Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-02-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην τελική ευθεία Χριστόφιας - Κασουλίδης
  • [02] Ξέφρενη κούρσα στις τιμές του πετρελαίου
  • [03] Κλίντον - Μακ Κέιν κατά Ομπάμα
  • [04] "Πρόσωπα των Κυθήρων" ζωντανεύουν στο Μπενάκη
  • [05] Στο Μέγαρο Μουσικής η Αγνή Μπάλτσα
  • [06] Αλάτι και παχυσαρκία πάνε μαζί...
  • [07] Κλοπή στο Πολεμικό Μουσείο
  • [08] Συζήτηση για το Κόσοβο στη Βουλή
  • [09] Πρόβλημα με Τοροσίδη
  • [10] Σκόρδας: "Εκτρωματικός ο νόμος"

    [01] Κόσμος

    Στην τελική ευθεία Χριστόφιας - Κασουλίδης

    21/2/2008 11:33:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τις τελευταίες τους προεκλογικές συγκεντρώσεις πραγματοποίησαν απόψε οι δύο "μονομάχοι" των προεδρικών εκλογών της Κυριακής, ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ και πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας και ο ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ και πρώην υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

    Η συγκέντρωση Χριστόφια έγινε στη Λεμεσό και σε αυτή υπήρχαν ελληνικές και κυπριακές σημαίες, αλλά όχι σημαίες του ΑΚΕΛ. Επίσης, μεταξύ των ηγετών των κομμάτων και άλλων προσωπικοτήτων, που στηρίζουν την υποψηφιότητα Χριστόφια, ήταν και δύο κληρικοί. Στη συγκέντρωση ήταν παρών ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Υγεία Μάρκος Κυπριανού.

    Ο κ. Χριστόφιας στην ομιλία του τόνισε πως "κύριο στήριγμα στον αγώνα μας ήταν και παραμένει η Ελλάδα. Η Κυβέρνηση. Ο πολιτικός κόσμος. Ολόκληρος ο ελληνικός λαός. Είμαστε ευγνώμονες για την αμέριστη και πολύπλευρη βοήθεια της Ελλάδας. Με τη βοήθεια αυτή αντέξαμε τις δοκιμασίες. Ενταχθήκαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού τις άριστες σχέσεις Ελλάδας - Κύπρου. Θα αναβαθμίσουμε τη συνεργασία και το συντονισμό των ενεργειών μας".

    Υποστήριξε ότι στο Κυπριακό, η υποψηφιότητά του συνδυάζει τη διεκδικητικότητα με την ευελιξία για μια δίκαιη λύση, προσθέτοντας ότι υπάρχουν σταθερές αρχές, θέσεις και ξεκάθαρα όρια που διαμορφώνουν την πολιτική του.

    Η μεγάλη πρόκληση είπε, είναι η επίτευξη λύσης που να απαλλάσσει από την κατοχή και να επανενώνει, που να αποτρέπει την προοπτική της διχοτόμησης.

    Ο Δημήτρης Χριστόφιας διερωτήθηκε "πόση αξιοπιστία μπορεί να έχει ο κύριος Κασουλίδης", ο οποίος είπε, "ήταν ένας από τους συνδιαμορφωτές του Σχεδίου Ανάν, ο άνθρωπος που δήλωνε πως αν δεν γίνει αποδεκτό θα επέλθει η Μικρασιατική καταστροφή".

    Κατηγόρησε επίσης τον Ιωάννη Κασουλίδη και το επιτελείο του για "υστερική κινδυνολογία".

    Να σημειωθεί ότι την έντονη αντίδραση του Δημήτρη Χριστόφια προκάλεσε η ανοιχτή στήριξη του ανθυποψηφίου του Ιωάννη Κασουλίδη από τον αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Ο Ιεράρχης δήλωσε οτι κινήθηκε από ενδιαφέρον για την επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού και υπαινίχθη παρασκηνιακές συμφωνίες για τη στήριξη του κυρίου Χριστόφια από το ΔΗΚΟ.

    Στη συγκέντρωση Χριστόφια, η οποία έκλεισε με συναυλία του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, απηύθυνε χαιρετισμό η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Μέχτιλ Ρότε.

    Ο υποψήφιος Ιωάννης Κασουλίδης μίλησε σε συγκέντρωση στη Λευκωσία.

    Μίλησα πρώτος για δική μας, ενδοκυπριακή, λύση, φτιαγμένη στα μέτρα όλων μας και στην κοινή μας αγωνία για επανένωση, ελπίδα και προοπτική, μίλησα πρώτος για την ανάγκη να κινητοποιήσουμε ξανά την Ευρώπη, να την πείσουμε για τις προθέσεις μας, να την ξαναφέρουμε δίπλα μας, να κερδίσουμε ξανά το κύρος και την αξιοπιστία μας, τη διπλωματική και ηθική μας υπεροχή, δήλωσε ο κ. Κασουλίδης.

    Δήλωσε επίσης ότι, αν εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας, και η στάση της Τουρκίας δεν αλλάξει μέχρι το 2009, τότε "δεν θα διστάσουμε να χρησιμοποιήσουμε ακόμη και το βέτο στην πορεία της προς την Ευρώπη".

    Ο κ. Κασουλίδης υποστήριξε ότι "το ΑΚΕΛ δεν μπορεί να εγγυηθεί την ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου, γιατί δεν πιστεύει σε αυτήν".

    Ανέφερε επίσης ότι το συμφέρον της Κύπρου προϋποθέτει οικονομική ανάπτυξη και σταθερότητα και έθεσε το ερώτημα: "Αλήθεια, ποιος άνθρωπος της αγοράς θα εμπιστευθεί την πορεία της οικονομίας μας στον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ, με τα όσα ο ίδιος πιστεύει;"

    Η συγκέντρωση Κασουλίδη έληξε με συναυλία του Διονύση Σαββόπουλου

    [02] Οικονομία

    Προβληματισμός στις κυβερνήσεις

    Ξέφρενη κούρσα στις τιμές του πετρελαίου

    21/2/2008 11:05:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/2/2008 11:29:37 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Σε υψηλά επίπεδα εξακολουθεί να διαπραγματεύεται το πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές, ξεπερνώντας τα 101 δολάρια το βαρέλι, φτάνοντας και τα 101,32 δολάρια το βαρέλι. Πρόκειται για τη δεύτερη υψηλότερη τιμή μετά τον Απρίλιο του 1980, που η σύγκρουση Ιράν - Ιράκ είχε οδηγήσει το πετρέλαιο κοντά στα 102 δολάρια το βαρέλι. Στη Νέα Υόρκη η τιμή του μαύρου χρυσού κυμάνθηκε στα 99,50 δολάρια το βαρέλι. Ιδιαίτερα έντονος είναι ο προβληματισμός σε κυβερνήσεις και οικονομικούς παράγοντες για τις υψηλές τιμές, διότι δεν υπήρξαν γεγονότα, σύμφωνα με τους ειδικούς της πετρελαιαγοράς, που να δικαιολογούν την ιλιγγιώδη άνοδο.

    [03] Κόσμος

    Κλίντον - Μακ Κέιν κατά Ομπάμα

    21/2/2008 10:43:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, REUTERS

    Ουδείς εκ των δύο έχει επισήμως λάβει το χρίσμα για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, αλλά τα δύο φαβορί - ο "αφελής" Μπάρακ Ομπάμα και ο "άνθρωπος του παρελθόντος", Τζον Μακ Κέην - έχουν ήδη επιδοθεί σε μια σφοδρή αντιπαράθεση, ανεβάζοντας τους τόνους. Τόσο ο Τζον ΜακΚέην όσο και η έτερη υποψήφια των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το γεγονός ότι ο Ομπάμα είναι μόνο 46 ετών και "άπειρος". Η Κλίντον μάλιστα τον κατηγόρησε ότι είναι "όλο λόγια και λίγη ουσία". Πάντως ο Ομπάμα κέρδισε και τις προκριματικές εκλογές των μελών του κόμματος που ζουν στο εξωτερικό, συγκεντρώνοντας 65,6% έναντι 32,7% που έλαβε η αντίπαλός του, και πρόσθεσε 7 εκλέκτορες στη λίστα του.

    Δείχνουν τα "δόντια" τους

    Χωρίς να κατονομάζει τον Ομπάμα, αλλά "φωτογραφίζοντάς" τον, ο Μακ Κέην δεσμεύτηκε να αγωνιστεί σκληρά ώστε "οι Αμερικανοί να μην εξαπατηθούν από τις εύγλωττες αλλά κενές περιεχομένου εκκλήσεις για αλλαγή". "Θα διατρέξουμε μεγάλους κινδύνους υπό την ασαφή ηγεσία ενός ελάχιστου έμπειρου υποψηφίου που εισηγήθηκε να βομβαρδίσουμε το Πακιστάν, μια συμμαχική χώρα και που προτείνει να καθίσουμε - χωρίς προϋποθέσεις ή ξεκάθαρους στόχους - και να συζητήσουμε με εχθρούς μας που στηρίζουν την τρομοκρατία και θέλουν να αποκτήσουν πυρηνικά όπλα για να αποσταθεροποιήσουν τον κόσμο" τόνισε ο ΜακΚέην αναφερόμενος στον Μπάρακ Ομπάμα.

    "Αν και δεν είμαι ο νεώτερος των υποψηφίων ,είμαι ο πλέον πεπειραμένος " για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις στο θέμα της ασφάλειας και της εξωτερικής πολιτικής ,σημείωσε ο βετεράνος γερουσιαστής της Αριζόνα.

    Η απάντηση του Ομπάμα; "Σέβομαι τον Τζον ΜακΚέην και τον τιμώ για τις υπηρεσίες του στο έθνος, είναι ένας ήρωας. Αλλά όταν έχει ενστερνιστεί την αποτυχημένη οικονομική πολιτική του προέδρου Μπους ,όταν δηλώνει έτοιμος να διατηρήσει για άλλα 100 χρόνια τα στρατεύματά μας στο Ιράκ ,εκπροσωπεί την πολιτική του χθες ,ενώ εμείς θέλουμε να εκπροσωπούμε το αύριο" τόνισε ο δημοκρατικός υποψήφιος.

    Ο Τζον ΜακΚέην κατηγόρησε τον Ομπάμα για "αφέλεια" .Όταν ένας δημοσιογράφος τον ρώτησε για την ιδέα του γερουσιαστή του Ιλλινόις είναι να βομβαρδιστούν οι θέσεις της Αλ Κάιντα στο Πακιστάν, ο ΜακΚέην απάντησε: "Θέλει να βομβαρδίσουμε το Πακιστάν"... "Το καλύτερο για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας είναι να μην ανακοινώνουμε τι θέλουμε να κάνουμε. Αυτό είναι αφελές", πρόσθεσε ο ηλικίας 71 ετών ρεπουμπλικάνος υποψήφιος.

    Τόσο ο Τζον ΜακΚέην όσο και η υποψήφια των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το γεγονός ότι ο Ομπάμα είναι μόνο 46 ετών και "άπειρος".

    Ο ίδιος ο Ομπάμα πάντως αντιτάσσει ότι οι "υποτιθέμενοι έμπειροι αντίπαλοί του θέλουν να συνεχιστεί "ο παράλογος πόλεμος στο Ιράκ", παρά την "εμπειρία τους". "Αυτό μας στερεί τη δυνατότητα να στρέψουμε την προσοχή μας από τη μάχη που χρειάζεται να κερδίσουμε στο Αφγανιστάν, εναντίον της Αλ Κάιντα" τόνισε ο Ομπάμα.

    "Οι προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου δεν γίνονται για να μάθουμε αν ο ΜακΚέην ή κάποιος άλλος είναι πιο έμπειρος ,αλλά ποιός είναι αυτός που θα αλλάξει τα πράγματα στην Ουάσινγκτον και τη μάχη αυτή εμείς μπορούμε να την κερδίσουμε" τόνισε ο Ομπάμα.

    Η Χίλαρι Κλίντον του επιτέθηκε χθες λέγοντας ότι είναι όλο λόγια και λίγη ουσία, σε μια προσπάθεια να επιβραδύνει τη φόρα που του έχουν δώσει 10 διαδοχικές νίκες στην κούρσα για το προεδρικό χρίσμα.

    "Δεν χρειαζόμαστε ο επόμενος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών να εκπαιδευτεί πάνω στη δουλειά", δήλωσε η Κλίντον μιλώντας σε ισπανόφωνους σε συγκέντρωση στην πόλη Ιντάλγκο του νότιου Τέξας, στη μεθόριο με το Μεξικό.

    Η γερουσιαστής της Νέας Υόρκης και πρώην πρώτη κυρία όξυνε το μήνυμά της κατά του Ομπάμα πριν από τις προκριματικές εκλογές της 4ης Μαρτίου στο Τέξας και το Οχάιο, οι οποίες έχουν αποκτήσει κρίσιμη σημασία για τις προεδρικές φιλοδοξίες της αφού έχασε την Τρίτη από τον Ομπάμα το Ουισκόνσιν και την Χαβάη.

    Ωστόσο η υποστήριξη προς τον γερουσιαστή του Ιλινόι συνέχισε να αυξάνεται. Το συνδικάτο Teamsters, το οποίο έχει 1,25 εκατομμύριο μέλη, ανακοίνωσε χθες επισήμως ότι υποστηρίζει την υποψηφιότητά του.

    Η μακρά σειρά των νικών του Ομπάμα έφερε την Κλίντον στην αμήχανη θέση να λέει στους υποστηρικτές της, σε συνεντεύξεις της στα μέσα ενημέρωσης και σε ομιλίες, "Μην το βάζετε κάτω!" και "Αυτή η εκστρατεία συνεχίζεται!", ενώ οι συνεργάτες της εξηγούσαν ότι θα έχει καλύψει τη διαφορά από τον Ομπάμα ως τις προκριματικές του Πόρτο Ρίκο, τον Ιούνιο.

    Η Κλίντον και ο Ομπάμα αντιπαρατίθενται σήμερα σε ένα "ντιμπέιτ" στο Όστιν.

    Αναλυτές πιστεύουν πως η Κλίντον μπορεί να δώσει νέα ώθηση στην εκστρατεία της μόνον αν κερδίσει σε δύο εβδομάδες στο Τέξας και το Οχάιο. Ο σύζυγός της, ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον συμφώνησε: "Αν κερδίσει στο Τέξας και το Οχάιο, πιστεύω ότι θα πάρει το χρίσμα. Από σας εξαρτάται", δήλωσε απευθυνόμενος σε ψηφοφόρους στο Μπόμοντ του Τέξας.

    [04] Πολιτισμός

    "Πρόσωπα των Κυθήρων" ζωντανεύουν στο Μπενάκη

    21/2/2008 8:59:00 μμ

    Αναμνηστικές φωτογραφίες με πολυμελείς οικογένειες από τα Κύθηρα της δεκαετίας του 1920 και του 1930, μεμονωμένα πορτρέτα ανδρών, γυναικών και παιδιών μιας εποχής, που το μεταναστευτικό ρεύμα των Ελλήνων προς Βόρεια Αμερική και Αυστραλία ήταν ισχυρό και όλοι είχαν κάποιον δικό τους για να του στείλουν φωτογραφία στην ξενιτειά, "ζωντανεύουν" από σήμερα στο Μουσείο Μπενάκη (κτίριο Πειραιώς), με το διασωζόμενο έργο του φωτογράφου Παναγιώτη Φατσέα, στην έκθεση "Πρόσωπα των Κυθήρων - 1920-1938".

    Το αρχείο του Παναγιώτη Φατσέα αποτελείται από περίπου 2.200 γυάλινες αρνητικές πλάκες, που ήταν εγκαταλελειμμένες για πάνω από έξι δεκαετίες, αλλοιωμένες από την υγρασία και τη σκόνη. Ωστόσο, το αρχείο ήταν συγκεντρωμένο ως το θάνατο του Κυθήριου φωτογράφου το 2002, οπότε και το ανακάλυψε ο φωτογράφος και επιμελητής της έκθεσης στο Μπενάκη, Γιάννης Σταθάτος, ο οποίος και φρόντισε για τη συντήρησή του, πιστεύοντας ότι στο έργο του Παναγιώτη Φατσέα, μπορούμε να αναγνωρίσουμε έναν από τους αξιολογότερους φωτογράφους του μέσου 20ού αιώνα.

    "Στη θέα των προπολεμικών αυτών πορτρέτων", λέει ο κ. Σταθάτος, "αντιλαμβάνεται κανείς αμέσως, πόσο διαφέρουν από τον μέσο όρο της επαγγελματικής φωτογραφίας της εποχής, χάρη στη φυσικότητα και αμεσότητα του φακού του Φατσέα, χωρίς ίχνος της χαρακτηριστικής εκείνης δυσκαμψίας που μετέτρεπε τους περισσότερους φωτογραφιζόμενους των αρχών του αιώνα σε κοκαλωμένες μούμιες. Στέκονται ίσια και μας κοιτάνε, οι περισσότεροι, με σοβαρότητα, σχεδόν ποτέ όμως με σοβαροφάνεια, όχι σαν απρόσωπες φιγούρες αλλά διατηρώντας ο καθένας την προσωπικότητά του. Ο φακός εστιάζεται στα χαρακτηριστικά των προσώπων, στις στάσεις που τόσα προδίδουν για τους εικονιζόμενους και τις μεταξύ των σχέσεις και οπωσδήποτε στα εξαιρετικά εκφραστικά χέρια. Είναι, τελικά, παράδοξα σύγχρονα αυτά τα πορτρέτα - ή μπορεί ίσως να είναι απλώς διαχρονικά, όπως είναι πάντοτε η καλή τέχνη".

    Η έκθεση οργανώνεται σε συνεργασία με τις "Φωτογραφικές Συναντήσεις Κυθήρων", το Κυθηραϊκό Φωτογραφικό Αρχείο και το Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη.

    [05] Πολιτισμός

    Στην όπερα "Ιταλίδα στο Αλγέρι"

    Στο Μέγαρο Μουσικής η Αγνή Μπάλτσα

    21/2/2008 8:50:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    H Αγνή Μπάλτσα, πρωταγωνιστεί στην όπερα του Ροσίνι "Ιταλίδα στο Αλγέρι", για τέσσερις παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής 14,17,19 και 21 Μαρτίου.

    H Αγνή Μπάλτσα, πρωταγωνιστεί στην όπερα του Ροσίνι "Ιταλίδα στο Αλγέρι", για τέσσερις παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής 14,17,19 και 21 Μαρτίου.

    Πρόκειται για την αναβίωση της βιεννέζικης παράστασης του 1987, σε σκηνοθεσία τότε, του Γάλλου σκηνοθέτη και σκηνογράφου Ζαν- Πιερ Ποννέλ(1932-1988).

    Στο Μέγαρο, τη σκηνοθετική αναβίωση υπογράφει η Αυστριακή Ντιάνα Κίναστ. Για την καλύτερη κατανόηση του ποιητικού κειμένου και της πλοκής, θα υπάρχει προβολή ελληνικών υπέρτιτλων.

    Στο πλάι της Αγνής Μπάλτσα (Ιζαμπέλλα) εμφανίζονται τρεις Ιταλοί καλλιτέχνες, ο βαθύφωνος Λορέντσο Ρεγκάτσο (Μουσταφά), ο βαρύτονος Ρενάτο Τζιρόλαμι (Ταντέο) και ο μπάσος Αντρέα Πατουτσέλλι (Αλί) και τρεις Έλληνες διεθνείς μονωδοί,ο τενόρος Μάριο Τσεφφίρι (Λιντόρο), η σοπράνο κολορατούρα Βασιλική Καραγιάννη (Ελβίρα) και η μεσόφωνος Κλεοπάτρα Νάσιου (Τζούλμα). Τη μουσική προετοιμασία ανέλαβε ο έμπειρος πιανίστας Δημήτρης Γιάκας.

    Συμμετέχει η Χορωδία Fons Musicalis υπό τη διεύθυνση του Κωστή Κωνσταντάρα. Τους σολίστ και τους χορωδούς θα συνοδεύσει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του Αντονέλλο Αλλεμάντι.

    [06] Υγεία

    Αλάτι και παχυσαρκία πάνε μαζί...

    21/2/2008 8:42:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Η μείωση της ποσότητας του αλατιού που καταναλώνουν τα παιδιά μπορεί να αποδειχτεί ένας εύκολος τρόπος για να μην γίνουν υπέρβαρα, σύμφωνα με Βρετανούς ερευνητές.

    Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα παιδιά του τρώνε λιγότερο αλάτι, πίνουν λιγότερα αναψυκτικά με ζάχαρη, κάτι που μειώνει τον κίνδυνο υψηλής πίεσης και παχυσαρκίας.

    Σε άρθρο των ερευνητών που δημοσιεύεται στο περιοδικό Hypertension, επισημαίνεται ότι αυτή η πρακτική διασφαλίζει ότι όταν τα παιδιά μεγαλώσουν θα έχουν λιγότερο κίνδυνο να υποστούν ένα καρδιακό επεισόδιο.

    "Τα αναψυκτικά με ζάχαρη είναι μία σημαντική πηγή θερμίδων για τα παιδιά", δήλωσε ο Δρ. Φενγκ Χε, του Πανεπιστημίου St. George, στο Λονδίνο. "Έχει αποδειχτεί ότι η κατανάλωση αναψυκτικών με ζάχαρη έχει σχέση με την παχυσαρκία στα νέα άτομα", πρόσθεσε ο Δρ. Φενγκ Χε.

    Σύμφωνα με τον ίδιο ερευνητή "εάν τα παιδιά ηλικίας 4 έως 18 ετών μειώσουν στο μισό την κατανάλωση αλατιού, θα περιοριστεί η κατανάλωση αναψυκτικών με ζάχαρη περίπου στα δύο κάθε εβδομάδα, άρα, κάθε παιδί θα μειώσει τις θερμίδες που παίρνει περίπου κατά 250 χιλιοθερμίδες την εβδομάδα".

    Η έρευνα του Δρ.Φενγκ Χε και των συναδέλφων του στηρίχθηκε στην ανάλυση στοιχείων εθνικής έρευνας στη Βρετανία, που έγινε το 1997, με δείγμα άνω των 2000 παιδιών, ηλικίας από 4 έως 18 ετών.

    "Διαπιστώσαμε ότι τα παιδιά που είχαν δίαιτα με λιγότερο αλάτι έπιναν λιγότερα υγρά. Από την έρευνα εκτιμούμε ότι μειώνοντας την κατανάλωση αλατιού κατά ένα γραμμάριο, στο καθημερινό διαιτολόγιο, μειώνονται κατά 100 γραμμάρια ημερησίως τα υγρά που παίρνουν", δήλωσε ο Δρ. Φενγκ Χε.

    Οι Βρετανοί επιστήμονες συνιστούν στους γονείς να ελέγχουν τα τρόφιμα που καταναλώνουν τα παιδιά τους ώστε να είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι και να μην προσθέτουν αλάτι στο πιάτο που σερβίρουν στο τραπέζι.

    [07] Κοινωνία

    Κλοπή στο Πολεμικό Μουσείο

    21/2/2008 8:16:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Τυχαία εντοπίστηκε η περίεργη κλοπή δυο πιστολιών τύπου "Μπερέτα", εκθέματα του Πολεμικού Μουσείου.

    Την περασμένη εβδομάδα μια υπάλληλος του Μουσείου βρήκε σε κουτί στον κήπο του σπιτιού της δύο πιστόλια με σημείωμα που έγραφε ότι ανήκαν στο Μουσείο.

    Η αστυνομία διαπίστωσε ότι στη θέση που κανονικά έπρεπε να ήταν τα πιστόλια, βρέθηκαν δυο άλλα, όμοιου τύπου, και αυτά αχρηστευμένα, όπως όλα εξάλλου τα εκθέματα όπλων στο Πολεμικό Μουσείο.

    Την υπόθεση ερευνούν στρατός και αστυνομία.

    [08] Πολιτική

    Στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων

    Συζήτηση για το Κόσοβο στη Βουλή

    21/2/2008 8:01:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/2/2008 10:03:36 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Συζήτηση για το θέμα του Κοσόβου πραγματοποιήθηκε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε κατόπιν σχετικού αιτήματος του Κομμουνιστικού Κόμματος. "Πάγια επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης είναι η υιοθέτηση αμοιβαία αποδεκτών λύσεων στα προβλήματα που αναδεικνύονται από τα νέα δεδομένα στην περιοχή των Βαλκανίων: Δεν είμαι ευτυχής, για την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου αλλά δεν μας επιτρέπεται να αντιδρούμε με βάση το θυμικό μας, αλλά με βάση τη σκληρή πραγματικότητα", τόνισε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. Αναφερόμενη η κ. Μπακογιάννη στη συνυπογραφή εκ μέρους της Ελλάδας, του κοινού ανακοινωθέντος των "27" μετά το πέρας του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων ΕΕ, αλλά και την παραμονή ελληνικής στρατιωτικής δύναμης στην KFOR, δήλωσε ότι: "Η κοινή θέση της Ε.Ε., επιβεβαιώνει ότι η περίπτωση του Κοσόβου, δεν μπορεί να αποτελέσει προηγούμενο, καθώς είναι μία sui generis περίπτωση, η μοναδικότητα της οποίας, δεν μπορεί, ούτε κατ ελάχιστον να δημιουργήσει την παραμικρή υπόνοια πως μπορεί να αμφισβητηθεί η προσήλωσή μας στον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ. Οι όποιες αποφάσεις μας, θα ληφθούν κατόπιν ενδελεχούς εξέτασης των εξελίξεων. Κεντρική θέση κατέχει πάντως, η αναγνώριση του ρόλου της Σερβίας στην διασφάλιση της σταθερότητας στα Βαλκάνια".

    Ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ, Πάνος Μπεγλίτης, κατηγόρησε την υπουργό Εξωτερικών για συναίνεση σε απόφαση της Ε.Ε. "που ξορκίζει τους φόβους για αρνητικό προηγούμενο", ενώ ο κ.Μορατίνος (Ισπανία) έδωσε μάχη για να σπάσει τη μονομερή αντίληψη περί Κοσόβου. "Έχουμε ουσιαστικά να κάνουμε με έμμεση ανατροπή του ψηφίσματος 1244 του ΟΗΕ για το καθεστώς του Κοσόβου και η αποστολή αστυνομικής δύναμης είναι παράνομη, εκτός πλαισίου ΟΗΕ. Η ΝΑΤΟϊκή δύναμη έκλεισε τα σύνορα μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου: μια Γάζα στα Βαλκάνια. Ποιες εντολές έχει η ελληνική δύναμη της KFOR;".

    Την απόσυρση των ελληνικών στρατευμάτων ζήτησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ντίνος Βρεττός, ενώ ο Παναγιώτης Σγουρίδης τόνισε ότι "η Ελλάδα πρέπει μέχρι τέλους να λέει ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει το κράτος του Κοσόβου".

    Απαντώντας, στον κ. Μπεγλίτη, η κα Μπακογιάννη υπενθύμισε ότι "η ελληνική αποστολή βρίσκεται στο Κόσοβο με δική σας εντολή".

    Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Σπύρος Χαλβατζής παρατήρησε πως «δεν υπάρχουν σταθερές και βιώσιμες λύσεις σε προβλήματα που δημιουργούνται από ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις» και ζήτησε να αποσυρθούν τα ελληνικά στρατεύματα από το Κόσοβο, υποστηρίζοντας πως με την ανεξαρτητοποίησή του, «δημιουργείται αρνητικό προηγούμενο και για το Κυπριακό». «Ζητούμε να μην αναγνωρίσει η κυβέρνηση την κυβέρνηση-μαριονέτα των Αμερικάνων» ανέφερε ο κος Χαλβατζής.

    Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ο Θοδωρής Δρίτσας, απέδωσε στην κυβέρνηση ολιγωρία στην προσπάθεια αποτροπής της ανεξαρτητοποίησης του Κοσόβου, στην οποία το κόμμα του στέκει κατηγορηματικά αντίθετο.

    Ο Κώστας Αϊβαλιώτης (ΛΑΟΣ), δήλωσε ότι είναι "εξαιρετικά λυπηρή εξέλιξη" η ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου και τόνισε ότι η οποιαδήποτε αλλαγή στο Κόσοβο, συνδέεται με εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου στη Βόρειο Ήπειρο, "όπου το ελληνικό στοιχείο καταπιέζεται πολλαπλώς".

    Διήμερη άτυπη σύνοδος των υπουργών Άμυνας της ΕΕ

    Τόσο το θέμα του Κοσόβου, όσο και οι επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη (ΑΛΘΑΙΑ), στο Σουδάν, το Νταρφούρ, το Κονγκό και το Τσαντ, ήταν τα θέματα στην ατζέντα των εργασιών της πρώτης ημέρας, στη διήμερη άτυπη σύνοδο των υπουργών Άμυνας της ΕΕ που πραγματοποιείται στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας. Στην τοποθέτηση του, αναφερόμενος στο Κόσοβο, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Μεϊμαράκης, τόνισε ότι πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η ασφάλεια και η σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια. Επίσης ότι η συνεχιζόμενη παρουσία της διεθνούς κοινότητας στο, μονομερώς ανακηρυχθέν, ανεξάρτητο Κόσοβο, μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε ότι η κατάσταση θα εξελιχθεί χωρίς σοβαρές επιπλοκές, ενώ η παρουσία της Ε.Ε. και της KFOR αποτελούν εγγύηση σταθερότητας και ασφάλειας. Αύριο οι υπουργοί Άμυνας της ΕΕ θα συζητήσουν για τη στρατηγική συνεργασία Ε.Ε. - ΟΗΕ, Ε.Ε. - ΝΑΤΟ και Ε.Ε. - Αφρικανικής Ένωσης, καθώς και θέματα που άπτονται του Ευρωπαϊκού Αμυντικού Οργανισμού.

    Συγκέντρωση και διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη, ενάντια στη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, διοργανώθηκε απόψε Πέμπτη με πρωτοβουλία του ΚΚΕ. Αίτημα των διαδηλωτών, ήταν να μην υπογραφεί από την ελληνική κυβέρνηση η απόφαση για την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου.

    [09] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Πρόβλημα με Τοροσίδη

    21/2/2008 8:30:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/2/2008 10:50:31 μμ)

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Νέο πρόβλημα προέκυψε στον Ολυμπιακό, αυτή τη φορά με τον Βασίλη Τοροσίδη. Ο διεθνής αμυντικός αισθάνθηκε ενοχλήσεις στο δεξί γόνατο κι αυτό προκάλεσε ανησυχία στις τάξεις των «ερυθρολεύκων», γι αυτό και το βράδυ θα υποβληθεί σε μαγνητική τομογραφία. Από εκεί και πέρα, οι Γκαλέτι, Λεντέσμα και Αντζας ακολούθησαν πρόγραμμα ατομικής προπόνησης στο γυμναστήριο και στο γήπεδο, αλλά για προληπτικούς λόγους. Θεραπεία έκανε ο Ντομί, ενώ ο Ραούλ Μπράβο συνέχισε το πρόγραμμα αποκατάστασης.

    Αύριο οι «ερυθρόλευκοι» θα ολοκληρώσουν την προετοιμασία τους με την προπόνηση που θα γίνει στις 11 το πρωί στο Ρέντη και το απόγευμα θα αναχωρήσουν για τη Θεσσαλονίκη, όπου το Σάββατο θα αντιμετωπίσουν τον ΠΑΟΚ.

    Μία εβδομάδα έξω ο Τοροσίδης

    Περίπου μία εβδομάδα θα μείνει εκτός προπονήσεων ο Βασίλης Τοροσίδης. Ο παίκτης του Ολυμπιακού, που αισθανόταν ενοχλήσεις στο δεξί γόνατο, υποβλήθηκε σε μαγνητική τομογραφία, τα αποτελέσματα της οποίας έδειξαν ότι έχει υποστεί μία μικρή κάκωση στον έξω μηνίσκο. Το πρόβλημα δεν είναι ιδιαίτερα σοβαρό, αλλά θα υποχρεώσει τον διεθνή μεσοαμυντικό να απουσιάσει από τους αγώνες πρωταθλήματος με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα και κυπέλλου με τον Ηρακλή στο Καραϊσκάκη. Αναμένεται όμως να είναι έτοιμος για τη ρεβάνς της 5ης Μαρτίου με την Τσέλσι στο Λονδίνο, για τη φάση των «16» του Τσάμπιονς Λιγκ.

    [10] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Σκόρδας: "Εκτρωματικός ο νόμος"

    21/2/2008 8:21:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Καυστικός, επικριτικός και αποκαλυπτικός ήταν ο πρόεδρος της ΠΑΕ Αρης, Λάμπρος Σκόρδας στην σημερινή συνέντευξη Τύπου στην διάρκεια της οποίας έκανε σημαντικές επισημάνσεις για όλα όσα αφορούν την δομή και λειτουργία του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, αλλά και σε συνάρτηση με τα θέματα που αφορούν την ομάδα του. Ο πρόεδρος της μακεδονικής ΠΑΕ μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στο νέο νόμο κατά της βίας στα γήπεδα, τον οποία χαρακτήρισε "εκτρωματικό" ερμηνεύοντας και τους λόγους διαφωνίας του. Ο πρόεδρος του Αρη, αναφέρθηκε στο Κύπελλο Ελλάδας, προσδιορίζοντας πως η κατάκτησή του είναι ο στόχος της ομάδας του: «Ο στόχος της ομάδας μας είναι ξεκάθαρα το Κύπελλο. Τόσο η διοίκηση, όσο και ο προπονητής με τους παίκτες είμαστε ψύχραιμοι και έτσι αντιμετωπίζουμε τη διαδικασία. Ο στόχος μας είναι ξεκάθαρα το Κύπελλο".

    Ο πρόεδρος του Αρη μίλησε και για το πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ και είπε αρκετά ενδιαφέροντα. "Κούρασε το πρωτάθλημα. Να παραδεχτεί η κυβέρνηση ότι έκανε λάθος με αυτό το νόμο, ο οποίος δεν έχει σχέση με το ποδόσφαιρο. Με την απαγόρευση των μετακινήσεων ο κόσμος δεν θα πηγαίνει στο γήπεδο. Πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με νηφαλιότητα, γιατί είναι μία ευκαιρία που έχουμε μπροστά μας. Είναι σίγουρο ότι βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη καμπή στο πρωτάθλημα. Δεν υπάρχουν δυνατότητες με τις υπάρχουσες συνθήκες να αλλάξει κάτι στο ποδόσφαιρο. Ο κ. Τσακίρης, μεγαλομέτοχος του Πανιωνίου, εξέφρασε προβληματισμούς, ίδιους με αυτούς τους δικούς μας. Και άλλες ομάδες όχι μόνο ο Πανιώνιος, στάθηκε σε μας για το γεγονός, ότι παίρνουμε θέσεις. Μπορούμε να σπάσουμε τη σιωπή μας και να εκφράσουμε την άποψή μας για τον τρόπο με τον οποίο θέλουμε να βλέπουμε το πρωτάθλημα. Πρέπει να συνεχίσουμε με όσες δυνάμεις έχουμε. Οι πολλοί πρέπει να επιβάλλουμε τις απόψεις μας για το ποδόσφαιρο, την μπάλα. Δυστυχώς, υπάρχει μηχανισμός που στηρίζει απόψεις περί αρένας. Αν θα αδικηθεί παραπάνω ο Ολυμπιακός ή ο Παναθηναϊκός ή η ΑΕΚ. Στον Άρη κάναμε μεγάλη προσπάθεια, για μία πορεία διαφορετικής αντίληψης. Η αλήθεια πώς γίνεται να έχει πέντε διαφορετικές απόψεις; Η καταγγελία της ΠΑΕ Άρης δεν είχε να κάνει με την τιμωρία του Γεωργιάδη, αλλά γιατί δεν είδε την παράβαση ο διαιτητής. Αν είχε τηρηθεί ο νόμος, δεν θα ήμασταν υποχρεωμένοι να κάναμε αυτή την κίνηση. Έχει κουράσει αυτό το κουρασμένο πρωτάθλημα. Η ενότητα και συσπείρωση των πολλών μπορεί να φέρει αποτελέσματα, να εξασφαλίσει θέαμα και ανταγωνισμό, να εξασφαλίσει το μέλλον».

    Ο πρόεδρος του Άρη μιλώντας για το νέο νόμο κατά της βίας, είπε: «Αυτός ο νόμος πλαίσιο ήταν να εξυπηρετήσει συμφέροντα. Ειπώθηκαν διάφορα θέματα, για κατάργηση συνδέσμων, που ήταν μία επίφαση για να δείξουμε ότι κάτι κάνουμε. Πρέπει να παραδεχτεί η κυβέρνηση ότι έκανε λάθος με αυτό το νόμο. Ποιοι είναι αυτοί που γράφουν τέτοιους νόμους; Στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ψηφίστηκε κάτι διαφορετικό από το νόμο που έχουμε στα χέρια μας. Το ελληνικό κράτος έκανε ένα νόμο, που δεν έχει σχέση με το ποδόσφαιρο. Βλέπω ότι υπάρχει διυπουργική επιτροπή, που συμμετέχει ο υπουργός Πολιτισμού, με τους υπουργούς Εσωτερικών, Επικρατείας και Δικαιοσύνης για την αντιμετώπιση της βίας. Δεν αντιλαμβάνομαι ποιος είναι ο ρόλος του υφυπουργείου Αθλητισμού. Έχουμε καλές σχέσεις και στηρίζουμε τον υφυπουργό. Θέλουν τα γήπεδα χωρίς φιλοξενούμενους οπαδούς, χωρίς αντίλογο, χωρίς να υπάρχουν ευθύνες, αποκλείοντας κάθε φωνή αντίδρασης. Άλλο είναι να ανάβεις πυρσό και άλλο το να πετάς στο γήπεδο για να πετύχεις κάποιον. Δεν μπορούμε να το καταλάβουμε αυτό; Βγάζουμε διατάξεις και νόμους, που δεν προσφέρουν τίποτα. Όσοι είναι πραγματικά εγκληματικά στοιχεία, να πάνε φυλακή, δεν λέμε το αντίθετο, δυστυχώς όμως, δεν βρίσκουμε αποτέλεσμα. Είναι αντιδεοντολογικά όλα αυτά. Γιατί με την απαγόρευση των μετακινήσεων, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι ο κόσμος δεν θα πηγαίνει γήπεδο. Δεν μπορεί να καταδικάζεται κάποιος με την μαρτυρία ενός μόνο ανθρώπου, αν δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία και να τη γλιτώνουν κάποιοι που είναι πραγματικά εγκληματίες, που έρχονται στο γήπεδο με πιστόλι και πετούν φωτοβολίδες. Είναι αδιανόητο, ότι επειδή κάποιοι πρόεδροι έχουν πρόβλημα με κάποιους οπαδούς τους, να οδηγούμαστε σε λανθασμένα συμπεράσματα. Θεωρώ, ότι η μη ανάληψη ευθυνών για το θέμα της βίας και να αποφεύγουμε τις τιμωρίες, δημιουργεί το άλλοθι σε όλους. Στην Ευρώπη, όποιος δεν ακολουθεί το νόμο των ομάδων δεν πάει στο γήπεδο. Δεν πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Έξω από το γήπεδο, είναι ευθύνη του κράτους. Υπάρχουν διατάξεις, που είναι λογικές όπως τα εισιτήρια και ο έλεγχος. Αν αύριο θέλει κάποιος να πάει με τους φίλους του στο γήπεδο για να έρθει στον Άρη, επειδή βλέπει καλό ποδόσφαιρο και υπάρχει καλή ατμόσφαιρα, πρέπει να έχει κάρτα φιλάθλου; Οι οπαδοί των ομάδων θα πρέπει να προσέχουν αυτές τις δρακόντειες διατάξεις. Το νέο πλαίσιο είναι εκτρωματικό".

    Τελειώνοντας τις αναφορές του ο κ. Σκόρδας αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία της ομάδας του να καταγγείλει τον ποδοσφαιριστή του ΠΑΟΚ, Γιώργο Γεωργιάδη, λέγοντας: «Δεν θεωρώ ότι είναι απαραίτητο σε μία ομάδα να καταγγείλει ποδοσφαιριστή άλλης ομάδας, αν νωρίτερα ο διαιτητής ή ο παρατηρητής κάνουν καλά τη δουλειά τους. Αναγκαστήκαμε να τον καταγγείλουμε, γιατί εσκεμμένα κάποιοι δεν ήθελαν να τιμωρηθεί η πράξη. Το είδε ο διαιτητής, αλλά δεν τον απέβαλλε. Εμείς θεωρούμε ότι δεν αποκαταστάθηκε η δικαιοσύνη. Διαμόρφωσε ένα αποτέλεσμα ο διαιτητής. Κακοί είναι αυτοί, που δεν τιμώρησαν το διαιτητή, αλλά και αυτοί που πήραν την απόφαση, να μην τιμωρήσουν ούτε τον παρατηρητή» συμπλήρωσε.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 21 February 2008 - 21:49:59 UTC