Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-02-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βέτο αν δεν συμφωνήσουμε
  • [02] Κ.Παπούλιας: "Βρισκόμαστε μπροστά σε προκλήσεις"
  • [03] Μέτρα κατά της ακρίβειας
  • [04] Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Βελιγράδι
  • [05] Αλλαγές στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση
  • [06] Στήριξη ΗΠΑ στον Μουσάραφ
  • [07] Όχι στη συμμετοχή ανηλίκων σε εκπομπές
  • [08] Αλλάζουν οι αριθμοί πληροφοριών του ΟΤΕ
  • [09] ΠΑΣΟΚ: Στο δρόμο για το συνέδριο
  • [10] Κόσοβο, ακρίβεια στην Ώρα του Πρωθυπουργού
  • [11] Σ' ένα όλα τα ταμεία των τραπεζοϋπαλλήλων
  • [12] Προκαταρκτική εξέταση για καταγγελίες Αλφαντάκη
  • [13] Τρελή κούρσα
  • [14] Ο Παναθηναϊκός είπε την τελευταία λέξη
  • [15] Δεν άντεξε ο Άρης στο Βίλνιους
  • [16] Στους "6" του Τσάμπιονς Λιγκ ο ΠΑΟ
  • [17] Πυρετώδεις διεργασίες
  • [18] Ισχυρός σεισμός στη Νεβάδα των ΗΠΑ
  • [19] Επίσκεψη Αλαβάνου στην Τουρκία

    [01] Πολιτική

    Ντόρα Μπακογιάννη στη Βουλή:

    Βέτο αν δεν συμφωνήσουμε

    21/2/2008 2:17:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/2/2008 7:40:01 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το διπλωματικό παρασκήνιο σε Αθήνα, Σκόπια και ΟΗΕ επί των προτάσεων Νίμιτς για την ονομασία των Σκοπίων. Μετά τους πολιτικούς αρχηγούς και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας η Ντόρα Μπακογιάννη ενημέρωσε για την πρόταση Νίμιτς και την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Η νέα πρόταση παρέχει τη δυνατότητα για επιμέρους και ουσιαστική διαπραγμάτευση τόνισε η Υπουργός Εξωτερικών κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής και πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία η Ελλάδα θα θέσει βέτο για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκο ανακοίνωσε πως ο πρέσβης κ. Βασιλάκης ενημέρωσε τον κ. Νίμιτς ότι "η ελληνική Κυβέρνηση μετά από ενδελεχή μελέτη έχει καταλήξει στις αντιρρήσεις, τις επισημάνσεις και τις προτεινόμενες αλλαγές επί της πρότασής του". Στα Σκόπια συνέρχονται σήμερα οι πολιτικοί αρχηγοί για να τοποθετηθούν στη νέα πρόταση. Εν τω μεταξύ, την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης αλλά και της αντιπολίτευσης προκάλεσε η δημοσίευση του κειμένου της συμβιβαστικής πρότασης του Αμερικανού μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς για την ονομασία των Σκοπίων. Τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θοδωρής Ρουσόπουλος όσο και ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος καταδίκασαν τη διαρροή, ενώ έντονη κριτική κατά του Υπουργείου Εξωτερικών άσκησε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ.

    Ενημέρωση της Επιτροπής της Βουλής

    Η Υπουργός Εξωτερικών, ενημέρωσε σήμερα την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής

    Η νέα πρόταση παρέχει τη δυνατότητα για επιμέρους και ουσιαστική διαπραγμάτευση, τόνισε η κ. Μπακογιάννη προσθέτοντας όμως ότι στο κείμενο υπάρχουν και σημεία που δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτά ως έχουν άλλα που χρήζουν αποσαφήνισης και άλλα που θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτά υπό προϋποθέσεις.

    Η όποια πρόταση δεν είναι τελική θα υποστεί τη βάσανο της διαπραγμάτευσης, υπογράμμισε η κ. Μπακογιάννη, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση στοχεύει και εργάζεται για μια λύση βιώσιμη που πρέπει να είναι πρακτική, λειτουργική και εφαρμόσιμη.

    Έχει έλθει η ώρα να λύσουμε αυτό το πρόβλημα οριστικά, τόνισε η Υπουργός εξωτερικών και εξέφρασε την ελπίδα ότι και η ηγεσία της γειτονικής χώρας θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα ανταποκριθεί.

    Παράλληλα έστειλε και μήνυμα στη γείτονα λέγοντας ότι η μη επίτευξη κοινά αποδεκτής λύσης σημαίνει μη πρόσκληση των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

    Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ο αρμόδιος για θέματα Εξωτερικών, Πάνος Μπεγλίτης, τόνισε ότι το κόμμα του λέει όχι στη διπλή ονομασία, και θα υποστηρίξει την προσπάθεια της κυβέρνησης να πάει ακόμα και στο βέτο.

    Υπέρ της διπλής ονομασίας με γεωγραφικά κριτήρια, τάχθηκε το ΚΚΕ με τον Σπύρο Χαλβατζή να τονίζει ότι το κύριο ζήτημα δεν είναι το όνομα, αλλά η διασφάλιση των συνόρων.

    Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Θόδωρος Δρίτσας είπε ότι στόχος πρέπει να είναι η επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής συμφωνίας, ενώ από το ΛΑΟΣ ο Κώστας Αϊβαλιώτης τάχθηκε κατά της συνθέτης και της διπλής ονομασίας και ζήτησε να γίνει δημοψήφισμα.

    Το μεσημέρι η κ. Μπακογιάννη συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Δημήτρη Σιούφα.

    Προσερχόμενη στο γραφείο του κ. Σιούφα κι απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, η κα Μπακογιάννη είπε ότι αισθάνεται ως ...αθλήτρια που προετοιμάζεται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Ο κ. Σιούφας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η κα Μπακογιάννη θα πετύχει.

    "Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σ αυτή τη δύσκολη διαπραγμάτευση με στόχο να καταλήξουμε σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θοδωρής Ρουσόπουλος.

    Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση θα θέσει υπό την έγκριση του λαού καθ οιονδήποτε τρόπο την απόφασή της, ο κ. Ρουσόπουλος απάντησε ότι ισχύει η χθεσινή απάντησή του στα περί δημοψηφίσματος και τόνισε ότι η κυβέρνηση εξελέγη για να χειριστεί θέματα είτε εσωτερικής είτε εξωτερικής πολιτικής.

    Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών στα Σκόπια

    Στα Σκόπια συνεδριάζουν σήμερα οι πολιτικοί αρχηγοί υπό την προεδρία του προέδρου της χώρας, κ. Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, για να αποφασίσει την απάντησή της πρόταση Νίμιτς.

    Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρουέφσκι, πάντως δήλωσε ανυποχώρητος στο θέμα της ονομασίας, ακόμη και αν αυτό - όπως αναφέρει- σημαίνει τη μη ένταξη στο ΝΑΤΟ, ενώ στην κυβέρνηση εξετάζουν το ενδεχόμενο διενέργειας δημοψηφίσματος.

    Χθες, ο κ. Γκρουέφσκι δήλωσε ότι το αργότερο σε 48 ώρες, οπότε και αναμένεται να ολοκληρωθούν οι σχετικές διαβουλεύσεις μεταξύ των πολιτικών παραγόντων της χώρας, τα επίσημα Σκόπια θα διαμορφώσουν μία καταρχήν θέση για την πρόταση του κ. Νίμιτς.

    Καταδίκασαν τη διαρροή

    Πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, προκάλεσε η διαρροή του κειμένου της πρότασης Νίμιτς για την ονομασία της ΠΓΔΜ.

    Το κείμενο δημοσιεύει αυτούσιο η εφημερίδα "Το Βήμα" και περιλαμβάνει πέντε εκδοχές για την επίσημη διεθνή ονομασία της γειτονικής χώρας που θα χρησιμοποιείται σε πολυμερείς συνθήκες, συμβάσεις και συμφωνίες, διαβατήρια και σε διεθνείς οργανισμούς.

    Αναφερόμενη στο ζήτημα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής η κ. Μπακογιάννη, τόνισε ότι η διαρροή του κειμένου είναι επιζήμια και καταδικαστέα και λειτουργεί άκρως προβληματικά για την ουσία της διαπραγμάτευσης.

    Αναλαμβάνω την ευθύνη, τόνισε και θα ψάξω να βρω τι έγινε.

    Σοβαρό, θεσμικό και πολιτικό ολίσθημα, χαρακτήρισε τη διαρροή ο υπεύθυνος εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ, Πάνος Μπεγλιτης.

    Τη διαρροή του εγγράφου στον Τύπο καταδίκασαν επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών ενώ το ΠΑΣΟΚ μιλά για "απαράδεκτη πρακτική".

    "Η κυβέρνηση καταδικάζει τη διαρροή απ όπου και αν προέρχεται και δυσχεραίνει τη διαπραγματευτική διαδικασία" τόνισε ο κ. Ρουσόπουλος απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μια δύσκολη διαπραγμάτευση για να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή ονομασία.

    "Καταδικάζεται κάθετα οποιαδήποτε διαρροή εγγράφων, εμπιστευτικών και μη. Το μόνο κίνητρο τέτοιων διαρροών δεν μπορεί παρά να είναι η διαιώνιση του διαπραγματευτικού αδιεξόδου 17 χρόνων στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Βλάπτεται έτσι, και υπονομεύεται η ίδια η διαπραγματευτική προσπάθεια, αλλά και η σταθερή επιδίωξη της χώρας μας να επιτευχθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα αυτό. ", δήλωσε και ο εκπρόσωπος του Υπουργείου των Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος.

    Έντονη κριτική προς το Υπουργείο Εξωτερικών για τη διαρροή του κειμένου του κ. Νίμιτς άσκησε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης.

    Το κείμενο επιδόθηκε από την υπουργό Εξωτερικών προς τον κ. Παπανδρέου χθες για ανάγνωση στη διάρκεια της συνάντησής τους αλλά ζητήθηκε να της επιστραφεί την ίδια στιγμή για να μη διαρρεύσει και να τηρηθεί το εμπιστευτικό της διαπραγμάτευσης και το απόρρητο. Όταν δε δείχνεις εμπιστοσύνη στους θεσμικούς εκπροσώπους της πολιτείας και το ίδιο κείμενο διαρρέει την ιδία μέρα στον Τύπο αυτό μάλλον συνιστά μια απαράδεκτη πρακτική", τόνισε ο κ. Αθανασάκης.

    "Είναι απαράδεκτο το σχέδιο Νίμιτς να μη δίνεται στους πολιτικούς αρχηγούς και στα κόμματα, αλλά να διαρρέει κατά το δοκούν, να το γνωρίζουν οι ΗΠΑ, η ΕΕ που ενδιαφέρονται, όχι για τη λύση, αλλά για τη διαιώνιση του προβλήματος", τόνισε σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

    "Σήμερα οι εμπιστευτικές προτάσεις Νίμιτς είναι δημοσιευμένες σε πρωινή εφημερίδα. Τις αποδελτιώσαμε και θα τις μελετήσουμε ώστε να καταθέσουμε τις θέσεις και τις προτάσεις μας.", τονίζεται σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

    [02] Πολιτική

    Ιωάννινα

    Κ.Παπούλιας: "Βρισκόμαστε μπροστά σε προκλήσεις"

    21/2/2008 4:12:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: AΠΕ

    "Βρισκόμαστε μπροστά σε σημαντικές προκλήσεις τόσο σε εθνικό, όσο και διεθνές επίπεδο και είμαι βέβαιος ότι θα αντεπεξέλθουμε, αρκεί να ενώνουμε τις δυνάμεις μας, να συντονίζουμε τις προσπάθειές μας σε κοινές επιδιώξεις". Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, μιλώντας στο επίσημο γεύμα που παρατέθηκε προς τιμήν του στη Λέσχη Αξιωματικών της 8ης Μεραρχίας, με αφορμή τα 95α Ελευθέρια των Ιωαννίνων. Ο Κ. Παπούλιας υπογράμμισε ότι ημέρες σαν την σημερινή, οι επέτειοι ηρωικών αγώνων, δεν αποτελούν συμβολική "συντήρηση" του παρελθόντος, αλλά είναι πάνω απ όλα αφορμή περίσκεψης και άσκηση συλλογικής αυτογνωσίας.

    Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε: "Οφείλουμε όλοι μας να διατηρούμε ζωντανή την παρακαταθήκη και την πολύτιμη κληρονομιά των αγώνων και των θυσιών που απαιτήθηκαν για την Ελευθερία και την εθνική Ανεξαρτησία. Για να «μη σβήσουν τα καντήλια της μνήμης». Για να φωτίζεται η ιστορία του Έθνους μας ως αστείρευτη πηγή πίστης για το παρόν και το μέλλον. Για να μείνουμε προσηλωμένοι στις αρχές και τις αξίες που κράτησαν ζωντανή τη φλόγα του Ελληνισμού στο πέρασμα των αιώνων. Υπηρετώντας με ευθύνη, ομοψυχία και ενότητα τα ιδανικά της ελευθερίας, της εθνικής ανεξαρτησίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης , της δημοκρατίας".

    [03] Οικονομία

    Ανοδική κούρσα του πετρελαίου

    Μέτρα κατά της ακρίβειας

    21/2/2008 12:01:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/2/2008 6:33:16 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Η ακρίβεια στην αγορά μετά και την πρόσφατη κακοκαιρία ταλανίζει τα νοικοκυριά και έχει κινητοποιήσει τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας, ενώ η κατάσταση επηρεάζεται καθοριστικά και από την κούρσα της τιμής του πετρελαίου διεθνώς. Μέτρα για την πάταξη των φαινομένων αισχροκέρδειας και την αντιμετώπιση της ακρίβειας, ανακοίνωσε το πρωί, η ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης. Την ίδια στιγμή, ανησυχία στις παγκόσμιες αγορές προκαλεί η νέα άνοδος της τιμής του πετρελαίου, που έκλεισε στη Νέα Υόρκη στα 100,74 δολάρια το βαρέλι και σήμερα στις ασιατικές αγορές κινείται στα 100,18 δολάρια το βαρέλι.

    Σταδιακή η εφαρμογή των μέτρων

    Πακέτο μέτρων για την πάταξη της αισχροκέρδειας και την αντιμετώπιση φαινομένων ακρίβειας στην αγορά, ανακοίνωσαν ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας και ο υφυπουργός Γιώργος Βλάχος, επισημαίνοντας ότι οι στόχοι των δράσεων θα είναι μετρήσιμοι, ώστε να δημιουργηθεί μια ελεύθερη και δίκαιη αγορά, ενώ η εφαρμογή των δράσεων αυτών θα ξεκινήσει σταδιακά..

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την αύξηση των υπηρεσιών του Δημοσίου, ο κ. Φώλιας τόνισε ότι καμία ανατίμηση δεν θα γίνει από τον Δημόσιο τομέα που να μη δικαιολογείται από τα κοστολογικά στοιχεία. Επίσης, σημείωσαν ότι τα μέτρα μπορεί να αυξηθούν, να βελτιωθούν, να δεχθούν συμπληρώσεις ή ακόμα και να αποσυρθούν εάν διαπιστωθεί ότι δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα.

    Η ασυδοσία θα κοπεί φέτα- φέτα" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φώλιας, και πρόσθεσε ότι "οι αθέμιτες πρακτικές θα παταχθούν δια ροπάλου και όποιος συλληφθεί να παρανομεί σε βάρος του καταναλωτή θα το πληρώνει ακριβά".

    Τα μέτρα αφορούν σε όλα τα στάδια εμπορίας των αγροτικών και βιομηχανικών προϊόντων, καθώς και τις εισαγωγές.

    Κεντρικά σημεία των μέτρων είναι τα αυστηρότερα πρόστιμα και η εντατικοποίηση των ελέγχων.

    Μεταξύ των μέτρων περιλαμβάνεται η σύσταση Ενιαίου Φορέα Ελεγκτικού Έργου από την ενοποίηση των διευθύνσεων του υπουργείου Ανάπτυξης στον τομέα Εμπορίου, ενίσχυση του ρόλου της Επιτροπής Ανταγωνισμού και την λειτουργία παρατηρητηρίου τιμών για 50 προϊόντα και υπηρεσίες (μελλοντικά), καθιέρωση προτεινόμενης "καλής" τιμής προϊόντων (ενδεικτική), υπαίθρια ενημέρωση των καταναλωτών, ενώ αυστηροποιείται το νομοθετικό πλαίσιο σε ότι αφορά στις κυρώσεις.

    Για την αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκερδείας στις εισαγωγές, γίνονται αυστηρότερες οι κυρώσεις για παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων και διευκολύνεται η εισαγωγή προϊόντων σε ανεπάρκεια.

    Για την αγροτική παραγωγή, επιβάλλεται η έκδοση δίγραμμης επιταγής για κάθε συναλλαγή πάνω από 1.000 ευρώ μεταξύ παραγωγού και χονδρέμπορου.

    Για τη βιομηχανία, θεσπίζεται η υποχρεωτική αιτιολόγηση των ανατιμήσεων, ενώ το υπουργείο θα δημοσιοποιεί τα ονόματα των επιχειρήσεων στις οποίες διαπιστώνονται υπερβολικές αυξήσεις τιμών.

    Αντιδράσεις αντιπολίτευσης

    Έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση προκάλεσαν οι ανακοινώσεις των μέτρων για την ακρίβεια από το Υπουργείο Ανάπτυξης.

    "Από τα 41 μέτρα, τα 20 αποτελούν ήδη εφαρμοζόμενες πολιτικές και υποχρεώσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης. Τίποτα δεν έχει εμποδίσει στο παρελθόν και δεν εμποδίζει σήμερα το Υπουργείο Ανάπτυξης να τα εφαρμόσει, στον αγώνα του κατά της ακρίβειας. Συνεπώς, η ανακοίνωσή τους κρίνεται περιττή.", τόνισε ο υπεύθυνος του τομέα Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

    Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ τονίζει ότι αν η κυβέρνηση σκόπευε να αντιμετωπίσει την ακρίβεια, θα καταργούσε τον ΦΠΑ και γενικά τους έμμεσους φόρους στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, θα προχωρούσε σε αξιοπρεπείς αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις. Η κυβέρνηση όμως αυτά δεν τα θέλει, γιατί υπηρετεί τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, καταλήγει η ανακοίνωση.

    "Ο κ. Φώλιας παρουσίασε ένα πολύ μεγάλο κατάλογο μέτρων που έχουν περισσότερο επικοινωνιακό παρά ουσιαστικό χαρακτήρα και τα οποία θα αποφέρουν ανύπαρκτα σχεδόν αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της καλπάζουσας αισχροκέρδειας και κερδοσκοπίας που λεηλατεί τα λαϊκά εισοδήματα", δήλωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

    Ως μια προσπάθεια για νοικοκύρεμα της αγοράς και συγκράτηση των τιμών χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος τις εξαγγελίες του υπουργού Ανάπτυξης. "Πρόκειται για μια δέσμη, κυρίως, πρακτικών μέτρων που θα συμβάλλουν στην εξάλειψη αθέμιτων πρακτικών, θα περιορίσουν τα κρούσματα αισχροκέρδειας και θα συνεισφέρουν στην καθημερινή και εμπεριστατωμένη ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού. Ο επιχειρηματικός κόσμος εύχεται να στεφθεί με επιτυχία η πράγματι καλή προσπάθεια του υπουργείου Ανάπτυξης. Το ΕΒΕΑ θα είναι αρωγός στην προσπάθεια αυτή και σύντομα θα καταθέσει αναλυτικά τις απόψεις του για το σύνολο των μέτρων", υπογραμμίζει ο κ. Μίχαλος

    [04] Κόσμος

    Κατά της ανεξαρτησίας του Κοσόβου

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Βελιγράδι

    21/2/2008 6:42:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/2/2008 7:41:00 μμ)

    Σε εξέλιξη αυτή την ώρα η μεγάλη συγκέντρωση Σέρβων πολιτών στο Βελιγράδι οι οποίοι διαδηλώνουν κατά της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, το οποίο θεωρούν κοιτίδα της ιστορίας του σερβικού έθνους. Η διαδήλωση οργανώνεται από την σερβική ηγεσία με σύνθημα "το Κόσοβο είναι η Σερβία". Συμμετέχουν περίπου 200.000 διαδηλωτές με σερβικές σημαίες και συνθήματα όπως "το Κόσοβο είναι Σερβία" και "δεν παραδίδουμε το Κόσοβο". "Όσο υπάρχει ζωή στη Σερβία, το Κόσοβο θα είναι Σερβία", τόνισε ο Σέρβος πρωθυπουργός Βόισλαβ Κοστούνιτσα στη διάρκεια της ομιλίας του, ενώ ο εθνικιστής ηγέτης, Τόμισλαβ Νίκολιτς, δήλωσε: "Μην παίζετε με την υπομονή του σερβικού λαού. Μη μας προκαλείτε. Θα κατεβούμε στο Κόσοβο". Σε επιφυλακή βρίσκεται η αστυνομία, μπροστά και στην παρουσία ομάδας νεαρών, που βρίσκεται σε κατάσταση μέθης. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν σήμερα και Σέρβοι βετεράνοι πολέμου, σε φυλάκιο μεταξύ Κόσοβου και Σερβίας. Οι διαδηλωτές πετροβόλησαν άνδρες των δυνάμεων αποκαταστάσεως της τάξεως του Κοσόβου και πυρπόλησαν ελαστικά αυτοκινήτου.

    Ομιλίες και πορεία

    Μετά τις ομιλίες, το πλήθος θα κατευθυνθεί προς τον καθεδρικό ναό του Αγίου Σάββα για μια "προσευχή για το Κόσοβο" με την ηγεσία του κλήρου της ορθόδοξης σερβικής εκκλησίας.

    Οι κρατικές εταιρείες των σιδηροδρόμων και των λεωφορείων μεταφέρουν σήμερα δωρεάν από διάφορες πόλεις της Σερβίας τους διαδηλωτές στη συγκέντρωση, για την οποία οι οργανωτές ελπίζουν ότι θα είναι ιστορικών διαστάσεων.

    Ο Βόιλσαβ Κοστούνιτσα έχει δηλώσει ότι η συγκέντρωση του Βελιγραδίου θα είναι η πρώτη μιας σειράς διαδηλώσεων που θα οργανωθούν σε άλλες πόλεις της Σερβίας.

    Η σερβική ηγεσία έχει προειδοποιήσει για τον κίνδυνο κάθε παρεκτροπής κατά τη διάρκεια της σημερινής διαδήλωσης. "Τα μόνα επιχειρήματα που μας δίνουν το δικαίωμα να υπερασπισθούμε το Κόσοβό μας είναι η ειρήνη και οι λογικές ενέργειες", είπε ο πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς.

    Εν τω μεταξύ, συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο των δικαστηρίων, στην πόλη Κόσοφσκα Μιτρόβιτσα του Κοσόβου, πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί Σέρβοι, πρώην δικαστικοί υπάλληλοι, ζητώντας πίσω τις θέσεις εργασίας, που αναγκάστηκαν - σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν - να αφήσουν το 1999 (σ.σ. τότε το Κόσοβο τέθηκε υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ)

    Οι διαδηλωτές αποφάσισαν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις σε καθημερινή βάση, έως ότου ικανοποιηθεί το αίτημά τους.

    Τάντιτς: "Δεν θα αναγνωρίσουμε το Κόσοβο"

    Το Βελιγράδι πρέπει να συνομιλήσει με την Πρίστινα προκειμένου να βρεθεί μια λύση επικοινωνίας ακόμη και μόνο για να προστατεύσει τους πολίτες του, δήλωσε, σήμερα, ο πρόεδρος της Ρουμανίας, Τράιαν Μπασέσκου, ύστερα από τη συνάντηση που είχε με τον Σέρβο ομόλογό του, Μπόρις Τάντιτς, στο Βουκουρέστι.

    Ο κ. Μπασέσκου σημείωσε, ωστόσο, πως η Σερβία θα πρέπει να αποφύγει την αυτοαπομόνωση, λέγοντας χαρακτηριστικά πως όλες οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι έτοιμες να μιλήσουν στο Βελιγράδι.

    Ο Ρουμάνος πρόεδρος συμβούλευσε, επίσης, τη Σερβία να επιταχύνει το ρυθμό των προσπαθειών που καταβάλλει για ένταξη στην "ευρωπαϊκή οικογένεια", σημειώνοντας ότι η χώρα του είναι έτοιμη να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια προς αυτή την κατεύθυνση.

    Από την πλευρά του, ο Σέρβος πρόεδρος, τόνισε ότι η χώρα του δεν θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου αλλα ούτε και θα παραιτηθεί από το ευρωπαϊκό της μέλλον.

    "Η Σερβία δεν θα επιλέξει το δρόμο της αυτο-απομόνωσης", πρόσθεσε, έσπευσε όμως να τονίσει ότι επιμένει στον "περιορισμό της διπλωματικής συνεργασίας με τις χώρες που θα αναγνωρίσουν το Κόσοβο".

    Ο Σέρβος πρόεδρος κατέληξε επαναλαμβάνοντας ότι αποκλείει κάθε περίπτωση στρατιωτικής λύσης του προβλήματος.

    Συνολικά εννέα χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (μετά και την πρόσφατη απόφαση του Λουξεμβούργου) αναγνώρισαν το Κόσοβο, πέντε έχουν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους και τρείς ( Ισπανία, Κύπρος και Ρουμανία) έχουν ανακοινώσει ότι δεν θα την αναγνωρίσουν προ το παρόν.

    [05] Κοινωνία

    Τα σχέδια του Υπουργείου Παιδείας

    Αλλαγές στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση

    21/2/2008 3:41:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/2/2008 5:56:39 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-Ελεύθερος Τύπος

    Επανέρχονται στο προσκήνιο οι αλλαγές που είχε προτείνει πριν από δύο χρόνια το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση και είχαν προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις. Η αξιολόγηση και επιμόρφωση των καθηγητών, και τα αυτοδιαχειριζόμενα σχολεία, με δικούς τους προϋπολογισμούς, είναι μερικές από τις αλλαγές για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια που εισηγήθηκε το 2006 στην τότε υπουργό Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου, η Επιτροπή υπό την προεδρία του κ. Θάνου Βερέμη.

    Τι προβλέπεται

    Αλλαγές στην μέση εκπαίδευση, σχεδιάζει το Υπουργείο Παιδείας. Όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος" , στα χέρια του Υπουργού Ευριπίδη Στυλιανίδη βρίσκονται οι προτάσεις του πρόεδρου του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας Θάνου Βερέμη .

    Σύμφωνα με αυτές προβλέπεται:

    Η δημιουργία αυτοδιαχειριζόμενων σχολείων που θα διαμορφώνουν αυτοτελώς σε μεγάλο βαθμό τα αναλυτικά τους προγράμματα.

    Αξιολόγηση των μαθητών οχι μόνο με γραπτές εξετάσεις αλλα και με εργασίες.

    Εικονικές εξετάσεις διαγνωστικού χαρακτήρα για την Α' Λυκείου και εξετάσεις σε επίπεδο περιφέρειας για τη Β' Λυκείου.

    Γραφεία επαγγελματικού προσανατολισμού σε κάθε σχολική μονάδα.

    Αξιολόγηση των καθηγητών συνδεδεμένη με την επαγγελματική τους εξέλιξη, αύξηση του χρόνου παρουσίας τους στο σχολείο και προγράμματα επιμόρφωσής τους.

    Η πρόταση πάντως που μάλλον απορρίπτεται εξαρχής είναι η επαναφορά εξετάσεων στη Β' Λυκείου.

    Ο Υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης, δήλωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα γίνουν με βάση τρεις κυρίως κατευθύνσεις : θα ανοίξει ο διάλογος για την αποσύνδεση του λυκείου από το πανεπιστήμιο, θα επανεξεταστούν τα αναλυτικά προγράμματα από το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας και θα δοθεί έμφαση στον επαγγελματικό προσανατολισμό στα σχολεία.

    Ειδικά για την τρίτη αυτή κατηγορία, το υπουργείο Παιδείας έχει παραγγείλει δύο έρευνες από την ΓΣΕΕ και το ΣΕΒ, σχετικά με τις επαγγελματικές προοπτικές της επόμενης 20ετίας στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια, οι οποίες θα αποτελέσουν τον βασικό οδηγό για τον επαγγελματικό προσανατολισμό στα σχολεία.

    "Οι νέοι πρέπει να αποκτήσουν αυτογνωσία, να συνειδητοποιήσουν τις κλίσεις και τις ικανότητές τους και να γνωρίζουν ποια επαγγελματικά δικαιώματα κατοχυρώνουν οι επαγγελματικές τους επιλογές. Το 85% των τμημάτων (σε ΑΕΙ - ΤΕΙ) σήμερα κατοχυρώνουν το κύριο δικαίωμά τους στο δημόσιο, το οποίο, ωστόσο, μπορεί να απορροφήσει μόνο το 5% των αποφοίτων τους", είπε ο κ.Στυλιανίδης.

    Ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, Θάνος Βερέμης μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8, σημείωσε πως βασικός στόχος της επιδιωκόμενης μεταρρύθμισης είναι η αποδέσμευση των υποψηφίων από τη δουλεία των εξετάσεων για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια, τονίζοντας όμως ότι αυτό δεν αποτελεί μέρος του πακέτου που θα συζητηθεί τώρα.

    Όπως τόνισε αυτό που προέχει είναι η αξιολόγηση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, η υποχρεωτική μετεκπαίδευση των καθηγητών ώστε να έρθουν στα δεδομένα της εποχής μας και η σχετική ευλυγισία στη δημιουργία των σχολικών μονάδων ώστε να υπάρξουν και πρότυπα Γυμνάσια και Λύκεια που θα χρησιμοποιούνται νέες μέθοδοι διδασκαλίας, όπως και στο παρελθόν.

    Αλλαγή ατζέντας λοιπόν στο Υπουργείο Παιδείας καθώς με το νομοσχέδιο για την έρευνα που ψηφίζεται την Τρίτη και αυτό για τα μεταπτυχιακά που έπεται σύντομα ολοκληρώνονται οι νομοθετικές παρεμβάσεις για τα πανεπιστήμια. Οι Πανεπιστημιακοί καθηγητές έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή.

    Πρόθεση πάντως του Υπουργού Παιδείας είναι να προχωρήσει στις αλλαγές στα Γυμνάσια και τα Λύκεια με πολύ προσεκτικά βήματα αφού οι προτάσεις Βερέμη είχαν ξεσηκώσει πριν δύο χρόνια θύελλα αντιδράσεων.

    [06] Κόσμος

    Ενώ προωθείται κυβέρνηση συνεργασίας

    Στήριξη ΗΠΑ στον Μουσάραφ

    21/2/2008 6:52:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/2/2008 7:34:23 μμ)

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, Γαλλικό

    Τηλεφωνική συνομιλία με τον ηττημένο των βουλευτικών εκλογών στο Πακιστάν και πρόεδρο της χώρας Περβέζ Μουσάραφ, είχε σήμερα Πέμπτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, από τη Λιβερία στην οποία πραγματοποιεί επίσκεψη. Σύμφωνα με δηλώσεις της εκπροσώπου του Λευκού Οίκου Ντέινα Περίνο, αν και το περιεχόμενο της συνομιλίας δεν αποκαλύφθηκε, έγινε σαφές πως ο κ. Μουσάραφ δεν θα παραιτηθεί, αν και ηττήθηκε στις εκλογές. Η κ. Περίνο υπενθύμισε ότι ο κ. Μουσάραφ υπήρξε πολύτιμος σύμμαχος των ΗΠΑ και τόνισε ότι "μπορεί να βοηθήσει το Πακιστάν να συνεχίσει την πορεία του στην οδό της Δημοκρατίας".

    Προς συμμαχική κυβέρνηση

    Σε κοινή συνέντευξη Τύπου oι εκπρόσωποι των δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης, που κέρδισαν στις πρόσφατες εκλογές, ο πρώην πρωθυπουργός Ναουάζ Σαρίφ, και ο Ασιφ Αλι Ζαρντάρι, σύζυγος της δολοφονημένης πρώην πρωθυπουργού Μπεναζίρ Μπούτο, δήλωσαν ότι :"Συμφωνήσαμε σε ένα κοινό πρόγραμμα. θα εργαστούμε μαζί για να σχηματίσουμε μια ομοσπονδιακή κυβέρνηση και επίσης στις επαρχίες".

    [07] Κοινωνία

    Ο Συνήγορος του Πολίτη

    Όχι στη συμμετοχή ανηλίκων σε εκπομπές

    21/2/2008 6:28:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Την προσοχή της Πολιτείας εφιστά ο Συνήγορος του Πολίτη με αφορμή την αυξανόμενη παρουσία και συμμετοχή ανηλίκων σε τηλεοπτικές ψυχαγωγικές εκπομπές, ειδικά τον τελευταίο καιρό, με επιστολή που απέστειλε στον υπουργό Επικρατείας και κοινοποίησε στον υπουργό Δικαιοσύνης, τον πρόεδρο και τους εκπροσώπους της Βουλής, καθώς και το ΕΣΡ. Ο Συνήγορος, στο πλαίσιο της αποστολής του ως Συνηγόρου του Παιδιού, καλεί τους αρμόδιους παράγοντες "να συνεργαστούν για την επεξεργασία και ψήφιση Κώδικα Δεοντολογίας για τις ψυχαγωγικές εκπομπές, καθόσον υφίσταται νομοθετικό κενό στο θέμα αυτό, δηλώνοντας παράλληλα και τη δική του διαθεσιμότητα συνεισφοράς στην κατεύθυνση αυτή".

    Επισημαίνει δε ότι "τα παιδιά και μάλιστα στην ευαίσθητη ηλικία πριν τη συμπλήρωση των 12 χρόνων, καλούνται να συμμετάσχουν σε τηλεοπτικά προγράμματα και διαγωνισμούς που απευθύνονται κατά κύριο λόγο σε ενήλικες, γίνονται συχνά αναλώσιμες εικόνες προς τέρψιν ενηλίκων και μπαίνουν στη διαδικασία διαγωνισμών, κρίσεων, προκρίσεων, επιτροπών και συνεντεύξεων, μιμούμενα πρότυπα και συμπεριφορές ενηλίκων ώστε να κερδίζουν τις εντυπώσεις". Επίσης, η αρχή σημειώνει ότι "τα παιδιά καλούνται συχνά να συμμετέχουν σε δραστηριότητες που προβάλλουν τη σεξουαλικότητά τους και απαιτούν την πρόωρη σεξουαλική τους ωρίμαση", ενώ προσθέτει ότι "τέτοιες εκπομπές μπορεί να προκαλούν ψυχική και σωματική εξάντληση". Ο υπουργός Επικρατείας ανταποκρίθηκε άμεσα επισημαίνοντας ότι οι Γενικές Γραμματείες Επικοινωνίας και Ενημέρωσης προγραμματίζουν ημερίδα με εκπροσώπους ειδικών φορέων για την κατάθεση απόψεων, ενώ παράλληλα θα κληθούν σε δημόσιο διάλογο οι πολιτικοί και κοινωνικοί φορείς, τα συλλογικά όργανα και ιδιώτες, ώστε οι ρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν να τύχουν της γενικότερης συναίνεσης και να καταστούν άμεσα εφαρμοστές.

    [08] Τεχνολογία

    Πενταψήφιοι οι νέοι αριθμοί

    Αλλάζουν οι αριθμοί πληροφοριών του ΟΤΕ

    21/2/2008 6:09:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Οι τηλεπληροφορίες του ΟΤΕ "μεγαλώνουν" και από τριψήφιοι ή τετραψήφιοι αριθμοί που ήταν μέχρι σήμερα, τώρα γίνονται πενταψήφιοι με κοινό χαρακτηριστικό ότι τα δύο πρώτα ψηφία είναι το 14 και τα δύο τελευταία το 44. Δηλαδή αλλάζει μόνο το μεσαίο ψηφίο. Συγκεκριμένα, με βάση τη νέα αριθμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, το 141, από το οποίο ενημερωνόμαστε για την ώρα, αντικαθίσταται πλέον από τον αριθμό 14844. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία είναι η δεύτερη παλαιότερη φωνητική υπηρεσία του Οργανισμού. Ο αριθμός 1400, από τον οποίο ενημερωνόμαστε μέχρι τώρα για τα αποτελέσματα αγώνων "Πάμε Στοίχημα", αντικαθίσταται από τον αριθμό 14744.

    Ωστόσο η μεγάλη αλλαγή που γίνεται στις Τηλεπληροφορίες του ΟΤΕ, αφορά τους αριθμούς για Εφημερεύοντα Νοσοκομεία - Φαρμακεία - Ιατρούς, Δρομολόγια Πλοίων - Ολυμπιακής - ΟΣΕ - ΚΤΕΛ, Αποτελέσματα ΟΠΑΠ (ΤΖΟΚΕΡ, ΛΟΤΤΟ, ΠΡΟΤΟ, ΠΡΟΠΟ, ΠΡΟΠΟΓΚΟΛ), Ιππόδρομο, Λαχεία, Δελτίο Καιρού, Ατμοσφαιρική Ρύπανση, Ζώδια, Συνταγές Μαγειρικής, ΚΤΕΟ. Στο εξής για όλες αυτές τις πληροφορίες θα υπάρχει ένας αριθμός, το 14944, για το συνολικό περιεχόμενο των τηλεπληροφοριών ΟΤΕ. Οι καταναλωτές, που καλούν στα νούμερα που αντικαταστάθηκαν, ενημερώνονται για την αλλαγή με ηχογραφημένο μήνυμα χωρίς χρέωση, ενώ ήδη προβάλλεται τηλεοπτική καμπάνια για το νέο αριθμό 14844 που αφορά στην Ώρα Ελλάδας.

    Σε ό,τι αφορά τις χρεώσεις για το 14844, είναι 0,15 ανά κλήση από σταθερό ΟΤΕ και 0,26 ανά λεπτό από κινητό Cosmote. Για τα 14944 και 14744 η χρέωση είναι 0,30 ανά λεπτό από σταθερό ΟΤΕ και 0,50 ανά λεπτό από κινητό Cosmote (στις παραπάνω τιμές συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ).

    [09] Πολιτική

    ΠΑΣΟΚ: Στο δρόμο για το συνέδριο

    21/2/2008 4:52:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Στην τελική ευθεία για το Συνέδριο του Μαρτίου εισέρχεται το ΠΑΣΟΚ. Την Κυριακή σε όλη τη χώρα θα πραγματοποιηθεί ψηφοφορία για την εκλογή των περίπου 5.000 συνέδρων. Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί και εσωτερικό δημοψήφισμα με ερωτήματα που αφορούν το πολιτικό σύστημα, τη διαφάνεια και τους θεσμούς. Στο συνέδριο δεν θα παραστεί ο Κώστας Σημίτης. Η Χαριλάου Τρικούπη δηλώνει πως δεν υπήρξε επικοινωνία με τον πρώην Πρωθυπουργό, ενώ χαρακτηρίζει αυτονόητη την συμμετοχή του.

    Ερωτηματολόγιο δέκα σημείων- Απών ο Σημίτης

    Τις θέσεις τους για τη διαφάνεια, την αξιοκρατία, την αναβάθμιση των δημοκρατικών θεσμών θα αποτυπώσουν στο ερωτηματολόγιο δέκα σημείων που θα κληθούν να συμπληρώσουν τα μελή και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ που θα ψηφίσουν την Κυριακή για την εκλογή συνέδρων.

    Με αυτή την πρωτότυπη αλλά ουσιαστική διαδικασία-όπως τη χαρακτηρίζουν στελέχη του κόμματος-η βάση του ΠΑΣΟΚ θα δώσει τις δίκες της απαντήσεις στην κρίση του μοντέλου διακυβέρνησης και του πολίτικου συστήματος.

    "Οι θέσεις των μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ θα είναι δεσμευτικές εφόσον συγκεντρώνουν πολύ ισχυρή πλειοψηφία", τόνισε ο κ. Σκανδαλίδης σχετικά με την διαδικασία αυτή, ενώ από την μεριά του ο κ. Αθανασάκης διευκρίνισε ότι για όλα τα θέματα θα υπάρχει διάλογος.

    Το ερωτηματολόγιο θα "ανεβεί" και στην ιστοσελίδα του ΠΑΣΟΚ στο Διαδίκτυο και θα είναι,, στη διάθεση των εκλογέων και των μελών της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου.

    Την ίδια ώρα όπως έγινε γνωστό ο πρώην Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης δεν θα παραστεί στο Συνέδριο του κόμματος, καθώς την ίδια περίοδο θα συμμετάσχει σε συνεδρίαση της επιτροπής σοφών για το ευρωπαϊκό σύνταγμα.

    Όπως δήλωσε ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου δεν υπήρξε επικοινωνία με την Χαριλάου Τρικούπη. "Είναι αυτονόητη η συμμετοχή του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ και πρώην Πρωθυπουργού στο Συνέδριο" τόνισε ο κ. Αθανασάκης.

    Εν τω μεταξύ, σε εκδήλωση της κοινωνικής αριστεράς ο Ανδρέας Λοβέρδος προτείνει την συγκρότηση ομάδας που θα αναλάβει το σχεδιασμό στρατηγικής του κόμματος

    Στην ιδία εκδήλωση στελέχη του ΠΑΣΟΚ διατύπωσαν προβληματισμό για την εικόνα που εκπέμπει το κόμμα κα εκτιμήσεις για την προοπτική συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, μετά και την εκλογή του Αλέξη Τσίπρα.

    [10] Πολιτική

    Αύριο το πρωί

    Κόσοβο, ακρίβεια στην Ώρα του Πρωθυπουργού

    21/2/2008 4:09:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/2/2008 4:25:13 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής θα απαντήσει αύριο το πρωί στη Βουλή στο πλαίσιο της ώρας του Πρωθυπουργού σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη, αν η Ελλάδα προτίθεται να αναγνωρίσει το Κόσοβο. Επίσης ο κ. Καραμανλής θα απαντήσει σε ερώτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου που αφορά στην ακρίβεια.

    [11] Οικονομία

    Συνάντηση Πετραλιά-ΟΤΟΕ

    Σ' ένα όλα τα ταμεία των τραπεζοϋπαλλήλων

    21/2/2008 3:12:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/2/2008 6:59:05 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8-ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Λίγες ημέρες πριν κατατεθεί το σχέδιο νόμου για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, άνοιξε νέο μέτωπο αυτή τη φορά με τους τραπεζοϋπαλλήλους. Η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη- Πετραλιά ανακοίνωσε, η οποία είχε σήμερα συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ, ότι στο πλαίσιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης θα ενοποιηθούν όλα τα ταμεία υγείας των τραπεζοϋπαλλήλων σε ένα. Η ΟΤΟΕ χαρακτήρισε "βόμβα" τις θέσεις που αναπτύχθηκαν για το ασφαλιστικό, επισημαίνοντας ότι αποτελεί μονομερή και αιφνιδιαστική ενέργεια από την πλευρά της κυβέρνησης με στόχο τα αποθεματικά των Ταμείων Υγείας, αλλά και τη μείωση των παροχών που τα Ταμεία αυτά διασφαλίζουν στους τραπεζοϋπαλλήλους.

    Τα κυβερνητικά σχέδια βρίσκουν αντίθετους τους εργαζόμενους στις τράπεζες και προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις. Αύριο το πρωί στις 10.30 θα συνεδριάσει η Εκτελεστική γραμματεία της ΟΤΟΕ προκειμένου να λάβει σχετικές αποφάσεις. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης η υπουργός Απασχόλησης δέχθηκε την πρόταση της ΟΤΟΕ να αναλάβει πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση των τραπεζών, ώστε να δοθούν οι απαραίτητες από το νόμο εξουσιοδοτήσεις και να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την κλαδική σύμβαση των τραπεζοϋπαλλήλων του 2008.

    Από την πλευρά της ΟΤΟΕ, η συνάντηση χαρακτηρίστηκε θετική ως προς τη δέσμευση της υπουργού να παρέμβει προς την κατεύθυνση των τραπεζών για την εκκίνηση των διαπραγματεύσεων για τη σύμβαση.

    [12] Κοινωνία

    Διέταξε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς

    Προκαταρκτική εξέταση για καταγγελίες Αλφαντάκη

    21/2/2008 2:28:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/2/2008 3:27:05 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8-ΑΠΕ

    Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για να διαπιστωθεί εάν έχουν διαπραχθεί αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα, όπως διασπορά ψευδών ειδήσεων διέταξε αυτεπαγγέλτως ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιώργος Σανιδάς με αφορμή καταγγελίες του δικηγόρου Γιώργου Αλφαντάκη σε τηλεοπτικό σταθμό ότι υπάρχει διευθυντήριο στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Ο κ. Αλφαντάκης κατήγγειλε ότι ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Παναγιώτης Αθανασίου, ο οποίος διερευνά τις υποθέσεις της Siemens, αλλά και το αν υπήρξε ή όχι χρηστή διαχείριση στο Υπουργείο Πολιτισμού επί θητείας του πρώην γενικού γραμματέα Χρήστου Ζαχοπουλου, αναλαμβάνει σοβαρές υποθέσεις και στη συνέχεια τις θέτει στο αρχείο, ενώ υπάρχουν 106 ικανοί συνάδελφοί του για να τις αναλάβουν. Την έρευνα ανέλαβε να διεξαγάγει ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιώργος Βλάσης. Παράλληλα έρευνα για τις καταγγελίες Αλφαντάκη διεξάγει και ο επιθεωρητής Δικαστηρίων, αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Δημήτρης Κυρτσάκης, ο οποίος έχει καλέσει τον κ. Αλφαντάκη για κατάθεση την ερχόμενη εβδομάδα.

    [13] Οικονομία

    Ξεπέρασε τα 101 δολάρια το βαρέλι

    Τρελή κούρσα

    21/2/2008 12:14:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/2/2008 4:45:14 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Νέο ρεκόρ σημείωσε η τιμή του βαρελιού του πετρελαίου κατά τις πρωινές συναλλαγές της Πέμπτης στην Ασία, φτάνοντας τα 101,32 δολάρια λόγω των φόβων για την επαρκή προμήθεια της αγοράς. Στην αγορά της Νέας Υόρκης την Τετάρτη, το βαρέλι του αργού πετρελαίου έκλεισε με άνοδο 74 σεντς στα 100,74 δολάρια, ενώ νωρίτερα είχε βρεθεί στα 101,32 δολάρια. Σημειώνεται ότι προσαρμοσμένη στον πληθωρισμό η τιμή αυτή είναι κοντά στο ιστορικό υψηλό των 101,70 δολαρίων του Απριλίου του 1980. Την Τρίτη, το αργό έκλεισε για πρώτη φορά πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι (100,01 δολάρια). Το Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας υποχώρησε κατά 14 σεντς και έκλεισε την Τετάρτη στα 98,42 δολάρια το βαρέλι. Σήμερα, τα συμβόλαια στο αμερικανικό αργό παράδοσης Απριλίου σημειώνουν άνοδο 48 σεντς στα 100,18 δολάρια.

    Πέντε συνεχείς συνεδριάσεις

    Τα συμβόλαια παράδοσης Μαρτίου, που έληξαν πριν από μια ημέρα, σημείωσαν άνοδο για πέντε συνεχείς συνεδριάσεις και ανήλθαν στα 101,21 δολάρια πριν υποχωρήσουν στα 100,74 δολάρια.

    Το πετρέλαιο τύπου Μπρεντ ενισχύεται κατά 50 σεντς στα 98,92 δολάρια το βαρέλι. Τα στοιχεία για τα αμερικανικά αποθέματα που θα ανακοινωθούν αργότερα σήμερα αναμένεται να παρουσιάσουν αύξηση των αποθεμάτων αργού κατά 2,3 εκατ. βαρέλια την προηγούμενη εβδομάδα.

    Οι ανησυχίες ότι ο ΟΠΕΚ θα διατηρήσει σταθερή ή θα μειώσει την παραγωγή κατά τη συνάντηση των χωρών του καρτέλ στις 5 Μαρτίου, καθώς και η αβεβαιότητα για τις προμήθειες της Βενεζουέλας και της Νιγηρίας, έχουν οδηγήσει τις τιμές στο επίπεδο των 100 δολαρίων.

    [14] Μπάσκετ

    Παναθηναϊκός - Παρτιζάν 67-65

    Ο Παναθηναϊκός είπε την τελευταία λέξη

    21/2/2008 7:25:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ένας αγώνας που φαινόταν χαμένος για τρία δεκάλεπτα εξελίχτηκε σε μία θριαμβευτική και σημαντική πρώτη νίκη για τον Παναθηναϊκό στην φάση των «16» της Ευρωλίγκα. Ο πρωταθλητής Ευρώπης 2007 επικράτησε με 67-65 της Παρτιζάν στο ΟΑΚΑ, για την 2η αγωνιστική στον 4ο όμιλο, μετά από μεγάλη ανατροπή, αν αναλογιστεί κανείς πως βρέθηκε ν ακολουθεί από απόσταση 15 πόντων. Κορυφαίος των «πρασίνων» ο Βασίλης Σπανούλης με 20 πόντους, ενώ ένα καθοριστικό τρίποντο σημείωσε ο Νίκος Χατζηβρέττας στα τελευταία κρίσιμα δευτερόλεπτα. Αυτή ήταν η 3η νίκη του Παναθηναϊκού σε ισάριθμες αναμετρήσεις με τη σερβική ομάδα φέτος. Στον αντίποδα, οι παίκτες του Ντούσκο Βουγιόσεβιτς πίστεψαν στο θαύμα και με κλειδί την άμυνα ζώνης έφτασαν κοντά στην πρώτη νίκη τους στη φάση των «16», αλλά τα διαδοχικά λάθη τους στα τελευταία κρίσιμα λεπτά, σε συνδυασμό με την αφύπνιση των παικτών του ισχυρού Παναθηναϊκού, τους στέρησαν μία ιστορική νίκη στο ΟΑΚΑ.

    Τα δεκάλεπτα: 21-23, 34-40, 49-56, 67-65

    Δυνατά μπήκε η Παρτιζάν που προηγήθηκε με 4-11 αιφνιδιάζοντας τον Παναθηναϊκό. Σπανούλης, Ντικούδης και Μπατίστ απάντησαν με σερί 12-0 για την ελληνική ομάδα και οι «πράσινοι» προσπέρασαν με 16-11. Ο Παναθηναϊκός ανέβαζε τους πόντους του στον ηλεκτρονικό πίνακα κυρίως από τη γραμμή του φάουλ (9/12 έναντι 2/4 των Σέρβων στο πρώτο δεκάλεπτο), ενώ οι Σέρβοι με ηγέτες τους Τέπιτς, Κέτσμαν και Τρίποκοβιτς, καθώς και 5/7 τρίποντα, «γκρέμιζαν» ό,τι με κόπο «έχτιζαν» οι παίκτες του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς. Σε συνδυασμό με την υπεροχή των παικτών του Βουγιόσεβιτς στον τομέα των ριμπάουντ (4-9) και κυρίως στα επιθετικά (1 ο Παναθηναϊκός έναντι 6 για την Παρτιζάν στην πρώτη περίοδο), οι φιλοξενούμενοι ολοκλήρωσαν προηγούμενοι 23-21 το πρώτο μισό του ημιχρόνου. Η αντίδραση που περίμεναν οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού αποδείχτηκε αβάσιμη προσδοκία, αφού η Παρτιζάν δεν έχασε ποτέ το προβάδισμα μέχρι το ημίχρονο. Μόλις ένα επιθετικό ριμπάουντ (σύνολο δηλαδή 2 στο 20΄) μάζεψαν οι «πράσινοι» στη δεύτερη περίοδο, την ώρα που ο αντίπαλος βελτίωσε τα ποσοστά του στις ελεύθερες βολές. Οι Σέρβοι παρουσίασαν πολυφωνία στην επίθεση για ν αυξήσουν την τιμή της διαφοράς στο +9 (34-25) στο 15ο λεπτό. Ο Σπανούλης με προσωπικές ενέργειες ήταν αυτός που ξεχώρισε μέχρι την εκπνοή του α΄ μέρους μειώνοντας σε 36-34, για να λήξει το ημίχρονο 40-34 υπέρ των φιλοξενουμένων με τέσσερις διαδοχικούς πόντους του Παλάσιο.

    Ούτε στην 3η περίοδο αφυπνίσθηκαν οι «πράσινοι» και πριν το καταλάβουν βρέθηκαν ν ακολουθούν από απόσταση 13 πόντων την Παρτιζάν (47-34), μετά από σερί 7-0 της αντιπάλου μετά την ανάπαυλα του ημιχρόνου. Βίτκοβατς και Τέπιτς «πυροβολούσαν» κατά βούληση, ενώ ο Παναθηναϊκός ήταν εγκλωβισμένος στη ζώνη των Σέρβων. Ούτε η είσοδος του Κένεντι Ουίνστον -ο Αμερικανός σημείωσε διαδοχικά καλάθια- δεν αποδείχτηκε αρκετή για τον Παναθηναϊκό, που βρέθηκε δύο φορές στο -15 (54-39 στο 26΄ και 56-41 στο 27΄). Κλειδί για τη σερβική ομάδα ήταν τα κλεψίματα και οι ασίστ, το ομαδικό δηλαδή πνεύμα σε αυτό το διάστημα. Το ξέσπασμα ήρθε τελικά για τους παίκτες του Ομπράντοβιτς στα τελευταία λεπτά του τρίτου δεκαλέπτου, όταν με 4 διαδοχικούς πόντους του Σάνι Μπετσίροβιτς, ένα δίποντο από τον κορυφαίο του Παναθηναϊκού Βασίλη Σπανούλη κι ένα εντυπωσιακό κάρφωμα του Μάικ Μπατίστ στην εκπνοή του χρόνου, οι γηπεδούχοι μείωσαν σε 56-49 στο 30΄.

    Συγκλονιστικό ήταν το τέταρτο δεκάλεπτο, στο οποίο, όπως πολλές φορές φέτος, οι παίκτες του Ομπράντοβιτς απέδειξαν πως αρκεί να δείξουν σοβαρότητα στο τέλος για να πάρουν τη νίκη. Σπανούλης και Μπετσίροβιτς μείωσαν σε 58-53, αλλά το τρίποντο του Κέτσμαν (13 οι προσωπικοί πόντοι του και πρώτος σκόρερ της Παρτιζάν), «πάγωσε» τους φιλάθλους του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ. Ο Μπετσίροβιτς σημείωσε 4 ακόμη πόντους, ενδιάμεσα σκόραρε ο Βελίτσκοβιτς και οι «πράσινοι» μείωσαν σε 63-58. Αμέσως μετά ο Διαμαντίδης μείωσε στους 3, 63-60, για να υποπέσει σε 5ο φάουλ ο Πέκοβιτς και να καθίσει στον πάγκο (είχε προηγηθεί και η έξοδος του Ζίζιτς για την ελληνική ομάδα). Ακολούθησαν δύο άστοχα τρίποντα για την Παρτιζάν (αν είχαν μπει το αποτέλεσμα ίσως να ήταν διαφορετικό), ενώ άστοχος έξω από τα 6.25 αποδείχτηκε και ο Δήμος Ντικούδης στην επόμενη επίθεση του Παναθηναϊκού. Μία προσωπική ενέργεια του Σπανούλη που δεν φοβήθηκε και με λέι-απ έκανε το 63-62 είχε συνέχεια, όταν ο Νίκος Χατζηβρέττας ευστόχησε σε σουτ τριών πόντων, ίσως το πιο κρίσιμο σουτ της αναμέτρησης. Ο Βίτκοβατς με μία βολή μείωσε 65-64 και μετά από λάθος του Διαμαντίδη ο Βελίτσκοβιτς με 1/2 βολές ισοφάρισε 65-65. Επιθετικό φάουλ κέρδισε ο Μπατίστ στα 19΄΄ από τον Βράνες, ευστόχησε και στις δύο βολές, 67-65 και εν συνεχεία μ ένα αλά ΝΒΑ κόψιμο στον Τέπιτς βροντοφώναξε... όχι στην αξιόμαχη απόψε Παρτιζάν. Στην επαναφορά της μπάλας, οι Σέρβοι και με 1,9΄΄ ν απομένουν, έχασαν την μπάλα και ο Παναθηναϊκός... έσπασε το ρόδι στη φάση των «16».

    Διαιτητές: Αρτεάγκα (Ισπανία), Χέρτσεγκ (Κροατία), Πατέρνικο (Ιταλία)

    ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς): Αλβέρτης, Σπανούλης 20 (2), Μπετσίροβιτς 8, Μπατίστ 9, Ζίζιτς, Χατζηβρέττας 3 (1), Ντικούδης 3, Διαμαντίδης 9 (1), Ουίνστον 9, Πρκάτσιν 2, Γιασικεβίτσιους 4

    ΠΑΡΤΙΖΑΝ (Ντούσκο Ιβάνοβιτς): Παλάσιο 11, Τέπιτς 9 (2), Κέτσμαν 13 (3), Μπορόβνιακ, Τρίπκοβιτς 7 (1), Βελίτσκοβιτς 5, Πέκοβιτς 7, Βίτκοβατς 10, Μπόζιτς 3, Μιλόσεβιτς, Βράνες

    [15] Μπάσκετ

    Δεν άντεξε ο Άρης στο Βίλνιους

    21/2/2008 7:11:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Μία ακόμη ήττα, τη δεύτερη σε ισάριθμες αγωνιστικές στη φάση των «16» της Ευρωλίγκα, γνώρισε ο Άρης από τη Λιέτουβος Ρίτας, 89-74, στο Βίλνιους της Λιθουανίας. Αυτή ήταν η 3η φετινή ήττα της ομάδας της Θεσσαλονίκης από τη συγκεκριμένη ομάδα σε επίσης ισάριθμες αναμετρήσεις μεταξύ τους. Η νικήτρια του Β΄ ομίλου στην κανονική περίοδο, Λιέτουβος Ρίτας... έσπασε απόψε το ρόδι, καθώς στην πρεμιέρα της δεύτερης φάσης είχε ηττηθεί από την Ταού.

    Τα δεκάλεπτα: 27-11, 49-31, 65-49, 89-74

    Αποσυντονισμένοι, αμυντικά και επιθετικά, οι «κίτρινοι» ξεκίνησαν τη μάχη με το χειρότερο τρόπο. Βρέθηκαν να υπολείπονται στο σκορ με δέκα πόντους στο 6 (15-5), διαφορά που έφτασε στους δεκαέξι, λίγο πριν την ολοκλήρωση του δεκαλέπτου (27-11), με τους Λιθουανούς να εκφράζονται, ως επί το πλείστον, με τον Λουκάουσκις. Ο Γκόρντον Χέρμπερτ προσπάθησε να «ταρακουνήσει» την ομάδα του στο δεύτερο δεκάλεπτο ρίχνοντας στο παρκέ περισσότερο... ελληνικό αίμα (Καλαϊτζή, Τσαλδάρη, Ηλιάδη, Αγαδάκο, Μπόισα). Ο Άρης φάνηκε πιο μαχητικός στα πρώτα λεπτά, αποτέλεσμα ουσιαστικό δεν του προέκυψε όμως. Στο 17 η Λιέτουβος προηγήθηκε με εικοσιένα πόντους (42-21), διαφορά που μειώθηκε στους δεκαοκτώ στο 20 (49-31). Το σκηνικό δεν διαφοροποιήθηκε στην τρίτη περίοδο. Οι Λιθουανοί απόλυτα κυρίαρχοι στο παιχνίδι ξέφυγαν στο 24 με εικοσιτέσσερις πόντους (60-36), δείχνοντας αποφασισμένοι να «καθαρίσουν» με την υπόθεση της νίκης. Με κινητήριους μοχλούς τους Μάσει, Καλαϊτζή, ο Άρης φανέρωσε διάθεση να επανακάμψει στο παιχνίδι. Μείωσε αρχικά στους δεκαέξι (28, 63-47) και τεσσεράμισι λεπτά πριν το φινάλε στους εννιά (69-60). Στο 36 η διαφορά ήταν στο ίδιο επίπεδο με γκολ- φάουλ του Μπόισα (72-63), ωστόσο, χρεώθηκε πέμπτο φάουλ στον Καλαϊτζή και τεχνική ποινή στον πάγκο των Θεσσαλονικέων, λόγω παραπόνων για τον καταλογισμό παράβασης στον Έλληνα πλέι μέικερ. Συνέπεια ήταν με βολές η Λιέτουβος να ξεφύγει και πάλι με δεκατέσσερις (77-63) και κάπου εκεί τελείωσαν όλα, καθώς ο Άρης στάθηκε ανήμπορος να αντιδράσει εκ νέου.

    * Δεν αγωνίστηκε για τον Άρη ο Μπρέισι Ράιτ, λόγω διαστρέμματος

    Διαιτητές: Γκαρθία (Ισπανία), Ντραμπικόφσκι (Ουκρανία), Πέρεθ (Ισπανία)

    ΛΙΕΤΟΥΒΟΣ ΡΙΤΑΣ: Βρόμαν 4, Λουκάουσκις 18 (3), Πράις 15 (3), Ειντσον 18 (1), Πετραβίτσιους 9, Γιομάντας 3, Τζόρνταν 2, Γκεσεβίτσιους 3 (1), Μπαϊράμοβιτς 17 (1)

    ΑΡΗΣ: Τέρι 4, Τσαλδάρης 10 (2), Καλαϊτζής 9 (2), Ηλιάδης 8 (1), Μότολα 8 (2) Αγάδακος, Μπόισα 5, Μάσει 19, Ουάσιγκτον 11 (1), Παντελιάδης

    [16] Βόλεϊ

    Στους "6" του Τσάμπιονς Λιγκ ο ΠΑΟ

    21/2/2008 6:59:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: AΠΕ

    Σπουδαία πρόκριση στους «6» του Τσάμπιονς Λιγκ ανδρών στο βόλεϊ πήρε ο Παναθηναϊκός. Οι «πράσινοι» ηττήθηκαν στο Βέλγιο από την Κνακ Ρόζελαρ με 3-2 σετ, στον αγώνα ρεβάνς της φάσης των «12», αλλά πήραν άνετα το εισιτήριο για την εξάδα, αφού στο πρώτο ματς στη Γλυφάδα είχαν επιβληθεί με 3-0. Το «τριφύλλι» πήρε άμεσα το σετ που χρειαζόταν και μετέτρεψε το υπόλοιπο του ματς σε τυπική διαδικασία. Αντίπαλος της ομάδας του Μάουρο Μπερούτο στο δρόμο για το φάιναλ-φορ θα είναι η νικήτρια του ιταλικού «εμφυλίου» ανάμεσα στην Κούνεο και τη Ματσεράτα, που παίζουν αύριο στην έδρα της δεύτερης, η οποία είχε επικρατήσει με 3-2 στο πρώτο ματς.

    Τα σετ: 21-25, 25-20, 18-25, 25-22, 15-10

    [17] Πολιτική

    Για το Σκοπιανό

    Πυρετώδεις διεργασίες

    21/2/2008 11:02:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/2/2008 3:59:58 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Στην πλέον κρίσιμη και ουσιαστική φάση της διαπραγμάτευσης έχουν μπεί η Αθήνα και τα Σκόπια μετά τη νέα συμβιβαστική πρόταση του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς. Στα Σκόπια συνέρχονται σήμερα οι πολιτικοί αρχηγοί για να τοποθετηθούν στη νέα πρόταση. Δια της Υπουργού Εξωτερικών η ελληνική κυβέρνηση χαρακτήρισε την πρόταση Νίμιτς "βάση για ουσιαστική διαπραγμάτευση" και τονίζει πως αν δεν βρεθεί λύση, το βέτο είναι αναπόφευκτο. Χθες, η κα Ντόρα Μπακογιάννη ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την κυβερνητική επιτροπή και διαδοχικά τους πολιτικούς αρχηγούς. Κατά της διπλής ονομασίας τάχθηκαν ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ. Από την πλευρά του, ο Θεόδωρος Πάγκαλος υπογράμμισε ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο πρέπει να ασκηθεί βέτο, ενώ η Αλέκα Παπαρήγα προειδοποίησε πως, αν ο όρος "Μακεδονία" δεν χρησιμοποιηθεί ως καθαρά γεωγραφικός, μπορεί να εγερθούν ζητήματα αλλαγής συνόρων ή μακεδονικής μειονότητας. Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας τάχθηκε υπέρ μίας σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό, ενώ δημοψήφισμα, ζήτησε ο Γιώργος Καρατζαφέρης.

    [18] Κόσμος

    Δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή ζημιές

    Ισχυρός σεισμός στη Νεβάδα των ΗΠΑ

    21/2/2008 4:57:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/2/2008 5:07:03 μμ)

    Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα στις 07:16 τοπική ώρα (14:16 ώρα Ελλάδας) στη βορειοανατολική Νεβάδα (δυτικές ΗΠΑ). Το επίκεντρό του σεισμού βρισκόταν 18 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης Ουέλς, με πληθυσμό περίπου 1.300 κατοίκους και σε εστιακό βάθος δέκα χιλιομέτρων, ανακοινώθηκε από το Ινστιτούτο Γεωφυσικής των ΗΠΑ. Η πόλη Ουέλς βρίσκεται 614 χιλιόμετρα βόρεια τους Λας Βέγκας και 290 χιλιόμετρα δυτικά του Σολτ Λέικ Σίτι. Δεν έχουν αναφερθεί προς το παρόν θύματα η ζημιές.

    [19] Πολιτική

    Επίσκεψη Αλαβάνου στην Τουρκία

    21/2/2008 7:42:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, επικεφαλής αντιπροσωπείας της παράταξης,θα επισκεφθεί από 21 - 23 του μηνός την Τουρκία, προσκεκλημμένος του Προέδρου του Κόμματος Ελευθερίας και Αλληλεγγύης (ODP) και βουλευτή της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, καθηγητή Ουφούκ Ουράς.

    Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ αναχωρεί την Πέμπτη το πρωί και το απόγευμα θα έχει στην Άγκυρα την πρώτη συνάντηση της με την ηγεσία του ODP. Την επομένη μέρα το πρωί οι Αλέκος Αλαβάνος και Ουφούκ Ουράς θα δώσουν κοινή συνέντευξη τύπου.

    Αργότερα, την Παρασκευή, η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ θα συναντηθεί διαδοχικά με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αλί Μπαμπατζάν και με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Κοκσάλ Τοπτάν.

    Το απόγευμα της Παρασκευής η αντιπροσωπεία τουΣΥΡΙΖΑ θα αναχωρήσει για την Κωνσταντινούπολη και την επομένη θα επισκεφθεί το Πατριαρχείο και ιδρύματα της Ελληνικής ομογένειας, ενώ θα έχει συναντήσεις με Τούρκους συνδικαλιστές και πανεπιστημιακούς.

    Στην αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ μετέχουν ο βουλευτής Γιάννης Μπανιάς, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής,το μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ Πάνος Τριγάζης και υπεύθυνος εξωτερικής πολιτικής και η Ζωή Κουμπιού, συνεργάτης του Προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 21 February 2008 - 17:50:19 UTC