Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-10-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίσκεψη Παπαρήγα στη Νέα Ιωνία
  • [02] Επίσκεψη Παπανδρέου στη Δυτική Αττική
  • [03] Εντείνεται η προεκλογική κίνηση
  • [04] Μέτρα για τις πλημμύρες
  • [05] Βαριές καταγγελίες στην εκλογή
  • [06] Απειλεί η φυματίωση

    [01] Πολιτική

    Εντονη κριτική άσκησε στην Κυβέρνηση

    Επίσκεψη Παπαρήγα στη Νέα Ιωνία

    10/10/2006 11:12:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Πιο γενναίο και δυναμικό αγώνα για την παιδεία ζήτησε από τη Νέα Ιωνία, όπου περιόδευσε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και κάλεσε την Κυβέρνηση να μην εφαρμόσει την πράξη νομοθετικού περιεχομένου του ΠΑΣΟΚ που -όπως είπε- έστειλε χιλιάδες μαθητές στα μαθητοδικεία το '98-'99. Οι αγώνες είναι αναγκαίοι "για ένα σχολείο δωρεάν για όλους και για όλες, χωρίς παραμάγαζα με ιδιαίτερα και φροντιστήρια, με καλά αμειβόμενους εκπαιδευτικούς που θα έχουν ελεύθερο χρόνο και δεν θα ετεροαπασχολούνται, προκειμένου να αφιερωθούν στην μόρφωση και τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας", είπε χαρακτηριστικά η γγ του ΚΚΕ. Αναφερόμενη στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, είπε ότι ένα από τα πιο βασικά μηνύματα της κάλπης πρέπει να είναι ότι οι εργαζόμενοι τιμωρούν εκείνους που χρόνια τώρα λένε ότι δεν αντέχει η οικονομία, προκειμένου να υπάρχει δωρεάν παιδεία υγεία και πρόνοια.

    [02] Πολιτική

    Στο πλαίσιο ενίσχυσης υποψηφίων

    Επίσκεψη Παπανδρέου στη Δυτική Αττική

    10/10/2006 10:35:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Περιοδεία σε Ελευσίνα και Ασπρόπυργο πραγματοποίησε το βράδυ της Τρίτης, ο Γιώργος Παπανδρέου, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των υποψηφίων που υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ στη Δυτική Αττική. Ο κ. Παπανδρέου επισκέφθηκε το εκλογικό κέντρο του υποψήφιου νομάρχη Αριστείδη Αρκουδάρη, του υποψήφιου δημάρχου Ελευσίνας, Γιώργου Αμπατζίδη και του υποψήφιου δημάρχου Ασπροπύργου, Θανάση Σερέπα. Σε ομιλία του στον Ασπρόπυργο ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ και ο ίδιος δεσμεύεται για την οριστική λύση των προβλημάτων στη Δυτική Αττική και κυρίως στην επίλυση του συνταξιοδοτικού των Ποντίων της περιοχής. "Εμείς δεν τιμάμε με λόγια, αλλά με έργα τον ποντιακό ελληνισμό και δεν διανοηθήκαμε ποτέ να αμφισβητήσουμε την ελληνικότητα των Ποντίων όπως έκανε η ΝΔ, επειδή κάποιες ψήφοι δεν πήγαιναν στο κόμμα της", είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη γενοκτονία των Ποντίων λέγοντας ότι στη χθεσινή του επίσκεψη στην Τουρκία μίλησε γι' αυτό το ζήτημα αναφέροντας "να πάμε πέρα από την ιστορία, ήρθε η ώρα να κλείσει αυτή η πληγή ώστε να συμφιλιωθούν οι λαοί της περιοχής".

    Επίσης, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το ΠΑΣΟΚ θα αναδειχθεί κυβέρνηση στις επόμενες εθνικές εκλογές και τόνισε ότι στο ΠΑΣΟΚ έχει δημιουργηθεί από τώρα ειδική επιτροπή για τα θέματα των παλιννοστούντων ποντίων ώστε να είμαστε έτοιμοι και υπογράμμισε χαρακτηριστικά "γνωρίζουμε τα ζητήματα μπορείτε να μας εμπιστευθείτε".

    Ανάπτυξη των περιοχών

    Αναφερόμενος στα προβλήματα της περιοχής, ο κ. Παπανδρέου μίλησε για την ένταξη των οικισμών στο σχέδιο πόλης, καθώς και για το συνταξιοδοτικό και είπε ότι αυτά μπορούν και πρέπει να λυθούν άμεσα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η περιοχή της Δυτικής Αττικής έχει πλεονεκτήματα πρόσθεσε ότι μπορούν να δημιουργηθούν εστίες τεχνολογικών καινοτομιών όπως και εστίες εκπαίδευσης, κατάρτισης και επανεκπαίδευσης.

    Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η Δυτική Αττική πρέπει να συνδεθεί χωροταξικά με το ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα της πρωτεύουσας, ενώ έκανε λόγο για αναπλάσεις που θα οδηγήσουν στη δημιουργία αξιοπρεπών περιοχών. Αναφερόμενος στο θέμα του περιβάλλοντος που ταλανίζει ιδιαίτερα την περιοχή είπε ότι είμαστε έτοιμοι για παρεμβάσεις προκειμένου να δοθεί οριστική λύση.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ακόμη ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πρέπει να στηριχθούν από το κράτος μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τονίζοντας ότι η δίκαιη κοινωνία ξεκινά από μια άξια και σοβαρή αυτοδιοίκηση.

    [03] Πολιτική

    Εντείνεται η προεκλογική κίνηση

    10/10/2006 8:42:00 μμ

    Πέντε ημέρες απομένουν από τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές και οι υποψήφιοι εντείνουν τον προεκλογική τους δραστηριότητα. Την Τρίτη η υποψήφια υπερνομάρχης Φώφη Γεννηματά και οι υποψήφιοι νομάρχες Αθηνών και Πειραιώς Γιάννης Σγουρός και Γιάννης Μίχας είχαν συνάντηση με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά, με τον οποίο συζήτησαν για την αντιπλημμυρική προστασία της Αττικής. Με τον κ. Σουφλιά συναντήθηκε και ο υποψήφιος για την υπερνομαρχία Βαγγέλης Παπαδόπουλος. Ο υποψήφιος υπερνομάρχης Γιάννης Πανούσης και ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας Αλέξης Τσίπρας είχαν συζήτηση με εργαζόμενους για εργα αναστήλωσης στην Ακρόπολη, ενώ ο υποψήφιος για την υπερνομαρχία Γιώργος Μαυρίκος μιλησε σε συγκέντρωση στο Περιστέρι. Ο υποψήφιος δήμαρχος Νικήτας Κακλαμάνης, ενώ ο Κώστας Σκανδαλίδης προγραμμάτισε την κεντρική του ομιλία για την Πέμπτη το βράδυ στην πλατεία Κοτζιά. Ο Σπύρος Χαλβατζής θα μιλήσει την Τετάρτη στις 8 το βράδυ στο Πεδίον του Αρεως.Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην κεντρική εκδήλωση του συνδυασμού του στα Προπύλαια τόνισε ότι προσδοκία της Ανοιχτής Πόλης είναι μια συμμαχία ανάμεσα στη δημοτική αρχή και τους πολίτες, που θα ανατρέπει τα σχέδια του νεοφιλελευθερισμού. Ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά Παναγιώτης Φασούλας περιόδευσε στο Χατζηκυριάκειο. Το Δημοτικό Γυμναστήριο στον Πειραιά εγκαινίασαν ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός και ο υποψήφιος Δήμαρχος Χρήστος Αγραπίδης. Ο συνυποψήφιός τους Θοδωρής Δρίτσας εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του Χρήστου Αγραπίδη και του Παναγιώτη Φασούλα και κάλεσε τους πολίτες να στηρίξουν το συνδυασμό του μιλώντας στην κεντρική εκδήλωση του συνδυασμού του στην πλατεία Κοραή.

    [04] Κοινωνία

    Συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής

    Μέτρα για τις πλημμύρες

    10/10/2006 7:05:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/10/2006 8:35:25 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105.8-ΑΠΕ

    Διαστάσεις λαμβάνει το πρόβλημα με τις πλημμύρες που προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές σε πολλές περιοχές της χώρας, το τελευταίο 48ωρο, ενώ οι προβλέψεις της ΕΜΥ αναφέρουν ότι τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα συνεχιστούν μέχρι την Πέμπτη. Η Κυβερνητική Επιτροπή συνεδρίασε την Τρίτη, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, και έλαβε σημαντικές αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης τόσο σε επίπεδο οικονομικής ενίσχυσης των πληγέντων περιοχών όσο και στην εξασφάλιση των μέσων που θα περιορίσουν τις επιπτώσεις των καταστροφών. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς έκανε σαφές με δηλώσεις του ότι η αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας είναι τεράστιο έργο που απαιτεί δεκαετίες, ενώ οι καθ ύλην υπουργοί, Προκόπης Παυλόπουλος, Ευάγγελος Μπασιάκος και Γιώργος Καλαντζής, εξήγγειλαν αμέσως μετά τη συνεδρίαση τα πρώτα μέτρα για τη στήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης, των αγροτών και των περιοχών της Βόρειας Ελλάδας που επλήγησαν. Το ύψος της έκτακτης βοήθειας, όπως ανακοίνωσε ο κ. Παυλόπουλος, είναι από 700.000 ευρώ στους νομούς Θεσσαλονίκης, Μαγνησίας και Χαλκιδικής, ενώ στους δώδεκα δήμους των επιμέρους νομών τα ποσά κυμαίνονται από 150.000 έως 500.000 ευρώ.Από την άλλη πλευρά, η κακοκαιρία και τα προβλήματά της τέθηκε στο επίκεντρο πολιτικής αντιπαράθεσης με δηλώσεις τόσο από τη γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου όσο και από τον πρόεδρο του ΣΥΝ Αλέκο Αλαβάνο, που επιρρίπτουν ευθύνες στην Κυβέρνηση.

    Μετά τη Χαλκιδική, ο Βόλος

    Μεγάλες είναι οι καταστροφές σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική και τη Μαγνησία, ενώ εκτεταμένες πλημμύρες σημειώθηκαν στην Εύβοια, σε περιοχές της Στερεάς και της Βορειοανατολικής Αττικής.

    Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Μαγνησία. Κάτοικοι και αρχές στο Βόλο δίνουν μάχη με τα νερά και τη λάσπη που έχουν καλύψει ακόμη και κεντρικές λεωφόρους, ενώ κατά τη διάρκεια της περασμένης νύχτας πλημμύρισαν σπίτια και επιχειρήσεις. Σοβαρά προβλήματα παρουσιάστηκαν επίσης, στο νοσοκομείο της πόλης, ενώ πολλοί γύρω δήμοι έχουν μείνει χωρίς ρεύμα και νερό. Ακόμη, μεγάλη καταστροφή υπέστη και το σιδηροδρομικό συγκοινωνιακό δίκτυο καθώς κατέρρευσε η γέφυρα στον ποταμό Ξηριά. Εξάλλου, μεγάλα προβλήματα σημειώθηκαν στην Αγριά, τον Αλμυρό, την Αργαλαστή και τη Νεάπολη.

    Λόγω της κακοκαιρίας, οι πτήσεις στο "Ελευθέριος Βενιζέλος" γίνονται μετ' εμποδίων. Οι Ολυμπιακές Αερογραμμές ακύρωσαν μέχρι στιγμής 14 πτήσεις, ενώ καθυστερήσεις παρατηρούνται σε αρκετές ακόμη.

    Την ίδια ώρα, οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι το κύμα κακοκαιρίας θα συνεχιστεί μέχρι την Πέμπτη και θα επεκταθεί και στις νότιες περιοχές της χώρας. Ύφεση των καιρικών φαινομένων αναμένεται να υπάρξει από την Παρασκευή.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ταχεία αντιμετώπιση

    Βροχές και προβλήματα

    [05] Κοινωνία

    Βαριές καταγγελίες στην εκλογή

    10/10/2006 8:01:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ

    Επικριτικός σε όσους διεξάγουν εκστρατεία για το διαχωρισμό Εκκλησίας-Πολιτείας ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος, την Τρίτη, κατά την τελετή εκλογής των νέων Ιεραρχών στις Μητροπόλεις Κορίνθου και Γόρτυνος , όπου εκλέχθηκαν αντίστοιχα ο αρχιγραμματέας της Συνόδου, Διονύσιος Μάνταλος, και ο μέχρι πρότινος αρχιμανδρίτης, Ιερεμίας Φούντας. Από τη συνεδρίαση της Ιεραρχίας αποχώρησε ο μητροπολίτης Θηβών Ιερώνυμος, καταγγέλλοντας την κατάσταση που επικρατεί στην Ιεραρχία, η οποία, όπως ισχυρίστηκε, αλλοιώνει το πολίτευμα της Εκκλησίας.

    Περί διαχωρισμού Κράτους - Εκκλησίας

    Από τη συνεδρίαση της Ιεραρχίας αποχώρησε ο Μητροπολίτης Θηβών, δηλώνοντας ότι "ο επίσκοπος όταν συκοφαντείται και διασύρεται σιωπά και συγχωρεί. Όταν όμως αλλοιώνεται το πολίτευμα της Εκκλησίας η σιωπή δεν συγχωρείται. Τότε διαμαρτύρεται και διαχωρίζει τη θέση του. Αυτό το νόημα έχει και η αποχώρησή μου από τη σημερινή συνεδρία".

    Στην εισαγωγική του ομιλία, ο Αρχιεπίσκοπος επιτέθηκε σε όσους επιζητούν το διαχωρισμό Εκκλησίας- Πολιτείας, στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης.

    Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χριστόδουλος, "την ορμή των επιτιθέμενων ανέκοψε δήλωση του Πρωθυπουργού, ο οποίος κατέθεσε σαφές ότι η κυβέρνηση δεν συζητεί θέμα αλλαγής του συστήματος των σχέσεων Εκκλησίας-Πολιτείας, πλην όμως αυτοί δεν παραιτήθηκαν του σχεδίου τους".

    Επίσης, ο κ. Χριστόδουλος καυτηρίασε τις προτάσεις του ΚΚΕ και του Συνασπισμού για διαχωρισμό Κράτους - Εκκλησίας, ενώ τόνισε ότι αναμένει τη συνάντηση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου με αντικείμενο τη συνταγματική αναθεώρηση, όπως είχαν συμφωνήσει παλαιότερα σε τηλεφωνική συνομιλία.

    [06] Υγεία

    Απειλεί η φυματίωση

    10/10/2006 8:36:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Μετά απο μισό αιώνα η φυματίωση επιστρέφει στην Ευρώπη. Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μιλούν ανοιχτά για απειλή και καλούν σε συναγερμό τις κυβερνήσεις να αναλάβουν δράση, γιατί υπάρχει έξαρση της θανατηφόρας μορφής της νόσου. Η επανεμφάνιση της φυματίωσης οφείλεται σε εξαιρετικά λοιμογόνα βακτήρια που προέρχονται απο την ανατολική Ευρώπη και την κεντρική Ασία και είναι εξαιρετικά ανθεκτικά σε φάρμακα και εμβόλια. Ειδικοί υποστηρίζουν ότι είναι η πιο ανησυχητική κατάσταση στην ευρωπαϊκή ήπειρο απο την εποχή του Β' Παγκοσμίου πολέμου. Στη χώρα μας, ωστόσο, οι ειδικοί είναι καθησυχαστικοί.

    Με εισπνοή σταγονιδίων

    Στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις χώρες της Βαλτικής και στην Κεντρική Ασία, εντοπίζονται οι "θερμότερες ζώνες", όπου έχουν καταγραφεί οι νέες περιπτώσεις της φυματίωσης. Από τα 450.000 κρούσματα της νόσου, σε Ευρώπη και κεντρική Ασία ετησίως, τα 70.000 αφορούν νέα στελέχη του βακτηρίου.

    H φυματίωση μεταδίδεται με εισπνοή σταγονιδίων που αποβάλλονται από πάσχοντες με τον βήχα, την έντονη ομιλία, το φτάρνισμα και το γέλιο. Υπολογίζεται ότι 1.700.000 άνθρωποι πεθαίνουν από την ασθένεια κάθε χρόνο.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 10 October 2006 - 20:50:49 UTC