Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-10-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπουργικό για το Δ' ΚΠΣ
  • [02] Κατολισθήσεις από την βροχή
  • [03] Εκπτώσεις από τον ΟΣΕ για τις εκλογές
  • [04] Ανασυγκρότηση στη ΔΑΚΕ-ΕΛΤΑ
  • [05] Kαι δεύτερη πυρηνική δοκιμή
  • [06] Νέο βίντεο της Αλ Κάιντα
  • [07] Μπαράζ εκρήξεων
  • [08] Νέες εστίες του Η5Ν1

    [01] Πολιτική

    Υπουργικό για το Δ' ΚΠΣ

    11/10/2006 11:02:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Με θέμα το Δ΄ΚΠΣ συνεδριάζει αυτή την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου το Υπουργικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Την εισήγηση με θέμα "Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς" κάνει ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης. Επί τάπητος θα τεθούν τα θέματα της κατανομής κονδυλίων, του διαχωρισμού αρμοδιοτήτων και της ανάδειξης προτεραιοτήτων ανά Υπουργείο. Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί η περιφέρεια θα πάρει περισσότερο από το 80% των εθνικών και κοινοτικών πόρων από το Δ ΚΠΣ.

    [02] Κοινωνία

    Βροχή- προβλημάτων

    Κατολισθήσεις από την βροχή

    11/10/2006 10:00:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 11/10/2006 11:12:08 πμ)

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΕΤ

    Κλειστή παραμένει η Εθνική οδός Αθηνών-Λαμίας μεταξύ Αγίου Κωνσταντίνου και Καμένων Βούρλων μετά τις κατολισθήσεις που σημειώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης από την έντονη βροχόπτωση. Τα οχήματα που είχαν εγκλωβιστεί στο ρεύμα προς Λαμία έχουν ήδη απεγκλωβιστεί, ενώ η κυκλοφορία προς Αθήνα διεξάγεται από το δρόμο Λαμίας - Άμφισσας και από Αθήνα προς Λαμία μέσω Κάστρου, Τιθορέας και Ελάτειας. Στην περιοχή παραμένουν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, ενώ έχει πλημμυρίσει η περιοχή προς την παραλία του Άγιου Κωνσταντίνου και οι Πυροσβέστες επιχειρούν να σπάσουν τοιχία κοντά στη θάλασσα προκειμένου να διοχετευτεί το νερό. Την ίδια ώρα, ένας μεγάλος βράχος ξεκόλλησε από το βουνό της Πεντέλης λόγω της βροχής στη λεωφόρο Διονύσου, στη Νέα Μάκρη. Από την κατολίσθηση έκλεισε για ώρες το μισό ρεύμα κυκλοφορίας, ενώ τις πρωινές ώρες η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε. Παράλληλα, λόγω της βροχής κατέρρευσε παλιό ακατοίκητο σπίτι στην οδό Τυάνων 4 στους Αμπελόκηπους, με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές σε σταθμευμένο ΙΧ αυτοκίνητο. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης παραμένει ο νομός Μαγνησίας, ενώ στη Βόρεια Ελλάδα άρχισε ήδη η καταγραφή των ζημιών ώστε να καθοριστεί το ύψος των αποζημιώσεων. Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία το κύμα κακοκαιρίας θα συνεχιστεί μέχρι και την Πέμπτη.

    Μεγάλα προβλήματα

    Στο Βόλο αρκετές οικογένειες διανυκτέρευσαν σε ξενοδοχεία και σπίτια συγγενών τους. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία ολοκλήρωσε την άντληση υδάτων από οικίες και επαγγελματικούς χώρους.

    Οι σιδηροδρομικές γραμμές είναι αποκλεισμένος, καθώς με την υπερχείλιση του ποταμού Ξυριά έπεσε η γέφυρα πάνω στην οποία βρίσκονταν οι ράγες. Τα σχολεία λειτούργησαν εκτός από 2 νηπιαγωγεία στην περιοχή της Νεάπολης. Από το μεσημέρι το Θεσσάλικό κάμπο επισκέπτεται ο Υπουργος Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Μπασιάκος προκειμένου να ενημερωθεί για τις ζημιές στις καλλιέργιες. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις έχουν καταστραφεί βαμβακοκαλλιέργιες έκτασης 700.000 στρεμμάτων. Τον κύριο Μπασιάκο συνόδευει ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ. Άμεσα θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την κατασκευή μιας προσωρινής γέφυρας στο Μόδι όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη του Περιφεριάρχη με το Νομάρχη Θεσ/νίκης.

    Το έργο αναμένεται να ολόκληρωθεί σε περίπου 20 ημέρες, ενώ αποφασίστηκε να ξεκινήσουν και οι εργασίες για την κατασκευή κανονικής γέφυρας που όπως υπολογίζεται θα είναι έτοιμη το 1ο εξάμηνο του 2007. Περίπου 600 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές

    Εξήντα σπίτια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς στο Μελισσουργό. Πολλοί κάτοικοι διανυχτέρευσαν σε ξενοδοχεία και σπίτια γνωστών τους. Οι πληγέντες μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις αποζημιώσεων για τις οικοσκευές τους στους κατά τόπους Δήμους ως τις 8 Νοεμβρίου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Μέτρα για τις πλημμύρες

    Βροχές και προβλήματα

    [03] Κοινωνία

    Εκπτώσεις από τον ΟΣΕ για τις εκλογές

    11/10/2006 10:41:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Έκπτωση 30% στις τιμές εισιτηρίων σιδηροδρόμου για ταξίδι απλής μετάβασης ή με επιστροφή παρέχεται από τον Οργανισμό Σιδηροδρόμων Ελλάδας, ενόψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών που θα διεξαχθούν στις 15 Οκτωβρίου και των επαναληπτικών στις 22 Οκτωβρίου 2006 και προς διευκόλυνση της μετακίνησης των δικαστικών αντιπροσώπων, των μελών των εφορευτικών επιτροπών και των ψηφοφόρων, από τον τόπο διαμονής τους στον τόπο άσκησης των καθηκόντων τους και του εκλογικού τους δικαιώματος αντίστοιχα. Για τους εκλογείς που θα προέρχονται από το εξωτερικό, παρέχεται για την ελληνική διαδρομή, επίσης έκπτωση 30% στις τιμές του Διεθνούς Τιμολογίου SET για ταξίδι από τους συνοριακούς σταθμούς εισόδου τους στην Ελλάδα μέχρι του τόπου άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος και αντίστροφα. Για εισιτήρια με επιστροφή, η έκπτωση θα υπολογίζεται στο διπλάσιο της τιμής απλής μετάβασης. Η παραπάνω έκπτωση θα ισχύσει από 13.10.2006 μέχρι και 17.10.2006 και σε περίπτωση επαναληπτικών εκλογών από 20.10.2006 μέχρι και 24.10.2006. Για περισσότερες πληροφορίες το επιβατικό κοινό μπορεί να επικοινωνεί με το κέντρο τηλεφωνικής εξυπηρέτησης του ΟΣΕ στον τετραψήφιο αριθμό 1110 ή στα Γραφεία Ταξιδίων και τους Σιδηροδρομικούς Σταθμούς του Ο.Σ.Ε. Εξάλλου λόγω των εκλογών και ο ΟΑΣΑ ανακοίνωσε ότι σε όλη τη διάρκεια της εκλογικής περιόδου θα υπάρχουν αποκλίσεις στη συχνότητα των προγραμματισμένων δρομολογίων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, προκειμένου να ασκήσουν και οι οδηγοί των ΜΜΜ το εκλογικό τους δικαίωμα. Το επιβατικό κοινό για περισσότερες πληροφορίες μπορεί να επικοινωνεί με το τηλεφωνικό κέντρο 185 του ΟΑΣΑ και μέσω ίnternet στη διεύθυνση http://www.oasa.gr.

    [04] Κοινωνία

    Διαλύονται σωματεία και ομοσπονδίες

    Ανασυγκρότηση στη ΔΑΚΕ-ΕΛΤΑ

    10/10/2006 11:25:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Την εξυγίανση και ανασυγκρότηση της ΔΑΚΕ στα ΕΛΤΑ από μηδενική βάση και σε ενιαία μορφή αποφάσισε ομόφωνα αργά το απόγευμα η Εκτελεστική Επιτροπή της συνδικαλιστικής παράταξης. Με την απόφαση αυτή διαλύονται όλες οι ομοσπονδίες και τα σωματεία στο χώρο των ΕΛΤΑ προκειμένου, όπως τονίστηκε από τον πρόεδρο της συνδικαλιστικής παράταξης Κώστα Πουπάκη, να λειτουργεί η ΔΑΚΕ συντεταγμένα. Στην απόφαση αυτή κατέληξε γιατί, όπως διαπίστωσαν οι συνδικαλιστές, υπήρξαν στελέχη που είχαν στόχο την ικανοποίηση προσωπικών φιλοδοξιών και δίχασαν τους εργαζόμενους.

    [05] Κόσμος

    Πιθανότατα πραγματοποίησε η Β.Κορέα

    Kαι δεύτερη πυρηνική δοκιμή

    11/10/2006 7:38:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 11/10/2006 11:32:44 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Νέα αναστάτωση προκλήθηκε στην νοτιοανατολική Ασία μετά τις πληροφορίες που μετέδωσε η ιαπωνική κρατική τηλεόραση ότι η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε την Τετάρτη και δεύτερη πυρηνική δοκιμή. Η πληροφορία αυτή διαψεύστηκε αμέσως από την κυβέρνηση της Νότιας Κορέας όσο και από τον Λευκό Οίκο. Επικαλούμενο "ιαπωνικές κυβερνητικές πηγές", το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK στο Τόκιο μετέδωσε ότι κατεγράφη σεισμική δόνηση στη Βόρεια Κορέα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Πιονγιάνγκ πραγματοποίησε και δεύτερη πυρηνική. Σύμφωνα με την γεωλογική υπηρεσία των ΗΠΑ (USGS), σεισμός μεγέθους 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 09:58 ώρα Ιαπωνίας (02:58 ώρα Ελλάδος), είχε επίκεντρο 320 χλμ. βορειοανατολικά του Τόκιο και εστιακό βάθος 30 χλμ. Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι δεν γνωρίζει εάν η Β. Κορέα πραγματοποίησε και δεύτερη πυρηνική δοκιμή. Ωστόσο, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις των γειτονικών της χωρών, των ΗΠΑ και του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι πραγματοποίησε την πρώτη πυρηνική δοκιμή στην ιστορία της. Η κυβέρνηση της Πιονγιάνγκ πριν τη δοκιμή είχε ανακοινώσει ότι οι "απειλές των ΗΠΑ για πυρηνικό πόλεμο και κυρώσεις όπλισαν το χέρι της".

    "Τα νεύρα είναι τεντωμένα"

    "Δεν έχουμε κανένα στοιχείο για νέα πυρηνική δοκιμή από τη Βόρεια Κορέα. Ιάπωνες αξιωματούχοι δήλωσαν ότι απλώς κατεγράφη μια σεισμική δόνηση βόρεια της Ιαπωνίας", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Μπλερ Τζόουνς.

    Η ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία επιβεβαίωσε ότι ουδεμία σεισμική δραστηριότητα κατεγράφη στη Βόρεια Κορέα. Ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών, Τάρο Ασο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Πιονγιάνγκ να προχωρήσει και σε δεύτερη πυρηνική δοκιμή.

    Στο Τόκιο "τα νεύρα είναι τεντωμένα " μετά την δοκιμαστική εκτόξευση από τη Βόρεια Κορέα ενός βαλλιστικού πυραύλου"Taepodong-1", ο οποίος μπορεί να πλήξει την Ιαπωνία, η οποία απέχει 500 χιλιόμετρα από τις βορειοκορεατικές ακτές.

    Ο Λευκός Οίκος και οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες αμφιβάλλουν πάντως αν πράγματι η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε και πρώτη πυρηνική δοκιμή, καθώς δεν αποκλείουν η σεισμική δόνηση που καταγράφηκε τη Δευτέρα στο βόρειο τμήμα της Βόρειας Κορέας μπορεί να προκλήθηκε από την έκρηξη συμβατικών εκρηκτικών κι όχι από μία ατομική βόμβα.

    Υπέρ της επιβολής κυρώσεων στη Β. Κορέα

    Οι Ιάπωνες τάσσονται υπέρ της επιβολής κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα και λιγότερο υπέρ του διπλωματικού διαλόγου, καταγράφει δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Ασάχι Σιμπούν, 48 ώρες μετά την ανακοίνωση της Πιονγιάνγκ ότι πραγματοποίησε πυρηνική δοκιμή.

    Το 62% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να αποφασίσει την επιβολή νέων κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα και το 44% φοβάται την απειλή της Βόρειας Κορέας, από 38% που ήταν τον περασμένο Ιούλιο, όταν η Πιονγιάνγκ είχε πραγματοποιήσει δοκιμαστικές εκτοξεύσεις πυραύλων.

    Σύμφωνα με άλλη δημοσκόπηση που μετέδωσε το πρακτορείο Κυόντο, πάνω από το 80% των Ιαπώνων εκτιμούν ότι η κυβέρνηση πρέπει να ενισχύσει τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας. Η δημοσκόπηση της Ασάχι Σιμπούν έδειξε ότι το 63% των Ιαπώνων δηλώνουν ικανοποιημένοι με την πολιτική της νέας κυβέρνησης του πρωθυπουργού Σίνζο Αμπε.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συνεδρίαση για απόφαση

    [06] Κόσμος

    Μεταδόθηκε από το Αλ Αραμπίγια

    Νέο βίντεο της Αλ Κάιντα

    11/10/2006 12:14:00 πμ

    Μια νέα βιντεοταινία στην οποία εμφανίζεται ανώτατο στέλεχος της Αλ Κάιντα να προτρέπει τους συνεργάτες του στο Αφγανιστάν να συνεχίσουν τις μάχες μέχρι να επιτεθούν στο Λευκό Οίκο, δόθηκε στη δημοσιότητα από το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια. Το τηλεοπτικό αυτό δίκτυο ανακοίνωσε ότι η βιντεοταινία που είναι διάρκειας μιας ώρας, δείχνει τον Αμπού Γιάχια αλ-Λίμπι ο οποίος πιστεύεται ότι δραπέτευσε από αμερικανική φυλακή στο Αφγανιστάν, να καλεί τους μαχητές του να εκπαιδευτούν σκληρά και να προσπαθήσουν να αποκτήσουν πυρηνική τεχνολογία, με απώτερο στόχο να επιτεθούν στο Λευκό Οίκο. Ο τρομοκράτης εμφανίζεται στην βιντεοταινία με γένια και με γκρί μουσουλμανικό ένδυμα να στέκεται μπροστά από ομάδα μαχητών του.

    Πιστεύεται ότι το αλ-Λίμπι είναι το παρατσούκλι του Λίβυου Μοχάμαντ Χάσαν, ο οποίος μαζί με τρεις ακόμα μαχητές της Αλ Κάιντα το έσκασαν πέρυσι από την αμερικανική φυλακή στην αεροπορική βάση Μπαργκράμ του Αφγανιστάν. Αναλυτές θεωρούν ότι πρόκειται για έναν μαχητή με μεγάλη επιρροή που ειδικεύεται στη στρατολόγηση μαχητών παρά στις μάχες. Το Αλ Αραμπίγια ανέφερε ότι η αυθεντικότητα της βιντεοταινίας δεν έχει επαληθευτεί προς το παρόν, αλλά ειδικοί ανέφεραν ότι η ταινία είναι μάλλον αληθινή και έχει μαγνητοσκοπηθεί στο νοτιοανατολικό τμήμα του Αφγανιστάν.

    [07] Ιράκ

    Στη νότια Βαγδάτη

    Μπαράζ εκρήξεων

    11/10/2006 9:28:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τριάντα εκρήξεις σημειώθηκαν το βράδυ της Τρίτης σε χώρο αποθήκευσης πυρομαχικών αμερικανικής βάσης, στη νότια Βαγδάτη. Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ ανέφεραν ότι δεν υπάρχουν απώλειες. Η οργάνωση "Ισλαμικός Στρατός στο Ιράκ" ανέλαβε την ευθύνη για τις εκρήξεις. Σε ανακοινωθέν της, η οργάνωση ανέφερε ότι εξαπέλυσε "πυραύλους και όλμους εναντίον βάσης των κατοχικών Αμερικανικών δυνάμεων". Ο Ισλαμικός Στρατός στο Ιράκ είναι μια από τις πολυάριθμες οργανώσεις που διεκδικούν την ευθύνη για πολυάριθμες επιθέσεις, απαγωγές και εκτελέσεις ξένων εργαζομένων για λογαριασμό εταιριών παροχής υπηρεσιών ασφαλείας στο Ιράκ.

    [08] Υγεία

    Σε Ινδονησία και Αίγυπτο

    Νέες εστίες του Η5Ν1

    11/10/2006 9:16:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Τον υψηλής παθογένειας ιό εντόπισαν σε δύο γυναίκες, σε Ινδονησία και Αίγυπτο οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές των δύο χωρών. Θετικά στον ιό της γρίπης των πτηνών είναι τα αποτελέσματα εξετάσεων της ηλικιωμένης γυναίκας που νοσηλεύεται σε νοσοκομείου της Τζακάρτας. "Πρόκειται για μια 67χρονη γυναίκα από την περιοχή Τσισάρουα του Μπαντούνγκ, η οποία είχε επαφή με πουλερικά", δήλωσε αξιωματούχος από το Κέντρο Ενημέρωσης για τη γρίπη των πτηνών στην Ινδονησία. Η γυναίκα εισήχθη στο νοσοκομείο στις 7 Οκτωβρίου και είναι ακόμα ζωντανή, πρόσθεσε ο ίδιος. Στο μεταξύ στην Αίγυπτο, αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε πως ο ιός Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκε σε γυναίκα που εκτρέφει πάπιες, το πρώτο κρούσμα της ασθένειας σε άνθρωπο από το Μάιο. Ο Χάσαν αλ-Μπούσρα, εκπρόσωπος του ΠΟΥ, δήλωσε πως η γυναίκα υποβλήθηκε σε εξετάσεις σε νοσοκομείο του Καΐρου και τα αποτελέσματα ήταν θετικά. Η 39χρονη Χάναν Αμπντούλ Μαγκντ από την επαρχία Γαρμπίγια στο Δέλτα του Νείλου μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο στις 4 Οκτωβρίου, της χορηγείται το φάρμακο Ταμιφλού και η κατάστασή της είναι σταθερή.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 11 October 2006 - 8:51:16 UTC