Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-10-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αναβολή για το άρθρο 16
  • [02] "Πνίγηκαν" περιοχές της Μεσσηνίας
  • [03] Επίθεση εναντίον υποψηφίου
  • [04] Οι Ρεπουμπλικάνοι "στρατολoγούν" τον Λάντεν
  • [05] Αμφιβολιες ΗΠΑ για Πιονγιάνγκ
  • [06] Προβάδισμα Ορτέγκα
  • [07] Εμπλοκή στην Κολομβία
  • [08] "Στο Βελιγράδι κρύβεται ο Μλάντιτς"
  • [09] "Oλοκληρωτικός πόλεμος" εναντίον μαοϊστών

    [01] Πολιτική

    Αναμένεται να συζητηθεί τον Ιανουάριο

    Αναβολή για το άρθρο 16

    21/10/2006 11:05:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ

    Θετικά ανταποκρίθηκε η κυβέρνηση, στο αίτημα που κατέθεσε και επίσημα το ΠΑΣΟΚ, για αναβολή τής συζήτησης του άρθρου 16, σχετικά με την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ δήλωσε, ότι ένα τέτοιο θέμα θα πρέπει να συζητηθεί νηφάλια και όχι σε συνθήκες όξυνσης. Για συμπαιγνία κατηγόρησε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ το ΚΚΕ, ενώ ο ΣΥΝ κάνει λόγο για να συναινετική και προσυμφωνημένη υπαναχώρηση των δυο μεγάλων κομμάτων. Το άρθρο 16 αναμένεται να συζητηθεί τον Ιανουάριο, αντί της προσεχούς Τετάρτης όπως είχε προγραμματιστεί, ημέρα που θα πραγματοποιηθεί νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο.

    "Η κυβέρνηση δεν έχει κανέναν λόγο να μη θέλει να διευκολύνει το ΠΑΣΟΚ", σχολίασε ο πρόεδρος της Επιτροπής Γιάννης Τραγάκης για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.

    Ωστόσο ο Νίκος Αθανασάκης μίλησε για δήθεν διευκόλυνση που ούτε ζητήθηκε, ούτε τη χρειάζεται το ΠΑΣΟΚ, το οποίο θεωρεί ότι ένα τέτοιο σοβαρό θέμα δεν πρέπει να συζητηθεί σε συνθήκες κρίσης και κινητοποιήσεων. Σε δήλωση του για το θέμα ο κ. Αθανασάκης υπογράμμισε ότι: Η θέση του ΠΑΣΟΚ, για την αλλαγή του άρθρου 16 του Συντάγματος είναι δεδομένη, και περιλαμβάνεται στην πρόταση που κατέθεσε για την Αναθεώρηση, με την υπογραφή όλων των βουλευτών του. Η κυβέρνηση, και ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Τραγάκης, αυθαίρετα, και χωρίς συνεννόηση, άλλαξαν τη σειρά συζήτησης, των προς αναθεώρηση άρθρων, προτάσσοντας τη συζήτηση του άρθρου 16, σε μια περίοδο κρίσης και ιδιαίτερης όξυνσης, στο χώρο της Παιδείας. Το ΠΑΣΟΚ, επισημαίνει ο κ. Αθανασάκης, θεωρεί ότι ένα τέτοιο σοβαρό θέμα, πρέπει να συζητηθεί νηφάλια, και όχι μέσα σε συνθήκες κρίσης που έχει προκαλέσει η κυβέρνησης της ΝΔ με την πολιτική της.

    Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ χαρακτηρίζει συμπαιγνία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τη μεταφορά της συζήτησης για το άρθρο 16, τονίζοντας ότι η ενέργεια αυτή δείχνει το φόβο και των δύο εταίρων του δικομματισμού απέναντι στους λαϊκούς αγώνες. "Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν ήθελε να συζητηθεί το σχετικό άρθρο για να μην αποκαλυφθεί η ήδη διακηρυγμένη συμφωνία του με τη ΝΔ για τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων και τη μετατροπή ολόκληρου του συστήματος της δημόσιας εκπαίδευσης και της έρευνας σε υποχείριο των επιχειρηματιών. Με αυτή του την πρωτοβουλία έβγαλε απ τη δύσκολη θέση την κυβέρνηση της ΝΔ, σε μια φάση που εξελίσσονται δυναμικοί αγώνες υπέρ της δημόσιας παιδείας και έχουν εξαγγελθεί συλλαλητήρια εναντίωσης στην αλλαγή του άρθρου 16 () Η συμπαιγνία των δυο κομμάτων και στο κρίσιμο αυτό ζήτημα δίνει απάντηση σε όσους αμφιβάλλουν ακόμα ότι δικομματισμός σημαίνει εναλλαγή δυο μεγάλων κομμάτων στο τιμόνι της διακυβέρνησης χωρίς να αλλάζει τίποτε" προστίθεται στη δήλωσε του ΚΚΕ.

    Σε γραπτή ανακοίνωση του ο ΣΥΝ έκανε λόγο για συναινετική και προσυμφωνημένη χρονική μόνο υπαναχώρηση της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ που είναι ένα πρώτο μικρό αποτέλεσμα των αγώνων του πανεκπαιδευτικού μετώπου. "Καλούμε και την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση να αναθεωρήσουν τη θέση τους και να δεσμευθούν ότι δεν θα γίνει καμία τροποποίηση του άρθρου 16 που θα επιτρέπει τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων με οιαδήποτε μορφή γιατί τον Γενάρη, που προγραμματίζουν τη συζήτηση, οι αγώνες της εκπαιδευτικής συμμαχίας θα είναι ακόμη πιο ισχυροί κα αποτελεσματικοί" καταλήγει η ανακοίνωση.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συμφωνία για αναβολή

    [02] Κοινωνία

    Προβήματα από χείμαρρο που υπερχείλισε

    "Πνίγηκαν" περιοχές της Μεσσηνίας

    21/10/2006 3:05:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Σοβαρά προβλήματα στο δήμο Αβίας, έξω από την Καλαμάτα προκάλεσε η καταιγίδα που έπληξε τα ξημερώματα την περιοχή. Χείμαρρος υπερχείλισε με αποτέλεσμα να προκληθούν κατολισθήσεις, στο οδικό δίκτυο, να πλημμυρίσουν υπόγεια, και να παρασυρθούν αυτοκίνητα στη θάλασσα.

    Στην περιοχή Ακρογιάλι Μεσσηνίας, οι κάτοικοι έζησαν σκηνές παρόμοιες με αυτές που δημιούργησε πρόσφατα η κακοκαιρία στην περιοχή του νομού Χανίων στη Κρήτη, καθώς δυο ΙΧ αυτοκίνητα παρασύρθηκαν στη θάλασσα από τα νερά των χειμάρρων. Επιτόπου έσπευσαν δύτες και σκάφη του Λιμενικού για τη διενέργεια ερευνών στη θαλάσσια περιοχή, για την πιθανότητα να υπάρχουν επιβάτες στα βυθισμένα αυτοκίνητα. Πολλά άλλα οχήματα υπέστησαν ζημιές και οι οδηγοί τους κινδύνεψαν.

    Η νεροποντή, που σταμάτησε νωρίς το πρωί, άφησε πίσω της μεγάλες καταστροφές. Υπόγεια σπιτιών και καταστημάτων πλημμύρισαν. Τα νερά , σε πολλές περιπτώσεις δεν έβρισκαν εύκολα διέξοδο προς τη θάλασσα, λόγω των μπαζωμένων ρεμάτων. Οι παραλιακές περιοχές Ακρογιάλι, Μικρή Μαντίνεια, Κιτριές και Αρχοντικό, πνίγηκαν κάτω από τα νερά και τις λάσπες.

    Η Πυροσβεστική, που τη νύχτα απεγκλώβισε οδηγούς ΙΧ και ενοίκους υπογείων, δέχτηκε περισσότερες από 30 κλήσεις, ενώ στην περιοχή παραμένουν 15 συνεργεία πυροσβεστών.

    Μετά από απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, Προκόπη Παυλόπουλου, απεστάλη ποσό 500.000 ευρώ για την πρώτη αντιμετώπιση των προβλημάτων και των καταστροφών.

    Ο Υπουργός βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία, τόσο με το Νομάρχη Μεσσηνίας, όσο και με τις τοπικές αρχές της περιοχής Αβδίας, όπου σημειώθηκαν και οι μεγαλύτερες καταστροφές.

    [03] Κοινωνία

    Ο υποψήφιος δήμαρχος Ιλίου ξυλοκοπήθηκε

    Επίθεση εναντίον υποψηφίου

    21/10/2006 12:28:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/10/2006 6:31:38 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105.8

    Επίθεση με ξύλα και λοστούς δέχθηκε χθες λίγο μετά τις 11.30 το βράδυ ο υποψήφιος δήμαρχος Ιλίου Αλέξανδρος Λυκουρέσης, επιστρέφοντας με συνεργάτη του από προεκλογική ομιλία. Ο υποψήφιος που πρόσκειται στη ΝΔ, βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητο του επί της οδού Άγιας Βάρβαρας μαζί με γνωστό του δημοτικό σύμβουλο όταν δύο άγνωστοι, μεταξύ 25 και 30 ετών, στάθμευσαν το αυτοκίνητο τους δίπλα στο δικό του, με σιδηρολοστό έσπασαν τα τζάμια, ενώ ανάγκασαν τον ίδιο να βγει από το όχημα και άρχισαν να τον χτυπούν με μανία. Οι δυο άνδρες κατάφεραν πολλαπλά τραύματα και θλαστικές κακώσεις στον κ. Λυκουρέση, ο οποίος μεταφέρθηκε στο Γενικό Κρατικό του Πειραιά, όπου δέχθηκε τις πρώτες βοήθειες και αφού διαπιστώθηκε πως η υγεία του δεν διέτρεχε κίνδυνο, πήρε εξιτήριο και επέστρεψε σπίτι του. Ο κ. Λυκουρέσης χαρακτήρισε "τραμπούκους" τους δράστες και απηύθυνε έκκληση για ηρεμία ενόψει της αυριανής αναμέτρησης

    Ανάστατη νύχτα έζησαν και οι Άγιοι Ανάργυροι. Άγνωστοι στις 4.30 τα ξημερώματα έβαλαν φωτιά στο εκλογικό κέντρο του νυν δημάρχου και υποψηφίου με τη ΝΔ Κώστα Τρίγκα.

    Και στις δύο περιπτώσεις άνδρες της ασφάλειας πήραν καταθέσεις από μάρτυρες ενώ εξαπολύθηκε ανθρωποκυνηγητό για την σύλληψη των δραστών.

    "Η βίαιη επίθεση εναντίον του υποψηφίου δημάρχου στο Ίλιον Αλέξανδρου Λυκουρέση στρέφεται εναντίον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Δημοκρατίας. Όσοι κρύβονται πίσω από τέτοιες ενέργειες επιχειρούν να επιβάλουν στο δημόσιο βίο το φανατισμό και την οξύτητα. Οι πρακτικές αυτές είναι καταδικασμένες από τη μεγάλη πλειονότητα των πολιτών" δήλωσε ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Θ. Ρουσόπουλος.

    "Λίγο πριν το Β γύρο των εκλογών, άγνωστοι προσπάθησαν να τρομοκρατήσουν υποψηφίους δημάρχους που έχουν τη στήριξή μας. Ο υποψήφιος Δήμαρχος Αλεξ. Λυκουρέσης υπήρξε θύμα απρόκλητης επίθεσης από την οποία κινδύνεψε η ζωή του. Το εκλογικό κέντρο του συνδυασμού του Αλεξ. Λυκουρέση στο Ίλιον και το εκλογικό περίπτερο του Δημάρχου Κώστα Τρίγκα στους Αγίους Αναργύρους καταστράφηκαν. Καταδικάζουμε απερίφραστα τις βιαιότητες αυτές, οι οποίες προσβάλλουν τη δημοκρατία και τον πολιτικό πολιτισμό μας. ", τόνισε από την πλευρά του ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Λ. Ζαγορίτης

    Τις επιθέσεις καταδίκασε και το ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο στη δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης, έκανε λόγο και για εκλογική εκμετάλλευση του γεγονότος, από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και τον γραμματέα της Ν.Δ., με στόχο να δημιουργήσουν όξυνση και πόλωση και να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους υπέρ των Συνδυασμών που υποστηρίζει η Ν.Δ..

    [04] Κόσμος

    Προεκλογική "τρομοκρατική" διαφήμιση

    Οι Ρεπουμπλικάνοι "στρατολoγούν" τον Λάντεν

    21/10/2006 2:05:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/10/2006 2:37:27 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ-Reuters

    Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα παρουσίασε χθες στην επίσημη ιστοσελίδα του το νέο προεκλογικό διαφημιστικό μήνυμά του στο οποίο πρωταγωνιστούν οι εικόνες και τα λόγια του Οσάμα μπιν Λάντεν και του Αλ Ζαουάχρι, με μόνο ήχο εκείνο ενός ρολογιού. "Αυτό που θα έλθει θα είναι ακόμη μεγαλύτερο", "αυτά που έχουν γίνει δεν συγκρίνονται με όσα θα συμβούν στη συνέχεια", απειλές που είχαν διατυπώσει οι αρχηγοί της Αλ Κάιντα διαδέχονται εικόνες εκπαιδευόμενων μαχητών της τρομοκρατικής οργάνωσης, σε μαύρο φόντο, προτού τελικά το ήχος του ρολογιού σταματήσει και όλα τελειώσουν με μια έκρηξη και το μήνυμα: "αυτό διακυβεύεται. Ψηφίστε την 7η Νοεμβρίου".

    Οι Ρεπουμπλικανοί και ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους, που χάνουν έδαφος στις δημοσκοπήσεις λόγω της απογοήτευσης των πολιτών για την εξέλιξη του πολέμου στο Ιράκ, μάχονται να διατηρήσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου στις προσεχείς ενδιάμεσες εκλογές. Πρόκειται για δοκιμασμένη συνταγή καθώς κάτι ανάλογο είχε γίνει και το 2004, όταν σε διαφημιστικό μήνυμα της προεκλογικής εκστρατείας του Τζορτζ Μπους οι τρομοκράτες είχαν παρομοιαστεί με αγέλη λύκων που παραμονεύει και χτυπάει τους αδύναμους. Πάντως οι Δημοκρατικοί υπολοίπονται 15 εδρών στη Βουλή των Αντιπροσώπων και 6 στην Γερουσία για να ανακτήσουν την πλειοψηφία στα δύο σώματα.

    Οι Ρεπουμπλικανοί ελπίζουν να μετατοπίσουν το ενδιαφέρον του προεκλογικού διαλόγου, στην τελευταία του φάση, στα θέματα της εθνικής ασφάλειας και του πολέμου κατά της τρομοκρατίας, παρά το ότι οι Δημοκρατικοί εμφανίζονται να τα πηγαίνουν καλύτερα και σε αυτά τα πεδία. Ο εκπρόσωπος της επιτροπής που διεξάγει την εκστρατεία των Δημοκρατικών για την Γερουσία, Φιλ Σίνγκερ, χαρακτήρισε το νέο διαφημιστικό μήνυμα των Ρεπουμπλικανών μια "απελπισμένη" προσπάθεια με στόχο να κινητοποιηθούν οι ψηφοφόροι τους.

    [05] Κόσμος

    Αμφιβολιες ΗΠΑ για Πιονγιάνγκ

    21/10/2006 6:54:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Τις αμφιβολίες της σχετικά με την δέσμευση του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κίμ Γιονγκ Ιλ να μην προχωρήσει σε πυρηνικές δοκιμές, εξέφρασε το Σάββατο, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις. "Δεν γνωρίζω αν ο Κιμ Γιόνγκ Ιλ έχει πει ή όχι ένα τέτοιο πράγμα", δήλωσε στους δημοσιογράφους μέσα στο αεροσκάφος κατά την διάρκεια της πτήσης της από τον Πεκίνο προς την Μόσχα τελευταίο σταθμό της περιοδείας της στην Ασία. Στη Μόσχα η κυρία Ράις θα ταχθεί για μια κόμη φορά υπέρ μιας αυστηρής εφαρμογής των κυρώσεων, ενώ η Ρωσία είναι μια από τις λίγες χώρες που διατηρούν σχέσεις με το καθεστώς της Πιονγιάνγκ. Η Μόσχα κάλεσε από την πλευρά της την Ουάσινγκτον και την Πιονγιάνγκ να δείξουν "ευελιξία" στο ζήτημα του πυρηνικού φακέλου της Βόρειας Κορέας. Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης δήλωσε την Πέμπτη στον ειδικό απεσταλμένο της Κίνας Τανγκ Τζιανχουάν, ότι δεν θα προχωρήσει σε δεύτερη πυρηνική δοκιμή μετά από εκείνη της 9ης Οκτωβρίου, σύμφωνα με το νοτιοκορεάτικο πρακτορείο Yonhap.

    [06] Κόσμος

    Δημοσκόπηση κάνει λόγο για νίκη από τον 1ο γύρο

    Προβάδισμα Ορτέγκα

    21/10/2006 1:27:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/10/2006 1:57:24 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

    Ο ηγέτης των Σαντινίστας Μανουέλ Ορτέγκα αύξησε σε 15 ποσοστιαίες μονάδες το προβάδισμά του δύο εβδομάδες πριν τις προεδρικές εκλογές στη Νικαράγουα, την 5η Νοεμβρίου, και είναι πιθανό να κερδίσει από τον πρώτο γύρο, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Zogby International η οποία δημοσιοποιήθηκε χθες Παρασκευή.

    Η δημοσκόπηση καταδεικνύει ότι ο Ορτέγκα -αντίπαλος των ΗΠΑ και σύμμαχος του προέδρου της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες- έχει ποσοστό 35%, ξεπερνώντας κατά πολύ τον συντηρητικό πολιτικό Εδουάρδο Μοντεαλέγκρε, η φιλική προς τις επιχειρήσεις πολιτική του οποίου αποσπά την στήριξη της Ουάσινγκτον. Ο Ορτέγκα, 61 ετών, ο οποίος είχε χάσει την προεδρία πριν από 16 χρόνια, στο λυκόφως του εμφυλίου πολέμου των Σαντινίστας με τους υποστηριζόμενους από τις ΗΠΑ ακροδεξιούς Κόντρας, δηλώνει πάντως ότι φοβάται το ενδεχόμενο οι δημοσκοπήσεις που του δίνουν ευρύ προβάδισμα να αποτελέσουν "παγίδα". "Να προσέχετε τις παγίδες. Η παγίδα είναι το να μας κάνουν να νομίσουμε ότι ήδη έχουμε νικήσει ώστε πολλοί να μην πάνε να ψηφίσουν", είπε ο Ορτέγκα.

    Βάσει του κείμενου εκλογικού νόμου στη Νικαράγουα, για να νικήσει από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών ένας υποψήφιος πρέπει να συγκεντρώσει τουλάχιστον το 40% των ψήφων ή 35% με προβάδισμα 5% έναντι του πλησιέστερου αντιπάλου του.

    Η δημοσκόπηση της Zogby έδινε 20% στον μορφωμένο στις ΗΠΑ Μοντεαλέγκρε, ο οποίος αποσκίρτησε από το κυβερνών Φιλελεύθερο κόμμα και κατέρχεται στις εκλογές ως ανεξάρτητος υποψήφιος. Ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος Χοσέ Ρίσο έρχεται τρίτος με 16%, σύμφωνα με την δημοσκόπηση.

    Ο Ορτέγκα είχε ανέβει στην εξουσία το 1979, όταν η επανάσταση στη χώρα έθεσε τέλος σε μια μακρόχρονη δικτατορία. Κυβέρνησε σε όλη την διάρκεια της δεκαετίας του 1980, πολεμώντας ταυτόχρονα τους Κόντρας, σε έναν εμφύλιο που αποτελούσε μέρος του ψυχρού πολέμου και υπολογίζεται ότι κόστισε τουλάχιστον 30.000 ανθρώπινες ζωές και άφησε την οικονομία της χώρας κατεστραμμένη.

    Την εβδομάδα που πέρασε, ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Κάρλος Γκουτιέρες προειδοποίησε ότι μια ενδεχόμενη νίκη του Ορτέγκα αποτελεί "μεγάλο κίνδυνο", καθώς θα εκφόβιζε τους ξένους επενδυτές και θα έπληττε την Νικαράγουα λόγω της ακύρωσης μιας περιφερειακής συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου στην οποία αντιτίθεται ο ηγέτης των Σαντινίστας.

    [07] Κόσμος

    Στις συνομιλίες μεταξύ κυβέρνησης και FARC

    Εμπλοκή στην Κολομβία

    21/10/2006 12:55:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

    Η ειρηνευτική διαδικασία ανάμεσα στην κυβέρνηση της Κολομβίας και την οργάνωση Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) κατέρρευσε με την απόφαση του Προέδρου της χώρας Άλβαρο Ουρίμπε να ακυρώσει τις συνομιλίες με τους αντάρτες, μετά τη βομβιστική επίθεση στην Μπογοτά την περασμένη Πέμπτη στην οποία τραυματίστηκαν 24 άνθρωποι.

    Ο Ουρίμπε κατέστησε σαφές ότι οι στρατιωτικές και αστυνομικές επιχειρήσεις εναντίον των ανταρτών θα συνεχισθούν και θα ενταθούν με στόχο, μεταξύ άλλων, την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούν οι αντάρτες. "Όσο αυτές οι τρομοκρατικές ενέργειες συνεχίζονται, η μόνη οδός που μας απομένει σήμερα είναι η απελευθέρωση των απαχθέντων με στρατιωτικές και αστυνομικές επιχειρήσεις. Δεν θα επιτρέψουμε η καλή μας διάθεση για την ανθρωπιστική ανταλλαγή [ομήρων με κρατούμενους αντάρτες] να γίνει το όχημα μιας φάρσας από πλευράς των FARC", είπε ο Ουρίμπε, μιλώντας στον τόπο της επίθεσης.

    Η Γιολάντα Πουλέσιο -μητέρα της Ίνγκριντ Μπετανκούρ, η οποία κρατείται από τους αντάρτες επί χρόνια- καταδίκασε την ακύρωση των συνομιλιών και δήλωσε ότι ο Ουρίμπε "δεν έχει καμία συμπόνια για τις οικογένειες των ομήρων που καταδίκασε σε θάνατο".

    [08] Κόσμος

    "Στο Βελιγράδι κρύβεται ο Μλάντιτς"

    21/10/2006 12:51:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Γαλλικό Πρακτορείο

    Ο πρώην επικεφαλής του στρατού των Σέρβων της Βοσνίας, Ράτκο Μλάντιτς, ο οποίος καταζητείται από το 1995, βρίσκεται "στη Σερβία, συγκεκριμένα στο Βελιγράδι και τα περίχωρα του", δήλωσε η Κάρλα ντελ Πόντε, εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την Πρώην Γιουγκοσλαβία σε συνέντευξή της η οποία δημοσιεύεται σήμερα στην γαλλική εφημερίδα Liberation.

    Η ντελ Πόντε επισήμανε εκ νέου, στην συνέντευξή της στην Liberation, την "πραγματική έλλειψη πολιτικής βούλησης από μέρους του Βελιγραδίου" να συλλάβει και να εκδόσει στην Χάγη τον φυγόδικο στρατηγό, ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου στην διάρκεια του γιουγκοσλαβικού εμφυλίου. Ακόμη, η ντελ Πόντε συνέδεσε το θέμα με την ενδεχόμενη ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ.

    Στον Μλάντιτς, μεταξύ άλλων, αποδίδεται από το ΔΠΔ η σφαγή πλέον των 8.000 μουσουλμάνων στη Σρεμπρένιτσα στην διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας, τον Ιούλιο του 1995.

    [09] Κόσμος

    Επιστράτευση κατά ανταρτών, στις Φιλιππίνες

    "Oλοκληρωτικός πόλεμος" εναντίον μαοϊστών

    21/10/2006 11:40:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

    Η πρόεδρος των Φιλιππίνων Γκλόρια Μακαπαγκάλ Αρόγιο διέταξε να στρατολογηθούν επιπλέον 11.000 άνδρες για να ενταθεί η εκστρατεία εναντίον των κομμουνιστών ανταρτών και των ισλαμιστών εξτρεμιστών, δήλωσε ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού, Ερμόγενες Εσπερόν.

    Ο στρατηγός Εσπερόν είπε ότι οι επιπλέον δυνάμεις χρειάζονται ώστε να αντιμετωπισθεί η επέκταση της δράσης του αντάρτικου Νέου Λαϊκού Στρατού σε αστικά κέντρα και να μειωθούν οι επιχειρησιακές του δυνατότητες κατά τουλάχιστον το 50% μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

    Οι ένοπλες δυνάμεις στις Φιλιππίνες -μια χώρα σύμμαχο των ΗΠΑ- διαθέτουν δύναμη 118.000 ανδρών, αλλά αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως η έλλειψη κεφαλαίων, η διαφθορά, η έλλειψη σύγχρονων μέσων και το χαμηλό ηθικό.

    Ο στρατός μάχεται από το 1969 κομμουνιστές αντάρτες του μαοϊκού Νέου Λαϊκού Στρατού που διαθέτει περίπου 7.000 μαχητές, σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις, και είναι ενεργός στις 69 από τις 79 επαρχίες της χώρας. Στον πόλεμο έχουν χάσει τις ζωές τους πάνω από 40.000 άνθρωποι.

    Οι ειρηνευτικές συνομιλίες της κυβέρνησης με το Νέο Λαϊκό Στρατό, με την διαμεσολάβηση της Νορβηγίας, περιήλθαν σε αδιέξοδο το 2004 και οι δύο πλευρές εμφανίζονται απρόθυμες να τις ξαναρχίσουν. Τον Ιούνιο, η Αρόγιο κήρυξε "ολοκληρωτικό πόλεμο" εναντίον των ανταρτών, ισχυριζόμενη ότι μαοϊκοί ηγέτες συνωμότησαν με αξιωματικούς του στρατού και πολιτικούς της αντιπάλους για να την ανατρέψουν.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 21 October 2006 - 16:50:45 UTC