Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-11-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μήνυμα Καραμανλή στην Άγκυρα
  • [02] Προβάδισμα για τη ΝΔ
  • [03] Διχάζει η απόφαση
  • [04] Nέα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια
  • [05] Αναγκαστική προσγείωση
  • [06] Συμπλοκή στο κέντρο της Αθήνας
  • [07] Στους δρόμους και πάλι οι δάσκαλοι
  • [08] Ελέγχουν και τη Γερουσία
  • [09] "Οι Βρώμικες Δουλειές Του Πετρελαίου"
  • [10] Νέα καταδίκη στελέχους της ΕΤΑ
  • [11] Εκτελέστηκε ο 53ος θανατοποινίτης στις ΗΠΑ
  • [12] Στη Ρωσία ο Λαριτζανί
  • [13] Ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας
  • [14] Επιλογή συμβούλων για τον ΟΤΕ
  • [15] Αυξομειώσεις τιμών στα φάρμακα
  • [16] Στους "16" του Κυπέλλου Ελλάδας Ολυμπιακός και ΠΑΟ
  • [17] Πράσινο τρένο!
  • [18] Έχασε στο τέλος ο Άρης
  • [19] Πέθανε ο συνθέτης Β.Πολυδούρης
  • [20] "Πράσινο φως" στην κλωνοποίηση εμβρύων

    [01] Πολιτική

    Από την Μπρατισλάβα

    Μήνυμα Καραμανλή στην Άγκυρα

    9/11/2006 4:02:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα σχετικά με την ευρωπαϊκή της προοπτική, απέστειλε ο Πρωθυπουργός, μιλώντας στο συνέδριο του 10ου διαλόγου μεταξύ της Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στη Μπρατισλάβα. "Ο σεβασμός και η πλήρης εφαρμογή, από τις χώρες που προσβλέπουν στην ένταξή τους στην Ε.Ε, των κριτηρίων και των προαπαιτούμενων που έχουν τεθεί, είναι αδιαπραγμάτευτος", τόνισε ο Κώστας Καραμανλής. Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός εξήρε το ρόλο των θρησκευτικών κοινοτήτων στη συμφιλίωση των λαών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Σε μήνυμά του προς το συνέδριο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος επισημαίνει τα εμπόδια που αντιμετωπίζει το Πατριαρχείο στην προσπάθειά του για θρησκευτική ελευθερία και εκφράζει την ελπίδα να δοθεί τελικώς η δυνατότητα πλήρους απολαβής των δικαιωμάτων του. Στα συμπεράσματα του διαλόγου της Ορθόδοξης εκκλησίας με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό κόμμα και τους Ευρωπαίους δημοκράτες, η Αγκυρα καλείται να επαναλειτουργήσει την θεολογική σχολή της Χάλκης.

    [02] Πολιτική

    Προβάδισμα για τη ΝΔ

    9/11/2006 12:10:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Προβάδισμα τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων διατηρεί η ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με το μηνιαίο βαρόμετρο του ΣΚΑΪ και της VPRC. Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει 42,5%, το ΠΑΣΟΚ 38,5%, το ΚΚΕ 8%, ο ΣΥΝ 4,5% και ο ΛΑΟΣ 4%. Στο ερώτημα ποιο κόμμα βγήκε κερδισμένο από τις πρόσφατες εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, το 40% θεωρεί η Κυβέρνηση και το 16% η αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ "κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα" απαντά το 21%. Καταλληλότερος πρωθυπουργός προκρίνεται ο Κ. Καραμανλής με 47% έναντι 22% του Γιώργου Παπανδρέου. Η δημοσκόπηση κατέγραψε επίσης την αντίθεση της κοινής γνώμης στον τρόμο με τον οποίο η πλειονότητα των τηλεοπτικών σταθμών παρουσίασε την υπόθεση βιασμού στην Αμάρυνθο. Πιο συγκεκριμένα, το 65% των ερωτηθέντων εκφράζει τη διαφωνία του, ενώ το ίδιο ποσοστό υποστηρίζει ότι οι ειδήσεις στην τηλεόραση παρουσιάζουν περισσότερη βία απ όση υπάρχει στην πραγματικότητα.

    [03] Κοινωνία

    "Φρένο" στην πληρωμή συμβασιούχων

    Διχάζει η απόφαση

    9/11/2006 3:15:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ

    Αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση του Μισθοδικείου για εξομοίωση των αποδοχών των δικαστικών με αυτών άλλων δημόσιων λειτουργών. Ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ρωμύλος Κεδίκογλου, σε γραπτή ανακοίνωσή του αναφέρει μεταξύ άλλων ότι οι αυξήσεις δεν είναι αυτές που παρουσιάζονται και δεν πρόκειται να ξεπεράσουν το 15 με 25%. Την ίδια ώρα, με απόφαση της Ολομελείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου απαγορεύονται οι πληρωμές σε συμβασιούχους που δεν καλύπτονται από το Προεδρικό Διάταγμα 164/2004, απόφαση που αφορά αφορά χιλιάδες συμβασιούχους, οι οποίοι είχαν καταταχθεί σε θέσεις αορίστου χρόνου με αποφάσεις πολιτικών δικαστηρίων.

    Αντιδράσεις και διαφωνίες

    Η κυβέρνηση διά στόματος του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου, Ευάγγελου Αντώναρου, αποδοκίμασε την απόφαση: "Παγίως η κυβέρνηση δεν σχολιάζει αποφάσεις δικαστηρίων, πλην για το σκέλος εκείνο που την αφορά, ως έχουσα την ευθύνη για την αντιμετώπιση των δυσκολιών της οικονομίας. Η σημερινή συγκυρία δεν αντέχει κινήσεις που επηρεάζουν τις ισορροπίες της οικονομικής πολιτικής που ακολουθούμε, προκειμένου να βγούμε από το δύσκολο τοπίο που παραλάβαμε και διαχειριζόμαστε". Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Αντώναρος παρατήρησε ότι "θα προηγηθεί ενδελεχής μελέτη όλων των πτυχών του θέματος".

    Η ΓΣΕΕ υπολόγισε ότι για κάθε δικαστή το ποσό που θα δοθεί αναδρομικά θα φτάσει τα 220.000 ευρώ, ενώ κατ' άλλους, οι αυξήσεις θα κυμανθούν από 50 έως 70%.

    Στην ανακοίνωσή του, ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ρ. Κεδίκογλου αναφέρει μεταξύ άλλων πως "η πραγματική διαφορά στις αποδοχές του κάθε δικαστικού λειτουργού που θα προκύψει δεν θα υπερβαίνει το ποσοστό του 15 με 25%, ενώ η καταβολή του ποσού αυτού θα επέλθει μετά πάροδο αρκετών ετών, έτσι ώστε δεν θα επιβαρυνθεί άμεσα προϋπολογισμός του κράτους".

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, κάλεσε τους προέδρους των ανώτατων δικαστηρίων να παραιτηθούν των αξιώσεών τους.

    Για προκλητική συμπεριφορά έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος. "Δεν μπορεί η επιβεβλημένη από την κυβέρνηση ανώτατη εξουσία στα δικαστήρια να αποφασίζει γενναιόδωρα για τους δικούς της μισθούς και να επιβάλλεται η λιτότητα στους καθηγητές και τους δασκάλους, ενώ ταυτόχρονα οι συμβασιούχοι πετάγονται στο δρόμο. Όλα αυτά είναι πρόκληση για την κοινωνία. Και η κοινωνία θα αντιδράσει με σκληρό τρόπο".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Εξομοίωση μισθών

    [04] Κοινωνία

    Σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη

    Nέα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια

    9/11/2006 6:34:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Nέα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια πραγματοποίησαν το πρωί της Πέμπτης σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις οι δάσκαλοι, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας τους, με τη συμμετοχή και τη συμπαράσταση καθηγητών, μαθητών, φοιτητών και πανεπιστημιακών. Κυρίαρχα τα συνθήματα ενάντια στην εισαγγελική παρέμβαση για αυτεπάγγελτη είσοδο της Αστυνομίας σε περίπτωση τέλεσης κακουργημάτων μέσα σε πανεπιστημιακά ιδρύματα. Στην Αθήνα σημειώθηκαν μικρής έντασης επεισόδια κατά τη διάρκεια της πορείας, στην πλατεία Κλαυθμώνος, μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων. Άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου επιτέθηκαν με πέτρες και άλλα αντικείμενα εναντίον αστυνομικών οι οποίοι απάντησαν με περιορισμένη χρήση χημικών. Η Αστυνομία προσήγαγε 8 άτομα: 5 μαθητές και 3 φοιτητές, οι οποίοι αφέθησαν ελεύθεροι. Ωστόσο, την Παρασκευή αναμένονται οι αποφάσεις των δασκάλων για την πορεία των κινητοποιήσεων τους, ενώ εκπρόσωποι της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας κατέθεσαν στον υφυπουργό Παιδείας Γιώργο Καλό τις προτάσεις τους για την αναπλήρωση των χαμένων διδακτικών ωρών. Η διδασκαλική Ομοσπονδία καταγγέλλει ότι διδακτικές ώρες δεν χάθηκαν μόνο εξαιτίας της απεργίας αλλά και επειδή υπάρχουν 1100 κενές θέσεις δασκάλων.

    Εν τω μεταξύ, η Σύγκλιτος του Αριστοτελείου ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου προγραμματίζει εκδηλώσεις μέσα στο ίδρυμα και κατά τη διάρκεια της Πορείας, ώστε να αποτραπεί η κατάληψη του κτηρίου από ταραξίες.

    Σε συνέντευξη της η ΔΑΠ έκανε λόγο για αντιστροφή του κλίματος στις πανεπιστημιακές σχολές και καταψήφιση των προτάσεων για καταλήψεις.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στους δρόμους και πάλι οι δάσκαλοι

    [05] Κοινωνία

    Αεροσκάφος της εταιρείας ΤHΑΙ

    Αναγκαστική προσγείωση

    9/11/2006 4:18:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 9/11/2006 5:47:22 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ

    Επιδιορθώθηκε η βλάβη στο αεροσκάφος της ταϊλανδικής εταιρίας ΤHΑΙ το οποίο και αναμένεται να φθάσει το βράδυ της Πέμπτης στο "Ελευθέριος Βενιζέλος". Με καθυστέρηση περίπου 14 ωρών θα φτάσουν στην Αθήνα οι 86 Έλληνες, οι οποίοι μαζί με άλλους 40 επιβάτες ταξίδευαν από την Μπανγκόκ στην Ελλάδα με αεροσκάφος της ταϊλανδικής εταιρίας ΤHΑΙ, στο οποίο σημειώθηκε βλάβη τα ξημερώματα της Πέμπτης στον ένα κινητήρα και αναγκάστηκε να προσγειωθεί στο Τουρκμενιστάν. Από εκεί, αφού επιδιορθώθηκε η βλάβη από τεχνικούς της Lufthansa, το αεροσκάφος αναχώρησε λίγα λεπτά μετά τις 4 το απόγευμα, ώρα Ελλάδος και αναμένεται στο "Ελευθέριος Βενιζέλος" γύρω στις 8:30 το βράδυ. Κανονικά, το αεροσκάφος έπρεπε να είχε προσγειωθεί στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας, στις 6:15 το πρωί.

    [06] Κοινωνία

    Συμπλοκή στο κέντρο της Αθήνας

    9/11/2006 1:30:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 9/11/2006 2:31:47 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Ένοπλη συμπλοκή μεταξύ τριών Αλβανών κακοποιών και αστυνομικών της Άμεσης Δράσης, σημειώθηκε λίγο μετά τις 8 το βράδυ της Τετάρτης, στην οδό Καλλιρρόης, στο κέντρο της Αθήνας. Οι τρεις κακοποιοί περιφέρονταν ύποπτα στην περιοχή και ενημερώθηκε τηλεφωνικά το κέντρο της Άμεσης Δράσης. Οι αστυνομικοί που πήγαν στο σημείο δέχτηκαν καταιγισμό από σφαίρες και τελικά κατάφεραν να συλλάβουν τον έναν απο τους τρεις δράστες.

    Καταιγισμός πυρών

    Οι κακοποιοί σκόπευαν να ληστέψουν κατάστημα κούριερ στην οδό Καλλιρρόης 3, στον Νέο Κόσμο. Μόλις έφτασε στο σημείο περιπολικό της Άμεσης Δράσης, οι κακοποιοί μπήκαν στο κατάστημα με σκοπό να διαφύγουν απο την πίσω πόρτα.

    Βγαίνοντας από το κατάστημα, άρχισαν να πυροβολούν εναντίον τον αστυνομικών, οι οποίοι ανταπέδωσαν τα πυρά.

    Οι δράστες ακολούθησαν διαφορετικές κατευθύνσεις. Οι δύο διέφυγαν προς την Λ. Βουλιαγμένης και ο τρίτος σε ένα παρακείμενο, ακατοίκητο σπίτι όπου και συνελήφθη.

    Σε μικρή απόσταση βρέθηκε η μηχανή των δραστών που μεταφέρθηκε στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση, μήπως εντοπιστούν δακτυλικά αποτυπώματα των δύο δραστών που διέφυγαν. Στα εγκληματολογικά εργαστήρια μεταφέρθηκε και το όπλο του νεαρού κακοποιού, για να διαπιστωθεί εάν έχει χρησιμοποιηθεί σε άλλες εγκληματικές επιθέσεις.

    [07] Κοινωνία

    Νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο

    Στους δρόμους και πάλι οι δάσκαλοι

    9/11/2006 11:41:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 9/11/2006 7:01:02 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Ολοκληρώθηκε το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, το οποίο ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας των δασκάλων και των νηπιαγωγών. Σταδιακή ήταν η διακοπή της κυκλοφορίας σε κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας από την Τροχαία. Στις κινητοποιήσεις των δασκάλων συμπαραστάθηκαν τόσο οι καθηγητές όσο και η ΑΔΕΔΥ με δίωρη στάση εργασίας. Εξάλλου αύριο αναμένονται οι αποφάσεις των δασκάλων για την πορεία των κινητοποιήσεων τους. Το απόγευμα εκπρόσωποι της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας θα υποβάλλουν το γενικό πλαίσιο με τις εναλλακτικές επιλογές αναπλήρωσης των χαμένων διδακτικών ωρών στον υφυπουργό Παιδείας Γιώργο Καλό. Στο μεταξύ τη μεταφορά της αρμοδιότητας για την άρση του ασύλου από την Επιτροπή Ασύλου στο Πρυτανικό Συμβούλιο, προτείνει ο γραμματέας της ΔΑΠ Δημήτρης Βολουδάκης και καλεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να επισπεύσουν τις προτάσεις τους. Διευκρίνισε πάντως πως σε καμία περίπτωση δεν επιδιώκεται η κατάργηση του ασύλου.

    [08] Κόσμος

    Οι Δημοκρατικοί, σύμφωνα με τα ΜΜΕ

    Ελέγχουν και τη Γερουσία

    9/11/2006 8:25:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Την πλειοψηφία και στη Γερουσία μετά τη σαρωτική τους νίκη στη Βουλή των Αντιπροσώπων αποσπούν οι Δημοκρατικοί για πρώτη φορά εδώ και 12 χρόνια, όπως μεταδίδουν αμερικανικά ΜΜΕ. Σύμφωνα με προβλέψεις από τον τηλεοπτικό σταθμό NBC και το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press, ο υποψήφιος γερουσιαστής των Δημοκρατικών Τζέιμς Γουέμπ κέρδισε τον υποψήφιο γερουσιαστή των Ρεπουμπλικάνων Τζορτζ Άλεν στην σκληρή αναμέτρησή τους στην Βιρτζίνια. Η έδρα του Γουέμπ είναι η έκτη που χρειάζονταν οι Δημοκρατικοί για να αποκτήσουν την πλειοψηφία στην 100μελή Γερουσία. Στο μεταξύ στην αλλαγή του πολιτικού περιβάλλοντος μετά τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών για το Κογκρέσο και τη Γερουσία οδήγησε τον απερχόμενο Υπουργό Άμυνας Ντόναλτ Ράμσφελντ στην απόφαση του να παραιτηθεί, σύμφωνα με τον ίδιο. "Θα είναι ένα διαφορετικό Κογκρέσο, ένα διαφορετικό περιβάλλον, ενόψει των προεδρικών εκλογών, θα υπάρχει έντονος κομματισμός", δήλωσε ο Ράμσφελντ στο Πεντάγωνο. Η παραίτηση του Υπουργού Άμυνας ανακοινώθηκε χθες, αλλά ο Πρόεδρος Τζορτζ Μπους ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ότι συζητούσε το ενδεχόμενο αντικατάστασης του Υπουργού Άμυνας πριν από τις εκλογές για το Κογκρέσο. Στη θέση του διόρισε τον πρώην διευθυντή της CIA, Ρόμπερτ Γκέιτς. Στο μεταξύ την πολιτική ισχύ τους άρχισαν να δείχνουν οι Δημοκρατικοί στις ΗΠΑ, καλώντας τον Τζορτζ Μπους να διοργανώσει διακομματική Σύνοδο Κορυφής με θέμα την κατάσταση στο Ιράκ, αλλά και την αναζήτηση κοινού εδάφους σε εσωτερικού ενδιαφέροντος θέματα, όπως η Παιδεία και η Υγεία. Η επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος στη Βουλή, Νάνσι Πελόζι και ο ηγέτης του κόμματος στη Γερουσία, Χάρι Ρέιντ, δήλωσαν ότι ο αμερικανικός λαός ψήφισε υπέρ της αλλαγής.

    Διακομματική Σύνοδο ζητούν οι νικητές

    "Ελπίζω ότι (ο Μπους) θα ακούσει", ανέφερε η Νάνσι Πελόζι σε συνέντευξη Τύπου, μετά το τηλεφώνημα που δέχτηκε από τον Πρόεδρο Μπους, ο οποίος τη συνεχάρη για το εκλογικό αποτέλεσμα. "Του είπα ό,τι είπα και χθες το βράδυ, ότι θέλω να συνεργαστούμε διακομματικά, ότι η επιτυχία ενός Προέδρου είναι πάντα καλή για τη χώρα και ελπίζω ότι θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε για το καλό του αμερικανικού λαού", πρόσθεσε η Νάνσι Πελόζι.

    Ο Χάρι Ρέιντ δήλωσε ότι "είναι καιρός να βάλουμε στην άκρη τον κομματισμό και να βρούμε ένα καινούριο δρόμο, τόσο στα εσωτερικά θέματα, όσο και στο Ιράκ". Πρόσθεσε εξάλλου ότι ζήτησε από τον Αμερικανό Πρόεδρο "τη σύγκληση διακομματικής Συνόδου Κορυφής για το Ιράκ, με τους ηγέτες του Κογκρέσου". Ο Ρέιντ δεν έχει λάβει καμία απάντηση στην έκκλησή του για σύνοδο με θέμα την κατάσταση στο Ιράκ, αλλά ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πόλεμος θα είναι ένα από τα βασικά ζητήματα που θα συζητήσει ο Τζορτζ Μπους με τους βουλευτές. "Ο Αμερικανικός λαός μίλησε ξεκάθαρα και αποφασιστικά υπέρ των Δημοκρατικών οδηγώντας αυτή τη χώρα σε μια νέα κατεύθυνση", είπε ο Ριντ, ο οποίος εκλέγεται στη Νεβάδα, σε δήλωσή του μετά την πρόβλεψη του NBC ότι ο υποψήφιος των Δημοκρατικών κερδίζει στην Βιρτζίνια. "Οι Αμερικανοί έκαναν σαφές ότι κουράστηκαν από τις αποτυχίες των τελευταίων έξι ετών. Οι ημέρες του Κογκρέσου που δεν έκανε τίποτε παρήλθαν", πρόσθεσε ο Ριντ.

    Ο Δημοκρατικός Γουέμπ προηγείται του Ρεπουμπλικάνου Άλεν στη Βιρτζίνια κατά περίπου 7.000 ψήφους επί του συνόλου των 2,3 εκατομμυρίων. Η ανακοίνωση του τελικού αποτελέσματος της καταμέτρησης μπορεί να γίνει έως και σε μία εβδομάδα, με το νικητή να διακριβώνεται την 27η Νοεμβρίου. Εάν οι Ρεπουμπλικάνοι επιλέξουν να ζητήσουν επανακαταμέτρηση, η έδρα μπορεί να παραμείνει διαμφισβητούμενη έως το Δεκέμβριο. Το στρατόπεδο του Άλεν αρνείται να αναγνωρίσει την ήττα του, όπως δήλωσε ο προσωπικός του σύμβουλος Έντ Γκιλέσπι στο Ρίτσμοντ.

    Οι νέοι έδωσαν τη νίκη στους Δημοκρατικούς

    Σε ποσοστό μεγαλύτερο από κάθε άλλη φορά τα τελευταία 20 χρόνια ψήφισαν οι νέοι σε ηλικία Αμερικανοί πολίτες, με την πολιτική τους ενεργοποίηση να αποδίδεται στον πόλεμο του Ιράκ, γεγονός που έδωσε μεγάλη ώθηση στους Δημοκρατικούς, δηλώνουν δημοσκόποι.

    Περίπου το 24% των Αμερικανών κάτω των 30 ετών -ή τουλάχιστον 10 εκατ. νεαροί ψηφοφόροι- μετείχαν στην διαδικασία της Τρίτης, που σήμανε τη νίκη των Δημοκρατικών στην προσπάθειά τους να ανακτήσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου. Το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο κατά 4% σε σύγκριση με τις προηγούμενες ενδιάμεσες εκλογές το 2002.

    "Το ποσοστό αυτό μοιάζει να είναι το υψηλότερο των τελευταίων 20 ετών", σχολίασε ο Μαρκ Λόπες, διευθυντής έρευνας του Κέντρου Πληροφόρησης και Έρευνας για την Πολιτική Αγωγή και Συμμετοχή, που συγκέντρωσε στοιχεία βάσει των exit polls. "Δυστυχώς, δεν μπορούμε να πούμε εάν αποτελεί ρεκόρ, αφού δεν διαθέτουμε επαρκή συγκριτικά στοιχεία για την περίοδο πριν από το 1986", πρόσθεσε.

    Σύμφωνα με την οργάνωση Rock the Vote, οι νέοι ψηφοφόροι τάσσονται υπέρ των Δημοκρατικών με διαφορά 22 ποσοστιαίων μονάδων - ποσοστό σχεδόν τριπλάσιο από ό,τι οποιαδήποτε άλλη πληθυσμιακή ομάδα Αμερικανών ψηφοφόρων.

    Το υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής νέων ψηφοφόρων στις εκλογές σημειώθηκε στην διάρκεια των ενδιάμεσων εκλογών του 1982, όταν υπολογιζόταν ότι έφθασε το 27%, όμως για την πληθυσμιακή ομάδα από τα 18 έως τα 24, και όχι έως τα 30.

    Οι μελλοντικές εκλογές στις ΗΠΑ αναμένεται να κριθούν από την λεγόμενη "γενιά Υ", δηλαδή τους πολίτες που έχουν γεννηθεί από το 1977 έως το 1994 και διαμορφωθεί από γεγονότα όπως οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, ο πόλεμος στο Ιράκ και ο τυφώνας Κατρίνα. Σε εννέα χρόνια, η γενιά αυτή θα αποτελεί το 1/3 των ψηφοφόρων στη χώρα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Παράπλευρη απώλεια"

    Σάρωσαν το Κογκρέσο

    Σχετικά Links:

    CNN: Democrats win control of Senate, AP reports

    [09] Κόσμος

    Πρώτη τηλεοπτική προβολή στη ΝΕΤ

    "Οι Βρώμικες Δουλειές Του Πετρελαίου"

    9/11/2006 4:26:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 9/11/2006 5:17:13 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΕΞΑΝΤΑΣ

    To ντοκιμαντέρ "Δέλτα - Οι Βρώμικες Δουλειές Του Πετρελαίου" του δημοσιογράφου Γιώργου Αυγερόπουλου και της ομάδας του Εξάντα κάνει την τηλεοπτική του πρεμιέρα στη ΝΕΤ, τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου στις 11 το βράδυ. Το εκπληκτικό αυτό ντοκιμαντέρ έκανε την κινηματογραφική του πρεμιέρα στα πλαίσια του 12ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νύχτες Πρεμιέρας και απέσπασε θερμά σχόλια τόσο από τους κριτικούς όσο και από τους 1000 θεατές που το παρακολούθησαν στον κινηματογράφο Απόλλων. Ο Εξάντας ταξιδεύει στο άγνωστο, "νέο μέτωπο του πολέμου κατά της τρομοκρατίας", στο Δέλτα του ποταμού Νίγηρα της Νιγηρίας, εκεί από όπου εξορύσσεται ένα μεγάλο μέρος του πετρελαίου που κινεί τον πλανήτη, εκεί όπου οι βομβιστικές επιθέσεις, οι απαγωγές και οι δολοφονίες είναι καθημερινότητα και συλλαμβάνει στον φακό της κάμεράς του την εικόνα της "ανάπτυξης" όπως την εννοούν οι πολυεθνικοί πετρελαϊκοί κολοσσοί. Διαβάστε όλη την έρευνα του Εξάντα για το ντοκιμαντέρ στην ιστοσελίδα: http://exandas.ert.gr.

    Εικόνες της σύγχρονης "παγκοσμιοποιημένης" κόλασης

    Σε ένα από τα λίγα μέρη του πλανήτη που, λόγω της φυσικής τους ομορφιάς, θα μπορούσαν να μας μεταφέρουν μια εικόνα του παράδεισου, το ντοκιμαντέρ καταγράφει εικόνες της σύγχρονης "παγκοσμιοποιημένης" κόλασης: Το πετρέλαιο που διαρρέει στους παραπόταμους καταστρέφει τη χλωρίδα και την πανίδα, διαχέεται στη διατροφική αλυσίδα και δολοφονεί τα 27 εκατομμύρια των ιθαγενών Άιτζο, Iτσεκίρι και Oγκόνι που ζουν στο Δέλτα εδώ και αιώνες.

    Στις αυλές τους ορθώνονται τα πανύψηλα φουγάρα των πετρελαϊκών και οι φλόγες που ξεπροβάλουν από την κορυφή τους, μετατρέπουν τη νύχτα σε μια διαρκή βασανιστική ημέρα.

    Οι λευκοί άνθρωποι που πατάνε το πόδι τους σε αυτό τον τόπο, συνήθως στελέχη των εταιρειών πετρελαίου, δεν είναι καθόλου αγαπητοί στους ντόπιους. Λευκοί ήταν και οι Άγγλοι αποικιοκράτες που εκμεταλλεύονταν την Νιγηρία για έναν περίπου αιώνα, μέχρι την ανεξαρτησία της το 1960. Λευκοί και οι πρώτοι επιχειρηματίες που εμφανίστηκαν την ίδια εποχή στην περιοχή ξεκινώντας τις εξορύξεις του μαύρου χρυσού. Τις εξορύξεις που αντί να φέρουν την ανάπτυξη, έφεραν την καταστροφή.

    "Κοιτάξτε αυτές τις κηλίδες, είναι από τις σωλήνες του αργού πετρελαίου που περνάνε κάτω από το νερό του ποταμού" λένε οι κάτοικοι του Δέλτα.

    "Εδώ, δε θα δεις κανέναν ζωντανό οργανισμό. Οι μαϊμούδες πέθαναν, τα πουλιά, οι αντιλόπες, τα ψάρια, πέθαναν!"

    Η Νιγηρία παράγει περίπου 2,5 εκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο την ημέρα. Μόνο τα έσοδα του κράτους από το μαύρο χρυσό, υπολογίζονται σε 17 δισ. δολάρια το χρόνο. "Παρ' όλα αυτά, δεν μπορούμε να ταΐσουμε τα παιδιά που υποφέρουν. Διαδώστε στον κόσμο την κραυγή μας..." λέει ο πρόεδρος της κοινότητας Νέμπε.

    "Με τα κέρδη του πετρελαίου που παράγεται στην περιοχή μας θα έπρεπε να ζούμε όπως οι άρχοντες της Σαουδικής Αραβίας", λέει ο Άντριου Έλιτζαχ που ανήκει στη φυλή Άιτζο.

    "Βλέπεις, αυτά τa παιδιά που έχουν να φάνε πέντε μέρες; Δεν υπάρχει τίποτα για να φας.Κι όμως, στις κοινότητές μας παράγεται το πετρέλαιο. Είμαστε 'οι άνθρωποι του πετρελαίου'..."

    Στο πετρελαιοφόρο Δέλτα, μια από τις πλουσιότερες σε ορυκτό πλούτο περιοχές της γης, δεν υπάρχουν δουλειές για τους νέους, μόρφωση για τα παιδιά και φαγητό για κανέναν. Όταν οι κάτοικοι τολμούν να ζητήσουν τα αυτονόητα, οι επιθέσεις των ειδικών σωμάτων του στρατού και της αστυνομίας που εξοπλίζουν οι εταιρείες πετρελαίου, αφανίζουν από το χάρτη ολόκληρα χωριά.

    "Παιδιά, μανάδες, πατεράδες, παιδιά, ηλικιωμένοι φώναζαν και έτρεχαν. Οι γυναίκες έκλαιγαν, ούρλιαζαν, προσπαθούσαν να προφυλάξουν τα παιδιά τους", λέει στην κάμερα του Εξάντα ο αρχηγός της κοινότητας Οντιόμα.

    "Έκαψαν και ισοπέδωσαν την πόλη. Τρέχαμε και δεν ξέραμε πού να πάμε...Όσοι ηλικιωμένοι δεν μπορούσαν να τρέξουν, κάηκαν επιτόπου, άλλοι στα κρεβάτια τους, άλλοι στο δρόμο..."

    Τουλάχιστον 17 άνθρωποι δολοφονήθηκαν και το 80% των σπιτιών της κοινότητας ισοπεδώθηκε κατά την επιδρομή του ειδικού σώματος του στρατού το Φεβρουάριο του 2005.

    Οι καταγγελίες ότι οι πετρελαϊκές εταιρείες οπλίζουν και καθοδηγούν τα δολοφονικά σώματα του Νιγηριανού στρατού, είναι πολλές. Και τα στοιχεία αδιάσειστα: "Η Chevron, είναι γνωστό ότι αγόρασε και έδωσε όπλα σε νέους στην περιοχή του Ουάρι, για να πολεμήσουν τον κόσμο που ήταν αντίθετος στις πρακτικές της εταιρείας στην περιοχή", λέει ο Ανιγιάκι Νισιριμόβου, δικηγόρος και ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    "Ακόμη και κανονιοφόρους λέμβους αγοράζει η Shell για τo στρατό της Νιγηρίας. Κι αυτός ο στρατός, όταν μια κοινότητα αντιτίθεται στα σχέδια της εταιρείας, την ισοπεδώνει", λέει ο Λέντου Μίτι, σύντροφος και συγκρατούμενος του Κέν Σάρα Ουίουα, του ποιητή που έγινε σύμβολο το 1995. Τότε, η χούντα της Νιγηρίας τον απαγχόνισε επειδή ηγήθηκε του ειρηνικού κινήματος που στάθηκε εμπόδιο στα σχέδια της Shell.

    "Είμαστε οι MEND"

    Ο Γιώργος Αυγερόπουλος συναντά στους παραπόταμους της ζούγκλας του Δέλτα, τους αντάρτες του ΜEND, του "Κινήματος Για Την Απελευθέρωση του Δέλτα του Νίγηρα". Και για πρώτη φορά παγκοσμίως, η κάμερα καταγράφει εικόνες από τις περιπολίες με τα ταχύπλοα σκάφη τους και το βαρύ οπλισμό...

    Οι Μέντ πρωτοεμφανίστηκαν θεαματικά. Μέσα σε έναν μήνα, επιτέθηκαν στις πιο σημαντικές εγκαταστάσεις της Shell μειώνοντας κατά 250.000 βαρέλια την ημέρα την παραγωγή της εταιρείας, που με την κοινοπραξία της καρπώνεται σχεδόν το 45% του πετρελαίου της Νιγηρίας. Το πρώτο εξάμηνο της δράσης τους, oι Μέντ έπιασαν ομήρους 29 ξένους εργαζόμενους στις πετρελαϊκές.

    "Είμαστε οι MEND, πολεμάμε για τα δικαιώματά μας. Δεν φοβόμαστε κανένα, ούτε την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση, ούτε το στρατό, ούτε τις εταιρείες πετρελαίου! Τους λέμε να έρθουν γρήγορα στην δική μας πλευρά, αλλιώς θα χτυπήσουμε όλες τις επιχειρήσεις που λειτουργούν εδώ", φωνάζουν οι αντάρτες κατά τη διάρκεια μιας ιδιόμορφης συνέντευξης, όπου οι ένοπλοι βρίσκονται σε μια βάρκα στη μέση του ποταμού και το συνεργείο του Εξάντα, απέναντί τους, σε μια άλλη.

    Πρόκειται για νεαρούς που τις περισσότερες φορές οπλίστηκαν από τους τοπικούς κυβερνήτες, λίγο πριν από τις προηγούμενες εκλογές. Σκοπός τους τότε, ήταν να εκφοβίσουν τους πολίτες ώστε να αναγκαστούν να ψηφίσουν "το σωστό". Έπειτα, απογοητευμένοι από την κοροϊδία των τοπικών αρχόντων και την ανέχεια που μαστίζει τον τόπο τους, έστρεψαν τα όπλα τους ενάντια στις πετρελαϊκές και την Κεντρική Κυβέρνηση.

    Τόσο η κυβερνώντες, όσο και οι σύμμαχοί τους Αμερικανοί που θεωρούν "ζωτικής σημασίας" τα αποθέματα πετρελαίου της περιοχής, κατατάσσουν συλλήβδην τους ένοπλους στον "άξονα του κακού", και δεν διστάζουν να προβάλλουν θεωρίες ακόμη και για σχέσεις των "τρομοκρατών" αυτών με ακραίες ισλαμιστικές ομάδες και το δίκτυο της Αλ Κάιντα.

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους επισκέφθηκε το 2003 για αυτό το λόγο τη Νιγηρία, ενώ την ίδια χρονιά, πετρελαϊκές εταιρείες, κυρίως αμερικανικές, προσέφεραν πάνω από 500 εκατομμύρια δολάρια για να εξερευνηθεί ο βυθός της περιοχής όπου εκβάλει ο ποταμός Νίγηρας. Ταυτόχρονα, ο αμερικανικός στρατός έσπευσε να ανακοινώσει πρόγραμμα βοήθειας στις δυνάμεις ασφάλειας, ενώ προγραμματίστηκε και η εγκατάσταση στρατιωτικής βάσης στην περιοχή, μετατρέποντάς την έτσι σε "νέο μέτωπο του πολέμου κατά της τρομοκρατίας".

    Κείμενα - φωτογραφίες ΕΞΑΝΤΑΣ

    [10] Κόσμος

    Θέτει νέα εμπόδια στην ειρηνευτική διαδικασία

    Νέα καταδίκη στελέχους της ΕΤΑ

    9/11/2006 10:38:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Ένας Βάσκος αυτονομιστής, ο Ινιάκι δε Χουάνα Κάος, ο οποίος έχει φυλακισθεί για 25 φόνους στην δεκαετία του 1980, καταδικάσθηκε χθες Τετάρτη σε άλλα 12 χρόνια και επτά μήνες κάθειρξης, καθώς βρέθηκε ένοχος της κατηγορίας ότι διατύπωνε τρομοκρατικές απειλές μέσα από την φυλακή, σύμφωνα με νομικές πηγές. Πολιτικοί αναλυτές χαρακτηρίζουν την υπόθεση του πρώην στελέχους της ETA ως ένα σοβαρό εμπόδιο στις ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στην Κυβέρνηση του Χοσέ Λουίς Ροδρίγκες Θαπατέρο και τους Βάσκους αυτονομιστές, όμως ο Θαπατέρο υποβάθμισε την σημασία της. "Δεν πρόκειται για μια καταδίκη, πρόκειται για την βούληση της ETA να εγκαταλείψει τα όπλα", είπε ο Θαπατέρο στους δημοσιογράφους. "Άλλοι παράγοντες μπορεί να το καταστήσουν πιο δύσκολο, να μας οδηγήσουν σε περισσότερη δουλειά και περισσότερο αγώνα όσον αφορά την διαδικασία", πρόσθεσε. Ο Δε Χουάνα ηγείτο της λεγόμενης ομάδας "κομάντο της Μαδρίτης", ανάμεσα στις ενέργειες της οποίας οι πιο θεαματικές ήταν μια επίθεση με πολυβόλα που κόστισε τις ζωές τριών στρατιωτών μέσα σε ένα αυτοκίνητο, η δολοφονία ενός αντιναυάρχου και η τοποθέτηση ενός αυτοκινήτου-βόμβας η έκρηξη του οποίου στοίχισε τις ζωές 12 αστυνομικών.

    Εισαγγελείς κατέθεσαν νέες κατηγορίες σε βάρος του πριν την προγραμματισμένη απελευθέρωσή του τον Φεβρουάριο του 2005, μετά από άρθρα που απέστειλε σε μια βασκική εφημερίδα ενώ βρισκόταν φυλακισμένος. Λόγω των νέων κατηγοριών, παρέμεινε φυλακισμένος και άρχισε απεργία πείνας τον Αύγουστο.

    Η διαμαρτυρία του προκάλεσε βίαια επεισόδια στην Χώρα των Βάσκων, και πολιτικοί αναλυτές χαρακτήρισαν την υπόθεση τροχοπέδη για τις συνομιλίες των αυτονομιστών με την Κυβέρνηση Θαπατέρο, που ανακοίνωσε ότι επίκεινται συνομιλίες τον Ιούνιο, όμως μέχρι σήμερα δεν έχει επιβεβαιώσει εάν έχουν αρχίσει.

    [11] Κόσμος

    Με θανατηφόρα ένεση εκτέλεσαν έναν 33χρονο

    Εκτελέστηκε ο 53ος θανατοποινίτης στις ΗΠΑ

    9/11/2006 9:15:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Στην εκτέλεση ενός ακόμη θανατοποινίτη με θανατηφόρα ένεση, του 53ου για φέτος σ όλη τη χώρα, του 33χρονου Γουίλι Σάνον, προχώρησαν χθες Τετάρτη οι αρχές του Τέξας. Ο Σάνον είχε καταδικασθεί για τον φόνο ενός άνδρα το 1992 ενώ προσπαθούσε να του κλέψει το αυτοκίνητο έξω από εμπορικό κέντρο του Χιούστον. Το θύμα, ο Μπέντζαμιν Γκάρσα, περίμενε τη σύζυγο και τα παιδιά του στο αυτοκίνητο όταν δέχθηκε την επίθεση. Το δικαστήριο της Πολιτείας του Τέξας έκρινε ότι ο Σάνον, ο οποίος ήταν τότε 19 ετών, μπήκε στο αυτοκίνητο του θύματος από την πόρτα του συνοδηγού και τον πυροβόλησε στο κεφάλι μετά από σύντομη πάλη. Συνελήφθη αργότερα όταν εντοπίσθηκε να οδηγεί το κλεμμένο όχημα. Η αστυνομία υποστήριξε ότι ο δράστης είχε βιάσει μια καμαριέρα σε κοντινό ξενοδοχείο 10 λεπτά πριν τη ληστεία μετά φόνου. Οι τελευταίες λέξεις του Σάνον αφορούσαν το φόνο. "Πήρα τη ζωή ενός πατέρα. Δεν ήταν δικό μου το λάθος, επρόκειτο για ατύχημα", είπε. Ο 33χρονος είναι ο 24ος θανατοποινίτης που εκτελέσθηκε στο Τέξας φέτος και ο 379ος από την επαναφορά της επιβολής της εσχάτης των ποινών στην Πολιτεία το 1982. Έως το τέλος του έτους είναι προγραμματισμένη άλλη μια εκτέλεση στην Πολιτεία αυτή, που έχει εκτελέσει τους περισσότερους τόσο φέτος όσο και στα 20 χρόνια μετά την επαναφορά της από το Ανώτατο Δικαστήριο της Πολιτείας.

    [12] Κόσμος

    Στη Ρωσία ο Λαριτζανί

    9/11/2006 8:55:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Στην Ρωσία σχεδιάζει να μεταβεί για συνομιλίες σχετικά με την συνεχιζόμενη διένεξη ο κορυφαίος Ιρανός διαπραγματευτής για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας Αλί Λαριτζάνι, μετέδωσε αργά χθες Τετάρτη το ειδησεογραφικό πρακτορείο Mehr. "Η επίσκεψη μου στην Μόσχα εντός της επόμενης μιας ή δύο ημερών έχει σκοπό να βρεθεί μια λύση όσον αφορά το ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν", φέρεται να δήλωσε ο Λαρατζανί σε βραδινή τηλεοπτική εκπομπή. Το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ISNA είχε μεταδώσει, νωρίτερα, ότι ο Λαριτζάνι πρόκειται να έχει συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στην Μόσχα αύριο Παρασκευή με θέμα τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Τεχεράνης. Η ανακοινωθείσα επίσκεψη σημειώνεται μία ημέρα αφότου ανέκυψαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των πέντε μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της Γερμανίας, που επιχειρούν να ξεπεράσουν τις διαφορές τους και να καταρτίσουν ένα σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για την αντιμετώπιση της συνέχισης του προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου από πλευράς του Ιράν. Η Ρωσία πρότεινε θεμελιώδεις αλλαγές στο σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας που παρουσίασαν η Βρετανία, η Γερμανία και η Γαλλία και καλεί για την επιβολή αυστηρών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν. Το Ιράν αγνόησε την απόφαση του Συμβουλίου τον Αύγουστο που απαιτούσε την αναστολή του προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου. Το σχέδιο, που υποστήριξαν οι ΗΠΑ, απαγορεύει την πώληση στο Ιράν όλων των υλικών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τα προγράμματα ανάπτυξης πυρηνικών και βαλλιστικών πυραύλων, ενώ επιβάλλει ταξιδιωτικές και οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της κυβέρνησης και αξιωματούχων του Ιράν.

    Η Ρωσία δεν υποστήριξε την επιβολή κυρώσεων που δεν σχετίζονται άμεσα με το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου του Ιράν, και τάσσεται υπέρ της συνέχισης των διαπραγματεύσεων με την Τεχεράνη. Η Ρωσία κατασκευάζει έναν αντιδραστήρα ελαφρού ύδατος, αξίας 800 εκατ. δολαρίων, στο Μπουσέχρ, στο νοτιοδυτικό Ιράν.

    Η αναγγελία της επίσκεψης του Λαριτζάνι σημειώνεται λίγο καιρό μετά την αναβολή επ αόριστον της προγραμματισμένης για το διήμερο της 9ης και της 10ης Νοεμβρίου επίσκεψης του Υπουργού Εξωτερικών του Ιράν, Μανουσέρ Μοτακί, στην Ρωσία.

    [13] Μ. Ανατολή

    Για το φόβο αντιποίνων

    Ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας

    9/11/2006 8:08:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 9/11/2006 2:04:20 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας σε όλο το Ισραήλ, καθώς οι Υπηρεσίες Πληροφοριών της χώρας έκαναν λόγο για 80 προειδοποιήσεις για επιθέσεις μετά τον ισραηλινό βομβαρδισμό χθες στο Μπέιτ Χανούν, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 19 αμάχων. Τα μέτρα ασφαλείας αυξήθηκαν κυρίως στις εισόδους των πόλεων και γύρω από πολυσύχναστες περιοχές. Για πρώτη φορά μετά από ενάμισι χρόνο η Χάμας ανακοινώνει ότι θα επαναλάβει τις επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ. Επίσης το στρατιωτικό σκέλος της Χαμάς κάλεσε τους μουσουλμάνους να επιτεθούν εναντίον αμερικανικών στόχων στη Μέση Ανατολή, λόγω της υποστήριξης της Ουάσινγκτον στο Ισραήλ. Στο μεταξύ, δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας θα παραστούν σήμερα το μεσημέρι στις ομαδικές κηδείες των 19 θυμάτων του ισραηλινού βομβαρδισμού στο Μπέιτ Χανούν τον οποίο οι Παλαιστίνιοι χαρακτηρίζουν ως "Μαύρη Ημέρα". Συγγενείς θα παραλάβουν τα πτώματα από τα νοσοκομεία για να αρχίσει η μεταφορά τους, σύμφωνα με την παράδοση, στα τεμένη. Η ταφή υπολογίζεται ότι θα αρχίσει λίγο μετά το μεσημέρι.

    Από τη μεριά του ο Αμερικανός Πρόεδρος ζήτησε αυτοσυγκράτηση και άσκησε πιέσεις για να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό η έρευνα για την επίθεση. Πάντως ο Τζορτζ Μπους, που συνήθως δεν κριτικάρει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ, απέφυγε και τώρα να επικρίνει το εβραϊκό κράτος, λίγες μέρες πριν από τη συνάντηση που θα έχει τη Δευτέρα, στην Ουάσινγκτον, με τον Εχούντ Όλμερτ. "Οι Ηνωμένες Πολιτείες θλίβονται από τους τραυματισμούς και τις απώλειες ζωής στη Γάζα, σήμερα. Έχουμε δει την απολογία της ισραηλινής Κυβέρνησης και αντιλαμβανόμαστε ότι έχει αρχίσει σχετική έρευνα", δήλωσε ο Τζορτζ Μπους. "Ελπίζουμε ότι η έρευνα θα ολοκληρωθεί γρήγορα και θα γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες για να αποφευχθεί η επανάληψη αυτού του τραγικού περιστατικού. Καλούμε όλες τις πλευρές να ενεργήσουν με προσοχή και αυτοσυγκράτηση ώστε να μην πλήττονται αθώοι πολίτες", κατέληξε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Πολύνεκρη τραγωδία στη Μπέιτ Χανούν

    [14] Οικονομία

    Επιλογή συμβούλων για τον ΟΤΕ

    9/11/2006 2:33:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ

    Το θέμα του ορισμού συμβούλων αποκρατικοποίησης για τον ΟΤΕ, ο οποίοι πιθανότατα θα ανακοινωθούν το επόμενο 15νθήμερο, συζητήθηκε την Πέμπτη, στην διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων και, όπως είπε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, θα επιλεγούν δύο μεγάλοι διεθνείς οργανισμοί και μία ελληνική τράπεζα. Εξάλλου, κατά τη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής για τις ΔΕΚΟ, που συνήλθε νωρίτερα, αποφασίστηκε να κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέπει την πρόσληψη στον ΟΤΕ στελεχών από την αγορά για θέσεις ευθύνης και θα καθιστά πιο εύκολες τις εσωτερικές μετακινήσεις προσωπικού. Όπως διαβεβαίωσε ο κ Αλογοσκούφης, οι αλλαγές δεν θα αφορούν, όσους έχουν προσληφθεί στον ΟΤΕ μέχρι 25 Μαΐου του 2005. Παράλληλα, η επιτροπή αποφάσισε και τη ρύθμιση με νόμο των μισθολογικών αυξήσεων σε ορισμένα σωματεία του ΗΛΠΑΠ, που υπαναχώρησαν από τις διαπραγματεύσεις.

    Αλλαγές στον κανονισμό του ΟΤΕ

    Αναφορικά με τους συμβούλους, θα ακολουθήσουν διαπραγματεύσεις με τον ειδικό γραμματέα αποκρατικοποιήσεων για να επιλεγούν οι τρεις σύμβουλοι, από τη λίστα στην οποία κατέληξε την Πέμπτη η διυπουργική. Οι δύο θα είναι από την ξένη αγορά κι ένας από την ελληνική αγορά.

    Σχετικά με τη ρύθμιση με νόμο στο γενικό κανονισμό του ΟΤΕ, ο κ. Αλογοσκούφης σημείωσε πως οι αλλαγές είναι προς την κατεύθυνση τού να γίνει ο Οργανισμός πιο αποτελεσματικός στα πλαίσια του ανταγωνισμού που επικρατεί στο χώρο των τηλεπικοινωνιών.

    [15] Οικονομία

    Αυξομειώσεις τιμών στα φάρμακα

    9/11/2006 12:57:00 μμ

    Πηγή: NET

    Αυξάνονται οι τιμές 185 φαρμάκων και μειώνονται για αλλά 210 σκευάσματα. Ενδεικτικά να αναφέρουμε, ότι από τα ευρέως διαδεδομένα φάρμακα, οι ινσουλίνες και τα παυσίπονα, θα αυξηθούν κατά 25%. Οι νέες τιμές των φάρμακων θα ανακοινωθούν την ερχόμενη Παρασκευή και ο νέος τιμοκατάλογος θα ισχύσει από τη Δευτέρα.

    Θα ακριβύνουν κυρίως όσα φάρμακα είχαν την ίδια τιμή από το 1998.

    Οι φαρμακοβιομηχανίες ζητούσαν αυξήσεις έως 385%. Όπως ανακοινώθηκε, ακριβότερα έως 25% θα πωλούνται η ινσουλίνη και τα παυσίπονα.

    Σε ορισμένα σκευάσματα αναμένονται αυξήσεις έως 50%, όπως στο BETADINE, το PREZOLON AMP (κορτιζόνη) και το THEO-DUR RET.

    Οι μειώσεις τιμών και οι εκπτώσεις 4% που υποχρεώνονται να κάνουν οι φαρμακευτικές εταιρείες στα ασφαλιστικά ταμεία, αποφέρουν κοινωνικό όφελος μέχρι 107 εκατ. ευρώ.

    Φθηνότερα έως 20% θα πωλούνται φάρμακα που έληξε πατέντα, όπως τα LIPITOR και PLAVIX.

    [16] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Στους "16" του Κυπέλλου Ελλάδας Ολυμπιακός και ΠΑΟ

    9/11/2006 11:16:00 πμ

    Με πολλές αλλαγές στη σύνθεσή του ο Παναθηναϊκός πήρε δύσκολα το εισιτήριο για τους "16" του Κυπέλλου Ελλάδας, καθώς νίκησε με 1-0 τον Θρασύβουλο στο γήπεδο της Φυλής. Το γκολ που έκρινε το παιχνίδι πέτυχε τρία λεπτά πριν τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου ο Νασίφ Μόρις με απευθείας εκτέλεση φάουλ. Πέντε λεπτά πριν τη λήξη οι "πράσινοι" είχαν δοκάρι σε σέντρα σουτ του Τζιόλη κι άλλο ένα στις καθυστερήσεις μετά από σουτ του Θεοδωρίδη. Με πολλά νέα πρόσωπα στη σύνθεσή του και ο Ολυμπιακός νίκησε 2-0 τον Ατσαλένιο στο Παγκρήτιο στάδιο, για τη Δ φάση του Κυπέλλου Ελλάδας και προκρίθηκε στους "16" της διοργάνωσης. Τα γκολ σημείωσαν ο Μάριτς στο 49 και ο Παππάς στο 76. Η πειραϊκή ομάδα προσπάθησε από την αρχή να επιβάλει το ρυθμό της, όμως δεν ευστόχησε στις ευκαιρίες που δημιούργησε, με κορυφαίες αυτές του Μπόρχα στο τέλος του α ημιχρόνου (43) και στις αρχές του β (47). Δύο λεπτά αργότερα (49) ήρθε το γκολ, όταν σε ταχύτατη αντεπίθεση ο Παππάς έδωσε στον Καστίγιο, αυτός στον Μάριτς και ο τελευταίος έκανε το 0-1. Τα τέρματα διπλασιάστηκαν στο 76, όταν ο Παππάς βρέθηκε απέναντι στον τερματοφύλακα του Ατσαλένιου και δεν δυσκολεύτηκε να τον νικήσει.

    Αναλυτικά τα αποτελέσματα της Τετάρτης

    Σε αγώνες για την 4η φάση του Κυπέλλου Ελλάδας σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:

    Πιερικός-Κέρκυρα 2-2 (3-4 στα πέναλτι) Αιολικός-Εργοτέλης 2-2 (3-4 στα πέανλτι) Πανθρακικός-Λάρισα 1-3 Αστέρας Τρίπολης-Ξάνθη 0-1 Θρασύβουλος-Παναθηναϊκός 0-1 ΑΣΚ Ολυμπιακός-Ηρακλής 0-1 Ατσαλένιος-Ολυμπιακός 0-2

    [17] Μπάσκετ

    Πράσινο τρένο!

    9/11/2006 11:35:00 πμ

    "Τρία στα τρία" για τον Παναθηναϊκό στην Ευρωλίγκα. Οι "πράσινοι", αφού συγκεντρώθηκαν στα μισά του τρίτου δεκαλέπτου, δε δυσκολεύτηκαν να φτάσουν άνετα στο τελικό 86-65 επί της Ολίμπια Λιουμπλιάνας στη Σλοβενία, σε αγώνα για την 3η αγωνιστική της διοργάνωσης. Οι πρωταθλητές Ελλάδας παραμένουν αήττητοι στον Β όμιλο, ενώ οι Σλοβένοι, που αγωνίστηκαν χωρίς τους τραυματίες Ερντέν Αρσλάν, Ίβιτσα Γιουρκοβιτς και Σάσο Όζμπολτ, "μετρούν" 1 νίκη και 2 ήττες.

    Τα δεκάλεπτα: 15-20, 31-37, 45-55, 65-86.

    Οι συνθέσεις:

    ΤΣΙΜΠΟΝΑ (ΟΚΟΡΝ ΓΚΑΣΠΕΡ): Χόχιερ, Κουζμίνσκας 6, Μαρκοϊσβίλι 12 (2), Ρίζβιτς 6, Σέμπουλαρ, Κ. Λόρμπεκ, Ράνικο 17 (5), Μαρακερ 3, Ντ. Λόρμπεκ 2, Μίλιτς 19 (1)

    ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (ΖΕΛΙΚΟ ΟΜΠΡΑΝΤΟΒΙΤΣ): Γιαβτόκας 5, Παπανικολάου, Μπετσίροβιτς 9 (1), Σάκοτα 6 (1), Ντελκ 15 (1), Χατζηβρέττας 10 (1), Διαμαντίδης, Σισκάουσκας 9 (1), Τσαρτσαρής 6 (2), Τομάσεβιτς 4, Ντικούδης 12 (2), Μπατίστ 10

    [18] Μπάσκετ

    Έχασε στο τέλος ο Άρης

    9/11/2006 10:25:00 πμ

    Τη δεύτερη ήττα του υπέστη στην Ιταλία ο Αρης, στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής της Ευρωλίγκα. Ο αγώνας κρίθηκε στα 4.8" πριν τη λήξη, όταν ο Βαλέριο Σπινέλι ευστόχησε στις δύο ελεύθερες βολές και διαμόρφωσε το τελικό 71-69. Ο Σπύρος Παντελιάδης προσπάθησε στην εκπνοή, αλλά το τρίποντο που επιχείρησε δεν βρήκε στόχο. Αυτή ήταν η πρώτη νίκη της Νάπολι (πρώην ομάδα του Ματσόν) στον Γ όμιλο της διοργάνωσης.

    Τα δεκάλεπτα: 25-21, 36-33, 49-49, 71-69.

    [19] Πολιτισμός

    Πέθανε ο συνθέτης Β.Πολυδούρης

    9/11/2006 10:18:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πέθανε από καρκίνο σε ηλικία 61 ετών ο βραβευμένος με Έμμι συνθέτης Βασίλης Πολυδούρης, που είχε γίνει διάσημος για τη μουσική του σε ταινίες δράσης τις δεκαετίας του 80 και του 90, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της οικογένειάς του στο Λος Άντζελες. Ο Πολυδούρης είχε γράψει τη μουσική στις ταινίες του Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ "Κόναν ο Βάρβαρος" και "Κόναν ο Εξολοθρευτής", καθώς και για τις κινηματογραφικές υπερπαραγωγές "Γαλάζια Λίμνη", "Ρόμποκοπ", "Το Κυνήγι του Κόκκινου Οκτώβρη" και "Ελευθερώστε το Ουίλι". Ο ελληνικής καταγωγής Πολυδούρης είχε γεννηθεί στο Κάνσας Σίτι, όπου ακόμα ζει η μητέρα του. Είχε αποκτήσει δύο κόρες.

    [20] Υγεία

    "Πράσινο φως" στην κλωνοποίηση εμβρύων

    9/11/2006 11:31:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ψηφίζοντας κατά συνείδηση, η αυστραλιανή Γερουσία έδωσε την Τρίτη το βράδυ το "πράσινο φως" στην κλωνοποίηση ανθρωπίνων εμβρύων για θεραπευτική και μόνο χρήση. Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν 34 γερουσιαστές και κατά αυτού 32. Τα κλωνοποιημένα έμβρυα θα καταστρέφονται μετά την 14η μέρα και δεν επιτρέπεται η εμφύτευσή τους σε ανθρώπους ή ζώα. Το νομοσχέδιο πέρασε από την Γερουσία, με μία τροποποίηση της τελευταίας στιγμής. Σύμφωνα με την τροποποίηση αυτή, απαγορεύεται η χρήση ωαρίων ζώων λόγω του φόβου δημιουργίας κυττάρων που θα περιέχουν ανθρώπινο και ζωικό γενετικό υλικό. Η συζήτηση στην Γερουσία διήρκησε δύο περίπου μέρες και πολλές φορές "άναψαν τα αίματα". Το νομοσχέδιο προβλέπεται ότι θα ψηφιστεί και από το ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, στο οποίο θα κατατεθεί σε λίγες μέρες.

    Για θεραπευτικούς χρήσεις

    Το νέο αυτό νομοσχέδιο, το οποίο εισήγαγε προς συζήτηση στη Γερουσία η γερουσιαστής του κόμματος των Φιλελευθέρων, Κέι Πάτερσον, προβλέπει την κλωνοποίηση ανθρωπίνων εμβρύων προκειμένου στη συνέχεια να αφαιρεθούν από αυτά τα λεγόμενα βλαστοκύτταρα, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την έρευνα θεραπείας χρόνιων ασθενειών, όπως ο διαβήτης, η σκλήρυνση κατά πλάκας κ.α.

    Η Πάτερσον, υπεραμυνόμενη του νομοσχεδίου, δήλωσε ότι πιστεύει πως η τεχνική που θα εφαρμοστεί είναι ηθικά σωστή. "Από την στιγμή που το έμβρυο που θα προκύπτει θα καταστρέφεται σε 14 μέρες και απαγορεύεται να εμφυτευτεί σε οποιοδήποτε ζωντανό οργανισμό, δεν πιστεύω ότι υπάρχει οποιοδήποτε ηθικό πρόβλημα", σημείωσε σχετικά.

    Μεταξύ αυτών που πολέμησαν για τη μη ψήφιση του νομοσχεδίου από την Γερουσία ήταν και ο γερουσιαστής του κόμματος των Εθνικών, Ρος Μπόσγουελ . "Σήμερα τη μέρα του Melbourne Cup του 2006, η Αυστραλία μπαίνει σε έναν καινούριο αγώνα δρόμου, αυτόν της κλωνοποίησης του ανθρώπου", είπε ο Μπόσγουελ μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    ABC: Cloning bill passes Senate

    The Australian: Clerics blast cloning vote


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 9 November 2006 - 17:51:04 UTC