Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-03-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην Αθήνα ο ΓΓ του ΝΑΤΟ
  • [02] Νέος πρόεδρος ο Μεντβέντεφ
  • [03] Ξεκινά η δίκη για τη ΜΕΒΓΑΛ
  • [04] Κίνδυνος για μπλακ άουτ
  • [05] Ιράκ: Αποκαλύφθηκε ομαδικός τάφος κοντά στη Σαμάρα
  • [06] Νέες τιμές στα φάρμακα από σήμερα
  • [07] Πακιστάν: 43 νεκροί από την επίθεση αυτοκτονίας
  • [08] Κρίση στις σχέσεις Ισημερινού-Κολομβίας
  • [09] Αποχωρεί από τη Γάζα ο ισραηλινός στρατός
  • [10] Έκρηξη σε κτίριο του ΥΠΕΧΩΔΕστη Μεσογείων
  • [11] "Στραβοπάτησε" η Ίντερ

    [01] Πολιτική

    Ενόψει της Συνόδου του Βουκουρεστίου

    Στην Αθήνα ο ΓΓ του ΝΑΤΟ

    3/3/2008 10:01:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/3/2008 10:30:42 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Κρίσιμες συνομιλίες με την πολιτική ηγεσία έχει σήμερα στην Αθήνα, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ. Ο Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ στις 11.15 συναντάται με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου και στις 13.00 θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια . Επίσης θα έχει συνομιλίες και με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και στις 15:00 θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου. Η επίσκεψη του ΓΓ του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται να συζητηθούν και οι εξελίξεις στα Βαλκάνια- πραγματοποιείται ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στις αρχές Απριλίου. Από την πλευρά του, ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς τόνισε ότι " δεν μπορεί να βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ , αν προηγουμένως δεν υπάρξει κάποια μορφή συμβιβασμού".

    Μήνυμα Νίμιτς προς Σκόπια

    Μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο των επαφών του κ. ντε Χοπ Σέφερ, αναμένεται να είναι και οι δυνατότητες αποφυγής ενός νέου αδιεξόδου στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, μετά το ναυάγιο των συνομιλιών στη Νέα Υόρκη και ενόψει της κρίσιμης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, την Πέμπτη, στις Βρυξέλλες.

    Η ελληνική πλευρά, πάντως, θα επαναλάβει ότι μη λύση σημαίνει μη πρόσκληση της γείτονος στο ΝΑΤΟ.

    Εν τω μεταξύ, έκπληξη προκάλεσε η συνέντευξη του Μάθιου Νίμιτς στο σκοπιανό προγραμμα της "Φωνής της Αμερικής", ο οποίος τονίζει ότι το θέμα της ονομασίας είναι πολιτικό και δεν έχει καμία σχέση με την εθνική ταυτότητα της ΠΓΔΜ.

    [02] Κόσμος

    Νέος πρόεδρος ο Μεντβέντεφ

    3/3/2008 8:28:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/3/2008 11:22:56 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Με ποσοστό 70,22% εκλέγεται ο διάδοχος του Βλαντιμίρ Πούτιν Ντμίτρι Μεντβέντεφ, στις ρωσικές προεδρικές εκλογές της Κυριακής, με καταμετρημένο το 99% των ψήφων, ποσοστό που αγγίζει εκείνο του προκάτοχού του (71,31%) το 2004. Τον Μεντβέντεφ συνεχάρη ο απερχόμενος πρόεδρος για τη νίκη του, κατά τη διάρκεια μιας συναυλίας στην Κόκκινη Πλατεία. Ακριβής συνέχεια της πορείας του Βλαντιμίρ Πούτιν θα είναι η πολιτική του, δήλωσε από την πλευρά του 42χρονος εκλεκτός του απερχόμενου προέδρου, περιλαμβανόμενης φυσικά της υπεράσπισης των ρωσικών συμφερόντων στον παγκόσμιο στίβο.

    Ερωτήματα για την εκλογική διαδικασία στις προεδρικές εκλογές εκφράζουν οι δυτικοί παρατηρητές, σε αντίθεση με τον Γκενάντι Ζιουγκάνοφ που κατάγγειλε νοθεία. Ο υποψήφιος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ζιουγκάνοφ έρχεται δεύτερος με 17,77%, και ακολουθούν ο υπερεθνικιστής Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι με 9,37% και ο φιλοευρωπαίος Αντρέι Μπογκντάνοφ με 1,29%. Ο 42χρονος Μεντβέντεφ θα ορκιστεί στις 7 Μαΐου και θα είναι ο τρίτος πρόεδρος της μετασοβιετικής Ρωσίας, μετά τον Μπόρις Γέλτσιν (1991-1999) και τον Βλαντιμίρ Πούτιν (200-2008).

    Στο δρόμο που χάραξε ο Πούτιν

    Στη σκηνή που είχε στηθεί στην Κόκκινη Πλατεία εμφανίστηκε ο νέος πρόεδρος της χώρας, το βράδυ της Κυριακής, συνοδευόμενος από τον Πούτιν, από όπου και δεσμεύτηκε να συνεχίσει την πολιτική του μέντορά του.

    Στις πρώτες δηλώσεις του, ο Μεντβέντεφ ανέφερε ότι θα σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση της Ρωσίας και τη διοίκηση του Κρεμλίνου σε συνεργασία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν , ο οποίος -όπως ανέφερε κατηγορηματικά- θα είναι ο νέος πρωθυπουργός της χώρας. "Έχουμε μεγάλη εμπιστοσύνη ο ένας στον άλλον", είπε.

    Ο νέος Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι είναι ο πρόεδρος της χώρας και όχι ο πρωθυπουργός που κατευθύνει την εξωτερική πολιτική, με βάση το ρωσικό Σύνταγμα.

    Καταλήγοντας, ο κ. Μεντβέντεφ δήλωσε ότι οι πρώτες του επισκέψεις ως προέδρου της Ρωσίας θα είναι στις πρώην Δημοκρατίες της πρώην ΕΣΣΔ , γιατί οι περιοχές αυτές είναι μια από τις προτεραιότητες της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής.

    "Οι εκλογές έγιναν. Ο υποψήφιός μας Ντμίτρι Ανατόλιεβιτς Μεντβέντεφ έχει άνετο προβάδισμα... οι εκλογές διεξήχθησαν αυστηρά σύμφωνα με το σύνταγμα", είπε ο Πούτιν που φορούσε επίσημο μαύρο παντελόνι στη συναυλία του αγαπημένου συγκροτήματος του επικεφαλής του Κρεμλίνου, "Λιούμπε".

    Καταγγελίες για νοθεία

    Oι δυτικοί παρατηρητές των ρωσικών προεδρικών εκλογών ανακοίνωσαν ότι από την εκλογική διαδικασία προκύπτουν ερωτήματα σχετικά με τη δημοκρατία.

    Κατά την παρουσίαση έκθεσης για την εκλογική διαδικασία, ο Αντρέας Γκρος, επικεφαλής της ομάδας εκπροσώπων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE), δήλωσε ότι στις εκλογές της Κυριακής "επαναλήφθηκαν οι περισσότερες παρατυπίες οι οποίες παρατηρήθηκαν στις κοινοβουλευτικές εκλογές του περασμένου Δεκεμβρίου".

    Οι υποψήφιοι δεν είχαν την ίδια πρόσβαση στα ΜΜΕ, "κι αυτό θέτει υπό αμφισβήτηση το κατά πόσο υπήρξε δίκαιη η εκλογή", είπε ο ίδιος.

    Νωρίτερα, "τίμιες" και "καλά οργανωμένες" χαρακτήρισε τις προεδρικές εκλογές στη Ρωσία ο Πολ-Μαρί Κουτό, Γάλλος ευρωβουλευτής και μέλος της 25μελούς ομάδας των ξένων παρατηρητών, σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

    Ο ίδιος επεσήμανε ότι ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, "είναι ένας κλασικός υποψήφιος για τη σταθερότητα" στη χώρα.

    Οι δηλώσεις του συμπίπτουν με αυτές και άλλων δυτικών παρατηρητών, αλλά έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις καταγγελίες του κομμουνιστή υποψήφιου, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ που επέμεινε ότι σημειώθηκαν πολλές παρατυπίες και νοθεία σε αρκετά τμήματα.

    "Δεν ήταν τίμιες εκλογές. Έχω στα χέρια μου έναν κατάλογο με 200 παραβιάσεις του εκλογικού νόμου", τόνισε ο κ. Ζιουγκάνοφ.

    Ο κομμουνιστής υποψήφιος δήλωσε ότι θα καταθέσει αγωγή για παραβίαση των εκλογικών κανόνων από την πλευρά του Κρεμλίνου.

    Καταγγελίες για νοθεία και παρατυπίες έκαναν και μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων που επισήμαναν κυρίως την παντελή έλλειψη επιτήρησης στα εκλογικά τμήματα.

    Ωστόσο, ο Νικολάι Κονκίν μέλος της κεντρικής εκλογικής επιτροπής, δήλωσε ότι "δεν υπάρχει κανένα σημαντικό πρόβλημα ή παράλειψη που θα μπορούσε να θέσει σε αμφισβήτηση την εκλογική διαδικασία, μετέδωσε το πρακτορείο RIA-Novosti.

    Ο ευρωπαϊκός Τύπος για την εκλογή Μεντβέντεφ

    Στη μελλοντική κατανομή των εξουσιών ανάμεσα στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ και τον Βλαντιμίρ Πούτιν αναφέρονται οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εφημερίδες, μετά τη σαρωτική επικράτηση του Μεντβέντεφ στις χθεσινές προεδρικές εκλογές.

    Οι γερμανικές εφημερίδες κάνουν λόγο για "χειραγώγηση" των εκλογών και υποστηρίζουν ότι μια πιθανή μείωση της οικονομικής ανάπτυξης ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα στον νέο πρόεδρο της Ρωσίας.

    "Ο Μεντβέντεφ δεν θα έχει τόσο απλά καθήκοντα όσο ο Πούτιν" γράφει η "Σιντόιτσε Τσάιτουνγκ". "Το πετρέλαιο εξακολουθεί να διατίθεται πολύ ακριβά, αλλά η οικονομική ανάπτυξη της Ρωσίας έχει χάσει τη δύναμή της" σημειώνει η εφημερίδα του Μονάχου και προσθέτει: "Οι πολίτες ψήφισαν τον Μεντβέντεφ επειδή ακριβώς ήλπιζαν ότι θα συνεχίσει την ανάπτυξη".

    Η "Φρανκφούρτερ Ρουντσάου" διερωτάται αν η Ρωσία θα παραμείνει "οικονομικά σταθερή" και υποστηρίζει ότι " οι προεδρικές εκλογές χειραγωγήθηκαν με τον ίδιο τρόπο" όπως και οι βουλευτικές εκλογές τον περασμένο Δεκέμβριο.

    "Οι σοβαροί αντίπαλοι του Μεντβέντεφ εμποδίστηκαν, όπως και οι συγκεντρώσεις της αντιπολίτευσης" γράφει η γερμανική έκδοση των "Φαινάνσιαλ Τάιμς".

    Η βρετανική "Ντέιλι Τέλεγκραφ" γράφει με αρκετή δόση ειρωνείας ότι " όπως και κατά τη σοβιετική περίοδο, οι Ρώσοι πήγαν με σύνεση στις κάλπες. Όλος ο κόσμος γνώριζε ποιός θα κερδίσει, αλλά έπρεπε να δοθεί μια δημοκρατική λάμψη στην εκλογή".

    Ο ιταλικός Τύπος εκφράζει επίσης αμφιβολίες για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών. "Θρίαμβος για τον Μεντβέντεφ που ήταν χωρίς αντίπαλο" γράφει η "Κοριέρε ντελα Σέρα".

    Για τη "Ρεπούμπλικα" πάντως η νίκη του Μεντβέντεφ ήταν "λιγότερο σαρωτική από ότι προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις".

    Η γαλλική "Λεζ Εκό" διερωτάται αν ο δελφίνος που έφερε στην εξουσία ο ίδιος ο Πούτιν θα "μπορέσει να ξεφύγει από τον μέντορά του" ενώ η "Φιγκαρό" εκφράζει αμφιβολίες "αν το δίδυμο θα μπορέσει να επιβιώσει πέραν της άνοιξης σε μια Ρωσία που παραδοσιακά έχει θέση μόνο για έναν τσάρο".

    [03] Κοινωνία

    Ξεκινά η δίκη για τη ΜΕΒΓΑΛ

    3/3/2008 10:16:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, αναμένεται να καθίσουν σήμερα, ο πρώην γενικός διευθυντής της Επιτροπής Ανταγωνισμού Παναγιώτης Αδαμόπουλος, ο εκτελωνιστής Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος και ο έμπορος σιτηρών Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, για την υπόθεση της ΜΕΒΓΑΛ. Κατηγορούνται, για εκβίαση κατ επάγγελμα και παθητική δωροδοκία κι άμεση συνέργεια σ αυτή.

    [04] Κοινωνία

    Προειδοποίεί η ΔΕΗ λόγω της απεργίας της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ

    Κίνδυνος για μπλακ άουτ

    3/3/2008 8:35:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/3/2008 10:34:47 πμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Με τέσσερις κυλιόμενες 24ωρες απεργίες, που ξεκίνησαν τα μεσάνυχτα και θα διαρκέσουν έως την Πέμπτη 6 Μαρτίου απαντά η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ στα σχέδια της Κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό. Την ίδια ώρα περιορισμό της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας τις ώρες αιχμής, από τις 10:00 έως 14:00 και από τις 18:30 έως 21:30, ζητά η ΔΕΗ, εκτιμώντας ότι υπάρχει κίνδυνος μπλακ άουτ λόγω των απεργιών. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Επιχείρηση, σημειώνει ότι είναι εκτός λειτουργίας τρεις μονάδες 900 μεγαβάτ για προγραμματισμένη συντήρηση καθώς και ότι η χρήση των υδροηλεκτρικών δεν μπορεί να είναι εκτεταμένη λόγω της χαμηλής στάθμης των ταμιευτήρων. Ως εκ τούτου, προειδοποιεί τους καταναλωτές ότι ενδέχεται να προχωρήσει σε προγραμματισμένες διακοπές, προκειμένου να απομακρύνει τον κίνδυνο μπλάκ άουτ. "Η απεργία είναι προειδοποιητική. Εάν η αρμόδια Υπουργός δε μας δεχτεί για διάλογο, οι κινητοποιήσεις θα είναι διαρκείας", δήλωσε μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 ο οργανωτικός γραμματέας της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Ρίζος Ρίζος.

    [05] Ιράκ

    Ιράκ: Αποκαλύφθηκε ομαδικός τάφος κοντά στη Σαμάρα

    3/3/2008 11:04:00 πμ

    Ομαδικός τάφος με 14 πτώματα ανακαλύφθηκε κοντά στη Σαμάρα, 125 χιλιόμετρα βορείως της Βαγδάτης, όπως ανακοίνωσε σήμερα η αμερικανική διοίκηση, η οποία κατηγόρησε την Αλ-Κάιντα για τις εκτελέσεις αυτές. "Οι δυνάμεις του συνασπισμού θεωρούν ότι η Αλ-Κάιντα στο Ιράκ είναι υπεύθυνη για τις δολοφονίες αυτές", αναφέρει η ανακοίνωση της αμερικανικής διοίκησης στην οποία δε διευκρινίζεται πότε ανακαλύφθηκε ο ομαδικός τάφος. Τα πτώματα βρέθηκαν με τα χέρια δεμένα στην πλάτη και όλα έφεραν τραύματα από σφαίρες στο κεφάλι. Σύμφωνα με την αμερικανική διοίκηση, τα θύματα ήταν μέλη των ιρακινών υπηρεσιών ασφαλείας και σουνιτικών παραστρατιωτικών ομάδων που είχαν επιστρατευτεί από τον αμερικανικό στρατό για να πολεμήσουν την Αλ-Κάιντα.

    [06] Κοινωνία

    Η ανακοστολόγηση αφορά σε 666 φάρμακα

    Νέες τιμές στα φάρμακα από σήμερα

    3/3/2008 9:43:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/3/2008 10:11:48 πμ)

    Όφελος περίπου 47 εκατομμυρίων ευρώ για το κοινωνικό σύνολο και τα ασφαλιστικά ταμεία, υπολογίζεται από το Υπουργείο Ανάπτυξης ότι προκύπτει από το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων, που θα ισχύσει από σήμερα Δευτέρα 3 Μαρτίου. Η ανακοστολόγηση αφορά σε 666 φάρμακα εκ των οποίων μειώνονται οι τιμές στα 406 με αποτέλεσμα να προκύπτει όφελος περίπου 67 εκατομμυρίων ευρώ ωστόσο αυξάνονται οι τιμές 212 φαρμάκων, με αποτέλεσμα η ετήσια συνολική επιβάρυνση, να είναι 20 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης σε 48 φάρμακα οι τιμές παραμένουν αμετάβλητες. Το νέο δελτίο περιλαμβάνει φάρμακα αντικαρκινικά, αντικαταθλιπτικά, αντιθρομβωτικά και άλλα. Οι τιμές των φαρμάκων είναι εναρμονισμένες με το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών σε χώρες της ΕΕ.

    [07] Κόσμος

    Πακιστάν: 43 νεκροί από την επίθεση αυτοκτονίας

    3/3/2008 9:39:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Τουλάχιστον 43 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους χθες Κυριακή σε επίθεση αυτοκτονίας εναντίον συγκέντρωσης αρχηγών των φυλών και τοπικών αξιωματούχων στο βορειοδυτικό Πακιστάν, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό των Αρχών. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης τοπικών αξιωματούχων στο χωριό Ζάργον, κοντά στην πόλη Ντάρα Ανταμ. Νεαρός άντρας πυροδότησε τα εκρηκτικά που μετέφερε με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 43 άνθρωποι και ο ίδιος ο καμικάζι. Προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 35 νεκρούς. "Μέχρι τώρα έχουμε 44 νεκρούς (μαζί με τον δράστη) και είναι πιθανόν ο αριθμός αυτός να αυξηθεί", δήλωσε εκπρόσωπος της τοπικής διοίκησης. Σκοπός της συνάντησης των αρχηγών των πέντε φυλών ήταν οι τρόποι βελτίωσης της ασφάλειας στη ζώνη αυτή όπου μαίνονται οι συγκρούσεις ανάμεσα στους Ταλιμπάν και τον στρατό της χώρας.

    [08] Κόσμος

    Κρίση στις σχέσεις Ισημερινού-Κολομβίας

    3/3/2008 9:18:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Για "συμβιβασμό" με τους αριστερούς αντάρτες των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC) κατηγόρησε τον πρόεδρο του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα η κολομβιανή κυβέρνηση, μετά την εισβολή που πραγματοποίησαν τα στρατεύματά της στο εσωτερικό του Ισημερινού και η οποία κατέληξε στον θάνατο του Ραούλ Ρέγιες, ηγετικού στελέχους των μαρξιστών ανταρτών FARC, και 16 ακόμα ανταρτών. Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της κολομβιανής προεδρίας Σέσαρ Βελάσκες, από την κατάσχεση των υπολογιστών του Ρέγιες, προκύπτει πως είχαν κλείσει "συμφωνία" με την κυβέρνηση του Κορέα. Σε απάντηση της εισβολής, ο πρόεδρος του Ισημερινού διέταξε την ανάπτυξη δυνάμεων στα σύνορα με την Κολομβία και την απέλαση του πρεσβευτή της από το Κίτο. Αναφερόμενος στην εισβολή των κολομβιανών δυνάμεων και τον θάνατο του δεύτερου στην ιεραρχία των ανταρτών FARC, ο πρόεδρος χαρακτήρισε ως "ψεύδος" την εκδοχή του κολομβιανού ομολόγου του Άλβαρο Ουρίμπε για το επεισόδιο, ως "δολοφονία" την επιχείρηση των κολομβιανών δυνάμεων, κι ανακοίνωσε την πρόθεσή του να καταφύγει στη διεθνή κοινότητα για να καταδικάσει "την παραβίαση της κυριαρχίας της χώρας του".

    Κατηγορούν τον Κορέα

    Η κυβέρνηση του κολομβιανού προέδρου Άλβαρο Ουρίμπε θα εξετάσει με πολλή προσοχής, σε συνεργασία με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, το περιεχόμενο των υπολογιστών του δεύτερου στην ιεραρχία των μαρξιστών ανταρτών FARC.

    Συγκεκριμένα, κατασχέθηκαν τρεις υπολογιστές που περιέχουν ιστορικές πληροφορίες για τη γραμματεία (το διοικητικό όργανο) των FARC καθώς και σημαντικά έγγραφα και η προσωπική αλληλογραφία του Ραούλ Ρέγιες.

    Παράλληλα, η κολομβιανή κυβέρνηση εκφράζει τη συγγνώμη της προς τον Ισημερινό γιατί διέταξε τον στρατό της να εισβάλλει το Σάββατο στον Ισημερινό για να εξουδετερώσει τον Ρέγιες.

    Ο Κολομβιανός ΥΠΕΞ Φερνάνδο Αραούχο τόνισε σε τηλεοπτικές του δηλώσεις πως ήταν "άκρως απαραίτητο" να εισέλθουν τα κολομβιανά στρατεύματα στα εδάφη του Ισημερινού κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού.

    Εν τω μεταξύ, ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε "παράξενη" τη στάση του προέδρου της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες στην κρίση στις σχέσεις της Κολομβίας με τον Ισημερινό.

    Μετά την εισβολή, ο Τσάβες διέταξε τη μετακίνηση 10 ταγμάτων στη μεθόριο με την Κολομβία, το κλείσιμο της πρεσβείας της Βενεζουέλας στη Μπογκοτά και την ανάκληση όλου του διπλωματικού της προσωπικού.

    Επίσης, κάλεσε τον υπουργό Άμυνας για να του ζητήσει να αποστείλει "δέκα τάγματα στα σύνορα με την Κολομβία".

    "Η πολεμική αεροπορία θα αναπτυχθεί, δεν επιθυμούμε τον πόλεμο, αλλά δεν θα επιστρέψουμε στην αυτοκρατορία ούτε στο σκυλάκι της να έρθουν να μας εξασθενίσουν", είπε ο Τσάβες, αναφερόμενος στις ΗΠΑ και τον πρόεδρο της Κολομβίας Άλβαρο Ουρίμπε.

    [09] Μ. Ανατολή

    Αποχωρεί από τη Γάζα ο ισραηλινός στρατός

    3/3/2008 8:51:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/3/2008 10:56:57 πμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Με την ανακοίνωση ότι πέτυχαν τον στόχο τους, που ήταν η αποτροπή των πυραυλικών επιθέσεων από τα μέλη της Χαμάς, οι Ισραηλινοί αποχώρησαν νωρίς το πρωί της Δευτέρας από τη Λωρίδα της Γάζας. Στις επιχειρήσεις, περισσότεροι από 100 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους, μεταξύ αυτών, δεκάδες πολίτες. Και οι δύο πλευρές μιλούν για νίκη στην αναμέτρηση αυτή. Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ σημειώνει ότι βρίσκονται σε ετοιμότητα για να εισβάλουν εκ νέου στην Γάζα εφόσον κριθεί απαραίτητο.

    Ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα πως η επιχείρηση που έχει εξαπολύσει ο ισραηλινός στρατός στη Λωρίδα της Γάζας από το περασμένο Σάββατο βρίσκεται "σε πορεία ολοκλήρωσης". "Η επιχείρηση βρίσκεται σε πορεία ολοκλήρωσης. Σχεδόν όλες οι δυνάμεις έχουν ήδη επιστρέψει στο Ισραήλ", πρόσθεσε ο ίδιος. Ωστόσο η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς πανηγυρίζει για τη "νίκη" της στη Λωρίδα της Γάζας. Εκπρόσωπος της Χαμάς θριαμβολόγησε λέγοντας "ο εχθρός ηττήθηκε". Πάντως ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Εχούντ Μπαράκ δήλωσε σήμερα ότι ήρθε πλέον ο καιρός για δράση κατά της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και δήλωσε ότι η ισραηλινή επίθεση ενδέχεται να φέρει κάποιες αλλαγές στην παλαιστινιακή αυτή περιοχή. "Είναι καιρός για δράση. Η επιχείρησή μας θα συνεχιστεί. Η Χαμάς είναι απολύτως υπεύθυνη και τώρα πληρώνει το τίμημα", αναφέρει ο κ. Μπαράκ σε ανακοίνωσή του και προσθέτει: Οι μαχητές της Χαμάς "βάλλουν κατά αθώων πολιτών. Δεν μας έχουν αφήσει καμία άλλη επιλογή. Θα αναπτύξουμε τις δυνάμεις μας για να αλλάξουμε την κατάσταση και θα την αλλάξουμε", επισήμανε ο κ. Μπαράκ.

    Στο μεταξύ ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς διέκοψε τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ σε απάντηση της σκληρής επίθεσης που πραγματοποιεί το Ισραήλ τις τέσσερεις τελευταίες ημέρες κατά της Λωρίδας της Γάζας, επίθεση που μέχρι στιγμής έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από εκατό Παλαιστίνιους ενώ εκατοντάδες είναι οι τραυματίες, πολίτες και μαχητές.

    Ο ισραηλινός στρατός κλιμάκωσε χθες Κυριακή και κατά τη διάρκεια της νύκτας τις επιχειρήσεις του στο εσωτερικό της Λωρίδος της Γάζας, προκειμένου να θέσει τέλος στις ασταμάτητες βολές αυτοσχέδιων πυραύλων κατά του νοτίου Ισραήλ. Τέσσερις Παλαιστίνιοι μαχητές βρήκαν τον θάνατο κατά τη διάρκεια δύο αεροπορικών επιδρομών της αεροπορίας κι ενός βομβαρδισμού του ισραηλινού ναυτικού κατά της Λωρίδος της Γάζας στη διάρκεια της νύκτας, όπως ανακοινώθηκε από πηγές της παλαιστινιακής ασφάλειας. Τρία από τα θύματα έχασαν τη ζωή τους στη διπλή αεροπορική επίθεση της ισραηλινής αεροπορίας στον ανατολικό τομέα της πόλεως της Γάζας. Δύο από αυτούς ανήκαν στις Επιτροπές Λαϊκής Αντίστασης κι ο τρίτος ήταν μέλος του ενόπλου κλάδου της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, χωρίς ν αναφέρουν λεπτομέρειες για την ταυτότητα των θυμάτων. Άλλο ένα μέλος της Χαμάς, ο Ιμπραχίμ Αλ Μάσρι, 20 ετών, έχασε τη ζωή του στον καταυλισμό προσφύγων Σάτι κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού από σκάφος του ισραηλινού ναυτικού, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές. Επιπλέον, η ισραηλινή αεροπορία εξαπέλυσε πέντε άλλες επιθέσεις κατά μεταλλουργείων σε διάφορα σημεία της Γάζας, ανεβάζοντας σε επτά τον αριθμό των παρόμοιων επιδρομών από χθες το βράδυ.

    Επίσης μία άλλη επιδρομή είχε στόχο να καταστρέψει το γενικό επιτελείων των μελών του παλαιστινιακού Κοινοβουλίου στο Χαν Γιούνες, στα νότια της Λωρίδος της Γάζας.

    Εξάλλου η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ πραγματοποίησε αργά το βράδυ της Κυριακής δύο νέες επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας, έγινε γνωστό από αυτόπτες μάρτυρες. Η πρώτη αεροπορική επιδρομή επιβεβαιώθηκε και από στρατιωτική πηγή, που ανέφερε ότι στόχος ήταν ένα μεταλλουργικό εργαστήριο, το οποίο και κατεστράφη πλήρως. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, μια άλλη αεροπορική επιδρομή στο βόρειο τμήμα της πόλης της Γάζας κατά άλλου μεταλλουργικού εργαστηρίου στην περιοχή Μπείτ Χανούν προκάλεσε τον τραυματισμό ενός Παλαιστίνιου.

    Σύμφωνα με στρατιωτικό εκπρόσωπο από το Τελ Αβίβ και οι δύο επιδρομές είχαν στόχο να καταστρέψουν αυτά τα εργαστήρια που κατασκεύαζαν οπλισμό.

    Από τις νέες επιθέσεις, ο αριθμός των θυμάτων από τη βία στην Παλαιστίνη από την έναρξη της Ιντιφάντα το 2000 ανέρχεται στους 6.273 νεκρούς, στη συντριπτική τους πλειονότητα Παλαιστίνιοι.

    Οι ΗΠΑ έκαναν σήμερα έκκληση για τερματισμό των μαχών μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστίνιων καθώς η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις ετοιμάζεται να επισκεφθεί την περιοχή αυτή την εβδομάδα. "Οι βιαιότητες πρέπει να σταματήσουν και οι συνομιλίες να επαναληφθούν", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Γκόρντον Τζόντρου.

    Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε την Κυριακή ότι η κ. Ράις δεν έχει πρόθεση να συναντηθεί αυτή την εβδομάδα με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Αμπάς και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Όλμερτ. "Επιθυμεί να μην έχει επαφές", τόνισε ο εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι "οι ΗΠΑ ζητούν από το Ισραήλ να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να αποφύγει τις απώλειες αθώων πολιτών".

    Τέλος η Ουάσιγκτον εξέφρασε την ευχή οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών να ξαναρχίσουν σύντομα και να καταλήξουν σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση, πριν από την αποχώρηση του κ. Μπους από την Προεδρία.

    [10] Κοινωνία

    Έκρηξη σε κτίριο του ΥΠΕΧΩΔΕστη Μεσογείων

    3/3/2008 8:27:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη στις 2 τα ξημερώματα έξω από το κτίριο της Διεύθυνση Δασών Ανατολικής Αττικής του ΥΠΕΧΩΔΕ, στην οδό Μεσογείων 239 στο Νέο Ψυχικό. Για την έκρηξη άγνωστος είχε προειδοποιήσει με τηλεφώνημά του στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία 20 λεπτά νωρίτερα, χωρίς ν αναφέρει οργάνωση. Η περιοχή αποκλείσθηκε έγκαιρα από την αστυνομία και διακόπηκε η κυκλοφορία στην λεωφόρο Μεσογείων γι αυτό και δεν υπήρξαν τραυματισμοί. Από την έκρηξη προκλήθηκαν ζημιές στα τζάμια του κτιρίου. Πυροτεχνουργοί του τμήματος εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών κι αξιωματικοί της αντιρομοκρατικής υπηρεσίας ερευνούν τον χώρο για την περισυλλογή υπολειμμάτων του εκρηκτικού μηχανισμού και τη συλλογή στοιχείων για την βομβιστική επίθεση. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αρμόδιων αξιωματικών πίσω από την ενέργεια κρύβεται πιθανότατα η ίδια οργάνωση που τοποθέτησε εκρηκτικό μηχανισμό την περασμένη εβδομάδα στο Δεύτερο Κεντρικό Κτήριο του ΥΠΕΧΩΔΕ στη διασταύρωση των οδών Αμαλιάδων και Πουλίου στους Αμπελοκήπους.

    [11] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    "Στραβοπάτησε" η Ίντερ

    2/3/2008 11:40:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με "στραβοπάτημα" της πρωτοπόρου Ίντερ "έπεσε" η αυλαία της 26ης αγωνιστικής του καμπιονάτο. Οι "νερατζούρι" ηττήθηκαν 1-0 εκτός έδρας από τη Νάπολι, με τον -σκόρερ της αναμέτρησης- Μαρσέλο Ζαλαγέτα να αστοχεί σε πέναλτι στο 75. Η Φιορεντίνα πέτυχε τη νίκη της ημέρας στην 26η αγωνιστική του καμπιονάτο, καθώς κατέβαλε την αντίσταση της Γιουβέντους στο Τορίνο με 3-2, χάρη στο γκολ που σημείωσε ο Οσβάλντο στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων, και βρίσκεται πλέον ένα βαθμό πίσω από τη "γηραιά κυρία". Στο μεταξύ, σημαντική νίκη πέτυχε η Λιβόρνο, που επιβλήθηκε 1-0 της Κατάνια και πήρε βαθιά βαθμολογική "ανάσα", Σαμπντόρια και Τορίνο αναδείχθηκαν ισόπαλες 2-2, ενώ η Κάλιαρι επικράτησε εντός έδρας της Τζένοα με 2-1. Τα αποτελέσματα και οι σκόρερ της 26ης αγωνιστικής: Ρόμα-Πάρμα 4-0 (27 Ακουϊλάνι, 51 αυτ. Φαλκόνε, 80 Τότι, 90 Βούτσινιτς) Μίλαν-Λάτσιο 1-1 (66 πεν. Οντο 54 Μπιάνκι) Κάλιαρι-Τζένοα 2-1 (29 Ακουαφρέσκα, 45+ αυτ. Ρουμπίνιο 15 Λουκαρέλι) Έμπολι-Σιένα 0-2 (33 Πορτανόβα, 90+ Ριγκανό) Γιουβέντους-Φιορεντίνα 2-3 (29 Σισόκο, 57 Καμορανέζι 19 Γκόμπι, 75 Πάπα Βάιγκο, 90+ Οσβάλντο) Λιβόρνο-Κατάνια 1-0 (62 Ντιαμάντι) Ρετζίνα-Παλέρμο 0-0 Σαμπντόρια-Τορίνο 2-2 (45 Σάλα, 52 Κασάνο 18 Κορνότο, 51 πεν. Ντι Μικέλε) Ουντινέζε-Αταλάντα 2-0 (30 Κουαλιαρέλα, 32 Ντι Νατάλε) Νάπολι-Ιντερ 1-0 (3 Ζαλαγέτα)

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 26 αγώνες) Ίντερ 61 Ρόμα 55 Γιουβέντους 48 Φιορεντίνα 47 Μίλαν 43 Ουντινέζε 39 Σαμπντόρια 36 Τζένοα 35 Παλέρμο 35 Αταλάντα 34 Νάπολι 33 Λάτσιο 30 Τορίνο 28 Σιένα 28 Λιβόρνο 26 Πάρμα 25 Έμπολι 25 Κατάνια 24 Ρετζίνα 22 Κάλιαρι 18 * * Η Κάλιαρι έχει τιμωρηθεί με αφαίρεση 3 βαθμών.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 3 March 2008 - 9:51:20 UTC