Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-11-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Αλογοσκούφη - Πολύδωρα
  • [02] Τέλος στα σενάρια
  • [03] Υψηλοί τόνοι στη Βουλή
  • [04] Εκλογές του '46: Πολιτικός σταθμός
  • [05] Πειθαρχία με ξύλο
  • [06] Καταδίκη οπαδών για επεισόδια
  • [07] Πιθανή η ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου
  • [08] Κίνητρα παραμονής στην εργασία
  • [09] Επίδειξη δύναμης από τον Ολυμπιακό
  • [10] "Ελάτε να μιλήσουμε με στίχους"
  • [11] Carmina Burana στο Μέγαρο Μουσικής
  • [12] Ο διαβήτης μπορεί να προληφθεί
  • [13] Η επιστροφή της Κάιλι Μινόγκ

    [01] Πολιτική

    Συνάντηση Αλογοσκούφη - Πολύδωρα

    10/11/2006 9:47:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ

    Για τις 12 το μεσημέρι είναι προγραμματισμένη η συνάντηση των υπουργών Οικονομίας και Δημόσιας Τάξης , Γιώργου Αλογοσκούφη και Βύρωνα Πολύδωρα, για τα οικονομικά αιτήματα των μελών των Σωμάτων Ασφαλείας. Αναφερόμενος στη συνάντηση των δυο υπουργών, ο Πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, είπε ότι "δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές" και ότι "θα συμφωνήσουν". Η βελτίωση στο επίδομα των αστυνομικών θα γίνει με την εισοδηματική πολιτική του 2007, είπε στη ΝΕΤ 105,8 ο υπουργός Οικονομίας. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Πολύδωρας δήλωσε ότι αν δεν δοθούν τα υπεσχημένα στους αστυνομικούς, θα υποβάλλει την παραίτησή του.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αισίοδοξος για το επίδομα

    [02] Πολιτική

    Παρέμβαση του Πρωθυπουργού

    Τέλος στα σενάρια

    9/11/2006 8:28:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/11/2006 8:37:03 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Οι κάλπες θα στηθούν στο τέλος της τετραετίας, ξεκαθάρισε ο Πρωθυπουργός από τη Μπρατισλάβα της Σλοβακίας, όπου μετέβη για το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, με θέμα τον Διορθόδοξο Διάλογο. Ο κ. Καραμανλής, σε συνομιλία του με τους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν, έκλεισε όχι μόνο το θέμα των πρόωρων εκλογών, αλλά έβαλε τέλος και στα σενάρια περί παροχών αμέσως μόλις βγεί η χώρα από το καθεστώς επιτήρησης. "Πρέπει να τερματιστεί το εθνικό δράμα που παίζεται σε βάρος της οικονομίας", είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι για την κυβέρνηση προέχουν οι μεταρρυθμίσεις.

    "Δεν θα φρενάρουμε τις μεταρρυθμίσεις"

    Ο Πρωθυπουργός δήλωσε χαρακτηριστικά: "μένουν 16 μήνες έως τις εκλογές. Πάντα κάναμε προσεκτικά τις μεταρρυθμίσεις. Με σύνεση και με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση. Όλα γίνονται με συνετό τρόπο. Δεν βλάπτει αυτό στην πολιτική. Ωφελεί. Η μεταρρυθμιστική πολιτική είναι αποδεκτή από τον κόσμο. Είναι κοινωνική ανάγκη. Δεν ισχύει η συμβατική λογική ότι φρενάρουμε πριν από τις εκλογές. Δεν συνδέονται οι μεταρρυθμίσεις με τις εκλογές".

    Παράλληλα, απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. "Δεν βλέπω γιατί να πάμε σε πρόωρες εκλογές. Δεν θα φρενάρουμε τις μεταρρυθμίσεις. Θα συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό την πολιτική μας. Οι πολίτες θέλουν τις μεταρρυθμίσεις. Όταν υπάρχει η αίσθηση ότι τα πράγματα προχωρουν γρηγορότερα, το καταλαβαίνουν όλοι. Αποτυπώνεται και στις μετρήσεις. Στις δημοτικές εκλογές, εγώ πιστεύω - και το είπα μάλιστα από την πρώτη μέρα - ότι τα κριτήρια για το πώς ψηφίζει ο καθένας είναι πολλά και διαφορετικά. Αλλά και τα όποια πολιτικά κριτήρια να δει κανείς, δεν προκύπτει οτι εκφράστηκε κάποιου είδους δυσαρέσκεια στην πολιτική μας. Θα συνεχίσουμε, λοιπόν, χωρίς να χάσουμε το μομέντουμ. Ενάμισυ χρόνος είναι πολύς χρόνος".

    Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα των παροχών λέγοντας ότι "η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια για σπάταλη πολιτική, όπως γινόταν στο παρελθόν. Την πολιτική "βγαίνουμε από την επιτήρηση και ελάτε παιδιά να μοιράσω απερίσκεπτα", εγώ την απορρίπτω. Θα είναι εθνικό δράμα".

    Ενόψει της αυριανής συνάντησης Αλογοσκούφη - Πολύδωρα, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι "δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές" και ότι "θα συμφωνήσουν".

    [03] Πολιτική

    Επίθεση Παπανδρέου κατά Κυβέρνησης

    Υψηλοί τόνοι στη Βουλή

    9/11/2006 8:55:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105.8-ΑΠΕ

    Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομίας για την κύρωση του απολογισμού και του ισολογισμού του Κράτους για το 2004.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση για αναξιοπιστία και κοινωνική αναλγησία και για προσπάθεια εξαπάτησης των πολιτών με την "ψευδεπίγραφη", όπως την χαρακτήρισε, απογραφή. "Θα την πληρώνουμε για καιρό, είτε είμαστε εντός, είτε εκτός της επιτήρησης, για την οποία αποκλειστικά υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση της ΝΔ" είπε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, συμπληρώνοντας πως "σύντομα, στις επερχόμενες εκλογές, στις οποίες η κυβέρνηση της ΝΔ θέλει να πάει με ένα νέο γύρο υποσχολογίας, ο ελληνικός λαός θα καταδικάσει την κοινωνικά άδικη πολιτική της".

    Στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης απάντησε ο υφυπουργός Οικονομίας Πέτρος Δούκας, ο οποίος τόνισε ότι ο ελληνικός λαός πληρώνει τις αμαρτίες και τις πρακτικές της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και κατηγόρησε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ότι "ζουν σε άλλο κόσμο". "Αν κάτι διέσυρε την εικόνα της χώρας, αυτές ήταν οι πρακτικές και οι αδιαφανείς μέθοδοι του ΠΑΣΟΚ, τις οποίες καταδίκασε ο ελληνικός λαός. Τα ανοίγματα της χώρας ήταν τέτοια, που δεν μπορούσαμε να τα κρύψουμε. Για τον πυρετό δεν φταίει το θερμόμετρο", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δούκας.

    Αναφερόμενος στο θέμα της πολιτογράφησης των βορειοηπειρωτών, ο Γιώργος Παπανδρέου είπε οτι το ΠΑΣΟΚ δεν θα επιτρέψει να γίνει αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης. Σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ συμφωνεί καταρχήν, αφού, όπως υπενθύμισε, αυτή ήταν μια πρόταση που είχε κάνει το ίδιο παλαιότερα και δεν την αποδέχτηκε τότε η ΝΔ. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι το ΠΑΣΟΚ θα παρακολουθήσει στενά τη διαδικασία και δεν θα επιτρέψει να γίνουν πολιτικά παιχνίδια ενόψει εκλογών.

    Στο μεταξύ, την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης χαιρέτισε και ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα τονίζοντας ότι συμβάλλει στην ομαλοποίηση της ζωής των μεταναστών στην Ελλάδα.

    [04] Πολιτική

    Ομιλία Μητσοτάκη

    Εκλογές του '46: Πολιτικός σταθμός

    9/11/2006 9:51:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σταθμός στην Πολιτική Ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας χαρακτηρίζονται οι εκλογές του 1946, στην ημερίδα που οργάνωσε το Ίδρυμα Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Σε άγνωστες πτυχές εκείνης της εκλογικής αναμέτρησης αναφέρθηκε ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος τότε άρχισε την μακρόχρονη κοινοβουλευτική του καριέρα.

    Στο κύριο μέρος της ομιλίας του, ο πρώην πρωθυπουργός χαρακτήρισε τις εκλογές του 1946 ως αδιαμφισβήτητα σημαντικό σταθμό στην πορεία της χώρας μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς ο ομαλός κοινοβουλευτικός βίος της χώρας είχε διακοπεί από την 4η Αυγούστου 1936 οπότε και επεβλήθη η δικτατορία Μεταξά.

    Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ο πολιτικός κόσμος της χώρας προπολεμικά, βαρύνεται καθώς το αδιέξοδο που δημιούργησε η αδιαλλαξία όλων των πλευρών διευκόλυνε την εκδήλωση της δικτατορίας.

    Ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε ότι "στη διάρκεια της Κατοχής ο παλαιός πολιτικός κόσμος αδράνησε και άφησε την πρωτοβουλία της εθνικής αντίστασης στο ΚΚΕ και σε μεμονωμένες προσωπικότητες της εποχής - κυρίως στρατιωτικές - που πήραν στα χέρια τους την σημαία του αντιστασιακού αγώνα παράλληλα προς το ΕΑΜ που αποτέλεσε τον κύριο παράγοντα της αντίστασης".

    Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι το τέλος του πολέμου βρήκε τον "παλαιό πολιτικό κόσμο" απαξιωμένο στη συνείδηση του ελληνικού λαού και πρόσθεσε ότι "αυτόν τον κόσμο τον ανέστησε η πολιτική του ΚΚΕ που κατά την διάρκεια της εχθρικής Κατοχής μέσω του ΕΑΜ επιδίωξε να πάρει την εξουσία, εκμεταλλευόμενο τον ρόλο του στην εθνική αντίσταση που αποτελούσε τότε παλλαϊκό αίτημα και προπαντός ανέστησε τον παλαιό πολιτικό κόσμο το κίνημα του Δεκεμβρίου του 44 και οι ακρότητες του".

    Ο πρώην πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι "το 1946 οι τίμιες εκλογές ήταν ο μόνος τρόπος για να μπούμε σε μια περίοδο ομαλού πολιτικού βίου", υπεραμύνθηκε της επιλογής του Θεμιστοκλή Σοφούλη να διεξαχθούν οι εκλογές τότε με το σύστημα της απλής αναλογικής, τονίζοντας, ωστόσο, την σταθερή πεποίθηση του ότι "η απλή αναλογική δεν είναι κατάλληλη ως πάγιο εκλογικό σύστημα". Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι "υπάρχουν στιγμές που (η απλή αναλογική) αποτελεί μοναδική διέξοδο εκτόνωσης παθών, άμβλυνσης αντιπαραθέσεων και δημιουργίας μιας εθνικής συνισταμένης".

    "Τραγικό λάθος του ΚΚΕ" χαρακτήρισε ο κ. Μητσοτάκης, την αποχή του κόμματος από τις εκλογές εκείνες, και πρόσθεσε ότι αν δεν είχε γίνει η αποχή και παρότι το κλίμα της εποχής και οι συνθήκες θα βάρυναν σε σχέση με τα προσδοκώμενα εκλογικά αποτελέσματα, το ΚΚΕ θα είχε εξασφαλίσει πιθανώς 100 βουλευτές από τους 357, "η ομαλή λειτουργία του πολιτεύματος θα απέτρεπε τον εμφύλιο πόλεμο (...) και δεν θα χρειάζονταν 20 χρόνια για να φθάσουμε το καλοκαίρι του 1966 με κυβέρνηση Στέφανου Στεφανόπουλου και υπουργό Δικαιοσύνης τον Κώστα Στεφανάκη, στην απελευθέρωση των τελευταίων φυλακισμένων κομμουνιστών - μεταξύ των οποίων και ο Χαρίλαος Φλωράκης - ούτε να περιμένουμε μέχρι το 1989 για να μπεί το ΚΚΕ σε κυβέρνηση συνεργασίας με την κεντροδεξιά, κάτι που ολοκλήρωσε την εθνική συμφιλίωση και έκλεισε οριστικά την περίοδο της εσωτερικής ανωμαλίας".

    Ο πρώην πρωθυπουργός επικαλούμενος στοιχεία από το βιβλίο του Ηλία Νικολακόπουλου, "Η καχεκτική Δημοκρατία", όπου αναλύονται τα αποτελέσματα των εκλογών του 1946, του δημοψηφίσματος που ακολούθησε έξι μήνες αργότερα με συμμετοχή αυτή την φορά του ΕΑΜ και με τελικό αποτέλεσμα την επιστροφή του Γεωργίου Β, καθώς και των εκλογών του 50, 51 και 52, είπε ότι "η αποχή του 1946 πρέπει να υπολογιστεί πιθανότατα μεταξύ 20% και 25%, ποσοστό που δεν ήταν ασφαλώς το 9,3% που υποστήριξε τότε η ακραία κυβερνητική άποψη, εντούτοις απείχε σημαντικά και από τις επιθυμίες, προσδοκίες και ισχυρισμούς της αριστεράς".

    Ο κ. Μητσοτάκης εξήρε στην ομιλία του την προσωπικότητα του Θεμιστοκλή Σοφούλη του οποίου "η ψυχή κέρδισε τον Εμφύλιο", αλλά και την "παλιά ελληνική δεξιά (η οποία) στο πρόσωπο του Ντίνου Τσαλδάρη έδειξε υπευθυνότητα και υψηλό πατριωτικό φρόνημα και δέχθηκε πρωθυπουργό τον Σοφούλη παρά το γεγονός ότι στην Βουλή διέθετε απόλυτη και ευρεία πλειοψηφία".

    Ο πρώην πρωθυπουργός σε άλλο σημείο της ομιλίας του υπογράμμισε ότι η έκβαση του πολέμου δεν ήταν από την αρχή δεδομένη και τόνισε ότι πρέπει να μελετηθεί ο τρόπος με τον οποίο "και οι δύο παρατάξεις διεξήγαγαν από πολιτικής πλευράς τον εμφύλιο πόλεμο".

    Σε ότι αφορά την σύνθεση της Βουλής που σχηματίσθηκε μετά τις εκλογές του 1946, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε "πολύ ενδιαφέρουσα την κομματική της σύνθεση", την οποία σε άλλο σημείο της ομιλίας του χαρακτήρισε μεν μονόπλευρη, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι λόγω της αναλογικής εμπεριείχε πολλές και διαφορετικές τάσεις "από υποστηρικτές των ταγμάτων ασφαλείας και της δικτατορίας του Μεταξά, μέχρι τους Κρητικούς Φιλελευθέρους, οι οποίοι επαναστατούσαμε και εξεγειρόμεθα και μόνο όταν μνημονευόταν το όνομα του Ιωάννη Μεταξά ή υμνούνταν τα τάγματα ασφαλείας".

    Την εναρκτήρια εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Μαρίκα Μητσοτάκη, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, ο υφυπουργός Εξωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, ο υφυπουργός Οικονομίας Πέτρος Δούκας, ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Μιλτιάδης Εβερτ, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Απόστολος Σταύρου, ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ Λευτέρης Ζαγορίτης, ο νέος δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, ο ιστορικός ηγέτης της Αριστεράς Λεωνίδας Κύρκος, ο βουλευτής της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης και οι πρώην βουλευτές Βασίλης Κεδίκογλου και Αναστάσιος Πεπονής.

    [05] Κοινωνία

    Δεν ήταν η πρώτη φορά που το παιδί κακοποιήθηκε

    Πειθαρχία με ξύλο

    9/11/2006 7:45:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Συγκίνηση έχει προκαλέσει η ιστορία του 10χρονου από το Χαλκούτσι, που ξυλοκόπησε βάναυσα ο πατριός του. Το αγοράκι νοσηλεύεται με εκτεταμένες κακώσεις στο νοσοκομείο "ΠΑΙΔΩΝ" Αγ. Σοφία. Σύμφωνα με μαρτυρίες προκύπτει ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που το παιδί κακοποιήθηκε από την οικογένειά του. Για την υπόθεση είχε γίνει πριν από επτά μήνες καταγγελία στο "Χαμόγελο του Παιδιού" που είχε ενημερώσει την Εισαγγελία Ανηλίκων στις 2 Μαΐου, ενώ ο διευθυντής του σχολείου είχε καλέσει τη μητέρα του για εξηγήσεις, καθώς το παιδί πήγαινε στο μάθημα χτυπημένο. "Έχει τραύματα στην πλάτη και στα κάτω άκρα, τραύματα όχι μώλωπες, αλλά το κυρίαρχο είναι ότι είναι φοβισμένο", δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Νοσοκομείου "ΠΑΙΔΩΝ" Αγία Σοφία. Ωστόσο, είχε τσακίσει το αγόρι στο ξύλο, αλλά "για το καλό του", υποστήριξε στην κατάθεση που έδωσε στην Ασφάλεια ο πατριός, ο οποίος παραδέχθηκε ότι το χτύπησε με το καλώδιο του φορτιστή του κινητού του. Σύμφωνα με πληροφορίες υποστήριξε ότι το πολύ χάϊδεμα των παιδιών κάνει κακό και πως ότι έκανε ο ίδιος στο μικρό, το έκανε για να μην μεγαλώσει και γίνει κλέφτης ή βιαστής. Τα ίδια υποστήριξε στην κατάθεσή της και η μητέρα του μικρού αγοριού προσθέτοντας ότι και οι δυο έχουν μετανιώσει.

    Κοντά στον 10χρονο οι δάσκαλοι

    Ο διευθυντής του σχολείου του παιδιού είχε αντιληφθεί τα σημάδια της εκπαιδευτικής κακοποίησης.

    Η οικογένεια είχε κατηγορηθεί και στο παρελθόν για την κακοποίηση του δεκάχρονου, αλλά η κοινωνική λειτουργός που τους είχε επισκεφθεί τότε δεν εντόπισε κάτι το μεμπτό.

    Αποδέκτης καταγγελιών έχει γίνει το "Χαμόγελο του Παιδιού".

    Δίπλα στον 10χρονο βρίσκονται πάντα οι δάσκαλοι του σχολείου. Το πρωί ομάδα απεργών δασκάλων δεν πήγαν στο συλλαλητήριο των εκπαιδευτικών αλλά προτίμησαν να επισκεφθούν τον μικρό στο νοσοκομείο.

    [06] Κοινωνία

    Απόφαση-σταθμός για τους ταραξίες των γηπέδων

    Καταδίκη οπαδών για επεισόδια

    9/11/2006 7:09:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ

    Σε ποινή φυλάκισης 10 μηνών και 10 ημερών και χρηματικό πρόστιμο 300 ευρώ καταδικάστηκαν από το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο δύο νεαροί, που είχαν συλληφθεί στα επεισόδια τα οποία έγιναν στον ποδοσφαιρικό αγώνα Παναθηναϊκού - ΑΕΚ στο Ολυμπιακό Στάδιο πριν από λίγες μέρες και είχαν ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν 24 άτομα αλλά και να προκληθούν ζημιές σε 12 αυτοκίνητα. Εναντίον τους είχε ασκηθεί ποινική δίωξη για βλασφημία, εξύβριση και απειλή. Το δικαστήριο διέταξε τον εγκλεισμό των δύο νεαρών καθώς σύμφωνα με το νέο νόμο η έφεσή τους δεν έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα.

    [07] Κόσμος

    Πιθανή η ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου

    10/11/2006 8:47:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ - Reuters

    Το ενδεχόμενο η κυβέρνησή του να κηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία του Κοσόβου, άφησε ανοιχτό ο πρωθυπουργός της επαρχίας, Αγκίμ Τσέκου. "Δεν πρόκειται για απειλή. Θεωρούμε ότι είναι μία πιθανότητα. Το Κόσοβο θα γίνει οπωσδήποτε ανεξάρτητη χώρα", δήλωσε ο Τσέκου στους δημοσιογράφους. "Ασφαλώς θα προτιμούσαμε αυτό να περάσει μέσα από μία απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας και θα εξασφάλιζε μεγάλη υποστήριξη", πρόσθεσε ο Αλβανός Κοσοβάρος ηγέτης, πρώην διοικητής του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου (UCK). Την περασμένη εβδομάδα, ο Τσέκου πραγματοποίησε επίσκεψη στο Μαυροβούνιο προκαλώντας τη δυσαρέσκεια του Βελιγραδίου, το οποίο επεσήμανε ότι "δεν είναι εξουσιοδοτημένος να εκπροσωπεί το Κόσοβο στο εξωτερικό και να πραγματοποιεί διμερείς συνομιλίες".

    [08] Οικονομία

    Πρόταση για μερική σύνταξη - μερική απασχόληση

    Κίνητρα παραμονής στην εργασία

    9/11/2006 6:55:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 9/11/2006 8:15:23 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ-ΝΕΤ 105.8

    Τη δυνατότητα να παραμείνει οικειοθελώς στην εργασία του όποιος έχει θεμελιώσει δικαίωμα πρόωρης συνταξιοδότησης, έως ότου συμπληρώσει το ανώτατο όριο ηλικίας που είναι τα 65 χρόνια, πρότεινε ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Πόρων του υπουργείου Απασχόλησης Κ. Τσουτσοπλίδης, μιλώντας σήμερα σε ημερίδα για την ενεργό γήρανση. Ο κ. Τσουτσοπλίδης αναφέρθηκε σε ένα σύστημα κινήτρων-αντικινήτρων για ασφαλισμένους 55-65 χρονών που θα οδηγεί σε ένα σύστημα μερικής συνταξιοδότησης - μερικής απασχόλησης. Το σύστημα αυτό θα αποδίδει μια αναλογία σύνταξης-μισθού και μειωμένων εισφορών, που θα επιφέρει στον ασφαλισμένο αυξημένο εισόδημα, όπως έχει επιτευχθεί σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, για παράδειγμα τη Δανία.

    Ο Πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ) Νίκος Αναλυτής, μιλώντας στην ίδια ημερίδα, έκρινε ως θετική την πρόταση, τάχθηκε υπέρ της εθελοντικής παραμονής στην εργασία και πάνω από τα 65 χρόνια και επανήλθε στο θέμα της αναγκαιότητας του περιορισμού του φαινομένου των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, υπογραμμίζοντας όμως ότι αυτό αποτελεί προσωπική του άποψη.

    Η ΓΣΕΕ από την πλευρά της έκανε λόγο για απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος δήλωσε ότι οι απόψεις αυτές δεν φέρνουν τίποτα καινούργιο και κινούνται πάνω σε συνταγές που τα συνδικάτα έχουν ήδη απορρίψει. Ο κ. Παναγόπουλος έκανε λόγο για "προσπάθεια εθισμού της κοινωνίας με την ιδέα ότι οι σκληρές λύσεις στο ασφαλιστικό είναι αναπόφευκτες".

    Το ΚΚΕ αναφερόμενο στις προτάσεις για επιμήκυνση του εργασιακού χρόνου, τόνισε ότι "τα λεγόμενα κίνητρα που προτείνουν οι διάφοροι εντολοδόχοι της κυβέρνησης ώστε οι εργαζόμενοι να δουλεύουν και μετά τα 65 χρόνια, δήθεν οικειοθελώς, δεν είναι τίποτα άλλο από μέτρα εξαναγκασμού και κυνικού εκβιασμού, όπως αυτό των συντάξεων της εξαθλίωσης των 400 και 500 ευρώ". Οι προτάσεις αυτές κινούνται στην κατεύθυνση υλοποίησης και εξέλιξης του αντι-ασφαλιστικού νόμου του 2002 που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ και σήμερα τον εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ, υπογραμμίζει το ΚΚΕ και καλεί τους εργαζόμενους να μιλήσουν οι ίδιοι με την πάλη για το δίκιο τους .

    Ο ΣΥΝ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "βάζει στη γκιλοτίνα τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις όσων έχουν συμπληρώσει 35 χρόνια εργασίας χωρίς όριο ηλικίας, όσων εντάσσονται στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και των μητέρων με ανήλικα παιδιά". "Η πολιτική υποκρισία του Υπουργείου Απασχόλησης δεν μπορεί να κρύψει τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης για κατεδάφιση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης και για αφαίρεση δικαιωμάτων των ασφαλισμένων" αναφέρει στην ανακοίνωση του ο ΣΥΝ.

    Επικρίσεις για το μίνι-ασφαλιστικό

    Το προεδρείο της ΓΣΕΕ προχώρησε σε σκληρή κριτική στο περιεχόμενο του πρόσφατου νομοσχεδίου του υπουργείου Απασχόλησης που κατατέθηκε προς συζήτηση στη Βουλή, σχολιάζοντας πως το λεγόμενο "μίνι" ασφαλιστικό θα έχει "μάξι" συνέπειες ως προς την εξυπηρέτηση κάποιων συμφερόντων.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Παναγόπουλος σε σχετική συνέντευξη Τύπου επανέλαβε τη θέση των συνδικάτων για μη συμμετοχή στην Επιτροπή "σοφών" για το ασφαλιστικό και σημείωσε ότι τα τελευταία δύο χρόνια οι οφειλές του κράτους προς το ΙΚΑ έχουν αυξηθεί κατά 158%, από 1,66 δισ. ευρώ σε 4,5 δισ. ευρώ. Πιο αναλυτικά για τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, ο κ. Παναγόπουλος στάθηκε αρκετά στη ρύθμιση χρεών προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς. Η ρύθμιση, είπε, επεκτείνει σε 96 τις 36 ή 48 δόσεις της πάγιας ρύθμισης και αυτό αφορά τις οφειλές μέχρι 1 εκατομμύριο ευρώ, ενώ για τις πέραν του 1 εκατομμυρίου ευρώ οφειλές, η διευκόλυνση που παρέχει το νομοσχέδιο είναι πολύ ευνοϊκότερη έως σκανδαλώδης.

    Η Τομεάρχης Απασχόλησης και Κοινωνικών υποθέσεων του ΠΑΣΟΚ Μαρία Δαμανάκη, η οποία είχε διαδοχικές συναντήσεις με εκπροσώπους του Τεχνικού Επιμελητηρίου, της ΓΕΣΕΒΕ και των εργαζόμενων στα ασφαλιστικά ταμεία, για διάλογο σχετικά με το μίνι ασφαλιστικό, υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δε λύνει κανένα από τα σημαντικά και σοβαρά προβλήματα του συστήματος. "Η κυβέρνηση - υποστήριξε η κ. Δαμανάκη - προωθεί το νομοσχέδιο χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων και το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει διορθωτικές διατάξεις που θα συζητηθούν στη Βουλή".

    [09] Μπάσκετ

    Επίδειξη δύναμης από τον Ολυμπιακό

    10/11/2006 10:35:00 πμ

    Αήττητος παρέμεινε ο Ολυμπιακός στην Ευρωλίγκα μετά τη θριαμβευτική νίκη, 97-74, επί της Προκόμ Τρεφλ στο κατάμεστο ΣΕΦ στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής του Ά ομίλου. Οι παίκτες του Πίνι Γκέρσον έκαναν επίδειξη δύναμης και μετέτρεψαν σε σάκο του μποξ τους Πολωνούς από το πρώτο δεκάλεπτο. Χαρακτηριστικά, ούτε ένας παίκτης από τη δωδεκάδα του Ολυμπιακού δεν έμεινε άποντος, καθώς χρόνο συμμετοχής πήρε ακόμη και ο Γιάννης Μπουρούσης. Με 22 πόντους ο Άντρια Ζίζιτς ήταν ο πρώτος σκόρερ, αλλά την παράσταση έκλεψε ο Άλεξ Ακερ με 14 πόντους, 7 ριμπάουντ και 9 ασίστ. Ντόνατας Σλάνινα και Τζάστιν Χάμιλτον ίδρωσαν χωρίς αντίκρισμα για την Προκόμ Τρεφλ που παρέμεινε με μόλις μία νίκη στο ενεργητικό της.

    Τα δεκάλεπτα: 26-17, 52-39, 77-52, 97-74

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Πίνι Γκέρσον): Μπάρλος 2, Παπαμακάριος 5 (1), Χαρίσης 2, Μπουρούσης 6, Μουλαομέροβιτς 1, Ντόμερκαντ 3, Σχορτσιανίτης 12, Πεν 12 (2), Βασιλόπουλος 7 (1), Ζίζιτς 22, Άκερ 14 (2), Στακ 11 (1)

    ΠΡΟΚΟΜ ΤΡΕΦΛ (Εουγκένιους Κιζέφσκι): Χούκιτς 2, Άτκινς 9 (2), Σλάνινα 19 (3), Άντερσεν, Μασιούλις 3, Βόιτσικ 9 (1), Νταλμάου 11 (1), Ντίλεβιτς, Νόρντγκαρντ, Μπεσόκ 6, Χάμιλτον 15 (1)

    [10] Πολιτισμός

    Μεγάλο αφιέρωμα του Β' Προγράμματος

    "Ελάτε να μιλήσουμε με στίχους"

    9/11/2006 9:14:00 μμ

    Στη "σκηνή" του Ιανού σχεδόν κάθε βράδυ Τετάρτης έως το τέλος Μαρτίου του 2007, τα τραγούδια θα ζωντανεύουν παρουσία κοινού.

    Πρόκειται για το μεγάλο αφιέρωμα του Δευτέρου Προγράμματος στους μεγάλους Έλληνες στιχουργούς, η αρχή του οποίου έγινε χθες με μεγάλη επιτυχία, με μια βραδιά που ήταν αφιερωμένη στον ποιητή Λευτέρη Παπαδόπουλο. Παλιά, αλλά και καινούρια τραγούδια του μεγάλου στιχουργού ερμήνευσαν ο Γιώργος Νταλάρας και η Μελίνα Ασλανίδου. Για τον "Πρόεδρο" - ποιητή μίλησαν ο συγγραφέας Γιάννης Ευσταθιάδης, ο δημοσιογράφος Δημήτρης Δανίκας, η στιχουργός και σεναριογράφος Ελένη Ζιώγα και ο στιχουργός και δημοσιογράφος Νίκος Μωραίτης. Η βραδιά, την οποία συντόνισαν Αντώνης Ανδρικάκης και η Μαργαρίτα Μυτιληναίου μεταδόθηκε ζωντανά από το Δεύτερο Πρόγραμμα, τους 19 Περιφερειακούς Σταθμούς της ΕΡΑ και την ΕΡΑ 5.

    Οι βραδιές του Δευτέρου Προγράμματος στον "Ιανό" συνεχίζονται την επόμενη εβδομάδα, Τετάρτη 15 Νοεμβρίου με το αφιέρωμα στον Θοδωρή Γκόνη. Ο χώρος του "Ιανού" θα γεμίζει με ακροατές του Δεύτερου με το σύστημα των κρατήσεων (ελεύθερη είσοδος) και η εκδήλωση με ζωντανή μουσική και τραγούδια από ερμηνευτές που οι ίδιοι οι ποιητές θα έχουν επιλέξει, θα μεταδίδεται στην Ελλάδα και όλον τον κόσμο από τις συχνότητες της ΕΡΑ.

    Οι ακροατές θα μπορούν να πληροφορούνται περισσότερες λεπτομέρειες για το αφιέρωμα από την ιστοσελίδα www.deftero.gr

    [11] Πολιτισμός

    Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

    Carmina Burana στο Μέγαρο Μουσικής

    9/11/2006 7:46:00 μμ

    Ένα από τα δημοφιλέστερα έργα του Carl Orff, τα Carmina Burana θα παρουσιάσουν τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ σε συναυλία που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου στις 20.30 στην Αίθουσα Φίλων της Μουσικής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία της ΕΡΤ, μαζί με τη Χορωδία "Μακεδονία" και την Παιδική Χορωδία του Τρίτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, θα ερμηνεύσουν τα Carmina Burana, 40 χρόνια μετά την πρώτη παρουσίασή τους στην Ελλάδα.

    Στη συναυλία συμμετέχουν εκλεκτοί και διακεκριμένοι σολίστες: Μαρία Μητσοπούλου - Σοπράνο Γιάννης Γιαννίσης - Βαρύτονος Νίκος Σπανός τενόρος Αρης Γαρουφαλής Πιάνο Βίκυ Στυλιανού Πιάνο

    Τη διεύθυνση Χορωδίας της ΕΡΤ έχει ο Αντώνης Κοντογεωργίου. Τη διεύθυνση της Παιδικής Χορωδίας του Τρίτου Προγράμματος, έχει η Ρόζη Μαστροσάββα. Τη μουσική διεύθυνση της συναυλίας της συναυλίας έχει ο αρχιμουσικός Βλαδίμηρος Συμεωνίδης.

    Τα εισιτήρια για τη συναυλία θα διατίθενται από τα ταμεία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

    [12] Υγεία

    Ο διαβήτης μπορεί να προληφθεί

    10/11/2006 9:08:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Κάθε δέκα δευτερόλεπτα χάνεται ένας άνθρωπος από τον διαβήτη, τον "σιωπηλό δολοφόνο", όπως τον αποκαλούν οι επιστήμονες, που παρέθεσαν στοιχεία για τη νόσο, ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του σακχαρώδη διαβήτη, στις 14 Νοεμβρίου. Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν την Πέμπτη από τον υπουργό Υγείας και τους επιστήμονες είναι άκρως ανησυχητικά, καθώς διαπιστώνεται ότι ο σακχαρώδης διαβήτης προσβάλλει όλο και πιο συχνά τους νέους, τις γυναίκες και τους κατοίκους των ανεπτυγμένων χωρών. Η πρόληψη σε συνδυασμό με τη σωστή διατροφή, την άσκηση αλλά και τα φάρμακα, μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη, επισημαίνουν οι επιστήμονες, που εκτιμούν ότι οι ασθενείς στη χώρα μας με σακχαρώδη διαβήτη ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο, από τους οποίους αρκετοί δεν το γνωρίζουν.

    "Πρόληψη τώρα, πρόβλημα ποτέ"

    Με κεντρικό σύνθημα "Διαβήτης, φροντίδα για όλους" όλοι οι διεθνείς οργανισμοί προσπαθούν να πείσουν ότι η ασθένεια μπορεί να προληφθεί αρκεί να έχουμε στοιχειώδεις πληροφορίες γι΄αυτήν, κάτι στο οποίο έδωσε έμφαση και ο υπουργός Υγείας.

    Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι η πολιτική πρόληψης που αναπτύσσεται με την ενημέρωση μπορεί να προλάβει τα χειρότερα και να επιβεβαιώσει αυτό που οι γιατροί λένε κατά καιρούς "πρόληψη τώρα, πρόβλημα ποτέ".

    Ο καθηγητής Παθολογίας Σωτήρης Ράπτης αναφερόμενος σε μία άλλη πτυχή του θέματος, αποκάλυψε ότι στη χώρα μας υπάρχουν καταγγελίες εναντίον συγκεκριμένων τραπεζών ότι δεν προσλαμβάνουν τα διαβητικά άτομα, την ίδια ώρα που διεθνώς οι ασθενείς με διαβήτη δεν θεωρούνται άτομα με ειδικές ανάγκες.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σύντομα και εισπνεόμενη ινσουλίνη

    [13] Παράξενα

    Στις 10 Δεκεμβρίου

    Η επιστροφή της Κάιλι Μινόγκ

    10/11/2006 9:42:00 πμ

    Με μεγάλη ανυπομονησία περιμένει η Αυστραλή ποπ τραγουδίστρια Κάιλι Μινόγκ να βρεθεί και πάλι στη σκηνή και να τραγουδήσει. Η περιπέτεια που πέρασε με την υγεία της πριν ένα χρόνο έκανε την 37χρονη Κάιλι πιο δυνατή, ενώ αγκάλιασε με περισσότερο πάθος την καριέρα της, όπως η ίδια εξομολογείται. "Δεν έχει περάσει καλά - καλά ένας χρόνος που ανάρρωσα από την αρρώστια και κάνω δίσκους, φωτογραφήσεις, νέα φιλμ για τις γιγαντοοθόνες των κονσέρτων και πολλά άλλα. Στην πραγματικότητα δεν έχω σταματήσει ούτε λεπτό. Είμαι σίγουρη ότι, ύστερα από χρόνια, θα θυμάμαι αυτήν την περίοδο και θα λέω 'μα πώς τα έκανα όλα αυτά'. Έτσι είναι". Η Αυστραλή πριγκίπισσα της ποπ πρόκειται να ξεκινήσει στις 10 Δεκεμβρίου, τη Showgirl τουρνέ της στο Rod Laver Arena της Μελβούρνης, όπου και θα δώσει 6 συνολικά παραστάσεις. Πρόκειται για την τουρνέ που αναγκάστηκε να αναβάλει πέρυσι τον Μάιο όταν ξαφνικά διαγνώστηκε ότι πάσχει από καρκίνο του μαστού.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 10 November 2006 - 9:51:27 UTC