Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 07-04-01

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντιπαράθεση για το άρθρο 16
  • [02] Δύο νέες δημοσκοπήσεις
  • [03] Ο Γ. Αλογοσκούφης στην Αυστραλία
  • [04] Η επέτειος της εξόδου παρουσία του Προέδρου
  • [05] Επεισοδιακή διαμαρτυρία
  • [06] Εντείνονται οι έρευνες
  • [07] Εξέδιδαν δεκατριάχρονη
  • [08] "Σήκωσαν" το ΑΤΜ
  • [09] Θανατηφόρα σύγκρουση στην Καβάλα
  • [10] Το διπλωματικό αδιέξοδο Ιράν-Βρετανίας συνεχίζεται
  • [11] Το Μογκαντίσου βομβαρδίζεται για τέταρτη ημέρα.
  • [12] Αναίτιων θανάτων συνέχεια
  • [13] Ζήτησε συναίνεση
  • [14] Η Άγκελα Μέρκελ στη Μέση Ανατολή
  • [15] Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο EURO 2008
  • [16] Η Μπορντό το Λιγκ Καπ

    [01] Πολιτική

    Οι νεολαίοι του ΠΑΣΟΚ

    Αντιπαράθεση για το άρθρο 16

    1/4/2007 6:39:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/4/2007 7:43:44 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Μέσα σε κλίμα έντονης αντιπαράθεσης σχετικά με την Αναθεώρηση του άρθρου 16, ολοκληρώθηκαν αργά το βράδυ του Σαββάτου οι εργασίες του συνέδριου επανίδρυσης της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ. Οι νεολαίοι ψήφισαν κατά της αναθεώρησης και κατά της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων. Την Κυριακή οι περίπου έξι χιλιάδες σύνεδροι ψήφισαν για την εκλογή των 120 μελών της Εθνικής Αντιπροσωπείας της νεολαίας ΠΑΣΟΚ. Οι υποψήφιοι ανέρχονται στους 300.

    [02] Πολιτική

    Εφημερίδες Έθνος και Βήμα

    Δύο νέες δημοσκοπήσεις

    1/4/2007 10:48:00 πμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Οι εξελίξεις στο θέμα των ομολόγων αποτυπώνονται και στις δύο νέες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται στον Κυριακάτικο τύπο .Η Αξιωματική Αντιπολίτευση μετά το θέμα που ανέκυψε μείωσε τη διαφορά από τη κυβέρνηση. Η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να διατηρεί το προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου με μισή μονάδα στη δημοσκόπηση της Αλκο, για το Έθνος της Κυριακής και μία μονάδα στη δημοσκόπηση της Κάπα Ρισέρτς, για το Κυριακάτικο Βήμα.

    Μειώθηκε η διαφορά

    Προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία δίνουν και οι δύο νέες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται στον Κυριακάτικο Τύπο.

    Στη δημοσκόπηση της Κάπα Ρισέρτς γιά το Βήμα της Κυριακής η Νέα Δημοκρατία , στην πρόθεση ψήφου συγκεντρώνει το 36,9% , το ΠΑΣΟΚ μία μονάδα πίσω φτάνει στο 35,9 , το ΚΚΕ στο 7, ο Συνασπισμός στο 3,4 και ο ΛΑΟΣ στο 3,9%.

    Στη δημοσκόπηση της ΑΛΚΟ για το Έθνος της Κυριακής η Νέα Δημοκρατία μετρήθηκε στο 33,9% και το ΠΑΣΟΚ με μισή μονάδα διαφορά, στο 33,4%. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,5 , ο Συνασπισμός με 2,8 και ο ΛΑΟΣ με 2,2%.

    Στην παράσταση νίκης η Κάπα Ρισέρτς δείχνει τη Νέα Δημοκρατία να προηγείται με 64,6% και το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει το 23,2%. Στο ίδιο ερώτημα , η ΑΛΚΟ μέτρησε τη Νέα Δημοκρατία στο 58,4% και το ΠΑΣΟΚ στο 23,5%.

    Καταλληλότερο για πρωθυπουργό η Κάπα Ρισέρτς εμφανίζει τον Κώστα Καραμανλή με 52,8% ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου μετρήθηκε στο 34,9%.

    Η ΑΛΚΟ στην ομότιτλη κάρτα εμφανίζει μπροστά τον Κώστα Καραμανλή με 42,8% και ακολουθεί ο Γιώργος Παπανδρέου με 28,2 %.

    Η δημοσκόπηση της Κάπα Ρισέρτς είναι τηλεφωνική και πραγματοποιήθηκε από 27 έως 29 Μαρτίου ενώ αυτή της ΑΛΚΟ έγινε με κάλπη από 13 έως 23 Μαρτίου.

    Ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας κ. Λευτέρης Ζαγορίτης σχολιάζοντας τις δημοσκοπήσεις δήλωσε ότι οι πολίτες δείχνουν εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση.

    "Μας τιμάει η εμπιστοσύνη του κόσμου στην Ν.Δ. και τον κ. Καραμανλή. Παρά την πόλωση που επιχειρείται και την έξαρση λαϊκισμού από πλευράς ΠΑΣΟΚ. Για το ότι κάποιοι στο ΠΑΣΟΚ πανηγυρίζουν δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο. Αν πανηγυρίζει ο δεύτερος τι να πει ο πρώτος".

    Αφετηρία ανατροπής χαρακτηρίζουν κορυφαία στελέχη τα του ΠΑΣΟΚ τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, υποστηρίζοντας πάντως πως η πραγματική δημοσκόπηση θα είναι το αποτέλεσμα της κάλπης, προβλέποντας νίκη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    [03] Πολιτική

    Επίσημη επίσκεψη

    Ο Γ. Αλογοσκούφης στην Αυστραλία

    1/4/2007 2:34:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης πραγματοποιεί από σήμερα επίσημη επίσκεψη στην Αυστραλία, επικεφαλής ελληνικής αποστολής. Σκοπός της αποστολής - στην οποία μετέχουν και εκπρόσωποι μεγάλου αριθμού ελληνικών επιχειρήσεων και επιχειρηματικών οργανώσεων της χώρας - είναι η προώθηση των οικονομικών σχέσεων της Ελλάδας με την Αυστραλία.

    Αύριο, Μεγάλη Δευτέρα (2/4/2007), ο Υπουργός θα μιλήσει στη Μελβούρνη σε εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας της Αυστραλίας στο πλαίσιο ελληνοαυστραλιανού συνεδρίου, στο περιθώριο του οποίου θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις μεταξύ των εκπροσώπων των ελληνικών επιχειρήσεων με του Αυστραλούς ομολόγους τους. Στη συνέχεια, ο Υπουργός θα συναντηθεί με τον Υπουργό Οικονομίας της Πολιτείας της Βικτώρια κ. John Brumby. Μετά τη συνάντηση αυτή, ο κ. Αλογοσκούφης θα κηρύξει τα εγκαίνια ελληνικού πολιτιστικού κέντρου στη Μελβούρνη και θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας. Τη Μεγάλη Τρίτη, ο Υπουργός θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Βιομηχανίας και Ανάπτυξης της Πολιτείας της Βικτώρια κ. Theo Theopfanous και αργότερα θα συναντηθεί με τον Υπουργό Οικονομικών και Τουρισμού κ. Tim Holding. Τη Μεγάλη Τετάρτη, ο Υπουργός θα συναντηθεί με τον Ομοσπονδιακό Υπουργό Οικονομίας της Αυστραλίας κ. Peter Costello. Κατά την διάρκεια της παραμονής του στην Αυστραλία, ο Υπουργός θα δώσει συνεντεύξεις σε αυστραλιανά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

    [04] Πολιτική

    Μεσολόγγι

    Η επέτειος της εξόδου παρουσία του Προέδρου

    1/4/2007 12:17:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Στο Μεσολόγγι βρίσκεται ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος παρίσταται στις εκδηλώσεις μνήμης για την έξοδο των ελεύθερων πολιορκημένων. Οι εκδηλώσεις στην ιστορική πόλη άρχισαν από χθες.Με αφορμή την σημερινή ημέρα ο Πρόεδρος μίλησε για την αναγκαιότητα της λύσης του Κυπριακού.

    [05] Πολιτική

    Στο Πεδίον του Άρεως

    Επεισοδιακή διαμαρτυρία

    1/4/2007 6:07:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Τρία άτομα συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας το πρωί στο Πεδίον του Άρεως. Μέλη του συνδυασμού "Ανοιχτή πόλη", των οικολόγων πρασίνων, της επιτροπής αγώνα για την προστασία του Πεδίου του Άρεως και κάτοικοι της περιοχής προσπάθησαν να κάνουν δενδροφύτευση μπροστά από την είσοδο του Πανελληνίου Συλλόγου. Τα τρία άτομα οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα της Κυψέλης με την κατηγορία για απείθεια κατά της αρχής και διακεκριμένη φθορά δημόσιας περιουσίας και θα οδηγηθούν στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής. Ένα από τα τρία αυτά άτομα είναι μέλος του συνδυασμού "Ανοιχτή πόλη".

    [06] Κοινωνία

    Έφοδοι και σε άλλους συνδέσμους

    Εντείνονται οι έρευνες

    1/4/2007 2:45:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: NET-NET 105,8-AΠE

    Εντείνουν τις έρευνες οι διωκτικές αρχές για να εντοπίσουν τους δράστες της δολοφονίας του νεαρού φιλάθλου, τρία εικοσιτετράωρα μετά τα τραγικά επεισόδια της Παιανίας. Η αστυνομία, συνέλαβε το Σάββατο το βράδυ άλλο ένα άτομο, ενώ εξετάζει καταγγελίες για τρείς υπόπτους που "φωτογραφίζουν" στις καταθέσεις τους μάρτυρες στη συμπλοκή. Την Δευτέρα αναμένεται να απολογηθούν οι συλληφθέντες εναντίον των οποίων έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις. Ευρήματα, που προκαλούν ανησυχίες, έφεραν στο φως οι έφοδοι των αρχών σε γραφεία συνδέσμων οργανωμένων οπαδών.

    Ευρήματα ντροπής

    Αλυσίδες, ρόπαλα, σουγιάδες, σφεντόνες, μπουκάλι με εύφλεκτο υγρό ήταν μερικά μόνο από τα ευρήματα της αστυνομίας σε εφόδους που πραγματοποίησε χτες σε 10 συνδέσμους οργανωμένων οπαδών.

    Όλα τα κατασχεθέντα μεταφέρθηκαν στην Εγκληματολογική Υπηρεσία.

    Στον Εισαγγελέα οδηγήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής ο υπεύθυνος του συνδέσμου φίλων Ολυμπιακού του Νέου Φαλήρου.

    Εναντίον του ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος για τα αδικήματα της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, παράνομη οπλοφορίας και παράβασης του νόμου περί όπλων και βεγγαλικών.

    Στον Εισαγγελέα θα οδηγηθεί και ο υπεύθυνος του συνδέσμου Κορυδαλλού όταν το επιτρέψει η υγεία του καθώς, είναι από τους νοσηλευόμενους στο ΚΑΤ.

    Η Αστυνομία αναζητά τους δράστες της δολοφονίας του νεαρού οπαδού του Παναθηναϊκού και σύμφωνα με πληροφορίες, στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών βρίσκονται τρία άτομα, τα οποία έχουν "φωτογραφίσει" στις καταθέσεις τους μάρτυρες της άγριας συμπλοκής.

    Φοβούμενη πράξεις αντεκδίκησης η Αστυνομία θα συνεχίσει με αμείωτη ένταση τους ελέγχους συνδέσμων σε όλη τη χώρα.

    Στο μεταξύ, την Μεγάλη Δευτέρα και την Μεγάλη Τρίτη, απολογούνται στον ανακριτή τα 17 άτομα εναντίον των οποίων έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

    Οι εμπλεκόμενοι κατηγορούνται για:

    Συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ανθρωποκτονία από πρόθεση, απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή και κατά συναυτουργία, ληστεία κατά συρροή και κατά συναυτουργία, παράβαση του νόμου περί εκρηκτικών, εκρήξεις και αγορά και κατοχή ναρκωτικών ουσιών σε βαθμό κακουργήματος.

    Ενώ σε βαθμό πλημμελήματος κατηγορούνται για επικίνδυνη σωματική βλάβη κατά συναυτουργία και κατά συρροή, διακεκριμένη περίπτωση φθοράς κατά συρροή, σωματικές βλάβες από αμέλεια, παράνομη οπλοφορία, οπλοχρησία και οπλοκατοχή και παράβαση του νόμου περί βεγγαλικών και κροτίδων.

    Πρώτη προτεραιότητα η αντιμετώπιση της βίας

    Σε πρώτη προτεραιότητα αναδεικνύεται πλέον το θέμα της καταπολέμησης της αθλητικής βίας.

    Την Μεγάλη Τρίτη έχει προγραμματιστεί συνάντηση του υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Ορφανού με τους διοργανωτές των επαγγελματικών πρωταθλημάτων, όπου και αναμένεται να συζητηθούν συγκεκριμένα μέτρα.

    Μιλώντας σήμερα στην εκπομπή ΠΡΕΣΣ της ΝΕΤ, ο κ. Ορφανός χαρακτήρισε προς τη σωστή κατεύθυνση την άποψη που διατύπωσε στην ίδια εκπομπή ο πρόεδρος της Σούπερ Λίγκα, Πέτρος Κόκαλης, για τη δυνατότητα των ΠΑΕ να ελέγχουν τους φιλάθλους που μπαίνουν στα γήπεδα.

    Πρόσθεσε ακόμα ότι θα πρέπει να δούμε το θέμα της λειτουργίας των συνδέσμων, τονίζοντας ότι ΠΑΕ και Πολιτεία θα πρέπει να συμβάλουν στην καταπολέμηση του φαινομένου στην ευθύνη που τους αναλογεί.

    Παράλληλα ο κ. Ορφανός, σε σχετική ερώτηση αρνήθηκε ότι θα καταργούν οι σύνδεσμοι καθώς κάτι τέτοιο όπως είπε αντιβαίνει του Συντάγματος, τόνισε όμως ότι θα πρέπει να τεθούν υπό έλεγχο.

    Την άποψη οι σύνδεσμοι πρέπει να ελεγχθούν, ώστε στο μέλλον να αποφευχθούν παρόμοια γεγονότα όπως αυτά της Παιανίας εξέφρασε και ο Υποδιοικητής Ασφάλειας Λευτέρης Οικονόμου.

    Μετά τα τραγικά γεγονότα όλοι επικεντρώνουν στην επόμενη μέρα.

    Τόσο ο Γιάννης Ιωαννίδης της ΝΔ, όσο και η Ρούλα Καρατζά υπεύθυνη αθλητικού τμήματος Κ.Ε. ΚΚΕ, μιλώντας στην ίδια εκπομπή τόνισαν ότι ο χουλιγκανισμός αποτελεί κοινωνικό φαινόμενο και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί..

    Για αδυναμία αντιμετώπισης του φαινομένου της βίας στους αθλητικούς χώρους έκανε λόγο ο Τηλέμαχος Χυτήρης, από πλευράς ΠΑΣΟΚ.

    [07] Κοινωνία

    Κύκλωμα μαστροπείας στην Λαμία

    Εξέδιδαν δεκατριάχρονη

    1/4/2007 5:16:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/4/2007 5:39:14 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Κύκλωμα μαστροπείας, στο οποίο μετείχε και 13χρόνη ανήλικη από την Βουλγαρία, εξάρθρωσε η ασφάλεια Λαμίας. Ο Εισαγγελέας της Λαμίας έχει παραπέμψει στον ανακριτή τον 55 χρόνο ιδιοκτήτη μπαρ από το Δομοκό που φέρεται να συντόνιζε τη λειτουργία του κυκλώματος, ενώ έχουν συλληφθεί και οι γονείς της ανήλικης.

    Το κύκλωμα αποκαλύφθηκε όταν αστυνομικός μετά από πληροφορίες, προσποιούμενος τον πελάτη πήγε σε μπαρ της περιοχής του Δομοκού και εξεδήλωσε στον 55 χρόνο, πατέρα του ιδιοκτήτη του μπαρ, τη θέληση του να τον συνοδεύσει μία εκ των τριών γυναικών που υπήρχαν εκείνη τη στιγμή στο κατάστημα.

    Σύμφωνα με την αστυνομία ο πελάτης-αστυνομικός κατέβαλε 100 που ήταν προσημειωμένα και το 55 χρόνος έδωσε εντολή στην 13χρονη να συνοδεύσει τον πελάτη.

    Σε έφοδο των αστυνομικών που ακολούθησε συνελήφθη ο 55χρόνος - πατέρας του ιδιοκτήτη του μπαρ- η 13χρονη και δύο ακόμη γυναίκες από την Βουλγαρία 20 και 21 ετών.

    Τα ξημερώματα της Κυριακής με έφοδο της αστυνομίας στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου συνελήφθησαν και οι γονείς της ανήλικης 37 και 26 ετών οι οποίοι κατηγορούνται για συνέργεια σε μαστροπεία και παραμέληση εποπτείας ανηλίκου και θα παραπεμφθούν στον εισαγγελέα Λαμίας.

    Η ανήλικη μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Λαμίας όπου θα διαμείνει προσωρινά υπό αστυνομική προστασία μέχρις ότου το δικαστήριο αποφανθεί αν τελικά θα οδηγηθεί σε κάποιο ίδρυμα ή όχι.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το ζευγάρι έχει άλλο ένα παιδί, περίπου ενός έτους, που μεταφέρθηκε για παραμονή στο νοσοκομείο της Λαμίας.

    Οι άλλες δύο γυναίκες, υπήκοοι Βουλγαρίας, αφέθηκαν ελεύθερες με εντολή του Εισαγγελέα.

    Τέλος η αστυνομία αναζητά ένα ή δύο ακόμη άτομα βουλγαρικής καταγωγής που φέρονται να μετέχουν στο συγκεκριμένο κύκλωμα διακίνησης που σύμφωνα με τους αστυνομικούς δρούσε σε ένα μεγάλο μέρος της χώρας.

    [08] Κοινωνία

    Θρασύτατη ληστεία στην Κρήτη

    "Σήκωσαν" το ΑΤΜ

    1/4/2007 5:05:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Με χαρακτηριστική άνεση, μελετημένες και ψύχραιμες κινήσεις, περίπου πέντε άτομα, ξήλωσαν την Κυριακή τα ξημερώματα μηχάνημα ανάληψης χρημάτων από υποκατάστημα της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας στο χωριό Ζαρός στο Ηράκλειο Κρήτης. Οι δράστες οπλισμένοι με αυτόματα όπλα "Καλάσνικοφ" απείλησαν μάλιστα τους περίοικους, που βγήκαν έξω για να δουν τι συμβαίνει, ότι αν δεν έμπαιναν μέσα στα σπίτια τους θα τους σκότωναν. Το αυτοκίνητο που χρησιμοποίησαν είχε δηλωθεί ως κλεμμένο, ενώ το ΑΤΜ βρέθηκε λίγη ώρα αργότερα στη λίμνη Ζαρού και τα χρήματα, περίπου 16.000 ευρώ είχαν κάνει φτερά. Οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι η εγκληματικότητα στη περιοχή έχει χτυπήσει κόκκινο. Οι δράστες που πιθανότατα είναι Έλληνες και μάλιστα από την περιοχή αναζητούνται από την αστυνομία.

    [09] Κοινωνία

    Δύο νεκροί

    Θανατηφόρα σύγκρουση στην Καβάλα

    1/4/2007 11:14:00 πμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Θανατηφόρα ήταν η μετωπική σύγκρουση δύο ΙΧ αυτοκινήτων, που συνέβη στο 114ο χιλιόμετρο της οδού Θεσσαλονίκης - Καβάλας κοντά στην Ελευθερούπολη. Κατά τη σύγκρουση έχασαν τη ζωή τους και οι δύο οδηγοί των οχημάτων, που ήταν και μοναδικοί επιβαίνοντες. Πρόκειται για τον Ερέν Μεχμέτ Χουσεϊν και την Μανίκη Ευρυδίκη. Η τροχαία διερευνά τα αίτια του δυστυχήματος.

    [10] Κόσμος

    Η σύλληψη των 15 Βρετανών

    Το διπλωματικό αδιέξοδο Ιράν-Βρετανίας συνεχίζεται

    1/4/2007 11:34:00 πμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Το διπλωματικό αδιέξοδο στην κρίση Ιράν-Βρετανίας συνεχίζεται. Στην πλειοψηφία του ο βρετανικός λαός, σε ποσοστό μάλιστα 66%, δηλώνει ότι εμπιστεύεται τον πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ και την υπουργό Εξωτερικών Μάργκαρετ Μπέκετ στην αντιμετώπιση της κρίσης, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Σάντεϊ Τέλεγκραφ.

    "Αδικαιολόγητη" χαρακτήρισε τη σύλληψη των 15 Βρετανών από το Ιράν ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους.

    [11] Κόσμος

    Σομαλία

    Το Μογκαντίσου βομβαρδίζεται για τέταρτη ημέρα.

    1/4/2007 11:52:00 πμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Χάος επικρατεί στην πρωτεύουσα της Σομαλίας, Μογκαντίσου, όπου μαίνονται επί μέρες σφοδρές συγκρούσεις, ανάμεσα στις δυνάμεις της μεταβατικής κυβέρνησης της χώρας, που υποστηρίζεται από τη Σομαλία και ισλαμιστές ενόπλους.

    Οι ισλαμιστές αντάρτες, κατέρριψαν ένα ελικόπτερο της Αιθιοπίας στο αεροδρόμιο της πόλης, ενώ ένα νοσοκομείο επλήγη με ρουκέτες.

    Άγνωστος παραμένει ο ακριβής αριθμός των θυμάτων. Σύμφωνα με την ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, πάνω από 12 χιλιάδες, εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, μόνο αυτή την εβδομάδα. Βλήματα όλμων έπεσαν σήμερα επίσης στο κέντρο του Μογκαντίσου ενώ μαίνονται για τέταρτη ημέρα οι μάχες ανάμεσα στους εξεγερμένους ισλαμιστές και στα συμμαχικά στρατεύματα της αιθιοπικής και της σομαλικής κυβέρνησης, οι οποίες έχουν προκαλέσει το θάνατο πολλών αμάχων.

    Ντόπιοι που κατοικούν κοντά στο κύριο ποδοσφαιρικό γήπεδο της πόλης δήλωσαν πως βλήματα που εκτοξεύονταν από τις νότιες περιοχές της πρωτεύουσας άρχισαν να πέφτουν γύρω στις 09.30 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) προκαλώντας πανικό. Πολλοί κάτοικοι της περιοχής, που πλήττεται το τελευταίο 48ωρο από τις συγκρούσεις, προσπαθούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους όταν τα πυρά κοπάζουν, κάποιοι παίρνοντας μαζί τους λίγα πράγματα, άλλοι με άδεια χέρια.

    Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού δήλωσε πως οι συγκρούσεις είναι οι χειρότερες που έχουν σημειωθεί στο Μογκαντίσου εδώ και περισσότερο από 15 χρόνια. Η Σομαλία σπαράσσεται από τη βία μετά την ανατροπή του δικτάτορα Μοχάμεντ Σιάντ Μπαρέ, το 1991.

    Την Πέμπτη, αιθιοπικά στρατεύματα με την υποστήριξη αρμάτων μάχης και ελικοπτέρων εξαπέλυσαν επίθεση για να εξοντώσουν τα υπολείμματα των ισλαμιστών και των ενόπλων οργανώσεων που πολεμούν μαζί τους. Όμως τα θύματα των συγκρούσεων είναι κυρίως άμαχοι. Τα νοσοκομεία έχουν κατακλυστεί, αν και οι περισσότεροι από τους τραυματίες δεν μπορούν να ζητήσουν οποιουδήποτε είδους βοήθεια επειδή οι μάχες συνεχίζονται.

    Οι γιατροί είναι επίσης παγιδευμένοι στα σπίτια τους εξαιτίας της βίας.

    [12] Ιράκ

    Ιρακ

    Αναίτιων θανάτων συνέχεια

    1/4/2007 2:22:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Αυξήθηκε κατά 15% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο ο αριθμός των αμάχων που σκοτώθηκαν στο Ιράκ.

    Από τους 2.078 νεκρούς, οι 1.869 ήταν άμαχοι, οι 165 αστυνομικοί και οι 44 στρατιώτες, σύμφωνα με τον απολογισμό του ιρακινού υπουργείου Άμυνας. Συνολικά το Φεβρουάριο έχασαν τη ζωή τους 1.806 άμαχοι, αστυνομικοί και στρατιωτικοί.

    [13] Μ. Ανατολή

    Η Άγγελα Μέρκελ στη Μέση Ανατολή

    Ζήτησε συναίνεση

    1/4/2007 7:01:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Επαφές με την ηγεσία του Ισραήλ αλλά και της Παλαιστινιακής Αρχής είχε την Κυριακή η Καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ, η οποία πραγματοποιεί περιοδεία στην Μέση Ανατολή. Η κ. Μέρκελ κάλεσε την Ιερουσαλήμ να αδράξει "την πραγματική ευκαιρία" για πρόοδο στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, καθώς όπως τόνισε, ο αραβικός κόσμος είναι έτοιμος να συζητήσει το Μεσανατολικό και τις λύσεις του, ενώ ζήτησε από τον πρόεδρο Αμπάς να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να πείσει την παλαιστινιακή κυβέρνηση να αποδεχθεί τους όρους του Κουαρτέτου. Η κ. Μέρκελ έφθασε χθες το Σάββατο το βράδυ στο Ισραήλ προερχόμενη από την Ιορδανία. Την Δευτέρα θα επισκεφθεί τη Βηρυτό, τελευταίο σταθμό της περιοδείας της.

    Μιλώντας στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Μαχμούντ Αμπάς, η Αγγελα Μέρκελ υπενθύμισε ότι οι τρεις όροι (αναγνώριση του Ισραήλ, αποκήρυξη της βίας και αποδοχή των ενδιάμεσων ειρηνευτικών συμφωνιών) του Κουαρτέτου (ΕΕ, ΗΠΑ, Ρωσία, ΟΗΕ) είναι δεσμευτικοί και ζήτησε από τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο να πείσει την κυβέρνηση ώστε να τους αποδεχτεί.

    Η Γερμανίδα Καγκελάριος εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για της πιθανότητες αναθέρμανσης της ειρηνευτικής διαδικασίας μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων και κάλεσε τη νέα Παλαιστινιακή κυβέρνηση εθνικής ενότητας να αποδεχθεί τις αξιώσεις των μεγάλων δυτικών δυνάμεων αναφορικά με το Ισραήλ.

    Ο Μαχμούντ Αμπάς, κάλεσε την Ε.Ε. να τερματίσει το οικονομικό εμπάργκο που έχει υποβάλλει στην υπό τη Χαμάς παλαιστινιακή κυβέρνηση εδώ και ένα χρόνο.

    "Δεν υπάρχει η παραμικρή δικαιολογία για τη διατήρησή του. Διαφορετικά θα θεωρηθεί ότι πρόκειται για μία εσκεμμένη πολιορκία του παλαιστινιακού λαού", δήλωσε ο Αμπάς.

    Νωρίτερα από στην Ιερουσαλήμ, η κ. Μέρκελ κάλεσε το Ισραήλ να αδράξει "την πραγματική ευκαιρία" για πρόοδο που δίνεται στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

    "Ο αραβικός κόσμος είναι έτοιμος να συζητήσει Μεσανατολικό και τις λύσεις του. Υπάρχει μια πραγματική ευκαιρία για πρόοδο την οποία πρέπει να αρπάξουμε", τόνισε στην ομιλία της στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, όπου της απονεμήθηκε ο τίτλος της επιτίμου διδάκτορα.

    "Ζούμε σε μια χρονική περίοδο και αισθανόμαστε πως τα πράγματα κινούνται. Το παράθυρο της ευκαιρίας είναι ανοικτό. Γενιές πολιτικών προσπάθησαν να φέρουν την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, αλλά απέτυχαν. Δεν πρέπει όμως να σταματήσουμε τις προσπάθειες", υπογράμμισε.

    Η κ. Μέρκελ συναντήθηκε το πρωί με την ισραηλινή υπουργό Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι.

    Στη συνέχεια απέτισε φόρο τιμής στους έξι εκατομμύρια εβραίους που σκοτώθηκαν στο Ολοκαύτωμα.

    "Η Ανθρωπότητα μεγαλύνεται όταν αναλαμβάνει την ευθύνη του παρελθόντος", έγραψε η καγκελάριος στα γερμανικά στο βιβλίο του Μνημείου.

    [14] Κόσμος

    Στην πρώτη της περιοδεία

    Η Άγκελα Μέρκελ στη Μέση Ανατολή

    1/4/2007 12:59:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Στην πρώτη της περιοδεία στη Μέση Ανατολή, ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ συναντάται σήμερα με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους ηγέτες.

    Πρόκειται για μια προσπάθεια επανέναρξης της ειρηνευτικής διαδικασίας ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους. Η Μέρκελ ζήτησε από τη νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση εθνικής ενότητας, να ανταποκριθεί στα αιτήματα του Κουαρτέτου, να αναγνωρίσει το Ισραήλ και να αποκηρύξει τη βία. Στη Μέση Ανατολή και στο Ισραήλ όμως βρίσκεται και η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής, Νάνση Πελόζι, που ανήκει στους Δημοκρατικούς, ως επικεφαλής δικομματικής αποστολής.

    Τα σχέδια της Πελόζι να επισκεφτεί τη Συρία καταδίκασε ο Λευκός Οίκος.

    [15] Αθλητισμός

    Στα γήπεδα Αυστρίας και Ελβετίας

    Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο EURO 2008

    1/4/2007 2:05:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για να αποφευχθούν κρούσματα βίας και ανεπιθύμητα επεισόδια λαμβάνουν οι διοργανωτές του Γιούρο 2008, που θα διεξαχθεί στα γήπεδα της Αυστρίας και της Ελβετίας. Συστήματα ελέγχου των φιλάθλων αλλά και επιστράτευση χιλιάδων αστυνομικών εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων αποτελούν τα βασικά σχέδια των ιθυνόντων για την ασφάλεια φιλάθλων και παικτών.

    [16] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Η Μπορντό το Λιγκ Καπ

    1/4/2007 6:43:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Η Λιόν μετά την αποτυχία της στο Τσάμπιονς Λιγκ φαίνεται ότι έχει χάσει την αυτοπεποίθησή της και αυτό επιβεβαιώθηκε και στον τελικό του Λιγκ Καπ της Γαλλίας. Η Μπορντό που βρίσκεται 21 βαθμούς πίσω από την Λιόν στο Σαμπιονά απέδειξε για άλλη μια φορά ότι σε έναν τελικό δεν υπάρχουν φαβορί και με έξυπνη τακτική πήρε την νίκη και το τρόπαιο. Ήρωας των νικητών ο βραζιλιάνος Ενρίκε που στο 88 με όμορφη κεφαλιά ύστερα από κόρνερ του Μικού νίκησε στον αέρα όλη την άμυνα της Λιόν και έγραψε το 1-0. Νωρίτερα η Λιόν είχε χάσει αρκετές ευκαιρίες, στο πρώτο ημίχρονο κυρίως, με τον Ζουνίνιο και τον Μαλουντά όμως η Μπορντό στο β ημίχρονο ανέβασε την απόδοσή της και αφού κράτησε μακριά τους επιθετικούς της Λιόν από την περιοχή της, «χτύπησε» την κατάλληλη στιγμή. Λιόν: Βερκούτρ, Αμπιντάλ, Κρις, Σκιλασί, Κλάρκ, Τουλαράν, Τιάγκο (Βιλτόρ 90), Φρεντ (Μπάρος 73), Ζουνίνιο (Κάλστρομ 68), Γκοβού, Μαλουντά Μπορντό: Ραμέ, Γουέντελ, Ενρίκε, Ζουριετί, Πλανούς, Φερνάντο, Μαβούμπα, Φομπέρ, Μικού, Νταρσεβίλ, Σαμάκ (Μαράνζ 46)


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 1 April 2007 - 16:51:50 UTC