όχθη, ανακοίνωσαν παλαιστινιακές και ισραηλινές πηγές. Ο έφηβος Μοχάμαντ Σάλεχ Σρέιτεχ τραυματίστηκε θανάσιμα από σφαίρα στο κεφάλι, την ώρα που Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιγαν πυρ εναντίον ομάδας νεαρών Παλαιστινίων που έριχνε πέτρες σε αυτοκίνητα. Σύμφωνα με κατοίκους του εβραϊκού οικισμού, ένας έποικος πυροβόλησε τον Παλαιστίνιο.

    Συγκρούσεις χωρίς να υπάρξουν θύματα σημειώθηκαν στη Βηθλεέμ και τη Χεβρόνα, στη νότια Δυτική Όχθη, μεταξύ Ισραηλινών στρατιωτών και Παλαιστινίων διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για τις επιθέσεις που διεξάγονταν από την περασμένη Τετάρτη στη Λωρίδα της Γάζας.

    Με τον θάνατο αυτό αυξάνεται σε 6.281 ο αριθμός των νεκρών στις ισραηλινο-παλαιστινιακές βιαιότητες που άρχισαν το 2000, η πλειοψηφία τους Παλαιστίνιοι, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου.

    [20] Μ. Ανατολή

    Επειδή καυγάδισε με τη μητέρα του παιδιού

    Σ.Αραβία: Αποκεφάλισε το 15μηνο ανιψάκι του

    3/3/2008 12:13:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Ένας άνδρας αποκεφάλισε χθες το ηλικίας δεκαπέντε μηνών ανιψάκι του σε σουπερμάρκετ της Σαουδικής Αραβίας, ύστερα από καυγά που είχε με την αδελφή του και μητέρα του παιδιού, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της αγγλόφωνης εφημερίδας Arab News. Ο δράστης, ένας 25χρονος από τη Συρία, άρπαξε ένα μαχαίρι από το σουπερμάρκετ, στο οποίο βρισκόταν, στη Τζέντα και αποκεφάλισε το μωρό μπροστά στα μάτια των άλλων πελατών. Ο άνδρας είχε καυγαδίσει με την αδελφή του και το γαμπρό του και αποκεφάλισε το παιδί μπροστά στα μάτια της μητέρας του για να την εκδικηθεί. Η μητέρα μεταφέρθηκε λιπόθυμη στο νοσοκομείο. Η ανθρωποκτονία στη Σαουδική Αραβία τιμωρείται με την ποινή του θανάτου, συνήθως με αποκεφαλισμό.

    [21] Οικονομία

    Διακόπηκαν οι συναλλαγές στο ΧΑΑ

    3/3/2008 11:13:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/3/2008 4:00:58 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Έχει διακοπεί προσωρινά, από τις 10:52, η λειτουργία του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών, λόγω τεχνικού προβλήματος στο σύστημα ΟΑΣΗΣ. Την ώρα της διακοπής ο γενικός δείκτης ήταν στις 4.022,28 μονάδες και η αξία των συναλλαγών μέχρι τότε είχε φθάσει στα 35,47 εκατ. ευρώ. Όπως αναφέρουν στελέχη του Χρηματιστηρίου το ζήτημα ανέκυψε λόγω της σημερινής απεργίας στην Τράπεζα της Ελλάδος που επηρεάζει και βασικές λειτουργίες του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται σύσκεψη μεταξύ των στελεχών της Διοίκησης του Χρηματιστηρίου για να εξετάσουν πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Μεταξύ των λύσεων που εξετάζονται είναι και η παράταση της σημερινής συνεδρίασης. Λόγω της απεργίας παρατηρούνται προβλήματα και στις συναλλαγές ομολόγων με αποτέλεσμα τη διακοπή της ηλεκτρονικής δευτερογενούς αγοράς. Νωρίτερα ομάδα εργαζομένων εμπόδισε στελέχη της Τράπεζας να εισέλθουν στο κτίριο ενώ αυτή την ώρα, διοίκηση και εργαζόμενοι βρίσκονται σε διαπραγμάτευση προκειμένου να επαναλειτουργήσουν οι υπηρεσίες της Τράπεζας.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 3 March 2008 - 17:50:29 UTC